800MB-os forráskódú motor!

https://www.youtube.com/watch?v=C02QSdgKq44

10perc 30mp-nál!

800MB-os forráskódú motor!

Minél több mega a forráskód annál komolyabb a program?

Hozzászólások

Egyszerűen nem értem, hogy ezt hova tegyem. Elve érdekes lenne, hogy ebben mi van benne és abból mennyi saját kód, esetleg még tartalmazza a grafikai elemek psd állományait is?

Amikor én kezdtem, még arra ment a rengeteg idő, hogy minél kisebb legyen a kód. :D

Windowson kicsomagolva 157MB. Most leellenőriztem duplán, de a 7-zip is ennek megfelelő méretet ír.
Nem lehet, hogy olyan lemezre lett kicsomagolva, ahol a fájlrendszerben nagy a blokkméret, és a sok kis fájl miatt több helyet foglal? Több, mint 20 ezer fájlból áll.

A du tudtommal nem a fájlok méretét, hanem az általuk elfoglalt lemezterületet számolja. És ha nagy a blokkméret, de kicsik a fájlok, akkor az jócskán többet mutat a fájlok valódi méreténél.

Nagy Péter

Igen, mondjuk tényleg nem ezen múlik :)
Időközben megnéztem végig a videót, és abban kategorikusan tagadja, hogy ennek a rendszernek bármi köze lenne bármelyik letölthető másik rendszerhez.
Állítása szerint teljesen saját kód az egész. Még nem néztem össze a kódot, de ha teljesen saját, akkor meglepő a hasonlóság minden UI tekintetében.

Nagy Péter

Nem tudok nyilatkozni a forráskódokkal kapcsolatban, de az, hogy egy kaptafára készültek se meglepő, ahogy néztem az osszes hasonló jellegű oldal/motor a facebook korábbi dizájnját próbálja meg (több-kevesebb sikerrel) lemásolsni.

Akkor azért elég gyanús, hogy ha mondjuk ki is bővítette időközben, az alapja valamelyik WoWonder verzió lehet.

Sőt, most hogy belenéztem, még URL szinten is elég nagy a hasonlóság.

Pl az általad feltöltött fotók elérése: 

Vagy "bökések", ami a hundub menüjében nem is szerepel, mint lehetőség:

Esetleg a keresés:

Ez viszont mondjuk eléggé hitelteleneiti az egész videót. Ha azt mondta volna, hogy mondjuk két éve vett egy WoWondert, majd két éve folyamatosan fejleszti, optimalizálja, átdolgozta több userre, stb, akkor azt még el is hitték volna neki, és nem is bukik le vele.
Sőt, ha jól csinálja, nem is szégyen az. A hup.hu is csak egy drupal, csak átdolgozva, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne mögötte rengeteg munka, vagy hogy ne lehetne jó, csak mert nem teljesen saját fejlesztés.
Így viszont nem vagyok arról sem meggyőzve, hogy nem amerikából fut-e még is csak valamelyik VPS szolgáltató oldalain a rendszer

Nagy Péter

Jogos, ezt meg is örökítettem.

Amúgy tényleg nem lenne vele baj, ha WoWonderen fut az egész, láthatólag így is volt vele sok meló, hogy testre legyen szabva.
Csak felesleges kategorikusan tagadni, amikor informatikusként tudhatja, hogy az ilyen gyorsan kibukik.

Nagy Péter

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 14:20

Te agya ég. Az egész tökéletes, az ember, a helyszín a videó tartalma.  Trumpiság beköltözött az IT-be is

Ha jól emlékszem azt mondta, hogy a többi szerver ott a polcon még nincs beüzemelve. A 80k ember kissé ködös, mert annyi a regisztrált profilszám ha jól értettem de azért az a napnál is világosabb, hogy nincs olyan időszak amikor a regisztrált felhasználók egyszerre használják a platformot. Szerintem jelenleg jó, ha max. 10%-ot eléri egyidőben a bejelentkezett userek száma.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Amit egy másik cikknél írtam az egyetemi prog oktatásról, most hatványozottan igaznak érzem. Nemzetközileg versenyképes programozótudást lehet szerezni magyar egyetemeken csak túl kell élni a szivatást. De e nélkül belevágni egy ilyen projektbe Don Quixote vállalkozás. Már a tervezés alapjainál súlyos hibák vannak. Pedig tényleg teljesen szimpatikus a srác a kezdeményezés is. 

Az etikus hacker nem programozó, viszont teljesen laikusokkal szemben a különbséggel már tisztában kellene lennie. 

Nem az a baj ha nem tudunk valamit. Az a baj ha jól tudunk valamit de az mégsem úgy van! 

Különösebben nem néztem bele az oldalba, de talán nem feltétlenül a srác tudásával van baj.

Ez egyszerűen túl nagy projekt ahhoz, hogy egyedül legyen felelős a fejlesztésért - üzemeltetésért - támogatásért és ügyvezetőként a működtető cégért. 

Itt borzasztó sok személyes adatot kezelhet(ne), be kellene látnia, hogy ez nagy felelősséggel jár, amit egyedül ő nem vállalhat.

Vagy, ha ez nem sikerül, akkor a hatóságoknak kellene azt mondani, hogy bocs haver, de ezt így inkább ne csináld. 

Add hozzá az egészhez, hogy arról beszélt, itt nem lesz ceruza, izé cenzúra (nem is lenne rá kapacitása), meg csak minimális adatot kell megadnom magamról. Ezzel gyakorlatilag behívott magához minden olyan embert, aki más oldalakon pont emiatt nem mert megjelenni. A társadalom szemetének ez egy felkérés keringőre. Nem tudom minek tartsam - ostobának, vagy naivnak -, hogy ha ezzel nem számolt.

Aztán amikor kibukik, hogy évek óta egy pedofil banda portyázik az oldalán, akkor meg ott fog hebegni-habogni, hogy ő ezt nem akarta?

"csak minimális adatot kell megadnom magamról"

Azért csak óvatosan ezzel a gondolatmenettel. Akinek egy csöpp esze is van, és az átlagosnál jobb állása az egyetlen lehetősége arra, hogy valóban szabadon leírja a véleményét interneten, széles nyilvánosság előtt az anonimitás. Még csak nem is minimális személyes adattal hanem konkrétan nulla személyes adattal. 

A felvetett, egyébként jogos pedofil problémára a legjobb megoldás a portálmester tejhatalma. Újra oda jutunk, hogy a demokratikus modell nem működik, de egy okos diktatúra mellett sokkal több szólásszabadság biztosítható.

Ha minden adatot meg kell adni, nyilván erős az öncenzúra, semmi apró kritikát nem nem ír senki a munkaadójáról sőt még az érdekeltségeiről, partnerekről sem. Persze ha nem portáls az illető, mert akkor mindegy is. Egyébként az egyre szigorodó európai adatvédelmi szabályokat is könnyen meg lehet sérteni a személyes adatok megkövetelésével. 

Bár ami a facebookon folyik az már a legrosszabb kombináció. Saját néven, egyre szélsőségesebb hangadókat követnek a birka felhasználók. Lassan már az lesz, ha pl felháborodott szülők egyébként valóban nem törvényesen agyonvernek egy pedofil gyerekgyilkost, akkor majd jön egy Pedofil életek számítanak mozgalom. Aki meg nem like-olja, az letiltja a facebook. 

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 14:43

Hm, hát itt a forráskód kicsomagolva is csak ~239M (a 1.7.2-es verzió) . Nem néztem végig tüzetesebben, ebből tuti -15mega kép, stb.

+ Yi framework rendszer szerűség, ez fogalmam sincs micsoda.

Tehát akkor konkrétan a csávó kissé "ferdít" forráskódra hivatkozva... Mondjuk Toroczkai-val van ez promózva nekem az elég is volt...

Az itteni hundub-os szavazást láttam belinkelve tegnap, aztán eltűnt.

A videót sajnos nem nézem meg, nem érdektelenség vagy lustaság, de látom valami magyar szutyok, és ha belenézek, a YouTube ilyen hülyeségekkel fog bombázni ajánlóban, amikre nem vagyok kíváncsi. Amúgy se tudom mi az a hundub.

De a 800 MB-os forráskód az nem ritka ma már. Böngészők, nagyobb fordítók, matekprogramok, OS-ek kernelestől és alap toolostól simán megvannak annyik, még giga felett is. Elég hosszan is fordulnak, ha pl. Gentoo alatt fordít ilyet az ember. Na, ez a valódi bloatság. És akkor csodálkozunk, hogy valaminek többszáz mega memória kell, ala electronos-webes szutykok. Természetesen azt nem jelenti, hogy minél nagyobb a kódbázis, annál komolyabb a szoftver, sőt, talán épp hogy fordítva, minél nagyobb, annál inkább áttekinthetetlenebb a fejlesztőknek is, annál gyengébb a kódminőség, annál több bug és sérülékenység van benne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 17:20

800Mb= 800*1024*1024 byte

1 sor 160 byte (80 char per sor utf8)

Átlag programozó naponta 20-30 sornyi kódot ír.

800*1024*1024/160/30 = 175e nap = 428 év

Ez a levezetésed sántít. Az UTF-8 változó szélességű kódolás, nem minden karakter több bájtos, sőt, a kódokban általában egy bájtos karakterek vannak, alap ASCII-ben is ábrázolható a nagy része (alfanumerikus karakter, írásjelek, alap matematikai jelek). Ráadásul az ilyen nagy kódokban van nagy rakat header/def fájl is, meg egy csomó dokumentáció, make script, meg ezeket nem egy szál programozó üti össze, hanem modulonként elég sok ember munkája, és naponta egyenként sem csak 20-30 sort veretnek bele, még csak átlagban sem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Teljesen mindegy, egyik adatod sem reális a jelen példánál. A 20-30 kódsor lehet átlag, de csak átlagos méretű projektekre nézve igaz. Ilyen nagyokra ennek simán ezerszerese is meglehet, persze továbbra is hangsúlyozom, hogy nem egy szál fejlesztőtől, hanem többtől összesen. Meg ennek egy része lehet nem is új kódsor, hanem a meglévő lecserélése. Nehéz ezt becsülni konkrét adatok alapján. A lényeg lényege, hogy nem tudom milyen motorról van szó, de a 800 MB forráskód nem durva. Ja, és forráskódon mindent érteni szoktak, ami mellékelve van a becsomagolt kódfába, de ezek nem mindegyike tényleges kód, hanem csak a fordításhoz meg dokumentációhoz kell. Már ez a single line of code fogalma is homályos, mert akármit összevonok neked egy sorba, hogy rövidebbnek tűnjön. Szóval ezeknek a statisztikáknak nincs sok értelmük. Még az összekódméretnek sem, mert attól is függ, hogy mennyire moduláris, fordításkor miket lehet kikapcsolni, mert ugyebár ilyen kódméretek fordításnál számítanak, főleg időben. Persze, valahol futási erőforrásigényben is előjön.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"mellékelve van a becsomagolt kódfába, de ezek nem mindegyike tényleges kód, hanem csak a fordításhoz meg dokumentációhoz kell."

Semmi keresnivalója ezeknek a code repository-ban, a külső artifact-okat meg azért kicsit erős lenne hozzászámolni a hozzáadott értékhez (saját kód mennyisége). 

Tavaszi félévben egy második féléves prog hallgató írta nekem, hogy félévesében már ezer sor felett jár a main()  - értsem csúszni fog a határidővel de fogadjam már el ha ennyit dolgozott vele. :) Mondtam OK, de az már régen rossz ha ezer kódsor felett van a main, refaktorálni kellene és rendesen rétegezetten megcsinálni. De abba már ne kezdjen bele, csak fejezze be és küldje amit kész. Meg tanuljon a dologból. 

Persze azért nem volt minden a main-ben. Azaz ennél is jóval több kódsor volt összesen. És ez egy egyetemi féléves feladat ami mellett sok más tárgyra is időt kell szentelni. Természetesen szép tagolt kódnál is lesz ennyi kódsor összesen. Itt még a program nagy részét a hallgató írja maga. Később már van bőven generált kód is. 

Csak annak érzékeltetésére, hogy mennyi kódsort is kell írni egy éles projektnél. 20-30 kódsor egyébként egy metódus a régi iskola szerint. Egészen pontosan 25 kódsor mert valamikor az ősidőkben annyi fért ki egy képernyőre. Ma már 2, 4 sor egy metódus optimális esetben. Mondanom sem kell, ezt azért elég gyakran nem sikerül tartani. :)

Én is ezt számolgattam, csak nem így. Még a többiek által írt méretben is elég sok kód ez. Egy embernek. Vagy kettőnek. (Igazából a videó megnézését a "800MB-al" kezdtem, utána néztem az elejéről és kerestem a többi embert, aki rajta dolgozott...)

Én speciel elég régóta tudok vakon, 10 ujjal gépelni, gyorsan és pontosan. Egyszer volt szerencsém egy nap alatt 100k leütést produkálnom, utána begyulladt az alkarom, kézfejem. Kifejezetten megerőltető ennyit egy huzamban gépelni. Egy ilyen etap után garantáltan kiesik pár napra, mert az ujjait sem tudja rendesen mozgatni. Még ha évek óta is ezen dolgozik, akkor a kód egy része vagy van valahonnan, vagy mások is dolgoznak rajta, vagy generálta valamivel.

Ha mással sem foglakozik, napi 24 órában gépel, akkor sem. Nem, itt valami susmus van.

Bár, elég nyúzott, véreres tekintete volt...

+1

 

Azt szokták mondani, hogy az átlag kóder napi 20-30 sort ír (átlagosan) a legjobbak pedig negatív számokat produkálnak, mert ők törölnek és refaktorálnak. :)   A kolléga lehet egyetemen tanít aki ezt kritizálta, ott ugyanis egy átlagos zh a 120 sornyi kód. Amit persze csak begyakorlás után lehet teljesíteni.

Tovább számolgattam: 300 leütés/perc kifejezetten jó tempó, ilyen sebességgel a 100k az kb 6 óra munka lenne, folyamatosan. Ez nekem egész nap eltartott, reggeltől késő estig, mert már a végén igen nehezemre esett, lassultam és sokszor meg kellett állnom pihentetni, mert remegtek a kezeim. Utána egy hétig semmi, mert csak jajgatni tudsz :) Az meg ugye eléggé kontraproduktív.

Lehet a kód nagy része az copy-paste módszerrel született.

Még mindig nem értem, hogy mi olyan hihetetlen nektek ezen a 800 megás kódméreten. A Firefox kódja pl. emlékeim szerint laza 1 giga fölött van, ott sincs semmi susmus, nem az ufók meg az egyiptomiak rittyentették egyik vasárnap.

100k leütés tényleg brutális, meg annyiból is életszerűtlen, a programozás nem olyan mechanikus, hogy vadiramban fossa ki valaki gondolkodás nélkül a kódsorokat. Azért elég sokat kell gondolkozni, meg koncepciót állítani, tesztelni, néha debugolni. Plusz nem Notepad-ben vagy nano-ban nyomják az ilyet, hanem valami komolyabb IDE-ben, ami autokiegészítéseket, referenciákat, sablonokat is használ, meg kijelöléssel is vagdosnak ki, meg illesztgetnek be tömegesen részeket, szóval nem kell minden karaktert egyenként leütegni, meg vesznek át más kódokból is (saját, másoké). Más részről vannak a kódban javítások, néha tömegesen, az megint olyan plusz leütés, ami a kódméreten nem látszik, max. esetleg verziókövetésnél.

Ez csak akkor susmus, ha egyetlen emberes projektnek vallja, akkor tényleg sehogy nem reális, csak túloz, vagy valami olyat is belemér a kódba, ami nem tartozna bele általános fogalmak szerint, pl. hozzávett egy hosszabb API specifikációt, vagy szabványdokumentációt, ami bele van ollózva néhány fájlba. Sok fejlesztős projektnél viszont teljesen életszerű kódméret lehet, amiben semmi kiemelkedő nincs. A videóba most már belenéztem, de nem köt le, túl hosszú, túl érdektelen bla-bla, de a hivatkozott résznél említi a 800 megás kódot, meg hogy sok év munkája, de azt sehol nem állítja, hogy egy szál maga írta az egészet. Vagy csak végig kéne nézni a videót, amit nem fogok, mert tényleg rohadtul nem érdekel magyar vállalkozó nyűgje, meg a Faszbuk sem, nevezettek emiatt gonosznak, meg write only trollnak. Én csak arra reagáltam eddig, amit itt írtatok előttem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem említ több embert magán kívül, kivéve, amikor arról van szó, hogy "ki van ebben benne", de akkor is a tulajdonosi körről beszélnek. Legalábbis én így értem. Meg az offshore cégről.

Kicsit kiszínezi a dolgokat itt, lódít amott. Nincs ezzel baj. Attól még lehet egy szerethető, halál rendes faszi. De nem is ezt az oldalát kritizáljuk.

Szerintem is valami ilyesmi lehet, valami libnek a kódját is beleméri, ami hozzá van csomagolva a kódhoz, vagy komplett git-fát mért az összes valaha eszközölt kódmódosítással együtt. Nyilván ezeket nem szokás belemérni hivatalosan a kódméretbe. Lehet ezt ő is tudja, de ez most jól jött neki, hogy interjúban tudott valami nagyot mondani, mert aki nem annyira ért hozzá, csak tudja mi az a mega, az jól kiakad tőle, hogy hú-de-micsoda nagy projekt, milyen komoly ember, stb.. Vannak emberek, akiknek ez sikk, hogy óriási kódméret, meg rekordméretű uptime, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Olyat gányoltam benne az utóbbi időben, hogy az borzalom! :)
Én megmondtam, hogy meg fogom mondani, hogy megmondtam: Újra kell írni a klienst ha sikeres lesz a projekt! A szerveroldalra vigyáztam, azt tudtam szépen vezetni ebbe a menet közbeni specifikálásban és ez meg ez kell még-ben! :D

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Még mindig nem értem, hogy mi olyan hihetetlen nektek ezen a 800 megás kódméreten. A Firefox kódja pl. emlékeim szerint laza 1 giga fölött van, ott sincs semmi susmus, nem az ufók meg az egyiptomiak rittyentették egyik vasárnap.

Azért a Firefox 1.0 2004-es, akkor is a Mozilla kódbázisán alapult, és már akkor sem egy ember írta. Aztán az elmúlt 16 évben is többen dolgoztak rajta főállásban. Egy embertől sok a 800MB forráskód, ha csak nem számolja bele a PSD-ket, meg az egyéb hasonló forrásanyagokat.

Illetve 800MB egy ilyen oldal mögött egyszerűen sok. Én beregisztráltam, körülnéztem, egyszerűen nincs annyi funkció és tudás mögötte, amit a 800MB-ot indokolna. Elég csak belegondolni, hogy egy Drupal, minden külső függőségével együtt 100MB, és abban már 7 gyári téma is benne van, meg minden külső függőség. Külső libeket használva (és beleszámaítva), mindenestől max. 150MB reális egy ilyen oldalra szerintem.

Nagy Péter

A Firefox-ból voltak 0.akárhányas verziók is, meg volt elődje, a Phoenix, meg még valami más néven is futott, magát a Gecko motort a Mozilla még a Netscape-el közösen kezdte fejleszteni 1998-ban. Szóval egy 23 éve görgetett kódbázis, igaz azóta nagy átírásokkal. Meg pl. a FF kódjába is bele van mérve egy saját Rust és LLVM implementáció, mivel abba is belehekkeltek, ez is növeli a kódméretet 1 GB fölé.

Egyébként magánvéleményem szerint egy weboldalhoz a 150 MB is irreálisan sok lenne, még az is akkora kódbázis, hogy befosik tőle akármilyen szerver. Jó, nem az egészet tölti be mindig, hanem oldallekéréseknél generálja scriptből, de akkor is rohadt bloat. Az 1+ gigás FF kódbázis is olyan, hogy ha nem badass gépen forgatod, baromi hosszú idő, egy kezelhetetlenül bloat projekt lett belőle. Linux kernel egyébként dettó, de az meg ~30 éves projekt, jelenleg 918 mega, annyi millió kódsor, hogy küszködnek a karban tartásával, meg már csak AI tudja helyenként debugolni, mert ember nem látja már át egyben a kódot. Az is igaz, hogy az megint egy sok emberes megaprojekt, ami ráadásul több architektúra között oszlik meg, csak az x86-*-os része kisebb, meg abból sem kötelező mindent beleforgatni, mivel nagyrészt moduláris, de az össze projektméret akkor is orbitális lett. Meg azért nem egy weboldalról van szó benne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

sajat_biszbasz-0.1.2.3$ cat `find -name "*.[ch]"` | wc 
  72649  219625 1963675

van az 27 karakter/sor is, de ki szamolja ;) Igaz, ha elobujik belolem a Php Ty. Istvan, akkor:

webes_lofaszka-9.8.7$ cat `find -name "*.php"` | wc 
   6663   18048  226395

felmegy 34 karakter/sor-ra is... 

Átlag programozó naponta 20-30 sornyi kódot ír.

Nézd, én kb. 20 éve nem vagyok programozó, nem tudom, hova fejlődött ez alatt az idő alatt a világ, de a napi 20-30 sor nagyon kevésnek tűnik.

Igen, előfordul olyan, hogy az ember valami nagyon fogós probléma megoldásán gondolkodik sokat és nem gépel, de ahogy én emlékszem, azért minden egyes ilyen napra nagyon sok olyan nap jutott, amikor az ember ránézett a leírásra, hogy mit kellene megvalósítani, és 0 - pár perc gondolkodás után leült és elkezdte megírni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez nekem is gyanús volt, de nem elemezgettem a látottakat. Viszont most, hogy mondod, úgy tűnik a felső kettő egy-egy DL320 G6, az alsó meg egy DL180 G6. Legalábbis a frontja alapján.

(Sosem gondoltam volna, hogy ideáig süllyedek egyszer, kockáról-kockára vesézek egy videót :) )

Minél nagyobb, annál gyanúsabb, hogy sok felesleges hülyeség van benne. ... lehet bonyolítani határtalanul :D

putpixel(10,10,0x000000);

vagy

feher=0xffffff;
fekete=feher xor 0xffffff;
pont_szin=fekete;
putpixel(10,10,pont_szin);

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

De most nem az a lényeg, h van egy magyar közösségi oldalt ismét? Ez jó és örülni kéne neki, nem?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Régebben volt erre ebuddy, nimbuzz és társai. Nemrégiben olvastam egy hírt, vogy valaki újra nekilátott egy komolyabb crossplatform kliensnek. Amire biztosan emlékszem, hogy benne foglaltatik az a FB Messenger, WhatsApp, Viber, Telegram. Sajnos nem emlékszem a projekt nevére valószínűleg a google News dobta fel.

 

Keresgéltem, de csak ezt találtam: https://meetfranz.com/

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Pár éve keresgéltem ilyet, és azt kellett tapasztalnom, hogy a korábban nytott API-t a FB lezárta és nem enged harmadik felet a rendszeréhez. Így a Messengert csak a saját Appjával lehetett használni. Aktuálisan nem tudom mi helyzet, lehet h újabban ismét elérhetővé tette az API-ját. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

a Franz csak egy nagy workaround, minden kliens a saját kis böngészőjében fut.

Használom, mert nincs jobb, de amúgy nem annyira jó. 

Whatsapp, Telegram, Disqus, Gmail+calendar+keep, Protonmail van benne , 5-600 megát eszik, aminél mondjuk azért többre számítottam.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Hát, örülni kéne neki, mert jobb, mint a facebook, ami átveri az embereket, és eladja a személyes adatait. 

Csak hát mennyire bízzak meg a magyar változatában, ahol a főnök bármire megesküszik, hogy ez bizony saját fejlesztés. Közben meg ha csak belenézel egy picit az oldal kódjába, vagy csak a működésébe, bárkinek látható, hogy egy másik projekt (WoWonder) van forkolva.
Ha már abban sem mond igazat, ahol nincs tétje a dolognak (teljesen saját fejlesztés vs. forkolt projekt); akkor miért hinném el, hogy nem fog még jobban visszaélni az adataimmal, mint mások (amiből már pénzt is lehet keresni).

Nagy Péter

.git könyvtárral együtt lehet.

800 MB, és a Windows Phone-os klienst egyelőre még el sem kezdték csinálni. :D

(Mondjuk ezt a királyi többest nem értem, amikor állítólag egyedül írta az egészet.)

Ez is vicc. Remélem lesz Ubuntu Touch kliens helyette mert akkor meggondolom a használatát. Az androidos verzió meg jó lenne ha működne play services nélkül is (LOS és társai...). De amúgy jöhet a kliens SailfishOS-re. a legfontosabb viszont a Linux desktop kliens számomra, mert az összes általam használt platformnak van ha nem is hivatalos, akkor is. Messenger, Viber (ezt már nem használom) Telegram.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Lehet olyan a verziókezelés, hogy minden nap elmenti a komplett munkakönyvtárat, az összes függéssel. Akkor összejön az a 800 mega hamar.

66-110 magos szerverek :D De az egy Dell T710 talán? :D (rejtett sub)

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 23:13

"10. § (1) Az adatkezelő, illetőleg tevékenységi körében az adatfeldolgozó köteles gondoskodni az adatok biztonságáról, köteles továbbá megtenni azokat a technikai és szervezési intézkedéseket és kialakítani azokat az eljárási szabályokat, amelyek e törvény, valamint az egyéb adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek."

Ebbe egyébként belefér, hogy 80 ezer (?) felhasználó adatait az iroda átellenes pontjára rakott salgópolcokon figyelő, már ezer éve nem támogatott, dedikált management hálózati nélküli szerveren tároljuk?

siman :)  elmondta a videoba hogy nagyon el van rejtve, cloudflare es valami proxy moge, igy sose talaljak meg a szervereket :)

(feltetelezve, hogy senki nem nez be az ablakon...)

egyebkent is etikus hekker (ez a balatoni hekksuto trendi neve amugy?) szoval biztos ert hozza...

(feltetelezve, hogy senki nem nez be az ablakon...)

Ah! Azért gondolt a védelemre, az ablakot is tűzfalazta, le volt tekerve a reluxa.

De ez egy népmesei történet. Az egyszeri szegénylegény leszerelve a katonaságtól mert nagyot álmodni, éjt nappallá téve megvalósítva azt. A hibát ott követi el csak, hogy az álmai nagyságánál is nagyobbakat mond.

Én a helyében nem álltam volna így ki, arccal, a feltett kérdésekre azonnal válaszolva, kendőzetlenül megmutatva a háttérben álló műszaki tartalmat. Ez nagyon amatőr hiba volt. Most ezen csámcsog a szakma. Ha kikerül egy ilyen videó számíthatott volna rá, hogy még azt is szóvá teszik, hogy házas ember létére miért van a bal kezén a gyűrű?

Nem tudom mi borzaszt el jobban. A videó és a tartalma. Vagy a videó kommentjei.

Egy jópáran belinkeltétek, hogy ezt nem ők írták, kb. magyarították, vagy pofozták.

"Azért van Belize"-i cég benne, mert ez egy magyar cég" - fasza.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Egyre durvább: "Semmilyen adatot nem gyűjt, ezért nincsenek ismerős ajánlások". "Gondolkoztunk azon, hogy a közeledben lévőket felajánlja".

Sajnálom a srácot és a nejét, aki srác elmondása szerint 4. stádiumos rákos beteg, de ettől még az egész sánta.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Most volt időm megnézni, néha akkora baromságokat mond a srác, hogy a fejem fogtam közben. És Ő lenne az etikus hekker...

Simán lehet! Ez ma az IT-ban a leg-definiálatlanabb szakma. 

Szerintem minden valódi programozónak illik képben lennie vele. De kizárólagosan ezzel biztosan nem foglalkoznék. Elég sok időt tud elvinni a /dev/null sokszor a szerencsén is múlik egy ctf verseny eredménye. 

Azontúl, hogy azok a gépek nincsenek bekapcsolva (legalább is a beszélgetés alatt tuti nem volt. Visszhangzik az iroda, de az nincs szűrve, ha zajszűrt lenne, nem lenne visszhang se, vagy bele sisteregne.), a domainre valami tarhelyparkos mailszerver ip-t ad vissza, ergo tuti nem ott a salgón tartja. JA, lehet az csak a proxy.

openSUSE Leap 15

Amit mond az elvben igaz lehet. Vannak reverse proxy szolgáltatók, akik egyrészt védenek a DDoS ellen, vagy felkapott tartalom esetén csökkentik a hálózati forgalmat, szerverterheltséget nálad. Ez esetben kívülről tényleg nem látható a tartalmat ténylegesen szolgáltató szerver(ek) ip címe. 

Azt sem tartom kizártnak, hogy az egész interjú egy honeypot etetés és valójában minden másként van. A srác pedig csak egy arc a nyilvánosságnak. Ebben az esetben valóban érdemes azt kommunikálni, hogy egy emberes projekt, mert akkor nem keresik a többi fejlesztőt, devops-ost, esetleg rendszergazdát a népek. Ha még egy év múlva is működni fog a Hundub akkor ennek a verziónak nagyobb lesz a valószínűsége és azt mondom rafinált arcok vannak a háttérben, akik jól csinálják. 

Erősen +1

Mellesleg a videóban titkolják a külföldi cég magyar tagjait, abból az egyik eleve nyíltan szerepel (eltiltvás hatálya alatt is áll) a cégnyílvántartásban, mint magyar kontakt személy... :D Azóta se került ki az offshore cég a tulajok közül. Öröm olvasni a kommenteket a videó alatt, a sok ... védi :DDDD

> kommenteket a videó alatt, a sok ... védi
Igazából én ezt nem rónám fel nekik, hiszen érzik, meg nyilván mindannyiunk érzi, hogy nagyon nem stimmel a tech óriások hatalma, az FB abszolút diktatúrája, stb. Na viszont a szakmaiatlanságán a hundubnak abszolút fel lehet háborodni, ilyen foss nálunk kb. 45%-os projekt lehetne, vagy egy kisdiák próbálkozása. Na engem ez háborít fel, igénytelen az egész.

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Az előrelépés a facebook "zsarnoksághoz" képest pedig nem egy ránézésre átlag magyar srác szabadságbarát vállalkozása, ahol szintén egy kézben összpontosul minden kontroll. De persze nem él vissza vele... egyelőre. 

Hanem például egy Mastodon alapú elosztott és több kézben levő distributed social networking. 

Nem tudom.

Egyébként nekem 2015-ben beakadt hasonló dolog, el is kezdtem, de jött a vállásom, meg csomó béna-baj. Aztán örültem, hogy felszínen tudok maradni, meg melóztam, stb.
https://youtu.be/g6DLlO5x2H8

Ma már nincsenek ilyen ambícióim, sokat is fejlődtem a web minden területén, tehát inkább valami egyedit, nem létezőt csinálnék mint menni mások után.

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Szerintem itt most nem az a fő probléma, hogy technikailag rossz vagy felhasználók számára nem áttekinthető a facebook. (Bár itt is lenne helye bőven kritikának valóban) A fő probléma, hogy a facebook maximálisan visszaélve helyzetével önkényesen próbálja alakítani a politika világát. Ezért valóban szükség van alternatívákra, és az egyáltalán nem hátrány ha ugyanúgy néz ki az alternatíva mint a facebook. A felhasználók legalább könnyen kiismerik magukat az alternatív szolgáltatáson. 

Ettől független téma, hogy mit lehetne másként csinálni mint a facebook. A szolgáltatás informatikai infrastruktúrájának decentralizálása azért részben már ide tartozik, bár abból nem sokat lát a felhasználó. Teljesen új szolgáltatást kitalálni nem egyszerű. Ami egy kisebb sőt nagyobb közösségben jól működik és népszerű a nagyvilágban nem mindig jön be. Például a Google Wave amit annyian istenítettek, majd a Google úgy látta mégsem megy annyira, hogy megérje fenntartani. Nyílt forráskódban odaadta a teljes Wave kódot az Apache-nak. Hát azóta sem jött el a második virágzás. Persze az Apache is kezelhette bénán a projektet azért halt meg az inkubátorban, de bárki forkolhatta volna. 

Meg próbálkozok egy képzeletbeli szituációval, hátha sikerül más irányból szemléltetni a helyzetet. Nem biztos, hogy jó lesz, de hátha :)

Tételezzük fel, hogy egy Cukkenberg nevű faszi a nagy házában rendszeresen partikat szervez, termékbemutatókkal egybekötve. Ingyenes a belépés, de mivel az ő háza, ezért ő le is fektet számos szabályt, írottat és íratlant. Két termékbemutató között lehet cseverészni, ismerkedni, de pl aki részegen jön be és a szőnyegre hány, azt kiteszik mint macskát szarni.

Mivel idővel a társaság egyre népesebb lesz, elkezdenek odaszokni mindenféle simlis népek, kihasználva a helyzetet, hogy nagyon sok embert érhetnek el, közvetlenül, azonnal. Többek között a politikusok is, akik közül az egyik egy nap a hülyeségeivel messzire megy és a házigazda megelégeli, kirakja.

Erre a népek egy része felhorkan, hogy de milyen jogon, meg, hogy a demokrácia és a szólásszabadság?!

Ekkor mondaná a gazda, hogy álljon meg a menet! Nem a száját fogtam be, hanem csak kiraktam a házamból, mer' engem zavar, a hülyeségeit inkább odakint hangoztassa! (De nem mer, mer' minden nagyszájú vendég leugatja).

És most minden politikus ezen hápog - meg Lex Fészbúk -, mert milyen már az, hogy ha bemennek valakihez és hülyeséget beszélnek a gazda kirakja őket? Mintha ez elő lenne írva, hogy minden termékbemutatóval egybekötött partin, ahol X ember van jelen, nekik hülyeséget kell beszélniük. Hát, bakker :)

A képzeletbeli szituáció úgy teljes, hogy a Cukkerberg házának kapujában ott állnak két oldalt a portásai, akik minden vendéget ügyesen kizsebelnek amikor belépnek a házba. Sőt még kifelemenet is kizsebelnek minden vendéget, hátha befelemenet valamit elfelejtettek kilopni. Éppen ezért bár elvben "ingyen" van minden a házban, Cukkerberg vendégség üzletága busásan jövedelmező. 

Természetesen az is felmerül miért csak Cukkerberg szervezzen partikat. És már témánál is vagyunk. Egyébként is Kovács apuka azt hallotta, hogy Cukkerberg partijain megrontják a szép fiatal lányokat, ezért meghozza a saját családi "lex facebook" törvényét és megtilja lányainak, hogy az ő romlott partijaira járjanak. 

"mert milyen már az, hogy ha bemennek valakihez és hülyeséget beszélnek a gazda kirakja őket?"

A helyzet az, hogy Cukkerberg partijain mindenki hülyeségeket beszél egy idő után az olcsó de magas alkoholtartalmú lőre miatt, amivel a vendégeket kínálják. De valamiért csak a Lákátost, mert a Gáspárt, meg Orsóst rakatja ki Cukkerberg. Így aztán jogos a vád, hogy rasszista cigánygyűlölő. 

Először nem értettem, mit akarsz a portásokkal, aztán leesett. Az egy másik téma, hogy illik-e eladni a kozmodiszk vásárlók névsorát valakinek, aki fizet érte, mert éppen hiszékeny idiótákat keres valami különös okból kifolyólag. Hát, nem szabad. De most nem a házigazda sunyiságát vizsgáljuk.

Erről a lex fészbúkról valahogy mindig a Lex Luthor jut eszembe. Nem is t'om, m'ér'. Szerintem nem erről fog szólni ez a történet, hanem megy a para, hogy ha a Trumpot kitették, aki pedig azért mégiscsak éppen akkor az USA elnöke volt, mi kis szegény magyar ormányzó politikások nem beszélhetünk majd továbbra is büntetlenül hülyeséget. Na de, mi majd most fordítunk és jól megregulázunk, hogy továbbra is szabadon használhassuk ezt a mások által összetákolt platformot önös önző céljainkra. Szuper. Hozunk most rá jogot, hogy majd ne legyen rá jogod. Van az az izé, hogy "hülye, hülyébb, leghülyébb, postás, vasutas, rendőr." Próbálom a politikust is valahogy beleszőni, mert helye van, de valahogy nem megy. Gondold oda a végére.

Az meg, hogy miért mindig azokat rakják ki? Hát az előítéleteknek azért szokott lenni némi alapja.

A butaság kommunikációjának sorrendje Magyarországon, az ellenzék ellenség már jó ideje fullba tolja a kretént. A kormányzó politikusok pedig azt a hipotézist fogadták el, hogy ebbe a versenybe is bele kell szállniuk. Ebben a szituációban a facebook megregulázása szükségszerű. De a valódi megoldás facebookot leváltó magyar közösségi hálózat lenne. 

Annál is jobb megoldás pedig, egy decentralizált opensource facebook alternatíva ami központilag cenzúrázhatatlan. 

Nem lehet cenzúra nélkül üzemeltetni. Figyelni kell, hogy ne jelenjen meg gyerekpornó, drog, fegyver, emberkereskedelem, rasszizmus stb. Nem adhatsz platformot az illegális tartalmaknak, ergo cenzúra KELL. Mi van azokkal, akik azt tolják, hogy ne hordj maszkot a boltban? Lehet megfogadod a tanácsát, nem hordod a maszkot, és lehet megfogadja más is a tanácsát, nem hordja  a maszkot, majd szépen megfertőz téged, belehalsz. Kellett volna a cenzúra, kivágni azt az idiótát, aki a maszkon rinyált? Igen, mert életek múlhatnak rajta. A példám szerint a tied, ha van akkor a feleséged / élettársad, esetleg ha van, akkor a gyereked élete is múlik rajta, hogy mi jelenik meg.

Mi a helyzet a szerzői jogokkal? Mi a helyzet a személyiségi jogokkal? xy letölt egy képet rólad, profilképnek használja, akár a nevedet is beírja, és így próbál az ismerősi körödből pénzt kicsalni. Kellett volna a csúnya gonosz cenzúra, hogy kivágja ezt a férget?

Könnyű hangoztatni, hogy itt bizony nem lesz cenzúra, aztán majd kopogtatnak a rendőrök, hogy platformot adtál egy pedofil csapatnak, vagy drogkereskedőknek stb. 

openSUSE Leap 15

Amit most itt leírtál, az egy óriási csúsztatás. Azért egy milliárdos felhasználói táború tömegmédiás közszolgáltatás sose olyan, mint egy házi magánparti. Még akkor se, ha mindkettő magánban megy. Azért nagy méretnél tényleg előjön a felelősség, törvényes szabályozás igénye, mivel annyi embert érint, és túl nagy hatalom összpontosul vele egy kézben. Ugyanolyan, mint a tévé, meg a többi, hogy a médiának felelőssége van, mert sok ember véleményét formálja, és politikai hatalmat gyakorol, és mint ilyen, szabályozni kell, Lex Feszbuk, szögesdrótos baseballütő, meg amivel kell. Ha ez nem tetszik, zárják be a boltot, és menjenek el takarítani, nem kötelező cukkenburgnak sem a webbaromságát nyomni, nem áldozat, nem tart senki pisztolyt a bordái közé. Bőven megszedte magát multimilliárdokkal rajta, annyi áldozatot meghozhat, hogy alkalmazkodik a nemzeti jogi keretekhez, és tűri a közszabályozást. Tényleg ilyen háttérrel már bármit csinálhat. Bill Gatesnek meg Steve Ballmernek is kilettek az idegei, és átnyergeltek jótékonykodni, meg sportcsapatot menedzselni, mai napig elvannak azzal, és nem sajnáltatják magukat, hogy jajj a lex akármi, meg keresztes hadjárat folyik ellenük.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)