Nothing - új céget alapított a OnePlus egykori vezetője

Carl Pei, a OnePlus Inc. társalapítója és (a világ nyugati régiója számára) a kínai vállalat legismertebb arca, tavaly ősszel távozott a vállalattól, hogy új kihívások elé nézzen. Az új kihívás egy új vállalat lett, aminek a létezését tegnap jelentették be. A Nothing nevéhez illően egyelőre semmilyen terméket sem jelentett be, mindössze létezését hozta nyilvánosságra. A londoni illetőségű vállalatról annyit lehet tudni, hogy fogyasztói technológiára, termékekre szakosodik és olyan befektetők állnak mögötte, mint az iPod feltaláló, iPhone társ-feltaláló Tony Fadell, a Twitch társalapító Kevin Lin, a Reddit vezérigazgató Steve Huffman és YouTuber Casey Neistat.

A Nothing a tervek szerint ez év első felében áll elő termék(ek)kel. Részletek itt.

Hozzászólások

Normál emberi ésszel (és nem jogász-ésszel) gondolkozva az iphone nem egy találmány, hanem egy rakás, évek óta létező technológia olyan összepakolgatása ami jobb/használhatóbb az addig létező, hasonló termékeknél.

Tehát egy továbbfejlesztés, maximum. Az, hogy erős hatással volt a piacra tény, de ettől még nem lesz találmány, az úriember(ek) meg nem lesznek feltalálók.

Az érintőképernyő pl. lehet találmány, de annak a története sok évvel előzi az iphone -t.

Értem, de az iphone minden része létezett már évek óta, sőt, hasonló telefon is létezett már akkor (ezt mondjuk csak betippelem), csak az apple-nek sikerült a piacot felizgatnia erre a modellre (full touchscreen).

Tehát találmány az nincs, maximum egy kis improvement, meg hatásos piaci fellépés.

A gőzgép pl. találmány, a kerék is, sőt, mondhatjuk hogy a gőzgéppel működő mozdony is az, mert a lóvasutat fejlesztették tovább gőzgéppel, de az hogy évek óta létező dolgokat gereblyézek össze, nem feltalálás, csak ügyeskedés.

Mélységesen lenézem és elitélem az apple manipulativ marketing gépezetét, ami fossa magából az olyan hazugságokat, mint iphone feltaláló, genius bár, meg társai...

Nem szeretem az Apple-t, de az teny, hogy a korabban letezo telefonok es okostelefonok egy komoly lokest kaptak a szifon megjelenesekor. Ahogy pl. Watt tovabbfejlesztett gozgepe befutott, Herone nem (es a kettejuk kozt elt gozgepesek sikere is korlatozott volt).

Az osszkepet sem javitja a birkak tomege, meg az arrogans seggfejek (tartsd maskepp!) beszolasai. Es igen, a marketingesek meg ugyvedek hada sem segit.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

ennyi erővel te is elerhettel volna hasonló sikereket, hiszen az egész nem több mint ebayrol össze rendelni a hardver elemeket majd össze kell legózni, rá kell aggatni hogy feltaláltad, aztán olyan borzalmakkal kell idegesíteni a bubuntu felhasználókat mint a Genius Bar ahol segítséget nyújtanak az embernek ha esetleg elakadtak. ha jól értem szerinted ennyi receptje ennek a terméknek és semmi több. 

Értem mire célzol, és mondtam is, hogy a piacot rendesen beinditták az iphone első verziójával.

Csak ettől még nem találtak fel semmit. Átcsomagolták és vonzóbbá tették, és a techiek, tehetős emberek, újságirók instant gatyába élveztek az "every once on a while" kezdetű keynote-tól. Abban a percben épitették fel azt a brandet, ami a mai napig jellemzi az apple-t, és megkülönbözteti a többitől. Erre már rá lehet fogni, hogy találmány :)

(nekem is iphone -om van amúgy ~1 éve és jó terméknek tartom, de mindig kinyilik a bicska a zsebemben amikor ezek a brutálisan nevetséges szólásmondások előjönnek, hogy iphone feltaláló meg társai)

Szerkesztve: 2021. 01. 28., cs – 09:58

Elképzelem a meetinget:

- So what did you guys come up with?
- ...nothing
- Great idea!

Sajnos lassan eljutunk oda hogy már nem kell semmiféle termék vagy teljesitmény vagy újdonság, elég hogy bejelentünk valamit, és odateszünk róla pár szines rajzot. A vásárlás és a vágy generálás lassan még a termék kifejlesztését is megelőzi, ha egyáltalán lesz termék. Csak rendelj elő, nehogy maradi paraszt legyél.

Én a problémát inkább ott látom, hogy a mostani célcsoportot így lehet megszólítani, triggerelni. Hogy melyik volt előbb: a cégek kezdték ezt a bugyuta hozzáállást és a fogyasztók szoktak hozzá, vagy a fogyasztók lettek ilyen egyszerűek és a cégek alkalmazkodtak, azt hiszem, hogy egy diplomamunkát megérne az adott területen.

trey @ gépház

Igen, ez biztos hogy nem egy két mondatos történet. Egy biztos: én egy büdös fillért nem szoktam előre adni semmiért. Győzzék meg a befektetőket, szerezzenek pénzt, futtassák ki a K+F-et, gyártsák le a terméket, helyezzék el megfelelő számban a raktárnban, és akkor ha megvásároltam, várom maximum 5 munkanapon belül. Akár szolgáltatás, akár termék. Szóval nincs preorder semmire, és erre szoktam másokat is biztatni.

Példaként itt a Librem, akiknek lassan ezer naptári nap kell ahhoz, hogy raktárról adjanak telefont, mint bármelyik másik. Egyelőre nem bántam meg, hogy nem adtam nekik pénzt, pedig tetszett a cucc. És sok tekintetben transzparensek is voltak, láttam a progresst, csak még mindig nincs gyártás afaik. Az meg nálam nem móka, hogy kifizetek száz-kétszáz kilót és 6 hónapot várok a termékre.

Ha valami nagyobb, for-profit vallalat, akkor igen, a te hozzaallasod a nyero. Viszont mar tamogattam olyan projectet, amit az egyik kedvenc youtube/bitchute videosom keszit, nem tul nagy koltsegvetesbol. Most olyan negyedmillio dollarnal tart a gyujtes, magasan felulmulva a varakozasat.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Csak nekem jut eszembe errol Stanislaw Lem?

Volt egy novellaja, ahol egy feltalalo keszit egy gepet, ami minden (es itt a forditotol es nyelvtol fuggoen) S betuvel kezdodo dolgot letre tud hozni, de csak azt. Valaki ketsegbe vonja, es teszteli: amikor a gep megkerdezi tole, hogy mit csinaljon, o arra keri, hogy semmit (mert az is S-sel kezdodik ugye). A feltalalo azert meg vitatkozik egy kicsit, mert lam, semmit nem csinal a gep, de vegul ennyiben maradnak.

Viszont a gep elkezdi letrehozni a Semmit, szoval egymas utan tunteti el a dolgokat mire rajonnek, es sikerul leallitani.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Az oneplus elment a szar cégek irányába. Lekezelőek a fórumon, elhajtják az embert ha garanciális problémája van a 36.000 forintos fejhallgatójával, nem válaszolnak napokig a garanciális termék javításával kapcsolatban, nem jól cserélnek alkatrészt a telefonokban(pl nem megy kijelzőcsere után a kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasó.

Mindezt a community.oneplus.net-en olvastam, illetve tapasztaltam, október óta. Hogy köze lenne ehhez Carl Pei távozása? Nem tudom, lehet véletlen is.

A Xiaomi magyar szervizparterénél parkol a telefonom 33 napja, és még árajánlatot sem kaptam, nemhogy befejezték volna. Pedig a dolog nem nagy, és már ki is olvastam hogy lehet megcsinálni akár otthon is.

Annak aki rutinos benne 30 perc.

Szóval máshol se feltétlenül jobb...