Hétfőn indul el a nyílt forráskodú, a fizetős szoftverek alternatíváiból összeállított Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

Hozzászólások

"A koronavírus-járvány minden eddiginél látványosabban mutatott rá, hogy a megfelelő informatikai háttér gyakorlatilag bármely helyzetben, minden korosztály életét megkönnyíti. A kormány a mindennapokban, a munkában és tanulásban egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar emberek számára az ingyenesen letölthető Digitális Jólét Szoftver Alapcsomaggal. A termék felgyorsíthatja a zárt, fizetős programok mellett valós alternatívát jelentő nyílt forráskódú szoftverek elterjesztését is - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese."

"A termék felgyorsíthatja a zárt, fizetős programok mellett valós alternatívát jelentő nyílt forráskódú szoftverek elterjesztését is"

- nem mintha ebben az orszagban valaha is problema lett volna az, ha valaki egy szoftverbol fizetos verziot hasznal, pedig ott van mellette az ingyenes alternativa is...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Tessék szülni magyar unokákat" 

Ez azért így elsőre kicsit meredek de nem példátlan, hogy nagymama hordta ki és szülte meg az unokáját. Már erre is képes a modern orvostudomány

Illetve arra is volt példa, hogy anyja átültetett méhével szült a lánya egészséges gyermeket. A hír kicsit bulvárosabb de olvasmányosabb verzióban.

Valójában nem robot végezte azt a műtétet csak manipulátor. A lágy szöveteken végzett robotsebészeti beavatkozás sok problémával jár. De elég hamar már erre is alkalmas lesz a gépi tanulással megerősített informatika. Használata viszont még odébb van szvsz, elsősorban jogi okokból. Ha a sebészorvos hibázik a felelősség köre az orvosra illetve az őt alkalmazó korházra terjedhet ki. Ha a sebészrobot hibázna, na akkor jönnének a dollármilliárdos perek a gyártóval szemben. Hiába lenne 1:100 vagy még jobb a hibaarány a sebészrobot javára. 100% hibamentességet pedig senki nem mer bevállalni. 

Nincs digitális tanrend, nincs koncepció, nincs metódika - amit a multinacionális cégek pár hét alatt lezavartak, arra a kormányzat - végtelen erőforrással - egy év alatt sem volt képes.

A kormányzat minden IT fejlesztése, kivétel nélkül hulladék, ami piaci körülmények között értelmezhetetlen lenne. 

Ilyen pedagógus gárda mellett az a csoda, hogy ennyi összejött. Szerbiában például simán nagy iskolai szünet volt tavasszal. Annál még így is többet tanultak. 

Egyébként nem olvastam semmilyen multinacionális cégek által készített digitális tanrendről vagy metodikáról. 

Minden kormányzati IT fejlesztés hulladék. USA gagyi szavazógép, szintén amerikai DOS alapú segély-nyilvántató. Hosszú a sor. 

Pont a hétvégén beszélgettem anyósommal (történelem és magyar középiskolai tanár): semmilyen segítséget nem kaptak, nincsenek digitális tananyagok (ha van, akkor használhatatlan), nincs egyértelmű követelményrendszer, nincs központosított eszközbeszerzés (gyerekek egy részének a napi élelmiszer és fűtés is nehézséget jelent, nem hogy az IT eszközök beszerzése), minden döntés a szakmai szervezetek megkérdezése nélkül, ad-hoc zajlik. Január végén a gyerek még nem tudja, hogyan fog érettségizni és felvételizni. 

Történelem még egyedül is megtanulható, természettudományos tantárgyak esetén a helyzet tragikus. Szerencsétlenek közben elvesztik a szociális kapcsolataikat életük legfontosabb, sorsdöntő éveikben. 

A Kréta amit a Rufusz tol szerintem is egy nagy kalap szar. Persze lenne itt olcsó és jó megoldás is. Évek óta remekül teszi a dolgát, a Google for Ecucation. Van hozzá gyerek-biztos chromebook nagyon barátságos áron. Nem mellesleg Linux rendszer. Az egész jól integráltan, tanároknak és diákoknak is átláthatóan működik. 

Na most erre már itt a hup-on nekem esik reflexből a Google-hater galeri. Pedig itt tényleg semmi tétje az egésznek. 

Nem olyan könnyű dolog kormányozni. 

A platform a problémák csak egy kicsiny szelete. 

Bármikor tud az állam százmilliárdokat allokálni bármire, ha akarnák a legjobb magyar vezetőket, kiváló magyar projekt managerek és fejlesztőket alkalmazhatnának. 

Eleve nonszensz, hogy egyetlen ember felel az egészségügyért, oktatásért és szociális ágazatért. 

"a akarnák a legjobb magyar vezetőket, kiváló magyar projekt managerek és fejlesztőket alkalmazhatnának."

Ebből sajnos mindig ki kinek a kije kérdés lesz. Nemcsak Magyarországon, mindenhol. Kezdve azzal, hogy szakmai megfontolásokat mindenhol előzik a bizalmi megfontolások. 

"Eleve nonszensz, hogy egyetlen ember felel az egészségügyért, oktatásért és szociális ágazatért."

Szerintem az egyszemélyű vezetés jobb mint a kerekasztal társaság. A Linux világ azért kerekedett többek között szerintem a BSD világ fölé, mert egyetlen személy, Linus Torvalds vezetése alatt áll. Core team ilyen olyan alcsoportok. Ezzel járó egyeztetések, ide-oda udvariaskodások, és máris adtunk két pofont a hatékonyságnak. Ha úgy tetszik Linus diktatúra hatékonyabb mint a BSD demokrácia. Vagy, hogy közelebbi példát mondjak, a hup.hu szerintem azért működik a mai napig mert egyetlen személy dönt minden kérdésben. A mindenféle civil szervezetek, alapítványok maximális jóindulatávál vitt linux népszerűsítő portáloknak meg csak a "digitális sírjaival" találkoztam utólag. Épp mostanában volt erről szó a hup-on. 

Tanárikarról van elsőkézből tapasztalatom. Google rendszer, komplett GDocs a gépen, de visszahozza, igényesen szigszalaggal körbetekert reklámszatyorban a gépet, mert nincs rajta office, nem tud így dolgozni. Az előzőekben kiadott leírást, hogy azért dolgozz gdocsban, mert eleve ott fogod átadni a diáknak el sem olvassa. De már előre közli, hogy ő tuti nem fog megtanulni egy új rendszert használni. 

openSUSE Leap 15

Ez most nem a pedagógusok és a tanárok sara. A kormánytól és az EMMI-től az ég adta világon semmilyen segítséget nem kaptak. Még útmutatást sem, nemhogy technikai, anyagi vagy módszertani segítséget. Sőt, kötelező volt használni a Krétát, ami eleinte legalábbis teljesen használhatatlan volt (most már csak szimplán szar), így egy használható rendszer mellett oda is kellett adminisztrálni.

Láttam a diákok oldaláról is a dolgot (két gyerekem is iskolás), és vannak tanár és pedagógus ismerőseim. Ki*szottul felháborít, hogy a k*csög kormányunk mennyire nem csinált semmit, csak kiadta a parancsot, hogy márpedig narancs kell és kész.

Ha a tavaszt kiadták volna iskolai nagyszünetnek, és nekiálltak volna kidolgozni, hogyan kell(ene) digitálisan oktatni, annak több haszna lett volna, mint ami történt. Mellesleg próbálj már meg egy elsős kisiskolást írni tanítani Zoom-on keresztül...

Ha minden közoktatásban tanulónak (ez a KSH adatai [https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wdsi001c.html] szerint idén 1.835.695 - 285.110 diák) adtak volna egy harmincezres tabletet (46 milliárd) és minden településen (3114 darab) kiraknak valahol "közterületen" egy mobiladat kapcsolattal rendelkező AP-t (legyen csúnyán túlárazva 500k per darab, hogy a szolgáltatók is jól járjanak és akkor számoltunk valamennyi munkadíjat is a telepítéshez), 50 milliárdnál megállt volna. Ugyanitt töltőpont, a tanuló naponta - ha kikötötték nála az áramot - fel tudja tölteni a tabletet és leszedni a napi tananyagot/feladatokat.

És ezzel az országban minden közoktatásban tanulót elláttál eszközzel, a nagy többségét feleslegesen. 50 milliárd. Ez nagyságrendileg annyi, mint amit sportra költött a veszélyhelyzeti felhatalmazásával a kormány. Nem pénteken utasításba adva a hétfői kezdést, hanem előzetesen felmérve a lehetőségeket és az igényeket, a töredékéből kihozható lett volna.

Itt az ötlet.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Jelenleg ez úgy zajlik, hogy tanárnak az órák közben többször névsort kell olvasnia, mert a gyerekek nincsenek a gép előtt. 

Innen baromi nehéz eljutni oda, hogy napi 30 percig kell online lenniük, az anyagot pedig önállóan feldolgozzák. 

Főleg olyan hátterű gyerekeknél, ahol internet sincs.

Ez a fenti középiskolára vonatkozott, általános iskolában teljesen reménytelen. 

Tudom, ezért is gondolkodtam azonnal offline modellben (-> gyerek letölti a tananyagot), így nem kell internet. Persze ehhez a tanári kompetenciákat is előre fejleszteni kellett volna (vagy elrendelni egy egyhetes szünetet, hogy mindenki megtalálja magának a módszert), de nem lehetetlen. (mi az egyetemen ipari mennyiségben szórtuk ki a videókat a hallgatóknak, ősz elején, amikor egyik napról a másikra felezni kellett a termek befogadóképességét, minden órát elkezdtünk jól-rosszabbul rögzíteni és feltenni YT-ra [megoldhattunk volna sima videófájlként házon belül is, a hallgató könnyebben letölti, de tartottunk a kapacitásproblémáktól] - a hallgatók kifejezetten örültek neki, hogy bármikor visszaléphettek, ha valami nem volt tiszta, hogy a saját beosztásuk szerint tudtak haladni)

Ok, az első két évfolyamot én se látom, hogy lehetne nem jelenléti oktatásban megcsinálni, de 3+-tól felfelé megoldható lenne.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

A Google for Education programban is felmerült az online házi feladat problémája. Amerikában nem (csak) a rossz körülmények között élő családokat érinti az internet hiánya, hanem a lerobbant infrastruktúra miatt bármely családot, aki költözhetett szép környékre csak épp nincs ott internet. A Google megoldotta az iskolák többségében standardizált Chromebookokon, hogy még az iskolákban automatikusan letöltik offlinera a tananyagot.

Ha már nagyon nem kell az idegen multi, akkor én a saját nemzeti megoldásnál feltételül szabtam volna az offline működés lehetőségét. Így is el kell ugyan ballagni hetente egy AP-hoz, de "haza lehet vinni" a digitális tananyagot.

"30 ezres tablet" szerintem teoretikus és kivitelezhetetlen, mert ezért a pénzért nem lehet strapabíró gyerekbíró tabletet kapni. Hetente leamortizálódna egyes családoknál, egy hónap alatt pedig garantáltan kuka. 30 ezres tablet előfizetés kellene, és postás minden hónap elején hozza az újat. Ez talán mégsem olyan jó ötlet. 

Inkább feltételül kellett volna szabni a Krétának, hogy Rasberry Pi (3)4 kliensről is teljes értékűen kell tudnia működnie 720p felbontás mellett is. Ahhoz lapostévé akad minden családban, ha a hátára csavarozzák az RPi-t valószínűleg tovább működőképes marad mint egy olcsó tablet a gyerek kezében. 

(A szokásos demagóg mondát a szegény fiúról meg az ő CRT tévéjéről köröket most hagyjuk. Azt az RTL viszi ki a könnycseppes mélyinterjú idejére színpadi kelléknek:) 

(A gondolkodás mindenkinek tabletet egyébként csak azért írtam, hogy érzékeltessem, a sportra költött 50 milliárdból még az sem lett volna lehetetlen feladat... jól felmérve az igényeket és tervezve kevesebb, de komolyabb gépet is lehetett volna... és...)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Mivel sajnos nincs Magyarországon hardvergyártási képesség nem összevethető a kettő. Ha stadionépítésre elmegy 50 milliárd, az a pénz az országban marad. Építőmunkások fizut kapnak belőle, és persze mérnökök, művezetők és az építőanyaggyártók. Persze ez utóbbi miatt így is sok pénz vándorol főleg Németországba. De akár meg is lehetne oldani az építőanyagok magyarországi gyártását. De tabletgyártásra még esély sincs. Még egy összeszerelő üzem is problémát jelentene és ott is menne ki a pénzt az LCD képernyőtől kezdve ARM Soc-ig minden részegységen. Az Egyesült Államoknak jó dolga volt sokáig mert minden állam könnyen rak milliárdokat egyik zsebéből a másikba vagy saját nemzeti gazdaságába, amíg belül kering a beruházásra költött pénz valamilyen formában visszatér hozzá. Most, hogy kezd teljesen kicsúszni a hardvergyártás Amerikából ott is kezdődnek a problémák. Lassan már az Intel is Tajvanon gyártat, ha még nem is mindent. Annyiból jobb helyzetben vannak, hogy nagy infó szolgáltatók még amerikai kézben vannak. A Google oktatási chromebookjain ugyan megy ki az amerikai pénz, de az egész iskolai Chromebook program összességében erősíti a Google ökoszisztémát, ami pedig más polipcsápjaival söpri be a pénzt és információt a nagyvilágból Amerikába. Kínából speciel pont nem, de máshonnan igen. Magyarországon ez sincs. A talbet programra elköltött 50 milliárd egy-az-egyben kiáramlana az országból. 

Lenovo pont szeptemberben nyitott itthon gyárat ;)

De egyébként értem, amit mondasz, azzal vitatkoznék, hogy az említett trickle down mennyire működne - szép és jó, hogy az 50 milliárdból majd a sok építőmunkás kap pénzt, csak a rögvalóság, hogy még ilyeneknél is van, hogy a minimálbért is perelnie kell a munkásnak az alvállalkozó alvállalkozójának az alvállalkozójától. Ha egy 50 milliárdos állami beruházásnak tényleg nagy része a gazdaságban landolna, pl. Mészáros nem tudott volna olyan ütemben gazdagodni, amilyenben.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

faszság, Sárvárról vitte el naffaluba... az oka részben gazdasági (a magyart kirúgták az ukránért, az meg sík balfasz volt a munkához), részben pedig politikai volt (jól mutat a plakáton hogy ezt is ők intézték - meg az ukránokat is, csak arról még nincs plakát).

Bocsánat, romákról van szó.

Ha mindenki kapott volna 30 ezres tabletet, a piac tele lenne tabletekkel ócsóért.

 

Próbálj meg a magyar valóságban gondolkozni, ne íróasztal mögül fújd a hangzatos szólamokat.

Iskola nélkül a romák jórészét lehetetlen bármire is megtanítani. Legalább most suliba járnak, benn vannak, valami ragad rájuk az órából.

Sőt, valamelyest szocializálódnak is, találnak barátokat, kialakulnak normális emberi kapcsolataik, amit otthon lehetetlen felszedni alkoholista, drogos, nőverő apa és prostituált anya mellett.

 

A kiegyensúlyozott gyermekek otthon tanulják a kultúrált viselkedést, a romák gyakran az iskolában. Iskola nélkül lehetetlen kiemelkedni.

Szerintem két megközelítés van.

1. "Gyerek a szülőé" - ha a szülők munkakerülő ostoba trógerek, bizony joguk van meghatározni a gyerekeik életét meghatározott életkorukig. Ebben a modellben elnéző metódust kell alkalmazni ezekre az esetekre. Online órán való megjelenésnek vannak technikai feltételei is. Ha a gyerek családja ezt nem tudja biztosítani, nincs jelen az órákon, ki kell postázni a nyomtatott távoktatási tanagyagot és az év végén kap egy kegyelemkettest ha egyébként nem tudott jobb jegyet szerezni. 

2. "Gyerek az államé" - ebben az esetben ha se áram, se semmilyen 21. században alap szinten elvárható feltétel nem adott egy családban, akkor ki kell emelni onnan a gyerekeket a gyerekvédelemnek. Utána az állam gondoskodik, notebookról, fűtésről, áramról, mindenről amire a gyereknek szüksége van.

A gyerek nem a szülőé, és nem is az államé. Ettől még a szülő hatása a legnagyobb, bármit is akar az állam.
Inkább a gyerek szemszögéből érdemes a dolgot nézni. Sem a lemorzsolódással, sem a kiemeléssel nem jár jól, az államnak biztosítani kellene az esélyegyenlőséget. Az elvi kérdés az, hogyan lehet a legtöbb gyerekből kihozni a benne rejlő potenciált? Hogyan lehet a legboldogabb és a leghasznosabb a közösség számára?

A válasz nem egyszerű. Minden esetre rövidtávon a legolcsóbb lemondani ezekről az emberekről. Illetve ez is a legjobban eladható a népeknek.
 

nem kisiskolások, de nagyobbak. Az fb marketen csencselni, az instagramon páváskodni, tiktokon baromkodni, dijumvisu borzalmat utcán bömbölteti azt tudnak. Eszköz is akad, megosztják, nehézséggel kényelmetlenséggel mit sem törődve. Amikor tanulni kellene, akkor viszont sajnos nincsen eszköz, hogy képzelik ezt stb. 

Egyetemen furcsa módon demósok meg tudták oldani a problémát úgy, hogy sokan közülük 3 féléve voltak a szakon a covid miatt online tanrend bevezetésekor. Az anyag is pár nagyságrenddel nehezebb mint ami közoktatásban lemegy. Lehet demósoknak kellene vinni a közoktatást, mert ezek szerint hatékonyabbak mint a tanárok. 

Soha nem lesz egyetemi hallgató az általános vagy középiskolás, akinek nincs pénze IT eszközre, vagy talán még villanyra sem. Teljesen más szociokulturális háttérrel rendelkeznek. 

Engem egészen ledöbbentett, hogy _gyakori eset_ hogy 14 éves gyerekek nevelik fel a fiatalabb testvérüket, mert a szülők külföldön dolgoznak.

Másrészt foglalkoztatni is sokkal egyszerűbb egy 18+ éves fiatalt, mint egy 6 - 14 éves gyereket. 

Itt most pedagógusokról beszélünk. 3-5 évig tanulták a tanári szakmát, diplomát kaptak erről, majd utána szinten kellene tartani a tanári kompetenciát. Ehhez képest a fent írtak alapján nem tudnak megbirkózni egy olyan feladattal, amivel 1,5 év egyetemi tanulmány után megbirkózik egy pedagógiát nem is tanult hallgató demósként. 

"14 éves gyerekek nevelik fel a fiatalabb testvérüket"

Nemcsak azért mert külföldön vannak. Ismerek ilyen esetet amikor családi tragédia miatt rúgta ki a 14 éves legidősebb gyerek az apját és nevelte fel a testvéreit. Kiválóan helyt állt. 

"Másrészt foglalkoztatni is sokkal egyszerűbb egy 18+ éves fiatalt, mint egy 6 - 14 éves gyereket."

Ebben nem értek egyet. Nagyságrendekkel nehezebb az anyag amit el kell sajátítani. Itt is vannak problémák motiváltsággal, hozzáállással stb. különösen első éveseknél, a demósok nagy része őket oktatja. Képletesen szerintem nehezebb repülőt vezetésére megtanítani egy 18+ évest mint gördeszkázni egy 8 évest. 

Szerkesztve: 2021. 01. 24., v – 14:58

Azt amúgy lehet tudni  hogy ez miből áll? Mert semmi konkretumot nem lehet róla sehol találni ( gondolom valami Ubuntu customized installerrel), a letöltés oldal meg basic auth mögött van. 

 

Szerk: és ugye itt is keverik a nyílt forráskódú vs. Ingyen használható szoftver fogalmát. 

Idézet a zoldalról:

"Letöltések

Hah! Azt hitted az életben minden ingyen van, mi?

A letöltésre csak a backParted FOS rendszerből regisztrált felhasználók jogosultak!

Ön jelenleg NEM backParted FOS rendszer alól nézi ezt az oldalt,
így szellemi tulajdon lopásának esete forog fenn.

A fiókját zároltuk.

A fiók zárolásának feloldásához fizessen be
40.000 Ft-ot, vagy Eurót, vagy angol fontot!
Dollárt is elfogadunk.

Természetesen mi nem adjuk meg a fizetési adatainkat,
hanem Ön küldje el nekünk a magáét!

Kérjük, hagyja nyitva az oldalt, amíg szkenneljük a számítógépét,
majd személyes adatait kiposztoljuk Facebook oldalunk szégyenfalára!

További szép napot, és a kurva anyját!"

Vidám Fiúk!!!!!!! :D

Mert úgy gondolod, hogy hazudni másokról az normális dolog, hogy valakinek-valakiknek a jó hírnevét tönkre tenni érték? Nem inkább azon kellene itt jópár embernek elgondolkodnia, hogy amikor beleálltak ebbe az előre eltervezett és aljas lejárató kampányba, vajon az ő helyük hol van a tisztesség létráján? Akik ezeket az embereket támogatják, szintén hova tartoznak?

Mivel folyamatosan mellébeszélsz, ez számomra megmutatja az erkölcsi normáidat, illetve annak hiányát. Téged minősít az, amikor azt ekézed szándékosan, aki ártatlan egy ügyben, miközben elnéző vagy azokkal, akik aljas módon próbálnak valakit besározni. Igazad van, mi ne beszéljünk egymással.

...viszont muhahahaha: "..a gyermekek számára biztosított fiókokban a tűzfalbeállítások nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat." ezugy több kérdést is felvet és cseppet sem megnyugtató, ha egy hatóság mondja meg valamilyen akármilyen politikai szempont alapján, hogy mit nézhet a gyerek és mit nem (arról nem is beszélve, hogy ki tudja mi van még elrejtve a felnőttnek szánt profilokban).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Mik? Meg kellene nézni, és utána hisztizni."

- minden, ami a kormány számára ideológiailag nem fér bele, kínos, és emiatt kerülendő, lásd pL "Meseorszag mindenkié". Ez nem hiszti, hanem jogos félelem, nem a kormany dolga megmondani, hogy ki milyen ideológia mentén neveli a gyerekeit.

"Egy jó gyerekfilterre lassan nekem is szükségem lesz!"

- hát akkor csinálj egyet, de ne ettől várd, hogy majd megvédi bármi ellen is a gyerekeidet! :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szóval akkor legyen "Árjaország meseország" mesekönyv is? 

A korlátlan szólásszabadság épp most bukik meg ott ahol ezt kitalálták. A közösség békéjének is nyugalmának érdekében belefér szerintem a nagy nyilvánosság előtti szólásszabadság korlátozása. A kocsmában meg lehet bármiről anekdotázni (megjegyzem Németországban még ott sem lehet). 

A fogyasztóvédelem problémásnak tartotta a mesekönyvet, mert nem szerepel a borítóján, hogy homoszexualitásról szól.

 

Mai hír, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Labrisz Egyesület a Meseország mindenkié című kötet értékesítésekor, ugyanis  nem tüntették fel, hogy a kötetben szereplő mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg, ezért sérülnek a vásárlók jogai a megfelelő tájékoztatáshoz.

 

Ez egy vállalható kompromisszum lenne, hogy kirakják a kötetre az LMBTQ zászlót és mindenki tudja, hogy megvegye-e vagy sem.

A szerzők természetesen képtelenek bármiféle kompromisszumra, akkor is megvetetnék a szülőkkel, ha utána együtt darálja le anyuci és gyermeke az iratmegsemmisítőben, hogy konfettit csináljanak belőle és jót nevessenek.

a fogyasztóvédelem politikai megrendelésre lépett - bele a saját maga állította ideológiai csapdába. Ha ezt a könyvet ezzel a mondvacsinált indokkal ki kell emelni, meg kell különböztetni, akkor van még a magyar kultúrtörténetben ezer másik, közismert történet, amiben szintén megtalálható, hogy az apa nem csak férfi, és az anya nem csak nőnemű lehet. :) aki pedig könyvet darál (éget), az szimplán csak egy műveletlen paraszt.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekem nem kell, de attól még nem darálnám le, mert kultúrlény vagyok. Nem a művel van baj, hanem az ilyen dolgokat művelővel. Nem egy könyv tehet róla, ha rossz az eszme. Ha elégeted, attól még létezni fog, és akkor mi a következő? Gyilkolsz?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem tudom, hogy mi a különbség egy elhasznált joghurtosdoboz között és egy könyv között, ami senkit sem érdekel és sosem lesz elolvasva.

A könyv környezetkímélőbb, könnyebben lebomlik, könnyebb szívvel vágom a kukába.

 

Mindkettő foglalja otthon a helyet, minthogy a lakás kicsi, 1 m2 könyv kivágásával 500.000 Ft-ot keresek, mert nő a hasznos alapterülete az ingatlannak.

 

Na jó 18 évesen több száz könyvet pénzzé tettem az antikváriumban. Valamelyikért 10 Ft-ot se adtak, de vigyék, csak tűnjön el.

Volt egy havi ösztöndíjam belőlük és hely a lakásban. Az első felnőtt önálló akcióm az volt, hogy pénzzé tettem az otthoni könyvek zömét és ettem belőle pár hamburgert.

Semmilyen konyvet nem egetunk, azt csak a nacik csinaltak ideologiai, politikai okokbol, mert feltek a tartalmuktol.

Ne csak a discovery második vh.-s snittekkel ellátott filmjeiből informálódj! Volt ilyen, igen, de mennyiségileg -hidd el- csak jelenthetnek a nácik a Világban más kororokban, rendszerekben így vagy úgy eltüntetett könyvekhez képest. (persze igen hatásos az emberi pszichére egy máglya, de a kevésbbé látványos megsemmisítés is megsemmisítés) Én is láttam, legalább 40 különböző filmben, ugyanazt a pár képkockát a könyvek elégetésről. 
Jelen probléma viszont fordítottan is jelentkezik. Még pedig úgy, hogy lehetősége van, lelkileg sérült, beteg emberek hagymázas ömlengéseit kiadni, illetve vannak szervezetek, akik ezt segítik, hirdetve azt, hogy ezt a humanizmus és egyenlőség zászlaja alatt teszik. Azért kíváncsi vagyok mikor jelennek meg a pedofilokat megértő könyvek és az őket támogató felvonulások. Ugyanis az aberált gondolatok beleplántálása olyan korú gyerekekbe, akikben még a szexualitásról gyakorlatilag semmilyen kép nem alakult ki, kb. egy lépésre van attól, hogy a szőrös bácsi csupa szeretetből enyeleg csak  kisfiúkkal és hát ő is ember meg vannak jogai, meg csak pillanatnyi elmezavar volt, meg a tököm tudja.
A lényeget vesztettük el! Ugyanis nem kell elfogadnom (és nem is akarom!) azt ha valaki meleg. Azért, mert egyszerűen nem tartozik rám. Én őt mint ember fogadom el! Ennyi. Nem kell azt sem elfogadnom, hogy a kolléga milyen pózban szereti a feleségével, mert nem tartozik rám. Érted?
És -szerintem- ez a lényeg. A Józsi nem tart előadást arról, hogy az asszonnyal miként és nem is vonul fel szopóálarcban. Nekik sem kellene! 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

"lelkileg sérült, beteg emberek hagymázas ömlengéseit kiadni,"

- összekeversz valamit, nem Orbán rádió"interjúi" a téma. :)

"aberált gondolatok beleplántálása olyan korú gyerekekbe,"

- az hogy kinek mi az "abberált" - szubjektív. Van egy társadalmi norma, azon belül pedig jól megfér sokminden, ami egyébként a társadalom egyik, vagy másik tagjának önmagában már magaslabda, pl. a társas kapcsolatok sokszínűsége. Megnyugtatlak, a "buziskodás" nem plántálható tulajdonság, mint ahogy a heteroszexualitás sem, mindkettő természetes módon kialakuló, természetes tulajdonság, nem lehet könyvből "buziságot" tanulni. :)

"a szőrös bácsi csupa szeretetből enyeleg csak  kisfiúkkal"

- mi van, ha borotvált az a bácsi? vagy éppen néni? Utóbbi lehet pl. gyerekekkel foglalkozó, képzett személy is, neki lehet, csak a szőrösnek nem? :)

"Ugyanis nem kell elfogadnom (és nem is akarom!) azt ha valaki meleg."

- azt sem kell elfogadnod, hogy a Föld geoid, de ettől még az. Na most ez ugyanaz az eset. :)

"Nem kell azt sem elfogadnom, hogy a kolléga milyen pózban szereti a feleségével, mert nem tartozik rám."

- A példa sántít, ebből a könyvből ez ugye nem fog kiderülni, az viszont igen, hogyan tudnál toleránsan gondolkodni embertársaidról.

"A Józsi nem tart előadást arról, hogy az asszonnyal miként és nem is vonul fel szopóálarcban. Nekik sem kellene! "

- ilyet nem is tesznek, ez csak a te elméd szüleménye.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

- összekeversz valamit, nem Orbán rádió"interjúi" a téma. :)

Ezt most nem tudtam értelmezni.

 

Megnyugtatlak, a "buziskodás" nem plántálható tulajdonság, mint ahogy a heteroszexualitás sem, mindkettő természetes módon kialakuló, természetes tulajdonság, nem lehet könyvből "buziságot" tanulni. :)

Ezt nem csak én, hanem a szakemberek egy (nem a szivárványos zászló alatt tömörülők) nagyrésze is kétségbe vonja. Nyilván az általad sarkított kijelentés akár igaz is lehetne, a gond a gyengébb jelemekkel, a divatból cselekvő (jellemzően tini-kor) lehet, illetve ezzel az erővel azért sok minden bekerülhetne az óvodai, iskolai anyagokban, amiknek nem feltétlenül ott a helyük. Nem csak a buziknak, transzfesztítáknak, meg a megmaradt 96 aberáltnak nincs ott a helye, de szerintem általában a szexnek sem (óvoda - mese). Akár bele is írhatnánk a mesékbe, hogy a földesúré az első éjszaka és Lúdas Matyi apja, lehet a Döbrögi volt, ezért nem is husánggal, hanem szörmés ostorral korbácsolja a fához kötözve, mert valójában ő már Gácséros Mária... :)

 

- mi van, ha borotvált az a bácsi? vagy éppen néni? Utóbbi lehet pl. gyerekekkel foglalkozó, képzett személy is, neki lehet, csak a szőrösnek nem? :)

Ha ez szerinted vicces, akkor a könyv égetésen minimium hahotáznod kellene!

- azt sem kell elfogadnod, hogy a Föld geoid, de ettől még az. Na most ez ugyanaz az eset. :)

Franko haverja vagy? Már a laposföld miatt és  a ferdítés miatt kérdem?

Így írtam: 

Ugyanis nem kell elfogadnom (és nem is akarom!) azt ha valaki meleg. Azért, mert egyszerűen nem tartozik rám. Én őt mint ember fogadom el! 

- A példa sántít, ebből a könyvből ez ugye nem fog kiderülni, az viszont igen, hogyan tudnál toleránsan gondolkodni embertársaidról.

Nem arról szól. A deviánsokról szól. (az hogy ez ártalmas vagy ártalmatlan deviancia, az már más kérdés) Segítek, ha nem ment át. Nem a szexuális irányultság alapján ítéljük meg az embertársainkat, főleg azért nem, mert ez magánügy!
Lehet a Józsi, meg az felesége imádja a 69-et, a Géza meg visszataszítónak találja, ez viszont nem lehet releváns a pl. munkahelyi kapcsolatukban, mert nagyon jó barátok sem feltétlenül osztják meg a házaséletüket  - és ez szerintem rendben is van. Engem nem érdekel, ha te buzi vagy, de ha kérkedsz vele, meg normálisnak akarod beállítani, akkor simán lenézlek. A lenézésem tárgya viszont nem a szexuális irányultságod, hanem a viselkedésed. 

 

 

"A Józsi nem tart előadást arról, hogy az asszonnyal miként és nem is vonul fel szopóálarcban. Nekik sem kellene! "

- ilyet nem is tesznek, ez csak a te elméd szüleménye.

Te ismered a Józsit? Kötve hiszem. Szóval bizonyítsd már, hogy a Józsi nem szopóálarcban szereti! :)

A buzzancsok viszont szeretnek így vonulni, azt meg ugye nem kell bizonyítani, az igaz, hogy az aszonnyal semmiként sem csinálják, mert az nincs nekik. :) (partnerük, társuk, párjuk, ilyesmi van nekik)

 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

"Ezt nem csak én, hanem a szakemberek egy (nem a szivárványos zászló alatt tömörülők) nagyrésze is kétségbe vonja."

- hát persze... :)

"Ha ez szerinted vicces, "

- szerintem inkább te vagy a vicces, amit mondasz az inkább szomorú.

"Franko haverja vagy? Már a laposföld miatt "

- nem én ferdítek, hanem te.

"A deviánsokról szól. "

- Az, hogy szerinted ki a deviáns, a te szubjektív véleményed. Attól még az élet megy tovább a saját medrében, nem feltétlen abban az irányban, amerre te tartasz.

"Te ismered a Józsit? Kötve hiszem. Szóval bizonyítsd már, hogy a Józsi nem szopóálarcban szereti! :)"

- ez a te fantáziád, beszélj róla inkább te! :)

"A buzzancsok viszont szeretnek így vonulni, "

- biztosan, mintahogy a retard fasiszták is, de a nemi identitás nem a vonulási kedv mértékétől függ. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezt a könyvet nem ismerem. Szerintem egy mesekönyvet a helyén kell kezelni, és nem belegondolni mindenféle ideológiát, merthogy nincs benne ilyesmi - vagy akkor minden mesekönyvet, tágabb értelemben kulturális művet eképpen kell kezelni, és akkor lehet kukázni az elmúlt ezer év történelmi, és kulturális örökségének nagy részét, amiben csak sejthetőnek nem a jelenlegi kormányzat szűklátókörű és ostoba felfogása belemagyarázható.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én ilyet nem állítottam, pusztán rámutattam, hogy a jelenlegi kormány görcsösen törekszik a cenzúrára, és ez is egy lehetséges alkalom rá. De ha már akonkrét példáról beszelunk, a gyerektől nem azokat a tartalmakat kell szűrni, amik az elfogadást, a emberi érzéseket, a békés egymás mellett élést mutatják be.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:PGAsdXh9hqoJ:193.3…

A google gyorsabb volt mint a basic auth.... Ja és működik a letöltés link (az isora nem vonatkozik a basic auth :)) Gondolom holnap is fog.

#define DISKNAME  Linux Mint 20 "Ulyana" - Release amd64

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag telepítését követve a felhasználó az alábbi programokat tudja használni:

• levelező program (e-mail kliens – Thunderbird)
• webböngésző (Chrome és Firefox)
• zenelejátszó és média lejátszó
• dokumentum szerkesztő (LibreOffice Writer)
• táblázat kezelő (LibreOffice Calc)
• előadás készítő (LibreOffice Impress)
• naptárt kezelő
• jegyzetek készítését biztosító

egy szokásos ubuntu Linux Mint desktop :)

Nálam az +1, hogy a Rufus-t ajánlják a pendrive készítéshez, az viszont -1, hogy a freemail-t ajánlják levelezésre...

Feltételezem az volt a cél, hogy magyarországi vállalkozás magyarországi szerverén működjön a szolgáltatás. Egyébként létezik épkézláb magyarországi ingyenes (web)email szolgáltatás?

Ubuntu helyett Linux Mint-et ajánlani desktopnak szerintem jó gondolat. Kezdve azzal, hogy windows-hoz szokott laikus jobban kiigazodik rajta. Folytatva azzal, hogy szigorú free software-s elvek helyett a könnyű használhatóságra helyezi a hangsúlyt. 

A Google haterek is örömmel fizetnek az egyébként gyengébb gmail alternatívákért. Az adófizetők pénzének a felhasználásából nem következik, hogy onnantól azt ingyen kell adni. Szerintem a problémák ott kezdődnek, és nemcsak Magyarországon hanem az EU összes országában, hogy kénytelenek világpiaci árat fizetni a hardverért, és az igen fontos háttértárért. Még a nagy amerikai konkurens Google egészen biztosan mélyen a világpiaci ár alatt jut hozzá minden hardver részegységhez. Illetve a szervereit ismerten saját magának gyártatja. Így kapásból masszív versenyhátrányból indul mint EU vállalkozás, és ezt semmilyen pályázati támogatással nem lehet ellensúlyozni. 

Ennél kevesebb pénzért lehet kapni 100GB tárhelyet ami nemcsak Gmail-re de a többi Google szolgáltatásra is használható. És itt véget is ért a verseny. 

Ez igaz, de nem 5GB tárhely jár hozzá, ami lássuk be 2021-ben már elég kevés. 
Ingyen is lehet saját gmail-ed különben ha bármilyen saját domaines mail szerverről POP3-mal leszedi a Gmail a leveleket. Így van rendes backup-olt 15GB tárhelyed az emailjeidnek, és nem neked kell foglalkoznod a spam és malware védelemmel.

Egy átlag magyarnak akár vállalkozás akár ügyvéd vagy magánszemély az számít, hogy havi 560 forintért 100GB gmail/gdrive/g... jár. Forintban fizetnek nekik ugyanúgy "itthon" van. Csak végig kell nézni a kamaráknál az ügyvédek hivatalos email címeit, ami ugye kötelező. Gmail dominál. 
És ugye a Gmail hozta be azt az újítást, hogy nincs szükség natív levelezőkliensre és helyben tárolt emailekre. Jó és biztonságos az addig lenézett webmail. Nem vesznek el a levelek a menetrendszerűen tönkremenő PC háttértárakon. Bárhonnan elérhető stb. Ebből következik, hogy sok tárhely kell, több és nem kevesebb. 

És ugye már ott van egy-másfél évtized levelezése. Ahhoz Gmail-nél vonzóbb ajánlat kell, hogy onnan elköltözzenek valóban sokan, ami egyébként is mindig nyűg és probléma. 30GB ingyen tárhely és 200GB havi 500-ért. Itt kezdene megmozdulni valami. Át sem lehet költöztetni a meglevő ingyenes Gmail accountokat erre a fizetősre, mert a nagy részük már most átlépte az 5GB-ot. Nagyon jól tudom, hogy erre elég reménytelen profitábilis vállalkozást építeni. A Google sokkal tőkeerősebb cég és olcsóbban kap minden hardvert. Teljesen máshogy kellene megközelíteni a problémát. 

Ez nagyon beteg:

Freemail levelező fiók beállítása: a videósegédlet bemutatja a Freemail hazai levelezőfiók szolgáltatás oldalán való regisztráció lépéseit, illetve a felhasználói fiók beállításainak menetét. A Freemail levelezőszolgáltatást elérhetjük a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagban előtelepített webes böngésző segítségével. A hazai tárhelyeken tárolt levelezésüket a haladó felhasználók elérhetik a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagban alapértelmezetten telepített levelezőprogram segítségével is.

Ha tudnád milyen értetlen, funkcionális analfabéta userek vannak... ! 

"A hazai tárhelyeken tárolt levelezésüket" - ez itt a lényeg.

Irónia: freemail esetében valóban nem ókonzervatív dolog Thunderbird-öt, azaz natív levelezőt használni, mert úgy legalább valóban meglesznek később is az email-ek. :) 

Szerkesztve: 2021. 01. 24., v – 17:38

Azt gondoltam csak engem izgat, de már van neki topic. Kíváncsi vagyok hogy mit szednek össze a világból, amit tudnak ajánlani átlag alatti usereknek: akiknek eddig csak a freedos volt a gépen.

Ha jól látom lehet jelentkezni is mint szolgáltató, de eddig csak internet szolgáltató van az oldalon, open source bármi nem.

Sulinet feeling.

..kormánytól érkező csomagban..

ejnye de .k. rendes ez a kormány :)) egyem a szivit :)
vajon mikor csukják le ezt a kormányt a micro$oft botrány miatt :))
vagy az amerikai hatóság tiltotta el a kormányt az m$ szoftverekkel üzérkedéstől?
ehelyett most ingyenes, és szabad szoftverekkel kufárkodnak?

Egy szál .htaccess-sel védve (mitől?), http-only, errorpage nuku... déjéenpéhápépistike felcsapott egy apacsot a buguntura, oszt' jóvan...
Ha a webszerver beállításai ilyen trehányak, akkor milyen lehet a mögötte lévő kód...?

A péhápé kódra gondoltam... Bár amennyire iégényesen oldották meg a webolda beállítását, lehet, hogy fogtak egy xyz portálmotort, azt feltöltötték tartalommal, aztán annyi... (opsz, most nézem a google által felszippantott oldalt... wp, mi lenne más...)

Kötekedtek itt, ahelyett, hogy töltenétek az iso-t. A szállított mozilla profil places.sqlite-ján jókat lehet mosolyogni. :) Mondjuk nem tudom, hogy ez bug vagy feature.

Szerk: 

domain_blacklist részlet:

127.0.0.1 origo.hu
127.0.0.1 www.origo.hu

Vicces, de szerintem valaki el lesz picsázva. :P 

Ha települ a gépre egy 127.0.0.1-en futó "okosproxy", ami ssl-t is bont (a böngészőbe a megbízható CA-kat is a telepítő adja...), akkor azért lehet "okosságokat" csinálni - vagy legalább megpróbálni, mert igen-igen nagy naivitás kell ahhoz, hogy bárki azt gondolja, hogy a "szakma" nem fogja bitekre szétcincálni ezt a projektet, és azt, amit kiadnak... :-)

Komolyan, erre b@sszák el az adófizetők pénzét? :( Ez lenne az innováció?

Szerkesztve: 2021. 01. 24., v – 21:20

Érdekes ez az informatika. Gyermek szól este 10-kor, hogy karácsonyi üdvözlő lapot kell csinálnia Paintben. Mondom, hogy Paintben nem lehet rajzolni, az nem tudom mire való. Nekilát, 10 perc múlva elakad. Mondtam neki, hogy nem lehet Paintben rajzolni, akkor sem, ha ezt tanulod.

Előkapom az Inkscape-et, 10 perc alatt minden kész. Elmondom, hogy ha a tanárnő kérdezi, valld be az igazat. Minden hülye látja, hogy nem a Paint csinálta, mert nem pixeles.

A tanárnő nem látta, sőt, meg is dícsérte.

:)

Hex editorral is lehet rajzolni, csak nem biztos, hogy érdemes.

Nem látok jelenleg olyan alkalmazási területet, ahol a Paint jobb, mint az Inkscape, vagy a Gimp.

Minden alkalmazási területen gyenge.

Sem rajzolásra, sem fotófeldolgozásra nem optimális.

Azt kell megtanulni a suliban, hogy pixelgrafikus programoknak nem sok értelme van.

"Nem látok jelenleg olyan alkalmazási területet, ahol a Paint jobb, mint az Inkscape, vagy a Gimp."

A pixelgrafikus programok alapvető eszközeinek megismerésére első körben jó. Matekot sem úgy kezdtél tanultni, hogy f'(x)=..., hanem úgy, hogy 1+1=2.

"Azt kell megtanulni a suliban, hogy pixelgrafikus programoknak nem sok értelme van."

Akkor dobjuk ki a GIMP-et is?

Nem értem teljesen a kontextust, de a kiszolgáló - üzleti - felhős Microsoft technológiákra nehéz azt mondani, hogy (pár kivételt leszámitva) nem minőségi termékek - összevetve a konkurenciával.

Mivel lényegében a teljes IT-t lefedi a Microsoft (és semmilyen más vállalat nem nyújt ilyen széles palettát), a portfólióra is nehéz mondani, hogy kicsi lenne. 

A Gimp layerezhető. Ha rajzolsz egy hóvirágot és rájössz, hogy jobb lenne másik helyre rakni, szimplán áthúzod.

Mondjuk rajzolásra nem sikerült még használnom, mert baromi kényelmetlen, de fotófeldolgozásra, vörös szem eltüntetésre, átméretezésre frankó.

 

Egyszer ha egy szövegbuborékot leraksz valahová Paint alatt és rájössz, hogy ott nem jó, hát beszívtad.

 

Arról ne is beszéljünk, hogy a váza a virág előtt van, vagy a virág mögött. Ezt a gimp layerekkel még képes kezelni.

Szerintem igazából csak szopni lehet a Paint-tel másra nem való.

 

Egyébként a gyermek szépen rajzol Inkscape-pel is. Ügyes.

Mint írtam, a paint arra jó, hogy megtanulja a gyerek, hogy 1+1=2, és talán még a szorzótábla a 100-as számkörben is beleférhet. A rétegeket kezelő pixelgrafikus program meg valahol a másodfokú egyenletnél indul, függvényvizsgálattal, deriválással, ezzel-azzal - ha a matematika tanulására vonatkozó párhuzamot fenntartjuk.

Adhatsz az alsós gyereknek szögfügvényes, programozható, mérnöki számológépet, de attól még neki adott szinten elég a négy alapművelet megtanulása/használata.

(Ugye ha csak a négy alapműveleted van, akkor azért vannak dolgok, amiket nem tudsz velük megcsinálni - de attól még számolni lehet velük...)

Nem vagyunk egy véleményen. Szerintem ötödikeseknek meg lehet már tanítani a vektorgrafikát és a Bézier görbék használatát.

Ezzel már azt rajzolnak, amit akarnak.

 

Pont ezeken bukhattunk volna le, hogy a gyertya lángja a karácsonyi képeslapon túl íves volt a szimmetrikus csomópontok miatt, éles csúccsal, ráadásul nem volt pixeles.

Ha kézzel rajzolta volna, durván elütött volna a környezetétől, pixeles lett volna. Nem tudott volna folytonosan deriválható ívet rajzolni szabad kézzel.

A tanító néni látta, hogy szép, elfogadta, de nem vette észre, hogy túl szép ahhoz, hogy Paint-es munka legyen.

Két dologról beszélünk. Pixelgrafikus programok _is_ kellenek, meg vektorgrafikus programok _is_ kellenek. A kettőnek a funkciója, feladata, használhatósága, célja nem azonos. Ha az egyiket kell megismerni, és az alapvető funkcióit használni, akkor NE a másikkal oldd meg a feladatot. Ált. isk. példa, fizika tantárgy, lejtő, a lejtőn lévő testnek az egyensúlyban tartásához a lejtő síkjával párhuzamos erő nagysága. Nincs szögfüggvény, mert még nem tanulták (hetedik osztály) - van helyette távlázat néhány lejtőszöggel meg mellé 2 tizedesre kerekített sin(x)-szel. A tényleges matematikája a dolognak paint szintre egszerűsítve - de felfoghatóan leírva. Később majd megtanulja. Mint ahogy a paint után a GIMP-et is meg lehet tanulni - nem ott kell az egyszerű rajzeszközöket megismerni, nem ott kell kitalálni, hogy egy vonal/terüelt/akármi hogyan rajzolható le - ott már csak a plusz dolgokra kell fektetni a hangsúlyt.

Jó név. Ki ne akarna digitális jólétet?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"Digitális jólét program" - erről jut eszembe: megvannak már a Magyar Állam feat. Microsoft Magyarország korrupciós balhé felelősei?  :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ott lakik ahol a hup is!
az álványerőben :))

Már le van halva a letöltés oldal. :-)

Szerintem senki nem ismeri és én sem ismertem eddig, de hasonló videók nagyon hiányoznának sok mindenkinek, főleg ha több lenne. Szerintem nagyon jók és millióknak kellenének hivatalos információk.

Telepítés - Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

69 megtekintés

2019. máj. 25.

 

Korlátozott felhasználói profil létrehozása - Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

21 megtekintés

2019. máj. 23.

A nagy érdeklődésre való tekintettel torrentezhetnék a telepítő médiát, ill a hozzákapcsolódó telepítési információt.

Egyébként alternatíva lehetne a KNOPPIX linux is, de ahhoz annyi minimális tudásra van szükség, hogy a BOOT-olási parancssorba beírják a knoppix lang=hu vagy knoppix64 lang=hu paramétert.

Ez is telepíthető háttértárra.

Valamint a csomagfrissítéshez ajánlott némi ismeret.

Ügyes.... 2021.01.25. 08:12 "A(z) szoftveralapcsomag.hu túl hosszú ideje nem válaszol."
 

Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

"A webhely nem érhető el"

Hát igen. Ha nem lopnának el minden pénzt, akkor nem egy Pentium 4-es "szerveren" futó WordPress szolgálná ki az oldalt :D

safety first:

https://djnkft.hu/wp-admin/
http://szoftveralapcsomag.hu/wp-admin/

Érdemes rá futtatni egy wp-scan-t, beszédes ...

WordPress Vulnerability Report
Your WordPress website is vulnerable to attack!    

Scan URL: http://szoftveralapcsomag.hu/
Scan Date: Mon Jan 25 11:00:08 2021 (UTC+1)
WordPress Version: 5.6
Risk Factor: 1.4

Nem értem miért cserélné le valaki a gépén az operációs rendszert (ami valószínűleg bele volt számolva a gép árába) egy másik tök ismeretlenre?
Egyszerűbb lett volna valami információt nyújtani az ingyenes és/vagy nyílt forráskódú szofverekről. Azt hiszem az FSF-nek volt is valami hasonló kezdeményezése.

[Falu.Me]==>[-][][X]

Úgy látszik nagyon kíváncsi mindenki: "(60) Operation timed out"

Nekem elindult a letöltés, de 400-500 KB/s-nél nem megy feljebb ..

Lehet, hogy egy asztal alá dugott irodai PC-ről megy a site :)

"közhivatali ügyek elektronikus úton történő intézésére"

Akkor egy ÁNYK bele is kerülhetett volna alapból.

Nekem miért csak angol oldal jelenik meg? Itt aki digitális jólétet akar alap az angol tudás? :D

-Hun tőccsem le Pistabácsi?
-Tőccsed le fiam a szilvábul a felest!

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 12:30

Amúgy gyors kérdés:

Ha ez egy módosított mint akkor nem lett volna egyszerűbb egy magyar tükrön lévő mint iso és hozzá egy script ami beállítgatja meg a weboldalon egy leírás hogy "bár a rendszer alapvetően alkalmas a mindennapi használatra, de ha szeretné a magyar kormány általi testreszabott verziót, akkor töltse le *link* ezt a fájlt, majd nyisson egy terminált és írja be hogy sudo majd húzza be a letöltött fájlt a terminálba, enter, adja meg a jelszavát és indítsa újra a gépet"? Vagy akkor nem nézett volna ilyen jól ki a marketing?

Amúgy szerintem tök jó dolog hogy ezt nyomják, ellenben picit aggódom hogy vajon mennyi adóforintom bánta ezt a rengeteg hozzáadott munkát?

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 12:46

Hú de jó ezt látni, ahogy itt egymást letaposva sorjáznak az építő jellegű hozzászólások.. :) Ilyenkor megnyugszom, hogy van még szakmai összetartás.

VirtualBox-ban telepítés, némi töltögetés után fekete képernyő...   

https://www.dropbox.com/s/z3bmlvlrmikdoa5/nhaamengeikhkmfm.png?dl=0

Csak hozzá voltam szokva, hogy néhány másodpercen belül beindul a Linux ....  Eddig ezt tapasztaltam , én balga ..

De itt kb. 2 perc után bejött ..  

Most telepítem...

Első ránézésre hasonlít a Zorin OS -re , amit évek óta én is használok itthon, és a munkahelyemen is. Csak ez Linux Mint alapú..

Bugreport: Ha a pulya be van lépve hiába vált apu át az adminra, ő se fog tudni Origózni. :( 

Csak nekem tűnik szándékosnak az, hogy egy teljesen élvezhetetlen küllemű Linuxot adnak a kezdőknek, pláne azoknak, akik a csicsás windows után találkoznak ezzel a fapados külsővel?

Az, hogy vannak Linux felhasználók, akik minimalisták, most nem kellene belekeverni a pakliba, hiszen a windowshoz szokott embereknek nem ilyen koszlott felület a megszokott, gyanítom el is menekülnek amint meglátják.

Nem a Microsoft keze van a dologban? Nem csodálkoznék, mert aki komolyan venne egy ilyen programot, az igyekezne szerintem azon lenni, hogy egy szép felülettel kezdjék el megismerni a Linux világát az érdeklődők, hogy utána majd ha megkedvelik, léphessenek bármilyen felület felé.

Biztos, hogy hozzájárultak? A Skype használati feltételei szerint:

nem teheti közzé, nem másolhatja le, nem adhatja bérbe, nem adhatja tartós bérletbe, nem értékesítheti, nem exportálhatja, nem importálhatja, nem terjesztheti és nem adhatja kölcsönbe a szoftvert

Ha a Microsoft nem járult hozzá, akkor itt bizony illegális szoftverterjesztés történt.

Ebből az egy mondatból még  korai lenne ilyen tényállást megállapítani,  a licenszek lehetnek sokkal trükkösebbek is.

Hasonló eset:  amikor annó egy matematikai LiveDVD-t állítottunk össze, írtunk az Adobe-nak, és egy külön engedélyt adtak, hogy rá tehessük az Acrobat Readert is, aminek használati feltételeiben  szintén szerepelt, hogy nem terjeszthető.

Arra már automatikus formjuk van, évente kell kitölteni, és rá se néznek, egy automata küldi a leveleket, bennük egy szupertitkos linkkel, amit nem oszthatsz meg senkivel és sehol nem publikálhatod (de a google az "Adobe Acrobat Reader terjesztése" kifejezésre első találatként hozz :D).

A Flash player-t komolyabban vették, ott sokáig a szupertitkos distribution2.html-t linkeltél (szintén, Google megtalálta), aztán rájöttek, hogy ez így nem jó, 2016-tól már a szupertitkus distribution5.html lett, majd 2018-ban berágtak és maradt ugyan az URL, de Adobe azonosítóhoz kötötték - most már átirányít az enterspájz EOL oldalra.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Vajon miért kellett az a bloatware borzalom Acrobat Reader? Ez nem a MS Office, amit csak foghíjasan pótol a LibreOffice. Számtalan teljesértékű szabadszoftver pdf olvasó között lehet választani Windows, Linuxon, macOS-en. Mindegyik klasszisokkal jobb mint az Adobe hulladék. 

Így igaz - mármint hogy emlékeim szerint linuxon sokáig csak a Readerrel lehetett PDF-űrlapokat kitölteni. És a jelszóval titkosított PDF fájlokat is azzal volt legegyszerűbb kezelni. Továbbá (egyes PDF fájlok esetében) csak a Readerrel lehetett elfogadható formátumban kinyomtatni.

Konkrétan a LiveDVD esetében meg a meglepetésfaktor minimalizálása miatt: Bár Linux volt, de a rengeteg (matematikai) PDF dokumentumot meg lehetett nézni a "mindenki által ismert" Readerrel is.

Röfögött egyet fogalmatlanul. KAMI911-et szeretett volna beböfögni. Mivel Ő a Linux Mint.hu főmentora vagy nem tudom milyen titulusa van.
Minimum jön Staudinger Kálmánnak egy bocsánat kéréssel.
Nem mellesleg a megszólítani kívánt KAMI911-nek is, mert ilyen meglepődő hangvételű cikket a saját portálján, benfentetsséggel vádolható személy nem tesz közzé.
https://linuxmint.hu/hir/2021/01/ezt-nem-gondoltam-volna-a-linux-mint-hozza-el-a-digitalis-joletet-magyarorszagra

Tudjuk honnan fúj a szél. :-)

Gondolkoztam azon hova írjam be ebben a szálban, mert bármelyik részénél releváns lenne. Legyen most itt ez régi magyar vicc. Érti, aki érti. 

A pokolban tesz látogatást az újkori Dante. Idegenvezetője maga az Ördög. Az olvasmányos fiktív regénnyel szemben azt látja, hogy klasszikus népi elképzeléseknek megfelelőan valóban nagy üstökben főzik a démonok az elkárhozott lelkeket, de nemzetek szerint. 

Az egyik nagyobb üst szélén egy szmokingos démont lát a kezében egy táblával. 

- Az a démon mit csinált ott? - kérdezi Dante az Ördögtől. 

- Ott, abban az üstben főzzük a németeket. Ha egy német ki akar mászni az a szmokingos démon feltartja a tábláját amire az van írva gót betűkkel: "Az üstből kimászni szigorúan tilos!" Erre eddig minden német visszamászott az üstbe.

- Értem, nagyon érdekes - válaszolja Dante - és annál a másik üstnél miért áll ott az a csúnya szőrös démon terepmintás katonaruhában AK-47-es gépkarabéllyal a kezében? 

- Not abban az üstben az oroszokat főzzük. Ha egy vagy akár egyszerre több orosz megpróbálna kimászni az üstből kicsit erélyesebben kell odahatni! Ezért áll ott az az ijesztő, ronda kinézetű démon. Ilyenkor belelő egy sorozatot a delikvensekbe, azok pedig visszahullanak az üstbe. 

- Ez is érdekes. - majd tovább nézelődik Dante - És ott, annál az üstnél akkor miért nem áll senki? 

- Óh! Hát ott a magyarokat főzzük. Oda nem kell senkit állítanunk. Ha egy magyar megpróbálna kimászni az üstből a többi úgyis visszahúzza. 

Ezeknek a vicceknek a nagyrésze az átkosban keletkezett (legalábbis az alapverzió), nem véletlenül. (nyilván nem a magyarok viccben említett tulajdonságainak valós volta miatt)

Ennek ellenére ezt a "rendszert" itt a HUP-on elég sokan meg tudták volna csinálni, akár non-profit is. :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ja, olvasás nélkül töröltem is. :) Remélem ezzel sikerült ismételten felbosszantani téged. Hidd el, nem direkt csinálom, de én már csak ilyen vagyok, a kutyás gyerek is megmondta. Erkölcsi métely. A hírnév meg kötelez.

A mondás úgy tartja, hogy a stílus maga az ember. Ha ilyen szavakat használsz, amiket leírsz, miért várod el, hogy ne gondoljalak annak, aminek gondollak?

Engem nem érdekel a cicaharcotok, én egy teljesen semleges fél vagyok, aki felülről figyeli az eseményeket, de fenntartom azt a jogomat, hogy véleményt formáljak róla. Én nem vagyok PC, megmondom, ha hülye vagy.

Mellesleg a hobbim az, hogy mások mentális állapotát karistolgatom. (Nyugi, nem csak a tiédet, másokét is.) Ha kiszúrok magamnak valami érdekeset, elkezdem kipreparálni. (A kutyás gyereket is. Láttam, hogy gondjai vannak az asszociációkkal. Sajnálom, meg kellett piszkálnom, nem bírtam megállni.)

Nyugodtan gondolj rólam, amit akarsz. Ellentétben veled én nem fogok azért megharagudni, ha gyökérnek tartasz.

Nem tudom milyen kényszerképzeteid vannak önmagaddal kapcsolatban, ám annyit segítek neked, hogy súlyos személyiségzavarod miatt, nem fogod tudni megítélni a saját valós helyed a világban. Első körben önmagad kellene rendbe tenned, majd csak utána "karcolgatni" másokat. Annyit még segítek neked, hogy te senkit sem karcolgatsz, csupán te érzed annak, hiszen amiket te csinálsz, az sima mellébeszélés, súlytalan vagy bármilyen történetben.

Jól rávilágítottál a lényegre, el is ámultam most :-) Még az is lehet, hogy ezek után mélyen önmagamba nézek és támogatni fogom a becstelenséget, hazudozást, mások eltaposását, hogy megleljem én is a helyem a valóságban. Már csak amiatt is megéri, mert az ilyen fontos és értékes kérdésekre is meg fogok majd válaszolni, remélem megfelelően. Ja és plusz még azzal is fogok dicsekedni, hogy antiszociális vagyok és másokba belekötök önelégülten, mondván, hogy ehhez én értek. Merthogy vannak bőven, akiknek ez érték.

Nekem mondjuk nem derült ki, hogy ki "támogatja a becstelenséget", mert jelenleg egyik érintett fél sem volt képes néhány egyszerű kijelentő mondatban összefoglalni, hogy mi történt. Vagy ha igen, akkor biztosan elkerülte a figyelmemet, plz linkeld be.

Én csak azt tettem szóvá, hogy te sem tűnsz nagyobb pszichológiai szaktekintélynek, mint Yuhl (vagy mint én).

amikor beleálltak ebbe az előre eltervezett és aljas lejárató kampányba

Azt kéne megérteni, hogy az itteni userek nagyobbik fele nem követi napi szinten az ilyen pletykákat, tehát szerintem két opciód van: ha akarsz beszélni a témáról, akkor kifejted értelmes mondatokkal, vagy eleve hagyod a fenébe, mert a többség értetlenül fog állni az egész előtt, ne adj' Isten olyan konklúzióra jut, ami neked nem szimpatikus.

A Linux Mint facebookos csoportjai jelentős része arra törekedett, hogy ellehetetlenítse a blackPanther OS népszerűsítését, lejárassa hazugságokkal, szándékosan gyártottak olyan hazugságokat, amiket terjesztettek minden lehetséges helyen, tudatosan, szisztematikusan. Akkor még nem derült ki a valódi cél, mára viszont teljesen tiszta lett a kép, a Digitális Jólét Szoftver Csomag napvilágra kerülése után. Alapvetően teljesen mindegy, hogy mi a célja valakiknek azzal, hogy hazudnak aljas dolgokat tudatosan valakiről-valamiről, a lényeg a becstelenség. Már 2 ember megbánta a tettét és ők bocsánatot is kértek, amit a blackPanther OS fejlesztője el is fogadott, így a már folyamatban lévő bírósági eljárás alól ők már mentesültek. Természetesen vannak még emberek, akik a facebookon azzal védekeznek, hogy aljas dolog bírósági eljárással "rávenni" embereket a bocsánatkérésre, ám akik ezt hirdetik, még hírből sem ismerik a becsületesség fogalmát, mert nem a bírósági eljárás megindítása a szégyenteljes, hanem az, amikor aljas módon hazugságokat terjesztenek tudatosan.

https://appologiestoall.blogspot.com/2021/01/elnezest-kerek-mindenkitol…

Részleteiben én sem követem, egyet tudok, hogy akárhol előkerül a BP téma, ott mindig balhé van. A Hisztimentes Linux felhasználók Fácse csoportban is tabu témának kellett jelölnöm (kitiltás terhe mellett), mert durva balhék voltak miatta, ami ugye a csoport nevével nincs összhangban. :)
Azóta béke van.
Ja még egyet tudok, a bemutató videóm alá (jutú) épp most jött megvádolni a BP Europe, hogy megjátszottam a meglepődöttet, sugallva azt, hogy az én kezemben is benne van. Hmmmm, LOL.
Szerintem azért ezek után sejthető, hol is van a probléma...

"Paranoid személyiségzavar: bizalmatlan, gyanakvó, az ellene irányuló ártó szándékot jellemzően mindenben feltételező személy. Haragtartó, makacs, kis dolgokat sem bocsát meg. Ez a világlátás meghatározza, idővel egyre tovább torzítja személyiségét. A beteg teljesítménye romlik, az egyre több indulat és aggresszió megmérgezi társas kapcsolatait, izolálódik, de ebből nem tanul, gyakran öntelt, a segítő kritikát is csak támadásnak látja. A stresszes helyzeteket rosszul kezeli, időnként akár pszichotikus mélységig romolhat az állapot. Nem ritka a paranoid személyek kitartó igazságkeresése, gyakran írnak feljelentéseket, leveleznek hatóságokkal különféle valós (de eltúlzott) vagy éppen valótlan ügyekben, keresve az igazukat. A személyiségzavarok körébe tartozó és egyéb krónikus, állapotszerű esetekben sajnos a gyógyszerektől kevesebb hatás remélhető, de gyógyszeres kezelés és pszichoterápiás módszerek kombinált alkalmazásával érhetők el eredmények."

Ennyi.

Pont te vagy az egyik legkártékonyabb ebben a történetben, hiszen kétszínűen kezelted a témát... akik szidták és hazudoztak a párducról, azoknak egy szót sem szóltál, akik bevédték a párducot az aljas rágalmakkal szemben, azokat korlátoztad és erre büszke vagy, gratulálok. Nem lepne meg, ha egyike lennél azoknak, akik sunyiban hergelik a népet a panther ellen. Ezek után csodálkozol, ha kifejezte a fejlesztő, hogy sumákolást érez a háttérben? Mindent megtettél ennek érdekében.

" Lejárt a szavazás, jelentős többséggel az alábbit szavaztuk meg, kérek minden admint tartassa be! Köszönöm!

A mai naptól a csoportban sem pozitív, sem negatív előjellel nem szabad posztolni, kommentelni blackPanther OS-el (BP), annak felhasználóival, eseményeivel, híreivel kapcsolatban semmit! Sem konkrétan megnevezve, sem utalva, sem célozgatva, stb. Az ilyen bejegyzések azonnal törlésre kerülnek és posztolót a csoportból figyelmeztetés nélkül, végleg eltávolítjuk!

(Az intézkedés nem a BP ellen irányul, hanem a csoport béke megvédése okán, mivel láthatóan ennek a témának az előkerülésekor pusztító minőségű és mennyiségű bejegyzés keletkezik. Tapasztaltuk, hogy más felületeken is gondot okoznak az ilyen bejegyzések, így nem egyedi esetről van szó, ezért inkább magát az egész témát tiltjuk. - bocsi )   "

https://www.facebook.com/groups/1334022543392295

Saját döntésed hogy mit engedsz vagy tiltasz a “saját” csoportodban. De amellett szó nélkül elmenni ha valakik gyopálnak valamit, miközben a “valamit” védeni próbálókat meg módszeresen kibaszod, az egy minimum jellemtelen húzás.

Mi bajod van a kisebbségek basztatásával vagy kirekesztésével ezek után? És a kommunizmussal?

Megkaptad, ismétlem: ""csoportban sem pozitív, sem negatív előjellel nem szabad posztolni"

Szerintem ebből tökéletesen látszik, hogy sem szidni sem dicsérni nem lehet, azaz nem részlehajló a döntés. Ahogy a szapulás, úgy a dicsérés sem megengedett. Még jó, hogy utána lett, mivel addig a fene se gondolta, hogy gond lesz.

Jó vastag a bőr a képeden. Először kiprovokálod és kiprovokáltatod másokkal, hogy szapulják a panthert,  majd arra hivatkozással, hogy balhé van, mert ti szapuljátok a panthert és vannak akik joggal megmutatják a valóságot, akkor hirtelen nem szabad beszélni róla semmit sem és ezt mered te pofátlanul korrektnek feltüntetni.

Ez kiérdemli a szánalom level 99 díjat és téged minősít.

Hoztam egy tanmesét.

Egyszer volt, hol nem volt egy kocsma, ahol sportközvetítéseket lehet nézni. Bent ülnek a fradisták és a dózsások, a kosarasok, a kézilabdások, és az amcsi focisok. Néha megy a szájkarate, de azért alapvetően nem bontják le a kocsmát, és termelék szépen a zsozsót a tulajnak. Egy nap megjelennek a sakkozók: a sakkozók szerint focit csak a prolik néznek, a szurkolók szerint pedig minden sakkozó szemöveges gyógyegér.

Iszonyatos verekedés lesz, amiben többen megsérülnek. Ez minden este megtörténik. A tulaj egyszercsak hoz egy döntést: tilos a sakkról beszélni. Nem lehet a sakkozókat szidni, de a sakkozók sem provokálhatják a többi vendéget. Néhányan durciznak: pár focista kifejezetten a balhé és a verekedés miatt járt oda, szórakozásból, ők lassan kikopnak a helyről. Pár sakkozónak is nagyon fáj a döntés, mert nem hirdethetik a felsőbbrendűségüket a többi vendég előtt. A vendégek többsége viszont boldogan élt, amíg a sok piálástól meg nem halt májkárosodásban.

Tanulság: a vendégek nagy részét hidegen hagyja a hőzöngés, csak a maréknyi sakkozó és ultra háborog, amiért nem verekedhetnek nagyközönség előtt, úgy pedig már nem is olyan jó szórakozás. A tulaj pedig csak alkalmazza a 80/20 szabályt.

A sztori természetesen a képzelet szüleménye, azt sem tudtam eddig, hogy létezik ilyen hisztimentes akármi csoport.

Ez is a jellemtelenségedet bizonyítja, mert erre a sunyi és aljas félremagyarázásra tolsz egy nagy +1-et, de arra nem adsz magyarázatot, hogy miért nem azokat basztattad a hisztimentesben, akik hazudoztak a párducról. Gondolom nem probléma neked a tükörbe nézni ma sem.

Inkább csak punci vagy ...
Mondjuk jobban is teszed, ha fosol, az ilyen neten sunyiban fröcsögő senkikkel nem szoktam túl kedves lenni. Így rohadt bátrak vagytok a net mögé bújva, távolról, de férfiként felállni és vállalni a megjegyzéseid következményeit az nem megy.
Szomorú, hogy nincs tököd, mert tök nélkül kutyát se lehet rendesen kiképezni, hamar nem te leszel a falkavezér. ;)

Gondolom a második mondatod szellemes megjegyzés akart lenni, nem sikerült, gyakorolj még, nem adják ingyen!

Viszont akkor itt be is fejeztem veled a társalgást, mert nincs fedezete a mondandódnak. Fröcsögj tovább kedvedre!

"Mondjuk jobban is teszed, ha fosol, az ilyen neten sunyiban fröcsögő senkikkel nem szoktam túl kedves lenni. Í"

Bár nem vagyok az erőszak híve, ennek ellenére, csak neked, csak most, felajánlom, hogy ha szeretnél velem találkozni, akkor minden vasárnap a tiszaörsi focipályán megtalálsz, amikor kutyakiképzést oktatok.

Részemről ne számíts ilyen agresszióra, mint amit te itt bemutattál, ugyanakkor arra se gondolj, hogy ha 3 méternél közelebb jössz, hogy nem veszem fenyegetésnek :-) Akik engem ismernek azok tudják, hogy nagyon félős vagyok és ha fenyegetnek, akkor bepánikolok, elvesztem az önkontrollomat, olyankor meg még én sem tudom mit csinálok, ha félek.

Nézd, ha pánikbeteg vagy keress fel egy orvost, vannak klassz gyógyszerek, kezeltesd magad! Engem sem a pánikod, sem a 3 métered nem hat meg. ;)

Agresszió? Hol élsz ember? Eddig még semmi agresszió nem volt. Ha azért, mert azt írtam állj elém és úgy mondd és vállald a mondandód következményeit elkezd a lábad remegni és lever az izzadtság, az nem az én hibám, hanem a tiéd. Valamikor meg kell tanulnod, hogy a tetteidnek van következménye.
Lehet, hogy megszoktad már, hogy itt mindenkit következmények nélkül gyalázhatsz, rágalmazhatsz és erre ágaskodik a kukikád esténként, de velem rácsesztél, mert én nem hagyom annyiban.

Felajánlod? Tiszaörs? LOL! Te fordítva ülsz a lovon ember! Azt azért ne gondold, hogy miattad ennyit utazom majd. Te voltál, aki itt rágalmazott, neked kell szépen ideállni és a szemembe mondani.
Nézd csak itt a cím, itt várlak:
https://goo.gl/maps/ZTFZumqwWEhNYKc66

Két lehetőséged van:
1, Eljössz és elém állsz
2, Itt nyilvánosan bocsánatot kérsz

Ezekben az esetekben vagy férfi. Ha egyiket sem teszed meg, akkor meg egy punci vagy és a továbbiakban válaszra se méltatlak.
 

Addig mondjátok alaptalanul, hogy gyakom a Panthert és a Panthereseket, amíg meghozzátok hozzá a kedvemet és tényleg azt fogom csinálni.
Biztos, hogy úgy igazán magatokra akartok haragítani?

ui: Nincs kedvem a BP-ről videót csinálni, de dolgoztok rajta, hogy legyen...

Nem tudom, hogy személyiségzavarod van, vagy csak simán aljas ember vagy, de ehhez pofa kell amit csinálsz. 

Provokációkat eltűrted, sőt támogattad a pantheresek ellen, már az aljas húzás volt, utána pedig kirekesztetted a pantherrel kapcsolatos mindennemű megnyilvánulást, még a pozitívakat is. Amikor itt felszínre kerül a valóság, jössz azzal, hogy te milyen kemény vagy, sunyin fenyegetőzöl, itt is jellemtelen vagy, azt hazudod, hogy ez nem is fenyegetés. Nem tudom, hogy kiknél működik ez a rengeteg sunyiság és aljasság, ám a hozzád hasonlóknak soha nem volt és nem is lesz esélye arra, hogy bekerüljön közénk. Igen, a legtöbb mocskolódót már kibactuk magunk közül régen és emiatt olyan nagy a pofájuk és hazudoznak rólunk mindenfélét. Igen, akik veled együtt mocskolnak bennünket, sokukat szintén kibasztuk.

Ez is csak egy sunyi és aljas elferdítése a valóságnak, a hisztimenteseknél pont a sakkozókba álltak bele mások, a sakkozók soha nem basztattak másokat és a sakkozóktól tiltották meg a védekezési lehetőséget az aljasokkal szemben, miközben a sakkot tiltották meg a hisztimentesben

A sakkbajnok mondta, hogy neki nincs szüksége se nézőkre, se szurkolókra, mégis tizesével adja el a sakktáblákat. Miért akarsz te ellenkezni egy bajnokkal? Ha valaki meg akar tanulni sakkozni, akkor elmegy a Facebook-csoportotokba, és ott beszélgethettek vele a sakkról. A bajnok meg majd csak akkor beszélget vele, ha a tőle vásárolt sakktáblával a hóna alatt megy hozzá, és kifizeti az óradíjat.

Az a baj, hogy speciel neked alapból van egy ilyen "mindenki hibás" attitűdöd. Úgy indul nálad mindenki itt a beszélgetések során, hogy becstelen, szánalmas és aljas, csak azért mert veled ellentétes véleménye van.  És ezt a véleményed megváltoztatni nem lehet. Ez pedig rossz. Ha pedig megkérdezed, mi rosszat tettél, akkor én ezt tudom neked felhozni hibádnak. Pedig ez a kedvenc párducos rendszered imidzsének is árt, mert látják az itteni vagdalkozásodat és ezzel fogják az emberek összekapcsolni. Tehát azzal, hogy itt minket bántasz, pont az ellenkezőjét éred el, mint amit szeretnél.

De ezen tudsz változtatni. Persze, csak ha akarsz és nem ez a hobbid, hogy a fórumokon ámokfutsz.

Hidd el nekem, ha nem rohansz le mindig mindenkit, az sokkal jobb.

Azt írod, értesz a kutyákhoz. Gondolj bele, ha a kutyákat is ütöd-vered, annak mi az eredménye?

Egyetértek, szenny oldal, ilyet ne is nézzen a gyerek. De nyugodtan felmehet a szűrőlistára az index.hu, 444.hu, 888.hu, kuruc.info és a többi elfogult és ideologista szemét. Ehelyett még akkor is jobban jár a gyerek, ha pornót néz, legalább azzal valami nyelvet is gyakorolhat, meg legalább pártsemleges.

Ami még hasznos lenne egy mai fiatalnak: Facebookot is letiltani, a net sokkal több, mint a FB, de ezt sokan nem hiszik el.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ami még hasznos lenne egy mai fiatalnak: Facebookot is letiltani, a net sokkal több, mint a FB, de ezt sokan nem hiszik el.

Hát, amíg az iskolások 99%-ban FB-n beszélgetnek egymással távolról, addig ez egy nagyon rossz ötlet imho. Sok helyen még a tanár is ott keresi őket, bár ez utóbbi valóban nem szerencsés.

Kb. 40 perc alatt jönne le a 2,3 GB az 500 Mbps szimmetrikus net mellett egy hazai végpontra. Sokan húzhatják.... Ja nem.

Szerkesztve: 2021. 01. 26., k – 09:07

Ez a gagyi kinézet a sulixra emlékeztet. Az előttem szólók leírták a lényeget szerintem.

ÁNYK elméletileg fut, viszont az e-személyi és társaira azért kíváncsi lennék. Gondolom LibreOffice van benne, holott mondjuk egy FreeOffice kinézetre is hasonlít a microsoft félére és kompatibilitásban is. Persze azt ingyen regisztrálni kell meg asszem' nincs magyar felület, de még mindig ott az office online ingyen. Legalább egy linket tehettek volna valahova. Ez a skype sem az a skype, funkcionalitásban van egy kis különbség ráadásul aki Ssskype for business-t használ, az könnyedén szopórolleren találhatja magát. (Chatre pidgin, a többi részben a Sky segíthet de fizetős egy része).

Még egy chromiumot dobtam volna a FF mellé. Első "komolyabb" próbálkozásnak amúgy nem rossz, csak akkor ebbe az irányba kéne terelni a hivatalokat és iskolákat is. Magyarul el kéne felejteni a Word operációs rendszert, a szövegszerkesztés != Word. Kész szöveges anyagot lehetőleg pdf-ben terjesszünk mert a szövegszerkesztő != kiadványszerkesztő. Ahol lehet, használjunk online platformokat és abból is az ingyenest, amihez lehetőleg nem kell a gépre telepíteni mindenféle bizbasz exét, hogy működjön.
itt lenne az ideje az iskolákban is elmagyarázni mi a különbség mondjuk egy RedHat, egy Debian vagy egy Arch alapú disztró között, egyáltalán mik azok a disztrók, hogyan lehet disztrót építeni, mi a különbség a Linux, a Unix és mondjuk a különböző BSD-k között, hogy kapcsolódik ide a MacOS és mi az a Windows. Valahol itt kezdődne az informatika oktatás azon túl, hogy Neumann, egyesek és nullák.

 

Kollégáim akik ezres nagyságrendű gépparkot üzemeltetnek szerverekkel, fogalmuk nincs mi az a konténerizálás. VM környezetből is egyfajta megy (többé-kevésbé) a Hyper-V ami azért elég necces. Sajnos ez is tipikus példája a mai "szakember butításnak".  Valamilyen szinten ezt oktatták az iskolában, ezt kapod drága pénzért kemény propagandával megrámogatva. Egyszer történt egy érdekes eset amin mocskosul felhúztam magam... lényege annyi, hogy a főnök számonkérte, hogy miért nincs meg egy fájl. Erre kolléga válasza annyi volt, hogy azért mert ingyenes a szoftver és ennyit ér. Természetesen nem a szoftver hibája okozta a gondot hanem a felelőtlenség és a hozzánemértés. Azóta mondogatom minden egyes zárt és/vagy fizetős programra, hogy mennyivel jobb az X/Y pedig ingyen van :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Linux Mint, kicserélt boot logo meg háttérkép == MészárOS

Az a baj ezzel a cuccal hogy ugyanúgy egy .iso fájl amivel ugyanúgy nem tud "senki" semmit kezdeni.

Amúgy megnéztem, leteszteltem, egy hétköznapi Linux Mint, amiben más a boot logó, más a háttérkép, az asztalra ki van dobálva pár alkalmazás olyan néven hogy böngésző, levelező, előadás készitő.

Plusz az user kezelőben lehet gyerek és idős usert létrehozni. Előbbi esetén a purhab és társai oldalak tiltva vannak, utóbbinál meg - asszem - módositva az accessibility, hogy könnyebben olvasható legyen.

Van azért benne valamilyen hozzáadott érték, csak hát az a baj hogy egy iso fájllal tényleg nem tud az átlagember mit kezdeni. Szomszéd Józsi fogja ugyanúgy a Windowst felrakni.

"Az a baj ezzel a cuccal hogy ugyanúgy egy .iso fájl amivel ugyanúgy nem tud "senki" semmit kezdeni."

Kiírja, bebootol, telepíti, örül...

Windowsnál, Ubuntunál, másegyéb OS-nél is így van.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Természetesen de valamilyen laptopja vagy pécéje a legtöbb embernek már van kalóz Windows-zal. Vagy lesz, mert azt könnyen szerez a szomszéd józsi. Sajnos ez pont nem fog senkihez eljutni, akinek szánják. A rászorulóknak inkább valami állam által támogatott program kellene, amiben olcsón/ingyen jutnak számitógépekhez, azokra lehetne is felzúzni gyárilag. Akkor már lenne értelme.

A Prohardveren már páran megnézték, ja, teljesen normál Linux Mint Cinnamon, 1-2 dolog van átállítva benne, meg van egy netes szűrőlista, de én még azt se mondanám haszontalannak, mert tényleg vannak szülők, akik nem szeretnék, ha a gyerek bizonyos oldalakat nézne. Régi gépeken simán használható, diákoknál, öregeknél, ahol nincs pénz lecserélni az elavult otthoni PC-t, és már azon nem akarnak lejárt támogatású XP-t meg Win7-et futtatni.

A buktató pont ez, amit írsz, hogy aki ezzel a sima .iso-val tudott valamit kezdeni, az már rég telepített egy stock Linux Mintet, aki meg nem tud, az továbbra sem fog semmit kezdeni vele. Annak ellenére, hogy nem nehéz feltenni, meg default magyarul kezd a telepítő is, attól még sok laikusnak kihívás a működőképesre kiírás és bootolás. Ezen segítene, ha olcsó, kisebb pendrive-on vagy nyomtatott DVD-n terjesztenék.

Egyébként meg az egész a Linux Mint-nek jót is tehet, mert a politikai csatározások miatt reflektorfénybe kerül, és egy csomó olyan ember is megismeri, aki nem hallott még róla.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyugi srácok, ez a Linux Mint + háttérkép lecserélés meg a videók elkészítése 1 milliárd forint IT szakértői pénzbe került. Ezen felül még 1 milliárd forint társadalomtudományi szakértés kellett a projektbe.

Nem lopnak a fiúk egy fillért se.

Én azt gondolom, hogy eléggé visszafogottak voltak a srácok. Ki kellett volna számlázni a 30 év Linux fejlesztést is. Redditen már jött valami nagyon okos, hogy számítógépet is kellett venni, azért ilyen sok.

Hogy tisztán lássunk: ezt 2 szakmai gyakorlatozó egyetemista a 8 hetes gyakorlata alatt összerakja (egyik a weboldalt, a másik a telepítőt). És még Facebookozni (tudom, boomer dolog, insert cool new thing here) is van idejük.

Kell még egy ember, aki felügyel, neki a 2 havi bére + allokáljuk őt 30%-ban mondjuk 2 évre, ha addig fenn is kell tartani ezt a csodát. Kell még számítógép, mert tegyük fel, hogy egy fűtött (nyáron hűtött :) ) szobát + bútort és internetet ad a szervezet. Tegyünk még rá a költségre 20% overheadet (ez utóbbiak biztosítására)

Szakmai gyakorlatozó költsége 250.000 Ft / db = 500.000,- Ft

Bérköltség: 700.000 Ft * (2 + 0.3*24) = 6.440.000,- Ft

Számítógép: 3x 500.000,- Ft (sz*rt nem veszünk, de egy ilyen gép 3-5 évet elketyeg, tehát a projektre elszámolandó összeg ennél jóval kevesebb)

Cloud költség: 50.000 Ft / hó * 24 = 1.200.000,- 

Subtotal: 9.640.000,- Ft 

Total (overheaddel együtt): 11.568.000,- Ft 

 

Ennyiből 2 évig van 30%-ban erőforrás további fejlesztésekre. Ha kikerekítjük 15 millióra, akkor a 2 év alatt kb. folyamatosan lehet 1-2 gyakornokot foglalkoztatni, és valami tényleg hasznos dolgot csinálni belőle. Mert úgy egyébként a produktum ami elkészült nem jó semmire sem, maga a koncepció is hibás.

Már csak az hiányzik a levezetésből, hogy mennyi adófizetői közpénz maradt meg... valahol.

Én egyfolytában arra csodálkozok rá egyébként, hogy ez az ország VALÓJÁBAN milyen gazdag. Mert van itt pénz MINDENRE, csak arra nincs, amire valóban kellene...

2 milliárd 128 millió az egész, ennek lebontása:

 

1 milliárd HUF: társadalomtudományi szakértői szolgáltatások nyújtása

1 milliárd HUF: informatikai szakértői szolgáltatások nyújtása

129 millió HUF: 20 laptop és utazási/szállásköltségek

 

Nem csalódtam, Magyarország 2021 :D

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ha ez most egy Microsoft licenctender lenne, az lenne minimum 21 milliárd? Az jobb lenne?! 

Értem én a "miért nem én kaptam a szakértői díjat" hisztit, csak ha a linuxer fanok még a Linux kormányzati népszerűsítésének sem örülnek, akkor talán érthető is miért nem jön el az a sokat emlegetett Linux Desktop éve PC-n. 

"Mé', ha a másik lenne akkor most 21 kiló kutyaszart kellene megenned, most csak 2 kilót, mit sír a szád?!"

Itt nem a népszerűsítéssel van gond hanem arra hogy fogtak egy alap ingyenes teljesen jól használható OS-t, tweakeltek rajta kb egy órányi melót aztán kiadták és ez belefájt 2 vastag mihályba.

Mennyivel lettünk volna hátrébb ha kiírják hogy a mintet javasoljuk, skype telepítéséhez katt ide. Vagy csinálnak egy tutorial weboldalt (vagy videót) ahol szájbarágósan kattintásról kattintásra elmagyaráznak mindent. Skype itt is debet letölt katt-katt install, de ott a software center vagy a flathub ami szintén két kattintásos.

Aki ezeket nem tudja megugrani annak az iso fájlból se lesz telepített gépe soha, csak pislog hogy miért nyitja meg windóz alatt a trial winrar.

"Mennyivel lettünk volna hátrébb ha kiírják hogy a mintet javasoljuk, skype telepítéséhez katt ide."

Lényegesen hátrébb! Ne magadból indulj ki. Pista bá el sem tudná olvasni az oldalt, mert nincs hozzá számítógépe, tabletről nem olvas ilyet, vagy tablete sincs, ha a híradóban hallja el is engedi a füle mellett mert nem érti mi ez. 

Ez viszont egy létező és Pista bá számára is értelmezhető dolog. Kisunoka el tudja vinni neki pendriveon amit meg lehet fogni, fel tudja telepíteni az unokánál már nyugdíjazott notebookra. Persze Mintet is tudna telepíteni rá, de úgy fel sem merül az egész mert abból hír sem lesz. Ha 10-ből csak 1 Pista bá lesz ilyen, de egy 1% piaci részesedés környékén levő desktop Linuxnál már ez is komoly előrelépés. 

Ami ennél fontosabb, hogy a magyar nyílt forrású rajongói kluboknak innentől van egy hivatkozási alapjuk ha nem fog menni megint az ABEV java. Vissza lehet írni a hivatalba ha azok visszadobták az .odt -ben küldött dokumentumot vagy .ods -ben küldött táblázatot azzal, hogy nekik bizony .docx meg .xlsx kell. "Ez kérem a hivatalos jóléti OS csomag, ebben pedig ez van! Tessék kérem oldja meg a hivatal, hogy kezelni tudják".

Végül el kellene már jól felejteni azt a nagyon káros és mérgező gondolatot, hogy nyílt forráskód = legyen minden ingyen és dolgozzon mindenki ingyen vagy gombokért. 

Még RMS sem ellenezte soha azt, hogy üzletet csináljon bárki open source szoftverekből. Ad abszurdum jól meggazdagodjon belőle. Oracle pénzt keres a Red Hat munkáján miközben csak újrafordítja a csomagokat. Helyes!  Így most legalább nem sikerült felszámolni a free RHEL vonalat. Visszakoznia kellett a Red Hat-nek. De még ezek után is Oracle-nek köszönhetően van egy 16-os korlátnál szabadabb RHEL alternatíva. 

Értem amit mondasz, de ha hivatalosan leírják hogy mostantól elfogadjuk ezeket a formátumokat és hivatalosan támogatjuk az abevet akkor mennyivel lettünk volna hátrébb?

Senki nem amiatt panaszkodik hogy nyílt forráskód = legyen minden ingyen. Azért van panaszkodás mert lófasz hozzárakott értékek miatt megint sikerült az ingyenesből is 2 mrd-t leszakítani és ez bosszantó.

Volna... de nem írták le most sem hivatalosan. Vagy csak elkerülte a figyelmem? 

Így viszont van súlya annak, hogy ez egy telepíthető iso, komplett rendszer. Hidd el ott van ez az állami ügyintéző fejében ha beírsz neki és egy ilyen hivatalos kormányprojektre hivatkozol. 

Te komolyan hiszel ebben? Ez csak egy pénzlehúzás. A megfelelő emberek már megkapták a zsíros összegeket, a szakemberek pedig a gombokat. Még a gombokat sem fogják tovább fizetni, így abandoned projekt lesz néhány éven belül az egész. Ha pedig előhozod bármelyik hivatalnoknak a formátumot, akkor majd kapsz egy sablon választ, hogy tudsz docx-ben is menteni.

Ennyi pénzt simán fizethettek volna meglévő distronak is, hogy legyen egy "magyar" edition. És az 2 milliárdért lehet 10 évig is aktuális lehetett volna, ráadásul az alapot is támogatták volna vele.

Ha a Microsoft kap 15x ennyit az nem lenne pénzlehúzás? Vagy az jobban szolgálná a linuxosok magyarországi ügyét? 

A szakemberek egészen biztosan nem kapnak gombokat, vagy ha igen akkor nem szakemberek. 

Ha jó az állami hivatalnoknak a LibreOffice által mentett docx akkor szerintem abban ki lehet egyezni. A lényeg csak az, hogy ne kelljen megvenni a MS Office csomagot, vagy előfizetni rá azért, mert állam bácsival kell dokumentumokat cserélni. 

"Ennyi pénzt simán fizethettek volna meglévő distronak is, hogy legyen egy "magyar" edition."

Ebben egyáltalán nem értek egyet. Szerintem az UHU ahogy volt egy nagy tévedés. Foglalkoztak egy csomó mindennel amivel nem kellett volna mert az Ubuntu több erőforrással azt sokkal jobban megoldotta. Így nem maradt pénz arra ami viszont fontos lett volna, például az, hogy hosszútávon fennmaradhasson az UHU. Persze nemzetbiztonsági oldalról lenne ráció egy magyar ellenőrzésű Linux disztribúcióban. De arra évi 2 milliárd is egy nagyon baráti ár. 

Ez a mostani desktop linux biztosan nem lesz zsákutca, mert Linux Mint, ami mindig frissíthető lesz a következő Mint-re. Ha az UHU egy Ubuntu alapú rendszer lett volna és inkább elmarketingezik a pénzt eredménytelenül, akkor is jobban állna ma a magyar desktop linux helyzet, mert nem maradt volna zsákutcában egy csomú user, hanem max frissítettek volna a hivatalos következő Ubuntu-ra. Így viszont sokan vélhetően csalódottan távoztak Windows irányba. 

Valami hasonlót. 

Mielőtt belekezdenél, hogy a Linux desktop fos (mármint a magyar értelmében és nem free os:) meg bezzeg a support. Érdemi supportot a Windowshoz sem kapsz, a használhatóság kérdésébe most azért ne menjünk bele mert egy teljesen új vitatéma lenne. Ennél a támánál legyen elfogadva az az alapvetés, hogy a Mint alapú desktop linux használható. Még akkor is ha mást gondolsz erről. 

Azaz csak azon értetlenségemnek adtam hangot, hogy a magyar desktop linux rajongók (szóval nem te:) miért nem a jó oldalát nézik a történetnek, ezáltal is esélyt kap a dekstop linux a szélesebb elterjedésre Magyarországon. Olyan 1% részesedés mellett már a kicsi előrelépés is arányaiban nagy eredmény. 

Mielőtt belekezdenél, hogy a Linux desktop fos

Miért kezdenék bele? Valakinek passzol az igényeihez, valakinek nem. Nálam már ott megbukik a sztori, hogy az eddigi karrierem max. 20%-ában dolgoztam olyan helyen, ahol a desktop Linux supported volt, akár céges eszközön, akár BYOD. Innentől nincs értelme beszélni róla.

ezáltal is esélyt kap a dekstop linux a szélesebb elterjedésre Magyarországon

Amikor 6-8 éve abbahagytam az önkénteskedést az egyik major desktop distronál, akkor pont ugyanitt tartott a történet. Nem volt senki, aki a potenciális userekhez meggyőzően el tudta volna juttatni azt az üzenetet, hogy ha ezt használod, boldog leszel. A sampont úgy reklámozzák, hogy "vedd meg, ezt egy nonprofit csinálja, nem a big pharam"? Ugyan már. Mit mondanak? Megveszed -> kimegy a korpa a fejedből -> tetszeni fogsz a csajoknak -> boldog leszel. Kóla? Megveszed -> jóarc laza csávó leszel -> tetszeni fogsz a csajoknak -> boldog leszel. Kocsi? Megveszed -> ha van kocsi, lesz csajod -> boldog leszel. Kicsit leegyszerűsítve így működik a marketing. :) Lehet ez ellen lázadni, meg nyilván ez egy sarkított példa volt, de a kutyát nem érdekli néhány megszállotton kívül, hogy milyen OS-en fut a Facebook és a Gmail.

A linuxnál én nem látom a láncot. Letöltöd -> ??? -> boldog leszel. A kérdőjelek helyére be kéne írni valamit, és akkor lesz userbase.

Ez a Paypal supportos megoldás nem igazán alkalmas arra, hogy egy minsztérium, kormányhivatal támogatni tudja a Mintet. De szvsz nem is várják el. Szerződést a Canonical-lel lehetne kötni Ubuntura. Vagy létrejön egy magyar cég, azzal kötnek szerződést és utána a magyar cég támogatja a Linux Mintet. Szerintem tudatosan választották a hivatalos cég nélküli lightos formuláta mintesek. Így sok költség nem nyomja a vállukat, viszont sajnos nincs lehetőség arra, hogy egy kormányzati program keretében támogatást kapjanak. 

Államigazgatásban nem tudnak mit kezdeni egy fejlesztő "csapattal" cég vagy valamilyen non-profit egyesület vagy alapítvány stb kell. 

Szerintem magyar cég kellene, amely nemcsak fejlesztésre hanem marketingre és hardvergyártókkal -forgalmazókkal való együttműködésre is költené a támogatást. Igazán akkor mozdulhatna meg komolyabban valami, ha különböző árkategóriákban lenne széles PC választék előretelepített Linuxszal. De nem úgy természetesen ahogy eddig ment, hogy OS pipára legyen valami linux amin sem wifi, bluetooth nem működik sem egy normális videodriver nincs. Így a vásárló reflexből cseréli torrentes Windowsra. 

A rendszer fejlesztésénél figyelembe kellene venni olyan helyi igényeket, amiben eltér az ország a világ mainstreamtől. Lehet (nem biztos), hogy például Android appok beépített támogatása kulcs-képesség lenne a helyi sikerhez. Ez csak egy tipp, ilyen extra képesség fejlesztése előtt piackutatást kell tartani ha az igazolja ezt az igényt, onnantól lehet pénzt költeni egy ilyen extra funkcióra, ami akkor is pénzt ha egyébként van kész megoldás erre és nem nulláról kell fejleszteni. 

Na igen! :) Hivatalosan Windows és Office licencekre. Volt valami 25-30 milliárdos szerződés a Microsofttal tizen-pár éve. Nem csak akkor volt ilyen, hanem nyilván előtte és utána is. De akkor abból valamiért hír lett belőle. Kapott is Ballmer tojásokat a Corvinuson :) Mondjuk egy sem talált abból a távolságból sem. Nehezem értem a billion-million ungarische angol nyelvjárást, de mintha 35-öt mondana de 45 milliárd van a feliraton. Na mind1 én ennél kevesebbre is azt mondom sokkal több mint 2 milliárd. Tényleg a flash-játék elindul még valamin? :D

Tőlem kértek véleményt a közigazgatásban dolgozó döntéshozók.
Letöltöttem az 1 MB/s-es sebességgel, és egy Linux Mint 20-szal találtam magam szemben, amiben sok magyarítás, biztosan sok sok szkriptezés is van. Feltelepítettem: Linux Mint feeling, használtam, Linux Mint feeling.
Mennyibe került ez az adófizetőknek?
Egyébként ajánlottam, mert mégis csak "kézre esik".

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Firefox can’t establish a connection to the server at szoftveralapcsomag.hu.

sztem jó kezdeményezés. Komálom.

GPLv3-as hozzászólás.

Szerkesztve: 2021. 01. 28., cs – 01:01

Megjelent pár elenyésző méretű pályázat a Rogán-féle Digitális Kormányzati Ügynökség fennhatósága alatt:

Alkalmazásfejlesztés 117 milliárd Ft:

https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:41759-2021:TEXT:HU:HTML&src=0

Alkalmazásfejlesztés EU-s forrásból 676 milliárd Ft

https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:41758-2021:TEXT:HU:HTML&src=0

IT szakértői szolg. 33,8 milliárd Ft

https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:41735-2021:TEXT:HU:HTML&src=0

IT szakértői szolg. EU-s forrásból 91 milliárd Ft

https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:41757-2021:TEXT:HU:HTML&src=0

IT minőségbiztosítás 16,9 milliárd Ft

https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:41757-2021:TEXT:HU:HTML&src=0I

IT minőségbiztosítás (ITMB) 10,4 milliárd Ft

https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:41734-2021:TEXT:HU:HTML&src=0

Összesen: 941 milliárd Forint

Eljött az idő, hogy otthagyjam a versenyszférát. :D

Ez 63 millió mérnökóra (15 ezer / órával számolva) :) 

Egyébként azt gondolom, hogy nem jó a szakmának ez a hatalmas állami tőke.
Ekkora pénznek már a magyar IT munkaerőpiacra is hatása lesz, versenyszférába még nehezebben fogunk munkaerőt találni az olyan projektre, amik hosszútávon képesek külföldi tőkét hozni az országba. 
Az IT-t alig érintett a covid, ezt a pénzt nem ide, hanem az érintett szektorokba kellene tenni. 

"Egyébként azt gondolom, hogy nem jó a szakmának ez a hatalmas állami tőke"

Ha ez megnyugtat ebből kb. semmit nem fog a szakma látni :D

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

sőt ezekre hivatkozva azokat a forrásokat is el lehet téríteni amik esetleg valami véletlen folytán legalább részben szakmai célokra kerültek felhasználásra.

rogán tökéletes példája a kormánypárt egyik legnagyobb hibájának: az értékelvűség háttérbeszorulása. arogáns gazember.

Ez jó meg minden, (másik topikban már kifejtettem szerintem miért jobb egy mac/win sw gyűjtemény inkább) de én jelenleg egész napja azpn szívok, hogy egy acer swift3-ra felrakjak egy ubuntut, mert egyelőre akármilyen módon/eszközzel is csináltatom meg a boot pendrive-ot, egyszerűen NEM látja a készülék! (egyik USB porton se) Szóval ez remek, csak akinek ez szól az biztosan nem fog ezzel elszivornyázni. Másrészt meg ha van mivel letölteni a netről akkor más OS a gépén helyből.

 

-42-

CSM enabled/disable sincs? Úgy is szokták hívni.

Rufus-al szoktam csinálni a pendrive-ot, ott MBR-t kell kiválasztani, gyárilag UEFI-t csinál Ubuntu ISO-ból.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

btw, a Linux mint olyan amúgy jelen van már egy ideje a közigazgatásban.. ha pl egy anyakönyves rendszert annak veszünk, oda pl már egy ~~5 éve linuxos gépek kerülnek ki a NISZ által. És ezzel talán nem árultam el államtitkot.. :) 

Lehet az is egy Linux Mint, de mivel nem igazán lehet hozzányúlni, ezért nem is nyomoztam nagyon. Ez csak tipp, de úgy hiszem a választásokkor használt gépek is Linux alapon mennek.

Szóval digitális jólét ! :) Nyilván ettől még Marika néni nem fogja ezt a packot feltelepíteni segítség nélkül, de ő amúgy a Windowst sem tudná.
Majd meglátjuk hogy szivárog ez le az államigazgatásba és azok szerveibe (óvoda, iskola, stb) és mennyi szopás lesz vele.

just my 2 cent.