Szépen halad a Linux portolása Mac Mini M1-re

Címkék

Ahhoz képest, hogy pénteken álltak neki ... A Corellium csapat munkájának köszönhetően Mac Mini M1-en USB-ről már bootolható teljes Ubuntu desktop környezet. USB, I2C, DART támogatás. A portolást végző csapat a változtatásokat tolja fel a GitHub-ra, telepítési útmutató közzétételét mára ígérik.

Hozzászólások

Ezt tudja majd az Apple valami firmware frissítéssel tiltani? Vagy mit szólnak hozzá? 

Ja, én azt hittem, hogy mi a "[Ez itt a szarkazmus tabla]" szálban vagyok. De úgy látszik itt csak Apple-hatereknek szabad ilyet... :(

 

...normálisnak szánt beszélgetés...

Orulnek neki, es pizzat kuldenek a fejlesztoknek a tiszteletuk jeleul. Mi mast tennenek? Biztos nem mennek a birosagra, ez nem olyan ceg ami a jogaszokra pazarolja a fejlesztoknek is adhato penzt...

[Ez itt a szarkazmus tabla]

Fura értékítéleted van a normalitásról... bár a mai világban ez egyre kevésbé csoda.

Az Apple hater jelzőt kikérem magamnak.

Nem szeretem az Apple -t, de nem is gyűlölöm.

A termékeiket műszakilag erős közepesre tartom, de egyrészt az árazásuk számomra feleslegesen magas, másrészt pedig az üzletpolitikájuk, a zárt kertek építése számomra riasztó. Valahogy úgy, mint ahogy a Lengyel kormányt sem gyűlölöm, de a vallási fanatizmusuk, pl. az abortusz üldözése számomra riasztó, úgyhogy nem szívesen lennék Lengyel nő mostanában. Ugyanígy nem szívesen lennék Apple felhasználó, bár megértem, ha valaki vallási dogmaként tekint a zártságára, és csak az előnyt látja benne, így a kényelmet és a látszat biztonságot többre tartja mint a szabadságot.

[ Itt most nincs szarkazmus tábla! ]

Ez picit hasonló helyzet mint amikor az első inteles macbookok megjelentek és egy más szintet hoztak. Akkor kötelezően Windowsos rendszerben Windowsal használta több kolléga is mert tényleg az egy más szintű darab volt. Tényleg darab mert tiszta alu volt. 

Egyébként akit érdekel, a konkurens M1-es Linux projekt szinte minden nap streamei a portolás folyamatát, látszik ahogy életrekelti az UART-ot, ahogy kilottózza a device-tree struktúráját, megcsinálja az interrupt kontrollert. Nyilván nem a legszórakoztatóbb egy 9 órás stream de beletekergetve is egész érdekes ahogyan lépésről lépésre próbál haladni a folyamattal: https://youtu.be/GxnWuXgj3JI

Lassan én is veszek egyet, és felpattintok rá egy uborkát.

Ez nálam is így lesz, mind a Mac-et, mind az uborkát nagyon szeretem. Csak ez olyan lassan fog megtörténni, hogy valami 100 év lesz minimum. Addig használok normálisan támogatott hardvert, normális, corporate-bullshit-mentes disztróval, nem olyan cool, mint az Apple, de nekem addig elég lesz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Vigyazz: csak bootolhato. Az encrypted SSD vezerlo es a T2 chip nem fog menni Linux-szal. Szoval csak arra tudod hasznalni az M1 Mac-et, hogy az USB-C-s vinyokat lassa.

Az achievement itt annyi, hogy megy az M1 CPU utasitaskeszlete es ugy tunik a GPU-ja is (ami tudtommal valamennyire visszafele kompatibilis a PowerVR-rel [fixme], amire regen is volt Linuxos driver).

Azzal gyartottal magadnak egy felesleges bottlenecket. Miert egy tetulassu SD kartyat hasznalnal a vilag leggyorsabb single core score-u CPU-jahoz? :(

Dugj ra egy USB-C-s SSD-t, azt csa.

Igen, a hordozhatosag igy ugrott, gondolkodj Mac Miniben. A MacBook hordozhatosaganak elmenye Linux-szal az meg odebb van.

Hat Apple-nek sajat GPU-ja van es nem fognak kiadni specifikaciot. Szoval marad a reverse engineering, az meg mint tudjuk nem tul gyors folyamat. Lasd kezdeti open source nvidia meg ati driverek. Tippre 3 ev mulva lesz egy 2D only driver az elso Apple lapkahoz amit mar nem is arulnak akkor.

Én ebben csak azt nem értem, hogy kinek mi a jó abban, hogy széllel szemben próbál hugyozni? Úgy értem, hogy én is szeretem a kihívásokat, de egy olyan gyártó termékével foglalkozni, aki szándékosan sosem fog kiadni dokumentációt pont a te munkádat akadályozandó, és ráadásul a T csip segítségével bármikor letilthatja amit csináltál, hogy ne is futhasson többé. Ebben a környezetben ki akarna dolgozni? Mire jó ez?

Esetleg a vetélytársak finanszírozzák talán, hátha valami okosságra lelnek?

Ugyanaz a motiváció mint a Wine, ReactOS, Haiku, ... akármilyen kisérleti projekt kapcsán

Elég kemény achivement, ha elmondhatod, hogy te (mondjuk) ebben részt vettél, amit szinte életed végéig nyugodtan odairhatsz a bio -dba.

Másrészt pl. én simán megveném az armos mac-eket ha tényleg jól és használhatóan megy majd rajta a Linux, mert szép gépek, és az armos proci is üt benne. A macOs nem érdekel.

Szépnek szép, de belül minden forrasztva van, nem bővíthető. Egy laptop élettartalma szerintem elég hosszú idő, ez alatt a technológia sokat fejlődik. Jelenleg sokan vagyunk úgy, hogy a fő gépünket még HDD -vel vettük, és utána pakoltunk bele SSD -t, vagy bővítettük nagyobbra a tárhelyet, és/vagy a memóriát. Én nem akarok 2-3, vagy 5 évre venni laptopot, viszont 5 éveként az ember valamit már biztosan kicserélne, vagy bővítene.

A jelenlegi fő gépemet 2011 -ben gyártották, 300 ezer forintért vettem, azóta cseréltem benne ventillátort, meg raktam bele két egy terás, meg egy kis 240-es SSD-t, meg két egy terás pörgős lemezt backupnak raid1 -be, vagyis ucve ráköltöttem 150-200 ezer forintot (a pörgős vinyók meg a 240-es SSD másik gépből jöttek ki), viszont még mindig elég erős ahhoz, hogy ne érezzem azt az ingert, hogy cserélni kéne mert régi, és valamit már nem tud. (ASUS K93SV, Core i7, 16GB RAM)

Egy 10 éves MacBook mennyire korszerű jelenleg?

Szerintem az Apple termékek nem csak szoftveresen, de hardveresen is elég erős korlátokat állít a felhasználó elé, és ne felejtsük, hogy zokszó nélkül ki is használják a felhasználók védtelenségét, lásd a régi gépek szándékos lassítása, mondván hogy régi az akksi.

Szóval, hiába jó a proci, ha minden mást a tervezett avulás szellemében tettek mellé.

Ez így igaz, ma már minden laptopban forrasztott pl. a proci, a legtöbben a RAM is. Ehhez képest a M1 MB annyiból más, hogy abban a háttártár is. GPU mindig is oda volt forrasztva minden laptopban. Szóval a különbség valóban nem nagy. De rendes x86-os gépnél viszont nem kell várni, míg Linuxot portolnak rá.

Abban viszont a kollégával értek egyet, hogy a Mac tele van korláttal, én ezért sem venném, akkor se, ha 2× olyan erős CPU és GPU van is benne. Meg abban is igaza van, hogy nem éri meg spúrkodni a gépen, akármilyen drága, mikor már ~10 éve használod, akkor kijön napi egy guriga klotyópapír árában, ha még költöttél is rá (háttértár vagy memóupgrade), akkor két guriga ára. Az asztali gép még ennél is jobb, mert ott apránként is tudsz cserélni, hogy csak táp, vagy dedikált GPU cserélődik le, a lap+proci és memó ritkábban, de egy normális ATX házban lényegében akármeddig tudsz upgrade-elni darabontként. Abban a műfajban tényleg nem nagy szám 10+ évre tervezni. Laptopnál régen is ritka volt ez, ma meg már, mikor minden oda van forrasztva, már max. 3-5 évre lehet csak, hacsak nem annyira felsőkategória, hogy nincs mit rajta bővíteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én vagyok az egyetlen, akit ez az Apple ARM téma teljes mértékben hidegen hagy?

trey @ gépház

Szerintem ez az elmúlt 10 év legnagyobb guritása, de lehet hogy több is. Egyelőre nem látják sokan a következményeit, de ha egy kicsit belegondolunk, az egyetlen olyan szereplő meglépte az x86 végső kiszoritására tett lépést, aki erre képes volt.

Egy csomó másik szereplő van a piacon, de ők mindegyik csak a saját kis kertjét igazgatja: vagy szoftvert fejleszt, vagy komponensekből gépeket rak össze, vagy operációs rendszert fejleszt, vagy processzort fejleszt és gyárt. Ebben az esetben az Apple mind itt felsorolt szerepkörben nyomult és meglépte a dolgot, mert neki senkit sem kellett győzködnie, egyszerűen armositott mindent és lerakta a terméket az asztalra.

Arról nem is beszélve, hogy az x86-os platform kvázi csősze, az Intel, az elmúlt években sajnos lábon lőtte magát, és évekkel el van maradva mondjuk az AMD-hez képest (gyártástechnológia), tehát egy gyengélkedő korszakban rúgtak bele mégegyet.

Szóval szerintem még nem kell olyan sok év, és el fog szaporodni az arm a hétköznapi laptopok és asztali gépen piacán is, elsősorban azért mert brutálisan alacsonyabb a fogyasztása. Szoftverben is szerintem fel van rá készülve a világ, Linux és opensource cuccokból minden van armra, még Windows is, alkalmazások meg majd lesznek.

(ismerősöm mesélgeti hogy akksiról végigdolgozza az armos macről a napot, megnéz rajta egy két órás filmet és még mindig van szufla benne)

A momentumot megadta az Apple, a többi már a piacon múlik. Szerintem sima lesz az átmenet. Amiket én használok a laptopomon napi szinten az akár a mai naptól mehetne akár egy macOS arm -ra, akár egy Linux arm -ra. Ennek mondjuk szomorúbb okai is vannak, pl. van egy csomó electronos appom, amiket muszájból használok, és utálom is őket, mint a büdös szart. De legalább portolni nem kell őket.

Messze nem biztos. A 32-ről 64 bitre váltás azért volt viszonylag egyszerű, mert a hardver biztosította a visszafelé kompatibilitást. Amikor az első 64 bites AMD alaplapomat megvettem, csak átraktam a meglévő HDD-t, bebootoltam a 32 bites Linuxot és ott folytattam, ahol abbahagytam a szerelés előtt. De azért akkoriban nem volt triviális a 64 bites LInux felrakása, így jó ideig még 32 bites rendszer futott rajta, és amikor már túlnyomórészt működtek a 64 bites alkalmazások, akkor friss telepítés 64 bitre. És mivel még mindig voltak kompatibilitási gondok a régi 32 bites alkalmazásokkal, direkt erre a célra tudtam csinálni egy 32 bites chroot környezetet, utána pedig jött a multiarch, és még most is van i386 kódot futtató alkalmazás (bár lehet, hogy már nyugodtan kigyomlálhatnám).

Szóval az a 32->64 bit sem 'egyszer csak áttértem' volt, szerintem neked sem.

Ahhoz, hogy hasonlóan kényelmesen lehessen átállni amd64-ről ARM-re, szintén kéne valami kompatibilitási réteg, amit makkosiksz alatt megcsinál a Rosetta, így van egy kis idő használni az intel kódos alkalmazásokat, amíg el nem készül mindegyikből a natív ARM verzió. Jelenleg sajnos még a ports sem tökéletes, vannak benne intel only libek, amik persze függőség miatt blokkolnak másokat, pl. az ffmpeget nem tudom ports alatt még lefordítani (tudom, van neki már portolt letölthető statikus binárisa, de ez most nem érdekes), így az arra épülő dolgokat sem.

A magasabb teljesítmény/fogyasztás arány szinte mindig jobb, akkor is, ha a fogyasztási kereted fix, nem akarod csökkenteni (pl. desktop sokwattos táppal). Mert több számítási egységet bele tudsz pakolni az adott keretbe. Egyedüli kivételt a nehezen párhuzamosítható feladatok jelentik ez alól, ahol a magas egymagos teljesítményre van szükség. Ezen a téren (még) az x86 biztosan jobb desktopon, de az Apple féle chip meglepően jó eredményeket képes felmutatni, ki tudja meddig marad ez még így...

Egyébként szerintem magánfelhasználóként sem mindegy a desktop fogyasztás. Villanyszámlában nyilván aprópénz, de egy szellősebb felépítésű ARM-os gép tudna akár passzív hűtésű is lenni, ami azért nem egy rossz dolog. Illetve azért nyári dögmelegben sem olyan rossz, ha nem fűt be átlag 50-60W hőt a kompútár a szobába folyamatosan. Ha fogtál már 60W-os hagyományos izzót, na, az kb. annyi hőt jelent. Egy jól hőszigetelt házban tud már számítani (nyilván klíma kilapátolja ezt az extra hőt ha van, de azért na).

Irodában meg ég és föld a különbség, ahol szobánként több gép zúg + fűti a levegőt. Ott már érzékelhető lenne a különbség hó végi villanyszámlában is.

"Villanyszámlában nyilván aprópénz, de egy szellősebb felépítésű ARM-os gép tudna akár passzív hűtésű is lenni, ami azért nem egy rossz dolog."

Ezt mondjuk adom, nekem pl. a videokártyán is passzív hűtés van (mondjuk elég gyenge darab), ha a táp hűtését is meg lehetne oldani passzív módon, akkor elgondolkoznék (némi feláráért is) egy ilyen "csendes" gépen. :)

Ha jol tudom Intel bejelentette, hogy TSMC/Samsung-al is fog chipeket gyartani. Igy mostmar Intel is egyenlo feltetelekkel tud indulni az Apple es AMD procijaival szemben gyartasi technologia tekinteteben. Innentol kezdve pedig az lesz ki tud jobb procit tervezni. Ebben azert nagyobb tapasztalata van az AMD, Intel parosnak, szoval en meg nem irnam le oket. Az utasitas keszletnek nem kellene befolyasolni a sebesseget, elvegre Intel, AMD procik is belul RISC-kent mukodnek.

Egy biztos az x86 proci gyartoknak ra kell kapcsolni a fejlesztesekkel, ha az Apple elott akarnak maradni. De nekunk felhasznaloknak ez csak jo hir.

Én részemről nem bánnám az ARM-et, olcsóbb, nagyobb léptékben fejlődik, többszereplős (míg az x86-os ipar csak kétszereplős), gyengíti az x86-MS egyeduralmat. Legacy x86-os kódokat úgyse futtatok, vagy legfeljebb emulátorban. Ami nekem bajom van ARM-mel, hogy nem szabványos, minden ARM-es gyártó a saját szutykát tolja, prociban, utasításkészletben, és a bootloaderük, BIOS-uk sincs egységesítve, hogy egységes platformként lehessen rájuk építeni. x86-nál ez meg lett oldva. De felőlem lehet akármilyen architektúra, lehetőleg legyen RISC, legyen olcsó, legyen szabványosítva, legyen fejlődés, legyen több mag meg min. 64 bit, meg fusson rajta vagy Linux vagy valami használható unixlike opensource rendszer. Nem ragaszkodok egy konkrét architektúrához.

A másik, ami ARM-en hiányzik, az az, hogy nem lehet rájuk dedikált GPU-kat kötni semmilyen formában. De ha sikerülne a platformot szabványosítani, akkor ez nem túl nehezen megoldható lenne. Almát viszont sose fogok venni, a zárt ökoszisztéma miatt, ez nálam elvi kérdés sajnos.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azzal szeretnél meggyőzni, hogy rosszul gondolom saját magamról, hogy izgalmasnak találom, mert jelen pillanatban nincs semmilyen M1 cuccom? Majd amikor meg lesz, akkor meg azt kapom, hogy csak azért mondom, mert nekem az van? WTF :)

Tévedhetek, de olyan, mintha most valami okból előre eldöntötted volna, hogy téged nem fog ez lázba hozni. Egyébként az "Igen"-t is ezért írtam, te vagy az első aki az elmúlt hónapokban szembejött és nem csillant fel a szeme.

Nem, ez egyszerűen azt jelenti, hogy téged nem hozott annyira lázba a dolog, hogy a pénztárcád kinyíljon, pedig már kapható a cucc. Max. kommunikálod, hogy de, csak a tetteid nem követik. Nincs ezzel baj, csak akkor a kommentjeidet helyén kezelem a témában.

trey @ gépház

Mert csak akkor érdekelhet valakit valami, ha egyből meg is veszi?

Engem pl. érdekelnek a Ryzen processzorok, mert technológiában messze az intelek előtt járnak, mégsem valószínű, hogy mostanában lecserélném a desktopban az inteles lapot, pedig a Skylake nem mai darab, de a gépem teljesítménye arra, amire használom, elegendő.

Nem arról volt szó, hogy érdekelhet-e. Arról volt szó, hogy fórumban áradozol róla, hogy erre vártál amióta számítástechnikával foglalkozol, szuperlatívuszokban beszélsz róla, történelmi eseményt emlegetsz, fordulópontot, meg minden nagy dolgot. Eközben ott van a boltok polcain, 700 dollár (lófasz összeg) választ el tőle, hogy birtokold és használd. Számomra ez nem valós. Számomra ez egy olyan dolog, amikor valakinek a szavait nem követik a tettei, így nem adok neki akkora hitelt. Ott van Hevi, ő áradozott róla és amikor lehetősége volt, elment és megvette. Számomra ez hitelesebb hozzáállás. 

trey @ gépház

Szerintem egyértelműen jeleztem. Ha pl. áradoznék a fenti gépről, akkor ezt a kommentet már arról írnám. Engem 700 USD nem választana el attól, hogy álmaim CPU-ja a birtokomban legyen. Csak az választhatna el tőle, ha nem lennék biztos abban, hogy nekem erre szükségem van. Ha pedig így lenne, akkor nem áradoznék róla.

trey @ gépház

de mindenképpen érdekel.

Elméletben ... igaz?

Az ilyenekkel van tele az internet.

- Hűha, kijött az M1!!!!

- Mekkoraaaa!!! Öcséééémmm ....

- Az évszázad fejlesztése!!!!

- Instant get!!!!

- De hát kinn van, miért nem veszel akkor egyet?

- Ja, annyira azért nem érdekel ...

Innentől kezdve nem tudni, hogy mennyi itt a valós érdeklődő, vagy csak a birkaszellemben bégető.

trey @ gépház

Hát persze, érdeklődni nyilván csak az után lehet, amit már megvettél :)

Az én gépemet kb. fél évvel az M1 megjelenése előtt gyártották, most mi legyen, hogy komoly érdeklődő lehessek? Basszam ki a kukába, és vegyek újat? Hol van ilyenkor Hajbazer? :D

Mekkora lépés volt ez CPU arch. fronton? Csak azért kérdezem, mert amikor én nagyon elmerültem a CPU bizniszben, gyakorlatilag lépésenként upgradeltem:

AMDK5 PR100 -> Pentium 100 -> Pentium 120 -> Pentium 166 MMX -> Pentium 233 MMX -> PII-266 Klamath -> stb.

Súlyos százezreket költöttem 1 év alatt ezekre (a '90-es évek végén, amikor azért az a pénz kicsit többet ért) a lépcsőkre. Sokszor a CPU lépés alaplap, RAM és bővítőkártyák cseréjével járt. Ugyanezt megcsináltam VGA + gyorsító fronton is:

S3 Virge 3D -> Tseng ET6000 -> Tseng ET6000 + Diamond Monster 3Dfx -> NVIDIA -> ... -> ... -> 

Ez volt az igazi érdeklődés. Hiszen a legtöbb lépésnél igazi fejlődés nem is volt. Értelmetlen upgrade-ek voltak, de hát fiatal voltam...

Ehhez képest egy laptop lecserélése egy akkora lépésnél (ezt szeretném megtudni), mint az M1, nekem egy vicc ráfordításnak tűnik. Megveszed, ezt meg eladod. Még ha ráfizetsz is. Az igazi rajongás itt kezdődik. 

trey @ gépház

De ki beszélt rajongásról? Mármint rajtad kívül. Nálam kb. így néz ki a skála:

|------------------------------------------------------|
X Hidegen hagy            Elbaszom rá az összes pénzem X

Nem kell full kretén módjára ráállni az egyenes jobb szélére, és egy év alatt hatszor cserélni CPU-t, csak mert az az "igazi érdeklődés". Simán lehet, hogy az embernek van másik hobbija, a CPU meg csak munkaeszköz neki. Hol itt a gond?

"amitől a többi gyártó sorra jelenti majd be, hogy ja ilyen nekünk is lesz"

Engem pont az ellenkezoje zavar. Amikor a tobbi gyarto bejelenti az Apple-t masolva, hogy "ja, ilyen nekunk se lesz" (jack dugo, charging brick, etc.)

Ellenben az M1 nem csak egy ARM CPU, csak az ARM utasitaskeszlettel visszafele kompatibilis. Ilyenje egyelore a tobbi gyartonak ilyen minosegben nincs

Egyébként engem is, a jack eléggé fáj hogy nincs. Bár most hogy várhatóan a teljes vízállóság felé megyünk, lehet hogy el tudom fogadni ezt a kompromisszumot hogy végül semmilyen lyuk se legyen a telefonon.

Mielőtt trey jön, hogy a vad fantázálásom totálisan súlytalan : Jelen pillanatban egy jack nélküli iphone 11 tulajdonosa vagyok, amit képekkel és számlákkal tudok igazolni :)

CPU architekturális szempontból például érdekesnek tartom az M1-et, mivel a marketing mellet komoly R&D is van mögötte. Bizonyos scenario-kban képes még az AMD Zen3-át is megszorongatni, és energiahatékonyságban veri a jelenlegi Intel/AMD mikroarchitektúrákat. Az erős technológiai oldala szerintem említésre méltó és érdeklődve követem hogy hogyan fog teljesíteni és változást hozni a piacon. (Írom ezt úgy, hogy sose volt Apple termékem és valószínűleg nem is lesz.)
 

Gentoo was compromised on GitHub:
"And what did the hackers do? Downgrade the CFLAGS in the ebuilds or what?"

biztos nem vagy egyedul, de sokan vagyunk olyanok is, akiket viszont erdekel...

valami olyat villantottak az M1-el amire senki nem szamitott. az, hogy x86 kodot is gyorsabban futtat az intel prociknal, toredek fogyasztassal, az mar valami... nativ koddal meg szarra veri az egesz intel/amd mezonyt jelenleg. mondjuk az, hogy gyakorlatilag a cpu-ra kozvetlen raforrasztottak a ram chipeket, es igy 4.7ghz-en ketyegnek, amig inteleknel meg a 3ghz is tuningnak szamit, sokat segit ebben. meg a cpu-ba integralt brutal gpu is erdekes, nem mintha nem lenne ilyen az intelnek, csak az 2 nagysagrenddel gyengebb... neuralis halos tesztekben veri az rx580/gtx1080-at is...

meg le merem fogadni, hogy a rosetta2 egy nagy kamu, es ez a cpu ismeri az x86 utasitasokat is, keptelenseg hogy szoftveres cpu emulacioban ilyen teljesitmenyt tudjon... a rosetta vszinu csak letrehoz egy virtualis gepet/kontenert amiben a cpu mas utasitaskeszletet hasznal. kb ahogy az intel is tudott 32 bites modban 16 bites kodot is futtatni emulacio nelkul.

mivel a win10-bol is van mar arm64 verzio, varhato hogy non-apple fronton is megjelennek majd arm-os gepek hamarosan. kerdes azok milyen cpu-val es teljesitmennyel... az androidos telokban/tabletekben most hasznalt cpu ide keves lesz.

ami viszont engem nem izgat kicsit se, az hogy nativan futtassak linuxot m1-en, aki arm linuxozni akar, vegyen egy pi-t... forditva izgalmasabb lenne, macos-t futtani pl. pi-n.

A'rpi