Online bóvli, Chromecast hamisítvány szégyenfal

Magyarországon hivatalosan nem kapható Chromecast. Helyette hardver-kupecek árulnak Chromecast hamisítványokat "kedvezményes" áron, ami így is egy mezei miracast árának a 3x -a. Mert valójában ezek sima miracast eszközök. Szerencsétlen laikus vásárló meg nem érti miért nem megy semmi csak a képernyőtükrözés. De olyan ismerős is akad aki évek óta használja és rá sem jött, hogy az nem Chromecast. Meg volt győződve arról, hogy az biztosan eredeti hiszen az eMag-ról vette! 

Ezért úgy gondoltam csinálok egy szégyenfalat ezeknek az online kereskedőknek.

https://ixen.hu/chromecast-wifi-vezetek-nelkuli-hdmi-multimedia-adapter

https://www.lealkudtuk.hu/chromecast-wifi-tv-okosito-hdmi-adapter-stram…

Ezek a kapásból kiszúrható hamisítványok. Sajnos sok olyan hamis Chromecast is kering a magyar eboltokban, amelyek külsőre megtévesztésig hasonlóan néznek ki mint az eredeti, de belül valójában azok is sima miracastok. 

Hozzászólások

Tipp: az AppleTV-t nehéz másolni, és jó eséllyel a következő generáció (~2021) már konzolként is megállja majd a helyét: nincs értelme a gugli ökoszisztémának, a folyamatos önszivatásnak.

Igen, teljesen nyilvánvalóan aki ilyesmit keres, annak de jó, hogy még konzolként is szolgál az appletv... persze kicseréli hozzá az összes telefonját meg számítógépét is, mert úgy az igazi :D

Nem tennél valamit a kényszereddel, hogy az elvakult apple reklámodat minden egyes topicba betold?

Hát ez az! A mai napi Google-haterkedés azért is bénán sült el, mert a Google Chromecast Ultra már most játékkonzolként is használható. Stadia Controllerrel egybecsomagolva mindenki kapott egyet, aki megvette a Cyberpunk 2077-et a nyitó akcióban.

Vélhetően a Cyberpunk konzolos bukdácsolása miatt tömegek menekültek Stadira-ra, mert így nem kellett gamer pc-t venni és aránylag kevés bug mellett mégis tudtak játszani azzal a játékkal, amit évek óta vártak és előrendeltek. A Google sem számított ennyi új gamerre, idő előtt le is kellett lőni az Cyberpunk 2077 mellé adott ajándékakciót. 

Ha az AppleTV következő generációja már game console is lesz, akkor az OUYA -típusú főleg mobiljátékokat nagy képernyőn futtató konzol lesz. Ahogy az Apple Arcade is ilyen típusú játékokat kínál jelenleg. Gyakorlatilag szinte semmi esély Stadia szintű, erős hardvert igénylő játékokra. Egy-egy Stadia nodeon 10.7 teraflops AMD Radeon GPU van. Jelenleg az Apple M1 -be integrált GPU 2.6 teraflops-ot tud. Persze lesz ez majd később több is, de addigra az AMD is továbblép, jön az új Radeon és újra 4x erősebb Radeonok lesznek. Továbbá a játékfejlesztőknek át kellene írnia mindent ARM-re, Metal-ra. Miközben a Playstation 5-tel és új Xbox-szal már a második generációja jön ki az AMD64 hardver alapú konzoloknak. Egyértelműen kényelmesebb és gazdaságosabb lényegében PC hardverek különböző variánsaira fejleszteni mint totál más arch-ra. Még így is vannak bakik, lásd Cyberpunk 2077.

Ráadásul a Vulkan nagyobb teljesítményt tud azonos hardveren mint a Metal M1-től persze már tesztelni sem lehet azonos vason a kettőt, mint lehetett az x86 macintoshokon. 

Mind két platformnak meg van az előnye, de akár a 2015-ös Apple TV is már most képes játékkonzolként működni, bármilyen bluetoothos Xbox, PS, MFi kontrollerel többet között Shadow PC használatával, de ott van még a SteamLink illetve más egyéb appok amikkel működik mindez.

Chromecaston annyira hivatalosan Stadiázol, hogy konkrétan Chromecast Ultrát kaptál ajándékba egy Stadia controllerrel tavaly év végi akció keretében ha megvetted a Cyberpunk 2077-et. De Chromecast képességű Mi Box-ok tulajdonosainak sem kell aggódniuk azért, mert most még apk-ból kell Stadiat telepíteni, ugyanis hamarosan jön azokra is a hivatalos Stadia app. Ami ennél is fontosabb, hogy Android-ra hivatalosan lehet külső forrásból, akár külső appboltból telepíteni. Apple-nél nincs ilyen hivatalos lehetőség. Jailbreak kell, ami garanciavesztéssel jár. 

EPIC vs Apple ügy után én azért nem vennék biztosan Apple TV-t, hogy majd azon Shadow PC-zek. Az addig működik amíg az Apple ki nem találja, hogy nem fizet 30%-ot a Shadow PC, ki van tiltva. Szerintem az vegyen Apple TV-t aki az Apple alkalmazásait szolgáltatásait használja, illetve Apple-ön keresztül használja külsősök appjait és szolgáltatásait. A többi ma van, holnap nincs. 

Az Apple világ az Ő vára, ahol minden az Apple-től jön és oda tér vissza. Apple akarta, hogy így legyen. Van akiknek ez tényleg így jó. Ők egyébként jó szolgáltatásokat és eszközöket kapnak az Appletől. De ne akarjanak mást. 

hint, hint: "nincs értelme a gugli ökoszisztémának" -- Hevi szokás szerint túltolta

Egyébként meg az van, hogy ezek a szarok, mint a linken látható, 5-10k jó magyar forintért mennek, a sima chromecast is ennyi. Sokkal kevesebbet tudnak, mint egy apple tv, még akkor is, ha tényleg igaziak. A google tv-s (ami már legalább tényleg kb ugyanaz a usage kategória) is 50 dolcsi, huszonpárezerért van mi box itthon. Tééényleg reális behozni alternatívaként az 50knál kezdődő apple tvt a 10x-es ár szorzójával?

Én se megyek be minden apple topicba elmondani, hogy az összes apple használhatatlan szar, ha csinálnom kell velük valamit, akkor maximum 5 perc múlva kedvem lenne falhoz csapni (telefont kicsit gyorsabban), pedig tulajdonképpen megtehetném.

Tudom véletlen elírás de mégis találó lett "A google tv-s (ami már legalább tényleg kb ugyanaz a usage kategória)"

A Chromecast valóban lightosított Google Tv rendszer. Az pedig egy karcsúsított Android. Maradt az Android patches Linux kernel, de kikerült a Dalvik (akkor még nem volt ART) és közvetlenül egy Android chrome böngésző futott rajta. Abban lehetett html/js web alapú alkalmazásokat letölteni. Ebből lett az első Chromecast a webalkalmazásbolt, meg a teljes Google TV felület mellőzésével. Majd ezt is sikerült tovább lightosítani, így a Chromecast2-be már kevesebb ram is elég volt. 

Szerintem is jobb vétel különben a Xiaomi Mi Box, amit egyébként tud Chromecast -ként is működni. Mellette teljes értékű Android Tv. Egyetlen hiányzó funkciója egy Chromecast-hoz képest jelenleg, hogy Stadia nem megy rajta automatikusan mint Chromecast Ultra-n, hanem APK-ból kell telepíteni az appot. Hamarosan jön hivatalosan a Google TV-s Play-be is a Stadia app. 

Az egyszerűsége miatt van akinek a Chromecast a jó választás, és mint termék sikeres is, pláne olyan országban ahol hivatalosan hajlandó forgalmazni is a Google. 

"Hevi szokás szerint túltolta"

Vagy őt is átvágta egy internetes lókupec. Ezért gondol ilyen rosszakat a Chromecast-ről. :)

nem egészen értem, mit írtam el. van a chromecast, meg a chromecast with google tv. Az előbbit csak telefonról lehet basztatni, a másikon meg ott van egy távirányítós média center, az, hogy melyik miből fejlődött, az kb mindegy. Az apple tv funkcionalitásában az utóbbival van kb pariban, nem az előbbivel. A kamu szarok meg az előbbit karcolják alulról.

Lehet :)

Mármint én egyébként nem nagyon követem ezt a chromecast dolgot, de most felmentem a gugli oldalára, ahol látszott, hogy van chromecast, amibe ha belekattintok, akkor látszik, hogy basztathatom telefonról, meg van a chromecast with google tv, amin meg látszik, hogy távszab meg a "szokásos" tvs felület. Hogy igazából a with google tv-t úgy értették, hogy with android tv, arról én nem tehetek :) És persze lehet, hogy teljesen félreértem, és ezen sem teljesen az van, ami mondjuk egy miboxon.

Ha már ennyire bele akarsz menni a témába, pont kontraproduktív volt a hozzászólásod, már amennyiben az Apple fényezése a célod. 

Ugyanis pont az Apple gyenge pontjaira sikerült rátapintanod. Ha már a nagyon prémium eszközhasználatról beszélünk a tévé okosító box egy szuboptimális megoldás, az out-of-box- azaz tévéből működő rendszerhez képest. Persze ha fos oprendszer van a tévén, még mindig jobb a box. De az általad ellenségnek tekintett Google világban lehet kapni TV-t beépített Android Tv rendszerrel, illetve TV-t beépített Chromecast-tel. Ez pedig optimálisabb tévé élményt ad mint a Tévé és külön Apple TV box. 

A másik az AAA játékok világa. Ilyen soha nem lesz Apple TV-n mert maga az Apple sem motivált AAA gamingben. Soha nem volt játékplatform a Macintosh. Persze egy Mac Pro gamer gépnek is megfelel, annak viszont túl drága még úgy is, hogy egy erős gamer PC is egy magasan árazott gép. Jobs eredetileg nem is akart külsős app fejlesztőket iPhonra, szinte véletlenen múlt, hogy végül zöld lámpát kaptak. Akkor jöttek a casual gamek iPhonre ami jó üzlet volt és a befolyó 30%-ok miatt persze az Apple is jól járt vele. 

Állítólag Jobs nem szerette a számítógépes játékokat. Ha a teljes Apple mac park átáll ARM-re még kevésbé lesz AAA gaming mac-en mint ma. Amiben az iPhone jó, casual mobil játékok, azt akarja átvinni mac gépekre is, illetve erről szól az Apple Arcade is. 

Természetesen kizárólag saját Apple boltjából jó üzlet a casual gaming is. Épp a héten lett letiltva a sideloading M1 mac-en. Az AAA gaming fejlesztése viszont szemben a casual game fejlesztéssel nagyon sok pénzbe kerül. Nem fognak 30%-os sápot fizetni a játékkiadók az Applenek azok után, hogy ők 100 millió dollárokat öltek a játékukba. Volt ugye mostanában némi konfliktus EPIC és Apple között. 

Szóval ott ülsz a Sony tévé előtt amiben beépített Android TV rendszer van. Előveszed a Stadia controllert és játszol Hitman 3-mal vagy Doom Eternal-lal a fotelből a nappaliban. 

VS

Nappaliban levő tévére, kötött Apple TV boxon játszol az Angry Birds-el.

:)

Szerintem nincs szüksége Hevi-nek fogadatlan prókátorra. Meg tudja ő védeni a véleményét ha akarja. Amit fent írtál az Apple TV mellett konkrétan hibás logika. Ottani válaszomban cáfoltam, közelmúltbeli forrással. 

Esetleg a hozzászólásom valamelyik részéhez van hozzáfűznivalód? Technikailag ugyanis most arra írtál választ. 

Az ixen.hu-n a részletes leírásnak első sora és a lealudtuk.hu második mondata : "FONTOS* A termék nem a GOOGLE terméke, hanem egy magas minőségű alternatíva, ami ugyanúgy szolgál, mint eredeti társa." Mas kerdes mennyira hasznalhato a 'Chromecast' név.

Azért hirdetik Chromecast néven, mert úgy ismeri a paraszt. Jó, ha leírni le tudja, nemhogy még tudná a különbséget is. Olyan ez, mint a Traffipax: az is egy hajdani márkanév volt úgy tudom, mégis így került be a köztudatba.

Persze helyesebb volna mindjárt a megnevezésbe belefogalmazni, hogy alternatív termékről van szó.

Már azért sem korrekt, mert utána a másodkereskedelembe jófogás, facebook market már úgy kerülnek be mint Az eredeti Chromecast. Innentől pedig már nem csak apróbetű el nem olvasása, hanem teljes átverés.  

Hatósági vizsgálatnál szerintem simán megbüntetnék őket ezért. Sőt ha a kínai forgalmazó csak megtévesztő terméket gyártott és adott le a magyar kereskedőnek de egyértelműen NEM Chromecast néven, és tudatosan írta a magyar webshop a termék lapján Chromecastnak, annak ellenére, hogy ő Csuncsin-cast néven vette, akkor ő maga a magyar ekereskedő követte el a hamisítást és márkanévbitorlást. De az sem mentesíti ha már a kínai forgalmazó is Chromecast néven adta. Neki mint kereskedőnek kötelező ismernie és felismernie a hamis termékeket. Ha nem megy be kell zárni a boltot és inkább krumplit kell árulni a piacon. 

Itt például konkrétan Chromecast név van feltüntetve hamisan

Ez egy facebook -kupec, aki Chromecastnak hazudja és 14000 Ft-ért adja https://archive.vn/NRQND

Ő egy tisztességes eladó, aki egy szóval nem írja, hogy Chromecast és 4500 Ft-ért adja, Miracast árszinten

Lopja a google nevet meg a chromecast nevet. Árul valamit, ami 0%ban képes teljesiteni azt amit egy chromecast tud (chromecast -ot ismerő eszközről tartalom/streaming fogadása).

Hogy mi a jogi kategória erre azt nem tudom, de valamilyen biztos van :) A hamisitás meg a csalás környékén van.

"FONTOS Termékünk a MIKE sportcipő nem a Nike inc terméke, hanem egy magas minőségű alternatíva, ami ugyanúgy kiválóan szolgál sportra vagy hétköznapi használatra, mint eredeti társa." 

Megjegyzem ez így csak parasztvakítás lenne, mert tudja az e-Kereskedő, hogy a paraszt úgysem olvas apróbetűt. A kamu Chromecast ezzel a betűre megegyező terméknévvel a webboltban viszont konkrétan már márkanév bitorlás és hamistás. 

Kapható, én is árulom ~18 ezer forintért.

Ezek feltehetően a sima miracast-os vezeték nélküli semmik, de chromecast annál azért több.

A nevük lehetne chromecost, mert azért a valahol megfizetjük az árát az olcsóságnak.

Nekem van ketto Chromecast es két Mi Box, amikor az egyik Chromecast meghalt remdeltem újat. Megjött doboz mint az eredeti, eszköz mint az eredeti, bedug tv-be valami kínai fos qr kód bukkant fel.

Ment is vissza az eszkoz, elallasba beleirtam hamistvany. Elado felhiv, hogy ez Chromecast csak nem Google Chromecast és visszaküldi a költségemen. Elég ideges lettem és leordítottam, hogy 14 E Huf az ára, nem vagyok hülye aliexpressen ez max 3 E, a dobozon Google logo van, az eszközön Google logó van ez hamis. Mehetünk a békéltető elé és magyarázkodhat hamisítás miatt.

Vissza kaptam a pénzem, de biztos van akit meggyőznek.

Ezt magad is eldöntheted, például Android mobilról megkeresed mint Chromecast device-t. Ha csak Miracastot talál akkor hamisítvány. És ez utóbbit ugye csak a settingsben találod. Olyan hamis Chromecast nincs forgalomban, ami tökéletes replika lenne, azaz a hardvere valóban Chromecastként működne. 

Szerintem az igazság valahol a két álláspont között van.
A Chromecast név a köztudatba nem mint márkanév került, hanem mint entitás. E miatt ha nem Chromecast-ként hirdeted, sosem találja meg a paraszt. Olyan ez kicsit, mint a kóla. A Pepsi hivatalosan nem kóla, de mindenki annak hívja. De olyat senki nem keres, hogy Pepsi. Olyat keresel, hogy kóla. Márpedig a vendéglőt se zárják be, mert Pepsit hoztak, amikor Te kólát kértél.
Másrészt tényleg vannak kereskedők, akik pofátlanul trükköznek és az akaratlagos átverés az üzleti modell.

Nehéz igazságot tenni.

Jogilag ez így illegális. Online boltokkal kapcsolatban egyébként is szigorúbb a hatóság, mert kiszolgáltatottabb a vevő. Nemrég Black Friday ármágia miatt büntették az Alzat 892 millióra. Annál súlyosabb eset hamisítvány forgalmazása, ráadásul eredetinél lényegesen gyengébb minőségű termékkel a vevő megtévesztése.

Nem elméleti károkozás ez (a Googlenek aki leszarja) hanem vevőnek konkrétan kárt okoznak. Például olvasta valaki, hogy Stadia-val lehet TV-n konzoljátékozni. Nem akar most új Xbox series X-et venni 180e-ért, vesz egy ilyen Chromecastot ami még keveset is fogyaszt, de nem tudja csatlakoztatni a kamu Chromecastra a Game controllert, ami hivatalosan kompatibilis Chromecasttal. Játékkonzolozásra teljesen alkalmatlan a hamisítvány. De videostream átküldése Chromecastra és bőven több mint videonézés Androido mobilon és a képernyő tükrözése tv-re miracasttal. Így ugyanis érezhetően romlik a képminőség is, még Chromeceasttolva az eredeti képminőség kerül a TV-re. 

Kínai piacos sem védekezhet azzal, hogy azért árul hamis Nike cipőt mert az emberek fejében a Nike egyet jelent a sportcipővel. 

Van a kólás példával, rendelsz a pincértől kólát ő pedig szódavizet hoz neked amit Pepsi árban számol el. Ha kérdőre vonod megrántja a vállát azza, hogy bubi-ez bubi-azis. :)

A Nike cipő szerintem nem jó példa, mert messze nincs ennyire beépülve. Az továbbra is sportcipő vagy futócipő. Még a natívok is tudják, hogy a Nike-ság már egy plusz property.

Volt idő, amikor minden lapostévét nemes egyszerűséggel plazmatévének hívtak. Igen, az LCD-t is.
A tévéknél tehát ugyanez a megtévesztés-játék megy, csak finomabban. Pl. most éppen a QLED-del, ami kinézetre ugye majdnem OLED, főleg a megfelelő betűtípussal.
Pedig ami LCD az sajnos híg fos marad, akármit csinálnak is vele. Legfeljebb a jó marketing és a tájékozatlanság adja el.
Eleve gagyi dolog valamit LED TV-nek hívni, amiben a háttérvilágítás a LED, nem a pixel.

Nehéz dolog meghúzni a határt. Felénk pl. divat a szörpöt málnának hívni. Így a szomszéd néni szájából egy valid mondat volt, amikor azt mondta, hogy megy a boltba narancsmálnáért.

Sajnos a Chromecast-nak a szörppel szemben nincs is rendes polgári neve. Mert minek hívod? Tévéokosító? Ugyan már.
A vásárlók nagyrésze egyébként sem tud kb. semmit a különbségekről, mögöttes technológiákról. De gyakran még az eladó se, így a korrekt tájékoztatásnak az elvi lehetősége sem mindig áll fenn.
Az igazi genyóságnak azt tartom, amikor a hitványat adják a jó áráért.

Van a jogszabályi környezet, és van a kialakult kulturális háttér. A kettő nem mindig jár kéz a kézben. Szerintem ezt a törvényalkotó is méltányolhatná. Vagy legalább adjon iránymutatást, ha ilyen helyzet áll elő, és akkor legyen kötelező mindenkinek úgy hívni. A Chromecast-ot is. Mert a tárgy nevét márkanévvel helyettesíteni (pl. ez nem szappan, hanem Dove - nem b+, az egy Dove szappan) a gyártó részéről ugyanilyen genyóság.

Köszi, pont most nézegettem hasonlókat, érdekes hogy ilyen szintű megtévesztés ilyen sokáig életben marad. Szerintem egy jó márka egy pozitív identitást kreál, amivel a vásárláskor azonosulni akarsz. Apám mai napig Stihl fűrészt kér a boltban, nem láncfűrészt, mert régebben az volt az egyetlen jó láncfűrész. Gondolom akkor Stihl fűrészként eladni a kínai fos láncfűrészt szimpla csalás, még akkor is ha csak azért hívod annak, mert tudod hogy a köztudatban ez van benne és a vásárlás előtt elmondod nekik, hogy ez amúgy mégsem az, csak azért hazudtam hogy gyere ide. Azért van így benne a köztudatban, mert jó, az alternatíva meg rosszabb.

"Magyarországon hivatalosan nem kapható Chromecast."

Picit csúsztatás: kapható Android TV, ami teljes értékű Chromecast funkcióval bir.

Így fotóról annak tűnik. Sajnos vannak külsőre azonosan kinéző hamisítványok is. Az Alza szerintem azért nem kockáztatna meg egy ilyet, bár ha abból indulok ki, hogy az eMag is tele volt hamis Chromecastokkal... 

Ők szerintem visszaveszik ha hamis lenne mégis, pláne most a Black Friday bünti után. Viszont ha biztosra akarsz menni vegyél inkább Xiaomi Mi Box-ot, mert annak van hivatalos képviselője ahol garantáltan eredetit kapsz. Ez Chromecast eszközként is működik, és mellette teljes Google TV eszköz. Egyetlen hiányzó funkció a már itt többször említett beépített Stadia támogatás hiánya. Ehhez sem kell már sokáig APK-t telepíteni, mert hamarosan jön a Play-re a hivatalos Google TV Stadia. 

Én azért építettem miniITX gépet TV mellé, hogy ilyenekkel ne kelljen bajlódni. Próbálam Ali-ról ChromeCast utánzatot fillérekért. RasPi-t is próbáltam Kodi-val (ez legalább filléres NAS-nak jó régebbi cuccokhoz), de WebOS-sel is szórakoztam később. Mint egy sajtreszelővel... eleinte mind vicces és érdekes, de aztán már fáááááj.

Egy Logi K400plus-t szereztem még és van minden, ami nekem kell és a tapicskolást is jól begyakoroltam mára.

Ezt teljesen megértem. De azért ne a Chromecast-ot tegyük felelőssé, hogy a hamisított "ChromeCast" gagyi. Ha valódit próbáltál volna ki  lehet most azt használnád. Illetve ugyanezt elmondhatom a Xiaomi Mi Box-ról is. Pont a két legjobb alternatíva kipróbálása maradt ki.

PC tévé mellé sokaknak nem optimális, főleg átlag usernek. Ez inkább geek szokás. 

Tulajdonnev koznevesulese. Ugyanaz, mint amikor raguglizol valamire a bing-ben, vagy amikor xerox-olsz valamelyik konkurens gyarto termeken. De egy villanyszerelo is wago-nak fogja hivni az eszkozt, akkor is ha kinai. (angolban mondjuk gyakoribb jelenseg)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2021. 01. 22., p – 18:30

Lehet kapni itthon igazit. Persze igazi boltokban és csak a kínálat egy részét, valamint kissé túlárazva.

Az igaz, hogy nincs szerintem sem hivatalos magyar viszonteladójuk itthon. Hanem az üzletek szerzik be nyugatról. Némelyik bolt uk változatot árult, másik meg németet. Most a brexit miatt lehet inkább német lesz jellemző - ami legalább eu dugós tápot tartalmaz.

A chromecast szinte biztos, hogy a google védjegye, szóval nem használhatják a miracast cuccoknál. És valóban sok suttyó paraszt árul átveréssel gagyi hamisítványokat.
Arra is figyelni kell a webshopoknál, hogy vannak, amelyek egyben piacterek is. Szóval el kell olvasni, hogy ki az eladó. Sok suttyó használja az emag piacterét is hamisítványok és átverések terjesztésére.

Engem az eMag megdöbbentett. Ez nem egy fekete pénteki trükközés, hogy előtte egy hónapig irreális magasan tartjuk sok termék árát, amiből majd jön a "nagy akció", ez sokkal súlyosabb annál. És ilyenkor jön az, hogyan bízhatok meg a többi termékükben amelyek nem IT-sok és nem ismerem annyira őket. Ha már piacteret tart fent az eMag akkor vállalja ott a minőségellenőri szerepet, mert így az ő nevét járatják le. 

az eMag egy piacter, majdnem mint az ebay, csak uj cuccokkal. inkabb olyan, mint az amazon.

vannak sajat termekei is, es vannak amit csak kozvetit, a tobbsege olyan. ott aztan barmi lehet.

emag egyebkent is roman, naluk nepi hagyomany a hamis termekek arulasa :)

Így már értem miért van ott annyi romániai kereskedő. Egyébként az amazon is mindenféle miracastot hoz be ha keresőjébe beírom a Chromecast-ot, de egyikhez sincs odaírva, hogy az chromecast lenne. Illetve bedobja a Xiaomi Mi Sticket, ami Chromecastot is tud de az sincs Chromecastnak nevezve. 

Osztrák faluról nevezték el magukat! :) Te mit vettél tőlük? Mindenesetre köszi, hogy felhívtad rájuk a figyelmet. 

Nem vagyok előítéletes egyébként, csak mint mindenkinek nekem az átlagnál több negatív tapasztalatom gyűlt össze. :) 

De vannak pozitív példák is, például a DIGI is román és teljesen jó szolgáltató. Sőt a legjobb jelenlegi Magyarországon. :)

Az itteni piactereket sehol sem érdekli a csalók jelenléte. Az a lényeg, hogy megkapják a jutalékot. Szépen beleírják az ászf-be, hogy az eladók a felelősek mindenért. Ezért sem vásárolok gyakran magyar vagy magyar piacra szánt ilyen oldalakróll. Az ebay és aliexpress is megbízhatóbbnak tűnik, mert ott legalább a fizetés és vitás ügyek rendezésében van valóban szerepe a piactérnek. Persze csalásba bele lehet futni máshol is, de van reklamációs lehetőség és jó eséllyel visszatérítés. Eleve elgondolkodtató, hogy mennyire megbízható bármelyik olyan piactér, ahol az üzemeltető elhárít mindennemű felelősséget magáról.

Igazodnak a helyi igényekhez és általános színvonalhoz, a vásárlóközönséghez, szállítmányozókhoz. Ennyi csaló eladóval és ügyeskedő vásárlóval, tolvaj kézbesítővel egy cég sem vállal közvetítői garanciát.
Hiszen a magyarokat még a külföldi cégek is gyakran tiltólistára teszik. Lásd amazon ingyenes szállítás is milyen rövid életű volt.

Azért még nem Nigéria Magyarország. Ők országilag ki vannak tiltva az Ebay-ről. Magyarország eladóként is ott van az Ebay-en. Sajnos pont a Vatera vitte el anno a show-t. Majd jött a jófogás, majd utána a még fapadosabb Facebook marketplace. Ha valami kell és messze van az eladó, azt ajánlom tegye fel Ebay-re és megveszem ott tőle a plusz költsége elszámolás mellett. Ott az Ebay hathatósan képviseli a vásárlói érdeket is. Ez nálam általában valami ritkaság, kuriózum, retro számítógép. Így általában belemegy az eladó. Új termék vásárlásra szerintem jó az Amazon, ami egyre több terméket már Magyarországra is szállít. Illetve az Alza-val kapcsolatban nem voltak minőségi problémáim. Ez nem azt jelenti, hogy nincs ott olcsó gagyi, ami Amazonnál is van. De van jó termék is, ami eddig még mindig az volt aminek mondták. 

Xiaomi Mi TV Sticket sem lehet Magyaroszágon kapni? Az hivatalosan tudja Chromecast protokollt és kevesebbe kerül mint az eredeti Chromecast.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Nem mondasz újat. Tele vagyok amerikai és brit konnektoros eszközökkel. Már gondoltam arra körbenézek hátha gyártanak a kínaiak ilyen kombinált konnektor aljzatot, amiben van mindenféle :) 

A kapcsoló üzemű tápok óta nem probléma a  110V - 230V ha jól tudom. 

Van hivatalos magyar Xiaomi forgalmazó, náluk kapható. Meg máshol is. Ha ebből bukkannának fel hamisítványok valószínűleg a magyar Xiaomi forgalmazó egy jogászával feljelentené, a médiában felhívná a figyelmet a hamis termékre. Mert az ő üzleti érdeke is, hogy nem rombolja az általa képviselt márkanevet a gyenge minőségű hamis termék. 

Annyit érdemes tudni a Mi Stickről, hogy a 1GB ramjával azért a KODI nem működik túl optimálisan rajta. Stremio például viszont jól működik Sticken is. A Mi Box azért jobb alternatíva, Chromecastnak viszont valóban jó alternatívája a Mi Stick. Az sem tud KODI-t a legelső Chromecast óta. 

Szerkesztve: 2021. 01. 23., szo – 11:39

Most meglepődtem.
Épp a minap (számla szerint 01.19) vettem kemény br. 18 eFt -ért egy a számla szerint "Mini PC Google Chromecast 3 fekete"

A donor egy HD ready Panasonic Vierra plazma TV. Eddig amit gond nélkül megtaláltunk a youtube a mobil memóriájában ill. SD kártyán tárolt képek és persze a képernyő "megosztás" (viccesen ez volt az utolsó eddig). Minden beállítást (ami igazán minimális) a google chromcast meg google home applikáció segítségével értünk el. Eddig teljesen úgy viselkedik mint az eredeti.

A kütyühöz nincs magyar nyelvű leírás (valamilyen szláv, nem ciril betűs), a garancia, a számlán szerepel "24 Goo".

Honnan tudhatom, hogy ez egy hamisítvány?
A számlán (ami ugye okirat) a Google Chromcast elnevezés szerepel, ha ez egy hamisítvány vag valójában Magyarországon nem forgalmazható terméket árul akkor akár perelhetőek. Nincs ilyen tervem, egyelőre teljesen jól működik, hozza amit elvártam.

Drága, szívtam a fogam, de az asszony a mobilján nézeget mindent, a TV folyton megy de csak amolyan "háttér zene" jelleggel.
Rájöttem, hogy neki az a leghasznosabb a mobil telefonos kezelhetőség. (Még olyat lenne jó belőni, hogy a "szerverre" letöltött dolgokat is így tudja megnézni.)
 

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ez lenne az? Azok alapján amit írsz még simán lehet eredeti és egészen biztosan nem mezei miracast eszköz.

Magyar nyelvű manual hivatalos biztosan nincs, a Google térképén nincs rajta Magyarország. Az, hogy törvény szerint a forgalmazónak kellene-e magyar manualt készítenie, passz. De ez már egy másik kérdéskör. A garanciát biztosan valamilyen proxy céggel kell megoldaniuk.

Identify and report counterfeit Google hardware

Abból is látszik mennyire veszi ezt komolyan a Google, hogy oldal pár év lemaradásban van. Jobb lenne open-source kiadni az egészet ha már ennyire szarnak a gyenge minőségű hamisítványokra.

Pontosan ezt vettem meg, furcsamódon 3 ára is volt ugyan ott (a nejem 50 éves szülinapjának kiegészítő ajándéka így nem akartam eleve újra csomagolt cuccot venni bár nem sznob).
Köszönöm a megerősítést. Tényleg drágállom a 18 eFt -ot de mivel már ki próbáltuk a Raspberry Pi -t (akkor még 2 -es) ami nem tud böngészőt adni, Dell minipc (kölcsönbe kaptam) ne tudok megfelelő felbontást beállítani, billenytüzet és egér kell hozzá. Ezen a ponton értettem meg, hogy a mobil a kedvenc. Még az is felmerült bennem, hogy kiváltani a három távvezérlőt (TV, settopbox és DVD lejátszó) Egy amolyan mobil-IR gateway -al (láttam rá néhány megoldást), de ez most egyelőre megoldja.

Ami a szerverről történő lejátszást illeti azért egy sima ftp vagy hasonló nem igazán nyerő, hiszen egy hosszú fájl név nem sokat mond.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Van RPi-re Raspicast meg omxiv. De inkább buherálós kedvű geekeknek jó. A Chromecast egyébként egy nagyon felhasználóbarát és egyszerűen kezelhető megoldás, így szerintem jó választás. Szóval jó eszközt vettél és mivel a tévé nem 4k-s ezért felesleges lett volna a Chromecast Ultra. Magyarországon persze semmi nem egyszerű. Abból van néha probléma ha épp az ostobább fajta kábeles szolgáltató területén laksz, aki olyan mobil tévé appot ad, ami Chromecastot sem enged. Náluk jellemző, hogy Google TV eszközön sem hajlandó működni a TV appjuk csak mobil vagy tablet Androidon. Még az egyébként jó Horizon Go-nál mondtak olyan problémákat ismerősök, hogy bizonyos tévé műsorok vagy filmek szerzői jogi okokból nem streamelhetőek TV-re. Miközben PC-n böngészőből, illetve Android tableten simán nézhető a műsor. Ha ez előfordul és probléma sajnos nincs jobb megoldás mint egy második box, ebből a belső kínai a jó, amin tabletes Android van. Azt már tabletnek gondolja a tévé app és működik rajta úgy mint bármely valódi Android tableten vagy mobilon. Egyébként azokhoz is teljesen jó launcher felületeket csinálnak a kínaiak, és minimum angolra megcsinálják a fordítást is. 

up: van egy dolog amire viszont kényelmesen használható a Raspberry Pi4 ebben a témában. Steam Link eszköznek teljesen jó. Csak ebben az esetben dolgoznia kell a háttérben egy fullos PC-nek. 

Örülök! Sokat viaskodtam mindenféle "saját" megoldással, míg végre ráébredtem, hogy mi is kell a nejemnek. Pl. nem jó a billentyűzet egér kombó. A jól megszokott falhasználó barát Android, ami engem sokszor idegesít, neki jó barátja.
Az ultra HD -t még kicsit korainak tartom, a források zöme nem ilyen, egy ultra HD képen sokkal jobban látszanak a digitalizálási és egyéb hibák (a nejem kicsit maximalista).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ez most egy erős kijelentés lesz, de igaz! :) 

Parasztvakításon semmi másra nem jó a 4k videozás. Persze azért jó, hogy vannak nagy 4k tévék, mert monitorként remek szolgálatot tesznek és desktopon már valóban van haszna a nagyobb felbotnásnak. 

Ami filmek világát illeti. Toy Story, ami 100% számítógépen készül cgi 900 sorral lett renderelve MOZIBA! Az összes 2000 előtti mozifilm pont ugyanazt az élményt adja 1080p full hd-n mint egykor a moziban. A vicc az, hogy 4k "találmányként" behozták a film-grain effektet, amivel a használt-kopott 2000 előtti mozizás élényét hozták el a nappaliba. Hát akinek ez jó élvezze. Bár szvsz a film-grain effekt ugyanúgy retró és baró ha az egyébként ezzel nem kezelt filmhez ott helyben adjuk hozzá filterrel. De minden más 4k filmezés nem több parasztvakításnál. Egy full HD videó AI 4k felskálázással ember szem számára ugyanarra a szintre hozható mint egy 4k videó

És ehhez vegyük hozzá, hogy jelenleg egyetlen optimális 4k film forrás a BluRay 4k, ahol nem spórolnak a bitrátán gazdaságossági okokból. Netflix 4k valójában egy BD25 videó bitrátája alá van belőve, a többi svod szolgáltatónál is hasonló vagy rosszabb a helyzet. A kis számú 4k tévéadónál is spórolni kell a drága műholdas transponderen belüli hellyel vagy multiplexszel földi sugárzásnál (van már ilyen?) 

Így is lehet fogalmazni. Láttam néhány tényleg 4k felbontású videót, csodaszép lesz. Egyelőre nem jött el az ideje, de a TV már fel van rá készítve, akinek van rá pénze vegye meg.

Inkább aggaszt, a régi 720 és az alatti videók sorsa. Jó esetben meg van "cellulózon" amiről talán lehet ekkora felbontást kinyerni, megfelelő minőségben de sok minden kerül a múzeumba illetve gyűjtőkhöz (lásd bakelit lemez).

Letöltöttem a Mars felszínéről készült 2,3G tif panoráma képet. Na itt biztos van értelme a 4k -nak. Persze itt a gépem kapacitása a korlát :(

Ja, és még valamiről nem is beszélnek, a színekről, klassz a 4k de látunk mi ennyi színt?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

nyilvan 10+ eves filmeket folosleges 4k-ban nezni, mert az ugyis felskalazott jo esellyel. ha van benen cgi azt max fullhd-be rendereltek akkoriban, ha meg nincs akkor meg grain van :)

de az elmult par evben kiadott uj filmekel azert altalaban tueles a kep 4k-ban, ott megeri.

es ugye manapsag mar h265-ot hasznalnak ami kb fele bitratan tudja ugyanazt a minoseget mint a h264, tehat 4k h265-hoz eleg a fhd h264 bitrataja.

A'rpi

Tűéles és szép a 4k kép Bluray-ről. De valamiért Netflix 4k filmek érezhetően sötétebbre vannak állítva mint ugyanaz a film Bluray forrásból. Az igazi nagy előrelépés szvsz az AV1 ha egyszer végre elterjed. Szabadalmi licenc oldalról sokkal barátságosabb, csak még mindig kevés eszköz rendelkezik hozzá hardveres támogatással. 

A sorrend nem H.264 majd H.265 és utána AV1 lesz. Az Mpeg.LA nagyon megnyomta a ceruzát a H.265 után szedett licencdíjaknál. Ezért sem terjedt el máig széleskörűen. És várhatóan sok helyen már nem is fog. Ha elég olcsók lesznek már az AV1-et hardveresen támogató eszközök, egyszerűen átugorják az H.265-öt, és egyből AV1-re frissítenek. 

Az is erősen kérdéses, hogy egyáltalán lesz-e utóda a H.265-nek. Ma valószínűbb, hogy AV1 -et követi majd valamikor később egy "AV2". 

Ha megnézed az Alliance for Open Media tagjainak listáját, ott van minden nagy IT cég aki szolgáltatást épít online videóra. Még a Cisco is a netkonferencia termékük miatt. A hardveres oldalról az ARM, Intel, Nvidia illetve AMD is, bár ők nem alapító tagok.