KODI18 van értelme?

Fórumok

Van értelme a Kodi 18 ágra frissíteni 17-ről? Az új feature-ök között van valami igazán hasznos? Regressziók között ugyanis sajnos ott van az SFTP kapcsolat elvesztése, amit eddig semmilyen új plugin nem pótol. (vagy jól titkolják ha valahol létezne ilyen) Ez pedig önmagában érv az upgrade ellen ha valaki ezt aktívan használja.  

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 20., sze – 09:43

Nem emlékszem Kodi 18 ba vagy 17 be jött be a DRM support :D Ha a 18 ban akkor onnantól lehet nézni Kodi-val HBO Go-t, Netflixet etc....

edit: Igen 18.0 -tól működik DRM-el HBO Go, Netflix, Rtl Most ....

Ez is valami. Bluray menü mennyire működőképes? Mert java support bd-hez ott van az új képességek között. Viszont korábban is volt java nélküli bluray menu, ami viszont még a legegyszerűbb bluray menükkel sem működött. 

Illetve MVC 3D támogatás használható? 

Úgy gondolom igen, maximum a több tévéről nézést könnyíti meg egy házban (pipálás folytatás ) de azt is meg lehet oldani központi kodi DB-vel is csak macerásabb. Amit a plex hozzáad nagyban, ha nem az otthoni hálón akarod elérni azt ami a plex serveren van, hanem pl Nagymamáknál is elérhető legyen az otthoni mese könnyen :D

Köszönöm. Azt hiszem továbbra sem erőltetem. Nekünk inkább még a kodinál is egyszerűbb felületű dolog kellene, amit a Nagymama is tud kapcsolni a kicsinek. Bár nem kritikus, ha van ideje úgyis kártyáznak, sétálnak vagy mesél neki.
Szerencsére nem vagyunk képernyőre fixálódva, de néha azért jól jön.

Én pl. pont azért választottam Plex-et Kodi helyett, mert ugyanúgy éri el mindenki, mint mondjuk az Amazon Prime Video-t vagy a YouTube Kids-t, egyszerűen ott a Plex ikonja a listában, és azt kiválasztva nagyon hasonló felületet ad, mint amit a többi.

A kodi meg egy külön lejátszó lett volna, amihez a TV-t egy másik bemenetre át kell kapcsolni.

OK, Plex-ről a laptopomon is tudok filmet nézni, de nem ez volt a szempont. A laptopról a NAS-t is elérem, szóval Kodi és Plex nélkül is tudtam nézni bármit.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én itt hirtelenjében tettem fel embyt, hogy lehessen nézni az hbon/youtubeon épp nem található tartalmakat, mert nem volt kedvem előturni a kodi boxot és megcsinálni rendesen + plusz két tv van, másik pecóban csak egy volt, az egyik webos, arra is van direkt kliens a másikon meg lóg egy mi box.

A tvn rendszeresen elkezdett akadozni a playback, van, ami el sem indult, a miboxon rendszeresen nem indult el lejátszás, és egy rakás tempet hagyott maga után. Igaz, sokat nem csesztettem, de nem győzött meg.

Persze disclaimer, hogy valami ősrégi örökölt nason lettek dolgok, és egy multimédia igények szempontjait semennyire nem figyelembevevő ipari pcről streameltem, szóval nem voltak ideálisak a körülmények.

Most kicseréltem a nast egy qnapra (érett már egyébként is), egyelőre direktben a dlna-t nézem, ott azért nagyon 20. század, hogy filelistában kell turkálni. Cserébe az eddigi próbák nem baszakodtak.

Ezt a webOS-t elfelejthetné már az LG. Még a Tizen-nél is szarabb rendszer. Képminőségben viszont nagyon jó az LG. Mondtam is a boltban a tvpultos dumagépnek, hogy felesleges sorolnia a smarttv-s funkciókat mert ezek értéke számomra pontosan nulla. :) A legrosszabb, amikor pár év után sorban szedi le a webOS alkalmazásokat, mert megszűnt a support és még a böngészőt sem frissíti. Így a következőnél már kapásból android box került a tévé alá, és a tévé lényegében annak a monitoraként megy. 

Egyetértek, szerintem is elég foscsi*, én is a képe miatt vettem, de egy ideje már nem kritikus, alapvetően elvagyunk azzal, ami hbogo/néha netflixen fent van + gyerek miatt youtube, én szoktam rajta meló közben spotify (ami egy darabig szar volt, de megjavult hálistennek), szóval azóta egyszerűen úgy voltam vele, hogy nem éri meg az effortot, hogy újra rendesen belakjak egy kodit, pl automata subtitle letöltögetéssel, mert ezekre elég. Cserébe tudja a mama is használni, ha ő vigyáz a gyerekre. 

Hiány leginkább ocassional gyereksorozat/film, ami épp nincs streamingen, ahhoz kellett valami player. És egyébként farfekvéses sünt az hbonak is, nem tellik diskre, hogy fennmaradjon a mese, random ki kell szedegetni valamit minden hónapbban, köcsögök (igen tudom, tényleg diszk, meg jogdíj, de leszarom, sünt nekik :D)

A másik alatt egy mi box van, mert az még nagyon early okos tv, konkrétan még valami extender kártya kellene bele hálózathoz, szóval helyette oda vettem egy miboxot, szerintem olcsóbban, az viszonylag rendben van. (Bár hogy miért kell mindig nagy örömmel tudatni fél képernyőn, hogy sikerült csatlakozni a wifihez, azt nem értem).

*mondjuk anyáméknak valami tizent sikerül beújítani, abból már nem tudom mi, de valami nagyon alapvető hiányzott. Szerintem az hbogo. Szóval még mindig inkább a webos.

Terjed a fos, remek! :) Konka valami kíani gyártó, de nem sok termékükkel találkoztam eddig. A Blaupunkt meg egy a sokadik mára porba hullott egykor regionálisan elismert német brand, ami ma zombiként itt kísért még a halála után. Blaupunkt is becsődölt már sok éve. A Grundig ma a török Koç Holding egyik márkája. Elég érdekes jelenség a Grundigra átmatricázott Beko hűtő a boltban:) A Blaupunkt ennél rosszabb kezekben van tudtommal. Nem egy keleti gyártó kezébe került, hanem kis nevű kínai gyártók licencelik a Blaupunkt nevet egy brand-keselyűtől azokra a termékeikre, amiket reményeik szerint így jobban el lehet adni. 

Ezzel az erővel Android TV-vel is adhatnák, vonzóbb lenne a vásárlóknak. Annyi előnye van ha olcsón megkapják a webOS-t, hogy így van Netlix meg HBO, egy saját Ubuntu ARM-os rendszerrel meg bekavarna a DRM. Viszont lenne rendes KODI. :)

A kodi meg egy külön lejátszó lett volna, amihez a TV-t egy másik bemenetre át kell kapcsolni.

Nekünk ez nem szempont. Még plazmázunk! :-)
Legjobb. A csicsa meg nem érdekel.
Sőt bevallom egy CRT tévénk is van. Annak direkt van egy Pi1 amin még egyszerűbb a kompozit.
Azt hiszem nem vagyunk power userek.

Ez csak egy TvHEadend klienst tud kiszolgálni így? Még nem próbáltam csak olvastam arról, hogy egy dvb-c vevő képes egy multiplex frekvencia összes tv csatornáját egyszerre venni és ezeket több irányba továbbítani. A DIGi-nél nagy előny, hogy kódolatlanok a dvb-c csatornák, viszont így is több dvb-c vevő kell az összes csatornára. Úgy 15 darab :) viszont nem 160+ db illetve lehet spórolni a töltelék adókkal amik nem kellenek. Például a kerületi tv csatornák úgy látom azonos frekvenciákon vannak.

Illetve köztes megoldás lehet, hogy ha két néző ugyanarról a multiplex frekiről néz két különböző tv adót, akkor erre egy közös dvb-c vevő van felhasználva, és így a lehetséges kliensek száma több lehet mint amennyi dvb-c vevő van a szerveren de nem kell azért 15 darab sem. 

A TvHEadend tud ilyet ? 

Nállam egy dvb-c tuner van 3db rpi3/4 kliensre, Egy multiplex frekvencia összes csatornáját el tudod érni egyszerre a 3 kliensről de nállunk amúgy is általában tv max egy helyen meg vagy ugyanaz megy :) Amennyiben bővíteni szeretném ezt maximum vennék még egy dvb-c tunert, mert az elég ritka use case hogy egyszerre néznénk 3 különböző adot.
15 darabot max akkor vennék ha saját tévészolgáltatást akarnék indítani a faluban :D

Plex átkódolót sehol nem használok, nincs rá szükségem.

Előnyök :
Egyszerűbb központi mediakezelés (felismerés, kategorizálás, lejátszások követése )
Sokkal egyszerűbb nem helyi hálón megosztani a szerveren lévő dolgokat
Out of the box kliensek Android, Legtöbb okosTV, kodira is van de én nem azt használom .....( a fentebb linkelt megoldást ahsználom mert az jobban integrálódik )

Alternatívája még az Emby, kinek melyik jön be jobban

Sajnos nem igazán tudom néztem-e interlaced videót rajta :) A HD tév adások biztos mennek rajta simán + az x265(HEVC) dekódolás is.

Ami viszont problémás egyedül : A Netflix olyan DRM megoldást használ amit csak SW decoding-al tud kezelni ezért csak a 720p nem szagggat... HBO Go megy lazán HW decode full HD
 

Persze amennyiben 
a) A konyhában lévő tesco gazdaságos kis TV-n nézed főzés közbe :)   (tudom Android box de én nem szeretem)
b) Én szeretek mindent is a Kodi felületéről elérni egy helyen

 

szerk : ez ilyen hobbi összerakod az egész rendszered működik dolog

okos tv-n official HBO Go app használhatatlanul lassú, hosszú percek mire nagy nehezen bekínlódja magát, ezután alig-alig akar reagálni a távirányítóra, gyakran restartol a film közben az app, ilyenkor az egész TV-t újra kell indítani (ki kell kapcsolni, várni pár percet majd be) hogy újra működni tudjon.

mondjuk ugyanez igaz a Youtube app-re is, meg az egész TV-re úgy általában, szóval valószínű a TV hardvere a szűk keresztmetszet

ehhez képest egy rpi3-on kodi18 hbogo eu plugin villámgyors, Youtube szintén gyors ráadásul nem mutat reklámokat, így csak kijelzőként funkcionál a TV

szóval valószínű a TV hardvere a szűk keresztmetszet

A appokat összetákoló babzsákfejlesztők erőforráspazarló bloated frameworkökben kényelmeskedő segge a szűk keresztmetszet.

ehhez képest egy rpi3-on kodi18 hbogo eu plugin villámgyors, Youtube szintén gyors ráadásul nem mutat reklámokat, így csak kijelzőként funkcionál a TV

Minden szempontból több értelme van így használni. Sőt melléraksz egy OnlineStream plugint és a tévéelőfizetésed is lemondhatod.

Ez jó! :) Bár kicsit egy Borbás Marcsi főzőműsorra emlékeztet, amikor a tájnyelven beszélő nénitől megkérdezte mennyi sót kell beletenni?

Amennyit a tészta fölvesz! - válaszolta a néni ízes tájnyelven. 

(Lehet nem só volt, de mind1 is :) 

Szóval arra voltam kíváncsi, hogy Hajbazer milyen szoftvertechnológiában látja bölcsek kövét, némi képzavarral élve. :)

Nem tűnik olyan nagy ördöngösségnek:

mikor béla inc. nekilát a hbogo appnak, tudja hogy samsung tv-n fog futni. Vélhetően tisztában van a tv-n futó oprendszerrel, utánanéz, hogy milyen hardver van ezekben a dobozokban, gondolom van valami szórás, vannak erősebb és gyengébb hardverrel eladott készülékek.

Józan ész szerint fogja a legszarabb, leglassabb, legstb cuccot és azon - vagy az azt utánzó virtuális kacatban - teszteli a vackát. Addig reszelgeti amíg használható sebességgel nem kezd működni. Ha ez nem sikerül akkor kihirdeti hogy ez a típus nem támogatott mert lassú rajta az app.

A tapasztalat persze nem ezt mutatja, bármi amin akár csak egy vak usb foglalat van, okos eszköznek van titulálva. Az emlegetett TV-n az official ajánlott/elérhető/telepíthető app gyakorlatilag használhatatlan.

Emiatt szerintem van értelme a kodi18-nak egy rpi3b+ -on mert azon használható a hbogo eu plugin.

Gyakran nem a ,,babzsákfejlesztők" tehetnek róla, hogy ilyen lesz a végeredmény. Hanem a kibaszottul sötét, inkompetens, hátizsákos fejlesztők. Odakerült valahogy szegény Bélám, satuban a töke, és produkálni kell valamit, ami a hasonlóan inkompetens főnöknek bemutatható. Rengeteg ilyet láttam nem csak Béla Inc.-nél, de ,,komoly" cégeknél is. Meg se értik, mi a probléma.
Nem ritka ezeken a helyeken, hogy a kontraszelekció miatt az a kevés értelmes ember is otthagyja őket a picsába, akivel még lehetett valamit kezdeni. Aztán mégis csak elvannak ezek a helyek is valahogy. Ezisjó, erre van igény.

Szerencsére az ellenkezőjére is van példa. Sokat dolgoztam olyan ügyfelekkel is, ahol nagyszerű srácok vannak, le a kalappal. Megtiszteltetés velük a közös munka. De sajnos ebből látok kevesebbet.

Életem során rendkívül sokféle szakemberrel találkoztam, az ipar különböző területein. Az ember hajlamos a saját szemüvegén keresztül szemlélni a dolgokat és azzal a kalapáccsal boldogulni, amit az egyetemen és a különböző tanfolyamokon a kezébe adtak.
Az évek során megtanultam, hogy érdemes nyitottnak lenni és megpróbálni megérteni, hogy adott illető miért tesz vagy gondol úgy valamit, ahogy.
Fel kell tudni ismerni a hülyéket, persze. De nem mindenki hülye ám, aki valamit másképp gondol vagy csinál.

Amikor régóta foglalkozol valamivel, kialakul benned egy érzék, egy készség, egy tájékozódóképesség. Ezt csak a tapasztalat hozza meg, nem lehet megtanulni. Ilyenkor van az, amikor a nénike már kapásból látja, mennyi sót vesz fel a tészta.

Én olyan területről jövök, ahol szisztematikus módszerek között nevelkedtem és nagyon sokáig rendesen frusztrált, amikor valamire nem volt jól definiált, világos, szisztematikus megoldás. Idővel muszáj volt belátnom, hogy az ipar (és az élet) sok területén márpedig nincs mindig ilyen.

Nulladik közelítésre persze minden kurva jól megtervezhető meg kiszámolható, aztán egy csomószor kiderül, hogy annyi apró részlet és hatás van, hogy praktikusan lehetetlen mindent figyelembe venni, és ilyenkor a tapasztalat nem megkerülhető.
Olyan ez picit, mint az AI: nagyon sok inputon és outputon keresztül jobban megtanulja, hogyan adaptálódjon az adott helyzethez, mint ahogy valaha is le tudnád algoritmizálni analitikus megközelítéssel.

Sokat töprengtem azon is, hogy vajon miért olyan elutasítóak sokan ezzel a megközelítéssel szemben (sokáig magam is így tettem).
Szerintem azért, mert nem látod át mi történik, nem érted pontosan, mit csinál a néni illetve hogyan csinálja. És ez a meg nem értés szüli a bizalmatlanságot. Ha egy kis türelemmel és nyitottsággal odaállsz mellé és elkezded csinálni, hamar kiderül, hogy nem medzsik történik ottan és lehet ám az ilyen szakiktól tanulni.

A appokat összetákoló babzsákfejlesztők erőforráspazarló bloated frameworkökben kényelmeskedő segge a szűk keresztmetszet.

Anelkul, hogy vedeni akarnam a babzsakfejlesztoket: HBO GO-t nem ismerem, de LG TV-ben levo Netflix app tokeletesen teszi a dolgat, Youtube szinten, nem mondanam villamsebesnek, de hasznalhatatlanul lassunak sem. Szinten TV-be epitett Plex kliens megoldja a lokalis halon levo tartalmak hasznalatat. Eredmeny megszabadultunk egy teljesen felesleges es ujabb bloat hardvertol (rpi3/4) TV melle kabeldzsungellel bekokanyolva, villogva, aramot fogyasztva, felesleges kiadast okozva.

A fent emlitett HBO GO klienshez hasonlo szinvonalon elkeszitett es egyik naprol a masikra nem mukodo csiligany bloat KODI pluginokkal valo veszodsegrol mar nem is beszelve.

Egy rpi4 raspbiannal szerintem nem a bloat kategória. Épp az univerzális volta miatt szeretem és a szabadság miatt, amit ad.
Igen, sajnos itt benne van, hogy valami egyik napról a másikra broken lesz. Cserébe meg tudom javítani. Mert amikor a tévén lesz unsupported mondjuk a jutub, akkor hellóka van. Vagy kerül mellé egy box ugyanúgy :-) vagy érzékeny búcsú.

Nem vitatkozni akarok Veled és nem is igazságot tenni. Itt két iskola ütközik, akik alapvetően más igénnyel állnak a kérdéshez. Te nem akarsz szopni vele, hanem szereted, ha működik out-of-the-box. Majd amikor unsupported lesz, legfeljebb veszel egy új tévét ezt meg kirakod a konyhába vagy elajándékozod rokonnak.
Számomra viszont nem szopás az rpi-t bütykölni, sőt, kifejezetten szeretem érteni, megtanulni, mi hogyan működik és milyen lehetőségeim vannak. Persze szar, amikor a kislányomnak nem tudok épp Gumimacikat kapcsolni, de egy-két nap alatt eddig mindig megoldódott az ilyesmi. Ezzel szemben gyötrő frusztrációt okoz, amikor valami broken/unsupported lesz, és gyakorlatilag tehetetlen vagyok, nem tudok vele semmit kezdeni. Az igazi megoldás számomra a tévébe integrált rpi lenne egy teljesen nyitott raspbiannal.
Tudod én vagyok az a srác, aki autóvásárlás előtt azt nézi meg, mennyire lesz komplikált olajat cserélni vagy épp lengőkart. Valaki más meg alá se menne semmi pénzért.

Nem vagyunk egyformák, és ez így van jól. Így nem is várható, hogy mindenkinek egyformán az rpi vagy az lg tv legyen a kívánatos megoldás. Azt tartom lényegesnek, hogy az itt születő válaszok alapján mindenki fel tudja ezt mérni és eldönteni, hogy ő melyik táborhoz tartozik. Ezáltal meg tudja spórolni magának a felesleges köröket.

En is ilyen voltam kb 30 eves koromig. Ma mar nincs idom leulni es butykolni, ha valami nem mukodik. Autoszerelot is gyorsabb/egyszerubb kifizetni mint nekiallni otthon olajat cserelni. 

Amugy most Kodik vannak mindenhol. Pluginokat leszamitva teljesen elegedett vagyok vele, de a topik hatasara kiprobaltam a Plex-et es ha meg tudok sporolni +1 device-t amit karban kell tartani, mar megerte a dolog.

Ez egy korrekt álláspont lenne, ha nem tévesztetted volna el az országot. Elég sarkosan fogalmaztál, talán belefér egy ilyen félmondat: igényteleknek elég az is, amit a gyenge app támogatottságú okostévé rendszerek adnak. 

Vagy akkor ha "kényelem" + igényesség, Google TV rendszerű okostévét kell venni. 

Szerintem egy valódi profinak nem nyűg hanem szórakozás megvalósítani egy Raspberry Pi-al vagy más hasonló eszközel azt, amire a tévé gyártója képtelen volt. 

nem nyűg hanem szórakozás

Ezert irtam, hogy nincs idom, nem azt, hogy nincs kedvem. :)

Azt hallottam, hogy Google TV rendszeru okostevet jobb kerulni: nagyon gyenge hw es emiatt baromi nehezkes a rendszer.

Amugy LG WebOS + Plex kliens kivaloan teszi a dolgat, nem mondanam, hogy keptelen volt ra a gyarto.

Én a Philips tévéket azóta kerülöm, hogy kiszálltak az LG.Philips közös gyárból, ami egyébként szerintem az egyik legjobb képminőséget tudja. Most az LG az örökös. Minőségben sem túl jó azóta a Philips, árban sosem volt jó. A belső hardvere Android TV alatt viszont nem rossz. Persze ha nem a olcsó modellt választod. Általában 4 magos Cortex-A53 3GB ram és 16GB háttértár van az 50" feletti Philips tévékben. Ennél gyengébb hardveren a Xiaomi Mi Box 4k tökéletesen teszi a dolgát. Abban is négy magos Cortex-A53 cpu van, igaz 2GHz-en még a tavalyi Philips tévékben 1,5GHz van rendszeresítve (újra 50" felett értendő). Viszont a Mi Box-ban csak 2GB ram van és csak 8GB háttértár. A Philips egyébként nem állt le vele. Az összes idei modelljében Android TV 10 van. A legkisebb képátló is 64,5" a 2021-es Philips okostévéknél, de még csak az év elején vagyunk. 

Tévében is a Xiaomi nagyon jó kínálattal rendelkezik. A Xiaomi Mi tv lux 82 pro-ban például 2xCortex-A73 és 2x Cortex-A53 négy magos soc van, 4GB ram és 256 GB háttértár társaságában. Ez mobilban ugyan nem nagy szám ma már, de Google Tv alá bőven elég. Viszont figyelni kell a spec-et, mert Xiaomis szokás szerint például az idei első tévé modelljükben visszavették hardvert és "csak" 2GB ram van benne. De még ez is elég, ahogy a Mi Box-ban is. 

Sony-nál 2GB ram és quad soc a szabvány. De ez is teljesen rendben van. Csak Sony árazás mellett a Xiaomi már jobb vétel szerintem. 

Nokia és Sharp tévéket jobb kerülni mert azoknál 1,5GB ram szokott lenni, ráadásul a háttértár is némelyikben csak 4GB, ami azért már kevés. 

Az LG onnantól, hogy pár év után rendszeresen jövő frissítéssel leszedi az appok többségét és utána csak sima monitorként vagy "buta" tévéként használható nálam elvágta magát mint "okos" tévé. A képe viszont szép. Android okosítóval az sem rossz. Ha viszont nem akar valaki box-ot, akkor egy Xiaomi, Huawei, Sony tévék rendes Android TV rendszerrel sokkal jobb "okostévé" szolgáltatást tudnak az Android TV miatt, mint a minimális app kínálattal rendelkező és még azt is rövid idő alatt kivégző LG webOS-sel. 

Plex, Emby vagy Jellyfin tök jó dolgok, de a háttérbe azokhoz kell egy külön gép, ami nálam terjesen rendben van, de akik box-ot sem tűrnek meg a tévé mellett, azok általában back-servert sem. Android TV-re van KODI, ami magyarországon kényelmesen megold mindent amit a Netflix, HBO meg a borzalmas minőségű tévészolgáltatós appok nem tudnak. Ez utóbbiak többsége meg sem jelenik webOS-re. 

Xiaomi Mi Box nekem is bejovos, foleg a stick valtozat tetszett, de abban meg nagyon keves az 1GB ram.

Xiaomi TV olcso es androidos, de sajnos hang- es kepminoseg szempontjabol csak kozepes, az pedig nalam egy TV eseteben mar valo ok:

https://prohardver.hu/teszt/olcso_xiaomi_mi_tv_4s_a_tesztpadon/hangmino…

Ez a cikkbeli tévé 2018-as modell, abból az olcsóbb. Bár a Xiaomi általában a belépőszintű termékeit is normálisra tervezi, de ez épp egy nem jól sikerült modell. A fő probléma, hogy csak 1GB ram van benne, ami kevés. Az összes akkori modell 49,5" felett már 2GB-ot kapott. Azzal már normálisan működik az Android TV. A MI Stick -en például elég problémás a Kodi, szintén 1GB ram miatt. Ami miatt mégis jó vétel, mert tud Chromecastot, annál kevesebbe kerül, és biztosan nem hamisítvány :) Sőt még sok app is működik a sticken közvetlenül. Csak nem minden. Ezért szerintem jobb a Mi Box.

Csakhogy nekem ez a hobbizsebbe megy és pont jó arra, hogy új dolgokat tanuljak, karbantartsam magam szellemileg.

Nyugi, nekem is van autószerelőm. A szopó munkákat nem magam csinálom. Olajat és kereket azért szeretek magam cserélni, mert ilyenkor körülnézek, megrángatom a dolgokat (fékek, gumiharangok, szíjhajtás, meg amit észreveszek), kezelem a kezdődő korróziót, amit senki autószerelő nem fog neked megtenni, hiába fizetsz.
Vannak melók, amiket egyszer kipróbálok, hogy aztán tudjam, miért nem akarom csinálni őket soha többé (pl. kuplungoztam is már, de elég is volt). Megismerem a műszaki tartalmat, látom a különbséget jó és szar megoldások között.
Jó ismerni az autót. Ha van valami gebasz út közben, tudom, hova nyúljak.

Lehet, hogy egyszer én is bele fogok szarni mindebbe, de egyelőre kimondottan jó így. Jobban zavar a függés és kiszolgáltatottság érzése, amikor valamivel nem lehet semmit sem kezdeni.
Bár eleve olyan a beállítottságom, hogy szeretem feltalálni magam. Kiküldetéskor is ha lehet nem belvárosi szállodában szállok meg, hanem valami kültelki minimál csehóban. Úgyis van nálam minden ami kell, és ott nem irritál a mesterséges környezet, meg általában nyugi is van. Sokkal nagyobb kaland szokott lenni.

Youtube nézésre csak a sajtreszelős Google API módszerrel van lehetőség, vagy létezik egyszerűbb mód, csak én nem leltem meg?
(Nem feltétel, hogy lássa a subscription-öket.)

Igen tudom. Direkt kibaszás a Google részéről.
Létezik viszont egy olyan irány, hogy API nélkül, pusztán a web content feldolgozásával nyerik ki a stream-et (látni erre is példát).

Ez a gapi módszer nekem is nehezemre esett, bele se gondolok, hogyan abszolválja mindezt mondjuk egy pék.

Milyen sajtreszelős gapi módszerre gondolsz?
Évek óta YouTube plugint használok, ezen nem emlékszem hogy bármit reszelni kellett volna (azon kívül hogy néha frissíteni kell). 
Mondjuk alapvetően a felületével nem is találkozom, mert nálam az a workflow, hogy a telefonon kikeresem amit nézni akarok, aztán megosztom a kodira és már megy is. Ez így elég kényelmes. Sokat gondolkoztam már egy Mi Boxon is, de nem biztos, hogy akarok plusz egy távirányítót.

Aha. Egyáltalán nem emlékszem, hogy ilyen api keyyel mókoltam volna valaha, de nincs kizárva, elég régen volt (~5 éve) az első telepítés.
De ez nem csak akkor kell, ha be is akarok jelentkezni? Mert én nem vagyok bejelentkezve.

Szerk:
Megnéztem. Ahogy belépek a YT pluginba mondjuk az ajánlott videókba, egyből kéri, hogy kéne API key. Azért nem találkoztam még ezzel, mert egyrészt régebben talán nem kellett, mostanában meg (értsd: évek óta) úgy használom a YT plugint, hogy bele sem lépek, csakis telefonról (néha PC-ről Chrome extension-ból) küldök rá videókat (telefonon YT appban kikeres -> megosztás -> Kodi). Így meg semmit nem kér, elindul a videó amit megkap paraméterben és kész.

~5 éve telepítettem, de a kodit is meg a plugint is frissítem rendszeresen, a legfrissebb van fent. Mondom ahogy belépek az YT pluginben bármelyik menüpontba, egyből kéri az api key-t.  Viszont ha telefonról megosztással küldök neki videó linket az simán elindul. Asszem nem értem, de nem is biztos hogy akarom :)

Google új korlátozása miatt. Ha többen használják a fejlesztő kulcsával együtt ütköznek a limitált sávszélességbe, az össz user együtt és használhatatlan lesz, így pedig értelmét veszti. Amelyik fejlesztő erről írt annyira dühös volt, hogy nem részltezte rendesen, leírta ezért fejezi be a plugin fejlesztését. Saját kódot kucsos hetelesítést igénylő Google szolgáltatással eddig csak iot eszközökhöz használtam. Ott a van olyan hitelesítési lehetőség, hogy a projekt kulcsával írom alá az eszköz kulcsát. Arra tippelnék, hogy hasonló megoldás lehet a yt plugineknél is. Talán ez az oka annak, hogy a régóta működő yt pluginek még működnek, ott nem nem vonatkozik az új korlátozás a már regisztrált eszköz kulcsra. Google-re jellemző ez a grandfatherig gondolodás. Persze hiába lett úgy beállítva a kulcs, hogy ne járjon le ha sokáig nem használja a user a Google ki fogja dobni a kulcsot és akkor már új kulcs kellene user pluginhez ami már beleütközik a korlátozásba. Engem is meglepett, hogy valakinél még működik a kodi yt plugin a régi módon, ezért erre tippelek. 

Ez igazából nettó kibaszás. Mert így tényleg csak a nagyon elhivatott barkácskedvűek fognak szopni vele.

Nekem is ment sokáig a régi, ahogy itt a kolléga leírta. Aztán akkor koppantam, amikor nemrég vettem egy új Pi-t a régi mellé és teljesen más fogadott, mint amire emlékeztem.

A Kodinak meg sajnos a távirányítója (Kore) annyira durva, hogy sokszor magam sem értem miért van erre szükség. A szüleink korosztályának a lehetetlennel határos a megtanítása. Egy hangsávot váltani én magam is nehezen tudok, ha már régen csináltam. Lehetne még rajta faragni.

A rádugott USB média leválasztásába ne is menjünk bele. Próbáltam megmondani udisks2-nek (Buster), hogy ro legyen alapértelmezett mount opció, de nemigen zavarja. Hiába csinálom az official udisks2 doksi alapján. Gondolom frissebb verzió kéne.
udev rule-lal meg tudtam volna oldani, de el is ment a kedvem. Nem szeretem, amikor low level mókolni kell, mert a megfelelő szint szarul kezel valamit.

Mindezekkel együtt is jobban szeretem a barkácsolós megoldásokat, mint megvenni egy proprietary cuccot, amin ha nem jó vagy nem tetszik valami, baszhatom.

Hát a fejlesztői kulcs nem arra való, hogy azt termékben használják. Szóval teljesen jogos volt és még nagyon is jópofa, hogy nem tesz keresztbe annak, hogy mindenki saját fejlesztői kulccsal használja. Amúgy fizetős az apik használata, ha valaki termékbe teszi. Arról nem is beszélve, hogy azt is elnézi még, hogy a reklámokat megkerülik ezzel az addonnal.

Microsoft volt aki saját appot tett a cuccára és a google bannolta, mert megszegte a szabályzatot azzal, ahogy implementálták.. 
https://www.cnet.com/news/google-and-microsoft-in-war-of-words-over-you…
 

Persze innen is meg lehet közelíteni. És igen, nyilván nem a fejlesztői kulccsal kellene mennie, de lehetne azért easy-to-deploy api key.

Mégis, azt gondolom, hogy a YouTube olyannyira penetrálódott, hogy minimum véleményes húzás szívatni vele a parasztokat. Halkan jegyzem meg, hogy az ott fellelhető felfoghatatlan mennyiségű tartalmat nem a Google állította elő, hanem a pórnép.
Az egységnyi user egyébként sem érti, hogy ha a telefonján, tabletjén gond nélkül nézheti, akkor a tévéjén miért nem.
És szerintem itt nem ér azzal védekezni, hogy én váram - én szabályaim. Ezt a cipőt a youtube rég kinőtte.
A jogi csűrés-csavarás engem nem annyira érdekel, nem is értek hozzá. A win-win szitu megtalálása minden résztvevőnek jobb szerintem.

A korrektség kedvéért meg kell jegyezni, hogy a Google-től szép hozzáállás, hogy a reklámbevételek egy részét visszaosztja a tartalom előállítójának.
Mindezek mellett viszont olykor (pl. Karácsony előtt, választások előtt) irgalmatlanul bosszantóan sok lesz a reklám, és nem is feltétlenül olyan, amit szívesen nézek. Valamint a gyerekeknek szóló műsorokban sem tartom etikusnak reklámok elhelyezését. E miatt nem is a gyári appon youtubozunk telefonon, tableten sem. Ez így végülis egy jó deal, hogy ha tudatosabb vagy és picit értesz hozzá, utána mész, akkor azért vannak kiskapuk. Google-nek ez még mindig minority, cserébe nem generál hangoskodó elégedetlen usereket. Az emberek túlnyomó többsége meg három neuronnál úgysem használ többet egyszerre a napi rutin során. Ők szépen nézik tovább a reklámot és ugyanezzel a három neuronnal fognak dönteni impulzusvásárláskor.

Kinőtte-e vagy sem, pont azért oda teszik fel a tartalmat sokan, mert ott sokan rátalálhatnak keresés nélkül is. Drága ám saját magadnak megoldani a terjesztést. És a tartalomkészítők többsége is pénzt remél a feltett anyag után, ahogy a google sem papi valutáért üzemelteti a platformot. Az nem működik, hogy csak a nézőnek legyen win, a platformnak és a készítőnek meg semmi. Ez nem szép hozzáállás kérdése, hanem üzlet.

Ráadásul eléggé diszont áron (1700ft) megy a reklámmentes prémium előfizetés, ami csak 300 forinttal több, mint a sima zene előfizetés, amit szintén tartalmaz. 5 fiókos családi csomaggal meg még diszkontabb egy főre.

Már csak hálózatról játszok le vagy persze helyi háttértárról, ezért az USB média problémája nem érintett. A Nagymama tévézést mi úgy oldottuk meg, hogy írtam egy programot, ami a nagymama gépéről folyamatosan játssza le a filmeket, mint egy MyHBO. Minden héten lemegy a frissítés tőlünk az új filmekkel. Ő pedig bekapcsolja és nézi mint egy tévé adót. Még műsorújságot is nyomtatunk neki. Így úgy tudja kezelni mint egy tévétcsatornát. Előre meg visszatekerés meg filmkatalógus nem kell neki. Viszont a "csatorna igazgatóva" mindig meg tudja beszélni, hogy mit szeretne a jövő heti műsorban látni. :)

Ugyanígy: local vagy hálózat.
Lóg rajta 2x 2 TB amire a rtorrent szedi le a cuccot így kapásból helyben van. Tévét csak a kislányunk néz (JimJam és társai), de ő is jobban kedveli már a Kengyelfutó Gyalogkakukkot, Tom és Jerry-t, valamint a Rózsaszínű Párducot.

A kereskedelmi gyerekadók valami borzalmasak lettek. Még a Disney channel is totál hulladék. Amelyik szülő jót akar magának és a gyerekének, az M2 csatorna kivételével az összeset törli a kínálatból. Nemcsak konzumidióta nevelés megy a leggyomorforgatóbb módon, de még az a gyerek is ADHD-s lesz, akinek egyébként semmi baja nem lenne, ha ezt a médiamoslékot nézi. Az M2 nagy előnye, hogy nincs rajta reklám, így a gyerek nem akar rendszeresen mindenféle hülyeséget megvetetni, amire különben semmi igénye nem lenne, csak hát a gyerekadós reklámok. :) Plusz a mesék is normálisabbak közül valók. 

De úgy általában ahova jutott a kereskedelmi televíziózás, szerintem ma már jobb tartani egy jó DVB-T vevőt, az MTVA csatornák még úgy ahogy képviselnek egy minőséget és ingyen jönnek FTA. Tévéelőfizetés helyett jobb inkább azt a pénzt HBO-ra vagy Netflixre költeni. 

Igen sajnos így van. Talán még a JimJam amit be merek kapcsolni a gyerekemnek bármikor. Tavalyig reklám se volt rajta.
Éppen ezért fordulok sokszor a Kodi irányába.
Illetve hamarosan végleg kiköltözünk a régi helyről, és már pedzegettem a feleségemnek, hogy erősen meg kellene gondolni, kötünk-e az új helyre előfizetést, amikor a proli műsorokat úgyse nézzük.
Nyári időszámítás alatt meg nem is nagyon vagyunk itthon. Fel is törne a rosseb ha mondjuk egy hétvégét itthon ki kellene bírni.

Szerkesztve: 2021. 01. 20., sze – 12:01

Én is szeretem a kodit -t de már csak lokális tartalmak lejátszására szoktam ajánlani.

Ott van 20 ezer forintért a xiaomi mi box s ami hivatalos android tv kiadás, nem kinai vacak, van rá official youtube, hbo go, netflix app, és chromecast receiverként is működik.

És ami a legfontosabb, hogy nem szakad benne szanaszét a hbo vagy a netflix egy kellemes random napon, mint ahogy az megszokott a kodi pluginek világában. Tudom-tudom, nem a lelkes fejlesztők hibája, hanem a gonosz cégeké, de sajnos ez mit sem számit, ha annyi a szórakozásnak.

Mivel a Kodi ott figyel az android tv-s play store-ban is, igy az ember csak nyerhet ezzel, ha meg akarja tartani valamire a kodit.

(a fenti bármelyik normális android tv (nem kinai android) dobozra igaz)

"És ami a legfontosabb, hogy nem szakad benne szanaszét a hbo vagy a netflix egy kellemes random napon, mint ahogy az megszokott a kodi pluginek világában. Tudom-tudom, nem a lelkes fejlesztők hibája, hanem a gonosz cégeké, de sajnos ez mit sem számit, ha annyi a szórakozásnak."

Igen, ilyen már előfordult nem is egyszer, de még mindig kitartok a Pi3+Kodi mellett. Valahogy fázok egy plusz androidos boxtól, egyrészt mert plusz egy box és távirányító, másrészt meg a reklámok miatt. A kodi yt pluginjével sosem találkoztam reklámmal, de amint egy hivatalos klienssel nézem -pl a TV beépített yt kliense- rögtön dőlnek a reklámok. 

Engem nem zavarnak annyira a yt reklámok, elfogadtam hogy ez a szolgáltatás ára. Az elején szokott lenni 2x5 másodperc, meg a közepén random helyeken, de az is ugorható. Sokkal inkább ez, és a stabil működés.

Plusz távirányitó nem feltétlenül kell hozzá, ismeri a HDMI CEC -et. Illetve nem biztos hogy plusz egy doboz, hiszen akkor az Rpit kikapcsolhatod.

Szerkesztve: 2021. 01. 20., sze – 12:10

szerk : "Gyuszk" nak válasz csak rossz gombot nyomtam :D

"nem szakad benne szanaszét a hbo vagy a netflix " : Ez sajnos szerintem annak a hibája hogy a DRM tartalmakhoz nem lehet nagyobb cache-t megadni, ez nállunk nem probléma 1000/1000-es nettel, de elhiszem hogy lassabb internettel gyakran pörög a gyorítótárazáson.

Amugy én se feltétlenül ajánlom csak olyannak aki szeret vele mókolni, laikusnak semmiképp

Szerintem ő nem a chache-re gondolt, hanem az API break-re.

Mi azért használunk jelenleg kodit, mert a raspberryk eleve ott vannak más miatt és így adja magát.
Bár lehetne egyszerűbb a felülete. Szerintem nagyon el van bonyolítva és feleslegesen sokat kell nyomkodni.

Szerkesztve: 2021. 01. 20., sze – 18:42

SFTP-re nem jó ha FUSE-zal mountolod a KODI-nak?

MVC 3D simán megy, de az már ment a korábbiakban is, legalábbis LibreELEC-el.

Patch kellett hozzá korábban. Viszont valójában nem működött egyik MVC remux-al sem. 

MVC 3D alatt szoftveres megoldást értek és minden 3D formátumra való átalakítást. Az a patchelt Kodi is úgy tudta a 3D-t, hogy valójában Intel kódjait használta ezért csak Intel GPU-val ment minimum hdmi1.4-el hivatalos 3d tvre. De 3d MVC átalakítást half-SBS vagy -OU -ra illetve piros-zöld szemüveges átalakítást nem tudott. Bino3d tudja. 

Ennyire nem néztem utána, mindenesetre akárhány MVC 3D-s forrással próbáltam, mindegyikkel ment az RPI3-am, LibreELEC-el, sok-sok verzió óta, a 7-es óta biztosan tudja. Talán már a régi RPi1-emmel is ment. Nem tudom, hogy a LibreELEC mennyire patchelte meg a Kodi-t, vagy mi más kell hozzá, az én tévém tud frame-packed 3D-t, így nem kellett konvertálnia semmit a Kodi-nak.

Semmi az egvilagon. 18-tol kezdve nem tud tomoritett fajlokbol sem lejatszani. Van valami plugin hozza, ami helyettesiti, de esik-kel.

A lejatszasnal kell 4-5mp mire elindul a hang is. Ezt is csak 18 ota tapasztalom.

Megkérdezhetem milyen usb-s dvb-c adaptert használsz? Pont tervben van egy hasonló összeállítása.

Köszönöm!

no problem :)

Én egyébként egy Alcor DVB-T usb vevőt használok. Azt is nagyjából arra, hogy Január 1-én felvegyem a Bécsi újévi koncertet. :)

DVB-C -vel még nem kísérleteztem. Csökkenti a motiváltságomat, hogy nem igazán szoktam tévét nézni. Szoftveres oldalról viszont érdekel a tvheadend. Ezért egyszer lehet összerakok egy ilyet. 

Nálam jelenleg: RPi4, OSMC, Kodi version 18.9

Nem vettem észre semmi hátrányát. (Mondjuk kb. vanilla használom, alig pár pluginnel, NAS-ról játszom csak le vele videókat, semmi TV-adás, rögzítés, stb.)

Nem szabad 18-ast használni, túl új még. Kiforratlan, még a habja se jött ki. De még a 17-esnek se. A legajánlottabb a 12-esnél maradni, azt is Pentium !!!-ról futó XP SP2-re a legjobb telepíteni, WinAmp 2.22 mellé, ez a három így kellően stabil. Az új feature-ök teljesen haszontalanok, csak dísznek vannak beletéve, hogy a profitmultik fogyasztásra ösztönözzenek, de aki nem hagyja, hogy elvakítsák az új verziók, az átlátja ezt a zösszefüggéstet. Különösen médialejátszóknál kell nagyon vigyázni az új verziókkal, véletlenül megy valami újabb formátum, codec, vagy működik valami újabb plugin valami aktuális netes szolgáltatáshoz, akkor könnyen mentőt lehet hívni, ki bírja ki a túlzott izgalmakat?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyébként lehet tudni, hogy miért jön ki az új verzió, amíg van meg nem oldott regresszió?
Nem merültem bele, a részletekbe, mi okozza a regressziókat. De pl. az tényleg gáz, hogy a régi eddig rar-ból simán le tudott játszani, az új meg nem. Pedig ez nem tűnik egy space hack bonyolultságú dolognak.

Aki a disztró repójából teszi fel, annak sokszor választása sincsen.

Van az az érzés, amikor az ember refaktorálja a korábbi működő szoftverét. A tesztesetek rendben lefutnak, Majd később előkerült egy funkció amire nem készült teszteset, ami nem működik. Régi kód átnézése.. új kód átnézése... a f@szba az egésszel, jó ez így is! :) 

Ezzel természetesen véletlenül sem állítom, hogy rendben van a regresszió. És a Kodi egyébként sem egy one man projekt. 

Nem a tömörítés a lényeg, sőt álltalában store opcióval megy rar-ba tömörítés nélkül. A feldaraboláshoz kell a rar. Windows scene világ nem ismerte a unixos split-et, rar volt a legkézenfekvőbb eszköz. Feldarabolásra pedig azért volt szükség, mert a szakadozó, csomagvesztő internetkapcsolatok mellett csak egy szeletet kell újra letölteni ha korrupt az egyik, nem egy nagy fájlt, ami kellően fos netkapcsolat mellett soha nem töltődne le. Torrent már immunis a fos netkapcsolatra is, de ez a rar darabolós szokás még a torrent előtti időkből ered. Mondhatnám, hogy múlt a szar net, de a nem is csóró Amerikában nagy területeken még mindig betárcsázós modem jelenti a zinternetet. 

Ha pedig rar fájlokban töltött le valaki egy videót és a lejátszó innen is le tudja játszani, akkor nem kell foglalkozni a ki-rar-olással. 

Esetleg működő Horizon Go plugint tud valaki hozzá? Vagy azt, hogy lehet életre kelteni? Most, hogy a tányéros  UPC kivonta a kínálatából Discovery, Eurosoprt és társait szükség lenne rá.