Szélessáv & EU direktíva

Volt annó 2014-ben egy EU határozat, mely szerint a tagállamok 2020-ra az alábbit vállalják:
  - lakosság 100%-a részére legalább 30 Mbps tempójú internet legyen elérhető,
  - lakosság legalább 50%-a 100 Mbps tempójú internetet érhessen el

Találtam egy 2019-es jelentést: https://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=70034
Az 51. oldala látványos, a 110. oldal hazánban levő 2019-es állapotot részletezi.

Vajon mára (2021. január) sikerült a kitűzött célt az EU tagállamoknak elérni?

Hozzászólások

van valahol olyan település az országban, ahol a 3 mobilszolgáltató közül egyik sem tud adni (akár) 30mbps sebességű internetet, vagy nincsen (akár) 30mbps-t biztosító rezes ADSL ?

Ez a térkép kb. semmire sem jó.

Nemhogy utca, de akár házszinten is változik az elérhető sávszélesség.

Egyébként meg csak azt írja, hogy mindenhol az országban elérhető kell legyen legalább 30 megabit. Ez 100%-ban megvan, mert létezik műholdas, tányéros szolgáltató.

Azért a Bigblu és a Starlink is rendesen megkéri a műholdas internet árát. Az utóbbi még mindig csak tesztüzem, viszont a "better than nothing Beta" nagyon találó! :)

Tudok olyan településről ahol a polgármesteri hivatal lenyilatkozta, hogy náluk meg van oldva a probléma. Nos ezt a megoldást úgy kell elképzelni, hogy polgármester úr lyányának veji csinálja a falu kábeltévét, muzeális értéket is képviselő coax kábeles megoldással. száz méterenként erősítőkkel, ahogy kell. Tud majdnem 10Mbps tvnet-et és analóg tévé adókat is. A kanadai Rogers nettől kukázott technology-transfer-elt kábeltv-modem vagy micsoda nagyon értékes, felemelve érezhehően van benne anyag rendesen. A vassal sem spóroltak. Minden bizonnyal egy hízott disznó taglózására is használható. Fel kellene futtatni a falusi turizmust ilyen kézműves retró tévé és net élményhétvégékkel. 

Mivel a mobilszolgáltatóknál 0 Mbit/s a garantált sávszélesség, ezért nem hiszem hogy az játszik. Ezzel az erővel bármilyen (elméleti max) sebességet is mondhatnánk az egész országra a mobil lefedettség miatt, miközben  >90%-ban az elméleti 10-ede/5-öde sem érhető el a valóságban.

szerintem külterületre vonatkozik - ha a település lakott terülétéhez kapcsolódik.
Nyilván a bármely erdő/hegy/völgy kulcsosházát nem fedik le kötelező jelleggel - ha meg valaki nagyon akar, akkor 
ott a műhód - mint láttuk, egészen elérhető áron már bárhol is használható.

Ez nem így működik, hogy kapcsolódik vagy sem. Vagy külterület vagy sem. Külterületre már egy csomó minden nem kötelező ami belterületre igen, pl. közszolgáltatások biztosítása. Cserébe a külterületen lakókra sem vonatkozik egy csomó megkötés, pl. zajrendeletek, közösségi együttélési dolgok, mikor lehet tüzelni stb.

Biztos hogy nem, ugyanis tudtommal mi sem teljesítjük ezt az önkéntes vállalást. Annál az EU-s pdf-nél aktuálisabb adatot szvsz az Eurostaton találsz, illetve az országos statisztikai hivatalokban lehet még, de az sziszifuszi meló. Talán ez a pár link segíthet innen, a dedikált oldaláról a projektnek: https://www.broadband-mapping.eu/data-sources/

Amúgy szerintem itt a "broadband" akarja a 30mbps-t takarni, de az istennek sem találom a pontos definícióját (régebben ez a 256kbps volt, de remélem ma már nem ezt értik alatta :D):

https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tin00073/default/table?l…

http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=tin00073&lang=en

Hát, ha ezek érnek, akkor teljesült. Mindkettő azt állítja, hogy az országban bárhol tud 50Mbps letöltés adni korlátlan adatforgalom mellett.
Ráadásul az egyiknél a 30Mbps korlátlan adatforgalommal havi 11.900 Ft, ami videéki viszonylatban sok helyen nem is olyan elszállt árazás (sajnos).

Nagy Péter

Nem túl bíztató.. Mondjuk legalább van.

Ha a háztartásban valaki szeret hangalapú csevegést használni PlayStation™ vagy Xbox™ konzolon, akkor a „szigorú NAT” miatt problémákra számíthat. De semmi ok az aggodalomra: létezik megkerülő megoldás. Ebben az esetben olyan díjcsomagot kell választani, amely nyilvános IP-címmel rendelkezik.

A műholdas széles sávú hálózat jellemzően 600 és 800 ms közötti késleltetéssel rendelkezik.

Amennyiben a hálózati terheltség fennáll, a Bronze csomag esetében a küszöbérték 50 GB, a Silver ügyfeleknél 250 GB, a Gold előfizetésnél pedig 500 GB.

Azoknál az adatmennyiségeknél korlátoznak, lassítanak vagy tiltanak, ha a hálózat megkívánja.

https://bigblu.hu/altalanos-tudnivalok/

https://bigblu.hu/meltanyos-hasznalatra-vonatkozo-feltelelek/