Interjú a HUPperrel - Első rész

Első sikeres interjúmat, aki egyben a harmadik alany gelei. Azért gondoltam rá, mert első benyomásra trollnak tűnik, nem állítom, hogy nem az, de mindenesetre értelmes és egész jófejnek tűnik. Azt hozzá kell tennem, hogy az elején nagyon nem bírtam, de végülis, ha félre tudjuk tenni az elvetemült és szélsőséges Microsoft imádatát, annyira nem lehet rossz arc.

Ez az interjú már publikálva lett, de elegánsabb külön bolgba tenni, meg amúgy sem kizárt, hogy törlik az eredeti fórumszálat, ahol megjelent.

Gelei:Korrekt kérdéseknek tűnnek.

GJ: Mivel foglalkozol?

Gelei: Most épp egy fintech cégnél dolgozom, és a termékfejlesztésben csinálok mindent, a tervezéstől a programozáson át a tesztelésig. Kis cég, csapaton belül nincsenek annyira dedikált szerepek.

GJ: Miért Londont választottad? Miért nem az Egyesült Államok/egyéb?

Gelei: Itt valami tévedés lesz. :) Londonban összesen talán egy hetet voltam eddig, azt is több részletben: Budapesten lakom, nem is dolgoztam még külföldön sehol, max pár hetes képzésekre, konferenciákra járkáltam ki.

GJ: Milyen előző munkahelyeid voltak, amiket ugródeszkaként használhattál a jelenlegi pozíciódhoz?

Gelei: Ami itt nyílt titok, az a Microsoft, ott a kiemelt terméktámogatással rendelkező ügyfelekkel foglalkoztam. Kb. mint egy account manager, a szerződéskötéstől a konkrét szolgáltatásig minden hozzám tartozott egyszerre 6-8 ügyfélnél. Többségében pénzügy vagy államigazgatás. De dolgoztam telkó cégnél, befektetési banknál, stb. A fintech mindig is érdekelt, a belátható jövőben valszeg maradni is fog, csak nagyobb fókusz a konkrét terméken, kevesebb a PowerPointon. 

GJ: Dolgoztál-e valaha a közszférában? Miért maradtál, ha sokáig maradtál és miért hagytad ott?

Gelei: Igen, még az NKE-re is jártam. :) Nagyon jó csapattal dolgoztam, a téma is érdekes volt (infosec). Nagyon hamar leléptem, mert épp akkor tervezték átszervezni az egész területet a közigben, és próbaidősként necces volt, hogy mi lesz. Nem nagyon akartam megvárni, mi lesz a közlönyben, miközben ketyeg a lakáshitel, meg mittudomén. Kicsit sajnálom, jó volt, és sok dologban jobb volt az átlagos közig munkahelynél.

Mondjuk az NKE-s képzés is tetszett, reklám helye: https://kti.uni-nke.hu/szakiranyu-tovabbkepzesek/szakiranyu-tovabbkepze…

GJ: Hobbi

Gelei: Az újévi fogadalom, hogy szép fokozatosan ledolgozom a 100+ elemű könyvlistát, amit az évek során összeírtam, de azért ez nem túl reális cél. Mostanában kb semmi érdekes, mert otthon kell kuksolni egész nap. Szóval maradnak a klasszikus otthon döglős hobbik: filmek, hobbiprojektek (most épp Spotify-hoz van egy jó addon-ötletem, majd írok róla, ha egyszer használható lesz), stb.

GJ: Zenei ízlés.

Gelei: Kb. bármi. A csajom szerint szar. :)

GJ: Miért ez a nagy Microsoft imádat?

Gelei: Ajj, hányszor válaszoltam már erre, itt a hupon is... :)

Mint munkahely: szerintem nagyon jó hely, vannak kihívások, lehet fejlődni, normális körülmények vannak, és jól fizet. (Kontra: elég könnyű beleesni abba, hogy nagyon szűk területen tudsz csak újat tanulni)

Mint vállalat: van néhány termékük, amit nagyon szeretek használni, pl. Xbox, Azure. Van pár, amit nem szeretek, a többi meg teljesen hidegen hagy.

Mint ideológia: nem érdekel. Amikor én választhattam, akkor macOS volt az elsődleges desktopom. A mostani meló miatt ez nem lenne praktikus, úgyhogy marad a Windows. Nem gondolom, hogy bármelyik jelentősen rosszabb lenne a másiknál.

GJ: Ami érdekesebb miért nem a linuxot imádod?

Gelei: Több projektben is csináltam magyar fordításokat, illetve általános PR és marketing projekteket. Egyetemekre is hordtam be a live DVD-ket, meg a többi cuccokat. Azért hagytam abba, mert időm nem nagyon volt rá, a PR meg a kutyát nem érdekelte, szerintem a legtöbb desktop distro arra megy rá, hogy más distro-k userbase-ét húzza át magához, nem arra, hogy új usereket találjon. Szerintem ez baj, így semmi értelme a dolognak, már amúgy sem prioritás a desktop senkinek, mindenki mobilra akar fejleszteni, meg webre, oda meg teljesen jó a Linux.

Ha összeadom az összes desktopot, szervert, VM-et, NAS-t, mittudomén, akkor bőven többségben vannak a Linux alapú gépeim. Főleg a RHEL-like vonal jellemző, elsősorban azért, mert azt ismerem.

Szóval nincs bajom a Linuxszal, amikor jó választás, akkor használom. Amióta van .NET Core, azóta teljesen jól elvagyok a linuxos szerverekkel.

GJ: Egyéb munka, amiből nem feltétlenül van bevételed. Önkéntersségre gondolok. Civil szervezetekbern való aktív közreműködés stb. A szervet ne nevezd meg, csak esetleg azt említsd meg mivel foglalkozik.

Gelei: Mostanában sajnos elég kevés, utoljára a GDPR bevezetés körül mentem szakérteni 8-10 szervezethez, de ezek ilyen pár alkalmas tanácsadások voltak. Régebben egy informatikus diákszervezetet vezettem, az menő volt. Kéne valamit csinálni megint.

GJ: A nickneved mit takar? Úgy értem miért gelei?

Gelei: Ah, ezt meghagyom találós kérdésnek. Ha rájössz, meglepődsz majd, milyen triviális volt. :)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 19., k – 11:35

Végre egy jó ötlet és egy jó content. Megy ez, ha akarod!

A címen változtatnék. Sokkal többen néznék meg szerintem, ha nem eleve trollbait lenne.

trey @ gépház

Nem kuldom privatban, de alapkerdes lenne, hogy valaha miert jott ide, es most miert jar vissza. Akar szereny stat epitheto a valaszokbol.

Ui en nem “egyesevel” csinalnam, hanem 5-6 embert behuznek egyszerre a levelezesembe, majd csorgatnam oket egyesevel ide. Most a kovetkezot befolyasolhatja az elozo, ill.elozoek. A bunko valaszolhat kimerten, mert az a modi.. vagy forditva. Terelhet, mert az a modi, vagy forditva... Erted. Regen a kandikameras szarokat is felvettek honapokra elore, hogy ne oljek meg masodik heten a meglepeteseket.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ui en nem “egyesevel” csinalnam, hanem 5-6 embert behuznek egyszerre a levelezesembe, majd csorgatnam oket egyesevel ide.

Az nem jó, mert lehetnek egyénre szabott kérdésem a blogolásai/hozzászólásaiból kinyert információk alapján

Most a kovetkezot befolyasolhatja az elozo

Az elég baj.

A bunko valaszolhat kimerten, mert az a modi.. vagy forditva. Terelhet, mert az a modi, vagy forditva.

Nem. A lényeg az őszinte válasz, ha vállalja. Nincs értelme trollkodni. Ha valaki így tesz, akkor azt nem ide teszem fel, hanem a trollos szekciómba.

Regen a kandikameras szarokat is felvettek honapokra elore, hogy ne oljek meg masodik heten a meglepeteseket.

Akkor nem érted a lényeget. Itt nem a poénkodás  meg állatkodás a cél, hanem a szín tiszta igazság. Aki nem akar igazat mondani, az ne adjon interjút, vagy lépje át a kérdést.

Ez egyebkent tenyleg jo volt. A nick az viszont tenyleg trivialis, nincs is szivem elloni. :)

off: és milyen jó érzékkel néztem rá az órára:

Ennyi ideje tag

12 év

Egy tipp a gelei nickre. Az I betü egyértelmű. A nicket megfordítva eleg, de ékezesítve elég. A megfejtés: Elég I betűs eszközöm van. Például Icrohullámú sütő. IFÁval jár dolgozni.

Szerkesztve: 2021. 01. 19., k – 13:43

nem gondoltam volna, hogy ebből a "trollkodjuk a trollokat" hozzáállásból bármi jó kisül, de tévedtem. az irány jó, a kérdések nem rosszak, a mennyisége szvsz kevés :)

"GJ: Egyéb munka, amiből nem feltétlenül van bevételed. Önkéntersségre gondolok. Civil szervezetekbern való aktív közreműködés stb. A szervet ne nevezd meg, csak esetleg azt említsd meg mivel foglalkozik.

Gelei: Mostanában sajnos elég kevés, utoljára a GDPR bevezetés körül mentem szakérteni 8-10 szervezethez, de ezek ilyen pár alkalmas tanácsadások voltak. Régebben egy informatikus diákszervezetet vezettem, az menő volt. Kéne valamit csinálni megint."

ha bárkit érdekel, akár téged is gelei, elég sok és sokféle civil szervezet keres fejlesztőket manapság. jellemzően faék egyszerűségű webes technológiákról van szó (CMS oldal karbantartás, minimális programozás/átalakítás stb.), de sok projekt van ötlet vagy inkubációs fázisban is, ahol más is szóba jön (lájtos mobilapptól kezdve infra karbantartásig). ha érdekel ilyesmi, pingelj nyugodtan (mindenféle elköteleződés nélkül). illetve mostanában páran azon gondolkozunk, hogy megpróbálunk a már létező, de szétszórt igények és megvalósítók között valamiféle hidat, kapcsolatrendszert építeni. ha 1-2 projektet már előrébb tudunk mozdítani, az is eredmény, ha meg el tudunk indítani ennél egy fokkal komolyabb csapatot, az még jobb.

a "legviccesebb" az egészben, hogy ezt a honlapot sem kell elhagyni, hogy valaki önkénteskedhessen. ha nem tévedek, nevergone is hasonló konstrukcióban dolgozik azon, hogy ez a felület minél jobban kielégítse az igényeket. ide is bizonyára be lehetne kapcsolódni :)

nem gondoltam volna, hogy ebből a "trollkodjuk a trollokat" hozzáállásból bármi jó kisül

Ezek szerint ügyes vagyok.

Nem véletlenül lettem alpolgármester. Egyébként arra már basztak rá páran az életben, hogy nem vettek komolyan. Ez egy komoly fegyver. Idióta, kreténnek való álcázás. NagyZ sem olyan ostoba, mint ahogy tűnik. Nála biztos fétis. Itt egyedül kisbetu az, aki nem győzött meg legalábbis engem, hogy nem egy hülye.

Van még egy nagyobb lélegzetvételű dolog is a tarsolyomban. Talán holnap posztolom.

Szép-szép ez az interjú, jó, meg oké meg minden, még azt is elismerem hogy Gelei úr egy egész „emberi”, elviselhető sőt már-már barátságos oldalát mutatja be. Mégis hiányérzetem van, mert a számomra egyik legfontosabb kérdés nincs ott a feltettek közt. Nevezetesen:

—Miért utálja ennyire az RPN stílusú nyelveket? (Beleértve - sőt talán __elsősorban__ - a Perit is).

Esetleg mégegy extra kérdésként: Miért bántja őt annyira ha én csinálok egy ilyen nyelvet a magam örömére, még akkor is ha e nyelv milyensége miatt elenyésző esélye lesz csak az elterjedésének, ezt azonban __magam_is_elismerem__, épp csak ez engem cseppet se bánt?

Ha a világmindenség meg minden Viola Zoltán központú lenne, akkor relevánsak lennének ezek a kérdések, de így... marginális, érdektelen.

Tehát az interjú rendben van, te meg feltehetsz téged érdeklő kérdéseket pluszban (lásd emberi kommunikáció), de ezeknek nincs hatása az interjú megítélésére ;)

Na de látod hogy nincs igazad mert igenis eszméletlenül fontos Valaki vagyok. Ez semmi esetre se tagadható, ennek ugyanis ékes bizonyítéka hogy megjegyezted az igazi nevemet, amit fentebb le is írtál. Annak ellenére jegyezted meg hogy az tulajdonképpen relatíve ritkán lett emlegetve itt a HUP-on a Poliverzum illetve a Haroldking mellett.

Mégis bele lett plántálva az agyadba ez a mém. Örök nyomot hagytam benned. Tehát fontos vagyok valamilyen értelemben, a te számodra mindenképpen. És nyilván még sokan mások is így vannak ezzel errefelé.

Tessék, úgy látszik, ma kívánságműsor van. :)

Miért utálja ennyire az RPN stílusú nyelveket?

Kicsit sem utálom az RPN stílusú nyelveket. Sem a tiédet, sem másét. Sőt, különösebben nem is ismerem egyiket sem. Ha visszaolvasod a programnyelved threadjeiben hagyott kommentjeimet (már amit meghagytál belőle), akkor a felvetéseim nem az RPN-nek szólnak. Példa. Lehet ellenkezni, meg egyet nem érteni, ez oké, de ez alapján kikiáltani, hogy én valamit utálok, az elég nagy ugrás.

Szerintem többször megfogalmaztam már, miket nem tartok szerencsésnek a programnyelvedben, és igyekeztem nagyon egyértelműen fogalmazni, de ha ebből annyi jött át, hogy utálom az RPN-nyelveket, akkor falra hányt borsó volt az egész. Szóval nem kezdeném elölről a témát.

Miért bántja őt annyira ha én csinálok egy ilyen nyelvet a magam örömére, még akkor is ha [...]

Összekeverhetsz valakivel. Hol írtam, hogy bánt? Mondjuk arra fel kell készülni, hogy ha posztolsz valamit egy nyilvános blogra, akkor emberek fognak odamenni, és kifejtik a véleményüket. Azok is (főleg azok), akik valamit máshogy csinálnának.

"ha félre tudjuk tenni az elvetemült és szélsőséges Microsoft imádatát"

Tényleg nem bántásként mondom, de én hülye azt gondoltam a fenti magvas gondolatokat már elhagytuk vagy 10-15 éve. Okés, hogy nem értékmérő.. de szerintem még a mérleg finombeállító súlya sem lehet, ahogy MS vagy Linux vagy OS X, ill. fasztudjami, vagy épp a nagy IT-semmi van az ember zsigerében. Ennél még a pártpolitikai jellegű és alattomos-, rape nyelves-csókok is komolyabbak. A többi amúgy okés (mármint szerintem -- ez meg most ki a faszt érdekel, nemde? :D )

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Tényleg nem bántásként mondom

A microsoft imádatot a cégen értem és nem a termékein. A Microsoft az egy köcsög cég. Annyi bűnt követett el az emberiség ellen, hogy nincs rá szó. Mondhatnánk, hogy az apple sem szent, de azért mégsem ugyanaz. Ugyanis a microsoft a tömegget célozza meg.

A sok bűne közül csak egyet emelnék ki. Azt, hogy az emberek többségének fogalma sincs az alternatívákról, vagy idegenkedik tőle. Az opensource rendszerek miért nincsenek bent a közoktatásban?

Ez ezek után ez a tetüláda cég nem adja ingyen a mezei usernek a windowsát, ami a 10 óta egy kalap szar!. Hát bassza meg.

Megváltozott a véleményem Gelei Mate Desktopról az interview (így kell helyesen írni! - Figyeljetek! Azért annyira sötét nem vagyok, mint Krix-Krax úr szeretné) óta.

Mivel volt köze a Microsofthoz biztosra veszem, hogy kimosták az agyát, microchipet ültettek beléje, hogy megfigyeljék és feleskedték, hogy köteles minden áron a microsoft fikázókat szétcsapni és a microsoft hírnevét megvédeni, mert életfogytiglant kap érte.

Mint ahogyan talán más is megvette őket, mint ahogyan másokat is megvettek épp ők, épp fordítva. Másokat pedig megörököltek oda-vissza, ahogyan majd a következők (nem most) is megöröklik eme jeles kapcsolati tőkét.

Van ez a nagy.. gusztustalan sakkparti 40+ éve, amire te azt mondod épp most, épp ez a lépés hányás. Tényszerű okés, csak előtte volt 200 nagyon meredek zöldhányás, vagy épp önmagát eláruló mélyhányadék. Ráadásul úgy mondod, hogy te már nem is ezen a sakktáblán lépegetsz, hanem párezer kilométerre innét. Ez okés lehet így?

Ui “bevallotta”? Ez mit jelent? Valaha tagadta, vagy valaha mást mondott? Még én is tudtam, hogy Marciéknál melózott, helyben.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én meg azt gondolom, hogy felesleges ennyire megmagyarázni ezt az egészet. Haladhatsz, lapozhatsz, és nem az lesz ez értékmérő, hogy ki-hol dolgozik; ki-minek a szekerét tolja. Olyan világ rontott ránk amúgy is, hogy ennél nagyobb problémáid azt kívánom ne is legyenek.

Boah.. MS szerelem vagy gyűlölet. El sem hiszem ezt a körítést. Engedjétek már el ezt a szálat kérlek, ez a portál is vegyesvágottá alakult már több, mint évtizede. Én pont leszarom mire gerjedsz mondjuk IT terén. Milyen lenne már vernem magam, hogy a helyi hozzáértő gentoos néhanapján lehugyoztatja magát. Nem is teszem, mert sem több-sem kevesebb nem leszel ettől a szememben.. amíg nem akarsz meggyőzni a perverziód helyességéről. Neked ez adja és kész, ha nem tolakodsz ezzel a baromsággal,meg főleg. Ezt nevezem én szabadságnak, amiért talán nem buzerálni kellene senkit, és nem mérlegre tenni.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Jöhetnek privátban tippek, kiket kérdezzek meg az igazán régiek közül. Esetleg kérdések. De trollkodásmentesen! Ha igény lesz rá, annak külön csinálok blogsorozatot.

Kedves gelei. Neked is megadom a lehetőséget, hogy megnevezz legalább egy, maximum három arcot, akiről szívesen olvasnál.

A szakmai tevékenységedet egy picit jobban kifejtenéd? Mi volt eddig a legnagyobb kihívásod? Ez lehet egy önhibáson kívüli bedőlt project is. Arra lennék kiváncsi milyen jellegű alkalmazásokat fejlsztesz/fejlesztettél, milyen technológiában szereztél tapasztalatot. Kedvenc és nem szimpatikus programnyelv, ilyenek.

Neked is megadom a lehetőséget, hogy megnevezz legalább egy, maximum három arcot, akiről szívesen olvasnál.

Huh, ezen gondolkodnom kell, kapásból én is hajbazert és Hienát biztosan mondtam volna, de őket NagyZ már jelölte. Na majd ha eszembe jut, szólok.

Mi volt eddig a legnagyobb kihívásod?

Kb. az egész business analyst-jellegű tevékenységem, meglepően nehéz értelmesen közvetíteni igényeket, elképzeléseket az IT és a biznisz között. Viszont elég jó volt tanuláshoz, mert vagy a tech vagy a business oldalam mindig gyengébb volt a másikhoz képest, és mindig igyekeztem behozni a másikat. 

A legnagyobb fail szerintem az volt, amikor megszerveztünk az egyesületünkkel egy tanfolyamot fiataloknak (középsuli vége felé), amiben iszonyú sok meló volt a tananyag készítéssel, marketinggel, stb. mindezt országos szinten, és végül jelentkezett három (3!) ember, akiből kettő jött el. Hónapokig égett a pofám, mert őket már ugye nem akartuk hazaküldeni, úgyhogy jöttek rendszeresen hétvégente. :D

Arra lennék kiváncsi milyen jellegű alkalmazásokat fejlsztesz/fejlesztettél, milyen technológiában szereztél tapasztalatot

A nagyobbak, amik hirtelen eszembe jutnak:

  • telkó cégnél árazó engine: nagyon leegyszerűsítve behúzol néhány alapvető adatot (milyen csomagok vannak, milyen áron), és az kiteríti a konkrét ajánlatokra (X év után fel akarja mondani, új ügyfélnek Y év hűség, stb.) mindenféle logika alapján (C#, ASP.NET, Silverlight, VSTO, Oracle DB)
  • end-to-end banki rendszer, ami kb mindent is tudott (Java, Scala, végtelen custom framework és eszköz)
  • mindenféle middleware cucc (C#, Java, MSSQL, Oracle, message queue-ból többféle, stb.)

Szóval főleg backend, frontendet annyira nem szeretem. Amellett meg mindenféle cloud, főleg Azure, AWS, illetve CI/CD toolok, stb.

Kedvenc és nem szimpatikus programnyelv

Good: C#, Scala, SQL (kb ebben a sorrendben, bár a Scala óta C#-ban is hajlamos vagyok functional-like kódot írni)

Bad: Java (eldolgozgatok vele, ha muszáj)

Ugly: Javascript (borzasztó)

A többieknek tájékoztatásul. NagyZ-vel azért lett ennyire színvonalas az interjú, mert privátban többször meg tudtunk futtatni. Gelei nem élt ezzel a lehetőséggel. Bánhatja is. Most olyanok is megtudták utólag a "titkolt" e-mail címét, akik meg sem találták volna.