"Legyőzte az Apple-t a kis magyar cég"

Címkék

Érdekes cikk, a kotta a szokásos: az Apple név miatt támadott, jelen esetben a magyar MOHAnet Zrt.-t találta meg, amely egy Moniphone nevű monitoring mobilkészüléket gyárt. Az Apple beleállt a Moniphone és a Monifon névbe is. De pechjére a bíróság a magyar cég javára döntött:

Moniphone

Különleges élmény volt, hogy »egy lapon« emlegetnek a világ egyik legnagyobb márkájának vezérigazgatójával, még ha bírósági tárgyalási idézés is volt, azt viszont már kevésbé élveztem, hogy közben úgy éreztem magam, mint a pehelysúlyú bokszoló, aki Muhammad Ali vagy Mike Tyson ellen készül kiállni.

[...] Havasi Zoltán, a MOHAnet vezérigazgatója képletesen úgy érezhette magát, mint aki a gongot meghallva arra eszmél, hogy a profi nehézsúlyú világbajnok ökölvívó balhorga vészesen közeleg az arca felé.

De hogyan került a fiatal mérnök és kis magyar cég a képzeletbeli ringbe a világ egyik legnagyobb vállalatával szemben?

[...]

Történt ugyanis, hogy MOHAnet 2017 januárjában benyújtotta a cég két tevékenységéből – monitoring és telefon – származó Moniphone nevet védjegyként a szabadalmi hivatalba. Ennek azonban átfutása van, és ha időközben valamelyik cég úgy véli, hogy ütközik a termékével, áruosztályával, felszólalhat ellene. Nos, az Apple, a világ legértékesebb márkaneve – a Forbes szerint 241,2 millió dollárt ér – meg is tette, mégpedig azzal az indokkal, hogy a Moniphone-ban szerepel az iPhone szó.

A cikk teljes egészében itt olvasható. 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 16., szo – 13:52

Apple mindenkivel próbálkozik. A cég szerencséjére nem az USA-ban került bíróság elé az ügy. Nálunk ráadásul visszakapod a perköltség nagyrészét, így nem olyan egyszerű tönkretenni a cégeket, mint odakint. Más magyar cégekkel is próbálkoztak, egyik (Ephone Magyarország Kft) régebb óta használta az Apple által hasonlónak tartott nevet, mint hogy az Apple maga bejegyezte volna. Akkor sem lett sikere..

a hup-ban meg szerepel az 'up', ami a disney film cime. Plagium!

(apple meg elmehet a busba)

"Legyőzte az Apple-t a kis magyar cég": helyesen "A kis céget nem tudta legyőzni az Apple". Ez egy piti esemény, bár a magyar cégnek egy kis marketinget csinál. Azért mert a papíron szerepel egy híres ember neve, attól még nem voltam egy tárgyalóteremben és nem csatáztak. Ezt az usa-ban egy jogász-gyakornok készíti elő, napi szinten 5 ilyet gyártva. Talán szoftverük is van rá, amely néz+kitölt+beküld+elmegy tárgyalni.

Az lett volna jó, ha már régen eltiltják a céget az Apple és az iPhone nevek használatától is, ugyanis mindkettőt lopták. Az elsőt a Beatlestől, a másodikat a Ciscotól. Fizetni persze nem akartak érte, úgy hogy be kellett perelni őket, de én fizetés helyett eltiltottam volna őket ezek használatától. Cisconál még sunyiskodtak is: "Cisco alleged that Apple created a front company subsequent to their negotiations to try to acquire the rights another way". Ráadásul többször szerződést is szegtek, szóval lett volna rá lehetőség..

iOS is nagyon eredeti volt iPhone-on. Oh wait az is a Cisco operációs rendszerének a neve volt évtizedek óta és bejegyzett védjegy.

De az iPad-et már biztos ők találták ki! Nem, az a Fujitsu-é volt :) És milyen meglepetés a gátlástalanság itt is előjött: "Apple has been trying to take it away (via proxy)".

Van bármi, amit kitaláltak és nem másoltak?

Na ki védette le a lekerekített sarkú téglalapot..? Az Apple. És még perelt is miatta (sőt odáig is elment, hogy bizonyítékot hamisított a bíróságnak: lásd https://www.osnews.com/story/25087/apple-also-manipulated-evidence-in-d… )!

Ez az óra ahhoz képest a tranzisztor feltalálása :)

...iPhone nevek használatától is, ugyanis mindkettőt lopták. ... a másodikat a Ciscotól.

Biztos sokan összekeverték volna őket :D

iOS is nagyon eredeti volt iPhone-on. Oh wait az is a Cisco operációs rendszerének a neve volt évtizedek óta és bejegyzett védjegy.

Az IOS te nagyon okos. Köze nincs az Apple féle operációs rendszerhez, ami iOS.

De az iPad-et már biztos ők találták ki! Nem, az a Fujitsu-é volt :)

Az iPAD volt, nem iPad, de ne is zavarjon.

Ugye ezt felejtette el megtenni a kis magyar cég, be is lettek perelve.

Én például tök azt hittem, hogy a Moniphone az végre egy olcsó, megfizethető iPhone lesz, de most átverve érzem magam :(

A magyar verziót pl. hívhatták volna "pénztelefonnak", máris nem lett volna akkora probléma belőle.

Eddig ez a legjobb hír ma! Komolyan megörültem neki! És nagy gratu nekik! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

És elismerésem a vezérigazgatónak (és a részvényeseknek), mert legtöbb esetben ilyenkor mai cégvezetők (akár részvényesi nyomásra) meghunyászkodnak és inkább a könnyebb utat választják. Ő nem engedett a zsarolásnak és győzött az igazság.

Végre kiderült, hogy az Apple Hungary Kft. mivel foglalkozik. 

Ilyenkor valahogy méretarányosan kellene megb**zni azt a nagy céget, akinek kiderül, hogy nem jogos a követelése, csak próbálkozott.

Nos, az Apple, a világ legértékesebb márkaneve – a Forbes szerint 241,2 millió dollárt ér 

Szerintem elírás az indexes cikkben, és millió helyett milliárd lesz az.

Ha nem vagy nagy befektető (értsd: nem birtoklod a cég legalább 5-10%-át), akkor neked pontosan annyit ér a cég, mint amit a részvényárfolyam mutat. Ha nagyobb vagy akkor előfordulhat, hogy az eladási szándékoddal már jelentősen változtatsz az árfolyamon és így magán a cég értékén is. Ilyenkor lehetséges, hogy nem is lesz vevő a teljes csomagodra a pillanatnyi áron, hanem kevesebbet kapsz csak érte. Sőt nagyobb tételnél szüneteltethetik is a kereskedést, ki kell tölteni egy rakás papírt, egyezkedni, stb..

Mondjuk ekkora cégeknél már lehet kevesebb százalék is elég. Mondjuk ha a BlackRock el akarna adni kb ~100 milliárd USD AAPL-t, az lehet kicsit megmozgatná már a cég értékét.

Kinézetre nem rossz, a fogása is jó lehet, mert nem túl lapos. Egy rendes USB csatlakozó is elfért volna rajta. Kíváncsi leszek a tapicskolós verzióra... remélem legalábbis, hogy lesz ilyen irányú fejlesztésük is... mondjuk Ubuntu Touch rendszerrel.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Ezzel csak az ügyvédek jártak jól - mint annyiszor. :s

Here Apple, fixed for ya:

-if (product.name.match(/iPhone/i)) {
+if (product.name.match(/\\biPhone\\b/i)) {
     sendAttorneysRequestFor(product);
 }

Én azért nem lennék ilyen nyugodt.

Fehér szín, lekerekített élek, van rajta kijelző, ez tök úgy néz ki mint egy iPhone*!
Mi lesz, ha valaki véletlenül összekeveri a vásárlásnál**, aztán a kedves almát szídja amiért nem megy a fingóapp?

Borzasztó még belegondolni is! :-D

 

* Egy sötét szobában, ha nem érhetsz hozzá tökre egyformák.
** A plázában is elmehet a villany, értem? Szóval csoda, hogy az alma még nem perelt ezek miatt...