Népszerű a desktop linuxosok körében a Vivaldi böngésző

Címkék

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 18., h – 16:07

Valószínűleg a Vivaldi piaci részesedése olyan kicsi, hogy ha a telepítések 100%-a Linuxon történne, akkor sem állná meg a helyét a cím...

Helyesen: A Vivaldit használók körében népszerű a Linux.

Még ez se egészen pontos. Helyesen: az alternatív böngészők népszerűek a Linux-felhasználók körében. Ugyanis aki Linuxot használ, az nagyobb eséllyel nem szemellenzős, és nagyobb eséllyel tesz fel valami alternatív böngészőt (így akár Vivaldit, akár Brave-et, akár surf-öt), mint aki Windows vagy Mac user, mert utóbbiak inkább a gyárilag beépített, vagy mainstreamebb böngészőket használják csak (van kivétel, de statisztikailag nem szignifikáns). Ennyi az összefüggés, nem több.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Én amolyan dokumentáció-olvasó másodlagos böngészőnek használom. A beépített lapkezelővel csoportokba rendezem vele a megnyitott oldalakat és az oldalsó panelen gyorsan tudok közöttük váltogatni. El is lehet menteni őket egy-egy nevesített sessionbe is. Eddig bevált.

Mai HWSW hír: 

Nem férnek többé hozzá a Chrome Synchez a harmadik féltől származó, chromiumos böngészők

A Vivaldi ugyan chromiumos böngésző, de úgy módosították a kódot, h  saját szervereket használ a Synchez. Tehát ha jól értem ez a változás nem fogja érinteni. 
 

Széttépték testük; vér folyt a kőre; díszvacsorákon ettek belőle  //Kormorán

Szerkesztve: 2021. 01. 18., h – 19:00

Népszerű a desktop linuxosok körében a Vivaldi böngésző

A beágyazott Tweetből nem következik a címbeli állítás. Ez olyan mintha azt mondanád, hogy a magyarok között népszerű hobbi yachtot tartani, mert a Magyarországon eladott hajók 20%-a yacht.

Ami esetleg igaz lenne, az így hangzana: Népszerű a Vivaldi felhasználók körében a Linux desktop.

Az elmúlt 12 hónapban a NetMarketShare 1-4%-os, a StatCounter 1-2%-os, de még a nyilvánvalóan nem reprezentatív W3Schools is csak 4-7%-os* részesedést mért. Ehhez képest a 20% jelentős.

* Igaz, ebben benne van a Mobile is. Ha azt nem veszem figyelembe akkor már 5-8%.

Jó cucc a vivaldi, de ahogy fejlesztik, egy nap ez is csak egy lassú, bloat, fícsörökkel telepakolt csomag lesz. Mert "fejlődni" kell.

robyboy

Sokat segít hogy pár disztroban alapból benne van, ha jól tudom. És menő az ikonja. 

Nehez kitunni a tömegből, kell néha ilyen figyelem odairanyito cikk. Meg ha bullshit is. 

Azzal, hogy tabcsoportokat lehet létrehozni és szinkronizálni nálam is a belopták magukat a kedvencek közé, de attól tartok a Chromium a Firefox helyett nem volt jó választás hosszú távon. Már most van olyan szolgáltatás (oldal fordítás) amire Firefox-on van kiegészítő, de Chromiumon szinte biztosan sose lesz mert a Chrome fizetősen licencelhető része. És ki tudja, hogy a Google mikor fog sikeresen megpróbálkozni még egyszer a reklámblokkolók tiltásával amivel gondolom a Vivaldi és Opera saját megoldása is repülne a levesbe.

Szerintem ez a kockázat nem éri meg azért, hogy ideig-óráig míg Chrome-nak hazudja magát a böngésző, minden oldal úgy jelenik meg ahogyan kell.