Distro dilemma

Fórumok

Van értelme mondjuk kipróbálni testing -et (bullseye)?
Régi tapasztalataim szerint, ez azzal jár, hogy sokszor annyi minden cserélődik egyszerre (nem csak biztonsági okokból), hogy egy sor alapvető szolgáltatást kell "reanimálni". Azért egy fejlesztő környezet, nem épp Linux vagy Debian célú, fontos tulajdonsága, hogy nem esik szét a legváltozatosabb pillanatokban (általában amikor a legjobban fáj). Ráadásul a stable verzió mindig erősen elmaradott.
Az unstable verzió azért sem szimpatikus, mert én nem Debian -t akarok fejleszteni.

A jelenlegi, főleg beágyazott mcu -k fejlesztésére használt gépemen a Debian 9.13 biztosítja a környezetet.  De a multimédia szolgáltatásokat is használom. Kezd minden kicsit "avétos" lenni, így belefogtam, hogy átállok a Debnian 10 -re.
Erősen csalódott vagyok. Mind a fejlesztői környezetben hiányokat tapasztalok (pl. Geany -hez hiányzik a debug plugin), de a multimédia is apró de bosszantó hiányosságokat mutat (pl. az smplayer shortcut billentyűi nem mindig működnek) és az alapokkal is vannak bajok (jól kialakult szokásaim szerint nem tudom kilőni a képernyő "védelmet").

Sok mindent amúgy is forrásból forgatok annak ellenére, hogy van "hivatalos" csomag (pl. sdcc, ffmpeg), de már mondjuk a Geany -t nem akarnám forrásból pakolni. Ami az ide -t illeti nagyon gondolkodom, a vscode -ban, de még nagyon zavaros a használata nekem (pl. a szerkesztői felületet simán át tudom állítani sötét alapra, de a többi panel marad világosan, zavaros a project vagy workspace kezelés, illetve a build sem olyan egyszerű mint mondjuk a Geany -ben, minden config json fájlokban, nagyon szokatlan az egész).

Hozzászólások

A letesztelt fejlesztői környezetet be lehetne "fagyasztani" egy Docker konténerbe.

Debian 10 alatt érdemes használni a deb-multimedia repót. Még bullseye-hez is használható. Sokat javít a helyzeten.

https://onlinestream.live/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Használj Slackware-t, nem lesz neked jó, de elmondhatod, hogy használtad :)

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Hát ahogy a dolgokat elnézem, lassan a gentoo -nál fogok kikötni. Ott nem lesz kit hibáztatni, magam konfiguráltam és fordítottam.

Egyébként a Debian stable distrója teljesen jó pl. szerverekhez, egyéb fejlesztési feladatokhoz viszont már nem annyira a multimédiánál ezt lehet is érzékelni, hiszen külön repo kell hozzá vagy forgatni kell.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Vagy FreeBSD-t. Kb. mindenből van bináris csomag, de ha valami más opcióval kell, lehet forrásból is telepíteni "hivatalosan" (ports). Az elérhető "csomagok" listájában online talán a FreshPorts-on a legkönnyebb keresni, nézelődni (itt a csomagok lehetséges opciói is megnézhetőek).

Lehet a quarterly-repót használni, itt negyedévente frissülnek nagyot a csomagok (persze a biztonsági frissítések, valami okból nem működő csomagok frissülnek), illetve a latest-et, ami gyakorlatilag rolling release (leírás itt).

Ha azt szeretnéd, hogy ne essen szét a rendszered váratlan pillanatokban, akkor maradj a stable ágnál  A testing pont arról szól hogy időről időre bekerülnek nem jól működő csomagok, függőségi problémák és egyebek. Az nem megy egszerre, hogy friss is legyen meg stabil. Stable-t haszálva disztribúció frissítéseknél számíthatsz viszonylag sok új problémára, testingnél folyamatosan.

Ezzel is kezdtem, de egyre több olyat találok ami valami apró de annál bosszantóbb hibával rendelkezik.
Mint írtam a geany-plugin-debugger hiányzik, megvan a stretch és a bullseye -ban de nincs a buster -ban. (Mondjuk, régen már csináltam olyat, hogy a frisebb distribucióbol átvettem csomagot, de ez eléggé keserves és most nem indokolható.

OFF: Mikor egy éve frissítettem a házi szerveremet rá kellett jönnöm, hogy a hplip csomagban nem forgatják bele a printer portra illesztett multifunkciós nyomtatót mint az én antik HP1100A -m. Forrsát letöltöttem, újra konfiguráltam, leforgattam (persze egy másik gépen)  majd csomagosítottam és használom. Sok munkaóra, de megéri hiszen ez a nyomtató az én körülményeim között még sok évig működhet.
Szívtam a nut -al is hiszen a régi Back UPS 600 -ak "simple signal" kommunikációja (soros port handshake pinek) már nagyon elavult dolog. Megint csak azért dolgoztam, mert ezek a régi UPS -ek rendkívül megbízhatóak és minden félvezető beszerezhető hozzá, ha javítani kell, a teljesítménye nekem elég.
Viszont most nincs semmi ami indokolna ennyi kerülőt, felesleges munkát.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szerkesztve: 2021. 01. 02., szo - 14:28

sub, Érdekel mi lesz belőle.

Én Kde Neon(Ubuntu LTS -re épül) testing -et használok kb egy éve már. Vagy 2 szer megborult, de van hozzá egy script amivel 5 perc alatt átállok az(user) ágra. Szerintük ez a stabil, de mégis vannak dolgok amik ott nem működnek a testingben meg igen.  Sosem dolgoztam beágyazott eszközökkel, én Qt(qtcreator) és react(vscode) -t használok. Összességében elégedett vagyok vele. Tudok rajta dolgozni, nem okoz megoldhatatlan meglepetéseket. A legidegesítőbb dolog az, hogy nem tudom kikapcsolni az értesítést a frissítésekről, ami akár naponta többször is jön hozzá.

Az eddigiek alapján még mindig a Debian "testing".
Az utóbbi időben, sokszor az ubuntu wiki ad megoldásokat apró és kevésbé problémáimra.
Rég nem telepítettem a testing -et, de mintha a stable -banis megjelenik mint opció, hogy a háttérben frissítsen. Remélem ebből nem lesz rendszer. Lehet sokszor kullogok a frissítések után de én döntök mikor van rá időm és ilyenkor először mentek, komplett rendszereket.

OFF: Másik nagy hiány az ismereteimben a grub(2) több mint 10 évig használtam a lilo -t (most is rá tudtam "csalni" a rendszereimre) de érzem váltanom kell.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Elgondolkodtatóak a javaslatok. Eddig is érzékeltem, hogy a Debian szerverben erős, desktop -ben elmaradott.
Ha a testing -el sem leszek megelégedve jöhet elsőnek az Ubuntu (legalább a csomag kezelést nem kell újra tanulnom).

A bsd kapcsán valaki megjegyzi, hogy minden bináris csomaghoz meg van a forrás csomag is. Eddig úgy tudtam a Debian -ra is igaz.

OFF: A minap próbálkoztam a m9copy telepítésével, vlmi trnity distróból, ami feeling -re szintén Debian alapú, de nem sikerült integrálnom a repot az apt -be. Egy idő múlva feladtam a sok dependency miatt.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A bsd kapcsán valaki megjegyzi, hogy minden bináris csomaghoz meg van a forrás csomag is. Eddig úgy tudtam a Debian -ra is igaz.

Igen, de nem mindenképp. Ha bekapcsolod a sources.list -ben a deb-src-t, akkor tudsz letölteni forrást is.

Természetesen non-free ágból ez már nem feltétlen jellemző.

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

A bsd kapcsán valaki megjegyzi, hogy minden bináris csomaghoz meg van a forrás csomag is. Eddig úgy tudtam a Debian -ra is igaz.

Igen, igaz. Viszont FreeBSD esetén annyi előnyöd van, hogy ott eleve vannak opciók, amiket a make config paranccsal be is tudsz állítani, nem kell mindenfélét editálnod, aztán még egyesével beírni a plusz függőségeket, stb.

"Eddig is érzékeltem, hogy a Debian szerverben erős, desktop -ben elmaradott."

LMDE Debbie 4-et használok a laptopomon egy ideje, nem világos, hogy desktopban ez mihez képest elmaradott. A munkahelyemen Buster - Mate van néhány éve, panaszom nem volt rá még, otthonról OpenVPN-nel NX-en használom simán, probléma nélkül a laptopról. 

Értem én, hogy nem divat a Debiant dícsérni csak nem értem, miért.
 

Szerkesztve: 2021. 01. 03., v - 01:02

Desktop-on és házi szerveren nekem Ubuntu szokott kiesni a sok matekozás után (stabil, de értelmes csomagok).

Szerkesztve: 2021. 01. 18., h - 15:54

Telepítettem (még távolról sem kész) egy Debian 11 "bullseye" -t egy másik gépemre.
Amit sok évek nem tettem, hogy belemásztam a telepíthető szoftverekbe, desktop (Gnome, KDE, Xfce stb.) és szokvány utilities.
Teljesen más a feeling. Eddig, ahogy ezt régen megszoktam, csak a bootolható alapot raktam fel, majd elkezdtem egy igen hosszú listával telepíteni a gépet, beleértve a desktopot (a kedvencem az xfce). Most azzal kellett foglalkoznom, mi mindent telepített már fel a listámból úgy, hogy rögtön xfce és login. Még hosszú a listám (fejlesztő csomagok, multimédia stb.) de már az újonnan telepített rendszeren néztem a híradót (horizon go).

Az a "minimalista technológia" ami jónak tűnik a szerverek esetén (csak az van fenn ami tényleg kell de azért nem a semmiből rakom össze), az nagyon nem működik desktop esetén. A gondjaim egy részét biztos a hiányosan feltelepített csomagok képezték, amik nem dependent de a hiányuk pont sok apró bosszúságot okoz.

Szemléletet kell váltanom. Ahogy haladok a fejlesztői környezettel és a multimédiával még jelentkezem. Az egyik fő cél, az STM8 és az STM32 debug képes konfigurációja. A multimédia csak hab a tortán, de az utóbbi 20 évben film függő lettem.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Amit mondtam bejött. Egy hét alatt már több mint 120 csomag frissült a bullseye -ban.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Mint azt jeleztem a bulseye rengeteg frissítést jelent, az utóbbi napokban átlag napi 20 csomag (kicsi nagy mindegy darab darab, frissítettem és nem a kurzort mozgatta az egér de az egész képet, ráadasul pont benne voltam a munkában nem akartam kilépni).
Kénytelen vagyok maradni a buster -nél és amit kell inkább magam forgatok.
Ami a debuggolást illeti nagyon ígéretesnek tűnik a VScode. Vagy 10 éve is megvan hogy dolgoztam a VS -el ez az új felület nagyon idegen, de még mindig jobb opciónak tűnik mint az Eclipse.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.