TrueNAS alaplap

Fórumok

Sziasztok!

TrueNAS kompatibilis alkatrészeket keresek egy otthoni NAS építéshez. Ehhez szeretnék tanácsot kérni.

Olyasmi lenne jó mint a Mini https://www.truenas.com/truenas-mini/ de nem szempont a hot swap ház. Elég minimál setup lenne kis költségvetéssel.

Ami érdekelne, hogy:

- olyan alaplap legyen ami legaláb 16GB ECC RAM-ot tud kezelni

- legalább 4 SATA csatlakozó

- kis fogyasztás az állandó működés miatt

Ha valaki már rakott össze ilyet szívesen venném a tanácsokat. Ha kb. ezeknek megfelel valami kész számítógép akkor az is jöhet.

Előre is köszönöm

Hozzászólások

Nálam egy régi 4 magos AMD 8GB nem ECC DDR3 RAM, gyakorlatilag a régebbi asztali gépem megy 5 éve. Rajta egy darabig FreeNAS, nemrég TrueNAS-ra frissítve. A egész kb. hibátlan, nem tapasztaltam semmi problémát ennyi idő alatt. Ebből úgy gondolom megfelelő teljesítménnyel, RAM mennyiséggel nem drága, ECC nélküli alap gépeken is elmegy problémamentesen.

Ha jól néztem az egy supermicro ház, amit önmagában ~70e körül árulnak. Sajnos olyan házat ami tartja ezt a kompakt méretet, és ugyanennyi LFF hely van benne, nem találtam. (Kivéve a hp microserverét)

Szerintem vagy zsebbenyúlós és kompakt vagy olcsóbb, de nagyobb a lehetőséged, vagy lehúzod a házon belüli diszkek számát.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

A ház nem érdekel, sem a hotswap.

en regebben 2 ilyenbe tettem a diskeket, plusz egy 8 portos raid kartyat hasznaltam hozza

https://manualsbrain.com/en/manuals/99684/

az az elonye - azon kivul hogy nem kell szetszedned a gepet ha disket akarsz cserelni - hogy olyan haz is eleg hozza amiben van 3db 5.25 hely igy erre a helyre 4db disket tudsz belerakni.

neked aztan fura humorod van...

Ma reggel 7:33-kor érkezett egy levél róla, hogy van elérhető és rendelhető. Valamikor egy órával később 25 darab volt készleten, 9:46-ra 2 darab. Ha valaki egy ilyen tényleg jó cuccot szeretne, picit borsos 299 USD + egyéb áron akkor nagyon gyorsnak kell lennie.

Up: 9:51 - Out of stock

Ezt ma raktam össze.
Majd még egy sata kártya jön bele ha lesz még a mostan 2x10TB mellé lemez.
Illetve mivel béna voltam lecserélem az SSD Sata-ról PCI-ra. :)

GIGABYTE H310N 2.0 (rev. 1.0)
i5 8500T 2.10@3.50GHz 9MB 35W!!! OEM s1151
G.SKILL 8GB Aegis DDR4 3000MHz CL16 F4-3000C16S-8GISB
WD GREEN 120GB M.2 SATA SSD [r/w: 540/430 MB/s] (WDS120G2G0B)
FRACTAL DESIGN Node 304 fehér
BE QUIET! System Power B9 450W

Én Intel Pentium vagy celeron 4 magos lapot javasolnék, valami frisset ami akár média lejátszónak is használható. Passzív hűtésűek, picik de a 4 sata ritka így egy plusz pcie kártya még kellhet. 

Vatera vagy haver által ledobott, (hogy ne legyünk túl ósdik) Haswell konfig?

Fujitsunak vannak lemezekkel jól megpakolható tower gépei. HP, Dell kevésbé.

Csak a példa kedvéért: 4. gen i5 FUJITSU ESPRIMO P720 E90+ - HardverApró (hardverapro.hu)

Szerkesztve: 2021. 01. 16., szo – 12:09

Én jelenleg ilyet  használok FreeNAS/TrueNAS-sal. A FreeNAS frissült TrueNAS-ra.
https://www.asrock.com/mb/AMD/QC5000-ITX/

Van benne 2x8GB DDR3 RAM, továbbá tettem bele egy 2xGbit PCIe ethernet csatolót így már van összesen 3 port. Valamint egy mini PCIe-os 2xSATA3-as bővítőt.
 Jelenleg 4 db 4TB-os HDD van benne, de újra akarom telepíteni 5x4TB-tal és egy 32GB-os SAT SDD-vel. Ez utóbbi lesz a boot lemez.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

120W-os Panel táppal használom, ami egy 120W-os laptop tápról kapja a bejövő áramot. 
Azért ezt vettem, mert ez volt a legnagyobb. De szerintem 50-75W-nál nem fogyaszt többet.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Normál, nagy hatásfokú táppal szerelt gép 20-30W körül van üresjáratban, inkább a 20 felé.

A fenti legyen mondjuk 10W körül. Mindkét esetben 1 DIMM, 1 SSD. Erre jönnek a lemezek.

Szerintem irreleváns a diff, 10-15 euró évente nonstop hajtva.

Én is ajánlom, elég korrekt gépeket épít mindig, amik kicsik, jól néznek ki és megfelelnek hardveresen a leírásoknak (nincs ilyen "kihagyom az ECC-t meg minek az és legalább olcsóbb is" pl.).

Az mondjuk tény, hogy a végösszeg nem lesz kevesebb egy azonos brand NAS-nál (sőt), és a fogyasztás is csak a tudáshoz mérten kedvező, abszolut értékben nem 10-30W-ok.

amugy vegen olcsobb lesz mint egy synology?

Gábriel Ákos

Egy normálisan megépített NAS biztosan nem lesz olcsóbb, mint egy annak megfelelő kiépítésű Synology szerintem. Azaz a nagyon magas kategóriás Synology-k helyett lehet olcsóbb alternatívaként használt garis szerverből építeni, ha az ár számít, de kell a megbízhatóság.
A kicsiknél biztosan az elsőre drágának tűnő Synology lesz a végén az olcsóbb. Vagy nem, de akkor az épített egy vagy több ponton rosszabb lesz (pl. sokkal nagyobbb és zajosabb ház, magasabb fogyasztás, stb.).

Ha mégis olcsóbbra jött ki az épített, akkor vagy már meglévő elemek kerültek bele a fiókból, vagy nem az ajánlásoknak megfelelő egy vagy több hardver. A fiókból való cuccokkal az a baj, hogy a megbízhatóságuk lesz az új Synology mögött, az ajánlások figyelmen kívül hagyása meg 90% feleltt vezet a "befordult a TrueNAS-om, hogyan tudnám visszaszerezni az egyébként sehová sem mentett adataim az elveszett pool-ról" fórumbejegyzésekhez.

Nekem egy Dell T320 van itthon. Panel lakás (sajna nem családiház, ahol távol lehet tenni mindenkitől), de a kamrában kaptt helyet, ahol hűvösebb is van és nem hallani, mikor épp zúg.

Xeon E5 8 mag, L-es CPU, 64 GB memória, 4x SATA 2.5" SSD, 8x NLSAS 3.5" HDD (külön HBA-ra kötve), 2x495W tápegység, egyik direkt 220V a másik egy Eaton 1200VA UPS-en, és így fogyaszt az egész 130 Wattot átlagosan. Proxmox fut rajta, az alatt van vagy 20 VM és LXC, meg egy TrueNAS (HBA passthrough-val természetesen).
Annyit "olcsósítottam" a fogyasztáson, hogy egy külön lévő 2 lemeztes Synology, amire a helyi mentések mennek, csak akkor üzemel amikor haszálatban van éjszaka, nappal kikapcsolja magát.

Soha el sem gondolkoznék, hogy kisebb, kompaktabb, csendesebb eszközöket kezdjek el többet építeni vagy beszerezni. Ennyiből meg sem lenne, mint ez a szerver volt egy éve.

Nem drága szintre, kis fogyasztás, ha lehetséges nulla zaj miatt az épített mini ITX-es integrált CPU-s gépet választottam gyári NAS helyett.
Indokaim. Olyan csöndesre építem amilyenre én akarom, nincsenek korlátok, gyári kész ahogy éppen működik és ameddig működik megoldással szemben. Proxmox fut rajta, VM, CT gépekkel, software tűzfallal stb. Azonos árszint környékén jóval több RAM és erősebb CPU bele fér a keretbe.
Bármikor telepíthetek rá olyan rendszert aminek a használata számomra éppen optimálisabb, nem vagyok bekorlátozva egy gyártó által kijelölt keretek és lehetőségek közé.
Aztán volt olyan hely ahová meg gyári NAS-t javasoltam, mert oda meg az bőven jó és elég is volt a feladatra.

Még a végéhez annyit hogy visszaállíthatatlan adatokkal megállt FreeNAS-t, TrueNAS-t, OMV-t még nem láttam. Hacsak nem a disk halt be, de az nem a rendszer hibája.
Viszont régebbi gyári NAS gépet aminek beállt a hardware és ugyanolyat már szerezni lehetetlenség, átrakva a ki tudja milyen módon működő valami Linuxféle tömböt egy Linux-os gépbe és megpróbálva Linux rendszerrel feléleszteni sehogy se sikerült, olyat már láttam. Ki tudja az a régebbi gyári NAS belül hogyan működött, hogyan volt egyedire fejlesztve amiért egy normál Linux rendszer képtelen volt működőre lekezelni a meghalt NAS tömbjét.

Ha félreérthető lettem volna, ezzel én is teljesen egyet értek.

Én csak azért írtam amit írtam, mert az, hogy: olcsón, keveset fogyasztó, szép, kicsi, csendes, saját építésű mini-szerver (már ugye nem is NAS, mert ezt is tudjon, azt is tudjon) - na ilyen nincs. Vagy minden más lesz és nem lesz olcsó, vagy olcsó lesz, de akkor több egyéb pontoról le kell mondani.

Egy jó teljesítményű, kicsi és passzív rendszer pl. biztosan nem lesz olcsó. Egy olcsó és kis fogyasztású rendszer meg nem ad majd teljesítményt, mert csodák nincsenek.

Ilyen nincs? Nálam pedig van. És szerintem még elég sokaknál van hasonló.
Új alkatrészekből kb. 100-ból kijött és olyan funkciókat végez évek óta folyamatos üzemben a szokásos NAS funkciók mellett, amit ha gyári NAS-ból szeretnék akkor kb.  a két-háromszorosába kerülne. Megnéztem többször. A 3-5db LAN, a virtualizációhoz minimálisan szükséges CPU és RAM mennyiség a gyári NAS-okban a többszörösébe kerül.
Plusz ehhez még hozzá lehet adni a bizonytalanságot hogy ha gar időn, vagy/és 5 éves kor után megáll a gyári NAS akkor mi van? Mire lesz lehetőségem ha az addig benne működő tömböt még használni szeretném tovább. Javítják-e még egyáltalán az enyémet, kapható-e még hozzá alkatrész, ha nem akkor majd milyen készülékben és hogyan fog üzembe kerülni a benne működő adat tömb?

Itt még persze nem a komolyabb teljesítményekről van szó, hanem a házi kategóriás kis fogyasztású, de például már nem csak jellemző NAS funkciókra alkalmazható gépekről. Amiben már VM, CT rendszereket is lehet futtatni egy bizonyos szintig, ami szintek a legtöbb otthoni elvárást már ezen a teljesítmény területen is kiszolgálják. Aztán ha a teljesítmény kategóriás rendszerekről beszélünk az meg már egy más terület. De ott meg a komolyabb gyári NAS-ok árszintjén már márkás új szerver gépeket is kapok, Xeon-nal, ECC RAM-mal stb. Ez a szint mondjuk otthonra keveseknek kell. De ha kell akkor jobb vételnek gondolom. Kevesebb a buktató, több a lehetséges, használható funkció.

Na, most már érdekel, hogy mi az a konfig, ami 100e-ből tudja a fenti listát hozni!

Nekünk is sokszor kell megbízható NAS, néha nem lenne rossz, ha pár NAS-releváns extra funkció is menne rajta. Én is szeretem a standard x86 alap átjárhatóságát, cserélhetőségét a "gyári" hardverekkel/szoftverekkel szemben.
Szóval érdekelt vagyok az olcsó és minden téren jó/szép épített NAS témakörben.

Sokan sokféle működő megoldásról írtak már. Most csak egy példát mondanék nagy vonalakban vázolva, egy verzió irányként. Aztán ezt ezerféle módon lehet még ragozni.
CoolerMaster Elite 342 ház, amiben akár 8db HDD is elfér, valami nem drága de csöndes táp, pl. BeQuiet kicsik.
Konkrét példa nélkül elég sokféle mini ITX-es, micro ATX-es lap van amiben vagy van integrált CPU passzív hűtéssel, vagy rakható bele bármi ami tetszik és amire szükség lehet micro-s alaplapig, CPU, RAM. Ráadásul később igények növekedésével bármikor dinamikusan fejleszthető a komplett gép cseréje nélkül.
SATA eszközökre, 2-4db plusz LAN-ra is benne vannak a lehetőségek a felállásban, bele rakható, bővíthető. Az én gépem HP-Intel 4xgigás LAN kártyával megy. Ez mondjuk olcsó volt, használtan.
Egy ilyen gépre rakható bármi, Linux, OpenMediavault, Proxmox, TrueNAS stb. És később ha más kell cserélhető, váltható.
A benne felállított tömb biztos hogy nem válik működésképtelenné ha a gép elszáll. Át lehet rakni bármi más x86-os számítógépbe, indítható lesz akár egy pendrive tartalék rendszerrel is, adatok így hozzáférhetők maradnak.
Várható élettartama sacc kb. 10 év is lehet.
Hátránya legfeljebb a helyfoglalása. Másban nem tudok hátrányt felhozni mellette. Talán még annyi hogy ha valaki nem szakember és nincs is olyan a környezetében és egy gyorsan beüzemelhető rendszer kell csak a szokásos alap NAS funkciókra, akkor jobb lehet egy gyári NAS.

Na jó, azt hittem olvasok valami általam soha nem hallott tuti alaplap köré épített rendszerről, de közben egy többdiszkes, de egyébként olcsó desktop gépet írtál le.

Én "szerver" feladatokra potens CPU-t és ECC memóriát képzelek el minimum. Persze ezek nélkül is megy minden a legtöbb esetben sima desktop gépen is, de ha az ember biztosra akar menni, akkor szerver feladatra szerverbe szánt hardver kell, ami 7/24 üzemre van szánva. Még otthonra is. Egy Supermicro, Tyan vagy Asrock gyártmányú, Atom szerver CPU-s lap már nem fér bele a fent vázolt keretbe (ezek a legolcsóbbak, minden server-grade ennél drágább).

Szóval én személy szerint ilyen célra nem használok desktop alkatrészetek, még épített gép esetén sem. Ezért tartom jobbnak "kicsiben", "olcsóban" a gyári NAS-t, mert az 7/24-es üzemre tervezik, és aránylag kompakt méret, és aránylag alacsony fogyasztás mellett eléggé jó felszereltsége szokott lenni.

Magyarán csak ott tartunk, amit vázoltam, hogy valójában azért sok ponton engedtünk a gyári eszköz képességeiből az egyedi rendszer összeállításánál, hogy a pénzügyi kereten belül maradjuk. Tehát igazából nem ugyan azt kapom olcsóbban és egyben flexibilisebb kivitelben.

A kötet elvesztést pedig egyáltalán nem úgy értettem, hogy hardver csere vagy diszk hiba miatt elveszik, ez evidens, hogy nem történik meg. Hanem úgy, hogy a gyári ajánlásokat figyelmen kívül hagyva RAID vezérlőre teszik a ZFS-t, vagy egyszerű desktop SATA vezérlőre a lemezeket, meg virtualizációs környezetbe egyesével adják át a diszkeket a ZFS-es VM-nek (rosszabb esetben a fizikai diszkeken virtuális diszkeket kialakítva), nem vezérlővel együtt, stb. Tehát: nem az ajánlásnak megfelelő a hardver kap a szoftver, mert olyan nem volt olcsón - de "ugye, hogy ezzel is működik". Persze. Valameddig. Aztán mikor nem, akkor senki sem tud érdemben segíteni.

Ezen felül meg a másik fontos részlet, amit sokan elkövetnek, hogy Realtek chip-es hálókártya van minden desktop cuccon, és reklamálnak, hogy nem jó a hálózat sebessége, stb.

Szerver feladatokra szerver a legjobb. Ezt senki se vonta kétségbe. Céges helyre. Igazi ECC RAM-os gép. Ahol van pénz és meg tudják és hajlandók fizetni az a legjobb. De itt nem ez volt a kérdés. Házi cuccok, olcsón, szabadon használható módon és funkciókkal. Ott viszont a gyári NAS-okban sincsenek meg azok a szintű technikák ugyanúgy ahogy egy összerakott gépben se. Plusz nincs elég RAM, gyengébb CPU, software oldalról korlátosan támogatott, vagy egyáltalán nem támogatott funkciók, pl. VM, CT.

Nem szoktam ilyet tapasztalni hogy Realtek kártyákkal lenne sebesség gond. Ez egy ősrégi legenda. A mai gyakorlatban nincs velük semmi probléma.
Ha meg mégis akkor hibás a cucc, cserélni kell. Ami alól meg semelyik márka és szint nem mentesül. Hibás mindenből mindenhol előfordul, nem márka, nem kategória, nem árszint kérdés. Sajnos, ma már nem, a legutóbbi se nagyon.

Aztán ha kicsi helyigényű és fogyasztású, olcsó, csöndes házi megoldás kell, amin azért már rendesen elmegy valami virtualizáció is, akkor elég jó választék van NUC gépekből. Bele SSD, tárhelynek külső USB-s HDD-k. 2.5-ösök USB3 külsőben ma már hozzák sebességre amire egy gigás LAN képes és kb. hangtalanok, nagyon kicsi fogyasztással és rezgéssel, ventilátoros hűtésigény nélkül.

Na de ez már megint milyen? Desktop gép, fizikailag körbeaggatva plusz eszközökkel. Ez minden, csak nem biztató. Persze próbálgatós labornak tök jó játék lehet egy ideig. De ha valaki rászánja a pénzt, és azt szeretné, hogy egyszer beállítja, és menjen, és ha mondjuk takarításnál arrébb kell tenni, akkor ne kelljen hozzá 3 pár kéz, akkor nem ez az ideális felállás.

Meg megintcsak ott tartunk, hogy az új gyári NAS-ok árát hasonlítgatjuk használt egyéb hardverekhez. Egy új, normális NUC árából (meg amiket még írtál hozzá) simán lehet venni új NAS-t is. Tehát megint nem maradt több pénz a zsebben úgy, hogy több a kapott szolgáltatás.

Megbízható. Ugyanolyan szinten mint egy gyári NAS. Ha nem működik megbízhatóan, stabilan akkor ott valami gyári hibás benne. Ahogy egy gyári NAS-ban is simán előfordulhat bármikor ilyen. Ember által készített holmik között nincs olyan hogy mindig minden darabja 10 évig hibátlan.
A gyakorlatban ez nem probléma. Nem tudnám hirtelen összeszámolni ahol összerakott gépek mennek évek óta folyamatosan és kb. nulla hiba velük. Ha elszáll egy táp az előfordul. Nem sűrűbben mint bármi más fajta eszköznél, tök mindegy ki rakta össze, gyári, nem gyári, mindegy. Minden meg tud és meg is szokott halni. De a gyakorlat azt mutatja hogy működnek, akár folyamatosan, akár ECC RAM nélkül is adat hibázás mentesen. Jó alkatrészek, jó minőségű táp kérdése csak. A többivel ha ez megvan évekig semmi gond nincsen.

Igen de az új NAS azonos árszinteken kevesebb RAM-mal és gyengébb CPU-val fog rendelkezni és nem lesz benne semmilyen VM, CT futtatási lehetőségem. Csak HDD-s fájlszervert meg torrent letöltő gépet otthonra egy RPI plusz 2.5-ös USB HDD-ből is lehet csinálni. Ezt a funkciókört az is tudja.

Ugyan nem csak NAS, hanem egy teljes Proxmox környezet...

Fujitsu P900 12 GB RAM-al 3,3 Ghz-es I3-as procival.(ennyi volt itthon, de elég is)

- PfSense tűzfal (qemu)
- Windows 10 (qemu)
- Samba (lxc)
- Torrent (lxc)
- NextCloud (lxc)
- Collabora Office (lxc)
- MySQL (lxc)
- Guacamole szerver (lxc)
- Minecraft szerver (lxc)

És még van benne kraft, ráadásul a proci hűtése passzív, így elég csendes.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Erre feliratkoznek.

 

En is jo ideje gondolkodom valami ertelmesebb NAS-on. De nekem kellene media felhasznalasra is (Plex transcodeing), es docker containerek futtatasara is.

Jelenleg van egy epitett HTPC-m (GA-E350N-USB3 integralt alaplap) ami felett erosen eljart az ido, valamint egy Synology DS218Play NAS amit nem igazan szeretek.

Jo lenne valami egyszerubb HW amire menne TrueNAS, menne ejjel nappal. A lejatszast meg megoldanam akkor Chromecast-al vagy valamivel.

https://www.truenas.com/community/threads/freenas-without-ecc-ram.73669/

"Now, unlike NTFS, UFS, or EXT3, a significant issue with ZFS is that it lacks any sort of filesystem recovery tool to correct corrupted metadata. The available remediations basically boil down to "live with it" or "rebuild the pool," both of which are kind of miserable in various ways. It's definitely possible a corruption won't have an operational impact. But the big thing is that you are likely to not even realize it's there, because ZFS can't detect it."