Nagy alapterületű lakás párásítása

Fórumok

Van valakinek tapasztalata, akár iroda kapcsán, hogy hogy lehet 100+ négyzetméter párásítását megoldani? A kommersz párásítókból a jobbak is egy szobára jók (https://www.philips.hu/c-p/HU4803_01/parasito - például ebből van egy), 6-7 gépet szétdobálni a lakásban egy vicc, egész napos program lehet a tartályok töltögetése...

A mért relatív páratartalom reggel 30% alatt van, ez nagy baj, konkrét enyhe tüneteket okoz, ha szorgalmasan töltögetjük a párásítókat, akkor enyhülnek, szóval biztos ez (az egyik) probléma.

Két dolog jutott eszembe.

 - Egyrészt vajon hogy lehetne meghatározni, hogy hol szökik el a pára? Valami vizualizációra gondoltam, megfesteni valahogy a párát, de ez lehet, hogy marhaság.

 - Másrészt van-e valami megoldás, amit használnak már nagyobb légterek esetén?

 

Bármi inputot megköszönök!

Hozzászólások

tudtommal vannak kondenzációs elven működő hővisszanyerő szellőztető rendszerek - a komolyabbak tudnak vissza-párásítani is
úgy 2x annyiért
Nézd meg pl a Helios.hu -t, esetleg az Airvent.hu-t hátha utóbbinak is van ilyen megoldása.

Rendes klimatizálás (nem légkondi) nincs az irodában?

A split klíma csak nyáron szárítja a levegőt, szóval az most nem annyira gáz. Ha ennyire száraz, az azért is érdekes, mert ha teregettek, fürdőszobát használtok, és magatok is párologtattok, akkor télleg alapból baziszáraz a történet.

Nincs valahol huzat a lakásban, ami kvázi átszellőzteti és a hideg (de amúgy felmelegedve száraz) levegőt behozza? Példul rosszul záródó ablakok és bejárati ajtó, vagy vizes strangnál a szellőzőkürtő. Esetleg a fűtés nem megy csutkán és nincs 27 fok a normál 21-22 helyett?:)

Párásításra alaptipp a teregetés, valszin elég kisebb fokozaton centrifugálni. E mellett olcsó megoldás az AirWolf gombócok, amik párásítanak és szűrnek is valamennyit a levegőből: https://airwolf.hu/index.html (Látom elérte őket is a változás szele és már Aromax, meg új cég és már nincsenek fasza kerámia cuccok.) Mi a gyerekeknél használtuk, amikor kicsik voltak, egészen jól 10-15%-ot feltornázott a lakás páratartalmán.

Az alapabb tipp pedig a radiátorra akasztó párologtató "kübli", ez sem ördögtől való.

Távfűtés, 22-23 fok van csak, minimum-közelre van állítva a radiátor. Szárítógép van, így teregetés csak minimális adódik néha, de idén tavaszal vettem, előtte is baj volt.

> Bejárati ajtó, vagy vizes strangnál a szellőzőkürtő

Ezek biztosan problémásak, fogok vele foglalkozni. A bejárati ajtónál teljes csere kellene, már csak egy korrekt kivitelezőt kellene rá találni...

Ne használd a szárítógépet. :)  Bár nyilván az is valahova elküldi a párát. Nálunk a teregetés mellé még szelllőztetni is kell, hogy ne legyen őserdő feeling.

A bejárati ajtót én elsőre körbeszigeteltem a Tesa féle W profilos szalaggal, alulra pedig kapható direkt ilyen ajtós szalag, a fele feltapad, a másik fele a küszöbre illeszkedik, illetve puha és a szönyegen elhajlik jól. Nálunk az volt, hogy ha vhol a házban huzat volt, azaz kinyilt a bejárati ajtó, akkor megrántotta az ajtót a húzat, gondolom jó eséllyel közben is szépen szelllőzözött.

Ha régiek az ablakok, akkor a "jól szellőző" fa, azaz idők folyamán ultrajól fog szellőzni, mert vetemedik, öregszik stb. Érdemes megnézni, hogy a meglévő felújítása (üvegtábla csere és szigetelés javítás, van ilyen bemart opció) vagy pedig a részleges/teljes csere a járható. Ugyanígy az ablakok körüli beépítés/szigetelés/tok állapota is fontos, az is kirohadhat idővel. Amikor beköltöztünk két nagyobb ablakot tudtunk kicserélni, de igazán kifűteni a hátsó szobát csak akkor tudtuk már, amikor a kisebbik ablakot (azaz kettőt egy másik szobában is) cseréltünk. (A műanyag ablakok beépítésére is figyelni kell, mert ugyan a tokot szipiszupinak reklámozzák, de a tok beépítés minősége/szigetelése nagyon nem mindegy.)

Ha redőny van, akkor redőny áteresztőből létezik "passzívházas", ami pl. nem fütyül, ha szél van. Természetesen erre is ráfutottunk, mert a nyugati oldalról kaptukbőven.