messenger alternatíva

Arra jutottam a napokban, hogy törölni fogom magam Facebookról. A törlés oka nagyrészt, hogy borzasztó sok időt elvisz feleslegesen az egész Fb-os mizéria, s nagyon könnyen ott kötök ki, hogy csak mégegyszer pörgessük végig... :\

Egy dolog van, ami hiányozni fog (kb), az pedig a Messenger. De azokkal az ismerőseimmel, akikkel ott tartom napi szinten a kapcsolatot, megbeszéltem, hogy hajlandóak váltani (sőt, ők is gondolkoznak egy ideje a fb elhagyásán) - a többieket pedig elérem telefonon, vagy SMS-ben, emailben. S ha már váltunk, felmerült, hogy válthatnánk olyan platformra, ami nem akarja az anyámat is eladni azért, hogy tudja, hol voltam tegnap.

Ismerősi körben van, aki Telegramozik, talán Signalt is láttam már 1-2 embernél, de nem találok rá objektív összehasonlítást. 

Szóval jah, el vagyok veszve: mit érdemes ma instant messaging platformnak használni, ami elérhető weben, meg mobilon is könnyen, lehet benne csoportos beszélgetéseket csinálni, esetleg képeket, fájlokat megosztani? 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 11., h – 17:28

Ha bármit választhatsz, akkor szerintem valami Matrix alapú dolgot kéne használni. A Telegrammal az a baj, hogy biztonsági szempontból nem tökéletes (persze a Messengernél jobb), a Signal pedig tiltja a nem hivatalos klienseket.

A Matrix ezzel szemben

- end-to-end titkosítást alkalmaz alapból

- alapvetően csak egy protokoll, bár van hozzá  hivatalos kliens- és szerverimplementáció is

- az emailhez hasonlóan elosztott működésű, tehát bárki elindíthat egy saját Matrix szervert, és az ő felhasználói tudnak üzeneteket váltani más szerverek felhasználóival

- a fentiek miatt nem kell hozzá telefonszám

Psszt, elárulom az IP-címemet: 192.168.0.14

Pát éve elhagytam és pár hónapja az instát is.  Nagyon jó döntés.

Eeeeegh, azt hiszem, ha a messenger megmarad, akkor:

 - idővel elérik, hogy visszamenjek fbra (sokkal könnyebben, mint ha azt is törlöm) 

 - a messenger storykra kattannék rá nagyon könnyen 

 - kevesebb ember ér el így instant, s kevesebb az e-szemét. Mármint semmi bajom a barátaimmal, de néha nagyon érzem az azonnali válaszadási kényszert, tök felesleges dolgokban. 

Ez mivel jobb, mint bármi más? Kicsit mindig egy túlhypeolt dolognak éreztem, amire valamiért a gamerek rákattantak, s mindenre is ezt akarják használni, miközben inkább tűnik egy slack alternatívának, mint messenger alternatívának. (igen, a kettő majdnem ugyanaz, de mégis) 

Amiket én használok vele:
- Saját Discord server ami felett én rendelkezhetek
- Mások DC-jére becsatlakozás
- Hang, videó hívás
- Chat, akár több szoba létrehozása
- Kép/videó megosztás
- Képernyő megosztás, akár streamelhetem amit ép csinálok
- Csomó gamer funkció (nyilván annak fontos aki gamer is, like me)
- Jogosultságkezelés, ki milyen szobába léphet be
- Értesítések

Szóval messze túlmutat egy FB messengeren.

A hivatalos kliens egyrészt egy electronos, lassú dolog, másrészt egy kémszoftwer, nem hivatalosat meg nem használhatsz, mert bannolnak érte.

Az üzeneteidet is felhasználják mindenre.

Ha ezek nem lennének, egyébként nagyon jó lenne, főleg nagyobb közösségeknek a rangok, csatornák miatt.

Psszt, elárulom az IP-címemet: 192.168.0.14

Szerkesztve: 2021. 01. 12., k – 13:30

En 3 eve hasznalok Telegramot. Ha csoportos videobeszelgetesre van igeny, akkor az februar kornyeken jon.

 

Egyebkent magasan a legjobb. A titkositas pedig szerintem a legjobb:)

 

Tenyleg normalisan.mukodik lehet ra szamitani, botot is konnyu ra irni, en weboldal loginjat is erre tettem (jobb, mint sms vagy barmilyen ugrokod, aminek csak az elso qr kodjat kell lementeni:)

 

Matrix, signal nekem nem jott be.Videohivast probalgattuk mielott a zoomnal kotottunk volna ki. Felejtos:(

 

Ha a linuxos desktop kliens, webes kliens, opensource, titkositas, reklam nem szempont, akkor meg a Viber is teljesen jo alternativa, raadasul az itthon

erthetetlenul nepszeru (konnyu ravenni az ismerosoket). Igazabol a Viber es a Telegram egy liga, ha el tudod engedni a fenti szempontokat.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt en nem fb vagy messenger, hanem fuggosegi problemanak latom elsokorben.

Nyugi, lesz mas nagyon hamar...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Vagy belatod, hogy ez fuggoseg es tudatosan uldozod az eletedbol (ahogyan itt is tortenik).

 

En egy idoben jatszottam, aztan elvagtam mint egy koldokzsinort es nem is telepitek jatekot. 2020-ban konkretan 0percet jatszottam.

Vagy egy honapig fennvolt a tiktok. Aztan letoroltem es azota se raktam vissza es az egy olyan platform, ami csak mobilrol erheto el. Szoval nincs kisertes se.

 

Ugyanez igaz a mobilalkalmazasokra is, nincs 9gag app felteve, mert egyszeruen csak scrollozgat az ember unatkozva.

Nincs index app, twitter app, se semelyik hiroldal appja.

 

Igenis lehet erre ugyelni, es tudatosan kerulni. Sokkal egyszerubb torolni egy mobilalkalmazast, mint mindig megallni a kisertest, hogy ne kattints ra.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen. Volt, hogy dohányoztam, volt hogy a hupt bújtam kb nullahuszonnégy, mostanság azt érzem ez visz el túl időt és energiát.

Kb nem használom semmi hasznosra, 1-2 dolgot lesz szopó kiváltani (leginkább kapcsolattartás), de ha van rá reasonable megoldás, akkor valszeg meglépném. 

 

Főleg amíg az alternatíva kevésbé akar engem magához kötni - s amennyire mostanság lejön, ezek a social platformok kifejezetten dolgoznak rajta, hogy két perc múlva is fel akarj lépni, megnézni lett-e valami újdonság. 

Szerkesztve: 2021. 01. 11., h – 19:26

Nagyon sokáig nem volt facebook fiókom, aztán ott szervezték meg az osztálytalálkozót ezért kellett és jelenleg két csoport miatt vagyok fent. Egyik csoport sem érhető el máshol és mindkettőben rengeteg információ van és szinte azonnal segítenek, ha az embernek kérdése van, jó lenne valami olyan kliens amiben be lehetne állítani, hogy csak ennek a két csoportnak a hozzászólásait, anyagait lássam.

Na, egy ilyet adnék én is, van 2-3 csoport, amit valszeg tényleg nehéz lesz kiváltani - edzős csoport, régi barátok, stb.

Vagy csinálok egy clean profilt, s az ottani posztokat, meg kommenteket felveszem valami rss readerbe. Hm.

 

Szerk: lehet rss feedbe rendezni group posztokat? 

Ilyenkor érzem, milyen jó, hogy nincs okostelefonom, s semmilyen social media elérhetőségem. Legalább is amit annak neveznek. A HUP-ot, e-mailt, bugzillát nem tekintem annak. Meg az IRL munkahelyet sem. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy dolog van, ami hiányozni fog (kb), az pedig a Messenger. 

 

Van ilyen hogy Messenger Lite.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Szerintem ne töröld, annak nincs értelme. Én passziváltam magam kb. fél évre nemrég, majd vissza kellett térjek kényszerből egy poszt erejéig, majd utána rá se néztem hónapokig kb. előző hétig bezárólag (most munka miatt kell benézzek 2-3 naponta). Valahogy én simán lesz*rom, hogy pislákol pirosan az új barát meg értesítő, neked ez nem megy?

Viszont mobilról tényleg szedd le az appot meg a Messengert is, mivel az "behúz", még kikapcsolt notikkal is.