Dual SIM / Dual Active (Android) telefon 2020-ban?

Hi,

 

A cimben emlitett tulajdonsaggal rendelkezo telefont keresnek, de eddig nem sikerult talalnom, csak regebbi (tobb eves) modelleket amik ezzel a feature-rel rendelkeznek.

Lenyeges a Dual Active (Dual Standbybol nyilvan rengeteg van - aki esetleg nem tudja: a Dual Active telefonban gyakorlatilag ket fuggetlen radio van, a Dual Standby eseten meg egy, igy egyszerre nem lehet ket halozaton a telefon, csak valtogatni tud kozottuk ). Olyan nem erdekel, hogy ket SIM es a hang VoLTE (tehat pl. a masik szolgaltato mobilnetjen keresztul megy az egyik szolgaltato hangja). Nem kell Dual 4G (tehat nem kell hogy egyszerre mukodjon ket fuggetlen mobilnet), eleg, ha az egyik slot tud 4G-t (5G-t, bar ez sem feltetel) a masik meg csak 2G (GSM/hang).

A Google talal listakat ahol azt irjak, hogy Dual Active telefonokrol van szo, de egyenkent megnezve egyik sem az (szoval ilyen LMGTFY tipusu megoldast legyszi ne, nem keveset keresgeltem mar).

Az sem erdekel, ha nem 2020-as telefon, de hasznaltban nem gondolkodok. Nem kell csillo pixeles kamera, 32 core-os processzor, 400Hz-es frissirtes, szoval nem a csucskategoriat keresem (bar olyanokbol sem talaltam).

Ha valaki tud ilyenrol ne tartsa magaban ;-)

 

Koszi

Hozzászólások

a galaxy S es note szeria kinai piacra szant verzioi emlekeim szerint tudtak ezt

Egy rádióval is fenn lehet több hálózaton is egy telefon, sőt legtöbbször beszélni is tudnál egyszerre többön is.

Régen, a fejletlen rádiók korában (kb. 10 éve) volt ez a váltogatós metódus, a mostani duál telefonok egyszerre vannak mindkét hálón.

Ez egyébként a TDMA-nak köszönhető. Az adott frekvencián időben csak az 1/8-ad részét használja telefon, szabadidejében pl. csatlakozhat egy másik hálózathoz.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Fent van, csak éppen hivni nem tudnak téged, amig a másik sim-en beszélsz. Ezt, ha kéred megtrükközi neked a dual-standby telefon, hogy átirányitja a másik sim-et arra amin beszélsz, arra az időre amig beszélsz, de ezért meg te fizetsz percdijat, miközben téged hivtak...

Ez tényleg így van? Nincs tapasztalatom dual simes telókkal, csak GSM technológiát ismerem. A legtöbb szituációban nemhogy hívásfigyelés, de mindenféle okoskodás nélkül akár 3 szolgáltató hálózatán is beszélhetnél egyszerre egyetlen egy rádióval.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Pontosan nem az elvi lehetőség van meg, hanem a gyakorlati. Szabványosítva ugyan nincs de nagyon könnyen kivitelezhető lenne. Csak szoftver kérdése. A telefon gyakorlatilag most is csinálja mikor monitorozza az elérhető cellákat ( beszélgetés közben is a cellaváltás miatt és az idegen szolgáltatókat is a roaming miatt). Csak annyit kellene tenni, hogy cellainfókon túl figyelni a hívást is, ami ugyanazon a csatornán jön mint a cellainfó. Hihetetlen számomra, hogy ezt még senki nem csinálta meg.

Két éve tervezgetem, hogy csinálok egy saját 2G rádiót mert egy csomó feature-t nincs implementálva egyetlen egy telefonban sem. Ez az eset egy újabb lökés. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

csinálok egy saját 2G rádiót 

Hatósági engedély nélkül mire tudnád használni? Elvileg bekapcsolni se volna szabadna ilyen eszközt. Valami rémlik még sok évvel ezőttről h. ilyen 2G 3G időkben mondogatták, hogy eleve a GSM szabványhoz sem férhet hozzá senki földi halandó. Összvissz talân pár nagy, ebben az iparban aktív multicég (Nokia, Erikszon, kulacom, intel) jól őrzött széfjében létezik pár példány. Nem véletlenül. Nehogy tudjon bárki erre épülő eszközt gyártani önmaga függetlenül a titkosszolgálatok és egyéb 3betűsök belehallgatgatási és tâvolról irányíthatási lehetősége (pl. észrevétlenül aktiválni a mikrofont gsm-en keresztüli parancsokkal)  nélkül. Aki ma mobilt gyârt a világon, mind ettől a 3-4 nagycégtől kénytelen venni a feketedoboz IC-t, ami kötelezően râcsücsül minden adat és címbuszra. Megkapja a tápot és az órajelet, onnantól azt művel a sajât tervezésű eszközödön, amit csak akar, kb. mint PC-n az Intel Management Engine nevű rákos tumor. Aki meg nem bevizsgált, nem-hátsóajtósított eszközt használ a hálózaton, azt a radaros autók órák alatt bemêrik.

Azért ez erős túlzás. Bár valóban csak néhány nagy cég gyárt nagytételben piacképes árú GSM chipsetet, de a szabvány korántsem annyira zárt mint sugallod. Igen, a hivatalos verzió erősen fizetős, de bárki szabadon megvásárolhatja. Ezen felül nem hivatalos verziókhoz nem olyan nehéz hozzájutni és a régebbi verziókhoz már opensource implementációk is vannak pl LimeSDR-re. Emfcamp 2019 badge pl egy többé-kevésbé működő home-made 2G mobiltelefon volt, ami saját simmel a tábor által bérelt frekvencián limesdrből épített hálózaton üzemelt.

 

Ez egyébként nem jelenti azt hogy a 2G/3G/4G biztonságos lenne, több ismert támadás is van ellenük amiket nem sikerült igazán jól befoltozni. Ráadásul az SDR-ek világában egyre kevesebb pénzre van szükség ezekhez, már nem szükséges egy hárombetűs szerv a finanszírozáshoz. De ez sokkal kevésbé a hármbetűs ügynökségek hatása mint a kényszerű kompatibilitás okozta nyerhetetlen küzdelem a korábbi verziók szarvashibáival, meg a frekvencia szűkösségére való extrém optimalizálás mellékhatásai. Az igazság az hogy a GSMA szabványt a Telco cégek finanszírozzák, azoknak pedig a százéves és gányolt kínai cuccok kiszolgálásából van sok pénze, nem pedig a magánszféra védelméből.

Szerinted hány kínai GSM modulnak van hatósági engedélye? Illetve kínai CE-t én is tudok csináltatni.

Amidiig a szabvány szerinti rádiót csinálok addig nincs az az isten aki bemérné. A szabvány az utolsó bitig teljesen nyílt, szabadon letölthető. A 'fekete doboz' az a DSP core, amit tényleg csak néhány cég licenszel a gyártók felé. De ez sem titok, csak a 90-es években még szükség volt DSP-re a lassú mikrokontrollerek miatt, és így maradt. Ma már egy jól szituált Cortex M4 kényelmesen el tudja látni ezt a feladatot is.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

a time slotot a bazisallomas osztja ki neked, nem te valaszod, nem? ha a ket torony, amiken logsz, idoben utkozo slotokat oszt, akkor nem nagyon megy 1 radioval.

azt esetleg lehet, hogy az RF reszen a teljes GSM savot lekonvertalod alapsavbaba, es onnan DSP-vel tobb csatornat is kiszedsz, es adaskor ugyanez visszafele, de ezt talan hatareset 1 radionak hivni.

Igen, előállhat timeslot ütközés, ekkor is két lehetőség van: 1. a nem aktív kártyával átregisztrálsz másik bázisállomásra (a szabvány által is megengedett, hogy nem az ajánlott bázisállomást használod, régi Nokiákban ez implementálva is volt), 2. mivel a GSM BER-je 2.6 megteheted, hogy a beszélgetés alatt időnként kihagysz egy frame-et és megnézed, hogy érkezett e hívás a másik kártyára. 

A GPRS képes telefonok a tejes sávot feldolgozzák, hiszen ott akár 5 timeslot is használatban lehet egyszerre. Attól még ez egy rádió.

Még mindig nem értem, hogy alapból miért nincs implementálva ez minden telóban. Ehelyett kitalálnak hangzatos neveket amit jó drágán el lehet adni. Illetve az lehet még, hogy az összes GSM chip gyártó licenszeli a DSP kódot, amiből van vagy kettő féle, azt meg basznak fejleszteni. Viszont ma már nincs szükség DSP-re, az 1988-ban kellett.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

> az RF reszen a teljes GSM savot lekonvertalod alapsavbaba, es onnan DSP-vel tobb csatornat is kiszedsz,

vs

> A GPRS képes telefonok a tejes sávot feldolgozzák, hiszen ott akár 5 timeslot is használatban lehet egyszerre.

Szerintem ennek a kettonek nincs koze egymashoz. Amirol Mazsi beszel az az, hogy 9xxMHz-tol 9yyMHz-ig (vagy akar mas band-et is, 1800, stb., nem tudom pontosan a frekvencia kiosztast) nagy savszelesseggel "beolvasod", lekevered alapsavra majd amolyan software-defined radio modon feldolgozod, igy egyszerre megvan az osszes szolgaltato (amik ugye kulonbozo freqvenciasavokban (blokkokban) adnak-vesznek) jele meglesz, es igy "egyszerre latod" az egeszet.

Amirol Te beszelsz, hogy pl. 5 slotot is hasznalhatnak az egy ugyanazon frekvencian meg, csak idoben tobb slotot figyelsz, nem csak egyet.

Szerintem ez geologia/teologia.

Es miert ne lenne szukseg DSP-re?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Úgy látom igazad van, ezt félreértelmeztem.

Amit a DSP csinált régen, az részben már most is tudhatják a transceivererek (demoduláció, time szinkron), a maradékot pedig egy ARM SOC is képes kényelmesen elvégezni (hangcodec, titkosítás). Nekem úgy tűnik, hogy az 1988-ban szükséges megvalósítást csinálják mai napig napig, senki nem gondolta újra a dolgokat, pedig azóta nagyot változott a világ.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Pillanatra visszaterve, egyebkent a szeles sav vetele sem lenne itt igazan megoldas, bar nem tudom a pontos frekvencia kiosztast, de ha mindennek bele kell fernie (tehat az osszes szolgaltato frekvenciainak) akkor szerintem siman 50MHz-et at kell fogni, viszont nem tudom, hogy 50MHz-es savszelesseggel mekkora erzekenyseget lehet elerni. Szoval ez is csak elmeleti megoldas lenne valoszinuleg. Es ez mondjuk csak a 900MHz-es band, de ott van a tobbi is amit szimultan kellene venni (pl. 1800, 2100). Ekkora savszelessegu vevo viszont mar nincs is ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A 2100MHz az 3G, az 1800MHz szerintem át lesz állítva 4G-re. Örök élet +1napra marad az 900MHz 2G-re és IoT-ra, ami tokkal-vonóval belefér 40MHz-be. Ilyen rádió most is ott van az 4G transceiver chipben. Szóval nem rossz az elv, de a gyakorlatban senki nem fogja megcsinálni.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerintem ez Magyarországon nem is működhet:

Olyan nem erdekel, hogy ket SIM es a hang VoLTE (tehat pl. a masik szolgaltato mobilnetjen keresztul megy az egyik szolgaltato hangja).

Talán 2015-ben adtak ki utoljára ilyen telefonokat. Sajnos visszafejlődik a technika, de nézd van 8 mag (!!!), ami az ember háta közepére nem hiányzik.

Azt javaslom vegyél egy másodlagos telefont!

Pont ezt szeretnem elkerulni. Mar egy lapat is eleg a zsebemben. "Masodlagos" telefont venni sem kellene, szerintem manapsag eleg sok embernek van a fiokjaban levetett telefon ami legalabb beszedre alkalmas (nekem legalabbis van). Csak macera.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nem 2020-as (hanem 2013-as, :-) ), de nekem volt ilyen. Lenovo K910 Dual SIM. A maga idejében elég jó volt, de sajnos nem lehetett SD kártyával bővíteni, a saját memóriája meg nem volt valami sok (2 GB RAM/16 GB ROM). Mostanában sajnos valóban nem nagyon látok én sem dual active-ot...

Hat, lehet, hogy csak en ertelmezem rosszul, de ez nem hogy nem Dual Active, de meg csak nem is Dual SIM.

Van egyaltalan barmilyen Dual SIM-es iPhone?

Viszont, meg ha ez (vagy barmelyik) tudna is, iPhone-ban nem gondolkodok.

 

Szerk: Ja, ertem, egy fizikai es egy eSIM. Azt nem latom, hogy Dual Active-e. De mindegy is ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ha jol ertem, a dual-standby eseten mindket szamon elerheto vagy de hivas kozben mar nem, de dual-active eseten ha az egyiken beszelsz akkor a masikon is hivhatnak. Ket beszelgetest eleg nehez folytatni parhuzamosan, konferencia hivasra sem jo mert gondolom dual-aktiv telefonnal is valtani kell a hivasok kozott. Arra volnek kivancsi, hogy ez a funkcio mikor hasznos?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez engem is érdekelne, hogy ez mire jó. Mert ha egyiken beszélek és a másikon hívnak közben, akkor egyrészt a hívó fél számára nem vagyok elérhető (ami igaz is) máasrészt kapok sms-t a nem fogadott hívásról, így nem maradtam le semmiről. Utána akár vissza is hívhatom vagy ha újra hív akkor már sikerülni fog.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Egyrészt nem kell váltani a hívások között, legalábbis a régi Asus Zenfone 2-mmel tudtam "konferenciabeszelgetni".

Másrészt mint Dual Active scenario: van egy szám amelyiket tudják az ismerősök, meg van egy másik SIM ami "eldobható" de van hozzá mobilnet jó áron, akár külföldön is, helyi szolgáltatótól. Hosszabb vezetés közbeni beszélgetés esetén ha nem Dual Active a készülék akkor a navigációnak nem lesz net amíg a másik kártyán folyamatban van a beszélgetés, így nem lesz pl. újratervezés forgalmi adatok alapján.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Akartam is írni a Zenfone2- met, de az megrekedt Android7-en. Hibátlan a mai napig.

Ha beszélsz az egyiken és csörög a másik is. Simán mondhatod az elsőnek, hogy varjon picit ne tegye le. Te meg felveszed a másikat. Majd folytatod az elsővel, aki eddig picit várt és nem szakadt meg a hívás. Ez lenne a dual active.

Bar nekem megadta magat par honapja (lemerult, es utana mar nem akart ujra elindulni (az akku feltoltodott, nem az volt a gond) szerencsere az eMMC-t le tudtam forrasztani az alaplaprol, es az egesz flasht atmasoltam HDD-re, fel tudtam mountolni, igy adatok/kepek/stb. nem vesztek el) - de igen, a Zenfone2 sajnos mar eloregedett.

Nekem egyebkent az "erejevel" nem volt gondom, csak ugye mar jottek az appok amiket nem tudtam frissiteni mert ujabb Androidot kivantak maguk ala.

A radio megoldasaval sem voltam teljesen elegedett, az 2-es slothoz tartozo radio "gyengebb" volt. Jellemzo volt, hogy a 2-es kartyaval nem volt terero (belterben), mig az 1-esen siman lehetett telefonalni (nem szolgaltatotol fuggott, ha felcsereltem a kartyakat, akkor is a 2-esben levo nem ment - es nem egyszer csinaltam, rengetegszer kiprobaltam, volt szervizben is emiatt, alaplapot csereltek es az sem oldotta meg, en azt gondolom, by design volt ilyen). Neked nem volt ilyen problemad?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Egyrészt nem kell váltani a hívások között, legalábbis a régi Asus Zenfone 2-mmel tudtam "konferenciabeszelgetni".

Ezt nem tudtam, viszont ilyen szituacio nalam sosem fordul elo, hogy gyakran es kizarolag 2 emberrel mobilon akarjak konferenciazni, arra ott van a szamitogep (zoom es tarsai, akkor latni is a tobbieket). Ha nalad ez gyakori akkor ertem miert keresel ilyesmit.

Ha sokat vezetsz navigacioval akkor nem erdemesebb egy kulon navi (akar mobilnettel) v. kulon mobil? En nem tudnek huzamosabb ideig beszelgetesre, forgalomra es a navigaciora is figyelni egyszerre (foleg ha ugyanazon a mobilon fut, mivel vagy erzekeli, hogy telefonalsz, tehat nem mondogatja, hogy itt fordulj be vagy beledumal a telefonbeszelgetesbe). Ha kamionos vagy akkor lehet mas a helyzet, szemelyautoval szerintem balesetveszelyes.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nekem mondjuk van egy munkahelyi számom és rendszeresen ügyelek. A másik kártya a privátom. Namost: egy szombati ügyeletben úgy tudok a mostani dual-standy telefonokkal privát hívást fogadni, hogy addig a munkahelyi szám sajnos nem kapcsolhatót sípol. Szóval egy egész vasárnap mondjuk nem tudok egy nyugodt privát beszélgetést mobilon lebonyolítani, ha ügyelek. Nem fogok két telefonnal mászkálni emiatt. A korábbi dual active telefonoknál ha a másik kártyán bejött a hívás, akkor váltani tudtam a kettő között.

Könnyezve emlékszem arra az időre, amikor Samsung Galaxy Note 2 dual SIM-es változatát használtam extended battery-vel. Európában természetesen nem árulták (Exynos CPU volt benne vs Qualcomm az EU és US modellekben). Egy módosított orosz ROM-mal használtam legtovább. Az extended battery-vel napokat bírt töltés nélkül. És imádtam a tollat. Aztán eljárt felette az idő. Volt egy Asus Zenfone 2, amiben Intel Atom CPU volt. Valamiért rendszeresen gond volt a hívás fogadással, kicsi volt a képernyője is nekem és az akkumulátor is hamar lemerült. Utána egy ideig Huawei P8max-szal toltam. Az hibátlanul kezelte a két SIM-et egyszerre aktívan és nagy volt a képátló és az akkumulátor is. Már nem volt cserélhető, de napokat kibírt. Utána már nem találtam használható dual active alternatívát. Az etotalk-on ha rákeres valaki most a DSFA-ra, akkor két régi telefont ad már csak ki: a jó öreg Zenfone 2-t és a Huawei P9+-t. Azt snitt.

Mondogatták, hogy két antennát kell tervezni hozzá, meg hogy sokat eszik a két kártya miatt. Egyiket sem tudom megerősíteni. A Note 2-ben képernyőt is cseréltem, meg 1-2 elromló alkatrészt már a végén, hogy életben tartsam. Nem merült gyorsabban 2 kártyával, mint az 1 kártyás változat és azt sem láttam volna a szétbontott telefonon, hogy valami elképesztő mérnöki bravúr kellene a hardware-es implementációhoz. Az alaplap tök hasonló volt. Néhány pöcökben azért eltért az egykártyás és a kétkártyás modell (meg volt aztán LTE is), csak hogy nehogy ugyanazt a hátlapot lehessen rárakni a kettőre. Ezt nem tudom melyik mérnök találta ki, de letörném a kezét.

Nem látom az okát, hogy miért ne lehetne manapság is dual-active készülékeket forgalmazni? Valószínűleg kicsi a piaci igény rá, ami elszomorító. Mostanság egy Xiaomi Mi Max 3-mal szúrom már 2+ éve. Már keresném az alternatívát (nagy képátló, nagy akku, jack aljzat és rendszeres szoftver frissítések), de nem látom. A Xiaomi Mi Max 4-et lemondták. De a 2+ év alatt néhányszor előfordult, hogy a munkahelyin azért nem értek el, mert beszéltem a másikon és ez idegesítő.

Fokozatosan kell feladnom az igényeimet: ha lehetne fizikai billentyűzettel vennék telefont a mai napig is (Palm Treo). Hiányzik a dual active SIM, az extended battery-k. A tollat a Note 2-ben megszerettem, de mondjuk el tudom engedni, ha csak ezen múlik.

De az utóbbi időben több dolog is eltűnt, amit kerestem.

Pl: Szentkirályi ásványvíz Jaffa és Vadmálna ízekben. Szerintem ezt a két ízt nagyon jól eltalálták. Rendszerint ezek fogytak el leghamarabb a polcokról, a Vadszőlős meg a Limonádé ízű ott állt mellette. Írtam nekik. Azt válaszolták, hogy beszüntették a gyártását, mert nem volt rá igény. Ahova vásárolni jártam ott ennek pont az ellenkezőjét láttam.

Aztán ott van mondjuk a laktózmentes Landliebe joghurt. Volt néhány nagyon finom ízesítésű változata. Eléggé fogyott, mert sokszor láttam, hogy nem vagy alig van belőle. Régóta nincs már sehol, írtam nekik. Megszüntették a gyártást, mert nem volt rá igény. Ennek is pont az ellenkezőjét tapasztaltam.

Úgy látszik egy rohamosan zsugorodó vásárlói kategóriába tartozom. Igaz ez a számítástechnikára is. Amikor mondjuk izmos laptopot akarok venni Radeon diszkrét grafikus kártyával. Az egy dolog, hogy izom laptopot AMD processzorral nem nagyon találni, de az Intel-esekbe is csak Nvidia-t pakolnak. Külön barbatrükkök kellenek. És ha valamelyik brand gyártónak van egy jó konfigja Radeon-nal, akkor nézegetem egy kicsit, tökölök és elfogy. A Clevo már rég nem támogat AMD-s megoldást, mint mondjuk 10 éve. Baromi ügyes az Intel, volt is egy cikk, hogy hiába jobb az AMD, hosszú évek kellenek a hegemónia megtöréséhez.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Pixel 4 XL-em van, ez úgy dual, hogy egy fizikai és egy e-SIM. Manapság e-SIM-et beszerezni nem nagy mutatvány. Gond nélkül működik, és ráadásul vanilla Android. Mobilnet egyszerre egyiken van, könnyű váltani, hívás és SMS megy mindkettőről.

Ez nem dual active SIM, hanem klasszikus olcsó dual passzív. Ha hívnak az egyiken, akkor a másikon nem vagy kapcsolható vagy át kell irányítanod a hívásokat és akkor foglalt vagy, esetleg bekopog (majd fizetheted a hívásátirányítás költségét, ha felveszed).

Nem, nincs fent mind a ket halozaton. Leegyszerusitve, bizonyos idokozonkent mintavetelezi, hogy van-e esemeny, ez megoldhato, mert egyszer megnezi az egyik halozatot utana a masikat, es ezt csinalja felvaltva, folyamatosan, x idonken (ami sokkal ritkabb, mint ami a folyamatos beszelgeteshez kell). Viszont amikor valamelyiken bejon egy hivas, onnantol csak azon a halozaton van az ido teljes egeszeben amig a beszelgetes zajlik - ekozben a masik halozatot nem tudja mintavetelezni, hogy ott van-e valami esemeny). A Dual Active-nel ket fuggetlen radio van, lehet az egyik az egyik frekvencian folyamatosan, a masik meg a masikon.

Technikailag a mai radiokkal es atviteli sebessegekkel megoldhato lenne, hogy akar kulonbozo frekvenciakon ugralva tudjon latszolag tobb frelvencian mukodni pont ugy ahogy egy processzorral is lehet multitaskingot csinalni. A jelenlegi atviteli sebessegekkel 1ms alatt siman at lehetne vinni 10ms-nyi hang informaciot, es 10ms kesleltetes eszre sem vennek (pl. 1s mar erezhetoen zavaro, megis megtortenik, gondolom ezt mindenki tapasztalta mar, pl, VoIP hivasok eseten, ha mashogy nem (pl. regen a Skype-nal ez eleg gyakori volt). De nem ez az irany, nem ezt valositottak meg (ezzel nincs is semmi baj, nem ez volt a cel).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2020. 11. 13., p – 11:51

Évek óta két szolgáltatót használok rendszeresen, - (és telefonálásra is..!) - soha nem okozott problémát a passzív elvű kezelés. Bár annak idején én is kerestem az elvileg jobbnak tűnő, dual-aktív műszaki megoldást a mobilok között. Azután rájöttem, hogy ennek nálam nincs túlzott jelentősége. - (Max. pár tucat hívásnál naponta..!) - Ami inkább gondot okoz, az a két szolgáltatót kezelő szoftver és annak felülete.

Mert, az messze nem a kiforrott kategória. A régi WP-men ez kiválóan volt megoldva, 5 évig nem lehetett panaszom rá. Androidon, ami jó lenne ("True Phone", az rettent módon instabil, nálam a Xiaomi sajátja pedig elfogadhatatlan fapad. A G. hetente kétszer frissít valamit a Dual-részen, elég ahhoz, hogy a lezárt kezdőképernyőről a "True"-nak gyakran eltűnjenek a kitett ikonjai, Nem szeretném az időt állandóan manuális visszapakolásukkal tölteni.

Azt várnám egy oprendszertől, hogy frissítések ne érintsék az appok korrekt működését. Gondolom, nem egy fejlesztő fáradt már bele, az egyébként a fejlesztési idő pár évét követően kiválóan használható, okos szoftverének állandó "gallyratételébe". Nem is értem, miért nincs erre megfelelő jogi védelmük? Miért normális az, hogy az MS (a Windows-nál ,) vagy a G. (az Androidnál,) állandóan kihúzza a szőnyeget a lábuk alól. - Persze ezzel a felhasználó-tábornak is visszatérően bosszúságot okozva.

"ket SIM es a hang VoLTE (tehat pl. a masik szolgaltato mobilnetjen keresztul megy az egyik szolgaltato hangja)."

Csak kíváncsiságból kérdezem. Ez miért nem megfelelő megoldás? Mert például a DIGI 4 forintos percdíjával + mellé egy Vodavalami mobilnettel elég jó kombináció és ott is működik ahol nincs DIGI térerő. 

(A dual active azért nem gyakori mostanában, mert jobban meríti az akkut a technológiából adódóan.)

A dual active méltán halt ki.
- a magasabb költség miatt több helyet is foglal a telóban a két rádió, ami nem mindig adja ki
- jóval gyorsabban zabálja az akksit (legalábbis ami nekem volt annál észrevehető volt)

Annakidején én is így álltam neki, hogy dual active kell. Aztán a kellemetlen tapasztalatok után rájöttem, hogy szívás. Dual standby tökéletesen megy, forward if unreachable beállítással mindkét oldalon.
Egyedül addig nem vagy elérhető a másik számon, amíg tart a kapcsolat felépítése (a kicsengés ideje alatt).

Az átirányítás díját meg leszarom. Egyébként is ugyanannál a szolgáltatónál van a két SIM, talán nem is számolnak fel semmit, nem tudom. Sosem foglalkoztam vele.

Csak ezért megvenni valami fos holtágbeli dual active telót imho nem érdemes.
Ha Neked annyira nem fér bele a kicsengés alatti elérhetetlenség sem, hosszú privát beszélgetéseket whatsappon kell csinálni (gyakran úgyis jobb minőségű rajta a hang), arra simán bejön a másikon a hívás.

Ismeretlen hívókat egyébként sem szokásom visszahívni. Viszonylag zárt az a kör, akivel rendszeresen beszélek, nekik pedig el van mentve a számuk. Ismeretlen majd próbálkozik még, és előbb-utóbb elér.
Ha ismerem a hívót őt természetesen visszahívom, vagy akár át is veszem a hívást egyből.

Céges SIM-emről alapvetően csak külföldre telefonálok (Németország, Kína, néha más). A sajátom is olyan olcsó belföldre, hogy sokszor le is szarom. A belföldi céges csoport felé pedig az is ingyenes.

Szoktam a cégesről privátot hívni néha, amikor nem akarom, hogy lássák a saját számomat (a sajátom golden number és jobb szeretek néha egyszerű parasztnak tűnni).

Ebből én nem csinálok ekkora gondot. Max. nem veszem fel. Úgyis ugyanaz a telefon csörög.
Nem tudok mindenkit visszahívni, a munkám sem olyan, hogy ez szükséges lenne. Ritkán gond, ha csak később érnek el.
Aki fontos, hogy elérjen, arról meg úgyis tudok és ha látom, hogy keresett, mielőbb intézkedem.

A kínaiak egyébként arra szoktak rá, hogy mindenféle gateway-eken keresztül hívnak újabban, amik a legkülönfélébb európai országokból befutó hívásnak látszanak. Nem is tudom egy ilyen számot vissza tudok-e hívni egyáltalán. De nagyjából úgyis tudom, kivel van téma, ki kereshetett. Megtaláljuk egymást.