[HK] Troll-szűrő, hála érte bohocmasninak

Hála "bohocmasni" hupper végtelen segítőkészségének, immár van kiegészítőm a böngészőhöz, ami egyfajta troll-lista létrehozására alkalmas. Elkezdtem használni...

Akit érdekel, a szkriptet e topikban (blogbejegyzésben) találja meg a hozzászólások közt:

https://hup.hu/node/171638

Nem kell megijedni, nem Peri nyelven van írva, mert nem én írtam hanem "bohocmasni"...

E szkript nem törli ki a troll illető hozzászólásától kezdve a teljes szálat, csak azt nem jeleníti meg amit ő írt. Az ő hozzászólásából csak a „fejrész” látható. Azaz azt látjuk hogy ő odaszörtyögött valamit, de azt már nem, hogy mit...

Külön hatalmas ajándéknak tartom, hogy a hozzászólás lábrésze se látható, ezokból nem vagyok képes odakattintani a „válasz” linkre, hogy bár nem tudom mit írt de valamit mégis visszaválaszoljak! Ez tényleg remek dolog, mert kevesebb a kísértés!

Azonnal felvettem a troll-listámra a következő illetőket:

—kisbetu (bár nála már mintha mutatkoznának a javulás jelei, de semmi baj, ha óhajt valamit kérdezni tőlem miként haladhatna előre tovább a Jóság felé vezető úton, akkor kérdezzen meg priviben, tudja a mailcímemet...)

—neutrino

—pepo

—NagyZ

—evone

Természetesen e lista lehet hogy frissül majd a jövőben, mármint bővül... bár örülnék neki ha ez nem volna szükséges. Tényleg csak a legidegesítőbbeket óhajtom rárakni.

De hogy most mennyivel szebbek, kitisztultabbak a topikjaim! Igazán hálás vagyok érte bohocmasninak! Bárcsak meglett volna ez a szkript már egy évvel ezelőtt is, nem lett volna szükséges letörölnöm a sok blogomat!

Hozzászólások

Vicces, amikor egy "programozó", aki "programnyelvet" ír, nem képes elbánni egy böngésző addonnal saját kútfőből. Btw a megoldás már létezett régen is.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

energiavampir? ne viccelj mar. poliverzium egy vegtelenul primitiv, beteg ember, akinek grandiozus tevkepzetei vannak azzal kapcsolatban, hogy o mihez ert. jol mutatja ezt a bejegyzes is, hogy igazabol semmihez, hiszen egy egyszeru dom filtert nem tudott egyedul osszerakni a nagy varazslo.

 

az a baj hogy az internet terjedese teret enged minden korlatozott elmevel (lasd: poli) rendelkezo szemelynek, hogy a hulyeseget nyomja. olyanok, mint mondjuk a fidesz hivok, akik azt kiabaljak, hogy lopjon csak az orban, addig sem mas lop, vagy meg rosszabb, mint a vakcinaellenesek. sok van beloluk, es a hulyeseget csak ugy sugarozzak.

Warning: aki általam kitiltott trollok beszólásait idézgeti, a postás szerepét játszva, maga is kitiltásra kerül! Nincs szükségem "mailer démonokra" ezen a helyen.

Pláne arra nem hogy ekkora baromságot postoljon. Ez olyan mintha azon gúnyolódnál, hogy egy hegesztő szakmérnök nem képes megtervezni egy interkontinentális rakéta üzemanyagrendszerét. Egészen nyilvánvaló, hogy oda más tudás (is) kell, nemcsak az amit ő tanult.

És erre ne válaszolj, mert tényleg letiltalak akkor. Ismétlem, NINCS SZÜKSÉGEM KÉRETLEN POSTÁSOKRA!

A példád erősen túlzó. Neked csak az internetes keresőt kellene tudni használni. Persze azt megértem, ha az általad szeretett nyelvek és a csodálatos saját nyelveid mellett a JS-t és hasonlókat bottal sem piszkálni való szarnak látod, de az az elme szabadságának megcsúfolása, hogy a megoldás keresése helyett csak rinyálni voltál képes, és másnak kellett megoldani helyetted a problémád, és amit te magad is képes lettél volna megoldani, ha nem egy óriásgebén ülve mászkálnál a világban.

:)

Az utóbbi időben nagyon ellenséges vagy velem. Kérlek ne folytasd, nem szeretnélek téged is letiltani. Nincs jogod megszabni mit vagyok hajlandó vagy szeretek tanulni, és ha én nem cseszegetlek téged mert te nem írsz programnyelvet, akkor neked sincs jogod hozzá hogy engem csesztess azért mert nekem meg a webprogramozáshoz és a dzsuvaszkripthez nincs és nem is volt kedvem.

És itt fejezzük is ezt be kérlek mert erre nem óhajtok több időt vesztegetni, oké?

Béke veled!

Mindenkivel ellenséges vagyok. Talán azért nem tűnt fel neked, mert általában magaddal vagy elfoglalva.

Remélem, tisztában vagy vele, hogy ha "letiltasz" embereket, azzal a szeretetüktől is megfosztod magad. Elismerem, hogy az előző mondatot pl. NagyZ vonatkozásában elég nehéz értelmezni, de szerintem érdemes megpróbálni.

:)

Ha valaki ellenséges velem, attól ugyan miféle és mennyi szeretetet kaphatnék? Pláne ha mint te még be is vallja, majdhogynem dicsekedve hogy ő ellenséges?

Egyáltalán, miért is kéne neked ellenségesnek lenned bárkivel is DIREKT?! Oké, ha megbántanak, ellenséges vagy, ezt értem, önvédelem meg ilyesmi. De miért kell eleve azt az attitűdöt felvenni hogy márpedig te ellenséges leszel és kész? Mi a jó ebben? Ez már magában is a gonoszság egy formája szintén, csak azt remélem ez valami póz a részedről ami pedig valójában nem igaz.

Nézd, énnekem nincs szükségem ellenségekre. Akkor se ha nem fizikailag bántanak csak igyekeznek lelki fájdalmat okozni. Mert még ha ezt el is tudom viselni, ez rengeteg „szellemi energiába” kerül, amit inkább az alkotásaimra óhajtanék fordítani. MÉG AKKOR IS, ha az a te szemedben vagy bárki más szemében - vagy akár mindenki szemében - nem minősül értékes alkotásnak, vagy akár semmiféle alkotásnak se.

Sokszor írtam már ezt.

Én tehát arra kérlek, ne legyél velem szemben ellenséges (a gúnyolódást is az ellenséges érzület megnyilvánulásának tartom!) mert nem érzem úgy, hogy erre rászolgáltam volna. Legjobb tudomásom szerint soha nem bántottalak, akkor te miért bántasz engem?

Amennyiben mégis folytatod, tényleg kénytelen leszek letiltani téged (is) egyszerűen mert mást nem tehetek. Illetve biztos tehetnék, de őszintén bevallom még mindig ez tűnik a legokosabb döntésnek, még ha el is ismerem magam is, hogy ezen döntésnek is lehetnek negatívumat.

Én egyszerűen nem szeretem a szarkasztikus megjegyzéseket, a szurkapiszkálásokat, még akkor se ha ezeket mások jópofaságnak tartják és holmi „elmetornának”, ártatlan élcelődésnek. Rossz érzést okoz bennem. És nem is nagyon hiszem hogy ezt ne tudtad volna magadtól is eddig rólam, de oké, hátha mégse, szóval most beírtam. És arra is kérlek ne próbálj meg önjelölt pszichiátert játszani felettem. Nem igénylem hogy felhívd a figyelmemet holmi általad vélelmezett „emberi gyengeségeimre”. Én konkrét dolgokról óhajtok csevegni, pontosan azokról amikről topikot nyitok, vagy esetleg azon témákról ami topikokat látogatok. Arra meg aztán végképp és pláne nincs szükségem hogy letiltok egy trollt mert nem vagyok kíváncsi rá, erre annak a postját valaki mégis beidézi mint önkéntes postás, te meg örömmel felkapod a témát mert jaj de jó, ezzel kissé felbosszanthatsz engem. És így a letiltott troll mégis eléri a célját kerülőúton, s jót röhög a markába.

Aki ezt csinálja igenis le lesz tiltva. Nem riadok vissza akár a fél HUP letiltásától se ha nagyon muszáj. Nem szeretném, de nekem az első mégiscsak az ALKOTÁS. Az amit én annak tartok. Ehhez nyugalom és lelki béke kell.

Szóval ez van. Remélem úriember vagy és megértve álláspontomat, ennek megfelelően cselekszel a jövőben.

Béke veled!

Abban a tévedésben vagy hogy azt hiszed a „lelki béke” egy bináris valami, nulla vagy egy, vagy van vagy nincs.

Az én véleményem azonban az, hogy az egy skála aminek fokozatai vannak. Abban teljesen egyetértek veled hogy amíg szükségem van erre a troll-szűrőre addig a lelki békém NEM TÖKÉLETES.

Ez igaz.

De hol állítottam én olyasmit hogy én e téren tökéletes volnék? Buddha maga talán az, de én semmiképp se mert hol vagyok én még őtőle?!

Ez a troll-szűrő egy lelki mankó. Én magam is IDEIGLENES MEGOLDÁSNAK tartom. Egy szükséges rossznak. És írtam is itt valahol hogy magam is érzek miatta némi lelkifurdalást.

Igazából azon gondolkodom hogy hátha legalább kisbetu-t ki kéne vennem a troll-szűrőből, mert nála mintha már mutatkoznának a javulás halvány jelei. Majd meglátom. De még őt se mostanában.

Én úgy vélem az utóbbi napokban vagy talán hetekben is jelentős haladást értem el abban hogy én magam jobb emberré váljak, beleértve ebbe a nagyobb türelmet is, de tudod ez olyan mint amikor valaki leszokóban van a cigiről: nem bölcs dolog ha nagy kísértésnek teszi ki magát az elején! Sajnos ha a trollok nekem beszólnak, erős az ingerenciám arra hogy hevesen válaszoljak vissza nekik. És ki tudja mikor robbannék ha megint látnám mindegyikük piszkálódását. Aztán meg csak szégyenkeznék miatta én magam is.

Majd idővel. Nyilván az a cél hogy ne legyen szükségem efféle mesterséges segítségekre. Ez igaz. Ezt jól látod. Egyelőre azonban még jó szolgálatot tesz.

Béke veled!

Mondjuk ezt a logikát nem értem.

Én pl. 5 év hobbi és 5 év professzionális programozás után meg tudok csinálni egy csomó apró dolgot saját magamnak, de semmi webes technológiával nem dolgoztam soha, nem ismerem a böngésző addonok működési elvét, nem ismerem a mai weboldalak felépítésének az elméletét vagy gyakorlatát, és feltételezem, hogy egy olyan programnyelvet kellene használni az addon írásához, amit szintén nem ismerek (bár fene tudja, lehet, hogy C-ben, C++-ban vagy Pythonban is lehet addont készíteni és akkor tévedtem).

Meg tudnám csinálni? Biztosan, csak el kellene töltenem hosszú órákat először az utánanézéssel és megértéssel, megtervezéssel, próbálkozással, megtanulással. Ha van valaki, aki ezt kisujjból kirázza és megteszi szívességből, nem tudom, miért ne élnék a lehetőséggel, és miért szopatnám inkább magamat 1-2 héten át valami olyan dolog megtanulásával, amit vélhetőleg soha az életben nem fogok többet használni.

Én nem találom ezt viccesnek, de persze mindenkinek más a humorérzéke is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Pont erről van szó. Utálom azt a nyelvet, amúgy persze nem is értek hozzá. De nincs is kedvem megtanulni. Nem tudom mit nem lehet megérteni azon, hogy mindenkinek más az ízlése, és vannak nyelvek amiket éppúgy rühellek már első pillantásra is mint errefelé egyesek az én Peri nyelvemet.

De meg önmagában az se lenne elég ha azt a nyelvet megtanulnám, egy csomó mindent meg kellett volna még tanulnom ahhoz a Webről meg a böngészőkről hogy tudjam, MIT kell leírnom a JS kódban ahhoz hogy azt csinálja amit akarok.

Valószínűleg amúgy rég belekezdtem volna ha C nyelven lehetne plugineket írni hozzá. Nem is zárom ki egyébként hogy ez lehetséges, de érdekes módon sehol nem jött még szembe velem cikk arról ami ilyesmiről szól. Mindenütt csak hogy JS, JS! Hányinger na hogy mindenre ezt akarják ráerőltetni.

(Tisztában vagyok vele hogy a C nem interpretált nyelv, nem pluginezésre készült, nem kell hogy a trollok ezt benyögjék ide. De még csak nem is Perl nyelvű a plugin).

Tényleg, van egy ötletem! Szerintetek miként lehetne megoldani, hogy a böngészőt Peri nyelvű szkriptekkel pluginezhessem? Mi kéne hozzá? Miféle interfészt kéne csinálni ehhez a Peri nyelvem és a böngésző közé, vagy hogy is menne ez? Az megoldható, hogy Peri programot indítsunk C programból. Még a shell hívására se okvetlenül van szükség hozzá.

Valószínűleg amúgy rég belekezdtem volna ha C nyelven lehetne plugineket írni hozzá. Nem is zárom ki egyébként hogy ez lehetséges, de érdekes módon sehol nem jött még szembe velem cikk arról ami ilyesmiről szól.

Ez olyan, mintha székrekedésed lenne, és azt mondanád, ürítesz, ha valaki kinyalja a segged. :D

Szerintetek miként lehetne megoldani, hogy a böngészőt Peri nyelvű szkriptekkel pluginezhessem? Mi kéne hozzá?

Az, hogy valaki kinyalja a segged.

Topikcím 2022-ből: "[HK] RAM-ot bővítettem, hála a trolloknak".

:)

Nem is érthetsz, mert a képzeletedből kérdezel át a valóságba. Haroldking korábban többször panaszkodott, hogy nem tudja szűrni a szerinte trollokat. Többször több javaslatot kapott erre alkalmas böngésző kiegészítőkre (JS, CSS alapú megoldások), de neki derogált foglalkozni velük. Talán mintha az is felmerült volna, hogy plugint sokféle nyelven lehet írni. De ugye neki semmi sem jó, senki ne pofázzon bele a világába. Meg hogy gondolja bárki, hogy ő rákeres és gondolkodik rajta, hogy hogyan oldhatja meg a saját problémáját, hiszen alkotnia kell, és csak sírni van ideje a trollok miatt, ellenük tenni nincs. Ja, meg ez nem is az ő gondja, hanem a HUP-on kellene pontosan olyan moderálási rendszernek lennie, mint amit ő elképzelt...

:)

Valóban, nem követtem a történéseket.

Feltételeztem, hogy ha valaki kész megoldást kap, az azt jelenti, hogy csak használni kell.

De ezek szerint egy félkész (vagy 90%-ban kész, lényegtelen a pontos szám) megoldást kapott, amivel még vacakolnia kellett volna, és ehhez nem volt kedve. Hát, ez már csak ilyen. Mindenki eldöntheti, hogy mivel akar foglalkozni és mivel nem. Úgy látszik, neki a félkész megoldás használatba vételével nem volt kedve foglalkozni.

És akkor visszakanyarodtunk oda, hogy ez vajon nevetséges-e vagy nem.

Én mondjuk megnéztem volna, hogy a kapott félkész megoldásból mennyiből tartana kész megoldást faragni. Az a baj, hogy még ha 99%-ban kész is valami, és csak be kell tenni valahová mondjuk, de valaki nem tudja, hogy mit kell vele kezdeni (nem csak azt nem tudja, hogy hová kell betenni és hogyan, de azt sem, hogy egyáltalán a következő lépés az, hogy be kell tenni valahová és ennyi az egész), akkor simán lehet, hogy feltételezi, hogy valami bonyolult dolgot kell még csinálni vele, és úgy dönt, hogy nem ássa bele magát, nem foglalkozik vele.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Anélkül, hogy bármelyik oldalra állnék.

 

Talán pepo-nak voltak a billentyűzetével valami kiosztásproblémák, amire haroldking adott valami megoldást, majd utána többször is felhozta negatívumként, hogy ahelyett hogy a manual alapján megcsinálta volna magának, inkább vett új billentyűzetet. (vagy valami hasonló, a konkrét sztorit nem láttam.)

Csak a kész vs. félkész megoldások megítélése végett.

Szerintem.

Csak azt ne feledd el, hogy Pepo esetén nem az volt a baj hogy nem alkalmazta a megoldásomat, hanem az hogy a megoldás megkapása előtt is és utána is minden módon igyekezett engem bántani, velem gúnyolódni, abszolút minden ok nélkül mert soha korábban nem bántottam őt.

Továbbá, abban a megoldásban amit írtam neki, minden benne volt, jó részletesen, egy abszolút nkezdő is végre tudná hajtani, s ez az állításom ellenőrizhető is, mert ott van még most is a fórumban, sőt nemcsak magyar de angol nyelven is.

Ezzel szemben ami úgymond „megoldásokat” én állítólag kaptam, azok olyan szinten nincsenek/nem voltak készek, hogy azt se tudtam mi a jó büdös francot kezdjek velük, sőt, egyáltalán hogyan induljak el, még azt se tudtam legalább a google-ben mit kéne kérdezni hozzá. És ez is ellenőrizhető, mert olvassátok csak vissza, még amikor bohocmasni ajánlotta nekem e megoldást amit most használok, még tőle is azt kértem ugyan írja már le legalább azt hová is kéne ezt betennem, azaz hogyan telepítsem mert halvány fogalmam sincs arról sem!

Ő MEGTETTE.

Ezért tudom most használni EZT A MEGOLDÁST.

Értsétek meg már végre hogy nem mindenki foglalkozik böngészők fejlesztésével, pluginezésével stb! Például honnan a búbánatos francból találhattam volna ki magamtól hogy ahhoz hogy ezt feltehessem, nekem valami guerilla akármicsodát kell előbb telepítenem?! Az én fogalomtáramban az nem guerilla hanem gerilla, és lényegében egy dzsungelharcos. Halvány fogalmam se volt addig róla hogy van ilyen bővítmény vagy mi a szösz. Egyáltalán, még ma is PERVERZ dolognak tartom hogy ahhoz hogy egy böngészőt bővíteni lehessen előbb még egy másik bővítményt kell feltenni! Teljesen nyakatekert, elfuserált megoldás a szememben.

Hogy valaki CSS-t vagy mi a tökömet küld nekem? Azt is félig készen? Ember, én AZT SE TUDOM MI AZ A CSS! Már ha jól írom a nevét. Azt se tudom mire való, bevallom őszintén.

Ez az egész webes, felhős, internetes, hálózatos anyámkínja egy olyan terület amibe minimális mértékig se kapcsolódtam bele. Igen, én értek a számítógépekhez, a Linuxhoz, nem is nkicsit, de NEM MINDEN TERÜLETÉHEZ.

Van amibe beleástam magamat, van amibe nem. És nem értem, miért lenne ez nevetséges vagy megvetendő. Nem érthet mindenki mindenhez.

Igazából különben még amibe alaposan beleástam magamat az is bizonyos értelemben MELLÉKES nekem, mert fő dolgomnak nem a számítástechnikát hanem az írást tartom.

Peponak ellenben nem kellett volna beleásnia magát semmibe, abszolút részletesen leírtam mindent. Ott van ma is, mondom, lehet ellenőrizni. De ha nem olvasta el és nem használja, még az se baj, bánja a tököm, de illett volna nem baszogatnia engem úton-útfélen. Állandóan azt emlegetve hogy szerinte milyen hülye vagyok meg ilyesmi. Hát ha ezt teszi persze hogy visszavágok azzal hogy ő meg valami máshoz hülye. Bár igazából nem hiszem hogy az volna, csak lusta. Egészen biztos hogy az, mert nem azt írta hogy nem KÉPES követni a leírást amit adtam hanem hogy ő el se olvasta azt mert az szerinte túl hosszú. Hát édesjóistenkém, valóban az de ez az ára annak hogy a kezdők is képesek lennének használni...

Ezzel szemben ÉN nem kaptam semmi korábbi megoldás esetén ilyen alapos és részletes leírást. Az én esetem és pepóé tehát merőben más! Ileltve most végre kaptam, thanks to bohocmasni, és ÍME, azonnal éltem is vele, elkezdtem használni!

Mert ez végre olyan megoldás aminek az alkalmazása nem haladta meg a tudásomat.

Nem tudom mi a baj ezzel. nem lehet professzor mindenki mindenben.

Minden korábbi megoldás amit állítólag kaptam, olyan lyukakat tartalmazott amit a saját ismereteim - minthogy nem léteztek a témában - nem volt képes kitölteni, azaz olyan volt a számomra mintha egy Linuxra frissen áttérő valakinek lenne egy pőroblémája, és kapna „megoldást”, hogy telepítsen egy programot, amihez azonban újra kell fordítania az egész kernelt is hogy abban benne legyen a megfelelő modul. És még ezt se írnátok le neki csak a program nevét, amikor pedig az neki nem megy röhögtök rajta hogy milyen LUSTA állítólag, pedig nem az de azt se tudja szegény flótás hogy legalább mire kéne rákeresni. Sőt még azt se tudta addig hogy lézezik kernelfordítás.

Mindenki azt tudja amivel már foglalkozott életében, s annál jobban tudja minél többet foglalkozott vele addig. Én pedig ezekkel a dolgokkal SOSE foglalkoztam, teccikérteni?!

Az összes többi minden amit még ezen rágódna valaki a szememben kizárólag trollkodás és tuti le fogom tiltani mert már nagyon elegem van belőle. Tehát kérek mindenkit itt fejezzük be.

Az én fogalomtáramban az nem guerilla hanem gerilla, és lényegében egy dzsungelharcos

Csak érdekessségképpen írom, hogy ugyan magyarul valóban gerillának írjuk (ahogy sok más idegen szót is, kiejtés alapján), valójában a guerra = háború szóból jön. Nem tudom, hogy eredetileg latinul a g kiejtésében volt-e különbség a magas és mély hangrendű követő magánhangzó esetén (ahogy pl. c esetén nem volt de ma minden latin alapú nyelvben mégis van), vagyis pl. hogyan ejtették ki a "ge" és "ga" szótagot, de ma a latin alapú nyelvekben a követő magánhangzótól függ a mássalhangzó hangzása. "ge" nyelvtől függően valami zse szerű hang lesz, ga meg gá-nak hangzik, vagyis a g marad gé. Ezért aztán ha azt akarják mondani, hogy ge, akkor trükközniük kell, ezért szúrják be a g után a mély hangrendű u-t. Gu gu-nak hangzik, de a gue az ge-nek. Plusz érdekesség, hogy ha mégis azt kellene mondani, amit magyarul gue (vagy gui) módon írnánk le, akkor pl. spanyolban és portugálban az u-ból ü lesz: güe vagy güi (illetve a brazil portugálban kb. 10 éve ez megszűnt, egyszerűsítés végett. A portugáliai portugálban nem tudom, hogy írják). Szóval a guerra az kiejtve gerra (vagy gehha portugál kiejtés szerint), guerilla az gerilla (vagy gerijja, gerizsa, ahogy az adott országban a -ll- szól), és pl. a lingüica az linguisza (képzeljetek oda egy szedillát a c-hez).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha a saját nickedet is beállítod, kevesebbet kell görgetned.

:)

Miért nem saját magadat tűnteted el a hup-ról, ha nem bírod elviselni a kritikát?

És milyen jól tettem hogy visszatértem, mert nagy hírverést csaphattam az egészséges táplálkozásnak, és ezzel segíthettem néhány embernek, azaz ezzel JÓTETTET hajtottam végre!

Igaz ez nekem sokba került, bánatba, szenvedésbe, stresszbe és idegességbe a trollok miatt, de MEGÉRTE, hiszen most nemesebb embernek tarthatom magamat.

Ne gyere azzal hogy nem sokan fogadták meg a tanácsaimat. Ha csak EGYETLEN ember megtette, már megérte, holott legalább kettőre emlékszem így hirtelenjében de lehet hogy több is volt aki beírta a hup-ra, aztán meg, aki MÉG nem fogadta meg az is megteheti később, hiszen már ott jár a fejében a gondolat!

Szerintem amilyen hype-ot csaptam a dolognak, tíz évvel később is emlékeznek majd rá sokan, s ha akkor észreveszi valaki hogy jelentősen elkövéredett, valami derengeni fog neki arról, mit kell tennie. Nyilván nem emlékszik majd a részletekre, de felmerül majd az elméjében a szó hogy paleo, vagy carnivore, vagy lowcarb, ilyesmi, rákeres... És belevág, és hasznára válik, HÁLA NEKEM, mert én MOST ezt így bedobtam a témába!

Én tehát JÓ vagyok mert hasznára válok embereknek, nem úgy mint a Gonoszok, a trollok!

Könnyedén el tudom képzelni hogy még a mostani legnagyobb trolloknak is ez menti meg az életét pár évvel később... Nos nem lennék szívesen a helyükben akkor, mert iszonyatosan szégyenkeznek majd...

Értem, szóval szerinted a trollkodás, az kritika. Nos, én merőben más véleményen vagyok. Szerintem ugyanis

trollkodás = gonoszság.

És ez még akkor is igaz ha megállná a helyét az, hogy kritika. Mert még e legjobb esetben is gonoszsággal vegyített kritika volna, sőt, messze túlnyomó része volna a gonoszság.

Szerintem ez vicces. Azt nem gondoltad meg vegig soha, hogy esetleg Veled is lehet problema? A trollkodas ok-okozati dolog...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Hát persze hogy ok-okozati dolog. Két oka van:

1. Valaki egy picit más mint a nagy átlag:

- egy kicsit okosabb egyes dolgokban

- más dolgokban egy kicsit hülyébb vagy tanulatlanabb

- az érdeklődési köre nem szokványos

- akad pár terület amiben jelentős mértékű a szorgalma, igyekezete

- gazdagabb vagy szegényebb az átlagnál

- van valami testi vagy lelki fogyatékossága

- a beszéd/írás stílusa, netán a helyesítrása furcsa/helytelen/idegenes/túl magasröptű/elvont, stb

- whatever

2. akad a közösségben néhány Gonosz illető is, akiknek a gonoszságát a következők táplálják:

- saját sikertelenségük, aminek számos oka lehet de bizonyára közrejátszik benne saját lustaságuk is

- irigységük a náluk kiválóbbra

- a puszta unalom, nem tudják mással eltölteni a szabadidejüket

- semmi pozitív dologra nincs képességük, így hogy mégis cselekedjenek inkább támadnak és rombolnak

- whatever

 

És máris megvan a trollkodás vegyülete! E gonoszok rászállnak a „picit más” illetőre aki „kilóg” a közösségből, és ott piszkálják ahol csak tudják. Nekik ez szórakoztató, azt meg telibeszarják hogy a másiknak ez rosszul esik.

A nagy többség meg röhög az egészen, mókának tartja, ami már eleve szégyenletes és önmagában véve is gonoszság, bár nem tagadható, nem oly mértékű mint az, amit maguk a trollok művelnek.

Tehát igen, persze hogy megvan itt az ok-okozati összefüggés. Ettől azonban még gonoszság.

Klasszikus másik szemében a szálkát, sajátjában a gerendát se.

Elvan az ő kis saját dimenziójában, az meg hogy a valóság mi körülötte az egy külön kérdéskör. De inkább ez legyen mint valami más őrültség, itt legalább szórakoztat ha kis dózisokban olvasod.

Dehogy szúrom őket... De ettől még kötelességem rávilágítani hogy amit tesznek, gonoszság. Elvégre ha ezzel senki nem szembesítené őket, honnan is vehetnék észre ők maguk, és nem indulna el bennük a lelki fejlődés!

Az hogy letiltottam őket, meg azért van mert attól hogy jó vagyok s igyekszem szeretni és segíteni még a trollokat is, attól még az én életem se csekélyebb értékű mint az övék, s jogom van nekem is az önvédelemhez, azaz a nyugalomhoz. Nem tagadom meg a segítséget azonban tőlük se: Akármelyikük küldhet nekem privit ha úgy érzi, segítségre, tanácsra szorulna. De nekem nincs időm hülye vég nélküli szarpofozásra. Mert ez a szófosás, nem a regényeim, ahogy kisbetu állítja. (bár szerintem ezt is csak gonoszságból mondta és még ő maga se gondolja komolyan).

Mindenesetre én tényleg Alkotni szeretek nem ezt ami itt megy. Ha csak 1 vagy 2 troll lenne, s kevésbé „aktívak”, még ment volna másképp a dolog talán, de túl sokan vannak, így e drasztikus eszköz bevetése célszerűnek látszott.

Oh... igen, az lehetséges. Sajnos azonban bár én kétségkívül sokkal előrébb járok a Tökéletesség felé vezető úton, mint ők, de ez messze nem jelenti azt hogy el is értem volna a Tökéletességet. Igaz szeretek viccelődni azzal hogy én már Tökéletes vagyok meg ilyesmi, de azért azt én is tudom hogy ez nem igaz. Ebből a sajnálatos tényből pedig az következik hogy a bennem élő Jóság bár jelentős, de arra még nem elég hogy egyszerre tudjon kezelni ennyi sok és ilyen hatékony trollt.

Pontosabban, az utóbbi napok tapasztalatai azt igazolják hogy tulajdonképpen képes vagyok még erre is, de bevallom teljesen őszintén, ez nekem igazán jókora erőfeszítésbe kerül, amit - néven nevezve a dolgokat - sajnálok, mert amit erre fordítok azt nem tudom az alkotásaimra fordítani. Hát ez van, na...

Szóval, a trollok most éheztetve lesznek. Amelyikükben nyiladozik a jószándék, az, ismétlem, megtalálhat engem priviben. Ha látom a levél tartalmából hogy komolynak tűnik a kísérlete a megjavulásra, hogy valóban a benne élő bodhicitta kéri a segítségemet az őt elnyomó klesháktók való megtisztulás érdekében, akkor én kezem-lábam törve iparkodom majd a segítségére. Addig azonban csak magamnak okoznék kárt ha lesüllyednék a szintjükre, szópárbajt vivandó velük.

Te is tudod hogy igazam van, hiszen sok ideje itt vagy a HUP-on, tudod hogy számos alkalommal megtettem ezt. Aztán mi volt az eredménye? Nem tudtam nekik segíteni így, magamnak meg rosszat tettem.

Nem valami ELLEN kell küzdeni ugyanis, hanem valamiÉRT.

Nem a trollok ELLEN, még csak nem is a gonoszság ELLEN, hanem a jóságÉRT.

Amúgy, eldöntöttem hogy beszerzek magamnak egy olyan ruhát, tudod, amit ezek a tibeti szerzetesek viselnek... nagyon tetszik! De nem akarom az Amazonról rendelni, sok kritikát olvastam hogy hiába néznek ki jól, az csak kamu hogy vászonból lennének. De vannak hindu ismerőseim, meg fogom kérni őket hogy segítsenek valami „original” ilyesmi beszerzésében.

Igen, eldöntöttem hogy rendszeresen fogok meditálni.

Látom hatalmas aktivitást fejtenek ki e topikban a trolok, egymás után szórják a kommentjeiket. Ezúton üzenem nekik mély tisztelettel, kizárólag akkor kommenteljenek ha amit írnak azt nem nekem szánják hanem a topik más látogatóinak, különben ugyanis kárbaveszett energia... mert tényleg és igazán nem látom amit írnak, csak a hozzászólás felső keretét! És ha hiszik ha nem, de semmi ingerenciát nem érzek arra hogy akár ideiglenesen is kikapcsoljam a troll-szűrőt és elolvassam a kommentjeiket! Ezt nem kell „megállnom” holmi megfeszített akaraterővel, mert tényleg nem vagyok kíváncsi rájuk!

Megírtam fentebb: ha valami lényegi mondandójuk van nekem, azt elküldhetik priviben. That's it!

Nem óhajtom olvasni amit ide írtok, s nem is fogom, mert nem akarom a tudatomat tisztátalanságokkal fertőzni. Sorry!

Béke veletek!

Na megyek meditálni, ajánlom nektek is.

BUDDHAM SARANAM GACCHAMI,

DHAMMAM SARANAM GACCHAMI,

SANGHAM SARANAM GACCHAMI!

Az a baj, hogy az a tudat eléggé fertőzött a hup népe nélkül is.

Csak sajnos senki nincs, akit érdekelne, mert barátai, szerettei nincsenek, nem néz rá a kutya se. (Mondjuk a kutya jobban is teszi, mert még elkapná és megenné.) :(

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

nem akarok lemenni arra a szintre hogy az egesz eletet gyalazzam, mint o szokta. az biztos hogy amit itt nyom azt megnezetnem: 6 havonta kitalal valami teljesen uj eszmet (ugy latom most jott a meditacio meg a jo/rossz, elotte ki tudja mar mik voltak az elmult evekben...), de az latszik hogy egyre jobban gurul el a gyogyszer.

Az a baj kedves HK, hogy az összes faszságodat  elméletedet amiről úgy gondolod, hogy tudsz, abban azonnal a mesterek közé sorolod magad. Fel sem merül benned, hogy van egy út, amit be kellene járni és fejlődni.

Ezzel ki is zárod, hogy valamiben nem te vagy a legjobb. Ez meg már azt hiszem, hogy a pszihiátrián mondják, hogy nem annyira jó dolog. :)

Egyetlenegyszer se állítottam még, tudtommal, hogy a meditávióban mester lennék. Sőt, itt és most kijelentem hogy abszolút kezdő vagyok benne.

Tehát ne túlozz te se, kérlek. És ne használj csúnya szavakat, akkor se ha aztán áthúzod őket. Azzal az erővel ki is törölhetted volna teljesen, és mennyivel szebb lett volna úgy a postod!

Egyéb kérdés?

Az hogy blődségeket írok, a te tekintélyelvű kijelentésed csupán, amit nem támasztottál alá észérvekkel.

Az meg hogy csúnya szavakat használsz, olyasmi, amiről tudom hogy az a célod hogy az érvelésednek nyomatékot adj, fokozd a meggyőző erőt, épp csak hiába, mert ha nincs érv, annak meggyőző ereje nulla, hiába fokozod tehát obszcenitással mert nullának a sokszorosa is nulla.

Engem amúgy nem zavar, tőled nem is várok kifinomultabb stílust lévén hogy nem vagy művész, de saját magadat emelnéd felsőbb, nemesebb szintre ha leszoknál róla. És ez még csak a stlilisztikai része a dolognak, mert ismétlem, érdemleges cáfolatot se adtál eddig a nézeteimre.

Nos az egészséges táplálkozással kapcsolatos nézeteiddel egész addig nem volt bajom míg csak arrol volt szó hogy ketózol. Te dolgod. 
 

Azzal kapcsolatban hogy ezen meggyőződésed alapján lassan elő állatot eszel belestől, majd az orvosi zárójelentés megcáfol.

Részemről ez beteg és semmiképp nem idevaló. 

Élő állatot nem eszek, legfeljebb néhány bogarat. Mi a baj ezzel? A gorillák és a csimpánzok is esznek élő bogarat. De EMBEREK IS, például egyes dél-amerikai indiánok bizonyos szarvasbogarakat. (oké, előbb letépik a fejüket mert az túl kemény). De szerintem tuti akad ilyen afrikai törzs is.

Az is köztudott hogy a (nyers...!) állatbél kifejezetten csemegének van tartva egyes „primitív” embercsoportok esetében.

Azaz én azt hiszem semmi igazán különlegeset nem teszek. Igen, úgy étkezem mint a vademberek ez oké, de ez nem BETEGES ahogy te állítod. Tarthatsz vadembernek emiatt, semmi gond, emiatt nemcsak meg nem sértődöm, de őszintén megköszönöm ha ezt hangoztatod rólam mert ezt épp nagy DICSÉRETNEK fogom érezni... ez azonban nem beteges amint látod, hanem TERMÉSZETES, ez a mi ősi életmódunk (táplálkozásilag legalábbis) amit követnünk kéne a saját érdekünkben! Épp ez a filozófiai alapja az egész carnivore diétának! A LÉNYEGE!

Filozofiai alapja nincs egy diétának sem. A diétáknak élettani alapja van . Max vallásos köntösbe van bujtatva. Ne egyèl meg olyat amitől beteg leszel. Hallottal már a halal vàgásról? 

a primitiv törzsek nem diétáznak, hanem esznek. És nem sokan érik meg az öreg kort.

Fogalomkeveredésben vagy és ideologizálsz.

Hajaj pedig de sok diétának van filozófiai alapja (is)!

Például a vegánságnak. Ott ugye állandóan azzal jönnek hogy „nincs jogunk kihasználni az állatokat”. Meg hogy nem szép dolog levágni őket, fájdalmat okozni nekik, stb. Ez gyakran keveredik vallásos megfontolásokkal is, főleg a hinduk és buddhisták részéről. Persze most ráfoghatod hogy ez nem filozófiai hanem etikai alap, de teljesen mindegy, a lényeg hogy ennek így önmagában semmi köze az élettani alapokhoz. Például amikor azzal érvelnek, ha megeszünk egy állatot, telítődünk annak „szellemiségével”... de persze erre semmiféle tudományos bizonyítékot nem tudnak felmutatni, sőt még arra se képesek hogy definiálják, mi az a „szellemiség”.

Ott van aztán a paleo. Abból indul ki, hogy mit evett az ősember, és mit esznek a ma élő természeti népek. Ez már lényegesen tudományosabban hangzik, és azt se titkolom, ez lényegében a carnivore diétának is egyik fő kiinduló pontja. A baj csak az, itt is van sok homályos pont, hogy mást ne is mondjak, például az, hogy amit a mai természeti népek esznek, az mennyiben mondható azonosnak azzal, amit az ősember evett?! A paleo azt mondja, a mai élő természeti népek lényegében ma élő, köztünk élő ésemberek. Ez a paleo filozófiai alapja. Legalábbis legnagyobb részben.

Ezzel szemben a carnivore diéta úgy tartja, a ma élő természeti népek bár nyilván sokkal közelebb állnak az ősemberhez mint a nyugati civilizáció embere, de már ők is nagyon eltávolodtak az ősemberi táplálkozástól, mert amikor az „igazi” ősember élt, akkor még létezett a megafauna, az ősember tehát majdnem mindig csak húst evett (mármint zsírt is, szóval állati eredetű táplálékot), és csak elenyészően ritkán bármit ami növényi eredetű. Tehát növényt csak éhínségek idején fogyasztott, de az nagyon ritka volt, különben legfeljebb elrágcsált pár vadsóskalevelet vagy ilyesmit fűszernek, és kész ennyi! Ez tehát a carnivore filozófiai alapja.

És még a SAD diétának is van filozófiai alapja: ez a hirhedt táplálékpiramis. Eszewrint kéne ennünk, azért, mert ezt komoly tudósok mondják, nekik hinnünk kell mert csak és kész.

Valójában ezen dolgoknak amiket itt filozófiai alapnak neveztem, EGYIKE SE BIZONYÍTOTT TUDOMÁNYOS EGZAKTSÁGGAL.

Van amelyik jobban, van amelyik kevésbé bizonyítható. Van amelyik még elméletileg se bizonyítható. Azaz mindez többé-kevésbé hit kérdése ez igaz, azt ne feledd el azonban, nem mindegy hogy a mégis rendelkezésre álló bizonyítékok melyket támasztják alá jobban, s hogy az e részleges bizonyítékokra épülő okfejtés logikailag mennyire meggyőző, azaz elfogadása mennyi „hitbe” kerül!

Szerintem a carnivore a legmeggyőzőbb, másnak esetleg más.

Béke veled!

Probàlj meg táplálékszegénységben válogatni. Ezek ideologiai, bőségi hóbortok.

Menj ki az erdőbe és vadássz. Garantálom hogy húst fogsz enni a legkevesebbet. Mert nem vagy elég erős, okos, rafinált vagy gyors.

Monitorrol ideologizálni könnyű, ahogy hóbortokat is találni. Te is rendelted a kukacaidat, nem kerested.

Rendeled a kajadat. Nem vagy rákényszeritve arra hogy ugy élj és azt edd amit egy ősember.

Azzal remélem tisztában vagy, hogy az ősember nem egyedül vadászott?

Különben meg ha hiszed ha nem de már arra is volt példa életemben - sőt, kétszer is - hogy terepen dolgoztam és közben sikerült PUSZTA KÉZZEL elkapnom vadnyulat!`

Igen, gyorsabban futott nálam. De be tudtam kergetni olyan bozótosba ahol szegénykém sehova se mehetett volna csak felém... szóval elkaptam, hazavittem, és fincsi levest főztünk belőle...

Puszta kézzel. Még egy botom se volt, érted?

És még könnyebb lett volna ha van nálam marokkő, amit eldobhatok. És ha gyerekkoromtól ilyesmit gyakorolok ahogy az ősember tette.

És azt se először említem csak te mindig ignorálod, akkoriban még létezett a megafauna, és az állatok sokkal bőségesebben voltak mint ma, több állat közt meg könnyebb találni valami sebesültet, beteget vagy szimplán óvatlanabbat amit elkaphatunk, vagy olyat ami pechjére rossz időben rossz helyen van épp a maga szempontjából...

Egyáltalán, szerinted ha egy vegánt kitennének az erdőbe, nem halna éhen mondjuk tavasszal amikor még zöld levelek sincsenek? vagy ha a trópusokra tennék ki és épp száraz időszak volna, amikor nem teremnek a gizgazai meg gyümölcsei?

Szóval ez amit felhoztál nem érv.

Te ha jól tudom egyedül vagy. Valahogy nem is tudom elképzelni hogy bármilyen nem online kommunához tartozz. Mondjuk online-hoz sem, mert te szónokolsz és nem beilleszkedsz.

Ezen felül be kell látnom, hogy lehet neked tényleg az ősember lét való, de ettől függetlenül nem hinném, hogy minden napra akadna nyúl, illetve, hogy az egyoldalú hús alapú táplálkozás (főleg a te megoldásodban) a hosszú élet kulcsa. Nyilván, te ebbe olyan szinten beleástad magad, hogy a logikád a te szinteden kikezdhetelen.

Továbbra sem hiszem ,gondolom vagy tudom úgy, hogy a vegán étrend megállná a helyét természetes közegben, és a fogazatunk sem húsevésre, mindinkább minden evésre van kitalálva. Ebbe ugyan beletartozik a mindenféle ízeltlábúak elfogadása is, tény, de ismételten megmondom, hogy nem tudjuk, hogy mi milyen baktériumot, vírust hordoz magában. Lásd pld COVID.

Azt is mondhatnám, hogy a hozzád hasonlóak miatt alakul így az életünk 2019 decembere óta itt európában. Ehhez meg főleg tudok gratulálni.

Gyorsan listára kerülsz te is.

 

a vegán étrend megállná a helyét természetes közegben

 

Nem véletlenül vannak ma már "Vegán vitamonok", amiket pont azzal a szöveggel hirdetnek, hogy a vegán étrendből kimaradó fontos vitaminok, nyomelemek vannak benne.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Nekem ezt úgy fogalmazták meg, hogy ma már nem élelmiszereket kapunk, hanem élelmiszerIPARI termékeket. És ezek mellé kellenek azok az anyagok, amik a kapható termékekből hiányoznak. Persze a vegán szó szóba se került, általános élelmezésről volt szó. 

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Fogalmam sincs, az utolsó bekezdésed hogy jön ide - én nem vagyok Európában, nem szavaztam se a Fideszre se ellene, ha meg arra célzol hogy a járvány akkor tört ki, hát Kínában se voltam.

De amit előtte írtál az se értem miként vonatkozik a témára. Hogy én magam képes lennék-e beilleszkedni egy modern vagy ősemberi közösségbe, teljessen irreleváns abból a szempontból, az emberi faj egyedeinek úgy általában a hús fogyasztása-e az egészséges-e vagy sem, s mekkora arányban kell jelen legyen a táplálékban ahhoz, hogy egészséges legyen.

Simán elképzelhető hogy én egy olyan egyed vagyok aki valamely tulajdonsága miatt - legyen az akár pszichológiai is - nem tudna fennmaradni ősemberi körülmények közt. Az is lehet hogy már gyerekkoromban úgy felidegesítettem volna a hordát, hogy úgy döntenek: nemcsak nem etetnek tovább, de megesznek egy ínségesebb téli hónapban. Ettől azonban még a horda egésze számára akkor is a túlnyomórészt hús alapú táplálkozás lenne/lett_volna az előnyös. (Note: ha engem megesznek akkor is húst ettek volna...)

Van olyan szkript, ami a "macskabél", "élő csótány", "rothadó hal" és hasonló kifejezéseket az egészséges táplálkozással összefüggésben tartalmazó topicokat eltünteti?

Hát a macskabél meg a rothadó hal nem tudom hogy jön ide, azokat még sosem ettem és nem is említettem. Csótányt igen, de azt se élve. Azaz szemérmetlenül túlzol. Megkérhetlek rá téged is hogy ne gonoszkodj?

Amúgy az általad kért szkriptet nem hiszem hogy nehéz volna megírnia valakinek. Elég lenne a [HK] taggal kezdődő címkeket eltüntetni a blogbejegyzésekből, mert én azzal kezdem a címeket.

Még szkript se kell amúgy: elég ha ezekre nem kattintasz...

Béke veled!

Ne félj a karmomtól, én biztos nem karmollak meg téged. Hogy is lenne ez lehetséges a virtuális térben! Különben sincs karmom, csak körmöm.

(Ez humor akart lenni.  A karmától amúgy nem félni kell, hanem azt alakítanod kell. Azt te magad hozod létre).

Így van. NagyZ szűrve van, de ez csak annyit jelent hogy nem látom amit ő írt. Ettől azonban még megjelenik a hozzászólása fejrésze, a nevével együtt, meg a nyilakkal amikkel a következő meg az előző hozzászólásra ugorhatok, stb. Azaz látom hogy ő VALAMIT odaírt, csak azt nem hogy mit. És azt is látom amit valaki nmás válaszolt neki, már persze ha az az illető is nincs letiltva.

Nagy tévedésben vagy szeretett gyermekem. Nem „visszaverem” a támadásaikat. Ők támadnak engem az igaz, de amit a részemről látsz az nem „visszaverés”, hanem hogy igyekszem szeretni még őket is, és megértően viszonyulni emberi gyengeségeikhez.

Ma különben is nagyon pozitív hangulatban vagyok, mert tegnap este is, ma reggel is meditáltam, igaz még nagyon kezdő szinten de valamennyit már ez is segített; aztán meg a fazékban máris ott rotyog a nagy polip, remélem hogy finom kaját ehetek ma... igazi csemege lesz az biztos! És ugye aki jókedvű, az türelmesebb, megbocsátóbb a hangulata meg minden...

Szeretem a tenger gyümölcseit. Azonban nemrég láttam egy filmet Tanítóm, a polip címmel. Döbbenetes dolgokat tudtam meg és láttam a polipokról. Pl. úgy menekült meg legfőbb ellensége, a cápa elől, hogy egyszerűen rátapadt a hátára. Azt állítják, hogy a kutyáéhoz és a macskáéhoz (mások szerint a 3 éves gyerekéhez) mérhető az intelligenciája. A problémamegoldó képessége egészen rendkívüli. Szóval eddig nem ettem sem kutyát, sem macskát (most hagyjuk a 3 éves gyereket), de megfogadtam, hogy ezentúl polipot sem eszek.

Én is épp a napokban töltöttem le azt a filmet, igaz hogy angolul, de még nem volt időm megnézni. Mindazonáltal épp akartam is írni, hogy egészen megsajnáltam azt a szegény polipot amikor ott feküdt előttem a vágódeszkán... bizonyára, mert én is olvastam már sokat arról korábban hogy a polipok milyen intelligensek.

De most mit tegyünk: valami húst mindenképp kell enni! És elárulom neked, ezzel az erővel disznót se ehetnénk. Mert itt sokan felháborodtak amiért beírtam hogy ettem már kutyát. Ugye mert „a kutya az ember legjobb barátja”, mert intelligens, mert olyan barátságosan csóválja a farkát stb... nos elárulom, nekem messze több kellemetlen élményem volt kutyával mint kellemes, én majdhogynem utálom a kutyákat. Én - férfi létemre - teljesen egyártelműen MACSKAPÁRTI VAGYOK!

De nem ez a lényeg, hanem hogy ezzel az erővel igenis nem ehetnénk disznót se! Mert megállapították hogy a disznó is körülbelül olyan értelmes mint egy kutya. Igaz, akadnak feladattípusok amikben a kutyánál rosszabbul teljesít, de akadnak olyanok is amikben meg jobban. Épp csak a disznó intelligenciája nem derülhet ki, mert nagyobb állat mint a kutya, s emiatt, meg más okokból is, nehezebb lenne a lakásunkban tartani mint a kutyát.

Most akkor disznót se együnk?

De amúgy megnyugtatlak, teljesen valószínűtlen hogy gyakran ennék polipot. A címke alapján 2.7 kg volt, de majdnem mind elfogyott egyetlen étkezésre... főzés közben összement vagy a fene tudja. Vagy talán csak sok volt a víz a húsában... Amúgy meg Spanyolországból származik, ez talán érthetővé teszi hogy ez az egyetlen polip 50 dolcsiba került. Na most ötven dodót kiadni egyetlen étkezésre, az még nekem is sok. Most kipróbáltam, finom volt, tudom már milyen, nem halok meg úgy hogy ez is „meg ne lett volna”... de ebből egészen bizonyosan nem fogok rendszert csinálni. Túl drága mulatság volna. Ötven dolcsiért például simán kapok három hatalmas disznófejet is, amiken már messze sokkal több a harapnivaló.

Örömhírt jelentek be nektek drága gyermekeim az Úrban s az Űrben:

—A "kisbetu" huppert kivettem a troll-listámról!

Persze arra nem teszem le a nagyesküt hogy végleg-e vagy ideiglenesen... de most kivettem. (A többiek maradtak a listán...)

Mert hát szegénykémnek hogy is segíthetnék megjavulni, ha nem tud velem kommunikálni... Igaz ott az email címem nála, de elég nyilvánvaló hogy akkora nagy még a gőg a lelkében, hogy nem óhajt írni nekem, nyilván megalázkodásnak venné ha a segítségemet kérné. Desőt még az is lehet annyira elhomályosítja tisztánlátását a sok klesha hogy fel se ismeri hogy segítségre van szüksége... sőt, ez biztos is hiszen még a tagadás állapotában van, azt se ismeri be hogy ő Gonosz...

Szóval kivettem őt a troll-listáról, egyelőre legalábbis, mert úgy érzem felelősséggel tartozom érte. Azt nem tudom miért érzek így, de így érzem. Különben is, nem lehet véletlen hogy virtuálisan összetalálkoztunk, és hát a problémákat lehet halogatni, tologatni, elodázni, de végleg elmenekülni előlük biztos hogy nem.

Sajnos arra kevés még az EQ értékem hogy egyszerre kezeljek minden trollt, így választanom kellett közülük, s kisbeture esett a választásom. Igenis szeretnék belőle NAGYBETU-t nevelni, a Jóság bajnokát! Aki tud szeretni másokat, s aki emiatt maga is szeretetre méltó!

(Oké, elvileg minden érző lény megérdemli a szeretetet, de azért én még abban az állapotban vagyok hogy úgy érzem, vannak akik jobban...)

Remélem, kisbetu örül ennek a hírnek. Mégiscsak remek érzés lehet hogy Apuci visszatért, van aki rajta tartja a szemét, és szól majd neki hogy „nono!”, ha megint elgonoszosodna... Elvégre még az ő életébe is hasznos lehet egy feedback.

Előre tudtam hogy ezzel fogsz jönni. Bárcsak a lottó nyerőszámait tudnám így kitalálni... (de nem lottózom).

Nézd, észrevehetnéd, hogy az utóbbi időben sokkal türelmesebb vagyok. Kevésbé ingerlékeny. Azaz alig pár hét alatt jelentős jellemfejlődésen mentem keresztül.

Ez az amit a te esetedben is szeretnék elérni. De nem a türelem, hanem a jóság irányába...

Olyan vagy, mint egy lábhoz dörgölőző kis termetű kutya, aki titkon világuralmi terveket szövöget. Nap mint nap mesterkedik, és néha úgy érzi, tett egy lépést a megvalósítása felé, miközben egyre távolabb kerül a céljától és a normális kutyaléttől is, és egyre közelebb ahhoz, hogy a gazdája az erdőbe vigye fejbe lőni. És ez nagyon szomorú.

:)

Öcsi, te nem lehetsz apuci. Túl fiatal vagy hozzá.

Apucim meg sosem volt, édesapám volt. Nem tér vissza, hiába hitegetsz.

 

 

https://hup.hu/index.php/comment/2572869#comment-2572869

"én a Star Wars-ban se értem - már gyerekként se értettem - hogy..."

Amikor bejött, a Csillagok háborúját én felnőttként láttam, gyerekként Maci Lacit néztem.

Szóval maradjunk az öcsinél.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

De csak kényszerűségből, mert nincs itt egy nagyobb guru aki segíthetne neked. E téren való képességeim gyarlóságával magam is tisztában vagyok, és tulajdonképpen nem is tetszik a feladat mert elveszi az időmet az Alkotástól. De most ugyan mi mást is tehetnék?! Tisztességes ember ahol tud, segít. Vagy legalábbis megpróbálja. Humanitárius kötelességem ez feléd, úgy érzem.

Rám semmi hatásod nem lesz, amíg például az alkotás szót Alkotás alakban látom.

Annak viszont örülök, hogy már olvasható méretű posztokat kapok. Szóval én vagyok rád (én és rád kis kezdőbetű) jó hatással.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Nem tudom miért hiszed hogy ez a te hatásod volna - elárulom ennek sokkal inkább az az oka hogy nem töltöm ám a HUP-on minden időmet hanem közben sok mást is műveloek, például némely műveimet fordítom angolra, s hát ugye emiatt kevesebb időm marad az olyan jóval mellékesebb ténykedésekre mint a HUP.

Azon meg csak ne rágódj hogy én az Alkotás szót gyakran nagy kezdőbetűvel írom. Egyrészt, azért teszem hogy ezzel megtiszteljem (jelképes értelemben) e tevékenységet mely a szememben a létező emberi tevékenységek legnemesebbike. Másrészt, ez a kiemelés, nyomatékosítás egyik eszköze. A hangsúlyozásé. Harmadrészt, még ha e szokásom kárhoztatható is volna valamilyen értelemben, ez semennyire se minősíti egyéb kvalitásaimat. Szóval ettől még igenis tanulhatnál tőlem más területeken. Legfeljebb te továbbra se írod majd nagy kezdőbetűvel azt a szót.

"a létező emberi tevékenységek legnemesebbike."

Nem, fiacskám!

Az az utódnemzés!

Alkothatsz te bármit és bármennyit, ha csak a csótányok lesznek az olvasói. Már ha meg nem eszed mindegyiket, mert akkor ők sem.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Biológiai utódok létrehozásában ugyan mi lenne a nemes, a magasabbrendű?! Akármelyik félkegyelmű is képes arra. Sőt még az állatok is.

Szellemi gyermekek - azaz Alkotások - létrehozására már jóval kevesebben képesek.

Kopulálni (majdnem) mindenki igyekszik, de valamit Alkotni, na azt jóval kevesebben.

Az Alkotásra törekvés is már magasabbrendű szinte minden másnál, mert az is olyasmi amire csak egy ember törekedhet, állat nem.

Egyáltalán, nem tudom miért magasztalod ennyire a biológiai utódok nemzését épp akkor, amikor a Földet úgyis túlnépesedés fenyegeti.

Szóval ezt szerintem gondolt át mégegyszer.

Nekem is nagyon hiányzik, hogy nem válaszol nekem.... Te hogy bírod ezt elviselni?!

 

Egy dolgot nem értek. Egy ilyen "jó ember" hogy tud ilyen gonoszságot tanúsítani mások iránt.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Szerkesztve: 2021. 01. 11., h – 02:34

Szerintem nem javasolt szűrni, mert mindenféle szűrés echo chambert és filter bubblet eredményez (kivétel spam és botok): https://en.wikipedia.org/wiki/Echo_chamber_(media)
https://en.wikipedia.org/wiki/Filter_bubble

Nem lenne jó továbbá, ha nálunk is annyira elterjedne a safe space és a PC, mint nyugaton:
https://en.wikipedia.org/wiki/Safe_space
https://en.wikipedia.org/wiki/Political_correctness

Igenis viselni kell a kritikát, viccelődést, akár heccelést. A való életben is ez van, akkor is tiltólistára teszed az illetőket? Hogyan kezeled a konfliktusokat?

A Peri nyelvedről pedig: manapság inkább egyszerűbb, olvasható nyelvre van szükség. Most le fognak lőni páran, de Perl is a legtöbb programozó kezében write-only nyelv. Elég megnézni hányan akarnak egy más által írt Perl programot karbantartani. 

A másik: ha csinálnék egy nyelvet, akkor biztosan valami DSL lenne, hasonlóan ehhez: http://mbeddr.com/
Mikor néhány éve használtam még elég sok bug volt benne, de az irány nagyon jó. Próbáld ki! Sajnos 2018-as az utolsó verzió..
Ez egyébként a JetBrains MPS-ére épül (ami viszont frissül): https://www.jetbrains.com/mps/
Én ezekben látom a jövőt, illetve a kevesebb buggal járó való programozás lehetőségét. Persze lehet hogy túl idealista vagyok.

A kritikát valóban el kell viselni, HA NORMÁLIS STÍLUSBAN MONDJÁK. Ellenkező esetben engem nem a kritika tartalmi része érdekel, hanem a stílus (ami bunkó) s aki bunkó arra nem vagyok kíváncsi. Ergo: letiltom. (Hacsak legalább némi esélyét nem látom annak hogy

1. Az illető egy szerencsétlen lelki nyomorék

ÉS UGYANAKKOR

2. Van némi esély rá hogy javíthatok az állapotán azzal ha kontaktusban maradok vele.

De még ekkor is lehet hogy letiltom mert létezik ám a bunkóság olyan foka amit tolerálni még ebben az esetben is képtelen vagyok, mert nem én vagyok se a Buddha se Jesszus Krisztus...

A viccelődést és PLÁNE a heccelést már ugyan miért kéne tolerálni?! Úriemberek közt az a szokás hogy ha megmondja az egyik hogy ő ezt nem szeretné akkor nem csinálják vele. Na most az lehet hogy egy adott helyen nem mindenki úriember, de akkor megint megvan a megoldás, s ez épp a letiltás! (Ha megoldható). Nem értem, miért érne az én vágyam hogy nyugalmat akarok, kevesebbet mint a trollok vágya hogy ők meg piszkálni akarnak engem!

Akárhogyis, a trollkodás TÁMADÁS, azaz a troll egy (virtuális) agresszor, és miért kéne abból kiindulnunk hogy akit megtámadnak annak nincs joga az önvédelemre, akár efféle virtuális pajzzsal is mint a letilás?! Miért kéne a trollok azaz az aggresszorok érdekeit a megtámadottak elé helyezni?!

Hogy mit teszek a való életben? Elárulom:

—NEM TARTOK KAPCSOLATOT olyan emberekkel, akik számomra elfogadhatatlanul viselkednek, legalábbis, ha velem szemben is úgy teszik s a kérésem ellenére se hagyják abba!

Olyan helyeket se látogatok, ahol nagy eséllyel messze több van az efféle emberekből mint a számomra elfogadhatókból. Például nem megyek rock-koncertekre meg focimeccsekre.

Az igaz hogy emiatt (is) kevéps az ismerősöm, de azok legalább mind minőségiek.

Az általad ajánlott nyelvc oldalára elmentem, de semmit se értek belőle, mert bevallom nagyon tl;dr a weboldal. Engem elsősorban az érdekelt volna hogy lássak egy példaprogramot, és több menüben is próbáltam ilyet keresni de hiába. Ezek után "giving up"...

Azt én neked elismerem hogy a Peri elsősorban „write-onlyi” nyelv. Semmi gond. Ismeri mind a

//

mind a /* ... */ típusú kommentelési lehetőséget, tessék bőségesen fűszerezni efféle magyarázatokkal a kódot! Nem lassítja a futást mert a tokenizáláskor mind kikerül belőle...

Igen, a Perihez nagyon ajánlott a sok komment. Én még a magam által magamnak írt programjaimat is bőven kommentelem általában, ha úgy egy tucat sornál hosszabbak. Gyakran az ennél rövidebbeket is.

Megjegyzem amúgy, nekem a C++ nyelv (nem a sima C hanem a C++ ) is gyakran teljesen érthetetlen ha nincs kommentelve, annak ellenére hogy TUDOK a C++ nyelven is programozni, nem is egy korábbi programnyelvemet C++ nyelven írtam meg! Ennek ellenére, amikor telebasszák a kódot sablonokkal, meg egymás után van féltucat -> operátor meg egy rakás operator overloading, meg tengernyi virtuális tagfüggvény, meg többszörös öröklődés, akkor elkezdek olyasmiket mormogni magamban hogy bárcsak a következő egy év minden napján naponta kétszer sündisznót szarna e kód megalkotója...

Most nem azért hogy magamat dicsérjem, de egy Peri kód ehhez képest leányálom. A Peri egyetlen szokatlansága (az RPN szintaxistól eltekintve) hogy ügyelni kell a típuselőírásra, ami névterekhez van kötve nem a változókhoz, és a program futása közben változhat. Szerencsére, ez könnyen követhető, mert explicit módon ki kell írni mindig, szóval könnyű visszakeresni legutóbb hol és mire lett beállítva. Oké, ezenkívül még lehet probléma abból is ha a pointerekkel kezdünk el baszakodni, mert lehet ám ezekkel a Periben is éppoly varázslásokat művelni mint a C nyelvben, de aki erre vetemedik, na az magára vessen... valójában ugyanis e téren a Peri sokkal fejlettebb a C nyellvnél is, mert csodálatos stringkezelő alrendszere van, beépítve, sőt, még a stringtömbök kezelését is alapból tudja, semmiféle pointeres varázslás nem kell hozzá. Szóval ha valaki mégis pointerekkel akar varázsolgatni, az az ő baja. Ez nem a Peri hibája, ez egy lehetőség benne amivel nem muszáj élni, Ugyanez igaz a C nyelvre is lényegében.

Továbbmegyek: lehet hogy most kiröhögtök engem, de bevallom, számomra még egy hosszabb BASH szkript is "write-only"... Annak ellenére hogy nem is egy olyat írtam a saját LFS-emhez. Mégis, olyan hülye a szintaxisa hogy néha komoly agyfrászt kapok amíg kihüvelyezem hogy most mi a tökömet is akar a szkript írója.

Szóval "in brief", mindenkinek az a könnyű amihez hozzászokott. És minden nyelvben lehet szar, áttekinthetetlen kódot írni. Amiben meg netán mégse lehet (már ha van olyan egyáltalán) az ROSSZ nyelv mert nem ad elég lehetőséget a programozónak...

Igen, a Perihez nagyon ajánlott a sok komment. Én még a magam által magamnak írt programjaimat is bőven kommentelem általában, ha úgy egy tucat sornál hosszabbak. Gyakran az ennél rövidebbeket is.

De ennek mi értelme van? Mármint nem a kommentelésnek, hanem hogy szándékosan olyan nyelvet találsz ki, ami nehezen olvasható? Ha a tokenizer miatt kell, akkor lehetne elé tenni egy transpilert, ami human friendly kódból gép-friendly-t csinál.

annak ellenére hogy TUDOK a C++ nyelven is programozni [...], amikor telebasszák a kódot sablonokkal, meg egymás után van féltucat -> operátor meg egy rakás operator overloading, meg tengernyi virtuális tagfüggvény, meg többszörös öröklődés, akkor elkezdek olyasmiket mormogni magamban hogy bárcsak a következő egy év minden napján naponta kétszer sündisznót szarna e kód megalkotója...

Szerintem a "tudok programozni" nem csak azt jelenti, hogy le tudod írni a kódot, ami csinál valamit. A virtuális függvények, öröklődés, stb. tipikusan akkor nagy segítség, ha többen dolgoztok a projekten. Akkor viszont nagyon megkönnyíti a munkát.

Nem íok olyan nylvet ami szándékosan nehezen olvasható. Nem tudom honnan vetted hogy volna ilyen szándékom.

De azt se értem miért volna nehezen olvasható. Oké, nem olyan könnyű mint a BASIC. Na és?!

Ez a mániátok hogy a Peri „nehéz”, meg „nehezen olvasható. FRÁSZT. Ez egy tévhit, ami abból fakad hogy mindegyikőtök az infix notationhoz szokott hozzá, emiatt BÁRMI ami ettől eltépr, a szemetekben máris rohadtul nehéznek tűnik. Holott szerintem messze egyszerűbb mint az infix, egyszerűen amiatt mert nem kell benne precedenciaszabályokat észben tartani. Mint a C/C++ esetén is, hogy balról jobbra vagy jobbról balra, és melyik étékelődik ki előbb, stb. Itt a Periben egyetlen szabály van: amint egy operátorhoz ér az interpreter, az azonnal végrehajtódik!

MI EBBEN A NEHÉZ, most mégis?!

Aztán a C nyelvben ha látsz egy azonosítót, kurvára nem tudod belőle, címke-e vagy változó. A PERIBEN IGEN. Ugyanis ahol a címkére hivatkozunk, a § előtétkarakter vezeti be. Máris sokkal olvashatóbb tőle a kód!

Tehát a

mylabel:

jelöli meg a kód egy helyét hasonlóan a C nyelvhez, de amikor mondjuk ugrunk rá akkor:

goto §mylabel

Vagy amikor valamiért a címke helyét a stackba tesszük akkor is

§mylabel

Rögtön tudni lehet, itt egy címkéről van szó. Mondjuk abból hogy a nevében benne a label szó sejteni lehet úgyis, de ha a címke neve csak

kutya:

akkor már nagyonis jó ha §kutya alakban hivatkozunk rá, mert ebből egyértelmű hogy címke és nem változónév.

Szóval a Peri lehet szokatlan, de nem nehéz akkor se.

Azt én neked elismerem hogy a Peri elsősorban „write-onlyi” nyelv.

De azt se értem miért volna nehezen olvasható.

Hát, akkor valamit félreértettem.

MI EBBEN A NEHÉZ, most mégis?!

Önmagában ebben éppenséggel semmi, már egy elég hosszú posztban kifejtettem, miért nehéz.

tl;dr az elmúlt egy évben kb. 8-10 különböző programnyelvben íródott cucchoz kellett hozzányúlnom. Ezek nagy része a Scalától a JS-en át a C-ig sok dologban rendkívül hasonló, ezért a context switching nem annyira költséges (mentálisan), különösebb előismeret nélkül el tudom olvasni, mit csinál a kód. Te, amikor megcsináltad a Perit, kidobtál kb. mindent, ami eddig a mainstream nyelvekben bevett notáció volt, emiatt nem lehet ránézni, és rutinból megmondani, mi történik. Illetve a másik, hogy sok helyen nem önmagyarázó a jelölés, mert sok helyen l'art pour l'art határoztad meg őket, de ezt is megírtam már.

Aztán a C nyelvben ha látsz egy azonosítót, kurvára nem tudod belőle, címke-e vagy változó.

Nem mintha érdemes lenne egyesével hozott példákon rugózni, de ha számítógépen programozol, nem papíron (elmaradott egyetemeken, vagy elmaradott cégek állásinterjúin), akkor van syntax highlighter, és az majd eldönti helyetted. Amúgy meg tökmindegy, szerintem két kezemen meg tudom számolni, hányszor írtam goto-t, mióta pénzért programozok, de abban biztos vagyok, hogy amióta közelről is láttam funkcionális programozást, azóta egyszer sem.

Simán lehet. Ellentétben azonban azzal amit te gondolsz erről szerintem, én úgy vélem ez egy az én számomra előnyös szereposztás, mert eképp nekem van CÉLOM az életben, mármint olyan ami túlmutat a puszta létfenntartáson... Amíg én programnyelvet írok ugyanis, aközben Alkotok... Ő meg csak szimplán „megél” ahogy írtad, él napról-napra...

Tulajdonképpen iszonyatos sors, hiába Microsoft-bérenc mégis lassan már sajnálni kezdem.

És ne gyere azzal meg ő se jöjjön azzal hogy de neki sokkal több a pénze mint nekem. Mert bár ez könnyen lehetséges, igazából még valószínű is, csakhogy a boldogság mértéke nem forintosítható. Bár valamennyi pénz tényleg kell a boldogsághoz, de ha az a minimum megvan, onnantól kezdve már lehet akármennyivel is több pénze valakinek, alig valamicskét növeli csak a boldogságérzetét (már ha valamivel is egyáltalán megnöveli).

Az igazi boldogságot az Alkotás hozza (el) az embernek! Az a legmagasabbrendű boldogság!

Ó, azok a szerencsétlenek akik ezt nem képesek érezni, hogy én mennyire sajnálom őket!

Ha sokáig ismétegeted, biztosan igaz lesz. ;)

Amúgy olyan munkát kell választani, amit szívesen csinálsz, és akkor nem kell görcsösen mantráznod, hogy "milyen jó nekem! milyen boldog vagyok!". Eddig szinte csak olyan munkám volt, amit élveztem csinálni, és amit vagy közvetlenül használt több millió ember, vagy profitáltak belőle valamilyen formában. Szarok én rá, hogy szerinted alkotás volt-e. 

Egyébként ezért lehetetlen veled értelmes beszélgetést folytatni, mert hiába próbálok konkrét szakmai vonalat felvenni, már megint a lázálmaidat kell kerülgetni az alkotásról meg a boldogságról. 

Te a funkcionális nyelvekért vagy oda

Nem egészen, itt a hupon is álltam már bele a Scalába. :) Egyébként van olyan része a gondolatmenetnek, amit nem-funkcionális nyelvekben is érdemes használni. Szorgosan veszik is át az ötleteket más nyelvek, lásd pattern matching, stb.

A funkcionális programozás csak egy példa volt, kb. megemlíteni is kár volt. A lényeg inkább atl;dr bekezdésben van.

ha ... Hungarian notation-t használsz, akkor tudni fogod nem csak azt hogy címke vagy változó, hanem a típusát is.

Csak érdekességképp írom, hogy voltaképp ez az egész egy félreértésen alapul.

Ugye az egész Simonyival került be az MS-hez, és vált elterjedté, de ő azt írta, hogy a Hungarian notation nem a változó típusát tartalmazta, mint pl. szám vagy szöveg rövid vagy hosszú, hanem a funkciót, hogy pl. ez a szám egy koordináta, ez a másik pedig egy távolság. Simonyi azt mondta, hogy ennek így van értelme, mert lehet akármi a neve a változónak, a Hungarian notation alapján lehet tudni, hogy miféle adat van benne, szóval ha valaki egy koordinátához akar egy távolságot adni, hogy egy másik koordinátát kapjon, akkor feltűnik neki, ha a paraméter nem távolság, hanem mondjuk hangerő vagy színtelítettség jelzésű változónévben van. Azt meg, hogy long word, vagy unsigned char, azt nem tartotta jelölésre érdemesnek. De persze az MS által kiadott könyvekben már úgy volt leírva, mint amire te is utalsz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

> Én még a magam által magamnak írt programjaimat is bőven kommentelem általában, ha úgy egy tucat sornál hosszabbak.
> De azt se értem miért volna nehezen olvasható.

Ökölszabály, hogy kommentet akkor írunk, ha a kódot nem lehet könnyen olvasni. Alaphelyzetben a kód dokumentálja önmagát, mert az nem tud hazudni. A komment tud.
Ettől persze el lehet térni, nem fog rádszakadni a compiler, ha regényt írsz a kommentekbe.

Ha egy program nagyobb mint 1 képernyőoldal, számomra még egyszerűbb esetekben se tűnik „öndokumentálónak”. Nem azt mondom hogy lehetetlen megérteni, de messze könnyebb ha van benne egy rakás komment is. Még akkor is ha az a progi valami „könnyen olvasható” nyelven van írva.

10 let x = x + 10          // drága olvasóim, itt az x változó értékét szeretném megnövelni, mégpedig pontosan 10-zel,

                                    // ahol a 10 egy numerikus konstans

20 goto 10                 // itt pedig rákényszerítem az egyébként elkalandozni vágyó programot,

                                  // hogy ugorjon vissza a 10-es címkére.    

                                  // Nem a 10-es numerikus konstansra, hanem a 10-es címkére

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Tudom hogy humornak szántad, de nem tudok nevetni rajta.

Azért nem, mert lényegében a való igazat írtad le - mármint, eltekintve attól hogy én nem Basic nyelven programozom, és nem írok ilyen semmit se csináló örökciklusokat.

De ami a kommentelést illeti, mégis igazad van, abban az értelemben hogy én tényleg és igazán annak vagyok a híve hogy minden egyes sort dokumentáljunk!

Nyilván, ez csak egy „idea”, egy eszme amit én is rengetegszer megszegek, sőt többször szegem meg mint ahányszor betartom. Mégis, mint elvet helyesnek tartom, olyan elvnek ami felé törekednünk kell(ene).

Tulajdonképpen nekem egyenesen az a véleményem, hogy az a jó forráskód aminek a NAGYOBBIK része komment, azaz, több benne a komment mint a programsor!

Amikor én tanultam programozni, az volt a mondás, hogy azt írjuk le, hogy miért csinál a program valamit, nem azt, hogy mit csinál.

Szóval a let a = 10-nél nem azt írnám, hogy a legyen 10, hanem azt, hogy a tartalmazza az akármilyen feldolgozás induló állapotát és kísérletezés alapján a 10 egy jó induló állapot, X, Y és Z esetben is jó eredményt ad.

Illetve egy függvény elején volt egy összefoglaló, hogy mi a célja, elméletileg mit csinál ez.

Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán, és láttam időt, amikor emberek többet kommenteltek (kb. minden triviális dolgot is), később meg az volt a mondás, hogy majd a kód dokumentálja önmagát.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.