[KV] Mi volt a legsúlyosabb COVID-tünet, ami személyes ismerősöddel történt?

Címkék

Ha több van, a legsúlyosabb következményt válaszd a legsúlyosabb esetből.

Olyan számít, aki személyes ismerős.

A sorrend súlyosság szerint megy lefele. A legsúlyosabb ismert esetet kérném kiválasztani.

Személyes ismerős definíciója (itt): 2019 Január 1 óta legalább egyszer láttad személyesen, vagy nagyon régen sokat láttad, de virtuálisan tartod vele a kapcsolatot.

Long covid (itt): jóval a kigyógyulás utáni tünetek (nem feltétlen kell negatív tesztnek igazolnia, ha valaki 3 hónapja nem lázas, de még mindig nehezen lélegzik, az definiálható long covidosként értelemszerűen)

Ha úgy érzed, hogy a személyes ismerősöd hipochondriára hajlamos, választhatod az általad is igazoltnak mondható enyhébb tüneteket.

Olyat se ismerek, akinek a tesztje pozitív lett, se olyat, akiről elhinném, hogy túl van rajta teszt nélkül
6% (42 szavazat)
Olyat nem ismerek, akinek a tesztje lett pozitív, de olyat igen, aki biztos benne, hogy túl van rajta, de sose volt tesztelve
2% (12 szavazat)
Olyat ismerek, akinek a tesztje pozitív, de (azok közül senkiről) nem tudom, hogy volt-e egyáltalán tünete
2% (13 szavazat)
Olyat ismerek, akinek a tesztje pozitív, de csak olyanról tudok, aki tünetmentes
2% (13 szavazat)
Olyat ismerek, aki néhány napig lázas volt, vagy köhögött vagy nem érzett szagokat, de gyorsan elmúlt
16% (108 szavazat)
Olyat ismerek, akinek egyedül a szaglás vagy ízérzékelés elvesztése tartott hetekig, többi tünet max néhány nap
10% (68 szavazat)
Olyat ismerek, akinek tartós köhögése és láza volt sokáig, de nem lett súlyosabb tünete (nehézlégzés, keringési zavar)
9% (64 szavazat)
Olyat ismerek, akinek lett súlyosabb tünete (nehézlégzés, keringési zavar), de korház nélkül meggyógyult és egyelőre nincs long covid
5% (38 szavazat)
Olyat ismerek, akinek lett súlyosabb tünete (nehézlégzés, keringési zavar), korház nélkül meggyógyult, de jó ideje long covid tüneteket mutat
7% (46 szavazat)
Olyat ismerek, aki eljutott a kórházig, de oxigént már nem kellett kapnia
3% (19 szavazat)
Olyat ismerek, aki kórházban kapott oxigént, de lélegeztetőgép nélkül felgyógyult. Long covid nincs, vagy egyelőre nem ismert
6% (40 szavazat)
Olyat ismerek, aki kórházban kapott oxigént, de lélegeztetőgép nélkül felgyógyult. Jó ideje long covid tüneteket mutat
1% (5 szavazat)
Olyat ismerek, aki kórházban lélegeztetőgépre került, de felgyógyult. Long covid nincs, vagy egyelőre nem ismert
1% (8 szavazat)
Olyat ismerek, aki kórházban lélegeztetőgépre került, de felgyógyult. Jó ideje long covid tüneteket mutat
2% (15 szavazat)
Sajnos olyat is ismerek, aki elhunyt a kórházban
24% (168 szavazat)
Sajnos olyat is ismerek, aki otthon hunyt el
5% (32 szavazat)
Összes szavazat: 691

Hozzászólások

tl;dr ... bocs' ;-)

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Saját tünet számít?

[HK] számít?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Elég sokat ismerek (kb 10-15 ember), akik teszttel igazoltan covidosok voltak, kettő volt igazán rosszul, több hétig láz és nehéz légzés, kb 5nek voltak bármilyen enyhe tünete, a többségen tünetmentesen ment át. A legtöbben csak azért teszteltek, mert családtag pozitív lett, ezért nekik is muszáj volt.

Csaba

Szerkesztve: 2020. 12. 29., k – 17:30

Mivel a többség nem reklámozza, így sokszor csak utólag csodálkozom rá, hogy valaki már átesett rajta vagy akár kórházban volt korábban, de újra kiújultak nála a tünetek. 

Kollégák közt volt talán fél tucat, aki enyhén megúszta. Páran mutattak komolyabb tüneteket, de egyiket nem vizsgálták meg, a másiknak 2 héttel később lett tesztje csak, mert elfelejtkeztek róla és akkor negatív lett. 
Van aki pedig kórházba is került, de nagyon részeleteket nem mondott, csak hogy később újra előjöttek komolyabb tünetek.

A rokonság egyik ágán pedig keresztbe kasul végigment a vírus, igazolt fertőzötteik is voltak a háztartásokban. De mivel szarnak bele a nagy világba és úgy tűnik az egy háztartásban élő és összejáró családtagjaik nem kerültek hatósági karanténba, így mentek szépen dolgozni postára, iskolába, óvodába. Ott ugye biztos nem terjed. Biztos, ami biztos a nagymamát is meglátogatták. 

Szerkesztve: 2020. 12. 29., k – 17:30

Én is és a feleségem is átesett a fertőzésen. Ezt onnan tudtuk meg, hogy influenzás tüneteink voltak. Izomláz, fáradtság, torokfájdalom, homályos látás, enyhén megemelkedett orrváladék. Egy kis hőemelkedés. 38 volt a maximum, de napokig volt 37 felett.
A feleségem orvoshoz is fordult (telefonon keresztül rendel a háziorvos), írt fel neki gyógyszereket.
Én csak Aszpirinnel sok folyadékkal és sok alvással és orrsprayvel kezeltem magam. Vitaminokat ettől függetlenül is szedünk, most még pluszban hozzávettünk D-vitamint is.

És mivel a háziorvos nem tartotta lényegesnek a tesztet, de a feleségem pedagógus és nem akart visszamenni dolgozni úgy hogy nem biztos benne, ezért mi magunk mentünk el fizetős antitest tesztre, mely a vérvétel után fél órával eredményt ad.
Mind a kettőnknek azt mutatták ki, hogy átestünk a Covid fertőzésen és már szinte gyógyultak vagyunk. A teszt főleg arra volt jó, hogy legalább tudom, hogy a Covid okozta a tüneteket és talán egy kis időre immunitást is szereztünk.
Amúgy a munkába járáson kívül minden otthon elhagyással járó tevékenységet minimálisra csökkentettünk ,nagyjából szeptember óta és azóta is tartjuk ezt! Kb. hetente egy-két alkalommal vásárlás céljából és időnként gyógyszertárba megyünk valamint a munkával kapcsolatos okból.
Természetesen maszk mindig van rajtunk ha kimegyünk a lakásból.
Szerintem a kontaktusok számának minimalizálása és a maszk szigorú használata miatt voltak gyenge tüneteink. Azt olvastam valahol, hogy nem mindegy hogy az ember mennyi vírussal fertőződik. A kevés vírus enyhébb tüneteket és könnyebb átvészelést jelent.

Azért fejtettem ki mert ilyen választ nem lehet adni.

UI. Az egész kb. 2 hétig tartott. Szerencsére ez nekem egybe esett egy 2 hetes home-office periódussal, a feleségemnek meg az őszi szünettel. Így volt alkalmunk phenni és sokat aludni.
 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Dec. 15-én egy ügyfél jött hozzánk az irodába, mondtam neki, hozzon (negatív) tesztet. Elment PCR-re, de nem tudta, hogy csak napokkal késöbb lesz meg az eredmény, ezért csinált még egy antigén tesztet, ami negatív lett. így egy órát beszélgettünk egy nagyobb helységben (maszk nélkül, távolságot betartva). 17.-én reggel küldött emailt, hogy a PCR eredménye pozitív. Szerencsére a Ct-érték 33,95 volt, a szakirodalom szerint 30-as érték fölött már nem fertöz. úgy látszik épp átesett rajta, mert egy újabb PCR teszt 17.-én már nem mutatott ki semmit. Szerencsére én így megúsztam, legalábbis 17.-én az antigén tesztem negatív volt. 

Nem vagyok doki, de az acetilszalicilsav alapú készítmények használata lehet nem hülyeség a vérhígító hatás miatt. A vérrögök kialakulásáról többször is halottam a koronával kapcsolatban, valamint gyanusan sok a szívroham állítólag nem vírusos emberkéknél, ami miatt én inkább szedem a 100mg-s gyomornedv ellenálló változatot a D vitamin és a multivitamin mellé.

Ti mit gondoltok/hallottatok erröl?

Érdemes lenne egy genetikai tesztet csináltatni. Sajnos a lakosság 5-10% rendelkezhet azzal az V. véralvadási faktor Leiden-mutációjával, ami hajlamosít a trombózisra. Ha volt a családban trombózis valakinél, akkor érdemes elvégeztetni, és utána az orvostól kérni véleményt. Nálunk az babásodásos orvos javasolta egyébként az aszpirin protect szedését.

Szerintem az aszpirint nem jó szedni megelőzés céljából, de ha valaki elkapta a covidot vagy ha csak egy komolyabb influenzát, akkor amíg tart a betegsége, igenis jó ha szedi! Megjegyzem különben, épp mert gyulladáscsökkentő az aszpirin, emiatt még a DEPRESSZIÓ ELLEN is egész kiváló hatású, de annyira hogy tulajdonképpen sokkal jobb is mint a drága pénzen megvehető depiellenes szerek, és sokkal hamarabb is hat. Csak persze ezt senki se reklámozza mert hová lenne a depresszióipar bevétele ha az olcsó aszpirin is van olyan jó mint az ő kotyvalékaik...

De azért a depressziót a legjobb megelőzni. A Covidot is. Mindkettő megelőzésére egyaránt akkor a legnagyobb az esély ha életmódot váltunk... elsősorbanis, ez egészséges táplálkozást jelent... Lowcarb... Keto... Paleo... Carnivore... kinek mi jön be...

A D vitamin szedése mindenképp jó ötlet a részedről. Javaslok azonban mellé K2 mk7 trans vitamint is, továbbá sok tojás evését, elsősorban a tojássárgát, a többi vitaminok miatt mint az E és B vitaminok.

Mégvalami. Majdnem mindenkinek alacsony a magnéziumszintje. Javaslom szedj valami szerves magnéziumvegyületet is.

A láz az immunitás és a túlélés szempontjából több előnyt is biztosít. Ha kórokozók hatolnak be valaki szervezetébe, akkor különféle védekező folyamatok indulnak el. Az immunrendszer és a testhőmérséklet szabályozása szorosan és koordináltan összefügg egymással. Fertőzések esetén gyorsabb és teljesebb a gyógyulás, ha valaki belázasodik és hagyja a lázát futni, még ha nagyon magas is. Súlyos fertőzések esetén jelentősen több a szövődmény és a halálozás aránya, ha nem alakul ki láz, vagy lázcsillapító gyógyszerrel elnyomják azt. Még koronavírus okozta súlyos betegséget (COVID-19) is több ember éli túl, ha akár 40 fok feletti a láza.

Ha rögtön lázcsillapítót adunk a gyermeknek, akkor nagy valószínűséggel gátoljuk a természetes lázmenetet és ezzel az immunvédekezését is. Merthogy úgy csillapítjuk a lázat, hogy az megtöri a láz optimális lefolyását, és a szükségesnél hamarabb kényszeríti vissza az alaphőmérséklethez. Ez nem szakszerű és nem indokolt, ezért nem is javasolt.

Részletek: https://www.brendon.hu/a-laz-segit-a-gyogyulashoz-vezeto-uton-blog-x-26

Milliószor olvasom a COVID-19 kapcsán is, hogy pl. erős, egészséges fiatal, szinte semmi tünete nem volt, napokig csak fájdalom és lázcsillapítókat szedett, semmi másra nem volt szükség, majd egyszer csak eldurvult a betegség minden előzmény nélkül. Ott az előzmény, elkezd védekezni a szervezet, majd ezt durván és folyamatosan gátoljuk a fájdalom és lázcsillapítókkal.
Utána meg csodálkozunk, hogy miért történt ez váratlanul.
Sajnos minden médiából folyik a sok szemét ránk (egyed a fájdalom és lázcsillapítókat), így nem csoda, ha a köznapi ember nincs a legújabb tudás birtokában (10-50 éves ez a tudás).
Az igazán szomorú, hogy az orvosok sincsenek ezzel tisztában és őket is megvezeti a média és az általában alkalmazott eljárás.

A fenti esetekre meg lehet mutogatni, hogy itt egy erős szervezet és mit ért az immunrendszere, nagy balgaság az egész.

Konkrétan ennek vajmi kevés köze van az igazsághoz:

“Milliószor olvasom a COVID-19 kapcsán is, hogy pl. erős, egészséges fiatal, szinte semmi tünete nem volt, napokig csak fájdalom és lázcsillapítókat szedett, semmi másra nem volt szükség, majd egyszer csak eldurvult a betegség minden előzmény nélkül. Ott az előzmény, elkezd védekezni a szervezet, majd ezt durván és folyamatosan gátoljuk a fájdalom és lázcsillapítókkal."

A láz segíthet a gyógyulásban, de a lázcsillapítás biztosan nem gátolja a védekezést, lévén, hogy az immunrendszer és NEM a láz a szervezet elsődleges védelmi mechanizmusa. 

Tudtommal jelenleg a tudomány azt javasolja, hogy akkora csillapítsuk a lázat, ha az már jelentősen rontja a beteg közérzetét. 

A fájdalomcsillapítás elutasítása pedig nyilvánvalóan ökörség. 

Én fájdalom és lázcsillapítóról írtam már a kérdésed előtt is.

Nem nagyon lehet különválasztani a láz és fájdalomcsillapítót. Ha csak a fájdalmat akarod csillapítani, akkor is csillapítod a lázat is.
Ha csak fájdalom van, de nincs láz, akkor persze szabadabban alkalmazható, de abban az esetben is igaz, hogy

ugyanis mind a láz, mind a fájdalom olyan jelek, melyek jelzik a gyulladás mértékét, vagyis kórjelzők. Ha ezeket elnyomjuk, előfordulhat, hogy elmaszkolunk vele egy fontos jelzést.

Szerintem egyébként még az is elképzelhető, hogy nem csak a külső megfigyelők elől rejted el ezeket a fontos jelzéseket, hanem a szervezeted védekező rendszere elől is.

Még egy fontos dolog. Nem csak az a baj, hogy elrejted, hanem, ha nem érzed magad rosszul, akkor könnyebben és jobban megterheled magad.
Ilyenkor nem is vagy éhes, nem kívánsz enni illetve azt is tudjuk, hogy a böjt is nagyon hasznos az immunrendszer szempontjából.

Szóval mesterségesen az érzékszerveidet átverheted, aminek hatására sokkal jobban fogod magad érezni, az immunrendszeredet pedig sokszorosan átvered és gátolod a működését.

Három családtagot temettünk el, anyukám cégénél az egész cég (20+ fő) beteg volt több hétig, van ismerősöm, aki elkapta, meggyógyult, de még 1-2 hónapig egyszerűen képtelen volt koncentrálni huzamosabb ideig (brain fog).

tegnap jött a hír, hogy a szomszéd (nemrég töltötte be a 40-t) elhunyt. Különvonult a családjától; nem tűnt semmi vészesnek majd egyik reggel nem vette fel a telefont. egy éjszaka leforgása alatt meghalt. Genetika. más meg alig érzi meg és kiheveri.

Egy hétig volt hőemelkedésem, aztán kb egy hétig a szaglásom ment el. Volt pozitív tesztem.

Egy munkahelyi ismerősöm halt meg covidban, külföldön.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Szerkesztve: 2020. 12. 29., k – 21:32

Unokatestvér, 36 éves, orvos, nulla krónikus betegség: 2 hétig volt lélegeztetőgépen, mesterséges kómában. 20 kilót fogyott, jelen pillanatban csak járókerettel tud mozogni.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

https://qubit.hu/2020/04/27/a-nagyon-sulyos-covid-betegek-meghalnak-a-l…

"Ehhez képest a légzési nehézségekkel küzdő COVID-betegek mintegy 90 százalékát úgy kötik lélegeztetőgépre, hogy csak elenyésző hányaduknál próbálnak ki előtte kevésbé invazív, vagyis kisebb beavatkozással járó módszereket. "

Ez aprilisi hir, ennek ellenere meg mindig megy a lelegeztetogepesdi.

"mintegy 90 százalékát úgy kötik lélegeztetőgépre, hogy csak elenyésző hányaduknál próbálnak ki előtte kevésbé invazív, vagyis kisebb beavatkozással járó módszereket. "

Feltételezem, hogy olyan állapotban vannak már a betegek, hogy nem is merülhet fel opcióként a non-invaziv lélegeztetés. 

Mindenféle képesítés és gyakorlat nélkül, pusztán internetes cikkekre hivatkozva kritizálni az egyik legmélyebb ismereteket igénylő orvosszakmát, meglepően bátor dolog.

Ha mondjuk közepes, vagy elégséges átlaggal végzett, akkor sem lehet kettőnk elméleti tudását és felhalmozott tapasztalatát az övéhez mérni.

Ha azt a közeget kizárólag rád bíznák egyetlen napig, a nap végére nem lenne élő beteg az intenzív osztályon. 

nem szabad senkit ilyen sokaig lelegeztetogepen tartani Covid ide vagy oda

pajti kapj a fejedhez! Ezt írtad. Hogy nem szabadna rajta tartani. Nem fogalmaztál meg cselekvést, csak implicit sugalltad, hogy

  • ne rakják lélegeztető gépre az embereket? -> szerinted hogyan segítsenek nekik életben maradni &/ gyógyulni?
  • vegyék le egy idő után? -> mennyi idő után, mit csináljanak velük? vagy csak puffogtatod a hülyeséget?
  • ..
  • ...

a betegek megfelelo ellatasa nem megoldott meg mindig

honnan lenne több ember aki velük foglalkozik szerinted? Az ellátásra szorulók száma nem csökken. Az oltás mint elvégzendő feladat sem csökkenti a szolgálattevők napi végrehajtandó tevékenységeit. Ezek fényében nem értem a felháborodásodat.

[..]megfelelo ellatasa[..]

"megfelelő" remek kifezés. egy probléma van vele, hogy tök szubjektív :). Amit most bárki kaphat az a "best effort". Amiről előre tudhatod, hogy messze nem lesz tökéletes. De nem azért, mert nem tesz meg érte mindenki minden elvárhatót (és azon is túl).

Eszetlen puffogás helyett ha elégedetlen vagy és javtani akarsz akkor ajánld fel a tevőleges segítségedet a megfelelő helyeken...

--

A tőled elvárt önkorlátozás nem egy csere üzlet, hanem egy fajta minimum indirekt hozzájárulás azzal, hogy nem terheled még tovább a határain levő rendszert..

Megkerdeztem a mentosoket 25-en, amikor a fiamat kellett bevinni, mert allergias reakcio lepett fel penicilinre. 5 perc alatt kiertek, nem gyerek-, hanem felnott mentovel. Megkerdeztuk, hogy pedig most biztos rengeteg dolguk van. Azt mondtak lofaszt, igazabol meg orul is, hogy dolgozhat mert csak 1 napot kellett otthon lenni a csaladdal. :)

Nem vagyok amugy felhaborodva semmin, csak a bullshitelesbol meg a hisztibol most mar lassan eleg lesz.

Szerkesztve: 2020. 12. 29., k – 21:56

Haverom egész családja, a haverom már elmúlt 50 neki durva volt. Éppenhogy megúszta, hogy oxigént kapjon. A legkisebb napi tevékenység is kifárasztotta. A családja visszafelé ahogy egyre fiatalabbak voltak a tünetek is csökkentek. A 13 éves lánya kb kettöt tüsszentett neki semmi volt szinte.  Elkapta a 30 éves húgom és a 26 éves öcsém is nekik enyhe influenzaszerű tünetek voltak. Ami durva elkapta a nagynéném aki cukorbeteg, magas vérnyomás és ezen kívül vese dialízisre is jár mindennek a tetejébe erős dohányos plusz a mája is tropa. Neki semmi. Szó szerint. Ha ha teszt nem mutatta volna, hogy pozitív senki nem tudja. Ugyanez a nemrég szívműtéten átesett 65 körüli anyámék szomszédja. Semmi. Még csak hőemelkedés se. Sajnos volt egy közeli ismerősöm akinek nem volt ilyen szerencséje pár hét lélegeztetőgép után meghalt. Full random úgy tűnik kire hogyan hat. Genetika.

anyum testverenek a ferje. valamikor osz kozepen, egy hetig 39C laz, utana vittek Sopronbol Gyorbe korhazba, lelegezteto nemkellett, nincs (jelentos) szovodmeny.

de egyik ismeros apja (ot mar nem ismerem) 2 hete altatasban gepen van. :/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ezt jelöltem: Olyat ismerek, aki eljutott a kórházig, de oxigént már nem kellett kapnia

 

De egy erősebb verziót kellett VOLNA bejelölnöm, de az illető kórházban történt kezelése nem ismert számomra (saját szájával nem mondta) és nem közeli ismerős, valamint pletykák vannak csak arról, hogy meddig volt benn, és kapott-e és meddig oxigént. Sajnos nem lett komolyabb baja, viszont hülyébb lett (Ő a Főőőőnököm).

 

Anyósom hamarabb lett beteg (február vége) mint én (pedig én tűzvonalban dolgozok, de nem fogom pontosítani, hogy hol és mit). Anyósomnak csak 40 fokos láza, és halálvárása volt. Egy hét kórház, oxigén nem kellett. A Covid teszt ennyi volt: Teccett tanálkozni Erzsike néni migránsokkal? Nem? Akkor nem beteg, tessék megnyugodni.

 

Személyem Március vége-Április eleje között volt beteg. Akkor azt hittem, hogy Most Elkaptam. Sima influenzás tünetek, annyival megspékelve, hogy egy napig tiszta vért vizeltem, az orromból és a fülemből is mintha jött volna egy kis rózsaszínes lé. Szaglás elment egy napra. De az orvos megnyugtatott, ha migráncsokkal nem találkoztam nincs bajom. Megnyugodtam.

 

Feleségem utánam egy kicsivel lett influenzás, neki 2 hétig tartott.

 

Nemrégiben a feleségem összeállt a munkahelyén a többiekkel és vettem ilyen antigénes, csíkhúzós, mindent mutatós tesztet, ami azt mutatta én még (és a feleségem sem) nem is voltam Covidos és nem is vagyok és nem is termel a szervezetem ellenanyagot.

 

Ami azért érdekes, mert munkám során napi 8 órában érintkezek a Coviddal (munkahelyen nem hordok maszkot, mert abban nem tudok dolgozni), cukorbeteg vagyok, A+ a vércsoportom, férfi vagyok, kopasz, és BMI indexem magas, és gyerekkoromtól kezdve szívritmus zavaraim vannak, szedek vérnyomáscsökkentőt is. Tehát napi 3x meg kellene halnom. De nem. Igaz, multivitamint, c vitamint, d vitamint (napi kb 8-10 ezer egység) folyamatosan szedek. A mellkasom szúr néha, de az 10 éve is szúrt, de ennek az oka a stressz és a főnököm.

 

JOGI KÖZLEMÉNY: Egy szóval sem mondtam senkinek, hogy ne szúrasson magába vakcinát. Nyugodtan. 

Anyósodhoz: azért 2019 november óta voltak európában fertőzöttek, csak nem tudtuk, hogy mi ez. Volt Svájcban is, Olaszoknál is, de nálunk is.

Gondolom valamilyen Afrikai fertőzésre gondoltak a kórházban, e miatt így kérdezték. A migráns azt jelenti, hogy jött valahonnan és út közben nem volt meg az alapvető higiéniához való hozzáférése a személynek.

Javaslom emeld fel azt a D vitamint napi 50 ezer egységre... (Én annyit szedek. Semmi bajom a mennyiségtől...). És szedj mellé K2 vitamint is meg magnéziumot is!

És ha cukorbeteg vagy, tényleg bölcs dolog lenne áttérned Paleo diétára vagy valami más lowcarb-ra ha a paleo nem igazán szimpatikus neked...

Munkatársam felesége napokig fáradt volt, kb egy nap 20 órát aludt, enni nem tudott, kilókat fogyott. Egy hét után vállalható állapotban volt, COVID teszt pozitív neki, de a vele egy fedél alatt élő férjnek semmi.

Olvastam, hogy Franciaországban már '19 novemberi mintából kimutatták, nejem decemberben kezdett francia cégnél, jött is csávó oktatni, mi január februárban végig elég rondán szárazan köhögtünk. A gyerek ment óvodába, mi az irodába, akkor még maszk és teszt kanyarba sem volt. Nem tartom kizártnak, hogy COVID volt, de közvetlen munkatársaim közül senki nem mutatott tünetet. Mire jött a karantén gyógyultak voltunk.

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Szerkesztve: 2020. 12. 29., k – 23:24

Azért ez nem ilyen lineáris.

A feleségem nem volt közvetlen életveszélyben, enyhének mondott tünetei voltak. Szikár alkat, sportoló. Így jó esélyekkel indult. Csakhogy két hétig felkelni nem tudott, olyan gyenge volt. Azóta felépült, fizikálisan jól van. Viszont aludni még mindig nem tud rendesen, nyugtatóval sem.

Többen számoltak be erről ismerősök, hogy azóta nagyon szarul alszanak és sokat fáj a fejük. Valamint azt is észrevettem, hogy az átesettektöbbsége bagatellizálni igyekszik a tüneteit a környezetemben.

Én nem ismmerek olyat, aki igazoltan átesett és tényleg tünetmentes volt. Mindnek volt valamilyen tünete, amit kösz, de inkább nem kérnék.

Illetve sok jó ismerősöm meg is halt sajnos.

Szerkesztve: 2020. 12. 30., sze – 14:03

Autoszerelo srac, akihez jarni szoktam. Volt korhazban, teszteltek is tobbszor es a csaladjat is kijottek tesztelni (ez meg aprilisban volt).

Mar gyogyult volt, amikor en mentem hozza (4 het telt el a fertozestol), de csak delig tudott dolgozni, es rengetegszer le kellett ulnie.

Mondta, hogy allandoan szedul azota is, es nem nagyon tud hajolni, mert szedul, nem tud komolyabb fizikai munkat csinalni, csak lajtosabbat.

Ismerek rengeteget akinek pozitiv volt, de a legtobb titkolja, meg ugye ot hazakuldtek az iskolabol, de a testvereit nem, es ok tovabbra is jartak ugyanugy iskolaban. Szerintem vicc, ahogy ez kezelve van. De meg jo, hogy az utcan maszk van rajtunk.

 

Szerk: most tudtam meg, hogy egy tavoli ismeros meghalt. 40 eves volt. Elvileg nem volt alapbetegsege (barmit is jelentsen ez).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem tudom olvastátok e a cikkeket a long covidról. Nekem vannak barátaim negyven alatt, akik tavasz óta betegek.

De kereszt apám meg meghalt kórházban. Idős volt és rákos mellette, szóval még kérdéses mi volt a fő ok (ha számít).

Amennyiben saját magam is az én személyes ismerősömnek számít, akkor a legpocsékabb tünet az volt hogy bő két héten keresztül egyfolytában köhögtem. Rém kellemetlen volt. Ilyen hosszan és ilyen erősen soha semmi megfázás vagy influenza miatt nem köhögtem. Elsősorban épp emiatt gondolom hogy covid volt. A hosszú ideig tartó köhögés amúgyis a covid egyik legtipikusabb tünete hivatalosan is. Egy megfázásnál vagy akár influenzánál én tipikusan két-három napig "szokok" köhögni, Ha öt napig köhögtem volna, még rá lehetne fogni hogy csak erősebben megfáztam, de nem ám akkor ha két hétnél is tovább, és majdnem minden percben, egész nap, folyamatosan! Minden egyéb tekintetben viszont messze enyhébb volt mint egy influenza. Akármikor habozás nélkül a covidot választanám a közönséges flu helyett.

"Sajnos olyat is ismerek, aki elhunyt a kórházban" 23%-on van :||||||||||
 
Tudom, hogy ez csak reprezentatív, de azért eléggé magas arány :(

Ez teljesen így van, nem ebből kell statisztikát csinálni, arra ott van a többlethalálozás, meg 1-2 egyéb forrás. (Sajnos Magyarországon elég szarul kommunikálják az adatokat, vagy sehogy - mint az köztudott.) De azért érdekes lenne összevetni ugyanezeket a kérdéseket influenzával. Azzal már elég régóta együtt élünk, sokkal több eset is volt Mo-n, de kötve hiszem, hogy ennyien írnák, hogy ismernek olyat, aki belehalt vagy kórházba került.

Asszonnyal mindketten átestünk rajta, gondoltam kiválasztom a rá illő választ... Aztán rájöttem, hogy asszony Covid+ tesztjének reggelén hívtam a háziorvosom (aki aznap délután rendelt volna), hogy nekem is kérjen tesztet... Nagyon szarul volt, mondta, hogy elkapta ő is és aznap viszik a kórházba. Ez volt december 2-án; dec. 5-én elhúnyt... 30+ éve ő volt a háziorvosom, szülőkkel pedig kifejezetten jó baráti viszonyt ápolt... Szóval így módosítom a válaszom... :(

A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Szaglás elvesztését jelöltem, de utána eszembe jutott, hogy valamikor nyáron meghalt egy sok éve nem látott távoli ismerősöm is.

Időrendben, 2019 december vége, egyik megrendelőnél karácsonyi céges parti után 3+ hétig szárazköhögés. Mivel hangos zene volt az egyik helyiségban, azthittem túl sokat kiabáltam, a hangszálam megsérült vagy valami. Már majdnem orvoshoz mentem, mert nem akart múlni, aztán eltűnt. Másra a családban nem ragadt át, de környezetemben a következő hetekben néhány hasonló eset előfordult, nem biztos hogy COVID variáns volt.

2020 október. Az iskolában a gyerekek random karanténba kerülnek, mert osztálytárs pozitív lett. Ők tünetmentesek, párom tartós alacsony láz, majd szaglás és ízlelés vesztés, de egyéb tünet nélkül. Nekem kis fáziskéséssel tartós alacsony láz és néhány napig tartó izomfájdalom, plusz némi extra alvás igény.

2020 november. Szomszéd idős bácsi meghalt, este bevitte a mentő, reggel már a halálhír jött. Pár házzal odébb egy nem annyira idős, jó egészségnek örvendő másik szomszéd is hasonlóan távozott. :(

Hátulról a 2. és a 3. között van még fokozat.

" Olyat ismerek, aki kórházban lélegeztetőgépre került, de felgyógyult. Jó ideje long covid tüneteket mutat"

Olyat ismerek, aki kórházban lélegeztetőre került, altatták hetekig, a Covid tesztje már negatív, az utána kialakult tüdőgyulladásból is kigyógyult már hetekkel ezelőtt, de még mindig életveszélyben van, és intenzíven kezelik, mert a fertőzések megették a tüdeje felét.

Olyat ismerek, aki átesett rajta viszonylag könnyen, olyat is, akinek durvább influenza-szerű lefolyás után további tünetei (fáradékonyság, szédülés, elhúzódó érzékszervi panaszok-szaglás, ízlelés) maradtak, meg olyat is aki átesett rajta, majd várta a második negatív tesztjét hogy mehessen vissza dolgozni, és akkor puff, tüdőembólia és meghalt.

Szerkesztve: 2020. 12. 31., cs – 14:04

A legsúlyosabb tünetet, amit tapasztaltam, a 7/24 sírás-rívás a COVID-dal kapcsolatban minden témában. Sajnos ilyen opció nem volt :(

Pl.:

  • ha nincs lélegeztető, miért nincs, ha van, minek van annyi
  • ha nem kell maszkot hordani, miért nem kell, ha kell, miért kell
  • ha nincs bezárva az iskola, akkor miért nincs, ha bezárják, miért kellett
  • ha nincs tesztelés, miért nincs, ha tesztelnek, wc-be bújkálás
  • miért nincs már vakcina, mikor van: "az anyátokat oltsátok be"
  • ha kormánytagokat tesztelik, akkor azt hogy merik, ha Orbán a sor végére áll: "áhhááá, nem meri a beszari, majd akkor pont én fogom"

Komolyan mondom, hetekig tudnám folytatni.

trey @ gépház

Szemelyes kedvencem az a vakcinas 22-es csapdaja:

"Az oltas sem ad kijarasi engedelyt" - akkor minek oltsam magam? Hitegetett minket a hatterhatalom, hogy elfogadjuk, hogy ez a "new normal".

"Az oltas utan szabad kijarkalni es nem kell felvenni a maszkot" - igy akart a hatterhatalom belezsarolni az oltasba. Aki nem lesz beoltva azt majd megbelyegzik, es ezt akartak.

Valljuk be, eleg sok a "van rajta sapka nincs rajta sapka" szituacio mostanaban.

Ha meghalna valaki a közvetlen környezetedben, akkor változna a véleményed?

Nem. 

Vagy mi kéne ahhoz, hogy elismerd, hogy ez  egy komoly probléma, és teljesen indokoltak a korlátozások, meg a maszkviselés, oltás, stb.

Te valamit benézel. Nem azt mondtam, hogy nem kell komolyan venni, hanem, hogy ugyanazok a bohócok, akik hétfőn egy dolog mellett, másnap politikai okokból éppen ellene érvelnek. Folyamat szűkölnek, sírnak, rínak. Kibaszottul unalmas már. Attól jobb lesz a helyzet, hogy folyamatosan ajvékolnak?

trey @ gépház

Egész biztos hogy ugyanazok az emberek mondják az ellentétes dolgokat? Nem lehet, hogy keversz valamit? Én azt látom, hogy valaki vagy a tudományra hallgat, vagy keménykedik hogy mit neki covid, sőt, nincs is olyan. Nem sok átjárást látok a két tábor között.

A legsúlyosabb tünetet, amit tapasztaltam, a 7/24 sírás-rívás

Kb azt jelenti, hogy a legszarabb az egészben az, hogy sokan nyavalyognak a fórumon. Jobban belegondolva, ha tényleg nem ismersz senkit, aki elkapta, akkor lehet, hogy valóban ez a legrosszabb amit tapasztaltál. Bár ha már a fórumozókat ismerősnek veszed, akkor akad itt bőven akinek a sírás-rívásnál jóval súlyosabb tünetei voltak. (a kérdés az ismeretségi körre vonatkozott)

A "felet nem regisztraljak" biztosan nem igaz. Ha minden 500. magyar halna bele a covidba, a ekvivalens lenne azzal az allitassal, hogy elertuk a nyajimmunitast. Lakossagaranyosan Belgium vezet 1700 / 1M-mel. A magyar 1000 / 1M realis, max 1200 / 1M lehet a statisztikaban elbujva. 2000 / 1M-nel meg mar komoly intezkedesek nelkul is 1 lenne az R0, nemhogy gimizarasokkal.

Oké, kis helyesbítés, a többlethalálozás kb feléért felelősek a bizonyítottan KV-os halálesetek. A másik fele vagy KV, de nem tesztelték, vagy valami más nyavalya, és a KV miatt nem kapott megfelelő ellátást. Szvsz az utóbbi ritkább, de persze erre nincsenek számok, úgyhogy csak vélemény. A lényegen nem nagyon változtat.

Ha minden 500. magyar halna bele a covidba, a ekvivalens lenne azzal az allitassal, hogy elertuk a nyajimmunitast

Ez egyáltalán nincs így, mert a nyájimmunitás nem a halálesetekkel van összefüggésben, hanem a betegséget túlélt (és ezáltal immunitást szerzett emberek arányával). Ebben az egyenletben még mindkét szám homályos:

  1. A betegségen átesettek aránya a populációban: tipp van rá, mondjuk a szlovák cenzus alapján becsülhető, közel sincs a 70%-hoz
  2. A szerzett immunitás mértéke: elkaphatod-e másodszor, ha igen, akkor terjeszted-e? Ezekről már jelennek meg elszórt infók, de egyelőre úgy tudom nincs konszenzus. Ha valaki tud biztosabbat, az érdekelne.

"Az IFR-t" még mindig nem tudjuk pontosan. Az, hogy beírod gugliba, hogy "covid iFR", és kimásolod az első cikkből az első annak tűnő számot, az nem ér. Pláne úgy hogy azt írják: "The infection fatality rate of COVID-19 can vary substantially across different locations and this may reflect differences in population age structure and case-mix of infected and deceased patients and other factors." Szóval fogalmunk sincs, hogy ezt lehet-e alkalmazni a magyar viszonyokra.

Valahol 0.2 és 2% között lesz, de nem is ez a lényeg, hanem amit fentebb írtam, hogy Mo-n fogalmunk sincs, hogy hányan kaphatták már el. Egy biztos adat van, hogy legalább 1000-ből 1 belehalt (de lehet hogy 500-ból 1). A tesztelést lehet akadályozni, ezért a magyar esetszámok eléggé semmitmondók. A kórházba utaltakat, halálozássokat már kicsit nehezebb. A kórházak persze nem nyilatkozhatnak, de előbb-utóbb a halálozási számok kijönnek. Sajnos eléggé sötétségben tartanak minket más országokhoz képest, úgyhogy vaktában lövöldöz aki IFR-ről meg nyájimmunitásról beszél.

Azt sem tudjuk, hogy a természetes fertőzöttség mennyi ideig jelent védelmet - szóval a nyájimmunitásról sincs sok értelme beszélni. 

Abban viszont egyre inkább biztos vagyok, hogy a teljes év megint karanténok sorozatáról fog szólni.

Legalábbis még a heti 60 ezres osztrák oltási terv is ezt vetíti előre. 

attól függ, hogy kinek mit jelent a releváns:

  • van azért pár név aki mikor (ritkán) megszólal arra fel szokta kellően sok ember kapni a fejét.
  • meg vannak az aluljárós pincsikutyák amik irritálóan vinnyognak mindenenkire és mindenre.

De persze a herevasalás is reklám, mindig vannak olyanok akik ezen vagy ezt a szintet közelítően tudnak csak megnyivánulni. Persze azt is megértem, hogy mivel kevés a gondolkodó ember így aki tömegeket akar megszólítani annak nem éri meg annyi energiát feccölnie érdemi tevékenységekbe; "így lesz a fejben sötét" :)

https://open.spotify.com/track/4zo6tcnH1kJSegN5io4iHs

Nagyjabol mint a hivatalos kommunikacio a temaban: kinai halalos a virus -> nem halalos virus, csak az idosekre veszelyes -> halalos virus, oszre 50000 halott -> nincs 50000 halott, de leterheli a korhazakat -> a korhazak tuleltek, nincs 50000 halott, de long covid van -> nem kotelezo oltas -> nem kotelezo, de lesz covidutlevel

Az elozo invalidalasanak az oka mindig az, hogy keveset tudunk rola. Ebbol kiindulva a jelenlegi allitasok sem validak, mert 2-3 honap mulva majd tobbet tudunk. 

#covidhiszti

Az ugynevezett hosszutavu tunetek pedig biztos nem a bezartsag, maszkhordas, felelemben tartas es a mar 1 eve tarto mozgashianyos eletmod okozta depresszio miatt vannak, hanem egy ismeretlen veszelyes zombi virus tunetei. Hogyne.

Kezd terjedni egy lényegében ismeretlen súlyosságú és kiterjedtségű betegséget okozó virus.

Te milyen kommunikációs stratégiát követnél?

"Az ugynevezett hosszutavu tunetek pedig biztos nem a bezartsag, maszkhordas, felelemben tartas es a mar 1 eve tarto mozgashianyos eletmod okozta depresszio miatt vannak, hanem egy ismeretlen veszelyes zombi virus tunetei. Hogyne"

Szóval a depresszió okozza a tüdő hegesedését, az ebből fakadó hosszútávú légzési problémákat, fáradékonyságot?
Ezek a problémák miért nem voltak meg a fertőzés előtt?

"Kezd terjedni egy lényegében ismeretlen súlyosságú és kiterjedtségű betegséget okozó virus."

Nem kezd terjedni, hanem idestova mar legalabb 1.5 eve velunk van, de vannak olyan becslesek, amik tobb mint 2 evrol beszelnek. Ideje lenne mar elengedni ezt a mindmeghalunk hozzaallast, mert ha ez valos felelem lenne, akkor mar bekovetkezett volna.

Ismeretlen...? Akkor hogy keszulnek a vakcinak?

Az emlitett hegesedest szerintem akarmelyik eddigi ketoldalu virusos tudogyulladas okozhatott. Megis mi ebben a szornyen rendkivuli?

Ott követed el a hibát, hogy a mostani - lényegesen nagyobb - ismereteink alapján ítéled meg a járvány elején folytatott kommunikációt.

Ezért kérdeztem, hogy az akkori ismeretek birtokában te milyen kommunikációs stratégiát követtél volna.

Abban biztál volna, hogy nem fog jelentős járványt okozni, esetleg a legrosszabbra készültél volna fel? 

Nem ismered a pontos terjedési mechanizmust és nem tudod, hogy milyen gyorsan fog fertőzni, milyen súlyosságú betegséget okoz tömegesen és azt sem, hogy szezonális lesz-e. 

Igen, még az évet uraló karanténok MELLETT is olyan jelentős járványt okozott, ami mellett a minden egyebet háttérbe szorító egészségügy is az összeroppanás szélén tántorgott. Az összhalálozás pedig az elmúlt 10 évben soha nem volt ilyen magas. 

Jobb, ha szokod a gondolatot: ez az év is ezzel fog telni. 

Osszeroppanas szelen tantorog az EU? Ezt meg honnan veszed. Most mondta Viktor, hogy a magyar eu jol vizsgazott es Europaban irigylik. A minimalis korlatozasokat bevezeto Svedorszag egeszsegugye pedig epp, hogy csak megerezte az egeszet. Mifele osszeroppanas...?

Errol a bizonyos kimagaslo osszhalalozasrol idedobhatnal egy grafikont mert santit egy kicsit.

A szuperfertozo angol virus miatt pedig egy repteren toltotte a karit tobb ezer kamionos hugyban szarban. Vegul tizezer tesztbol sikerult kb 30 (fals?) pozitivat produkalni.

Te ezt tenyleg megeszed?

A minimalis korlatozasokat bevezeto Svedorszag egeszsegugye pedig epp, hogy csak megerezte az egeszet.

Érdekes elgondolás. Ha pl nem engeded be a betegeket a kórházba és megtagadod az ellátásukat és hasonlók akkor pl persze sokat lehet könnyíteni a terheltségen. Ez nem csak az időseket érintette, volt épp kinnt tartozókodó ismerős akit ugyancsak nem voltak hajlandóak személyesen fogadni, hogy ellássák. Ettől függetlenül a svédek maguk sem épp magasztalják a saját megoldástervüket ..

[..]

Even the country’s king, Carl XVI Gustaf, described the country’s handling of the pandemic as “a failure” in the royals’ Christmas review of the year.

[..]

As few as one in 20 suspected coronavirus patients had physically seen a doctor. Several regions had issued guidelines ordering that no care home residents should receive hospital treatment for any illness or injury at all. Some doctors had recommended palliative care without even looking at patient records.

Then first report from the country’s coronavirus commission, released on Tuesday, levelled scathing criticism both at the government and the Public Health Agency, saying they had failed” to shield the elderly.

[..]

“We haven’t seen the end of this,” Burman agreed. “I think Christmas is going to bring an even steeper curve, and we’re going to have even more deaths. I think someone will have to resign. Otherwise, we’re sending a very strong signal out to our society that no one takes responsibility.”

https://www.theguardian.com/world/2020/dec/20/as-covid-death-toll-soars…

"Ettől függetlenül a svédek maguk sem épp magasztalják a saját megoldástervüket .." <> "the country’s king, Carl XVI Gustaf, described..."

Latod ugye te is, hogy a kiraly nem egyenlo a "svedekkel magukkal", ahogy Orban Viktor velemenye Soros Gyorgyrol vagy Brusszelrol sem feltetlen tukrozi "maguk a magyarok" velemenyet?

Az meg, hogy a kiraly mivel elegedett es mivel nem, irrelevans. Magyarorszag a hiper-szuper vedekezesi strategiajaval, maszkokkal, lockdown-nal kisebb esetszam mellett tobb halottat tud felmutatni szoval, hogy ki-mivel elegedett az elegge relativ es amugy meg hogy jon ide egyaltalan...?

the country’s coronavirus commission - nem nem csak a király, többek között pl az ezért felelős testület szerint sem :)

jah és talán nem sikerült lefordítani, de amúgy a kezdő mondat úgy eleje: "még az ország királya is..."

ki-mivel elegedett az elegge relativ es amugy meg hogy jon ide egyaltalan...?

elégedettség: te kezdtél róla hantázni, ez a kifejezés az én hozzászólásomban nem szerepelt, ha szerinted nem releváns akkor ne írj róla :).

**

A minimalis korlatozasokat bevezeto Svedorszag egeszsegugye pedig epp, hogy csak megerezte az egeszet.

fentebb hoztam példákat arra, hogy saját bevallásuk szerint (the country’s coronavirus commission) nem igaz, hogy "epp, hogy csak megerezte". 

"Osszeroppanas szelen tantorog az EU? Ezt meg honnan veszed." 

Szerinted miért vannak a jelenlegi korlátozások? Segítek:

"járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések."

Errol a bizonyos kimagaslo osszhalalozasrol idedobhatnal egy grafikont mert santit egy kicsit.

Itt találod.

Nem igazan. Foleg annak fenyeben nem, hogy nagy reszuket kibasztuk a korhazakbol, muteteket, szuroprogramokat, eletmento kezeleseket allitottunk le.

De jol van, adjuk meg, valoban, nott a 65 ev felettiek halalozasi aranya. Hat mindjart osszeszarom magam ettol a felelmetesen veszelyes es halalos virustol 40 eves letemre.

Olyat ismerek akinek végigment a bővebb családon, és azóta több dologra allergiás mint előtte, az egyik családtag pedig cukorbetegséggel jött ki a covidból. Felerősödött alapbetegségek/hajlamok.....

Régóta követett netes ismerős aki orvos twitteren írt kb 60 napot lélegeztetőgépre kényszerült emberről-> vitték hozzájuk a rehabra, most tanul újra járni.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nekem 6 ismerősöm halt bele ebből egy rokon. 

Az elhunyt reszt szet lehetett volna bontani "egyebkent egeszseges volt", "volt sulyos alapbetegsege" pontokra. Manapsag szokas vegstadiumu daganatos betegeket covidoskent elkonyvelni, mert egy gyors, pozitiv PCR-re meg volt ido, mielott elhunyt.