"Színváltó koncepciótelefonnal kacérkodik a OnePlus"

A OnePlus 8T-re építő készülék hátlapi mintája igény szerint ezüst vagy kék színt is felvehet - de a gesztusvezérlés is ott van az eszköz tarsolyában.

Potenciális felhasználói alkalmazás terület:

  • Touchless notifications – ECMF could flash colors for an incoming call, and users could accept or reject the call with a simple gesture.That will allow users to control the OnePlus 8T Concept using gestures without even touching the device.
  • Breathing monitor – The mmWave technology can register a user’s breathing, enabling the color to change in sync and effectively making the phone a biofeedback device. The OnePlus 8T Concept, in effect, breathes with you.

 

Részletek a OnePlus fórumán. Magyarul itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 12. 21., h – 17:50

Nesze neked státusz LED hiánya!

trey @ gépház

Hát, már csak az érdekelne, hogy mennyit fogyaszt egy ilyen hátlap, és mennyibe kerül.

Mert kinézetre nagyon menő, és ki is tűne a tömegből a telefon, de félek van nyomós oka, hogy másik sem használják.

Nagy Péter

Inkabb tegyenek bele sd kartya olvasot...

I hate myself, because I'm not open-source.

Izlesek es pofonok, MIUI-tol en konkretan ki akarok ugrani az ablakon.

Na most vegignezem mihez kell root:

  • AdAway + Systemless Hosts adblocker
  • EdXposed, sok mindennek
  • Move Certificates - mert ugye nem lehet CA-t hozzaadni root nelkul ugy hogy mukodjon is
  • Busybox (bar azert javul a toolbox, neha keves es jobb ha van egy rendes shellem)
  • AFWall+ hogy ne menjen ki minden szar a netre amikor nem kell
  • Battery Charge Limit
  • ConnectBot/shell/Total Commander, amikor igy van valami random apro faszsag amit meg kell javitani, kicsit kapcsolodik ide a busybox
  • Disk Usage hogy ne csak a virtualis SD kartyara mukodjon
  • Lucky Patcher, meg hogy tudjak apk-kat telepiteni anelkul hogy folyton az alairasokkal kene szopjak
  • Titanium Backup, bar ez is egyre bugosabb
  • AuroraStore meg FDroid system extensionje
  • SecureAccessibility, hogy ne tiltsa le az encryptiont a retardalt android csak azert mert valamelyik app accessibility service-ken workaroundolja az android api hianyossagait
  • XPrivacyLua, neha egyszerubb innen megpatchelni egy appot, mint apk editalassal szopkodni, raadasul ezt buszon ulve is meg lehet csinalni, apktool kevesbe mukodokepes igy. ja meg ezzel workaroundolom azt is hogy az egyik app osszefossa magat ha van xposed, ami nyilvan nem kene ha nem lenne xposed, de az ugy tul sok extra szopas lenne
  • ki van cserelve a system webview bromiumra

Illetve nem root, de Lineage OS-ben is van egy csomo extra, amiket nem tudok, mert nem szoktam stock androidot hasznalni, de ha veletlenul nagyritkan a kozelebe kerulok, meglepodok hogy ilyen alap featureoket hogy nem tamogat.

I hate myself, because I'm not open-source.

Nope, a user ca-t nem fogadjak el az appok android 7 ota, ha csak nincs valami faszom opcio az app xml manifestjeben benne, ami az appok tobbsegeben termeszetesen nincs.

https://android-developers.googleblog.com/2016/07/changes-to-trusted-ce…

Otletem sincs hogy mukodnek azok a cegek akik szeretnek mindent egy sajat tls toro proxyn attolni. Lehet meg van oldva hogy amugy is csak az admin altal elfogadott appok mehetnek fel azt meg valahogy megoldjak hogy azoknal mind ott legyen a jo manifest.

I hate myself, because I'm not open-source.

https://ibb.co/CbRXWT7

Mi az az adat, ami ekkora mennyiség és a telefonon kell tárolni?

Ok. Csajoknál egy tonna szelfi, de azért nem kár ha odaveszik a telefonnal együtt. Ilyen szempontból meg az SD kártya sem jobb. Az sem a legbiztonságosabb adattároló!

Miért? Ha nincs streaming előfizetése, akkor nem lehet a gyűjteménye a telefonon? És egyébként, ha van, akkor úgy gondolod, faszság az offline feature a streaming alkalmazásokban?

Ahol nem lehet normális minőségben hallgatni.

Kurvára nem érdekli az emberek 99+ százalékát az ilyen audiofil nyünnyögés.

Ertem en hogy te sose hallgatsz olyan zenet ami nincs fent spotifyon meg sose vagy olyan helyen ahol nincs normalis 3G meg nyilvan van vegtelen mobilneted, de azert ez nem mindenkire igaz.

A hasonlatod meg teljesen hulyeseg, az adodik neha olyan helyzet amikor picit jobb, meg hogy minden nap tobb oran keresztul csinalsz valamit azert nem ugyan az a kategoria. Es teny, biztos jobb egy csoves erosito bakelitlemezzel, de picit kevesbe praktikus ha hordozni kell. Ha meg buszon, vagy valami ilyesmi helyen akarod hallgatni akkor meg tokmindegy milyen a hangminoseg (bizonyos keretek kozott, de azert az egy mobil+valami jobb mp3 hozza), a hatterzajtol ugyse fog feltunni.

I hate myself, because I'm not open-source.

Előbb audiophile minőséget kéred számon, majd sokallod a tárhelyet meg miért nem elég a 64+GB?! Érdekes érvelés ez. Onnantól, hogy digitálisan van tárolva a zene lehet az bármilyen eszközön, akár mobilon is. Nem azon fog múlni az audiophile minőség. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ezzel magyarázni a telefonban levő SD bővítés létjogosultságát kb. annyira értelmetlen, mint mikor egyik ismerős azt mondta, azért kell neki a több száz lóerős Mustang, mert mi van, ha olyan helyzet adódik, mikor ki kell "ugrani".

Ez nem olyan, hogy mi van, ha úgy adódik, mert tömegek hallgatnak zenét mobilon, többek között én is, súlyosbítva Bluetooth fejhallgatóval az audiofil rémálmodat. Fordított a helyzet, itt te vagy a Mustang-os kivétel.

Nálam például az SD kártyára van irányítva "Smart Download", oda tesz egy cache-t a YTM, amiből akkor válogat, ha nincs Wifi. A Nokia 8.1 esetén a 64GB és a 128GB között 50 ezer forint különbség volt, egy 64GB SD kártya meg 5 ezer forint. Miért is dobjak ki az ablakon 45 ezer forintot?

Nekem nincsenek audiofil rémálmaim, mert zenét koncerten, meg a rádióban hallgatok. Egyikhez sem kell SD kártya. Akárhogy is csűrjük-csavarjuk a telefonban SD kártya dolgot, akkor is értelmetlen. Én elmondtam a véleményem, ti próbáljátok alátámasztani a létjogosultságát. Nekem nem kell.

Akárhogy is csűrjük-csavarjuk a telefonban SD kártya dolgot, akkor is értelmetlen.

Akárhogy csűröd-csavarod: van értelme. Olyannyira van értelme, hogy szinte minden streaming app támogatja az SD kártyát, lásd például: https://support.google.com/youtubemusic/answer/9088490?hl=en

Én elmondtam a véleményem, ti próbáljátok alátámasztani a létjogosultságát. Nekem nem kell.

Semmi gond, te veszel olyan telefont, amiben nincs SD kártyás bővítési lehetőség és legközelebb nem szólsz hozzá generális faszságokat, amikor SD kártyáról van szó. Deal?

Figyelj, onnan indultunk, hogy neked elég 10GB, felhívtuk a figyelmed, hogy aki esetleg mobilról hallgat zenét, esetleg mobilon néz filmet, annak több tíz GB zene és film van a telefonján és ennek a tárolására nagyon is jó az SD kártya.

Mindenki érti, hogy te kocsiban és koncertteremben hallgatsz zenét, de százmilliók használják arra a telefonjukat, hogy zenéket és filmeket "fogyasszanak" (lásd Spotify: 500+ millió install; YouTube Music: 500+ millió install; Netflix: 1+ milliárd install csak Android platformon), nem egy marginálisan kicsi táborról van szó... mindegyik streaming alkalmazás lehetőséget ad az offline cache használatára és mindegyik támogatja az SD kártyát is, ha az adott platformon az elérhető.

A marginálisan kicsi tábor az kérlek te vagy, akinek a telefonján nincs se zene, se filmek.

Te lovagolsz ezen a generális streaming faszságon, ha már itt tartunk.

Mondtál egy faszságot magadból kiindulva és azóta nem tudsz elegánsan leszállni a bicikliről. Ez a szomorú helyzet.

És ebből honnan következik logikailag, hogy - idézlek szó szerint: "Akárhogy is csűrjük-csavarjuk a telefonban SD kártya dolgot, akkor is értelmetlen."?

Mert ebből csak az következik, hogy százmillióknak értelmes dolog az SD kártya és százmillióknak nem, te pedig próbálod sulykolni, hogy generálisan értelmetlen, dacára annak, hogy többen is írtunk teljesen logikus használati esetet.

Aki egyszer megtapasztalta (huzamosabb ideig vezetett forgalomban szupersport vagy gyorsulasban hasonlo autot) azt, hogy ez milyen lehetosegeket jelent annak ez eleg erv. Addig amig ezt nem probaltad nem is ertheted meg.

A mostani verdank majdnem 500 loeros es nem azert kell mert alacsonyan repulok vele...

Nem mindenki audiofil. Nekem a telefonon is van majdnem 10 giga MP3, mert az elozo BT fulesemmel igy hallgattam zenet.

A mostani fulesem (Bluedio T7+) tamogatja az SD kartyat, igy meg egyszerubb az elet. Es aktiv zajcsokkentes mellett a nagy atmeroju hangszoroja eleg szepen szol, szoval a minoseggel sincs problema.

Telefonon? Miért?

Mert utazás közben az van nála?

Ha valaki annyira kedveli a zenét, az nem telefonon gyűjti szerintem. Ahol nem lehet normális minőségben hallgatni.

Te felhúzós gramofonnal és bakelit lemezekkel utazol, mert a telefon nem elég jó?

Valahogy a filmeket sem jutna eszembe a telefonomon tárolni.

Szerencsére azok, akik olyankor is akarnak a gyereknek mondjuk filmet játszani, amikor nincs mobil net (pl. repülőúton), nem szorulnak rá arra, hogy megvárják, amíg neked eszedbe jut valami.

Persze, 20 éve én is a laptopba dugtam a DVD-t, szóval nincs feltétlenül szükség telefonra, csak egyszerűbb a telefonon tárolni mindenfélét, mint hordozni a DVD gyűjteményt meg valamit, amivel le lehet játszani. Sajnos a felhúzós gramofon nem viszi a filmeket.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Már leírtam fentebb is, nem cipelek magammal semmit, gramofont sem és SD kártyát sem! Nem tudom miért akadt be ez az aufiofil dolog. Próbáljuk már meg értelmezni. Ha normális minőségben akar zenét hallgatni az ember, az sok helyet foglal -> lehetne létjogosultsága az SD kártyának. Tegyük bele a telefonfa, és hallgassuk a szir-szar hangszórón vagy bluetooth fülesen. Akkor mi értelme van?! Ezért nem kell SD kártya a telefonba, meg a napi háromezer szelfinek sem kell.

Ez az én véleményem, elmondtam. A biciklit a korlátnak támasztottam.

Boldog Karácsonyt! SD kártyásat, vagy anélkül ;-)

Már leírtam fentebb is, nem cipelek magammal semmit, gramofont sem és SD kártyát sem!

Mi meg már többen is leírtuk, hogy kinek miért hasznos az életvitelében az, hogy több tíz vagy száz GB tárhely van a telefonon.

Nem tudom miért akadt be ez az aufiofil dolog. Próbáljuk már meg értelmezni. Ha normális minőségben akar zenét hallgatni az ember, az sok helyet foglal -> lehetne létjogosultsága az SD kártyának. Tegyük bele a telefonfa, és hallgassuk a szir-szar hangszórón vagy bluetooth fülesen. Akkor mi értelme van?!

Na, ez megint ilyen audiofil nyünnyögés. Nagyjából ennyien nem osztják a véleményedet: Spotify: 500+ millió install; YouTube Music: 500+ millió install; Netflix: 1+ milliárd install csak Android platformon.

Ezért nem kell SD kártya a telefonba, meg a napi háromezer szelfinek sem kell.

Vedd már észre, hogy egyedül te beszélsz napi háromezer szelfiről, mindenki más zenékről és filmekről beszél, amelyeket utazás közben, telefonon hallgat vagy néz... bármennyire is báncsa azt az audiofil füledet. Én például autóban is BT-n tolom át telefonról azt, amit vezetés vagy utazás közben hallgatok és ezt szintén százmilliók művelik napi rendszerességgel.

Ez az én véleményem, elmondtam. A biciklit a korlátnak támasztottam.

Neked Fekete-lovag szindrómád van...

És SD kártya nélkül nem lehet? :-D

Hogyne lehetne, csak sokkal drágább, mint írtam korábban konkrétumokat: 64GB plusz tárhely integráltan 50 ezerrel drágább, 64GB SD kártya meg 5 ezer. Ezen felül lehetőséged van cserélni is, egyik SD kártyán a gyereknek való cuccok vannak, a másikon meg az, amit magadnak vittél az útra, ráadásul tudod mozgatni a telefon és a tablet között is a zenéket és a filmeket, ezt a telefonba integrált tárhellyel nem tudod ennyire egyszerűen megtenni.

Te egykerekezel még mindig én már rég letámasztottam a bringát! :-D

Látszik.

Nyilvan, ha tul sok a mosatlan a konyhaba es mar nem fersz a mosogatohoz, lehet venni uj hazat is ahol nincs tul sok mosatlan, csakhat egy kicsit draga mulatsag. En inkabb vennek 10ezerert egy nagyobb SD kartyat, mint 150-300 ezerert egy uj mobilt, amivel utana egy het szopas van amig megint mindent belovok rajta, es amugy semmivel sem jobb mint az elozo.

I hate myself, because I'm not open-source.

Meg lehet 100 ropiert autot is venni, de en abba se ulnek bele.

A het szopas meg tipp, de nalam egy sima system upgrade is 1-2 nap szopas szokott lenni mert minden szart felulir aztan amig kibogozom mi van meg feltunik minden ami elromlott az eltart egy darabig. Bar talan miota van magisk + systemless sokminden, kicsit kevesbe szoporoller. Koltozteto alkalmazas meg a titanium backup, csak miota vannak split apk-k, kisse hasznalhatatlan az egesz. A nagyon system appokra meg regen se feltetlenul mukodott.

I hate myself, because I'm not open-source.

Én például autóban is BT-n tolom át telefonról azt, amit vezetés vagy utazás közben hallgatok és ezt szintén százmilliók művelik napi rendszerességgel.

Én is ezt tettem Google Play Music alkalmazással, amíg volt. Ment a Waze, bekapcsoltam az autórádiót, ha BT-re állítottam, elkezdte a telefon lejátszani az utolsót.

Átvette a Google Play Music helyét a Youtube Music, csak éppen ha nem a YTM van a telefon képernyőjén, hanem pl. a Waze, akkor leáll a zene.

Így most kénytelen leszek letötörlni a Youtube Music alkalmazást a csipába és feltenni valami egyéb zenejátszó appot, aminek nem büdös zenét játszani BT-n keresztül plusz pénz fizetése nélkül.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mindenkinek kell saját buborék, és ami benne van az a jó, mások meg nem jól csinálják. Tudod, mint amikor Micimackó mézet visz a nyúlnak. :)

Az én buborékom szerint jó az SD kártya. Nem azért van rajta zene, mert normális minőségben akarok zenét hallgatni, hanem egyrészt nem akarok rádiót hallgatni, mivel nem fedi le az ízlésem, másrészt sok esetben vagyok munkámból adódóan térerőszegény helyen, és ott is néha jó lenne médiatartalmat fogyasztani.

Leszoktam a PC-ről, laptopról, mivel munkához nincs rá szükségem, biztonsági mentések egyik lábának még azért van itthon egy laptop. Viszont munka közben jól jön, ha esetenként vissza lehet lehet nyúlni egy akár 2016-os fotóhoz terepen a világvégén, vagy egy alagsorban is.

Samsung telefont használok DEX módban otthon egy 24" monitorral, billentyűzettel, egérrel, erősítővel, hangfalakkal. Tartalomfogyasztásra megfelelő, játékra meg ott az XBOX. Mivel én munkaállomás helyett is telefont használok, ezért olyan dolgokat is tárolok rajta amit más ember a "gépén" tart. Ezért a 128 belső memória mellé nálam van egy 128-as SD kártya is. Utóbbira mennek az esetleges letöltések (torrent) is a telefon adattárolóját kímélendő.

Ja, és nem vagyok az a "mindent offline" ember. Korlátlan mobilnetem van, és szivesen hallgatok/nézek online zenét/podcastot/videót/streamet/stb. olyan havi 200-600GB* közötti forgalommal.

*Ok, ebben benne van az XBOX, és még egy telefon adatforgalma is, de mióta nem CoD-ozok, azóta az XBOX forgalma 40GB alatt van. :D

 

:) Szóval ez volt az én buborékom. 

Boldog karácsonyt! :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Hat nekem egy kicsit mashogy nez ki, meg azert is nem szeretem annyira az androidosat, mert az annyit mond hogy van 21 GB "fajlom", akarmi is legyen az.

https://0x0.st/iC42.png

Es nekem alapvetoen idaig nem is a biztonsagrol volt bajom, ami azt akarod hogy megmaradjon legyen sok helyen rola backup, hanem hogy mindig televan es nem lehet azt mondani hogy veszek 15 ezert bele egy 256GBs microsd-t es van eleg tarhelyem, hanem azt hogy veszek egy uj mobilt 20x ennyiert ami raadasul meg szarabb is lesz.

I hate myself, because I'm not open-source.

Mondjuk ha leejted a telefont és darabjaira törik, akkor az SD kártyát csak átpattintod az újba és ugyanúgy megvan mindened. Ha a telefon megdöglik, akkor annak a tárhelyéhez már nem férsz többet hozzá egyszerűen.

Én sem használok olyan telefont amibe nem tehetek SD kártyát. 

Szerkesztve: 2020. 12. 21., h – 19:23

Vezeték nélküli töltés van, ha már egyszer nem fémből van a ház, vagy még mindig a madzaggal kell bohóckodni? Még mindig üveg a hátlap és úgy kell erre is vigyázni, mint a hímestojásra? Vízállóság, IP rating van? Ronda a minta, de ha üveg a hátlap, akkor úgyis megy rá tok, kivéve trey-nek, mert neki antigravitációs telefonja van, ami sosem esik le és törik ripityára. :) 

Nem jutna eszembe hason tárolni a telefont. 

Yotaphone eseten a hatlapon levo e-ink kijelzon latom a fontos dolgokat, anelkul, hogy oda kene nyulnom. Ezert en tobbnyire pofara teszem a telefont. Momdvan, hogy ha a gorilla glass nem birja az asztallapon levo micropor karcolasait, akkor ott rohadjon meg ahol van az egesz telefon iparag.

Megint egy hülye, mesterségesen generált tömegigény az úgynevezett „fejlődés” nevében.

Kissé arra emlékeztet engem, mint amikor nagyon szeretnék programozni, fejleszteni a programnyelvemet valami hatalmas új csodával, de semmi igazán lényeges nem jut az eszembe, erre beleveszek huszonsok apró funkciót, aminek igazából semmi értelme nincs, de valamelyik benchmarkomnál az időt sikerül velük 1 százalékkal lejjebb tornászni, s ennek marhára örülök. Egy ideig. Pár nappal később meg belátom hogy hülység az egész, nem ér annyit amennyivel megnöveli a kód komplexitását, s kiirtom az egészet a francba. És már előre is sejtettem hogy ez lesz a vége, ám muszáj volt megcsinálni, szimplán mert programozni VÁGYTAM akkor.

Na ilyesmi ez a telefon hátlap is. A világon semmi értelme, de a cég elmondhatja magáról hogy megint „csinált” valamit.

Ha napelem lenne megvettek volna kilóra. Ezt így nem nagyon érzem fejlesztésnek.

Nőtt? Egyébként, mennyire tesz jót egy ilyen telefonnak, ha közvetlen napsugárzás hatásának teszik ki (minden valamirevaló okostelefon kézikönyvben ellenjavallt)? További problémának érzem, hogy kurván nem jut eszembe olyan helyzet, amikor egy napelemes töltés kisegítene. Ráadásul amin segítene, már rég megoldották a fillérekért kapható powerbankok.

trey @ gépház

Egy kis gyors fejszámolás:

3000 mAh akku 3.7V feszültséggel (LiPo) teljes energia tartalma kb 11Wh (tudom nem SI de így kényelmes)
1.6 m^2 (1.6E^4 cm^2) napelem kb 250W, a telefonom 7*15cm az kb 100 cm^2 --> kb 1.5W

Ha a töltés 100%-os hatásfokú lenne a teljes töltés 7.3 óra. Legyünk nagyvonalúak és legyen 50% veszteség az egészben akkor kb 15 óra a teljes töltés.

Az én telefonom több mint 15 órát megy egy töltéssel vegyes használat mellett, tehát az egy óra napozás egy óra használat nem sci-fi. 
Nyilván senki nem töltené üzemszerűen a napelemmel, de mondjuk egy kenutúrán simán tenném napelemmel felfelé a vízálló tokba így estére nem lemerült, hanem feltöltött telefonom lenne.

Ez esetben, kilincselj a gyártóknál e funkció után, aztán ha találsz egy niche gyártót, amelyik elég bolond egy ilyen igény kielégítésére a világ számára max. 10K darabszámban, akkor majd vágd be a durcát, hogy neked nem kell ez a szar egy iPhone áráért.

trey @ gépház

Én csak azt nem értem, hogy miért kellene ezt a telefonba építeni, amikor lehet venni napelemes usb töltőt. Az ember egy madzaggal összedugja a telefonnal, beteszi az egészet a nylon zacsiba aztán mehet a kenu ülésére.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Na látod!? Pont akkor lenne fejlődés, ha kiküszöbölnék a közvetlen napsugárzás hatását. Te mondjuk, általában a betondzsungelben dolgozol egy irodában, ahol valóban nem éri napfény a telefont neked ott a hálózat, a powerbankot is szívesen cipeled és nem is érted azokat az embereket, akik kint terepen az erdőben a füves pusztán vezetik a kábelt, hogy neked jó legyen ott a csendes kis nyugodt irodádban. Na mármost itt a powerbank a tőtőn cipelem magammal, a laptopot, a szintezőt a terület kiméréshez szükséges cuccaimat, mert a kikúrt ingoványba a terepjáró nem tud bemenni, aztán néha lehozom mucsi összest mert a kocsiban maradt a filléres powerbankom, de megnyugszom mert másnak amúgy sincs rá igénye hogy a telefon kibírjon 2 órát a tűző napon anélkül hogy legalább akkor töltődne fel magától.

Értem az igényed, de ez rétegigény, amire nem éri meg annyi mérnökórát és pénzt pazarolni, hogy kisüssék,

  • hogyan lehetne olyan akkut csinálni, ami nem robban fel a napon hagyva
  • hogyan tudnának olyan műanyagot, gumit gyártani esztétikus, de nem bassza agyon az UV
  • stb.

trey @ gépház

"ez rétegigény, amire nem éri meg annyi mérnökórát és pénzt pazarolni"

Szerintem az utóbbi pár év fejlesztéseinek többsége rétegigény volt. Viszont van olyan rétegigény, ami jól hangzik, és megfelelő marketinggel el lehet adni. Ld. pl. slow-motion video, vagy színváltós telefontok.

 

"hogyan tudnának olyan műanyagot, gumit gyártani esztétikus, de nem bassza agyon az UV"

Olyan műanyagot gyárt a vegyipar, amilyet akar. Úgy tudom, az UV-től szétrohadás egy fontos szempont a mostani műanyagoknál. A PVC szinte soha nem rohad szét, nem is nagyon árulják. Az autókban is szétrohadnak még azok a műanyag szigetelések is, amiket soha nem ér a nap. 30 éve ez még nem így volt, akkor még a tartósság volt a cél.

Igazából én magam is több értelmét látnám napelemet szerelni a hátlapba, mint ennek a színváltós hülyeségnek. Igaz, tényleg nagyon ritkán volna szükség napelemre egy telefonban, valóban. De HA és AMIKOR MÉGIS, na AKKOR bizony eszméletlenül hasznos tud lenni!

Annyira hogy akár életet is menthet... És ezt is simán „le lehetne marketingezni”. Simán lehetne például olyan reklámot készíteni, hogy a sértődött kisgyerek elszökik otthonról, de két nappal később rájön hogy ez nem volt jó ötlet, hazamenne, de már rég eltévedt... Telefonálni akar, látja az akksi lemerült... de semmi baj! Napoztatja a telefonját egy órán át, s íme, máris hívhatja vele akit csak akar!

Vagy például aki hetekre elmegy sátorozni. Tőlem például nem áll távol ennek ötlete... Igaz kurvára senkit nem akarnék hívogatni közben, hiszen épp a magány a lényeg. Ámde ha így napoztatással fel lehetne tölteni a telefont, használható volna MP3 lejátszóként, s így az erdőben se kéne lemondani a kedvenc zenéimről... Vagy akár a kedvenc e-könyveim olvasásáról...

De sok más dolgot is ki lehetne találni. Remekül el lehetne adni. Csak ugye ilyen fejlesztéshez többet kéne gondolkodni mint ehhez a hülye színváltáshoz...

Csak kicsit kötözködtem. Nyáron, verőfényes napsütésben 1 nm merőleges felületre 1.1kW napenergia esik (ha jól emlékszem, mert fejből írom). Persze Magyarországon. Egy telefon felülete kb. 0.01 nm, vagyis ha pont szembe tartom a nappal, akkor kb. 11W napenergia éri. Napjainkban olyan 25%-os hatásfokú napelemeket lehet kapni, most tekintsünk el attól, hogy ez telefonnyi méretben és vastagságban biztosan sokkal rosszabb lesz. Szóval elméletileg kb. 3W-tal lehet tölteni egy telefont optimális körülmények között. Az kb. a PC-s USB-s lassú töltésnek felel meg, vagyis bakfitty. Ha nem pont merőlegesen tartjuk a nap felé, nem pont délben, és nem pont nyáron, akkor ez még gyengébb lesz.

Vagyis szerintem is értelmetlen az egész. De sok dologról csak utólag derül ki, hogy értelmetlen. Pl. 3D TV, retina display, 100MP-es mobil kamera, ... Jobb hatásfokú napelemekkel, az indiai piacon esetleg valamikor még értelme is lehet. Vagy, ki tudja!

Napjainkban olyan 25%-os hatásfokú napelemeket lehet kapni,

Ez biztos? 4-5 éve, amikor néztem, akkor azt mondták, 10%-os a napelem és kb. 20%-os a napkollektor.

Ha a 10%-ról feltolták 25%-ra 4 év alatt, az elég komoly fejlődés.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez biztos? 4-5 éve, amikor néztem, akkor azt mondták, 10%-os a napelem és kb. 20%-os a napkollektor.

A napelemek jelenleg 20-25 százalék között vannak. Télen jobb a hatásfokuk.

A napkollektorok viszont 40-80 százalék között vannak, a sima flat plate kollektor 40-60 százalék hatásfokkal bír, a vákuum-csöves kollektor hatásfoka pedig 60-80 százalék. Télen rosszabb a hatásfokuk.

Ha a 10%-ról feltolták 25%-ra 4 év alatt, az elég komoly fejlődés.

Szerintem valamit félreolvastál, a legelterjedtebb polikristályos panel hatásfoka 20 éve 25 százalék körül mozog, a monokristályos panel pedig az utóbbi 20 évben 20 százalékról 25 százalék fölé ment. Talán a 80-as években volt 10 százalék a hatásfokuk. Így néz ki a dolog: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/CellPVeff%28rev2007…

A gyártási és telepítési költség viszont jelentősen csökkent.

Akkor nem tudom. Lehet, hogy rosszul emlékszem, vagy az is lehet, hogy amikor ez felmerült, valami rossz / régi információt olvastam.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hosszútávon sok olyan kezdetben rétegigénynek tűnő hw/sw megoldás került a különböző mobilokba, amelyek nélkül egy mai modellre furán néznél hogy miért nincs benne, annyira elfogadottá váltak, de a megjelenésükkor sokan a "Minek?" kategóriába sorolták ezeket.

A teljesség igénye nélkül, kb időrendben:

Telefonkönyv.

Rezgőmotor.

Vezeték nélüli kommunikáció: Internet/infra/BT.

Alkalmazás futtatásra lehetőség.

Bővíthetőség.

Médialejátszás.

Kamera.

GPS.

Külső perifériák csatlakoztathatósága. (OTG: külső kamera, hdmi, egér/billentyűzet, viselhető eszközök)

Stb

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Minek nezegessem, hogy milyen szinu a hatlap? Ha ugy akarom akkor figyelmeztet az oran keresztul...

És ezzel olyan ütésállóság stb. is jár, hogy a tok feleslegessé válik?

Megoldanak egy problémát, amire korábban tökéletes megoldás volt a státuszled, viszont valaki kitalálta, hogy kávamentesség kell a népnek ( nekem ugyan nem). A kijelzőt is sikerült elb@ßni lukakkal, meg szigetekkel.