Új dróntörvény

Ma az országgyűlés elfogadta a pilóta nélküli légijárművek szabályozásáról szóló módosításokat. A benyújtott ellenzéki módosítások közül egyiket sem fogadták el. 

Ellenzéki oldalon felháborodás, politikai döntést emlegetnek. Elolvasva a módosítás szövegét, az csak pár ponton módosítja a meglévő szabályozást. Kötelezővé válik a UAS-ok regisztrációja, a repülőtevékenységeket regisztrálni kell az Hungarokontrol applikációján keresztül, és online vizsga szükséges a reptetéshez. Ez könnyítés a mostani egy hónappal előre történő, fizetős, telefonálgatós légtérfoglaláshoz képest. Rövidül az adott légtér lefoglalhatóságának a maximális időtartama. Ez megint csak könnyítés, mert a mostani rendszerben, több alkalommal fordult elő, hogy valaki fél megyényi területeket foglalt le hónapokra és utána a igénylés összegének többszörösét kérte bérleti díjként.
Az ellenzék által leginkább kifogásolt rész, hogy nem kamerázhat a drónoperátor összevissza, engedély nélkül.
Adott ingatlanról annak tulajdonosának beleegyezésével. Személyekről csakis hozzájárulásukkal készíthető felvétel. Ez egyébként nagyon helyes, mert mind a Balatonon, mind a Velencei-tónál találkoztam a strandolókat stírölő drónnal.

Modellező és kutatói szempontból kicsit több lesz az adminisztráció, nem világos, hogy pl. az egyedileg épített modelleknek, hogyan lesz gyártója és szériaszáma. Ahogy kérdésesek a költségek is. Remélhetőleg a szabályzásba bekerül a kötelező felelősségbiztosítás rendezése is. Elég kellemetlen, hogy pillanatnyilag csak egyetlen biztosító sem forgalmaz magánszemélyeknek drónbiztosítást.
Megemlítendő a Magyar Modellező Szövetség dilettáns hozzáállása, hogy egy szocialista képviselőn keresztül próbáltak módosítást benyújtani a tervezethez. A a javaslatban szereplő, modellrepülőterek erőltetése kellemes MHSZ szagot hoz a szélben.

Mi lenne a megoldás? Legyen drónregisztráció és légtérigénylés, de online formában! Legyen megkülönböztetve a hobbi célú repülésre történő légtérigénylés, melynek az időtartama nem lehet 24 óránál hosszabb, és a területe nem lehet 1km-es sugarú körnél nagyobb és a magassági korlátja legyen 300 m. Ugyanazon légtér több személy által is lehessen regisztrálni. A hobbirepüléshez való légtérigénylés legyen ingyenes.
Az üzleti célú UAS légtérigénylés legyen fizetős és az így regisztrált légtereket csakis az igénylő használhatja kizárólagos módon.
Az UAS-on legyen kötelező módon feltüntetendő, az üzemeltető neve és címe.
Legyen online UAS pilóta regisztráció, melynek feltétele legyen, hogy az adott személy vizsgát tegyen a biztonsági előírásokból és a regisztrációs díjba tartozzon bele a kötelező felelősségbiztosítás. Az utóbbi magyarázata, hogy megkönnyítené a hatóság dolgát több részről is: Egy repülőeseménynél tiszta lenne a pilóta felelőssége és a biztosítás megléte. Egyértelmű helyzetet teremtene az eljáró hatósági személy részére. (Van jogsi? Nincs jogsi?) Elvenné a felelőtlen és kocapilóták kedvét a repülőtevékenységtől.
Végül, de nem utolsó sorban a légtérigénylés legyen UAS pilóta regisztrációhoz kötve.

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/12/16/a_hobbi_dronosokat_es_az_oknyomozok…
https://telex.hu/belfold/2020/12/16/drontorveny-parlement-elfogad

Hozzászólások

"Személyekről csakis hozzájárulásukkal készíthető felvétel."

Ez eddig is így volt, nem? Mármint úgy általában a fényképeknél.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Mészáros Lőrinc kedveli ezt, avagy itt a törvény egyik (fő) kiváltója:

https://atlatszo.hu/2020/05/13/megneztuk-kozelebbrol-a-meszaros-lorinc-…

https://blog.atlatszo.hu/2020/10/tiltott-adatszerzes-gyanujaval-nyomoz-…

 

Persze Lölö azóta sem árulta el, hogy minek kellettek ezek neki. Mint ahogy azt sem a Honvédség, hogy egy átlag magánszemély hogyan kérhet ilyent az udvarára.

Ui.: Orbán Gáspár, Orbán Viktor apja sem kedveli ezt:

https://atlatszo.hu/2020/12/03/lebontott-muemlek-terjeszkedo-kobanya-es…

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Alig várom, hogy ballib hatalomra kerülése után minden ilyen törvényt másnap eltöröljenek :D Mert, hát onnantól kezdve nem lesz baj, ha valaki más birtoka felett repked majd drónnal :D

 

Csak hát.
A jogalkotó célja nem az volt, hogy az ország szorgos-dolgos népét megvédje a gaz magándrónozók - soros által pénzelt - alattomos seregeitől, hanem az, hogy a pénztáros nevű nyalógépet, annak sunyi tevékénységeit ne lehessen ilyen módon (sem) kontrollálni.

hat csak egy picit. megint egy "irodai" torveny, a keszitonek meg goze sincs milyenek a dronok, szonyegbombazas szeruk elkaszaltak mindent, kiveve amit akartak:

egy kozepes dronban 20-25p repulesi ido van, kulso hekkelt aksival felviheto 40-re. egy rejtett helyrol odarepul Lolo hazahoz, kamerazik, aztan visszaszall, kb 30 sec alatt osszepakolhato a gep, mire odaerne egy fakabat mar csak ket piknikezot talal majd.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2020. 12. 17., cs – 08:27

Persze ráhúzzák ezt a magánélet tiszteletben tartására. Mint ha a Führer csappatát annyira érdekelné.

Egyszerűen arról van szó, hogy ne lehessen megnézni és publikálni, hogy a vezérkar az  összelopott  országrészein milyen kastélyokat és dácsákat épít. A végén még meglátják a megtapsolt ápolónők.

Titeket ez csak azert zavar, mert nem a Ti kiszemeltjeitek talaltak ki. Ellenkezo esetben lelkesen tapsolnatok.
Elismerem, idegesito lehet, hogy 11 ev alatt sem voltak kepesek semmit felmutatni a Fidesz ellen, de ez nem a Fidesz hibaja. Es ezt Ti pontosan tudjatok. Ahol a Fidesz tart, ahhoz pont az un. ellenzeki osszefogas prominens tagjai segitettek.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2020. 12. 17., cs – 08:36

@Zahy. @nevergone, @kalvi: Ugye felfogjátok, hogy mekkora nettó faszság amit írtok? Aki légifelvétellel akarta ezeket a dolgokat dokumentálni, azt eddig is megtehette, elég volt egy repülőgépet bérelnie. Sőt, repülőgépet sem kell bérelni, bérelhet időt műholdas cégnél, vagy vehet akár napi szinten 1 méteres felbontású műholdképeket.

A nagy oknyomozáshoz csak akkor kell drón, ha valamiről nagyon pontos, nagyon élő képet szeretnél kapni. Pl. ki az a két szőke szilikonos cica, aki egy-egy órára belibben XY birtokára. Milyen rendszámú autókat használ és tárol valaki a telkén? Milyen egyedi hálózati azonosítóval rendelkező eszközök vannak adott időben, adott helye? A medence, a sittlerakás, a fakivágás, a csapatszállító parkoltatás nem ilyen.

A Lölö birtokán lévő csapatszállítók múzeális darabok voltak. Mint olyant, kellő shékel ellenében bárki vehet és tarthat magánál. Hogy mondjak meredekebbet, kellő shékel ellenében új, null kilóméteres haditechnikát is vehet és tarthat magánál magánszemély. Pl. az országban több cég is üezmel, amelyiknél tankot vagy csapatszállítót vezethet az érdeklődő. De legalább tucatnyi régi  vadászrepülőgép rozsdál különféle telkeken.
A titkos varázsszó a hatástalanítási bizonyítvány.
Egy használt pszH, felújítva, színrefújva 10 milla körül van, ez nagyjából egy G Merga ára. Hogy mire kell neki, az meg kit érdekel? Ha nekem lenne akkora vagyonom mint neki, egy hangársort basznék tele régi magyar repülőgépek működőképes replikáival. Mindenki másra porcosodik. Lehet, hogy mászókának kellett az unokáknak.

Ami a lényeg, hogy pár seggfej miatt, nagyjából 1000 ember szabadidős és egy komplett iparág tevékenysége lesz megnehezítve.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Te most azt veszed le, hogy az oknyomozók felvételei  miatt korlátozzák a hobbidat (btw igen)? És hogy hülye oknyomozók? Remélem félreértettelek.

Egyszerűen össze sem vethető az egyszerűsége egy drón felvételnek  a te általad említett műholdképnek. Aztán lehet, hogy igazad van, de nehezen tudom elképzelni, hogy egy Hadházys videó ára összevethető egy műholdvideóval. 

De akkor beszéljünk a hobbi drónozásról. Tudom, hogy e felé vezet az út és, hogy a kisebbséghez tartozom, de én kibaszottul utálom, ha kimegyek a szabadba akkor azt a zümmögést kell hallgatnom. Mindig azt küldik el a picsába aki nem akar semmit. Nem akarom, hogy az erdőben, természetben zaj  legyen. Tudom, hogy hihetetlenen, de pl a budai erdőkben lehet-ne állatokat megfigyelni. Én a csendet szeretem. Ja ufo vagyok.

Nem azon lepődünk meg, hogy Orbán telkén (hát persze, hogy Mészárosé) ott vannak a hatástalanított harci járművek. Kit érdekel. A mérhetetlenemül felhalmozott vagyon amiről tájékoztatást kapunk.  Ezt akarják megtiltani.  Egy politikus vagy egy olyan ember aki kizárólag (!) az állam csecsén  szopta kövérre magát annak el kell viselnie ha képes riportot adnak a mérhetetlen vagyonáról.

Várjál, megpróbálom sajnálni Hadházy-t, hogy pénzt kell kiadnia a munkájára. Őőőő, nem megy... Tudod miért? Mert egy politikus, akinek ez a dolga. És tudod, mi még a dolga? Hogy pénzt találjon a dolgához. Csak van egy probléma, hogy Ő és a kisbarátai, nem dokumentálni akarnak, nem tényfeltárni, hanem egy kibaszott gumicsontokat dobálni, a szavazóknak. Mert egy 50 éves páncélautó az. Ha ennyire akarják az igazságot, akkor szerezzenek papírokat róla, szerezzenek bizonyítékokat. Ne csak mutogassanak, hogy "Hááááá! Hááááá! Tankja van! Lopott!" Az ellenzék legnagyobb problémája, pont az, hogy nem tudnak semmit bizonyítani. A mostani elit ugyanazt a bejáratot módszereket használja, amit az ellenzék korábban. De mindaddig, míg nem tudnak jogilag fogást találni, ez teljesen törvényes. És tudod mi lesz még törvényes? Amikor a mmostani ellenzék hatalomra kerül és strómanok útján szivattyúzza ki majd a pénzt.

Nem érdekelne ha az "oknyomzók", értékes tevékenysége miatt korlátoznák a hobbimat. De ez nem az, ez 15 perc hírverés, amit az átlag választó már el is felejtett. Hadházy 15 perce miatt kerül most lófütyi 1000 ember szájába. Szerinted, ő most nyert 1000 szavazót ezzel a dologgal vagy sem? A repülősök nem hülyék, mi nem a hatóságot gyűlöljük aki beszabályoz minket, hanem azt a pöcst aki miatt ránkszáll a hatóság.

A seggfájós ellenzéknek azt kéne megértenie, hogy a kormány zsebében való állandó turkálás az átlag embert nem hatja meg. Nem érdekli, mert az átlag magyar tisztában van azzal, hogy minden politikus korrupt, tolvaj. Ha valamit el akarnak érni, akkor mutassanak fel eredményeket. Ne genderkampányokat folytassanak, ne drónozgassanak, hanem aszfaltozzanak le pár utcát vagy újítsanak fel pár mélyszegénységben élő falut. De ezt nem várhatod el olyantól, aki a fillérbaszásban egy drónbérlésig jut el.

Engem is zavar a dróndünnyögés, ha dolgozom, mert nem mehetek ki reptetni. És szabályozás párti vagyok, mert tudom, hogy vannak helyek, ahova a drón és a modell nem való. De van egy kis különbség a szabályozás és a tiltás között.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igen, idehaza annyira önti Soros az oknyomozásba a pénzt, hogy bármikor, bármeddig kibérelnek egy katonai műholdat, ami időjárástól függetlenül működik. Vagy egy repülőt, ami bármerre mehe… oh, wait!

A Lölö birtokán lévő csapatszállítók múzeális darabok voltak

Ezt ő mondta neked, vagy megírta az Origó, netán megnézted személyesen?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Egy repülő óradíja 70kHUF, ezzel nagyjából az összes pestkörnyéki politikus birtokát végig tudták voltna videózni.

Megnéztem a Hadházy videóját. Nem kell haditechnikai szakértőnek lenni, hogy lássa az ember, hogy ezek hatástalanított, régi vasak. A festés színkódja 89 előtti, hiányoznak a katonai azonosítók. A felépítmény és az ajtók alapján, a két jármű magyar gyártású D-442 FUG-ok, melyek lecserélését és kivonását a 80-as években megkezdték. Ráadásul nem is valami hadtörténeti ritkaság, mert 2300 db-ot gyártottak belőle, és mai napig vannak eladó darabok nagyjából személygépkocsi árában. Szóval, mi ebben a probléma? Szerintem, Oregon minden telkére tudna venni egyet és nem terhelné meg a családi kasszát.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"@Zahy. @nevergone, @kalvi: Ugye felfogjátok, hogy mekkora nettó faszság amit írtok? Aki légifelvétellel akarta ezeket a dolgokat dokumentálni, azt eddig is megtehette, elég volt egy repülőgépet bérelnie. Sőt, repülőgépet sem kell bérelni, bérelhet időt műholdas cégnél, vagy vehet akár napi szinten 1 méteres felbontású műholdképeket."

Mindent lehet, ez a látszat. A valóság meg az, hogy egy "filléres" drónnal olcsóbb és egyszerűbb bárhova odamenni és röptetni, mint repülőt/pilótát vagy műholdat bérelni. A másik az engedélyezés. Majd ezentúl akik olyan helyen akarnak nyomozgatni, azok úgy lepattannak a hatóságról, mint egy kényes kérdés Kovács Zoltánról, vagy mint ellenzéki politikus a köztévé bejáratáról. Szépen ki van ez találva. 

Eleve látszik, hogy mi a cél a törvénnyel, már a játék drónok meghatározásánál is kiszúrja az ember szemét:

"a 120 g maximális felszálló tömeget el nem érő, adatrögzítő eszközzel fel nem szerelt pilóta nélküli légijármű, amely a távoli pilótától 100 méternél nagyobb távolságra eltávolodni nem képes drónt jelenti."

A lényeg, hogy az adatrögzítő eszközzel felszerelt és szobai játéknál akár csak kicsit is komolyabb drónok röptetéséről tudni akarnak. Plusz más "lakásáról" felvételt készíteni egyenlő lesz a magánlaksértéssel (bűncselekmény), plusz minősített eset, ha nyilvánosságra is hozza. A technikai korlátok, hatósági engedélyeztetés, és a kriminalizálás így együtt eléggé hatékony és elrettentő, hogy senki ne akarjon kényes helyen nyomozgatni. 

Könyörgöm, a nagy oknyozók eddig is leszarták a hatóságokat és a szabályozásokat. Szerinted, légtérfoglalással, lejelentett repüléssel videózták Lölö birtokát?
Egy akciókamerát simán fel lehet tenni egy vércsére. Két síppal és 10 egérrel, két ember egy óra alatt szénné videózhat bármilyen területet. Légtérengedély és minden fiszfaszság nélkül. Oh, jaj. Asszem most kurvára haragudni fognak rám a solymászok...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Könyörgöm, a nagy oknyozók eddig is leszarták a hatóságokat és a szabályozásokat. Szerinted, légtérfoglalással, lejelentett repüléssel videózták Lölö birtokát?"

Nem, csak eddig nem volt rendes szabályozás, szürke zóna volt, illetve maximum szabálysértés, ha jól tudom. Most meg egyértelmű és erős korlátok vannak és kapásból bűncselekmény kategória.

"Egy akciókamerát simán fel lehet tenni egy vércsére. Két síppal és 10 egérrel, két ember egy óra alatt"

:DDDD

Gondoom vicc volt.

"eddig nem volt rendes szabályozás" - most meg a lónak a fa... izé, túloldalára esés. Tulajdonosok listázása, reptetéshez hatósági vizsga (és listázás), külön kötelező biztosítás, satöbbi...
Innentől kezdve csak az a kérdés, hogy a fényképezőgépek tulajdonosait mikor kezdik listázni, meg mikor kezdik kirakni (visszarakni) a fényképezni tilos táblákat, amiket az "átkosban" már tudattal bírók jól ismernek az utak mentéről...

Ha már dupláztam valamiért... A felelősségbiztosítást/reg.díjat ha jól tévedek minden eszközre külön kell majd fizetni... Jó kérdés, hogy Puccoska Pistike 13 és fél éves nagymenő kiccsávó a karácsonyra kisírt drónjára hol és hogy fog tudni biztosítást kötni... Arra a drónra, ami némileg nyugatabbra még jáéknak  minősül, de abszurdisztánban már nem.

Volt szabályozás, légtérigényléssel, kötelező felelősségbiztosítással. A képkészítést, pl. a képmáshoz való jog szabályozta. Ami miatt módosították az egészet, az a drónokra vonatkozó EUs jogharmonizációs kötelesség, ennek az örvén hozták be a képkészítési fiszfaszt.

Nem, nem vicc. Bármire fel lehet tenni egy kamerát és szélnek ereszteni. Csináltam már légifotót/videót: sárkányrepülőről, motoros sárkányrepülőről, vitorlázó repülőről, motoros repülőről, kötött gázballonnal, papírsárkánnyal, ejtőernyővel, plumbatával. Nyílvessző és a galamb csak azért nem volt meg, mert a Samsung S10 nehéz volt. Ezért vicc a törvény képkészítéséről szóló része. Abba bele sem merek gondolni, hogy a szabadonrepülő modellek mikor jutnak a jogszabályalkotók eszébe.

Egy savideó: https://www.youtube.com/watch?v=pI63Rbxml5U

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Nem, nem vicc. Bármire fel lehet tenni egy kamerát és szélnek ereszteni. "

Nyilván technikailag lehetséges, akár egy cserebogárra is. Csak senki nem ért a cserebogár idomításhoz, meg nehéz irányítani. Meg vagy lesz belőle értékelhető felvétel vagy nem. Nem erre való. A vércse sem. A drón meg erre való céleszköz. Ne adj ötleteket az okosoknak, mert már itt cseng a fülemben gulyás gergely cinikus hangján, ahogy a kormányinfón elmondja, hogy ők semmit sem akadályoznak, semmit nem lehetetlenítenek el, továbbra is lehet röptetni kamerás cserebogarat, a szabályozás kizárólag csak a drónokra vonatkozik. Különbenis az EU találta ki (ja, csak nem úgy). Technikailag igaza lenne, de valójában a kamerás cserebogárral meg madarakkal nem lehet célzottan, gyorsan, hatékonyan felvételeket készíteni.

Könyörgöm, a nagy oknyozók eddig is leszarták a hatóságokat és a szabályozásokat.

 

Hát azért annyira nem.
Az oknyomozóknak elég sokat köszönhetünk, ha mást nem, legalább azt, hogy a politikusok, egyéb, köreikben előforduló állatfajták legalább azt tudják, hogy nem lehet nekik mindent. Mert ha csak az átlagemberen múlna, nem csak azt hinnék, hogy nekik mindent lehet, büntetlenül, de tényleg úgy is lenne.  

Nevetséges. Legalábbis egy része. Az tényleg rendben van, hogy a kertjükben meztelenül napozókat ne kukkolják.

 

EU: - Új ajánlást vezettünk be drónokra, 250 gramm a határ.

Magyar kormány: - 120 lett, maradhat?

Ja nem, mert ők nem kérdezik, hanem állítják.

 

https://airportal.hu/bemutatjuk-a-dji-mini-2-t-amely-ujradefinialja-a-h…

"A DJI kifejezetten úgy tervezte a Mini 2 szériát, hogy az érkező EU-s drónszabályok mentén is bárki szabadon, bonyolult engedélyek nélkül használhassa, ez indokolja a 250 gramm alatti össztömeget."

Nem számoltak a bürokrácia fellegvárával.

Tele is lett a jófogás eladó drónokkal. Nekem Mavic Air-em van, ezután is kell rá engedély, terveztem, hogy lecserélem Mini-re. De ezután minek. 

Akkor már környéken drónozok inkább Covid után: 

https://dronerules.eu/hu/professional/regulations/austria

https://dronerules.eu/hu/professional/regulations/slovakia

https://dronerules.eu/hu/professional/regulations/romania

https://dronerules.eu/hu/professional/regulations/croatia

https://dronerules.eu/hu/professional/regulations/slovenia

(fura azt látni, hogy a legszigorúbb súlyhatár is 5 kg, még a 250 grammal sem nagyon foglalkoznak)

A fényképezőgépekre miért nincs rendszám és pilótavizsga? Azzal is lehet stírölni a csajokat a strandon, meg valakit és ingatlanját lefényképezni engedély nélkül. Sőt, lehetne fényképezőgép-használati engedélyeket is osztogatni. Aztán ha valakinek teleobjektívje van, akkor majd sokkal többet fizet, meg extra vizsgát is kell tenni rá.

Ez az egész szabályozás nagyon fura. Mellesleg eddig sem kamerázhatott senki csak úgy. Aki eddig is szabálytalanul tette ezt, azt nem ez a szabályozás fogja elrettenteni. Mindenki másnak nettó szívás, cserébe lett egy új szemétdob, ahová majd beül egy fidesznyik kiskirály. Minden túlszabályzásnak korrupció lesz a vége.

Nekem van egy Mavic Zoom 2-m, amit Angliaban vettem es hasznaltam, ott van vizsgam is... Azzal mi a helyzet ha kulfoldiek, vagy akar kulfoldon elo magyarok hasznalnanak egy dront Magyarorszagon - akar csak kirandulas kozben is... Varromok, biciklizes, Tisza-tura Stb ? Jellemzoen rovid idore az orszagban tartozkodok, nem feltetlenul akarjak regisztralni es vizsgazni itt is? Auto vezetesre jo az unios jogositvan, dron reptetesre mar nem ?

Szerkesztve: 2020. 12. 17., cs – 18:37

Kíváncsi vagyok mit fognak majd azzal kezdeni, mikor a felvételeket valaki anonim felpakolja a netre és az úságok megosszák a linket. A drónok hatótávolsága elég nagy ahhoz, ha valaki akar, akkor tud is készíteni felvételt anélkül, hogy mások a levesébe beleköpjenek.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

A célszerűség mindig felülírja a jogszerűséget! (Ha az ember Afrikából érkezik, mit tehát mást, mint partra száll-úszik. - Tiltás ide vagy oda. - Nem lehet minden drón mellé rendőrt állítani, (állampolgár, autó..., és mobiltelefon? - Na ez utóbbi, annak aki éppen tilosban akar járni, nem feltétlenül jó ötlet... :) Viszont az "offline" a jövőben határozottan és egyre inkább annak tűnik.)

(Az esküvői drónozókra meg..., láttam már szénné tört drónt, ami csak véletlen pár méteren múlt, hogy nem a tömött sorban vonuló násznép fejére esett. Sztem, egészen jól együtt lehet szeretni-élni az ilyen "magasröptű" felvételek nélkül is...)

Ez a gyakorlatban hogy fog kinézni? Ha véletlenül valaki meghall/meglát egy 200m magasan lévő drónt, kihívja a rendőröket? Vagy előtte megnézi az appban, hogy van-e ott légtér foglalás? A drón irányítóját hogy találják meg, aki 3 km-re van valahol?

Mennyi lesz a bünti?

100m magasan mar alig latszik, fakkal takart terulet mogott szall fel/le. a mavicot kb 1 perc alatt _szabalyosan_ osszepakolom (ha "forro a helyzet", akkor kb 10 sec is eleg: labak behajt+hatizsakba belerak)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ez a gyakorlatban hogy fog kinézni? 

Leszarják magasról, hogy te vagy én mit drónozunk.

https://atlatszo.hu/2020/12/21/iden-utoljara-januartol-akar-egy-ev-bort…

Megmutattuk a kormánypropagandából meggazdagodott Balásy Gyula budai luxusvilláját, ahova a kormány évi többtízmilliárdot felemésztő reklámkampányait levezénylő cégeit jegyeztette be. Balásy ugyan nem örült a videónknak, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kimondta, hogy jogszerűen készítettük a felvételt, és közérdek volt bemutatni, hogy milyen ingatlant vett a reklámguru a hozzá kerülő közpénzből.

Ha ezeket a felvételeket nem törlik január 1-ig, akkor egy év a kóterben. Na, ez a lényeg.