"Több mint ötven év után fejtették meg a brutális Zodiákus üzenetét"


Egy ausztrál kódfejtő 51 év után fejtette meg a Zodiákus néven elhíresült amerikai sorozatgyilkos egyik titkos üzenetét, ám ez sem vitt közelebb a bűnöző kilétének felfedéséhez.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 12. 12., szo – 17:51

Nem is maga a sorozatgyilkosság ténye az érdekes itt, hanem, hogy:

  • hogyan tudott egy sorozatgyilkos olyan "titkosítást" csinálni, aminek a megfejtése 51 évbe telt?
  • hogyhogy egy magánszemély fejtette meg, nem mondjuk szuperszámítógép?
  • ki/mi lehetett a fószer, aki ilyen feladványt rakott össze?
  • stb.

Több filmet, dokumentumfilmet is láttam a témáról, érdekes a téma szerintem.

trey @ gépház

Ha az algoritmus nem ismert amivel kodolnak akkor eleg nehezen lehet bruteforceolni. Tehat kodolastol fuggoen vagy nyelvesz vagy egy matematikus rejtvenyfejtore van szukseg.

Amugy ez jobb cikk tobb benne az info mint a magyarban:

https://www.sfchronicle.com/crime/amp/Zodiac-340-cypher-cracked-by-code…

Nem követem az AI, machine learning, big data meg mint tudom én milyen buzzword alatt futó fejlesztéseket, de azt hittem, hogy már olyan szinten vannak ezek, hogy egy ilyen problémát odaadnak nekik alap iránymutatással és utána öntanulóban elvégzik azt a melót, amit itt, ebben a projektben az emberek végeztek el. Kicsit csalódtam most az számítástechnika mai állásában.

trey @ gépház

Én sem követem, de szerintem akik AI-ről beszélnek, azok jellemzően valami nagyon korlátozott gépi tanulásra képes eszközről beszélnek (ritkábban), vagy egyszerűen egy előre leprogramozott döntési fa alapján a helyzethez alkalmasan választó eszközről (gyakran).

Ezek egyikét se gondolom AI-nek, de a mai közbeszédben minden AI. Egy számítógépes játék útkereső algoritmusa is vagy az ellenség következő mozdulatát eldöntő switch - case elágazás is.

És mivel mindenki minden környezetben AI-ról beszél, úgy tűnik, mintha létezne és mindenhol velünk lenne már. Pedig valójában pont, hogy nem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

én nem is AI-t mondanék hanem predictív analitikát hiszen az AI nem csak döntésre képes hanem olyan helyzetek értemezését is képes kezelni ahol érzelmi inteligenciára lenne szükség - legalább is az én értelmezésem szerint.

A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Ami szinten felrevezeto, mert az ML/DL gyakorlatilag nem mas, mint egy roppant bonyolult differencial egyenlet egyutthatoinak optimumanak kozel bruteforce jellegu keresese. Az pedig nem tanulas, legfeljebb tanitas, de meg ez is csaloka kifejezes. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Vagy csak olyan gép amelyiknek ez pár nap a gépidő vásárlása drágább mint bárkit érdekelt volna :D És mint tudjuk az ilyen gépeknél van sorban állás is a kutatók között, hogy ki mikor mit akar futtatni. Én is egy klíma szimulációért állnék sorba pont nem érdekel a zodiákus gyilkosság. Szerintem egyszerűen senki nem volt aki azt mondta volna, hogy gyerekek itt ez a kód küldjük már át a big vason :)

Vagy ha volt is a főnöke azt mondta, hogy hülye vagy rezső? A cég nem azért bérli neked a gépidőt, hogy szórakozz, hanem k. de a cég projecktjéért :)

És gyanítom a hárombetűs ügynökségeknek sem ez volt a legfontosabb feladtuk a globális terrorizmus problémája közben. Tehát az a sejtésem, hogy senki nem küldte meg szuper gépen, mert vagy eszébe sem jutott, vagy a sor végére parancsolták fontosabb problémák miatt :)

-42-

Az FBI 50 éve nyomoz az ügyben. Szerinted az FBI nem tudott volna erre gépidőt kérni? Ott van fenn az állásfoglalásuk. Nincs az az FBI igazgató, akinek ne jönne jól a karrierje során, hogy egy ilyen ügy végére pontot tegyen. Nem a gépidőt érzem itt kritikusnak, hanem a fent említett dolgokat.

trey @ gépház

Nem tudok arról, hogy próbálkoztak e volna géppel, mikor, és milyen vason. Mert azzal se megyünk sokra ha egy i7es asztali pc, hiába 2020 :D

Ezért gondoltam, hogy ezt komoly vason sose küldték meg, mert az nagyobbat szólna ha úgy se sikerül   a csóka meg megoldja :)

-42-

Az egyik cikkben, amit olvastam a megfejtésről, azt írták, hogy egy olyan kód eltolásos módszert alkalmazott, amit valamilyen 1950-es US army kézikönyvben is leírtak.

Viszont a megfejtéshez rá kellett jönni az eltolásra, és azt nyilatkozta az egyik megfejtő (hárman dolgoztak együtt), hogy valami olyan bonyolult kód eltolási rendszert alkalmazott, amit csak sok próbálgatással tudott a számítógép megtalálni.

hogyan tudott egy sorozatgyilkos olyan "titkosítást" csinálni

Olvashatott egy titkosítási módszerről, egy kicsit kavart rajta (megváltoztatott egy paramétert valami vad értékre). 

, aminek a megfejtése 51 évbe telt?
hogyhogy egy magánszemély fejtette meg, nem mondjuk szuperszámítógép?

Szerintem szerencse (is) kellett hozzá. Az OK, hogy egy szuperszámítógép sokat tud számolni, de csak azt tudja kiszámolni, amit valaki leprogramoz neki. Eddig úgy adódott, hogy senkinek nem jutott eszébe a jó kérdést feltenni egyik rendelkezésre álló számítógép számára sem. Aztán most ez a három csóka jó irányba tapogatózott, a jó kérdést tették fel, és valami számítógép valamennyi idő alatt (nem tudom, konkrétan mennyi ideig számolt a cucc, de a háromból az egyik azt nyilatkozta, ha jól emlékszem, hogy pár éve kezdett ezzel a fejtéssel foglalkozni).

ki/mi lehetett a fószer, aki ilyen feladványt rakott össze?

Azt mondják, hogy az egyetlen, akit a rendőrség név szerint gyanúsított, az egy katona volt (US navy). Feltételezve, hogy az 1950-es katonai zsebkönyvben talált titkosítást fejlesztette tovább (feltételezem, a fix eltolást (amit a korábban megfejtett levelében használt) valami nem fix de ismétlődő eltolással helyettesítette), akkor gyakorlatilag bárki lehetett, aki ehhez a könyvhöz hozzáfért (vagyis bármelyik katona + egy csomó civil), vagy bárki, aki erről a titkosításról bárhol máshol olvasott, vagy esetleg bármi matematikus vagy hobbiból titkosítás iránt érdeklődő akárki.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

végig azt írta a "paradise" helyett, hogy PARADICE, manapság már ez alapján el lehetne kapni :D

~ubuntu, raspbian, os x~

Nem tudom kicsit exhibicionistának tűnik az elkövető ezekkel a levelekkel, nem tudom nem fedné e fel magát halála előtt. Lehet még él?

Akit gyanusítottak (a tengerész), az meghalt már. Halála előtt nem ismerte be, hogy ő lett volna a Zodiákus.

Valamelyik cikkben azt olvastam, hogy valamiért úgy gondolják, hogy a még nem megfejtett üzenetek közül legalább egyben benne van az elkövető neve. Nem tudom (nem ismerem ennyire az esetet), hogy ez csak reménykedés vagy valami információ erre utalt, de úgy tűnt a cikk szövege alapján, hogy a második.

Szóval lehet, hogy már felfedte magát, csak azt a levelet még nem sikerült megfejteni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

hogy a még nem megfejtett üzenetek közül legalább egyben benne van az elkövető neve.

 

A fent berakott videoban benne van. Megmutattak ahol leirta: "my name is " es utana egy kodolt sor. Viszont erre azt mondtak, hogy nincs sok esely dekodolni. Sajnos a most dekodolt uzenet sem tartalmaz az elkovetore nezve tobb informaciot, csak azt (amit eddig sejtettek), hogy nem o telefonalt be anno egy elo musorba.

Annyira rovid az elkodolt uzenet, hogy az addig hasznalt helyettesiteses kodolassal kb. barkire rahuzhato. Ha a betuk kiolvasasanak a megkevereset is beleveszed (ahogy a mostaninal volt), es azt, hogy space-t nem hasznalt, tenyleg barkire.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Még az jutott eszembe, hogy nem meghalt e akkoriban. Mert basszus egy ilyen csávó, aki ennyire szomjazza a figyelmet, hogy ilyen teljesen nem fontos leveleket küld sajtónak random, hogy bírta volna ki ennyi éven át csöndben... eltudom képzelni, hogy mondjuk egy halálos beteg valaki bekattant és nem volt veszteni valója, aztán elpatkolt.