4 portos AMD vagy Nvidia?

Fórumok

Évek óta (legalább 15) nem raktam össze PC-t, megvettem készen és használtam. Most egy kicsit elgurult a gyógyszerem és összeraktam/ok egyet. Jelenleg van egy Nvidia 750 benne átmenetileg és kellene valami a helyére. Nem játszom, nincs szükség egetverő FPS-re. Ami fontos lenne 4db monitor csatlakoztatásának lehetősége ha lehet DP-n (Nvidia kártyákkal mindig szopás volt eddig a FHD felbontások felett nálam, sem a QHD sem az UHD nem ment soha automatikusan, sőt néha az UHD sehogyan sem!)

Zökkenőmentes képet szeretnék, milyen kártyával érhetném el „fájdalommentesen”?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 12. 11., p – 15:28

Displayport esetén ott a daisy chain, elvileg nem csak klónozni tud, hanem két monitorra szét lehet osztani a képet, de nincs tapasztalatom vele, csak itt hallottam egy másik topikban, a monitoroknak is támogatni kell.

Esetleg használt 4 portos Quadro kártya?

Ezt a szétosztást már kaptam javaslatnak, de jelenleg a meglévő monitorokkal akarom használni, az majd később jöhet az upgrade után :) A Quadro-t nem ismerem. Egyelőre korlátoz még a tápegység, max 400W és emellett van egy 3700X. Eddig Nvidia volt Intellel, most, hogy a proci AMD, elgondolkodtam egy kicsit, hogy talán van ezen a vonalon valami (és azt olvasom, hogy mára a linuxos támogatás sokat fejlődött, így nem akarom hitből leírni az AMD grafikát). Árnyalja a képet a 4 monitor támogatása, ez olykor a zárt Nvidia drivernek is gond, pláne hdmi-n át. Kíváncsi lennék, hogy az én nem PowerUser mégis egyedi felhasználásomra vetemedett-e más is :) Jó lenne nem alfa tesztelőnek lenni...

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

a daisy chaint DP-n a monitornak mindenkeppen tudnia kell, mert eleve is csak masik DP portra tudja kitenni igy ha egy db DP van rajta akkor tuti nem tamogatja
en is egy quadro kartyara gondolnek annyi, hogy 1U magasak csak emiatt 4db minidp kimenete van, emiatt vagy adapter kell vagy eleve olyan kabel aminek az egyik vege miniDP

Nincs 4 db DP/HDMI megjelenítőm, így kipróbálni nem tudom. Nekem egy RX580-as van a gépemben, van rajta 2 HDMI és 2 DP, plussz egy DVI. Hogy ebből egyszerre mennyit és milyen felbontáson tud kihajtani, jó kérdés. Na meg persze, hogy találsz-e normális áron.

Mekkora táp van a gépedben? Meg mennyi cucc? Nekem valami Gigabyte 430W vagy 450W-os táppal megy a gépem, i3 6100 proci, 2x8 GB memória, egy NVMe 1TB-os SSD és egy 1TB-os vinyó és az RX580 (8GB-os Nitro+). Idáig nem reklamált, hogy kevés a kraft. A videókártyán van egy 8-as és egy 6-os táp csatlakozó, nekem csak a 6-os van bedugva, mert a tápon nem volt 8-as (mit várok egy ilyen kis teljesítményű táptól), és így is működik rendesen. Nem néztem utána, hogy ez teljesítményben jelent-e valamit, a Doom (nem az Eternal) ultra beállításokkal 90 FPS körül megy 1440p felbontáson.

400W, Ryzen 7 3700X, 64GB RAM, 2x512 SSD (1 SATA, 1 NVMe), 1x4TB vinyó. és egy 750-es nvidia kártya jelenleg. A cél „sok” virtuális gép futtatása, ezeknek a kimenetét szeretném a monitorokon láttatni, tehát igazán semmi 3D vagy FPS igény nincs.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

egy minosegi 400W -s tapnak ezt az RX580 -at bepattintva is el kellene vinnie, még úgy is, ha a vga -t csucsrajaratod.

nekem 350W -s Be Quiet volt az AC huzott R7 1700 + RX580 mellett, egyszer oclhashcat tornazott rajta egy honapot egyfolytaban, megsem zakkant meg.

3700X 65W kategorias proci,  ha nem kergeted meg AC, csak sima PBOval megy, akkor csucsra szamolhatsz 100W korul. RX580 csucs 180W, X570 chipset ( ha az van ) 15W, a maradek 100W meg csak eleg lesz a 2 ssd + diszk szamara.

HUP te Zsiga !

Be Quiet PP11 80+ 400W táp, MSI B450M Mortar Max alaplap. 2x32GB 3600-as RAM, húzva sose lesz! Most van mellette egy valami Gigabyte 750-es grafika. Ma nekifutok az adapterezésnek (megnézem mi van a fiókban), aztán megnézem ezzel mi jön ki a csatikon. Tényleg szeretnék egy amdgpu drivert :) így lehet a vásárlást későbbre halasztom.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Nem csak az RX580-ban van ilyen, van a gyengébbik, kevesebbet fogyasztó RX570, 560, 550-ben, illetve RX4xx-es sorozatban is olyan modell, amin a szokásos 3 helyett 4 kimenet is van. Az a baj, hogy ritkán írják oda, hogy mennyi van rajta, néha még a stock fotó sem segít, mert betesznek egy jelképes illusztrációt, amin nem az van, ami árulnak. Így nehéz 4 kiementes kártyát venni, még workstation kártyákban sem könnyű, mert azt meg nem nagyon árulnak, ha igen, és modern kártya, akkor meg ’ci drága.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A Visiontek-nek vannak 4 kimenetes kártyái, pl. az RX560 4M-nek 4 mini-Displayport kimenete van, csak ahogy nézem az ára sok lesz neked.

https://www.visiontek.com/products/graphics-cards/productivity/all-othe…

https://www.ebay.com/itm/VisionTek-Radeon-RX-560-Graphic-Card-4-GB-GDDR…

Átalakítók is vannak a dobozban. Csak hát olyan 60k környékén indul és akkor még nem ért Európába.

Illetve a Visiontek 7750 6M-nek 6 mini-Displayport-ja van:

https://www.ebay.com/itm/VisionTek-Radeon-7750-6M-2GB-GDDR5-Graphics-Ca…

Ez meg 80 környékén van.

Szóval ennyiért meg már néha egy újabb workstation kártyát is ki lehet fogni:

https://www.ebay.com/itm/Radeon-Pro-WX3200-4GB-GDDR5-Graphics-Card-4x-M…

Múltkor Németországban nyertem egy licitet.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ez ilyen műfaj, 4 kimenet egy kártyán rétegigény, kevesen gyártják. Akkor is csak egyes gyártók, egyes modellek, egyes variációin, és még gyártónként is variálódik, van gyárt, aki az RX560-ra 2 DP + 2 HDMI-t tesz, vagy 3 DP-t + 1 HDMI-t, vagy 4 DP-t, de ezeket is csak bizonyos modellre, egyik gyártó az RX580-ra teszi rá, de abból is csak a 4 gigásra, míg egy másik gyártó meg csak az RX560-re. Azért nem tudjuk neked a tutit megmondani, mindenképp kísérleti nyúlként felszállítod magad a szopórollerre. Ezt egyébként technikailag szakavatatlanabb emberkék úgy szokták megoldani, hogy a kártyájuk mellé vesznek egy második (olcsó, gyopár vagy OEM) kártyát, amin van +2 kimenet, de ezt is elég szívás megoldani, hogy egyszerre az általad kívánt kimenet legyen mindkét kártya, mindegyik portján. A külön második kártya előnye nálad ott jönne ki, hogy egy második kártyát oda tudsz adni dedikáltan a VM-eknek, VT-d-vel meg PCIe passthrough-val (ilyenkor a host nem is tudja használni), ami a VM-ek grafikus sebességén is sokat fog dobna.

Ez a WX3200 is megoldás lehet, ez is az RX5xx alapjain kiadottt workstation kártya, 4 DP port, ahogy nézem, de kérdés a driverekkel nem szívsz-e esetleg. Sose volt még workstation kártyám, de hallottam, hogy lehet azokkal is gond.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tegnap éjszakai élmény:

Quadro RTX 3000 + UHD kijelző: nouveau driver természetesen elhasal.

Repül majd bele egy WX4100 és *élet, hogy vinni fogja az amdgpu szó nélkül.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Pont most zajlik egy aranyos történet: az Nvidia megpróbálta befenyíteni a Hardware Unboxed-et, mert nem úgy review-oltak, ahogy nekik tetszik.

Tegnapi pcx.hu cikk, ami elég jól összefoglalja a reakciókat is (Linux Tech Tips és Jayz Two Cents):

https://www.pcx.hu/az-nvidia-lekezelo-hangvetelu-levelben-dobta-ki-az-e…

Korrekt, szép munka, Nvidia!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ez a PCIe passthrough azt jelenti ebben az esetben, hogy a 4 portos grafikai kártyát egy VM-nek tudom átadni? Gondolom igen, így viszont a jelenlegi projektemben 4db 1 kimenetes akármilyen gépbe tehető kártya kellene, de mivel mikro ATX, esélytelen :), ráadásul a host is akar magának egy kijelzőt. Pedig de jó lenne...

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

A PCIe passthrough keretében egy darab kártyát nem tudsz odaadni a VM-nek. Csak egy második vagy nem használt kártyát. Tehát legalább két GPU kell ahhoz, hogy ez a történet működjön. Az egyiket a host használja, a másikat a VM.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez eddig is úgy volt (és van), hogy második kártyaként lesz egy 4 portos. A kérdés az az, hogy ezt az egyetlen kártyát csak egy vm kaphatja meg, vagy több is?

Az lspci |grep NVIDIA kimenete:

25:00.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation NF200 PCIe 2.0 switch for Quadro Plex S4 / Tesla S870 / Tesla S1070 / Tesla S2050 (rev a3)
26:00.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation NF200 PCIe 2.0 switch for Quadro Plex S4 / Tesla S870 / Tesla S1070 / Tesla S2050 (rev a3)
26:02.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation NF200 PCIe 2.0 switch for Quadro Plex S4 / Tesla S870 / Tesla S1070 / Tesla S2050 (rev a3)
27:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation G98 [Quadro NVS 450] (rev a1)
28:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G98 [Quadro NVS 450] (rev a1)
29:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GM107 [GeForce GTX 750 Ti] (rev a2)
29:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GM107 High Definition Audio Controller [GeForce 940MX] (rev a1)

A 750Ti a host használatában van, a többi érdekelne. Van itt hirtelen még 5 pci azonosító, kérdés, hogy ezek mik is valójában? Sosem volt még Quadro a kezem alatt és passthrough se volt még sosem tervben, szóval „keine ahnung”-om van ahogy a művelt német mondaná ;)

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Amennyire tudom egy átlagos videokártya esetén egy kártya egyben adható oda. Ha nem két független kártyaként látszik a két gpu, akkor egynek számít. 

Az újabb, headeless szerver megoldásoknál van gpu particionálás, amikor egy gpu képes több vm-et is kiszolgálni, de nem saját videokimenetén át. Játék streaming szolgáltatásoknál szokták például használni.

Az NF200 az bridge, amit például pcie-n keresztüli sli hivatalos támogatására használt az nvidia. Itt gondolom a kártyán van rajta a két gpu előtt. Olyat is írnak, hogy az NF200 nem IOMMU kompatibilis, ami meg azt hiszem kell a passthrough-hoz. Ettől függetlenül, mintha lenne aki szerint sikerült.

Ez itt „kis pénz, kis foci”. Nem baj az sem, ha simán indítok egy X-et és ablakban jeleníti meg a vm-et. Egyelőre az is probléma, hogy az újabb nvidia driverekben már nem szerepel a 450-es így downgradelnem kell.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Az Nvidia Quadro es Datacenter kartyai tudnak olyat, hogy egy kartya, az tobb VM-nek van odaadva. 

Sajnos a megoldas per VM alapon licenselodik es rohadt draga. Hint: NVIDIA Grid-nek hivjak.

 

Nekem van egy olyan megerzesem, hogy nem a kartya hatarozza meg, hogy oda lehet-e adni tobb VM-nek, hanem a software-bol tiltjak le, hasonloan az NVENC 2/3 parhuzamos session-jehez.

Persze, hogy a szoftver / bios a meghatározó. Általában ugyanarra alapulnak a spéci kártyák is, mint a sima játékosok. Csak különböző szinten tiltva vannak képességek.
Volt egy jópofa videósorozat arról, ahogy egy srác grid-re moddol tesla kártyákat ellenállás moddal és bios cserével - az első generációsokat, aminél még nem kapott észbe az nvidia és a vm szoftver fejlesztők, hogy jobban is lehetne fejni akinek ez kell
https://www.youtube.com/watch?v=8Qm9IbSHkus&list=PLGbfidALQauLclCL3d4MW…

4 portos hdmi-splitter?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát ez érintőlegesen igaz, de mégsem :) Mi a fenének kellene 4 DP ha nem azért, hogy egyszerre lehessen használni ;) Bár nem írtam így le, de azt gondoltam, hogy magától értetődik, ha  már eleve olyan videókártyát keresek. :) Legközelebb pontosabban írom le a „miérteket”

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

azt én nem tudhatom, hogy neked milyen becsípődésed van. :)

pl szeretsz egyszerre négy monitoron monitorozni - ez sem egy szokványos dolog... ha ugyanaz a tartalom, akkor erre a 4-portos hdmi-splitter egy jó választás.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 12. 12., szo – 13:30

Ha nincs játék, meg egyéb grafikai elvárás, akkor kb bármelyikkel, aminek van 4 kimenete.

Én valami 12K Ft-körüli Nvidia kártyával hajtok 3 monitort., szokásos irodai(nem grafikai) felhasználással.

Nem szeretnék mindenféle átalakítót, sőt ha lehet akkor még csak hdmi-t sem. A korábbi tapasztalataim szerint hdmi-n az nvidia figyelmen kívül hagyja automata módban a FHD feletti felbontásokat (mindegy, hogy win vagy linux) és a szájába kell rágni, hogy ez már pedig nem FHD. Ugyanezek a kártyák DP-n azonnal felismerik a helyes felbontást mind a két rendszeren. A többivel viszont teljesen egyetértek, egy olcsó kártya is elegendő egy átlagos irodai használatra 3 monitorral. Többet még nem próbáltam eddig.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Ezt az előzőhöz akartam írni...

Ez jónak tűnik! Kerestem is ebben az irányban, de Quattro alatt nem találtam semmit, illetve ezt igen csak nem 4 porttal, hanem kettővel! Ráadásul árban is rendben van! Van vele tapasztalatod?

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Így követve a fórumot, a fent linkelt nvidia 710 lesz ahogy látom! Nem tudom, hogy mennyire „gyenge” vagy „erős”, de eleve 4 DP van rajta. A mostani egy 750,  Az ebay-es kereséseim vagy középkori kártyákat dobnak vagy olyan messzit, hogy így karácsony tájékán rendelve ide se ér a projektem befejezése előtt :)

Igazából abban reménykedtem, hogy valaki lesz aki azt mondja/írja, hogy xyz az AMD-től a tuti, teljesen meg van elégedve a free driverrel és szívből ajánlja. Olvasgatom sokfelé, hogy az amdgpu nyílt driverek már egészen helyen vannak, de mivel a fenti hozzászólások közötti az AMD-khez tápegységet is cserélnem kellene, marad az nvidia. Ez az egyetlen zárt forrású bináris a gépemen, igazából nincs bajom vele, csak szerettem volna még egy esélyt az amd-nek, ha már processzor terén váltottam.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

nézz csak ide. Eszembe jutott, hogy ahonnan a munkahelyem szokott rendelni használt szerver cuccokat, ott vannak videokártyák is. 

Például br 32 ezerért quadro nvs 510
https://www.interbolt.eu/spd/007306/nVidia-Quadro-NVS-510-2GB-GDDR3-64B…

van low profile és high profile változatban is ott, bár a képeket mintha pont felcserélték volna :D Jaa hogy ugyanolyan, csak a hátlap más a kettőnél, meg az ára.
Plusz egy marék miniDp -Dp passzív átalakító lengőkábeles vagy teljes kábel mellé.

Azért a 450-es elég régi. Persze, lehet hogy az ő projektjéhez tökéletes lenne, ha nem kell fullhd-nál több.
Ahogy nézem dp1.1-es lehet, mert a max felbontása 2560 x 1600. Bár nem tudom, hogy miért nem jó ez neki akkor :D

Az 510-es meg 4 x 4k kijelzőt is kezel, dp1.2 . (2012-ről 2018-ig gyártottak vele kártyákat, a gt1030 -cal ekvivalens ahogy látom, az azért nem annyira régi még, 2 éves)
 

Nem is szeretnék 4x4K-t. A FHD elegendő, illetve jelenleg van egy 4K és egy QHD monitorom amivel tesztelek. A 4K megy a 750-esről jelenleg. A 450-es szépen látszik az lspci kimenetén és most ennél megálltam egyéb telepítési „problémák” miatt. Ha kiürült a sata-ssd végre, akkor folyt.köv. Szerintem a jövő hét szerda már szabad és ha elqrom se baj, mert januárig nem kell a gép :)

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Szerkesztve: 2020. 12. 12., szo – 20:02

Attól, hogy quadro, nem fog (sokkal) többet fogyasztani, mint egy játékos asztali. Sok olyan típus létezik, ami egy alsó középkategóriás játékos gpu-nak felel meg, van olyan is, aminek nem kell pluszt táp, elég neki, amit a PCIE adni tud.

Fő különbségek a mezei kártyákhoz képest: driver, körítés (portok pl) és van, amelyik ECC memót használ, de lehet az már a CUDA-ra kihegyezett, monitor kimenet nélküli változatokon van csak, nem tudom, minek hívták azokat az nV alapú kártyákat.

Nekem is egyből az jutott eszembe, hogy a topik nyitó tulajdonképpen workstation kártyát keres.

A kimenetek száma az egyik, a másik pedig hogy UHD felbontást tudnia kell(?).

Az utóbbi időben én is AMD WX irányban mentem, kivéve ha valamelyik célprogramot sikerült egy fejlesztőnek CUDA-only-ra megírni (sajnos gyakran megesik). AMD FirePro W5100-on van 4 DP kimenet, az AMD Radeon Pro WX4100-on meg 4 mini-DP. Nagy felbontás esetén nem mindegy, hogy hanyas verziójú DP (az iménti két példánál 1.2 vs 1.4). És a kábel se legyen gagyi, mert különben akadozhat.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem kell UHD, teljesen megfelel ha QHD vagy FHD a maximum. Az egyik monitorom QHD ezért esetleg ha bírja a kártya, akkor jó lenne a pixeleket kihasználni. Amúgy, igen, workstation kártya, de amint látom az alsó szegmensben árban nem tud az AMD versenyezni a 710-el amit fentebb linkeltek. Szeintem most marad ez a linkelt kártya azután pedig beszerzek majd egy valami olcsóbb nem játékos AMD-t amit a free driverrel használhatok. Őszinte  leszek, félek egy kicsit a váltástól, mert az nvidia a gyári zárt driverével azért eddig minden működött amit akartam. Miközben itt írogtunk, olvasgatok itt-ott (reddit,  stackoverflow.com leginkább) és free amdgpu nem remekel a többmonitoros megjelenítésben zökkenőmentesen az eddig olvasottak szerint. Nem vagyok „szabadszoftverhuszár”, de nem lenne ellenemre ha teljesen megszabadulhatnék a zárt szoftverektől (bár a linux-firmware csomag...). 

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

A driver-be nem folynék bele - mert én főleg Windows alatt használom - de: ha jól sejtem nem low budget gép épül. Ha tényleg használod a 4 kijelzőt, akkor engedd el azt a +50€-t, nem fogod megbánni. Ha nvidia, ha AMD mindegy: használj workstation kártyát, hajtépésben évek...

Nekem bevált a radeon/amdgpu driver, ha linux alá kell irodai munkára, akkor AMD vonalon mennék, még akkor is, ha drágább.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Van valahol egy lista konkrét kártyákról ami segít eligazodni a  driverek ügyében? Már jojózik a szemem (meg a laptop memóriája a megnyitott oldalak mennyisége miatt) és nem találok egy rendes összefoglaló oldalt a linux alatt használható radeon/amdgpu-khoz tartozó kártyákról.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Én ebből arra következtetnék, hogy ez arra is vonatkozik:

Package Contents

  • AMDGPU All-Open and AMDGPU-Pro Driver

Ill. az oldalon lentebb írják:

Using the Upstream version

AMD has been working with the open source community and provides an out-of-the-box experience for the majority of Linux users, by having its driver upstreamed. This means that you do not have to download a driver to make your graphics card work; the support should already be there when you install your favourite Linux distribution. AMDGPU, our all-open graphics driver for Linux, can be used with all our Radeon HD 7000 series or newer.

De aztán lehet én értelmezem rosszul.

Valóban, most hogy így írod! A nagy free világtól azért azt vártam, hogy melldöngetve mutogatják táblázatban, hogy „ehun-e, ez vegyed paraszt mert ez tud menni a mi drájverünkkel” :), de igazi táblázatos összefoglalót nem találtam. Viszont a gentoo wiki amdgpu-ja elég volt.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Szerkesztve: 2020. 12. 13., v – 11:05

Bökjetek kérlek arra a pár videókártyára, ami az Xbox One X, valamint felette a két új Series X szintjét hozza.

Gondolkodom új desktop gépben, jó lenne valami fogodzkodó, mert ahogy nézem már 30x különbség van árban ezen a piacon. 

Keress egy Használt Nvidia Quadro NVS450-et. Ilyet. Itthon ezek használtan 1500 Ft körül mennek...

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

A vicc, hogy az ebayen valamikor a múlt héten licitáltam egy ilyenre, 6€-t állítottam be és épp az előbb jelzett, hogy 5,51€-val én voltam a legtöbbet kínáló :) (már teljesen ki is ment a fejemből). Szóval egy ilyen jön a jövőhéten valamikor. Kíváncsi leszek, hogy mit tud és mennyire sz*pás vagy épp pont nem az a rendszerbe helyezése.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Amúgy két GPU nem játszik? Elvileg manapság már lehet olyat is.

Mármint egy kártyán? A Quadro 4 pci címmel rendelkezik, nem tudom mennyi gpu van rajta :) Ez egy rövid lefutású projekt, utána nem lesz napi használatban. Most benne van 2 kártya, szemezek egy w4100-al az amdgpu és a single slot miatt. Ha beválik mindennapi használatra is, akkor utána mehet valami hasonló a másik nagy pcie foglalatba is, de őszinte leszek: fogalmam sincs, hogy ezeken hány gpu van. A lényeg, hogy most négy kimenet kell a négy vm-nek függetlenül a host-tól! Simán X-ről belehózott ablakokkal már jó, de nézegetem a hardver átadást a guestnek és még az is lehet, hogy menni fog az is, bár nem értem ezt az egészet még... Az is érdekes kérdés lehetne még, hogy mi lenne ha egy amd (w4100) mellé egy nvidia (a meglévő 450-es quadro) menne?!

Eddig is ment minden a laptopon az intellel amire szükségem volt, szóval a saját gpu igényem nem magas, minden ami ezt felülmúlja, több, mint elég!

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

naez. nagy bánatom hogy a G-series volt az utolsó amihez van normális driver. azokból meg csak a G55-nek van PcIe-s verziója...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Nos.

Adott egy 750Ti és egy Quadro NVS450. A Quadro nem támogatott egy ideje a gyári driverrel, a passzoló driver meg nem tud mit kezdeni a 750-el. Ez eddig sima, jöhet(ne) a nouveau. Van mód egy időben mind a kettőt használni? Egy-egy reboot után működik hol az egyik, hol a másik. Az nvidia mellé ugyan be tudom töltetni a nouveau modult (fordítva viszont nem, mert nem talál hw-t), de nem tudom használni a két X szervert egy időben. Valaki csinált már ilyet? Az is jó lenne ha nouveau-val menne egyidőben mind a két kártya, de eddig ez sem jött össze. A Passthrough esetén nem lenne 4 független kimenetem, így ezt teljesen elvetettem (már ha a reddites olvasmányoknak hihetek).

Másik kérdés: AMD FIREPRO W4100 képes lenne menni egyidőben a 750Ti-vel? Azért a kérdés, mert fogalmam sincs az újabb szabványokról. A lap két hosszú PCIe-t támogat, egy PCIe 3.0x16-ot, ebben van a Ti és egy PCIe 2.0x16 ami viszont csak x4-et támogat (egyúttal ki is van zárva a második M.2, mert ha abban lenne valami, akkor ő lenne kizárva a gépkönyv szerint).  Ez elegendő lehet a W4100-nak? 

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Ha lenne két kártyám és az egyiken 4 monitor van, a másikon meg egy kimenet aktív, akkor a 4 monitorost raknám az x16-ba. PCIe szinten kell lenni kompatibilitásnak verziót tekintve és a lane-ek tekintetében is, de azt nem tudom, hogy akár a Ti vagy az AMD menni fog-e x4-ben. Gyanítom, hogy egyik kártyát sem tesztelik x4-gyel. Nem világos számomra a scenario és a use-case...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Pont elég! 4 darab w10 amit ki kell tennem kijelzőkre.Semmi extra, még az office sem elvárás, de azért azt tervezem, hogy az office-t azért installálom. Most virtualboxban futnak, később vmware-re kell, mert ahhoz van a sulinak licence.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Az biztosan megy, hogy egy VM-nek adj GPU passthrough-val egy grafikus kártyát. Azzal kapcsolatban viszont vannak kétségeim, hogy meg lehet-e osztani egy GPU portjait különféle VM-ek között...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Igen, ez reális is lenne, ha ez tartós állapot lenne, de nem akarom csereberélgetni a kártyákat a slotokban. A projekt kb. egyszeri alkalomra szól, utána be lesz építve az oktató gépbe és onnantól nem (csak) az én feladatom. Az elvárás, hogy másodlagos legyen és csak demonstrálni, hogy működik(het). Az oktató gépet nem tudom, hogy mennyi és milyen slottal rendelkezik, viszont nekem kell az alapokat összeállítanom hozzá itthon a home office alatt. Itt egy mATX lapom van és nincs több slot. Legközelebb februárban leszek az oktató gép közelében és semmi infóm nincs róla. (még az oprendszer is kérdéses azon kívül, hogy valami linux.)

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Nem opció, hogy akkor a saját gépedben grub menüben legyen különböző blacklist paraméter, hogy egyik módban egyiket tiltod le, másik módban a másikat (nvidia vs nouveau)? Akkor tudsz váltani talán köztük és nem kell két teljesen független rendszer sem. Viszont újra kell indítani, ha váltani akarsz. Két nvidia valsz nem megy, mert ugyanolyan néven, fájlnéven futnak talán a modulok. (Egyébként ez windowson is bagatell probléma, ahol simán elülcsapja azonos nevű fájllal egy másik driver fájljait. Senki sem gontolt arra, hogy mi van, ha két különböző eszköz drivere tartalmaz azonos nevű fájlt.)

A régi kártyához talán esélytelenebb a jól működő nouveau a netes írások szerint. Talán a 750ti, mivel kommerszebb kártya, az elfogadhatóbban működhet, ha mégis egyszerre kéne használni. Ami ötleteim voltak még, hogy udev rule vagy mások szerint module aliassal kell valahogy megadni, hogy melyik hardver-hez melyik drivert használja
https://unix.stackexchange.com/questions/490625/how-to-find-kernel-modu…

Gondolom, ki lehet nézni mondjuk egy kártyával, hogy az a megfelelő driverrel miket kell használjon. Aztán a másik kártyával a másik driverrel az mit hogy rendel össze. Aztán a konfigokban lefixálni, hogy együtt is a nekik jót használják.

Ezen még elmélázom pár napig, amíg megjön a 710, de nem ragaszkodom feltétlenül a postával együtt 10€-ba kerülő régi kártyához :). Ha ez a projekt lefutott lesz, próbálkozom valami komolyabb amdgpu-val, mert az olcsóbbaktól tartok, hogy ugyan ez a szívás lenne. Addig azért nézem a linket amit küldtél és okulok!

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

A 710-es az a 4 hdmi portos jószág, amit linkeltek korábban?

Fullhd környékéig jó lehet, ha mégsem szempont akkor a hdmi sem :D 
Kár, hogy 4k-ban max 1 képernyővel tud 60Hz-et 
https://ipon.hu/magazin/cikk/4-darab-hdmi-kimenet-kerult-az-asus-geforc…

Igen az lesz az! Sokat agyalok a DP-s amdgpu-n, de az most egy másik pénztárca, még egy régi kártyát nem akarok beszerezni :) Néztem a w4100-at (az „vóna a faluba”), de az se mai darab. Megrendeltem egy 710-et 4 hdmi-vel, lesz ami lesz. Most ezt nem tudom sajnos úgy használni ahogy szerettem volna, de azt hiszem itt az ideje a monitorom cseréjének, ez egy IPS fotószerkesztő monitor, nem akartam cserélni. A DP csak miattam volt kitétel, nem a projekt kiírása és a másikon kártyán sincs DP. 

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

A minimalon töröm a fejem egy ideje, mert az mehetne azonos driverrel, mint a 750Ti. Talán egyszerűbb lenne :) Annyi a bajom vele, hogy az egyetlen itthon lévő monitorom QHD és DP nélkül sehogy nem akarja a felbontást eltalálni, azzal viszont elsőre megy. A többi monitorom mind TV, UHD és FHD felbontásokkal, ezek mennek probléma nélkül. A DP csak a jelenlegi helyzetben lenne fontos.

Az AMD meg az én csőrömet piszkálja, mert sokat fejlődött azóta, hogy nincs ilyen kártyám (ezt olvasom mindenhol). Szeretném kipróbálni és esetleg azt fő kártyaként használni, de ez nem létfontosságú (bár néha a blank-screen egy-egy nem eltalált konfignál azért idegesítő az nvidia vonalon. Talán ezt is megoldaná egy amdgpu...).

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

megprobaltam ertelmezni az egesz forumot, de nem biztos hogy sikerult is :) kerlek segits benne!

szerintem azert nem tud neked senki jo megoldast mondani mert nem irtad le pontosan hogy mit szeretnel, az elejen ugy olvastam hogy egy sima 4 portos kartyat szeretnel egy gepbe hogy 4 monitort ra tudj csatlakoztatni, kesobb bejott 2 fele virtualizacio is, virtualizacio eseten feltetelezem azt szeretned hogy 4 virtualis gepnek legyen 1-1 monitor kimenete, de ezek csak megjelenitok lennenek vagy mindegyikhez csatlakozna billentyuzet es eger is?

neked aztan fura humorod van...

Igen, kissé változott közben a leírásom, mert az elején írtam, hogy a helyére, de mivel a régi kártya teljesítménye nem épp acélos így mellé :) Volt már itt amd is szóban, de ez csak az én kíváncsiságom, szóval nem releváns. A lényeg, hogy január végéig dokumentálva (németül) el kell készülnöm és még csak össze se állt a kép :) Igazán megértem, hogy senki nem tud jó megoldást ajánlani, mert nekem sem tiszta, hogy mit hogyan és így nem tudom a kérdést sem rendesen feltenni :( Ettől függetlenül mindenki nagyon jó ötleteket/tanácsokat adott amit köszönök!!!

A mostani felállás. A 750 mellé beraktam a régi quadrot és a gyári driverek vagy az egyiket nem támogatják vagy a másikat. Az elvárás csak megjelenítés, lehetne akár egy nagy UHD megjelenítőn 4 ablak is, de mivel ez egy prezentáció, az volt a suli kérése, hogy 4 monitoron legyen. Nem kell (nem muszáj) kvm (remélem ez nem változik), elég ha megjeleníti, hogy 4 független windows fut egyidőben. Nem releváns a sebességük sem. A DP az miattam van, mert olyan az itthoni monitorom amilyen (qhd és csak dp-n van automatikusan helyes felbontás). A 450-es quadro „véletlen” műve, nem is vártam plug&play-t, lévén nem mai gyerek. Most rendeltem egy 710-et, elvileg az aktuális driverrel megy (már csak remélem, hogy amikor rádugom a hdmi-s monitorokat, akkor ott menni fog, lesz két napom helyre tenni). Majd kiderül. Ha úgy menne, hogy egy X fut amin indítom a wineket és áthúzgálom az ablakokat, már jó :) Az, hogy az eredeti kártya benne maradjon csak itthon számít, a végén kap egy saját hw-t az egész a suliban, valamikor a tavasszal-nyár elején, onnantól nem az én egyedüli problémám az egész, de az alapokat nekem kell felépíteni.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

ami biztosan jarhato ut, hogy az X kezeli az osszes monitort es a futo vm-ek kimenetet ablakban kiteszed 1-1 monitorra. en libvirtet hasznalok erre de masik is biztos tudja.

ha problema hogy az egyetlen driverrel vagy csak az egyik vagy csak a masik videokartya mukodik, egyik videokartya legyen amd masik legyen nvidia.

neked aztan fura humorod van...