Google Stadia, erős kihívó a konzoloknak

Igen erős kihívót kaptak a karácsonyi szezonra a Playstation5 és Xbox X/S konzolok. A Google online game szolgáltatása nulla forintba kerül 1080p felbontáson, és 3000 Ft-ba havonta 4k felbontáson de ehhez már ajándék játékok is járnak. Ezek köre folyamatosan bővülni fog. A játékárak is versenyképesek és a "konzol" beszerzésének nincs költsége szemben a hagyományos konzolokkal. Jó esély van arra, hogy egy év múlva már a Stadia fogja vezetni a konzolos eladásokt. 
Egyébként Debian működik a Stadia gépek alatt. 

https://www.hwsw.hu/hirek/62650/stadia-magyarorszag-google-jatek-stream…

Hardver minimumot itt lehet ellenőrizni.

Hozzászólások

Tegyük hozzá, hogy ha nincs PC-d vagy tévén akarod tolni akkor kell hozzá egy chromecast ultra meg egy controller is.

" Jó esély van arra, hogy egy év múlva már a Stadia fogja vezetni a konzolos eladásokt. "

Nem hiszem, de nem nulla az esély rá :)

Mondanám, hogy Chromecast-tal a legkényelmesebb használni, de Xiaomi mi box s -el sokkal jobb. Pláne Magyarországon ahol hivatalos Chromecast nem de még az eMag által is terjesztett Chromekast-hamisítványok annál inkább kaphatóak. Ez szerintem vérciki az eMag-ra nézve. A valójában szimpla miracast eszközön aligha fog működni a Stadia.

Xiaomi mi box chromecast kompatibilis és abból van biztos beszerzési forrás ahol nem ócska hamisítvánnyal szúrják ki a vevő szemét. Sőt még több is a Mi box egy Chromecastnál. 

Viszont még ez sem kell Stadiához. Elég egy mobil önmagában vagy tévére kötve. Vagy egy elfekvő 10+ éves notebook vagy PC ha van hdmi portja. Kontrollerből sem kötelező megvenni a  Stadia sajátot. Tökéletesen működik Xbox kontrollerrel, még a régi 360-assal is működik A PS4 kontrollerével is működik. 

Android TV -s okostévéken jövőre közvetlenül is működni fog a Stadia. 

Szerintem elég jók az esélyek. 

Én azért ezt így teljesen nem jelenteném ki, mondjuk úgy igaz: A streaming szolgáltatások erős kihívói lesznek a konzoloknak. 

Az Xbox streamelős dolga sem rossz, ott több játékot kap az ember, de kicsit drágább, állítólag lesz hozzá stick amit bedughatsz a tv-re, meg elvileg a tv-re is hoznak appot. Ha viszont van egy normálisabb steam, epic... stb lib-ed, akkor lehet jobban megéri az nvidia cucca, ahol ugyan nem kapsz játékot, de cserébe, minden pc-s dolog fut. Szóval van választék. Azt hiszem stadia hátránya, hogy stabilabb, erősebb net kell hozzá, viszont elvileg a minőség is jobb. Szóval mindenképpen érdekes a dolog. Az ami elriaszt kicsit a Stadia-tól, hogy míg ha xbox-on, vagy Steam-en megveszem a játékot, akkor az "megmarad" már amenyire az ilyenek megmaradnak, de ezt nem nyitnám ki. Viszont Stadia-val be vagy zárva, csak ott tudsz játszani. Mondok egy példát, mondjuk nincs jó géped, hogy a Cyberpunk-al told. Akkor ha pl Steam-en veszed meg, és nvidia szolgáltatását használod, akkor ha lesz jobb géped, símán futhat a gépedről, ezzel szemben Stadia-n mindig csak streamelni tudod és az ár kb ugyanannyi, annyi, hogy az nvidia kb egy ezressel olcsóbb havonta. Viszont nekem az a tippem, hogy a mostani konzol generáció az utolsó fizikai generáció és habár ez a streaming szolgáltatás ma még gyerekcipőben jár, szerintem egy átlagos konzolgeneráció alatt lesz már olyan jó, hogy ne legyen újabb fizikai, vagy legalábbis itt európában ne érje meg, az USA netellátottsága másik történet. 

PC gamingnek sem ez sem a konzolok nem alternatívái. Ha sok pénz van beletolva akkor sokkal szebb grafikája van egy HC gamer PC-nek mint bármelyik konzolnak. Nem vagyok nagy gamer, szóval szubjektív vélemény, hogy ennek a Stadia-nak a grafikája is úgy konzol szintre van belőve. Persze itt lesz lehetőség folyamatos update-re még mondjuk a PS5-nél az a vas van amit megvettél. 

A másik nagy PC gaming erősség az szinte határtalan moddolhatóság. Valamit már próbálnak a konzolok is, meg gondolom majd itt is lesz valami light mod lehetőség, de a PC szabadságát egyik sem hozza. Magyar gamereknek fontos lehet, hogy nem hivatalos fordítások is főleg PC-re vannak. Konzolt törtni kell hozzá és úgy sem olyan barátságos a konzol játékok nem hivatalos magyarítása mint PC játékoké. Stadian meg szerintem nem is lesz magyartás. Legfeljebb egyszer el jön az a kor amikor lesznek hivatalos magyar fordítások is játékoknál. 

Szintén konzolok ellen szól, hogy a régi generációkra megvett játékaid le vannak resetelve. Van valami béna visszafele kompatibilitás. Most, hogy a PS4 és PS5 illetve Xbox párja két generációja között nincs lényeges architekturális különbség csak erősebb AMD PC alapú belsőt kapott mindkettő konzol valamivel jobb a helyzet. De a PS3 vagy PS2 játékokra sokkal jobb egy PC-s PS2 és 3 emu mint a hivatalos megoldások. Steamen persze megvannak és működőképesek a 10+ vagy még régebbi játékok is. GoG visszahozza életbe azokat a címeket is amik GoG és Steam meg minden előtt léteztek. 

Szóval most, hogy kifut a PS4 és Xbox One majdnem mindegy, hogy megveszed az utódot vagy váltasz Stadia-ra ami pénzbe sem kerül. A meglevő játékokhoz pedig megtarthatod a meglevő PS4 konzolt. 

Ahogy írod a kombinációs megoldás is alternatíva lehet. Az Nvidiánál valóban előny, hogy külön vannak választva a játékok használati jogai és a felhős game szolgáltatás. És a jelenlegi Founder havidíj is kedvezőbb. Csak kérdés, hogy megmarad-e a founder státuszod ha átváltasz Nvidiánál egy időre free-re?, Ott a free viszont rosszabb az 1 órás időlimit miatt mint Stadia-n, ahol csak a felbontás van 1080p-ben maximálva. 

Nvidia Geforce Now-n arról olvastam híreket, hogy vannak visszavont játékok, mert a kiadója meggondolta magát. Erre valóban nem lehet szólni semmit, mivel a játékot valóban saját gépe való használatra vetted. Stadian viszont ha megvan egy játék, akkor az már meg is marad, mert az eleve oda lett vásárolva. 

Bár ez egyéni szempont, de annyiból viszont a Stadia a szimpatikusabb, hogy Stadia game serverei Debian-t használnak, azaz ami játék Stadiára kijön annak van Linux kiadása, ahonnan már csak kis lépés a hagyományos Linuxos kiadás például Steamen. Nvidia game szolgáltatása Windows Servert használ.

PC gaming az egy más tészta, most nem is a nagy AAA eseteleg most bejött AAAA talán sok esetben konzol kényelmesebb, de PC gaming másból áll. Rengeteg olyan része van a PC gamingnek ami konzolon egyenlőre nem értelmezett, pl az indie gamek, stratégiai, management játékok...stb. 

Valamint rengeteg mindent is lehet csinálni a PC-vel. 

Nvidia szerintem akkor jó, ha nagy a Steam könyvtárad, Stadia meg ha kezdő vagy, vagy újrakezdő és nincsnek annyira játékaid még. Mindegyik másra való, de szerintem ebbe az irányba megy a gameing, mert itt egyszercsak a serveren több erőforrást ad és megvolt a "generáció" váltás... stb. 

Ez is mind igaz amit írsz. Sok kombinációra van lehetőség ami nem rossz dolog. Ha nagy Steam könyvtárad van akkor van hozzá megfelelő PC-d. Lehet olyan gondolat is, hogy "most nem veszek új Radeont vagy Geforceot" megveszem a legújabb high-end gamet Stadian és azt játszom onnan a többi marad a meglevő PC-n. Nvidia Geforce Now-nál tök jó dolog, hogy felviheted a Steam játékaidat. Annyi probléma van vele, hogy sajnos közel sem az összeset. Stadia előnye, hogy az ingyenes is használható mert csak 1080p a korlátozás ami azért még elfogadható kompromisszum. Nvidia Geforce Now 1 órás időlimitje az ingyenesben viszont csak tényleg arra jó, hogy kipróbáld. Viszont Nvidianál a fizetős havidíj olcsóbb. Legalábbis most még "Founder" előfizető lehetsz. Itt csak az a kérdés, hogy megmarad-e Nvidiáéknál a Founder státuszod, ha egy időre visszamész free-be mert nem érsz rá használni? 

Az XBox féle megoldással + Samsung DEX képes telefonokkal biztosan lehet játszani monitoron. Azt próbáltam, teljesen jó.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

35-36 ms a Holland adatközpontjuk felé. Azóta is amikor van egy kis időm játszani mindig stabilan kiszolgál. Magyarországi tapasztalatok. - Jelenleg egy 21:9-es UltraWide monitorral használom simán 3440x1440 100 Hz-en gond nélkül megy. Mindenféle kontrollert támogat (Xbox/PS/Egyéb), ha épp ahhoz van kedvem és minden platformon is működik + saját hardverük is van.

Itt meg egy érdekes bemutató, hogy milyen hardveren is fut a dolog.

Google Chrome Remote desktop ha gyors és kész megoldást akarsz. 

SPICE + OpenVPN + valami dinamikus dns sem árt hozzá, ha teljesen saját megoldást akarsz. 

esetleg még

Stream streaming + OpenVPN + ddns, ha a Steam eredetileg játékstreamelésre csinált szolgáltatása belefér. Desktopot is nagyon jól tud streamelni, de azért minimum 20mbps ajánlott a két gép között. 

Uh szép... Egyébként tényleg egész korrektül néz ki remélhetőleg ez csak valami false positive. 

Ezek miatt a streamelős megoldások miatt mozgatja a fantáziám egy "headless" setup. Lenne egy notebook, meg egy gép monitor, billentyűzet stb. nélkül amiről átsreamelném az asztalt és a játékokat. Főleg LAN-on, de ha úgy adódik ki tudnám zavarni publikus internetre is. A gép futna valami olyan helyen, hogy a hangját sem hallanám, kábelek miatt sem kellene aggódni (lenne egy tápkábele és annyi). 

Hát előfordul false positive a virustotalon. Főleg a neurális hálós felismerésekél, ott általában valami százalék érték van a végén, mert a neurális háló ilyen eredményeket ad. De itt nem erről van szó, és a Dr.Web nem egy akadémikus vagy feltörekvő kis cég. Azért nem húznám rá ezért két malware találatért egyből a vizeslepedőt, de na nem tetszik. 

Ha konkrétan játszani akarsz, akkor a Steam streaming szolgáltatásánál nem találsz jobbat. A kontrollereket is elég intelligensen támogatja. A SteamLink-ben még usb pass through (virtualhere) is van. Az egész beintegráltva a Steam alkalmazásba, csak annyi a különbség, hogy játéknál start helyett stream van a gombra írva. Lan gamingre házon belül tényleg nincs jobb. 

Házon kívül annyiban más a helyzet, hogy a Steam megoldásához kell egy OpenVPN mivel jelenleg látencia miatt a Valve nem ajánlja LAN-on kívül, így nem is támogatja alapból. A VPN persze megoldja ezt a problémát. Más streaming megoldás sem tud csodát tenni a ping-gel. De attól még úgy is jó lan-on kívüli megoldás a Steam. A Valve mágnesként vonzza a turbo hardcore gamereket, kissé irreálisan magasra kell tennie a lécet. 

Filmezésre is tökéletes a Steam stream, bár erre általában van más lokális player megoldás is. 

Programozásra, matlabra, szövegszerkesztésre stb szerintem van jobb megoldás is, mert érezhetően a Steam streamelése játékokra van optimalizálva. Ablakváltogatásoknál néha előfordul h.264-re jellemző b-frames átmenet. Chrome remote desktopnál vagy Teamviewernél ilyen szinte soha nem látható. Cserébe viszont például egy távoli gépen futó videónál nem annyira pöpec mint a Steam. Teamviewer-nél te magad ronthatod le a minőséget ha lassabb a netkapcsolat a két gép között. Chrome remote desktop ezt teljesen jól megcsinálja automatikusan maga. Teamviewer már azért nem jó választás szerintem, mert fizetős. Bár van ingyenes próba de az a legalkalmatlanabb időkben dobja be neked az üzleti használat valószínűségét, majd kirak 10 percre. Te meg fizethetsz azért amit ingyen megkapnál a Chrome remote desktoptól. Illetve biztonsági oldalról is jobb a Chrome remote desktop, mert az google user authentikációra épül, telefon sms, appos, tokenes extra biztonság lehetőségével. Teamviewernél az géped id-jával és jelszavával bárki beléphet a desktopodra. 

A SPICE igazi opensoruce, teljesen saját kontroll alatt tartott megoldás. A hivatalos oldalán jól dokumentált. Arch wiki a lényeges infókat foglalja össze tömören. 

Vajon ezt igénybe tudom venni szerény 16 MBit-es ADSL előfizetésemmel is?

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Nálam a Digi saját hálózatból hozza az 1Gbit-et, de más hálózatok felé is bőven 100Mbit felett van fel és le egyaránt.

A google tesztje pedig  1.288 Mbps -t mér.

Erről ennyit.

 

szerk: lefuttattam több tesztet, baromi nagy a szórás köztük. Volt úgy hogy 1Mbit alá, és volt úgy hogy 108 Mbit fölé ment.

A hálózati késleltetés változására a "hagyományos" gaming is érzékeny (multiplayer cuccok esetén leginkább), de ez szerintem a streamelt játékra fokozottan fennáll.

Most csak  157.675 Mbps nálam. Az a fura, hogy párhuzamosan két gépen mérve is 140 felett volt a két gép. Lehet valami furcsa traffic shaping van mögötte a Google oldalán. Ha 30 Mbps felett részből visszavág az érthető mert felesleges, viszont 1.2 Mbps tényleg nagyon kevés még 720p-hez is. Azért lenne érdemes kipróbálni nálad, mert ezzel az értékkel vagy diavetítésnek kell lennie vagy valami borzalmas képminőségnek. Ha viszont elfogadható a kép nálad, akkor inkább szarul belőtt traffic shaper lehet az ok. 

Meg három 80%-90%-os leárazás. 

Borderlands3 Ultimate 30 ezerről 3300-ra

PGA Tour 2k21 - 21 ezerről 3350-re leárazva

Zombie Army 4 - 21 ezerről 3800-ra leárazva. 

Ha most hozzáveszed az ajándék 3000Ft-ot amit új Stadia Pro userként kapsz meg akkor is ha az ingyenes 30 napot használod csak, akkor úgy 300 Forintért lehet egy Borderlands 3 Ultimate-ed, ami azért nem rossz ár. Ez ráadásul a próba Stadia Pro időszak lejárta után is megmarad a Stadia Free-ben. Illetve a Destiny 2 -t is úgy kapod meg ingyen, hogy az a sima ingyenes Stadián is elérhető marad. 

Stadia Pro-ban van még egy rakat ingyen játék, de az csak "claimed" státuszú lesz, azaz élő Pro előfizetés mellett játszhatsz velük (anélkül, hogy pénzért rendesen meg kellene venned). Viszont ha visszamély ingyenes Stadia-ban majd valamikor később fizetsz újra egy hónap Prot, akkor újra ott lesznek ezek a claimed játékok és persze a game mentéseid is megmaradnak. 

itt állok, h megnyomjam a gombot, de 3298 ft-ot ír, meg fölötte egy banner, hogy az első vásárlásból -3000 ft. :D

update: megnyomtam és: "

Review and agree all Terms and Conditions

By tapping 'Agree', you consent to the immediate performance of the contract and acknowledge that (except for services) you thereby lose your right of withdrawal. See Stadia Terms of Service for more information. Stadia Terms of Service ."

szóval még remeg az ujjam az Agree fölött :D

 

update2: "

Borderlands®3: Ultimate Edition

HUF 29,990.00

Discount + Stadia promotion

−HUF 29,692.00

Price

HUF 235.00

VAT

HUF 63.00

Total

HUF 298.00"

vegyétek meg! :D 

 

viszont PC-n win10 alatt billentyűzettel remekül megy a stadia.

~ubuntu, raspbian, os x~

update 4: 19:20 van, gigabites digin olyan szinten belassult az egész, hogy nem hogy 2 gépen, 1-en sem képes stabil streamet adni, villog-pulzál, 480p érzés... még jó, hogy csak 2x298Ft-ot fizettünk. úgy látszik egy fizikai helyről 2-en nem lehet főműsoridőben játszani, PRO-accounttal fizetős játékkal sem.

~ubuntu, raspbian, os x~

update5: 2-en toltuk asszonnyal pár órát, és 62GBit forgalmat csináltunk egy Fullhd meg egy 2K? HD streammel. Utóbbi érdekes, mert megvan ugyanazon a gépen telepítve is a BL3, és valahogy mégis részletgazdagabb a stream képe, mint ugyanazon a monitoron fullhdban.

~ubuntu, raspbian, os x~

Ekkora adatforgalom mellett a képminőségi nyafogásokat el is lehet felejteni. :) Egy év múlva már Stadian szebb lesz a képminőség mint PS5-ön. Az előbbi hardvere folyamatosan változik, fejlődik az utóbbi hardver specifikációja meg befagy a következő generációig, ahogy az a konzoloknál lenni szokott. 

Hát neked fűződik valami anyagi érdeked az ancien regime konzolok pozícióinak mentegetéséhez? 
Azért lássuk be, amikor az új Xbox konzol budget kiadása is 100 ezer felett van, a rendes Xbox series X és PS5 meg 180 ezer felett kezdődik DE világviszonylatban is elég jó a magyar lakosság széles sávú internetes ellátottsága. Így Magyarországon eléggé szarul állnak a hagyományos konzolok a Stadia-val szemben. Illetve Stadia és Geforce Now ha már van egy alap játékgyűjtemény. 

Egyébként nem értelek. A hup ha nem is egy Linux rajongói klub (sőt néha olyan érzésem van mintha linux-hater galeribe keverednék ha megnyitom az oldalt) de mégis a többség azért olvassa mert érdeklődik a unix-szerű opensource rendszerek iránt, ahol a Linux azért a zászlóvivő. Szerintem nem a gamingen múlik a Linux desktop eredményessége (server és mobil már régen Linux elsőségű területek). De azért az mégiscsak tény, hogy a Stadia szervereken bizony Debian Linux dolgozik. Azaz minden Stadia game azt is jelenti, hogy a játékcím egyben 100% Linux kompatibilis. Akár natív port, akár valami proton megoldás, releaselhető minőséget tud Debian Linuxon. Ez pedig a legjobbkor jött, mert az EPIC ki tudja milyen célzatú kínai pénzekkel eléggé alávágott a linux gamingnek, ami a Valve-nak köszönhetően olyan eredményeket ért el az elmúlt fél évtizedben amiről korábban senki álmodni sem mert. Most, hogy a Google is felszállt a linux gaming fedélzetére, azért újra elég szépek a jövőbeli remények. 

Szerintem is tok jo dolog, hogy van egy uj versenyzo plane linux alapokon. Ha tenyleg fognak menni a jatekok linuxon is, akkor kulonosen orulok neki. Ezzel egyutt en nem temetnem a konzolokat, plane hogy ott bizony egy Sony es egy Microsoft all. A jatekok pedig nem elsosorban a hardvertol es a hardver kepessegeitol lesznek jok, hanem attol, hogy tehetseges emberek irjak oket. En kivanom a Google-nek, hogy fel tudjon mutatni Naughty Dog es Neil Druckmann szintu csapatokat/embereket mert minosegi kontent nelkul teljesen mindegy, hogy milyen a grafika vagy mennyibe kerul havonta.

Lehet hogy csak en benazok, de hogy tudok ugy belepni a Stadiara, hogy nem akarom az egy honapos Pro Trialt elinditani?

Vegignyomtam a "Setup"-ot (beallitottam nicket, avatart, stb.) de az utolso lepesnel csak "Start trial" gomb van. Ha innen elnavigalok, akkor "Sign In" utan ujra ide dob.

Szerintetek egy RPi4 elegseges hozza?

Vki ki tudna probalni?

Mivel Notebookon és tableten is game controller kellett neki, ezért szerintem itt is. Tableten az volt a fura, hogy utána már le is lehetett csatlakoztatni a game controllert és egyből felajánl egy érintőképernyős virtuálisat. Lehet, hogy bug, mert még most is abból indulnak ki, hogy alapból ott van a hardveres csomag is hozzá, aminek központi része a game controller. Azaz eddig ez nem volt bug, de most már mindenképp az, mert például Magyarországon nem is kapható a hivatalos Stadia controller, de a Stadia szolgáltatás már él. Illene opcionálissá tenni a controller jelenlétét. Bár nem kell Stadia controller, bármilyen jó, de még jobb lenne ha semmilyen se kellene. 

Mobilon sikerult elinditanom egy ingyenes jatekot, felajanlotta a controller csatlakoztatast, de nem kulonosebben eroltette, siman ki tudtam valasztani a tapizos modot. Az mas kerdes, hogy tapizassal elegge jatszhatatlan az egesz.

Kerdesem inkabb az lenne, hogy billentyuzetet lehet-e controllerkent hasznalni (vmifele mapping lenne billentyuzet es controller gombok kozott)? Mobilon probaltam, amihez nincs fizikai billentyuzet csatlakoztatva, hogy kiprobaljam tud-e ilyet.

Sziasztok,

Sosem voltam nagy játékos (90-es évek eleje óta számítógépezek, de mindig is a programozást részesítettem előnyben). Viszont most öregségemre kedvet kaptam (talán).

Ha RPi4-en elmegy, akkor esetleg egy RPi3 B+ gépén is eldöcöghet? (konzolok vannak hozzá).

Igaz fogalmam sincs hogyan álljak majd neki (amennyiben fenti mikrogép elég hozzá), legfeljebb kisebbik unokaöcsémtől kérek segítséget :)

Ide sem képesek RTS-eket betenni. :(

Ha jól értem, úgy működik ez a cucc, hogy valahol a felhőben fut a játék, és az inputot oda küldi a kliens, válaszként jön a kép, amit csak meg kell jeleníteni. Szóval van egy oda-vissza utazás az interneten.

Aki kipróbálta, attól kérdezem, hogy a késleltetés ami a játékos által adott utasítások és a képernyőn megjelenő változások között történik, az nem okoz gondot?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Konkrétan ezt nem próbáltam, de a néhai onlive egész használható volt. Észrevehető a késleltetés, de nekem nem volt zavaróbb, mint egy sima online játékban a többiek mozgásában lévő "lag".

Engem sokkal jobban zavart a képminőség. Hiába HD a video stream, azért tömörítés után - főleg ha sok a mozgás - nem ugyanaz az élmény, mint a tűéles kép, amit helyben állít elő a géped.

Tény, hogy streamelt képről van szó, de az minőségben veri a Neflix 4k -t. Illetve Stadia Full HD is jobb minőségű, mint a Netflix fullhd. Nyilván játéknál mások az elvárások, de azért egyáltalán nem rossz ez a képminőség. E-sport mestereknek akiknél 0.1 másodpercen múlik, hogy kié lesz a headshot ez nyilván nem megfelelő, mint ahogy semmilyen streamelt game szolgáltatás sem. Konzol alternatívának viszont remek a Stadia. 

PS Plus akcióban 13.5k / év, és lehet gyűjtögetni, XBOX kb. ugyanez. Ha meg Stadián játékot veszel, ugyanannyiba kerül mint a konzolokhoz. Ha nem fizetsz elő pl. PS Plusra, 3 évnyi Stadia ára sincs egy PS4, ahol azért jobb címek és nagyobb választék van. És a netből fakadó bizonytalanság sincs.

Nem igazán látom hol éri ez meg. De hajrá. Sosem árt egy kis verseny :)

echo crash > /dev/kmem

Most PS5 az aktuális. PS5 alapgép, plusz PS Plus előfizetés, és máris többe kerül mint a Stadia, ahol meg automatikusan megkapod amit a Playstation online előfizetésével van, mivel ez eredentően online platform. 

Játékkínálatban pedig nincs nagy különbség PS5 és Stadia között, mindegyik most kezdi építeni a címeket. Új generáció mindkettő. 

És van ingyenes Stadia Free is, ott csak a játékot kell megvenned. Az mindenhogyan olcsóbb mint a Playstation 5 vagy Xbox.

Az lehet, hogy a PS5 az aktuális, de a Stadia minősége sokkal inkább a 4-hez / Xbox One-hoz van közelebb, azt pedig 35 rugó környékén hozzád vágják.

Ráadásul Box-hoz már publikus bétában van a helyi hálózaton kívüli streaming is, lokális hálózaton pedig már régóta működik. 

Jelenleg ez a játékok alatti Stadia hardver: 

AMD Radeon GPU 56 compute units 10.7 teraflops

Intel CPU custom x86 2,7 GHz HT AVX

RAM 16GB 484GB/s

https://www.pcgamesn.com/stadia/google-stadia-release-date-price-perfor…

Hát döntse el mindenki maga, de ez szerintem közelebb van Playstation 5-höz. 

https://www.androidcentral.com/google-stadia-more-powerful-ps5

Ez egyrészt nem hivatalos forrásból származik, másrészt ne hasonlítsuk össze a legújabb generációs konzolok közvetlenül a megjelenitőre renderelt képét az agyontömöritett és még így sem hasonló smooth érzést nyújtó hálózati folyammal. Ráadásul a konzolokhoz még nem érkeztek meg a hardverek teljes képességeit kihasználó exkluzívok, a Stavian lévő kínálat pedig sem úgy tűnik, hogy képes lenne kihasználni a cikkekben lévő hardvert. 

Amit a Stavia jelenleg nyújt, az az Xbox One S szintje, talán. 

"Amit a Stavia jelenleg nyújt, az az Xbox One S szintje, talán. "

A point itt az hogy 2020 végén ezt tudja. A technológiai lánc minden eleme fejlődik, úgyhogy nem lepődnék meg, ha eljutna a nativ élményig.

Pont tegnap néztem, hogy 5 msec pingem van belföldre, pedig sima koaxos netem van, még csak nem is uptodate technológia. Vagyis a hálózattal nincs gond/egyre kevesebb gond lesz.

One S szintje, talán? Te ezt mégis miből láttad?
Először is, a youtube-ra feltöltött videók nem mérvadók, ott eleve tömörítik, saját szemeddel kell megnézni a video minőséget. h264 1080p is teljesen rendben van, sötét részeknél jön ki a tömörítés, de vp9 4k képpel szerintem senkinek gondja nem lehet.
A másik, egy stadiara optimalizálatlan játék, a doom eternal, 1800p felbontáson fut, gyakorlatilag hozza a one x szintjét, és mindezt 60fps-en. 
Red dead redemption 2 szintén. 
Viszont megnézheted a cyberpunkot, az meg a nextgenek szintjét hozza. 

És ami a legfontosabb, hogy stadianal nem kell új hardvert venned. A stadia gen2 már több mint fél éve tesztelik a fejlesztők, de a stadia rajtjából okuiva a google nagyon ügyel, hogy ne kerüljön ki semmi információ, amíg nincs kész a cucc. 

Abból, hogy alig van exkluzív tartalom a szolgáltatásban. 

A Stadia-n futó tartalom túlnyomó többsége gond nélkül, azonos minőségben fut One S-n. 

Stadia-n futó Cyberpunk-t csak YouTube videón láttam (lent találod a linket, amelyben GeForce Now-val hasonlítják), ott nem a tömöritéssel volt a probléma, hanem a látványosan leskálázott grafikával. 

One s minden komolyabb címnél 900p és/vagy 30fps, stadia 4k60. Akárhogyan is nézzük itt teljesítményben legalább 4x, de inkább 6x-os különbség van. (sajtóanyag szerint pedig 10szeres)
Stadian két grafikai beállítás van cyberpunknál, performance és visual mód. előbbi 4k60, utóbbi 4k30fps-t jelent. Ez első két nap bugos volt (kivételesen nem cyberpunk bug, stadianal szúrtak el valamit) és performance módban még 1080p esetén is "csúnya" volt a játék.
Mára ezt javították, a ray tracinget leszámítva mindenben utoléri a gfn szintjét, és mindezt 60fps-en. Gfn bekapcsolt ray tracingel 35-40fps-t tud magából kipréselni, és irdatlan tearing van közben. A maximális felbontás pedig 1080p, nem 2160p.

Egy szó mint száz nem hogy one s szint, hanem jelenleg a nextgenek szintjén mozog a hardver. 

Szerkesztve: 2020. 12. 10., cs – 14:36

Nincs ebben semmi forradalmi. Fizessen ezért, aki szeretne. :)

Szerkesztve: 2020. 12. 12., szo – 13:21

Noh én most tettem egy próbát ezzel a Stadiával.
Igazából 5 perc használatba venni. Egy gyors reg és már játszhatsz is.
Két ingyenes játék van, amiből a Destiny 2 az egyetlen baszó grafikájú. Ezt kipróbáltam.
Kb 1 perc alatt, hogy ráklikkeltem a Playre, már apríthattam is. 
A grafikai így streamelve is elég jó, bár néhol látszik, hogy tömörített a kép. 
Input lagot nem érezni játék közben, bár az igazán FPS guruk biztos érzik, hogy van. Én nem.

Olyannyira jól megy, hogy el is gondolkodtam, hogy a Cyberpunk 2077-et itt veszem meg és itt játszok vele.
Olcsóbb mint 200 ezerért új gépet építeni, csak, hogy ez az egy játék szépen menjen. 
 

Egy hátrányát látom jelenleg a dolognak. Bár lehet ez csak a Destiny 2-nél van így, de nem lehet semmit állítani a grafikán, csak gammát, fényerőt, kontrasztot. Ezzel még nem is lenne baj, mert nem az én gépemet terheli, menjen maxon, de a felbontás! 
Nekem 21:9-es monitorom van, amin a játék csak középen jelenik meg 16:9-ben. Szóval legalább ezt lehetne állítani...

Kipróbáltam. Ennek örömére kipróbáltam a Geforce NOW-ot is. A stadia késleltetése érezhetően jobb, elfut Linux alatt Chromiumból. Geforce NOW-ban több a játék, a meglévő is folytatható (War Thunderrel szoktam játszani néha), szintén fut Linux alatt Chromiumból, viszont kissé jobban érezhető a lag. 25 megás adsl-em van. Képminőség beli romlás nem igazán volt. Szerintem mindegyiknek van előnye. Ha több játék lenne stadia alá, valszeg azt választanám.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

http://aur.archlinux.org/packages/geforcenow-nativefier ..?

 

szerk.: ok, kozben lett lehetoseg lecsekkelni. ez egy mukodo megoldas. enyhen jaws dropping, hogy hol tart ez a dolog mostansag. nem hc gamerkent (pl. nemszeretem fps) boven az elfogadhato felett van a lag es a kepminoseg is. minimum bp-.-i upc konnekson. kellemes csalodas. :)

kizarolag linuxon tudok es akarok barmit "tesztelni", digi nem elerheto szamomra

mindekozben: elofizettem a geforce now-ra, par sec a varakozas barmely jatek inditasanal, neha kiirja egy-ket pillanatra, hogy "25 minutes..." vagy "17 minutes...", de aztan eszbe kap, es mar landolok is a steam feluleten, ahol be kell azert meg lepni. :D

Jó mindenesetre, hogy egyáltalán működik Linuxon. Elvben úgy állapítja meg a Geforce Now a jogosultságodat az adott játékra a társított Steam és epic gs csekkoláson túl, hogy Arra a PC-re, amiről a Geforce Now-t használod van-e jogosultsága az adott játék címnek. Azaz ott helyben van-e Steam vagy epic kliens amihez a játék tartozik. Nem kell persze, hogy lokálisan is telepítve legyen csak rendelkezésre kell álljon. Gondolom a túlzásba vitt baráti köri account váltogatásokra van ez kitalálva. Steam kliens van hivatalosan Linuxra, szóval ott ez biztosan nem hiányzik a Geforce Now-nak. De Epic már kérdéses, hogy abból jó-e ha Protonnal van feltéve Linuxra. Epic gs játékkal is próbáltad? 

szerintem nem igy mukodik kizarolagosan. mindket gepen, amin kiprobaltam, sosemvolt steam. az egyiken osszekotottem a steam fiokkal a geforcenow-t, szinkronizalta a jatekokat, majd le is tiltottam ismet - mindket gepen mennek geforce now alatt a vele kompatibilis jatekok. epic store nincs sehol a kozelemben (nincs linugz kliens, ugye), es a linuxos geforce now-ban sincs szinkron lehetoseg.

szerintem egy-egy geforce now account - steam account kapcsolat lehetseges. ;) nem urtech egy ilyen azert.

szerk.: szoval nem igazabol szetvalasztom, hanem letiltom az automata sync-et, mert azt csak publikus profillal tudja. en meg nem akaruk publikus steam profilt. a sync ideeig public, utana vissza privatba, g. now-n meg a sync tiltasa. igy ertem a "szetvalasztast". lehet felreertheto volt az elobb. :)

Biztos, hogy nem a "nem hivatalos megolás" miatt van. Néztem mobilon is és más játékkal is, nem igazán tapasztaltam hasonlót csak a War Thunderrel. De annak feltoltam a grafikáját full-full-ra. Lehet, hogy emiatt volt, nem tudom :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2020. 12. 15., k – 01:17

You can still get free Stadia hardware when you buy Cyberpunk 2077

Ilyenkor izé dolog, hogy a magyar usereket ez az akció nem érinti mert nincs hivatalosan Stadia hardver. 

Cyberpunk 2077 shines on next-gen consoles and Stadia, but older hardware struggles

Ahogy írtam korábban. Egy jó high-end gamer PC-vel semmilyen konzol nem veszi fel a versenyt grafikában. Ray tracing nagyon látványos a Cyberpunk 2077-ben. De konzol kategóriában egyértelműen ott van a Stadia a PS5 és Xbox series X mellett. De itt nem kell komoly pénzt kiadni az új generációs konzolért. Az árérzékeny magyar piacon ez szerintem sokat számít. Kell viszont jó internetkapcsolat, ami viszont Magyarország sűrűn lakott részein adott, ebben a világátlag előtt járunk. Ez a két tényező garancia az itthoni Stadia sikerre. 

Google Stadia’s killer feature proves you don’t need a PS5 or Xbox Series X

Nálad a csekettő jön be a youtube helyén?! :)

Leggyorsabb: Stadia

Képminőség: döntetlen

Legcsendesebb: Stadia

Legkevesebb helyfoglalás: Stadia

Update győztes: Stadia

Bugmentesség győztes: Stadia

Érvelési stílusodat kölcsönözve mondhatnám, időmilliomosoknak jó egy Playstation is, akinek meg drága az ideje válassza a Stadiát.

Egy eleve unalmas percek elütésére kitalált szórakozási forma esetében arról beszélni, hogy az idő pénz, szerintem erős. Az előny, amit keresel, a kényelem. Nem kell a telepítéssel, frissítésekkel, kábelezéssel bajlódni, megnyomod a gombot és indul a kedvenc játékod.

A minőségi zene nem a tárolási módnál kezdődik. A szétkompresszált szemét, a tartalmilag szemét után már kb mindegy, hogy miben tárolják, akkor is szemét marad.
A legtöbb embernek meg eleve nincs is igazi házimozija meg zenei stúdiója, hogy egyáltalán észrevegye a különbséget a hangzásban. Szóval a tömegeket szépen kiszolgálják. A valóban kiemelkedő tisztaságú, pontosságú hangzás és látvány mellett a hifi és házimozi piac túlnyomó része is kifejezetten parasztvakításra és hazudozásra épít, amit sokan be is nyalnak és attól érzik magukat felsőbbrendűnek, hogy drágán vettek szemetet :D

A játékoknál is úgy van, hogy tartalmi minőség nélkül legfeljebb a csillogás villogással lehet vakítani. Sokan meg csak szórakozni akarnak. Bekapcsolni, szórakozni, kikapcsolni.

A minőségi zene nem a tárolási módnál kezdődik. A szétkompresszált szemét, a tartalmilag szemét után már kb mindegy, hogy miben tárolják, akkor is szemét marad.

Mi az a minőségi zene?

Én egy alsó-középkategóriás hangcuccal bármikor megmondom neked vakteszten, hogy Tidalról szól a lossless zene, vagy valami mp3 szutykot hallgatok. Ez független attól, hogy a Hattyúk tavát hallgatod, vagy Dögös Robit. És most nem high-end cuccokról beszélek, hanem mondjuk az autóm hangrendszeréről.

A büdös életben nem vettem semmilyen audiofil cuccot. :)

Klasszikus zenénél, pláne sok hangszeres szimfonikus zenekar által előadottnál valóban egyáltalán nem mindegy a veszteséges tömörítés mikéntje. Sok hangszer párhuzamosan, felharminikusok stb. Lossless tömörítés az ajánlott szerintem. Olyan zenénél ahol a forrást eleve elektronikus hangszerek jelentik, kevés hangszer szól, netán teljesen elektronikus zenéről van szó, ott jobban megengedhető egy veszteséges tömörítés. Opus 200kbps felett már szvsz megfelel elektronikus zenére. 

Egyébként nem minden esetben kell, hogy cél legyen az eredeti hangzásnak való tökéletes megfelelés. A ma divatos és egyébként nem olcsó csöves erősítők eléggé torzítják a hangzást. Mégis kellemes az emberi fülnek. 

A művészeti része egészen szupjektív, mert van aki szerint trambulinról medencébe kulázni is művészet. Bár aki ezt szakmaként tanulta, valószínűleg meg tudja fogalmazni a zaj és a zene közti különbséget. A technikai része már valamivel egyértelműbb, például a keverés kapcsán. 

De mondok egy példát: ha gitározok valamit, majd audiocity-ben felhangosítom úgy, hogy a fele recsegésbe hajló torzítás lesz, akkor nem attól lesz az szar, mert mp3-ban exportálom ki, hanem attól, hogy a keverés torzítást visz be és dinamikát vesz ki (technikai hiba). Másrészt pedig azért lesz szar, mert nem tudok gitározni (tartalmi hiba). Ha nem szar az alap készítmény, akkor lehet elgondolkodni azon, hogy 192kHz loslesshez képest mit veszít a hallgató az mp3-mal.

Az olcsó tömegtermelés egyébként sem arról szól, hogy különleges igényeket elégítsenek ki. A zeneipar nagyrésze is a kommersz tömegtartalmat nyomja, kommersz tömbegkészülékekhez és kommersz fogyasztóknak.

"Bár aki ezt szakmaként tanulta, valószínűleg meg tudja fogalmazni a zaj és a zene közti különbséget."

Pont ők gondolkodnának hosszasan egy ilyen kérdés megválaszolásánál. A zeneművészetet is utolérte a nihilista faszságcunami. Zenében is van Kazimir Malevics Fekete négyzet. Más művészeti ágakkal szemben azért egy zenész egy sör mellett még megmondja az őszinte véleményét szigorúan nemhivatalosan, amiben a zaj és zene bizony szétválasztott fogalmak. 

Most beszereztem egy chromecast ultrát, egyébként is akartam venni, és ez segített eldönteni. Vettem egy PS4 controllert. Otthon szembesültem vele, hogy a PS4 kontrollerrel, és a Chromecast ultrával nem tudok TV-n játszani, a Chromecast mindenáron várja a Stadia controllert. Jól gondolom, hogy ez nem fog menni? PC-n amúgy jól működik.

Ez alapján: https://support.google.com/stadia/answer/9578631?hl=en

Currently unavailable

Szóval később még akár működhet is de jelenleg sajnos nem. 

Szvsz jelenleg ezért tartom pláne Magyarországon, ahol hivatalosan nem kapható Chromecast jobb választásnak a Xiaomi Mi Box-ot. Ez utóbbi hivatalosan kapható, chromecatot is tud, de mellette Android Tv boxként is működik. Így például bluetooth eszközök csatlakoztatása is megoldott. PS4 contollerből egyébként csak az újabb típus működik Xiaomi Mi boxszal. De az jól. 

Hoppá, köszi szépen. Akkor ez egy öngól volt most. Nem viszem vissza azért technikát, egy stadia controllert kellene szereznem. Addig játszok a PC-n, a PS4 controller elég jó. Remélem megy vele a fortnite, és a minecraft a stadia-tól függetlenül, most ezekkel játszanak a kölkök.

Egyébként egy kalap sz*r a chromecast, vagy csak az enyém volt hibás: A telefon és a chromecast kb a 10 próbálkozásból 9-szer esetben nem látta egymást. Benéztem a DNS szerver listájába, 3-4 IP címet kért magának különböző MAC address-en, plusz fellépett a hálózatra egy android+random id nevű device is.  Vagy látták egymást a telefonommal, vagy nem. Ma küzdöttem a chromecast-al egy keveset. Végül visszavittem a boltba az egész hóbelevancot, kontrollerestől.

A játékokról: PC-n próbáltam ki végül, nekem a 12 éves korhatárral is ijesztőnek, elég nyomasztónak tűnt 1-2 játék. 9 és 11 éves gyerek van, nekik a Nintendo lehet jobban megfelelne.

Ők legalább nem hamisítvány chromecastot árusítanak mint az eMag. 

"PS4 kontrollerről fogalmuk nem volt, de végül megállapították, hogy menni fog" - Ez azért ciki egy MediaMarktól. Mégha jövő időben igaz is az állítás. Menni fog majd úgy fél év múlva.

Valakinek tudja, hogy a "The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited" miért nem indítható? Ez is ingyenesnek tűnik, mégsincs indítóikon. Én vagyok béna?

Milyen vasat érdemes venni hozzá, kínai tv boxokon (pl mi box s) jól fut? Kontrollerrel kell bénázni vagy egér+bill működik bármelyik játéknál?

Szerkesztve: 2020. 12. 19., szo – 17:03

Mi boxon hogy lehet játszani a Stadiaval? Én úgy látom, hogy az android app nem letölthető az Android TV-re. Van mibox-ra valami jó streaming szolgáltatás? Köszi

Egyelőre Aptoide

https://stadia-google-llc.hu.aptoide.com/app

Ezzel tökéletesen működik. Itt is az a fura szituáció van, hogy a belső Kínának szánt, belül erősebb hardverrel szerelt Xiaomi box-okra simán lehet telepíteni Play-ből mert azokon rendes mobilos Android van és "tabletnek képzelik magukat". A nyugati piacra szánt Xiaomi Mi box-okon viszont Google TV -féle android verzió van, azaz amit hivatalosan ilyen boxokra szán a Google. De Google TV-re egyelőre még nincs hivatalosan Stadia. Jövőre lesz. Még jó, hogy Androidra nem csak Play-től lehet appokat telepíteni. 

Szerkesztve: 2020. 12. 19., szo – 19:10

RPI4-el raspbian-al, chromium-al "működik". Viszont olyan a 4k-s TV-n, mint egy képregény, használhatatlan. :) 

Összefoglalva: Nekem most az a tapasztalatom, hogy a gépről böngészőből megy. De én a TV-n akarok játszani! :) A TV-s dolog chromecast-al nem megy (a stadia kontroller nélkül), mi box-al nem megy, és RPI4-el sem megy.

Jól hallottam, és más streaming szolgáltatóknál queue-van, és van hogy egy órát is várni kell a játékra, hogy legyen szabad gépidő? (pl nvidia)

Szerintem elmegyek, és veszek egy rendes konzolt ezek után. :)

Raspberry Pi4-en a youtube is elég gyík, mert ott nincs gpu általi videógyorsítás. Nem hivatalos youtube programokkal érdemes Youtube-ot nézni még RPi3-on és korábbiakon. RPi4 -en is szerintem, de az RPi4 már elboldogul CPU-ból is a VP9 codeces videókkal 1080p-ig. Persze ehhez mind a 4 cpu-nak dolgoznia kell, htop-ból például meg tudod nézni. 

SteamLink például nagyon szépen működik RPi4-en, ahhoz van hivatalos Raspberry Pi kliens a Valvetól és a Steam a streameléshez h.264 codecet használt amit Rasberry Pi GPU hardverrel támogat. 

Ubuntu Chrome-on ez segít de, hogy arm-es RPi4 is beválik-e az ki kell próbálni. 

Nyugati piacora készített Xiaomi Mi Box-szal működik az előbb írt linkről kell letölteni hozzá az Stadia appot. Kínai piacra gyártott Xiaomi Mi Box-ra pedig simán Playről telepíthető. 

https://www.androidpolice.com/2020/08/04/stadia-now-works-with-android-…

Ezen leírás alapján telepítettem, letöltöttem az apk-t, feltelepítettem, a legelső beállításhoz kellett egér, utána simán használható a távirányítóval is. Új játékot a telefonon tudok felvenni, utána megjelenik a TV-n is.

A wi-fi a mi box s mellett van, mégis lag-zott, ezután áttettem vezetékes netre, van egy ugreen usb net átalakítóm, még az előző mi box-hoz vettem, innentől nagyon szépen megy már ameddig játszottam.

A játékvezérlőm egy mi gamepad, tökéletesen működött vele.

Ha nem kellene megvenni a már meglévő játékaimat, tökéletes platform lenne a számomra.

Szerkesztve: 2020. 12. 21., h – 02:00

Cyberpunk 2077 úgy tűnik erőteljesen feszegeti a technika határait. Stadian sem hibamentes, de még itt van a legkevesebb probléma Cyberpunk 2077-tel. Playstation boltból már ki is vették a játékot, gyakorlatilag használhatatlanságig fajuló bug tömeg miatt. Xboxon is sok a probléma. Stadian a legnagyobb gond, hogy sok játékosnál 4k felbontásról visszamegy 1080p-ra csak ez a játék. Valószínűleg szerver túlterherheltség áll a háttérben, mindenki ezzel a játékkal akar játszani. De Stadian használható a játék, konzolokon nem igazán jelenleg. 

up: nagyon út tűnik, hogy a Cyberpunk 2077 rendesen berúgja a Stadiat a trónra. Ez most a musthave "ezt kell játszani karácsony alatt" játék, de konzolokon jelenleg kínlódás. Sokan visszatérítik a pénzüket de azért csak végigtolnák a játékot, mert amit láttak belőle az valóban elképesztő. Konzolról két fő menekülési út van, PC vagy Stadia. PC-ből viszont igen combos hardver kell ehhez a játékhoz, márpedig a konzolhoz szokott népek PC-ből ritkábban tartanak csúcs kategóriát. Ha van jó netkapcsolat, akkor Stadia a legkézenfekvőbb új platform a játékhoz. Stadián szinte problémamentesen fut a játék. Számokat még nem láttunk a Googletől, de a nagy érdeklődés egyik jele, hogy idő előtt le kellett lőni az ajándék Stadia hardver akciót, annyian vásároltak náluk Cyberpunk 2077-et.

Borzasztó gázul néz ki a CP Stadia-n, összehasonlítva GeForce Now-al.

Kipróbáltam mindkét streaming platformot, lényegében semmilyen előnyét nem látom a Stadia-nak: lényegesen drágább, sokkal korlátosabb tartalmak vannak hozzá, gyengébb minőségű a kiszolgáló infrastruktúra és a körítés is.

A Stadiaban Radeon GPU van, csakúgy mint a Playstationben és Xbox konzolokban. Ezért nincs RT, mert az csak Nvidia GPUval van, abból RTX 2060 vagy jobb kell. Hát ez a nagy különbség oka. Szóval mit is akartál mondani pubika? 

Hiába szopkodod fel konzolos a CP2077-et, meg kamuzol össze-vissza, az bizony kurva nagy bukás. 

Cyberpunk 2077: How did the release go so wrong?

De van itt már egymillió link erről a konzolos cyberpunk buktáról, bár PC-n is van bőven hiba, amivel jól elbaszta sok év ígérgetés és hype után a konzolosok karácsonyát a CD Projekt Red. Nem véletlenül zuhannak a részvények sem. CD Projekt Red Stock Drops 29% Around Cyberpunk 2077 Launch

Szóval a jó kurva anyádat neked és fajtádnak, te kis hazudozó hypoló büdös görény! 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ha tudnál angolul és elolvasnád az elsőre kommentet, rakat likekal:

"Streaming doesn't have the best reputation yet. But it is definitely a better experience than playing on a last gen console rn."

Erre a videót készítő válasza: "That’s an awesome summation. Nice one and actually shows the power of cloud gaming. Especially for those that can’t get next gen for a variety of reason."

Ezek után én dafke sem fogom megvenni semmilyen cloudon újra ezt a játékot. Mellesleg nem a konzolok gyártói hanem a fejlesztő CD Projekt Red baszta el, de nagyon. Sony le is szedte a PlayStation Storeból, meg visszatérítés. Ennél több kármentést ők nem tudnak. 

Kellemes Karácsonyt te mocskos állat... és Boldog Újévet!

“Az ellenség keze betette a lábát”

Pubika! Belinkelsz egy videót ami a cloud konzolok feljebbvalóságát hirdeti. Stadia - Google Now - Shadow PC

Mindegyik cloud ha nem tűnt volna fel. Vagy tényleg ennyire hülye lennél?! 

A PC verzió ugyanannyira használható PC-n mint Shadow PC ha Nvidia kártyád van. Ray tracinghez Ultra vagy Infinite kell, mert a Boost GFX 1080asa még nem tud ray tracinget. Azaz legalább GeForce RTX 2060, ami egymaga már új generációs konzol árában van de inkább jobb és drágább Geforce kell. Azt nem tudjuk az Nvidia illetve a Google mit optimalizálgat a háttérben, mert náluk nem kapsz kontrollt egy teljes Windows 10 felett mint Shadowéknál. Lehet semmit, lehet mégis valamit. Ha az utóbbi akkor Geforce Now is azt adja mint PC drága Nvidia kártyával, a Stadia pedig azt amit egy PC drága Radeon kártyával. 
És akkor mi a fasz van pubi!? 

Nem fogok gamer PC-t venni azért mert a CD Projekt Red nem képes különbséget tenni release és beta test között, és közel 70 eurót leszurkoló vásárlóin teszteli le a félkész tákolmányát ezer hibával. Akkor már tényleg inkább valamelyik cloud gamer szolgáltatás, abból is az olcsóbb ha már kényszer. De részemről az sem, mert elment a kedvem az egésztől. Utálom ha forceolnak. 

Amilyen hülye vagy pubi, annyira arrogáns. Fogd fel az 50 forint eszmei értékű agyaddal, hogy nem az a megoldás a konzolosoknak, hogy vegyetek akkor gamer PC-t háromszoros áron, mert a CD Projekt Red beszopatott titeket! 

“Az ellenség keze betette a lábát”

"Belinkelsz egy videót ami a cloud konzolok feljebbvalóságát hirdeti. Stadia - Google Now - Shadow PC"

Nekem ez két cloud szolgáltató összehasonlításának tűnik:

"Borzasztó gázul néz ki a CP Stadia-n, összehasonlítva GeForce Now-al."

"Ha az utóbbi akkor Geforce Now is azt adja mint PC drága Nvidia kártyával, a Stadia pedig azt amit egy PC drága Radeon kártyával." 

Nem azt adja, mindkét cloud szolgáltató minősége azért elmarad a hasonló teljesítményű PC-hez képest. Nekem viszont ennyi kompromisszumot megér, hogy nem kell PC-t vennem azért a havi pár óráért, amit játszással töltök. Ezek közül jobb ajánlatnak tűnik a GeForce Now - erről szól a thread. 

"nem az a megoldás a konzolosoknak, hogy vegyetek akkor gamer PC-t háromszoros áron, mert a CD Projekt Red beszopatott titeket!" 

Részemről a CP csak azért jött a képbe, mert jelenleg ez az egyetlen játék, ami mindkét cloud szolgáltatónál megtalálható és kihasználja a rendelkezésre álló erőforrásokat. 

"Nekem ez két cloud szolgáltató összehasonlításának tűnik"

Valószínűleg azért mert hülye vagy mint a föld és még számolni sem tudsz. 

3, azaz három cloud szolgáltató van összehasonlítva, vagy inkább bemutatva. 

Mindegyiknek kiemelik az előnyeit, és általában "milyen szép a cloud gaming" a nagy konklúzió. 

Fuss neki egy angol nyelvtanfolyamnak! Meg valami óvodás matek tanfolyamnak. A háromig elszámolás tudománya óvodában elsajátítandó képesség. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

"3, azaz három cloud szolgáltató van összehasonlítva, vagy inkább bemutatva" 

Te ebben a mondatban hol látsz három cloud szolgáltatót? 

"Borzasztó gázul néz ki a CP Stadia-n, összehasonlítva GeForce Now-al."

Egy árva szót nem írtam a Shadow PC-ről, mert nekem ez a szolgáltatás out of scope. 

Nemcsak a kinézet rossz, konzolon nagyon. A játékmenet sem az igazi. 

GTA 5 is better than Cyberpunk 2077

https://www.youtube.com/watch?v=PsBrkLq31eM

https://www.youtube.com/watch?v=1IPRjzrHvak

Pedig sok éves már a GTA5 és az is pont két konzolgeneráció között jött ki úgy, hogy az akkor leköszönő PS3 és Xbox 360 konzolokon is megjelent. 512 MB ram volt egy Xbox 360 konzolban megosztva a gpuval. PS3 256, 256 MB rendszer és grafikus ram külön. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Inkább már csak idézek a linkelt yt video kommentjeiből

"GTA Vice City had this feature about 18years ago.This is the worst AI and Physics I've ever experienced in a Video game."

"Think about the kind of water you've seen in other games, from Crysis/Far Cry games to Assassins Creed to the GTA games, to Red Dead Redemption, heck to even some average games on PS3/Xbox360. And then look again at this sad piece of garbage. You could never convince a child that this is how water should behave or look. All this after 8 long years of development"

Jobb na nem linkelsz több videót a cyberpunk védelmében, nem jössz ki jól belőle. Valószínűleg azért mert valóban komoly bajok vannak ezzel a játékkal. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Szerkesztve: 2020. 12. 26., szo – 19:44

Hm, nem csodálkozom, hogy radeon alapú rendszert választottak. Nvidia oldalon az első grid kártyánál akár ingyenes szoftverrel is lehetett vGpu-kat használni, de hamar észbekaptak és azóta az nvidia is licenszet fizettet és a vmware / XenServer is fizetősen engedi csak. Lényegében a mocskosul drága nvidia grid kártya mellé minden egyes kliens után ki kell fizetni egy közepes önálló videokártya árát és havidíjat. A radeon MxGPU ehhez képest diszkont áron megy. Nem is igazán értem, hogyan éri meg bárkinek nvidia vgpu alapon szolgáltatni.

Valószínűleg úgy, hogy ők az Nvidia :-) Geforce Nownál. Shadowéknál passz. Lehet közvetlen hardveres hozzáférés van és minden ügyfél teljes hozzáférést kap egy nvidia kártyához. A csomagjaiknál pontosan meghatározott Geforce típusok vannak. Ebben az esetben szerintem nem kell vgpu után licencet fizetni. Ingyenes és nyíltforrású KVM cuccosnál mi van? 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ennyire nem mentem bele, de gyanítom, hogy proprietary megoldásoknál nem lehet megkerülni. Egyedi kártyák halmozásával lehet próbálkozni, de lehet ott meg más problémák jönnek. Meg ugye nem a kép kimenet, hanem streaming kell róluk. Linus tech tipsnél a sima szétosztás is vért izzadva sikerült nekik, pedig ott fizikailag rá volt kötve minden gpu-ra a felhasználó.