[ Megoldva(?) ] Icinga 2 labilitás

Fórumok

Éjjel riasztott az Icinga 2, hogy egy hosttal baj van. Majd öt perc múlva már jött is a RECOVERY e-mail, hogy a szerver helyreállt. Kb egy órára rá, ugyanaz a szerver ismét elérhetetlenné vált, jött is az újabb ALERT e-mail. Öt perc múlva ismét helyreállt. Az icinga webes felületén zöld is lett a státusza, de RECOVERY e-mail értesítés már nem érkezett. Egy ideig még flip státuszban maradt a szerver, majd azóta is stabilan OK.

Megnézve az icinga naplóit, nem látom nyomát annak, miért nem küldte el a második RECOVERY e-mail-t. Debug logolás nem volt bekapcsolva. Most kapcsoltam notification debug-ot, de nem tudom, ez elég lesz-e egy hasonló ilyen esethez.

Megnézve az icinga szerverén futó exim naplóját, abban nem is szerepel a negyedik e-mail. Vagyis az icinga meg sem próbálta elküldeni a notification e-mailt. Egyébként több e-mail cím is van a contact groupban, egyikre sem ment ki a negyedik levél.

Ez ugyan nem akkora gáz, de mi van, ha egyszer ugyanez történik egy ALERT e-maillel?

Találkozott már valaki hasonló problémával? Netán tud is rá megoldást? Hogyan stabilizálható az icinga, hogy megbízható legyen? Vagy hogyan találhatom meg a hiba okát?

Megoldás: nem bug, feature

Hozzászólások

Mivel küldeted a levelet? A standard script-jével? Vagy módosítottál rajta?

Érdekel a problémád, mert kb hasonló cipőben járok: kopogjuk le eddig nem volt probléma, de tegnap "besárgultak" a szünetmentesek, mert ideje lenne az éves kalibrációnak. Erről kellett volna jönni valaminek, de nem jött. Most akarok nekiülni én is, hogy wtf. Október 30-al küldött utoljára valamit, azóta sok minden volt.

(Jó ez a cicinga, kb ahhoz a kocsihoz hasonlítanám, amit az ember hobbiból vesz: hétvégente vagy vigyorogva ótókáz vele, vagy elmélyülten bütyköli. De legtöbbször inkább bütyköli, mint ótókáz.)

Icinga1-et használok aktívan, így lehet nem releváns amit írok, és egyébként is csak iránymutatást tudok adni.

A helyedben a flapping detection körül keresném a megoldást.

Hm, nekem IcingaWeb-en ott virít a "Flap detection" nevű kapcsoló, minden hostnál. Igaz, ki van kapcsolva alapból, de mindjárt utána nézek, mivel lehet pl globálisan bekapcsolni.

 

Szerk: https://icinga.com/docs/icinga2/latest/doc/08-advanced-topics/ - "Check Flapping"

Gondolom globálishoz be kell vésned a generic host-ba.

Lehet most nekem vannak téves elképzeléseim a rendszer működéséről, de a fejemben az van meg, hogy a FD megvizsgálja visszamenőlegesen n db check eredményét és ebből von le következtetést. Ezért nem értem, hogy milyen levelet vársz ennek függvényében? Ne küldjön levelet, mert csak "megszaladt" a ping a bedugult switch miatt? Vagy mire gondolsz?

Egyébként folyamatosan azon jár az agyam, hogy nálad valahol valamelyik folyamat "timeout-olt", nem futott le időben, egyik check a másikat érte, ebből lehetett gebasz. Apropó, pontosan melyik verzióról beszélünk a 2-esen belül?

Csak pinget monitorozol, vagy fent van a kliens is? (Szerény tapasztalatom monitoring terén az, hogy mindig előbb száll el a load, mint a ping. Teljesebb képet kapok a problémáról, ha látom előzőleg mi történt.)

Értem.

Nem tudom. Én még mindig ott tartok gondolatban, hogy nem futott le időben a check, a következő beérte és felülírta. Legalábbis nekem ez az elképzelésem, hogyan működhet. Induláskor rögzíti a státuszt, lefut, kiértékel, vizsgálja, hogy volt-e változás, aminek függvényében ütemez egy riasztást. Ha erre ráfutott egy másik folyamat, simán belefér, hogy az rárögzíti a státuszt, amit utána az előző folyamat felhasznál kiértékeléshez. (és akkor már OK volt.) Ezért szokták írni a fórumokon, hogy jól válaszd meg az intervallumokat, meg a próbálkozások számát.

Igen, ezt elképzelhetőnek tartom. És annyiból megnyugtató is lenne, hogy ez a fajta hiba akkor csak RECOVERY esetén fordulhat elő, így az ALERT értesítéseket mindig meg fogom kapni.

A beállításokat nem tudom, én alapértelmezetten használom. Csak a monitorozott szolgáltatásokat konfiguráltam fel. Ha defaultban ez lehet rossz, akkor lehet rossz.

Szerkesztve: 2020. 12. 01., k – 09:28

-

Úgy tűnik, ez nem bug, ez feature.

Flapping esetén következetesen nem küldi el a RECOVEY értesítést ...

Még egy dolog nem világos nekem: akkor most pontosan milyen verziót is használsz? :)

Nekem nem rémlik ilyen eset, amikor nálam nem jött volna RECOVERY. Igaz a problémás gépeken terhelést is nézek. Ha baj van, 2-3 service-ről is jön riasztás, aztán most, hogy a 3-ból csak 2 RECOVERY jött, már nem tűnik fel.

Hát, az már egy pár éve EOL, már megbocsáss :)

Ici 2-őt írtál a címbe, ezért amit írtam az mind a 2-esre vonatkozik és mint a matekban az 1 és a 2 közé itt sem lehet egyenlőségjelet tenni. Tudomásom szerint a két rendszer között igen nagy különbségek vannak, lévén, hogy az 1 az csak 1 nagios fork, a 2 meg már valami teljesen más. (Ami most 2.12-nél jár.)

Szerintem, - ha teheted - upgrade-elj. Én csak azt tudom mondani, hogy az Icinga2 az egy tök jó valami, ami tök jól működik.