Én és a linux - Kalandos utam Ms. Windows 95-től Mr. Gentoo-ig - 0.5. rész

Az előző rész folytatása.

Azért nem első rész, mert még nem az általam lényegesnek szánt rész következik, ami konkrétan a linux.

De ha ragaszkodunk a kronológiai sorrendhez, akkor nem léphetjük át a microsoftos részt sem. Bár ezt nem fogom részletesen taglalni, mert azon felül, hogy nem célja a blogomnak, az akkori ismereteim nagyon kezdetlegesek voltak.

Eredeti és első végzettségemnek nem sok köze van a  jelenleg és már egy jó ideje betöltött  szakmához. Bár hivatalosan nincs is ilyen nevű szakma, hogy rendszergazda. Eredetileg sz Híradásipari Technikusnak (híradástechnikai műszerész+technikusi szak) tanultam. Nem kell megijedni. Egy napot nem dolgoztam a szakmámban, azt a négyhónapos kitérőt, amikor okostelefonokat javítottam egy multinál. De 2015-ben a telefonjavítás már nem igényelt a modulcserés javítás miatt ilyen végzettséget, sem annyira alapos tudást. Szóval ez a szakmám ki is merül a hobbimban. A saját RC modelem szerelésében. Vagy szükség esetén egy-egy áramkör megépítésében, mert azért másnak nem fizetek. Első házimozis erősítőmet is én építettem.

Számítástechnikát középiskolában kezdtem tanulni, előtte számítógépet csak öt métrnél távolabbról láttam. Féltem is tőle, mert barátságtalannak tűnt az a sok krixkrax a képernyőn. De arra az időre is emlékszem, amikor még a lengyel piaci tv játékok voltak a menők. Akkoriban úgy képzeltem el a számítógépet, mint egy bazi nagy számológépet, amit TV-re lehet kötni. Aztán valamikor a kilencvenes évek elején a rokonságban a nyolcból egyetlen unokatesómnak lett PC-je, meg nem mondom milyen, akkor még egészen fiatal hülyegyerek voltam. Szóval egész nap azt a gépet ütötte, amikor pont nem dallamcsengőt vagy valami izgalmas fényjátékot épített. A gépen mutogatta az akkori menő játékait, de nem voltam hajlandó egyikkel sem játszani, csak néztem.

Itt most ugrunk egypár évet az időben addig, amíg középiskolás nem lettem. Ott kerültem fizikai kapcsolatba a géppel. Természetesen Ms. Dos volt a legelső operációs rendszer, amit tanultam. Nagyon mérges voltam 15 éves fejjel. Nem értettem minek ez, amikor van már Windows, az sokkal szimpatikusabb, és egyszerűbb a használata. Nem kell pötyögni. Természetesen mai fejjel végtelenül hálás vagyok az akkori számítástechnika tanáromnak, hogy meg kellett a dos parancssort tanulni. Meg azért is, amikor windoswt tanultunk balkezes létemre megtiltotta a balkezes egerezést. Egyébként nem hiszitek mi volt abban nehéz. Nem az, hogy jobb kézzel kellett fogni, hanem a duplakattintás. Próbáljátok ki jobbkezesek átállítva bal kézre az egeret megy-e a dupla kattintás a bal kéz mutatóujjával.

Eleinte gyenge hármas voltam számtechből. Utáltam. Az mentségemre szolgáljon, hogy otthon nem volt akkoriban számítógépem, se motivációm, hogy legyen. Aztán úgy alakult, hogy később lett, mivel faterom eladott pár disznót és vett egy akkoriban menő 400MHz-es Cerka gépet 64MB rammal, Nvidia Riva TNT2 vgaval, 8GB HDD-vel, SONY CD-ROM-mal.

Hasított rajt a Windows 98! Okos cousinom telepítette, akiről az előbb irtam. De akkora kocka volt a srác, hogy csak angol nyelvű telepítője volt. Nem is volt baj. Netem természetesen nem volt. Akkoriban még a betárcsázós net sem volt olcsó mulatság.

Szóval a tanuláshoz szükséges szoftvereken kívül Warcraft, Heroes, Caesar, Worms Armageddon, Winamp, meg egypár gagyi jelentéktelen 2d-s játék volt rajt és egy rakat mp3, amivel nagyjából be is telt a 8 GB-os HDD. Aztán következő nyáron, amikor a gép még nem volt egészen egy esztendős, egy légköri villám elvitte az adataival együtt. Persze biztosító tejelt, de az adataim :( Akkor eldöntöttem, ez soha többé nem ismétlődhet meg! A CD író akkoriban rohadt drága mulatság volt és külső winyó sem volt akkor, csak mobile rack+belső HDD, amire meg nem volt sokáig elég a zsebpénzem. Így eldöntöttem rendszergazda leszek. Na jó, ez volt a vicc része. Meglett az új gép (alaplap+ram+proci+táp+cdrom+HDD csere), igazából csak a ventillátor úszta meg és a kasztni maradt, de arra valahogy win 95 került. A 98 után egyáltalán nem tetszett, hiba mondták, hogy stabilabb. Gondolom ez csak az első kiadásra volt igaz, de aztán megjelent a 98 SE. Megszereztem magyarul és vártam anyám munkatársára, hogy telepítse fel. De valamiért nem ért oda péntek délután én meg a türelmetlenségemnek köszönhetően nekiálltam. Felcsaptam az angol-magyar szótáramat és minden lépést, amit nem értettem kiszótáraztam. Persze volt olyan, ami úgy sem volt egyértelmű. De több nekiugrással sikerült formatálnom a lemezt és elindítani a telepítőt. Szombat délre eljutottam odáig, hogy már volt magyar nyelvű Windows 98 a gépemen, de ratyi grafikával és hang nélkül. Driver nélkül nem csoda. A Win 98 meg nem volt annyira intelligens, mint a mai Win10, meg ugye internet sem volt. Természetesen meg volt a cd lemeze a sound blaster hangkártyámnak meg az nvidia vga-nak is. A vga telepítése egyszerű volt, mert a setup exét indítva végigkísért, de a hangkártyánál nem volt ilyen lehetőség. Ott a betallózós ini fájl kellett. Persze ismeret hiányában ez nem volt egyszerű feladat. De valahogy rájöttem, és szombat késő estére fel volt telepítve minden. Ez volt az első ámokfutásom. Akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy annyira megtanulok mindent, hogy ne szoruljak másra, de másnak nem telepítek semmit, ha kéri akkor sem. Persze pár év alatt megügyesedtem annyira és meg is szerettem, hogy mások gépeinek szoftveres karbantartását is bevállaltam. Először haveri körben szívességből meg csokiért, aztán persze voltak illegális bevételek is. Persze ekkor még nem foglalkoztatott a linux gondolata, pedig a nevébe már belebotlottam. De erről, majd a következő fejezetben.

Hozzászólások

Hát, tényleg fiatal vagy hozzám képest, öregfiú... :)

Ami az egeret illeti: most ugyan tapipadot használok, jobb kézzel, de amíg volt egerem, megtanultam bal kézzel is használni. Ugyanolyan jól ment mint jobbal, még „rajzolni” is ugyanúgy tudtam vele. Egyszerűen amikor kattintani kellett, azt nem a (bal kezem) mutatóujjával csináltam, hanem a középső vagy gyűrűs ujjammal, és kész, ennyi...

Tudod, akkor szorultam rá hogy megtanuljam, amikor átrendeztük a lakást, én meg kényelmi okokból az ágyam mellé „installáltam” a számítógépet. Milyen kényelmes is ágyban fekve gépezni... Igenám, de az ágyam a fal mellett volt, a sarokban. S ha úgy feküdtem hogy a fejem a fal felé legyen, akkor a számítógépem bal kéz felé esett... Tehát meg kellett tanulnom bal kézzel egerezni. Nos, elárulom: alig fél óra után már tökéletesen ment...

A helyesírás-ellenőrző nem fordult?

:)

A balkezes egerészést én is megtanultam egyszer poénból. Sőt, eleve járógépen járva tanultam meg. Még lövöldözni is egész jól tudok úgy.

Az FPS-eket eredetileg inverted Y-nal kezdtem, mert előtte repülőszimulátoroztam, és úgy esett jobban. Aztán átszoktam nem invertáltra, mert mindig csak a baj volt az inverteddel, hogy be kellett állítgatni, nem az lett a standard.

Simán be lehet gyakorolni bármit, csak akarat kérdése.