"Ezt kell tennünk, hogy ne vérezzünk el a globális technológiai háborúban"

Érdekes dolgok vannak arról, hogy miért húzott el az USA ezen a téren és igen, tökéletlen az EU, sok-sok hibája van, de egy Kínával, USA-val nem lehet felvenni megfelelő méret nélkül a versenyt, mert most rettentő nagy a lemaradás...

Ha jól értem, akkor az USA is tulajdonképpen állami támogatással építette fel a tech szektort, ahogy most teszik a Kínaiak is. Kérdés, hogy az EU mit lép erre.

 

https://www.valaszonline.hu/2020/11/25/feher-gyula-eu-usa-kina-technolo…

Hozzászólások

Teljesen jó cikk, köszi a megosztást. 

Koszi,
Gergo

Ha két dolgot kellene kiemelni, akkor ez a kettő lenne az:

- "az alapképzések között az első 50-ben nem szerepel európai egyetem, és az MBA képzések közül is csak a francia INSEAD jutott be az élbolyba"

- "sokkal okosabb közpénzfelhasználásra lesz szükség"

Attól függ ki állítja össze a rangsort. Nem akarom dicsérni az Európai Uniót, elég sok baj van vele. De azért ne essünk a ló túloldalára sem. Másodvonalbeli US egyetemek és Kínaiak lenyomják a legjobb EU egyetemeket?! 
Valahogy nem érzem, hogy az amerikai kollégák sokkal képzettebbek lennének nálam. A problémák ott kezdőnek, hogyha vállalkozást szeretnék itt Európában, akkor lényegesen nehezebben kapnék kockázati tőkék mint Amerikában. Csak kevesebbet és rosszabb feltételekkel. Nem is akarok vállalkozni, jó nekem az fizu ami azért elég jó. 

"sokkal okosabb közpénzfelhasználásra lesz szükség"

Ez már régi mantra, de a valóság az, hogy Amerikában a felsőoktatás pont nem arról híres, hogy tömnék bele a közpénzt. 

Azzal sem értek egyet, hogy csak együtt nagy tömbben lehet sikeres az EU. Izrael példája pont azt mutatja, hogy egy kicsi ország is lehet sikeres. Ha a brüsszeli központban hülye döntéseket hoznak, zöld hülyeségekkel és általában globális versenyképességet nem javító hanem kifejezetten hátráltató döntéseket hoznak, akkor sokkal jobb esélyei vannak egy európai országnak ha maga próbál helytállni. 

Ami pedig azt jelenti,hogy a legmodernebb cuccokkal dolgoznak az ottaniak,aminek egyenes kovetkezmenye az,hogy a legkepzettebb hallgatok es a legjobb tanarok is ide akarnak jonni,mert itt adott minden a minosegi,innovativ,kreativ munkahoz. Es korbe is ertunk,hogy miert olyan erosek az amerikai es kinai egyetemek.

Azért ez nem az NB1.

Hát, azért olvasgatva például az F-35 projektet, nincs nagyon messze egy kutyaközönséges elbaszott IT projekttől... :)

ezért kell valamit lerakni az asztalra, hogy legközelebb legyen esély a nyerésre

Szerintem a különféle DARPA challenge projektek azok, amelyek a legjobban hasznosulnak, ott azért van versengés, objektív szempontok vannak és ha elbasszák projektre kapott pénzt, akkor nem nyernek.

öntik a pénzt a K+F területre

és nézd meg milyen szépen lekörözi őket pl vadászgép fejlesztésben oroszország & jön fel kína. :)

A korábban felépített tudásközpontokból szerzett előny kezd elolvadni, mert nem fordítanak rá érdemben, inkább csak elrakott profitként elillan amit a területre öntenek.. ami marad belőle annak a hatása erősen csökkentett, bár > 0

"Valahogy nem érzem, hogy az amerikai kollégák sokkal képzettebbek lennének nálam"

Ebből kicsit meredek levezetni az amerikai felsőoktatás minőségét.

"Izrael példája pont azt mutatja, hogy egy kicsi ország is lehet sikeres."

Maradjunk annyiban, hogy Izrael elég különleges helyzetben van, amit egyáltalán nem lehet Magyarországhoz hasonlítani.
Ha példát keresünk, akkor az sokkal inkább Szerbia lenne.

USA egyébként csak egyetlen csomagban 38 milliárd dollár támogatást nyújtott Izraelnek.

Miért lenne "különleges helyzetben" Izrael? És miért ne lehetne Magyarországhoz hasonlítani? 

Mindkét ország elég erős diaszpórákkal rendelkezik szerte a világon. Magyarok világszövetsége nem olyan természetes dolog, csak itt sokan készpénznek veszik. Nem létezik olyan, hogy Osztrákok világszövetsége, vagy német világkongresszus meg ilyenek. 

Elég egyedi nyelve és kultúrája van mindkét országnak, ami kicsit elszigetel de egyben véd is. Mindkét országnak vannak határain túli kisebbségben élő tagjai akik védelemre szorulnak és elsősorban az anyagországukra számíthatnak. Sokkal több a hasonlóság mint ahogy gondolod. 

"Miért lenne "különleges helyzetben" Izrael? És miért ne lehetne Magyarországhoz hasonlítani? "

 

Például ezért?

USA egyébként csak egyetlen csomagban 38 milliárd dollár támogatást nyújtott Izraelnek.

Amúgy az a 38 mrd$ is (SZVSZ) "kicsit" más csatornákon folyik el, mint itthon történne....

Ügyesen kell lobbizni, értékessé kell tenni magunkat. A hadiiparunk tönkreváltása a gengszterváltás egyik fő bűne. Szerintem az semmiképp sem Izrael hibája, hogy nálunk 30 éve idióták vezették az országot. Okosan kell játszanunk, és a külföldi magyarsággal is együttműködve egyre jobb pozíciókat kiharcolnunk. Egyébként Kína támogatása is jó nekünk. Van is erre hajlandóság. Ráadásul Amerikai pozícióinkat is erősítjük, ha több oldallal is jó viszonyt ápolunk. Az Azeri, Kazah térséggel való kacspolat is jó külpolitika, mert ezzel a térséggel Oroszországon és Törökországon kívül szinte csak Magyarországnak vannak belső körökbe vezető kapcsolatai. 

Azért volt példa arra, hogy keményen kiállt Amerika Magyarország mellett. Nemcsak zsidóüldözés esetén vágnak oda Washingtonból. A Marosvásárhelyen kezdődött sorozatos magyarellenes progromok után az Egyesült Államok nagyon keményen beleállt a román politikai vezetésbe. Pentagonban lemodelleztek egy Magyar - Román Háborút, amit minden esetben Magyarország nyert. Megmutatták a bukaresti kormánynak azzal, hogy nem venne részt egy ilyen háborúban az Egyesült Államok de Magyarország teljes támogatást fog kapni az Egyesült Államoktól, bár e nélkül is megnyerné a háborút. 18 éves börtönbüntetéseket osztottak ki utána a román bányászvezérek között. Igaz magyarokat is elítéltek, főleg magyarok mellett kiálló cigányokat. Onnantól nem voltak ilyen nyílt támadások a romániai magyar kisebbség ellen. Maradt a szimbolikus verbális szurkálás, de ami számít, az RMDSZ 2010-ig eltelt két évtizedben 17 évet kormánypártként töltött. 

Szerintem a Magyarok Világszövetségétől is számíthatunk hasonló mértékű támogatásra.

sajnos ekkorára messze nem. De jelen keretek között oktatásban pl nem is tudnánk -jól- élni vele. Elfolyna a meglevő tátongó lyukakon és a kialakult komám-bátyám-mutyicégeken érdemi hosszabb távon is érzékelhető eredmény nélkül. (meg persze a kancellárián és hasonló overkill papírgyártó vízfej helyeken)

Azért nem lehet egylapon emlegetni, mert a zsidóság az elmúlt évszázadokban a legtehetségesebb, legtehetősebb kissebbségnek számít mindenhol.
Ezzel szemben a külhoni magyarok jellemzően a leglepukkantabb térségekben élnek - mindkettőnek történelmi okai vannak.
Valamint Izrael geopolitikai helyzete nagyon más, mint Magyarországé - ennek egyik folyománya az USA közeli szövetsége.

Izrael egyébként a GDP-je 6.1 százalékát költi közoktatásra, ugyanez a szám Magyarországon a rendszerváltás környékén hasonló volt.
2002-ben még 5.8, ma már 4.6.
Izrael egyfőre jutó GDP-je két és félszerese a magyarénak.

különösen Nobel díjasokból is elég sok van

Mármint? Pont ma írtam, hogy a 15 "magyar" Nobel-díjasukból, akikre nagyon büszkének kell lenni, hat nem is Magyarország területén született, nem élt az országban, mindössze az egyik szülője magyar volt; nyolc Magyarországon született, de emigrációban lett sikeres külföldön és emigrációban élt; egy Magyarországon született, Magyarországon lett sikeres, de emigrációban halt meg külföldön.

Lakosságarányosan pláne jól állunk.

Igen, lakosságarányosan nagyon jól állunk a jó képességű embereink elüldözésében...

Jellemzően nem a független Magyarországról hanem a keleti (orosz) vagy nyugati (német) befolyás/elnyomás időszakaiban üldözték el innen honfitársainkat. Egyébként ebben is hasonlít egymásra a két ország annyi különbséggel, hogy Izraelnek sokáig formális állama sem volt. 

Jellemzően nem a független Magyarországról hanem a keleti (orosz) vagy nyugati (német) befolyás/elnyomás időszakaiban üldözték el innen honfitársainkat.

Az aranykor ebben a tekintetben mégis az Oszták-magyar monarchia időszaka volt a kiegyezés utáni 20-30 éven át; német elnyomás errefelé nem igazán volt, köszönhetően a saját nevelésű nácijainknak... az elüldözés meg a XIX. század végétől jellemzően az egyre jobboldalra tolódó nemzeti "érzelmű" kormányok műve volt, egészen a második világháborúig, aztán jöttek az oroszok, akik ezt kicsit más ideológiai alapján művelték. És most ismét ott tartunk, hogy akinek nem tetszenek a dolgok, azok menjenek nyugatra, és persze a nyugat permanensen haldoklik, száz év alatt ugyanott vagyunk, ugyanazokkal a problémákkal.

"német elnyomás errefelé nem igazán volt, köszönhetően a saját nevelésű nácijainknak"

Ezt a mondatot nem tudom értelmezni. Micsoda?! Saját nevelésű "nácijaink" az original német nemzetiszocializmus kitalálása előtt?!

"az elüldözés meg a XIX. század végétől jellemzően az egyre jobboldalra tolódó nemzeti "érzelmű" kormányok műve volt"

A valóság az, hogy Magyarország az európai zsidóság egyik menedékországa volt. A zsidókat háború előtt diszkrimináló törvényeket akkor is nyugati nyomásra hozta meg a korabeli Magyarország, fejcsóválva és a nyugatinál enyhébb formában. Kb akkor is az volt mint most, akkor Berlin közvetlenül, most Berlin Brüsszelen keresztül mondja a progresszív modern "bölcsességet" a "nehéz fejű magyaroknak". Akkor fajelméleti zagyvaság, ma meg genderelméletes multikultis baromság folyik nyugatról. Természetesen a konzervatív "nehézfejű" magyaroknak lesz mindig igaza a végén. 

1938-ban mi volt az a külföldi nyomás, ami a zsidótörvények létrehozását követelte?

De ahogy Franko is irja, a történet nem itt, hanem már a századfordulón elkezdődőtt. 

A magyar államigazgatás tevékenyen részt vett a zsidók összegyűjtésében és deportálásában, a németeknek erre nem volt kapacitása és nélkülük ez meg sem történhetett volna.

Azért már jóval '38 előtt is volt igény a nagy nemzeti gondolkodásra, lényegében nagyrészt a korabeli magyar bel- és külpolitika vezetett Trianonhoz is, nem derült égből a villámcsapás volt, előzménye volt annak, hogy a kiegyezés utáni 30-40 év alatt kivívott nemzetközi elismerést nemzetközi elutasítás váltotta fel alig 5-10 év alatt. Mint most is. Körbeértünk.

Retroakívan vezetett Trianonhoz?! 

1867-ben volt a kiegyezés, ehhez plusz 30-40 év, az 1897-1907, ehhez plusz 5-10 év az 1902-1917, mikor is volt Trianon? Most már a történelem is relatív?

Trianon előtt pedig nem létezett önálló magyar politika, külpolitika pedig formálisan sem, mert az közös volt. 

Hogyne létezett volna önálló magyar politika, külpolitika pedig nem csak formálisan létezik. Alapvető különbség volt például, hogy az első világháború felé közeledve osztrákok nem szorították ki a nemzeti kisebbségeiket a döntéshozatalból, voltak nemzetiségi képviselőik és minisztereik is, míg a magyar politika szinte teljesen kiszorította a nemzetiségeket a döntéshozatalból és ezzel megágyaztak annak, hogy a monarchia területén élő kisebbségek saját országokat akartak.

Ezzel szemben az osztrák kisebbségiek nem akartak önálló országot. A Csehek egyenesen tiltakoztak az önálló Csehszlovákia gondolata ellen és az Ausztriához való tartozást követelték. Na ez a gondolatmeneted sok ponton vérzik :)

A kiegyezés hiba volt, továbbra is az osztrákok, élükön a beteges magyargyűlölő I. Ferenc József császárral határozták meg a magyar politikát, azzal a látszattal mintha az a mi saját akaratunk lett volna. Már a kiegyezés is osztrák befolyással lett levezényelve. Deákkékkal szemben álló határozati párt vezetője, Teleki László micsoda véletlen "öngyilkos" lett a sorsdöntő szavazás előtt. Micsoda véletlen!

Igen, jóval a monarchia előtt volt önálló államuk a cseheknek. Az 1620-as Fehérhegyi csatáig. Utána a Habsburgok örökös tartománya lett, akárcsak Morvaország. Majd... Voltaire találó szavaival, se nem Szent, se nem Római sőt még Birodalom sem felbomlása után Csehország egyszerűen a Habsburg birodalom része lett. És ezek a jó osztrákok annyira nemzetiségbarát politikát folytattak, hogy kőkeményen ment az erőszakos németesítés és katolizálás. Nagyon szép emlékeket őriz a kollektív cseh nemzeti emlékezet ebből a korszakból. Egyébként a Föld egyik legateistább nemzete ma a cseh. 

Igen, jóval a monarchia előtt volt önálló államuk a cseheknek. Az 1620-as Fehérhegyi csatáig.

Magyarország meg török megszállás alatt volt ez előtt egy évszázaddal már, egy része osztrák fennhatóság alatt és persze a törökök kiűzése után a többi is osztrák fennhatóság alá került. Hát ja, ez egy ilyen világ.

Elég lett volna beismerned, hogy tévedtél és nem volt önálló államuk a cseheknek. 

De most sem fogalmaztál pontosan. "Három részre szakadt ország" mond valamit neked? 
Tehát csak Magyarország egy része volt török megszállás alatt és az Habsburg uralom alatt álló országrész jogállása is eltért a szuverenitását teljesen elvesztő Cseh illetve Morvaországétól. Az Örökös Habsburg tartománnyá vált. Volt még egy Erdélyi fejedelemség is. A Habsburgok Erdélyi ambícióinak a győzelmet arató Bocskai felkelés vetett véget. Nemcsak Erdélyből szorították ki a Habsburgokat de a Magyar Királyság felvidéki területéről is. 

Abban viszont nincs vita közöttünk, hogy Trianon előtti évszázadban (+ XX. század addigi része) nem beszélhetünk szuverén magyar politikáról. 

Elég lett volna beismerned, hogy tévedtél és nem volt önálló államuk a cseheknek. 

Miért, nem volt önálló államuk?!

Tehát csak Magyarország egy része volt török megszállás alatt és az Habsburg uralom alatt álló országrész jogállása is eltért a szuverenitását teljesen elvesztő Cseh illetve Morvaországétól. Az Örökös Habsburg tartománnyá vált.

Bezzeg utána, a kiegyezés előtti időkig, ugye? Vajon miért is volt a '48-as forradalom?

Abban viszont nincs vita közöttünk, hogy Trianon előtti évszázadban (+ XX. század addigi része) nem beszélhetünk szuverén magyar politikáról. 

Hát pedig eléggé szuverén politika volt, ajánlom olvasásra Az elveszett presztízs című könyvet Jeszenszky Géza tollából. Ha még nem olvastad volna, akkor tedd meg, hasznos.

"Miért, nem volt önálló államuk?!" 

Aha, az ősidőkben. Te a nagyon toleráns osztrák nemzetiségi politikával érveltél, ezt cáfoltam a csehek tragikus helyzetével. 

"Bezzeg utána, a kiegyezés előtti időkig, ugye? Vajon miért is volt a '48-as forradalom?"

Addig elég sok idő telt el. Te jöttél a török megszállás időszakával, több évszázadra kiterjesztve a vizsgált történelmi időszakot. Erről írtam. Ezalatt sok minden történt. Nem lehet pár egyszerű sommás kijelentő mondattal általánosítva elintézni ezt az időszakot. 

"Az elveszett presztízs című könyvet Jeszenszky Géza tollából."

Nincs időm egy bukott volt külügyminiszter politikus könyvére. 

Aha, az ősidőkben.

Az ősidőkben? Később kebelezte be őket az osztrák birodalom, mint minket a török és az osztrák. :D

Te a nagyon toleráns osztrák nemzetiségi politikával érveltél, ezt cáfoltam a csehek tragikus helyzetével.

Nekik külön államok volt előtte is.

Addig elég sok idő telt el. Te jöttél a török megszállás időszakával, több évszázadra kiterjesztve a vizsgált történelmi időszakot. Erről írtam. Ezalatt sok minden történt. Nem lehet pár egyszerű sommás kijelentő mondattal általánosítva elintézni ezt az időszakot. 

Bocsánat, de te kezdtél példálózni azzal, hogy mikor melyik népnek mennyire volt önálló állama.

Nincs időm egy bukott volt külügyminiszter politikus könyvére. 

Kár, pedig sokat szélesedne a látóköröd, ha nem egyoldalúan és egysíkúan gondolkodnál egy komplex témában.

Neked láthatóan nem vált hasznodra. Zavaros fejű, sikertelen emberek könyveit olvasni önsorsrontó időpazarlás. 

Török, valójában Oszmán birodalom soha nem kebelezte be a Magyar királyságot. Permanens háború folyt, aminek a vége az Oszmán birodalom veresége lett. Nagy árat fizettünk érte, de mi nyertünk ők vesztettek. 

Csehország és Morvaország viszont örökös Habsburg tartomány lett. Game over. Cseh nemesi réteg lényegében megsemmisült. Magyar nemesek nagy számban élnek a mai napig. A kultúrájuk a magyar nemzeti kultúra részévé vált. 

Neked láthatóan nem vált hasznodra. Zavaros fejű, sikertelen emberek könyveit olvasni önsorsrontó időpazarlás. 

Mondd, mit olvassak?

Cseh nemesi réteg lényegében megsemmisült.

Persze, megsemmisült, odamentek az osztrák nemesek és minden cseh nemest megöltek a hosszú sörök éjszakáján...

de mi nyertünk ők vesztettek

Kik is az 'mi'? A magyar királyi hadsereg? Vagy egy (fél) európai koalíciós hadsereg?

Ha 'mi', mint magyarok nyertük, akkor miért is lettünk lényegében osztrák tartomány?

"Magyar nemesek nagy számban élnek a mai napig"

Olyan nevekkel, mint:

  • Bellegarde
  • Bissingen-Nippenburg
  • Cebrovszky
  • Colloredo-Waldsee
  • Degenfeld-Schonburg
  • De la Roche Dallery
  • Folliot de Creneville-Poutet
  • stb...

Forrás: Magyar grófi családok listája – Wikipédia (wikipedia.org)

Azt kellene észrevenni, hogy az egész globalizációsdi nem valami legújabbkori találmány. A történelem hajnala óta megy ez az aktuális technikai (így hadászati/gazdasági) lehetőségek által megszabott léptékben.

A mai nemzetállam idea pontosan ugyan olyan alapon igyekszik ellenállni ennek, mint 200 (meg több) éve. Kb pontosan ugyanakkora sikerrel kecsegtetve (gyk: 0) Egészen egyszerűen el kellene felejteni és _alkalmazkodni_ a környezethez. Ehhez elegendő volna csak a természetre figyelni: az marad meg, aki képes alkalmazkodni.

Fontos: Ez nem jelnti azt, hogy a magyarságot és/vagy bármilyen identitást fel kell adni. A hagyományokat lehet (akár kell is) őrizni. Ideértve az adott csoport kultúrájának minden elemét. De... Ez nem jelentheti a bármilyen formában történő kirekesztést, mert az a csoport elhalásához vezet.

SZVSZ ez ennyire egyszerű...

"Hát pedig eléggé szuverén politika volt, ajánlom olvasásra Az elveszett presztízs című könyvet Jeszenszky Géza tollából. Ha még nem olvastad volna, akkor tedd meg, hasznos."

 

esetleg tudnál még történelem témájú könyveket ajánlani, amit szerinted érdemes elolvasni? (azért kérdezem, mert keresek még, amit érdemes lenne és érdekelne más véleménye is)

utánuk nézek, kösz :)

 

Jajj, az elsőt néztem és a "© NEB Hivatala, 2017" helyett "© NER Hivatala, 2017"-t olvastam :-)

viszont ahogy látom a Borvendég a tudománytalan magyarságkutatónak (is?) dolgozik.... https://mki.gov.hu/hu/munkatars/borvendeg-zsuzsanna

mondjuk ettől még lehet tényszerű és jó, amit írt de fenntartásaim vannak, de majd beleolvasok

szerintem Trianon (szinte) elkerülhetetlen volt. A kérdés inkább az, hogy utána miért kellett elcseszni, amikor (szinte) visszakaptuk a II. vh előtt az előzőleg elvesztett magyar lakta területeket. Miért kellett belépni a háborúba? Az egy nagyon nagy hiba volt Horthy részéről. Szerintem akkor egy közel igazságos területelosztás volt, fölösleges volt kockázatot vállalni, főleg, hogy Horthy sem hitt a német győzelemben (illetve ha mégis számolt vele, akkor tisztában volt vele, hogy az nekünk sem feltétlenül pozitív)...

Off on

Horty egyáltalán nem akart belépni a háborúba. Erről van szerintem elég infó a neten. A visszakapott területek meg nem a Trianoni szerződést aláíró országok hagyták jóvá, szóval jó eséllyel akkor is elvették volna (újra), ha be sem lépünk, miután a németek (valószínűleg még hamarabb) elvesztették volna a háborút a Szövetségesekkel szemben.
A különbéke esélyének lehetősége is (ma már bizonyítottan) csak azért lett meglebegtetve a magyarok előtt, hogy a kiugrási kísérlet hírére Hitler csapatokat vonjon el a nyugati frontról a renintens magyarok miatt. Mindez úgy, hogy a tárgyalásokról az infót a szövetségesek szivárogtatták ki a németeknek. De igazából ez már nagyon más téma...

Az, hogy nekünk mi lett volna a jó, az soha nem fog kiderülni. A nemzeti szocialista diktatúra helyett kaptunk egy kommunista diktatúrát, mindkettő brutálisan irtott ki embereket, ember csoportokat -  legjobb talán az lett volna, ha egyik sem jön létre.
 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

"Horty egyáltalán nem akart belépni a háborúba. "

Igen, ezt mondom én is. A kérdés, hogy akkor miért volt olyan hülye, hogy belépett? Mert ez az ő döntése volt.

 

"A visszakapott területek meg nem a Trianoni szerződést aláíró országok hagyták jóvá, szóval jó eséllyel akkor is elvették volna"

Lehet, de ez közel nem biztos. A nyugati hatalmak közül volt, amelyik hajlott eredetileg is arra, hogy a trianoni döntést módosítani kell. Szerintem ennek volt realitása. A fő probléma az, hogy Sztálinnak ez nem kedvezett, na meg, hogy ütőképes hadseregünk az nem igazán volt. Illetve azért hozzátartozik, hogy nem minden visszaszerzett területen voltak a magyarok töbségben (ez gyengítette volna a pozíciónkat), és volt, amiket már fegyverrel szereztünk vissza. De mondjuk ezekre lehetett volna figyelni de persze az akkori korszellem (a "mindent vissza" és az, hogy erre tüzelték az embereket) ezt nem tette lehetővé.

 

 

"Az, hogy nekünk mi lett volna a jó, az soha nem fog kiderülni."

Ez tény. Én csak annyit állítok, hogy a háborúba akkor és úgy belépni teljesen fölösleges butaság volt.  Horthy nagyon nagy hibát követett el akkor.

Illetve azért hozzátartozik, hogy nem minden visszaszerzett területen voltak a magyarok töbségben (ez gyengítette volna a pozíciónkat), és volt, amiket már fegyverrel szereztünk vissza.

Pláne, ugye, hogy az utolsó népszámlálás szerint az elcsatolt területeken ~30 százalék volt magyar, tehát már az első világháború idején se volt túl sok többségi magyar település, nemhogy közel harminc évvel később. A területek várható elcsatolása és a kisebbségek államalapítása nem volt meglepetés, elég sok közéleti személyiség publikált erről már másfél évtizeddel az első világháború előtt, csak az akkori nemzethy érzelműek azt hitték, hogy ők fingják a passzátszelet, ahogy a mostaniak is, ezért összevesztek minden országgal a környéken piti semmiségeken és összevesztek az akkori országhatáron belüli kisebbségekkel is.

Idéznék Ady-t:

Beszélgettem egy román poétával valamikor, aki azt mondta: mondjuk, hogy a magyar statisztika tízmillió magyarja igaz, de mihelyst nem érdek vagy muszáj a magyarnak-jelentkezés, nem marad itt hatmillió magyar sem. Már akkor tudtam, hogy az én román barátomnak igaza van, s mivel a nemzeti romantika Európában, a Balkánon dalolta el késett és utolsó dalát, s mivel a mai magyarság még csak hasonlítni [!] se tud a régibb maradékokhoz, azt is tudtam, hogy ez lesz, ami lett, és ami lesz.

Emlékszik, kedves barátom, Albániára, ahol ifjú forradalmi erők hatalomra jutása és zsarnoksága rontott el mindent, s egy széttépett birodalom ajándéka egy csonka és torz Albánia lett?

Irigylem Önt, kedves barátom, akit hatalmas családja a magyarosdi játék után megbocsátó, meleg karokkal fogadott és ölelt a keblére. Be jó volna, ha én is tékozló fiúként térhetnék meg valahova, gazdag udvarba, honnan elbolyongtam, de én csak magyar vagyok, s nem is lehetek más. Egy Albánia-szerű kis Magyarország, emlékektől, emberektől, földektől, városoktól, szívektől megfosztva még angol protektorátus alatt is rettenetes volna.

amit írsz azzal teljesen egyetértek. Igen, sajnos rosszul mérték fel a dolgokat az akkori politikusok. Mondhatnánk, hogy egy párhuzamos valóságban éltek, mint Trump vagy most mint Orbán és ennek megittuk a levét

csak egy megjegyzés:

"Pláne, ugye, hogy az utolsó népszámlálás szerint az elcsatolt területeken ~30 százalék volt magyar, "

A felvidéki (I. Bécsi döntés) visszacsatolt területen kb 90% volt a magyar. Aztán sajnos elkapta őket a gépszíj (Kárpátalja és Délvidék a legsajnálatosabb példa, Erdély sajnos földrajzilag nehéz eset a határól messze lévő magyarok miatt de sajnos az sem volt a kivitelezett esettel indokolható...), amiben benne van az is, hogy a két vh között a politikai elit azt sulykolta, hogy vissza mindent és ezt rakták bele az emberek agyába is. Ez nem volt reális cél és a 2. vh-nál emiatt már tulajdonképpen csapdában voltak, mert nem tudtak ők sem szabadulni ettől a céltól, mert a köznép is ezt célozta be (de nem is akartak, mert szimplán rosszul mérték fel a dolgokat).

 

Illetve még annyi, hogy nekem az volt a kérdésem, hogy Horthy hogy volt akkora hülye, hogy belép egy olyan háborúba a németek oldalán, aminél ő sem hitt a németek győzelmében?

Én is idéznék (amikor még nem volt fizetett bérenc):

 

" „Ha e sorok írója tót fiskális, vagy oláh pópa volna, de olyan szabad agyvelejű, amilyennek most véli magát –­­­­ akkor is azt mondaná, hogy ennek az országnak muszáj teljesen magyarrá válnia, hogy tovább élhessen, hogy gazdag és kultúrország legyen. … Itt magyarosítani kell! A magyar fajta szorgalmas és türelmes. A szorgalom és türelem hát magyar erény. … Ez a fajta haladásra, gazdagodásra, szabad gondolkozásra, kultúrára termett. De most tehetetlen. Megkötik a kezét Róma, a feudális főnemesség s a nagyon éretlen, de nagyon izgága nemzetiségek.” (Magyarság, Nagyváradi Napló, 1903. január 10.)"

 

Esetleg ezt is ajánlom olvasásra (ha már Adyról beszélünk):

https://tortenelemportal.hu/2017/10/kipanyvazott-kolto-interju-raffay-e…

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Hát igen, remek példája annak, hogy ha kihagysz mondatrészeket egy egybefüggő bekezdésből, akkor néha más értelme van és úgy nem megy át teljesen az irónia, illetve Adyra jellemző szarkazmus. Bár értem, hogy miért hagytál ki komplett mondatokat, bekezdéseket és miért emeltél ki mondatrészeket. Még az is felmerült benne, hogy talán meg se értetted a cikkben a maró szarkazmust.

Szóval idézzük egyben a bekezdéseket és olvassuk egyben az egész cikket:

Bánffy Dezső hite és programja ennyi: magyarság. Teljes, igaz, nem alkuvó, s higyje el nekünk mindenki, hogy ennél hatalmasabb és gazdagabb hite és programja sohse volt még magyar politikusnak. Nem fajőrület ez, nincs rokonságban a hülye nacionalizmussal. Ha csak egy csöpp reakció volna ebben a hitben és programban, Bánffystól együtt taszítnók el magunktól. Ez a magyarság sine qua non. Azt lehet mondani, hogy természettudományi, mint minden igazság. Ebben benne van minden, amit a belátható jövő kíván…

Olvassuk és elképzeljük, hogy mennyire lenézik Amerikában a Magyarországból kivándorlókat. Ott, hol a diplomás zulu iparos nem ritkaság, micsoda félvad népzagyvaléknak tarthatnak bennünket. Akik Magyarországból kivándorolnak Amerikába, azok többnyire koldusok, analfabéták, s ahogy megérkeznek, nemzetiségi és felekezeti harcba fognak. Koldusok, analfabéták és vadak.

Ebből megértheti mindenki, hogy a Bánffy hite és programja micsoda nagyszerű hit és program!… A magyarság előretörést, kultúrát és liberalizmust jelent a Bánffy fejében és szívében és nagyon sokunk fejében és szívében is.

Nincs ehhez a históriának, a tradícióknak, a fajmagyarság mániájának semmi közük. Ez a hit és program a mából, a jelenből, a szükségből folyik. Ha e sorok írója tót fiskális, vagy oláh pópa volna, de olyan szabad agyvelejű, amilyennek most véli magát – akkor is azt mondaná, hogy ennek az országnak muszáj teljesen magyarrá válnia, hogy tovább élhessen, hogy gazdag és kultúrország legyen. Először, mert legkönnyebb magyarrá tenni. Újra nem beszélünk a históriáról. A jelen intézményei magyarok. Numerusra a magyarul beszélők és magyar kultúrán dolgozók száma a legnagyobb. Ami keveset vagyonban és kultúrában csináltunk, az legnagyobb részében magyar. Ha német volna, oláh volna, azt kellene mondanunk: németesítsünk, romanizáljuk. De magyar! Itt magyarosítani kell! A magyar fajta szorgalmas és türelmes. A szorgalom és türelem hát magyar erény. A magyar fajta reformra, liberális gondolkozásra hajló. Mutatja a reformáció, mikor e fajta színe-lángja fogadta el a protestáns vallást. Ami a kultúrát illeti, ez a fajta adta Mátyást, a reneszánszkirályt. Erdős[i] Sylvestert, Széchenyit, Kossuthot Petőfit, hogy nagyokat lépve ragadjunk ki pár nevet. Ez a fajta haladásra, gazdagodásra, szabad gondolkozásra, kultúrára termett. De most tehetetlen. Megkötik a kezét Róma, a feudális főnemesség s a nagyon éretlen, de nagyon izgága nemzetiségek. Ezt az országot hát muszáj magyarrá tenni! A magyarság, Bánffy magyarsága, harc a klerikalizmus, ostoba nemzetiségi fantazmák, Bécs, a sötétség, a kiszipolyozás s a hülye nacionalizmus ellen.

Bánffynál sohse gyűlöltek többen és jobban még magyar politikust. Ugye nem nehéz megérteni? De [nem] nehéz megérteni azt sem, hogy akiben ez ország fennmaradása szükségességének sejtése vagy tudása él, aki haladást és kultúrát akar: ma Bánffy után kiabál. Kezdik belátni egyebekben elég konzervatív bácsik is, hogy radikalizmus kell, magyarság kell, Bánffy kell!…

Magyarság! Gazdagabb, népszerűbb hit és program nincs ennél!… Radikalizmus! Kis népet, a mi helyzetünkben levőt, más még nem mentett meg a fenyegető haláltól soha!…

Egyesüljünk a magyarság hitében és programjában mind, kik e földön élni és haladni akarunk!…

Nagyváradi Napló 1903. január 10.

Nem értem, az idézet lényegén mit sem változtat. A gondolat magva végig ugyanaz. Mint írtam, itt még nem volt fizetett bértollnok.

Ah, szóval tényleg nem érted se az iróniát, se a szarkazmust. Ez sok mindent megmagyaráz.

Ezt ugyanarról a Bánffy Dezsőről írta pár hónappal később, hátha jobban átjön a maró szarkazmus:

Nagyváradra érkezett báró Bánffy Dezső, az erdélyi kálvinisták főkurátora. A Bölöny József vasderes paripái talán kiröpítették Szilasra már azóta. De visszajön, s egy-két napig közöttünk fog maradni. Várta pedig egy úri barátja. És egy sereg kíváncsi zsurnaliszta. Ezek megéljenezték. A szép fejű, piros arcú, erős férfiú hirtelen a kalapjához nyúlt. Azután nyomban eszébe juthatott, hogy ő ezúttal Bölöny József vendége, s szerdáig még főkurátor sem. De erre már messze vágtatott a kocsi két táltosa.

Gondolhatott e percben másra is báró Bánffy Dezső. Hogy íme, itt van, ahol régen várják. És, hogy nagyon cudar idők ezek, s egy igazi séta a szilasi parkban többet ér, mint egy politikai séta akármerre. Mert istenien, a legbolondabb demokratát is megigézően arisztokrata ez a Bánffy Dezső, s fülünkbe cseng, amit mondott július végének egy igen nevezetes napján nekünk.

– Szüksége van rám az országnak? Lássam. Én készen vagyok. De okvetlenül törekedni nincs kedvem. Én már körülbelül megcsináltam azt a karriert, amelyet magyar szereplő ember megcsinálhat. Hír, pénz, hatalom vágya nem bánt. Ha szükség van azonban rám, megyek.

Hogy szükség van-e? Itt és most – úgy érezzük – szinte ízetlen volna erről szólni. Végre is mi itt Nagyváradon ismerjük egymást. Aztán körülbelül ismer bennünket báró Bánffy Dezső. Egyébként pedig csakugyan nagyon cudar idők ezek. A sírva vigadás stációjánál nem tartunk ugyan még. De káromkodni könnyen elkáromkodhatjuk magunkat.

És az erdélyi főkurátor valóságos belső titkos tanácsos és főudvarmester is. Inkább citáljuk, amit ugyanazon nevezetes júliusvégi napon mondottunk báró Bánffy Dezsőnek:

– Kegyelmes úr, a mi Bánffy-pártiságunk több, mint politika. Úgy érezzük, hogy ihletése a nemzeti géniusznak. Mi ott lent Nagyváradon programot sem kérünk. Mi megyünk Bánffyval.

És megyünk. Azaz, hogy mennénk. A szomorú, nagy zuhanás után, mikor a Bukott bukásán triumfált a világ, mikor még olyan kevesen érezték meg, hogy itt mi történt, mikor még különös, lármás gerilla-harcát, a „Magyar Szó” sem kezdte meg, mikor még a nemzet kokottjának híres agrár hasonlatát a barázdákról és a vetésről komolyan hallgatták: Nagyváradon lapja volt Bánffynak, tehát tábora. A „Nagyváradi Napló” nem kérdezte volt meg Bánffyt, hogy hisz-e a maga föltámadásában. Hitt, és a saját kis csataterén harcolt Bánffy nélkül, Bánffy helyett, Bánffyért. De Bánffyért vajon? Az elsötétített jövendő áttöréséért, a sors magyar igazságáért, az életért, melyet e szegény kis országból Bánffy porbadöntésével kezdtek kiirtogatni. A mi lángszításunk nem volt hiábavaló, de a dolgok erős, kérlelhetetlen rendje elhozta e cudar időket. Újra 1559-et élünk. Készülnek már Básta, Belgiojoso, de a fejedelem hű Bocskaijának várnia kell itt Nagyváradon. El fogunk érni Bécsig, el Zsitvatorokig. Most várjunk… Egyébként pedig Nagyváradra az erdélyi kálvinisták főkurátora érkezett s a Bölöny József vendégbarátja. Majd eljön hozzánk Bocskai utódja is. Ám azért bocsássa meg nekünk az, ki az emberi gyöngeségeknek is adója, ha az erdélyi főkurátor, a vendég arisztokrata láttára reményesen, erősen, mindent fölfedően, elárulóan dobban meg a szívünk és nagy seregelést látnak a szemeink. Bocskai zászlaja felé siet mindenfelől a hajdúk keserű szívű, kóbor népe. Az isten hozta közénk, s áldja meg a szép fejű, piros arcú, villogó szemű, erős férfiút, a nemzetnek predesztinált főkurátorát.

Nagyváradi Napló 1903. szeptember 22.

Az irónia, szarkazmus, meg a "mire gondolt a költő" elég hasonlatos. Egy évszázaddal később bele lehet sok mindent magyarázni. Erre próbáltam célozni az idézettel, az idézetedre. Neked nem ment át. Sajnálom. De -mint azt már máshol is írtam- azt képzelsz bele te is én is, amit akarsz, amit akarok. Ez a demokrácia, a szabadság. Maradjon is így!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Az irónia, szarkazmus, meg a "mire gondolt a költő" elég hasonlatos. Egy évszázaddal később bele lehet sok mindent magyarázni. Erre próbáltam célozni az idézettel, az idézetedre. Neked nem ment át.

Nem, nem kell belemagyarázni dolgokat, el kell olvasni. És akkor esetleg rájössz, hogy nem volt igazán nagy tisztelője Bánffy Dezsőnek soha, ezért aztán maró szarkazmussal ír róla és a politikai programjából. És ebből a szarkazmustól csöpögő írásból vettél ki mondatokat, leszedve róla a gúnyt. Az a helyzet, hogy te egyszerűen nem ismered fel se az iróniát, se a szarkazmust, így pedig nehéz eligazodni az irodalom világában, főleg történelmi kontextusba helyezett újságcikkek esetén...

De -mint azt már máshol is írtam- azt képzelsz bele te is én is, amit akarsz, amit akarok.

Hogyne, csak épp ettől még egy szatírát nem kellene úgy értelmezni, hogy kiemelsz belőle mondatokat és szó szerint veszed azokat, holott pont az ellenkezőjét jelentik. Gyakorlatilag úgy idézted, hogy akkor még nem volt fizetett bérenc, amikor ezt írta, holott szatírát írt már akkor is a témáról.

Dehogynem tudom értelmezni: kurva nagy lukra futottál rá azzal, hogy egy szatírából kiragadott mondatok alapján próbáltad meg Adyt skatulyázni, hogy akkor még nem vásárolták meg és micsoda gondolatai voltak a magyar nagyságról.

Tudom, tudom, te így szoktál leszállni a bicikliről.

Azért el kell azt fogadni, hogy egy bizonyos pozicíóban már nem tehed azt, amit te szeretnél. Rengeteg dolog kötötte a kezét. A net tele van erről szóló dokumetnumokkal, illetve a mai tankönyvek sem hazudnak akkorát, mit amikből még én tanultam pl.:

 https://www.nkp.hu/tankonyv/tortenelem_7/lecke_07_042
 

Hogyne lett volna biztos. A pánszláv unió ötlete már régen érett és a románok sem csak Erdélyt akarták. Vannak arról szintén fentmaradt írások, hogy volt egy terv miszerint a Duna-Tisza köze (vagy legalábbis annak egy része) egy "folyosó" lett volna, megalkotva a pánszláv uniót, és Románia határa a Tisza lett volna, illetve a 2. sz. terv pedig ugyanez Burgeland-on kersztül.
Ezeknek a tükrében a "közel sem biztos" részt gondold újra!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

"Rengeteg dolog kötötte a kezét."

Konkrétan mi késztette arra, hogy bizonytalan információk alapján ilyen gyorsan hadat üzenjen? Szerintem a butasága de talán főleg a gyenge tartása, manipulálhatósága. Alkalmatlan volt a kormányzói feladatra.

Én azt gondolom, hogy Horthynak Kassa bombázása esetén, aminek az eredete akkor is ismeretlen volt, mint ma is, nem kellett volna ilyen gyorsan döntenie (de még akkor sem, ha biztos lett volna, hogy a szovjetek csinálták). Ez mindenképpen hiba volt. Ráadásul a háborúba egy olyan Németország mellett szállt be,  aminek a győzelmében ő sem hitt. Kell ezután még bármit magyarázni? De most komolyan, mit kellene gondolni egy ilyen emberről? Szimplán hülye volt.

Igen, nos ez a te véleményed.

(Szerintem te meg szimplán információ hiányban szenvedsz). Én egy nagy magyar politukusnak tartom, követendőnek. A helyzet amit örökölt a komcsik után, nos nem volt valami szerencsés, majd az akkori helyzet sem éppen... - Ez meg az én véleményem. Ez a szép a demokráciában. :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

"Én egy nagy magyar politukusnak tartom, követendőnek."

Szerintem elég komoly probléma, ha olyan embert tartunk követendőnek (és ezzel nem rólad szeretnék véleményt formálni), aki úgy üzent hadat pár óra alatt a Szovjetúniónak, hogy az információk, ami alapján ezt tette egyáltalán nem voltak megbízhatóak valamint egy olyan ország mellett szállt be a háborúba, aminek a győzelmében ő maga sem hitt. Tök egyértelműen ő a felelős a II. vh-ba belépésünkért (a döntés az ő jogköre volt) és emiatt részben a kommunisták visszatéréséért is. És akkor még az elfuserált kiugrási kísérletről, amit nem tudott kivitelezni nem is beszéltünk (meg a fehérterrorról sem)
 

 

"Szerintem te meg szimplán információ hiányban szenvedsz"

ok, jöhetnek az információk. érdekel a téma (tényleg). Annyi kérésem van, hogy konkrétumokat írjunk. Tehát mi ellensúlyozza Horthy iszonyat nagy fenti hibáit, ami miatt mégis érdemes őt nagy magyar politikusnak tartani? (feltételezem, hogy a II. vh-ba a fentiek szerinti belépést te is hibának tartod, ha nem, akkor írd meg, hogy miért nem volt az).

Csak segítségképpen: "A helyzet amit örökölt a komcsik után" típusú dolgok nem konkrétumokat takarnak (és ne felejtsük el, hogy Horthy kormányzó volt tehát kb, mint most egy köztársasági elnök (ok: kb). Szóval sokszor (nagy részben) protokolláris (ma úgy mondanánk, hogy biodíszlet :-) ). A tényleges dolgokat a kormányok intézték. Az általad említett komcsik utáni rendrakást és az ország konszolidálását pl a Bethlen kormány.

És még valami: Horthy azért került hatalomra, mert a szövetségesek kellett valaki, aki biztosítja a békeszerződés aláírását. Ezt se felejtsük el!

Húúú...igen is meg nem is. Nyilván el lehet erről vitatkozni... A nálad és nálam történelemből százszor képzettebbek is teszik ezt egy ideje. Nem hiszem, hogy ezt ezen a helyen te vagy én fogjuk eldönteni. Írhatnék litániákat, linkelhetnék, de minek. Pro, kontra érvekkel tele a net, mindenre lesz neked is nekem is link, tanulmány.
Az érték, amit képviselt (itt az önéletrajzát olvasd át, meg a közvetlen környzetének a véleményére kress rá) egyezik vagy legalábbis nagyon hasonlatos az enyémmel. Ennyi.  Azt, hogy ezt te minek tartod, nem érdekel. Neked jogod van annak tartani, aminek akarod, nekem meg jogom van ezt lesz@rni :)

Ennyi :)))

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Értem, tehát nem tudsz felhozni mellette semmi konkrétumot.

 

"Az érték, amit képviselt (itt az önéletrajzát olvasd át, meg a közvetlen környzetének a véleményére kress rá) "

??? Feltételezem, hogy az emlékirataira gondolsz. Vagy a Horthy menye által szerkesztett verzióra? Ez most komolyan érv itt? Hogy ő maga vagy a menye hogy fényezi? Annyit azért elmondanék, hogy olvastam róla és nem ilyen mesekönyveket.

Én a tettei alapján ítélem meg. Az alapján látszik, hogy milyen értéket képviselt. Amit magáról mondott az mese. Most ez komolyan kérdés? Ha Gyurcsány, Torgyán, Orbán ír magáról egy visszaemlékezést, ahol csodaszépnek mutatja magát, akkor elfelejtjük, hogy milyen alkalmatlanok voltak?

 

 

 

"nekem meg jogom van ezt lesz@rni"

Természetesen jogod van, csak nevetségessé válsz azzal, hogy másra ráírod, hogy "információ hiányban" szenved, miközben semmit nem tudsz előadni és önfényező önéletrajzokra hivatkozol. Lehet persze ezt is, jogod az van hozzá.

 

 

De most komolyan, egy olyan politikus, mint példakép, aki beléptet minket egy vesztes világháborúba és még egy kiugrást is elbaltáz, ami még a románoknak is simán ment? Ez egy példakép??? Jajjjj

Értem, tehát nem tudsz felhozni mellette semmi konkrétumot.

A nálad és nálam történelemből százszor képzettebbek is teszik ezt egy ideje. Nem hiszem, hogy ezt ezen a helyen te vagy én fogjuk eldönteni. Írhatnék litániákat, linkelhetnék, de minek. Pro, kontra érvekkel tele a net, mindenre lesz neked is nekem is link, tanulmány.

 

Természetesen jogod van, csak nevetségessé válsz azzal, hogy másra ráírod, hogy "információ hiányban" szenved, miközben semmit nem tudsz előadni és önfényező önéletrajzokra hivatkozol. Lehet persze ezt is, jogod az van hozzá.

Ki előtt? Előtted? _Franko_ előtt? Baloldallal szimpatizálók előtt? Magyar-ellenesek előtt? Tényleg, ki előtt? Infó hiányban szenvedsz, vagy egyszerűen zavar, hogy valaki másképpen vélekedik, viszont ha lusta is vagy, azon nem lehet segíteni és én nem is akarok. Persze erről azt gondolsz, amit akarsz - tudod, ez a demokrácia egyik pozitívuma. :)
Hajrá! ;)

ps.:

Na, jó dobok egy linket kezdetnek (a többit rád bízom):

http://www.vitezirend.com/rovatok/horthy-miklos/a-horthy-csalad/info/

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

tehát a Horthy által életre hívott vitézi rendhez kapcsolódó vitéz katyvasz írása szolgálna arra, hogy tényszerűen és elfogulatlanul olvassunk Horthyról?

 

ok, értem. Akkor én itt most befejezném. :-)

 

talán még annyit, hogy ha valaki itt magyarellenes, az szerintem te vagy, mert egy olyan alkalmatlan politikust ajnározol, aki miatt beléptünk a vesztes II. világháborúba és ezzel kb 40 évre megpecsételte az országunk sorsát.

 

illetve bocs: azt hiszem, te vagy a történelemtudomány gyuri23-a

tehát a Horthy által életre hívott vitézi rendhez kapcsolódó vitéz katyvasz írása szolgálna arra, hogy tényszerűen és elfogulatlanul olvassunk Horthyról?

 

Pro, kontra érvekkel tele a net, mindenre lesz neked is nekem is link, tanulmány.

 

Megérkeztünk. Voilà...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ahogy mondtam, értem.

 

Neked van egy önfényezéseken, mítoszokon és egyéb meséken alapuló képed, benyomásod Horthyról. Mivel az ismereted felületes és a tudományos igényesség hiányzik, ezért ezt a képet  tényekkel alátámasztani nem tudod, a feltett konkrét kérdésekre (pl a 2. vh-ba belépéssel kapcsolatban) válaszolni már nem tudsz (csak hivatkozol rá, hogy valaki biztos megválaszolta már, aki ért a történelemhez), mert konkrét ismereted nincs róla.

"egy olyan alkalmatlan politikust ajnározol, aki miatt beléptünk a vesztes II. világháborúba és ezzel kb 40 évre megpecsételte az országunk sorsát."

Az ALKALMATLAN(!) politikusokról jut eszembe:

Nem szeretnék beleszólni a témában nálamnál biztosan olvasottabbak, dolgába, de szeretnék arra utalni, hogy a "politikai hobbisták" által megállapított "alkalmatlanság" jelzőt, - vagy ami rosszabb, ítéletet, - óvatosan kéne kezelni. Mert ha a kijelentő, az adott történelmi helyzetben az érintett politikus helyébe lett volna, valószínűleg még annyit sem tudott volna elérni, mint a konkrét esetsor. (Bár a vélemény látszólag keményen megvan..!)

Ti. a politika eredménye, - ha jó a vezetetteknek, és ha rossz, - mindig egy diplomáciai kapcsolatrendszer működésének eredménye. Ebben a részvevők "fajsúlyát" pénzben, gazdasági és katonai erőben mérik, és ebbe néha mindent eldöntő hatásként, geolokációs viszonyok is belejátszanak, és ahogyan lenni szokott, ezen feltételek nélkül kb. az "albán légvédelem" lehetőségeit kellene számba venni, - mondjuk, - egy berlini vagy hamburgi, második világháború végén tapasztalható szövetségesi légi fölény ellen, bármekkora tudású politikai zsonglőr is legyen a vezető személyiség. Igazság szerint, ha az "alkalmasság" jelző kiállítása annak függvénye, hogy szorgosan bólogat-e valaki a nagyobb hatalmi súllyal rendelkezőknek, az ugyan jelenthet egyfajta talán személyes "zsebre és világra szóló" sikert, de az nem az általa vezetett nép érdekeit és "zsebeit" jelenti.

Magyarán, ha az országot vezető személyiség nem konfrontálódik akkor esélye sincs a jobbra, de ha konfrontálódik akkor sem jelenti az erősebb "nagykutyák" hibás döntéseinek maradéktalan kivédhetőségét. Reálpolitika Magyarország helyzetében mindig valahová dörgölőzést jelentett, leginkább úgy hogy a "nagyok" a "dörgölőzni akaró" fejét megfogva dörgölték azt a nadrágjukba, (Nem volt abban semmilyen szabadon választott dörgölőzési irány, leginkább véletlen az esetleges kivétel.)

És ahogyan ezt én látom, ez ma sincsen másként. Azok között a magyar politikusok között, aki szembe mert menni az "uralkodó széljárással" és zsebekkel, azok között az eredményeit tekintve, OV rendkívül sikeresnek tekinthető a magyar politika történelmében. Persze minden lemez "lejár" egyszer, főként ha szkreccselik, és belülről is segítik a "lejáratását".

A politika gyakorlása a világon mindenütt csak szövetségek rendszerében képzelhető el, azok elemeinek megválasztását nem egy kisebb hatalmi súllyal rendelkező országra szabják. A mozgástér Horthy esetében is szűk volt, OV "euniós" esetében is ez van, de ebből neki az országnak a legtöbb jót eddig ki lehetett hozni, gondolok itt pl. az öt éve tartó határvédelem eredményeire. Ez egyértelműen védi a magyarságot, az országot a Nyugat-Európában jelenleg tapasztalható általános társadalmi lezülléstől. - Hogy meddig? E téren a magyar társadalom nagy többségének egyenlőre minden megnyert év számítani fog.

"Mert ha a kijelentő, az adott történelmi helyzetben az érintett politikus helyébe lett volna, valószínűleg még annyit sem tudott volna elérni, mint a konkrét esetsor."

Ne vicceljünk, kérem :-) Ennek semmi köze ahhoz, hogy Horthy alkalmas volt-e vagy alkalmatlan. Ha a kőműves ferde falat csinál, akkor is el tudom dönteni, hogy az a kőműves alkalmatlan, ha én még ferdébbet csinálnék.

 

Szerintem viszonylag egyszerű a kérdés. Jó döntést hozott-e Horthy, amikor belépett a 2. vh-ba és ha igen/nem, miért? Ha nem, akkor van-e olyan _konkrét_ dolog, ami ezt és más hibáit ellensúlyozza, hogy mégis pozitívan jöjjön ki a mérleg vagy esetleg még példakép is lehetne? Szerintem ilyen nincs, Voltak érdemei de alapvetően Horthy egy negatív figura. A mítosza nem tényeken alapul. De mondom, jöhetnek a tények, hogy a 2. vh-ba belépés jó döntés volt-e, várom, érdekel.

 

Orbánt meg végképp ne keverjük ide, a te logikád alapján Kádár János is egy pozitív figura lesz, mert "politika gyakorlása a világon mindenütt csak szövetségek rendszerében képzelhető el, azok elemeinek megválasztását nem egy kisebb hatalmi súllyal rendelkező országra szabják". Ceausescu meg pl megfelel annak, hogy szembe ment az "uralkodó széljárással" és zsebekkel," Satöbbi, satöbbi. 

 

És azt se felejtsük el, hogy lehet, hogy Orbán azt hirdeti magáról, hogy szembemegy az uralkodó széljárással meg a nagytőkével és tudom, hogy van, aki ezt gondolkozás nélkül elhiszi, de nézd megy, hogy lefekszik a német és más nagytőkének és milyen neoliberális(!!!) gazdaságpolitikát folytat, ahol a dolgozó embert kiszolgáltatja a munkáltatónak. De tulajdonképpen ő is megmondta, hogy hazudik, mert azt mondta, hogy ne azt figyeljék, amit mond, hanem amit csinál. Erre kellene figyelned neked is.

Szerintem viszonylag egyszerű a kérdés. Jó döntést hozott-e Horthy, amikor belépett a 2. vh-ba és ha igen/nem, miért? 

1, Nem (de ez volt az egyetlen választható döntés)

2, A háború soha nem jó döntés

3, Lásd mi történt, amikor mást választott, mint amit a Tengelyhatalmak elvártak volna ('44, kiugrási kísérlet)
Itt csak játszunk a gondolattal, hogy Horthy nem lép be, ellenáll és 41-től már Szálasié a terep...szóval továbbra is nagyszerű államférfinak tartom.

 

De tulajdonképpen ő is megmondta, hogy hazudik, mert azt mondta, hogy ne azt figyeljék, amit mond, hanem amit csinál. Erre kellene figyelned neked is

Neked meg a szövegértésre kellene figyelned!
 

A "hazudtunk reggel, délben meg este" - na ez az egyértelmű - hogy is nevezték ezt a libsik? Megvan: Igazság-beszéd - besz@rok :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

"ez volt az egyetlen választható döntés"

Tévedés. Nem volt ilyen kérés a németek felől. sőt... Ráadásul ezt kb 2 óra alatt döntötte el (tehát minimum olyan döntése volt, hogy időt nyer), bizonytalan, ellentmondásos információkra alapozva (tehát olyan döntése is lehetett volna, hogy kivizsgáltatja a dolgot). És ahogy írtam, a németek sem kérték (tehát simán várhatott volna).  Ezt simán elbénázta, aminek megittuk a levét. Olvass utána, mi történt pontosan!

 

 

Lásd mi történt, amikor mást választott, mint amit a Tengelyhatalmak elvártak volna ('44, kiugrási kísérlet)

A románoknak sikerült a kiugrás, tehát az érved nem jó. A kiugrást Horthy simán elbénázta.

 

 

"Neked meg a szövegértésre kellene figyelned!"

Orbán mondta, hogy mást csinál, mint amit mond. Vagyis hazug. De legalább elismerte ő is, mint a Gyurcsány. Ő maga mondta ezt, legalább ezen ne vitatkozzunk. Hacsak nem azt állítod, hogy hazudott, amikor ezt mondta, de akkor meg szintén odajutunk, hogy hazug. Sajnálom, ő mondta, hogy hazug, nem lehet ezzel mit csinálni.

Ezt simán elbénázta, aminek megittuk a levét. Olvass utána, mi történt pontosan!

 

Utána olvastam párszor és nem értek veled egyet (pro, kontra - tudod már írtam) és kész.

 

A románoknak sikerült a kiugrás, tehát az érved nem jó. A kiugrást Horthy simán elbénázta.

Hahaha - na ennek olvass te utána :))) Ezen nagyot röhögtem
Tudod nekünk is sikerült aztán a kiugrás román módra -  '45 februárjában :)

Szövegértelmezés:

Nem az a lényeg amit mond, hanem amit tesz. Franko kolléga mondaná, a tettek egzaktak a szavakon meg lehet lovagolni. De szerintem ezt te is pontosan tudod...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

"Utána olvastam párszor és nem értek veled egyet (pro, kontra - tudod már írtam) és kész."

Semmi tényt nem írtál. Belinkeltél egy vitézi rendes dicshimnuszt. De ilyet tudunk írni Gyurcsányról is, ez mese.

 

Írj tényeket, hogy miért kellett

  • 2 óra alatt döntenie, hogy
  • miért kellett bizonytalan dolgokra alapozva döntenie,
  • hol fogalmazódott meg pontosan a nyomás a tengelyhatalmak részéről a belépésre? Ennek ellen lehetett-e állnia? Ha nem, akkor addig miért sikerült, miért pont akkor nem sikerült?
  • mivel lehet magyarázni, hogy a háborúba egy olyan oldalon lép be, amiről ő is azt állította, hogy vesztes lesz?

 Érdekelnek a tények, lehet, hogy rosszul látok valamit, de sajnos egyelőre csak egy mese történetet adtál elő, amit Gyurcsányról is bizonyára tudnának írni a hívei.

Ezeket olvastam mostanában a témában:

https://www.libri.hu/konyv/ungvary_krisztian.horthy-miklos-17.html  A hadba lépés körülményeiről konkrétan a 65-80. oldalakon van szó. Le van írva részletesen, mi történt, hasonlóan a kiugrási kísérletről is (az 20 oldalon keresztül van leírva. )

https://www.libri.hu/konyv/romsics_ignac.a-horthy-korszak.html

 

javasolhatsz persze mást is, érdekel, de annyi megjegyzésem van, hogy mondjuk egy Horthy önéletrajzi önfényezés lehet érdekes de az már inkább szépirodalmi téma :-)

mire gondolsz, hogy nem objektív és milyen kritikát kapott? Szerintem, ha a történéseket írja le forrásmegjelöléssel, akkor a nem objektívség ott történhet meg, hogy máshova rakja a hangúlyokat vagy egyes fontos megtörtént dolgokat elhallgat. Ha van ilyen, érdekel.

Tételes listát tuti nem. Számomra egyébként nem érthető, hogy egy infó fórumon, miért nehéz beírni bármit is a keresőbe? Kb. 20 éve olvasok Ungvárytól, Ungáryról cikkeket - rendszertelenül, ahogy megjelennek. Szerinted én konkrétan emlékeszem, hogy 2005-ben mivel és ki kritizálta? Nyilván a tény, hogy kritizáltak megmarad. Utána keresve, van amit még régebben olvastam. Kérem használd a google-t...azért segítek:

http://www.eszmelet.hu/werth_mark-egy-nemletezo-tortenesz-egy-letezo-pr…

https://mindenszo.hu/szakacs-arpad-mattot-adott-a-liberalis-ungvary-kri…

 

Kb, 10-15 alkalommal találkoztam hasonló kritikákkal, ennek ellenére vannak jó meglátásai, írásai (tudod szubjektíven, amiket én annak találok, kb. mint ahogy Horthyt is követendő államférfinak... :) )

 

szerk. 

A 2. cikket egyébként Franko kolléga is elolvashatja, lehet ismerős lesz... 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A 2. cikket egyébként Franko kolléga is elolvashatja, lehet ismerős lesz... 

Ah, Szakács Árpád? Ő nem történész, közelében nincs a tudományos igényességű történelemnek, jogot tanult, de azt se tudta befejezni, inkább cikkeket írt. Szakács Árpád se Romsics, se Ungvári lába nyomába nem jár, nemhogy mattot adott neki vagy bármiben is kritizálni tudta volna az adott időszak történelemtudományi feldolgozását... tudod, nem látok semmiféle hivatkozást például egyik cikk alatt sem, és mind a kettő szimpla csapongó ömlengés, de tényadatokkal cáfolni egyik se képes.

Akik fogékonyak az ilyen alap nélküli dolgokra, mint te is, azokat valóban el tudja kápráztatni ez a fajta bayeri riposzt, csak ettől még egy karcolás nem esik a konzisztens történelemtudomány felületén. Szóval ismét az alapproblémánál vagyunk: egy súlyba teszed egy képzettség nélküli újságírók alap nélküli konfabulációit kettő kiemelkedő történész hivatkozásokkal és tényadatokkal teli több évtizedes kutatásaival szemben. Csak azért, mert a világnézetedhez jobban illik egy konfabuláció.

Pont ugyanazokat a paneleket hozod, mint egy laposföldhívő. Gondolod, hogy a laposföldhívőknek nincsenek meg a maguk Szakács Árpádjaik, akik a maguk portáljain publikálnak maguknak cikkeket arról, hogy mattot adtak a tudománynak?

Valami érdemi reakció a libsi-tipusó ömlengésen kívül?

 

ps.

Hát bocsi, ha nem fogok Lenintől, Marxtól, Kádártól, Gyurcsánytól, sem a fizetett bértollnokakitól stb. idézni - ez van.

Azonkívül, hogy neked kínos, hogy magyar vagy, te ilyen látens laposföldhívő vagy? Tudod, ahogy vannak a látens homoszexuálisok is, mert pont úgy tolod ezt a "laposföld-dolgot"... Csak kérdem...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Valami érdemi reakció a libsi-tipusó ömlengésen kívül?

Ez nem libsi típusú ömlengés, hanem tény, hogy Szakács Árpád semmiféle hivatkozással nem támasztotta alá a meséjét. Te találtál bármi hivatkozást az írásában? Idéznéd?

Hát bocsi, ha nem fogok Lenintől, Marxtól, Kádártól, Gyurcsánytól, sem a fizetett bértollnokakitól stb. idézni - ez van.

Egyikük se írt szerintem tudományos igényességű történelmi publikációt, tehát miért is kellene tőlük idézni?

Másrészt miért gondolod, hogy Szakács Árpád nem bértollnok? Mi a bértollnok definíciója nálad? Ugyanis Szakács Árpád semmivel sem támasztja alá az írásait, azok lógnak a levegőben, mint a pozsonyi csata forgatókönyve, a fizetését pedig konkrétan olyan helyekről kapja, ahol ideológiát és propagandát gyártanak. Mi a bértollnok definíciója nálad?

Azonkívül, hogy neked kínos, hogy magyar vagy, te ilyen látens laposföldhívő vagy? Tudod, ahogy vannak a látens homoszexuálisok is, mert pont úgy tolod ezt a "laposföld-dolgot"... Csak kérdem...

Nem kínos, hogy magyar vagyok, az a kínos, hogy történelemhamisítók próbálják kisajátítani maguknak a magyarságot és konfabulálnak dicső múltat, miközben az a múlt nem kifejezetten dicső. Ez okoz szekunder szégyent.

A laposföldes példát azért szoktam használni, mert a vitapartnerek többsége nem laposföldhívő és kristálytiszta logikával képesek rámutatni a laposföldhívők érvelési hibáira és tarthatatlan tudománytagadására, miközben a saját rögeszméjüket tekintve vakfoltjuk van ugyanerre, pedig ugyanúgy látszik, hogy logikai rések vannak a világképükön, ugyanúgy dilettánsok írásaira hivatkoznak a tudománnyal szemben és ugyanúgy érzelmeik vannak tények helyett.

1, Nem neked válaszoltam a linkekkel

2, A másikkal ezek szerint nem volt bajod, ergo a lényeg számodra az ömlengés

3, Másodszor rakok linket (pedig info fórumon lehetne ugye keresni is,), nyilvánvalóan szándékosan keresve a szélsőségesebbeket (gondolom ez sem ment át) - bár Szakácsot csak miattad dobtam bele,mert sejtettem hogy laposföldezni fogsz - és nem is állítottam, hogy egyetértek vele

 

 

mire gondolsz, hogy nem objektív és milyen kritikát kapott?

 

Hah, nem fogsz kapni ilyen tételes listát... :D

 

Ah, Szakács Árpád? Ő nem történész, közelében nincs a tudományos igényességű történelemnek, jogot tanult, de azt se tudta befejezni, inkább cikkeket írt.

Te az vagy? Pont ezért engedted el a másik cikket és Szakácsot miért is miattad idéztem (látom nem ment át a célzás, biztos laposföldznem kellett volna), íme idézem:

"Klasszikus liberális cselvetés. Egy kis csúsztatással valótlan nyilatkozatot adunk valakinek a szájába, majd ezt a hazugságot megcáfoljuk. "
Ezért szántam neked a linket."

Ennek fényében neveztem (és tartom is) liberális-önmlengésnek a kéretlen reagálásod.

Ha érdekel tetszőlegesen cserélheted a szavakat:

https://www.google.com/search?q=Ungv%C3%A1ry+Kriszti%C3%A1n+kritka&oq=U…

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

1, Nem neked válaszoltam a linkekkel

Nem? Ezt kinek írtad akkor a végén: "A 2. cikket egyébként Franko kolléga is elolvashatja, lehet ismerős lesz..."?

2, A másikkal ezek szerint nem volt bajod, ergo a lényeg számodra az ömlengés

Mind a kettőt megemlítettem, szerintem olvasd el újra a hozzászólásomat, lehet, hogy felületesen olvasol és/vagy nem érted meg a leírtakat... ez is sok minden megmagyarázna az olvasottságoddal kapcsolatban.

3, Másodszor rakok linket (pedig info fórumon lehetne ugye keresni is,)

Harmadik pontban másodszor? :)

Te az vagy? Pont ezért engedted el a másik cikket és Szakácsot miért is miattad idéztem (látom nem ment át a célzás, biztos laposföldznem kellett volna)

Mármint történész? Nem, nem vagyok történész, de pont ezért a történészekkel vagyok egy állásponton a témában, akik vélhetően szakértői a témának és szilárd, konzisztens és koherens világképük van. Ellentétben Szakács Árpáddal, akinek nincs szilárd, konzisztens és koherens világképe, illetve nem támasztja alá az állításait tényadatokkal. Laposföldezhetnél is akár, csak eléggé hülyén veszi ki magát, hogy szelektíven hiszel a tudománynak, aztán laposföldezel.

Lehet vitázni Ungvárival vagy Romsiccsal, a tudomány lényege a vita, csak akkor le kellene tenni az asztalra tudományos igényességű publikációkat, forráskutatással, elemzésekkel, tényekkel, egyebekkel. Na, ilyet nem olvastam egyik hivatkozásod tollából sem, csak hipotéziseket és meséket, amelyek lógnak a levegőben, mint például a pozsonyi csata forgatókönyve is.

Klasszikus liberális cselvetés. Egy kis csúsztatással valótlan nyilatkozatot adunk valakinek a szájába, majd ezt a hazugságot megcáfoljuk.

Á, én ezt szalmabáb érvelésnek ismerem, Szakács Árpád is műveli amúgy, akkor ő ezek szerint klasszikus liberális?

Ennek fényében neveztem (és tartom is) liberális-önmlengésnek a kéretlen reagálásod.

Attól lett ömlengés, hogy hiányoltam a tényeket és/vagy a tényekre való hivatkozást? Áh, ismét megvilágosodtam, tehát liberális tudomány az a tudomány, amelyik tényekre hivatkozik, konzervatív tudomány az, amelyik az érzelmekre és érzésekre?

Úgy tűnik, Ungvárynál elszakadt a cérna :-)

:-)

 

Szakács Árpád közismert kormánypárti médiaszemélyiség és üzletember, aki emlékezetpolitikai és történettudományi kérdésekben nyilvánít véleményt úgy, hogy a tudományos igényű beszédmód alapelveit minden megszólalásával semmibe veszi, és kizárólag a népszerűség és az anyagi jövedelmezőség szempontjaira tekint. Szemben azokkal, akik állításaikat konkrét források alapján logikus érvekre építik, Szakácsnak egy vezérlő elve van: annak az állításnak a sulykolása, hogy minden rosszról az általa a posztkommunisták és a balliberálisok jelzőkkel ellátott személyek tehetnek – akik közé persze nem érti bele Pozsgay Imre PB-tagot, Raffay Ernő III/III-as besúgót és a „Magyarságkutató Intézet” más kommunistáit stb. Vagyis azokat, akik a fideszesség szenteltvizével lemoshatták korábbi bolsevik énjük szennyét, és üdvözülhettek az új NER-vallásban.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-szellemi-alvilag-szakacs-arpad-82693…

Hm egyiknél sincs szerző, meg Magyar Nemzet...most mit mondjak, ez is csak egy újság nem tudományos folyóirat, a szerzők sem a történelem tudósok. Egy hajszállal sem jobbak, mint az általam linkelt két cikk. Egy különbség van, neked ez a szimpatikus. kb, mint a laposföldhívőknek, hogy a NASA régi héber szó és átverést jelent.

Ilyenekkel teli a net Ungváry ellenében is:

https://index.hu/belfold/2015/01/24/plagiummal_gyanusitjak_ungvary_kris…

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/mese-a-zsido-joletrol-90944

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Hm egyiknél sincs szerző, meg Magyar Nemzet...

Amit én linkeltem, azt maga Szakács Árpád írta, és mind a kettőnél ott a szerző. Neked diszlexiád van amúgy?

Ilyenekkel teli a net Ungváry ellenében is: https://index.hu/belfold/2015/01/24/plagiummal_gyanusitjak_ungvary_kris…

Aham, és ez gyanúsítás is maradt, ugyanis Bolgár nem írta le a kifogásait: "A vádakat Ungváry visszautasította és arra szólította fel Bolgárt, hogy írja le a kifogásait."

A gyanúsítás meg ugye kevés dolog, én is gyanúsíthatlak téged diszlexiával és te is visszautasíthatod és felszólíthatsz, hogy írjak bizonyítékokat, attól még ez a hozzászólás nem linkelhető annak bizonyítékaként, hogy diszlexiás vagy. Márpedig te most Ungváry kapcsán ezt a logikai láncot húztad fel.

A szerzőt én néztem be, letekertem a cikkhez, végig olvastam az alján meg nincs név.

diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar. 

Ez inkább nálad van, ugyanis az, hogy nem látod (jelen esetben figyelmetlenül a cikk alján kerestem a szerző nevét), nem felel meg a diszlexia fogalmának, esetleg úgy, hogy ezt laposföldön tesszük, ez utóbbit én nem tudom, annak te vagy a tudora.
 

Miután a net tele laposföldesekkel, szittya-lelkűekkel, neked nem tetszőkkel...tudsz-e idézni valami cáfolatot neked tetsző személy tollából? Ha nem túl megerőltető.
 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ez inkább nálad van, ugyanis az, hogy nem látod (jelen esetben figyelmetlenül a cikk alján kerestem a szerző nevét), nem felel meg a diszlexia fogalmának, esetleg úgy, hogy ezt laposföldön tesszük, ez utóbbit én nem tudom, annak te vagy a tudora.

Miért nem idézed be a következő pár mondatot? "Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. [...] Az olvasott szöveget nehezen és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni."

Így ezzel csak bizonyítod, hogy nem olvasol figyelmesen és nem tudod visszaadni az olvasott szöveg lényegét... és nálad ez már a sokadik félreolvasásod és/vagy hiányos olvasásod ebben a szálban.

Miután a net tele laposföldesekkel, szittya-lelkűekkel, neked nem tetszőkkel...

Látom, ismét érzelmi szintre viszed a dolgot...

tudsz-e idézni valami cáfolatot neked tetsző személy tollából? Ha nem túl megerőltető.

Ezt olvasd el esetleg, figyelmesen, lassan, értően, nekem itt van a könyvespolcomon: Magyarország története a XX. században, Romsics Ignác, 2010., ISBN: 9789632761794

Beidézhettem volna, nincs jelentősége - az áttekerem és a "Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. [...] Az olvasott szöveget nehezen és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni." igen távol áll egymástól, ellenben nálad elég erőteljesen jelentkezik, íme:

 

tudsz-e idézni valami cáfolatot neked tetsző személy tollából? Ha nem túl megerőltető.

Idézet fogalma:

https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Id%C3%A9zet

Ezt olvasd el esetleg, figyelmesen, lassan, értően, nekem itt van a könyvespolcomon: Magyarország története a XX. században, Romsics Ignác, 2010., ISBN: 9789632761794

Ez nem megy? Kolléga...enyje, no... :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Új Horthy(t is érintő) könyv:

Se fasiszta honvesztő, se makulátlan honmentő: új kötet segít továbblépni a Horthy-vitában

A XX. század eleji Európában tábornokból lett államfők pályáját hasonlítja össze egy új könyv, melynek segítségével a Horthy Miklósról szóló viták is egészen más megvilágításba helyezhetők – erről szól podcastunk, a HetiVálasz 73. adása. Vendégünk a Honmentők / honvesztők című kötet szerzője, Romsics Ignác történész. Hogyan válhatott nemzetegyesítő a „finn Horthy Miklósból”, ha egyszer az ottani fehérterrornak sokkal több áldozata volt? Mit kezd Románia a sátánt zsidónak tartó Ion Antonescuval? Jöhet-e még olyan történelmi pillanat, amikor katonatisztek lépnek politikai szerepbe Európában? Ezekről is szó volt műsorunkban.

https://www.valaszonline.hu/2021/05/20/romsics-ignac-honmentok-honveszt…

Na, milyen jó neki. Te meg az új liberális barátodat a HUP-on - ahogy elnézem az utolsó fél éves aktivitásod - Gyurcsány, Fidesz, Kocsis, zsidózás, Index, stb... 

Látod, nem csak a szakma hozat össze :) Azért szerintem ez is tök jó...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Én úgy látom, hogy téged nem érdekelnek és nem is befolyásolnak a tények.

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy jól látom-e, hogy ez így van, illetve ha igen, akkor mi alapján érdemes dönteni egy emberről pl Horthy-ról? Én úgy vettem észre, hogy te a tényektől elrugaszkodott mítoszokat kedveled, azok alapján döntesz, mert azok hatnak az érzelmeidre. Jól vettem ezt észre és ha igen akkor ez a helyes út pl Horthy megítélésében szerinted másnak sem kell a tényekkel foglalkoznia az egy haszontalan dolog és elegendő csak mesékre és mítoszokra alapozni, amikor a múlt történéseit megítéljük? (vagy esetleg pl Horthy esetében elegendő a saját önfényezését vagy a menye által írt fényező írásokat elolvasni?)

Persze erről azt gondolsz, amit akarsz - tudod, ez a demokrácia egyik pozitívuma.

El vagy te tévedve, a demokrácia nem azt jelenti, hogy ha a többség szerint a Föld lapos, akkor a Föld valóban lapos. A demokrácia azt jelenti ,hogy véleményed lehet arról, hogy a Föld lapos, sőt, nyugodtan írhatsz is arról, hogy a Föld lapos, de el kell viseld azt is, hogy hülyének néznek és kérni fognak bizonyítékokat a témában. És a demokrácia továbbra se jelenti azt, hogy ha nem hozol bizonyítékokat, akkor a véleményed pont olyan értékes és egy súlycsoportba állítható azzal a véleménnyel, amelyet egy konzisztens tudományos rendszer támaszt alá.

Ugyanez igaz a történelemtudományokra és az irodalomra is.

http://www.vitezirend.com/rovatok/horthy-miklos/a-horthy-csalad/info/

Micsoda független portál...

 A demokrácia azt jelenti ,hogy véleményed lehet arról, hogy a Föld lapos, sőt, nyugodtan írhatsz is arról, hogy a Föld lapos, de el kell viseld azt is, hogy hülyének néznek és kérni fognak bizonyítékokat a témában

Nyilván, ahogy neked is, sőt, azt is, hogy esetleg a többség sem ért veled egyet. Ez a lapos Föld becsípődött, de itt nem egzakt tényekről, hanem politikai beállítottságról, elvekről, szemléletről van szó. Szerintem Horthy követendő ember, szerinted nem, szerintem Ady szerelmi költészete fantasztikus, de züllött élete, instabil jelleme nem igazán követendő példa, szerinted meg igen. Ettől a Föld gömbölyű...

Welcome :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nyilván, ahogy neked is, sőt, azt is, hogy esetleg a többség sem ért veled egyet.

De te jöttél a demokráciával, én csak leírtam, hogy a demokrácia nem az, amit annak vélsz. És ezt úgy látom érted is a laposföld példán.

Ez a lapos Föld becsípődött, de itt nem egzakt tényekről, hanem politikai beállítottságról, elvekről, szemléletről van szó.

Bocsánat, de történelemben és irodalomban is vannak egzakt tények és az elvek, beállítottságok és személetek is egzakt dolgok.

És most előre is bocsánat ismét, de mit várjak olyan ember világértelmezését tekintve, aki nem ismeri fel egy írásban a szarkazmust és betűhíven próbál idézni egy szatírából, alátámasztandó a maga igazát, holott a szatíra pont az ellenkezőjéről szól?

Szerintem Horthy követendő ember, szerinted nem, szerintem Ady szerelmi költészete fantasztikus, de züllött élete, instabil jelleme nem igazán követendő példa, szerinted meg igen.

Semmi gond, szerintem meg egyszerűen hülye vagy a történelemhez és az irodalomhoz és eddig nem tudtál meggyőzni az ellenkezőjéről, na? Színes a világ?

Ettől a Föld gömbölyű...

Nem, nem ettől. Ettől teljesen függetlenül.

Ettől a Föld gömbölyű...

Nem, nem ettől. Ettől teljesen függetlenül.

Bocs, a "még" lemaradt - remélem érted, ezt nem szarkazmusnak szántam, pedig az is lehetne.

Semmi gond, szerintem meg egyszerűen hülye vagy a történelemhez és az irodalomhoz és eddig nem tudtál meggyőzni az ellenkezőjéről, na? Színes a világ?

Nem akartalak meggyőzni az ellenkezőjéről, A hozzád hasonlóan vélekedő embereket sem meggyőzni nem lehet, sem elfogadtatni velük, hogy vannak, akik másként vélekednek bizonyos dolgokról. Az, hogy a Föld gömbölyű, hogy vannak az irodalomban, történelemben egzakt tények, nem változtat ezen, hiszen a más vélemény, beállítottság ettől független. A kinti hőmérséklet elég egzakt, maga az időjárás is.
A "kellemes idő van kint" mégis mást fog jelenteni egy eszkimónak, egy Egyenlítő menti embernek az amazonasi őslakosnak és neked is. 
A politika pedig még ettől is bonyolultabb. Már pedig Ady, Horthy megítélése itt elsősorban politikai alapon történik, ha nem így volna, akkor az összes írás kb. hasonlóan vélekedne bármely személyről. Valahogy még sem így volt. Nem kell itt bonyolítani, ha az átkosban jártál iskolába és vannak gyerekeid, akkor pontosan tudod mennyit "változott" az történelem és irodalom. Az pedig, hogy ezeken túlemelkedve te pontosan láttad akkor és látod most is ezeknek az meghamisítatlan voltát, megítélésed hibátlan és független, ne haragudj, de mosolyra késztet. Igen színes a Világ - szerintem is. :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nem akartalak meggyőzni az ellenkezőjéről, A hozzád hasonlóan vélekedő embereket sem meggyőzni nem lehet, sem elfogadtatni velük, hogy vannak, akik másként vélekednek bizonyos dolgokról.

Én teljes mértékben elfogadom, hogy vannak, akik másképp vélekednek a dolgokról, tudom, hogy léteznek laposföldhívők, miért tagadnám?

Az, hogy a Föld gömbölyű, hogy vannak az irodalomban, történelemben egzakt tények, nem változtat ezen, hiszen a más vélemény, beállítottság ettől független. A kinti hőmérséklet elég egzakt, maga az időjárás is.

Ugyanígy a történelem és az irodalom is egzakt... megtörtént, megírták.

A "kellemes idő van kint" mégis mást fog jelenteni egy eszkimónak, egy Egyenlítő menti embernek az amazonasi őslakosnak és neked is.

De te nem kellemes időről beszélsz, hanem gyakorlatilag történelemhamisításról, pont ugyanazt teszed, mint egy laposföldhívő, aki figyelmen kívül hagyja azokat a konzisztens tényeket, amelyek megcáfolják a világnézetét, csak te ezt a történelem és az irodalom mezején teszed. Horthy emlékirata és szűk környezetének az emlékei nem objektívek, az objektív tényeket viszont kerülöd a témában, mert ellentétesek a világnézeteddel és inkább Horthy emlékiratainak hiszel, amelyek egy része szimpla konfabuláció.

Nem kell itt bonyolítani, ha az átkosban jártál iskolába és vannak gyerekeid, akkor pontosan tudod mennyit "változott" az történelem és irodalom.

A történelemtudomány ugyanúgy tény- és bizonyíték alapú, mint bármelyik másik tudomány, akkor és annyit változik, amikor és amilyen új tények vagy új bizonyítékok kerülnek elő és az új álláspont is konzisztens. Egy alátámasztás nélküli hipotézis vagy egy politikai nyomás nem tény és nem bizonyíték, te most itt kevered a történelemtudományt a propagandával és a politika vezérelte történelemhamisítással, aminek a legjobb friss példája a pozsonyi csata című remekmű.

Én kellemes időről beszélek. Egy személy megítélése nem egzakt. Sőt a tettei megítélései sem azok. Pl. ha éjjel besurransz hozzám gonosz szándékkal és én keresztül lőllek, akkor tulajdonképpen gyilkosságot követtem el, de a törvény szerint önvédelmet, nem fognak elítélni. A szüleid szemében gyilkos leszek, a gyerekeim szemében a megmentőjük. Szerintem ez sem fog átmenni, majd lesz lapos Föld :)

A  történelem tudomány pedig pont úgy kamu, mint a politika. Nincs objektív kutatás, legfeljebb az őskorról. A többibe beleszól a kutató(k) viszonyulása, a támogatók érdeke, a regnáló hatalom. Nem baj, hogy te hiszel az objektív történelemben (pláne a XX. sz.-dal kapcsolatban) szíved joga.
Ne maszatolj kérlek, az átkosban bizony volt Magyarország felszabadítása (valójában megszállás), volt ellenforradalom (valójában a nép töke tele volt a Rákosiék hülyeségével) meg a Négy páncélos és a kutya is volt, hős szerető szovjet katonákkal.
 

ps.:

Te azért szégyeled kicsit, hogy magyar vagy, igaz?
 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Pl. ha éjjel besurransz hozzám gonosz szándékkal és én keresztül lőllek, akkor tulajdonképpen gyilkosságot követtem el, de a törvény szerint önvédelmet, nem fognak elítélni. A szüleid szemében gyilkos leszek, a gyerekeim szemében a megmentőjük. Szerintem ez sem fog átmenni, majd lesz lapos Föld :)

Igen, ez így lesz. De ettől még az egy megtörtént tény, hogy lelőttél. Te viszont objektív tényeket hamisítasz meg egy konfabuláción alapuló estimesére hivatkozva és ha valaki nekikérdez, hogy az estimesén kívül van-e bármi, ami alátámasztja ezt, akkor jössz azzal, hogy jogod van a véleményedhez. Pont úgy viselkedsz, mint egy laposföldhívő.

A  történelem tudomány pedig pont úgy kamu, mint a politika. Nincs objektív kutatás, legfeljebb az őskorról. A többibe beleszól a kutató(k) viszonyulása, a támogatók érdeke, a regnáló hatalom. Nem baj, hogy te hiszel az objektív történelemben (pláne a XX. sz.-dal kapcsolatban) szíved joga.

Aha, igen, fogalmad sincs a történelemtudományról és annak működéséről.

Ne maszatolj kérlek, az átkosban bizony volt Magyarország felszabadítása (valójában megszállás), volt ellenforradalom (valójában a nép töke tele volt a Rákosiék hülyeségével) meg a Négy páncélos és a kutya is volt, hős szerető szovjet katonákkal.

Mutass tudományos alaposságú írást erről, kérlek. Egy tankönyv vagy egy propaganda írás nem tudományos igényességű, ha annak gondolod, akkor megvan az oka, hogy miért vannak ilyen gondolataid a témáról.

Te azért szégyeled kicsit, hogy magyar vagy, igaz?

Nem, nem szégyellem. Szekunder szégyent viszont szoktam érezni.

"fogalmad sincs a történelemtudományról és annak működéséről."

én már megmondtam, hogy ő a történelemtudomány gyuri23-a :-)   (már ha követed a klíma meg covid témákat itt a hupon...)

 

 

"Nem, nem szégyellem. Szekunder szégyent viszont szoktam érezni."

Szerintem ne legyen, mert nem hiszem, hogy ilyen téren rosszabbak lennénk, mint egy átlag másik nemzet. Alapvetően a tájékozatlanság és az iskolarendszer a felelős az ilyenért. Az persze igaz, hogy az iskolarendszert meg a politikusok szabályozzák. Na jó, őket meg mi választjuk... :-) És mondjuk a mostani iskolarendszerrel szerintem ez csak rosszabb lett. Jelentősen. A mostani rendszer célja pont az ilyen emberek kinevelése, akik ideológiai alapon gondolkoznak, illetve hát pont hogy nem gondolkoznak, hanem azt mondják, amit a szájukba adnak...

 

 

és az iskolarendszerrel kapcsolatban egy rövid dolog, ami bennem megragadt: (nem tudom, hogy igaz-e), de egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogy a zsidóknál első volt mindig is az iskola építés. Ha egy zsidó közösségnek nem volt elég erőforrása templomot és iskolát is építeni, akkor mindig az iskolát építette meg először.

A mostani rendszer célja pont az ilyen emberek kinevelése, akik ideológiai alapon gondolkoznak, illetve hát pont hogy nem gondolkoznak, hanem azt mondják, amit a szájukba adnak...

Igen, de igazából az a szerencsénk, hogy ehhez is balfaszok, hogy ilyenné tegyék az iskolarendszert, mert kontraszelekcióval kerülnek pozícióba az embereik.

de egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogy a zsidóknál első volt mindig is az iskola építés. Ha egy zsidó közösségnek nem volt elég erőforrása templomot és iskolát is építeni, akkor mindig az iskolát építette meg először

Van benne valami, mert például analfabéta zsidó nem igazán létezett, illetve intellektus szerint voltak a sheyneh és a prosteh zsidók a rangsorban, ahol a prosztó szónak ugye ismerjük a jelentését. :)

Ha érdekel még a Horthy téma, itt néha-néha előkerül meg sokminden más is, ami kapcsolódik:

 

Romsics Ignác – Hogy magyar a magyarban ne ellenséget lásson

 

https://azeletmegminden.hu/042-romsics-ignac-podcast/

 

a szokásos Romsics minőség... Az apropót adó(???) könyvet, a Honmentők / Honvesztők-et olvastam, szerintem nagyon jó.

 

lentebb a linken van kivonatos tartalom is

pl:

Hány generációnyi időnek kell eltelnie, hogy az ősök sérelmei miatti ellenségeskedést a leszármazottak maguk mögött tudják hagyni?

Fenntartható-e hosszú távon ez a meghasonlott történelmi emlékezet? Vagy törvényszerű, hogy a ez még sokáig fennmarad? A megosztó állami emlékezetpolitika szerepe ebben. Az emlékezet kisajátítása és az ellenségképzés az utóbbi húsz évben. A Terror háza múzeum problémás narratívája.

Hol csúszott félre Horthy Miklós, ha a politikai életbe közvetlenül sokáig nem szólt bele? Hadbalépés a Szovjetunió ellen.

Miért nem tudott a két háború közötti befektetés az oktatásba a politikában is sikerekre, bölcs döntésekre konvertálódni? Egy elveszett, de legalábbis pályáját befutni nem tudó nemzedék. A falusi iskolaprogram.

Fenntartható-e hosszú távon ez a meghasonlott történelmi emlékezet?
 

Hát ez bizony kurva jó kérdés...

Szerintem le kell számolnunk a meghamisított történelmünkkel...

https://hup.hu/node/175234

https://hup.hu/comment/2682304#comment-2682304

Pár hete volt ez sztori. A történelem hamisítás - bár szerintem inkább a mélységesen mély szakmai alkalmatlanság - egy példája és a magyarságkutató vicc intézet újabb szégyene.

 

Nyilván a fő felelősök azok, akik egy ilyen vicc intézetet létrehoznak és az adófizetők milliárdjaiból fenntartják.

Egy linket azért elfogadnék.

Az meg tény, hogy valami nem kóser az utóbbi 150 (hódoltság alatt töltött) évben felvázolt eredettörténetünkkel. Hogy az igazság kiderítése közben hibák is becsúsznak? Ez csak természetes.

Szerintem ez az egy részlet mindent elmond a témáról és arról is, hogy a magyarságkutató vicc intézettel mi a probléma és mennyire gőzük nincs arról, hogy mi a történelem tudomány

OK, ok, annyit a magyarságkutató vicc intézet védelmében, hogy szerintem nem is akarnak tudományosak lenni, valójában egy meseintézet, mítoszokkal meg legendákkal. Nem csodálkozék, ha még a szíriuszról jövő fény csavarodása meg a DNS közötti csavarodás között is párhuzamot jelentetnének ki:

 

 

Egy magyar nyelvemlék 400 évvel régebbi, mint a Halotti beszéd: egy avar kori tűtartó felirata – az intézet szerint

[...]

A Telex arra hívja fel a figyelmet, hogy más kutatók szerint azon az avar kori rovásemléken más áll, mások még abban is bizonytalanok, milyen nyelven van írva az a szöveg, illetve nagyon kevés a korai magyar és az avar rovásfelirat, így azt sem könnyű eldönteni, hogy egy-egy vonás egy tárgyon írás vagy dísz, így Fehér Bence állítása egy a hipotézisek sorában. 

https://magyarnarancs.hu/tudomany/baszjad-izut-szenzaciot-jelentett-be-…

lehet, hogy én vagyok rossz szövegértelmezésben, de nekem nem úgy tűnik, hogy a magyarságkutató vicc intézet Klasszika-filológiai Kutatóközpontjának igazgatója  ezt hipotézisnek szánná de az sem ezt erősíti, hogy a neten végigment ez a baromság anélkül, hogy a magyarságkutató tiltakozott volna, mert ez csak egy nagyon gyenge lábakon álló hipotézis:

 

A jász faluban, Jánoshidán föllelt tűtartó mihez ad kiegészítést, megerősítést?

– Jelenleg a jánoshidai tűtartón olvasható a legvilágosabban magyar nyelvű szöveg, ezért megkerülhetetlen; de azért is, mert a legjobb példája a korszak egy érdekes tárgycsoportjának, a szöveggel és vallási jelképekkel díszített tűtartóknak, márpedig a köznép nyelvére és hitvilágára ezek lehetnek kiváló források.

Ez konkrétan történelem hamisítás. Persze ezek a magyarságkutató viccemberek csak a hatalom bábjai, mert szükség van rájuk is amikor szavazatra kell váltani a dolgokat bármekkora hülyeséget mondanak is

"Zavar, hogy az embereknek nyílik a csipája?"

Szerintem jogos elvárás, hogy ne hülyék uralják a történelemtudomány(?) egy részét egy országban. Gondolom, ezzel te is egyetértesz.

 

 

De tényleg ne izgasd fel magad! Kásler meg ezek a magyarságkutató vicc intézetesek csak bábok, pont azért rakták őket oda, mert közük nincs a tudományhoz és tudománytalan butaságokat beszélnek. Mindenesetre megfelelnek az elvásároknak, az tény.

"Határeset. :)"

kis hullám volt csak :-)

Egyébként ha meg komolyan vesszük, akkor a baszjad izütre kidob egy rakat másikat:

pl:

A Tihanyi alapítólevélnél négyszáz évvel korábbi magyar nyelvemlék került elő

https://hirado.hu/cikk/2021/09/17/a-tihanyi-alapitolevelnel-negyszaz-ev…

 

Ebben a címben sem találom a feltételes módot, de Hevi biztos megtalálja, ő jobban tolja a nyelvészkedést, azért is kapott rá erre a Baszjad Izütre :)

 

utóirat:

Egyébként érdekes, hogy milyen gyorsan betagozódott "sajátjaihoz", a Baszjad Izüt hívők sorába, 5 perce még nem tudott semmit de nem volt szüksége tudományos alaposságra a döntéséhez :-)

én magyargyűlölőknek azokat nevezném, akik a magyar történelmeg hamisítják. Ez egyelőre a magyarságkutató vicc intézet.

 

Ha majd a szíriuszi fény csavarodása és a magyar DNS között is kimutat valamit ez a vicc intézet, szólj! :) Nincs kétségem, hogy bekajálod majd azt is.

 

a tudományról alkotott ismereteid gyuri23 szintje körül vannak. Ez van, nem hiszem, hogy ez már változni fog.

hahaha, ezeket te írtad, ezzel nyitottad a személyeskedést, bocs.

 

"Az, hogy te nem érted, hogy mi miért történik a tudományon belül, az a saját problémád."

 

"Nem izgulok, csak az elemi érvelési- és vitakultúrának hiányára mutattam rá."

 

okok, nem gondoltam egy pillantig sem, hogy itt érdemi vita lesz, te szimplán fogékony vagy az ilyen áltudományos mantrákra, ha belerakják a magyarságot, akkor már elalélsz és igaznak gondolod, ilyenkor az agyad kikapcsol és nem foglalkozik azzal, hogy mekkora baromság történt egyébként. Ez van. Te vagy a célközönsége a Kásler meg a magyarságkutató viccegylet agymenéseinek. Örülj neki, hogy mennyi milliárdot költ rád az állam! :-)

Nem lep meg, hogy képtelen vagy még egyszerűbb mondatokat is értelmezni.

Tudod, veled vitázni nem lehet, mert konkrétumok helyett csak a szar fröcsög a szádból.

Ha netán a felirat alapján elkezdenéd bizonyítgatni, hogy a fenti megfejtés szerinted miért nem helyes, akkor el tudnálak kezdeni komolyan venni.

Addig viszont csak egy vagy a sok alacsony minőségű agitátor közül.

"és az iskolarendszerrel kapcsolatban egy rövid dolog, ami bennem megragadt: (nem tudom, hogy igaz-e), de egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogy a zsidóknál első volt mindig is az iskola építés. Ha egy zsidó közösségnek nem volt elég erőforrása templomot és iskolát is építeni, akkor mindig az iskolát építette meg először."

 

 

"Nem meglepő módon Izrael toronymagasan vezeti a koronavírus-oltások számát tekintve a vírus elleni küzdelmet a világban"

[...]

"Izrael oltási gyakorlata és eredménye tehát messze kiemelkedő a világ országai között."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210115/friss-oltasabra-igy-allnak-a…

 

Gondolom, nem kell agyonmagyarázni...

Itt a nagy izraeli vakcinakísérlet eredménye: sokkal jobb a vártnál

Négymillió oltáson is túl van kedd este óta Izrael, amely nemcsak azért lett a világ legátoltottabb országa, mert többszörös árat fizetett a Pfizernek, hanem mert vállalta: három hónap alatt átoltja a teljes lakosságát, és nyilvánossá teszi az erről szóló adatokat. Az új járványlaboratóriumban olyan dolgok történnek, amit elhinni is nehéz. Vajon elég-e a nyájimmunitás eléréséhez, ha van elég vakcina? Hogyan lehet érdekeltté tenni a lakosságot az oltásokban? Tényleg behozhatja Magyarország Izrael előnyét a kínai és az orosz vakcinák tömeges érkezésével? Milyen lesz a világ első vakcinaigazolványa élesben?

https://www.valaszonline.hu/2021/02/17/izrael-oltas-pfizer-vakcina-nyaj…

Drága barátom, te továbbra sem érted a mondandóm. Nálad is szövegértési problémák vannak. Amiről te próbálsz folyamatosan oktatni, annak semmi köze ahhoz, amit én állítok.

Akkor megpróbálom -ha végre átment a példám lapos Föld nélkül- elmagyarázni.

Igen, tény hogy lelőttelek - ezt nem vitatom- csak rohadtul nem mindegy, hogy miért tettem, illetve többen is eltérően ítélik ezt meg. Tehát megérkeztünk. Nem vitatom, hogy Ady ekézte a magyarságot az 1908-at követő időkben, hanem azt mondtam, hogy fizetett tollnok volt. Te azt állítottad, hogy nem.
L a s s a n  í r o m:
Nem vitatom, hogy ezt tette, az okról viszont van egy véleményem, amive egyébként nem vagyok egyedül.
Nem vitattam, hogy Horthy belépett a II. Vh-ba. (Mondjuk ez a "két órás" dolog megmosolygtató - maradjunk annál, aki ezt leírta minimum hatásvadász volt.) Neked az volt a bajod, hogy én őt nagyszerű államférfinak tartom (megjegyzem Károlyi alig több, mint 20 évvel megelőzően demonstrálta, hogyan lehet ezt "másképp" csinálni (aztán románokkal és csehszlovákokkal volt tele a mai Magyarosrszág területe is), nos mindenki eldönheti melyik a jobb neki. A hangsúly az eldöntheti-n van. A tény, hogy ezt vagy azt tette, nem képezi vita tárgyát.

Ha jól emlékszem, te javasoltad, hogy az eu szkeptikusok miatt lehetne "két Mo." is. Neked nem azzal van bajod, hogy mi történt, te betegesen és arrogánsan üldözöd a veled egyet nem értőket, hatalmas lózungokkal.

Vegyél elő 1983-as történekem könyveket. Kérlek ne vitasd, hogy léteztek történelem könyvek 1983-ban. Hol volt az objektivitás? Ma hol van? Nálad hol van?
Érthető volt, kedves kolléga? :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nem vitatom, hogy ezt tette, az okról viszont van egy véleményem, amive egyébként nem vagyok egyedül.

Tudod, ez a kvintesszenciája a filozófiádnak, nagyrészt erre reagálok: a vélemény kevés a tudományok világában és a tényeket kurvára nem érdekli, hogy mennyien vagytok ezzel a véleménnyel. A Föld nem lesz azért lapos, mert sokan vannak, akiknek ez a véleménye.

Neked az volt a bajod, hogy én őt nagyszerű államférfinak tartom

Nem, nekem semmi bajom azzal, hogy minek tartod és milyen érzéseket táplálsz Horthy kapcsán, erre mindenkinek joga van.

A bajom azzal van, hogy mindezt próbálod racionalizálni és ehhez figyelmen kívül hagysz szilárd alapokon nyugvó tényadatokkal teli történelmi kutatásokat és mindenféle Szakács Árpádok meg Werth Márkok tények nélküli meséinek hiszel kétkedés nélkül, mert azok alátámasztják az érzelmeidet, ugyanis neked nem szilárd alapú tudásod, hanem érzelmeid vannak.

Ismert ennek a folyamatnak a pszichológiája, ugyanúgy benne vagy, mint egy laposföldhívő és belülről ugyanúgy nem látod, hogy mennyire nevetséges, de ahogy kívülről gond nélkül meg tudod állapítani, hogy egy laposföldhívő hol téved, úgy a te esetedben is kívülről gond nélkül meg lehet állapítani, hogy hol tévedsz. De mivel érzelem-vezérelt a hozzáállásod, ezért ész-érvekkel nem lehet meggyőzni, ahogy egy laposföldhívőt sem, mert a laposföld kapcsán nem a tudományos kíváncsiság a mozgatórugója, hanem valamivel szemben az érzelmek vezérelte identitása, ahogy neked is Horthy kapcsán. Ez a helyzet, kedves kolléga.

"Igen, nos ez a te véleményed."

szerinted van olyan, aki szerint helyes döntés volt belépni a vh-ba úgy, hogy 2 óra alatt dönt megbízhatatlan félinformációk alapján és ilyen előzmények és körülmények után? tolj már egy linket, hogy ki állít ilyet, légyszi, elolvasnám

"Kassa bombázására és a rahói vonatot ért repülőtámadásra déli 12 óra és 13 óra 10 perc között került sor. A tanúk három (!) illeve egy (!) repülőgépet jelentettek. Mindeközben a szovjet-magyar határszakaszon semmiféle ellenségeskedés nem történt. A támadás után két óra telhetett el további események nélkül, amikor Werth Henrik, a Honvéd Vezérkar főnöke Horthynál jelentést tett az incidensről és sürgette a szerinte megfelelő válaszlépést, azaz a hadiállapot kinyilvánítását, amit Horthy indulatból azonnal jóváhagyott."

 

Igazad van, bocs, nem gondolkozott két órát sem (rosszul emlékeztem, 2 óra telt el a támadás óta, de ezek szerint ő nem gondolkozott rajta ennyit)... Egy olyan támadáson, amiről tök bizonytalan információk voltak és azok is azt mondták, hogy 1 vagy 3 repülőgép hajtotta végre. Szégyen.

 

Ez kb olyan, mintha a délszláv háborúnál Barcs miatt 5 perc alatt hadat üzentünk volna Szerbiának... (bár ott legalább pontos infók voltak, szóval még az is enyhébb eset de az is szégyen lett volna)

A fenti esemény 1941. június 26-n volt.

 

Nem tudom, milyen hosszú időre gondolsz, de ezek meg pár nappal előtte történtek:

"[Horthy] a Barbarossa hadművelet megindulásakor [...] tartózkodóan reagált. Írt ugyan egy frázisokkal teli levelet Hitlernek, de egy szóval sem említette, hogy Magyarország is be kívánna kapcsolódni a hadjáratba, majd mindent megtett, hogy a német diplomaták számára ne legyen elérhető. Vezérkari főnökét és a hadügyminiszterét, az eltökélten háborúpárti Werth Henriket és Bartha Károlyt is leintette, holott azok már azzal riogatták, hogy a tisztikar esetleg puccsot is elkövethet, ha a kormányzó tétlen marad. Tartózkodó véleményében támaszkodhatott a kormánytagok többségére is. Bárdossy miniszterelnök az 1941. június 24-ei Minisztertanácson [...] kijelentette, hogy [...] 'ez nem a mi háborúnk' [...] Ezt követően a teljes Minisztertanácsot megszavaztatta a kérdésről és [egy szavazat kivételével] mindenki nemmel szavazott "

 

Egyébként annyit ehhez a témához, hogy mielőtt nem olvastam utána én is kb úgy gondoltam az általános és középiskolai emlékeim alapján, hogy a háborúba való belépés elkerülhetetlen volt. Most már másképp gondolom. Szerintem nektek is tájékozódni lenne érdemes.

FYI : 

numerus clausus (magyarul: „zárt szám”, értsd: korlátozott, maximált keretszám):

  • általános értelemben bármilyen maximált létszámkeretet alkalmazó szabály, törvény, legtöbbször egyetemi felvételekkel kapcsolatban,
  • a magyar közbeszédben a zsidóság egyetemi felvételi arányát korlátozó 1920. évi XXV. törvénycikk közkeletű elnevezése.

Numerus clausus szabályt leggyakrabban világszerte a zsidó hallgatók magas egyetemi felvételi arányának visszaszorítására alkalmaztak, de más etnikumokat is érinthetett (pl. az Egyesült Államokban feketéket, olasz-amerikaiakat).[1] A numerus clausus hol hivatalos jogszabály, hol nem hivatalos egyetemi irányelv formájában jelentkezett.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Numerus_clausus

Persze ezek nem voltak jó dolgok, de ilyen világ volt akkoriban. Szóval nem magyarországi sajátosság volt. 

A mai világban is károsnak tartom az úgynevezett "pozitív diszkriminációs" törekvéseket, meleg kvóta, ilyen kvóta olyan kvóta, az ugyanis egyben negatív kvóta a másokra nézve. Szerintem semmilyen diszkriminációt nem szabadna alkalamzni és kizárólag az egyéni alkalmasságot lenne szabad figyelembe venni. 

És ez mit változtat azon, hogy nem közvetlenül a háború előtt és nem nyugati nyomásra korlátozták a zsidók jogait Mo-n? Igen, én is bemásolhattam volna a Wikiről hogy máshol korábban volt, és igen, lehet általános értelemben is használni, de ettől függetlenül ez az állításod: "A zsidókat háború előtt diszkrimináló törvényeket akkor is nyugati nyomásra hozta meg a korabeli Magyarország, fejcsóválva és a nyugatinál enyhébb formában" nem állja meg a helyét. Nagyon komoly hagyománya volt Mo-n a nem faji alapú, keresztény/politikai antiszemitizmusnak, ami csak felerősödött az 1919-es eseményeket követően. Ha kicsit lejjebb görgetsz a wikin, olvashatod két baloldalisággal nem vádolható történész véleményét is a kérdésben.

FYI: "A megkülönböztető rendelkezések ellenére a magyar zsidók élete 1944-ig nem volt közvetlen veszélyben. Magyarországon semmiféle pogromra attrocitásra nem került sor, ellentétben Romániával, Jugoszláviával, Szlovákiával, ahonnan deportálásuk is már 1942-ben megkezdődött. Ezen okok miatt kb. 100 000 zsidó menekült a környező országokból Magyarországra."

https://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/28het/tortenelem/tori28…

Ezzel szemben a külhoni magyarok jellemzően a leglepukkantabb térségekben élnek

Ez így nagyon merész. Ne csak a mosogatós 20-30éves emberekre gondolj meg a kanadai szociális hálóra rácuppant rétegre, ennél jóval szélesebb rétegeket fed le a "külhoni magyar"-ság. Nem kevesen vannak közöttük 1.,2.,3ad vonalban vezető és befolyásos pozíciókban is. Csak amíg a saját honfitársaiddal & nemzetállamoddal szembeni pozitív diszkrimináció egyes kultúrákban bevett és bevált gyakorlat, addig nálunk ennek semennyire nincs kialakult gyakorlata. Pl ha vehetek ugyanazon áron és minőségben ilyet is meg olyat is akkor szempont-e. Általában nem.

Mentalitás.

Ma jött ki a HnLVIP019 része Keleti Arthur-al, ott javaslom meghallgatni azt a részt ahol fel szeretné venni a kapcsolatot a nemzeti védelemmel... 

Mentalitás.

Volt régebben valami eltérített gép, a túsztárgyalás kb annyi volt, hogy "Kijöttök? Nem?" Bementek. És ez a fajta filozófia van a kibertérben is náluk. 

Van különbség.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Köszi, nagyon jó cikk. Hasonló folyamatok zajlanak a NASA-t  és a magánűrkutatást illetően is.

Plusz ne felejtsük el, hogy ha egy autógyártó trükközik a károsanyagok mérése környékén, és elad az ilyen autóból x*100.000 darabot, akkor pont x*100.000 darab olyan autó lesz az utakon, ami eltitkolt mértékben szennyezi a környezetet. A telefon gyártásának, hulladékkezelésének is van környezeti lenyomata, de az egy kezelhetőbb dolog.

Abban igaza van hogy a  tengerentúli tech-világcégeket garázsban hoztál létre  című sztorival szemben az igazság, hogy az európai tudósokat szívták el és azért magas a tech színvonal.

Az EU jelenlegi formájában képtelen felnőni ehhez a feladathoz. Minden döntéshozói szinten ilyen idióta vízfejekkel van tele.

Bármely tagállam, bármely területen ha igazán ráfeküdne és a célt tartaná a szeme előtt, akkor hamarább érne el eredményt, mint jelenleg az EU koordináció alatt. Sőt, az EU nélkül még hamarább, az EU béklyó lett.

Az EU-nak nem a cél a lényeg, hanem az az általuk kitalált magasztos ideákkal átszőtt mechanizmus szigorú betartása, ami szerintük majd egyszer a célhoz vezet. A cél másodlagos lett, mint anno a Szovjetunióban. Arrafelé tartunk.

Kellene az EU, csak nem ideológiai alapokon létező mostani formájában, hanem mondjuk vissza kéne térni a Közös Piachoz.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

"Bármely tagállam, bármely területen ha igazán ráfeküdne és a célt tartaná a szeme előtt, akkor hamarább érne el eredményt, mint jelenleg az EU koordináció alatt. "

20-50 milliós országok soha nem fogják felvenni a versenyt egy 330 millió lakosú USA-val. Össze kell hasonlítani a GDP-ket meg a K+F-be rakott pénzt. Ez szimpla matek.

Ezt én is így gondolom. Ehhez kellene egy normális EU.

Az eredmény elérését a mostani állapotról való szignifikáns elmozdulásra értettem.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Mi lenne az értelme az Európai Egyesült Államoknak? Azt mondod, így lenne versenyképes Kínával, az USA-val, nyersanyagban és hadászatban Oroszországgal. Aztán ezek is olvadjanak össze, legyen a Földön egyetlen világkormány. És az kivel versenyezne? Az UFO-kkal? Vagy akkor ráébredünk, hogy jé, megvalósult a totális diktatúra, amelyben a személy teljes kontroll alatt áll, de már nincs nemzetállam, amelyik védi a szokásait, hagyományait, a rá hagyományosan jellemző értékrend szerint alkotja a jogot. Borzalmas világ lesz, és 3.5 évig fog tartani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A projekcióval picit előreszaladtál és picit megszaladt a túlzás vonal is, esetleg a gyíkemberek mikor másznak elő?

Egy laza föderáció senkinek nem fájna. Miért nem zavar hogy Magyarország létezik, sokkal jobb lenne megyénként sőt városonként szervezkedni. Sőt családonként.

Hint: ami össze van kapcsolva egyébként is és függ egymástól azt a közös környezet csak elősegítheti egymást és ha nem kapsz a nyakadba olyan nem kívánt hatalmi mániás vezetőt mint mi most, garantálva van a hatalom szétosztása, akkor ez jó is lehet. 

A föderáció neked nem fájna, de ne mondd ezt mások nevében, mert nem igaz. Sokszor mondtam már, hogy meglátásom szerint a nemzetállam az optimális méret. Elég nagy ahhoz, hogy az azonos nyelvűek, szokásúak, gondolkodásúak érdekeit érvényesítse, de elég kicsi ahhoz, hogy ne integráljon össze egészen eltérű kultúrájú, szokású embereket, ezzel kibékíthetetlen ellentéteket szülve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jó dolog az a nemzetállam, csak néha visszanyal a fagyi. A mi szuverén nemzetállamunk pont ezért tesz keresztbe Ukrajnának ahol csak tud, mert ezek a problémák nem oldódnak meg, mert ők is nemzetállamként viselkednek. Pont az ilyen jellegű problémák megoldására találták ki ezt az EU nevű cuccot.

Semmit nem old meg, ugyanis Ukrajnának legfeljebb lehetősége nem lenne a nyelvtörvényre egy unióban, de ez a frusztrációt nem szünteti meg. Ez pont olyan, mintha a nemi erőszakot az összes férfi kasztrálásával szüntetnéd meg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

meglátásom szerint a nemzetállam az optimális méret

De melyik? A háromszázezres, a tízmilliós, a 84 milliós, vagy a 146 milliós? :D

Esetleg a hétezer négyzetkilométeres, a 93k km2-es, vagy a négymillió négyzetkilométeres?

A társadalomtudományok nem egzaktak. A jogban szerepel például, hogy az önvédelemnek a támadással arányosnak kell lennie. Mondjuk szerintem az ezerszeres is arányos, mi több, egyenesen arányos. :) Ilyen kérdésekben sohasem lesz egzakt, matematikailag pontos meghatározás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Távol álljon tőlem. Amúgy mi sem egyszerűbb. Függvényt is definiálhatunk úgy, hogy pontonként táblázatosan felsoroljuk az összes (x, f(x)) értékpárost. Szóval az egy jó definíció, hogy felsoroljuk a létező néhány száz nemzetállamot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen. Mondtam volna az ellenkezőjét? Ezek után sorold fel őket, és meg is vagyunk. Lehet azzal próbálkozni, hogy tulajdonság alapján definiáljuk, az is egy lehetőség, csak ingoványosabb, ráadásul könnyebben kikezdenéd, belekötnél. Sokkal kényelmesebb a táblázatos felsorolás. Nincs vele probléma.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te ezzel nem az halmaz elemeinek a közös tulajdonságát írtad le, hanem magát a halmazt úgy, hogy a közös tulajdonságairól egy szót nem szóltál. Márpedig a krédés az volt, hogy mi alapján raksz be ebbe a halmazba valamit, és mi alapján hagyod ki belőle a másikat?

Mint mondtam, függvényt nem csak úgy definiálhatsz, hogy megadott azt a szabályt, amely bármely x-hez hozzárendeli y = f(x)-et, hanem úgy is, hogy felsorolod egy táblázatban, milyen x értékekhez milyen y-ok tartoznak. Ez utóbbi esetben nem kell vacakolnod szabállyal. Van erre lehetőségünk, hiszen vannak nemzetállamok a földön. Soroljuk fel őket, és megvagyunk. Így legalább nem lehet belekötni. Ha szabályt próbálok mondani, abba úgyis bele fognak azok kötni, akik eltörölnék a nemzetállamokat. Éppen ezért mondtam erre más, legitim eljárást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt írta, hogy kezdjem el. Megtettem. Most meg egyenesen az az elvárásod, hogy navigáljam magam olyan kommunikációba, amelyben sarokba szorítanátok. Miért tenném ezt? Már azon túl, hogy nem kérek iránymutatást arra nézve, hogy egy nyilvános fórumon mit írjak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem érted. Az. hogy valami a halmaz eleme, az következmény, nem pedig ok, márpedig az, hogy valami egy halmaz eleme vagy sem, az csak úgy lesz egzakt, ha előre meghatározod azokat a tulajdonságokat, ami alapján az adott halmazba rakható valami.
A listázásba is bele lehet kötni - sokkal jobban, mint egy szabályhalmazba, és ott úgyis elő kell szedned azokat a tulajdonságokat, amik alapján a döntést meghoztad - azaz szabályt kell mondanod.

Nem, ez nincs így. Nem szükséges egy egyértelmű hozzárendeléshez - függvény - szabályt adni. Elegendő az értékpárok megadása is. Letárolhatod az y = sin(x) függvényt táblázatban fokonként, ha elegendő a fokonkénti felbontás. Vagy két pont között interpolálhatsz. Nem muszáj sorfejtésből ténylegesen kiszámolnod.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A példa rossz. Itt ugyanis az a kérdés, hogy hogyan definiálod a "nemzetállam"-ot, mint tulajdonságot? Ha felsorolod azokat az országokat, amik szerinted oda tartoznak, akkor valamilyen tulajdonságaik alapján beválogattad azokat a listába, nem? Na ezeket a tulajdonságokat kell megadni _előre_, mert csak az, hogy adott halmaznak eleme nem lehet feltétele annak, hogy a halmazba bekerüljön.

Így olvasva ez nem igazán életszerű. Nyilván sok mindenre (is) alkalmas a matematika, de ennél bonyolultabb (nem lehetetlen) lenne kifejezni vele például emberek, ember csoportok érzelmi, társadalmi, vallási, gazdasági, stb. közösségét. Ehhez hozzájön később a már "odaszületettek" egyfajta determinációja. Hiszen neki már a családi modellel is bővül a közösséghez való tartozni vágyás (apa, anya, tesó is büszke rá)
Lehet leszólni a nemzetállam modelljét, de még az a fránya liberális USA sem maradt volna meg anélkül, hogy egy nemzetnek tartja magát. Ami a megalapítása idejében nem volt annyira nehéz, hiszen voltak az amerikai őslakosok, meg mindenki más. Előbbieket kiírották, aztán "csináltak" egy nemzetet.
Ezzel szemben Európában régebben léteznek nemzetek, mint maga az USA. Ezeket csak úgy felszámolni és létrehozni egy Európai Egyesült Államokat-t igen körülményes lenne. Bár vitathatataln tény, hogy az őslakosok kiírtása, beolvasztása esetén egy külső, vegyes embertömeggel akár még kivitelezhető lenne is. 

Visszatérve a nemzetállamra, manapság (Európa) egyfajta laza gazdasági, szociális, vallási, nyelvi, történelmi, stb. összetartozás. Ráadásul ma már nem bonyolult a nem tetszőknek, kissebbségben lévő kritikusoknak elhagyni és máshol letelepedni. Ez még a múltszázad elején is hatalmas áldozatot követelt az egyéntől. Szóval, kiegészítve a fentieket:

egyfajta laza gazdasági, szociális, vallási, nyelvi, történelmi, önkéntes összetartozásként (is) lehet definiálni. (a sorrend nem határoz meg semmit!)
Akiknek meg ez elfogadhatatlan, egy egész Világ vár rájuk (más kérdés, hogy minden normális országban el kell fogadni bizonyos szabályokat, ha tetszik, ha nem)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

https://www.euratlas.net/history/europe/1600/index.html

Számoljuk meg együtt a ma is létező nemzetállamokat. Spanyol, francia, anglia, skócia, dánia, svédország.

https://www.mtholyoke.edu/courses/rschwart/hist151/maps/Europe%201900.h…

De akár itt is, bár itt már lényegesen kevesebb van.

https://www.euratlas.net/history/europe/2000/index.html

És nézd anyu, itt már megint azok a szemét nemzetállamok csak úgy megsokasodtak.

Locsemegéhez: Yugoslavia (lásd a 20 évvel ezelőtti térkép!) nemzetállam? Ha igen, ma miért nincs nemzetállami szintű vezetése? Ha nem, akkor miért nem?

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Jugoszlávia??? LoL :)

Az pont egy Egyesült Államok kísérlet al'a Tito. Soha nem volt nemzetállam. Próbáltak 4-5 nációt, meg 3 különböző vallást összegyúrni. 

Jó, hogy nem a Szovjetuniót hoztad fel :)

Ezt engedjük el! ;)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Próbáltak 4-5 nációt, meg 3 különböző vallást összegyúrni.

Ahogy tették ezt mindenhol máshol szerte ójrópában, lásd a fenti térképeket. Pl. nem látom az USA megalapításának környékén Olaszországot a térképen, de biztos csak azért, mert azóta jöttek valami migráncsok és lehonfoglalták, mert megtudtuk tőled, hogy amikor az USA-t feltalálták, mi már rég nemzetállamkodtunk...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nem igazán... Azért te kevered a dolgokat. Nyilván a németek sem voltak egységesek, DE volt egy nyelv, aminek az alapjai azonosak volta, volt egy vallás, aminek az alapjai azonosak voltak, és nem utolsó sorban az ERKÖLCSI, KULTÚRÁLIS ÉS ETIKAI azonosság. Ez utóbbi még a romák esetében sem oldódott meg 300 év alatt, képzeld Ali és Juszuf esetében. 
Szerencsére az ország többsége nem osztja a nézeteid. Remélhetőleg Európa többsége sem. Ennek ellenére -természtesen- jogod van ebben hinni, ezt kívánni...de csak magadnak!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

volt egy nyelv, aminek az alapjai azonosak volta, volt egy vallás, aminek az alapjai azonosak voltak, és nem utolsó sorban az ERKÖLCSI, KULTÚRÁLIS ÉS ETIKAI azonosság.

De azért vesszen trianon, ahol ugyan ezek közül marha sok nem volt meg, de a szemetek elvettek mindent is!!!!négy!

Egyébként pedig, aki hármaspont után nem tesz szóközt, az nem magyarul ír, tehát nincs meg a közös nyelvünk, úgyhogy akkor most ezennel kijelentem, hogy nem vagy a nemzet tagja és takarodj az országból, aminek egyébként a random határait random módszerrel egész mások határozták meg.

--

De komolyra fordítva: te is látod, hogy nem random vonalak a kérdésesek, a nemzet fogalma, úgy tűnik, valami kulturális izé, és mint olyan, egymásra hatnak (állam területén belül [nemzetiségek kultúrájának asszimilálásával] és állam területén kívülről [pl. a retkes istentagadó honfoglalók is hogy átvették a kereszténységet csak mert a Pitya azt mondta, de ugyanígy mi sem távoli látomást nézünk, hanem televíziót, mert a csúnya gonosz latinok idegyüttek...]).
Fentebb duffy idézte még talán a nemzethez tartozás leginkább működőképes definícióját ("aki annak vallja magát"), de még ez se tökéletes: 1) random meghatázotott vonalak által leírt országok vannak - a szétválás előtt ritkán mondták magukat csehszlováknak az ott élők, vagy csehek, vagy szlovákok [-> nem feltétlenül függ össze az államigazgatással] 2) időben változó, ahogy én most azt mondom, hogy Lézer és KicsiRigó basszák meg egymást a ravatalon a Csongrád-Csanád név hallatán, egy ma születettnek 18 év múlva alapvetés lesz, hogy így hívják és 3) függ a kérdező személyétől is: ha olyan kérdezi, aki tudom, hogy "mimagyarok", akkor tagadom, mert AHHOZ a nemzethez én nem tartozom, köszönöm.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Fentebb duffy idézte még talán a nemzethez tartozás leginkább működőképes definícióját ("aki annak vallja magát")

Ami persze egy marha nagy hülyeség. Nem keresek forrást, de úgy emlékszem, a Pécsi Egyetemen történt, hogy cigány származású hallgatókat pozitívan kezdtek diszkriminálni, s kaptak valami ösztöndíj kiegészítést. Márpedig az volt cigány, aki annak vallotta magát. Elég hamar igen sokan cigánynak vallották magukat néhány ezer forintért. :D Abba is hagyták a pozitív diszkriminációt, megdőlni látszott ugyanis, hogy az a cigány, aki annak vallja magát. :) Kezdett ez sokba kerülni az egyetemnek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Értem amit írsz, van is benne igazság, csak nagyon nem ez a probléma. A probléma a mesterséges népvándorlás, a mesterséges szuperállam, a multi-kulti. Mint te is írtad: Jugoszláviának annyi, csehszlovákok nem voltak (vagy cseh volt vagy szlovák), és a szovjetek is eltűntek és ha a történelmet nézed akkor mind eltűnt, ami olvasztótégelyként akart funkcionálni. Az a véltelen, hogy épp' egy 200 éves állam diktál(t) a Világnak a te életedben, a történelem szepontjából ez csak egy pillanat és volt ilyen nem egy, nem kettő, meg lesz is.
Viszont ai idő előrehaladtával ezek a "birodalmak" egyre rövidebb életűek és egyre gyorsabban és egyre "véresebben" omlanak össze. (mondjuk a Szu nekem meglepetés volt, viszont a jugók is - előbbi pozitív utóbbi negatív - de pl. Habsburg-birodalom nélkül az első VH sem valószínű, hogy bekövetkezett volna) Szóval, még csak a halvány esélyét sem szeretném, hogy ennek bármi módon a részesei legyünk, mert pár barom ezen keresni akar vagy egyszerűen szalajt. Az egész ügy, hogy csődítsünk ide arabokat, meg afrikaiakat "dolgozni" az értelmeseknél már az elején kiverte a biztosítékot. (erre elrenttentő példának ott lehettek volna a franciák, de azok is inkább jobban leszívatták magukat).
Aztán a "humánus-kártya" került elő (mentsük meg a migránsokat), ahol senki nem tudta elmagyarázni, miért mennek a migránsok 300km után (az első békés arab állam az  övét követően) még 4700km-t és ez Afrika esetében is hasonló. Azt mondta (ha jól emlékszem Ceizel), hogy nem a legszorgalmasabb, nem a legerősebb, nem a legügyesebb, hanem a legszaporább éli mindig túl. Ez pedig a mi szempontukból bizony nem jó, mert a jóléti rendszer munkanélkül, (10-15 gyerekkel) nem fenttartható. Ez a probléma kicsiben azért a romák esetében talán mindenkinek ismerős - ti. gyes, gyed, szociális támogatás - úgy hogy van egy közös nyelv, amit értünk, beszélünk és több száz éve együtt élünk és még mindig probléma. Egyszerűen más a nézőpontunk. Ami addig amíg ez egy 340 km-rel arébb egy full roma faluban probléma, addig nem biztos, hogy érint, ha a szomszédban, nos az azért akár kínos is lehet. És igen, egyre többen közülük (főleg a fiatalok) már nem ilyenek, sokak teljesen asszimilálódtak, de ott meg nincs csak egy vagy két gyerek, tehár ismét probléma az népesség csökkenése.
Meg kell érteni, hogy ez a gazdasági modell így mindenképpen összeomlik vagy lassan magától vagy gyorsan és "véresen". Én az előbbire szavazok.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Jugoszláviában éppen azért lett polgárháború, mert az egy erőltetett közösség volt. Európára is egy ilyen csinos kis véres háború vár, ha összekényszerítik egy akolba a népeket, s olyan szabályokat erőltetnek rájuk, amelyeket nem éreznek magukénak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem viszont az az üdvözítő megoldás, ha megtartjuk azt, ami előny, és nem erőltetjük azt, ami mindenkinek csak fájna. Tehát legyen viszonylag szoros gazdasági együttműködés, de a kulturális, politikai, vallási különbözőségeket tartsuk meg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nézd, sajnálom ha így vélekedsz magadról. A te dolgod...

 

ps.:

Jártam és éltem is a Lajtán túl (több helyen is), de kb. pont ugyanaz van, mint itthon. Azt a 30 év gazdasági előnyt leszámítva, amit mi a komcsi érában elengedtünk...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Köszi a tippeket, ezeket több, mint 30 éve olvastam már, gondolom nem lett remakelve. Az én tippem, hogy élj éveket máshol. Ugyanaz a sz@r van. (Ausztria a Marshall-segélyig nyomorgott, de igazából a 70'-es évek elején kezdett talpra állni - a családom fele ott élt akkoriban)
Ez egy rossz szokás néhány honfitársnál - ez a nyervogás, hogy bezzeg kint...Mert az életben nem éltek kint vagy akkor is búrában.
Bezzeg kint feljelenti a szomszéd a másikat, bezzeg kint irigyek egymásra az emberek, bezzeg kint is szívás a bürokrácia és bezzeg kint is lopnak a politikusok. (Több évet éltem kint - nem kiküldetéssel, meg nem az igazgatónak voltam a jobb keze, hanem melóztam. (Melóztam osztrákkal, finnel, szlovákkal, némettel, hollanddal, stb.) Emberek. Ugyanazokkal a hibákkal, mint mi.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Köszi a tippeket, ezeket több, mint 30 éve olvastam már, gondolom nem lett remakelve.

30 éve hol olvastad? Levéltárban?

Az én tippem, hogy élj éveket máshol. Ugyanaz a sz@r van.

Éltem, nem ugyanaz a szar. Ott nagy általánosságban belelépsz, ha nem vigyázol, rosszabb területeken bokáig ér; itt nyakig ér és ezen felül hullámzik is. Egy angol cég működtetése összehasonlíthatatlanul sokkal kevesebb hajszálba és idegsejtbe kerül, mint egy magyar cégé, van bürokrácia bőven, de működik és ha elbaszod, akkor nem úgy állnak hozzá, hogy adót akartál csalni, hanem úgy, hogy "figyelj, ezt itt most elbasztad, de segítünk". Magyarországon kapsz egy öt oldalas jogi szöveget akkor is, ha csak annyit írnak, hogy "megkaptuk"; az angliai céges leveleket csont nélkül megértettem, pedig nem anyanyelvem, se az angol, se a jogi angol.

Bezzeg kint feljelenti a szomszéd a másikat, bezzeg kint irigyek egymásra az emberek, bezzeg kint is szívás a bürokrácia és bezzeg kint is lopnak a politikusok. [...] (Melóztam osztrákkal, finnel, szlovákkal, némettel, hollanddal, stb.)

Hogyne, tökéletes világ nincs, számít ezeknek a mértéke, és tudod, a nyugaton túl nincs egy még nyugatabbi ország, ahova a nyugatiak mennek melózni, ez a nagyon nagy különbség.

Emberek. Ugyanazokkal a hibákkal, mint mi.

Hogyne. De mégis nyugatra mentél melózni és nem keletre, nem? Tapintani lehet a gondolkodásban a különbséget.

30 éve nekünk ezek kötelezőek voltak... Illetve több, mint 30 éve már.... Angolok? Ők pont kiléptek az EU-ból, nem tudom jó példa-e? Szerintem nem.

Igen nyugatra mentem, mert több volt akkor a pénz (90'-es évek) és semmi más nem számított huszonévesen... Nincs nyugatibb??? Vorarlbergből járnak át Lichtensteinbe meg Svájcba melózni az osztrákok (már akinek lehet) meg a németek Lindau környékéről meg a franciák, olaszok is mindenhonnan a határ mellől. 

Nincs különbség már semmi, de nyilván nem egy helyen jártunk és nem egyfélét tapasztaltunk :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

30 éve nekünk ezek kötelezőek voltak... Illetve több, mint 30 éve már....

Ady és Mikszáth újságcikkei? Igencsak meglepődnék, ha kötelező olvasmány lett volna bármelyik is, levéltárból gyűjtötték ki a MEK-be, ott olvashatóak.

Nincs nyugatibb??? Vorarlbergből járnak át Lichtensteinbe meg Svájcba melózni az osztrákok (már akinek lehet) meg a németek Lindau környékéről meg a franciák, olaszok is mindenhonnan a határ mellől.

Lehet, hogy gyenge voltam földrajzból, de ezek mintha mind nyugat-európai országok lennének, és onnan nincs még nyugatabb, ahova járnának dolgozni, pláne nem tömegek.

Gyenge bizony, Svájc Ausztriához képest nyugatra van, mellesleg mi a fene köze van az egésznek az égtájhoz? A pénz dominál! Semmi égtáj! :)

Ady, Mikszáth - nyilván nem a cikkekre utaltam, volt elég siránkozás az verseiben/írásaiban is. Adyról azért annyit jó tudni, hogy volt egy nagy fordulat, amikor elkezdett a balosoknak írni - bármiről írt volna, annyira legatyásodott. Erről az életrajzában találsz infót, erkölcsileg meg hmmm, szóval a szifiliszt nem az irodalom elefántcsont-tornyában szedte össze. 
Ennek ellenére a múlt század eleje nem igazán releváns példa a mostani migráns-simogató libsi érához, hacsak nem a tanácsköztársaságra meg a komcsik által hősnek titulált hülyékre gondolunk és vonunk párhuzamot köztük és a mostani EU vezetők között. Bár ennyire még én sem vagyok eu szkeptikus ;)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Gyenge bizony, Svájc Ausztriához képest nyugatra van, mellesleg mi a fene köze van az egésznek az égtájhoz? A pénz dominál! Semmi égtáj! :)

Franciáknak meg keletre van, például. Oszt a svájciak hova mennek dolgozni?

Ady, Mikszáth - nyilván nem a cikkekre utaltam, volt elég siránkozás az verseiben/írásaiban is.

Össze se lehet hasonlítani a verseket az újságcikkeikkel.

Ennek ellenére a múlt század eleje nem igazán releváns példa a mostani migráns-simogató libsi érához, hacsak nem a tanácsköztársaságra meg a komcsik által hősnek titulált hülyékre gondolunk és vonunk párhuzamot köztük és a mostani EU vezetők között.

Ez a migránsos dolog egy nagy gumicsont és addig is lopnak, amíg rágod. Amúgy a magyar aranykor egy multikulturális éra volt, a dolgok a nemzetieskedéssel romlottak el, vonjunk nyugodtan párhuzamot a Trianonhoz vezető út magyar politikai kultúrájával és a maiak politikai kultúrájával. Akkor is 5-10 év alatt sikerült lenullázni az ország európai reputációját és szövetségesek nélkül maradni és most is... a tanácsköztársaság csak ezek után jött, aztán szélsőségek felváltva porig rombolták az ország megítélését. Most meg újra ott vagyunk, mint az 1900-as évek elején voltunk. Ajánlom olvasásra Az elveszett presztízs című könyvet Jeszenszky Géza tollából.

Mint írtam, nem egyformán látjuk... A Habsburg multikulti pont úgy omlott össze, ahogy az eu is fog, ha ez a célja. Nem volt ott nekünk jó, csak mindenki a 1867-1910 közötti időkről beszél, pedig Rákóczi után már benne voltunk (XVII. sz.) és szívtunk vagy 200 évig.

Gumicsont - csak sajnos valós 

Lopás - itt az anti-migránsozással lopnak, kint meg a migráns-támogatással - egyik 19 a másik egy hiján 20. Mindegyik lop.
Mindig azzal szívtunk hogy valamilyen birodalomnak, uniónak voltunk a része...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Mint írtam, nem egyformán látjuk... A Habsburg multikulti pont úgy omlott össze, ahogy az eu is fog, ha ez a célja.

Ez nem igazán látásmód kérdése, hanem történelmi tények, hogy mikor mi történt.

Nem volt ott nekünk jó, csak mindenki a 1867-1910 közötti időkről beszél, pedig Rákóczi után már benne voltunk (XVII. sz.) és szívtunk vagy 200 évig.

Az a baj, hogy ez az időszak jóval komplexebb ennél az egyszerűsítésnél, a megdicsőült hőseink nem voltak hősök, kurva nagy hibákat ejtettek, csak ezekről nem nagyon szólnak azok a történelemkönyvek, amelyekből a történelmet oktatták és főleg most oktatják. Rákóczi nagyon nagy stratégiai és politikai hibákat ejtett, nem volt egy vezető alkat, ennek is köszönhető például, hogy a szatmári béke után a kurucok nagy része egyszerűen átállt a császári oldalra, a kisebb része a törökök oldalára, a maradék meg egy csomó hülyeséget csinált, aztán egy nagyobb lengyel, angol, francia kör után végül a törököknél kötött ki, ahol abba is belement, hogy a tatárokkal szövetkezve török támogatással foglalják vissza az erdélyi területeket, de a tatárok egyszerűen lerabolták Erdélyt, az erdélyiek legnagyobb "örömére". Szóval én javaslom, hogy tágabb körből olvass történelmet, ne ragadj le a klasszikus magyar tankönyvi hőskölteményeknél, mert a valóság sokkal szappanoperásabb volt és nem voltak egyértelmű jók és rosszak egyik oldalon sem.

Gumicsont - csak sajnos valós 

Igen, valós, a letelepedési kötvénybuli valós volt és kapják a külföldi vendégmunkások is bőven az engedélyeket, nagyjából már százezer felett járnak. Ennek töredéke volt a menekültstátuszt kapók létszáma. Gumicsont, mást csinálnak a kezükkel, mint amit beszélnek, de ez szerintem közismert.

Lopás - itt az anti-migránsozással lopnak, kint meg a migráns-támogatással - egyik 19 a másik egy hiján 20. Mindegyik lop.

Mondanál egy külföldi nevet, aki technikai csődbe jutott a vállalkozásával, majd egy világ végi falu polgármestereként 10 év alatt gyakorlatilag nulláról dollármilliárdos lett, úgy, hogy piaci körülmények között soha nem dolgozott egyik cége sem, csak állami feladatok láncolatában valahol?

Mindig azzal szívtunk hogy valamilyen birodalomnak, uniónak voltunk a része...

A középkor végéig az volt a helyzet, hogy az erősebb kutya baszik és a magyarok erősebbek voltak, unióba kényszerítettünk mindenkit a környéken. Aztán fordult a kocka és a bot kényelmetlenebb végére kerültünk, unióba kényszerültünk a környéken másokkal. Aztán mindig rossz segget nyaltunk kétszáz éven keresztül és mindig sikerült azokhoz dörgölőzni, akik aztán nem segítettek a bajban, így megszoptuk.

És most ismét ott tartunk mentalitásban, mint az 1900-as években, amikor is a környékünkön közel és távolt mindenkit magunkra haragítottunk, olyan szövetségeseket találtunk, akik a kisujjukat se fogják nyújtani, ha baj van és olyan seggeket nyalunk, amelyeknek csak addig vagyunk fontosak, amíg nyaljuk a seggüket, szó nélkül szarni fognak a fejünkre.

Tényleg ajánlom olvasásra Az elveszett presztízs című könyvet Jeszenszky Géza tollából. És van még néhány ilyen komolyabb történelmi írás a korszakról, amelyek merőben más képet mutatnak arról, amit hiszel.

Nézd, el kell fogadnod, hogy nem egyformán látjuk és értékeljük a világot. Amiket leírsz,  nekem féligazságok - gondolom neked az én indoklásaimról hasonló a véleményed. Én az EU csatlakozás ellen szavaztam, máig tartom. (Jobb szeretném, ha kilépnénk) Jobbos vagyok, de a Habsburgokkal egy kicsit személyesebb a kapcsolatom (családi okok miatt). Ez van. Szerintem hülyeségeket írsz - szerinted meg valószínűleg én írok hülyeségeket. Én elfogadtam. Fogadd el te is! 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nézd, el kell fogadnod, hogy nem egyformán látjuk és értékeljük a világot.

Mégis, miért kellene elfogadnom, ha valaki szerint például lapos a föld vagy az oltások nem működnek vagy a magyarokat mindig is ok nélkül bántották, pedig mindig a jót tettek mindenkivel?

Én az EU csatlakozás ellen szavaztam, máig tartom.

Ahja, tulajdonképpen onnan indult az egész baj, hogy annak idején nem maradtál egysejtű és feladtad az egysejtű önállóságodat. Hol húzod meg a határt az együttműködés terén? És miért pont ott?

(Jobb szeretném, ha kilépnénk)

Legyen akkor egy nyugat és egy kelet Magyarország, aztán nézzük meg, hogy mi történik, úgyis ez a szorosan nyugathoz tartozás vagy lazán csatolt keleti érdekszféra mentén van itt egyre nagyobb törésvonal. Aztán 10-20 év múlva megnézzük újra, hogy mi lesz, de várhatóan ugyanaz, mint ahogy a kettészakított Eisenachi Autógyár egyik fele a BMW 316-ot gyártotta, a másik fele meg a háromhengeres kétütemű Wartburgot, pedig pont ugyanonnan indultak.

Jobbos vagyok, de a Habsburgokkal egy kicsit személyesebb a kapcsolatom (családi okok miatt).

És szoktál beszélgetni is velük? És ugyanúgy látják és értékelik a világot?

Szerintem hülyeségeket írsz - szerinted meg valószínűleg én írok hülyeségeket.

Az a baj, hogy ettől függetlenül nincs két világ, hanem egy világ volt, van és lesz, ezért érdemes olyan dolgokat olvasni, nézni, hallgatni, amikor a téma szakértői hoznak egyértelmű bizonyítékokat a világ működése kapcsán. És nem szelektálni ezek között annak függvényében, hogy kinek mi a világlátása. Szóval továbbra is ajánlom olvasásra Az elveszett presztízs című könyvet Jeszenszky Géza tollából, gondolom még nem olvastad.

Elengedtem, úgy sem megy át. Amúgy, attól hogy egy probléma, egy Világ (ez nem is biztos :) ) van, annak megoldása több is lehet. Miért kellen két Mo? Szereted a megosztottságot? Így érthetőek a fenti hozzászólásaid. Én eu szkeptikus vagyok, de ez mellett el tudtam fogadni a többség döntését, és el is vagyok vele. A mai baloldallal is az a legnagyobb probléma (nem pártok - szimptaizánsok), hogy képtelenek elfogadni, hogy a többség mást akar. Ha ez neked is probléma, akkor dolgozz rajta. Jeszenszky könyvét még nem olvastam, de listára tettem - köszönöm.

 

ps. Nem úgy "személyes" a kapcsolatom - bocs hülyén fogalmaztam, hanem apai ági csládban pozitív megítélése volt ilyen-olyan okok miatt, amelyből gyerekkoromban sok átjött, köszönhetően a magas kort megélt déd és nagyapám tanításainak.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

hogy a többség mást akar.

Javaslom a valasztas.hu-t nézegetni, nem a többség. Nem egyéniben sem, nagyon minimális az az egyéni körzet, ahol 50%-nál többel győzött a nyertes jelölt. A leghangosabb kisebbség vagytok, csak nem ennek megfelelően viselkedtek.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Miért kellen két Mo? Szereted a megosztottságot?

Nem, én egyáltalán nem szeretnék megosztottságot, de vannak dolgok, amikhez kellő ész nélkül A/B teszt kell, sajnos újra-és-újra, mert az emberek nem tanulnak (történelmet) és ha mégis, akkor is hajlamosak csak a saját nemzetértelmezésüket figyelembe venni. És persze minél inkább nacionalista egy politika, annál inkább az erőre helyeződik a hangsúly az ész helyett a külpolitikában (is), és két nacionalista szomszéd nem tud érdemi párbeszédet folytatni, ilyenkor következnek be olyan dolgok, mint például a tegnapi ukrajnai eset is, ami egy hosszú ideje eszkalálódó helyzet egyik terméke.

Ennek a másik véglete az EU, ahol a végletekig kompromisszumos a politika, mert az egész dolog onnan indult, hogy ne legyen többé háború a nyugat-európai országok között, inkább beszéljék át a témát sok éven át. És az utóbbi 60 évben ebben a közegben éltek és politizáltak, nem tudnak mit kezdeni a kelet-európai csőcselékkel, akik Hruscsovhoz hasonlóan a cipőjükkel verik a pultot és erőből próbálnak politizálni. Illetve idővel igen, ami folyamat most látszik: elszigetelik maguktól, körbezárják kötőszövettel, mint egy rosszindulatú kelést.

Ráadásul nálunk is régen volt háború, véres forradalom is már olyan régen volt, hogy már nem élnek azok, akik akkor nem gyerekek voltak, nem tudjuk és nem értjük milyen háborúban élni, az ukránoknál pedig most is folyik egy a másik végükön, ők tudják, milyen, más alapokon van náluk ez a helyzet, amit meg kellene érteni innen nézve, de a magyar külpolitika ezt nem veszi figyelembe.

A mai baloldallal is az a legnagyobb probléma (nem pártok - szimptaizánsok), hogy képtelenek elfogadni, hogy a többség mást akar.

Aha, mert most azt láttuk, hogy a lengyel és magyar kisebbség képes volt elfogadni, amit a többség akart? Biztos, hogy nincs egy igen nagy kettős mércéd? Úgy beszélsz, mintha valami erkölcsi piedesztálon állnál magasan, bezzeg a mai baloldal.

Egyébként mi van, ha én mondjuk EU támogató liberális jobboldali vagyok? Valahol az Renew EU és az EPP határán. Egyáltalán, mi az, hogy baloldali vagy jobboldali a jelenlegi világban? Teljesen össze vannak keveredve a korábbi tiszta politikai fogalmak, főleg nálunk.

Amúgy nem válaszoltál arra a kérdésemre, hogy ki volt az a külföldi, aki technikai csődbe jutott a vállalkozásával, majd egy világ végi falu polgármestereként 10 év alatt gyakorlatilag nulláról dollármilliárdos lett, úgy, hogy piaci körülmények között soha nem dolgozott egyik cége sem, csak állami feladatok láncolatában valahol.

Nem úgy "személyes" a kapcsolatom - bocs hülyén fogalmaztam, hanem apai ági csládban pozitív megítélése volt ilyen-olyan okok miatt

Azért ez kurvára más, mint az, hogy "a Habsburgokkal egy kicsit személyesebb a kapcsolatom (családi okok miatt)".

 egy világ volt, van és lesz

Igen, de - hogy egy bölcseletet idézzek - "Minden amit hallunk vélemény, nem tény, és minden amit látunk nézőpont, nem a valóság.".

Ez majd akkor fog megváltozni, ha az emberek testileg, lelkileg és szellemileg is teljesen azonosak lesznek, mint a szuper klónok.

Addig is mondhatod a 'frankó'-t, de tetszik vagy nem tetszik vannak más 'frankó'-k is. Csak a bölcsességeden múlik, hogy belátod e ezt.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Tudod, attól nem lesz lapos a Föld vagy nem fog a Nap a Föld körül keringeni, mert épp többen vannak azok, akiknek ez a nézőpontjuk. Egy valóság VAN, nincs olyan valóság, ahol a Föld lapos, nincs olyan valóság, ahol a Nap kering a Föld körül, ezek egyike sem nézőpont kérdése, ahogy egy csomó egyéb dolog se nézőpont kérdése, NINCS több alternatív világ, ez az egy van, ha tetszik, ha nem. Ha azt gondolod, hogy a tény és a valóság nézőpont kérdése, akkor már itt becsaptad magad és építed a kis buborékodat.

nincs olyan valóság, ahol a Nap kering a Föld körül

Ebben mondjuk tévedsz, mert ez az igazság. A Nap kering a Föld körül a Földhöz rögzített koordinátarendszerből szemlélve. Ez pusztán attól függ, hova rögzíted a koordináta rendszert, amelyből nézve vizsgálod a jelenséget. Értem, hogy egyszerűbb mozgásegyenleteket kapsz, ha a tömegközéppontjukhoz rögzíted a koordinátarendszert, de ez egyáltalán nem kötelező választás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ebben mondjuk tévedsz, mert ez az igazság. A Nap kering a Föld körül a Földhöz rögzített koordinátarendszerből szemlélve.

Felvázolnád kérlek ezt a jelenséget fizikai egyenletekkel? Mert nem koordinátarendszer kérdése, hogy mi kering mi körül.

Ez pusztán attól függ, hova rögzíted a koordináta rendszert, amelyből nézve vizsgálod a jelenséget.

Nem, ez kurvára nem attól függ.

Értem, hogy egyszerűbb mozgásegyenleteket kapsz, ha a tömegközéppontjukhoz rögzíted a koordinátarendszert, de ez egyáltalán nem kötelező választás.

Nem, nem egyszerűbb mozgásegyenletet kapsz, hanem néhány fizikai jelenség adta képlet a segítségével képes vagy például kiszámolni és modellezni, hogy milyen trajektórián lehet eljutni a Földről a Marsra. Amit nem tudsz megtenni azzal, ha pusztán van egy rettentő komplex cikloist rajzoló egyenleted, amivel meg tudod közelíteni a mért pozíciókat.

Nem az dönti el, hogy mi kering mi körül, hogy melyik a legkényelmesebb eset, vagy egyáltalán melyik esetre lesz zárt alakban explicit megoldásod. Az önkényes választás, hova teszed a koordináta-rendszered.

Ez is épp olyan dolog, mint a politika. Úgy tűnik, nem fogunk ebben egyetérteni, s egymást meggyőzni sem. A magam részéről nem is kezdek birkózni ezen. Felesleges.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem az dönti el, hogy mi kering mi körül, hogy melyik a legkényelmesebb eset, vagy egyáltalán melyik esetre lesz zárt alakban explicit megoldásod. Az önkényes választás, hova teszed a koordináta-rendszered.

Nem, azt, hogy mi kering mi körül, azt nem az önkényes koordináta rendszer határozza meg, hogy honnan figyeled meg, hanem a fizika, ami kőkeményen megmondja, hogy mi kering mi körül. Akkor is a Föld kering a Nap körül, ha a koordináta rendszered középpontja a Föld, a Hold, a Nap vagy a Jupiter.

Ez is épp olyan dolog, mint a politika. Úgy tűnik, nem fogunk ebben egyetérteni, s egymást meggyőzni sem. A magam részéről nem is kezdek birkózni ezen. Felesleges.

A geoid alakú Föld akkor is a geoid alakú Nap körül kering, ha nem értünk egyet és akkor is, ha mind a ketten abban értünk egyet, hogy a Föld lapos és egy elefánt hátán álló teknősbéka hátára van erősítve, a Napot pedig Ré viszi körbe-körbe a Mikulás szánján és akkor is így volt, amikor nem volt volt értelmes élet a Földön, hogy erről diskuráljanak. És akkor is így lesz, ha már nem lesz értelmes élet a Földön, hogy erről diskuráljanak.

Ez nem értelmezés és koordinátarendszer kérdése, ha ezt így gondolod, akkor kurvára nagy bajok vannak a fejedben.

Érdemes megfigyelni, hogy ember alkotta fogalmakról beszélünk, ennélfogva ez elsősorban definíciós kérdés.

Nem, nem definíciós kérdés, egy Földhöz hasonló bolygó akkor is a Naphoz hasonló csillaga körül kering, ha az egész univerzumban senki nincs, aki ezt megfigyelje ezt és definiálja. Teljesen mindegy, hogy milyen pályagörbéket rajzolsz, milyen egyenlettel írod le és hol van a relatív mozdulatlan középpontod és mit definiálsz vagy mit gondolsz, ez egyáltalán nem befolyásolja azt, hogy hol van a rendszer tényleges relatív tömegközéppontja, ami körül végül keringeni fognak az égitestek.

Egyébként meg nem az egyik a másik körül, hanem mindketten a közös tömegközépontjuk (ami szinte "mérési hibányira" van a Nap tömegközéppontjától...) körül, ami kering a Tejútrendszer tömegközéppontja körül, ami... A jó ég tudja, milyen pályán mozog... :-)

Istenem, szállj már le a földre! Almát körtével hasonlítasz. Amúgy meg 2 dimenzióban a Föld is sík. Egyes kultúrákban 8-9 évesen férjhez adják a lányokat, máshol 13 évesen szülnek. Akkor most ha van lányod hagyod, hogy beverje egy 30 éves, mert valahol lehet... Nem? Ha nem miért nem, ha igen miért?
Neked jó az EU, nekem nem.... És? Szerinted én nem látom a valóságot, mert mindenkinek itt a kánaán, szerintem meg szimplán vak vagy. 
A pedofilnak az a jó, ha fiatal fiúkat elkaphat, most akkor engedjük vagy ne? Ezt sorolni lehetne. Isten hozott a valóságban! Kapcsolt ki a gépet és nyisd ki az ajtót! :) Welcome! 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Istenem, szállj már le a földre!

Én a földön vagyok, ha rám gondoltál és nem az istenedre.

Amúgy meg 2 dimenzióban a Föld is sík.

Ennek a mondatnak semmi értelme nincs.

Egyes kultúrákban 8-9 évesen férjhez adják a lányokat, máshol 13 évesen szülnek. Akkor most ha van lányod hagyod, hogy beverje egy 30 éves, mert valahol lehet...

Hát, tudod, például Júlia 13 éves volt Shakespeare korabeli művében, ugyanis az volt az elfogadott akkoriban, hogy az első menzesz után férjhez lehet adni a lányt, persze a katolikus egyház méltó áldásával és a szülők által választott férjhez, Paris gróf például nagyjából 25-30 éves lehetett. Ezen amúgy a felvilágosodás változtatott, azzal, hogy szét- és leválasztották az egyházat az államtól, lásd szekularizáció; illetve a humanizmus vetett véget az érdekházasságoknak, szóval ha nincs az európai felvilágosodás és humanizmus, akkor még mindig ez lenne az általános a katolikus kultúrában, amit most habzó szájjal kifogásolsz.

Szerinted én nem látom a valóságot, mert mindenkinek itt a kánaán, szerintem meg szimplán vak vagy. 

Állítottam ilyet? Ez egy szalmabáb, ahogy a többi állításod is.

Persze, milyen igazad van. 35 ezer éve, meg 20 év volt az átlagéletkor. Te egy igazi zseni vagy. Miért nem látja ezt senki? Pedig csak egy igazság, egy valóság van, azt még sem...hmm

Taníts még mester!

:) 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Persze, milyen igazad van.

Nem nekem van igazam, hanem a társadalomkutatóknak és a történészeknek van igaza.

35 ezer éve, meg 20 év volt az átlagéletkor.

Szalmabáb. Tudod, ez mindössze 400 éve volt, akkor, amikor a humanizmus és a reneszánsz épp elindult (lásd Rómeó és Júlia tiltott szerelme, tragédiával, a végén levont sommás konzekvenciákkal, színpadi műben, mint korabeli liberális érzékenyítés), a felvilágosodás pedig igen messze volt még, ezért senki nem botránkozott meg azon, hogy Júlia 13 éves volt, Rómeó 18-20 lehetett, Paris pedig 25-30, mert akkor ez volt a kultúra. Sehol nincs írva a katolikus iratokban, hogy a lánynak 18 évesnek kell lennie, te például hol találtál ilyet?

Taníts még mester!

Azt csinálom, leírom, hogy amit katolikus kultúrának gondolsz, és attól eltérő kultúrát habzó szájjal rajtam kérsz számon, azt teljes egészében a korabeli liberálisoknak köszönheted. Van az a mondás, hogy a konzervatívok mindig azt azt a világképet védik, amit két-három emberöltővel korábban a liberálisok kivívtak. Lábon hordtad ki ennek az igazát.

Nem a szövetséggel van baj. Hanem azzal , hogy a beszavazottak jelentős részének fingja sincs a valós folyamatokról, főleg nem a technikai, technológiai folyamatokról. Így aztán a célok, célszámok, céldátumok a hányat ellik a disznó (Hofi) szintjén kerülnek megszavazásra.

Amúgy ezzel az egésszel már kurvára el vagyunk késve. Szerintem. Már egy csoda se segítene, nemhogy most kezdjük el bénázni, kapálózni.

Tökéletes példa a Galileo.  Mióta készül? S ha lenne saját hadseregünk, akkor ha szeretnénk tudni hol vannak, megkérdezhetjük az Amcsikat, az Oroszkat, vagy Kínát.

Se saját pénzügyi elszámoló rendszerünk, se GPS-ünk, se processzorunk, se Os-nk stb. nincs. Szóval jobb ha beletörődünk a USA csicskása szerepbe.

Obama és Trump között az volt a különbség, hogy Obama csak úgy kormányzott mint aki tudja ezt, Trump meg az orrunk alá is dörgölte. És többek között ezért is utáltunk itt Ajrópában.

De, pont a szövetséggel van a baj: a működés bürokratikus, a döntéshozatal lassú és korlátozott - mert a tagállamok nem hajlandóak lemondani a szuverenitásukról.

Egészen elképesztő, hogy egy 10 milliós, az EU GDP-jének 0.6 százalékát adó ország blokkolhatja egy 450 milliós szövetség helyreállítási tervét. 

Ezek a mocskos szemetek a hatalmi ágak szétválasztását, a korrupció visszaszorítását, független állami médiát követelnek.

Egyébként az nem járja, hogy, ha 440 millió ember képviseletében egyetértenek valamiben, akkor egy porbafingó ország diktáljon.

Ezeket az értékeket elfogadtuk a csatlakozási szerződésben, ha nem tetszik, akkor ki kell lépni. 

Ha valamit a jog megenged, akkor azzal nem lehet visszaélni. Mondjuk a fogyasztónak vannak jogai a kereskedővel szemben, aztán, ha él vele, a kereskedő majd azt mondja, hogy ez a joggal való visszaélés. Nem. Pontosan azért vannak ezek a jogok, hogy szükség esetén éljenek vele, és most szükség van rá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt ugye tudod, hogy

  1. Magyarország egy olyan dolgot vétózott meg (EU költségvetés), ami ellen nincs kifogása, csak ezzel zsarolja a többieket a jogállamisági mechanizmus miatt?
  2. A jogállamisági mechanizmusban semmiféle olyan dolog nincs, amire Orbán hivatkozik (sem Soros, sem migránsok, sem nemzetállami szuverenitás, sem melegek, semmi ilyesmi), szóval a magyar kormány hazudik erről neked?

 

Esetleg a témához is hozzá tudsz szólni (technológiai háborúban a lemaradásunk ledolgozása)?

Ha valamit a jog megenged, akkor azzal nem lehet visszaélni.

 

Ha meg nem sértelek vele, azt kell mondanom, hogy te erről nem sok ismerettel bírsz. 

Maga a jog is ismeri ezt a fogalmat /visszaélésszerű joggyakorlás/, amely azt takarja, hogy valaki a jogait nem a rendeltetésének megfelelően gyakorolja, azzal visszaél. Valószinűleg te is voltál már ilyennek szenvedő alanya, csak nem voltál képes a helyzetet  felismerni. De orbán ténykedésének is központi eleme a joggal való visszaélés, amely a tákolmány farigcsálásában vagy az éppen érdekeinek megfelelő törvények eszkábálásában és megszavaztatásában mutatkozik meg.  

A jogállamisági mechanizmusban semmiféle olyan dolog nincs, amire Orbán hivatkozik (sem Soros, sem migránsok, sem nemzetállami szuverenitás, sem melegek, semmi ilyesmi), szóval a magyar kormány hazudik erről neked.

 

Esetleg a témához is hozzá tudsz szólni (technológiai háborúban a lemaradásunk ledolgozása)?

Ezt egyszer már leírtad, látom, megy a copy-paste is. A jogállamisági mechanizmussal az a probléma, hogy azon keresztül bizony legyűrhető a nemzeti identitás. Például azért, mert jogállamisági kritériumnak tekintik az NGO-kkal való együttműködést. Ezzel csak az a baj, hogy ezek az NGO-k a globalizáció érdekében cselekszenek, nem pedig a nemzetállamokért. Például behoznak migránsokat. Tehát a jogállamisági mechanizmus éppen azért korlátozza a szuverenitást, mert a nemzetállam jogalkotásába, életébe beleszólást enged, afölött kontrollt gyakorol. Vonatkozik ez az oktatásba való beleszólásra, vagy az LMBT[A-Z]+ érdekek képviseletére. Ezért baj. Ha a kérdés úgy merülne fel, hogyan cseszik el a pénzt a DBR-Metró projectre, senkinek nem volna vele baja.

Egyébként szoktunk nyerni pályázati pénzeket fejlesztésre. Alapos a project elszámolásának és megvalósulásának ellenőrzése, szóval félrebeszélés, hogy nincs a költéseknek kontrollja. A nyígástok azon van, hogy globális lobbiszervezetek nem tudják a magyar társadalmat hatékonyan átalakítani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez nem a Jogállamiság: ez maga az EU jog.

A szabadidejében melegbárokba járó homofób magyar politikus által létrehozott Alaptörvény hatalmazza fel arra, hogy az ország vezetőinek jóváhagyása nélkül érvényesüljenek az Unió rendeletei (E) cikk). 

Köszi, erre céloztam (hint: link, hivatkozás)

Szerk: na ugye, nem eszik olyan forrón a kását:

Lengyelország bejelentette, hogy kihátrál a magyar kormány mögül  - visszalép a vétótól.
 

Vs.

Kész feladni a vétóját mind a 2021-2027-es költségvetés, mind a helyreállítási alap terén Lengyelország, ha az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletről kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot az Európai Bizottság és azt az állam- és kormányfők is támogatják a jövő heti EU-csúcson

Te (a TNN Tassadar News Network) miért terjesztessz fake-newst?

Te komolyan azt hitted, hogy a két vétós majd az idők végezetéig blokkolni fogja a költségvetés elfogadását?

Nem. Addig blokkolják, míg egyesség nem születik. Megegyezős egyesség.

"...és azt az állam- és kormányfők is támogatják"

Te látsz itt olyan kitételt, hogy a "magyar kormányfőn kívül mindenki..."? Mert így bizony azt jelenti, hogy ha Magyarország is elfogadja, akkor a lengyelek se blokkolnak tovább. Ha nem, akkor viszont tovább vétóznak ők is.

Ebből a nyilatkozatból nem az derül ki, hogy a lengyel kormány kihátrált volna a magyar mögül, sőt, épp ellenkezőleg. Megerősít minden felet, hogy csak konszenzusos, minden félnek megfelelő megoldást tudnak elfogadni.

Lengyelek leszarják a magyar kormányt és reggel már Orbán is hasonlóan gondolkodik a lengyelekről. 

Amit a lengyelek kérnek az már a csőben volt - így tehát a jelenlegi félteleket elfogadják. 

Még maximum pár nap és a magyar kormány is vissza fog lépni. 

Nem lesz itt semmilyen komoly tárgyalás, egyszerűen átlépnek Orbánon

'Hogy lesz egy ilyen magyarázó szöveg, az nem új, erre az EU soros német elnöksége már két hete ígéretet tett. Mindez tehát önmagában nem magyarázza a lengyel álláspont változását' 

Te komolyan azt hitted, hogy a két vétós majd az idők végezetéig blokkolni fogja a költségvetés elfogadását?

Ó, nem. Megkerülik majd a két vétóst. Vagy az egyetlent.

Nem. Addig blokkolják, míg egyesség nem születik. Megegyezős egyesség.

Aztán majd később számolnak ezzel és jól kihagyják a buliból azt az országot, amelyik csak az erőből ért. Mondjuk téged nem érint, nem itt élsz.

Ebből a nyilatkozatból nem az derül ki, hogy a lengyel kormány kihátrált volna a magyar mögül, sőt, épp ellenkezőleg. Megerősít minden felet, hogy csak konszenzusos, minden félnek megfelelő megoldást tudnak elfogadni.

Ki tudod mondani röhögés nélkül ebben a témában azt a szót, hogy konszenzusos?

Szóval, miközben végig gyalázod az Uniót, az általa nyújtott előnyökkel élve egy külföldi országból akarod megmondani, hogy miért nem jó az Unió azoknak az embereknek, akikkel sorsközösséget sem vagy hajlandó vállalni. 

Érdekes, hogy a politikai ideák és a valóság között tátongó űr együtt jár a Fidesz szimpátiával. 

(Belgium, Hollandia, Portugália és Svédország kivételével az összes nyugat és észak európai országban éltem, rövid ideig) 

Orbántól tanulták azt a kooperációt, amit a magánnyugdíjpénztár tagokkal, dohánykereskeselemben és elosztásban dolgozókkal, homoszexuálisokkal, CEU dolgozókkal, bankokkal és kereskedelmi cégekkel, kopaszokkal folytatott.

De hagyjuk a demagógiát: válság van, nincs idő egy 10 milliós ország piszlicsáré ügyeivel foglalkozni 

0.6 százalékát adjuk az EU GDP-jének, ötször akkora Bajorország GDP-je, mint a teljes magyar.

Mi aztán hatalmas piac vagyunk.

A rendszerváltáskori magyar cégek is aztán hatalmas versenyt jelentett a Nyugat Európai cégeknek.

Ki kell lépni, te pedig jössz utána szépen haza. 

Van, aki csak a akokiból meg a sallerból ért... Ki is mondott ilyet...? Egyébként meg de, megegyezésre törekedés van, de csak egy bizonyos határig, mert ha vannak olyanok, akik nem törekednek megegyezésre, akkor megkerülő megoldásra, illetve az egyhangú döntés, mint elv helyett a többségi döntésre váltás a megoldás.
Tudod az EU, amikor létrejött, olyanokat tömörített, akikkel lehetett megegyezésre törekedni, és azokat az alapelveket, amik ezt lehetővé tették, azt Magyarország is elfogadta, ha tetszik Viktátor et.-nak, ha nem. És igen, meg fogják kerülni, át fognar lépni rajta - egyszerűen azért, mert az egyéni érdekéhez  (jó, családi és gázszerelőipari érdekek) képest a közösségi érdek messze magasabb prioritású.

Nem. Amíg van értelme egyeztetni, mert az asztal körül ülők mindegyike a megoldást keresi, mindegyikének a célja egy kompromisszumos megoldás, addig lehet, és kell is egyeztetni,e gyezkedni. Amikor viszont az látszik, hogy az asztaltársaság által lefektetett alapelvekkel is szembemenő pacák dafke semmire sem hajlandó, akkor ott vége van az egyhangú döntés keresésének. Sjanos az EU szabályainak ezen rézse nem készült fel arra, hogy az asztaltársaságba olyan alak is odakeveredik, mint Viktátor et. Most van egy ilyen helyzet, és ezt kell megoldani - a többség érdekét szem előtt tartva.

Azért kell félretenni, mert van egy szotyiköpködő türhő barom, akit oda kellett engedni az asztalhoz meg a közös kondérhoz, és akiről közben kiderült, hogy kézzel-lábbal kétpofára zabál, csámcsog böfög és f1ng1k az asztalnál, és mindenkit hülye fejőstehénnek tart, csak ő a helikopter. (Ja, nem, az a cimbijének a kedvenc közlekedési eszköze...) Úgyhogy amit fel kéne rúgni, az nem az asztaltársaság közösen eldöntött, és később csatlakozók által is elfogadott szabályai, hanem ezt a szityis humanoidot.

Ja, ez a Fidesz mottója is, mintha. Nem is emlékszem olyanra, hogy bármilyen témában bármilyen előzetes egyeztetés történt volna, aztán meg kompromisszumkereső tárgyalások sorozata után lenne meg az eredmény, ami minimum 60 nap, de inkább egy évvel később lépne életbe, esetleg átmeneti rendelkezésekkel. Az EU azért működik lassan, mert nem kibassza a közlönybe éjfél előtt 45 perccel, hogy éjfél után mi a törvényes, hanem egyeztetések tömkelege van, ami időbe kerül.

Amíg van esély arra, hogy érdemben vitázzunk a véleményekről és közeledjenek egymáshoz a vélemények, addig érdemes tárgyalni - ha nincs rá esély, akkor kell elővenni a "B"-tervet, és feladni az egyhangú döntést, mint opciót, és áttérni többségi/minősített többségi döntésre. Erre eddig nem volt szükség, mert ennyire nem lógott ki semelyik ország sem au EU-ból. Most lenne, és azon megy az agyalás, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy egy barom ne sz@rhasson az asztal közepére.

Tehát lényegében arra keresik a megoldást, hogy hogyan kerülhetik meg azokat a jogi garanciákat, amelyeket az EU biztosít a tagállamok számára a szuverenitásuk megtartása érdekében. Most éppen fel akarják függeszteni ezen jogi garanciákat, és a nemzetállamot önvédelemhez való jogától akarják megfosztani, tehát mindenképp az EU-s elit véleményét, nem utolsó sorban liberális politikai véleményét és jogrendjét akarják keresztülverni minden tagállamon. Lényegében intézményesen ba akarják tiltani a konzervativizmust.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Illiberális lett az EU! :D

Lényegében intézményesen ba akarják tiltani a konzervativizmust.

Látod, szar dolog kisebbségben lenni a véleményeddel. Magyarországon is biztosan vannak dolgok, amiket intézményesen betiltott a többség által megválasztott mindenkori kormány úgy, hogy a kisebbségben maradtak véleménye le volt szarva.

Nem ugyanaz. Ha politikai irányzatokat tilt be az EU, akkor felszámolja a demokráciát. Érdemes megfigyelni, hogy lényegében már most is elhangzik, hogy csak liberális demokrácia és liberális piacgazdaságot üzemeltető kapitalizmus a megengedett. Ez így nincs rendben. Miért ne szavazhatna a többség feudalizmusra vagy szocializmusra? Esetleg kereszténydemokráciára.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem ugyanaz.

De. Ugyanaz.

Amúgy nem a konzervativizmust "tiltja be" az EU (amúgy kurvára semmit sem tilt be). A néppárti család meglehetősen konzervatív, de még ők is ki akarják szorítani magukból a fideszt... 

Azt kellene észrevenni, hogy ha mindenkinek baja van veled, akkor feltehetőleg nem a 'mindenkiben' van a hiba. 

Amúgy az EU-s politikusi körnek marhára a konzervatív és/vagy keresztény jelzőkkel illetett szélsőséggel van a legfőbb problémája.

Mindig ezzel a hülyeséggel jöttök - úgy általában a liberális nézeteket vallók -, de azért gondolom, ha megnézel egy 1960-tól 1990-ig lévő utcaképet, akkor különbséget tudsz tenni ahhoz képest attól, amikor arabok, négerek is mászkálnak az utcán. Feladat: találja meg a képen a néhány apró különbséget.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehetne úgy csinálni, mint a designer drogok esetében. Fel kellene sorolni tételesen az összes magyar vezetéknevét, majd azt mondani, hogy akit eltérő névvel anyakönyveztek, az nem őshonos. Drogoknál és doppingszereknél ugyanez van. Ami a listán van, az valami más ahhoz képest, mint ami nincs a listán.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez kicsit Pavlov kutyája volt részedről. Elolvastál egy szót, és triggerelődött nálad valami, amit bemagoltál, hogy mit kell ilyenkor mondani. Rajtad kívül ki beszél emberek elviteléről? Az államigazgatásban, az egészségügyben, a bankoknál, a szolgáltatóknál tételes nyilvántartás, listák vannak, mégsem jajgatsz. Én meg nevekről beszéltem, ahol például az összes Kovács egyetlen tétel anélkül, hogy bárkit is érdekelne, kik ők.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A te listádnak a célja az emberek vélelmezett származásuk alapján történő megkülönböztetésére szolgálna. Nagyon nem mindegy. Én ugynais azt mondom, hogy a növényre utaló nicknevek közül a valódi növényt jelentő nick-ek a rendes emberek, a többieket meg be kell darálni, ki kell vágni mindenhonnan. A lócsemege az a zab, tehát növényre utal - mehetsz a levesbe :-) (Tudom, a másik levesbe meg a zeller mehet, mert attól lesz finom)

Táblázatos definíció arra, kié ez a terület. A valóság amúgy nem sokban különbözik attól, amit írtam: alanyi jogon az lesz magyar állampolgár, aki Magyarországon születik. Vannak egyéb esetek is, de ha belegondolsz, ez egy területi, ha úgy tetszik, helykoordináta alapú szelekció. Remélem, nem akarod sugallni, hogy fasisztoidok a hatályos jogszabályaink.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Cool, melyik magyarország területe? Pl. 1920 június 4-én éjfél körül született egy ikerpár, akkor ha az egyik tagja éjfél előtt született, az DICSŐ MAGYAR!!!négy! a másik a néhány másodperc miatt meg büdös román vagy retkes csehszlovák?

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Miután eleve rosszindulatúan álltok hozzá a kérdéshez, bármely javaslaton fogtok is lyukat találni, tekintve, hogy a társadalomtudományok nem egzaktak. Megnyugtatlak, a jog sem kezeli helyesen az összes lehetséges esetet, mint ahogyan az adórendszerünk sem, vagy például az egészségügyi protokollok sem. Ezért van szükség arra, hogy ne mindent algoritmizáljunk, hanem a hatóságnak legyen mérlegelési jogköre, s az egyedi esetekben egyedi módon járhasson el.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, de akkor ne ígérj egyszerű megoldásokat komplex problémákra és nem kell szánalmasan szabadkoznod, hogy miért nem működnek az egyszerű megoldásaid... nem azért nem működnek, mert nem egzakt a társadalomtudomány, hanem azért, mert nettó faszság az egyszerű megoldásod, mint általában populisták egyszerű megoldásai.

Ti akartok egzakt szabályt. Ha mindenben hibát találtok, akkor nincs más megoldás, jöhet a tételes felsorolás. A doppingszereknél is ez van, mert hiába mondanál tulajdonságot, kitalálnak valami újat, ami másképp működik, s így nem lehet megfogni a doppingolót. Hát akkor legyen tételes lista, semmi baj azzal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mi alapján válogatod bele az adott országot a "nemzetállamok" halmazába? Ad-hoc hasraütéssel? A doppingszerek listájára kerülésnek is vannak feltételei, az oda kerülő anyagoknak, módszereknek vannak olyan tulajdonságai, ami alapján a listába bekerülnek. Szóval a te "nemzetállamok" listádba mi alapján kerül bele egyik vagy másik ország?

A táblázatos definíciónak pont az a lényege, hogy nem szükséges tulajdonsággal, szabályokkal foglalkozni. Gondolom, tanultál halmazelméletet, s ha így van, akkor tudod, hogy a {piros; zöld; betoncölöp; kék} nyugodtan lehet egy halmaz. A betoncölöp, mint a halmazunk egy eleme éppen azért nem lóg ki belőle, mert nem úgy definiáltuk a halmazunkat, hogy a színek halmaza.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát a halmazhoz tartozás feltétele, hogy te, mint atyaisten azt mondd rá, hogy beletartozik a halmazba. Azaz a halmaz elemeinek csak az a közös tulajdonsága, hogy benne vannak az adott halmazban. Mivel itt egy adott fogalommal jellemzett halmazról, nem pedig egy tetszőlegesről van szó, így a halmazhoz tartozás és az adott fogalom közötti kapcsolatot, a megfeleltetés szabályát meg kell adni. Azaz te egy  A={2, 3, 5, 234, 67} halmazt emlegetsz, viszont jelen esetben az "A" halmaz elemeire igaz kell legyen az, hogy nemzetállam. nem attól lesz nemzetállam egy ország, hogy eleme a nemzetállamok halmaznak,  hanem fordítva. Ahogy a 2, 3, 5, 7 sem azért tíznél kisebb prím, mert eleme a tíznél kisebb prímszámok halmazának, hanem forsítva: azért eleme ennek a halmaznak, mert igaz rá az, hogy prímszám és hogy tíznél kisebb.
 

Azt értem, amit mondasz, de engedd már el a tulajdonságon alapuló definíciót végre! Éppen azt mondom, hogy lehet valamit úgy is definiálni, hogy attól az, ami, mert felsoroljuk, hogy ők azok, amik. Tehát, ha felsorolod a halmaz elemeit, azzal egyértelműen definiáltad a halmazodat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak nagyon nem mindegy, hogy a halmazba azok az országok kerülnek, akik nemzetállamok, vagy azok az országok, akiket beleraksz, azokat tekinted nemzetállamnak. Mi alapján tekinted nemzetállamnak az adott országot? Ha az alapján, hogy beleraktad a hamlazba, akkor a kérdés úgy szól, hogy milyen tulajdonságai alapján raktad bele? Mert valamilyen feltételrendszert, tulajdonságo(ka)t csak meghatározol, mikor a halmaz elemeit összeválogatod. Na ezt a feltételrendszert, ezeket a tulajdonságokat kéretik megmondani.

És mi alapján tetted bele az adott halmazba?

Ideális nemzetállam: 90-95 ezer km^2 területű, 9,5-10 millió fő népességű szuverén állam, és az adott ország 2010. évi CXXX. törvénye a jogalkotásról kimondja, hogy a törvényeket a magyar nyelv szabályai szerint kell szövegezni. 

Problem solved.

Miután eleve rosszindulatúan álltok hozzá a kérdéshez

Szerintem nem rosszindulatról van itt szó. Egyszerűen nem értünk egyet veled. (az egy probléma a sok közül, hogy ha nem tudja egyik fél meggyőzni a másikat, akkor rosszindulatúnak/ellenségnek bélyegez :-( )

És jah, bármely javaslaton lyukat fog találni, aki mélyebben elgondolkodik... Egészen egyszerűen ma (de nem csak ma) kb lehetetlen definiálni objektíven(!) valamilyen néphez tartozást. Európában folyamatosan keveredtek és keverednek ma is a népek (EU-n kívüli migrációtól függetlenül). Elég csak a tatátjárás utáni betelepítésre gondolni, amikoris kb 60+ %-ban németek (és mások) érkeztek az országba, mert az eredeti népesség kiírtásra/elhurcolásra került. Ez csak a keveredés látványosabb formája, mert a hűbéres rendszer plusz a háborúskodás szinte folyamatos ki-, át- betelepülést generált. És ez nem csak Magyarországra igaz, hanem kb minden európai "nemzetállamra".

Innentől bármi alapján nehéz megállapítani, hogy ki a magyar, német, osztrák, szlovák, akármi. (a nevek alapján meg főleg) SZVSZ még a legjobb megözelítése a meghatározásnak az volt, hogy "magyar az, aki annak vallja magát"

Pont mert nem egzakt tudomány a társadalom tudományok egyik ága sem (meg még jó pár egyéb humanoidokkal foglalkozó tudomány sem)

Viszont, ha az a magyar, aki annak vallja magát, akkor igencsak nehéz a nemzetállamok határait kijelölni. És el is jutottunk az egész kérdéskör rákfenéjéhez. Az EU alapgondolata pontosan e rákfene gyökeres megoldása volt: felszámolni az európai háborúk legfontosabb okát, a nemzetállamok területi követeléseit. (ha hozzáférsz a megfelelő helyen a nyersanyaghoz, munkaerőhöz, nem akarod elfoglalni. Ugye ez elsősorban a Rurh-vidék kapcsán merült fel, mint a német-francia ellentétek fő oka, de pl Szilézia is egy hasonló terület) Következésképpen, ha kilépünk a magyar vonatkozásokból és Európára vetítjük a gondolkodást éppen 100 évet vissza is szaladunk az időben. Jöhet a WV3....n. Ha pedig nem lépünk ki a magyar vonatkozásokból, akkor pedig teljesen elszigetelődünk és apránként megszűnünk... (konkrétan elfogyunk, mint magyarok)

Ha a szuterenitás fontos, akkor be sem kellett volna lépni az USE-be (gyengébbek kedvéért: az Montánunió/Euratom óta köztudott volt, hogy az USE a cél, aki erről nem értesült, az így járt).

Aki szuveníritást akar, ez beléphet az Eurázsiai Unióba. Ha esetleg nem emlékszünk semmire, amit erről hallottunk volna, hogy mit csinál ez az EaU, az nem véletlen.

(Úgy képzelem, hogy DeGaulle francia elnök (aki a neve alapján neves focista lehetett), nem pusztán szenyóságból ellenezte az UK belépését, hanem azért is, mert úgy érezte, hogy a derék britekben nincs elég európai identitás, ha belépnek, inkább akadályozó játékosok lesznek.)

Arra kell megoldást találni, hogy egy konszenzusos döntésre alapuló rendszert hogyan lehet egy idióta hatalom- és kleptomániás szotyiköpködő miatt átalakítani.

"tehát mindenképp az EU-s elit véleményét, nem utolsó sorban liberális politikai véleményét és jogrendjét akarják keresztülverni minden tagállamon."  - ha számodra a jogállamiság, illetve a többségi döntés ennyit jelent, akor igen. És mondjuk úgy, hogy a focialista viktatúra helyett nekem jobban bejön az európai értékrendek mentén működő berendezkedés...

 

Hónaljszagú orbán viktor mindig lop egy keveset.
Vigyázz, mert ha jéghideg is, megfújja a levesed.

Ezért hízik, ezért nő a  bele, meg a valaga,
téged meg már nem boldogít, csak egy üveg malaga.

Hazádat egy köpcös, kicsi, tolvaj disznó vezeti,
kifelé az UNIÓ-ból ameddig csak teheti.

aki nem ért egyet "megkerülik", "jobb belátásra bírják"

Így működik a demokrácia. Mondjuk van egy választás, a többség X pártra szavaz. Az X párt nyer, kormányt alakít, miniszterelnököt jelöl, stb. Az Y párt nem alakít kormányt, hiszen a többség nem rá szavazott. Az Y pártnak kuss van.

Van úgy 400M+ ember az EU-ban. Ebből <50M nem ért egyet valamivel. Szerinted, mit kéne csinálni?

Biztos, hogy nem, mert akkor talán hozzám hasonlóan nemmel szavazott volna a többség. Nem vagyok egy nagy látnok, de nem volt nehéz már akkor tudni, hogy lényegét tekintve ez lesz, tehát megszívjuk, ha belépünk. És valóban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Biztos, hogy nem, mert akkor talán hozzám hasonlóan nemmel szavazott volna a többség.

Elég erős "talán", miközben az átlagember egy polgárjogi szerződést sem képes elolvasni, akkor sem, ha élete végéig eladósítja magát vele. De bezzeg az EU-s szerződéseket, na, azokat igen! :D

Jó ez az EU, ahol nem megegyezésre törekednek, hanem azt, aki nem ért egyet "megkerülik", "jobb belátásra bírják".

Hát, azért közel 10 év kellett ahhoz, hogy rájöjjenek az orbáni tárgyalási technikára, tudod, az olyan, mint a galambokkal való sakkozás.

Tehát az volna a racionális, hogy míg a liberális diktatúra agresszven elnyom, addig a konzervatívoknak pironkodva kellene szemérmes kéréseket megfogalmazniuk? Ez így hatékony volna szerinted?

Nem ezt kérdeztem. Azt kérdeztem, hogy mivel tudod megindokolni a kettős mércédet. Tehát amikor az illiberális Fidesz agresszíven elnyom, akkor a liberálisoknak miért kellene pironkodva szemérmes kéréseket megfogalmazniuk? Ha elege lesz az EU-nak abból, hogy a Fidesz évről-évre a közös asztalra szarik és 10 év után végre ugyanazzal a stílussal kezd tárgyalni és dönteni, akkor miért érzed úgy, hogy ez erőfitogtatás?

Ami normális felek között működő dolog lenne - egy sértett szotyiköpködő taplóbarom esetén meg nem. Igen, ezt a vétójogot el...ta anno az EU, ugyanis értelmes és kultúr népekre, illetve vezetőkre lett kitalálva, nem olyanra, amilyen kleptomán tahó nekünk jutott.

Mert az EU-s szerződés szerint megillet a vétójog. Semmi egyebet nem csinálunk, mint élünk vele.

Értem, de ezt joggal való visszaélésnek hívják civilizált helyeken, mert Orbán nem azt az eljárást vétózza, amivel baja van. Lehet ilyet művelni, egyszer, de aztán nem kell csodálkozni, hogy cserébe hasonlóan szépséges jogtechnikai eszközökkel kikerülik ezt a vétót és a későbbiekben is ennek figyelembevételével hoznak majd egyszerű vagy minősített többségi döntéseket.

Nem, mert ezek politikai értékek. Ezek liberális értékek. Viszont nem mindenki számára jók, elfogadhatók ezek. Épp ez a probléma azzal, ha értékek mentén szankcionálnak. Ki dönti el, mi a jó érték, és mi a rossz? A politika épp ennek a választásnak a szabadsága kell legyen, de az EU épp ettől a szabadságtól szeretne megfosztani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A vétójog ott volt a csatlakozási szerződésben? Gondolom ott. Akkor mi a kérdés? Amikor csatlakoztunk, akkor határozott határok voltak és tudott volt, hogy belül jobb, azért törekedtünk befelé. Akkor még common sense volt, hogy mi a férfi, a nő vagy a házasság. Nemcsak itt, egész Európában.

Az EU-s alapszerződést már mi is bentről fogadtuk el, az írott változatát, nem pedig azt, amit jövőre valaki belegondol. A szerződés normális helyeken írott és pont. A Lisszaboni Szerződést amúgy az összes léhűtő idehaza olvasatlanul megszavazta. Az összes párt. Még csak a fordítást se várták meg. Más országban meg a nép a korábbi változatot elkaszálta. Nem is egyben. Csak az EU addig szavaztatta őket, amíg már leszarták az egészet.

440 millió egyetért? Hol tetszett olvasni? a CNN-en? Fake news, oké, de ennyire talán mégsem. 350 millió amerikai is egyetért abban, hogy Biden a jobb választás?

Az a porbafingó ország nekem a Hazám, te meg elmehetsz a picsába.

Az az egy amúgy legalább kettő, ha jól tudom.

Off: a hozzászólásod alapján feltételezem a korlátlan bevándorlás híve vagy. Ha egy ország nem tudna vétózni, akkor a többiek simán megszavazhatnák, hogy azt az országot jelölik ki a bevándorlóknak. És a határait le is zárhatják.

Igen, támogatom azt, hogy az EU befogadjon külső országból származó bevándorlókat: hogy egy konkrét példát mondjak a csapatomba már hónapok óta nem tudunk a magyar munkaerőpiacról szakembert találni.

Ez havonta legalább 1.5 millió Forint bevételkiesést jelent az ország számára és teljesen valós, hogy a pozíciót ez miatt más országba fogják elvinni. Nyilván számtalan példát lehetne erre hozni. 

De ez nem azt jelenti, hogy a magyar külügyi képviseletek támogatásával kellene elítélt bűnözőket Magyarországra telepíteni, vagy pénzért kellene magyar állampolgárságot árulni.

Elhiszem, hogy a bevándorlás kontextusába szeretnéd a jogállamisági vitát helyezni (a magyar társadalom xenofób hajlamaira építve), csak hát baromira nincs köze hozzá.

Olyan dolgokról szól, ami soha nem volt magyar sajátosság: hatalmi ágak szétválasztása, közpénzek átláthatató felhasználása, véleménynyilvánítás és információhoz jutás szabadsága. 

Azt gondolod, hogy ezekre nincs szüksége Magyarországnak? 

Igen, egy porbafingó ország vagyunk, akinek a valutáját oda teszik, ahová akarják vagy egy komolyabb tőkekivonással bármilyen politikai hatalmat megbuktatnak, ha akarnak. 

Ez a kontextus amiben élünk, ebből kell a legjobbat kihozni. 

Miközben van munkanélküliség. Azért nem találsz megfelelő szakembert, mert nem akarod megfizetni. Neked nem megfelelő szakember kell, hanem kínálati piac, amelyben egzisztenciális kényszerből bármilyen munkafeltételekkel és bérért elvállalja a munkát a képzett szakember is.

Látod, például ezért sem szabad beengedni a bevándorlókat!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudjuk foglalkoztatni a válság miatt munkanélkülivé vált gyári melost. 

IT-ban több nyitott pozíció van, mint amennyi szakember: hiába fizetek többet, mint a piaci átlag, ha hozzánk jön, akkor máshol nem fogják tudni feltölteni a helyét.

De egyébként 21 vagy sürgős esetben 10 napon belül megadják a letelepedési engedélyt - csak a plakátokon létezik a bevándorlás megtagadása. 

De egyébként 21 vagy sürgős esetben 10 napon belül megadják a letelepedési engedélyt - csak a plakátokon létezik a bevándorlás megtagadása.

Ha így van - nem ellenőriztem -, akkor mi a probléma? Egyébként biztos vagy benne, hogy a sok bevándorló között sok IT-s szakember is lesz?

Próbáltad már azt, hogy nem kizárólag a fiatalok között keresel IT-s munkára embert? Vagy mondjuk írd ki az álláshirdetést úgy, hogy az idegennyelv-ismeret nem elvárás, csak előny. Vannak olyan szakemberek, akiknek van tapasztalatuk, jó minőségű képzést kaptak fiatalon, de túl gyorsan változott számukra a világ. Nem kell a trendekbe belefeszülni, s lehet, találsz még gyöngyszemeket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sok viszonylag kvalifikált bevándorló van, de ismerősöm pl. komplett ukrán betanitott munkásból álló brigádokat szervez be, ráadásul Magyarország egyik legszegényebb régiójában: nincs helyi vagy mobilis munkaerő. 

Nekem teljesen mindegy, hogy fiatal, idős, cigány, férfi vagy családanya. 

A magyar nyelvű is csak azért élvez előnyt, mert vagy kimarad a csapaton belüli informális kommunikációból, vagy angolra váltunk, amivel viszont a tartalom csorbulni fog. 

Angol viszont követelmény. 

off

Nem állítom, hogy nincs ilyen menekült, de egyezzünk meg abba, hogy elég ritka. Én -sajnos- 2015-be belecsöppentem a sáskajárásba...hát angolul sem igazán beszéltek, csak annyit, hogy dzsermánííí...

off

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Látod, pont az a probléma, hogy teljesen össze vannak mosva a dolgok:

- Vannak háborúk, üldöztetés ellen menekülök, akiket nemzetközi törvények alapján - elbirálás után - ideiglenesen be kell fogadni, emberhez méltó körülmények között. Ebbe a csoportba tartoznak azok is, akik nem olyan szerencsés földrajzi helyzetben lévő országokban próbálkoztak, mint Magyarország, lásd Görögország vagy Olaszországból áthozott menekültek, 

- Vannak olyan bevándorló-jelöltek, akikre a fentiek nem vonatkoznak: őket ki kell utasítani, 

- Vannak olyan bevándorlók, akiket Magyarország hív be, annak érdekében, hogy itt települjenek le. 

Én az utolsó csoportról írtam. 

hát angolul sem igazán beszéltek, csak annyit, hogy dzsermánííí...

 

Nem túl sokkal beszélhettél. A menekültek tbbsége beszéli az angolt, elég jól. Ráadásul nem ritka amelyik ezt úgy teszi, hogy nincs tíz éves sem. 

A menekülteket segíteni illik és kell is. Befogadni viszont nem, mert az eltérő kultúra komoly konfliktusforrás és rendre mi húzzuk a rvidebbet. 

A menekültek tbbsége beszéli az angolt, elég jól. Ráadásul nem ritka amelyik ezt úgy teszi, hogy nincs tíz éves sem.

Jelentős létszám: riporterek előtt tudnak angolul, idegenrendészet előtt elfelejtenek. ahogyan volt akinek a papírja is meglettek amikor szükség volt rá :).

riporterek előtt tudnak angolul, idegenrendészet előtt elfelejtenek. ahogyan volt akinek a papírja is meglettek amikor szükség volt rá :).

A menekültek egy része gazdasági okból érkezik, ugyanúgy, ahogy innen elspriccelnek azok, akik többre, jobbra vágynak.

A másik része az életét, családját féltve hagyja hátra az otthonát, szülőfldjét és ezek közé vegyül a szélsőséges iszlamista vadbarom. De ettől még tudni kell differenciálni velük kapcsolatban.

De ettől még tudni kell differenciálni velük kapcsolatban.

Hát, igen. Kellene.

Az a baj ezzel migrásozással, mint a cigányozással. Bármelyiket is nézem a migránsozó/cigányozó nem veszi észre azt a migránst/cigányt, amelyik beilleszkedett (mondjuk nem is fér az ideológiájába). Aztán a negy migránsozás/cigányozás eredménye, hogy megverik a 10+ éve praktizáló háziorvosomat, mert Ahmednek hívják. (és Ahmednek is néz ki) Fura mód nem itt a faluban, hanem a nem túl messzi "nagy" városban... :-(

A másik kiváló példa: Közeli ismerősöm lelkesen migránsozik Ausztriában, ha szemetet lát az utcán. A kedvenc éttermét pedig szírek tulajdonolják és működtetik... Mikor szembesítem ezzel csak zavart mosoly a válasz. :-(

Ez is baj, ahogy az is, hogy 100-ból 95-nél stimmel az (elő)ítélet, csak 5-nél nem. Jól hangzik a differenciálás, de kb. mint a kommunizmus - csak elvben működik. Ehhez jön a fentiek miatt kialakuló "bűntudat" egyes emberekben/szervezetekben ami miatt a pozitív diszkriminálás megjelenik, amely a többségnél tovább rontja a megítélést.
Amúgy az "olvasztótégely" sosem működött, mindig a birodalom/kultúra összeomlását eredményezte a történelem során. Az összeomlás után pedig mindenkinek sz@r lett...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

SZVSZ, sem a pozitív, sem a negatív diszkrimináció nem hasznos... A pozitív kitermeli a "díszniggert" és a díszcigányt". Amivel pontosan az a baj, amit írsz.

Ami fontos lenne, hogy érvelni és gondolkodni kellene. Amibe nem fér bele, hogy "100-ból 95-nél stimmel az (elő)ítélet". Az előítélet (bár mindünkben meg van rá a késztetés) valójában felületes, gondolkodás mentes "duma".

Tök röhej, de a StarWars jutott az eszembe: "csináld vagy ne csináld".

Ha csinálod, akkor ne légy felületes, gondolkodj! Ha meg nem csinálod akkor kussolj! Mindjárt jobb lenne (legalábbis nekem sokkal tetszőbb) a világ.

;-)

Az "előítélet" szó jelen esetben nem is fedi a valóságot. Ugyanis legtöbbünk max egy eszkimóval lehetne előítéletes, akikről te írsz, azokról inkább személyes tapasztalati okokból van egy kialakult vélemény és a hangsúly a tapasztalaton van.

Én is Star Wars fun vagyok, de a mese mese, a valóság meg valóság... de idézni mindenhonnan lehet. A trójaik sem rasszisták voltak csak ez volt a tapasztalatuk (timeo danaos et dona ferentes - Félek a görögtől, még ha ajándékot hoz is). :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Persze, hogy nem. A gyrosos görög, lehet anyukád a kebap-ostól már félne...mondjuk kérdés, hogy török vagy szír kebap. A törökökkel már elvagyunk, de azért maradt fenn rossz tapasztalat a XV. sz.-ból :) a szír az már más...
Viszont anyukád esete, ha "fél", az akár rendben is van, hiszen az ismeretlentől ösztönösen tartunk. 
Nyilván politikai hókuszpók az egész, de én a 90'-es évek elején sokat jártam Dortmundban, ahol amolyan "gettó" már kialakult a törkök végett (ez most nem negatív értelemben gettó, inkább amolyan "kis-törökország" volt). Mint nem ott élő szívesen mentem oda, de mondjuk nem biztos hogy ilyen párhuzamos társadalmat szeretnék a szomszéd faluban vagy akárhol máshol. A USA-ban ez most természetes, de nézd meg ott is hogyan jártak az őslakosok :) - függetlenül attól, hogy ott a fehérek voltak a migránsok. Fehér, fekete, barna, sárga - mind ugyan úgy foglalja el a területet... az ott élők ráb@sznak, mint vak kovács a f@szára...
Persze a híreket nem véletlen tolják túl a jobbosok, de pont ugyan ennyire bagatelizálják el a balosok.
Szóval a tömegesen érkezőkre én nem tartanék szükséget, de az itt egyetemet végző, magyarul beszélő, stb. pár tíz embertől meg ostobaság lenne elvenni az itt élés lehetőségét.
Sokan hozzák fel '56-ot, amikor sok magyart befogadott Ausztria, Svájc NSZK, stb... Érdekes lett volna, ha az elmenekülők százezrei jelentek volna meg Japánban. Kb. ennyire ésszerű a szír, afgán eritreai stb. menekültek 3-5 ezer km-re történő "menekülése", amikor már 300 km arrébb se háború, se üldöztetés nincs. Igaz ingyenes orvosi ellátás, szociális segély, stb. sem

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Vagy értik, és játsszák a hülyét.

Remélem  itt nem rám gondoltál....

 

 Végre egy mértéktartó, korrekt hozzászólás

Jah, lehet így is. Nem tudom feltűnt-e, de valahogy kevésbé  "tüzes" a hangnem és valahogyan nyitottságot lehet érzékelni a más gondolatokra. Illetve én nem olvastam benne semmiféle ítéletet azokról, akik másképpen gondolkodnak kicsit.

Ha a nyitottság alatt arra gondolsz, hogy a jelenlegi eu-s "népvándorlási-ámokfutást" valamilyen mértékben tolerálhatónak tartom vagy tartanám, akkor nem ment át a mondandóm. 

A mondandónak pedig nem tüzesnek, hanem egyértelműnek kell lennie. Nem ítélek el senkit aki másként gondolkodik (max. véleményem van róla), de az más kérdés, hogy tűzzel-vassal védeném az életteremet azok ellen, akik ezt  megpróbálják bedarálni.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

No, ebből a nézőpontból már van miről beszélni. Amúgy a gettósodást én sem támogatnám, meg, szerintem ép elméjűen senki sem. Az akkor is ártalma, ha "magától" alakul ki a getto (bár szerintem azért nem teljesen magától történik az sosem, de most nem ez a lényeg)

Konkrétan az ilyesmi hozzáállást várnám a konzervatív oldaltól, mert jelenleg csak a "konzervatív" oldal hangja hallatszik (lásd meg az idéző jelet). Azt gondolom, hogy a nyakló nélküli beáramlást senki sem akarja igazán. Sem a liberális, sem a klasszikus bal oldal nem azt szeretné, hogy minden szabályozás nélkül érkezhessen bárki, bárhonnan.

Ugyanakkor az sem megoldás, amit a viktoriánus kormányunk művel. Például Sorosnak egy mondását (miszerint az EU-nak szüksége van X millió bevándorlóra), úgy értelmezi, hogy nyisd ki a határt és boldog-boldogtalan jöjjön. 

Holott ez értelmezhető gazdaságilag is: kell bevándorló (mindegy kb, hogy honnan), mert

  • nem tudsz nyugdíjat fizetni 15 év múlva
  • kellenek olyan szakmunkások, amire nem találsz minőségi hazait
  • elöregedik a népességed és végeredmény az összeomlás lesz emiatt

Erre lehetne úgy is reagálni, hogy oké, alkossunk szabályokat arra, hogy milyen feltételek mentén, kik vándorolhatnak be. Kiket tekintünk bevándorlóknak és kiket menekülteknek. A menekült mit tehet és mit tehet a bevándorló legálisan?

Ehhez képest (SZVSZ teljesen szándékosan és belpolitikai megfontolásokból) ezek a kérdések tökéletesen össze vannak mosva, a legkisebb erőfeszítés sem látszik egy megnyugtató állapot elérésére. Viszont legalább erőteljes hergelés történik minden idegen ellen. POár éves plakát kampány: "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját". Kérdem én: kinek a munkáját vették el a bevándorlók???? Két dolog látszik, ahonnan én nézem:

  1. A "migráns" simán tovább áll nyigati és/cvagy északi irányba.
  2. Aki megmarad itt, jellemzően a hiányszakmás területeken ragad itt (mint a gyrosos, kebabos meg a háziorvos)

Szóval itt is leírom, hogy nem a konzervativizmussal van a probléma, hanem a merev, szélsőséges hozzáállással. (olyasmik tömkelegére gondolok, mint a keresztényüldözés európában és társai. :-( )

"Erre lehetne úgy is reagálni, hogy oké, alkossunk szabályokat arra, hogy milyen feltételek mentén, kik vándorolhatnak be. Kiket tekintünk bevándorlóknak és kiket menekülteknek. A menekült mit tehet és mit tehet a bevándorló legálisan?

Ez pont ugyanaz a Fideszes retorika, mint a jogállamiság esetén.
Ezek a kérdések már régóta tisztázva vannak, nemzeti és nemzetközi jogszabályok által (Genfi Konvenció, "1989. évi 15. törvényerejű rendelet a menekültek..helyzetére", "2007. évi II. törvény a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról").

Pontosan kodifikálva van, hogy milyen feltételekkel és folyamatban igényelhet valaki letelepedési engedélyt vagy menekült státuszt az EU tagállamaiban.

Az utóbbival az volt a probléma, hogy tömegesen jelent meg az igény a déli országokban, akik ez miatt segítséget kértek tőlünk -  a magyar kormány pedig folytatta a szokásos gyakorlatát: odaszart az asztalra.

1300 menedékkérőt (!=menekült) kellett volna befogadnunk a tervezet szerint, jelenleg 7 nap alatt hal meg ennyi magyar a koronavírusban. 
2014 és 17 között húszezer ember vásárolt magyar állampolgárságot.

Ezzel csak az a baj, hogy ha az első 1300-nak megengeded, nem tudod hitelesen komminikálni, miért nem engeded meg a következő 20000-nek. Kismalac, kismalac, engedj be!

Tehát egy jó megoldás van, senkit sem kell beengedni. A vásárlás annyiban más, hogy azzal legalább jött pénz, illetve, ha valakinek van pénze, az vélhetően képes arra, hogy eltartsa magát. Egyfajta - ha nem is tökéletes - szűrő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ezzel csak az a baj, hogy ha az első 1300-nak megengeded, nem tudod hitelesen komminikálni, miért nem engeded meg a következő 20000-nek"

Miért a te feladatod hitelesen kommunikálni?
Magyarország és az EU megállapodik abban, hogy 1300-t beenged, ezentúl semmilyen kötelezettséged nincs. 

"Tehát egy jó megoldás van, senkit sem kell beengedni."

Nem érted: nincs olyan, hogy nem engeded meg nekik, hogy a menekültügyi eljárást lefolytassák.
Olyan nemzetközi szerződések köteleznek rá, amit a magyar kormány sem mondott fel.

Pontosan kodifikálva van, hogy milyen feltételekkel és folyamatban igényelhet valaki letelepedési engedélyt vagy menekült státuszt az EU tagállamaiban.

Az utóbbival az volt a probléma, hogy tömegesen jelent meg az igény a déli országokban, akik ez miatt segítséget kértek tőlünk -  a magyar kormány pedig folytatta a szokásos gyakorlatát: odaszart az asztalra.

Lényegében +1.

Akkor úgy pontosítanám a mondandómat, hogy "erőforrást teszek a szabályokat betartatni hivatott szervezetekbe és/vagy ha a szabályok valóban rosszak, akkor egyeztetek a módosításáról" 

Az asztalra szarást én úgy értelmezem, hogy ezek nem történtek meg és segítséget sem nyújtottunk.

Amúgy egészében ez az egyik aspektusa a szarkavarásnak: nem befogadnunk kellett volna (mint ahogyan a retorika szólt quota-ról), hanem támogatni a déliek hivatalnokait.

Az a gond ezzel hogy majdnem igaz.

Tömegesen érkezők (ők lennének a menekültek a szír meg az afgán gondolom?) Se a szír se az afgán pop nem akkor hogy bármi számottevő változást okozhatna az EU ban. Hány millióról is van szó 3-4 mekkora az EU 446. (igen ha beengeded még jőnének, peresze a ha a feltételek rosszabbak akkor kevesebben, dolgozni kell). Most azért gond mert pár ország pár városára koncentrálódna az egész ha szétszórod akkor rögtön nem is látszana. (Kellene politikai akarat a megoldásra pl magyar vidékről jönnek azok a jelzések hogy azért nincs málna mert nincs aki leszedje a török mezőgazdaságból meg azok a jelzések hogy a szíreket befogták az alja mezőgazdasági munkára is ha ez igaz akkor mint a példa mutatja nem lehetettlen.)

Az a török gettó meg az ellenőrzötten beengedett török vendégmunkásokból lett, (majd hazamennek, ezért nem is próbálták meg őket integrálni, hát nem mentek, jórészük eredetileg belső Anatóliából ment ki az olyan kb mintha a magyarokat a 3 szabolcsi zsákfalu lakosága lapján ítélned meg) 

Gettó ellenszere amit viszont nagyon nem kíván senki pl hogy a szír menekült legyen a szomszédod. Vagy szétszórod őket a társadalomban vagy a "gettó" 3. út nincs. (nem tetszik  bevándorlónak szeretnének tömörülni pl beszélik egymás nyelvét,  nem tetszik a az őshonosoknak nem szeretnének vegyülni) De nem csak igy gettósodik a társadalom hanem vagyoni helyzet szerint is. 

Ezen a fórumon is leírták nem akarsz kisebbségit a gyerek osztályába költözz olyan helyre ahol nincs, ha elég drága ott az ingatlan akkor szinte biztosra mehetsz. 

USA ba nem migránsok mentek hanem honfoglalók, jaj a legyőzötteknek (nem harc nélkül érkeztek). 

Befogadni csak akkor illene őket ha keresztény alapokon nyugszik az EU ha pragmatikus alapokon akkor csak a hasznos munkaerőt. De akkor hanyagoljuk a keresztény handabandát. Hasznos vagy kellesz ennyi. 

Menekülők (szír, afgán - javarészt férfiak!!!), végig menekülek egy halom békés, muszlim országon egészen európáig. Nekem nem életszerű, szerencsére még sokaknak nem az.

Törökök - nem gondoltak a németek semmit, pontosan azt a problémát akarták megoldani akkor, mint az eu most. ti. nem volt az "egyszerű" munkákra melós. Akkor megoldódott, de nem biztos, hogy összeségében sikeresnek mondható a terv, így ennyi év után. (Hiszen a törökök bár többen lettek, azokat a munkákat pedig megint nincs senki aki elvégezze.)

Nem ítéltem meg a törököket, lehet valamit félreolvastál.

Az anyagiak mindig is velünk voltak, a szírek, afgánok, eritreiak, stb. nem. Mellesleg én is megnéztem anno hova költözöm, mert sem kedvem, sem energiám nem volt és nem is lesz arra, hogy vizsgáljam az éppen érintett területen élő nemzetiségiek együttélési képességének a mutatóját. Nekem egy kétlakásos társasházban 7 évig voltak, amolyan "lakásfoglalók" a szomszédaim, köszönöm elég volt és pont lesz@rom, hogy 20 várossal odébb van egy vagy két normális család ugyanabból a nemzetiségből.

Az, hogy kik mentek az USA-ban, nézőpont kérédése. A lényeg (hogy ne a fogalmakon rugózzunk), nem ott élők odamentek, aztán bedaráltak mindent és a saját ízlésükre alakították. Ott és akkor egy technológia fölény tette ezt lehetővé. Hogy milyen módon lehetetleníted el az őslakosok életét (ital, üveggyöngy, fegyveres fölény, nyílt társadalom, pozitív diszkrimináció, stb.) az a probléma szempontjából (és az érintettekéből is) mindegy.

A keresztény handabandának pont annyi lényege azért lenne, hogy nekünk -ha tetszik ez sokaknak, hanem- egy keresztényi kultúra (is) alapozta meg a mostani értékrendünket. Muszlim kultúra nem igen, legalábbis ilyen -a középkorinak tűnő szabályokkal bíró biztosan nem- amit ezeknek az embereknek az alapvető értékrendjét adja. Nyilván probléma az is, hogy nem akarnak a befogadó országok megfelelő erővel fellépni egy-egy bűncselekmény ellen, ami egyébként óriási hiba. Nem tolerálni kell ezt a fajta másságot, hanem elitélni! (nyilván itt az európában törvénytelen vs. az őserdőben/sivatagban szabad dolgokra célzok)
Szabad választása van az illetőnek, ha nem tetszik az itteni szabályozás, haza is lehet menni.
Nem mondom, hogy a jobb oldali kormányok mindig megfelelően kommunikálják le a problémát, de az biztos, hogy a baloldaliak irdatlan rosszul, továbbá egy választott kormány -amennyiben olyan helyzetbe kerül- elsősorban a saját állampolgári érdekeit kell, hogy szem előtt tartsa, nem pedig idegenekét. És ez bizony itt a lényeg.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A keresztény handabandának pont annyi lényege azért lenne, hogy nekünk -ha tetszik ez sokaknak, hanem- egy keresztényi kultúra (is) alapozta meg a mostani értékrendünket.

A keresztény kultúra a sötét középkort határozta meg, a mostani értékrendünket a felvilágosodás, a reneszánsz és a humanizmus alapozta meg.

Értem. Tehát volt a sötét barbarizmus, aztán egy varászütésre ment a levesbe és jött a felvilágosodás, a reneszánsz és a humanizmus. Ma is tanultam valamit.

Mellesleg azért javaslom a fogalmak (keresztényi kultúra) értelmezését és időbeliségét is vedd máskor figyelmbe. Nyilván van aki magyarként, európaiként nem ehhez tartozónak vallja magát, de hát vannak akik meg jedi-lovagoknak, szóval részemről elfogadom mégha butyutának gondolom is.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Értem. Tehát volt a sötét barbarizmus, aztán egy varászütésre ment a levesbe és jött a felvilágosodás, a reneszánsz és a humanizmus. Ma is tanultam valamit.

Nem, nem varázsütésre ment, mintegy 300 év kellett hozzá, és eléggé véres dolog volt, mert az egyház nem igazán viselte jól a hatalmának veszélyeztetését, lásd például itt az inkvizíciók működését. Szerintem frissítsd fel a történelmi ismereteidet, akkor valóban tanulsz valamit a korszakról és arról, hogy a jelenlegi kultúránkat minek köszönhetjük...

Mellesleg azért javaslom a fogalmak (keresztényi kultúra) értelmezését és időbeliségét is vedd máskor figyelmbe.

Én figyelembe vettem, a jelenlegi keresztényi kultúra a sötét középkort követő felvilágosodás, reneszánsz és humanizmus következménye, lásd például a reformációt, főképp annak előzményeit, kiváltó okait...

Oké, csak az előzményt nem vetted figyelembe (kereszténység kezdete)...de

Ha így nézzük, akkor jelenleg az összes menekült arab barbár középkori (a követett eszmék, sharia, csonkítások, kövezések, merénylők, stb.) az a kevés akik nem olyanok (ilyenek egyébként voltak a sötét középkorban is) nem lényeg. Várjuk meg amíg ezek a barbárok eljutnak a "felvilágosodás, reneszánsz és humanizmus" útján oda, ahol mi is vagyunk.... Tudod mit? Támogatom!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Oké, csak az előzményt nem vetted figyelembe (kereszténység kezdete)...

Melyik eredetét? Amikor még csak egy szekta volt? Vagy azt, amit pár száz évvel később fantáziáltak? Miért kellett volna figyelembe vennem? Nem lehetne, hogy a történelmi tényeket vesszük figyelembe és nem a kitalált meséket?

Ha így nézzük, akkor jelenleg az összes menekült arab barbár középkori (a követett eszmék, sharia, csonkítások, kövezések, merénylők, stb.) az a kevés akik nem olyanok (ilyenek egyébként voltak a sötét középkorban is) nem lényeg.

Nem mind, mert a nagy részük pont annyira vallásos, mint a magyar átlag. Kis részük pedig pont annyira fanatikus, mint nálunk is, csak nagy szerencsénkre nem az amerikai egyesült államokban élünk, ahol heti szinten van mélykeresztény terrorizmus, pár évente egy-egy nagyobb vérengzéssel, a mieink egyelőre kiélik magukat verbálisan.

Várjuk meg amíg ezek a barbárok eljutnak a "felvilágosodás, reneszánsz és humanizmus" útján oda, ahol mi is vagyunk.... Tudod mit? Támogatom!

Eljutottak, csak aztán újra rájuk mászott a valláskárosodás, lásd például az iráni és szíriai helyzetet most és mondjuk 40 évvel ezelőtt. És pont ugyanide tartunk az erőltetett keresztény kultúrával mi is és a lengyelek is...

Hogy mi hova tartunk, azt maximum találgathatod, hogy ők hol vannak az tény. A többi duma. 

A valláskárosodás mindig ugyanoda vezet, ha az egyházon múlna, akkor még mindig a sötét középkorban ülnénk.

Te, linkelj már öngyilkos keresztény terror cselekményet! :) Neked is jól átmosták

Évente 15000 - azaz 15 ezer - lőfegyver okozta halál van arrafelé, ez napi átlag 40 halott, heti rendszerességű a fanatikus vallási okokból való lövöldözés, szokásuk fegyverrel és bibliával együtt pózolni, lásd például Army of God;  vagy vannak csoportok, amelyek annyira komolyan veszik az abortusz elleni pro-life küzdelmet, hogy ölnek is miatta (lásd anti-abortion terror); vagy ugyanez szélsőjobboldali fonódásokkal, lásd Christian Identity; vagy bármi ellen, amiről úgy vélik, hogy nem az vagyon írva a bibliába... van több száz figyelt keresztény vallású terror határán billegő mozgalom arrafelé; és vannak a magányos farkasok, például templomba járó jámbor texasi elkövetőkkel, hogy egy nagyobbat is kiemeljek: https://en.wikipedia.org/wiki/2019_El_Paso_shooting

És itt egy friss, másik kontinensről, a Crusaders csoport, még időben lefülelve.

Kövek alatt élsz, az a helyzet.

Terror cselekményeket kértem, nem idióták lövöldözését. Ezek többsége nem is tudna fegyverhez jutni, ha nem lenne legálisan kapható a boltban. Simán bolondok, a legtöbb még rendes kiképzést sem kapott szemben az arab barátaiddal.

Most akkor "abortusz ellenes mozgalom", meg a "ments meg fekete életeket" - tele barmokkal valóban ugyanaz, mint repülővel beleszállni épületkebe, automata fegyverekkel, robbanómelénnyel több helyszínen, egyidőben végrehajtott támadás, ahol a fegyveres erők közül is többen elesnek, mert nem egy amatőr rángatja az AK elsütőbilletyűjét, hanem profin kiképzett katonák.
Nem élek kövek alatt, csak nem mosták át az agyam. Mellesleg meg - visszatérve a lényegre - ezeket sem látnám szívesen az országban. De egy magyar-ellenes, magyar állampolgár sem igazán kívánatos. Csak míg az egyiknek joga van hozzá, addig a másiknak mi adjuk meg a jogot. Hülyéből, tudatlanból, a teljesen idegen kultúrából, az agresszívből nem kell importálni!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Terror cselekményeket kértem, nem idióták lövöldözését.

Idióták lövöldözése is terrorcselekmény.

Simán bolondok, a legtöbb még rendes kiképzést sem kapott szemben az arab barátaiddal.

Ó, tehát a keresztény vallású Army of God tag simán bolond? A muszlim vallású ISIS tag meg terrorista? Nincs kettős mércéd véletlenül?

mint repülővel beleszállni épületkebe, automata fegyverekkel, robbanómelénnyel több helyszínen, egyidőben végrehajtott támadás, ahol a fegyveres erők közül is többen elesnek, mert nem egy amatőr rángatja az AK elsütőbilletyűjét, hanem profin kiképzett katonák

Ó, akkor a pár hete történt bécsi lövöldözés nem is terrorcselekedet volt?

Nem élek kövek alatt, csak nem mosták át az agyam.

Akkor csak kettős mércéd van. Nem is kicsi.

Mellesleg meg - visszatérve a lényegre - ezeket sem látnám szívesen az országban. De egy magyar-ellenes, magyar állampolgár sem igazán kívánatos.

Hogy jön ez ide? Ebben a szálban ott tartunk, hogy a vallások és az egyházak visszavetik az emberiséget és az európai kultúrát nem a kereszténység alapozta meg, hanem éppen a kereszténység ellenében alapozódott meg a felvilágosodás, a reneszánsz és a humanizmus által.

"reneszánsz"  -  Nézd, hallgasd meg ezzel kapcsolatban mit mond Bogár Laci bácsi. "Ütős" elmélet, - persze nem biztos, hogy a totális ateistáknak, de az biztos, hogy az "igazságot" és értelemet keresőknek viszont abszolút ajánlott... Nehézkes, öreges, néha elkalandozik, de a mondandójának lényegét kihámozva igencsak új megvilágításban látja az ember a világ fejlődését. - Egyébként az emberiség történelemórájának is felfoghatóan, ma már 70 videónál is több vlog megszólalása is rejt érdekes gondolatokat a világról. (Addig, amíg mint "összeesküvés elméletet" nem blokkolja a G. - Előre mondom, nem az.., viszont egy kimagasló gondolkodó elme!!!)

https://www.youtube.com/watch?v=_gCYFvUPNxw

Bocsánat, de ez az ember valaha egy kimagasló gondolkodó elme volt, de úgy nagyjából 15 éve megkattant, amikor Drábikkal összejöttek, azóta egyre inkább futóbolond, és sajnálatos látni, ahogy leépül és közben rögeszmék áldozata lesz, de az időskori elhülyüléssel nincs egyedül. Az különösen sajnálatos, hogy ti már csak akkor fedeztétek fel magatoknak, amikor már ilyen állapotba került.

Nem akarok okoskodni, de kicsit fordulj befelé is. Az aki neked nem felel meg, még nem biztos hogy bolond, beszámíthatatlan és hogy deportálni kell az EU határain túlra. Lehet, hogy te nem stimmelsz. Vedd ezt is számba....és szép napot!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Az aki neked nem felel meg, még nem biztos hogy bolond, beszámíthatatlan és hogy deportálni kell az EU határain túlra.

Ez az ember egyszerűen szét van esve, konkrét tárgyi tévedései vannak, eleinte volt még pár hozzászóló, akik ezeket leírták, aztán hopp, cenzúrázva lettek hamar, mert kényelmetlen kérdéseket tettek fel és kényelmetlen dolgokat írtak le, amelyek porig rombolták az okfejtést.

Lehet, hogy te nem stimmelsz. Vedd ezt is számba...

Lehet, hogy a Föld lapos, vegyük azért ezt is számba...

Ja, nyilván. Egyébként javaslom még az olvasandó könyvespolcra Az első világháború című Szőts Zoltán Oszkár írta könyvet, néhol kicsit száraz, de remekül meg lehet ismerni belőle a két világháború közötti korszakot. Van egy kevés átfedés Bogár László ömlengésével, de Bogár úr semmivel nem támasztja alá (nem, amit korábban mondott vagy írt alátámasztás nélkül, az nem alátámasztása egy későbbi állításnak) és sértődötten, erős cenzúrával reagál a kritikákra... de igen, az én önteltségem határtalan. Egyéb dolog még?

Világosan látható, hallható, hogy megöregedett.., - ezzel összefüggésben a lényegre kell fókuszálni, azt kihámozni a mondandójából. - Összeszedettségében össze sem lehet hasonlítani a mai profi véleményformáló, nagyobb tudású vlogerekkel, de azokkal ellentétben biztosan nem a reklámszórásból vagy csak politikai "érdekharmonizálásból" kell kihámozni a mondandójukkal esetleg éppen ellentétes valóságot. Őt még mindig a gondolkodó elme vezérli. - Nem vallásosként mondom: "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!" - Te is leszel majd egyszer öregember.., remélem. :)

(Bocsi, hogy csak későn reagáltam, de úgy éreztem, ennyit el kell neked mondanom... :)

felvilágosodás vs felhomályosodás inkább.

Ha a 10parancsolatból azokat elhagyod ami az ember-isten kapcsolatról szólnak és megnézed: azért alapvetően ezek mentén az irányvonalak mentén épült ki a kultúra. Ami nem is csoda, mert szerintem minden normális ember számára elfogadhatóak. Talán a sex terén gondolják "idejétmúltnak" felhomályosult ismerősök a 6. illetve 9. -t :) .

íme  egy katolikus verzió:

 

I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

II. Isten nevét hiába ne vedd! < a szerkesztőben ez is ki van húzva, valamiért a megjelenítőben már nem..

III. Az Úr napját szenteld meg!

IV. Atyádat és anyádat tiszteld!

V. Ne ölj!

VI. Ne paráználkodj!

VII. Ne lopj!

VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!

X. Mások tulajdonát ne kívánd!

 

Miért ne lehetne életszerű? Te Szíriát Afganisztánt egy homogén tömbnek képzeled hát épp az a baj hogy nem az. Törzsi társadalom mindkettő. 

Te hova menekülnél a szomszédba amúgy ugyan békés meg muszlim, de ott épp az a törzs van akivel amúgy 1000 éve boldogan ölitek egymást egy oázisért egy pálmaligetért vagy 2db kecskéért? Muszlimokat is homogén tömbnek képzeled. Pedig ők sem azok pár törzzsel arrébb lehet rossz színű a szőnyeged és máris eretnek vagy, azt meg állt jobban utálják mint az egyéb válásúakat. Na meg a rokon Németországban, Angliában, Svédországban van. Te hova ménél napszámosnak (egy török farmra ahol a gazda nyugodtan megerőszakolja a lányod fiad vagy inkább a rokonhoz) . Igen pont olyanok amiért itt sírnak miért nincs rendes család  (atom család), ott a másod unokatestvér is közeli rokon, ha az van kint annak is kötelessége támogatni a családot, teszem azt hogy kijusson még egy rokon mert utána már ketten finanszírozhatják a többiek kijutását. 

Te kit küldenél előre a nőket? Bár ők is finanszírozhatják utána a család kijutását csak ott azt a munkát nem szeretnék amiből ezt megtehetik. 

Figyelmedbe ajánlom. 

Szinte megállt a népességfogyás, de nem attól, amire gondolnánk

A németeknél is így kezdődött a török vendégmunkásokkal. Nem hiszem hogy itt ugyan az történne. (bár lehet örülnénk neki) Mivel ott egy hosszú szinte töretlen gazdásig fejlődés marasztalta a vendégmunkásokat. Szóval amikor azok hazamennek akkor szinte biztos hogy gazdasági bajok vannak. Nyilván aki 30 -40 éve itt vagy ott van nem fog ("hazamenni") főleg hogy a gyerekei már oda születtek. A kérdés jó lenne e egy 30-40 éves gazdasági fejlődés ha azzal a hatással jár hogy ezek a vendégmunkások örökre itt ragadjanak?
 

"A kérdés jó lenne e egy 30-40 éves gazdasági fejlődés ha azzal a hatással jár hogy ezek a vendégmunkások örökre itt ragadjanak?" - Itt ragadnak, vagy 1-2, esetleg három nemzedék alatt integrálódnak teljes mértékben az amúgy is erősen mixelt lakosságba? Javaslom a Fejér megyei Beloiannisz település és lakóinak a történetét tanulmányozásra. Nos?

Megvan, de nem igazán jó példa, mert:

1 - a számuk elég jelentéktelen volt

2 - a kultúrális, erkölcsi, vallási, (az akkori politikai!) stb. különbségek szintén jelentéktelenek

3 - Földrajzilag is elfogadható, a furcsa inkább az lett volna, ha Madagaszkárra mennek.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ismerem az is megvan hogy az egy egyszeri esemény volt. Ha utána 30 évig minden évbe befogadtunk volna egy görög falunyi embert és szépen egymás mellé tesszük őket akkor korántsem biztos, hogy beolvadtak volna. Nem egy homogén társaság volt jöttek a görög kommunisták (meg ha jól emlékszem árvák is) a falusi kisparaszt a szatócs meg a városi. Törökországból sem homogén társaság ment ki, ment ki kutató de az ugye nem a gettóba költözött, ment ki rengeteg török, Törökország legelmaradottabb vidékéről, azok kultúrában homogénebbek voltak egyben is maradtak a gettóban (munkásszálló, megvan román ukrán vendégmunkásnak ha lakást bérelnek azt nem a Sashegyen, Gazdagréten, vagy a Pók utcai lakótelepen teszik, ha elég sok lesz belőlük egy helyen akkor ott hozzájuk idomul a kínálat). 

Magyarországon is megindult ez elég sok vágott szemű költözött az Orczy tér környékére.

A számok azt mutatták 39k ember bejött :D az pedig már nem egy falu (Beloiannisz) és folyamat épp felfutóban volt, de jött a COVID. Még annyi előny van, hogy nem egy helyről jönnek, ukránjából meg lassan úgy is elfogy a melós. (30 évig nem tud kivándorolni onnan ennyi ember mert elfogynak, demográfiai katasztrófa van ott amúgy is)

Amikor a szemközti épületben dolgoztam, volt a csapatunkban egy látássérült gyakornok srác, aki amúgy elég ügyes volt és jól nyomta (Scala dev). Nyilván hosszabb a learning curve, mert sokkal több dolgot kell fejből tudni, de manapság a technológia már adott hozzá, hogy boldoguljon IT-s melóval. (JAWS, főleg)

Azért adtam a tippet, mert nálunk a cégnél működött ez. Tudniillik van ám az, hogy fiatal gyerek zsonglőrködik az Excellel, meg majdhogy alázza angolban azt, akinek az az anyanyelve - nyilván túlzok, ne akadj ezen fenn -, miközben a szakmához meg s.gg hülye. Idősebb faszi meg ért a szakmához, annyira tud angolul, hogy katalóguslapon elmegy, ha valami sok, még mindig ott a G-fordító, de egy pohár vizet nem tud kérni angolul. Mondom, ha picit rugalmas a cég, még az is lehet, talál megfelelő embert. Mert az aztán nagyszerű, ha van egy szakmához hülye szinkrontolmácsuk, meg az is, ha azon sírnak, hogy nincs szakember.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

hogy egy konkrét példát mondjak a csapatomba már hónapok óta nem tudunk a magyar munkaerőpiacról szakembert találni.

Igen, ez komoly probléma; az informatikát sajnos nem lehet remote-ból űzni. Nem úgy, mint az autópályaépítést, az orvoslást, építkezéseket stb...

Ráadásul a munkavégzéshez adható vízumot sem találták még fel. Az meg milyen szörnyűség lenne már, hogy azokat veszik fel, akik legálisan, papírokkal jönnek. Pfújj!

Nem akarom a jogállamiságot összekötni bevándorlással, viszont az EU vélhetően annál inkább. Ha véletlenül meglenne Neked, hogy PONTOSAN mit kell az EU szerint a jogállamiság alatt érteni(és be kell tartanunk) és ez ratifikálva is van, tehát nem csak egy Verhofstadt-i agymenés, akkor örülnék, ha megosztanád. Amúgy meg létezik egy elég széleskörűen elfogadott charta, ami ugyan nem túlságosan progresszív. Úgy hívják, hogy Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata. Alapnak kimondva akár jó is lehetne.

Ez egy elég összetett kérdés, nem igazán akarok belemenni, a lényeg: akkor tudom felvenni a jelöltet a saját országában, ha az adott országban van leányvállalatunk, ez nálunk nem probléma, viszont ebben az esetben a magyar gazdaság alig profitál valamit a foglalkoztatásból. 

A magyar kormányon kívül senki nem állította és az európai gyakorlat sem az, hogy a munkavállalási engedély nélkül, szabad országból jövő bevándorlókat be kellene fogadni. 

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata egy 70 évvel ezelőtti politikai nyilatkozat. 

Abból nem következik, hogy a magyar ügyészségnek nyomozást kellene indítani, ha az adott ország miniszterelnökének veje (!) tulajdonában lévő vállalat EU-s forrásból újítja fel a közvilágítást, bizonyíthatóan korrupt módon. 

De ez csak egy kiragadott példa, a rendszerszintű problémákat ebben a tanulmányban találod:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/hu_rol_country_chapter_hu.pdf

Melyik az a pont, amivel nem értesz egyet? 

Amiről azt gondolod, hogy szakmaiatlan és nem az ország érdekeit szolgálja? 

Random példa: a 2016-os kopaszügy miatt hányan kerültek bíróság elé? Vagy: az MNB vezetője hogyan lakolt meg, amikor egy várható bankcsődről előre tájékoztatta a rokonait?
http://www.atv.hu/belfold/20160304-kopasz-gate-a-kuria-szerint-nyako-is…
https://index.hu/gazdasag/2019/05/31/matolcsy_szerint_banktitok_hogy_a_…

Teljesen felesleges kísérlet, még az értelmesebbje se fog vele kezdeni semmit, mert a megpendített téma érzelem alapú. Jövőképet vázol fel (elkerülhetetlen változás) erre vonatkozó beavatkozást (EU) nosztalgia, hazafias érzés, ragaszkodás a megszokott élethez. Észérvek nem tudnak működni. Mondom azoknál sem akik egyébként észérvek alapján döntenek mindennapjaikban.

Ha mégis meg akarod győzni őket, akkor szintén az érzelmeikre kell hatni. Ettől mocskos és undorító amit a kormánypárt csinál. Tudatosan összekever minden témát olyan tartalommal ahol az érzelmekre ható üzenetet tartalmaz, majd felerősíti azt. Nem. Ez nem felelősségteljes politika. Lehetnek ezek szempontok, akár a legfontosabbak, de nem keverjük őket a többi szemponthoz, mert a kizárólag érzelmi alapú döntés törvénykezésnél nem igazán lehet szempont. 

A jogállamiság egy fontos kritérium mindenki számára mert a jogállam az az intézmény ami minden tagjának védelmet ad a társadalommal és a többi szereplőivel szemben. Ezért alkottuk, hogy az embereknek ne kelljen fegyvert ragadniuk, hogy saját érdekeik érvénysüljenek és megvédjék magukat. Tiltakozni az ellen, hogy a jogállamnak kellenek hatalomelosztási és egyensúlyi paraméterek az kb. olyan mint az élelmiszerboltba tiltakozni a mérleg ellen, tehát a pultos szimpátia és gyakorlat alapján ad valamennyit, valamiből, valakinek.

A végére érve a kanyarnak visszatérve az említett problémára (munkaerő piac) pont azért hiányzik a megfelelő munkaerő mert azok épp Angliában/Németországban/etc húzzák az igát. És itt jön a munkakultúra (nem szakértelem) kérdése. A magyar/közép európai munkaerőt többnyire azért szeretik az informatikai iparban, mert az örökölt kulturális környezet miatt a magyar munkaerő szeret a problémák mélyére látni, komplex jó megoldásokat javasol (nem minden ember, de ez a jellemző). Hiába vársz el egy ilyet generálisan egy ázsiai személytől mert az más alapértékeket hordoz. Itt jön az is, hogy pl azért nem szeretik a magyar munkaerőt mert a széles látásmód miatt sokat panaszkodik és olyanba is beleböfög amibe nem kéne (legalábbis azok szerint akik szeretik őket ennek a kultúrának a másik pozitív hatása miatt). Minden ember/náció hordoz magában alapvető értékeket amelyek jók/rosszak bizonyos dolgokra. A jó integrátor így épít belső csapatot. Ezt csak azért mondom, nem biztos, hogy magyar munkaerő helyett neked itt megfelelne bármilyen más. Ha pedig igen, akkor lehet nem az a jó válasz hogy letelepítsd. De ezektől a kételyektől eltekintve nagyon nagy probléma ha valaki teljesen meg akarja ezt akadályozni, pláne úgy, hogy ez egyébként gazdasági/egyéb szinten jó lenne, amiért épp ő felelős...

Jó látni ezeknek a kulturális különbségeknek a jól keveredő elegyét egy nagy nemzetközi csapatban egyébként ahol meg tudja mindenki találni az erősségét. 

Nem tudom, miért baj, hogy 70 éves? Az Emberi és polgári jogok nyilatkozata még régebbi. Egy halom ország alkotmánya szintén. Akkor ezek rosszak? Vagy az a baj, hogy az unikornisokat nem vették bele?

A korrupció sajnos létezik és törvény is van ellene. Hatékonysága kérdéses.

Amit belinkeltél azért köszönet, csak átfutottam, de elsőre is szemet szúrt, hogy 'a Tanács ajánlása' az valójában diktátum. És aligha van a tanácsnál a bölcsek köve, de amit mond azt kritika nélkül követni kell? Na meg a 'nemzetközi normák'. Ez azért elég gumicsont. És azért lássuk be, hogy az EU végig falazott az előző csapatnak, de az első pillanattól szívatta a mostanit, mielőtt még bármit is csináltak volna. USA-nak Trump, az EU-nak Orban derangement syndrome jutott.

Más: 'A társadalmi egyeztetések és a hatásvizsgálatok alkalmazása csökkent.' - mondja az EU. Na ehhez pofa kell. 

Nem, ezeket az értékeket az Alaptörvény is elismeri és jelenleg is érvényesek Magyarországon. 

De a jogállamiság nem az emberi jogokról szól, nem csak arról.

Az Ajánlás pontosan nem diktátum, de egyébként az Uniónak joga van arra, hogy Rendeletekben formájában olyan jogszabályokat hozzon, amik a nemzeti parlamentnek jóváhagyása nélkül is automatikusan érvényesülnek.

Erre jelenleg a Fidesz által létrehozott Alaptörvény hatalmazza fel.

A jogállamisággal kapcsolatban kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben (miután többször felszólították a magyar kormányt az EU jogot sértő jogszabályok visszavonására), majd az ügy az Európai Bíróság elé került, amelynek jogerős elmarasztaló ítéletét egyszerűen ignorálja a kormány. Ez minden esetben pénzbüntetéssel jár. 

Jelen vita arról szól, hogy ezt a folyamatot hogyan lehet hatékonyabbá tenni - de mindenképpen büntetés lesz a vége, tehát függetlenül a mostani csörte eredményétől, be kell tartanunk az EU jogot. 

Az EU-nak semmi szüksége ránk, ha kilépnénk akkor is rá lennénk szorulva a német befektetésekre.

Ugyanolyan gazdasági függőségben maradnánk, mint amiben vagyunk. 

Cserébe elesnénk az EU transzferektől, a magyar munkavállalók sokkal nehezebben tudnának külföldön munkát vállalni, a magyar cégek exportja sokkal korlátozottabb lenne. 

Mivel rengeteg uniós előírásnak kell megfelelnünk a mindennapi életben, ha ez nem lenne, akkor rosszabb autók kerülnének forgalomba itthon, rosszabb minőségű ételeket ennénk, sokkal nagyobb lenne az ipari termelés környezeti hatása. 

Mit vársz attól, ha kilépnénk? Milyen jövőt képzelsz el? 

Szerintem a maradók települjenek át kilépés után az EU-ba, hiszen ott szeretnének maradni.

Elég sokan megtették, több százezren települtek már át. Az oroszok soha nem voltak ennyire népszerűek, sőt, ők is inkább nyugatra migrálnak, ha tehetik.

Gondolom kényelmetlen érzés, amikor nem jön be a frappánsnak tűnő válasz, hogy menjen nyugatra, aki EU tag szeretne lenni és százezrek vannak már most is nyugaton. Te meg mehetnél az oroszokhoz, ahol azért nincs tolongás. De az is lehet, hogy nem is érted ezt az egészet.

Nekem ez a hazám, itt születtem, s ezért nem szeretném, ha úgy érezném, mintha Afrikába száműztek volna. Mivel az EU-hoz ragaszkodás elég erős néhányakban, legitimnek gondolom, hogy Magyarország EU-ból történő kilépése esetén azok költözzenek Nyugatra, akiknek fontosabb az EU, mint Magyarország, illetve akiknek nem jelent túl sokat a nemzeti identitás és önrendelkezés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem ez a hazám, itt születtem [...]

És ennél többet vélhetően nem is tettél a magyar kultúra megőrzése kapcsán.

illetve akiknek nem jelent túl sokat a nemzeti identitás és önrendelkezés

A nemzeti identitás független attól, hogy van-e gazdasági föderáció. Az önrendelkezésem meg olyan, hogy még a saját földemen is egy csomó szabályt, törvény és rendeletet be kell tartanom, mindig relatív, hogy meddig mehetsz el az önrendelkezéseddel.

hogy Magyarország EU-ból történő kilépése esetén azok költözzenek Nyugatra, akiknek fontosabb az EU, mint Magyarország

Elég nagy népességcsökkenés lenne, kevés fiatal maradna.

vélhetően

OK, ez az érv mindenek felett.

A nemzeti identitás független attól, hogy van-e gazdasági föderáció. Az önrendelkezésem meg olyan, hogy még a saját földemen is egy csomó szabályt, törvény és rendeletet be kell tartanom, mindig relatív, hogy meddig mehetsz el az önrendelkezéseddel.

Persze, tehát ha vannak már rossz dolgok, az amellett szól, hogy legyen még rosszabb. Ha már úgyis pofán vágta valaki a feleségét, akkor már nyugodtan meg is erőszakolhatja. Mindenképp érdekes érvelés.

Elég nagy népességcsökkenés lenne, kevés fiatal maradna.

Egyfelől nem csak városokban élnek, nem csak felsőfokú végzettségűek vannak az országban, s nem csak olyanok, akik nyelvismerettel rendelkeznek. Továbbá nem mindenki gyökértelen, akinek mindegy, hogy hol van. Vannak, akik nem válnának el, nem hagynák el a gyereküket, mert az EU-ban jobb, de a másik félnek meg itt vannak lehetőségei. Az meg nem zavarna, ha a fővárosi LMBT[A-Z]* elhúznának Nyugatra. Ők is jól járnának, meg a maradók is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OK, ez az érv mindenek felett.

Örömmel hallgatlak, hogy mivel járultál hozzá a magyar kultúrához.

Persze, tehát ha vannak már rossz dolgok, az amellett szól, hogy legyen még rosszabb.

Tehát valamennyi korlátozást az önrendelkezésed felett elfogadsz, a vita azon van, hogy ez a korlát hány kilométeres sugárban létezhet? Mert a nagyon gyakran előrántott önrendelkezésed számos sebből vérzik...

Egyfelől nem csak városokban élnek, nem csak felsőfokú végzettségűek vannak az országban, s nem csak olyanok, akik nyelvismerettel rendelkeznek.

Ahja, ez a hosszútávú siker titka, amúgy jól összefoglaltad, hogy ez az ország miért nem lesz addig a tudomány és technika élvonalában, amíg jelentős tömegek gondolkodnak hozzád hasonlóan.

És ez így megy errefelé több mint száz éve, kiváló példa erre a 15 "magyar" Nobel-díjasuk, akikre nagyon büszkének kell lenni, bár közülük hat nem is Magyarország területén született, nem élt az országban, mindössze az egyik szülője magyar volt; nyolc Magyarországon született, de emigrációban lett sikeres külföldön és emigrációban élt; egy Magyarországon született, Magyarországon lett sikeres, de emigrációban halt meg külföldön.

És ezért volt aranykor a kiegyezés utáni 20-30 év.

Továbbá nem mindenki gyökértelen, akinek mindegy, hogy hol van.

Én is ezért vagyok még itt, mert földem, erdőm és házam van és nem akarom mindezt feladni olyan balfaszok miatt, mint például te.

Az meg nem zavarna, ha a fővárosi LMBT[A-Z]* elhúznának Nyugatra.

És ez mit oldana meg, gondolod, hogy falun nincs ilyen? A Paraszt dekameront és az Újabb paraszt dekameront olvastad? Szerintem olvasd el, bár Darálós Dóra ez is ledarálná, pedig kár lenne érte, hiszen a magyar kultúra és folklór része.

Szebb jövőt! :D

(Bocs, kihagyhatatlan volt, nem vagyok jobbikos.)

Erről egyébként írtam már. Az élet nem azonos a gazdasággal. Az én prioritásaim között a biztonság magasabb szinten szerepel, mint az életszínvonal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mitől lenne az EU-ból kilépett Magyarország nagyobb biztonságban, mint az EU tagjaként?

Egyáltalán mit értesz biztonság alatt? 

A létbiztonság biztosan sokkal rosszabb lenne, mint most. 

Az ország külföldi hatalmak által könnyebben lenne befolyásolható. 

Nem lenne Frontex, a külföldön élő magyarok nem vehetnék igénybe az EU diplomáciai védelmét, nagyobb lenne a Forint volatilitása, rosszabb lenne a minket körülvevő környezet minősége (a levegő, amit beszívsz)..stb. 

Lehet, hogy az idő szerinti deriváltja sem mindegy?

Biztos, hogy a sebessége a bajod? Vagy az, hogy az életed alatt változik? Másrészt mi van akkor, ha mások sokkal jobban viselik a változást? Miért pont azoknak legyen jó, akik az állandóságot szeretik?

Biztonság-...

Az EU nem csak gazdaság, bár a gazdasági stabilitás is egyfajta biztonság... (és minden biztonságnak ára van)

Ugyanakkor kilépés után mitől lenne nagyobb a biztonság érzet? Egy olyan kicsi országnak, amin keresztülgázolt pár évtizedenként fél Európa és az Orosz birodalom vajon milyen eszköze lenne, hogy a biztonságát garantálja?

Pillanatok alatt orosz befolyás alá kerülnénk megint oszt helo... :-/

Mert az aztán nagyon jó, hogy USA befolyás alatt megmondják, honnan vegyünk fegyvert, energiahordozót - nyilván az USA-tól, még ha az drágább is -, mely országokkal ne kereskedjünk. Ez nem pillanatok alatt lesz, ez van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, az USA szövetségeseként dönthetünk úgy, hogy - versenytárgyalás nélkül - az oroszokkal építünk atomerőművet, metrót, vagy a kínaiakkal 1000 milliárdos vasutat.

Gondolom ezekre mind lenne lehetőség nyugati irányba is, az orosz föderáció talpnyalójaként. 

Azért az Egyesült Államok nagykövete - vagy külügyminisztere? már nem emlékszem - mondott valami olyasmit, hogy igen csalódott lenne, ha Magyarország nem amerikai fegyvereket vásárolna. Elég nyílt nyomásgyakorlás. Valahogy nehezen hiszem, hogy a csalódottságuk pusztán egy egy estés szomorkodás, egy apró érzelmi állapot lenne csupán.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem azzal kevertem, amit linkeltél. Vagy a nagykövet, vagy Pompeo mondta, hogy csalódott lenne az Egyesült Államok, ha nem amerikai fegyvereket vásárolnánk, meg nem amerikai palagázt. Amit linkeltél, azzal mi a baj? Orosz állampolgárt gondolom, inkább kellene Oroszországnak kiadni, mint az Egyesült Államoknak. Én sem lelkesednék, ha Szomáliának adnának ki Magyarország helyett.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

 Vagy a nagykövet, vagy Pompeo mondta, hogy csalódott lenne az Egyesült Államok, ha nem amerikai fegyvereket vásárolnánk,

Az akkor aktuális nagykövet mondta. Ehhez képest grippeneket vettünk (szintén érdekes körítéssel), persze lett itt ami rakéta hozzájuk, de annak kapcsán meg érdemes körülnézni, hogy milyen NATO kompatibilis cucc érhető el az amerikain kívül. (igen, akad olyan, de nem túl sok és nem nagy árkülönbséggel)

Illetve itt van a minapi hír a lévédelmi rendszerről. Norvég lesz. Mégsem dől a világ.... 

Miután az oroszok nem szövetségeseink, Oroszország nem tud nyomást gyakorolni Magyarországra. Annak sem lenne következménye, ha megszüntetnénk a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal. Már azon túl, hogy a gazdasági kapcsolatoknak nyilván vége lenne. Ha az USA-val csinálnánk ugyanezt, másnap már Kunhalmi Ágnes lenne a miniszterelnök.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miután az oroszok nem szövetségeseink, Oroszország nem tud nyomást gyakorolni Magyarországra. Annak sem lenne következménye, ha megszüntetnénk a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal.

Ahaha....

"Sajnálattal  vettük tudomásul, hogy visszahívták nagykövetüket STOP"

"Földgáz STOP"

"Kőolaj STOP"

:-)

Komolyan: az energiafüggőségünk a mai napig orosz. Ez pedig alapvető feltétel a nyomásgyakorláshoz. Nem kell ehhez szövetségesnek lenni...

Az USA örömmel tömné be a piaci rést. Egyébként Oroszország nincs abban a helyzetben, hogy zsaroljon az energiahordozóval. Minden fillérre szükségük van, mert az Egyesült Államok igyekszik Oroszországot gazdaságilag elszigetelni, megtörni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha csapokat elzárja, csak kicsivel később jut (egy kicsivel nagyobb) pénzhez.

Szüksége van minden fillérre, igaz, de amíg itt megborul a gazdaság és/vagy megfagyunk, azt ki tudja várni, gyorsan bekövetkezik...

És az USA (vagy bárki) nem képes megfelelő sebességgel betömni ezt a rést... Már csak az infra hiánya miatt sem.

"Miután az oroszok nem szövetségeseink, Oroszország nem tud nyomást gyakorolni Magyarországra. "
 

Pályáztatás nélkül odadobni 3500 milliárd Forintot: nettó hazaárulás.
Oroszország nyomást gyakorol a magyar kormányra, erre nincs más válasz.

Pályáztatás nélkül odadobni 3500 milliárd Forintot: nettó hazaárulás.

Persze, végülis tök reális, hogy van egy technológiával tapasztalatod és ismereted 50 évre visszamenőleg és lecseréled a vendort csak úgy. Az atomerőmű azért nem egy szaros sw rendszer... ..bár az is egy fontos eleme..

És véletlenül ha körülnézel nem találsz azért olyan rengeteg alternatívát. Szerinted ki nyújtott volna be reális versenyképes ajánlatot? A franciák? :D

https://www.reuters.com/article/uk-fortum-britain-idUKBRE9840N320130905

https://www.theguardian.com/uk-news/2020/nov/19/edf-confirms-hinkley-po…

https://en.wikipedia.org/wiki/Hinkley_Point_C_nuclear_power_station

..

The involvement of state-owned CGN was also questioned.. :D

...

És véletlenül ha körülnézel nem találsz azért olyan rengeteg alternatívát.

És akkor nem lehetne nyílt és transzparens a pályáztatás és a kivitelezés? Ha tényleg jobban az oroszok, akkor úgyis nyertek volna, nem? Ha meg nem jobbak, akkor miért is jártunk jobban egy olyan gyártóval, amelyiknek mostanában nem igazán jön össze az új erőművek stabil üzemeltetése? És ugye az 50 éves tapasztalat valóban 50 éves, milyen orosz fejlesztésű új technológia került bele?

nyílt és transzparens

 

Az olyan, mint amikor felvállalt homoszexuális kapcsolatban élsz, az helyett, hogy az éj leple alatt melegbárokban bujkálnál, miközben nappal pedig írod a homofób törvényeket?

Magyar dolog ez?

Van egy lányuk, bár lehet, kellene egy genetikai vizsgálat, s kiderülne valami...

Engem nem érdekel, hogy Szájer vagy a többi buzi mit csinál, csak ne követeljen magának nyilvánosságot. Mondjuk Szájer azt hiszem, örömmel kerülte volna azt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, az USA szövetségeseként dönthetünk úgy, hogy - versenytárgyalás nélkül - az oroszokkal építünk atomerőművet, metrót, vagy a kínaiakkal 1000 milliárdos vasutat.

Gondolom ezekre mind lenne lehetőség nyugati irányba is, az orosz föderáció talpnyalójaként.

Hiszen a KGST-ben is milyen szabadon köthetünk számunkra igen kedvező szerződéseket. 

Az a porbafingó ország nekem a Hazám, te meg elmehetsz a picsába.

Neki épp úgy hazája, mint neked. Ezt kellene megtanulnod tudomásul venni. 

Ha egy ország nem tudna vétózni, akkor a többiek simán megszavazhatnák, hogy azt az országot jelölik ki a bevándorlóknak. És a határait le is zárhatják.

Nem szavazhatnák meg a többiek, se simán, se máshogy. Tájékozódni kellene, illene, mielőtt egy vitába beleszállsz. Az indulati nyomulás akkor sem elég, ha te lennél ebben az országban igazoltan a legnagyobb hazafi.  

A vétójog létezik, de azért, hogy arra használják, amire való. Orbán egyáltalán nem arra használja, hanem arra, hogy zsarolja az EU-t, mert lopni szeretne tovább, lehetőleg korlátok nélkül. Az EU gátja, igénye a te javadat is szolgálja, csak te vagy annyira elvakult, megvezetett szerencsétlen, hogy ezt ne vedd figyelembe. Sajnos kritika nélkül benyalod az orbáni dumát és azt képzeled, igaz is, hogy az EU a saját polgárait el akarja veszejteni. Hát nem. Éppen orbán az, akit nem érdekel nem csak az EU polgárok, de a saját országának sorsa sem, mert ő sajnos egy pszichopata. Egy sunyi, cezaromán, uralkodni vágyó, hazug, beteg ember. 

Egyébként az egész országra nézve teljesen reális, hogy olyan lesz a fogadjon isten, mint az adjon isten - ha kicseszel 400 millió emberrel.

Muttinak elég egy sörözés alatt annyit mondani, hogy legyen inkább Szlovákia és itt ugrott 2000 ember munkahelye. 

És miben voltak mások, mint a magyar hajléktalanjaink? Amúgy pont ezzel egy időben mentem haza egyik nap az Üllőin és a nagymagyarjaink épp szétverték a népligeti planetáriumot, autókat gyújtottak fel az Elnök utcában és villamosok ablakait törték be.

Hát ugye? Semmi keresnivalójuk nem volt ott, ki kellett volna verni az országból azokat, akik nem érvényes papírokkal jönnek a határátkelőn. Az illegális bevándorló nem egyéb, mint hódító katona, ennek megfelelően kell kezelni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt a "ki kellett volna verni innen"-t Vereckénél ...ta el Európa. :-) Ugyanis mi, magyarok is "illegális bevándorlók" vagyunk a történelem mai állása szerint...  De legkésőbb Ágostánál kellett volna jobban észnél lenni, és méretesebb kokit meg sallert osztani a keleti migránsok rabló-fosztogató utódainak. Hmmm? Ugye ez már nem tetszik annyira?
És ha még mindig nagymagyarkodással jössz, akkor számoljunk egy kicsit. 1720-ban laktak ebben azz országban úgy 3.2 millióan. Ebből nagyjából a fele, azaz 1.6 millióan voltak etnikailag magyarnak tekinthetők.
Az állam által szervezett és spontán bevándorlásnak köszönhetően a lakosság száma 1780-ra, azaz hatvan év alatt 9.2 millióra nőtt, majd a következő száz évben fogadtunk újabb 4-5 millió bevándorlót.
Érdekes módon sem ezek a bevándorolt milliók, sem pedig az évszázadok során ténylegesen hódítási céllal érkező hadseregek nem pustították el sem az országot, sem a nemzetet - sokkal inkább gazdagították. Leglább is én így látom...

Hát ez a gáz.... :-( Nem ez (lenne) a dolga.

A kormány és az ellenzék nem elsődleges feladata a hatalomért vívott harc.

A kormánynak kormányozni, az ellenzéknek meg a hibákra rávilágítani és azokkal kapcsolatban javaslatokat tenni kellene.

Adott esetben kompromisszumokat kötni a "KÖZ" javára.Tán ez lenne egy konstruktív haladás. Ehhez képest nálunk leginkább csak a hatalomért történő marakodást látom... :-( (ki tudja miért én azt látom, hogy itt a hatalom == pénz a csata tétje, ami leginkább a rendszer szintű korrupciót reprezentálja)

Lehet fikázni az USA(anká)t, de ott valahogyan ez jobban működik (különben Trump maradna).

"Ez az európai gazdasági erőviszonyok realitása, és nekünk ezzel kell együtt élni. De súlyos hipokrácia, ha egyes német politikusok azt várják tőlünk, hogy ezért még hálásak is legyünk. Magyarország esetében az Európai Unió gazdagabb államai élükön Németországgal évente körülbelül 6 milliárd eurót visznek el különböző jogcímeken. Eközben Magyarország az unió költségvetéséből körülbelül évi 4 milliárd eurót kap." [1]

Örülök, hogy végre a legfőbb szinten ezt leírta valaki.

 

[1] http://www.miniszterelnok.hu/orban-viktor-miniszterelnok-valasza-martin…

~ubuntu, raspbian, os x~

E=Európai államok által különböző jogcímeken elvitt összegek Magyarországról (itt értsd osztalék, stb)
M=Magyarország átlagos lehívása (támogatás az EU-tól)
O=Nettó elvitt összeg 
 

EU tag Magyarország

O=E-M

Nem EU tag Magyarország

O=E

De bármi más irreleváns kérdést összekavarhatunk (nincs relációban az EU tagságunkkal mekkora osztalékot vihet el egy külföldi cég)  

OK?

és? ki akar kilépni az EU-ból? én hol írtam ilyet? az a baj, hogy orosz, német, angol, francia ide csak rabolni jár, ugyanaz a gyarmat vagyunk a 17. század óta, utánunk nem sír a Black Lives Matter. 

És igenis, ugyanúgy, ahogy a külföldiek lakásvásárlását, a külföldiek tulajdonszerzését, és a profit-exportját is szabályozni kellene - minimum itt kelljen egy részét (legyen mondjuk 50%) befektetni.

~ubuntu, raspbian, os x~

Ne haragudj, de én csak úgy tudom válaszodat értelmezni:

"Bocs,  beszívtam mikor olvastam Viktor blablaját, tényleg semmi köze nincs az EU-hoz, pedig egy olyan levélre válasz ahol azt kritizálja valaki, hogy miként viselkedünk EU tagszervezetként. Valójában konkrétumok nélküli csapongás. Azonban ezt nyíltan nem mondanám el, mert szerintem aki nyereséget halmoz fel és nem én vagyok az rabol."

Nem tudok segíteni, csak magad tudod ezt megoldani..

Nem gondoltam volna, hogy ez a teljesen értelmetlen politikai nyilatkozat itt a hup-on elő fog kerülni.

Itt arra gondol, hogy a német vállalatok kiviszik az itt termelt profitot (ami nyilvánvalóan így történik a világ minden szegletében):

- Ha elegünk van abból, hogy a hasznot kiviszik az országból, akkor miért támogatja az Orbán kormány évente százmilliárdokkal a külföldi beruházásokat? 
Egyre többet, egészen elképesztő mennyiségű pénzt költöttek erre, az utóbbi időben akkor verseny volt a külföldi befektetésekért, hogy már a teljes külföldi beruházás jellemzően 20 - 40 százalékát a magyar adófizetők fizették ki.
A BMW gyár építésére önmagában 135 milliárd Forintot adunk.
Az AUDI 1800 milliárd Forintos adózás utáni eredménye mellett tavaly 36 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól.

- Ha az a baj, hogy keveset adóznak, akkor miért kellett 2017-ben 19 százalékról 9-ra csökkenteni a TAO-t?

Ez a "kiviszik a hasznot" egy bazi nagy lózung, amit az egyszeri embör simán bekajál és jól fel is hergeli magát. Kissé (inkább nagyon) olyan, mint a kommunista szólamok.

Pont, mint anno a bankok és a multik esetében... :-( Mintha ők tehetnének a devizahiteles szívásról meg minden válságot előidéző történésről. 

Félre értés ne essék: tehetnek róla, de a mutogató politikus még egy picit jobban, hiszen ő alkotja azokat szabályokat, amik erre tolták a bankokat. Vagy lehetővé teszik, hogy a multi kivigye a hasznot.

(Ami, mellesleg, részben igaz, továbbá pontosan ugyanezt teszi az a kevés magyar cég, aki nem itthon ruház be. Ez a befektetés sajátja, lehet rajta rugózni, de ninek?)

Ja, igaz. De ennek csak akkor van értelme, ha jobbat tudsz nyújtani.

A nemzetállamba zárkózás, így az elszigetelődés, a történelem ismeretében nem épp élhető alternatíva. Aki kimarad, az többnyire lemarad. Látható, kézzelfogható. A töriben is, de a jelenben is.

A nagy szuverenitási retorika nem a (hosszabb távú) jövőről szól. Nincs is benne semmi, ami arról szólna, hogy hogyan, miképp fogunk boldogulni 15-20 év múlva. Leginkább arról szól, hogy az amúgy becsülendő hazafias érzelmeket meglovagolva, hatalomba jusson/maradjon a művelője. A legnagyobb baj, a "hogyan/miképp" hiánya, illetve meglehetős elnagyolása. Csak ezt az érzelmi húrok pengetése miatt nehéz észrevenni.

Nézd, az USA megpróbálkozott hasonlóval a XX. század elején. Neki sem jött össze, pedig a mindenkitől független létfenntartáshoz kicsikét több feltétel teljesült ott, mint itthon bármikor is.

SZVSZ célszerűbb lenne más kárán tanulni, mint a sajátunkon.

Magyarország esetében az Európai Unió gazdagabb államai élükön Németországgal évente körülbelül 6 milliárd eurót visznek el különböző jogcímeken. Eközben Magyarország az unió költségvetéséből körülbelül évi 4 milliárd eurót kap.

Ez azért elég súlyos.

A különbség mindössze annyi, hogy Németország dolgozik is a pénzért és itt hagy valamit /autót, árut, .../ cserébe, Magyarország viszont  csak a markát tartja.

Ha a német cégek el fognak kezdeni tömegesen leépíteni (ez vagy Orbán, vagy a mostani válság, vagy maximum 10 éven belül az automatizáció miatt be fog következni), akkor ezzel együtt a Magyarországnak járó Uniós támogatásokat is drasztikusan csökkenteni kell.

Hiszen már nem termelnek itt, tehát nem viszik ki a profitot.

Ugyanúgy, ha egy kereskedelmi multi ki fog menni az országból, akkor gondolom Orbán fogja személyesen kérvényezni, hogy csökkenjen a támogatások mértéke. Hiszen már nem vagyunk piac. 

Kérvényezni nem fogja, de a konvergenci alapból történő támogatás jelentősen csökkenni fog. Vagy azért, amit ürügyként kitaláltak, hogy nem teljesülnek a jogállamiság feltételei - amelyet persze politikai érdekektől vezérelve mindig a Nyugat fog definiálni, ezzel beleszólva az ország belügyeibe -, vagy egyszerűen csak azért, mert azt mondják, nincs már rá szükség, elég fejlettek vagyunk. Ebben Dúró Dórának igaza van. Most már semmi érdekünk sincs az EU-ban maradásra.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"ürügyként kitaláltak" - akinek a nyelve Viktátor et. hátsójában van, az a hőn szeretett vezére bölcsebbik felétől valóban nem látja a való világot.

"semmi érdekünk sincs az EU-ban maradásra" - azaz amíg adták a hőn szeretett vezírednek meg a bandájának a pénzt (el)számolatlanul, addig volt érdekünk, most, hogy szigorúbban veszik az EU-s közös értékeket meg a korrupciót és az önkényuralmi indíttatású döntések problémáját, most már nem érdekünk? Cska a szotyiköpködő türhőnek meg bandájának nem érdeke - ők már megszedték magukat, lerabolva az országot, ha holnap bedőlne az ország, ők akkor is vígan élnék a világukat a hetedik generációs utódaikkal bezárólag.

Felesleges ezen rugózni. Ez egy politikai termék (Egész EU elbaszta a járványkezelést, kellenek témák)

Volt itt valami olyan hogy a segélyezetteknél legyen rend. Nem emlékszem hogy akik most lázadnak azok lázadtak volna azért. 

Rend egy kb ugyan olyan megfoghatatlan valami mint amiért most nyüszítenek. Megkérdezném rend lett? Na ez kb ugyan annyira betartható betartatható.

Ha kokit meg sallert akarnának osztani megtehetnék januártól nem jönne egy fillér sem, ha nem tetszik pereskedj, 10 év múlva megnyered. Visszavághatnák kirakhatnánk az itt extra profitot termelő cégeket Audi, BMW, Mercedes, Bosch.  

Mindenki azt hiszi ez egy hatalmas tűz, közben csak füst.

Aha, ezt most találták ki. 

2018/05:

"Újítás a javasolt költségvetésben az uniós finanszírozás és a jogállamiság közötti megerősített kapcsolat. A jogállamiság tiszteletben tartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy felelősségteljesen kerüljön elköltésre az európai adófizetők pénze. A Bizottság ezért új mechanizmust javasol, amely megvédi az uniós költségvetést a tagállamokban a jogállamiság tekintetében fennálló hiányosságokhoz kapcsolódó pénzügyi kockázatoktól. Az újonnan javasolt, minden tagállamra vonatkozó eszközök lehetővé teszik az Unió számára, hogy felfüggessze, csökkentse vagy korlátozza az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést a jogállamiságot érintő hiányosságok jellegével, súlyosságával és hatókörével arányos módon."

https://ec.europa.eu/hungary/news/20180502_multiannual_financial_framew…

No, tegnap élő adásban közölte Bayer, hogy egy harcostársa megoszotta vele, hogy külföldre jár kisfiúkat abuzálni.

Nagyon csúnya dolog a hatóságok elől elhallgatni, hogy tudomásod van arról, hogy kisfiúkat rontanak meg. 

Ez miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. 

Jogállamban ebből nyomozásnak kell indulnia.

Ugye te is így gondolod? 

Komolytalan, hogy egy kijelentésre forrást kérek? Igen, az elmúlt 2 napban nem olvastam magyar médiát. És? Szerintem a legkevesebb, hogy ha valaki állít valami, akkor mellé teszi a forrást, hogy a másik is utána tudjon nézni. Ha nincs mellette, akkor az csak vélemény, nem hivatkozás.

Azért a forrásmegjelölés egy IT portálon ne legyen már olyan különleges kívánság. 

Ugye te is így gondolod?

Nem. Bibliai elvek szerint a szeretet mindent elfedez. Nem teregeti ki a szennyest, ha úgy tetszik, nem vallasz rá a barátodra, közeli ismerősödre, hanem megpróbálod őt jó útra téríteni. Bayer ott hibázott, hogy erről nyilvánosan beszélt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nem teregeti ki a szennyest, ha úgy tetszik, nem vallasz rá a barátodra, közeli ismerősödre, hanem megpróbálod őt jó útra téríteni."

 

Én pedig megkérem a rendőrséget, hogy gondoskodjanak arról, hogy szakember kezelje a mentális problémáit - amennyiben bebizonyosodik.
A római katolikus egyháznak sem sikerül ezeket a problémákat házon belül kezelni és Kaleta Gábor céges gépén tárolt 19 ezer kép sem az bizonyítja, hogy a Fideszben ebben meglenne a kompetencia.

Bibliai elvek szerint a szeretet mindent elfedez.

A meg nem nevezett harcostárs is szerette a gyerekeket, vagy hogy érted?

Kicsit mintha könnyelműen vennéd ezt a pedofília dolgot. Én jobban szeretném börtönben látni azokat, akik gyerekekkel közösülnek Thaiföldön, de nyilván ízlések és pofonok.

Értelemszerűen a pedofíliát elítélem. Ugyanakkor érdemes észrevenni, hogy nem a pedofíliával gyanusítható harcostársra ugrik most az ellenzék, hanem Bayer Zsoltra, mondván, miért nem jelentette fel a harcostársat. Azért, mert létezik diszkréció is a világon. Ha mondjuk egy kollégámról megtudnám, hogy félrelépett, nem az lenne az első dolgom, hogy ezt az örömhírt megosszam a feleségével.

Bayer valóban hibázott, de nem a feljelentés elmulasztásával, hanem azzal, hogy megsértette a diszkréciót, s kikotyogott olyasmit, amit nem kellett volna.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

remek és logikus fejtegetés. Mert nem egyházi intézményben nem fordul elő bántalmazás, stb.

https://24.hu/belfold/2020/08/17/beismerte-tettet-az-altalanos-iskolas-…

természetesen az érzékelhető egyházgyűlöletedet mindenhol ventillálni kell, enélkül rosszul érzed magad?

Van gyereked?

Szerintem a kérdés szempontjából nem releváns: ha van gyereke ha nincs, ennek tisztának kellene lennie, hogy a pedofília NEMOK!

Vannak dolgok amik egyszerűen egyértelműen betegek és természet ellenesek. Az egy másik történet, hogy cserébe büntetni való jogi kategória is.

Sajnos hajlamossá váltunk a gondolkodásmódunkban mindent relativizálni, -szerintem- főként annak köszönhetően, hogy minden ami korábban abszolút igazásként volt megfogalmazva meg van kérdőjelezve.

Az én álláspontom szerint:

A pedofília beteg, tűrhetetlen aberráció amit

 - szankcionálni szükséges olyannyira, hogy annak elrettentő ereje legyen

 - teljességgel lényegtelen, hogy ki követ el és milyen helyzetben, az életet és az egészséges fejlődést gátló durva beavatkozás.

Tűrhetetlen karrier bűnözőtől, paptól, "szexuális szabadság élbajnoka genertudós hippi tökmindegymilyenrövidítést használótól", Katimamától, Sanyipapától meg rohadtul mindenkitől.

De abból van hír, hogy "az iskolai portás bácsi". vagy "az úszó edző".

Nem azzal kéne foglalkozni, hogy milyen közegben, milyen hajszínű milyen nemű egyén volt, hanem azzal, hogy miért került olyan pozícióba, hogy a bizalmi helyzettel visszaélhessen(ha már pl előzőleg is jellemző volt rá ez a dolog). Miért alakult ki nála egyáltalán ez a beteg hajalm? stb. stb..

A másik, hogy az illetőt nem manapság szokásos módon "általánosan le kell darálni" értsd: vegyük el pl a tudományos eredményeit, töröljük ki mindenhonnan a nevét, meg "határolódjunk el tőle"(ami a gyakorlatban nem jelent semmit).

Hanem arra kellene odafigyelni, hogy pl ne kerüljön soha többé olyan helyzetbe, ahol ismét visszaélhet vele. Csakhogy, amíg egy "elhatárolódunk x-y-tól" megjegyzést ki lehet rakni, majd mehet tovább minden ugyanúgy mint korábban, a fenti helyzet megoldásához energiákat kell folyamatosan mozgósítani és fenntartani.

Igenis kerüljön bele az erkölcsi bizonyítványába stb és pl ilyen edző ne maradhasson gyerkőcökkel felügyelet nélkül..

a pedofília NEMOK!

Hint.

Vannak dolgok amik egyszerűen egyértelműen betegek és természet ellenesek.

Így igaz. ilyen például a homoszexualitás is, a transzneműség is.

"határolódjunk el tőle"(ami a gyakorlatban nem jelent semmit)

sújtson a Népköztársaság törvénye és dolgozó népünk megvetése.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"sújtson a Népköztársaság törvénye és dolgozó népünk megvetése." - van, ahol az ilyen cselekményért jogerősen elmeszeltek bekerülnek egy szexuális bűnözőknek "fenntartott" listába, és azt bizony ahol kell, ott megnézik, mielőtt szóba állnak valakivel ilyen szempontból kockázatos állás kapcsán, ha jól tudom.

"Bibliai elvek szerint a szeretet mindent elfedez. "

Az isteni szeretet: csak isten jogosult megbocsátani, neked pedig kötelességed betartani a világi törvényeket („Adjátok hát meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené!”).

Bibliai elvek szerint a szeretet mindent elfedez.

Valóban. Ennek az eredménye az, hogy nem gyűlölöd azt aki bűnt követ el, sőt nem is ítéled meg. Ez nem a te dolgod.

De felelősséged és kötelességed az a testvéred felé, hogy felnyisd a szemét ha hibázott. Add meg neki a megfelelő hiteles visszajelzést..

  • beszélj vele személyesen és jelezd, hogy ez nagyon nem oké; semennyire nem tolerálható, tisztázza magát. (a gyermek molesztálási ügyben a hatóságoknál, a házasságtörésnél a társánal stb..) ez így a 0.-k lépés..
  • ha az első kudarcot vall utána több felelősségi szinted van, bűnpártolás az is, ha ilyen súlyú ügye(kE)t csak úgy elhallgatsz. Szerintem ebben ugyanúgy vétkes az aki arcát elfordítva tovasétál mikor mást épp kirabolnak..  ki az akitől megbízható megjegyzéseket(megerősító, feddő/kritizáló egyaránt) kaphatsz ha nem a családod, közeli barátaid akik valószínűleg a javadat akarják így nem kell elemezgetned, hogy mit miért mondtak..

ha az ember nem keresi magának a bajt

Azért megyek ki az utcára, hogy belekössek valakibe és kiprovokáljak egy verekedést versus pl boltból sétálok haza és azt látom amint egy lányt éppen megpróbálnak megerőszakolni az utcán ezért odamegyek és felvállalom a fizikai kontaktust is a támadóival.

Mindkét helyzetben "baj"-ba kerülsz és saját döntésedből. Szerintem mégis a segítségnyújtás elmulasztása vétek. Ugyanilyen helyzet az amikor nem ismertlen ellenében kell fellépned, hanem közeli ismerős-rokonnal szemben esetleg. Biztosan sokkal nehezebb, hiszen jót akarsz neki. De fel kell ismerni azt is, hogy ha hallgatással, megnyugtatod, megerősíted abban, hogy végülis nem annyira rossz az amit tesz azzal igazából Te adod meg neki a táptalajt.

“Visszavághatnák kirakhatnánk az itt extra profitot termelő cégeket Audi, BMW, Mercedes, Bosch. "

Volt egy ismerősöm (+), egy autósiskolában volt adminisztrátor.

Ha egy új beiratkozó bunkó volt vele szemben, akkor a neve rákerült egy piros post-it-re. 

A piros post-it-en szereplők soha nem mentek át első alkalommal a forgalmi vizsgán.

Bárgyú gondolat lenne azt képzelni, hogy a VW vezetői nem folytatnak informális tárgyalásokat Merkellel.

Véletlenül pont Pozsonyba fog menni egy új típus, itt már így nem lesz szükség egy műszakra. Hopp, ugrott 3000 munkahely. 

A dolgozókat majd átviszik Pozsonyba. 

A kieső profitot (magyar és pozsonyi munkaerőköltségek mínusz fejlettebb gyártás) pedig véletlenül megnyerik egy német pályázaton.

Olyan ez, mint amikor sétáltam a kutyámat (Boxer) pórázon, a parizerevők pedig vicsorognak, mert látják a pórázt.

Amikor már közelebb érnek, akkor a kutyám már úgy értékeli, hogy veszélyben vagyok, ezért beáll harci pozícióba. 

Onnantól rendszerint kuss a neved. 

Ezzel a hozzászólásoddal nyíltan elismered, hogy szerinted is háború zajlik, csak nem tűzfegyverekkel, hanem politikai és gazdasági eszközökkel. Ennélfogva egyáltalán nem vaklárma, amikor Orbán ezekre rámutat, s amiről az ellenzék úgy beszél, hogy ellenségkép keresés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Természetesen nincs háború, de egyenjogúság sincs.

80 milliós nagyhatalom Németországgal szembeni küzdelemben mi csak vesztesként jöhetünk ki - olyan alkukat kell kötni, ami az adott keretek között a legjobb nekünk.

Aki ilyeneket nyilatkozik az őrült:

"Antiszemitizmus ügyben pedig elképzelhetetlen Magyarországon az, ami Németországban ma is megtörténhet, zsidó személyek nyílt zaklatása és bántalmazása”

"A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok." 

Szerintem a zsidókat nem bántalmazzák Németországban és hülyének sem néz minket Németország. 

Vállalkozóként te úgy tárgyalnál a megrendelővel, hogy elkezdett sorolni, hogy mekkora tróger, majd közlöd, hogy szükséged van a szerződésre, egyébként éhen halsz?

Amikor tudod, hogy a piacon bárki át tudja venni a szereped. 

Ha nincs egyenjogúság, akkor mi a fenéért léptünk be az EU-ba? Mert a hivatalos kommunikáció szerint bizony az van.

Áruld már el kérlek, ha kilépnénk, jó hangosan bebaszva az ajtót, akkor mitől jönne ide több befektető? Kik hoznának ide bármilyen K+F vagy összeszerelő üzemet? Az oroszok? A kínaiak? Az arabok? Ki maradt még ki?

Ha senki nem jön de munkahelyet hozni, akkor miből lesz itt munkahely? Ha meg a nyugat-európai cégek ugyanazt csinálják, mint eddig, sőt, akkor mitől lesz jobb? Tényleg érdekel a világképed, mert ezzel az marxista gondolatvilággal, amit csillogtatni szoktál, azzal nem jutnánk nagyon előre.

EU-n kívüli barátainknak is csak addig vagyunk érték, ameddig tagok vagyunk. 

Ha már nem leszünk és kelleni fog az olcsó munkaerő, akkor Szerbia hirtelen az Unió tagja lesz. 

Mi meg majd megfulladhatunk azokban az Európát ellátó hőerőművekben és ércfeldolgozokban, amiket jelenleg ők visznek.

A maradék értelem pedig gyorsan pakolni fog. 

Nagyjából ez a reális jövőkép. 

Az már eleve Magyarország alázása részedről, hogy azt mondod, ide kell hozni befektetéseket. Azt nem lehetne inkább csinálni, mint az a cég, ahol dolgozom, hogy exportra fejlesztünk és gyártunk? Nem, mintha baj volna azzal, ha belföldre is gyártanánk, de ez mindig a piaci lehetőségektől függ. Miért az a gondolatvilágodban az alapvetés, hogy ide kell hozni egy rakás beruházást? Mi ez, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozottak országa?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt tudom, mi az, ami majdnem 100 embernek munkát ad. :) Amúgy nem kellett volna eladni a mezőgazdaságunkat, iparunkat, s piaccá silányítani magunkat. Mellesleg akkor is a progresszívek érveltek amellett, hogy az milyen jó lesz nekünk. Hát persze.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezzel több probléma van. 

A legsúlyosabb, hogy az emberek nem fogják szeretni, mert még a gyártósoron is jobb dolgozni, mint zselléreskedni. 

A másik ilyen probléma az EU költségvetésének 50 százalékát kitevő mezőgazdasági dotáció.  

Ez azt jelenti, hogy nyugatra nem fogsz tudni exportálni. 

30 évvel ezelőtti dolgokról felesleges már síránkozni. 

Soros sem teszi, amikor arra gondol, hogy miért finanszírozta a volt liberális internacionálé egyik elalnökét. 

Mennyi magyar terméket használtok fel?

pl csavar, magyar vasérc, magyar szén, magyar koho stb. lejött ugye az a magyar amit magyar alapanyagokból magyarok gyártanak, az hogy megjött a kínai összecsavarozzuk az nem Magyar. 

Menyit exportáltok 100% vámmal mennyire lenne kereset?

Mennyi adóemelést bírnál ki?  Kellene a honvédségre is költeni, na meg a határőrségre. Lányod van? Mi lenne ha közölnék 3 év honvédség. 

Tudod hogy a Lengyelek a mezőgazdaságukat felfuttatták pl alma. 

Igaz ott az elnöknek macskája van nem Lőrince. 

Már megint degradálsz. Nem összecsavarozzuk a kínai modulokat. Igen nagy a hozzáadott érték, ami azt jelenti, hogy saját fejlesztésűek a berendezések és azok moduljai, vannak szabadalmaink bejegyezve. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy a sarokban áll egy félvezető üzem, s a chip-eket is magunk gyártjuk, vagy lenne egy kohónk, és a vas alkatrészeket egészen az érctől kezdve magunknak állítanánk elő, és természetesen ércbányánk sincs. Továbbá erőművünk sincs, és a dolgozók étkeztetését sem a céges földeken termesztett növényekből oldjuk meg, illetve nincs birkapásztor kollégám sem, akinek a juhaiból lenne az ebédünk. :)

Maga a termék viszont saját szellemi termék, nem az a fajta, hogy vegyünk egy ilyen modult, egy olyan modult, dugjuk össze, kapcsoljuk be, dobozoljuk be és adjuk el. Már a berendezéseink sem annyira kommerszek. Többnyire EU-n kívülre exportálunk, így a vám adva van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érzem hogy betalált. Nem degradálni akartam. Csak rádöbbenteni arra, hogy egy nemzetközi értéklánc része a cég, még ha a tetején van is. Magyar csavart nem csak ti gyárthatnátok le hanem vehetnétek egy magyar gyártótól is, ugyan ez igaz a kéziszerszámra. De elmondom mi lett ezek veszte máshonnan olcsóbb volt.  

De gondolom az ebédet azért hoztad ide mert arra figyelnek hogy magyar kistermelők által termelt alapanyagokból készüljön. 

Elmondom a magyar ipar egy részének mi lett a veszte (szerintem) a magyar vevő (akinek volt pénze az megvette a német szerszámot akinek meg nem az sokszor a legolcsóbb kínait), a magyar dolgozó (még beszéltem olyannal aki megvett üzemben volt középvezető ő mesélt szépeket, loptak, bele sz*rtak a zuhanyba, nyitva hagyták a csapokat, stb), a politika eladta a havernak a céget az meg szépen lerohasztotta majd eladta a telket. Budapesten megnézheted hány volt ipari területnek lett ez a sorsa. Közvágóhíd azt sem egy idegen vette meg, ellenben nemrég már tényleg eladták, egy nem magyarnak. De nem ő szüntette meg ott a céget. Talán ha nem lett volna ennyire jelentős a magyar ipar történetében a Magyarok általi rombolás nem itt tartanánk. 

Meg sem említem, hogy vissza is adhatták volna az eredeti tulajdonosok leszármazottainak. 

Persze, kell céges kultúra is. Ha a dolgozó úgy érzi, hogy a munkahelye egy ellenséges környezet, ahol állandóan sz.patják, nyilván hanyag lesz. Hasonlóképpen nem jó, ha a management a fizetett ellenséget látja a dolgozóban.

Visszatérve ránk. Természetesen van magyar és külföldi beszállítónk. Nyákot jellemzően Hong Kongban gyártatok, mert ott olcsó és jó minőségű, mi több, még gyors is. De mondom, vannak magyar beszállítóink. A baj akkor van, ha trehányok, és nem veszik komolyan a minőségi követelményeinket. Sajnos ilyenre is van példa.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak eljutunk oda hogy hiába hazai ha x% drágább és/vagy egy kicsit rosszabb egyből nem veszed meg. 

Állam is tolja néha vedd a hazait. Példát is mutat. Itt ráadásul nem tudni mennyibe kerülne a hazai, és mennyibe került a Japán. 

Gondolom a céged is örülne valamit gyorsan ki kell fejleszteni a haza üdvére, mire kész megveszik máshonnan. Pont olyan aki a fügétlenség szót igen igen sűrűn használja. 

A mezőgazdaság (a régi, battonyától Nemesmedvesig, meg néhány tekintetben KGST-szerte világhíres magyar mezőgazdaság) első tökönbökése a teéjes egészében politikai döntéssel elindított kárpótlási jegyes baromság volt a két Józsi (Antall meg Torgyán) részéről. Ebből aztán minőségi, nemzetközi porondon is minőségi termelés nem igazán lett - a "dédapám is kukoricát termelt ezen a földön, én is azt fogok" szintű szakértelem mellett nem is csoda - a korszerű termelési módszerekés eszközök használata meg tőkeigényes dolog - nem kicsit, hanem nagyon, plusz még a piacra lépést is tanulni kellett volna, de ugye a szövetkezést, a közösen művelt területeket, közös eszközparkot nagyon nem akarták a magyar (kis)gazdák, így nem cosda, hogy a hatékonyság - tisztelet a ritka kivételnek- nem túl jó. Egy begyepesedett tsz-utáló parasztembernek, aki a szánt-vet-arat cikluson túl nem lát a mezőgazdaságból semmit nem lehetett elmagyarázni, hogy nem ebből áll a dolog...
Ipar... A KGST-n belül nagyon kevés ipari feladatot kaptunk, és az is messze volt a valóban nemzetközi piacra termelni képestől. Ennek a fejlezstésére, felzárkóztatására is lett volna lehetőség: a szürkeállományt megfelelő módon megfizetve itthon tartani, technológiát átvenni/behozni, és beintegrálni a hazai termelésbe - ehhez persze vagy sok pénz, vagy a technológiát és tudást hozó cég (rész)tulajdonossá tétele kell. Meg persze kifejezetten magas szinvonalú szakképzés - nem, a szalagmunkára alkalmas droidok "képzése" nem ilyen. De ugye oktatási reformok terén sem remekeltünk - a szakképzésben meg inkább rombolást látok, mint előremutató fejlődést. Megint csak tisztelet a ritka kivételnek.

Mezőgazdaság esetén nagyüzemek, regionálisan, szövetkezeti formában működő megoldások lehetnének alkalmasak arra, hogy úgy mennyiségben, mint minőségben, illketve hatékonyságban sokat lépjen előre a magyar mezőgazdaság, ipar esetén meg a jól képzett szakembereket kellene megtartani, és törekedni arra, hogy az oktatási rendszerből kikerülő fiatalok naprakész, hasznosítható tudással induljanak neki a munkakeresésnek, meg úgy általában a "nagybetűs" életnek.
vannak képzési együttműködések cégek és iskolák között - ez jó, de több ilyen kéne, illetve ezeknek a tapasztalatai alapján a teljes oktatási-képzési rendszert újra kéne, újra lehetne gondolni.

Az oktatási rendszerünk jó volt. Orosz Lászáónak igaza van abban, hogy nem az aktuális trendi marhaságokat kell megtanulni az egyetemen, hanem az elveket. Az aktuális menőséget megtanulja ki-ki a munkahelyén, amikor épp arra van szükség, de például a Maxwell-egyenletek, a Gauss-elimináció, mint módszer, a valós analízis, a komplex aritmetika nem nagyon szoktak változni az idővel, és ezek bármikor használhatók. Szóval épp akkor rossz az oktatás, ha az nem poroszos, kemény, elveket tanító, hanem megtanítja azokat a technikákat, ahol éppen tartunk, majd három év múlva az elavult lesz, az egykor volt hallgató meg ott áll egy értéktelen tudással és diplomával.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elsősorban a szakképzéssel van gond, a felsőoktatás az nagyjából rendben is van - illetve lenne, de azért ott is láttam már khm. csúnya dolgokat - azt tanítottak, amire oktató volt, illetve az a tanszék kapott óraszámot, amelyiknek szüksége volt rá, hogy az oktatóinak legyen munkája. De amikor műszaki infón forgácsolást meg képlékenyalakítást tanítanak (1+1 félév), meg éltartamról és forgácsolási módszerek optimalizálásáról kell megtanulni egy csomó dolgot - miközben hálózatokkal fele/harmada annyi időt sem foglalkoznak, egy gépterem kialakításával kapcsolatban gyakorlatilag nulla tudást kap a hallgató, adatvédelmi/infromációbiztonsági terület jogi vonatkozásai dettó totál hiányoznak... Szóval azért ott is lenne mit alkotni...

Hazsnálható, naprakész tudás, és az önálló tanulás képessége kell a diplomásnak - na ez utóbbira rá van kényszerítve, az előbbi viszont nagyon hiányos tud lenni. Sajnos.

A szakképzést a kommunizmus bukása óta fejlesztik. Mennyit szeretnéd hogy fejlesszék?

A magyar szakképzésért felelős illetékes kint járt Németországban, a németek büszkélkedtek 1 év alatt megújítottak 4db szakképesítést (SZVK, tanmenet, könyvek, kb minden), hát mi nem büszkélkedtünk de mindet OKj szinten. 

Az nagyjából a kész modulokból dobáljunk össze valami működő vackot szemléletű fejlesztést fogja majd eredményezni. Nem mondom, hogy ez minden esetben elvetendő, de akkor van fejlődés, ha néha gondolkodunk is, és újszerű megoldásokat hozunk létre.

Lehet úgy is programozni, hogy mindent meglévő függvénykönyvtárak használatával csinál valaki, meg olykor úgy is, hogy olykor becsúszik a megvalósításba egy-egy valóban egyedi elképzelés, saját algoritmus.

Szóval nem értek egyet Alberttel. Eleve, ha nem vagy tudatában elveknek, akkor azt sem tudod, mit kell keresned.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

épp akkor rossz az oktatás, ha az nem poroszos, kemény, elveket tanító

Elveket tanítani csak "poroszosan" lehet? Minden nap tanulok valami újat a halmazelméletről itt a hupon.

Két dolgot kéne ellesnie a magyar egyetemeknek a hanyatló nyugatról:

  • a hallgató nem az oktatók csicskája
  • az oktató nem az egyetem csicskája

Sokat segítene. Én meg fizetős ügyfélként talán joggal várom el, hogy a szolgáltató alkalmazottjai normálisan beszéljenek velem, nem "poroszosan", mintha valami droid lennék, aki csak a hallgatói keretlétszám miatt van ott.  

Mást gondolunk erről. Én nem tartom rossznak a tekintélyelvet. Ez csak a liberális felfogás szerint rossz. A csicska valami egész más, azzal nyilván nem értek egyet, de az inkább a honvédségnél volt megtapasztalható sorállományú katonaként, kopaszként. Azt viszont eltörölték.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az már eleve Magyarország alázása részedről, hogy azt mondod, ide kell hozni befektetéseket.

Ez a nagy büdös helyzet, tudod. Több mint száz éve volt utoljára, hogy a világ ismerte a magyar termékeket. Aztán jöttek a különféle elvtársaid és szisztematikusan elüldözték őket.

Azt nem lehetne inkább csinálni, mint az a cég, ahol dolgozom, hogy exportra fejlesztünk és gyártunk?

Igen? És nemzetközi piacra dolgoztok fogyasztóknak vagy egyszerűen csak egy külföldi megrendelőnek? Önálló cég vagy egy kis kocka egy multi ellátási láncában? Hm? Másrészt miért a mocskos külföldnek dolgoztok, miért nem adjátok olcsóbban és csak magyarországi vásárlóknak? A hanyatló nyugat jobban fizet, vagy mi van?

Miért az a gondolatvilágodban az alapvetés, hogy ide kell hozni egy rakás beruházást? Mi ez, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozottak országa?

Nem, nem lenne az, ha az elvtársaid nem lopnának el mindent és borkaiznának belőle tipikusan külföldön. Tudok mondani egy csomó ismert magyar alapítású céget és terméket, amelyet ismernek a világon, de valahogy ezek közül egy sincs a jelenlegi elit holdudvarában, dacára annak, hogy százmilliárdok mentek el a feltőkésítésre, de ha elborkaizzák, ahelyett, hogy visszaforgatnák, akkor abból nem nagyon lesz fenntartható gazdaság.

Nem de te ugye kilépsz nemsokára mivel ott ahol vagy kitanultad és megcsinálod a sajátod?

Akik erre képesek azok már megcsinálták ill csinálják. Ilyenből viszont kevés van. 

Attól hogy kilépsz ez EU ból nem lesz több ilyen ember. A poroszos oktatástól sem, ha tekintély elvre neveled 20-30 évig abból szolga lesz és nem egy zseni.

Egyrészt te kevered valamivel a liberális nevelést. Másrészt hópihékkel van tele a konzervatív oldal is, akik nem akarnak látni dolgokat és ugyanazen elv mentén gondolkodnak: ha nekik valami nem tetszik, akkor változzon meg a világ, tiltsák be, korlátozzák, tegyék lehetetlenné és a többi. Mi ez, ha nem hópihe hozzáállás?

Hol a határ a másoknak kár okozásban?

https://www.independent.co.uk/voices/transgender-court-ruling-puberty-b…
 

Vajon a <16 évesek hormonkezelésének leállítása okoz-e kárt, vagy esetleg a saját nemükben nem biztos <16 évesek pszichológiai kezelése okoz-e több kárt?

És ez csak egy példa, ahol a progresszív-liberális az ember ellen vét. Mert az nem normális, hogy egy <16 évest m, csak azért mert tinédzserként nem biztos a szexualitásában, elkezdenek hormonokkal tömni, ahelyett, hogy a szakértők előbb elbeszélgetnének velük, hogy biztos, hogy ezt akarják-e.

A UK ezzel egy jó irányt vett fel így az EU kilépés után. Semmi gondom a transzokkal, de a default ne az legyen, hogy <16 éveseket tömünk hormonokkal, mert ők még nem tudják felmérni a választásaik következményeit.

Itt a liberális-progresszív okozza a több kárt a gyereknek/ később felnőttnek.

"az nem normális, hogy egy <16 évest m, csak azért mert tinédzserként nem biztos a szexualitásában, elkezdenek hormonokkal tömni,"

Nem tudom megítélni, hogy normális-e, mert nem vagyok szakember.
Neked van elméleti tudásod és gyakorlati tapasztalatod a hasonló esetek kezelésében?

"ahelyett, hogy a szakértők előbb elbeszélgetnének velük, hogy biztos, hogy ezt akarják-e."

Egészen biztos vagyok abban, hogy többlépcsős szakorvosi konzultáció előzi meg.

Keressünk arra forrást, hogy milyen konzultációk előznek meg egy ilyen beavatkozást, vagy képes vagy elfogadni, hogy ez ott sem bemondásra megy?

A téma tisztán egészségtudományi egyébként, baromira nem fogod tudni megmondani, hogy szükséges-e és milyen hatásai vannak, mert hozzám hasonlóan lófaszt nem értesz hozzá.
Ilyen problémákkal küzdő embert sem láttál a tv képernyőjén kívül, egy szót nem beszélgettél velük.

Arra válaszolj, hogy ha a tudomány szerint ezeknek az embereknek az segít, ha hormonkezelést kapnak - 
akkor  jó konzervatívként csak azért megvonnád tőlük, mert ellenkezik a világképeddel?

Hagynád szenvedni őket?

ilyen problémákkal küzdő embert sem láttál a tv képernyőjén kívül

Nem teljesen mellékszál, de általános iskolában volt egy fiú osztálytársunk, akiről hetedikben láttuk, hogy nem a lányokért rajong és ezt ő is tudta, mindez 1990-ben volt, akkor épp 12 éves volt. Nem látta senkitől, nem olvasta az idén bezúzott könyvet, nem volt Pride, nem voltak könyvek, újságok, nem volt filmekben homoszexuális szereplő, nem is ilyenné nevelték, egyszerűen ilyen volt születésétől fogva és a nemi érés kapcsán ez teljesen nyilvánvaló lett. 12 évesen. Nyolcadikban már magántanuló lett, nem azért, mert hópihe volt, hanem azért, mert voltak, akik eléggé durván bántották, verbálisan és tettlegesen is. Senkinek nem ártott.

Szóval az, hogy 16 évesen milyen identitást érez egy ember, az már sokszor évekkel korábban látszik, még azok számára is, akik nem szakemberek.

Igen, ez egy összetett probléma. A melegeknek "egyszerűbb" (már a fentebb általad felelevenített abuzáláson kívül), hiszen nekik nem kell hormonkezelésen átesniük. Egyszerűbb, mert a saját bőrükben lehetnek.

Ez a különbség a transzok esetében. Ők nem ússzák meg fizikai változás nélkül. És itt jön be a nehézség: a hormonkezelést minél fiatalabban kell elkezdeni, hogy minél jobb eredményt érjen el, DE egy fiatal még nem érett, nem feltétlen fogja fel a tetteinek következményeit.

Nyilván legyen mindenki boldog meg minden. De ahelyett, hogy a gyerekeket progresszíven összezavarjuk a nemi identitásukról, hogy aztán ideje korán elkezdjék náluk a visszafordíthatatlan hormonkezelést, lehet érdemesebb lenne a gyerekeket a nemüknek megfelelően nevelni. Lehetnek kicsit lányosabb fiúk, vagy fiúsabb lányok; mindig is voltak.

De ne zavarjuk össze a gyerekek kezdetleges önképét mindenféle "te is lehetsz fiú vagy lány, csak egy szuriba kerül" baromságokkal.

Ha fiúnak érzed magad lány létedre, akkor menj, és focizz a fiúkkal; ha lánynak érzed magad fiú létedre, menj és kötögess a lányokkal. Semmi gond azzal, ha valaki nem extrémen egyik vagy másik, hanem köztes.

Csak ne engedjük, hogy <16 évesen olyan visszafordíthatatlan változásokat indítsanak el a testükben, amit esetleg 10 évvel később megbánnak.

Ez a különbség a transzok esetében. Ők nem ússzák meg fizikai változás nélkül. És itt jön be a nehézség: a hormonkezelést minél fiatalabban kell elkezdeni, hogy minél jobb eredményt érjen el, DE egy fiatal még nem érett, nem feltétlen fogja fel a tetteinek következményeit.

Te ennek a területnek olyan szakértője vagy, aki évek óta rajta tartja az ujját a tudomány ütőerén? Vagy a bulvársajtóból szívod fel a szükséges tudást?

De ahelyett, hogy a gyerekeket progresszíven összezavarjuk a nemi identitásukról, hogy aztán ideje korán elkezdjék náluk a visszafordíthatatlan hormonkezelést, lehet érdemesebb lenne a gyerekeket a nemüknek megfelelően nevelni. Lehetnek kicsit lányosabb fiúk, vagy fiúsabb lányok; mindig is voltak.

De ezt miért te akarod eldönteni?

De ne zavarjuk össze a gyerekek kezdetleges önképét mindenféle "te is lehetsz fiú vagy lány, csak egy szuriba kerül" baromságokkal.

Téged össze lehetett volna zavarni? Te még mindig úgy gondolod, hogy azért vannak ilyen dolgok, mert összezavarták baromságokkal? A homoszexualitásra is így tekintesz vagy abban az esetben már sikerül elfogadni a témában a valóságot és a tudományos eredményeket?

Ha fiúnak érzed magad lány létedre, akkor menj, és focizz a fiúkkal; ha lánynak érzed magad fiú létedre, menj és kötögess a lányokkal.

Azért te is érzed, szerintem, hogy ez kurvára nem így működik és nem ilyen egyszerű.

Csak ne engedjük, hogy <16 évesen olyan visszafordíthatatlan változásokat indítsanak el a testükben, amit esetleg 10 évvel később megbánnak.

Milyen tényeken állva tudod ezt kimondani így generálisan? A világnézeted, a vallásod és a saját identitásod nem tény.

Ilyen problémákkal küzdő embert sem láttál a tv képernyőjén kívül
 

Egyik pillanatban rácsodálkozol, hogy a UK-ben élek, másikban meg azzal vádolsz, hogy sose láttam meleget/transz/épp átalakulóban lévő embert... :D Azt tudjuk, hogy "magadhoz hasonlóan lófaszt nem értesz hozzá", de ha netán kidugnád az orrod az országhatáron túlra, akkor nem csak a TV képernyőjén keresztül tájékozódhatnál a témáról.

Nyilván beszélgettem velük, ismerek jó párat. Sajnálom őket, hogy akár tényleg biológiai, esetleg pszichológiai problémájuk van. Valahogy kezelni kell őket, mert nem szabad szenvedni hagyni őket, segíteni kell nekik.

Mint a cikkből is kitűnt, az NHS (==szakemberek) döntöttek úgy, hogy a legjobb lehetőség a <16 éven aluliak hormonkezelésének azonnali abbahagyása. Nem biztos, hogy a libresszív felfogás a helyes. Lehet, hogy a szakemberek mást gondolnak.

elkezdenek hormonokkal tömni, ahelyett, hogy a szakértők előbb elbeszélgetnének velük, hogy biztos, hogy ezt akarják-e

Mi van, ha már elbeszélgettek vele a szakértők?

Semmi gondom a transzokkal, de

Aha, de.

Itt a liberális-progresszív okozza a több kárt a gyereknek/ később felnőttnek.

Tényleg, mennyivel jobb lenne a gyerekmunka, a rabszolgaság, a születési előjogok rendszere, a tekintélyelv, akár a röghöz kötés és folytathatnám. Ahol és ahogy most élsz, ami születésed óta tökéletesen természetesnek tűnik, azt mind liberálisok harcolták ki szinte kivétel nélkül vérrel, persze az akkori hozzád hasonló gondolkodásúak ellenében. Mindig meg tudták magyarázni minden változás kapcsán, hogy "semmi gondom a [...], de..."; mindig.

Az európai ezer éves történelem melyik disztrét idő és térbeli pontjára tudnál rámutatni, hogy az volt az, ameddig hagyni kellett a liberálisokat a konzervatívok ellenében harcolni, aztán onnan egy tapodtat sem?

És főképp: miért egy liberálisabb államban élsz és dolgozol?

Feltettem egy kérdést, válaszolnál rá? Vagy érzed azért, hogy nem tudnál rá értelmes választ adni, hogy melyik normalitáshoz kellene visszatérni?

Mert a libtardok mindig tökéletes ötletekkel jönnek elő, mindig egyetértésben vannak, és az épeszűeknek sose kellett visszafogniuk őket az őrültségeik miatt.

Ezt azért 150 évvel ezelőtt simán mondhatta egy akkor konzervatív a Pilvax törzsközönségére és forradalmi terveire.

Kezdetnek elég lenne oda is, ahol a férfi férfi, a nő meg nő.

De ha téged ez nem érint (istenbizony nem szájerezel te ott külföldön?), akkor miért zavar a dolog, azon túl persze, hogy a tudomány meghaladta a világképedet? Mi ez a hópihe hozzáállás, hogy a te érzéseidhez és világlátásodhoz igazodjon a biológia? Egyébként mi lenne, ha bojkottálnád azon cégek termékeit, ahol a cégvezető nem heteroszexuális?

Már megint személyeskedsz :D mivan, frusztrál, hogy befürödtél az elkopó hegyű tableteddel, vagy mi?

A "tudomány" nem haladta meg a világképemet, 18+ (tudatilag viszonylag érett) emberek azt csinálnak, amit akarnak.

Sose zavart se meleg, se transz kolléga, bár az utóbbinak furán férfias volt a kézfogása nő létére, de na.

Ivaréretlen, zavarodott tinédzsereket nem szívesen áldoznék fel a progresszió oltárán, hogy aztán huszonévesen rájöjjenek, hogy ez azért mégse akkora móka, meghogy a műtét előtt nem volt auto-save.

Már megint személyeskedsz :D mivan, frusztrál, hogy befürödtél az elkopó hegyű tableteddel, vagy mi?

Én csak kérdeztem. Ha ezt személyeskedésnek veszed, akkor vélhetően betalált a kérdés és téged is zavarna a kérdésre adott válaszod. A hipokrita az a fogalom, ami feltehetőleg zavar.

Sose zavart se meleg, se transz kolléga, bár az utóbbinak furán férfias volt a kézfogása nő létére, de na.

Ó, hát akkor te jóval liberálisabb vagy egy csomó konzervatívnál, szóval akkor már csak a mértéken vitázunk?

Ivaréretlen, zavarodott tinédzsereket nem szívesen áldoznék fel a progresszió oltárán, hogy aztán huszonévesen rájöjjenek, hogy ez azért mégse akkora móka, meghogy a műtét előtt nem volt auto-save.

És mi lenne, ha ezt mondjuk szakemberekre hagynád, akiket nem befolyásol a nagymértékben hipokrita világnézeted?

hipokrita az a fogalom, ami feltehetőleg zavar

A nem releváns kérdés az, ami zavar. De nálad ez már megszokott, nem para, nem gond.

Ó, hát akkor te jóval liberálisabb vagy egy csomó konzervatívnál, szóval akkor már csak a mértéken vitázunk?

Nahát, csak nem ráébredtél, hogy az elképzeléseiddel szemben nem mindenki egy dimenziós, aki nem ért veled egyet?

És mi lenne, ha ezt mondjuk szakemberekre hagynád, akiket nem befolyásol a nagymértékben hipokrita világnézeted?

Ugye a véleménycikk szerzője pont a szakemberek, és nem a hipokrita politikusok/megmondóemberek ellen kelt ki. Ha az NHS is úgy ítéli, hogy szakmailag a legjobb döntés a hormonkezelés azonnali abbahagyása, akkor ki vagyok én, vagy bármilyen libresszív politikus, hogy ellenkezzen velük; a szakemberekkel?! 

A nem releváns kérdés az, ami zavar. De nálad ez már megszokott, nem para, nem gond.

A kérdés teljesen releváns volt, csak a válaszod nem tetszett volna. Van ilyen.

Nahát, csak nem ráébredtél, hogy az elképzeléseiddel szemben nem mindenki egy dimenziós, aki nem ért veled egyet?

Írtam volna olyat bármikor is, hogy a világ fekete és fehér? Idéznéd?

Ugye a véleménycikk szerzője pont a szakemberek, és nem a hipokrita politikusok/megmondóemberek ellen kelt ki. Ha az NHS is úgy ítéli, hogy szakmailag a legjobb döntés a hormonkezelés azonnali abbahagyása, akkor ki vagyok én, vagy bármilyen libresszív politikus, hogy ellenkezzen velük; a szakemberekkel?!

Miért gondolod, hogy az NHS-ben vannak a legjobb szakértők és nem politikai döntés született? A szakemberek pedig tiltakoznak, tudományos alapokon. Olvastad amúgy az egész cikket vagy csak a címet és az első bekezdést? Mert kezdem azt hinni, hogy nem is olvastad, kerestél valamit, a találati listában a breadcrumb illett a prekoncepciódra, aztán már linkelted is.

Kicsit elkanyarodtatok.

Ezt kell tennünk, hogy ne vérezzünk el a globális technológiai háborúban.

Igaz nem az én "barátom" a gyereké, ez a gyerek kb a 3. barátnő után váltott a fiukra. Na most pszhomokus lett belőle a barátja, meg kutató (passz hogy mi) kapott valahol a hanyatló nyugaton állást és lépett vele a pszhomokus is. Szóval ha ezeket "elüldözzük" más nézőpontól agy elszívják akkor azt hiszem el fogunk vérezni. Ennyi. 

Való igaz de ahhoz, hogy olyan cégeink legyenek amik felemelik az országot a világ élvonalába ahhoz valószínűleg zseninek kell lenni.

Nem a céget hanem az egész országot. 

Őket is elüldöztük (a családjaikat is).  A következő rendszer meg bezárta a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumot, (ahova ezen zsidók jó része járt).

Dehogy csinálok vállalkozást, én a villamosmérnöki szakterületet szeretem, ehhez értek, nem egy vállalkozás szervezéséhez, manageléséhez.

A tekintélyelv a tapasztaltabb tiszteletét jelenti, nem szolgaságot. Egyébként a tudás, képesség, affinitás nem attól függ, hogy alá vagy-e rendelve valakinek. Ha van főnököd, hirtelen elfelejted a szakmát?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Minden döntéshozói szinten ilyen idióta vízfejekkel van tele.

Ráadásul ez épp egy nemzeti vízfej volt, a tagországok védelmi miniszterei... :)

Sőt, az EU nélkül még hamarább, az EU béklyó lett.

Te hol látod a nem EU tagországokban azt a technológiai fölényt, amiről beszélsz?

A cél másodlagos lett, mint anno a Szovjetunióban. Arrafelé tartunk.

Hat a propaganda?

Kellene az EU, csak nem ideológiai alapokon létező mostani formájában, hanem mondjuk vissza kéne térni a Közös Piachoz.

Ha így folytatjuk, lesz ebből még KGST.

Te hol látod a nem EU tagországokban azt a technológiai fölényt, amiről beszélsz?

Ki beszél itt technológiai fölényről? A következő hozzászólásomban egyértelműsítettem, hogy a jelenlegi béka segge alatti állapotról való elmozdulásra gondoltam.

Hat a propaganda?

Elképzelhető, hogy kormányzati körökben meghallgatták és azonosultak a véleményemmel. 2004-ben az EU ellen szavaztam, 2010-11-ben mondtam először, hogy épül az új CCCP, 2014-15-től az Interneten sem rejtem véka alá ezen véleményem.

Egyébként pont ez a topik bizonyítja, hogy miért tartunk itt. Pillanatok alatt eljutottunk oda, hogy mindenről Orbán "Patásördög" Elvtárs tehet. Az EU is ezt csinálja, a tehetetlenségét leplezve mutogat, ahelyett, hogy a problémákra keresne megoldást.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Ki beszél itt technológiai fölényről? A következő hozzászólásomban egyértelműsítettem, hogy a jelenlegi béka segge alatti állapotról való elmozdulásra gondoltam.

Egészen pontosan és szó szerint ezt írtad: "... hamarább érne el eredményt, mint jelenleg az EU koordináció alatt. Sőt, az EU nélkül még hamarább, az EU béklyó lett.", ami implikálja azt, hogy az EU tagállamokkal egy nagyságrendű, de nem EU államokban léteznie kell technológiai fölénynek az EU-val szemben.

2004-ben az EU ellen szavaztam, 2010-11-ben mondtam először, hogy épül az új CCCP, 2014-15-től az Interneten sem rejtem véka alá ezen véleményem.

Ó, és mi a terved az EU-n kívüli országként?

Az EU is ezt csinálja, a tehetetlenségét leplezve mutogat, ahelyett, hogy a problémákra keresne megoldást.

Problémákra keresi a megoldást. De ezek a megoldások nem olyan faék egyszerűek és ebből szoktak bajok lenni, mert komplex problémákra általában nem jók az egyszerű, közérthető és népszerű megoldások.

Egészen pontosan és szó szerint ezt írtad: "... hamarább érne el eredményt, mint jelenleg az EU koordináció alatt. Sőt, az EU nélkül még hamarább, az EU béklyó lett.", ami implikálja azt, hogy az EU tagállamokkal egy nagyságrendű, de nem EU államokban léteznie kell technológiai fölénynek az EU-val szemben.

Hogy Te write-only módban mit implikálsz, az a Te dolgod. Mint már írtam - a következő hozzászólásomban egyértelműsítettem, hogy mire gondoltam: "Az eredmény elérését a mostani állapotról való szignifikáns elmozdulásra értettem."

Többek között ez a baj az EU-val is, az is sokszor write-only-ban van.

 

 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Hogy Te write-only módban mit implikálsz, az a Te dolgod.

Az is lehet, hogy nem tudsz úgy fogalmazni, hogy átmenjen, amit közölni szeretnél, mert még mindig nem értem, hogy akkor mit is szeretnél.

Illetve sejtem, azt, amit UK is: leválni az EU-ról a hátrányok miatt, de megtartani az előnyöket. Viszont ez nem fog menni, az EU egy társasház, az EP meg egy lakógyűlés, a Fidesz meg olyan, mint a zsémbes és kicsit hülye vénasszony a harmadikról, aki mindig pénzt tarhál, mert alig jön ki a nyugdíjából, teljes hangerőn hallgatja a tévét, szemétdomb a lakása, a közös területekre kipakolja a cuccait, mert semmit nem dob ki, de nincs hova tennie... de a legkisebb házirendsértésre azonnal támad, ha azt mások követik el; mindenkit próbál zsarolni azzal, amit kifigyel; évek óta blokkolja az összes értelmes felújítást, hőszigetelést, mert neki nincs rá pénze és/vagy ő már meghal, mire megtérül vagy nem is használná; kicsit paranoid, minden nap hívogatja a közös képviselőt, hogy lehallgatják vagy épp meg akarják ölni. Mindenki tudja róla, hogy zsémbes és kicsit hülye, de a lakógyűlésen pont annyira kell adni a véleményére és szavazatára, mint egy értelmes lakó véleményére és szavazatára. Az igazi katasztrófa, ha több ilyen is van a házban és nem egymással hadakoznak, hanem szövetkeznek, mert minden lakógyűlésre el tudnak menni, hangerővel leuralják az összes gyűlést, képesek elvinni a témát olyan hülyeségek irányába, hogy a csekken kerekítsenek felfelé 2 forintra, mert akkor a posta állja a plusz 2 forintot, illetve a ház megépítése óta át nem festett lépcsőház új színén vitáznak, meg azon kárálnak, hogy miért nem a fiatalok festik ki önkéntes munkában, miért kell ezért festőket hívni drága pénzért.

Na, ezért tartunk ott, ahol az EU kapcsán, mert nem készültek fel arra, hogy lesz egy csomó tahó lakó is a csapatban.

Az is lehet, hogy nem tudsz úgy fogalmazni, hogy átmenjen

Lehet.

És, hogy mit szeretnék... amíg mindenért Orbán "Patásördög" Elvtárs a hibás, addig csak egy kávét.

 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Az uniós szintű közös elhatározás és cselekvés elsősorban politikai akarat kérdése. Ennek legfőbb gátjai a szerteágazó tagállami érdekek és a hamis biztonságérzet.

A kontinens meghatározó országai már nem ádáz ellenfelekként versengenek egymással, ugyanakkor nem is képesek olyan egységes fellépésre az innováció terén, mint Amerika vagy Kína. A belső béke és az EU mérete azt az illúziót keltik, hogy Európa ráér még lépni, miközben a felzárkózás esélye évről évre alacsonyabb. Európa mintha még mindig várna a maga „Szputnyik pillanatára”, ami majd felébreszti álmából.

Többek között erre is megoldás lenne az Európai Egyesült Államok. Amíg a sok kis hangyafasznyi tagállam birkózik egymással, addig az USA és Kína lekörözi az EU-t. 

Miért épp Kína, az USA, az EU és Oroszország, Dél-Amerika valamint Afrika lesznek az a méret, ahol ez a fúzió megáll, s a verseny megy tovább? Mi az akadálya a további fúziónak? S ha egypólusú a világ, az az entitás kivel versenyez, kivel szemben fejlődik, vagy marad le épp?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mese, terelés annak érdekében, hogy ne kelljen szembesülni azzal, mi is a baj a globalizációval, az Európai Egyesült Államokkal, továbbá azzal, hogy bizony legitim a konzervatív világlátás is, mely szerint a nemzetállam az optimális méret társadalomszervezésre. Éppenséggel arról van szó, hogy a fegyveres háború nehezen védhető, így a területünket, lakosságunkat, piacunkat, munkaerőnket ekképpen óhajtják elvenni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"baloldali pénzemberek vannak mindenhol kisebbségben, de a végtelen mennyiségű pénzükkel mindent befolyásolnak" - ezt honnan veszed? - Ha csak Amerikára nézel mostanság... De nézd az EU-t akár. A pénz mindenütt a hatalom megtartásának vagy megszerzésének alapja. Ha nincs, esélytelen egyik is, másik is.

csak kerdezem, hogy amikor eldol hogy egyik vagy masik autogyar melyik varosban lesz, ott a varosok nem versenyeznek egymassal? amikor tobb ceg is ugyanazt a szolgaltatasi nyujtja egy varosban ott a cegek nem versenyeznek egymassal? amikor eldol hogy kit vesznek fel egy jol fizeto allasra ott az egyenek nem versenyeznek egymassal? nem "minden szinten" is van verseny?

neked aztan fura humorod van...

Szerkesztve: 2020. 11. 28., szo – 18:06

Nem ertek egyet.

Sikeres, fenyes jovoju fuggetlen allamok 20 millios lakossag alatt mukodo demokraciaval:

Uj-Zeland

Ausztralia

Izland

Szingapur

Svajc (itt mondjuk van par vallalt EU-s kotelezettseg)

Izrael

 

Az oriasallamra az eg egy adta vilagon semmi szuksege nincs a tarsadalomnak, ha csak nem az 1984-ben megirt "Oceania"-ban akar elni. Az oriasallam a lakossagnak rossz. A multiknak es a politikusoknak jo. A cikk az o kozos munkajukbol penzelt hazugsag, vagy annak egy kozvetett kovetkezmenye.

Az a baj, hogy a felsoroltak mind speciális helyzetben vannak:

* Új-Zéland és Ausztrália szó szerint aranybánya, az huszadik század közepénél kezdődtek a  nyersanyag kitermelések és erre épült rá az ipar, ebből élnek azóta is.

* Szingapúr kurva jó helyen van, ebből kifolyólag kereskedelmi és pénzügyi központ, ebből adódóan először összeszerelő üzem volt, erre épült rá a service sector, majd erre a felsőoktatás.

* Svájc minden háborúból kimaradt és/vagy profitált az utóbbi 200 évben, ebből élnek.

* Izraelt gyakorlatilag az USA katonai megbízásai tartják fenn, oda van kiszervezve, amit USA nem tudna megtenni saját maga.

* Izland, itt mi is a technológiai fölény? A legtöbbet tolják arányaiban az R&D területre, de az csak 0,3 milliárd USD évente, mi 3 milliárd USD-t tolunk bele, Izrael 20 milliárdot, USA meg 600 milliárdot.

-

Gyakorlatilag semmit nem tudnál ezekből magyarországi és környékbeli országokban felhasználni, mert nincsenek meg azok a földrajzi, gazdasági és geopolitikai adottságok, amelyek ezekhez kellenek.

Ehhez hasonlo lehetosegei oriasallamoktol fuggetlen allamoknak barmikor lehetnek. Bar a magyar politikai hozzaallasra nem jellemzo, de mar pusztan olyan torvenyeket is lehetne hozni, ami miatt sok tech ceg nalad akarna fejleszteni, tokmindegy milyen foldrajzi adottsagokkal rendelkezel.

Ehhez hasonlo lehetosegei oriasallamoktol fuggetlen allamoknak barmikor lehetnek.

Milyen lehetőségei? Húzzuk át az országot olyan helyre, ahol még van nyersanyag? Vagy oda, ahol régiós kereskedelmi központ lehet? Vagy oda, ahol a környéken mindenki lövöldözik a másikra és ezért olcsón lehet a katonai kutatásokat tolni?

Bar a magyar politikai hozzaallasra nem jellemzo, de mar pusztan olyan torvenyeket is lehetne hozni, ami miatt sok tech ceg nalad akarna fejleszteni, tokmindegy milyen foldrajzi adottsagokkal rendelkezel.

Ehhez alapvetően felsőoktatást erősen támogató és kutatásoknak szabad kezet adó környezet kellene...

Faradt vagyok most ezt reszletezni, foleg, hogy nagyon elmeleti beszelgetes lenne, es ugyse az lesz a valos jovo.

Felsorolsz pár országot, amelyek gyökeresen más földrajzi, gazdasági és geopolitikai környezetben vannak és úgy teszel, mintha ezek közül a magyarországi adottságok bármelyiket is lehetővé tenné, aztán megsértődsz.

De lenne az altalad felsorolt nonszensz dolgok nelkul is boven lehetoseg.

Milyen nonszensz dolgok?

"Húzzuk át az országot olyan helyre, ahol még van nyersanyag? Vagy oda, ahol régiós kereskedelmi központ lehet? Vagy oda, ahol a környéken mindenki lövöldözik a másikra és ezért olcsón lehet a katonai kutatásokat tolni?"

Ha ilyen "nonszensz" peldakbol indulsz ki, te mar eldontotted elore, hogy hinnel-e nekem. Nem megsertodok, hanem okosan tovabb allok, nem feladatom nekem mindenkit meggyozni, te meg tobbszor indultal mar ki altalad tenykent beallitott marhasagokbol, igy tenyleg kar lenne.

Ha ilyen "nonszensz" peldakbol indulsz ki, te mar eldontotted elore, hogy hinnel-e nekem.

Kérlek cáfold akkor tételesen, hogy a listádon lévő országok nem azért működnek sikeresen, amit leírtam és bármelyik modell bárhol megvalósítható lenne. Írtál egy listát sikeres országokról, amelyek "véletlenül" pont jó helyen vannak és úgy teszel, mintha ez bármelyik másik országnak sikerülne bárhol a világon.

Nem megsertodok, hanem okosan tovabb allok, nem feladatom nekem mindenkit meggyozni, te meg tobbszor indultal mar ki altalad tenykent beallitott marhasagokbol, igy tenyleg kar lenne.

Ó, állítottál valamit, mindenféle alátámasztás nélkül, írtam egy listát arról, hogy miért speciálisak az említett országok, erre "okosan" tovább állsz...

Nem, nem ezt gondolják. De azt igen, hogy ha van egy céltudatos irányítás-vezetés, ha az okosabbja összefog, összedugja a fejét, - és külön-külön, nem éppen azon töri, hogy kinek is bocsáthatja rendelkezésére az ország erőforrásait egy kis pénzkeresésre, - amit elsősorban nekünk(!) kéne használni, - akkor még van esély kemény munkával, hogy minden itt lakónak biztonságban lesz megélhetése, létező tulajdona, hazája a jövőben is. - Meg kell tanulni kereskedni, hasznot húzni azokból az államokból amelyek, - fordítva, - jelenleg belőlünk "húznak", de rendesen. A szétesést-széthúzást tekintve, a 24. óra utolsó perceiben vagyunk.

"egy IT portálon"

Igen. Ugyanis az IT-soknak van egy kisebbsegben levo resze, aki nem a 444 es tarsai felig szorakoztato felig elmeformalo cikkeit olvasva alakitja ki a velemenyet, hanem hasznalja velemenye kialakitasakor a szakmaja alapjait: a logikat. :)

Siman egy ligaban lehetnenk a felsorolt orszagokkal EU tagsag nelkul is. De nem allitom, hogy ul most a Parlamentben olyan politikus, aki ertene hozza, hogy hogyan. Igy a kerdes valoban inkabb elmeleti jelenleg, mint gyakorlati (de kilepesnek sincs tul sok valos eselye).

De pusztan tech cegeknek es egeszsegugyi oriasoknak lehetne olyan korulmenyeket teremteni fuggetlen orszagkent hozzaertessel, hogy ide akarjanak jonni. Ha maskepp nem megy, kezdetnek gondolj arra, hogy agyelszivas egyik fontos forrasorszaga vagyunk (most meg, de ahogy egyre kapitalistabb az oktatasunk, egyre kevesbe leszunk).

Elso gondolkodasra:

- gyogyszerteszteles torvenyei

- IT biztonsag es adat torvenyei (GDPR nelkuli dolgokat itt tessek hostolni)

- nagyon szabad jogi kornyezet kaszino es kriptokaszino uzemeltetesehez (mondjuk ez pont az ellenkezoje, mint amit partunk es kormanyunk csinalt, pont ettol elmeleti)

- K+F es tehetseggondozasban kimaxolt oktatas (vagy itt dolgoztatsz, vagy "agyelszivsz")

Ezeken a vonalakon indulnek el. Ehhez nyersanyag sem kell.

gyogyszerteszteles torvenyei

Bővebben?

IT biztonsag es adat torvenyei (GDPR nelkuli dolgokat itt tessek hostolni)

Nem látom, hogy mondjuk a szerbek ezzel annyira előrébb lennének, illetve a hosting most se probléma, n+1 hely van, ahol nincs GDPR, nem igazán lehet ebből profitot csinálni.

nagyon szabad jogi kornyezet kaszino es kriptokaszino uzemeltetesehez (mondjuk ez pont az ellenkezoje, mint amit partunk es kormanyunk csinalt, pont ettol elmeleti)

Ez a piac már most telített.

K+F es tehetseggondozasban kimaxolt oktatas (vagy itt dolgoztatsz, vagy "agyelszivsz")

Ehhez kurva sok pénz kell.

Ezeken a vonalakon indulnek el. Ehhez nyersanyag sem kell.

És miből lesz rá pénz?

Szerintem a frissen alakult, kisméretű IT céges számára minél alacsonyabbra kell tenni belépési küszöböt.

Vegyünk le a vállukról minden olyan terhet, ami nem szorosan a szakmához kötődik. Kapjanak ingyenes gyakorlati segítséget a GDPR megfeleléshez, könyveléshez, és minden egyéb olyan kötelező teendőhöz, ami a szolgáltatás fejlesztése elől vinné el az energiát. Itthon például ideális esetben ebben segíthetne a BKIK/MKIK a kamarai tagdíjért cserébe.

Felhasználói oldalról szintén tegyük alacsonyra a belépési küszöböt. A lakossági internet legyen olcsó, a lefedettsége legyen magas. Az internetszolgáltatók versenyét ne korlátozzuk, az internetet ne adóztassuk.

Milyen tech* előny/status quo veszett el a UK kilépésével:

- nincs EU-ban processzor gyártás/licence (Az ARM egy ideig UK/Hongkong tulajdonban volt), ugye azóta az amcsik ezt is felvásárolták, még amig EU tag..

- elmennek a FinTech cégek közül a nagyok - Transferwise, Revolut - pont, hogy az amcsi piacba beleharaptak, és máris külföldiek lesznek ott is, meg itt is.

- a kutatás/fejlesztést megtolták 2020/2021-től a UK-ben keményen, el fogja szívni a maradékot is az EU-ból, mert még mindig közelebb van, mint az USA-ba áttelepülni.

- gyógyszergyárak érdekes kérdés, ott nem tudom, hogy a GlaxoSmithKline*-hoz mennyire sikerül felnőnie az itteni maradéknak

- Vodafone, BT

- Tesco

- HSBC

Azért ezeknek a hiánya az EU gazdaságot egy kicsit meg fogják rángatni keményen.

Ugyanaz lesz mint Mo-n: a külföldi "multik" fogják a profitot kivinni, csak nem Németországba, hanem az EU-n kívülre.

 

Marad a híres német hazudós autógyártás, a 0 innovációval, meg hogy a Muskot furikázza a VW vezére az új elektromos autóval, hogy "háhá, mi is össze tudtuk rakni" - hát bazdmeg.

A tesla meg 8 év garit ad a kocsira, mert "fuck-it-ship-it" elv szerint gyártanak, mert olcsóbb a szart cserélni kipróbált technológiára még akár veszteséggel is, ha közben hatalmas piacot szerez és hipe-ot. Na ezt Európában nem fogja tudni meglépni senki.

~ubuntu, raspbian, os x~

Ezek a cégek nem fognak kivonulni. 
A Vodafone, BT nem fogja itthon bezárni az SSC-jét a Brexit miatt.

Az elmúlt évtizedek a német autógyártásról szóltak (Európában mindenképpen), a Teslához képest nagyságrendekkel erősebb ellátási láncokkal és üzemi eredménnyel, rengeteg tartalékkal rendelkeznek.
Nagyon korai és szomorú lenne még a német autógyártást temetni.

Igen, minden kormány keze meg van kötve, mert valahol ezek lesznek, mert még egyelőre közel akarják tudni a termelést a belső piachoz. A versengés azon van, hogy ne Szlovákiában meg Lengyelországban legyenek, hanem itt. Ott is meg itthon is van infrastruktúra, meg képzett munkaerő (a híres román autópályák pont ezért nem versenytársak).

Ez átmenetileg hoz gazdasági növekedést, stabilitást - mert egy ekkora gyárat és a rá épülő beszállítói hálózatot nem mozgatnak évente - de mi van, ha a termék többet nem versenyképes?

Lehettünk volna az ezredfordulón írógépgyártó vagy szikratávíró nagyhatalom, de a technológiai fejlődés egyik napról a másikra nullázta volna az egész ipart. Ugyanilyen kitettség van bármilyen gyártásban is, egyszerűen az exponenciális fejlődés időszakában a nehezen mozduló ipar az nagyon nagy balanszt. Vö: kínában gyártathatsz úgy egyedi nyákokat, hogy 5 db a minimum rendelés, egy komplett gyártósort át tudnak állítani csak a te kedvedért pár órára. Az 5-ből megkapsz a végén 1-2 db-ot, a többit a QA használja el. 

~ubuntu, raspbian, os x~

Az ott dolgozó emberekből nem lehet backend fejlesztőt képezni.
Ezekre a munkahelyekre Magyarországnak szüksége van, mert a munkavállalók túlnyomó többsége nem képes arra, hogy magasabb értéket állítson elő, mint amire most képes.

Így van sajnos. Erre megoldás lenne a minőségi, a piaci igényeket jobban célzó (gyk. rugalmasabb), illetve szélesebb kört bevonó oktatás. Ennek az alapozó munkáit már az óvodában el lehet kezdeni, de legkésőbb az általános iskolában már nyelvtanulással, az értelmetlen lexikális magoltatás elhagyásával, a jelenkori igényeket jobban kiszolgáló tudást átadó, nem pedig a megelőző évezredeken busongó, Attila feat. Szent István vonalon kéne haladni (!= azzal, hogy a tényleg fontos kultúrális nevelést teljesen kihagyjuk). Ez után lehetne tovább specializálódni közép- és felsőoktatási szinten (persze nem a jelenlegi szétvert, maximum betanított munkásokat képző vonalon), a felnőttképzést sem elfelejtve, mivel azt is érdemes (sőt, kéne!) képezni, aki már nem iskoláskorú.

Ezeket a célokat úgy lehet elérni, ha költünk is rá kitartóan, hosszú távon (minimum évtizedekről van szó a megtérülési időt figyelve!), a "versenytársainknál" (gyk. más országok) nagyobb arányban. De itthon erről szó sincs. Vannak helyette betonteknők, díszburkolat és egyéb felesleges, csak az építőipari lopást szolgáló programok (Bp-Belgrád, autóutak, felújítások, ellopott óvodák stb.). De amúgy majdnem minden, ebben a threadben felsorolt probléma alapvető megoldókulcsa is a kiművelt magyar emberfők lennének. Ebbe viszont senki sem akart invesztálni az elmúlt évtizedek kormányai közül :(

de sem a Vodafone-nak, sem a BT-nek a TERMÉKE nem az SSC, hanem a hálózat/telefónia szolgáltatás, és az integráció maga (= rengeteg képzett mérnök). Ez egy olyan Intellectual Property, amit fájdalmas egyik pillanatról a másikra házon kívül tudni. Arról nem is beszélve, hogy eddig mindkét cég EU-snak minősült, tehát az EU hálózati forgalom is "házon belül" maradt, mostantól pedig egy "idegen hatalomtól" bérled az infrastruktúrádat..

~ubuntu, raspbian, os x~

Sem az SSC, sem a két cég által nyújtott szolgáltatások nem fognak eltűnni Magyarországról.

"tehát az EU hálózati forgalom is "házon belül" maradt, mostantól pedig egy "idegen hatalomtól" bérled az infrastruktúráda"

Tudsz konkrétumokat mondani, hogy nekem vagy nemzetgazdasági / nemzetbiztonsági szempontból ennek milyen hátránya lehet?
Keep in mind: UK NATO tagként továbbra is a legerősebb szövetségesünk marad.

Ja persze, nincs semmi hátrány. A tengeri adatkábelek java része is történelmi okokból a UK-ben végződik az USA felől, tényleg semmi veszteség.

Eddig EU vs USA kémkedés volt (Snowden szellőztette meg, hogy az NSA pl. Merkelt is lehallgatja, meg minden más EU-s vezetőt), most meg EU vs UK vs USA kémkedés is lesz, mert "persze NATO tagok vagyunk".

Ez nagyon jó érv, érdemes mellé megvizsgálni milyen jól viselkednek a törökök is a görögökkel, pedig vagy 70 éve NATO tagok mindketten..

~ubuntu, raspbian, os x~

Ja persze, nincs semmi hátrány. A tengeri adatkábelek java része is történelmi okokból a UK-ben végződik az USA felől
 

Ezt nagyon jól látod.
 

"milyen jól viselkednek a törökök is a görögökkel, pedig vagy 70 éve NATO tagok mindketten."

 

Amióta NATO tagok, a két ország között nem történt katonai konfliktus.
Előtte legalább négy alkalommal.

"GCHQ taps fibre-optic cables for secret access to world's communications" ez volt 7 éve, benne többek között az is, hogy a UK szorosan együttműködik az NSA-vel, és mindent megosztott velük + a five eyes-szal is nyilván. Nem csak a mainlandi kábelekhez férnek hozzá, hanem amiben UK tulajdon is van. Azért is érdekes ez, mert a kábelek többsége konzorciumok tulajdona, nem 5Ft lefektetni és üzemeltetni (az is megérne egy misét, hogy miért többnyire átláthatatlan fő-tulajdonosi/offshore cégek ezek). https://www.theguardian.com/uk/2013/jun/21/gchq-cables-secret-world-com…

Ha a térképre ránézel, https://www.submarinecablemap.com/ akkor is világos amit írtam.

Török-görög: messze még 2021 :D Fél Ciprus elfoglalása sem volt semmi a hetvenes években, meg amit most a törökök csinálnak a görög/ciprusi felségvizeken - másolva a kínaiakat- próbálják kisajátítani az egész kelet-mediteráneumot szénhidrogének után kutatva.

~ubuntu, raspbian, os x~

jók ezek a cikkek. Európa szétverte magát a 2 világháborúval. 90-es évek óta ezt magyarázza mindenki, sztem már uncsi.

GPLv3-as hozzászólás.

Még nem olvastam a cikket, csak a témanyitóra: az EU erre indította anno a Jeremie alapokat (lehet már előtte is voltak), és erre irányult a linuxot-a-városházára törekvések többsége is, hatásukat nem tanulmányoztam, anno kb. 8-9 éve az akkori Jeremie startup-okat követtem egyideig, átütő semmiképp nem volt (fixme, ha azóta azok a startup-ok, vagy következő generációk ügyesebbek voltak). Már akkor is volt aki USA-ból hazajövet evangelizálta a magyar-szilícium-völgyet-az-infoparkba mantrát, és ugyan ebben a közegben ha megemlítettem, hogy h-p 8-20 vállalkozó vagyok kkv szektoros magyar cégek számára programozok, akkor néztek mintha minimum fingottam volna. Remélem ez azóta feloldódott, mert akkor a 20-25 éveseket tolták a színpadra, akik 0 üzleti tapasztalattal rendelkeztek, és sorra oldottak meg nem létező problémákat.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Van pár mondatos összegzése azoknak az eseteknek? Nem volt még időm utánaolvasni, csak tudom, hogy 2 évente feljön a francia linux ötlete, meg a német közigazgatási libreoffice.

Startup témában is a felülről irányítás lehetett az egyik gond, én akkor dobbantottam startup szférából amikor közölték, hogy új kormány, új pénzosztók, és nem arra megyünk, hogy a már talán működő irány legyen támogatva. (Persze lehet nem működött jól, nem tudom, csak addig nem foglalkoztam vele, hogy kik a döntéshozók az alapkezelők felett.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

LiMux was a project launched by the city of Munich in 2004 in order to migrate from Windows to a desktop infrastructure of its own, based on Linux.

Ennyi idő alatt, sőt ennél kevesebb idő alatt a Google megkapaszkodott startup cégből ezer milliárdos multi lett. Facebook még kis porbafingó egyetemi projektből 500 milliárd felett értékű cég lett. Mindkettő ezer szállal kötődik az opensource világhoz és a nyílt Linux-ban rejlő lehetőségeket kihasználva lett sikeres óriás. 

Ezalatt az egyik leggazdagabb német nagyváros képtelen volt egy ilyen, lényegesen egyszerűbb programot sikerre vinni. 

Szerkesztve: 2020. 12. 02., sze – 21:32

Aki esetleg lemaradt volna az első részről: (itt azért kicsit más a téma, főleg a hogyan próbálja a víz alá visszanyomni Kínát az USA)

https://www.valaszonline.hu/2020/10/04/feher-gyula-essze-1-resz/

 

a kínai kormány által 2015-ben bejelentett Made in China 2025 terv fogalmazta meg a legmarkánsabban.

A dokumentum tíz kulcsfontosságú technológiát jelölt meg, melyekben Kínának 2025-re a világ éllovasává kell válnia. Ilyenek az információs technológia, a robotika és a zöld technológiák is. Megvalósulása esetén a terv kétségkívül a leginnovatívabb gazdaságok közé emelné Kínát,

amely mintegy mellesleg átvenné Amerikától a vezetést egy sor gazdasági és egyben katonai szempontból kritikus területen.

[...]

az amerikai fogadtatás rendkívül fagyos volt, a Council on Foreign Relations nevű befolyásos think-tank nemes egyszerűséggel „az USA technológiai vezető szerepét megcélzó egzisztenciális fenyegetésnek” nevezte azt. Észlelve legfontosabb kereskedelmi partnere mérsékelt lelkesedését, Kína visszafogta a terv körüli hírverést, a végrehajtását ugyanakkor nem állította le.

A recept a legtöbb területen rendkívül hatékonyan működött: egy vagy több kínai óriáscég hatalmas lendülettel megindult és haladt az olcsó, egyszerűbb termékektől indulva az egyre fejlettebbek felé.

 

>> A recept a legtöbb területen rendkívül hatékonyan működött: egy vagy több kínai óriáscég hatalmas lendülettel megindult és haladt az olcsó, egyszerűbb termékektől indulva az egyre fejlettebbek felé.

 

ez biztos nincs így, legalábbis nem hallottam róla, hogy befogadták volna a Diverzitást, ami a működés és fejlődés alapvető feltétele

Annyi hozzáértő van fent nálunk, hogy nem csodálom.

Egyébként én elképzelhetetlennek tartom a kitűzött célt ilyen rövid idő alatt ilyen "kevés" pénzből. Kína sem volt képes rá. EU is max úgy ha USA-tól technológiát vesz, amit akkor tiltanak le amikor akarnak. Lásd az EU-ból vett gépeket Kína nem használhatja, mert USA technológiát is tartalmaznak az EU-ban fejlesztett és gyártott gépek (szabadalom + szoftver komponensek).

Valamennyire kapcsolódik:

 

Még think tankerként írt könyvében Doshi többek közt azt javasolta Amerikának, hogy a kínai nagy stratégia ellensúlyozásaként:

  • Tegyenek meg mindent azért, hogy Peking csak nehezen és drágán tudjon külföldi katonai bázisokat létrehozni.
  • Úgy bénítsák az Egy Övezet Egy Út projektet, ahogy Kína tette néhány évtizede az amerikaiak által dominált ázsiai regionális szervezetekkel.
  • Támogassák a világon mindenhol a független sajtót, mert a legtöbb helyen ez a kínai politikai befolyás aláaknázásának legolcsóbb módja.
  • Fokozottan figyeljenek oda az olyan kínai technológiai platformokra, mint a TikTok.
  • Őrizzék meg a dollár dominanciáját.
  • Fordítsanak nagyon sok pénzt a tudomány finanszírozására.

https://444.hu/tldr/2021/11/28/kina-hosszu-tavon

Fordítsanak nagyon sok pénzt a tudomány finanszírozására.

Most is sok pénzt fordítanak rá: Csak életminőséget javító, a már meglevő problémákat megoldó eredmények helyett újakat létrehozására fecsérelik, meg önpusztító / önromboló ideológiákat :). És persze megél egy vaskos népréteg hozzáadott értéket nem teremtő kamu-melókban.

https://www.youtube.com/watch?v=g2aQ2e0ch8k

https://www.youtube.com/watch?v=uK3OBAxCi6k

https://www.youtube.com/watch?v=zBQa48lLuVg

Vaskos társadalom kritika, főleg egy olyan portálon ahol a jelenlévők nagy része olyan melóval tengeti életét ami súrolja annak a munkának a határát amit te kamunak hívsz.

Egy jövőbeli ideális világban nagyon kevés olyan munka lesz amelyben kreativitás nélkül dolgozni lehet. A társadalom fejlődése nem mindig egyenes irányba tart, sőt sok esetben pont azok az elburjánzások segítenek a fejlődésben. A jelenleg a világot mozgató, folyamatosan fejlődő és a globális bevétel növekedésre alapuló gazdaság kiszolgálásának egyik alapja az a "kamu meló" (értéke) amiről  beszélsz (gondolom te nem ilyen melót dolgozol). 

Persze mindenki otthagyhatja a mostani programozói, rendszergazdai, bolti, stb állását és mehet ruhakészítőnek, vagy cipőkészítőnek, vagy bármi más értékteremtő munkát csinálhat, de ettől a társadalomnak még nem fog kelleni ebből annyival több.

De persze elkezdhetnénk azt is feszegetni, hogy esetleg a "kamu meló" mellé fel fog társulni majd a "kamu termék" gyártása (NFT) akkor máris árnyalja ezt az egész képet, hisz mindenki nekiállhat majd kreatívkodni és gyártani egyedi "semmire se jó" "egyedi" termékeket és a világ gazdaságát hajthatja ilyen "kamu" kereskedelem is. Sokkal jobb.

De igazán a kedvencem, amikor a kritika felállítása után odadob valaki egy olyan triviális csontot ami mint "lépj ki a munkádból csinálj kevesebb, de hasznos dolgot, ne hajszold a pénzt, élj boldogan". Ami vonzóan hat bárkinek, de hát ugye aki egy picit is gondolkodó lény rögtön tudja, hogy ez társadalmi szinten kivitelezhetetlen, ezért megoldásnak legkevésbé  sem lehet nevezni.

Persze tudom, az emberiség megél úgy hogy apa lóval és ekével szánt egy kicsike földet a kert végében, van 6 gyerek meg az asszony, egész nap kétkezi munkával töltik, majd este jókat beszélve összejönnek a szomszédokkal (tv, internet nincs), énekelgetnek és utána gyereket csinálnak. A generációk összeköltöznek, hogy ne kelljenek olyan állások amik az idősekről gondoskodnak, vagy olyan társadalmi szolgáltatások mint a nyugdíj. Anya el tudja készíteni a megtermelt kenderből a ruhákat, a malacka bőréből apa cipőt tud készíteni, mert megtanulta az apjától, és ugye iskolára sincs így szükség. Mindössze ~2.3 milliárd ilyen kis kert kellene csak (most) meg sok kis eke, meg ló, meg malacka a kert végébe. Tök könnyű, holnap össze is hozzuk, annyi csak hogy elmondjuk az embereknek és belátják hogy eddig mekkora hülyék voltak.