Fekete pont a Ubiquiti-nek

Egyik ügyfelemnél erre hivatkozva kéne eszközöket cserélni, de éppen ezért Mikrotik lesz következő.

This device is under Long Term Support. It will receive critical bug fixes and security updates through 03/01/2021. After this date, no updates will be supported.

Annyit fűznék hozzá, hogy baszódjon meg a UBN-t.

Hozzászólások

A Support minden gyartonal lejar egyszer, nem?

Ha jól rémlik 5 éves gépek. A Mikrotiknél még nem láttam ilyet. Az hogy az sw támogatás megszűnik az OK, de, hogy a vasé is, pláne pár év után...

Ez szvsz vegyél másikat paraszt technika.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

miert az ubn hibaja az, hogy milyen kondiciokkal vette meg az ugyfel a cuccost? nalunk is van olyan rack szekreny amire valami idiota 10 ev supportot kert es kapott is (erted a lemezszekrenyre), es evente fizetunk(mondjuk jovore vege)
vagy esetleg nem lehet hogy eleg idos a ketyere es mar amugy is illene cserelni, mert errol pl semmit sem irtal

Miért illene? Ami működik azt nem kell megjavítani.

Mikrotikből van 10+ éves eszközöm, legújabb firmware-vel és tökéletesen teszi a dolgát és nem fog lejárni a "támogatás".

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Devices will lose controller support in a controller version that is released AFTER the EOL date.

És ezeknek a szánalmas eszközöknek nincs webes felületük, mert még azt is kisprórolták belőlük, hanem controlleren keresztül kell konfigurálni.

ezert volt nekem regen komplett kis gyujtemenyem kulonbozo verzioju ubiquiti controllerekbol, pl ap-knel rohadtul nem erdekelt, hogy nincs security frissites, ugy se ott akartam megfogni.
mikrotiknel is sok van amire csak par evig van frissites utana meg ugyse erdekel senkit, mert a legtobben csak bedugod, konfig, aztan elfelejt kategoriaban hasznaljak oket
a lenovo emc NASomra mar lassan 3 eve nincs support aztan megis megvan

A Cisco és az Aruba AP-knek van jó, teljes értékű webes felületük, amivel a tudásukat ki lehet használni? Nincs, mert nem kell, hogy legyen. Az ipari/üzleti modelleket nem webfelületen, az eszközöket egyesével kattintgató emberek szokták venni általában. Azokat is úgy tervezték, hogy kontroller fogja össze az AP-kat és a kontrolleren, központosítva állítasz mindent, aztán a felparaméterezés alapján üzemelteti a teljes rendszert a kontroller.

UBNT-nél az egyszeri userek kedvéért megoldották idővel, hogy 1-1 szóló AP-t be lehessen alap-állítani kontroller nélkül. Ez az extra, nem a színes-szagos, egyébként bugos, szar és sok területen korlátozó webes felület, mint a TP-Link, Asus meg hasonló csodákban...

Ráadásul eléggé erőforrásigényes egy "finomabb" webes felület. Aminek a következménye, hogy vagy lassú, fagyoató, újraindulgató kis bughalmazt veszel olcsón vagy egy erősebb, használható bughalmazt drágán. TP-Linket csak akkor ha nagyon muszáj és nagyon gyorsan, hirtelen kell valami. ASUS, D-Link már többször is bizonyította, hogy jó messzie kerüljem el őket. Eljátszották az utolsó utána lehetőséget is. Érdekes módon a tizenx éves Zyxel wifi routerem a mai napig ketyeg, bár nem sok dolga van. MikroTikkel egyszer volt komolyabb problémám. Cisco SOHO AP-vel soha nem volt gond, Arubára nincs keret (bár most egy céggel nagy beruházás keretében megterveztük jó sok pénzért valahova a wifit, ahol egyébként a kábelezés negyedébe kerülne - majd meglátjuk mi lesz valószínűleg nem opció a kábel) Ubiquiti és társai még eddig elkerültek de úgy igazán jó tényszerű megállapításokat még nem hallottam róluk.

Szerintem ha valaki hosszú távon támogatott eszközt akar, az vagy épít magának bármilyen vasból egy akármilyen linuxszal vagy openvrt. Ez utóbbi szerintem nem életbiztosítás, mert bármikor az aktuális verzió lehet az utolsó támogatott. Aztán később még talán lehet vele szórakozni de egy idő után szerintem az van, mint a NAS-om és az OpenMediaVault esetében: adott architekturára nem fordítják a csomagokat többé. Így ott is maradt számomra a debian mainline kernellel.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"ASUS, D-Link már többször is bizonyította, hogy jó messzie kerüljem el őket."

- soha semmi bajom nem volt még Asussal, csak jó tapasztalataim vannak. Mondjuk soha nem szoktam az alsó polcról vásárolni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szólgáltatónál dolgoztam, ott láttam jópár nagyipari hulladékot az ügyfeleknél sőt, mi is árultunk.

Saját tapasztalat ASUS-al kapcsolatban, hogy volt egy routerem, ahogy bekapcsoltam a torrentet (pedig csak 100 megás volt a hálózat), az eszköz újraindult. Később már torrent sem kellett hozzá. Cégnél van 3 ASUS router, melyekben van SIM foglalat. 4G mobilnetet osztják wifin. Az egyik teljesen megpusztult, nem talál hálózatot, a másik kettőt naponta 1-2x újra kell indítani, mert hiába jelzi, hogy jó a térerősség, van kapcsolat de nincs internet x idő után. FW frissítés természetesen nincs. A másik is így kezdte, csak már nem talál hálózatot abszolút. Az olcsóbb TP-Link működik hiba nélkül. ASUS-ról még annyit, hogy volt egy párszázezres videokártyám, 2 éve az akkori legmagasabb polcról ami garanciális lenne a mai napig, de sehogy sem tudtam érvényesíteni kevesebb, mint egy év után mert a kereskedő és az ASUS egymásra mutogattak. Végülis mit veszíthetek alapon megoldottam mert ezek után megjavítottam magamnak, hála elektronikai ismereteimnek. Különben méltatlanul egy kukában végezte volna. As asus notikat már meg sem említem, mert amikor szétszerdem a sokadikat, nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek azon amit láttam. Pl. egy ThinkPad közelábe sem érnek javíthatóság/bővíthetőség terén. De ez szinte minden gyártó esetén igaz lesz lassan a gamer/consumer kategóriában.

Ezt az alsó polcos történetet egyébként sem szeretem. Ha nem ér egy fabatkát sem az alsó polcos eszköz akkor minek gyártják? Az átlag user nem fog gondolkodni csak bemegy a boltba, vesz egy eszközt ami épp kapható és kidobta a pénzt az ablakon. Sokszor annyi a választék, hogy Tenda, 6000Ft-os Tp-Link vagy 7000-es ASUS. Én szerencsére még aznap visszavittem és mivel nem volt jobb, visszaadták az árát. Sok mikrotiket használok otthon és munkahelyen. A legolcsóbbal sem volt soha semmi gondom. Van ami már évek óta végzi a dolgát 24/7-ben az oszlopon hidegben, melegben. Igaz, hogy nem 7000 Ft volt egyik sem. De nem árulnak gagyit még olcsón sem.

 

Simán csinálnék egy szabályozást, egy minimum telejsítményszintre. Amelyik eszköz nem éri el, az nem kerülhet forgalomba EU-ban és szigorúan ellenőrizni.
Például:

-Minimum 6 év aktív fw support, ami azt jelenti, ha egy szoftver komponensről kiderül, hogy sebezhető, a patch kiadás után a gyártónak van 30 napja hivatalos fw frissítés formájában közzétenni azt.

-Legalább 100.000 óra MTBF otthoni/kis irodai körülmények (25 fokcelsius környezeti hőmérséklet) esetén

-64 byte méretű csomagok esetén legalább 1 millió packet/s kapcsolási és routolási sebesség a gigás portokon (ami durván 500mbit) nullás konfiggal, ugyanez 25 bridge filter esetén legalább  300.000 packet/s és 25 ip filter rule esetén legalább 200.000 packet/s.

Lehetne ezt még fokozni, de ha lenne egy minimum és nem árulhatna bárki bármilyen hulladékot (és ehhez még a nevüket is adják egyes "nagyobb" gyártók), akkor az a usernek és valószínűleg a brandnek is jót tenne.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

kicsit sokat varsz egy 5-10$-bol eloallitott eszkoztol...

masreszt pont a szolgaltatok akik lemennek kutyaba. egyik nagy gyartonal dolgozo ismeros meselte, hogy a kornyezetvedelem jegyeben valami kornyezetbaratabb csomagolasra akartak atallni, ami miatt az eszkoz eloallitasa 25 centtel dragult volna. a szolgaltato azt mondta, jo neki a kornyezetszennyezo verzio is, nem fizet emiatt tobbet. sok 100 ezer darabnal az a 0.25$ is sok, es az uzletkoto premiumja banna :(

manapsag amugy egyszeru user nem vesz routert boltban, jo neki amit a szolgaltatotol kap. max a torrent pistikek es a gamer janik vesznek, de ok a 16 antennas csoda asusokat...

A  legelső asus routerem kb 20  eve vettem, azóta is stabilan működik (igaz dd-wrt van rajta). A jelenlegi routerem is asus, harom eve hasznalom itthon, mindenfele szolgaltatas fut rajta, meg egy vinyo is ra van dugva, semmilyen problemam nincs vele. Kozben elfogyasztott a csalad tobb tp-linket, linksyst, es egyeb szappantartokat. Alaplapbol csak asus-t merek mar ajanlani es szerelni a sok elhullo gigabyte hulladekdomping kozepedte, en is ezt hasznalok itthon, a lakossagi cuccok kozul szinte egyedulikent tartom megbizhatonak. Igaz nem alegolcsobb kategoria.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Na az meg a másik... itthon a szenzorok miatt van 30+ eszköz folyamatosan a hálón. Vagy valamelyik klíma nem volt elérhető, vagy a bojler vagy épp a laptopot dobálta le vagy a telefon nem csatlakozott. Amint lecseréltem az ilyen gagyikat Ciscora (majd később MikroTikre), varázsütésre megszűntek a problémák. Egyébként addigra már nem az alsó polcos cuccaim voltak ASUS-ból és TP-Linkből sem. Fent vannak a padláson dobozokban. Most hordom el a melóhelyre "jó lesz még valamire" címen meg szülőknek, anyósnak, haveroknak jó lesz Facebookozni. Másra nem való egy sem. Még annyit tud a drágábbik játékszer, hogy 5 helyett 4ms legyen a ping a lövöldözős játékban az egy szál laptopon. Ezért képesek emberek sok tízezret kiadni. Annyi pénzből egy normális megbízható kábeles kapcsolat is esztétikusan kiépíthető szerintem amilyen különbségek vannak árban csak a sebességre/sávszélességre és az alig észlelhető válaszidőjavulásra kihegyezve. Cserébe szétk4rja az egész 2,4GHz-es /lassan de biztosan az 5GHz-es is/ frekvenciasávot és már egy bluetooth fülest, headsetet sem tudsz használni 2 méter távolságból, mert a jó drága jó gyors és jó erős wifi szétcseszi az adatkapcsolatot. Nem beszélve a szomszédokról sűrűn lakott környezetben.

Erről a SUV kategória jut eszembe. Mindenkinek az kell, annak is akinek nem kell.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Pörögjön a gazdaság, hisz ezen alapul minden! A civilizációnk olyan mint a rák, ami felemészti a környezetét, majd a végén a gazdatesttel együtt elpusztul.

Nálam is lejár pár cucc támogatása, UAP, UAP-LR amiket 2013-14 között raktam fel, pár éve már nem is gyártják őket, eddig is tették a dolgokat ezután is fogják. Persze ezek még nem tudtak 5G-t, meg pár nyalánkságot ami most már alap, ahol igénylik le lesznek cserélve (illetve le lettek). Egy sokmilliós új autóhoz 8 évig kell biztosítani gyári alkatrészt, 30 ezer forintos AP-hoz ami az IT világában pár hónap múlva elavult 10 évig kéne fw frissítést biztosítani?

Attól, hogy "olcsó" valami, még nem kéne kukába dobni pár év után. Van 10e ft-os DeBuyer serpenyőm amire örök élet gari van. Tudom, hogy az nem egy wifi ap, de akkor is...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Jah. Pl fillére gumi cuccokat nem kapni hozzájuk. Ilyen a pohártartó 'rögztíő' nyelvt, ami egy darab gumilapból van kivágva.

Mondjuk rutinos Volvo tulaj tudja, hogy a könyöklő q gyorsan tönkremegy, szóval vagy betáraz egy másik shell-t vagy tesz rá anyagból koptatót :)

Nekem Hyundai és Renault autóim vannak. Mindegyikhez tudok új gyári alkatrészt, csak ritkán veszek gyárit mert drága. Hyundai a legöregebb, 18 éves és tudnék venni hozzá ~1 millió Ft-ért akár új motort is csak, csak az autó nem ér annyit. A fogyó alkatrészekből még a gyári sem drága, simán meg lehet venni eredeti Renault illetve Hyundai Mobis alkatrészt (amiből persze Renault legtöbbször Valeot címkéz át, de Hyundai például maga gyártja a legtöbb dolgot).

Egy érdekes példa: legutóbb öregebb Renault-m (14 éves) kulcsa megkopott és kérdeztem mennyiért tudnak adni újat: utángyártott 3000 Ft volt/db (de nincs rajta logo), eredeti új 35e vagy 38e Ft volt egy pár, mert meg kell venni hozzá Renault-tól az egész gyújtáskapcsolót és azzal adják.

Szóval szerintem ne a Volvoból indulj ki..

Pont nem kopó alkatészről vagy új motorról van szó. Ezek vannak bármilyen autóhoz. De erősen kétlem, hogy akár renault-hoz akár hyundai-hoz kapnál bármilyen beltéri vackot újonnan, 8-10 éves autóhoz. Ez nem volvo nyűg, egyszerűen nem igaz, hogy az autógyártók 20 évig ellátnának alkatrésszel. Kopó alkatrészekkel talán, de egy autó nem annyiból áll.

Térkép általában van új, de más nincsen. Valahogy el kell avultatni, lásd Ubiquiti esetét is! Ugyanez megy "okos" TVknél is. Engem rohadtul nem érdekel mennyire okos a TV, mert néhány év múlva úgysem lesz rá frissítés + távolról letiltanak benne dolgokat. Tehát megveszem az adott méretben jó hangzással és képpel rendelkező legolcsóbb TV-t, majd kap egy ChromeCast-ot (akkor is ha éppen okos), amit majd lecserélek újabbra, ha már nem támogatja Google.

És igen ez probléma (lesz) minden autónál. Toyota még a km számláló bugjára sem adott ki szofverfrissítést. Pedig az gyárilag hibás volt minden autóban.

A Mikrotik nem a legjobb összehasonlítés, mert azért eléggé kilóg ilyen téren a teljes IT világból (nem is csak a router/switch/wifi vonalon), mert amíg az adott architektúra létetzik bármely gyártott termékükben, addig az összes arra épülő termék kapja a frissítést.

Na, ez semmi más IT cégnél nincs így. Érdemes megnézni egy Cisco vagy Asuba FW elérhetőséget... Komoly pénzért van amíg van, és X év után komoly pénzért sincs, hiába jó még az eszköz műszakilag.

Az EOL-os UBNT eszközöket meg tovább kell használni amíg mennek. Legrosszabb esetben egy külön kontrollerre akasztva, amit nem kell frissíteni. Nem a működésük szűnik meg (ilyenre is volt már példa EOL-os hardvernél...), csak az FW frissítés.

A Mikrotik tényleg kilóg a mezőnyből, ezért is szimpatikus és ezért ajánlom az összes ügyfelemnek. Az UBNT-t szerettem eddig, de bevallom nem olvastam el az apró-betűt, ez az én saram. Ezért is lepődtem meg az igen rövid támogatási időn.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát, a 7-8 év FW frissítés azért nem mondható rövid támogatási időnek szerintem... A hamarosan EOL-ba lépő eszközök 2012-2014 körül jelentek meg. Sok-sok gyártó ennyit sem ad (vagy semennyit, mert milyen sok olyan router van olcsóbban-drágábban, amire semmilyen FW frissítés nem született soha - eredetileg ezért jött létre a DDWRT...).

De pl itt a HPE szerver: ha lejár a gari, akkor hiába jelenik meg frissítés, nem töltheted le. Csak ha veszel tőlük valamit (ergo van újra garis eszközöd), vagy kötsz támogatási szerződést. Az FW fejlesztés/javítás nem ingyen van, nem csoda, hogy nem adják akármeddig csak úgy.

Visznt az UBNT mellett szól, hogy a mai napig sokkal jobbak a Wifi-s eszközeik úgy működésre mint átviteli sebességre. A MT elég jó, de azért nem UBNT szint - Wifi-ben. Pláne, ha több/sok AP van amit menedzselni kell, és "olcsón" mindezt, akkor az UBNT eszközöknél és a hozzájuk való kontrollernél nincs jobb választás a mai napig.

Nálam minden támogatási idő rövid, amit nem indokol valami védhető dolog, pl architektúra változás, csak az hogy vegyél másikat. Aztán meg mindenki sipákol az üvegház, meg a szennyezés miatt. Az ilyen kedves gyártók hozzátehetnének annyit, hogy a működő eszközeiket támogatják amíg lehet. És itt nem arról van szó, hogy pénzt kérnek érte, hanem hogy mehet a kukába az eszköz. Engem ez zavar, az egész "fogyasztói társadalom" zsákutca, nálam minden technikai eszköz vásárlásnál az egyik döntő szempont a garancia hossza. Az UBNT-nél van jobb, ezért azt fogom választani.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Igen, ebben teljesen igazad van. A folyamatos cserélés azonos tudású de frissebb eszközre teljesen felesleges és környezet pusztító, pénz pocsékoló módszer. És itt azt értem, hogy hiába tud az új eszköz többet, ha nekem továbbra is csak az eredeti eszköz tudására van szükségem, és annyit veszek ki az újból is. Ha plusz képesség kell, akkor nyilvánvaló a csere szükségessége.

Viszont a hosszú életben tartás ingyen nem megy. Az meg eléggé kétséges, hogy milyen fogadtatása lenne a piacon annak a modellnek, hogy egy idő után fizetni kellene a frissebb szoftverért a már meglévő készülékre. Függetlenül attól, hogy garanciális vagy sem. Mert a szoftveres képesséket nem fedi a garancia nagyjából senkinél (sőt, a szoftver hibája/hiányossága nem is garanciális kérdés jellemzően).

A MT pl. azért nem halad annyira jól a SW fejlesztésekkel, mert pont, hogy tartani akarják a régi eszközökkel a kompatibilitást minden áron, és ez nagyon bekorlátozza és hátráltatja a dolgokat. Látszik is azon, hogy bizonyos nagyon várt funkciók vagy javítások milyen lassan érkeznek meg.

Pedig pont ezt a modellt csinálja az Ubuntu is.

 5 évig "ingyen" vannak a frissítések az LTS-hez, Utána jön az ESM +5 évig amire elő lehet fizetni.

És ebben benne van hogy a hobbistáknak 3 ingyenes licenszt adnak (most abba ne menjünk bele, hogy egy hobbista miért használna ESM release-t,de csak sw esetén könnyeb váltani).

Én hajlandó lennék kifizetni a +5 évre egy vállalható összeget évente vagy havonta pl UBNT esetén a kontroller támogatásért sok régi AP cseréje helyett, akinek meg van pl max 3 AP-ja az meg regisztrálja a serialt és tudja használni. Nyilván? vissza lehet élni ezzel is ha nem oldják meg értelmesen.

Egy UBNT AP-AC-Lite kb. 30e, egy ennek (elvileg tudásban, kivitelben) megfelelő Mikrotik cAP AC  ~23e. Jelentős, de nem bődületes a különbség. De ha már kettőt veszel (ne adj' isten hármat), és rendszerben szeretnéd üzemeltetni, akkor ég és föld egy Unifi Controller-t beállítani a Mikrotik cAPsMAN-hoz képest... Utóbbi óriási szívás abszolut értékben is, de az UBNT Controller után igazán mellbevágó, hogy ezt lehet ilyen egyszerűen (UBNT) és ilyen bonyolultan (MT) is csinálni.

Ráadásul az UBNT tudja az összes wifi roaming megoldást és interferencia-csökkentést, a MT igazából még nem, az kvázi csak szóló AP-kat menedzsel központosítva egyenlőre (bár fejlesztik ezt is, mint mindent).

Én nagyon szeretem az MT eszközöket, ahol csak lehet ezt választom, de lenyelem ami nyűg van vele. Az UBNT ilyen téren meglévő előnyét nem lehet elvitatni szerintem. És aki mindkettőt használja, az pontosan tudja, hogy ott van benne a plusz ár ellenértéke úgy hardverben mint tudásban.

Az, hogy otthonra mi olcsó és mi drága az meg nagyon szubjetív. Van, akinél 5000-ért fut TP.Link wifi router, és az is sok, van akinél a szolgáltató eszköz teszi ugyanezt, mert 5000-et sem szán rá, és van akinél minden szobába kerül egy AC-s UBNT ufó, mert tuti lefedettséget és sebességet szeretne. És ezek között meg van a helye a MT wifi eszközeinek is persze.

Igen, erre az eszkozre gondoltam, pl. Nem veszek egyet sem, mert szerencsere nincs ra szukseg, de szerintem mindket jelzett eszkoz nagyon draga, fuggetlenul a jelzett kenyelmes hasznalhatosagtol. Ha ilyesmin gondolkodnek, 10-15k lenne a vart ar (a Mikrotik router-eim sem kerulnek tobbe 15-20k-nal..), ez a 30k nagyon sok.

Én értem, hogy Te nem szánsz rá többet. Nem is Te (vagy én) vagy a célközönség. Sőt, nem is az egy AP-s felhasználók a célközönség, mert ez rendszerben való használatra született, így aránylag magas (otthoni végfelhasznbálói szemmel nézve) a belépési küszöb.

Ezek az eszközök kisvállalati felhasználásra születtek Cisco, Aruba, stb. gyártmányú kontrollerrel menedzselt wifi rendszerek konkurenciájának. Ahova már kell nagyobb terület lefedésére wifi több eszközzel készülni, de még pont nem olyan méretű és anyagi lehetőségű a vállalat, hogy a "nagyoktól" vásároljon megoldást. Azokhoz képest az UBNT (és a MT is) filléresnek számít, és az árához mérten elég jól teljesít.

"De pl itt a HPE szerver: ha lejár a gari, akkor hiába jelenik meg frissítés, nem töltheted le. Csak ha veszel tőlük valamit (ergo van újra garis eszközöd), vagy kötsz támogatási szerződést. Az FW fejlesztés/javítás nem ingyen van, nem csoda, hogy nem adják akármeddig csak úgy." 

- ezt próbáltad? csak azért kérdem, mert Gen8-as vashoz is tudtam letölteni BIOS frissitést, NIC fw-t, stb.
Tudom, h ezt írják, és lehet, h tényleg nem kapsz OLYAN supportot mint az újakhoz, de hogy ne tudnál letölteni hozzá semmit, ez kamu.

par eve igy ment a HP switcheknel is, egyszeruen nem lehetett semmit letolteni account nelkul, accounthoz rendelni kellett a serial szamokat, es ha regi volt, nem engedte. miota Aruba lett, megint letolthetok a regi cuccokhoz siman a fw-ek, viszont 2 eve nem is frissitik mar oket (a HP idejen legalabb volt update, csak nehez volt hozzajutni)

Most kipróbáltam, és valóban, tudok most/már letölteni BIOS-t! Pedig az account-omhoz most csak egy, 1 éve lejárt garis DL180 van bejegyezve, más épp semmi.

De az teljesen biztos, hogy nem olyan rég óta él ez a lehetőség, mert év elején még ismerős céget kellett megkérnem, hogy Gen7 és Gen8 szerverhez SPP-t küldjenek már nekem, mert én nem tudtam letölteni, nem engedte a support oldal érvényes garis gép vagy contract nélkül.

Mondjuk SPP-t nem próbáltam letölteni, azt lehet most sem tudnék. Ez most utóbb jutott eszembe.

hm. valamit nem ertek.
support.hpe.com
login megvolt
keresesnek beirtam, hogy dl360 gen6
elso talalat:
 

** CRITICAL ** System ROMPaq Firmware Upgrade for HP ProLiant DL360 G6 (P64) Servers (For USB Key-Media)

Jul 06, 2018

This release provides updated system ROM images for the latest maintenance releases of HP ProLiant DL360 G6 (P64) Servers.

BIOS (Entitlement Required) | System ROM | 2018.05.21(A)

csont nelkul letoltottem.
 

OpenWrt kell rá. Ha jó a vas, akkor arra lesz támogatás, amíg belefér a firmware.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Szerkesztve: 2020. 12. 04., p – 13:28

Jók ezek az adok kapok fejlesztések, a múltkor egy cégnél ahol egyéb ügyben voltam azért dobták ki az amúgy teljesen jó szinte default konfigos telefonközpontot mert olyat szerettek volna ami kapcsolós és beszél benne egy néni (amit kidobtak is tudta de ott is volt egy Pistike aki mondta, hogy egy másik a tuti).

Ez is kb az a szint. Tervezés nuku általában ilyen helyeken doksi is nuku. Pistike azt mondta az UBNT jó aztán használjuk. 

Lejár igen. És a rendszer üzemeltetője ezen miért lepődik meg? Továbbá az ügyfél miért lepődik meg? Ezt a költséget már előre kellet volna tervezni hiszen tudható volt.

Én azt mondom amíg ez a szint tökmind1 mi használtok. A Mikrotiknél is lesz valami , meg a TP-Linknél is meg bárminél.

Keménynek tűnő szavak, de teljesen egyet értek! IT eszközt, üzleti célra, a garanciaidőre, vagy max. (a megvásárolt) kiterjesztett support időre szabad tervezni, aztán ütemezni kell a cserét, sok okból.

De persze itt Magyaroszágon amíg megy egy IT eszköz, addig használják, és ha megáll vagy EOL lesz 8-10-15 éves korában, akkor "de szar, csak ennyit bírt?". Közben meg a cégvezető cserélt 3x autót, mert ugye azt viszont mindenképp ki kell cserélni 3 éves korában kevés futással, mikor lejár a gari vagy jön az új modell.

Ha routernek adnád, nem látszana, mert a ház ugye fekete ;)

Ha hosszú támogattást szeretnél wifi eszközre akkor Cisco wlc és ap vagy Áruba... És hát igen. Ott a 10+ év supportnak az ára is megvan.

Nem bajod hogy ki kell dobni. Örülj neki. Gondolj arra, hogy ezzel az integrált bugokat is kidobod.

Szerintem amíg nincs rá olyan cve ami miatt cserélni kéne, addig ne cseréld. 

Nalunk 3-4 evente kuka az osszes Dell Host, meg storage, mert EOL...Kerdezzuk az anyaceget h mi legyen veluk? Azt mondjak, Kuka... Amikor egy tokeletesen mukodo PowerEdge R710-et kukazol az kellemetlen erzes..:) persze ha support nelkul adja meg magat es leall a gyartas akar egy orara is es az ara 10x-ese esik ki 10 percenkent, az sokkal fajdalmasabb....:D