DRM adás Budapesten

A magyar rádiózás napjának tiszteletére a mai naptól (2020. december 1.) új kisérleti adást indított néhány DRM iránt lelkesedő műsorszóró szakember.

Technikai adatok:
   QTH: Budapest János hegy
   QRG: 26060 kHz  DRM
   PWR: 50 watt
 

Hozzászólások

Nem te voltál az a kötekedős ember, akiről KAP mesélt egyszer? :D

KAP: ...benzines...

Néző: nem, dízel

KAP: ...ellopott egymilliót...

Néző: milliárdot

KAP: Sebaj, tévedtem egy nullát

Néző: Hármat

Mivel egyelőre nincs mivel meghallgatnom (az SDR dongle-m nincs meg), mit adnak rajta?

Mivel kísérleti az egész, egy SDR-nél többet nem áldozz rá. Egy RTL-SDR dongle kb 9e ft, nem rég vettem otthon automatizáláshoz, az örökölt 433Mhz-es cuccokhoz. Ha még Bp-n laknék most tuti belehallgatnék vele az adásba. AM-et és FM-et néha hallgatok vele, nagyon geek feeling. :)

Az igazi geek feelink, amikor magad implementálod a demodulátort.
Sok évvel ezelőtt ... rtl_tcp -a 0.0.0.0 -f <freki> ... otthon egy Raspberry kategóriás kislapkán (Odroid). És innentől C programozás: TCP kliens implementálása, minták átvéve (8 bites komplex), opcionálisan keverés aztán decimálás, demodulálás, deemphasis implementálás ... és lőn csoda és boldogság. Működik mindaz, amit addig csak elméletben tanultam.
A legegyszerűbb FM demodulátor trükkös, és tényleg működik: http://wiki.ham.hu/index.php?curid=3953

DRM-ről nekem általában az az átkos copy protection jut eszembe

Nem azért nem volt nagyon ilyen mert akárhány rádió elfér és nem köcsögölhetne a frekvenciákkal az illetékes hivatal hogy csak seggnyaló rádiók legyenek?

A _jelenelegi_ szabályozás, amit te is emlegetsz, az analóg sugárzásra van szabva - a DAB/DAB+ kísérleti adás az az Antenna Hungáriánál volt, ergo a melyik csatorna kaphhat lehetőséget a tsztre szintén jól kézben tartható volt azzal.
A digitális rádiózásra is lehet olyan szabályokat hozni, hogy DAB/DAB+/DRM továbbításra csak megfelelő engedélyekkel rendelkező műsorgyártó anyaga kerülhet (helyi, regionális, országos szinten) - a DAB/DAB+ nem volt igazából érdeke sem az állami szereplőknek, sem az AH-nak, sem a nagy rádióknak - hozzáteszem, sajnos - így szerintem részben ez a "tesztelünk, amíg tesztelünk, de nagy feneket nem kerítünk neki, mert még elterjed..." hozzáállás vezetett a DAB/DAB+ hosszas vegetálás utáni kimúlásához. (A másik jelentős ok meg az lehetett, hogy mire a DAB/DAB+ élesben megjelenhetett volna, addigra a mobilnet+streaming mindennapi használatra alkalmassá vált, és a hallgatóknak az számít, hogy a meglévő eszközökkel tudják-e hallgatni a kedvenc rádiójukat.) De ez itt nagyrészt off-topic, én minden esetre elkezdem nézegetni, hogy milyen vevőt lehet kapni/alkotni ehhez a kísérleti adáshoz.

Most akkor ezt a már sokak által birtokolt DAB/DAB+ vevőkkel lehet fogni?

DAB és DAB+ az más technológia. Ott VHF-III sávon 1,6 MHz széles csatornán van több műsor.
DRM esetén 10 kHz széles rövidhullámú (és 9 kHz széles középhullámú) csatornán (< 30 MHz) egyetlen műsor.
Továbbá a teljesség kedvéért van egy DRM+ technológia is, amely a VHF-II sávrészen célozta meg mindazt, ami 100 kHz széles rádiócsatornába belefér.

Készüléket még ezekre kevésbé érdemes venni, viszont lehet játszani a vételével. A "dream" nevű szabadszoftver xHE-AAC dekódermodullal egybefordítva sikeresen dekódolja a hang részt is.
Hardver terén RTL-SDR, MSI-SDR, ... hardverekkel lehet kísérletezni. Netán építeni egy ezt a sávot hangfrekvenciára lekeverő áramkört és innentől kezdve a többit már elrendezi egy hangkártya + dream.

Szerkesztve: 2020. 12. 08., k - 19:43

Na az adó rendberakása és a gyári vevőkészülék után ... szóval az xHE-AAC hangkódolást a Dream szoftver is veszi:

Ubuntu-20.10-re lefordítottam az xHE-AAC -s dream-et:
   http://hg2ecz.ham.hu/forumprogi/dream-ubuntu-20.10-xHE-AAC.tgz

Forráskód:
   https://sourceforge.net/p/drm/code/HEAD/tree/branches/dream-rafa/
   https://github.com/mstorsjo/fdk-aac/
Picit maszírozni kell a dream forráskódot Linux esetén, a gpstime-os hibákat trehány módon time(NULL); -ra kihelyettesítettem, továbbá apt install libspeex-dev libspeexdsp-dev libspeexdsp1 libspeex1 is kell.

De jön a nóta, van hangja a Dream-nek is!

Persze a Dream-et etetni kell valahogy. Vagy RTL-SDR/RSP1A/MSI-SDR/... vagy egyéb, saját lekeverős cuccot kell használnod, amivel 10 kHz sávszélességű direkt spektrumot bejuttatsz a Dream-nek
   a.) vagy 12 kHz környékén
   b.) vagy null KF környéki I/Q jelként.