Az olasz hatóság 10 millió euróra büntette az Apple-t a iPhone vízállóságával kapcsolatos fals állításai miatt

Címkék

In its advertising, Apple says its iPhones can withstand water for depths ranging from 1 meter to 4 meters, and for up to 30 minutes. On the first count, Apple was accused of not properly clarifying to consumers that the depths and timing work under specific conditions, such as lab-controlled testing with static and pure water.

There is also an issue with the disclaimer Apple offers, in that "the guarantee" doesn't cover liquid damage, something that goes against the prominent advertising boasts over water resistance. It also apparently isn't clear if the guarantee mentioned by Apple refers to a conventional or legal guarantee, while Apple was also accused of failing to properly contextualize the conditions and limitations of water resistance claims.

[...]

The Antitrust Authority also thought it was inappropriate for Apple to refuse offering warranty assistance for liquid damage following sales, which was deemed to be hindering consumer rights enshrined by law and the country's Consumer Code.

Részletek itt.

Hozzászólások

Mert nem tudták, hogy elég csak egy app-ot telepíteni a készülékre és vízálló lesz.

10 millió .... egy vicc.

Az eu bürokratáinak kenésére szerintem legalább két nagyságrenddel többet költenek.

 

Sok évvel ezelőtt az volt a duma, hogy egységes töltő csatlakozót kényszerítenek ki. Aztán úgy alakult, hogy semmi sem változott.

Ez a büntetés abban a nagyságrendben van, ami azt jelenti hogy az Apple jól megkente a hatóságokat, hogy „ugyan már fiúk, azt megértem hogy kell hogy kapjak valami büntit, de csak picit büntessetek meg, a látszat megóvása érdekében... Mondjuk ha 10 millióba beleegyeztek akkor megtömöm még nektek ugyanannyival ezt a cipősdobozt, aztán felejtsük el az egészet”...

Ez az összeg az Apple-nak szerintem a napi protokolláris kiadások szintjén mozog. Észre se veszi.

vajon a többi cég hogy fizeti ki ezeket a büntetéseket? felvesznek 10 millió usd hitelt, majd alkalmaznak 1000 embert, elküldik őket a földekre kapálni és abból szépen visszafizetik? vagy a vásárlóktól befolyt összegből? esetleg a következő telefonjuk (oneplus8pro) drágább lesz mint az összes többi telefonjuk előtte? érdekelne, mert a hozzászólásokból nekem az derül ki, hogy az apple az egyetlen cég aki velünk fizetteti meg ezeket, és a többiek pusztán kisangyalok akik igazából nem is a profitért dolgoznak, hanem tényleg pusztán csak azért hogy nekünk olyan nagyon LYÓ legyen

Esetleg előfordulhat hogy a többi cég kevesebb megtévesztő reklámmal él, így kevesebb büntetést kell fizetnie. Vagy ritkábban. Vagy épp semmit.

Nyilván persze ha mégis meg vannak büntetve, ők is igyekeznek ezt a vásárlókra terhelni, efelől semmi kétségem, nincsenek illúzióim. A kérdés csak az, képesek-e megtenni. Mert nem minden cégnek olyan a vásárlóközönsége mint az Apple-fanboyok akik vallásos áhitattal csodálják a Nagy Jótevőt, és akik mindent lenyelnek neki, még a drasztikus áremelkedéseket is...

Szóval azt hogy mindent ráterhel a(z idióta, megvezetett, agymosott...) vevőkre, azt az Apple megteheti, más cég már nem, vagy legalábbis csak részlegesen, sokkal kisebb mértékig.

sorold fel kérlek a gyártókat akik vállalják beázott készülék esetén az ingyenes javítást. 

milyen drasztikus áremelésekről beszélsz? tudsz erre linket mutatni? nekem ilyesmi nem tűnt fel. az új m1-es gépek pl ugyanolyan áron érkeztek mint az elődeik. az iphoneoknak is évek óta ugyanolyan áruk van.

pl iphone x, xs, 11 pro, 12 pro = 999usd, úgy hogy folyamatosan fejlődött és többet adott az előző generációhoz képest. időközben még egy tárhely duplázás is volt.

iphone xr: 750 usd -> iphone 11: 700 usd -> iphone 12 (kapott közben oled kijelzőt) 830 usd. 

a régi - még mindig nagyon jó - készülékek árát leviszi évről évre. pl iphone 11 jelenleg: 599 usd. (iphone xr: 499usd)

milyen drasztikus áremelésről beszélsz tehát? tényleg nagyon nagyon szeretném tudni. :D

nem gondolkodtál el még azon hogy te vagy az idióta, amiért úgy vagy biztos ezekben a dolgokban, hogy nem tájékozódsz előtte?

Nézd, én sokáig magam is elhittem azt a kamu dumát hogy az Apple olyan szuper és nagyon jó cuccokat gyárt. A felébredésem akkor kezdődött amikor kijött az a botrány hogy „rosszul tartják a készüléket”...

Az belefért volna hogy szar az a készülék, mert miért is ne követhetett volna el egy tervezési hibát akár az Apple is - hibák mindig, mindenkinél előjöhetnek, senki se mindentudó, nem tökéletes, stb, oké. Egyszerűen el kellett volna ismernie hogy a készülék szar, konstrukcióhibás, visszahívni a piacról, újratervezni, és kész. Ez nyilván iszonyatos költség lett volna, de nem ment volna csődbe, ellenben megőrizte volna a reputációját. Ez lett volna a tisztességes eljárás!

De az, hogy aztán ezt ezzel a teljesen NEVETSÉGES magyarázkodással akarták eltusolni, sőt A VÁSÁRLÓIKRA FOGNI ( = áldozathibáztatás...), hogy a hiba nem a készülékben illetve a tervezésben van hanem a VÁSÁRLÓBAN, mert annak ügyelnie kéne arra hogy HOGYAN TART A KEZÉBEN EGY KIBASZOTT TELEFONT, na az... ez igazából nemcsak nevetséges ÉS A VÁSÁRLÓK HÜLYÉNEK NÉZÉSE, de a legkifejezettebben tisztességtelen és erkölcstelen is!

Addig még úgy voltam vele hogy hát az Apple készülék drága, oké, de miért is ne ha csúcsminőség ugye. Oké, nem az én pénztárcámnak van kitalálva, de miért is ne legyen ilyen annak aki képes megfizetni a magas minőséget!

Ezután azonban elkezdtem GONDOLKODNI. Hogy hátha ez csak üres lózung és igazából szó sincs itt semmiféle magas minőségről, csak üres marketingről!

És tényleg! Azért az is durva hogy lehagyják épp a JACK-ot, kvázi az egyetlen tényleg univerzális, mindenhol használható, szabványos csatlakozót. És megmagyarázzák ezt is a birkáiknak hogy ezt is csak azért mert ez NEKIK jó, a vásárlóknak... állítólag...

Holott frászt. Ez is csak egy újabb lépés a még erősebb vendor-lock-in felé.

De tudom, te ezt is mindjárt megmagyarázod majd hogy ez is egy "win-win" szitu, a "magas minőség" kedvéért, nem is olyan jó az a jack, téged zavar a drót (ami még talán igaz is lehet de nem biztos ám hogy mindenki más is így van vele) stb.

A lényeg pedig egyszerű: így az Apple eléri hogy kizárólag a saját méregdrága vezetéknélküli eszközeit használhatod zenehallgatásra, így kiszorít más gyártókat, ezzel újabb profitra szert téve. Ti meg tapsoltok ennek is.

De minden másban is látszik amúgy hogy az Applet már rég nem a magas minőség jellemzi, nem az innováció, és kicsinyes trükkökkel poróbál még több haszonra szert tenni. Meg jogászkodással, pereskedésekkel. Az Apple már rég nem éllovas az innovációban, lemaradt. Régen talán úttörő volt, de az az idő már elmúlt.

Nem baromság. Elméletileg lehet hogy használható lesz hozzá más füles is, gyakorlatilag azonban nem, amint hasonló eset történt a MacMini és a más gyártó monitora kapcsán, amikor azt a gépet megvettem a lányomnak. A sztorit valahol máshol korábban már ismertettem. Eleve, átalakító kellett hozzá, de még úgy se működött rendesen. Holott már az átalakító maga is extra költség, ha nem is egetverő.

Szóval tuti ez így lesz (talán már van is) a fülesekkel, a Jack kihagyása miatt.

ismered a bluetooth szabványt? bármilyen más bluetooth fülest tudsz használni bármelyik iOS készülékkel. van jack lightning átalakító továbbra is. 3 ezer (ÚRISTEN, KÜLDJEM EL A SZÁMLÁDRA EZT A HATALMAS ÖSSZEGET MR. AMERIKA?) forintért -> bármelyik jackes fülest tudod használni továbbra is. van lightning usb dac is. 

szóval kiderült hogy megint hazugságokat hordasz össze. 

Elméletileg lehet, gyakorlatilag meg biztos. Sony bluetooth fülesem van, és minden további nélkül működik az apple telefonommal és tabletemmel. A macmini-s sztorid is marhaság, mert sose volt olyan, hogy csak Apple monitorral működött volna, a fiamnak volt egy időben Mini, és biztos panaszkodott volna, ha nem ment volna a monitorával. Nem volt Apple monitorja. Az, hogy téged megvezetett egy boltos, az a boltos sara, az, hogy ezek után te valótlan állításokkal ekézed az Apple-t, az meg a te hülyeséged. Ennyi a sztori, nem több. De sebaj, ezzel eléred, hogy megint sokan hülyének néznek, aztán majd kisírhatod magad, hogy téged senki nem ért meg, és mindenki bánt. Mindezt pedig magadnak köszönheted.

A Jack elhagyása egyébként nekem se tetszett, de remélem, az Apple-n kívül mindenkit szidsz, aki elhagyta. Sokan vannak. Vagy ha valaki szintén elhagyta, de később, mint az Apple, az már nem számít, igaz?

Esetleg tudnád cáfolni azt, amit fentebb említettem az antenna-gate botránnyal kapcsolatban? Hogy az Apple viselkedése tisztességtelen volt, és kimerítette az áldozathibáztatás fogalmát?

Ja, erre persze nem reagáltál semmit, túl kényelmetlen amikor virtuális értelemben belenyomják egy fanboy orrát az istenített gazdája székletébe, s így szembesül a valósággal...

Tagadod-e, hogy az Apple termékei már általában véve is túlárazottak a minőségükhoz képest? (Azaz, még ha nem emelnek is árat, akkor is mgasan megfizettetnek mindent (büntit is) az usereikkel. De tényleg emelik is az árat, folyamatosan, a trend nyilvánvaló az elmúlt évek alapján).

már egyszer válaszoltam neked. usában volt probléma leginkább a TÍZ ÉVVEL EZELŐTTI antenna-gate. itthon nem. 

ahhoz hogy azt a tervezési hibát előhozd, úgy kellett körbe fognod két kézzel a telefont mint egy nyomorult dawn kóros fogyatékos majom-ember. érted már? ilyen formában hogy a faszomba telefonálsz vele? :D 

elvileg elég sok könyvet írtál, számomra hihetetlen hogy ennek ellenére olyan ostoba vagy hogy ezt nem tudod felfogni. 

a te fantazmagóriáidat leszámítva az a telefon kurva jó volt, és nagyon sokan szerették és talán vannak akik a mai napig használják. komolyan, szánalmas vagy. jobb is, hogy elköltöztél ebből az országból. :D

ezt már 2x leírtam neked ezen a fórumon. arról nem tehetek, hogy te nem láttad ezt. 

milyen drasztikus áremelésről beszélsz tehát?

esetleg tudnál válaszolni a fentebb feltett kérdésemre? mert elég sok tényt soroltam fel neked ott, mégsem érkezett rá válasz. talán túl kényelmetlen beismerni hogy fogalmad sincs miről beszélsz? mert ahogy látom fikázni és gondolko..trollkodni tudsz, de mást nem :D

Általában evone rendkívül elfogult szokott lenni az Apple javára, de azért most itt szerintem neki van igaza.
Legalábbis nem tudok olyan Bluetooth, vagy jack csatlakozós fülestről, ami ne menne az aktuális iPhone-okkal. A jack csatlakozóshoz valóban kell egy 2800 forintos átalakító, de ugyanez elmondható a legtöbb mostani USB-C-s telefonról is. Ráadásul sokan gyártanak külső partnerek lighting csatlakozóval ellátott kábeles fej- és fülhallgatókat is. A bluetooth fülesek közül pedig még nem hallottam olyanról, ami nem ment volna iPhone készülékkel, vagy hogy valaha is lett volna erre vonatkozó korlátozás. 

Nagy Péter

Ha jól rémlik (nem keresem vissza, ha tévedek, plz fix), itt valami olyasmi sztori volt, hogy HK vett egy Apple gépet, és azon másmilyen display csatlakozó volt, mint amilyen madzag a monitorjából lógott ki. Azóta frusztrált, ha Apple-ről van szó.

Mondjuk én is jártam így, egy HP gépben DisplayPort csatlakozó volt, a monitorom meg HDMI-s, csak én nem kezdtem a HP-t fikázni, hanem vettem egy adaptert.

érdekes, rengeteg képet találok a neten amik alapján úgy látom, hogy lehet nem apple monitorral is használni a gépeiket.

nem lehet hogy egy szerencsétlen balfasz vagy és ezért nem ment? lassan leállhatnál a heroinról, mert kibaszott hülye leszel tőle.

Biztos vagyok benne, hogy a userek többsége nem Apple monitorral használja a Mac Mini-ket. Már csak azért is, mert akkor is lehetett Mac Minit kapni, amikor Apple monitorokat nem. Gondolom elolvasták a használati utasítást, vagy megkérték egy számítástechnikában járatos barátjukat, családtagjukat, hogy segítsen beüzemelni.

az apple jack csatlakozó lábkiosztása más volt, mint az a megszokott, évek óta használt lábkiosztás. Persze mindezt a marhanagy innováció jegyében. (mint a lighting csatlakozó, vagy mint még 2020-ban sincs usb type c csatlakozó a telefonjaikon, vagy hogy miért hagyták el az usb csatlakozót a laptopjaikról, vagy miért nincs töltő mellékelve a telefonjaik mellé, persze az áron nem csökkentettek, de mint a csomagolási, szállítási és a bekerülési költségeik csökkentek.

Nyilvan azert dobtak el, hogy a wireless fulesuk fele toljak az embereket.

Ahogy bejonnek a dragabb Apple cuccok, jonnek az olcsobb viszonylag jo alternativak.

Samsung telom van, szerintem 2 ev alatt alig hasznaltam wired fulest.

Szerintem jo dontes volt eldobni a jack csatlakozot. A toltot en sem ertem, az valoban fura...

Az usb type c pedig szinten future proof, +1 jo dontes.

az, persze, meg az agyad.

Viszem a pendriveomat, neked meg egy  MacBook Air – Technikai adatok – Apple (HU) géped van. Nincs nálunk átalakító.

Az én gagyi laptopomon van usb type A csatlakozó, a tieden nincs. Miért kell egy 800.000 forintos géphez usb type A csatlakozó konverter? Ha töltöm, akkor miért csak 1db csatlakozó érhető el? Érdekes dolgok ezek.

Ha  a laptopon USB type C van, akkor a telefonon miért nem? Miért kell mindenféle szirszart venni, hogy összekössem a dolgokat?

vagy hogy miért hagyták el az usb csatlakozót a laptopjaikról

vs.

Két Thunderbolt / USB 4 port a következő funkciókkal:

  • Töltés
  • DisplayPort
  • Thunderbolt 3 (akár 40 Gb/s)
  • 2. generációs USB 3.1 (akár 10 Gb/s)

én úgy látom van ezeken a gépeken usb, lehet nem nézted át tüzetesen. van 2-3 usb c átalakítóm itthon, nem is vettem, csak úgy ide ragadtak valahogy, valahonnan. töltőn kivül nem nagyon szoktam pendriveokat napi szinten dugdosni. végtelen mobilnet, itthon meg gigabites elérés. hamarabb letöltök/feltöltök bármit mint hogy pendrájvozzunk.

Mondjuk lehet, hogy megkerülhető a hiánya, de Youtube-on sok Mac felhasználó csinál napi tartalmat Macbookon vágva. Többen is említették már (Mogyorosi Csaba, Horváth András nálunk, de voltak Amerikaiak is, pl CaseyNeistat), hogy jártak már úgy, hogy egy forgatásra magukkal vitték a laptopot, hogy ott a helyszínen dolgoznak majd vele, és otthon felejtették a hub-ot. Aztán a saját felvételük mellé kaptak váratlanul valami külső embertől felajánlást, hogy még valami plusz anyagot is felhasználhatnak, de se memóriakártya-olvasó, sem sima USB nem volt a gépben, így nem tudták átvenni az anyagot. Persze néha tudtak kölcsön kérni, vagy lett kerülőmegoldás, de azért erre nem alapozhatunk.

Egy iMac esetében azt mondom mindegy, mit raknak rá, otthon egyszer megveszed a HUB-ot, aztán van minden csatlakozód ugyanúgy, de egy hordozható gépről lehagyni azt a csatlakozót, amit még a forgalomban lévő eszközök 95%-a a mai napig használ szerintem egy kicsit koria volt. A Legutóbbi iPhone-ig bezárólag még a saját telefonjukhoz adott kábel sem volt alkalmas rá, hogy összekösd a laptoppal, mert azt is USB-A -val adták.

Talán már 5 év múlva senkinek nem fog hiányozni, az USB-A, de most még a boltban is úgy kell vadászni az USB-C-s eszközöket, és itthon nekem is csak egy éve van olyan gépem, amin már van USB-C. Szóval ez most talán kicsit korai volt részükről.

Nagy Péter

Én egy sima jack csatlakozós kis hangszórót kötöttem össze egy régi fajta iPhone SE-vel, az ment alapból. Az átalakítóval még nem volt dolgom, nem tudom, hogy azzal hogy menne, de eddig fel sem merült bennem, hogy bárki is hozzányúlt volna a jack-hez. Az már édesapám gyerekkorában is szabvány volt, nem sok értelme van megvariálni.

Nagy Péter

Itt a jack csatlakozonal pontosan mire gondolsz? En ezt az egy forrast talaltam: a WIKI-n, ahol azt irjak, hogy az iPhoenon forditva van. Ez viszont biztos, hogy nem igaz. kb 3-4 evvel korabban, a 2003-2004-es iPod termekcsaladnal mar volt lehetoseged kesobb a telefonoknal megszokott modon mikrofont hasznalni az iPoddal. Az akkori iPodokhoz keszitett "splitter" https://www.amazon.com/Belkin-F8E478-Universal-Adapter-iPod/dp/B0001Q5T… tokeletesen mukodik az azota (evekkel kesobb!) megjelent iPhoneokon, es mukodik a MacBook Prokon is. Ugyonezt a splittert hasznaltam mar Android eszkozokkel is es ott is mukodott. Tehat ha meg is forditotta a csatlakozast, akkor ez korabban tortent. Ami azert is fura, mert a Wiki oldal szerint ezt a masik fajta jack labkiosztast (ahol a gnd es a mikrofon forditva van) az OMTP szabvanyositotta, de maga az OMTP is 2004-es, mint kb az elso iPodok. Innentol kezdve nem tudom, hogy itt mi a helyzet, de en nem nagyon lattam olyan telefont 2005-2006 korulig, amin ilyen jack csatlakozo lett volna. A SonyEricsson walkman telefonjaimon is teljesen hazi megoldasu fules csatlakozo volt (a nokiaimon volt jack, de az a meg kisebb jack volt, es ketto volt belole, az egyik a fules, masik a mikrofone).

Érdekes. Annak idején vettem olyan headsetet (vezetékest), amit úgy reklámoztak, hogy Apple-hez jó. Akkoriban Sony Xperia telefonom volt, és a headset tökéletesen működött azzal is. Ha eltérő lábkiosztása lett volna az almán, akkor nyilván nem működött volna más telefonnal. Ez alapján az állításod nem állja meg a helyét.

$500 -> ~$700 = $200 drágulás 12 év alatt.

Hát az aztán tényleg drasztikus :)

És ezen az új SE még rajta sincs, ami $399. Tehát a FUD-dal ellentétben a valóság nemhogy nem az, hogy az iPhone drasztikusan drágult volna, hanem az, hogy jelentősen olcsóbb lett!

ezen a táblázaton nincsenek rajta az új telefonok. de, rengeteg új kategória van ebben a tábkázatban, pl az 5c, Plus és X telefonok. Az X és a Pro vonal egy új kategória. érdemes ezt így szemlélni. pirossal megjelöltem a sima iphone vonalat. ahhoz képest van ami olcsóbb és van ami drágább de többet is ad mint azelőtt. (ezekre nem raktam piros pöttyöt) kijelzőben, aksiban, kamerák számában. vagy hogy gondoltátok pontosan? minden telefonjuk 500 dollár legyen tudástól függetlenül? remélem tudtam segíteni az értelmezésben.

persze lehet azt mondani hogy az első iphone óta drágábbak lettek, de azóta melyik gyártó készülékei nem lettek drágábbak az idők folyamán? persze jönnek be új versenyzők, de ne legyetek olyan fogyatékos majom emberek mint haroldking aki elhiszi hogy a fairphonenak (ha lesz még egyáltalán ez a márka (valószínű nem lesz)) 10 év mulva nem lesz a mostaninál drágább telefonja. aki ezt hiszi az hülye. ne legyetek olyan hülyék mint haroldking, neki se jó így. 

lásd oneplus userek, szegények nagyon meglepődtek mikor a oneplus 8 pro már 300 ezer felett nyitott, mert ott is voltak akik azt hitték hogy lehet 120-130 ezer forintért csúcsminőséget és konkurenciát verő készülékeket gyártani az idők végezetéig. szegény trejnek is olcsó budget oneplus telefont kellett vásárolnia 2020ban. lesznek még nekik is 400 ezres telefonjaik. ahogy a pocophone se fog örökké 100 ezer forintos ár közelében maradni ahogy egyre többen megismerik a márkát és terjeszkedik. főleg hogy a terjeszkedés nincs ingyen akármit is hisz az átlag apple fikkantó gubuntu júzer.

Másik szálban pont erről írtam korábban. Azonban a többi gyártót is simán meg lehetne bírságolni, mert Sonimon kívül összesnél kamu a "vízállóság".

Igazából nincs "világlegjobb" cége. A cégeknek van termékeik, azoknak vannak pozitív és negatív tulajdonságaik. Én aszerint vásárolok, hogy a termék megfelel-e az igényeimnek, tudja azokat a funkciókat, amik nekem kellenek, mennyi évig kap majd biztonsági frissítést és milyen garancia jár hozzá, stb.

Készítek egy nagyobb táblázatot egy táblázatkezelővel és felviszem a tulajdonságokat és összevetem azokat.

Szépen sorbarendezem ezek szerint a potenciális telefonokat és megveszem.

Telefont, háztartási gépeket, de kocsit is így vettem, sőt lakást is. Nyilván így is mellé lehet nyúlni, de kisebb az esélye, főleg ha nem elvakult "márkafan" az ember, ami szerintem az önkéntes adózás megtestesítője.

mostanában sokat látok embereket ugrálni a 10 évvel ezelőtti antenna gaten. ez a hiba jellemzően az usában volt inkább problémás ahol nem olyan jó a lefedettség. sokszor látom, hogy az nem érv hogy ez meg az csak az usában van. jelenleg trey pont azzal érvel, hogy itt neki nem kell megfizetnie az ip tanúsítványt, de azt telibeszarja hogy máshol igen. ez aztán a következetesség. sőt, el is hallgatja ezt az infót, nem is reagál rá. ferdíti a tényeket és a valóságot. 

a nordnál nem ez a helyzet ugyan, de a (világlegjobbfej)cég(e) legdrágább zászlóshajójánál igen. emiatt bezzeg nincs hiszti, meg vergődés. jó ez a kettős mérce. igazán geci objekítv. :)

A világ legjobb cégének a 8-as sorozatnak az ára olyan, hogy már bőven nem éri meg. nekem 7 pro van, feleségemnek 7t. Kamera OK, ára még elfogadható, a kamerája kiváló, tárhely elég, időtálló soc, 3 évig garantált OS frissítés, stb.

De mi lesz a következő? Majd váltás környékén megtudom.

Nekem fontos a dual SIM. kell egy saját, kell egy céges. Nem akarok két készüléket. Az sem pálya, hogy csak a céges marad, mert a közműveket átírogatni több nap.

Az oneplus 3 adatgyűjtési botrány, a bankkártya adatok elvesztése, ip tanusítvány hiányáról(mikor ezt fontosnak gondolták), az alapító távozásáról ha jól emlékszem volt hírek itt is. Ezek negatív hírek. Mi kell még?  Mi az irányelved, mi jelenjen meg a hupon? Egy apple oltár?

Az USA-ban a telefonszolgáltató (T-mobile) adja a tanúsítványt, nem a gyártó az OnePlus esetében (ha rá gondoltál). Ha az OnePlustól rendeled oda a telefonodat közvetlenül, nem lesz rá IP tanúsítványod.
Ha az Apple-ra gondoltál, ők kifizettetik az USA-ban és nálunk is a vásárlóval az IP tanúsítványt. Ott a szolgáltató átveszi a gyártótól a tanúsítványt, így nem számít, honnan veszed, mindenképpen kifizeted.

Ha másvalaki, akkor az meg nem derül ki a korábbi beszélgetésből.

Nagy Péter

Egy olyan elképzelésem volt, hogy egy olyan telefont szeretnék, ami tud mindent, amire szükségem van, de semmi olyat, amire nincs.

Amiért nem szerettem volna plusz pénzt fizetni:

  • vezetéknélküli töltés
  • IP-rating
  • high-end+1 kamera
  • high-end+1 SoC

Ezek olyan tételek, amire semmi szükségem, csak az árat növelik.

Szóval vettem egy Nord-ot.

trey @ gépház

Nekem egy "harmadrangú kínai szarom" van, BlackView. Első nap megtöltöttem egy literes sörös korsót csapvízzel, indítottam egy videót a telefonon és beledobtam. Ha nem bírja, akkor tudjam meg az elején és nem amikor már belaktam. Másnap csap alatt mostam a kijelzőt szappanos vízzel. Minek a tisztító kendő, ha vízálló a teló? Most meg azt írjátok, hogy az a csúcsszuper iphone ilyet még mindíg nem tud? :-D