Project Latte - a Microsoft házon belüli projektje Android alkalmazások Windows 10-en való futtatására

Címkék

A hírek szerint Latte névre hallgat az a házon belüli projekt a Microsoftnál, amelynek célja, hogy lehetővé tegye az alkalmazásfejlesztők számára, hogy nulla, vagy minimális módosítással kihozzák Android alkalmazásaikat Windows 10-re. A projekt állítólag a Windows Subsystem for Linux-ra (WSL) épül.

Részletek itt.

Hozzászólások

De ez vótmá', nem? Anno a WP idején is volt róla szó, hogy most már tutira közel az áttörés, mindjárt jönnek az iOS/Android appok. 

Továbbra is az a baj, ami a Xamarinnál, macOS-iPhone convergence-nél, meg az összes többi write once deploy everywhere megoldással. A mobilos workflow és a laptop/PC-s workflow a legtöbb alkalmazásnál fundamentálisan eltér. Az még kevés, hogy a mobilos app elindul, mert még ha a UI skálázódik is, legtöbbször nem ugyanazokat a feladatokat végzem el a két eszközön.

A megváltást nem a mobilalkalmazások desktopon való futtatása jelenti, hanem a mobilalkalmazások és a desktop alkalmazások konvergenciája fogja jelenteni.

macOS-re eddig csak AppKittel lehetett fejleszteni, iOS-re csak UIKittel. Aztán bejött a Catalyst, amivel iPadOS alkalmazásokat lehet könnyedén mac-re is szállítani: megjelent a UIKit a macOS-en; ezzel együtt egyre több desktop feature került bele az addigi mobilos UI frameworkbe.

A jelenlegi állapot, a mobil alkalmazások futtatása desktopon nem a végeredmény; ez csak a kezdet.

A cél az lesz, hogy a fejlesztő egy kódbázissal és reszponzív UI-jal, minimális energiabefektetéssel le tudja fedni a desktop-tablet-mobil-okosóra-okostv palettát.

Ez ugye a Microsofton nem segít, mert nincs saját mobil ökoszisztémája. Amikor volt, akkor erre próbáltak menni, az nem jött össze, mostmár meg csak szaladnak a versenytársak után.

Akkor végül azért nem lett droid, mert nem akarták kifogni a szelet az UWP fejlesztők vitorlájából. Csak hát piac nélkül nemigen van fejlesztő, márpedig a windowsos mobil piac finoman szólva nem annyira vonzó. Nincs eladó, de nincs vevő sem. Amúgy elég vicces ez az egész történet, Pl. a windows 8 idején volt egy nagy nekibuzdulás a windowst a tabletekre irányra is, és a win10-nek ma is van tablet módja, de próbáljon meg valaki tableten bármit is csinálni Pl. a windows fájl menedzserével... A Control Panel mostanra kezd talán már átalakulni, de ilyen alapvető dolgot viszont a mai napig sem tudtak megcsinálni. A windows kernel jó mobilra dolog ellen pedig a legjobb érv, ha felraksz egy win10-es tabletre egy mai windows 10-et.

Erről az jut eszembe, mikor a Windows 8 elindult valami konvergencia felé, hogy touch screen meg appok meg új start menü, de persze a klasszikus Windows is ott maradt, és használhatatlan ronda tudathasadásos katyvasz lett. A Windows 10-re visszavettek belőle valamennyire, de még mindig egy rémálom, hogy egy rendszerben élnek klasszikus Windows desktop appok meg az újfajta store-os appok (van ezeknek a típusoknak rendes neve?), teljesen más az egész design az ablakok keretétől kezdve. Mikor a settings app új stílusú, és egy-két menüre kattintva bejön a régi stílusú control panel... És most ebbe a képbe bejön az Android, hát biztos állati jó lesz :).

Régebben UWP (Universal Windows Platform) appoknak becézték őket, de utána közölték hogy az UWP halott, azóta Modern néven futnak ha jól rémlik.

Amúgy +1 arra hogy katyvasz az egész, 2015 óta nem tudták rendesen megcsinálni. Ellenben olyan csodálatos dolgokat még mindig tud produkálni hogy frissítés után elállítódik pl a default PDF olvasó (ugye ez örök klasszikus), valahogy felcsúszik a candy crush a háttérben, illetve nemrég futottam bele a régen látott "én jobban tudom hogy milyen driver kell neked" történetbe ahol a winupdate felülvágta a hivatalos nvidia drivert és fix 60FPS-es forzám szanaszét fagyó 18-22 fps közé esett. A probléma a hivatalos NV driver újratelepítésével orvosolódott, utána pedig már érdekes módon nem akarta újra lehúzni a WU féle drivert.

Szóval jah, lenne itt még mit csiszolni. Aláírom hogy egyre kevesebb gond van vele de azért még mindig tud kellemetlen meglepetést okozni ha nagyon akar.

En nem latom ennek ertelmet... Annak igen, hogy egy adott program tobb platformos legyen, de az ui az paszoljon az adott keszulekhez.

Ezt amugy eddig a Genshin Impact cimu jatek oldotta meg a legjobban. Eddig soha nem latott modon sikerult az iranyitast, az UI-t, az egesz engine-t a kulonbozo platformokra (PC, Telefon , konzol...es keszul a Switch valtozat is!) implementalni. Tobbek kozott ezert lett az a jatek igy 2020 vegen szerintem az idei ev egyik legnagyobb meglepetese. 

(most maga a jatek stilusa/finanszirozasi rendszere az teljesen mas kerdes, az szubjektiv kinek tetszik, meg kinek nem, en a technikai megvalositasra gondolok elso sorban)

A projekt állítólag a Windows Subsystem for Linux-ra (WSL) épül.

Mert konvergálnak a lehető legkisebb módosítások irányába. :-) Tök érthető.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓