Windows az Apple M1 processzorán? Lehetséges ...

Alexander Graf arról tweetelt, hogy a Windows 10 Arm verzióját sikeresen futtatta a Qemu (és némi patch) segítségével az Apple nemrég bejelentett M1 chipes Mac-jén.

Today developer Alexander Graf has however revealed that he has managed to get Windows 10 on ARM to successfully run in the open-source QEMU virtualized, with a patch which means the ARM code executes directly on the Apple M1 processor without being first translated to x86 code and then back to ARM.

 

Részletek itt.

Hozzászólások

Ezt a Parallels-es sracok is tudjak?

Remélem. Bár az igazán izgalmas az lenne, ha az inteles windowst is tudnák futtatni Rosettán át valahogy. A Parallels oldalán van egy blogbejegyzés, hogy dolgoznak az M1-en futó Parallelsen, ott fel lehetett iratkozni egy hírlevélre, megtettem, de eddig még semmit nem kaptam a visszaigazoló emailen kívül

Igen, erre vagyok kivancsi en is. Az nem kerdes, hogy menni fog-e, inkabb az hogy mennyire megy majd :)

"According to the company, a new version of Parallels Desktop, which will be able to run on Macs with an M1 processor, is already in active development. Corel noted that the prototype software package for Apple computers with ARM chips was demonstrated by the Cupertino-based company back during WWDC 2020 when it launched a flawlessly working Linux virtual machine."

Kedes, hogy milyen linux volt az ...

source

Igen, ez az. Amikor a PowerPC-t kellett emulálni, egy nagyságrendekkel gyorsabb processzorral megoldható volt a dolog.

Most azonban hasonló súlycsoportú, vagy inkább lassabb Load-Store procival kell emulálni egy CISC-et. Lásd itt:

http://plazmauniverzum.hu/node/52

 

http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

without being first translated to x86 code and then back to ARM

Na, azert van fejlodes! :)

Linuxot lehet már bootolni rajta?

:wq

Nekem 2018-as MacBook Pro van, ami meg Inteles de amibe mar a T2 kerult. Ennek kovetkezteben, az iden marciusban aktualis fedora, debian es arch verzio eseten sem lehetett erdemben elerni a hasznalhatosag szintjet. A T2 kezelte dolgok nem mukodtek, igy nem volt se belso storage se hang. Ezenfelul nem mukodott se a gep sajat trackpdja, se a billentyuzete sem. A WiFi ugyan bekapcsolhato volt, de sem networkmanagerbol sem command line nem lehetett se halozatot listazni se csatlakozni. A bluetooth viszont meglepetesre mukodott. A thunderbolt is ment ugy-ahogy (van thunderboltos monitorom, amelyben van pci-e broadcom halokartya (ez mukodott), pci-e usb vezerlo (es is ment)), valamint van kulon thunderboltos ahci-sata es usb3 vezerlom is. Amelyik pci-e eszkozhoz volt a linuxban driver, az mukodott, viszont ha menetkozben barmelyiket kihuztam, kernel panic lett a vege. Menetkozben bedugva, pedig semmi sem tortent (a dmesgben sem volt lathato semmi sem).

Amennyire en tudom: miota T2 security chip van az Intelesekben (utobbi 2-3-4 ev), azota azokban tudsz Linuxot bootolni, de nem tudod kezelni a raforrasztott system SSD-t. Tehat csak a tobbi USB/Thunderbolt eszkoz kezelesere tudod hasznalni a CPU-t. Ezert legtobbszor leginkabb kar Linuxot bootolni.

Így van, ugyanez van a Mac Mini-n futtatot ESXi-vel, külső storage-ot tud csak használni a T2 chip miatt (bár állítólag dolgozik a VMware az Apple-el a megoldáson).

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Szerintem mas szempontbol is erdemes varni par evet. Az elozo MacBookokra is akkor keszult el a legtobb driver, amikor mar 3-4 evesek megvoltak.

Itt meg a CPU es a GPU architektura is tartalmaz a stock ARM-on felul dolgokat, amiket a mostani Linux driverkeszlet biztosan nem fog egy ideig hatekonyan kihasznalni.

De amint vintage lesz az elso Apple M1-es Mac, mar biztosan nagyon fasza Linuxos driverek lesznek, meg secure boot SSD decrypttel vegre menni fog, meg minden.

De a kovetkezo par evben ne szamolj azzal, hogy erre erdemes lesz Linuxot rakni. Keress mas ARM-os gepet, amit a Linux ki is hasznal.

"Tok ertenem, ha windowst irtal volna"

En tokre nem ertenem. Mar igy is van egy idegesito reteg, aki elkuldi szerencsetlen Mac-eseket egy bootcamp tutorial iranyaba, mikor a Parallels vagy a VMWare fusion, de akar a wine/crossover megoldana az osszes gondjukat atbootolas nelkul.

A legjobban annak orulok, hogy az Apple Silicon vegre megszunteti az idiota "csak bootcamppel lehet" falsehoodokat. A bootcamp meg csak barmoknak fog hianyozni a fejlett virtualizacio es emulacio koraban.

A GPU emulalasban pont a VMWare Fusion a leggyengebb szereplo. Na jo, a vbox meg gyengebb.

Parallels-nek ez mindigis jobban ment, a wine/crossover csapatnak meg vegkepp.

De van egy rakas jokepessegu, aki 2000 elotti Windows-os jatekokhoz is valtig allitja, hogy "csak bootcamppel lehet". Orulni fogok, hogy ez a jelenseg vegre megszunik.

én a minit néztem... érdekes cuccnak ígérkezik csak kéne rá egy normálisabb oprendszer

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Ebben ARM Cortex X1 architektúra van, vagy ettől eltérő?