Kiadásaimat ... tartom nyilván.

Hogyan tartod leginkább nyilván a személyes kiadásaidat?

Számítógépes megoldás:

  • célszoftver
  • táblázatkezelő
  • okostelefon app
  • webes megoldás
  • stb.

Papíralapú:

  • elrakott számlakivonatok
  • négyzetrácsos füzet
  • stb.

valamilyen számítógépes megoldással
38% (312 szavazat)
papír alapon
2% (20 szavazat)
fejben
17% (136 szavazat)
sehogy sem
42% (343 szavazat)
egyéb, leírom
1% (10 szavazat)
Összes szavazat: 821

Hozzászólások

ynab, mostmár ~3-4 éve.

múltkor pont gondolkoztam, hogy ki kéne próbálni a lunchmoneyt, elsőre szimpi is volt, de nincs OOB migrálás a kettő között, így vendor-lock-in áldozata lettem :\

első ránézésre szimpibb volt, pont akkortájt járt le az éves YNAB előfizetésem, gondoltam adok neki egy esélyt.

ami nagyon hiányzik a YNAB-ből, az a multicurrency támogatás, meg hogy a befektetésnek elrakott pénzemet tudjam valahogy követni :\ Ebből az elsőt tudja állítólag a Luchmoney, a 14 napnyi free trialra adtam volna neki egy esélyt dupla könyveléssel, de az APIja is bonyi, időm sincs, így a migrálást sem írtam meg. :\ 

a befektetésnek elrakott pénzemet tudjam valahogy követni :\ 

Hát van savings és asset account is, szóval lehet, bár valóban, az YNAB nem erre való. :)

A multicurrency meg érdekes téma, honnan foögja tudni a Lunchmoney, hogy milyen árfolyamon váltja a bankod a lóvét?

A multicurrency meg érdekes téma, honnan foögja tudni a Lunchmoney, hogy milyen árfolyamon váltja a bankod a lóvét?

A Lunchmoney-t nem ismerem, de pl. a Gnucash úgy csinálta, hogy amikor felvittem egy tranzakciót, akkor beírtam, hogy hitelkártyáról -X forint, költség/kaja számlára +Y frank, és így nem neki kellett találgatnia.

Jelentés készítésnél amikor több különböző devizában vezetett számlát, költségszámlát, részvényportfóliót akármit listázol egyben, akkor meg ugye kiválasztod, hogy mondjuk report currency = HUF, és a default, hogy a tranzakciókhoz dőben legközelebbi ismert árfolyam információt használja (ugye ez akkor jó, ha volt elsején egy HUF/EUR tranzakció, másodikán nem volt, viszont volt EUR/EUR, és akkor ha forintban kell mutatni, ahhoz a hétfői adatot használja). Nem emlékszem, milyen más opciók vannak, gondolom lehet a legutolsó árfolyamot használni mindenre szintén, szóval mondjuk egy asset barchart-hoz az akkori átváltási árfolyamot lehet használni, az asset piechart-hoz meg a jelenlegit.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

En azt nem ertem, hogy itt a HUP-on mindenki akkora Dagobert es dobalozik, hogy igy portfolio asset meg tozsde de mindennapos problemak felmerulesekor napokat kepes elbaszni az eletebol es olyan dolgokon rugozik ami fillerekbol megoldhato...

Nem vagyok egy penzugyi zseni de mar en is eljutottam egy pontra, hogy az idomet atvaltra penzre ilyen esetekben szivfajdalom nelkul 2 perc alatt dontest hozok megveszem/cserelem pipa.

hat ez egy erdekes kerdes. neha van, hogy a kihivas, kivancsisag, tanulasi vagy erosebb, mint az anyagi megterules.

pl. en siman nekiallok egy 50k erteku elromlott eszkozt megjavitani, ahelyett hogy egybol kidobnam es vennek ujat helyette (pedig megtehetnem). a vegen kiderul, hogy egy filleres alkatreszt kellett csak kicserelni, es mukodik, viszont mig erre rajottem annyi idot toltottem el ezzel, amit ha kiszamlaznek ugyfeleknek 100k-t is kereshettem volna. de megse banom...

ugyanakkor volt olyan szarrago ugyfelem, tobbmilliardos forgalommal, aki nem volt hajlando venni egy normalis berelt vonalat, helyette inkabb tobb par ezer ft-os net kapcsolatot fizetett, es engem tornaztattak hogy oldjam meg a backupolast ugy, hogy mindig minden mukodjon fennakadas nelkul, akkor is ha a 3 vonalbol epp 2 nem ment es a 3. meg akadozott... persze ha fel oran at nem ment a vpn-juk akkor az millios veszteseg a cegnek...

Ez meg a másik fele. Miután dolgoztam napi akárhány órát, lehet, hogy inkább valaminek a bütykölésével töltöm el az időmet, és eszem ágában sincs még pár órát dolgozni, akkor se, ha egyébként ki tudnám számlázni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

ami nagyon hiányzik a YNAB-ből, az a multicurrency támogatás, meg hogy a befektetésnek elrakott pénzemet tudjam valahogy követni

Csak mondom, hogy ez mindkettő van a Gnucash-ben. 

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Google Sheets... ezzel így kipipálva a táblázatkezelő/okostelefon app/webes megoldás kombó + highly customizable. :)

ascii text + libreoffice calc, de egyszerűbb volna (mondjuk) perlben összeokádni rá valamit, hogy ne kelljen spreadsheet függvényekkel tökörészni.

Kb 10 éve saját webes szoftverke.

Most épp letiltotta a bank a kártyámat és így az amúgy nem gyakran használt revolutomat használtam és tök jó, hogy kategorizálja a kiadásokat. El is gondolkodtam rajta, hogy csak ezért azt fogom használni a jövőben is.

Természetesen a pénz nem számít, így nem tartom nyílván :D

Fedora 38, Thinkpad x280

sehogy :) semmi értelme. Ha spórolni akarok, akkor nem adok ki. Ha nem akarok spórolni, akkor meg tök mindegy.

Igy van! :) 

Ezt szerintem nagyon kevesen gondoljak igy de tokeletes hozzallas. 

Nem azt akarom tudni, hogy mennyit / mikor adtam ki, hanem amikor valamilyen cel erdekeben szuksegem van nagyobb mennyisegu penzre akkor nem veszek faszsagokat es akkor lesz nagyobb mennyisegu penz. Pont.

En egyszer csinaltam ilyet az egyik ausztral banknak (NAB - ami nem az YNAB hanem a National Australia Bank) van ilyen "set up goals" a netbank appban ami nagyon tetszett mert nem expense tracking hanem savings goal fuggvenyeben csinal mindent. Az nem volt rossz de meg az is macera ugyhogy abba hagytam a hasznalatat. 

KOIN nevű alkalmazással írom a kiadásokat. Mindent beleírok. A borravalót is ha adok a futároknak. Egész szép kimutatást lehet így készíteni.

Szerkesztve: 2020. 11. 27., p – 19:52

Most sehogy sem, amikor diák voltam akkor a HomeBank alkalmazásban. http://homebank.free.fr/en/index.php

Most csak az autó költségeit vezetem. (Drivvo nevű appban) Bár néhány tételt elfelejtettem beírni (új izzók téli-nyári gumi csere..), a nagyobb dolgok, biztosítás, szervizelés benne vannak.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Szerkesztve: 2020. 11. 28., szo – 23:21

Markdown? Meg valaki?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem egyértelmű, hogy milyen kiadások nyilvántartására gondolt a kérdező, ezért kicsit bővebben:

Volt idő, amikor könyveltem a kiadásaimat és bevételeimet (mindent). Gnucash programot használtam erre. Ha minden adat benne volt, akkor nagyon frankó, de ha az ember nem baromira fegyelmezett, akkor könnyen lemaradásba kerül, amikor egyfelől a kimutatások már nem a helyes információt mutatják, másfelől igen frusztráló és időigényes a hiányzó dolgokat bevinni.

Ezt abbahagytam, így most nincs minden kiadás vezetve.

Viszont havonta egy LibreOffice táblázatba beírom a havi ismétlődő kiadásokat (rezsi, hitel, tagsági díjak), hogy tudjak tervezni a hónappal, ezt pipálom és így látom hó közben, hogy hogy állunk. Ezeknek a nagy részét persze a netbankomban is látom.

A Curve mutat olyan infót is, hogy mennyit költöttem kártyával egy hónapban.

A költéseim nagy részét tehát a két automatikus megoldás, a netbank és a Curve lefedi, de nem minden költésemet. És persze nem olyan kimutatásokat készíteni, mint amit a Gnucash tudott.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Valaki leirna, mi ertelme van nyilvantartani? Mi a celja? Mert biztos fun, de miert?

En pl. csak arra koltok amire szukseges (rezsi kaja stb), az meg ugyis szukseges, szoval mind1.

Max ott tudnam elkepzelni ertelmet, ha valaki nagyon keves penzbol epphogy megel, es hogy lassa mennyi van meg a kovi fizetesig, de arra nem eleg megnezni a szamlaegyenleget?

+1

Annak lehet értelme, akinek az az élménye, hogy kicsúszik a kezei közül a pénz, és nem érti hol. Én annyit szoktam tenni, hogy év végén exportálom az egész évet a netbankból, és kicsit tanulmányozom. Elég jól csoportosítható, hogy mire mennyi ment, átnézem, hogy van-e esetleg olyan tétel vagy trend, amit nem szeretnék, de elkerülte a figyelmem. Illetve úgy általában hasznos, ha tudod, hogy egy hónapban mennyi megy kajára, luxusdolgokra, egész évben autóra, rezsire, stb. Nagyobb időtávlatból nézve jobban helyére kerül fejben a dolog, hogy miért mit adsz és mit kapsz, így összességében tudatosabb döntéseket hozhatsz.

Az összes ilyen YNAB meg ezek nekem túl vannak tekerve. Főszabály: élj néhány szinttel a számodra elérhető maximális életszínvonal alatt, és kész is vagy.

nekem abban segít, hogy tervezni tudom vele a nagyobb kiadásaimat.

okay, most éppen tudom, hogy van ~300k szabad pénz a számlámon, hónap elején fizetés, de az a pénz minek van ott? félre kéne raknom, mert keveset raktam félre az évben? vagy arra gyűjtöm, hogy nyáron fesztiválozzak belőle? vagy ha tönkremegy a lakásban valami, akkor ki tudjam fizetni? esetleg ez mind fedezve van nekem kellő mértékben, s vehetek belőle egy telefont?

a YNAB-ben minden hónapban kb. bekategorizálom, hogy a pénzem mekkora részét hova szánom. decemberben már mehet 15k a jövő nyári fesztiválra, egy napot ezzel lefedtem, boldogság, mehetünk tovább. ~2 évente telefont cserélnék, ~100k értékben, ~5k havonta mehet a telefonhoz. 1-2 éven belül elmennék a tengerentúlra nyaralni, az egy nagyobb kiadás, kezdjünk el rá pénzt kategorizálni.

ráadásul így könnyen látom, hogy tavaly év végén mennyi pénzem volt, s sikerült-e oda, és annyi pénzt félreraknom, amit terveztem, vagy tényleg kicsúszik valahol a kezeim közül a pénz. ráadásul azt is látom, hogy azért van-e idén több megtakarításom, mert ezekből a <em>telefon, nyaralás, lakás</em> kategóriákból elcsentem, vagy tényleg sikerült félrerakni.

azt kevésbé követem vissza utólag, hogy mire költöttem, de a tervezhetőségben nekem tényleg sokat segít.

Valaki leirna, mi ertelme van nyilvantartani? Mi a celja? Mert biztos fun, de miert

Amíg csináltam, szerettem látni azt, hogy pl. hogy alakul a net worth évek/hónapok alatt, szerettem látni, hogy melyik hónapokban pozitív és melyik hónapokban negatív az egyenleg, stb.

Emellett ha az embernek nem egy darab számlája van, hanem van mondjuk egy nekem, egy az asszonynak, egy a cégnek, meg nekem egy Magyarországon, meg az asszonynak egy Magyarországon, meg még kettő Brazíliában, és van mondjuk fejenként 5 hitelkártya + 3 még más országokban + jelzálog hitel két országban és különféle országokban különféle bevételek vannak, fizetés, lakbér, meg kiadások, mint hiteltörlesztés, meg közös költség 3 különböző devizában egy idő után már nem biztos, hogy sikerül mindent fejben tartani, vagy sikerül mindennek az állapotát egy számlaegyenlegre pillantással meghatározni.

De, ahogy írtam, annak ellenére, hogy látom az értelmét, számomra nem éri meg a folyamatos adat töltés. Arra a részre koncentrálni és azt írni, ami fontos, az kell, de pl. a kiadásaim pontos könyvelése ebbe nem tartozik bele.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Emellett ha az embernek nem egy darab számlája van, hanem van mondjuk...

+1

Jelenleg 20 db "számlát" trackelek. Ebben van bankszámla, nyugdíjpénztár, ingatlan, értékpapírszámla, SZÉP kártya, stb. Ha ezeket nem vezetem valahol, akkor simán elfelejtem, hogy valamelyik létezik. Ha meg már csinálok egy listát róluk, akkor nem akkora plusz effort, hogy hónap végén az egyenlegeket is odaírjam mellé, és abból egy net worth grafikon rajzolódjon.

Én is ennyit csináltam sokáig, amikor a minden egyes tranzakció könyvelését feladtam, hogy havonta az egyenleget beírtam, hogy lehessen látni, hogyan változik a net worth.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Jelenleg sehogy sem, mivel az appban, amit használtam, eltört a support a netbankomhoz (minden kiadás, amit eddig szépen kigyűjtött és többnyire jól kategorizált, az most "purchase" címszó alatt az "other" kategóriában jelenik meg)... A kötelező PSD2 API nem igazán hozta el a megváltást ezen a fronton, ezek az appok továbbra is a UI-ra a jelszóval belépve parse-olják a HTML-t, ami nyilván törik mindig ha változik valami...

Kiadásokat? Sehogy.

A megtakarításokat hó végén egy google táblázatba beleírjuk. De mivel a bevétel és megtakarítás jelentős része EURban van az meg mostanában hónapon belül is tud 10 HUF ingadozást mutatni ezért ez is csak hozzávetőleges.

Sehogy. Én sem vágom mire jó ezt írogatni.

Attól, hogy leírom mennyit fizettem be csekkeken, mennyit költöttem a boltba, attól még kövi hónapban is be kell fizetnem a csekkeket és kell vennem kaját.

Amire meg van pénzem és megakarom venni, azt megveszem.

gnucash, már kb. 8-9 éve

Igyekszek mindent beleírni, azt is ha valahol ittam 120Ft-ért egy kávét.

Aki azt kérdezi, hogy mire jó, annak sajnos semmi tudása nincs a pénzről, pénzügyi kultúrája sincs.

  • Látni lehet például, hogy hogy alakultak a kiadásaid és bevételeid az elmúlt hónapokban, években
  • Mire mennyit költöttél, mi hogyan növekedett, változott
  • Ha rendesen vezeted, pontosan tudod mennyi pénzed van, és azt is, hogy mennyit szabad költeni

Így nagyon leegyszerűsítve. Sokkoló dolgokat lehet felfedezni, pl. hogy mennyit költöttél üzemanyagra vagy autó javításra (mivel én beírok mindent pontosan, ebből meg tudom mondani, hogy mikor mi és mennyiért lett cserélve, mikor voltak olajcserék és hány km-nél, stb), mennyi megy el kajára, szórakozásra, vagy a zseniális """rezsicsökkentés""" valójában mit jelent.

Igazából napi átlag 2-3 percbe kerül az egész, ha gépnél vagyok költéskor, azonnal beírom, ha nem akkor beírom telefonba jegyzetbe 5 mp alatt és este otthon lefekvés előtt beírom. A revolut-ot igazából azért szeretem, mert azonnal és pontosan látszik minden, nem úgy mint "normál" banknál, napok múlva, így telefonba napközben felírnom csak a kp-s költéseket kell, amit igyekszek minimalizálni, legtöbbször nulla, csak akkor használom ha muszáj.

Én mindenkinek javaslom aki nem követi semmilyen formában, hogy szánja rá magát, és csak 2-3 hónapig írja akárhova minden kiadását-bevételét. Brutális meglepetések érhetik.

"Sose a gép a hülye."

sokkolo, de mit tudsz vele kezdezni? a javitast igyis-ugyis el kell vegezni. az uzemanyag egy resze is kotelezo, ha olyan  munkad, csokkenteni nemtudod. ha meg a wc-re is autoval jarsz az azert feltunik. kajara is kell mindig penz, bar teny, nem mind1 hogy mindenap kaviart eszel vagy parizsis zsemlet.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

sokkolo, de mit tudsz vele kezdezni?

Pl. én egy időben autóval jártam munkába. Nem éreztem, hogy túl sokba kerülne, de a Gnucash kimutatásból láttam, hogy kb. havi 80 ezer forint ment el erre (ez 2004-2005 körül lehetett).

Váltottam tömegközlekedésre. A vidéki és hétvégi utak maradtak, a havi benzin költés 80k-ról leesett olyan 10-20-ra, oda, ahol korábban is volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem ezt a "kételkedők" is értik. Igazából a kérdés, hogy mire is jó azon kívül, hogy csodaszép grafikonokat tudsz gyártani és nézegetni.

Oké, hogy "brutális meglepetések" érik, de ezután mit fog változtatni? Legközelebb kétszer is meggondolja, hogy a munkahelyi büfében igyon 120-ért kávét, mert az jött ki, hogy brutálisan sokat költ rá? Vagy nem megy legközelebb színházba, mert sokat költ rá? Kicsit fillérb@szásnak hangzik.

Persze az is lehet, hogy különösebb káros(nak gondolt) vagy költséges szenvedélyünk nincs, hogy szörnyülködjek, mennyit költünk rá, és ezért nem látom az  értelmét. Meg nem szűkölködünk, hogy minden fillér számítson.

Egyedüli, amit vezetek, az az autó költségei - érdekel a kilométerenkénti egységár :) Persze ettől nem fogok kevesebbet tankolni, vagy ritkábban szerelőhöz vinni.

Ne érts félre: nem szórjuk a pénzt, értelmesen költjük, ami kell, megvesszük. Megtakarításunk is van, és egy hirtelen nagyobb kiadáshoz (pl. valamilyen hirtelen jött javítás, orvosi költség, stb.) nem kell kölcsönkérnünk.

szerintem könnyű hitegetni magad azzal, hogy <em>„hát ez az autó nem is drága, mert _mindent_ írok, és csak XXX összeg”</em>. de ha nem írod fel az összes kiadásodat az utolsó forintig, akkor könnyen becsúszik egy tankolás, ami nem lesz beírva az autós táblázatba (~mert hát ez nem is az autó költsége, hanem nyaralni mentünk), meg egy javítás (~nem is az autó költsége, mert meghúztam a padkán), meg hasonlók.

egyébként egy időben kétszer ettünk főtt kaját a melóban, mert korai ebéd, plusz kései uzsi. a mérleg visszajelzése mellett a napi két <em>étteremben</em> vett főtkaja havi költsége volt a másik, ami erről lebeszél. 

Egyrészt minden, ami az autóval történik, írom. Másrészt nem hitegetem magam azzal, hogy nem drága, mert az - úgy értve, hogy nem túl sokat használjuk, így a fix költségek kevés kilométerre oszlanak.

Kétszeri főtt kaja: azért ehhez nem kell komoly program, hogy rájöjj, mennyibe kerül egy hónapban :)

Off: nem tudom, látod-e, de az em-jeid nem működnek.

“Oké, hogy "brutális meglepetések" érik, de ezután mit fog változtatni? Legközelebb kétszer is meggondolja, hogy a munkahelyi büfében igyon 120-ért kávét, mert az jött ki, hogy brutálisan sokat költ rá? Vagy nem megy legközelebb színházba, mert sokat költ rá? Kicsit fillérb@szásnak hangzik.”

Pl. pont ez. Anno egy munkahelyemen, a bufeben 400 Ft volt a kave, feltunt, hogy elmegy csak arra havi ~10k - kavera az rettenetesen sok. Azota (ez a szokasom megmaradt) otthonrol viszem a kavet, amit reggel megcsinalunk, toredekeert. Beleferne a bufes is, de maradva a peldanal, kavera havonta ennyit nem vagyok hajlando aldozni, mert nem er snnyit, es ezt boven nem erzem fillerbeaszasnak. Ezt nyilvan tobb mindenre is ki lehet vetiteni, abban segit a legtobbet a konyveles, amit tobben is irnak, nem hagyja, hogy kifolyjon a penz a kezdid kozul.

Úgy értettem, hogy alkalmanként iszik az ember kávét, nem pedig azt, hogy minden nap, és pl. a heti egyszeri 120 forinton utána rágódik.

Én a munkahelyen (pontosabban ahhoz közel) addig ebédeltem, amíg volt étkezési utalványunk (előtte üdülési csekkünk). Mióta nincs, azóta otthon főzöcskézünk. Ehhez nekem nem kellett szoftver, hogy kiszámoljam, melyik éri meg jobban. Szerintem ez józan paraszti ész, meg némi élettapasztalat.

Egyszerűen megoldom, hogy ne kelljen kimutatást készíteni (az időm drága): luxuscikkekre nem költök.

Nincs autó, bicikli van meg bérlet. Nincs drága nyaralás. Nincsenek drága hobbik, drága ruhák, drága cipők.

De mire megy el akkor a pénz?

- Életre: nem spórolunk azon, hogy mit eszünk ebédre, mert az élet rövid, pont azt eszem az a la carte menüből, amit megkívánok.

- Szórakozás: szinte kizárólag haveri társaságban, jó minőségű piákat (jó magyar pálinka, prémium magyar borok), mert mint mondtam, az élet rövid. Volt olyan időszak, amikor havi 100k ment el erre, de nem bánom, mert akkor erre volt szükségem. Ma meg kb 10k sem megy el havonta, azon meg nem parázok.

- Építkezés, gyerekek felnevelése: az összes pénzt úgyis felszívja, ami megmarad.

"What gets measured gets managed."

Mindenkinek más miatt jó, ha tudatosan tervez.

Valakinek azért hasznos, mert el tudja dönteni, megveheti-e a 120 forintos kávét, vagy kelleni fog az a százas hó végén kiflire. Mások azért terveznek, hogy ha három hónap múlva Thaiföldre akarnak utazni, akkor vegyenek-e még részvényeket abból a pénzből három hónapra, vagy váltsák át már most THB-re az eurójukat. 

Szerintem sokkal kisebb baj túlmenedzselni a pénzügyeidet (nem a fillérbaszás!), mint nem foglalkozni velük.

Szerintem én pont a két végleted között vagyok, azaz nem az, hogy a hó végén nincs 100 forint kiflire, de nem is az, hogy Thaiföldre utazzak.

Tudatosan tervezünk mi is (pénzügyeket illetően is), de ehhez nekünk szerintem nincs szükségünk arra, hogy minden költést pontosan vezessünk - mert nem változna attól lényegesen semmi sem. A kicsi költéseken (pl. kifli) miért görcsöljek ("fillérezés"), ha kell a kifli, megvesszük. A nagyokat meg azért nem tartjuk számon, mert általában azok szükséges költések, kb. elkerülhetetlenek (új eszköz beszerzése, javítás, stb.). A kettő közöttiek meg kb. a napi megélhetés. Minden hónap kb. ugyanúgy zárul (ezt ugye a bankszámla egyenlegén látom), így viszonylag tervezhetőek a dolgok (spórolás, megtakarítás).

Az utolsó mondatoddal egyetértek, de szerintem a pénzügyekkel való foglalkozás/menedzselés nem csak úgy lehet, hogy fillérre pontosan vezetsz mindent (virtuális) kockáslapra.

Hát például akik hónapról hónapra élnek, és "fogalmuk sincs" hogy mire megy el a pénz, pedig adott esetben a pár mindkét tagja dolgozik és nem minimálbérrel. Ott pl. kiábrándító lehet. És ha spórolni akarsz, akkor látod hogy min lehet, mi az ami nélkül megvagy. És nem feltétlen a legnagyobb kiadást kell megszüntetni, hanem sokszor pont a sok kis apróság, amire amúgy oda se figyelsz, akár havi pár ezer forintok, mert nem érdekel. Sok kicsi sokra megy.

"Sose a gép a hülye."

Nehezen tudom elképzelni, hogy van jobb megoldás egy saját táblázatnál, amiben pontosan azt az elrendezést, pontosan azokat a képleteket használod, ami neked kell.

régen kmymoney, aztán gnucash...

de aztán megházasodtam és azóta fölhagytam vele, hogy nyomon kövessem azt a sok bizonylatot és bevigyem gépbe...

mostanában, amikor nagyobb összeget vonnak le a kártyámról, akkor azért rá szoktam kérdezni, hogy tényleg annyi az annyi és tényleg mi fizettük ki... :-S :-)

Airconditioned terminal, do not open Windows.

Dehogy vezetem! Még a végén meglátná a feleségem! :-)

AndroMoney. Van webes felülete és androidos app is. Pár másodperc felvinni egy tételt. Exportálható minden csv-be, szóval vendor lockin sincs. Az app egész jó gafikonokat tud rajzolni havi/éves bontásban. Több currency-t és számlát is tud kezelni. Befektetesekre mondjuk szerintem nem a legjobb. A webes rész sajnos mostanában elég lassú és nem is tud mindent amit az app, ezenkívül csak pozitív tapasztalatok vannak vele.

hledger. Sima szöveges, (kvázi-)kettős könyveléses szabad szoftver. Annyiféle számlát/kategóriát és pénznemet kezel, amennyit nem szégyell vele kezelni az ember. Netbankos CSV-exporthoz is lehet szabályokat írni, amivel nagyrészt automatizáltan előállíthatjuk a CSV-ből az hledgeres formátumot. Jó ez. (YT-videók róla itt.)

GnuCash a "source of truth". De mivel offline, ezért kellett hozzá írnom egy-két kiegészítést.

Ábra

A folyamat:

  • curve, transferwise, paypay, dijnet esetén: automatikus email receipt-et kérek és a beérkező email-t feldolgozza egy Lambda, majd kirakja google sheet-be
  • KP vagy egyéb kártyás tranzakció (Erste pl, ahol nincs semmi értesítés) - van egy trello board-om, amire felviszem kézzel mobilon, aztán onnan webhook -> lambda -> google sheet
  • rendszeres utalásokat kezeli a GnuCash

A végén a google sheet-ben írtam egy egyszerű export script-et, ami csv-be exportál, amit a gnucash transaction import-ja meg tud enni. Ezt néha elvégzem kézzel és egyeztetem az egyenlegeket a GnuCash és a netbank között (reconcile).

Elég bonyolult ez így, de egy fajta hobbiprojektnek jó és sajnos nem találtam olyan online megoldást, ami ezt mind tudná + a multicurrency-t is.

vegre egy tema, amihez megint ertek! ;-)

 

akkor erdemes kiadast vezetni, ha nem jossz ki a penzedbol havonta, es tudni akarod, hogy miert nem. ennek harom oka lehet:
- tul sokat koltesz faszsagokra
- keveset keresel
- a fenti ketto egyutt :D

amennyiben a fenti pont igaz rad, akkor ezt konnyu fixalni (ne kolts hulyesegre impulzivan, valts munkahelyet ha az alap dolgokra sem eleg a penzed), es teljesen felesleges irnod a kiadasaidat utana.

 

amit javaslok mindenkinek az az, hogy minden honap vegen irja ossze az osszvagyonat, es akkor lehet nezni eves novekedest, megtakaritasi ratat, es egyeb mutatokat. ezt erdemes szetbontani, nem csak odairni hogy OTP 17 millio, hanem cash 3 millio, allampapir 10 millio, yolo reszvenyek 4 millio. igy a vegen majd lehet nezni kulon a reszvenyeket, es kulon a casht.

az nem a havi osszefesulesbe megy.

 

a havi ugy nez ki nalam hogy
- bankszamla bank A
- befektetesi szamla bank A
- hitelkartya bank A (ez minusz)
- bankszamla bank B
- befektetesi szamla bank B
- hitelkartya bank B (ez minusz)
- bankszamla bank C
- befektetesi szamla bank C
- hitelkartya bank C (ez minusz)
- broker A portfolio
- broker A hitel
- broker B portfolio
- broker B hitel
- broker C portfolio
- broker C hitel
- kotelezo magannyugdij megtakaritas erteke
- onkentes magannyugdij megtakaritas portfolio erteke
- felsorold ami nekem nincs :)

a vegen kijon hogy X az osszvagyonod a honap utolso napjan. en tozsdezaras utan csinalom, igy este 10 es ejfel kozott :)

Én nem sokat foglalkozok az apró dolgokkal, de elvben szerintem van értelme. Hogy miért? Azért, mert sok kicsi sokra megy!

Nézzük meg például, hogy a legtöbb embert csupasz seggel indítják el a világban. Ehhez képest egy pármilliós indítás már Ég és Föld különbséget jelentene az illető lehetőségeiben (feltéve, hogy nem kokainozza el egyetemi évei alatt :-). Ez pedig pont annyi pénz, amennyit egy átlagember meg tud fogni egy gyerek felnevelésének időablakában, feltéve, hogy megfogja a költségeit. Ha sokat keresel, vagy nincs gyereked, akkor persze ez sem sokat számít. Én szeretnék még több gyereket is, annyinak már nem is lesz könnyű tisztességes kezdőlökést/örökséget adni, úgyhogy nekem talán számítana is.

Vagy nézhetjük a pénzt időegyenértékben is: az igényszintemen X pénzből mennyi ideig tudnék kellemesen élni? Ha így nézem, akkor a hülyeségekre kidobált pénzek nyugdíj előtt éveket jelenthetnek: annyival előbb mehetnék nyugdíjba, ha nem dobálnám a hülyeségek feneketlen kútjába az aprót.

Persze mindez rám nem vonatkozik, mert egyrészt szeretem a munkámat, úgysem akarok nyugdíjba menni, inkább lejjebb veszem majd csak a lángot terveim szerint. Másrészt épp eleget keresek. Harmadrészt pedig idegesít, ha lényegtelen dolgokra kell koncentrálnom, ezért nekem semmiképp sem éri meg, hogy ilyesmivel törődjek. De ettől még szerintem igaza van annak aki csinálja. :-)

a gyerekeknek mi azt csinaltuk, hogy kaptak egy befektetesi szamlat fejenkent, ahova havi fix utalas megy, ami automatikusan befektetodik az altalam valasztott befektetesi alapba.
a keplet nagyon egyszeru: mostanifizetesed - gyerekekszama*pergyerekmennyitdobszbenekik = ujfizetesed, es az az uj cost basis.

maris nem kell minden fisfost felirnod...

 

arra a kerdesre hogy mikor tudsz kenyelmesen "nyugdijba" menni (en is inkabb levennem a langot ha lenne annyi, hogy a mostani fizum kitermeli nem rizikos hozamon a teljes NW, de itt meg nem tartok :() pedig nem a ynab a megoldas, hanem az, hogy NWt trackelsz havonta, es penzugyileg tervezel.

Egyszerűbben fogalmazva: tök mindegy, hogy mennyit tudsz megtakarítani alapból, ha az aktív életed alatt találsz pár milliót - márpedig a kávé a büfében és hasonlók kiadnak ennyit egy élet alatt - az csak jól jöhet. Én sem hajolok le ezért, de ettől még ésszerű volna. Nem akarom megideologizálni, hogy felesleges volna, inkább belátom, hogy ez nekem beépített hibám, nem vagyok képes rá :-)

Nem kell egész életedben használni, de pár hónap alatt egész jól ki lehet alakítani vele új szokásokat. 

Vagy tolod egy évig, átnézed, és megállapítod, hogy nincs szükség nagy változásokra, mehet minden ugyanígy tovább. Utána meg már nem írod.

De írás és ellenőrzés nélkül csak találgatni lehet.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez az egyszerű eset. Abban az esetben, ha minden hónapban többet takarítasz meg, mint a célod, akkor valóban felesleges írni. Ezt nem is vitatom. De én nem erről az esetről beszéltem.

Van olyan is, amikor mondjuk nem ennyire egyszerűen áttekinthető a képlet. Hogy ne menjek messzire: december van, vettem egy valagnyi karácsonyi ajándékot + utazunk + befizettem egy sítúrát, többet költöttem a hónapban, mint amennyit ketten kerestünk. Pánikoljak? Vagy egyébként rendben vagyunk? Ha egész évre van egy kimutatásom, akkor láthatom, hogy mittudomén a 12-ből volt ugyan néhány hónap, ahol keveset takarítottam meg vagy akár fogyott is a megtakarítás, de mégis éves szinten a Net Worth olyan irányban és mértékben változott, amivel elégedett vagyok, akkor hátradőlhetek.

Ahogy írtam már máshol is, nem mindenkinek annyira egyszerű a vagyoni helyzete, hogy megnéz egy darab számlaértesítőt hó végén és midnen tiszta.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

szerinted lorinc lehajol?

 

Igy is eleg beteg ez a thread, de hogy jon hozza Lorinc szexualis iranyultsaga? Egyaltalan hogy gondolkodhat *barki* ilyenen? Meg meg le is irja.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

sehogy... fizukor megveszem a szükséges dolgokat, kifizetem a számláim, aztán marad 1000-2000 Ft... szóval, nincs mit nyilvántartanom, havonta van egy vásárlósnapom, és kész.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

177000 Ft... végül is kijön minden belőle: konzervkaja, ebédpénz, telefon, internet, áram, víz, télen tűzifa, néha KGFB/súlyadó, 1-2 szerszám/eszköz/használatitárgy... félre tenni ennyiből úgy sem lehet, tervszerűen elköltöm amikor megkapom.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2020. 11. 29., v – 23:57

Én csinálom - excelben és mindent gépkocsi km futás teljesítményétől az összes tankolásig, biztosítás, autópálya, téli gumi költségek.. gyorshajtás büntetése

Régebben céges kocsim volt, azóta minden tankolás előtt fotózom a kilométer számlálót és havonta a képek alapján felviszem a táblázatba.

Rezsi költségek villany, gáz, víz stb.. telefon költségek

Bankból havonta lehúzom a havi kimutatást majd kontírozom és szépen bepakolom megfelelő oszlopokba.

Éves szinten meg tudom mondani, hogy melyik boltban (Lidl, Tesco, kisbolt) mennyit költök - grafikon azért nem szoktam csinálni..

Banki költségeket is összesítem.. 

Ha csinálok valami hobbi szervert vagy NAS-okat, tűzfalak veszek ebayről, alkatrészeket aliexpressről tudom mikor rendeltem meg és mikor ért ide (18-40nap közt) - éppen milyen árfolyamon volt szóval minden..

Egy csomó alkatrészem van SSD-k, memóriák, xeon procik stb.  minden fel van véve az excel ID-val , ami rá ragasztva egy öntapadóssal. Van vonalkód olvasóm is, de azt ritkán használom.

Szakkönyvekről lista és milyen tanfolyamokra vagy fizetett tartalomra regisztráltam..

 

Én szeretem a számokat, a könyvelést, a rendszert --- én így érzem jó magam.

For Whites Only meeting room!

lehet hogy kontroll mániás vagyok - de így érzem jól magam - van több ingatlan, albérlő stb. jó tudni a közüzemi számlák állását.

Van olyan ingatlan vidéken, hogy mostanság nem használjuk, ott is mindig bepróbálkoznak a szemét díjjal - szóval jobb ha minden nyilván van tartva...

ez jutott eszembe:

"... nyilvántartanak,

nyilván tartanak tőled..."

- Ha valaki megfejti honnét az idézet az kap tőlem egy virtuális sört -- google nem ér :-)

For Whites Only meeting room!

Írtam rá magamnak shell scriptet, handybb (nekem). Van egy faék egyszerű txt hozzá, amiben ilyenek vannak hogy pl.:
2020-NOV-30:CAT10:5999:
2019-APR-16:CAT28:26160:Eves-dij.

Kis menüvezérelt "programmal" könyvelem le a költéseket (pl. CAT10 a DIGI), lehet benne keresni (pl. tavaly mennyit ment el fűtésre, ebben a hónapban mennyi ment már el ennivalóra, ilyenek).

echo crash > /dev/kmem