Ubuntu desktop & szoftver raid

Sikerült valakinek?

 

Kellett egy helyre grafikus felülettel egy rádióadót kiszolgáló (GnuRadio + Ubuntu-ra fejlesztett zárt grafikus cucc) számítógép és mindez 7/24-ben futva egyik hegytetőn.
Erre most praktikusabbnak láttam egy Ubuntut. A leállás/adatvesztés kockázat csökkentésére mégegy háttértárolóval és szoftver RAID-del.

Na itt megbukott a mutatvány. A telepítő CD-vel még úgy sem tudtam szoftver RAID-re telepíteni, hogy a telepítés legelején szöveges terminálra váltva parancssorból létrehoztam a RAID-et. A telepítő egyszerűen sda és sdb eszközökön kívül mást nem akart mutatni. További ügyeskedést a dolog nem ért meg.
Úgy néz ki, a szoftver RAID Ubuntu telepítésnél extra igény.

Sebaj, ismét a Debian nyert.

Hozzászólások

Esetleg érdemes nem az egész diszket raidnek kialakítani, hanem a két diszke elején egy - egy kisebb partíció bootnak. Ezt kézzel kell szinkronizálni a diszkekre. A maradék lehet Raid. Nem jó ötlet?

Btrfs-sel könnyen megoldható a szoftveres raid ubuntu alatt.

Szerkesztve: 2020. 11. 27., p - 11:34

Eddig még mindig ment, pont úgy, ahogy leírod. De már évek óta csak frissítem. Mi van, ha csinálsz a /dev-be egy linket az md device-re sdx néven? (Aztán az fstab-ba úgyis UUID-ek kerülnek, a link később már nem kell.)

Desktop telepítő elég furán van kitalálva sajnos. Javaslom, kezdj a szerver telepítésével, ahol raid, lvm, titkosítás, stb. beállíthatósága nincs elrejtve és utána rakd fel rá a *ubuntu-desktop csomagot, vagy azokat a komponenseket, amire az alkalmazásnak szüksége van.

Úgy néz ki, a szoftver RAID Ubuntu telepítésnél extra igény.

Nem. Tudni kell melyik telepítőmédiát kll használni. Utuntunál szét vannak szedve a telepítőimagek funkciók és a deszktopkörnyezet szerint.

Milyen funkció miatt indokolt a grafikus környezet? Azt értem, hogy ne kelljen parancssorozni, de webes klienssel mindent meg lehet oldani.