[KV] Hogyan jut majd el az oltóanyag mindenhova?

https://www.youtube.com/watch?v=Ji7nkU0iJWc

 

Egyik logisztikai cég napi 2m vakcinát tud elindítani elméletileg.  TFH a 2,5mrd beoltaná magát. Ez 3,42 év ha minden nap oltanak. TFH, hogy van ilyen logisztikai cégből még 5, ekkor már csak 0,68 év vagyis több mint 8 hónap kell a logisztikai szétterítéshez.  Ekkor még csak a reptereken lesz a vakcina az egész világon.

Hozzászólások

Gondolom bi- és multilaterális egyezményekkel, meg egyedi ország-multicég egyezményekkel maga a vakcinagyártás is terítve lesz globálisan nagyon hamar, mivel elég nagy valószínűséggel sokkal nagyobb a gazdaságra gyakorolt pozitív hatása a gyors időszakos immunitásnak, mint a konkrét ára bármilyen gyártásnak, licensznek. Remélem.

Ebben egyetértünk, szerintem is kb. ez fog következni. Gyorsan nem lehet beoltatni több milliárd embert, meg ez se 100%-os védettséget jelent, se nem azonnalit stb. De úgy látom, hogy nagyon iparkodnak a vezetők, hogy mihamarabb magunk mögött tudhassuk a nagy GDP hajhászásban ezt a kórt.

Mai (tegnapi): 

Nearly half of families with children have been forced into some form of debt since the start of the pandemic, prompting warnings that Britain risks becoming a nation “surviving on credit”.

New figures seen by The Independent show that almost 18 million people, a third of the population, have had to use credit cards, go into their overdraft or borrow from friends and family since March.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/families-debt-poverty-c…

És közben hasít a depresszió is állítólag. Mondjuk én sem érezném túl jól magam, ha nem lenne melóm, és bankkártya-kölcsönből etetném a családot:

https://www.physiciansweekly.com/covid-19-related-job-insecurity-tied-t…

"Nearly two-thirds of participants (64 percent) reported feeling down, depressed, or hopeless; three-quarters reported being anxious, nervous, or on edge; and just over two-thirds (67 percent) reported having little interest or pleasure in doing things."

 

Nyilván nem direkt szopatják a népet, de ha direkt szopatni akarnám a népet, és eladósítani mindenkit, sokkal jobbat nem tudnék én sem kitalálni.

Erre a problémára tudnak tudnak jó választ adni a hálózatkutatók. Hol vannak nagy átadási pontok. Nemek, kor. lakóhely és egy csomó más szempont szerint.

Oregon! Jobban vagy akkor már? Túl vagy rajta? mert ha igen pacsi, örülök!

nem tudom, de oltsátok magatokat serényen ezekkel a teszteletlen szarokkal hogy nekem ne kelljen

let's go Brandon!

Bármilyen szekunder hatást mellékhatásnak hívnak és nem szükséges, hogy ezek nemkívánatosak legyenek; ha egy védőoltás beadatása után tizedannyiszor kapsz migrént, mint előtte, az is mellékhatás.

Felesleges idegeskedned, a szervezeted minden beléd kerülő, fehérje-nyomokból tanul és "okosodik". - (Mint a munkamániás kurváknál, megerősödik az immunrendszer.)

 

(Aggódtam, kicsit a "szezonális" miatt, mert a tüdőmmel ismét padlón voltam vagy egy hete, köhögtem, orrom folyt, torkom fájt. Megkaptam az oltást, és 2 nap múlva "elfújta" mint a füstöt. - Jelenleg jobban érzem magam mint a nyáron... - Nem tudod mitől gyógyulsz, még bármelyik vakcina jó lehet valamire, - ha nem is a CovID-ra, de esetleg másra.)

Igazad van, nem minden fehérje ellen van védelem, és a marhák meg nem tanulnak eleget! :) - (bár az emberi immunrendszer nyilván azzal is próbálkozik, ha egyenlőre még sikertelenül is. -- de ennyire ismert, káros fehérje-alkotókat oltóanyagba biztosan nem tesznek.)

nem idegeskedem, csak túllennék már ezen a lockdownhisztin minél hamarabb, és azt állítják a Szakértő Urak hogy ehhez szurkodni kell a kedves lakosságot
namármost belém ilyen pár hónap alatt összerecskázott szart nem fognak benyomni, ezért bíztattam a többieket a Helyes Döntés meghozatalára

let's go Brandon!

Nem csak az oltások száma számít, hanem az oltástól eltelt idő is. Az még nem tesztelt oltóanyag, amivel az elmúlt pár hétben beoltottak többmillió embert. Az a tesztelt vakcina, amivel az elmúlt pár évben oltottak be többmillió embert és hosszútávon a mellékhatások számossága ill. drasztikussága nem volt jelentős. Hogy akarsz hosszútávú tapasztalatokat szerezni pár hét alatt? Nem véletlenül tartanak ezek a tesztek évekig.

> Ezekről mi nem tudunk érdemben nyilatkozni, mert csak annyit tudunk visszabeszélni amit összefirkáltak róla mások.

Ezzel az orvosok többsége is így van, leginkább azt mondják, amit aznap épp elhisznek.

> Majd az orvosok eldöntik, mi meg elfogadjuk a döntést.

A magad nevében beszélj.

> Nyugdijasoknak szerintem kotelezove is tehetnek.

Igen, két okból is:

 * Az élettapasztalatuk nem jogosítja fel őket arra, hogy maguk dönthessenek egészségügyi kérdésekben. Nem kezelhetjük őket felnőttként. Nyikhaj politikusoknak kell dönteniük helyettük.

 * A nyugdíjasok stratégiai erőforrásai a nemzetnek, ha véletlenül önhibájából elhalálozik egy nyugdíjas polgár, abba belerokkanhat az ország. Ezért mindenáron meg kell akadályozni!

Ertem a gunyt. De tegyuk fel, hogy a vakcina 0.5% esellyel tesz kart. (Hivatalos szamok alapjan ennel joval kisebben, de legyen szkeptikus a becslesunk)

Nyugdijas eseten 2-10% esellyel ol a virus, meg nagyobb esellyel minimum "oxigenpalackra kuld", minden masodik terheli az egeszsegugyi ellatast. Ez a lockdown oka. Te mit valasztanal? 

a) idos ismeroseid mind kapnak vakcinat (0.5% az eselye, hogy kart okoz, de 0.2-1% esellyel halnak csak bele, 5% esellyel jutnak csak korhazba)

b) lockdown, mert "ne legyenek mar ugy leterhelve az orvosok"

(Es pont azert tiltanam panikolo szuloknek, hogy beadassak a gyerekeiknek, mert a gyereknek arra is 0.1% alatti az eselye, hogy egyaltalan lesznek tunetei, mikozben az oltas ennel nagyobb esellyel tesz kart bennuk, raadasul 70+ evet kell azzal az "okozott karral" leelniuk, es meg a "szaporodast" sem fejeztek be)

Akkor a kompromisszum-otletem (szerintem alkotmanyellenes sajna):

Aki idoskent (nem, nem eleteros fiatalkent) "nem keri" az oltast az altalam kiszamolt varhato ertek ellenere, azzal lehessen alairatni egy lapot, hogy pozitiv Covid teszt eseten nem kap tovabbi korhazi ellatast.

Ezzel se ertenel egyet? (65 alattiak eseten en sem, csak folotte, ahol tenyleg sokan minimum az oxigenpalackig eljutnak mar, es ahhoz kepest az oltas esetleges negativ hatasa elhanyagolhato esellyel tortenik meg).

Tehat ahelyett hogy a veszelyeztetetteket, inkabb mindenkit bezarunk es azt is ugy hogy az idosav csak ajanlas ezen kisebbsegnek, mert amugy barmikor mehetnek.

Santit ez nekem, ez minden csak nem jarvanyugyi intezkedes. Egy bohozat. Es tesszuk mindezt azert mert az elmult 30 evben minden politikus ellopta az egeszsegugyre szant penzt.

Kiveve persze nyaron, hiszen akkor nem terjedt vagy epp kihaltunk csak nem vettuk eszre. Vagy csak kellett a turizmusba a penz, akarom mondani lopni. De akkor nem volt fontos a jarvany? Csak most lett az, mert valaki benyogte marciusban hogy a masodik hullam majd osszel jon? 
 

Valaki szolna esetleg a svedeknek hogy ideje lenne kihalni? Erdekesmod roluk mar nem olvasunk, hisz egyedul az adataik mutatjak hogy a mainstream gardian-fele hiszteriabulvarsajto ezredjere is benezte (remekul lehet vele szavazast eldonteni), csak kinos lenne beismerni.
 

Meddig toljuk meg ezt a szinhazat, amiben a politikus a porondmester?

Valaki szolna esetleg a svedeknek hogy ideje lenne kihalni? Erdekesmod roluk mar nem olvasunk, hisz egyedul az adataik mutatjak hogy a mainstream gardian-fele hiszteriabulvarsajto ezredjere is benezte (remekul lehet vele szavazast eldonteni), csak kinos lenne beismerni.
 

Mai hír:

"Sweden: No signs that herd immunity is slowing down the virus

Over 25 per cent of Sweden’s total coronavirus cases were recorded in November alone

...

In October, the Nordic country had its first regional lockdown during the pandemic when around 170,000 citizens of Uppsala, a town near Stockholm, were asked to work from home.  

Last week, Sweden banned public events or more than eight people and its Prime Minister Stefan Lofven had cautioned that things are “going to get worse” and asked people to “take responsibility to stop the spread of infection."

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/sweden-herd-immunity-co…

Tehat amig mi egy ev alatt mar masodjara otthon ulunk “nyugi csak 2-3 hetre”, naluk tovabbra sincs orszagos kijarasi tilalom, maximum egy varosban HO teszt mint “asked to work from home”.
 

Most akkor vagy ok haltak ki tudtuk nelkul ez ido alatt, vagy mi toltuk tul a szekert. Vagy a svedek nem ugyanazt a valosagot elik meg?

Ha a tarsadalmi reakcionk egy ilyen fajsulyu betegsegre ez, egy valoban komolyabbnal mar tomegbe is lovunk?

Nekem mondhatod, én tavasz óta National Lockdown és Tier 3 közt váltogatok. Nyáron kb. 3 hónapig nyitva voltak a pub-ok, de most megint nincs semmi szocializációs lehetőség, parkban is max. 1 emberrel találkozhatsz.

Hogy a svédek jól csinálják-e amit csinálnak, az majd kiderül. Hogy a UK jól csinálja-e azt, amit csinál, az is majd kiderül. De az utóbbi már most brutális mennyiségű hitelt vett fel a gazdasági finanszírozására, illetve komoly adóemelésekre és elvonásokra lehet majd számítani a közeljövőben.

Messze nem annyit: UK utoljara 1944-ben vett fel ennyi hitelt, es az ellenzek minden ingyenpenzosztast meghosszabbittatna. Mar nyiltan beszelnek jovedelemado noveleserol. Osztalek adoerol is.

Otthon meg meg szerintem is tul keveset "osztottak" ingyenpenzbol, a nehez helyzetbe kerult munkaltatoknak tul sokat kell tovabbra is kifizetni.

Elkezdtem nézni, a felénél járok. Egyvalamit nem értek: ha a tüskefehérje már ismert, mert többféle vírus is ilyet csinál, akkor egy ilyen vírussal való múltbéli fertőződés is adhat védelmet a COVID ellen? Vagy ez a tüske csak nagyjából egyforma, de részleteiben eltér?

A multbeli fertozodes igen nagy valoszinuseggel ad immunitast, de az oltasgyartok rendszeresen "vasarolnak fake news-t", hogy ennek az ellenkezojet allitsak, hogy ha netan tul keson fejeznek be az oltas engedelyezeset, akkor is 7 milliard egeszseges ember legyen a piacuk, ne csak a tenyleg veszelyeztetettek.

(Ettol fuggetlenul maga az oltas nem valoszinu, hogy kart fog okozni biologiailag, de az ertekesitesi strategia biztos, hogy tisztessegtelen, mar most is. Eros a gyanum, hogy akkor is adni akarnak majd evente ismetlooltast, amikor annak biologiai indoka mar nincs. Kart az sem fog csinalni, de profitot nekik fog hozni.)

Hallani olyasmit, h csak 6 hónapra nyújt védelmet az oltás.  Azaz 6 havonta kell megismételni a 8 hónapig tartó (?) logisztikai műveletet. :-Z

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Pont ezt akartam irni.

Meg multkor a torvenyt is elokerestem ami januartol elesedik es lehet kenyszeroltani a nepet, mindenkit akarata ellenere.

 

Elore kell jelezni a helyi illetekes allami szervnel ha nem akarsz oltast, de csak orvosi indoklassal.

Es mar tajekoztatni is csak a korulmenyekhez kepest ajanlott,amennyire lehetseges.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem az valami általánosabb dolog lehetett, amit megtaláltál (az állam fenn akarja tartani magának a jogot a kényszeroltás elrendelésére bizonyos helyzetekben).  A mostani helyzettel kapcsolatban csak önkéntes alapú beoltásról hallottam idáig.
 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Amit en kikerestem torvenymodositast, az 2021 januar 1-tol lesz hatalyos.

Lehet, hogy ezt a jarvanyhelyzettol teljesen fuggetlenul is meghoztak volna. De ehhez olyan merteku naivitas kell, hogy elhiggyem, sajnos az mar belolem hianyzik.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, ez az a törvény:

56. § - 59. § között.

En nem tudom szabadon tallozni a teljes history-t a torvenynek, csak az aktualis valtozatat. Viszont van egy snapshot-om 2018-bol, es azota ez a pont pl uj:

58. § /7 Ha a védőoltás igénybevételére köteles személy e kötelezettségének írásbeli felszólításra sem tesz eleget, az egészségügyi államigazgatási szerv a védőoltást elrendeli. Az egészségügyi államigazgatási szerv közvetlen járványveszély fennállása esetén - a veszélyhelyzet szerint meghatározott védőoltások köre tekintetében - a határozatot azonnal végrehajthatóvá nyilváníthatja.

 

Persze ennek a pontnak csak akkor van ertelme, ha mar elotte a szabadsagjogot korlatoztuk:

56. § 1/aa) az egyén személyes szabadsághoz való jogainak gyakorlását az e törvényben foglaltak szerint korlátozhatja

 

Nem kell a betegnek beleegyeznie, hogy keri-e:

(3) Kötelező járványügyi intézkedés foganatosításához nincs szükség a beteg beleegyezésére, azonban a beteget - az eset körülményeihez képest - ekkor is megilleti a tájékoztatáshoz való jog.

 

Meg nem lehet kibujni a kotelezo oltas alol:

(3) A kezelőorvos, a beteg vagy a beteg törvényes képviselője a beteg lakóhelye szerint illetékes egészségügyi államigazgatási szervnél kérelmezheti a védőoltás alóli mentesítést, ha

(3a)  A (3) bekezdés szerinti kérelemhez csatolni kell a mentesítés indokoltságát alátámasztó, a kezelőorvos által adott szakvéleményt.

 

Nekem ez innen nezve nagyon ugy tunik, hogyha a covid jarvanynak minosul, akkor fut-fat beoltanak barmivel. Ez is benne van:

57§/6 Védőoltás kizárólag az egészségügyi államigazgatási szerv által engedélyezett oltóanyaggal és az engedélyező okiratban szereplő céllal és feltételekkel végezhető.

 

Ezeket nem azert irom, hogy nekem higgyel/higgyetek. Ott van a torveny, mindenki olvassa el maga, es vonja le a sajat kovetkezteteset.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én is köszi a kigyűjtést! Szép munka!

De nem lesz kötelező a Covid-os oltás. Ha azzá tennék '22-ben elvesztik a választást.  Szlávik doktor már azt javasolta, hogy kezdjenek tájékoztatási kampányba az oltások hatásmechanizmusáról, hogy ezzel is próbálják eloszlatni az emberek félelmeit. Szerintem is meggyőzés a kívánatos és egyetlen helyes út. A kényszeroltás csak tényleg csak a legvégső és legsúlyosabb esetben jöhetne szóba. De alapvetően ellenzem. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

nemlesz kotelezo az oltas, csak olyan egyeb szabalyokat hoznak hogy inkabb beoltatod magad. ezt a notat mar elenekeltek a nyugdijpenztarnal: az se volt kotelezo, aztan megis majdnem mindenki atlepet

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

> A kényszeroltás csak tényleg csak a legvégső és legsúlyosabb esetben jöhetne szóba.

Ezt úgy mondod, mintha nem volna vagy 10 oltás ami kötelező a gyerekeknek. Most épp a bárányhimlő oltás lett kötelező, gondolom a bárányhimlő-helyzet annyira súlyos volt, hogy más nem jött szóba.

Hat ez egy ilyen dolog. Mi egymassal hol egyetertunk, hol nem. :)

En fizettem baranyhimlo oltasert maganklinikan. Mert felnottkent kevesbe vicces elkapni. (Mondjuk kisgyerekeket szerintem is felesleges baranyhimlo ellen kotelezoen oltogatni.)

De mielott beadattam, igm+igg teszt igazolta, hogy nem vagyok tul rajta. Ha az pozitivan jott volna vissza, nem adattam volna be oltast.

A Covid-oltasnal ez zavar: nincs hatekony immunitas teszt (raadasul foleg false negative-ok vannak, mert csak egyfajta antitestet nez, mas hatekony immunvalasz tipust nem). De azert adassam be, mert "jobb felni, mint megijedni", es "amugy is hogy mereszelhetek mast lefertozni". Mikozben az en koromban 3 dobokockabol 3-at vagy 4-et kene kidobnom, hogy egyaltalan korhazba keruljek vele. Ha lenne egy hatekony teszt, ami megmondana, hogy en meg nem voltam Covidos + veszelyesebb lenne RAM, mint egy influenza, beadatnam. De helyette majd be kell adatnom X orszagba utazashoz.

Nem tudom mire gondolsz, hogy egyetértünk-e? Én csak annyit nem értek, hogy egyesek le vannak akadva a kényszeroltás fogalmán, miközben évtizedek óta ez a rend, csak nem szokták így hívni nehogy valaki félreértse.

Meg jönnek ilyenekkel, hogy nem lesz kötelező! Honnan veszik, mitől ilyen biztosak benne? Majd eldönti egy tisztességes politikus helyetted, hogy mi kötelező és mi nem.

> Honnan veszik, mitől ilyen biztosak benne? 

Egyszerű logika. Mint már írtam: Ha kényszeroltást írnának elő, akkor azt jelenti, hogy a nyájimmunitás megszerzéséhez szükséges %-os arány eléréséhez is tömegeket kell akaratuk ellenére beoltani.  Ez pedig a következő választáson biztos bukást jelentene a Fidesznek. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

És attól lesz az, hogy megvesszük? :P
Hány emberen tesztelték és hány évig, hogy ezt így kijelentik?
Ráadásul emlékeim szerint mi válogatás nélkül vásárolunk: Putyin, Micimackó, bilgéc, etc; melyikre mondták, hogy hatékony és biztonságos?

Úgy érted: lesz. Mármint abban az esetben, ha kellően nagy bázison tesztelték kellően hosszú ideig, valamint nem fog a COVID is minden évben új variánssal megörvendeztetni minket, mint az influenza. Különben vagy az egészségünkkel játszadozunk, vagy portörlővel megyünk a sivatag ellen...

Szerkesztve: 2020. 11. 23., h – 22:00

Még egy kis adalék. Napi 2 millió legyártásához másodpercenként 23.1 db-ot kell készíteni (óránként 83.333 db). Mindezt megállás és hiba nélkül.

Szerkesztve: 2020. 11. 23., h – 23:00

Gondolatébresztés:

 

A WHO október elején jelezte, hogy minden 10. ember megfertőződött már a koronavírussal, ~760 millió. Azaz a tényleges fertőzöttek száma az akkori 35 millió igazolt (tesztelt) fertőzöttekhez képest 21,5-ös szorzóval volt kalkulálható. LINK

 

(Mivel a járvány azóta brutális emelkedő ágban volt/van, ez a szorzószám valőszínűleg sokkal nagyobb, de számoljunk ma is csak a 21,5-ös szorzóval.)

Ausztriában ma 250000 igazolt fertőzött száma ismeretes, ha ezt 21,5-tel megszorozzuk, akkor 5375000 ember a tényleges fertőzöttek száma, ami elosztva a 8859000 teljes lakossággal, ~61%-os átfertőzöttséget jelent országosan.

Kit kell beoltani 60%-os teljes átfertőzöttség után?

 

Az USA-ban ugyanez ~80%.

 

(A fentieket figyelembevéve Ausztriában a halálozási ráta 0,045%.)

Úgy érted, hogy az emberiség összes járványtani tudása eddig ilyen baromságokon alapult, és valóban nem léteznek tünetmentes, vagy enyhe tünetes esetek, akik megfertőződtek, és nem tesztelték őket, mert az orvos (vagy a beteg) úgy döntött? Vagy csak az arányszámokon vitázunk? Szerinted mennyi a szorzószám?

Átlag "rejtett genetikai immunproblémával rendelkező" Béla életét fogja megmenteni a vakcina, mert a mostani szerencsétlenekkel ellentétben pár hónap múlva az oltásnak hála lófaszt se fog megérezni az egészből, és nem omlik össze a tüdeje a kétoldali gyulladás hatására amit a kernel panicba süllyedő immunrendszere okoz.

Természetesen lehet azt mondani hogy párezer, pártízezer embertársunk élete nem nagy ár azért hogy ismét bűntudat nélkül mehessünk a plázába szórakozni, de akkor félő hogy a Sztálini gondolkodásmódot kapargatjuk.

Azt szokták mondani hogy legyen annyi tartalékod hogy fél évig fenn tudd tartani az életszínvonalat akkor is, ha minden bevételed nullára csökken. Ha csökkented a felesleges kiadásokat, ez akár 1-2 évre is kitolható.

Majd megtanulják az emberek, hogy nem kell minden fillérnek a seggére verni.

(nem voltam jófej, de pl. itthon ez rohadtul ez megy...)

Csak két óvatos kérdésem merül fel, nem fogom erőltetni a vitát, mert felesleges. 

A "rejtett genetikai immunprobléma" hogyan alakul ki valakiben? És itt most pl. arra gondolok, hogy a magyar 0-20 év közötti csenevész korosztályból egyetlen egy ilyen "genetikai immunproblémás" áldozat sem volt. Úgy érted, hogy a rejtett genetikai probléma az 20 év fölött alakul ki? (A magyar átfertőzöttség is 60% körüli jelenleg.)

Komolyan azt hiszed, hogy a vakcinák 100%-ban hatásosak lesznek örökre minden korosztályban, (főleg úgy, hogy az elhunytak 90%-a bármikor meghalhatott volna egyébként is), és vállalsz erre garanciát? (Mert gondolom, a vakcinákban feltétel nélkül hiszel.)

Valószínűleg rosszul fogalmazok, mert nem vagyok orvos, csak összerakosgatom az infómorzsákat, amiket olvasok és látok.

Nevezzük bármilyen állapotnak, a lényeg, hogy valaki nem tudja, hogy az immunrendszere olyan-e, hogy a korona hatására napok alatt elpusztítja saját magát, és ez ugyan ritka, de előfordul (lásd a példámat). Akár a huszon-harcmins évesek között is, akik az "egész életemben erős, egészséges voltam" nyugalommal mennek be, és nem mennek haza. Nem ő az egyetlen, itthon sem.

Az, hogy a vakcina ez ellen véd-e, nem tudom szintúgy, csak reméljük, hogy igen.

"(Mert gondolom, a vakcinákban feltétel nélkül hiszel.)"

Amennyiben az orvosszakma és a hatóság azt mondja hogy hatásos és biztonságos, igen, beadatom és hiszek benne. Miért tennék másként? Én még az a generáció vagyok, aki tiszteli a tudományt és elfogadja azoknak a tekintélyét, akiknek az jár.

Tudom, hogy a sajtó - sok egyéb mellett - összefirkálta azt is, hogy a korona vakcinában nem szabad bízni. Engem ez annyira nem érdekel. A sajtónál authentikusabb az orvos, akitől majd megkérdezem hogy beadjam-e. A magyar sajtó összeokoskodta azt is, hogy napi ezer pozitívnál többet nem tud az ország felmutatni kapacitáshiányban, aztán ennek a hatszorosát is láttuk már. Szóval erről ennyit.

Tipikusan olyan helyzet van hogy mindenki vakcina, vírus, és hálózatkutató lett hirtelen, és mindenről megvan a véleménye - függően attól hogy milyen hulladékokat olvasott össze. Én az orvoszakmának hiszek, a többi az átpolitizált hablaty.

> Amennyiben az orvosszakma és a hatóság azt mondja hogy hatásos és biztonságos, igen, beadatom és hiszek benne.
> A sajtónál authentikusabb az orvos
> Én az orvoszakmának hiszek

Látszik, hogy még nem voltál komolyabban/hosszabban beteg, különben már kevésbé bíznál meg az orvosokban, mint a politikusokban és a médiában, pedig ezeknél nagyobb hazudozót nehezen lehet találni.

> Én még az a generáció vagyok, aki tiszteli a tudományt és elfogadja azoknak a tekintélyét, akiknek az jár.

Akiknek ez jár, vö.:

> Én az orvoszakmának hiszek, a többi az átpolitizált hablaty.

Mert az orvosokat nem mozgathatja politikai/saját érdek, ugye?

Mozgathatja. Átfogalmazhatjuk úgy is hogy a zavarosban halászva egyedül az orvosszakma akinek megérdemelt tekintélye van, a többi forrásnak meg nincs, mert vagy politikus, vagy újságíró, vagy random Hortváth Jenő az interneten aki véleményt oszt meg valamiről. Az orvosokat is lehet befolyásolni, biztosan, de jobbat nem tehetsz.

Lehet okoskodni meg összeolvasni a világ összes cikkét róla, nem tudod pótolni a tudáshiányt amit az orvossal szemben mutatsz fel.

Ugyanakkor természetesen ér gondolkodni, és ha nem akarsz oltani, nem fogsz ,semmi probléma. Ezek az én véleményem a témában.

Te abból az alapvetően téves feltételezésből indulsz ki, hogy az orvosok tudják, hogy mit beszélnek. Ezért mondtam, hogy nem lehetett dolgod túl sok orvossal, mert különben fel sem merülne ilyen benned. Természetesen a doktor gúgel és doktor wikipédija uraktól összemazsolázott tudásmorzsák nem állíthatóak pariba egy hozzáértő és jóindulatú orvos tudásával, csakhogy az orvosok többségét még távolról sem lehet hozzáértőnek és jóindulatúnak mondani, cinikusnak és pénzéhesnek viszont annál inkább.

FYI: A vakcinák hosszú tesztelési időszakát egyébként nem politikusok és újságírók találták ki tegnap, hanem még hozzáértő orvosok, évtizedekkel ezelőtt.

Azért érdekes, amiket írsz, mert az "orvosszakma" szerint a mai napig ténykérdés az is, hogy a valós covidfertőzöttek száma átlag 21,5-szörös szorzóval számítható ki, valamint az is a mai napig tartja magát, hogy a halálozási ráta 3-5%. Ezek alapján Magyarországon és Ausztriában is máig ~200000 (!) halottnak kellene lennie. Ettől függetlenül tőlem mindenki hihet bármiben, engem nem zavar, és az sem érdekel, hogy ebből harcot generáljak, mert semmilyen érdekem nincs benne. Azért elég bátor dolog az "orvosszakmát" (jelentsen az bármit is) komolyan venni ezek alapján (is) szerintem, de ez csak az én véleményem. ;)

Én csak szeretem ellenőrizni az infókat. :D

Azért azt nyugodtan feltételezhetjük, hogy többeknél is van orvos a családban... :) - így látjuk tisztán, mi is az irtózatos mennyiségű tanulással megszerzett tudásuk lényege.

Egy folyamatosan új adatokkal táplált, mesterséges intelligencia alapú diagnosztikai gépek, némiképp követő jellegű, utólagos ismeretbővülésekkel. Az alap-egyéniség "Makacs Keraban" jellege szerinti akadémikusi, "tévedhetetlenség-ragaszkodás" jellemzőkkel. (Piszkosul megkűzdenek érte és jó esetben amit tudnak, adekvátan alkalmazzák is.) - Hozzáteszem, az előírt protokollok a kezelésekhez maximálisan betartandó eljárások, mert ha nem akkor felellősségi kérdés lehet belőle.

A kialakult kezelési elveken meg nem túl rugalmasan változtathatnak. (Pl. naponta 100 beteget vesznek le a lélegeztetőkről, de ugyanúgy felteszik a következő százat is. Lassan 3/4-ed éve. Persze a világon ugyanúgy a többiek is ezt teszik, elfogadva a 40-50%-as veszteséget.)

Az az orvos, akiben így megbízhatsz, azt úgy hívják,h sebész. Az felvág, megműt, összerak, megcsavaroz, működni fog. Ehhez értenek. Ami ennél bonyolultabb, az csak feltételezés nekik is, és elég hamar elkezdenek pingvinezni, illetve ahányan vannak, annyi félét mondani. Ne legyen soha komolyabb bajod, mikor ezt megtapasztalod.

Robin Cook aki mielőtt regényíró lett maga is orvos volt ezt írta valahol:

A sebészek semmit se tudnak, és mindent megcsinálnak.
A belgyógyászok mindent tudnak, és nem csinálnak semmit.
A patológusok mindent tudnak, és minden meg is csinálnak, csak későn.
A pszichiáterek semmit se tudnak, és semmit se csinálnak.

"A magyar átfertőzöttség is 60% körüli jelenleg" - Olcsó lenne azt mondani hogy egyetértek. (esetleg bal-liberális gondolatokkal? :) - A lényeg az lenne, hogy mivel is???

- Komolyan ezt mire alapozod? - ( mert ugye, sokan esküszünk rá, hogy valami irtózatos "úthenger" a télen végigment rajtunk, - (ráadásul úgy, hogy szezonális ellen időben voltam pl. beoltva,) de kimutatható ellenanyagunk a (NEM GYORS teszt!) nincs. - (Nekem a Centrum LAB csinálta a véranalízist, állítólag 90% felett van az általuk használt reagens hatékonysága.)

Ugye a "mágikus" 60 % arra lenne érvényes, ha 6 millió embernek Magyarországon ma már lenne kimutatható CovID antitestje, legalább valamilyen mértékben. - Lehet, hogy az nem lesz az itt fertőző vírus 100 %-áig CovID specifikus, de a vakcina biztosan generál ellenanyagot, hiszen éppen erre készítik el.

Ne felejtsük el a majd 10 ezer tesztet, amelyek alanyait matematikai módszerekkel kiválasztva az egyetemek végeztek el nyáron, találtak 2 olyat akiben volt ellenanyag...)

Ha ez is olyan jol fog menni, mint az influenza oltas Mo-n, akkor elvesztunk. A hazidoki mondja, hogy most kaptak masodszor vakcinat a Soproni, Kapuvari jaras(kb 200ezer ember). Osszesen 250 darabot!!!

A gyerekorvos, jelenletunk elott konyorgott egy masik dokinak, hogy adjon 3dbot, mert van 3 sulyos gyerek, akit be kene oltani influenza ellen. Kaptak par darabot a 3ev alatti gyerekeknek szant influenza  oltasbol, a futar azt mondta, hogy vegyenek ki annyit amennyit gondolnak, mert ennyi van Sopronnak. Nem volt nagy az a lada.

Persze a propaganda szerint minden jo es tokeletes. Ez jutt eszembe, ami itt folyik: https://www.youtube.com/watch?v=AkLM7CJEeBg&list=PLycAkbe9XEryWK1rJTV_F1RjK9EJNooC6

Kerdes, hogy mi fog tortenni, ha az egesz EU-ban Covid vakcina hiany lesz? :)

Es mi fog tortenni, ha az EU nem akarja engedelyezni a kinai es az orosz vakcinat?

Es lesz-e "Orbannak golyoja ennek ellenere orosz es kinai vakcinat is beszerezni", hogy nekunk azert legyen eleg?

Egyvalamiben vagyok csak biztos: ha "lesz golyoja beszerezni", akkor is mindenkinek csak a szaja fog jarni, valos nemzetkozi jogi kovetkezmenye nem lesz. Nem lesz pofaja senkinek elvinni a birosagig, egy olyan allitast, ami azzal all szemben, hogy "allampolgarok embereleteit mentette". De meg ha kene is ezert az orszagnak valami karteritest fizetnie (<0.1% esely), az is olcsobb, mint a vakcinahiany miatt letrejott gazdasagi kar. :)

Influenzaoltasbol is azert lett hiany, mert a nyugatiak nagy resze akkora birka, hogy a media elso szavara beadatta az 50%-os influenzaoltast. Ugyanez lesz a moderna, pfizer, oxford, astrazeneca, stb. vakcinak sorsa. Aki idoben akar hozzajutni, annak csak a Sinovac-hoz es a Sputnik 2-hoz lesz eselye, mert az EU lakossaganak nagy resze sulyosan eloiteletes (rasszista) mindennel kapcsolatban, ami orosz vagy kinai, mert ezt tanultak a mediatol.

Azért nem kell túlkombinálni a dolgot. A vakcinák engedélyeztetése tagállami hatáskör, és mivel egy jó ideig minden oltóanyag le van foglalva (azaz hiány lesz majd a korona vakcinákból is) ezért különösebben gazdasági érdekeket sem fog sérteni, hogy ha Magyarországon az orosz vagy kínai oltásokat is használják majd. Ugye a nyugatiakból se lesz elég, és az is mind el fog fogyni. Szóval szerintem nem fognak ebbe beleszólni az EUból.

Csaba

Ja.

Csak "ideologiai" belepofazas varhato, komoly nem. A Fideszkormany mutogathat par turboliberalis politikusra, hogy "Brusszelbol megint meg akarjak mondani", mikozben amugy az EU Parlament tobbseget sem erdekli a gyakorlatban, hogy mi igy oldottuk meg, es kozben megoldasunk az lesz. Win-win. :)

Ertem en. De sajnos nem eleg a hup tobbseget meggyozni arrol, hogy a szabadsagjogok fontosabbak nehany artatlan elet virus miatti kimulasanal. Hanem epp Europa 600 millios lakossagaban kene tobbsegi velemennye tenni ezt, vagy legalabb ujsagirok felet "meggyozni". :) Amig ez nincs, abbol tudunk kiindulni, ahogy ok most gondoljak. :(

Sosem szabad megalkudni. Pont azért lehet ezt az őrültséget keresztülvinni, mert sokan megalkusznak. Aki másképp gondolja inkább hallgat.

Akik a hülyeséget tolják pontosan tudják, hogy mennyire fontos eszköz a gyakori ismétlés: ezért kell minden órában hírblokknak lenni, ráadásul egyszerre. Hogy ne tudja elkapcsolni se! Az ártatlan usernek beégjen a fejébe amivel éppen lúgozzák. Ezt a módszert is át kell venni! Igen, kicsiben is fontos, még itt a hupon is.

Ha az ellenséged premisszáiból indulsz ki, akkor sosem juthatsz el az igazságig, ha pedig önként lemondasz az igazság kereséséről, onnantól kezdve megszólalni is felesleges.

Ezzel nincs semmi baj, csak akkor ezt kell mondani, nem azt, amit tol a propaganda.

Miert nem tudnak itthon legyartani ezt az influenza oltast?

Ha egy influenza oltas hianyt sem tudnak normalisan megoldani, akkor majd a Covid oltas menni fog...

Lehet ezt normalisan is kommunikalni es a kiosztast megszervezni, de messze nem igy.

A kommunikáció sajnos soha nem ment normálisan a Fidesznek.

Ami a gyártást illeti, magyarországon is van gyártás, legalább egy cégnél (Fluart). A probléma az az, hogy a vakcina előállítása 12-18 hónapig tart, ezért ennyivel előre be kell ütemezni hogy mennyit gyártanak. Viszont most ősszel a korona miatt annyira megnőtt az igény, hogy a szokásos mennyiség néhány hét alatt elfogyott, és még ha azonnal nekiálltak volna egy új batch-nek, akkor a jövő évi szezonra lesz az csak kész.

Csaba

Gondolom a kereslet felkorbácsolására jó a mesterségesen csinált hiány és utána erről való cikkezgetés. Amúgy tényleg vicces - bele se gondoltam akkor - hogy ha valóban 12-18 hónap előállítani, akkor pontosan lehetett tudni, hogy nem lesz elegendő mindenkinek, de azért a magasrangú főfasz (nem emlékszem a nevére) bemondta, hogy mindenki oltassa be magát. LOÁL!

Bloomberg

Azok egyre nagyobb marhasagokat hordanak ossze.

A tavaly ev vegeig bejelentett variansokra mindenki oltva lesz iden, aki oltast akar kapni, es akinek indokolja a klimaja (ahol surun van 5 es 18 C kozti homerseklet, amiben az R0 is joval magasabb, mint pl. nyaron). A bloombergnel nem ez az elso eset, hogy nem tudnak szamolni.

Izrael viszont ugyes volt.