Mi lenne szerinted ha 2022-ben a jelenlegi kormánypárt elveszítené a választásokat?

Fórumok

Írd le pocskondiázás nélkül hogy szerinted ki lenne a miniszterelnök és milyen intézkedések lennének? Mit törölnek el és mi lesz új?

Hozzászólások

Megszorítások. Vagyonosodási vizsgálatok. Káosz. Mert nincs egy nagy ellenzéki párt, hanem amolyan szedett-vedett.

Vakok között a félszemű a király.

 

Miközben Közép-Európa átlagban 4-5%-os növekedést produkált, Magyarország 1%-on pörgött Gyurcsány alatt.

 

Én a félszemű kormánnyal jobban kibékülök, mint a vakokkal. Mindenesetre ha lenne 2 szemű formáció is, azonnal váltanék.

 

Meglátjuk, meddig jut Karácsony Gergely Budapesten. Projekteket le tud állítani, de a kérdés, hogy a leállításon kívül mást csinálni fog-e?

ez jó. igen. a fidesz nem tökéletes. lehet poltpéterezni, bár a poltpéterezők 99.99 %ának kurvára semmi tapasztalata poltpéterrel, meg a többi rimánkodással, de azért rimánkodnak, hogy oktatásegszségügy. ott is a hülyegyereket, hülyeszülöt orbára fogják... nem tökéletes tehát, de még mindig a legjobb mindközül. így arra kell szavazni. az megvan hogy nem hörögnek véreset a gazdasággal kapcsolatban? néhanéha mikor az index felhoz valami témát, akkor azn rugóznak, de egyébként semmi... ha lesz jobb, majd arra szavazunk. végig kell menni pl a 4es főúton. gyurcsányék összesen nem építettek annyi hidat, meg utat, mint a 4esen lett az elmult két évben.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

De hát hidat meg utat úgy is tudnának építeni, ha a legnagyobb tolvajokat börtönbe vágnák közülük, sőt, talán akkor talán még olcsóbban is :)

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

rossz oldalról fogod meg a dolgokat. Elsősorban nem a politikusokat kell lecserélni, hanem a választókat :) 

Persze nem szó szerint de komoly változásokra van szükség, hogy tudatosítság, mennyi joguk van, és használják is azt a politikusok ellenőrzésére. Ezért jó, hogy vannak civilek, akik elindultak ebbe az irányba, de még mindig túl sok az az ember, aki sír, hogy milyen rossz, de legyint a lopásokra, hogy ez így oké, mert azért valami jót is csinálnak (ami kb. olyan, mintha a kőműves, aki hazavitte a téglát, és neked felhúzta volna sárból a házad a kritikánál arra mutogatna, hogy de nézd meg, ez a két belső fal teljesen egyenes, meg igazi tégálából van... legalább), meg tényleg elhiszik, hogy nekik jó, ha eltitkolnak előle dolgokat.

Szóval amíg a választók passzívak, teljesen mindegy ki van kormányon, ugyanúgy lopnak, csak talán mással szúrják ki a választóik szemét.

Ha te alkalmazottakat keresel és nem bízol bennül, nem az a lényeg, hogy azt válaszd, aki talán a legkevesebbet viszi el, vagy pont abból ami neked fontos, hanem ellenőrzöd őket, hogy ne tudjanak lopni.

Ahogy Kryl mondta: "a politikusoknak nem hiszünk, a politikusokat ellenőrizzük"

Amíg ezt nem tudatosítjuk, teljesen mindegy ki van kormányon.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Csak a lényeg. Szeretnél rá érdemben reagálni, vagy engedjük is itt el? Vagy esetleg összefoglaljam tömören a 20 sorodat? Parancsolj:

Tök mindegy ki van kormányon, úgyis korrupt. Viszont ha tök mindegy, akkor azt választom, amelyik az én vérem a legkevésbé szívja. Természetesen nyitott szemmel járok és várom olyan komoly erő felbukkanását, amelyik tisztakezű és engem sem néz madárnak. Azonnal arra fogok szavazni.

trey @ gépház

most leszek közellenség, hogy beleegyezem a lopásba, de...

hagy kell élni a népet. ha engem hagynak élni, látom, hogy lassan épül az ország, akkor őszintén szolva leszarom a lőrincet, meg mit lopnak. én is hagyom élni. amugy nem mondom hogy minden makulátlan, de pl oktober ota nemigen dőltek ki csontvázak.. naszoval miért nem tesznek büntető feljelentést, és bizonyitják hogy el minden lopva...

de ha úgy lopnak, hogy közben bucira vagyok szopatva, azokat támogatják akik nem érdemlik meg, lefeküdnek külföldi nagytőkének, akkor valahogy egyenlőtlen a dolog. mert kb ez lenne, ez látszik.. europai egyesült államok, stb...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

"most leszek közellenség, hogy beleegyezem a lopásba, de..."

A többség beleegyezik, nem vagy ezzel egyedül, a kultúránk része, ezért nehéz változtatni rajta... Lőrinc csak ugyanazt csinálja, amit az emberek kicsiben, sokan még fel is néznek rá, hogy de ügyes, mennyit összelopott...

Tényleg hosszabb távon kell gondolkodni, hogy az ember ezen változtatni akarjon egyáltalán (és még így is kérdéses, hogy lehet-e)....

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

sokan még fel is néznek rá, hogy de ügyes, mennyit összelopott

Sokkal jobban szeretnénk felnézni Gerhard, Francra, Mathiasra, akiknek eladták az országot az előző garnitúrák, akik az itt termelt profitot kitalicskázták az országból.

trey @ gépház

Ezer ilyen eset van: https://444.hu/2020/01/08/nem-titkolhatja-tovabb-a-gyali-onkormanyzat-m… de itt sem azért lendültek bele a lakosok, mert valami túl van árazva, és az nem jó, mert igazából valahol az is az ő pénzük... az kellett, hogy sötét legyen az utcákon éjjel, ami van annyira zavaró, hogy felvonták a szemölödüket... ebből a csak az zavar, ami a szemem előtt van attitűdből kellene kicsit továbblépni, és akkor is utánanézni a dolgoknak, ha a túlárazott lámpák szépen világítanak.

De vannak pozitív változások is szerencsére :) (nem véletlenül támadja a kormány az olyan szervezeteket, mint a Transparency International)
 

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Amről én tudok, az az, hogy a helyi civilek csináltak hivatalos méréseket (a Világítástechnikai Társaságot felkérve), aminek az lett az eredménye, hogy a megvilágítás nem megfelelő, bővebben: https://www.facebook.com/notes/eleven-gyál/elég-e-minden-második-oszlop…

Nem hiszem, hogy EU normák miatt ilyen, tekintve, hogy rengeteg olyan város van Magyarországon, ahol meg jó a közvilágítás.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Minden ami civil, jó. Minden, ami civil, hiteles. Minden, ami civil, pártfüggetlen. Minden, ami civil, szupiszupi.

Kivéve, ami álcivil. Úgy használjátok ezt a civil szót, mintha az garancia lenne bármire is.

Az általad hivatkozott FB oldalról (kiemelések tőlem):

Eleven Gyál közössége !!!! Gyál nagyon szépen fejlődik ,nem nagyon kellene a kákán is csomót keresni !!! Az RTL nem gondolatolvasó, egyértelmű ,hogy ÖNÖK értesitették az RTL teleleviziót,és miért tagadják ezt le !!!Ez nem becsületes dolog. Jön a választás nyilván azért próbálkoznak.Ez nagyon átlátszó !!!

Válasz:

Eleven Gyál Bár még mindig nem kérdezett, szívesen elárulom hogy jutott el Gyálra az RTL-klub. Nincsenek titkok. A tavaszi járdafestős figyelemfelhívó akciónk során együttműködtünk a Kétfarkú Kutya Párttal, elsősorban kreatív támogatást kaptunk tőlük, lévén ők nagy tapasztalattal rendelkeznek hasonló akciók terén. Hangsúlyozom, az MKKP-vel sem állunk ezen túlmutató kapcsolatban, mint ahogy más párttal sem. Az RTL-klub velük forgatott és rajtuk kersztül jutottak el közösségünkhöz. Olyan civil szervezeteket kerestek, akik helyi ügyekért állnak ki és ebben az MKKP segítségét vették igénybe. Ennyi a titok.( Kata)

:D :D :D :D

Világítástechnikai Társaságot

Hogy mit? :D

trey @ gépház

Pedig a fénymérési jegyzőkönyvön volt a hangsúly, de azt gondolom nem vetted észre. mert túl kis betűkkel írták a lap alján :) 

 

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

állítolag nem akármilyen lámpákat tehettek fel. csak amit az EU elfogadott.

Mármint megfelel az EU-s szabványoknak, CE jelölés, stb? Az EU-ban csak ilyen termék forgalmazható, tehát ez nyilván igaz.

Olyan szempontból viszont terelés ezt idekeverni, hogy itt a mini szterelnök vejének a cégére lettek kiírva a pályázatok, csak aztán annyira kilógott a lóláb, hogy inkább be se adták az EU-nak a támogatási igényt, hanem inkább az adónkból lett kifizetve, hogy az OLAF ne vizsgálhassa a dolgot...

Pedig szerintem pont október óta engedik dőlni a csontvázakat.

Simonka, Boldog, Tiborc, az a győri hülyegyerek, a Borkai aki azt gondolta ha le tud nyomni tíz fekvőtámasz már ő lesz a BUX farkasa, a Microsoft botrány amibe még Orbánra is rávalottak. A budapesti MSZP-FIDESZ parkolási kartell.

Aztán jön a Lázár hogy zavar van a NER-ben és a valóság érzékeléssel, meg a Navracsics hogy ő egy évet ad a FIDESZ-nek.

Persze meglátjuk majd hogy Polt Péter keze alatt mennyire fog égni a munka és gazdája engedi-e hogy sittre vágjanak valakit.

Sic itur ad astra!

Úgy érted, hogy nekem mindegy, hogy a bérem 15%-át vagy 36%-át karmolják le?

Valójában az ún. "bruttó béred" a legnagyobb hazugság ever. Ami számít, az a cég bérköltsége és a nettó fizud. Netes kalkulátorral számoltam egy bruttó 300 ezres fizut 2010-re és 2020-ra mindenféle kedvezmény nélkül (nincs gyerek, fogyaték, stb.).

2010: 185.500 nettó, 385.500 bérköltség, 48% a dolgozónak, 56% az államnak

2020: 199.500 nettó, 357.000 bérköltség, 56% a dolgozónak, 44% az államnak

Nyilván javulás, elismerem, persze. (És valójában a +2% áfa, a biztosítási adó, és az egyéb közvetett adók miatt nyilván ma több megy az államhoz az 56%-ból, mint 10 éve a 48%-ból, de ezt most hagyjuk is.)

De a 15% vs. 36% még ha igaz is, akkor is kamu. (Illetve a 36% nettó kamu.)

Kutyát a macskával hasonlítod össze, 2007-tel kellene összehasonlítanod a bérköltséget: Gyurcsány Ferenc áldásos tevékenységével. A 2010-es adó Oszkó Péter alatt alakult ki, aki belátta, hogy hiába növeli tovább az adókat, csökken a bevétel. Gyurcsány Ferenc konkrétan elérte a negatív adó görbét. A 2010-es állapot Oszkó adócsökkentésének eredménye, amivel képes volt a gazdaságot kimozdítani a holtpontról. Számomra a Bajnai Gordon - Oszkó Péter páros inkább pozitív, bár a baloldalért nem rajongok túlságosan.  Az 1 millió új munkahelyet a jelen kormány egész szépen megközelítette, ezért sikerült adót csökkenteni.

 

ÁFÁ-t mindenki fizeti, SZJA-t meg az a néhány balek fizette 2010-ben, aki bevallotta a jövedelmét. Ha kiadsz 10 lakást bérbe, akkor SZJA például nincs, a bevételed meg simán döngeti az 1 millió nettót. Az SZJA-nál kevés igazságtalanabb adó volt. 

A 36%-meg nettó hazugság, mert Gyurcsány +4%-os "szolidaritási kibasz" adójával volt az 40% is, csak nem merték leírni, mert rosszul nézett ki a papíron.

808 ezer új munkahely lett, 117 ezer fő külföldi telephellyel dolgozik, 100.000 közfoglalkoztatott van.

 

https://piacesprofit.hu/gazdasag/ebbe-bele-fog-torni-az-orban-kormany-bicskaja/3/

 

Az új munkahelyek növekménye 683 ezer. Gondolj bele, ezt egy 10 milliós országban csinálta! Lehet mondani, hogy lám, nem teljesítette az igéretét, de amit teljesített, arra nem volt képes előtte senki. Sem Antall József, sem Horn Gyula, sem Medgyessy Péter, sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem volt képes érdemben növelni a foglalkoztatottságot.

Állítólag sok tanárt és irodistát is közfoglalkoztatnak tanárként, irodistaként. Nem közfoglalkoztatnak tanárokat, irodistákat tanárként, irodistaként? Vagy a tanárok, irodisták tevékenysége nem munka? Vagy bár a tanárok, irodisták tevékenysége munka, mégsem tekinthető a közfoglalkoztatásuk munkahelynek?

:)

Vagy bár a tanárok, irodisták tevékenysége munka, mégsem tekinthető a közfoglalkoztatásuk munkahelynek?

De. De miért közfoglalkoztatott? Miért nem kap érte rendes bért? Hogy jön létre egy tanári közfoglalkoztatási hely? Nem születik csak úgy, ahhoz egy létező tanári helynek meg kellett szűnnie.

Vagy mibe kötöttél bele?

Már bocsánat, de hogy jött létre (már szerencsére megszűnt) a kulturális közfoglalkoztatás munkahelye? Hát úgy, hogy rendes munkahely helyett, sokszor ténylegesen úgy, hogy a rendes munkahelyet megszüntették, aztán csináltak a helyére közmunkát. Ez egy klasszikus megoldás volt könyvtárakban, múzeumokban. 

Utánanéztem, tanárt egyébként nem lehet(ett) közfoglalkoztatásban alkalmazni.

A közfoglalkoztatást szerintem munkahelynek kell tekinteni. A kormány nem 1 millió versenyszféra munkahelyet ígért.

 

Munkát végez, ezért pénzt kap. A legjobb lenne, ha a versenyszférában helyezkedne el, de a közfoglalkoztatás segíthet abban, hogy benn tartsa őket a munkaerőpiacon.

 

A leépült emberekkel a kormány nem tudott mit kezdeni:

- az oktatásnak kellene kevesebb hülyét kibocsájtani

- a nyugdíjazást komolyan szigorítani (55 éves korban nyugdíjaztak embereket a szocialista kormányok)

- amennyire lehet, a gyermeknevelő nők elhelyezkedését segíteni

 

Ha valaki 10+ évet töltött alkoholistaként, abból valószínűleg a közmunka sem tud embert faragni. Ők meghalnak, csak annyit lehet tenni, hogy ez a réteg ne termelje újra magát.

Szerintem pedig nem. Munkahely: munkaviszony, munkavállaló, munka törvénykönyve, minimálbér, stb. A közfoglalkoztatás ezekből semmi se vonatkozik, az nagyon más kávéház. Ha a közfoglalkoztatást munkahelynek számoljuk, akkor akár a nappalis egyetemistákat is számolhatjuk oda, mert kb. annyi köze van annak is a munkahelynek, mint a közmunkának (remélhetőleg X idő múlva el fog tudni helyezkedni a munkaerőpiacon).

Tökmindegy. Dolgoznak. Pénzért. Legálisan. akkor munkahely.  minimálbért Kozmunkahely. vagy ha többet akar menjen a versenyszféraba. Ezt büntetlenül otthathatja. Ugye fleto azt mondta hogy legyen mindenkinek diplomája. Hát lett. Ontották a szellemi segédmunkásokat. Vannak ezek közül is közmunkások.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

A közmunka akkor munkahely, ha megadják érte legalább a minimálbért, valamint akkor, ha a közmunkást megilletik azok a jogok (szabadság, felmondási idő, stb), ami a munkahelyen jár. Amíg ez nem adott, addig nem rendes munkahely.

Olvasd el még egyszer amire válaszolni szeretnél és ne beszélj hülyeséget.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

1992. évi XXXIII. törvény

a közalkalmazottak jogállásáról

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99200033.TV

2. §

(3) A közalkalmazotti jogviszonyra a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) szabályait az e törvényben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

A Közalkalmazotti Törvény és a Munka Törvénykönyve vonatkozik rájuk. A Közalkalmazotti Törvény felülír pár szabályt ami a Munka Törvénykönyvében például rád és rám is vonatkozik, de egy közalkalmazottra nem.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Nem. A munkahely az a hely, ahol munkát végeznek. Ha megadnák a minimálbért, semmi motiváció nem lenne abban, hogy valaki a versenyszférában, vagy akár a közszférában helyezkedjen el. Akkor aki csak teheti, és nem elég képzett vagy motivált, közfoglalkoztatott akarna lenni. A közfoglalkoztatásnak nem az a szerepe, hogy az MT szerinti feltételekkel biztosítson munkát, hanem az, hogy a válság kapcsán munkanélkülivé vált emberek mentálisan ne essenek szét, mert ez egy ördögi kör, a kapitalizmus kegyetlen. Ha ugyanis valakinek sokáig nincs munkahelye, nem tudja fizetni a számláit, nem tud tisztálkodni, mosni, hol lakni, normálisan étkezni, akkor sem fog munkát találni, ha egyébként alkalmas volna a feladat elvégzésére, mert csak ápolatlanul, betegen, büdösen tudna állásinterjúra menni.

A közösségnek van megtartó ereje. Az egyén nem érzi feleslegesnek, mellőzöttnek magát, mert értelmes munkát végez, még akkor is, ha annak hatékonysága vitatható. Fennmarad a másokkal történő kommunikáció, nem amortizálódnak a szociális képességek. A nagyon szerény bér egy nagyon szerény megélhetést lehetővé tesz, vagy ha nem, akkor is csak keveset kell rokonoktól kérni.

Ez a közfoglalkoztatás célja, mert ha nem lenne, sokkal több emberi élet tört volna derékba, akik már sohasem kerültek volna vissza az elsődleges munkaerőpiacra. Ők ugyanúgy terhelnék a szociális ellátórendszert, csak tönkremenne az életük, alkoholista lenne jelentős részük, feladnák.

Szerintem a közfoglalkoztatás nagyon jó ötlet volt, a kivitelezése már kevésbé, ott voltak hibák.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt csak te állítod, majd úgy magyarázod, mintha én mondtam volna. Én kezdettől fogva azt mondom, hogy a közfoglalkoztatott munkahelyen munkát végez, csak rá nem az MT szabályai vonatkoznak. Ahogy írtam, egyébként a közalkalmazottakra és köztisztviselőkre sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tévedsz. Én állítok valamit, nem úgy, mintha te mondtad volna. Az a munkahely, amire a munka törvénykönyve érvényes. A közmunka esetében az MT (pl. minimálbér esetén) nem érvényes, ergo nem lehet hozzászámítani a munkahelyek számához. Ez az én állításom, nem a tied. Ha nem tetszik, cáfold meg. Tényekkel, érvekkel.

Az a munkahely, amire a munka törvénykönyve érvényes.

Értem, hogy ezt gondolod a munkáról, de szerintem a munka egy meghatározott cél érdekében végzett tevékenységek összessége. Ezt meg én gondolom róla, s ennek semmi köze az MT-hez. Az is munka, amikor valaki otthon elmosogat. A munkahely meg az a helyszín, ahol a munkát végzik. Az MT-hez kötni azért is hülyeség, mert mindjárt kiderül, hogy mi magyarok olyan beképzeltek vagyunk, hogy munkát csak Magyarországon végeznek. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még egyszer: miért is kellene közfoglalkoztatásban minimálbért keresni? Akkor mi motiválná a közfoglalkoztatottat arra, hogy az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjen el? A közfoglalkoztatás egy speciális foglalkoztatási forma, mindenképpen ideiglenes, s a célja az, hogy a közfoglalkoztatott mentálisan ne hulljon szét, és valami minimális bevétele legyen, amíg munkát talál. Tehát nem egy állandósult, határozatlan idejű jogviszony.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugyanazt hajtogatod, csak érvet nem teszel mögé. Egyébként a létminimum és a minimálbér nem azonos összegek. Mondom, ha a közfoglalkoztatott minimálbért kapna, neki akár élete végéig megfelelne a közfoglalkoztatotti lét, de érdemes tudni, állami dotációval kapja azt a pénzt, mert a munkája valós értéke nem fedezi a minimálbért. Nem az a cél, hogy több millió közfoglalkoztatott országa legyünk, hanem az, hogy ne morzsolódjanak le emberek úgy, hogy esélyük se legyen visszakapaszkodni, munkát találni, életben maradni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csakhogy volt olyan, hogy kulturális közfoglalkoztatás, ahol több esetben leépítettek egy alkalmazottat, majd visszavették közfoglalkoztatásban ugyanarra a munkára, sőt piaci vállalkozás, munkaerőkölcsönző is felvehet(ett) közfoglalkoztatottat, ahelyett, hogy rendes, MT szerinti munkavállalót alkalmazott volna. Ez hogy fér össze a fenti céllal? Hogy találjon munkát, ha elveszik előle a közfoglalkoztatottak a munkahelyet? Hogyan lehet versenyképes a munkaerőpiacon az a vállalkozás, amelynek versenyeznie kell azokkal, akik olcsóbban és kényelmesebben szerezhetnek „rabszolgát”? Hát nem az lesz a célja mindenkinek, hogy rendes munkaerő helyett megoldja „okosba”?

Ez már valóban a joggal való visszaélés, de a törvényalkotónak nem ez volt a szándéka. Most akkor beszélhetnénk azokról a vállalkozókról, akik nem adják ki a szabadságokat, legfeljebb azok egy részét, persze aláíratják a munkavállalóval, mintha szabadságon lettek volna, meg beszélhetünk a zsebbe, borítékban kapott munkabérekről, amellyel mindig a munkavállaló jár rosszul, de ha kiáll a jogai mellett, még munkája sem lesz. Az általad említett problémára szorosabb munkaügyi felügyelet, ellenőrzések a megoldás, a csalás nem feltétlen a jog hibája. Nyilván, ha a jogalkotónak van ötlete, hogyan tudja minimalizálni a csalásokat, akkor úgy kell megalkotni a törvényt. Az online pénztárgép szerintem jó ötlet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

de a törvényalkotónak nem ez volt a szándéka

Mégis, mi lehetett a törvényalkotó szándéka azzal, hogy piaci vállalkozás igényelhessen közmunkást? (Mészáros & Co. „megsegítésén” kívül.)

Az általad említett problémára szorosabb munkaügyi felügyelet, ellenőrzések a megoldás

Nem, ez az általad felhozott problémákra megoldás.

Arra, hogy egy törvény egyáltalán lehetőséget biztosított arra, hogy specifikus tudást igénylő pozícióra közmunkást lehessen felvenni, azon csak a törvényhozó segíthet. Főleg, hogy a kulturális közmunkásokat önkormányzati és állami tulajdonú cégek (pl. könyvtárak, múzeumok) alkalmazták, vagyis a tulajdonosnak saját magát kellett volna elhajtania a vérbe.

Az online pénztárgép szerintem jó ötlet.

Mint ahogy a közmunka sem ördögtől való. Csak valahogy a jogalkotás a pénztárgépeknél is részben valamiért a haveri körre lett kitalálva.

Van olyan a törvényben, hogy a Fidesz tagság mentesít az online pénztárgép használata alól? :) Amit a múzeumokról, könyvtárakról írsz, az jogos. Kisvállalkozók versenyképességének javítása céljából esetleg megengedném, de csak korlátozott, mondjuk fél éves időtartamra. Az valóban nonszensz, hogy állami cég kirúgja, majd visszaközfoglalkoztatja az egykori alkalmazottját.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugyan nem szép dolog, és keményen vissza lehet élni vele, de rendben van. Viszont ez esetben ne számolják a közfoglalkoztatást a munkahelyek közé. Továbbá különítsék el a közfoglalkoztatást végző cégeket a normál munkahelyet adóktól, hogy ne lehessen közfoglalkoztatásban végeztetni olyan tevékenységet, ami egyébként normál munkahely kéne legyen. Lásd az elküldött és közfoglalkoztatásban foglakoztatott emberek esetét.

Ha van olyan munka, amely értéke nem éri el a minimálbért, akkor a minimálbér van rosszul megállapítva. (Elég rápillantani a közalkalmazotti bértáblára.)

A közmunkát időben kellene maximálni, nem csak a foglalkoztatottra, hanem a foglalkoztatóra vonatkozóan is. Az is egy anomália, hogy ha nekem kell valakit megfizetnem, hogy takarítson az üzletem előtt, azért teljes bért kell fizetnem, míg a polgármesteri hivatal előtt elég a közmunkabér…

Vannak országok ahol nincs is hivatalos minimálbér pl Németország . Teljesen jól elvannak. Közmunkát azt arra találták ki, hogy ne segélyt fizessenek az embereknek, hanem ha valaki akar dolgozni  pénzért legyen hol  és ne haljon éhen amikor a magán gazdaság  nem tudja felszívni az embereket.

Kicsit torzítod a valóságot. Közmunka nem tudta felszívni az összes embert mindig volt egy limit. A közmunkások egy részét felszívta a gazdaság egy része meg csak kihullik egy zsákfaluban nem jelent meg a munkahely meg nem lett jobb a közlekedés, hogy eljusson a dolgozni oda ahol felvennék. A képzések se hiszem hogy sok képességet/készséget fejlesztettek volna, azaz akit most felvettek ő lesz az első akit majd leépítenek ha nem megy olyan jól a szekér. 

Ugyanezt mondták a segélyre is, ami szintén kevesebb, mint a minimálbér. Mellesleg szerintem mindenkinek érdeke olyan állást találni, ahol többet keres, mint az aktuális pénze (na jó, van olyan szint, ahol már nem annyira lényeges), tehát a közalkalmazottnak is érdeke lehet jobb állást találni.

Az pedig, hogy ki mennyit termel, nagyon sok esetben nem tőle függ, hanem a munkáltatójától/főnökétől/munkaszervezőjétől. Akkor vonják meg tőlük a pluszpénzt :)

Nem ilyen egyszerű.

Közmunka helyben van. Esetleg délben pont a házad/putrid előtt sepregetsz hazaugrasz megebédelsz megrakod az asszony vagy a nevelt lányod. Az mész seperni tovább. Ehelyett elmész 2 órát utazol oda 2 vissza majd keresed a kétszeresét, ja hogy ebből fizetted az úti költséget hát így jártál. Ja mivel ha nem is okosak azért számolni tudnak te jártál így mert marad inkább közmunkás. Írtak olyan esetről hogy 4 közmunkás elment volna szalagmunkásnak pont azt nem vették fel akinek autója volt így a többi sem tudott bejárni. 

Ajánlom beszélgess a társadalom alján lévő munkásokkal. Lesz olyan hogy nem fizet a főnök, 4 órára jelent be dolgoz tizenkettőt, stb a közmunka ilyen szempontból biztonságos fizetnek és nem igazán hajtják ki belőlük a szart is. 

Egyik érved sem megfelelő indok arra, hogy miért nem kapják meg a minimálbért. A helyben van nem érv, mert ezzel az erővel a home-office is helyben van, gondolom nem felelne meg, hogy kevesebbet kapj home-office esetén mert nem kell utaznod.

Az meg, hogy egy aljas főnök visszaél a helyzetével, teljesen irreleváns.

És te?

Én erre a részre reagáltam. "Mellesleg szerintem mindenkinek érdeke olyan állást találni, ahol többet keres, mint az aktuális pénze" te meg el akarod vinni másfelé.

Gondolom ha neked ígérnek 2% többet 3x annyi munkáért, 4x messzebb azonnal ugrasz. De nem mindenki ilyen.

Igen, ezt a mérőszámot a GDP százalékában említik, ugyanis az USA gazdaságának a magyar adósság statisztikai hiba, zaj, számábrázolási pontatlanság lenne legfeljebb, de ugyanaz a pénz a káposztásmegyeri Kovács családnak vélhetően a felfoghatatlan és lehetetlen. Ezért.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt szeretted volna írni, hogy van olyan mérőszám, ami nem az adósság abszolút nagyságát méri, ezt az eladósodottság mértékének hívják. Az adósság nagyságának pedig az adósság abszolút értékét. Tehát az adósság nótt, az eladósodottság mértéke nem.

Szívesen.

Örülök, hogy szavakon lovagolsz. Magam is említettem, hogy nem mindegy, hogy nominálisan, abszolút nagyságban méred, vagy GDP-hez relatív. Sőt, ha abszolút, az árfolyamváltozások miatt az sem mindegy, hogy euróban, dollárban, forintban, esetleg argentin pesoban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem vagyok egy nagy Gyurcsány fan, de hazudni sem kellene róla. Hivatali ideje alatt rendre 5, 4,5, 4, 0,5, 1 és -6,5%-os volt az év/év alapon figyelt GDP növekedés. Ez bőven több mint amit állítasz, illetve nyugodtan kijelenthető, hogy Orbán sem hozott változást. Vele szintén a legrosszabbul teljesítők vagyunk a térségben. Két jó évünk volt, '13 és '14, de azon kívül nullák vagyunk a térséghez képest, és még ezzel a két évvel együtt is talán Szlovénia van mögöttünk növekedést illetően, de hát ők már rég elhúztak mellettünk, ami azt is jelenti, hogy magasabb bázisról van szó náluk, ergo ha a növekedés mértéke hasonló a miénkhez vagy kicsivel alacsonyabb is, akkor is többet jelent. Szóval csöbörből vödörbe került az ország ezzel a két csodálatos lúzerrel...

Az igazság sokkal fájóbb.

Kép: https://www.focus-economics.com/data/charts_summary/Hungary-GDP.gif

 

Számold ki, hogy 2002-2010 között mennyi volt a teljes magyar GDP növekedés és hasonlítsd össze a környező államokéval. Amit növekedett Magyarország 2002-2006 között, azt a 2008-as válság kb. lenullázta. Elment 8 év, amikor a magyar gazdaság 1 számjegyű növekedést produkált, miközben Kelet-Európa ugyanezen időszak alatt 25-30%-ot nőtt.

 

Egy cikk a történtekről: Mao társaságában tűnt fel Gyurcsány

https://index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/

 

GYURCSÁNY FERENC, AKI KORMÁNYZÁSA ALATT ÁTLAGOSAN NAGYJÁBÓL 1-1,5 SZÁZALÉKKAL RONTOTTA A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉST ÉVENTE,

 BEKERÜLT A VILÁG LEGROSSZABB VEZETŐI KÖZÉ.

Nem kell semmit számolni, hiszen ezek fent vannak a neten :) Amúgy te Gyurcsány éráról beszéltél a kommentedben, az pedig 2004-2009, nem pedig 2002-2010. Ha a teljes szoci időszakot hasonlítjuk össze (most már ezt látom a kommentedben), akkor ezt tekintve még jobb is a helyzetük szerencsétleneknek, hiszen 2002-2004 és 2009-2010 között jobban teljesített a gazdaság nagy átlagban, mint szigorúan csak a Gyurcsány időszakot figyelve. De ismétlem: ha Gyurcsányt vaknak tekintjük, akkor Orbán is az. Semmiképpen sem félszemű.

Meg amúgy nem érdemes leragadni az összegzett, csupán egy ország (és nem a benne élőkre lebontott!) teljesítményt mérő GDP százalékoknál, hiszen azt nem tudják az emberek megenni, nem tudjuk, hogy ebből a GDP növekedésből mennyi hasznosult az emberek jólétét illetően. Érdemes továbbmenni, és legalább vásárlóerő paritást nézni a GDP-nél, illetve nem országra, hanem állampolgárokra lebontva nézni mindezt, vagyis egy olyan mutatót (GDP per capita, PPP-alapon), amibe immáron emberekre lebontva megjelenik az is, hogy a pénzéből mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni az adott évben: https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?end=2018&locations=HU-SI-SK-CZ-RO-AT-PL&name_desc=true&start=2002

Ez már ténylegesen mutatja (de persze a sima százalékos növekedés is ezt jelzi), hogy sereghajtók voltunk, és azok is vagyunk, a mellettünk lévő államok jobban (de minimum ugyanúgy) teljesítettek, mint mi. Vagyis átlagban a magyar ember 2002 óta - a régiós versenytársakat nézve - kevesebb plusz kenyeret és húst tud venni, mint amazok. A románok, a szlovákok, az osztrákok stb. Ami az ábrából kitűnik még, hogy Gyurcsány alatt tényleg csak éppenhogy nőtt az életszínvonal, ami gyász. De az is tökéletesen látszik, hogy habár Orbánék alatt is nő a vásárlóerő, de az utolsó előtti helyről nem tudnak elmozdulni, ergo tök mindegy a magyarok számára, hogy kinek hívják a miniszterelnököt és annak ki a pénzügyminisztere. Matolcsy és Varga ugyanúgy utolsó előttiként tartja az országot, semmivel sem jobbak, mint egy román vagy szlovák miniszterelnök, sőt: ránk nézve rosszabbak azoknál (vagyis egy szlovák pénzügyminiszterrel és programmal jobban járnánk, mint a sajátunkkal). Vagyis - és ez itt a nagy tanulság - azt kell látni, hogy vagy együtt mozgunk a régióval és a világgazdaság húz minket felfelé vagy lefelé, vagy éppen még ezt sem sikerül teljesíteni és habár növekszünk, de a versenytársak gyorsabban. Lehet hasonlítgatni a korszakokat, de abból sehogy sem jövünk ki jól: nem sikerült előretörnünk se Gyurcsányék, se Orbánék alatt, balfasz mindkét brigád.

Amit nagybetűvel írtál: igaz, de félrevezető. Ahogy fentebb is említettem: mindig érdemes legalább ppp alapon figyelni a számokat, az egy sokkal összetettebb mutató. Vagyis létezik olyan, hogy a GDP csökkent, miközben az emberek jóléte és vásárlóereje nő. Ahogy látható a fenti ábrán is: Gyurcsány alatt is kb. konstans nőtt a vásárlóereje a magyaroknak, mégis a szocik időszakát nézve lejjebb kerültünk a régiós versenytársak színvonalához nézve. Ez übergáz. Erre jött Orbán, einstandolta a magánnyugdíj pénzeket és ráborult az EU-s zsírosbödön is Magyarországra (ezek hatalmas extra összegek önmagukban is), s eközben nemhogy előrelépni nem sikerült, de ismét csak rontottunk (habár az Orbán éra alatt is konstans nőtt a vásárlőerőnk). Most akkor két béna közül tényleg választani kell, hogy melyik a kisebb balfasz? Nem örülök, hogy ilyen pancserek vezetik az országomat.

Nekem feleslegesen válaszolgatsz hülyeségeket, én nem fogom felvenni mint itt pár unatkozó arc :) Én már elkönyveltelek hozzá nem értőnek (nem volt nehéz mondjuk, annyi butaságot összehadováltál az elmúlt években, hogy lassan a Wikipédián is megjelensz a dilettáns szó magyarázatában élő példaként), amit még megfejelsz azzal is, hogy csak a saját kis szűk, pár fős környezetedet és a saját zsebedet nézed. Semmi gond, van sok ilyen ember még, akivel csak eggyel többen vagyunk a világban :)

Jah, a balos okosságaid - oktatás színvonalának emelése, 8 kulcsos SZJA lemásolása bla. bla. - mindenhova diplomás debileket, egy olyan országban, ahol nincs boltos, benzinkutas, meg eladó. Komolyan, ez lenne a nagy terv? Hogy szerinted elég lenne a "sógorok" SZJA rendszerét lemásolni? Mit oldana meg?

annyi butaságot összehadováltál az elmúlt években, hogy lassan a Wikipédián is megjelensz a dilettáns szó magyarázatában élő példaként)

Aztán mégis én jutok egyről a kettőre. Gondolom, ha a tudást kilőjük, marad a szerencse. ;)

trey @ gépház

Nyilván az pedig emeli a szakképzés minőségét, hogy megszünt az oktatók lehetősége, hogy szabadon tankönyvet válasszanak, az igazgatók gyakorlatilag már csak operatív dolgokkal foglalkozhatnak (azzal is csak korlátozottan), mert pl. egy oktató kinevezésére sincs lehetőségük, a reál tárgyakat bebaszták egy természetudományos ismeretek óra alá a szakgimnáziumokká változatott szakközépiskolákban, a legújabb elmebetegség szerint pedig alapszakmákat csak nappali iskolarendszeri képzéseken lehetne tanulni. 

Most már szakgimnáziumok sem igazán lesznek...

Feleségem gyesen van egy éve és most rángatják be új munkaszerződést kötni mert szakoktató és hát nem tudják hogy pedagógus marad-e két tanári diplomával...

Ha már csak annyi lesz hogy nem fognak kétévente átszervezni a középoktatásban már nyertek a fiatalok.

De mesélek durvábban. Augusztusban asszonykám megnézi a volt osztályát. Látja hogy a gyerek aki az osztályból nyerte eddig a tanulmányi versenyeket, hálozatokból pótvizsgára van beírva. Majd nem megy el a pótvizsgára és évismétlő lesz. Gondolja ez csak a milliárdokért fejlesztett eKréta, eNapló vacakolása lehet. Megkérdezi a jelenlegi ofőt. Az azt válaszolja: A srác szülei gimáziumba szeretnék vinni a gyereküket mert a most megnyert versennyel kilátásban van a Müegyetemes felvételi, de a szakgimnázium és a gimnázium között jelenleg csak akkor van átjárás ha lebukik a gyerek az osztályából...

Sic itur ad astra!

Annyiban módosítanám még ezt, hogy ez még jobb: https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.KD?end=2018&locations=HU-SI-SK-CZ-RO-AT-PL&name_desc=true&start=2002

Ugyanis az előzőben is benne van minimális mértékben az infláció (a ppp miatt), de ebben már defláltan, direkte megjelennek az értékek. Vagyis az évek közötti adatok összehasonlíthatóságának "minősége" sokkal jobb, pontosabb képet ad.

A GNI az fontos érték. Bemész az IMF-hez, fölveszel 50.000 milliárd forint hitelt és szétosztod a kátrányosék között.

Ezzel GNI-ben simán leverjük még a cseheket is, nagyjából erről volt szó a szocialista kormányzás alatt.

A GNI-t ész nélkül akarták növelni. Egyik ismerősöm panaszkodott is, hogy Orbánék tönkretették a gazdaságot. A szülei összes pizzériáját be kellett zárni, mert Orbán megvágta a munkanélküli támogatásokat és 100% munkanélküliség mellett senki nem ment pizzázni.

És még én voltam lesajnálva, amikor megjegyeztem, hogy saját keresetből annyit pizzáznak a rászorulók, amennyi jólesik. Ha nem saját a keresete, akkor meg ne várjon Audit és balatoni utazást.

Családtámogatás bukta. Csp emelkedik. 3 kulcsos szja adó. Kata adózás bukta. Állami vagyon eladása mert "szar" a gazdaság. 

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerkesztve: 2020. 01. 04., szo - 21:20
 • 600 kórház épül
 • minden kerületben 40 CT lesz
 • megszűnnek a eü. várólisták
 • visszaköltözik a CEU (ami el sem költözött)
 • lebontják a kerítést
 • azonnal lesznek orvosok és nővérek + pénz az 1000%-os béremelésükre
 • rendbeteszik az oktatást, azonnal mindenki tanárnak áll + pénz az 1000%-os béremelésükre
 • a stadionokat vagy lebontják, vagy valami LMBTQ+ fesztivál lesz bennük minden héten, vagy ha nem, akkor a gazdasági migránsoknak sátortábor létesül bennük, amíg mindegyiket el nem tudjuk helyezni állásba agysebészként
 • másnapra elfogadják, hogy 2050-re karbonsemlegesek leszünk
 • meg lesz egy kis zsidózás, cigányozás
 • meg valami vicces dolog
 • stb.

Asszem összefoglaltam az MSZP+Jobbik+LMP+Momentum+Kétfarkú szivárványkoalíció összes fontos programját.

trey @ gépház

Hát Soros, baz+. Aszittem ez egyértelmű hogy ezt akarjuk mi. Tudod kik azok a mi, ugye? Esetleg valami random migráns lehetne még, miután az országház épülete úgyis migránsszállóvá lesz átminősítve az addigra romhalmazzá vált Budapest közepén. Amint az köztudott.

Légy szíves linkeld be a Soros tervet minden pontjával különös figyelemmel arra, hogy melyik civil szervezet melyik pontot teljesítette vagy teljesíti éppen.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Hát nekem nincs rá időm de már tán nyilvánosak a civil szervezetek által kapott támogatások, így a forrást lekovetheted. Pl egy olyan energiaklub aki úgy lobbizik az atomenergia ellen hogy egy villamosmérnök sincs benne. Na ezeket ausztriabol támogatják tán. Azok az atomellenes osztrák zöldek akiknek az országa nevezett Ausztria a csehek atomerőműiből kapják a villanyt. Nyilvan üzleti érdekek. Függjél mástól. Ez a cél. Legyél manipulalhato. 

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Részlet az egyik hozzászólásodból:

Soros a civilekkel emezek meg akit érnek.

Szóval jó lenne ha ezekre pontos dokumentumokat mutatnál. Az nem játszik, hogy a szomszéd fodrászának az unokaöccse hallotta valahonnét.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Most akkor ha valaki pénzt kap támogatás címén akkor meg lehet mondani mit csináljon vagy nem? Független vagy nem? Ha shortos Gyuri bácsi penzel szervezeteket akkor ellene vagy érte vagy semlegesen dolgoznak? Azért mondtam az energia klubot mert pont tudom hogy nettó hulyeseggel kampányolnak. Mi lehet azoknál akik nem érdekelnek vagy azt se tudom hogy vannak? És szereznek követőket fizikát meghazudtolva  hazugsággal hergelnek a kormány ellen. Ez mi ha nem beavatkozás? Az hogy elhiszek e a fidesznek mszpnek többinek az más dolog. de ezeknek?

 

Mi lehet a cél?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Mutasd meg azokat a tanulmányokat, nyomozásokat ahol kiderült, hogy Soros csak azért támogatja az adott civilszervezetet, hogy de stabilizálja a rendszert, vagy az ő saját dolgát nyomatja.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Már csak te hiányoztál. Remélem alufólia sapiban nyomod!

Én nem hivatkozom hardware dokumentációra ellenben a Soros tervet emlegető kollégákkal.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Ha nem lett volna világos az utalásom: arról beszéltem, hogy nem minden dokumentum érhető el nyilvánosan az interneten, s önmagában az, hogy valamit nem lelsz meg a neten, nem bizonyítja azt, hogy az a dolog nem is létezik. De látom, nem esett le, miért is írtam azt, hogy linkeld be azt, amit terveztem. Nyilván nem az volt a lényeg, hogy ez egy hardware, hanem az, hogy attól még létező dolog, hogy nem találod meg a neten.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Néhány dolgot kifelejtettél:

 • óriási anyagi támogatást kap a kormánytól a HUP
 • magas állami kitüntetésekkel jutalmazzák a HUP létrehozóját/gazdáját/üzemeltetőjét (pl. Solt Ottília-díj, Kisebbségekért-díj, Bánffy Miklós-díj, Esélyegyenlőségért díj)
 • új állami kitüntetést hoznak létre a HUP létrehozójának/gazdájának/üzemeltetőjének további megjutalmazása céljából (Pásztor-díj, ami a kiváló terelésekért adható)

Nyugodtan írhatsz ám saját listát, aztán majd húszkettőkettőben elővesszük! Erre egyébként tudod mit mondok? Amit Hamilton és Raikkonen mondott arra, hogy mi lesz szerintük a 2021-es szabályváltoztatások után?

"Mit érdekel engem, én már itt sem leszek."

;)

Azért nem kell ám ezen a listán annyira megsértődni! Hát nem ezt szeretnétek? Már az is baj, ha optimista vagyok?

trey @ gépház

Bocs Trey. Úgy látom a magyarok többségével nem rokonszenvezel. Hová migrálódsz majd ha az álltalad felsoroltak teljesülnek? Csak nem Oroszországba? Azért ez a rokonszenv az állampárti múlttal rendelkező, köpönyegforgató  politikusok felé? Vajon miért gyűlölöd irónikusan az orbánnál fiatalabb politikusi generációt? Talán mert ők lehetnek más mint ez a komcsikat majmoló jelenlegi brigád?

Sic itur ad astra!

Jobbik+LMP+Momentum+Kétfarkú most kapásból ennyi, de minden választásnál elindul egy-egy fiatalabb generáció is. Akiket ha nem nyírnak le mint mondjuk az LMP, Együtt és társaikat akár lehet belőlük is valami nagy dolog.

Szerintem a mostani helyzetben ahol gyakorlatilag a 80-as évek komcsi brigádjai beették magukat majd az összes rendszerváltó pártba, MSZP, FIDESZ, KDNP stb.-be, a jobboldali pártokat (MDF, MIÉP, FKGP) legyalulja egy liberális (FIDESZ) párt aztán azt mondja magáról hogy jobboldali konzervatív mert használja a nemzeti szót, de valójában neoliberális gazdaságpolitikát diktál-  mi másban lehet reménykedni mint jön majd egy fiatalabb generáció aki majd kijavítja a hibákat. Persze lehet hogy oda is furakodnak majd a Bencsikek meg a Matolcsik és a Pozsgaik vagy az olyanok akiknek csak a szüleik voltak a hajdanán állampárttal együttműködők, de legalább nekik meg lesz az esélyük hogy tisztalappal induljanak.

Sic itur ad astra!

Bocs Friczy, de kicsit tankönyv szagú lesz.

"A neoliberalizmus a gazdasági liberalizmus egyes doktrínáinak a címkéje, követői nem is feltétlenül liberálisak például az egyéni jogok tekintetében – például Augusto Pinochet, de Margaret ThatchertRonald Reagant is ide sorolják. Az Amerikai Egyesült Államokban a neoliberalizmust gyakran neokonzervativizmusnaknevezik. Több konzervatív állítja, hogy ők közelebb vannak a klasszikus liberalizmushoz, mint a libertariánusok."

Jéé Reagan, Pinochet Thatcher talán még Netanyahu is...

"A neoliberalizmus kifejezés az 1970-es években keletkezett többek között Joseph Stiglitz és Milton Friedman nézetei kapcsán. A neoliberálisok megengednek bizonyos állami beavatkozást, például a központi bank által mesterségesen magasan tartott devizaárfolyamot, amit a libertariánusok elutasítanak."

Matolcsi is valami ilyesmit csinál az euro és a svájci frank árfolyamával. Ezért kellett egy Nagykanizsa lakasságával felérő embercsoportot kilalkoltatni vagy elvenni a lakását Magyarországon az elmúlt 5-7 évben. Hogy megmenteni őket annyi pénz lett volna amiből hárommal kevesebb templomot építünk fel Kenyában vagy Mexikóban az most lényegtelen. Elvégre ezek csak magyar állampolgárok akik rossz gazdasági döntést hoztak, esetleg képzettlenebbek voltak az átlagtól a pénzügyekben. Veszniük kellett Orbán liberális gazdasági eszméi miatt.

"Az államra azért is szükségük van, mert – a piaci kudarcok régi problémája mellett – a neoliberalizmust „a hasznok privatizálása, és a költségek társadalmasítása” jellemzi. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságban keletkező profit a tőketulajdonosokhoz kerül, az ezzel párhuzamosan fellépő károk vagy negatív kockázatok az államot és az adófizetőket terhelik."

Jéé MÁP Plusz. A lakossággal fizetik ki a kamatait amit a tehetősebbeknek adnak. Persze meg van mögötte a nemzeti-kommunista ideológia hogy az állampolgárok finanszírozzák az államot.

Matolcsi gyerekének a játékbankjainak (FHB, MKB) a veszteségét államilag finanszírozzák a te meg az én adóforintjainból.

Mészáros (csak egy példa a Mátrai erőmű vissza vásárlása), Tiborc, Garancsi, Simicska, Kósa nagymama, KESMA, stb.  meg a többi akasztani való miliárdos aki a piacról nem tudna megélni de ki van tömve állami megrendelésekkel a te meg az én és az EU adófizetőinek a pénzéből, de ide sorolhatnánk a közpénz jellegét elvesztő dolgokat is...

"Sok esetben a modern magánszektor olyan nagy mértékű gazdasági vagy környezeti kockázatokat teremt, amelyek magánbiztosítói alapon nem fedhetők le. A hatalmasra nőtt, de saját hibáik vagy a külső okok miatt bajba kerülő cégekre, iparágakra (például a pénzügyi szektor vállalatai, bankok) előszeretettel alkalmazzák a racionálisnak tűnő „too big to fail” elvet: túl nagy ahhoz, hogy elbukjon, vagyis a már kialakult kölcsönös függőségi viszonyok miatt nagyobb gazdasági és társadalmi károkat okozna egy-egy veszteséges cég vagy iparág csődje, mint amennyibe a megmentése kerül. A jól menő cégek, iparágak képviselői viszont a minél kisebb állami beavatkozás, azaz piacszabályozás és jövedelem-újraelosztás mellett lobbiznak, mert állításuk szerint a szabad piac a leghatékonyabb társadalmi szervezőerő, amely az általános jólétét biztosíthatja, és minden beavatkozás ront a hatékonyságon. Mindez társadalmilag felelőtlen vállalatirányításhoz vezet."

Valami ilyesmire játszik Orbánc a fidesz befolyásásával. TOO BIG TO FAIL, azaz egész ország rosszabul jár a lesittelik Orbánt és tettestársait az üzelmei miatt. Ilyeneket írtok itt a fórumban is. Ha bukik a hadúr rosszabb lesz mert szét fog baszni mindent az országban.

"Sokszor a „neoliberális” címkét alkalmazzák minden a szociális biztonságot csökkentő, a felső osztályt előnyben részesítő politikai lépésre."

Azt hiszem ezt nem kell magyarázni, de ha még is akkor csak nézz utánna hány magyar állampolgárt ölt meg az elmúlt években az egészségügy rendezetlen helyzete, mint kórházi fertőzések, elavult korszerűtlen kezelések.

Hány embert tettek utcára ezzel elvéve tőlük az életüket.

De jó példa az az oktatási államtitkár is aki magániskolába járatja a gyerekeit közben meg az állami oktatásról dönt, de Orbán Récsel asszony sem egy magyar iskolában végezte a gazdaasszony képzőt.

Magyarországon a jelenleg hatalomban lévő, lassan már állam párt, számtalanszor kinyilatkoztatta hogy amennyi a pénzed annyit is érsz...

 

főbb hivatkozások:

Sic itur ad astra!

Sajnos ezeket nem ismerem, televíziót már legalább 25 éve nem nézek. Bármiféle hasonlóság csak a zabolátlan fantázia termékei lehetnek. :) Meg a közgáz tankönyveké, különös tekintettel a nemzetközi gazdaságtan makroökonómiai részeire...

Sic itur ad astra!

Én is tanultam közgazdaságtant, de attól még köszönöm a tankönyvszagú ismertetést :)

De ha megnézzük, a példád nagyon sok helyen nem fedi a valóságot (pontosabban néhány elemre találtál példát, másra - az ellenkezőkre - véletlenül sem).

Példákat hoztál. Thatcher, Reagan, Pinochet. Nos, Thatcher és Reagan valóban követte a friedmanni elveket, aminek az alaptétele, hogy a gazdaságot - a pénzpiac kivételével - magánkézben kell működtetni. Thatcher pl. elég keményen építette le a Munkáspárt által addigra erősen felduzzasztott állami szektort, köszszolgáltatások privatizációja és hasonlók. Amerikában ez nem volt annyira erőteljes, Pinochet szintén magánkézbe adott gyakorlatilag mindent, amit korábban Allende államosított. Szóval a 'megengednek bizonyos állami beavatkozást' eléggé ellentétes az államosítással (közszolgáltatások, kukaholding, dohány-elosztó, stb), központosítással (oktatás, kórházak)

Ha szigorúan nézzük, a neoliberális gazdaságpolitika egyedül a pénzpiacon enged meg bizonyos állami beavatkozást (annak eredményeként, hogy a nézete szerint a többi piacon az egyensúly magától kialakul, ott a beavatkozás csak árt). Te ezek után egyedül az MNB mesterséges árfolyamtorzítását hoztad fel példának, mint mesterségesen magasan tartott árfolyam. (a szövegből nem pontosan olvasható ki, hogy a hazai vagy a külföldi deviza árfolyama a mesterségesen magas, tehát ezt most nem ragozom tovább, de szerintem most inkább a kamat a túl alacsony, de ha ezt tőled elfogadom, akkor az összesen egy pont neked, tudjuk, hogy semmi sem fekete-fehér, tehát egy példa nem okvetlenül jó példa).

A hasznok privatizálása, költségek társadalmasítása valóban hatása a neoliberalizmusnak, de ez nem cél, hanem hatás, ráadásul alapvetően minden kapitalista gazdaságban megjelenik többé-kevésbé, mikorökonómia tankönyv 'piaci externáliák' kategória a javasolt olvasmány (bár szerintem ezt te is nagyon jól tudod). Ez pont az a terület, ahol szükség volna állami beavatkozásra, az adórendszeren keresztül.

A MÁP plusz, illetve az említett cégfinanszírozás nem ez a kategória, magáncég veszteségének állami finanszírozása nem a neoliberalizmus elve. (ez valamilyen szinten inkább intézményesített lopás - vagy nevezzük inkább hanyag kezelésnek).

Az állami megrendelésekkel történő gazdaságfinanszírozás inkább Keynes területe, tehát ez kissé célt tévesztett. A mátrai erőmű visszavásárlása ismét csak egy állami kézbe vétel, véletlenül sincs köze a neoliberalizmushoz. A too big to fail inkább a globalizáció - bármilyen gazdaságpolitikától független - hatása.

A szociális biztonság csökkentésében igazad van. Ahogy korábban írtam, nem fekete-fehér a dolog. De sokkal több a Fidesz politikájában a központosító elem, mint a neoliberális, a gazdaság nagy részét (kivéve pénzpiac) magára hagyó politika. Sőt, a nagy megrendelésekkel még azt is igyekeznek állami befolyásba vonni, ami hivatalosan a magánszektor része.

Pontosan! Teljesen igazad van hogy nem fekete-fehér. Akkor inkább helyesbítenék, neoliberális elemeket is magába foglalóra. Azért az államosításokra kíváncsi leszek mondjuk tíz év múlva is úgy lesznek-e. Vagy valamelyik következő kormányzat megpróbálja-e újra a piaci szereplőknek adni azokat a javakat.

Sic itur ad astra!

Nagyon remélem, hogy tíz év múlva nem a mostani politikai irányvonal lesz hatalmon (ilyen hosszú uralkodás akkor sem egászséges, ha normális kormány van), és ha (neo)liberálisabb gazdaságpolitika jön, akkor várható, hogy legalább a központosítás, államosítás egy részét visszacsinálják.

- családi pótlék 1000%-s emelés

- munkanélküli segélyke emelése 1000-szeresére

- shilling, alföldi, fischer színházai és szervezeteinek támogatás növelés 100-szorosára ... örökre

- magyar zászló bezúzása

- himnusz beszüntetése mert kirekesztő

- 53 új nem bevezetése, és ennek megfelelő WC építítése ( az egész országból WC lesz )

Képzeld el, van olyan ember akit zavar, ha az országát WC-nek vagy szemétdombnak titulálják. Arról ne nyissunk vitát, hogy jellemzően hol szemetes az ország, hol égetik a szemetet fűtés gyanánt, hol kenik össze szarral a WC-t, hol néz ki minden udvar úgy mint egy szemétlerakó.... stb.

De ettől az ország nem WC, és nem szemétdomb, hanem az ami otthont ad neked is.

Jó lenne ha felsorolnád azokat a problémákat.

1 problémát látok az állam nem tudja megoldani a közterületek tisztán tartását. (hiába szed be pl a cigin egy csomó adót) Emberekre bíznám ott vannak a hajléktalanok, ingyen összeszednék a csikkeket sokkal hatékonyabban mint a jelenleg közpénzből működő takarítók :D

ja nem tudom a nagy faluban felvehetik e mintha, Tarlos igényt tartott volna az összes szemétre. 

Nem megyek bele ebbe, ezt a témát 25-ször jártuk közbe az elmúlt 20 évben a HUP-on, kb. ennyiszer leírtam a véleményem, ami semmit sem változott. Ha szeretnéd elolvasni, a keresőt javaslom.

ott vannak a hajléktalanok, ingyen összeszednék a csikkeket sokkal hatékonyabban

Vigyázz az ilyenekkel, mert csakhamar a jogvédők célkeresztjében találod magad az ilyen felelőtlen kijelentésekkel!

trey @ gépház

Füstre meg annyit, hogy a szeméttel fűtést kéne elsőnek felszámolni. 
 

Miért nem lehet mással kezdeni?

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Csak hogy te említetted a csomó problémát.

Arra az egyre amit ide számított szemét arra reagáltam ha nem hozod be hogy van egy csomó akkor nem kérdezek rá hogy mik azok. Ha nekem erre ott a kereső akkor neked is. A válaszokra. Szóval azt hiszem a csomó problémát igen gyorsan és hatékonyan megoldottuk nem kell betiltani a közterületi dohányzást. 

Szerkesztve: 2020. 01. 04., szo - 22:25

Gyemekek visszajönnének. A gyermekeim sem mennének ki. Keveseb lenne a bevándorló. A Szt. Ime Kórházban neuroógián  nem három ápoló lenne állandó főállású. A miniszterelnök nem tudom  ki lenne de ezek nekem nem kellenek . 

Semmi, lopnának más cégeken keresztül. Ennyike. 

Ja és elszámoltatás se lenne ám , nem is véletlenül.

Ezt nem is kell hagyni  hogy csinálják. Sokmindennek ki kell derülni.

A jelenlegi kormányoldal csalást vizionálva öt éven keresztül újra akarja számoltatni a szavazatokat, majd közli, hogy a nép nem lehet ellenzékben, és dzsihádot hirdet a háttérhatalom ellen, és közli, hogy mindmeghalunk.

Szerkesztve: 2020. 01. 05., v - 00:07

Szerintem trey és locsemege agyvérzést kap ;-)

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Mi lenne? Csoda. Amúgy sajnos én is attól tartok, hogy addig vagy a Klári vagy a Fletó maradna játékban. Hacsak Karácsony 3 év alatt csodát nem tesz a fővárossal és gyorsan meg nem próbál megint ringbe szállni. Egyébként Puzsér4PriMi2k22 :)

Szerkesztve: 2020. 01. 05., v - 10:37

1000 kulcsos SZJA, a mostani 44%-os elvonás (a munkáltatói költségekhez képest) visszaugrik megint 60% fölé.

A rá következő választások előtt 7%-os ÁFA csökkentés, amit ha megnyernek, 1 hónap múlva visszacsinálnak.

ÁFA-t csökkentei kb. lehetetlen, szóval hogy ezzel a 27%-kal mi lesz, az jó kérdés. Mivel ha csökkented, az eladó simán nem változtat az áron, csak elteszi profitként a köztest. Tanulmányok hada szól bukott próbákról :D

A többkulcsos szja viszont elég sztenderd és amúgy jó dolog is. "Mellettünk" az osztrákoknál pl. hat kulcs van, és ugyebár a sógorokat próbáljuk utolérni 100 éve, szóval ezt is lehet érdemes részben másolni :) De a 4-5-6 kulcs (amit amúgy is automatán számol a NAV már, tehát semmi dolgod nincs vele, max anniy, hogy ha többet keresel több lesz az elvonás, amit én, aki beleesnék ebbe, egyáltalán nem bánok) is a nyugati világban elég alap, és most tényleg olyan országokról beszélek akikhez próbálunk felzárkózni, akiket irigylünk életszínvonalat tekintve stb. De ez a kérdés amúgy egy gumicsont. Amin igazán emelni kéne, az a termelékenységünk, csak hát az nem csak egy átírt szám vmi törvényben, hanem ahhoz oktatásba kéne fektetni pénzeket, meg tényleg hatékonyan elkölteni a munkahelyteremtésre szánt összegeket stb. :( Ez előrébb is vinne minket.

A több kulccsal önmagában nincs probléma, a progresszivitásával illetve a jövedelemhatároknál annál inkább. Amikor bejött az egykulcsos rendszer, pozitívnak tartottam, hogy nincs kibúvó, nem éri meg (annyira) trükközni a jövedelemmel, hogy adómentes sávban maradjon valaki. Most úgy látom, hogy ez naivitás volt, továbbra is sok a minimálbérből élő, Mercedesszel (replace tetszőleges normálisabb autómárka here) járó ember, ami számomra kicsit gyanús :)

Egy normálisabb két (esetleg három) kulcsos rendszert el tudnék fogadni, lehetőleg adómentes sáv nélkül, legyen alacsony az alsó sáv, de ne nulla.

ÁFA csökkentés: rövid távon igazad van, hosszú távon szerintem nincs. A zsebretett különbözetet előbb-utóbb lecsökkenti a verseny vagy megeszi az infláció generálta ököltség-növekedés - ami a fogyasztói oldalon igazából lassabb áremelkedésben jelentkezik.

A magas ÁFA a nagy adócsaló cégeknek kedvez csak. Ha van üzleted, akkor tudod hogy mely cégek ezek, akik olyan áron / céghálón keresztül adják a termékeiket, amelyet lehetetlen lenne adócsalás nélkül tartani. Ezek tönkreteszik a legálisan üzemelő cégeket vagy viszonteladói sorba kényszerítik őket.

Egyél nyugodtan.

Még azt sem állítottam, hogy okvetlenül jó. Korábban belekezdtem egy olyan posztba, hogy 'jó adórendszer' meg 'igazságos adórendszer' nem létezik, viszont valamilyen adórendszerre szükség van, csak úgy döntöttem, hogy felesleges. Nem állítom, hogy a progresszív adórendszer jó, azt sem, hogy rossz. Csak jeleztem, hogy nem kéne kommunistának hívni a többkulcsos adórendszert, mert  ezzel a világ nagy részét kommunistázod (és persze ezzel teljesen jelentéktelenné teszed a jelzőt is).

Pedig az van.

A nagy háborúkkal kezdődött minden rossz, akkor jellemzően megemelték az állami elvonásokat azt hiszem az USA ban 5% volt, nézd meg ma mennyi. Állam nőni tud, fogyókúrázni meg nem. Itt is mennyi reform volt, azt az állami alkalmazottak száma nem igen csökkent. Pedig kiszerveztek már mindent, portást nénit a takarított, iroda épületet ma sok hivatal bérli, így a karbantartók sem állami alkalmazottak. 

Attól, hogy kiszervezik, kisebb az állam, de a költség nem lesz kisebb, mert a szolgáltatást meg kell vásárolnia az államnak. Szerintem éppen házon belül megoldva olcsóbb, mert a versenyszférátol vásárolt szolgáltatás árában a profit is bennefoglaltatik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Először is, a közfeladatok mennyisége ritkán csökken, nem tartom valószínűnek, hogy pl. magánhadsereg fenntartása gazdaságosabb legyen, mint a katonaság/rendőrség, legfeljebb a  lefedettsége kisebb, a többi meg dögöljön meg. Ha szerinted ez kommunista elképzelés, akkor valóban nincs miről vitáznunk. És hozhatnék még több példát.

Abban igazad van, hogy a kormányzati étvágy, a bürokrácia nagy úr, és ezt kordában kell tartani. De az, hogy van újraelosztás, illetve az, hogy adott esetben van progresszív adórendszer, az nem kommunista elképzelés.

Az az állítás, hogy 'a nagy háborúkkal kezdődött minden rossz', szimplán jól hangzó baromság. #define nagy háború, #define minden rossz.

Én emlékszem  hogyan volt nálunk megoldva a progresszív adóztatás. Amikor 2006-2010 között néztem a fizetésemet, "egyáltalán nem kerestem sokat, inkább átlag alatt" mindig arra jutottam, hogy nem éri meg túlórázni vagy bármi pluszt csinálni amiért még fizetnek mivel rögtön átkerülnék a magasabb adósávba és a végén még a nettó kevesebb is lenne....  Párszor sajnos ez meg is esett. Az adórendszer a kevesebb és rosszabb munkára ösztökélt.

Ez szerintem nincs így, a függvénynek nincs szakadása, csak törése. Tehát, ha magasabb adósávba kerülsz, akkor nem a teljes fizetésed adózik a magasabb sáv szerint, csak az a része, ami már átlépte a sávhatárt. Így nem lesz kevesebb a pénzed, viszont az igaz, hogy kétszer annyi bruttó fizetésért nem lesz kétszer annyi nettód.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

mindig arra jutottam, hogy nem éri meg túlórázni vagy bármi pluszt csinálni amiért még fizetnek mivel rögtön átkerülnék a magasabb adósávba és a végén még a nettó kevesebb is lenne

Kérlek hozz az 2006-2010 közötti időszakból egyetlen egy olyan konkrét példát, ahol x>y bruttó fizetéshez a<b nettó fizetés tartozott.

Párszor sajnos ez meg is esett.

Na ez meg komolyan érdekelne, csak nehogy hazugságon kapjunk...

Szerkesztve: 2020. 01. 05., v - 11:33

Ennél csak jobb.

Legalább 3, de inkább  5 kulcsos jövedelem adózás.

Minimálbérig 0 %.

Mérhetelen nagy korrupció csökkenne.

Propaganda MEGSZÜNNE .

A fideszes köztévével együtt évi  200-300 milliárd ft a hazug fideszes fake-news propaganda..

100%-kot megközelitené átláthatóság az államnál.

Sokkal kisebb állam. Ma kb. 900.000 állami dolgozó van, lecsökkenne 500.000-600.000.

Visszaadnák az iskolák, egyetemek MTA függetlenségét.

Vallásideológia mentessé tennék a kormányzást

Állami pazarlás és lenyúlás csökkenne egy új közbeszerzési törvénnyel.

Miniszterelnököt miért kérsz?

Majd 2022-ban irok, addig kialakul.

Lényegtelen.

Kikötés, ne legyen KARIZMATIKUS, hazudozó mint Orbán és Gyurcsány.

Vegyétek már észre fideszesek !?

Miattatok kell összefogás.

Orbánotok alkotott egyoldalú választási rendszert, ahol csak 2 politikai tömb versenyezhet eredményesen.

Ezzel tönkretette a pártpolitikai DEMOKRÁCIÁT és választást Orbán.

Eü-re, oktatásra sokkal több pénz jutna.

Vállalkozások bérterheit lehetne csökkenteni, és a 27% ÁFA lemehetne 20-25% közé.

Euró újra 250-280 Ft.

Bevezetnék az Eurót.

Ez az álom. A valóság meg az lesz, hogy mivel 4-5 csapat kell, hogy összefogjon a győzelemért, mind a 4-5 kéri majd a szeletet a tortából. Eladják még az utcanévtáblákat is, hogy a saját kis pénzükhöz jussanak. A többkulcsos adózás az azért jó, mert a szocik szerint 500.000 Ft jövdelem felett te már gazdag vagy, úgyhogy kapod rá a 30%-os SZJA-t. Persze ha a legfelső kulcs maradna, amennyi most, max +1-2%, és lefelé csökkennének, azt még elviselném. De persze ez így lesz, meg még ÁFAcsökkentés is, jó az álmodozás.

Ez egy olyan forgatókönyv, ami lehet, hogy megvalósul, lehet, hogy nem. A mostaninál meg tudjuk, hogy úgyis Lőrincé lesz az utcanévtábla, csak nem sima áron, hanem háromszor annyiért :-/ Vagyis a rossznál lehet, hogy jön egy kicsivel jobb, lehet, hogy egy sokkal jobb (bár jogos a félelem a tolvaj szocik miatt, ezt aláírom).

Amúgy az pl. egy reális forgatókönyv lenne szja kulcs csökkentést illetően, hogy marad a mostani, de a legalacsonyabb jövedelműeket kiveszik a hatálya alól, és a forrást pedig a propagandára és élsportra fordított pénzekből állják (ezek önmagukban százmilliárdok évente). Ez amúgy a halála az összes ilyen tervnek és ígéretnek, hogy rohadtul nem számolnak a bevételi oldallal, vagyis hogy az engedményeket, csökkentést stb. valahonnan finanszírozni is kell. Azt én például egyáltalán nem bánnám, ha nem változna a mi, felső kategóriába eső jövedelmünkre vonatkozóan semmi, de közben a felesleges kiadások megszűntetéséből meg részesülne a legszegényebb réteg. Szvsz ez egy korrekt kompromisszum lenne és máris jobb lenne az ország lakóinak átlagban.

Mi a helyzet Németországgal, akikkel  bérmunkában gyártatjuk a Mercedes, BMW személyautókat?

Németországban 4 adósáv, és 6 adóosztály van. Az adóosztály német megfelelője a "Lohnsteuerklasse". Melyek ezek pontosan, és ki hova tartozik?

https://nemetjovedelem.blog.hu/2018/02/08/milyen_adoosztalyok_vannak_ne…

Van még mit tanulniuk.

 

 

Magyarorszagon mar most is rengeteg ember kapja boritekban a fizut, ha noveled az adoterheket, es adomentesse teszed a minimalbert, akkor szerinted mi fog tortenni itt Magyarorszagon?

Legyszi ne egy masik orszag adozasi szabalyaival terelj, mert ott mas emberek elnek, igy az atlag vallalkozo adozasi hajlandosaga is egesz mas lesz.

Pedig hozzátenném, hogy ez a kormány elég sokat tett a gazdaság fehérítéséért. Online pénztárgépek, EKÁER rendszer

Egyre több uniós ország érdeklődik a gazdaságfehérítés magyarországi eszközei iránt – jelentette ki Varga Mihály Eugen Teodorovicivel folytatott megbeszélését követően. A román pénzügyminiszter az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) és az online pénztárgépek bevezetésének tapasztalatairól kért tájékoztatást. A fokozott nemzetközi érdeklődés érthető, két év alatt több mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek a két gazdaságfehérítő intézkedés – szögezte le Varga Mihály.

trey @ gépház

Ismét külföldiek nyerik a közbeszerzéseket amit magyarokkal végeztetnék el amit nem fizetnek ki.

Párttag adja a vizitdíj automatát.

A koztv újra ballib lesz.

Bonyolultabb adorendszer ahol a munkásember szopik.

Iskolákban liberális ideológia érzékenyítéssel. A jövő pinája a férfi picsa.

Degenerált buzik fogadhatnak örökbe gyereket ahol szegény gyereket leszarjak. Csak dísz.

Segély bevezetése. Migránsok támogatása. Ezek az emberek sosem szavaznak konzervatív pártra. Szavazat vásárlás. 

Ha valami független akkor pénzt sem kap az államtól...

Külföldi kézre tolják az allamdossagot. Kintre megy a kamat.

Rémálom.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

+ A középiskolai oktatást nem szervezik át kétévente.

+ a gyermekem ha egy év után meggondolja hogy szakács helyett ács lesz mert az a szakma jobban áll hozzá és 14 évesen nem tudta felmérni hogy mit is akar kezdeni az életével simán szakmát válthat és nem lesz egy vagy két éves procedúra miután újra elkezdheti az első éves középfokú szakmai tanulmányait.

+ négy éven keresztül nem hirdetik hogy nyelvvizsga kell az egyetemi felvételihez és aztán a felvételi beadási határidő lejárta előtt három hónappal nem vonják vissza az egészet.

+ a szakoktatásban lévő pedagógusok tudni fogják hogy pedagógusok vagy szakmunkások-e. alias pedagógusi vagy szakmunkás minimálbért kapnak-e majd.

+ nem osztják meg a társadalmat fideszesekre és hazaárulókra...

Sic itur ad astra!

Kőkemény elszámoltatás és vagyonosodási vizsgálat lesz, legalább egy szemrehányó pillantás vagy egy halk ejnyebejnye kinéz milliárd forintonként.

Mondjuk már most is iszonyatosan kemény büntetések vannak, itt pl 18,000 Ft rágalmazásért... Origóéknak hamarosan koldulniuk kell, hacsak nincs lehetőség részletfizetésre...

https://444.hu/2020/01/08/az-origo-megprobalta-a-birosagon-azt-allitani…

Erre azért kíváncsi vagyok :)  A jelenlegi helyzetben  ha az ellenzék hatalomra kerül annak a vezető ereje a DK lesz amit a Gyurcsány Ferenc irányít aki úgy szerezte a vagyonát, hogy pár milliárdot kijátszott magának a kapcsolatain keresztül 90 körül.

Nem hiszem, hogy nagyon forszírozza majd a dolgot.... Néhány hangzatos szózaton kívül...

A jelenlegi helyzetben  ha az ellenzék hatalomra kerül annak a vezető ereje a DK lesz amit a Gyurcsány Ferenc irányít aki úgy szerezte a vagyonát, hogy pár milliárdot kijátszott magának a kapcsolatain keresztül 90 körül.

Pár milliárd azért tutira nem volt, ma lehet kb. akkora vagyona, a rendszerváltáskor nagyon mást ért a forint. De ja, pont úgy csinálta, mint pl. csányi, meg mint pl. orbán faterja, és max. pár tucat mai milliárdoson kívül mindenki. orbán veje is kikapált pár szaros milliárdot, a köpcös első számú strómanjára pedig már akkora vagyont írtak, hogy az ország leggazdagabb embere lett.

Hol van ezekhez képest gyurcsány?

Európai minimálnyugdíj. Legyen a magyar nyugdijszint az európai. Mert fordítva nem lesz az biztos.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Trey lesz a miniszterelnok, es elkezdjuk felvasarolni a svajci oragyartokat stadionok helyett.

Meg orokelet. Ingyensor. Ingyenpeez.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Abortuszreklamok. Milliárdok spórolhatoak ha nem születik gyerek. Mint ahogy spórolt is a szemkiloveto Gyurcsány .

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerkesztve: 2020. 01. 05., v - 19:19

Egy klasszikust idézve:

Hagyd csak fiam, éhesebbek jönnek !

Fedora 33, Thinkpad x280

Az egész topic egy hülyeség.

Diktatúrában NINCS kormányváltás!

:(

Az, ami 2002-2010 történt: gázáremelés, megszorítások, bezárások, munkanélküliség, nyomor... mindezek tetejébe még a muzulmán haramiákat is beengednék az országba.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Konkrétan? Kb pont semmi...

Fikázás tovább, anyázás tovább, EU+K(öz)Pénz lopása tovább (csak esetleg(!) más langing zone-nal), amúgy meg szívás és ki- bevándorlás tovább...

Nincs itt semmi látnivaló, lehet hazamenni, esetleg SutUpAnCode!

Oszt kész.. :-(

Mit értesz állítólagos korrupció alatt? És ez hogy aránylik a valós korrupcióhóz?

Amúgy van egy ilyen : https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Szerkesztve: 2020. 01. 06., h - 11:34

A Vörös Hadsereg bevonulna :)))

nőne a családtámogatás, hogy ne legyenek ilyen hasznos hülyék. hogy gyerek helyett kutyát nevel/tart meg malacot tutujgat. normális helyen a malac a szart turja az ólban, meg a füstön végzi, ez meg a panelba szaratja...

like this: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/01/06/hagyjuk_az_influenszereke…

meg betiltják azokat a reklámokat, ahol 30as fiatalok ugy boldogok, hogy kutyával ugrabugrálnak.

 

ja nem.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerkesztve: 2020. 01. 07., k - 20:19

Az alábbiakra lenne szükség a változáskor:
- családtámogatási rendszer szociális alapúvá tétele
- egészségügyi dolgozók béreinek rendezése
- egészségügy finanszírozásának átalakítása
- közoktatási dolgozók béreinek rendezése
- közoktatás finanszírozásának átalakítása
- független ügyészség
- független NAV
- független ÁSZ
- független közmédia
- független köztársasági elnök
- elszámoltatás/tathatóság
- két fordulós országgyűlési választás visszaállítása
- a választási rendszer győztes kompenzációjának (¤) visszanyírbálása
- ügynök akták (nem csak a listák) nyilvánosságra hozatala
- kormányzati kommunikációs költségek visszanyírbálása
- értelmes klímavédelmi terv (érzékenyítés, károsanyag kibocsátás csökkentése, fogyasztás csökkentése, minőség növekedése)
- igazságosabb kvótarendszer egyházi/más (szociális) intézmények támogatása kapcsán
- futball finanszírozás csökkentése
- kultúrfinanszírozás növelése
- érettségi szintű tudással legyen elvégezhető az adóbevallás

(Köszönet, TPP és PE, a közös gondolkodásért! )

Az a baj, hogy nincs eszmecsere, vitakészség és igény a vélemények ütköztetésére.
Nem "másként gondolkodót" látunk a másikban, hanem ellenséget.
Nemigen tudjuk egymást meggyőzni (még az értelmesebbjét sem), mert akkor szembe kéne néznünk azzal, hogy tévedtünk... évekig.
Másrészt pedig az alapvető felfogásbeli irányultság oly mélyről jön, zsigerből, a szülői gyökerektől, hogy szinte lehetetlen érvekkel megváltoztatni.
S még idevágó gondolatok: https://www.facebook.com/paraszka/posts/2260138500752232

(Off: engem meglep, hogy milyen sok Orbán-toleráns ember van itt a hupon. /Off)
¤: az egyes választókerületek győztes pártjai megkapják a győzelemhez már nem szükséges szavazatokat...

"családtámogatási rendszer szociális alapúvá tétele"

Ezt nem véletlenül nincs így.

Ha szociális alapú a családtámogatási rendszer, akkor:
1. a csalók (adót nem fizető feketén dolgozók vagy lopásból élők) járnak jól
2. a kisebbségek létszámát gyarapítja (cigányság létszáma például duplájára nőtt - részben a támogatási rendszer miatt - az elmúlt 25 évben)

Szociális alapú családtámogatási rendszer csak egy ideális világban működne megfelelően, azonban egy ideális világban nem lenne szükség szociális alapú családtámogatási rendszerre.
Mint a számelmélet könyvben a graffiti az agy megértéséről: "Ha az emberi agy olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, akkor olyan egyszerűek lennénk, hogy nem tudnánk megérteni."

engem meglep, hogy milyen sok Orbán-toleráns ember van itt a hupon.

Ha csak a választások eredményét nézzük, az emberek csaknem fele itt is Orbán-választó... :)

De valószinűleg amúgy ennél kevesebben, mert a Fidesz választói nagyobb arányban nők, mint férfiak (pont fordítva, mint a HUP-olvasók), illetve nagyobb arányban falusiak, mint városiak (azt tippelném, hogy itt is pont fordítva, mint a HUP-olvasók)

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Gondolom meg akartad említeni a:

- adófizető réteg védelme

- öregek, idősek, családok tényleges védelme

- halálbüntetés bevezetése

- adóbevételek emelése, mindenki fizessen ( mert valamiből fizetni kell az inproduktív szféra juttatásainak növelését ).

- politikusok visszahívhatósága

A józanság hiányzik.
A döntések erőből, indulatból (vagy csak gonoszságból) születnek. Sokszor még csak nem is azért, hogy kedvezzenek a kegyelteknek, hanem hogy keresztbe tegyenek másoknak.
Éppen ezért ezeket a döntéseket nem előzheti meg értelmes párbeszéd, eszmecsere, érvek ütköztetése. Amit konzultációnak neveznek, az manipulatív, egyirányú kommunikáció.
Ez a fogás nem csak itt van jelen, szándékos dezinformációval koptatják az értelmes kezdeményezésekhez kapcsolódó fogalmakat. Ez pedig azért tud ilyen hatékony lenni, mert a nép igénytelen.
Egyszerűen nem kell nekünk az érdemi változás. Ennek az igénytelenségnek a bebetonozása, és az árokásó, gyűlöletalapú fasiszta szellemű állandó harci állapotot hirdető hergelőpropaganda az, ami igazán elkeserítő.

+bárki aki kitűnik az ellenzékből és kicsit megerősödik, nem esik karaktergyilkosság áldozatául azonnal

+bárki, aki esetleg elmenne miniszterelnöknek, nem lesz azonnal alkalmatlan :-)

+nem rémisztgetnének Gyurcsánnyal és családjával, bármilyen más ellenzékire szavazol is:-)

+lenne elmúlt 8év

+talán kiderülne mi minden került a "családi kasszába"

+kiderülne, hogy az elmúlt 8 év EUs pénzpumpája mennyit befolyásolta a GDP növekedést

Most nincs ellenzék.

Ha alkalmas akkor nem alkalmatlan.

Amíg lesz Gyurcsány lesz remiszgetes is.

Legyen elmúlt 100 év

Külföldre került mi minden sokkal jobb. Egy dolgot mondj amit a pénztáros Lőrinc nem fizetett ki

2002 ben pluszosan kapták a komcsik a kasszát. Majdnem orszagcsod lett a vége.Eu pumpa akkor is volt. Kutyawellnesszre. Most azért kevesebb a baj no.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szanyi mit mondott tegnap? Miután kilépett az MSZP-ből? BTW: MSZP-ben hányan vannak? Egy póker partihoz le tudnak még ülni? Vannak annyian?

https://twitter.com/szanyitibor/status/1214066179662368769

A magyar baloldalon szervezeti űr van

Nem tudom milyen baloldalról beszélt? Én csak bohócokat látok. 

trey @ gépház

Szánalmas ez a vergődésetek itt, de teljesen érthető, hogy elkezdtetek nyüszíteni. :) Lássuk be, bármelyik ép elméjű, ép lelkű, ép érzékű fiatal akár csak véletlenül meghallgat pár böfögést mondjuk bajerzsótitól vagy bajszos lacitól, azonnal leveszi ezeknek az embereknek a mélységes mély agyi és lelki sötétségét, kerülni fogja ezeket, mint a véres hányást. Sokat köszönhetünk ezeknek a nyomorultaknak, bár csak előretolt pofozóbábok, de tudható tőlük, hogy kb. mi várható a csuti bűnöző bandájától. Például újabb tizenkét tökéletesen hasznosított milliárd propaganda formájában a csutitól, aki, mint tudjuk, még sohasem hazudott, és ez csak aprócska halovány lófaszfütty ahhoz képest, amit elloptak. Ezek a fiatalok nemsokára szavazni fognak, és nem a fiatal demokratákra kivénhedt fasisztákra, tolvaj bűnözőkre, pszichopata elmebetegekre. Szóval érthető a nyüszítés, lesz itt még futkosás, "sivalkodás"!!!, öröm lesz nézni a műsort. :D

Az fog vigasztalni akkor, hogy pestiesen mondva te is szopni fogsz. Aztán verhető a nyál a független akármire. Akkor fogom támogatni hogy az elit pesti liberális iskolákba tegyenek szegregaltakat Gyöngyöspatarol. 

Mellesleg kétharmad tuti nem lesz. Nagyot nem tudtok pusztítani. Tavalyi évben is azt mondták hogy a sok szavazó rossz a fidesznek. 

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Azért azt érdemes figyelembe venni hogy a jelenlegi választási rendszerben 2,5 millió ember szavazata 2/3-ot ér a magyar parmalentben. Emiatt lett kisebbségben a fidesz az önkormányzati választások után annyi helyen az országban. A magyar emberek összefogtak (tudom, tudom hogy most ez bosszant pár embert a kissebbségből, azok a fránya választók már megint rajtúk múlik a szavazás eredménye).

Ez olyan kétélű fegyver sajna. Ha 2.5 millióan egy ellenzéki jelöltre szavaznak a parlamenti választásokon is akkor Orbán és tettestársai már csak ellenzékben figyelhetnek az országgyűlésben. Ilyen fránya ez a választási matematika...

Sic itur ad astra!

Nincs, mert azonnal levágják a nemzeti médiában (nézd meg hány helyreigazítási pert nyertek választás után a levágottak)

Alkalmatlan, ha azt mondja mindenki, hogy alkalmatlan.

Gyurcsány azért van, és azért beszélnek róla a kormánypárti médiában még mindig, mert addig biztonságban vannak, amig róla beszélnek és nem másról.

Legyen.

Egy dolgot mondj, amit nem Mi fizettünk ki neki? 

2020-ban tényleg a 2002-es évet hozod fel, meg a komcsikat? Az országcsőd kissé más gazdasági környezetben volt (akkor nem 0-1% volt az EURO kamat), és azért a 3000Mrd-os magánnyugdíjpénzek is eléggé feldobták a pénztárat.

A nyugdíj kassza egy felosztó kirovó rendszer része, és bár mindenfélét összeírnak róla a neten, az elmúlt években mindig plusszos volt. Amikor én arrafelé dolgoztam az elmúlt években, minden év végen 160 miliárd többlet volt benne. Azaz többet fizettek be az adófizetők mint amit a nyugdíjasoknak és szociálisan rászorulóknak kifizetek belőle. Ismétlem évente ~160 miliárt plussz. Az hogy ezzel a plussz összeggel az általunk felhatalmazott kormány mit kezd az pedig az ő döntése. Sohasem értettem hogy ezeket az éves maradványokat miért nem fektették be valami jövedelmező dolgokba mint amit helyette csináltak. Új autókat vettek belőle a képviselőknek és államtitkároknak meg elfolyatták akárhova is. Minden esetre nem úgy csinálták mint ahogy egy Svéd állam csinálta volna, egyszerűen kifolyt a plussz pénz a kezükből.

Sic itur ad astra!

Ez félig Orbán, félig Oszkó Péter érdeme (MSZP).

Többletes nyugdíjkasszát úgy lehet előállítani, hogy csökkented a nyugdíjasok számát.

- folyamatosan emeled a nyugdíjkorhatárt (jelenleg  évente fél évvel nő 65 évig)

- és nem engeded a rokinyugger élősködést

- nem nyugdíjazol 40 éves veteránokat

Oszkó Péter emelte a nyugdíj korhatárt, Orbán meg a rokkant nyugdíjakat szabályozta. Ha halálos beteg rákos vagy, de tudsz még dolgozni, hidd el a rendszer visszaküld.

Orbánnak nem volt nehéz dolga, mert az átlag magyar azidődájt jó, ha 20 évet dolgozott. Leginkább tüntetni jártak ki a nyugdíjasok és az ellátások minőségére panaszkodtak. Mérhetetlenül felháborító volt, amit a felettünk lévő generáció csinált.

Korlátozott tulajdonjog. Nem egyedüli eset, sok olyan tulajdon létezik, ahol a tulajdonjogok többé vagy kevésbé korlátozva vannak. Pl. haszonélvezettel terhelt ingatlan, jelzálogjog, de mondhatnám az önkéntes nyugdíjpénztárban lévő pénzemet, azt is akkor vehetem fel, ha nyugdíjba megyek (előtte is felvehető, de akkor elég súlyos adófizetési kötelezettségeim lennének). És remélem, arra nem akarod mondani, hogy nem az enyém.

valami akkor az enyém, ha szabadon rendelkezhetek vele. minden más csak jogi bullshitban bujtatott lózung... meg lehet magyarázni....

korlátozott: feloldható a korlát...

a haszonélvezettel terhelt ingatlannál van lehetőség szerződést bontani

jelzálognál is -> kifizeted amit kell, lekerül a jelzálog.

pl részvényt, kötvényt mégha bukóval is, de hozzájutsz a pénzedhez. azt csinálsz vele amit akarsz.

önkéntes nyugdíjpénztárnál hozzájuthatsz bármi módon a pénzedhez a nyugdíj előtt?  (nem is értem miért jó ez...)

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Most azzal nem külföldi cégeknek adják oda, hogy a nyugdíjkassza évvégi maradványkeretéből Audikat vesznek az államtitkároknak? Rohadtul nem fektetik be sehová. Még csak MOL részvényt sem vesznek belőle hanem személyautókat. És nagyjából ez a trend az elmúlt 4-5 évben.

Sic itur ad astra!

Egyéni nyugdíjszámlád lett? Pedig ígéret az volt rá, viszont ott sem az volt a lényeges, hanem amit tettek a lenyúlt pénzekkel.

 

Gázáremelés helyett csináltak rezsicsökkentést. Legalábbis annak hívják, de ott sem az volt a lényeg, hanem arra ment ki a játék, hogy a szolgáltatók hasznából elvett pénzek egy részével kicsit csökkentettek az emberek terhein, amivel sikerült venniük egy csomó szavazót (a szolgáltatókat még arra is kötelezték, hogy a rezsicsökkentés mértékét feltüntessék a számlákon), egy másik részével meg jól megtámogatták magukat:

https://magyarnarancs.hu/belpol/szazmilliokat-lapatol-ki-a-rezsicsokken…

https://civilhetes.net/a-kormany-offshore-cegek-mezesbodonjeve-tette-a-…

https://index.hu/gazdasag/2014/01/27/mol/

https://tldr.444.hu/2015/01/14/a-legtobb-penzt-most-igy-lehet-csinalni-…

https://tenytar.blog.hu/2015/06/09/ime_a_legnagyobb_kormanykozeli_mutyi…

http://nol.hu/belfold/offshore-halozat-a-fidesz-kedvenc-ceg-mogott-egy-…

https://www.inforabakoz.hu/hirek/olvas/a-rezsicsokkentes-masik-arca-201…

https://vs.hu/gazdasag/osszes/offshore-rezsicsokkentes-magyar-modra-0128

 

Egyes számítások szerint 150 milliárd forintot kaszált a fideszes hátterű offshore cég a gázüzleten.
A Lánchíd felújítására pl. most meg nem ad az állam 20 milliárdot.

Mennyi pénzem lesz 10 év múlva ha évi 6 százalékos kamat mellett befektetek 10000000 Ft-ot?

Eredmény: 1790847

Ez akkora dőzs. És még az inflációval nem számoltam. Sima allamkotvennyel kicsivel ezalatt vagyok de legalább nálam a pénz.. magyarán a szolgáltató szépen lenyúlt.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Itt a mérleg másik serpenyőjében nem a magánbefektetők vannak (azt mellékesen csinálhatja akárki, nem kell hozzá sem magán, se semmilyen nyugdíjpénztár), hanem azok, akik engedtek a zsarolásnak és nem maradtak ott.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

5 év volt kb összegyűjteni 1milliot a kötelező magánnyugdíjpénztárba. 10 év alatt lett 2 millió belőle. 15 év keresztül tehát sporoltal havi 11e ftot. Arányaiban ez mennyi része lesz a nyugdíjasnak?  2m meddig lenne elég neked nyugdíjra? És 15 évig gyűjtögették. Az élősködő cég többet keresett rajta. Nem látom akkora biznisznek.  11e Ft  mint arány a mostani berekhez is lofasz. Nyugdíjhoz is. És 15 éve ez nem 11e volt. Aztán lesz 3 db 15 év. Aztán 65 éves korod után élsz még mondjuk 15 20 évet. Nem lesz ebből dőzs keziccsokolom. 

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Az államosítás előtt ott volt a válság, amin ugye buktak nagyrészt az myp-k, de ezt 1-2 év alatt visszahozták annyira, hogy az államosításkor a többségnek reálhozamot hozott. Leírom még egyszer: REÁLhozamot, azaz infláción, az mnyp lehúzásán, meg minden fityfenén felül is pluszban volt az ember. Ezt a pluszt fizette ki az állam, amikor elvette ezt a pénzt attól, aki nem tiltakozott eléggé hangosan.

Aztán ez az elvett pénz a gondos gazda államnál huss, eltűnt nyomtalanul.

Olyanokba már bele se mennék, hogy kamatos kamat és egyebek, mert nem szeretek galambokkal sakkozni.

az ő számaikkal számoltam.

10 év alatt lett 2 millió belőle.

ez kamatos kamat. tehát 15 év alatt lett 2 millió megtakarítás. ez mindennel egyben. mégegyszer, a linkelt  cikk szerint:

Átlagosan 1,8-1,9 millió forintra hízott a megtakarítása annak a magánnyugdíjpénztári tagnak, akinek 2010 decemberében 1 millió forint volt a számláján – számolta ki az Azénpénzem.hu a pénztárak év végi (2019. december 31-i) árfolyamadatai alapján.  Ebből az infláció 211 ezer forintot (21,16%) tett ki, vagyis egy átlagos tag 1 millió forintja közel 600 ezer-700 ezer forint reálhozamot hozott.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szar vagy nem mindegy. Nagysagrendi dolog. Ofkorsz. 15 ev alatt 2m? Par honap alatt feléled 15 ev gyumolcset. Ha szerinted jo biznisz nosza pakolgasd oda. Tozsdere rakta fleto a nyugdijpenzt majd hitelt vett fel hogy a lukat befoltozza. Larifari....

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

De ez nem 15 év gyümölcse. Ez 5 év gyümölcse, és annak 10-15 évnyi kamata, nyilván attól függően hogy az adott befizetés mikor került be. Mert újabb 10 év múlva a 2 millából lenne 4 milla, újabb 10 év múlva 4, következő 10 év múlva 8. (Most tekintsünk el attól, hogy nyilván változnak a hozamok, stb.)

Mert akinek 2010-ben 5 évnyi befizetése volt, az pályakezdőként került a rendszerbe, nyilván az elején eléggé minimális fizetéssel és befizetéssel. Szóval 2010-ben volt még neki hátra vagy 35-40 év munkaviszony. És a nyugdíjbefizetésének csak a negyede ment ide, szóval később jobban keresve több tőkének a kamata is több lenne. És persze az állami pillér is megmaradt volna, ahova a befizetések nagyja ment az mnyp-k létezése alatt is, az adta volna a leendő nyugdíj 2/3-át.

A tőzsde vs. hitel témát meg hagyjuk már, az a lényeg, hogy a jelenlegi felosztó-kirovó már középtávon se fenntartható, elég ha megnézel egy korfát: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20180120/az-abra-ami-miatt-2050-ben-rettegni-fognak-a-magyarok-274095

Ma 4,5 millió dolgozó tart el 2,5 millió nyugdíjast, és ugye fogy a népesség, illetve öregszik el, kevés gyerek születik, közülük sokan inkább elmennek külföldre, aztán közülük rengetegen haza se jönnek. Szóval egyre kevesebb befizetőnek kell majd eltartani egyre több nyugdíjast, pontosabban kellene, de nem fog menni. Szóval az állami nyugdíjjal az van, hogy vagy az égbe emelik a nyugdíjkorhatárt, vagy nevetséges összegű lesz az állami nyugdíj, pontosabban a valóság ennek a kettőnek lesz a kombinációja. Erre lett volna megoldás az mnyp rendszer, ezzel sok évtized alatt ki lehetett volna vezetni a felosztó-kirovót, és helyette egy tőkebefektetés alapú rendszerre áttérni. És hogy az államnak ez éppen minusz, hát ez van. Az állam ezt tudja, a mostani nyugdíjasok már befizették az államnak a magukét, jár nekik érte nyugdíj. Ez egy féljdalmas lépés, de ha marad a felosztó-kirovó az még rosszabb lesz.

És hogy az mnyp-k szarul működtek? Hát kérem, ha tényleg ez lett volna a probléma, akkor az állam csinálhatott volna maga is egy mnyp-t, ami mondjuk nonprofit működik, és persze jól, és persze ez lenyomta volna konkurenciát, aztán lett volna öröm e bódottá. De nem, az államnak az a 3000 milliárd kellett...

Ez elmeletben nagyon jol hangzik. Egy peldaval mutasd meg kerlek hogy akkor 2050ben hogyan nezett volna ki kb-ra az allami nyugdij resz, hogyan alakult volna a befizetesem, mondjuk atlagosan. Mennyi penzt kaptam volna a manyupbol es az allamtol. Meddig eleg a manyup? 40 evet dolgozok. Nos?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Akkor a gyengébbek kedvéért. Nem az a baj hogy öngondoskodás szükséges később a nyugdíjhoz. Hanem hogy belekenyszeritettek egy nem jó bizniszbe úgy hogy luk lett a költségvetésen. Ráadásul azt a látszatot keltette hogy elegendő ez. Ráadásul ez a pénz is külföldre ment. Jó része legalábbis. A lényeg: van jobb megtakarítási forma a nyugdijpenztarnal.  Aki hülye akar lenni tegye oda de ne legyen kötelező.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

A lyuk a költségvetésen az egyértelmű, az meg hogy mennyire jó biznisz lett volna ez, azt senki se tudja. Tolod a fideszpropagandát, tehát _szerinted_ rossz volt. Valójában meg nem lehet tudni, élesben nem tudjuk.

Ráadásul azt a látszatot keltette hogy elegendő ez.

Ez nettó hazugság, senki se keltette ezt a látszatot.

Ráadásul ez a pénz is külföldre ment. Jó része legalábbis.

Erről pedig nyilván fogalmad sincs, hogy hova "ment" ez a pénz. De mindegy is, a lényeg az, hogy ez a pénz megvolt, aztán az államhoz került, aztán már nem.

A lényeg: van jobb megtakarítási forma a nyugdijpenztarnal.  Aki hülye akar lenni tegye oda de ne legyen kötelező.

Az mindig utólag derül ki, hogy mi (volt) a jobb megtakarítás. Te pedig csak beszélsz itt összevissza, közöd nincs a témához, ehhez sem.

aham, aztán azért kellett emelt adót fizeteni, hogy azt a lukat betömje.... tök jó biznisz tényleg

1. ez kb. befektetés, most "fizetünk" azért, hogy később ne kelljen sokkal többet fizetni/szívni

2. 2009-ben 350 milliárd Ft ment az mnyp-be, ami nem kevés ugyan, de...

3. 2020-ban 2200 milliárd Ft-ot költünk "családtámogatásra", ami sokkal de sokkal több, mint amekkora hiányt az mnyp bármikor is jelentett volna, igencsak szerény eredményekkel...

4. és nem feltétlenül kellene azt a pénzt adóemeléssel/hitelfelvétellel beszedni, simán lehetne ennyivel növelni az állami hatékonyságot. Asszem vargamiska nyilatkozta pár éve, hogy a papírmentes állammal lehetne 700 (nem elírás, hétszáz) milliárdot spórolni évente, na ezzel bőven lehetne fedezni ezt a hiányt

5. és pl. magyarfocira költünk évente 100 milliárdot (bármiféle eredmény nélkül), az MTVA-ra elmegy 85 milliárd, szerintem nem lenne nagy művészet összeszedni még egyszer ennyit, aztán kb. meg is lenne az a fölöslegesen elbaszott pénz, amibe egy mnyp átállás kerülne...

Nyilván pont annyira lehet ezt megmondani az mnyp+állami rendszerre, mint a mostani csak állami rendszerre. Senki se tudja, hogy mennyit fogsz befizetni a következő 30 évben, mennyi lesz bizonyos befektetések hozama, hogy egyáltalán megéled-e a nyugdíjas kort, hogy az akkori szabályozás hogy fog kinézni, stb.

A működési költség maximuma törvényben volt rögzítve. Ráadásul nyilvánvaló, hogy egy induló rendszer kezdeti költségei magasabbak, továbbá alacsony befizetés mellett a fix költségek miatt szintén nagyobb a költséghányad. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál ugyanez a helyzet, a kezdeti nagyobb költséghányad idővel szépen elkezdett csökkenni.

Nekem egyébként nem volt kötelező a manyup, szerintem neked se.

Annak nem lehetett, aki 1998-ban vagy utána kezdett el dolgozni. Tudtommal te elég idős vagy, feltételezem, nem 1998 után vállaltál először munkát. Én például - bár jónak találtam a magánnyugdíj-rendszert - nem léptem be, mert a számítások szerint nekem már nem érte volna meg. Ez tény. Szóval állításoddal szemben lehetett az államiban maradni.

Azt írtad, hogy nem lehetett az államiban maradni. Ez az állítás implicit tartalmazta azt az állítást is, hogy valaki már egy adott rendszerben (az államiban) volt. Aki még nem dolgozott, nem volt egyikben sem. Ráadásul az előzményeket megnézve, hivatkoztál a manyup kötelező voltára. Jellemzően nem az maradt a manyupban, aki kezdő munkavállalóként kötelezően választotta a manyupot, hanem aki korábban önként megette.

Ennek fényébne az az állítás, hogy 'a manyup kötelező volt', főként, hogy 'nem lehetett az államiban maradni' nem állja meg a helyét.

Az a legszebb, hogy most te arra hivatkozol, hogy 'nem mindenkinek', míg korábban az volt a sommás állításod, hogy 'a manyup kötelező volt', itt érdekes módon megfeledkeztél arról a kitételről, hogy 'nem mindenkinek', ez pedig időközben szinte végső érvvé lépett elő nálad.

Valóban nem volt mindenkinek kötelező, de volt akinek az volt, nem volt választási lehetőség. Ez tette lehetővé a magas működési költségeket: ha muszáj a szolgáltatást használni, akkor vastagon lehet belőle sikkasztani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem lehetsz ennyire hülye!

Hány embernek könnyebb megduplázni a nyugdíjait, 400.000 luxemburginak, vagy 1 milliárd indiainak?

Azért lett jobb a maradóknak, mert a 99% visszalépett! Legalább ennyi minimális közgazdasági IQ-nak lennie kellene.

Gondolom jól bevásároltál bitcoinból 20.000-es árfolyamon, mert ha mindenki ezt csinálja, baj nem lehet.

A maradóknak a 99% visszalépése ellenére lett jobb. Persze ehhez jó néhány magánnyugdíjpénztárnak meg kellett szűnnie, hogy a maradék legalább a minimális méretgazdaságot elérje. Elég könnyen belátható, hogy egy infomratikai rendszernek relatíve nagy fix költsége van, a gépeket a taglétszámtól függetlenül meg kell venni, üzemeltetni, viszonylag kevés többletköltség van attól függően, hogy ezer vagy tízezer tag számláját kell nyilvántartani.

Azért az megvan, hogy 2010-től szinte csak felfelé mentek a tőzsdék! :)  Egyetlen egy pénztárnak a hozama volt 100% felett, az átlag kb 80% ahogy látom.  Másrészt pedig ha te saját magad a megtakarításodat 2010-19 között  amerikai tőzsdeindex ETF-jébe fekteted akkor 199% hozamot értél volna el. Nem gazdálkodtak jól a befektetők pénzével ezek szerint.  Ebbe bárki befektethet Vanguard ETF.

Azért dönthettél hogy maradsz a MNYUP-ban. Akik úgy dönthetnek - habár a kormányzati kommunikáció elég sokmindent elkövetett hogy az emberek ne maradjanak - most jól jártak. Az elmúlt 5 évben 10% közeli hozamok. Az meg hogy nem szálhatsz ki a pénzügyi konctrukciójából csak nyugdíjkor az a sajátmaga jellege. Nem véletlenül népszerű most a MÁP+. Olyan konstrukciót nyújt amit korábban ebben az országban nem láttunk. Csak hát drágább mint ha az IMF-el vagy másokkal csináltuk volna. Ellenben ott van mellette hogy az állampolgárok finanszírozzák elméletile az országot, ha betartják hogy külföldiek nem vehetik.

Sic itur ad astra!

" Csak hát drágább mint ha az IMF-el vagy másokkal csináltuk volna "

japán államadósága a GDP 250%a. de leszarja, mert saját polgárainak kezében van. így a hitelkamatokat bentre fizeti, bent költik el.

miért jobb külföldre fizetni a kamatot?

ja nem jobb.

manyupnál majd akkor örvendjunk, majd ha az első szuperokos szupertakarékos szupernyerő megkapja a nyugdíját belőle...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Ugye egy szorgos takarékos nép igaz? Nagy részt nyugdíj megtarkítás az. Na amikor majd a demográfiai válság úgy igazán hat, azaz sokan mennek nyugdíjba (nem növelik hanem felélik a megtakarításaikat) akkor térjünk vissza erre. 20-30-50 év Gondolom te is lennél olyan mint a japán megtakarító, hogy negatív kamatra is beteszed a pénzed csak sajnos belőled kevés van és  túl kevés a pénzetek. Különben nem lenne a szuperállampapír.

-Politikai káosz.

-MKB alapkamat-emelés.

-Elszálló államadósság.

-A közműszolgáltatók újrainduló privatizációja, lehetőleg külföldi kézbe.

-A nagy állami beruházások nagyobb hányadát nyernék külföldi nagyvállalatok.

-Családi adókedvezmény kivezetése.

-Többkulcsos adórendszer.

" -Politikai káosz. "  a csuti haverod megint felbérelné a fuci huligánokat mint 2006 -ban ?
" -MKB alapkamat-emelés. " jó lenne ha a bankba tett megtakarításom nem érne kevesebbet 1 év alatt

" -Elszálló államadósság " arra gondolsz hogy kiderülne pontosan mennyi ruszki és kínai hitelt vett fel a csúti haverod?
" -A közműszolgáltatók újrainduló privatizációja, lehetőleg külföldi kézbe. " akkor végre nem kellene várni 4 napot, a nemzeti közműszolgáltató dilettáns emberére hogy elhárítsa az áramellátási problémát

" -A nagy állami beruházások nagyobb hányadát nyernék külföldi nagyvállalatok. " szegény méjszárós lőre cimborád nem tudna 100 milliárdokat lopni közpénzből?
" -Családi adókedvezmény kivezetése. " a mostani formában nem sok értelme van ha nincs legalább 3 gyereked
" -Többkulcsos adórendszer. " valóban teljesen normális hogy bruttó 200.000-ból ugyan annyi százalék SZJA-t kell fizetni mint bruttó 3.000.000 -ból

Az ellenzéknek példás a viselkedése. Hadházi. Tordai. Széll Bertalan. Ja nem. A normális elvhű politikusok menekülnek az ellenzékből. pl. Schiffer András. Saját partjaikat nem tudják egybe tartani. MSZP hány miniszterelnököt evett meg? Bízzuk rájuk az országot? Laaarifari

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Mérlegelni kell. A kisebbik rosszra kell szavazni. Ha lesz jobb a fidesztol majd arra szavazunk. Az MSZP már bizonyított. DK az MSZP. Inkább a pénztáros Lőrinc gazdagodjon mint külföldre szórjuk a pénzt. Pl Németországban usaban egytraktoros földművesek vannak? Az élelmiszeriparban? A kolakolat meg az unilevert miért nem szidjatok? Ne legyen már kettős mérce...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Csak a lényeget hagytad ki: a Jobbikot, aki most épp a liberális oldalon van, meg jó szövetséges is.

Tegnap még Toroczkaiékkal MTV székházat ostromoltak, Novák Előddel kuruc.info-t szerkesztettek, de rájöttek, hogy a ballib kórus kifizetődőbb.

Azóta kitörés emléktúra helyett hanukáznak. Nem egyszerű lenyelni a történetet.