"Linus Torvalds is szívesen használna M1 Mac-et Linuxhoz, de"

Címkék

... vannak fenntartásai:

Torvalds explained he has

"fairly fond memories of the 11" Macbook Air (I think 4,1) that I used about a decade ago (but moved away from because it took Apple too long to fix the screen - and by the time they did, I'd moved on to better laptops, and Apple had moved on to make Linux less convenient)."

[...]

I've been waiting for an ARM laptop that can run Linux for a long time. The new Air would be almost perfect, except for the OS. And I don't have the time to tinker with it, or the inclination to fight companies that don't want to help.

[...]

The main problem with the M1 for me is the GPU and other devices around it, because that's likely what would hold me off using it because it wouldn't have any Linux support unless Apple opens up.

Oké, de akkor mire használná?

My personal hope would be more cores. Even in a laptop, I don't care about 20-hour battery life (and I wouldn't get it building kernels anyway). I'd rather plug it in a bit more often, and have 8 big cores.

A 16GB-os limittel nem is lenne különösebb baja:

16GBs is actually ok by me because I don't tend to do things that require a lot more RAM. All I do is read email, do git and kernel compiles. And yes, I have 64GB in my desktop, but that's because I have 32 cores and 64 threads, and I do hugely parallel builds. Honestly, even then 32GB would be sufficient for my loads.

Részletek itt.

Hozzászólások

And yes, I have 64GB in my desktop, but that's because I have 32 cores and 64 threads, and I do hugely parallel builds. Honestly, even then 32GB would be sufficient for my loads.

Jo neki, nekem a 16GB is neha mar klausztrofobikusan keves, pl. ha chromiumot forditok mikozben meg fut egy vm. Es nekem csak 4 mag/8 szal van... :(

I hate myself, because I'm not open-source.

Attól függ ki mire használja a gépet. Nekem elég a 16 GB, még annyi sem, mert levesz az integrált GPU, neki 32 giga elég. Azt is vedd figyelembe, hogy a Linux kernel kódbázisa kb. negyede csak a Chromiuménak, emiatt fele-negyede idő alatt lefordul, fele memóriaigénnyel minimum. Ha ő is állandóan Chromiumot forgatna, akkor valószínű ő is 64 gigás megoldást keresne. Egyébként biztos vagy benne, hogy nálad mindenképp kell futnia még egy VM-nek a kódfordítás mellé? Főleg, mert ahogy értem, ott eleve a 4 mag 8 szál korlátoz, hiába is lenne több memóriád, a forgatás valószínű nem lenne sokkal gyorsabb. Így én ilyen felállásban elhagynám a VM-et, anélkül forgatnám, ami kell. Egyébként meg pontosan ezért nem használok Chrome-alapú böngészőt, Vivaldi, Brave, Opera, Edge, Chrome, Chromium egyikét sem. Megabloat valami, a Chrome a legbloatabb szoftver, ami valaha létezett, védhetetlenül zabálja a memóriát is. Épp olvastam az összehasonlítást, hogy a Chrome kódbázisa nagyobb most már bármilyen Linux, BSD alaprendszer kódbázisánál (kernel, driverek fájlrendszerek, init, shell, alap parancsok összeadva), sőt, egy komplett Win2k3/XP kódbázisánál is nagyobb.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy Torvalds a laptopjait csak utazás közben használja, és utazás közben eléggé módjával fordít kernelt is, inkább csak levelezik, böngészik, kódot szerkeszt. Ha otthon dogozik, akkor kizárólag desktop gépen dolgozik, ami lényegében ahogy a cikk is írja, egy erőmű, 32 mag, 64 szál, 64 giga memória. Kroah-Hartmannál hasonló a helyzet, laptopból neki sincs acélos, desktop gépen dolgozik, nála csak annyi változik, hogy ő a nagyobb kódforgatásokra külön build szervert tart, egy régi videón talán valami dual Xeon vagy Opeteron vagy már nem is tudom mit emlegetett, talán mostanra le is cserélte valami durvább Ryzen, EPYC rendszerre.

Egyébként én is szívesen használnék M1-es gépet, ha nem lenne lezárt Apple-ökoszisztéma, lehetne kapni MacOS és egyéb maces korlátozások nélkül, lehetne pl. bele SSD-t bővíteni. De így inkább nem, marad a Ryzen 4700U (vagy ha rám szakadna az OTP, akkor 4900H), kicsit gyengébb, de legalább bővíthető meg olcsóbb is.

Megjegyzés: a ZDNet-es cikkírónak üzenném, hogy a Linux kernel már 8 éve nem megy 386-os architektúrán, a 3.8-as kernel óta. És itt most nem 32 bites x86-ot értek ezalatt, amit sokan szerettek i386-nak rövidíteni, hanem a valódi 386-os procikat. 486-os még elvileg támogatott, de sok szerencsét hozzá, hogy azon próbáljon valaki modern kernelt meg userlandet futtatni, akár csak grafikus felület nélkül, teljesen használhatatlan sebességgel futna, akkor is, ha ki van csontozva, 586-oskkkal ugyanez a helyzet (P1, K5, K6-x). Min. amivel érdemes amúgy is használni, az az 686-os architektúra, meg attól újabb x86-os és x86_64-es fronton.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tudom hogy kisebb a linux kernel, az lefordul mondjuk 10 perc alatt, a chrome az inkabb ilyen 4-5 ora. Meg a Linux kernel az c, nincsenek benne olyan bohomnagy templatek amik memoriat esznek reggelire, ebedre es vacsorara... ha linux kernelt forditok az kb meg se latszik a memoriahasznalati grafikonon.

nálad mindenképp kell futnia még egy VM-nek a kódfordítás mellé?

Nem, csak valamivel el kell tolteni az idot, es most meg azt se lehet mondani hogy menjek el valahova mert nem lehet. A gn kimenetet nezni nem annyira izgalmas, beniceolva elvan a hatterbe, amig nem zabalja fel az osszes memoriat. A vegen az lett hogy 6 szalon futott csak es akkor igy elvolt kb a rammal.

Es teny hogy bloat fos a chromium, de pale moon-al sok weboldal nem megy, jobb meg nem nagyon van.

I hate myself, because I'm not open-source.

TL;DR

 

Torvalds would like to run Linux on these next-generation Macs. As he said, "I've been waiting for an ARM laptop that can run Linux for a long time. The new Air would be almost perfect, except for the OS. And I don't have the time to tinker with it, or the inclination to fight companies that don't want to help."

Aye, there's the rub. 

In an exclusive interview, Torvalds expanded on why he can't see porting Linux to the M1-based Macs. "The main problem with the M1 for me is the GPU and other devices around it, because that's likely what would hold me off using it because it wouldn't have any Linux support unless Apple opens up."

És milyen igaza van Linusnak! Én is már mióta szeretnék SOKKAL több magot!

Legyek őszinte, kezdettől fogva (mármint, amióta azon kezdtem gondolkodni hogy saját programnyelvet írok...) olyan dolgok jártak a fejemben amikhez eszméletlenül jó lett volna még néhány mag. Úgy tízegynéhány legalábbis... Valahol 32 környékén lenne az optimális szám... (de most nem akarok belemenni abba, miért, mert nagyon off lenne. Meg ismerem már a népet errefelé, úgyis anyázás lenne a dologból, szóval nincs értelme). Lényeg az, hogy a nyelvecském, az én Drágaszágom egészen másképp nézne ki ha kezdettől fogva ilyen laptopom lett volna. De amennyire képben vagyok a dolgokról, szerintem még most se kapnék ilyen laptopot, aranyáron se...

Laptopból mi értelme kettőnek? Egyébként badass darab ez a 16 magos, de ez a monster notebook szint már majdnem olyan, mintha desktop gépet hordoznál a hónod alatt, vagyis nem csak olyan, hanem azt is hordozol, mert ezekben desktop proci, desktop RAM, desktop GPU van. Ez tényleg rohadt sok kiló, óriástöltő, stb., és ha maximumom megjáratsz egy ilyen gépet, annyira hangos a hűtésük ezeknek, hogy szerverek elbújhatnak mögötte, és ilyenkor akkuidő is verdesi a 0-át. Torvalds ki is hangsúlyozta, mikor a régi Macbook Air-jét vette, hogy neki szempont a kis súly, könnyű hordozhatóság, csendesség.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)