DELLhunyt

Inspiron 5520

Van egy Inspiron 5520-as notim (i5) , amit a szekrényből előszedve a végső halál jelét produkálja, nem kapcsolódik be, de még a hálózati csatlakozót bedugva a led sem világít, másik (tartalék) akkuval sem. Tettem bele új gombelemet hátha, de semmi. Mit érdemes megpróbálnom, mielőtt kukázom?

Előre is köszi a tippeket!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 24., k – 14:46

Ha a töltő biztosan jó, és az aksi sem kukaérett (egyik sem), akkor töltőáramkör lehet a bűnös - az meg esélyes, hogy az alaplapra van rárakva.
Egy Latitude produkált nekem ilyet, azt a http://www.laptophub.hu/ javította - igaz, garanciában, ergo nekem nem került semmibe (azon túl, hogy el kellett kétszer bumliznom Csepelre...)

Szeretik "biztositekolni" es az bizony allas utan/alatt oregszik es mikor bekapcsolnad megrantja az amper es mar ciccen is.

Tolto kor kornyeket atneznem, sok szemet trukkot tudnak alkotni, ha jol emlekszem volt olyan, hogy egy elvekonyitas jatszotta a biztositek szerepet 2 forrsztas meg 3 centi kabel es ment minden boldogan.

Ha semmire nem kell, csak hobbibol is erdemes szetszedni.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

nekem akksis flex aksija adta meg magat. Szinten raforrasztott biztositek.

Raforrasztottam egy hajszaleret az egyik kabelbol. Bekapcsoltam, megallt

 Neztem elolvadt. Forrasztottam ra kettot, ezzel mar be lehetett kapcsolni, de flexelesnel megallt.

Egy szo mint szaz, elmentem igy 6 erig. Most az a biztositek. Nem gondolom hogy rosszabb lenne az eredetinel, foleg, hogy mar 5* teljesitett.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

egy tetszoleges multimeter a baratod, henkolos ukran bacsinak van sok ilyen videoja erdemes atnezni, tipus szerint szokta elnevezni a javitasokat. Rakeresnek siman youtubeon. Nekem parszor mar bejott.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Akkumlátort kivéve sem indúl el?

Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

Szerkesztve: 2022. 05. 09., h – 09:11

Update:

Szerdán (nem kapkodtam el :D ) szét akartam szedni, hogy megnézzem amiket írtatok, levettem a kis hátlapot ami az SSD, RAM cseréhez van aztán bedugtam a töltőt, és próbából bekapcsoltam. Elindult, de csak sípolt a speaker (már ez is valami), aztán másodikra már bootolt. Azóta jó. :D

Aztán kipróbáltam a W11 vhd-met RAM drive-ba bebootolni, (mert a másik notebookom, ami egy Lenovo Z50-75, durván BIOShibás, és csak az 1,6 GB-os 32 bites W10-et bootolja be)*.

Simán bebootolta a 3,5 GB-os W11 vhd-t RAM-ból.

(Azért a legmenőbb a 470 MB-os MX linuxom (sqashfs-xz)! :D Mondjuk ez az alaprendszerem évek óta, egy 100 MB-os rootfs, és egy 104 MB-os squasfs chromium image fájllal.)

Szóval egy 8GB-os pendrive-ra ráfér egy W10, W11, és egy MX, plusz egy halom progi, chromium, mpv ésatöbbi (appimage-ek, portable cuccok, amiket leggyakrabban használok). És mind RAM-ból fut, ergó "örök életűek", rebootkor minden változatlan. Persze ha valami módosítás kell, az MX-hez ott a rootfs, a Wineket meg bebootolhatom sima vhd-ként, és akkor megmaradnak a módosítások. A winekhez van egy 1,5 GB-os tömörített vhd, az tele van programokkal, MSOffice, mpv, chromiumok, 7zip, Irfan, Totalcmd, stb-stb. Plusz a tempnek egy külön RAM-drive van, ahová be vannak linkelve a tmp és cache könyvtárak és a chromium User Data. Lehet, csinálok majd egy videót! ;)

A lényeg persze, hogy a DELL valamitől feltámadt! :D

 

Szerk*: Elnézést kérek a Lenovotól, nem "durván BIOShibás" a Z50-75, rájöttem, hogy a grldr egy bugos verziója miatt nem bootolta be RAM-ból a nagyobb méretű vhd-t. Átrakva a Dellből a régebbi grldr-t, már bootolja a Win11 vhd-t ramdiskből. (Felraktam a 3 oprendszert próbából egy 8 GB-os pendrive-ra, és minden tökéletes, ahogy gondoltam. Sajna USB 2-es a drive, ezért picit lassan tölt, szóval véglegesen a 16 GB-os USB 3-as pendrive-ra kerülnek majd, azon már elfér majd az e-bookoktól a zenékig, videókig minden, így még mentésnek is jó. :) Mivel minden oprendszer RAM-ból fut, a betöltés sebességén kívül gyakorlatilag semmi különbség a működésben, főleg hogy általában hetekig nincs reboot. De az MX rebootja RAM-ba töltéssel amúgy is csak ~20 sec. Persze ettől függetlenül SSD-ről használom a gépeket (főleg ha Androidot gyártok (de mostanában már nem fogok) :D .)