Processzorcsere linux alatt - MEGOLDVA

Fórumok

Mi történik, ha egy működő linux alatt processzort cserélek? - Mielőtt valakinek eszébe jut, előtte kikapcsolom a gépet -

És ha alaplap-cpu-ram kombót?

Újra kell telepíteni? Vagy be fog okádni? Vagy megy tovább, mint egy windows 10 legtöbbször? (win 10 néha betojik)

Linux Mint, de gondolom ez generic

Köszönöm, a választ mindenkinek, eredmény: megy tovább, semmi baja nem lesz.

Hozzászólások

Szia!

Nem kell, menni fog magatol.

Alaplap/CPU/RAM kombonal a kernel elintezi maganak.
A HDD -> SSD klonozas sem egy nagy muveszet, utana is megy tovabb.
Egyedul a nvidia -> AMD vga atallas lehet problemasabb ha elotte a zart nvidia drivert hasznaltad, mivel akkor le kell szedned a valtas elott a drivert. A csere utan a Radeont is a kernel fogja vinni (magy esely van ra, hogy az amdgpu driver, ha ujabb a kartya).

Udv.

A procicsere nem okoz gondot.

Az alaplap az meg már más tészta... ugye ott már cserélődik a hangegység, videovezérlő, hálózati eszköz, stb... Ha a kernel támogatja mindet, akkor nem lesz gond, ha pedig nem támogatja, akkor gond lesz.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Nem hogy megy tovább, mint egy Windows 10, hanem megy tovább, nem úgy, mint a Windows 10, utóbbi simán behasalhat az ilyentől (bár láttam olyat is, hogy nem), ha nem, akkor is újra kell aktiválni. Linux alatt nem probléma. Sokszor még a GPU csere sem, ha nem használtál hozzá zárt drivert, vagy nem volt kézileg hekkelt a xorg confja, és fent van minden szükséges firmware. Igazából ez menne Win10 alatt is, technikailag annak sem lenne akadály, de a Májkrémszaft nem akarja, hogy te Win10 telepítést gépek között hordozzál teljes lelki nyugalommal. Ezért van korlátozva Windowsnál az USB-ről futás is. Linuxnál ilyen korlátozások nincsenek, mivel nem érdekük újra megvetetni az OS-t, hiszen ingyenes.

Bár nekem nem volt sima ez egyszer, ThinkPad X220 i7-2620M-ről átklónoztam Arch Linux telepítést Dell Latitude 5430 i5-3340M-re, és elhasalt bootnál, de könnyen meg lehetett javítani, USB-ről bootolva az Arch iso-t, Latitude-on csak hozzá kellett adni a crc32 modult a /etc/mkinitcpio.conf fájlban, majd lefuttatni az mkinitcpio -p linux parancsot, és utána már bootolt. Tehát nem volt nagy szám megjavítani, nem kellett hozzá sokat nyomozni sem, kiírta, hogy ezt a crc32-őt nem tudja betölteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Általában nincs gond, de... pl. olyan új AMD CPU-k esetén, amik tkp. APU-k, mert van bennük Vega 8 videovezérlő is, bizonyos kernelek esetén lehet gond.

Konkrét példa: AMD Ryzen 5 3200G és Linux Mint 19.X esetén az eredeti kernellel nem volt gond, de amikor frissült a kernel, fekete képernyő lett az eredmény. Vissza kellett állnom régi kernelre, úgy továbbra is jó volt, de azóta nem követtem az eseményeket, nem az enyém a gép.

Ahogy többen is írták már, semmi gondot nem okoz. Én pl. most a hétvégén (is) azt csináltam, hogy simán áttettem a linux mint-es ssd-t a lapotopomból egy másik gépbe amit ki akartam próbálni, és gond nélkül folytattam ott, ahol abbahagytam.

Szerkesztve: 2020. 11. 19., cs – 10:40

A procit az nyilván nem okoz problémát, egy lapba úgyis egy generációs proci mehet. Ram szintén nem, az kemény lenne. Nincs RAM driver...

Az alaplap viszont okozhat, főleg pl. egy Intel->AMD váltás esetén, ha nincs az initramfs-ben a megfelelő sata driver nem fogod látni a diszkeket.

egy lapba úgyis egy generációs proci mehet.

Intel kedveli ezt... AMD-nél van olyan chipset, ami az 1., 2. és 3. generációs Ryzeneket out-of-the-box támogatja és az 5000-es szériához is kap frissítést :)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ha x86ról ARM architektúrára váltasz, vagy fordítva, akkor nem árt néhány csomagot újratelepíteni!

intel 2.gen -> intel 4. gen csere lesz, nincs külső videokártya. Ennél egyszerűbb eset nem is lehetséges. Ha lenne külső vga, vagy intel amd váltás lenne fel sem merült volna bennem hogy újratelepítés nélkül oldjam meg.

Az újratelepítés se lenne nagy dolog, 25 perc alatt megvan a szoftverekkel együtt teljesen nulláról.

Van az a szitu, mondjuk egy full adott cpu-ra optimalizált kernel, amikor betojik. De ez manapság már nem divat a sok generic kernellel.

A lap csere kapcsán még senki nem dobta be, hogy a BIOS boot kontra UEFI boot is okozhat zavart az erőben.

Nyilván nem egy orvosolhatatlan probléma, de az első boot során azért megjelenhetnek nem várt üzenetek. A probléma persze nem orvosolhatatlan és nem az újratelepítés lenne a gyógyszer.

Nyilván ha valamely szoftver (kernel, pl) dependált a régi CPU valamely olyan képességére/sajatosságára, ami az újnak nincs, akkor bukta van..

Ebben az a rossz hír, hogy rendszeresen használod.

Soha nem értettem, hogy miért kell megerőszakolni a nyelvünket, attól, mert a szakmánkban "külföldiül" írunk/olvasunk/beszélünk, még nem kell elfelejteni, amit az életben a szüleinktől és tanárainktól tanultunk, már csak azért sem, mert azokat a szavakat mások is értik, amiket tanultunk, az erőltetetten "csinált" szavak csak kavarodást okoznak. Lehet, hogy ezt már hiába írom neked, mert te már függő lettél. Vagy valahova dependálsz?

Soha nem értettem, hogy miért kell megerőszakolni a nyelvünket, attól, mert a szakmánkban "külföldiül" írunk/olvasunk/beszélünk

Bla...bla...bla...bla...bla...bla...bla... and bla!

Okay renard. Let's talk in English on Hup site. Thereafter every hup users talk English! Everybody speak and/or write in English! Why? Because this language is the informatics's language! The numberone language! Hallelujah English! Ave English! Welcome in Hungary Mr. English!

And now Mr. renard! Please look at in asshole of Mr. Mynameiscamel.

ROTFL! Demotiváló angol nyelvóránkat hallották.

Mondd, iszol te rendesen?

What? I don't understand. English please! Possibly German. I speak a little bit German. Wenn ich trinke ungarishe traditioneller brandy, dann ich vegesse ungarisch immer.

O mein lieber renard! Küss mein arschloch! Bitte! O bitte!