SAPPHIRE Radeon RX Vega 56 Pulse 8GB HBM2 leáll, ha bekapcsolom az olajradiátort

Fórumok

Sziasztok!

Valaki tapasztalt már olyan furcsa hibát, hogy megy rendesen a PC, és ha egy másik 220v konnektoron keresztül bekapcsolok egy nagyobb fogyasztót (olajradiátor, porszívó), akkor fekete képernyővel leáll a PC, és csak a hard reset segít ?

Kék halál nincs, naplóba nincs semmi..

Hozzászólások

Esetleg rossz kötések miatt lehet az is, hogy a nagy fogyasztó bekapcsolásakor annyit esik a feszültség, hogy a táp már nem tudja stabilan tartani a kimeneteit. Ha van kéznél "hagyományos" izzós lámpád, és bedugod a PC-vel egy elosztóba mennyivel csökken a fényereje egy nagyobb fogyasztó bekapcsolásakor?

A tápom elég jó: https://mobilespecs.net/power/Cooler_Master/Cooler_Master_GX-650W_RS-65…

Asrock A320M-k

Ryzen 2600

1 TB HDD , 1 db.

Tehát nem egy nagyon erős gép.

 

Azért a GPU fagy, mert 'mindig' az szokott. Az AMD GPU egy ilyen átok, hogy gyakran van  black screen pl. full load alatt.

https://www.pcgamer.com/amd-pushes-out-a-gpu-driver-fixing-even-more-bl…

15 éve AMD/ATI user vagyok és sose tapasztaltam ilyet...

 

 

Btw:

VGA: 280W

CPU: 65W alapban, OC-vel 120

HDD: kb 30W

És nincs beleszámolva az USB-s vackok, kártyák, memória, MB fogyasztása. A tápod 80 Bronze kategóriás, tehát a névleges teljesítménye 80%-a amit képes leadni, szóval 530 W körül van a tényleges leadása.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

 A tápod 80 Bronze kategóriás, tehát a névleges teljesítménye 80%-a amit képes leadni, szóval 530 W körül van a tényleges leadása.

Az okosok azt mondják (ahogy azt a linkelt oldal is magyarázza), hogy 80% hatásfok (pl. 100% load-nál) azt jelenti, h. 0,8x=650W, azaz a teljes felvett teljesítmény: x= 812W, és nem pedig x=520W a 100% load-nál.

Ez tényleg nem olyan rossz táp, akkor nézesd meg a bekötéseket villanyásszal, mert azzal lesz a gond. Mikor beröffen az olajradiátor, hirtelen esik a feszültség a táp meg nem tud elég delejt benyomni a kártyának, az RX56 meg egy elég energiaigényes kártya.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A porszívónál ez kb. OK, de a hősugárzónál is?

30% az nem kis probléma, és amúgy azt sem tudom miből gondolod, hogy pont a GPU fagy. Gyakorlatilag bármely komponense lehet a gépnek.

A következő körben én a helyedben mérnék egyet a konnektorban, hogy terheletlenül, bekapcsolt gép és bekapcsolt nagyfogyasztó mellett mekkora feszültség látszik. Ha 200 környékére vagy az alá esik -> villanyszerelő. Ha ez nem vezetett eredményre, érdemes egy másik tápot kipróbálni, hátha csak a mostani ment már tönkre és vált túl érzékennyé.

Tudtommal a PC tápok (a dugasztápok többségével ellentétben) nem univerzálisak, sokkal keskenyebb tartományban működnek csak jól.

Nyilvánvaló, de a kérdés inkább az, hogy miért mennek errefelé a gyártók? Több + jelet lehet tenni az energiaosztály mögé? Kevésbé zajosak? Sok vásárlónál nem bírta a régieket az elektromos hálózat? Vagy mi a motiváció a teljesítmény csökkentésére?

És arra mit mondasz, hogy pl a Karcher wd4-es 1000W-os? Ilyenem van, nem most vettem ugyan de most is lehet kapni. Vagy ez ebből a szempontból egy külön kategória?

Valami olyasmi volt írva a dobozra, hogy 1600W szívóteljesítménnyel, ami akár igaz is lehet, bárhogy számolták, mert már az első alkalommal kitépte a fugát a járólap közül.

Szerk:

Eh, elolvastam a napi.hu-s cikket és megkaptam a választ :) Száraz-nedves porszívó.

+1

Rossz kötés vagy/és valahol vékony vezeték (kínai elosztó) pont ilyet okoz a feszültségesés miatt. Ha ehhez még egy gagyi táp is társul, akkor nem képes kompenzálni ezt. Cooler Master nem egy Vargáné és társa kategória, de azért nem is a minőség csúcsa.

Esetleg még azt is megnézheted, hogy ha egy szünetmentest raksz a gép elé akkor mit csinál amikor az olajradiátort bekapcsolod. Vagy esetleg azt nézd meg, hogy egy hosszabbítóval a lakás másik részéről hozol áramot(hátha másik áramkör) a gépnek és megnézed mit csinál.

Hát ne kapcsold be az olajradiátort! A Radeonok szoba fűtésére is kiválóan alkalmas eszközök. :D

Ja, csak már nem fűtenek annyit mint régen. Anno egy Athlon mire eljutottál a BIOS-ba felment 55-60 fokig, üzemi hőmérséklete 70-től indult. Ma egy Ryzen stabilan elketyeg 35-40 fokon.

 

Videokártyák ugyanez. A tokozások, csövezések ...stb fejlődtek már annyit, hogy egy mai kártya nem fűt annyit mint egy régi.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Sok mindent megértek, kivéve ezt az egyet: ennyi hőt, meleget játék, vagy géphasználat során hogy tud valaki tolerálni? Nekem nincs ennyi fogyasztó a gépházon belül - talán összesen van 200W - de ami meleget termel egy idő után - mi is rá a jó szó?... - nem komfortos. Érzem a lábamon, karomon az áramló meleget az asztal alól, nyáron meg befűt rendesen, jól érezhetően tetézi még az amugy sem hideget. Kizárt dolog, hogy kb 500W-nyi TDP jól esik bárkinek is, főleg nyáron.

Och! és Ach! ;)

Úgy érzem magam, mint ifjú koromban (<10év), amikor a siófoki szállodasoron (Balaton, Lídó, Hungária, Európa) parkoló autókat tanulmányoztuk: - Hű, ebbe kétszáz volt beleírva! :-D

Ha egy gép leáll olajradiátor vagy proszívó hatására, akkor a következő lehetőségeket érdemes mérlegelni:

  • rossz az olajradiátor
  • rossz a porszívó
  • esetleg mindkettő
  • rossz a hálózat
  • rossz a gép

Logikailag a "fekete képernyővel leáll a gép" jelentheti azt is, hogy csak a képernyő áll le. Aztán csak terhelten, vagy mindig?

Az első checklist a gépre:

  • tápegység 750W (recommended)
  • feszültségek (terhelve)
  • 2x8pin táp be van dugva

A második checklist a hálózatra:

  • feszültség terhelés nélkül
  • géppel
  • + olajradiátorral
  • (azonos körön min. 16A kismegszakító)

Ezek után már majdnem okoskodhatunk valamit.

A thread fölöttem levő elemére válaszolva: Egyrészt a fejlett hűtés tényleg csökkentheti a fogyasztást. (!) Másrészt a soktranzisztoros csipek maximális hőmérsékletét úgy is megmondja a gyártó, mert az függ a gyártástechnológiától és a tokozástól. Én mindenesetre gázzal fűtök. :-D

Egy komolyabb gép összerakására, tesztelésére van egy beépített barátom. Most rakott össze egy gépet a fotós fiamnak és a videós barátnőjének HD/4k renderelésre. Egyelőre nem találtak fogást a gépen - párhuzamosan két renderelést is futtatnak rajta. (Ugyanitt esküvői fotó videó, body building bajnok, modell, portré és ékszerfotózás. stb. :-D) Ők is gázzal fűtenek.

Ennél a gépnél a videókártya 125W, a tápegység 750W. A topicnyitó kártyája meg 280W-os. (A tápcsatlakozó terhelése megtalálható az adatlapon 2 pinenként növekvő táblázatban.)