Pacsi Cisco-nak a tervezett elavulásért

Van 1 régi Cisco 2811-es ISR rúterem, a megboldogult cisco-s LAN/WAN korszakomból. Kizárólag jáccós eszköz volt, használtan vettem vaterán. Ma már nagyjából alkalmatlan bármire is, NAT-al jó ha bír 20-30Mbit-et, olyan ócska processzor van benne.

A múltkor megdöglött a HP Proliant-ben a CMOS battery. Így minden áramtalanítás után elfelejtette az időt és a BIOS beállításokat. Az idő/dátum nem volt feltűnő, mert mire startup után ránéztem, már leszinkronizálta a pontos időt NTP-vel. A többi beállítás hiánya miatt vettem észre csak. Gondoltam, megnézem mi újság a másik 1000 éves porfogóval. Hát persze h. ebben is kidöglött, így minden cold restart után szar volt az idő. Szerencsére ezeken a cuccokon nincs BIOS, a konfig meg a flash-ről töltődik be, így nagy gondot nem okot. Certificate-t nem használok rajta mert az mondjuk pont összefossa magát ha szar a dátum. Nosza, cseréljük ki az elemet ebben is, nagy dolog nem lehet. Lekaptam a fedlapot, nézem, hát nem a szokványos PC-féle CR2032-es laposelem van benne, hanem egy pici gombelem. Gyanúsan le van rögzítve a PCB-re, ekkor már sejtettem a faszkalap cisco módit. Gyors gugli, és hát nem lepődtem meg:

An internal real-time clock with battery backup provides the system software with time of day on system power up. This allows the system to verify the validity of the certification authority (CA) certificate. In the Cisco 2811, Cisco 2821, and Cisco 2851 routers, the clock and battery are permanently installed; the battery lasts the life of the router under the operating environmental conditions specified for the router. The Cisco2801 router has a socketed lithium battery. This battery lasts the life of the router under the operating environmental conditions specified for the router, and is not field-replaceable.NoteIf the lithium battery in a Cisco 2801 router should fail, the router must be returned to Cisco for repair.

Érted, lemerül a CMOS elem, baszd ki a $$$$$ szart a picsába a szeméttelepre. Rohadjon meg a cisco is ott ahol van, leginkább a pokolba való köcsög amerikai cég.

Hozzászólások

csak erdekessegkeppen: Cisco megvasarolja a magyar Banzai Cloudot.

EOS 2011

EOL 2016

En azt mondom, hogy ami cirka 15 evet elmukodget, az kiszolgalta az idejet.

Nem tudom aterezni a panaszod.

Mi lesz a kovetkezo ? Hogy szerinted egy autonak ki kell birni 40 evet uzemben ?

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

En azt mondom, hogy ami cirka 15 evet elmukodget, az kiszolgalta az idejet.

Mint az 1. sorban írtam, játszós eszköz, 10 éve nem volt pénztermelő felhasználása. Ha munkából esett volna ki 2020 november 17.én, az esetben én is azt mondom, ez mar igencsak megérett a cserére. Ha a PCB füstöl el, v. a silány forrasztás miatt esik le egy IC, és így kb. kilehellte a lelkét, még az is rendben lenne ennyi idő után. Azért viszont h. szántszándékkal teszi a cég használatra alkalmatlanná az eszközt (kb. mint egy időzített bomba), mindezt ráadásul egy 10 dollárcentes garantáltan lejáró élettartamú alkatrész cserélhetetlenné tételevel, na ezért jár nekik a faszkorbács.

Szerintem erőből kijön az, illetve egy jobbfajta műszerész csipesszel ki lehet erőszakolni, forrasz ide vagy oda. Legrosszabb esetben lejön az elemtartó lemez, amit vissza kell forrasztani. Nagyon hozzá vannak szokva az emberek, hogy csak összedugni kell a dolgokat, ha már faragni, forrasztani kell, megáll a tudomány? 15 évente egy kis ilyen farigcsálás szerintem belefér.

+1

Én érkeztető bélyegzőkben játszottam el hasonlót, ott is beforrasztott gombelemek voltak, és mikor a harmadik - alapvetően elemproblémás - eszközre mondta a szakcég, hogy selejtezendő, akkor nekiálltam minimális forrasztási tudásommal a hekkelésnek. Szerencsére egyik esetben - ha jól emlékszem - az elem forrasztási pontjai pont ott voltak, mint egy mezei toknak (amit meg egy totálkukás régi alaplapról forrasztottam le :) ), így csak a polaritáshelyességre kellett ügyelni. A másik esetben meg vezetékkel toldottam meg az elemtokot a panelhez, de ez még jobb lett mint az eredeti, mert volt egy üreges, könnyen hozzáférhető rész a házban, így oda raktam be, ezáltal még könnyebb lett a csere, mert alapvetően elég macerás helyen volt eredetileg az elem. Azóta is köszönik szépen működnek.

baszd ki a $$$$$ szart a picsába a szeméttelepre.

vs.

the router must be returned to Cisco for repair.

 

Nem vagy kicsit frusztrált?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Nem olvastad el alaposan a hivatalos szöveget.

Egyedül a 2801-est lehet a beépített litium ion akksi megdöglése esetén visszaküldeni cserére, mert abban valamiért rendes socketben csücsül az elem. A többi modellben már nem ezt követték el, ott a battery lifetime-ra tervezett, és slussz, pont.

Szerkesztve: 2020. 11. 17., k – 14:40

Ha jól látom valami forrfüles 2032 van rajta SMT kivitelben.
Fogni kell egy pákát felönteni a padeket ólmos anyaggal (hogy csökkenjen az olvadáspontja) és finoman nőesen szerintem le lehet leszedni akár egy pisztoly pákával.

Aztán lőni pld. TME-ről valami forrfüles random Li gombelemet (forrfültelent ne vegyél, mert nem lehet forrasztani a burkolatot) aztán két szál vezetékkel beforrasztani a padekre, az egészet meg behúzni egy zsugorcsőbe, hogy ne tegyen kárt, meg némi kétoldalassal rögzíteni, hogy ne csörögjön ha mozgatod.

A ) Persze lehet ezen sírni, de simán lehet, hogy van valami olyan shock&vibe besorolása a stuffnak, ahol a cserélhető elemmel nem ment át.

B) Egy ilyen elemet az SMD beültető berak 2 sec alatt a reelből, míg a foglalatos verzió minden esetben élőmunkát igényel, aztán meg azon meg a cimmogás hogy de drága.

C) Illetve simán lehet, hogy "ökológiailag" így amúgy zöldebb a megoldás lévén a foglalathoz plusz műanyag kell az érintkezőkön kívül. A kérdés persze az, hogy mennyi ilyet használtak az elemélettartamon túl. (EOL Enterprise stuff lévén nem hiszem, hogy túl sokat)

D) Nyugaton erre vannak a "repair cafék", hogy ha az embernek nincs meg az affinitása az ilyenekhez akkor ott tudnak segíteni.

Na de ha ennyire szíveden viseled a dolgot és véletlenül keleten (Hajdú-Bihar) vagy akkor ha elhozod megtaknyolom neked ingyen.

Köszönet a hasznos infókért, meg ha nem is értek egyet a szerecsenmosdatásoddal :) Sima paraszt enterprise kivitel nem military, vagy industrial, szóval pont ezt az alkatrészt beforrasztani nem látom indokoltnak. Főleg h. a legkisebb 2801-esen meg socket van. Mindegy is. Sajnos nem érzek affinitást magamban szétbarmolni, mert így most még ki tudja meddig de elmegy hibátlanul, ha meg kontár módon elcseszem akkor tényleg kuka.

egyrészt lassan tényleg 20 éves eszközről beszélsz, másrészt azzal azért tisztában vagy ugye, hogy csak annyi volt a feladata, hogy az RTC menjen.

Szóval a legnagyobb problémád az lesz, hogy felbootolás után nem a jó időt fogja mutatni............

Illetve ezt production környezetbe sosem jött volna elő, az meg már ne legyen akkor a gond, hogy 20 év után lemerül az elem benne és nem cserélhető.

Nagy valószínűséggel azért ez került bele, mert olcsóbb volt és kevés helyet foglal, egyébként kiforrasztod és tehetsz a helyére másikat, nézd meg milyen

típus és simán vehetsz belőle forrasztható verziót.

Örülj, hogy nem a szűrőkondenzátorok púposodtak fel / folytak ki.