20 éve programozok... ötleteket várok, mihez kezdjek:)

Fórumok

Motiválatlan vagyok jól fizető programozói munkavégzésem során. Alig bírok leülni dolgozni :)

 

Röviden: BME diploma van, gyerekkorom óta coder vagyok. Főleg C++, iparban 17 év tapasztalattal.

Dolgoztam érdekes projecteken, külföldön, jó fizetésért. Dolgoztam egyedül, dolgoztam csoportban, tanítottam kollegákat. Voltam lead developer, architect-szerűség. Menedzser soha.

 

Nézem az álláshírdetéseket: semmi sem hoz lázba. Lehet, hogy ez burn-out? :)

 

Van ötletetek mit lehetne csinálni? :)))

Néhány szempont:

 1) Érdekes, új programozói állás - valahogy nem vonz. Utálom a felvételiket: nincs kedvem ismeretlenek előtt rejtvényeket fejteni. Az új szakterületek sem érdekelnek túlzottan.

 2) Going to the dark side, elmenni menedzsment irányba: nincs rosszabb, mint egy excel táblával szaladgáló, vitatkozó középkáder egy multinál. Ez sem érdekel.

 3) Saját cég alapítása: ez érdekelne, de ehhez nincs pénzem, meg lehet, hogy elég motivációm se per pillanat. Lehet, hogy ehhez öreg vagyok.

 4) Egy év szabi: ehhez pénzem nincs. Családfenntartás, ingatlanhitel, stb... Sajnos ez most nem játszik.

 5) Elmenni teljesen más területre. Fogalmam sincs, hogy mi válna be. Ráadásul ott van a fizetés kérdése is.

 

Ti, amikor hasonló cipőben voltatok, mit csináltatok?

Hozzászólások

Egy év szabi: ehhez pénzem nincs. Családfenntartás, ingatlanhitel, stb... Sajnos ez most nem játszik.

Vélhetőleg itt rontottad el az egészet, hogy belementél egy olyan mókuskerékbe, amiből nem tudsz jól kijönni a függőségek miatt.

Nem követendő példaként, de nekem négy éve lett tele a hócipőm a hajtással, kiégéssel, így egy vidéki faluba költöztem, falu szélére, erdő mellé, ahol egy felújatandó ház van egy viszonylag nagy telken és négy éve heti 12-16-20 órát dolgozom a szakmában, ami nagyrészt home office, a többit a ház körül, kertben, barkácsolással, szinte mindent magam csinálok. És úgy érzem, hogy ezért érdemes élni, nem akarok többé heti 5 napot és napi 8 órát dolgozni a belvárosban. Hitelem nincs, tartalékaim vannak bőven... és olyan melókat vállalok el, amiben van kihívás, érdekes vagy rövid, de jól fizet.

"jól fizető programozói munkavégzésem során" "külföldön, jó fizetésért"

Itt valami nagy ellentmondás van tényleg. Jól fizető külföldi munkából egy programozó kb. 40 évesen nyugdíjba mehet Magyarországon.

Én pl. erre játszok, radikálisan más szakmákban gondolkodok, pl. gyerekkori álom miatt vasutas vagy reptéri dolgozó :). Meg részidőben belépni startupba ismerősi körben.

Ne viccelj. Először is kell egy ház. 3%+infláció kamattal számolva (ami átlagban véve összejön még válságokkal együtt is), mai áron ha van 160 milliód, abból kivehetsz havi 400 ezer bruttót, ebből lejön a nyereségadó. Ez már a bérminimum kétszerese. Rezsi, kaja, hobbi kijön belőle simán. És így a tőkéd kb. sose fogy el. Ha akarod, dolgozhatsz is bármit, és ha eléred a nyugdíjkorhatárt, abból is kapsz plusz pénzt.

Aki így él, ahogy írod, az tegyen félre kétszer annyit, de ennyi erővel a végtelen pénz se elég, mert mindig kell egy új luxusrepülő vagy yacht :). De azokra a dolgokra, amiket felsoroltál, nem hogy öregkoromban nem lesz, de már most sincs szükségem. Nem spórolok, mert amire szükségem van, azt megveszem bármikor ártól függetlenül, hanem egyszerűen semmi szükségét nem érzem.

25 évesen mondjuk a 400K kicsit kevés volt, de azért, mert fizettem egy lakáshitelt, be kellett rendezgetni a lakást, gyűjtöttünk autóra, ilyesmi. De szerintem a boldog élethez ezt egyszer el kell engedni, és azt kell mondani, hogy akkor most már elég, megvan minden, ne a fogyasztás és a tárgyak határozzák meg az életem. Azt veszem meg újra, ami elromlik. Mire a gyerekem önálló lesz, nem nagyon kell már pénz semmire. Ha valami egyszerű hobbinak élek, és csak kajára meg rezsire költök, 400K-ból teljesen jól meg lehet élni, és még utazásra is jut.

Mivel nem születtem sem milliárdosnak, sem lottónyertesnek, sem vállalkozónak, sem politikusnak, sem focistának stb. :), két lehetőségem van: dolgozok 60 éves koromig, és addigra meglesz akár az 1 mrd HUF is, költhetek igazán luxus cuccokra de addigra elment mellettem az élet VAGY 40 éves koromban abbahagyom, meglesz mindenem így is, és alacsony footprinttel, nyugodtan, boldogan élhetek, és végre nem leszek semminek a rabja. Én most a lockdown óta jöttem rá igazán, mi a fontos, hogy otthon vagyok és látom a gyerekem felnőni.

... dolgozok 60 éves koromig, és addigra meglesz akár az 1 mrd HUF is, költhetek igazán luxus cuccokra de addigra elment mellettem az élet VAGY 40 éves koromban abbahagyom ...

Ahja, igazából attól függ, hogy mennyiből tudsz megélni, hogy milyen igényeid vannak és mi az, amit valóban el tudsz engedni, hogy nincs rá szükséged és mi az, amire valóban szükséged van... :)

Amúgy szerintem az oké, hogy valakinek szüksége van egy csomó mindenre, nekem is, viszont fenntartható pályán kell mozogni, vagyis egy ponton legyen meg minden és utána ne kelljen mindig mindenből újabb és jobb, maximum azt kell pótolni, ami tönkremegy. Hogy is mondta a kedves vezető, legyen meg a 3 szoba, 4 kerék, aztán le lehet nyugodni :D.

Igazából ez mind a hármatoknak szól itt felettem.

Ismerve titeket innen, az identitásotok része a munkátok és soha nem fogjátok elengedni. Szóval mindegy mennyit fogtok félretenni, az nem nyugdíjra fog elmenni. :)

 

Van egy típus (szerintem én is ez vagyok), akinek folyamatosan nő a megtakarítása valódi cél nélkül. Egyetlen cél, hogy több legyen. Mert minden ami cél volt már megvalósult.

Ismerve titeket innen, az identitásotok része a munkátok és soha nem fogjátok elengedni. Szóval mindegy mennyit fogtok félretenni, az nem nyugdíjra fog elmenni. :)

Hát, megnéztem a meló kapcsán megvett cuccokat az utóbbi öt évből, nagyjából évente 200-250 ezer forintot költöttem és ebben már benne van a mobiltelefon is... tulajdonképpen a kerti és ház körüli szerszámokra jóval többet költök, drágábban vettem gérvágót, mint mobiltelefont. Csak az élmaróm és a felsőmaróm nem túl nagy marófej készlettel együtt többe került, mint a munkára használt laptopom új korában...

Egy passziv videokártya kb nem tétel manapság, ha nem kell csillivilli teljesítmény, ha meg igen, akkor is vannak a Palitnak KalmX kártyái, az már bőven több, mint ami kell. És csendesek :)

Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - o.k. Yamazaki is playing as well :)

Valahogy IT-ra én is sajnálom a pénzt. Durván jobbnak kell lennie, hogy lecseréljem azt ami működik. 

Lehet, hogy az igényeimmel van baj, de én úgy vagyok a dologgal, hogy nem cserélem le, ha működik. Nem olyan a munkaköröm, hogy számítana a gép szintetikus teljesítménye, a felmerülő dolgokra meg bőven megfelelő.

A ház körüli melóknál pedig az a helyzet, hogy egy asztalos például drágábban dolgozna, mint én, ha megveszem az összes gépet, szerszámot, ami kell hozzá. És rettentően élvezem, hogy egymagam építettem fel például a kazánházat, az alap ásástól, betonozáson, falazáson és tetőácsoláson át egészen az épületgépészeti szerelésig. És működik, úgy, ahogy elképzeltem. Nem akarok pénzért gürizni, hogy aztán egy szakember megépítse ugyanezt vagy egy szakemberrel vitázzak, hogy ne úgy csinálja, ahogy szokták, hanem ahogy én szeretném...

Nincs is annal dragabb, amikor valaki mas utan ujra megcsinalod te magad, ahol semmit se sunnyogsz el.... :)

 

szerk:

egymagam építettem fel például a kazánházat,

 

Erre nem is reagaltam, de ugye kemenyforrasztottal?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kazan primer koren illene, de senki se csinalja.
 

Artani nem hasznal, igy en magamnak megcsinaltam, legalabb kicsit gyakoroltam. A rezcsohajlitas nehezebb feladvany volt (a venturi csovembol nem sikerult fuggolegesen kiallni hegesztessel).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kazan primer koren illene, de senki se csinalja.

Ott illik, ahol 110-120 °C felett van a hőmérséklet, ami azért nem jellemző a kazán primer körére sem, mert a kazánvédő cuccok már ez előtt intézkednek. A többi részen meg nincs 80 °C se, sőt, a hőszivattyú miatt ennél lényegesen alacsonyabb hőmérsékletek vannak, ahogy a kazánnál is ~80 °C a maximum.

Artani nem hasznal, igy en magamnak megcsinaltam, legalabb kicsit gyakoroltam.

Biztos nagyon hasznos szopás volt.

En nem akarlak meggyozni, felreerthettel. En csak a gondolatot hintettem el. Azt csinalsz vele amit akarsz, akar az egyik fulon be a masikon ki.

Hidd el nem zavar. Nem lesz nekem se tobb se kevesebb, barhogyis szerelsz futest.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En nem akarlak meggyozni, felreerthettel. En csak a gondolatot hintettem el. Azt csinalsz vele amit akarsz, akar az egyik fulon be a masikon ki.

Én meg leírtam, hogy miért döntöttem úgy, hogy elég nálam a lágyforrasztás. Pláne, hogy a vegyipari gépészet kapcsán szakközépben volt alkalmam többek között keményforrasztani is, pontosan tudom, hogy nagyobb szopás, mint a lágyforrasztás és nem hiányzott az életemből.

Bocs, úgy értettem, hogy az új gép "erősségét" mi indokolja? :)

Pl. (nem feltétlen tőled kérdem) miért elavult a 3700x? Nem fut el rajta az új Firefox? :)

Ha valaki játszik (is - pl. gyerekeim szinte csak játszanak, na jó, most a digitális oktatásban másra is használják), ott megértem, láttam, mennyit szenvedett a gép egy-egy játék alatt. De a napi munkához mi indokolja? (Nem vitatom az okot, csak kíváncsi vagyok.)

elavult = mar kijott a 5000-es sorozat, ami ~19% IPC ugrast ad neked. a 90-es evek ota nem volt ekkora IPC ugras egy generacioban. ha most vennek valamit biztos nem a tavalyit vennem. (5950x tervben van csak nem lehet beszerezni jelenleg...)

 

az asztali gepemen fokent jatszok, a munkahelyi gepemet nem en veszem, hanem a munkahelyem adja. mellette hobbiprojektekhez is kell eroforras azert (virtualis gepek, docker, vs code, etc). a kov konfigomban 32GB RAM a cel legalabb (de lehet a 64 jobb lenne).

Nekem most volt tavasszal az upgrade, Athlon64 (6core)-ról váltottam Ryzen 3600-ra.

Passzív videokártya, 32GB RAM, pár TB HDD, OS-nek SSD.

Kb pont ilyesmire használom. Fejlesztés, virtualizálás, konténer management.

Nekem quantum leap volt az előzőhöz képest. Mondjuk az i5/7 széria nem volt kecsegtető sem árban, sem teljesítményben.
Mostanra még jobb áron lehetett volna elérni ugyanezt, csak bebacott ez a facajó EUR árfolyam. :(

Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - o.k. Yamazaki is playing as well :)

Mester, a világ legjobb hangszerét választottad! Ez gyakorlatilag örökélet hobbi. Világbajnok, megunhatatlan, nálam napi 1 óra simán megvan, de hétvégenként néha 4-5 is befigyel, totál bele vagyok habarodva a cuccba, még egy élvezhetetlen skálázással is órákat tudok bíbelődni:)

Felnőtt fejjel találtam ki, és nagyon nem bántam meg, teljesen az életem részévé vált.

Mióta nyomod?

Hangszerek jó dolgok. Itt nálunk most van egy digitális zongora, egy korrekt pianínó (300 kilós, a költöztetők pincsinek becézték, de majd beszartak), egy ukulele, kettő gitár, egy koboz, egy szaxofon, három furulya, egy doromb, ja, és egy triola... :)

Mondjuk nálunk ez téli elfoglaltság, amikor korán sötétedik.

Na srácok ezt nagyon jó, hogy felhoztátok. Bírom mennyire egyre jár itt sokunk agya :)

Egy ideje szeretnék zongorázni megtanulni. Kb 1 éve szemezgetek digitális zongorával. Most asszonnyal beterveztük magunknak karácsonyi ajándéknak. Őt is érdekli a téma.

Kérlek ajánljatok valami jó masinát, ha kérhetem. Még is csak nagyobb rutinnal vagytok benne.
Pedált érdemes? 6x,7x vagy 8x billentyűs legyen?
Annyit már tudok, hogy leütésérzékeny kell legyen.
Szabad asztal van meg kb 100k a lélektani határ. Érdemes itt meghúzni a határt?
 

Zongorához és szaxofonhoz a zasszony ért nálunk, digitálisból egy Casio Privia van (PX-120), de ezek jóval többe kerülnek, mint a kereted.

Pedált érdemes? 6x,7x vagy 8x billentyűs legyen?

Ha zongorázni akarsz, akkor a pedál fontos és 88-as legyen, különben lesznek olyanok, amiket nem tudsz (jól) játszani.

Annyit már tudok, hogy leütésérzékeny kell legyen.

Mindegyik az. A kérdés inkább az, hogy tisztán elektronikus vagy kalapácsmechanikás (ezek a drágábbak).

-

Ja, és kottát tanulj meg olvasni, az a leghasznosabb az egészből, hogy tudsz zenét olvasni. :)

Ja, és kottát tanulj meg olvasni, az a leghasznosabb az egészből, hogy tudsz zenét olvasni. :)

Két év memorizálás után most kezdtem el ezt, hát brutál:))

Azt hittem, 12éves szólóhangszeres zeneiskolai képzés ad valamit, de hát nem sokat, kegyetlen, hogy nem a kezem nézem, hanem a kottát (két sorban, keresztek-bék, akkordok, ujjrend, óhköszi).
Biztos nem szívnék annyit, ha eleve így álltam volna neki.

A _zongora_ 88 billentyűs, ami rövidebb, az bár olcsóbb, de ha kinőtted, kifejezetten macerás lecserélni - pláne hasonló billentésű darabra.
A 100E Ft-os lélektani határ meghúzása meg a 88 normális billentéssel bíró billentyű gyakorlatilag kizárja egymást, ha új hangszerben gondolkodtok. (Casio, Yamaha olyan 250 küröl kezdődik, Sencor és hasonló "noname" termékeket most hagyjuk).

A billentést mindenképp érdemes kipróbálni, akár úgy, hogy a "megcélzott" tanárral egyeztetve, hogy ő mit és milyet javasol - van olyan hangszer, ami kezdőnek pl. túl nehéz billentésű, olyannal meg kínlódás lehet megtanulni szépen játszani.
Nálunk egyébként egy Fatar StudioLogic billentyűzet meg egy Roland hangmodul van használatban - a párom a hangjával teljesen, a billentéssel nagyjából van megelégedve - tény. hogy nem egy valódi zongora :-)

A Roland FP-30-at tudom javasolni, de az egy 100-assal odébb kezdődik. Ha állványt is szeretnél hozzá, akkor még egy kicsit zsebbe kell nyúlni. Ennek a kisöccse az FP-10, ezzel nincs első kézből tapasztalatom, nézni kell Youtube reviewkat. A Yamaha hasonló zongorái is jók, de azokat közvetlenül nem ismerem.

Pontosan ilyen cuccot vettem, legalább 2 hónapig próbálgattam 100-tól 300-ig mindent.

A 100-as határ csak arra elég, hogy az embernek elmenjen a kedve. Igaz, hogy akusztikus zongorákat nem próbáltam (a bolti másfélmilliósokon meg a zongoratanárom pianínóján kívül), de bármikor leülök az FP-30 elé, szinte képtelen vagyok abbahagyni. Olyan apróság, hogy az escapement mechanizmust is lemodellezték, nade a múltkor jöttem rá, hogy milyen bámulatos kunsztot tud a cucc: ha hangtalanul lenyomsz egy billentyűt, majd egy oktávval arrébb ráütsz egy másikra, akkor - ahogy egy rendes zongorán - a felhangkapcsolat miatt berezonál a lenyomott hang. Nem tudom, ez máshol megvan-e, de nálam odavert, hogy a tökéletességre törekvés ilyen apróságokban is megjelenik.

Szia, szerintem ugorj át ebbe topikba, én is itt indultam, van pár lelkes, segítőkész profi:

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9113300

Pedál párezer (ha eleve nem rendes pedállal érkezik), ezzel nem érdemes foglalkozni, az elején nem is fogod használni. Ha akkora a lakásod, hogy fix helye van, akkor a súlya sem lényeges (állítható magasságú szék kelleni fog), mindenképp a piacon jól ismert gyártótól vennék, de a 100-as határ erősen behatárolja a lehetőségeidet. Én egy Studiologic-kal kezdtem, és nem voltam elégedetlen vele, de mivel pakolásznom kellett a cuccot, egy idő után nem vettem elő, mert az enyém egy régebbi típusú, 25 kilós darab volt, így évekre abbahagytam.

Ha az árlimit fix, akkor használtban is érdemes gondolkozni, előtte persze nézd meg, mit akarsz venni, sok típust ki kell próbálni, és a végén minimálisra szűkíteni a listát, hogy olyan legyen a végeredmény, ami elé naponta nagy kedvvel ülsz le.

Hajrá!

Ahogy mások is írták, a zongora 88 billentyűs, és pedálja is van (3, nem 1) - még ha az első pár évben nem is fogod használni mindet. Nálunk egy Yamaha Clavinova CLP-320 van, használtan vettem ha jól emlékszem 400 euróért; az új ára ennek kb. a duplája, és ha jól tudom ez a (használható) kínálat alja. Viszont sokkal könnyebb és olcsóbb, mint egy igazi zongora, és hangolni sem kell :-) Ami mindenképpen kell, az a súlyozott billentyűk: ettől lesz zongora, és nem a vásári, gagyi szintetizátor.

Amit még érdemes tudni: a digitális zongorák általában hagyományos megjelenésűek (bár van pl. fehér is), és csak egy pár hangszín állítható rajtuk (pl. versenyzongora, orgona); ellentétben a szintetizátorokkal (keyboard), amik általában valami állványon állnak (ha egyáltalán), és amiken egy komplett zenekari darabot vagy popslágert is előadhatsz egyedül, ha értesz hozzá és elég sokat gyakorolsz. Félreértés ne essék, ez legalább olyan nehéz, mint egy komolyabb klasszikus darabot lejátszani a zongorán.

Ja, és nyugodtan vegyél használtat, általában nem strapálják le az emberek, mert kevés embernek van annyi ideje, hogy egész nap zongorázzon. Ráadásul viszonylag egyszerű szerkezetek, tehát ha minden billentyű megszólal, és nem lötyög/szorul, akkor már nagy baja nem igazán lehet.

Megfelelő szintű elhivatottság kell hozzá, mert ez eléggé bonyolult hangszer (játszottam én már mindenfélén, ez fel sem ér hozzájuk), de ez szerintem jön magától. PLusz kell egy jó tanár, aki szinten tartja a motivációt.

Hatalmas fun, ráadásul az agyra is elég frankó hatással van, kábé újrahuzalozza azt a kottaolvasás+összetettfinommotorikusmozgás+hallás+memorizálás kombó.

Egyébként nem érdemes halogatni, mert 20 év múlva ott leszel, mint én ma: "bárcsak 20 éve kezdtem volna, nem itt tartanék"...

> havi brutto 400, amibol fizetsz minden jarulekot az eleg, hogy megelj. hogy _jol_ elj?

 

Ismerem az ilyet. Nekem is van egy haverom, aki olyan 1.5MFt-ot keres havonta. Azaz napi 75eFt-os keres.

Multkor athivott, hogy csinaljak meg valamit neki, mondta segit.

Ah mondom, folosleges, minden perc amit segitesz, az csak veszteseget termel neked. Nem akarom, hogy meg nagyobb adossagba verd magad:)

 

Tudod, amikor valaki tul sokat keres, akkor rengeteg olyan munka van, amihez mar nem nyulhat, mert az minden veszteseg.

Inkabb fogadjon valakit, o meg hajtsa a hitelet.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

mennyibol lehet nyugdijba menni Mo-n? ;-)

 

Bar nem engem kerdeztel, de olyan havi 100-150kHUF bevetel eleg, hogy ellegyel.

De ehhez mar a haz, auto adott.

Most ezt vagy megtakaritasbol kanyaritod le, vagy pedig vallalsz heti 1 napot, vagy evi 2-3 honapnyi melot.

Nem kell tozsdegurunak lenned, hogy eltegyed eleted teljes hatralevo reszebe a penzt elore, ugy szamolva hogy 100 evig elsz.

Ha nem kell a legujabb merci, meg a 100millas hitel, akkor meg lehet lepni. Nagyapam is asta a kertet, en is szoktam, mert megnyugtat.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mit ertesz "nyomorogni szoktak" alatt?

 

- Nem tudja megvenni a szivgyogyszeret?

- nem tudja kifizetni az alberletet?

- nem tudja kifizetni a futeskoltseget?

 

Ha egyszer lesz kedvem osszeszamolom, hogy evi 1.8MFt-bol kijovok-e. Vagyis csaladi szinten 3.6MFt-bol.

Ugye alberlet nincs, futesnek lenne koltsege ha vegre eljutnek oda, hogy fat kelljen vennem.

A nyaralas az egy nagyobb kiadas lenne, de iden teljesen elmaradt, tavaly egy uzleti uttal osszekotottuk, tavaly elott egy honapot elbandaztunk a horvatoknal. A franc se tudja, hogy mire kene koltenem.

 

En ugy vagyok vele, hogy van xxMFt megtakaritasom allampapirban, amig nem kell hozzanyulnom es bele tudok tenni evi szinten, es a kamathoz se kell nyulnom, addig nincs gaz.

De lehet ez egy eletfelfogas.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez igaz, nyitni kene egy topikot ra, hogy ajanljatok kozgaz irodalmat.

 

Van egy pet projektem, nem is tudom, hogy mondjam-e. Kriptoval kereskednek naponta tobbszor a kis botjaim. 100kHUF-ot  valamennyi penzt toltam bele januar kornyeken es most neztem mar majd a duplajat sakkozta ki.

De nem tudom, hogy ez igazabol bug vagy sem. Kene hozza egy komolyabb elmeleti tudas, mielott beletolok 10+MFt-ot. Meg a kivetel sincs korbejarva.

Mind1, ido kellene erre is. De most az nincs. Ilyen ez a munkanelkuli elet:)))

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én is nézegettem, csak hagyományos részvény / opciós kereskedést és nem kriptot.

Hagyomanyos valutaval gondoltam, csak en sz*rral gurigazok es a koltseg megoli a bulit.:)

Valamelyik kripto exchange API-ját használod? Vagy akár többet?

 

Nezegettem parat, mint a bybit, binance, stb. Meg is irtam az egyikre, de aztan at kellett irni, hogy konnyu legyen masik tozsde apijat hasznalni.

Vagy en olvasom rosszul az aprobetut, de valahogy mindig kiderul par koltseg itt-ott.

 

A botok teljesen saját fejlesztés, vagy valamilyen open-source alapra építetted?

Sajat, szigoruan hobbi. Mindenkinek kell valami rejtett alom. Igazabol lehet azert nem olok bele tobb idot, mert kiderulne, hogy gagyi az egesz...

 

Most ott jarok, hogy lehet tozsdealapokat kellene tanulnom, es a penzugyi elmeleti reszt rendbetenni a fejemben, hogy tisztan lassak.

Kb. ugy, mint aki kifejleszt a sufnijaban egy orokmozgot, de valami csak szurja az oldalat es elovesz egy fizika konyvet.

Csak nem tudom melyik "fizika konyvvel" kezdjem:)

 

Ahh ido-ido es ido. Mindenre csak ido kene. Meghalni sincs idom:-\

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"és olyan melókat vállalok el, amiben van kihívás, érdekes vagy rövid, de jól fizet."

És ezeket a melókat hol hajtod fel? Azt addig értem, hogy heti 2 nap munkával lehet szállítani valamit amit össze tudsz legózni korábbi fejlesztésekből, valahány hét alatt. De az "amiben van kihívás" az tipikusan nem ilyen copy/paste, hanem időrabló történet, egy teljesen új dolognál pusztán a dokumentációkat végigrágni X nap és aztán jön a kihívásfaktor... Így 8 nap munka/1-2 millió/hó/egyszermajdkészlesz az jól hangzik, érdekelne hol lehet ilyen melókat felhajtani... :)

És ezeket a melókat hol hajtod fel?

Megtalálnak.

Azt addig értem, hogy heti 2 nap munkával lehet szállítani valamit amit össze tudsz legózni korábbi fejlesztésekből, valahány hét alatt.

A meló rövid távon leginkább szakértés, tanácsadás, review, fejlesztő környezet kialakítása, fejlesztői módszertan kialakítása, tűzoltás vagy például hosszabb távon architect feladatok, high level tervezés, heti szinten felmerülő problémák megoldása, ilyesmi. Nem kifejezetten fejlesztés, de olyan is van, akkor tömbösítem kicsit, aztán kihagyok 1-2-3 hónapot, ezek leginkább Android alkalmazás fejlesztések, kisebb projektmunkák.

De az "amiben van kihívás" az tipikusan nem ilyen copy/paste, hanem időrabló történet, egy teljesen új dolognál pusztán a dokumentációkat végigrágni X nap és aztán jön a kihívásfaktor...

Kihívás sok mindenben van, abban is, amit tipikusan jól tudsz. Szoptam be melókat, úgy, hogy olyan területre tévedtünk, amiben nem voltam járatos, ilyenkor azért nagyon mellé tudok menni. Kihívás az lenne ezekben is, de igyekszem kerülni azokat a területeket, amihez nem értek és előre szólok, hogy ahhoz nem értek és nem is akarok érteni, túl nagy az IT ahhoz, hogy az ember jól értsen mindenhez.

Így 8 nap munka/1-2 millió/hó

Ennyire nem dolgozok drágán, bőven beleférek a KATA 12 milliós éves keretbe és nem is akarok többet keresni, mert nem tudom értelmesen elkölteni, a szabadidőm sokkal többet ér, az, hogy kimegyek és a kazánházban a saját tempómban, a saját elképzeléseim szerint fűtést szerelek vagy hátul, a köves-törmelékes talajt felásom, földet rostálok és ágyásokat alakítok ki, növényeket ültetek, öntözöm őket. Megvan a napi mozgásom, nem görnyedek egész nap a gép előtt, a zasszony is csak 3 napot dolgozik és bőven-bőven kijövünk a bevételeinkből. Közben a magunk tempójában, a magunk elképzelése szerint alakítjuk a házat és a környezetét.

3) Saját cég alapítása: ez érdekelne, de ehhez nincs pénzem, meg lehet, hogy elég motivációm se per pillanat. Lehet, hogy ehhez öreg vagyok.

Szvsz pont ebben a szegmensben szinte 0 tőkével el lehet erre indulni. De lebeszéllek, minek a piacra a konkurencia?

Csaba

Igen, az üzleti életben 3 millió Ft az szinte nulla. Más szakmákhoz viszonyítva:

Egy használt nyergesvontató 5-10 millió Ft.
Egy bármilyen ipari ingatlan ára gyártáshoz vagy raktározáshoz 20 milliótól a csillagos égig tart.

És ugye ne felejtsük el hogy a 3 millió Ft-ot elköltheted a cég szükségleteire, amíg a fizikai eszközökben álló pénzt már nem igazán.

Egyrészt elég régen nem kell lerakni (a társasági szerződésben szabályozható, hogy a tagok mikor bocsátják a jegyzett tőkét a KFT rendelkezésére).

Másrészt a jegyzett tőkének pont az a lényege, hogy a társaság rendelkezésére bocsátják a tagok véglegesen, tehát azt kivenni a cégből adózás nélkül (szabályosan) nem triviális. De nincs is rá szükség, ahogy fentebb írtam.

Disclaimer: A mellékhatások tekintetében kérjen tájékoztatást, ügyvédjétől, adótanácsadójától és könyvelőjétől. :)

> a másik felét meg kb egyszer kell bemutatni, hogy bankszámlán van.

Te ügyvezetője vagy ilyen cégnek? Én úgy tudom, hogy az ügyvezetőnek garantálnia kell, hogy elérhető az a pénz, illetve ha hiányzik, akkor a könyvelő is zaklatni fog. Büntethetnek is ilyenek miatt AFAIK.

Szoktak még dolgokat venni a tőkéből (IMHO a feléből lehet), de azok meg amortizálódni fognak, lassanként vissza kell tölteni. Nyilván ha ez a legnagyobb baja egy cégnek, akkor be kell szántani - aminek szintén költsége lesz :-)

nem vagyok ügyvezető. de nyitáskor egyszer ellenőrzik, tudom. azután költesz belőle. és ha nem vagy balfasz, akkor kb fél év múlva már rakod is vissza a számlára. így az indulás 0 ft.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Tőke lehet, h nem kell, de kapcsolatok nagyon is. Az első néhány munkát, ügyfelet meg kell szerezni valahogy. Ha a postoló tényleg igazi kóder, akkor feltételezhetően nincs olyan kapcsolati hálója, ami egy cég indítása után egyből ellátná elegendő munkával... vagy esetleg vmi netes freelancer munka...?

Igen, a fizető meló megszerzése a nehéz. Ráadásul elég jó kommunikációs skillek ehhez legalább kellenek, ha nincs segítség. Akinek nincs kellő kommunikációs skillje, annak a legjobb megoldás, ha összeáll olyan emberrel, akinek van, de lehetőleg nem túlzottan alárendelve. Mert aki nem tud kommunikálni, az a legtöbb esetben eleve alá lesz rendelve annak, aki tud, de nem mindegy, hogy mennyire.

A freelancerkedés jó középút lehet, mert ott talán keresik a kevésbé jól kommunikáló, de jól teljesítő programozókat. Olyan méretű projektet kell találni, ahol lehet egyedül teljesíteni, és akkor nyugisan lehet dolgozgatni jó esetben nyugatihoz konvergáló pénzér.

Csinálj egy netpincér kettőt (hármat) most zárnak be mindenkit megint a lakásába, hátha összejön, csak egy domain/app kell meg a tudásod amit beleraksz, valami ajánlás alapú vagy kuponos marketinggel. Hajrá! ;)

Ha tényleg jól keresel, próbáld félállásra lecserélni, annyit kibírsz, a maradékban meg csinálj valami teljesen mást, sajtot pl :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

gyere arufeltoltonek!

 

hamar meg lesz a motivaciod :DDD

5,

Ezen töprengek már egy ideje. Első körben elkezdtem jutúbozni, az kicsit kikapcsol, de közben várom a világmegváltó ötletet, hogy mit csináljak. Ötlet még nincs, de pár éven belül abba akarom hagyni az IT-t.
Kedvem nincs semmihez, de pénzt akarok keresni. :) Biztosan tudom, hogy kiégtem.
Észveszejtően sokat nem keresek KATA-s vállalkozóként, mert spúrok az ügyfelek, de sok munkám sincs azért az is igaz. Viszont folyamatos készenlét, este is hétvégén is jöhet hívás, azt hiszem ez lett elég.
1-2 évet még kihúzok, de nem ebből akarok nyugdíjba menni. Sok pénz nincs, de annyi azért van, hogy egy hagyományos állás más területen anyagilag visszalépés legyen, ez kicsit visszatartó erő, de a nagyobb gond, hogy nincs ötletem mit csináljak, csak azt tudom mit ne, az az IT. :)
Tanítani nem akarok visszamenni, egyre több a problémás szülő/gyerek.
Ha esetleg befut a jutúb, azt szívesen csinálnám, de az meg nem fog befutni, mert nem olyan jellegű tartalmat csinálok. Ha meg olyat csinálnék, amire van piaci igény, akkor nem szórakoztatna, azaz ott lennék ahol a part szakad.
Jelenleg várok a csodára...

Szerintem nincsen baj a tanya csenollel ;) 

Egyetlenegy dolgot azert megprobalnek, ha komolyan jatszol arra, hogy befusson a youtube. Angolul adni ugyanezt a kontetet. 

Nem tudom Maximus Ironthumper-t ismered-e aki hasonlo temaban angliaban keszit tartalmat. Egyszeru, oszinte, low tech cucc.

https://www.youtube.com/channel/UC5iNSo8ml7fq31t3K6m5Vgw

Ha a vilag tobb mint fele erti mit beszelsz az segit a "befutasban". 

szerintem.

Ja baj az nincs vele, csak úgy értettem arra alkalmatlan, hogy megéljek belőle. Ahhoz tartalmi váltás kéne, de akkor meg kuka az önazonosság, onnantól nem hobby, hanem munka.
Nem, nem ismertem, köszi a linket! Az angol nyelvű tartalom is ott tud igazán önazonos lenni, ahol az angol az anyanyelv, így aztán természetesen beszél angolul. Ha most én nekiállnék csak azért angol tartalmat csinálni, hogy nagyobb legyen a bevétel, kicsit sántítana. No meg ezer szálon magyar a csatorna, magyaros megoldások, élethelyzetek, stb. :)
...arról nem is beszélve, hogy angolul inkább  csak olvasok, ha nagyon lassan beszélnek kb meg is értem a nagy részét, de nem szeretnétek, hogy én beszéljek angolul. :D :D
PErsze ezen mondjuk egy év intenzív beszélgetős angol tanulással lehetne segíteni, de azt hiszem ez a tartalom anyanyelven autentikus. No, meg magyarban több lehetőség van a káromkodásra is. :D

 

hat ez a putri fabrikalas (=osregi senkinek se kello levedlett szarokkal foglalkozni) nalam kimerul "na ez is bolond" felkialtassal. :(

Ellemben ha valahogy vegyiteni tudja a modern technikat a tanyai elettel, az erdekes lehet (iot vezerlo a szivattyuhoz, stb)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

https://www.opensourceecology.org/
Kapcsolodo. A ficko megunta amit addig csinalt, es elment foldet muvelni. Plusz osszerakott terveket "hazi keszitesu" mindenfele eszkozokhoz (pl. traktor).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Én is sajnálnám, ezért nem is lesz váltás. Ez addig jó, amíg nem munka, hanem hobbi. Ezért is írtam, hogy ez a tartalom nem alkalmas arra, hogy megéljek belőle, de a tartalom nem fog változni. Ha netalántán valami csoda folytán mégis megélnék ebből, mert hirtelen erre lenne igénye széles tömegeknek, akkor persze szívesen lenne a főállásom, de az ebbőlt a jelenlegi módon gondoltam.  Nem a nézőknek gyártok tartalmat, hanem a tartalomhoz keresek nézőket. ;)
 

Szerintem pedig ez az egyetlen és helyes hozzáállás, ettől lesz önazonos a tartalom. Azt adom ami én vagyok, erre vagy van néző vagy nincs, de semmiképp nem gyártok olyan tartalmat, amire lenne néző, de nem én vagyok. Pl nem fogok részegen állatkodni, pedig erre van igény vagy szlájmot gyártani vagy ökörködni vagy prank videókat csinálni, stb. Csinálom ami én vagyok és vagy lesz rá néző vagy nem. Ha van rá igény, akkor siker, ha nincs akkor megunom és hazamegyek. :)

Kicsit tolni kellene feljebb az önbecsülés potméterén. Az jó kezdet. Majd hoz magával áremelést is.

Az első amiről le kell szokni az a több pénz utáni vágyat több munkával megoldani.

Kérdezheted azt, hogyan lehetne ezt megugrani.Egyszerű. Vannak vevőid akiknek csak az informatikából származó problémáit oldód meg és nem azon problémáit amik létezéséről nem is tudnak. Vagyis nagyobb hozzáadott érték lehetne, ha cég folyamataiba is beleszólhatsz és  adsz egyszerűsítésre megoldást. Ezzel többet keres az ügyfeled és így te is. A függőségi viszony is megváltozik köztetek. Ha IT segítségével javul az ügyfeled folyamatai és olcsóbbak lesznek az neked is nyerő lehet.

Nagyon hasonlókat érzek én is, kicsit kevesebb munkában eltöltött évvel és kevésbé intenzíven.

Az egy év szabadság szerintem nem sok mindent old meg, csak kijössz a napi gyakorlatból. Persze ha nagyon hajszolt vagy jól jöhet pár hónap pihenés a regenerálódáshoz.

A meghirdetett új állások nagy része egy rakás szar, legalábbis amikor én a saját preferenciáimnak valókat nézegetem. Sok a multis munka. Van, akinek bejön, van, akinek nem. Nekem inkább nem. Ha éheznék persze, boldogan elvállalnék ilyet is. Az interjúkon meg át kell esni, be kell jutni a céghez, és ha már látod belül a viszonyokat, lehetőségeket, megpróbálni a neked tetsző irányba mozdulni. Szerintem olyan nincs, hogy egyből az álomállásra vesznek fel, "ki kell várni", "tenni kell érte". Általában még azért a multinál is felismerik a dolgozni akaró, értelmes embereket, még akár jó helyet is találhat magának az ember.

Teljesen más terület: én ilyenkor mindig arra gondolok, akarok-e 4x évesen ismét junior lenni, junior bérért dolgozni? Nem. Úgyhogy erőt veszek magamon, és csinálom tovább a mostanit. Tulajdonképpen eléggé szeretem, de néha én is érzem a kiégés jeleit. Szerintem aki pl. egész életében sajtkészítő volt, az is ki tud égni.

Szerkesztve: 2020. 11. 09., h – 12:16

Tanítani nem szeretnél? (Távoktatásra gondolok, skype-on keresztűl, vagy ami van)

Gyerekeke oktatása érdekel? Azért gondolok erre, hogy a sokévnyi tudás - tapasztalat ne menjen kárba.

Ja, és egy jótanács: ha hozzá lehet kötni a nicked az IRL személyiségedhez, akkor ne írd meg, ha kiégett vagy, mert aztán nem kapsz sose munkát, és nem fogod érteni miért nem...

Munka. Szeretteid. Önmagad.

Én azt ajánlom, hogy fókuszálj kicsit a másik kettőre. Én is azt érzem, hogy motiválatlan vagyok mostanság a munkában, de jól esik, hogy nem égetem el az időmet olyan lelkesen a munkára, mint korábban. Jut idő magamra, egészségesen enni, edzeni, családi, baráti kapcsolatokat ápolni, szervezni kirándulást, lakásfelújítást, ilyesmi. Jó dolgok ezek. Ne görcsölj rá, nézegesd időnként a lehetőségeket, hátha megfog valami, de leginkább keresd az embereket, akikre fel tudsz nézni, akikkel szívesen dolgoznál együtt, mert szerintem a legtöbbször nem is az számít, hogy mit csinálsz, hanem inkább az, hogy kikkel.

Ti, amikor hasonló cipőben voltatok, mit csináltatok?

Néha van ilyen, ilyenkor előveszek valami témát, ami régóta érdekel, de nem mertem megkérdezni volt idő rá, és csak hülyegyerek módjára kalapálom a billentyűzetet, és egész jó dolgok jönnek ki amúgy. Úgy értem a következő 5 napra garantált az adrenalin.

5) Elmenni teljesen más területre. Fogalmam sincs, hogy mi válna be. Ráadásul ott van a fizetés kérdése is.

Erre viszont van konkrét terv: ha egyszer elhagyom az IT-t, akkor valszeg veszek valahol egy kovácsműhelyt, és nekiállok izzó vasat kalapálni. Állítólag elég jól fizetnek... :) (Amúgy nyilván nem a pénz motiválna.)

Hogy kell ennek nekiállni?

Ahogy a másik hozzászólásban írták :).

Amúgy az ötlet onnan jött, hogy egyszer voltunk egy kis településen egy kovács bácsinál a gyerekeknek megmutatni, hogy hogy készül a patkó (Nagyvázsonyban a kovács fogad vendégeket), és ő mondta el, hogy egyre kevesebb, aki vállalja ezt a melót. Fizikailag gondolom elég húzós, de majd az elmúlt 20+x évben szerzett "élmények" segítenek, ha ütni kell :)

Mondjuk azt is mondta, hogy nem árt némi gyakorlat, ő 3 évet mondott. Évente 1M körül van a tanulás (nála). (Ez már jó pár éve volt, nem tudom, azóta mi merre változott.)

akkor valszeg veszek valahol egy kovácsműhelyt, és nekiállok izzó vasat kalapálni.

Én kovácsoltam anno. Nem olyan jó és szép ám az, ha időre kell terméket előállítani, mint amennyire kívülről látszik... de ha ráérzel a technikára, akkor akár még jó is lehet. :)

Nem akarok netpszichológust játszani, de szerintem ha kiégést érzel, akkor néha nem is a munkával van a probléma, hanem valami egyéb tényezővel, ami tudat alatt pont akkor mardos, amikor az ember idejének nagy részét kitevő dologgal, például a munkával foglalkozik.

Tarts önismeretet és rá fogsz jönni mi hiányzik, lehet sport, barátok, hobby, bulik, utazás, stb...

Nekem is volt már ilyen és gyorsan emlékeztettem magam, hogy mennyire szerencsés vagyok, hogy az IT-hoz értek. Az átlag magyar fél karját odaadná, ha bekerülhetne ebbe a "mókuskerékbe": minden nap tanulni kell, ergó nem unalmas, idegen nyelvek, ami más szakmában is jó lehet majd később, utazások (ha nincs covid) és relative magas bér relative könnyű munkáért. A gépek a legjobb munkatársak, mert tudod hogy az esetek 99.9% százalékában te vagy a hülye, ha valami nem működik, a maradék meg a bug.

Ha lentről kezdtél, akkor érted ezt igazán, nekem sem hiányzik annyira a konzervgyár :)

Burnout-nak tűnik, ha teheted vegyél ki egy hónap (fizetés nélküli) szabadságot.

Ha nem mozogsz (testedzés) akkor érdemes elkezdeni, nagyon hamar nagyon jó hatása van az egész életminőségre.

Gábriel Ákos

Nagyon nagy +1

Az egyik legjobb dolog a vilagon, bar sokan alabecsulik, illetve unalmasnak tartjak. Sajnos en is hanyagolom egy ideje, de most nagyon kedvet kaptam, mert hihetetlen mennyisegu pozitiv energiat tud adni. Zenevel sosem sikerult futnom, de igazabol nem is kell, szamomra sokkal jobb erzes kimenni a kertvarosba, es a csendes utcak kozott szepen kocogni. Az embert elarasztjak a gondolatai, es egesz hamar eljon az a bizonyos flow, amikor azt erzi, hogy akarmennyi ideig tudna futni.

Koszonom, hogy ezt most eszembe juttattatok.

Este megyek is, mert hianyzik, es mert jot tesz.

komolyan ajanlom

Sok sikert, barmihez is kezdenel

U-dash

Meg oltási könyv, mert ugye az is kell a sétáltatott kutyához... Ja, és persze előtte nézz utána, hogy a póráz nélkül elengedett kutyáért milyen bírságot szabhatnak ki...

Pórázsétáltatásról jut az eszembe:

Egy férfi, kezében nagy vödör hallal összefut a halőrrel. A halőr figyelmezteti, hogy tilalom van, ezért most fel fogja jelenteni.
- De uram, ezek itt a saját halaim! Néha kijövök, megúsztatom őket, aztán egyetlen füttyszavamra mind visszaugrálnak a vödörbe.
- Na persze, hiszem, ha látom. Mutassa!
Fickó bedobálja a halakat a vízbe, és vár, vár.
- Mikor hívja már vissza a halakat?
- Miféle halakat?

:-D

"Természetesen csak a valóságot szabad beleírni. :)" - ez nem vicc. Ugyanis ha valótlan tartalmú magánokiratot használsz fel valamilyen joghatás kiváltására, akkor az böntetendő, lásd 2012. évi C. törvény, azaz a hatályos Btk. ide vágó passzusát:

345. § Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot felhasznál, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

ez nem azert van hogyha nemvagy katas, de megis csinalsz papirt magadnak, akkor megbuntessenek?

de aki nem tok suket, felhivja egy utbaeso haverjat, hogy "na neked most elromlott az sd kartyad, es es azonnal meg akarod javittatni!" :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

mackonadragba pont hogy iszonyuan bele lehet am izzadni. ettol fuggetlenul en is sima melegitogatyaban futok, mert az van konnyen hozzaferhetoen. ha nagyon hideg van, ala egy terdmelegito vagy akar egy jegeralso, es kesz is.

 

annyi tennek hozza, hogy kb. 30 perces futas utan a tested elkezdi felhasznalni a feherjeket az izmokbol. ennek van egy komoly tudomanyos hattere, olvass utana reszletesen, ha erdekel. de aki szokott sulyzozni is, 30 perc utan alljon le, es inkabb gyakrabban fusson. meg lehet nezni maraton/ultramaraton futokat, izom semmi nincs rajtuk, es nem(csak) azert, mert nem edzenek semmit egyebkent.

"kb. 30 perces futas utan a tested elkezdi felhasznalni a feherjeket az izmokbol" - majdnem :-) lehet "zsíron futni", a lényeg, hogy megfelelően terheld a szervezetedet (maximális pulzusszám 60-70%-át tartva, illetve állóképesség javításához feltolható 85%-og (aerob tartomány "teteje"). Fölötte már valóban nem izomkímélő a tempó.

igen :) de ehhez kellene megbizhato pulzusszamlalo. Kiviteltol fuggoen eleg kenyelmetlen es draga. Aki nem akar ezzel szoszolni, csak siman figyeljen, hogy ne nagyon logjon tul a fel oran, es kesz.

En mondjuk igyekszem temposan futni, mert nekem ez edzes, nem kocogas.

Ez Burn out. Kell egy jó hobbi, amivel el tudod felejteni a meló okozta "sokkot".

"Ti, amikor hasonló cipőben voltatok, mit csináltatok?"

Ha kiégés közeli élétérzés fogott el, akkor összepakoltam a túrahátizsákot, beraktam koaxkábelt, rádiót, akkumulátort, drótot, Yagi antennát na meg ételt és vizet és felmentem egy kellemes hegyre. Ott felállítottam az antennát és megnéztem, hogy milyen távoli rádióamatőröket sikerül meghallanom és beszélnem velük. Jó kikapcsolódás, hazaérve onnan valamelyest máshogy állsz a világhoz.
Ifjabb koromban a hátizsákban még sátor és hálózsák is volt, egész hétvégére kitelepültem. De voltak, akik ezt nagyobb léptékben csinálták.

De ilyen esetben szoktak az emberek Camino-t, Kéktúrát, Mária utat, ... végigjárni és utána kiszellőzött fejjel folytatni az életet.

"Ti, amikor hasonló cipőben voltatok, mit csináltatok?"
probalj ki valami ujat vagy valamit amit csak regen csinaltal.
en pl nekialltam ujra makettezni, regen ugye otthon minden is rohadtraga volt hozza es a fele cuccot nem is lehetett kapni, most vettem £20ert egy dual action szoropisztolyt.
Plusz a parom vett ajandekba olyan maketteket amik nem a harcjarmu vonalon mozognak (regen csak azt epitettem), hanem mert szeretem az animeket igy a KanColle szereploit epitem, meg EVA-kat(Neon Genesis Evangelion), meg Gundamokat. Hasonlo de teljesen mas illetve sokkal tobb minden erheto el sokkal kedvezobb aron es teljesen kikapcsol. Nemreg az egyikhez epitettem egy Nakajima b5n Kate-t es sokkal sokkal jobbra sikeredett mint ~10 eve (erre most buszke is vagyok)

Szerkesztve: 2020. 11. 09., h – 13:37

megerősítem, burn out. én pl teljes váltást tervezek: IT-ból személyi edző/ street workout / life coach .Tudás megvan, a szakmai paírok kellenek . az meg pénz. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

> én pl teljes váltást tervezek ... life coach ... Tudás megvan

Szóval burn outod van neked is? Tervezel egy váltást, ami akár elsülhet jól is, de akár katasztrofálisan is, de a tudásodban annyira biztos vagy, hogy life coach-nak alkalmas volnál. Én ebben nem lennék annyira biztos előre.

Nem akarok beszámolót tartani az életemről, de hidd el elég sok mindene keresztül mentem , és elég sok mindenkitől kaptam visszajelzést arról hogy jól csinálom a dolgokat, amiket mások úgy általában nem , hogy megkockáztatom , alkalmas vagyok. A puszta tény hogy beismerem hogy burn out gyanús vagyok, és keresem a kiutat, megoldást ,egy olyan területen, ahol most úgy érzem jó vagyok ( a korosztályomban ) és példát mutathatok. 

És igen elsülhet katasztrofálisan. 

Tisztában vagyok vele . Akkor majd visszasunnyogok az IT-ba. Vagy eleve nem adom fel teljesen , csak csökkentett óraszámban 6 óra ,majd 4 óra.  Aztán ha beindul a business... majd meglátom.

A life coach amúgy kicsit lehet pontatlan kifejezés. Inkább valami olyan edzőféleségnek készülök , aki nem csak kiszotja, hogy 5*20 heti háromszor, meg egyél 5-ször , csirkerízst, hanem képes motiválni , megérteni a mélyebb problmákat, egyébb életviteli tanácsokat adni, stb stb. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

"megérteni a mélyebb problmákat, egyébb életviteli tanácsokat adni"

A hideg kiráz ezektől az emberektől coach-októl akik jönnek és megmondják másoknak a tutit. Viszont van tényleg egy olyan rétege a társadalomnak aki önállóan kb csak a levegővételre képes, és valamilyen rejtélyes mondón fizetőképes/lehúzható.

És van az a nagyon szűk réteg, aki változtatni akar, csak nem ismeri fel azokat az akadályokat, amik hátráltatják, de mivel én ezen az úton - rengeteg buktatóval - már végig mentem, úgy érzem segíteni tudnék. Nem konkrét  "ezt csináld ,azt ne csináld" tanácsokkal, hanem kérdésekkel, helyes útra rávezetéssel, és a fent említett akadályok azonosításával. A vanpénzelóvérelehúzhatódicatemberek nem az én célközönségem, nem akarom rájuk fecsérelni az időmet. A valódi változást akaró emberekkel akarok foglalkozni. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

  • rendszeres testmozgás. Ha végletekig maximalista vagy akkor ne teljesítménysportot :) Saját rossz példa: 35 évesen kezdtem el futni, 40-re a trikolor mez is felkerült a trófeák mellé és nem a piacon vettem :D
  • ha nem szeretsz sportolni akkor valami amit a szabad ég alatt tudsz csinálni. Természetfotozás, csillagászat stb.
  • valami informatikához is köthető hobbi projekt. Nekem a szimulátorozás lett, de ez is pénztemető
  • társadalmi munka
  • kis háztáji, akár párszáz nm is elég, én most kértem el apámtól egy kis területet pont erre a célra, imádni fogják a gyerekek
  • mikor fogy a motivációm bullet journalban vezetem a napi-heti feladataimat, vissza tud valamennyit hozni belőle
  • végső esetben legyél valamelyik párt egytrükkös pónia, az ilyen emberek látvonyosan hirdetik, hogy minden szuper :D

 

Szerintem nincs egyetlen jó megoldás. Olyasmit érdemes keresni aminek van kézzel fogható, hasznos kimenete. Szakemberhez is lehet fordulni, egy barátom most tette meg, nem klasszikus kezelésre jár, hanem életvezetési tanácsadásra. Beávált neki, pedig nagyon lenézte első hallásra a módszert.

Velem is ez van, már szét is csaptam magam, a kékek is üldöztek, de semmi sem segített egyelőre!

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Garázdaság, de tk. nem én csináltam, hanem szétcsapva csapódtam 2 általam nem ismert emberhez. Aztán úgy üldöztek, hogy gondoltam elkezdek futni a 2 arctól, tehát elhagyom őket, de ők nem tudták, hogy én miért kezdek el futni, így futottak velem, mögöttem. Aztán kevéske menekülésem közben egy rendőrautóból üvöltött egy rendőr, hogy álljanak meg. 5 rendőrautó és 20 perc falnál terpesz, majd kihallgatás lett a vége. Remélem csak tanú vagyok. :(

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Szep ... a szetcsapas azt hiszem ezeken a problemakon nem segit egyebkent. 

Nekem is volt egy rovid idoszakom amikor honapokig "kerestem a megoldast" minden este a varosban elveszve, bulirol bulira jarva de miutan ez kb soha nem adott semmi pozitivat (csak egyre nagyobbat es egyre gyakrabban csalodtam az emberekben) igy felhagytam vele. 

Igen, óvatosan ezzel a tanúskodással, Böhöm Lajcsi is megjárta.

Viccet félretéve, volt egy ismerősöm aki anno (15-20 éve) lebukott CD másolással és minden kontaktját behívták tanúként, függetlenül attól, hogy az adott cselekményhez volt-e köze.

Engem is behívtak tanúskodni.
Persze ügyvéddel mentem. Közölték, hogy csak tanú vagyok, nem lehet jelen az ügyvéd. Mondom akkor az ügyvédem az én tanúm lesz a tanúvallomás során. Ezzel nem tudtak mit kezdeni, úghogy 1-0 ide.

Tanúvallomás felvétele után közölték, hogy most kijönnek hozzám és átnézik a gépeket, hogy minden jogtiszta-e.
Az ügyvédem már a kocsiban ülve közölte velük, hogy addig mi nem indulunk el amíg át nem minősítenek gyanúsítottra. Ezt ott helyben aláíratta velük. 2-0

A helyszínen megnézték a licenceimet. Mivel linuxon dolgoztam a multiboot miatti egyetlen windows, vírusirtó meg az egyszem Borland szoftver amit azon használtam hivatalos volt. 3-0

Ezután megnézték egy másik gépet is, amiről közöltem, hogy nem az enyém. Mégis megnézték apósom gépét. Ez elég nagy hiba volt. 4-0

A kaptányságra visszaindulva az ügyvéd felhívta megyei a főügyészt, hogy van itt egy kis probléma. A két hekussak közölte, hogy akkor most teszünk egy kitérőt a bíróságra, mert a főügyész várja őket.

A vége az lett, hogy én ültem a fotelban a két zsaru szó szerint a szőnyeg szélén állt és kapta az osztást: közölte velük, hogy csak az én jóindulatomon múlik, hogy ez a sztori hogy végződik.

 

Szóval óvatosan ezzel a tanúskodással, érdemes tisztázni már az elején az erőviszonyokat, mert könnyen behúznak a csőbe, ha nem figyelsz.

A céges adminisztratív kötelezőket intézte és családi barát. Akkor középkorú, most már nagymama hölgy. Megkérdeztem mi a teendő ilyen esetben, ő mondta, hogy jön velem mert amilyen naiv vagyok megszivatnak. Ügyvédre azóta is csak egy közlekedési szabálysértés fellebbbezésénél volt szükségem.

Én lepődtem meg a legjobban, hogy pitbull módjára kapta szét a fuckabout-okat. Az ügyésznél én kellemetlenebbül éreztem magam szerintem mint a rendőrök, de jól lepleztem :)

Az ügyész rá is kérdezett az ügyvédnél, hogy úgy tudja soha nem büntetőzött. Az volt a válasza, hogy nem is, csak van itt egy kis jogsértés. 

 Természetesen nem fogadott el semmit az ügyvéd barátom, majdnem megsértődött. Neki cseszte a csőrét az egész eljárás.

A tanúvallomáskor az ismerősöm teljes Thunderbird címjegyzéke ki volt nyomtatva, ott volt az asztalon egy nagy stócban A-Z-ig. A felettesük a volt tesitanárom volt, köszöntem is neki az ajtóban a két zöldfülű előtt, hogy jónapot tanbá’ :D

Borzasztó amatőrök voltak, ettől függetlenül a törvény rájuk is vonatkozik. 

En hasonlo cipoben (20ev utan valami mast akarok csinalni) de avloszinuleg kevesbe kiegve kezdtem el ugyanezen gondolkodni. Az en megoldasom a problemara az lett, hogy elkezdtem azon gondolkodni, hogy mibol lehet passziv jovedelmet faragni. Itt nem a hangzatos multi level marketing szarokra gondolok termeszetesen ;) 

Az egyik ami Neked is mukodhet mint mely tudassal rendelkezo szakember az, ha csinalsz egy online kurzust valamilyen olyan temaban amibe korabban melyen beleastad magad es lelkesedessel tudsz rola beszleni. Ha az angolod jo, akkor ez egy nyero jovedelem forrassa alakithato kb 6 honap - 1 ev alatt. Mi most kezdunk eljutni arra pontra, hogy ki tegyunk egy ilyet lassan, ha erdekelnek a tapasztalatok, roadblockok, satobbi szivesen meselek rola. Nyilvan ha egyaltalan ilyesmit el tudnal kepzelni magadnak, hogy jol esne csinalni. 

Cimszavakban? :)

Egy jobaratommal kozosen csinaljuk ezt a tanfolyamot. Mindketten cca. 20eve fejlesztunk es tanacsadunk es a kedvencunk a backend azon belul is API fejlesztes. 

Az ok amiert erre esett a valasztasunk az, hogy ha korul nezel a vilagban rengeteg borzaszto API van amit lehetne jobban csinalni es ezert lett az a celunk, hogy a kovetkezo generacionak adjunk nemi tampontot, hogy hogyan erdemes gondolkodni illetve hogyan lehet ugy elkesziteni egy API, hogy a developer experince a masik oldalon jo legyen. 

Elso korben, hogy lassuk tudunk-e hosszabb tavon beszelni ugy, hogy az masok szamara erdekes inditottunk egy podcastot ( Pimp My API - https://anchor.fm/pimp-my-api ) amit tobb mint 500-an hallgattak eddig bar meg csak 9 epizodunk van kint. Kaptunk ra visszajelzest tobb embertol ami joreszt pozitiv. Itt termeszetesen lehet hallani, hogy az elso reszeknel meg kuzdunk mint malac a jegen, de kesobb belejottunk. Ez a lepes volt nagyon jo arra, hogy a technologiat kidolgozzuk ahogy tudunk egyutt felvenni mivel nem elunk egy orszagban. 

Masodik lepeskent nyilvanvaloan a tananyag kidolgozasa az ami a varnal jovall komplexebb feladat. Errol szertintem nem kell hossza ertekezzek. Amikor meselsz API fejlesztesrol az nagyon egyszerunek tunik, amikor ezt strukturaltan kell tenned az egy teljesen masik vilag. 

A felvetel lesz a kovetkezo akadaly amit megugrunk. Itt a fo gond az, hogy hogyan "maradjon erdekes" es ne valjon egy szaraz tanorava egy esetenkent 50+ perces eloadas. Nyilvan az a celunk, hogy a nezot izgalommal toltse el amit lat, hall es kirpobal. Erre egy pilot volt nem is olyan regen egy online API fejleszto mini tanfolyam par resztvevovel az Labor Eger Kollektiv Haz szervezeseben es a kurzust keszito baratom vezetesevel. Ebbol sokat tanultunk, de nyilvan nem mindent hiszen ez egy szinkron beszelgetes a resztvevokkel mig a kurzus aszinkron. 

A platformunk valoszinuleg a Udemy lesz, mert nekik tunik a fizetesi strategiajuk a leg epeszubbnek egyelore, de ezen meg filozunk, de van is idonk ra mert maga az anyag elkeszitese tobb honapig fog meg tartani mivel nem full-time foglalkozunk ezzel. Nekem gyermekeim vannak (4) baratom pedig eppen babat var a felesegevel tehat ez mellett kevesebbet tudunk erre fokuszalni mint ahhoz kellene, hogy 1 honap alatt ossze rakjuk a vegleges valtozatot. 

Nem tudom ilyesmire gondoltal e? 

Pont ilyen cégem van (online oktatás) 7 éve, igaz, teljesen másik szegmensben. Ha érdekel a tapasztalat, küldj privátot, mert abból, amit leírtál, számos zsákutca felsejlik, ha a mi szívásunkból szeretnél róla tapasztalatot szerezni, nem a sajátodon, akkor is welcome. (Pl. Udemy nagy szívatás, abból szinte lehetetlen pozitív saldo-t elérni. Csak hogy jót is írjak, ma már jól teljesít a cégünk, idén már alkalmazottak s voltak pár hónapot a cégben, szóval nem lehetetlen az út, csak nem úgy megy, ahogy az elején elképzeltük.) Amúgy sok sikert!

Csaba

Ha nagyot nem akarsz ugrani, első körben változtass kicsit. Kezdjél jógázni, gyúrni, tájfutni, biciklizni, lepkét gyűjteni....

Közben készülj fel a nagy ugrásra. Még időd is lesz kitalálni, hogy merre akarsz ugrani.

Munka utánra találj ki valamit amiben kiélheted a kreativitásodat. Én ha kedvem támad 3D nyomtatok és esztergálok (fát). Egy bütykölős 3D nyomtató jó sok elfoglatságot tud adni :-)

óriás +1

Szintén 20 éve programozok, hasonló kategóriában (c/c++/php). Kiégni ugyan nem égtem ki, mert erre nagyon figyelek, viszont régen szerettem hobbi kódolni, mára már nem :) A hobbi kódolást leváltotta nálam a barkácsolás amit legalább annyira élvezek, amikor meg nagy ritkán hobbikódolok, azt is jobban élvezem így mint előtte

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Dettó, bár én nem programozok. Kiégés. Csak itt a csecs, hogy semmi máshoz nem értek. Nehéz évek elé nézek a Nyugdíjig ami még vagy 25 év :D

Nem tudom, szerintem nem a kreativitás az elsődleges, hanem ha tud az ember tényleges változást elérni a világban. Szóval tényleges értéket teremteni. Szerintem az, hogy valaki keresett egy csomó pénzt és most kvázi elégeti valami öncélú dologba az nem annyira nagy dolog, sőt egy kicsit káros is szerintem a világban.

Én sem tudom, hogy lehetne ezt megtenni. Kis apró dolgokon túl. De szerintem az lenne izgalmas, ha akár munkában, akár szabadidőben valami ilyet tudna csinálni az ember. Nálam eddig max minimál önkénteskedés, munkán kívül ami volt. De az is benne van, hogy a saját dolgaim sincsenek megnyugtató állapotban szóval nem egyszerű.

De szerintem az mindenképp klassz, hogy felteszed ezeket a kérdéseket és nyitva tartod a szemed.

20 éve programozok... ötleteket várok, mihez kezdjek:)

Itt lenne az ideje debug-olni.

Bocs :)

Szerkesztve: 2020. 11. 09., h – 21:19

Pár ötlet, csak úgy bedobva ami engem munka mellett/helyett motiválni szokott:

Egyik műszaki tanárom azt mondta: 3 lábú szék a jó, család, hobbi, munka. Kinek milyen sorrendben, de ezek jól meglegyenek.

Nekem mindig is sok elfoglaltságom volt. Hol erre, hol arra "lángolok" fel és előveszem, bíbelődök vele. Ha megunom, háttérbe szorul, előveszek egy másikat.

Linux üzemeltetés hobbi/meló, mellette: kirándulás, természet fotózás, webszerkesztés, kung-fu, korábban kick-box, korábban judo (ezek jók feszkó levezetésre), futás vagy most újabban asszonnyal együtt gyerunkanyukam.hu féle online kardió tornák...egy gép előtt ücsörgött nap után baromi jól tud esni az a 35-45 perc emelt pulzusos jó hangulatú óra.
Elektronikai áramkörök tanulmányozása, építése, bemérése, esetenként mikrovezérlők, szenzorok, vezérlések, ezt összekötve webre, adat logolók, megjelenítők weben. Kell egy érdekes projekt és jól bele lehet mászni, hetekre leköti az embert.

A covid óta vidékre költözés előkészítése is bejött illetve a természet és annak törvényeinek megismerésére lett kedvem, így pl. komposztálás, permakultúra, bio gazdálkodás, mélymulcs. Mi zajlik a talajban, hogy lehet segíteni az ott lakókat, hogy jó terméshozam legyen vegyszerek nélkül.

Aztán ilyenek is vannak, hogy fafaragás (baromi meditatív tevékenység, teljesen kikapcsolsz), valami bútor, polc, akvárium szekrény megtervezése összerakása.
Ja, 20 éve díszhalakat tartok, ott is van inkább halas vagy inkább növényes akvarisztika. Utóbbiban is nagyon sok érdekes téma. Amikor pl. co2-t adagolsz a vízbe, hogy serkentsd a növényeket és brutál szép látványos akváriumokat hozol létre (g kulcsszó: aquascaping). Növényes co2-s akvárimnál erősen bejön a kémia, ebbe mászol bele. Egyik hozza a másikat és sok felismerést teszel a világról.
Amúgy ott van még a zene, gitár, zongora, szaxofon, ezek mind tök jó dolgok. Inspirálják az embert.

Hirtelen ennyi, de biztos van még :) Ezer meg egy dolgot csinálhatsz meló után kedvtelésből. Letudod a melót aztán csinálsz valami élvezeteset, ha épp a meló most nem motivál. Egyébként ez a hobbik hatására simán változhat. A meló lehet, hogy most olyan neked, mint anno a suliban 1-1 xar tárgy. Szükséges rossz a céljaid (diploma) megszerzésére. A cél neked a pénz, amit családra, hobbidra, nyugdíjas éveidre gyűjtesz. Legalább neked jól fizető unalmas melód van. Sokan kevés pénzért végeznek unalmasat :) Tudd le aztán csinálj valami értelmesebbet, míg ki nem találod, hogy milyen értelmesebb munkát találj. Ennek amúgy egy másik lehetősége, ha vállalkozol valamiben másodállásként. Ott kiéled a másik munka iránti szenvedélyed, még ha annyit nem is hoz a konyhára, hogy teljesen eltartson. Ha később az lesz a dominánsabb, a régi biztosat elengedheted.

Ha eddig csak a melónak éltél, úgy elég sivár lehet szerintem. Kell valami forrás, amiből töltekezni tudsz.

Semmi bajom sem volt sosem a panelélettel, annak is megvan az elönye, szépsége a hátrányai mellett is, de amióta házban lakom, teljesedtem ki igazán. 1 lépés a napfény, és mindig akad valami, amit lehet/kell csinálni.

Ha lehetne az volna a kívánságom, lakjon mindenki házban, sokkal egészségesebb emberek lennének az országban, fizikailag és lelkileg is.

Ugyanez.

Egy ház kerttel kb. neverending meló, kisebb szöszmötölések, nagyobb projektek végtelen tárháza (egy háztulajdonostól még sosem hallottál olyat, hogy "ez kész van", csak olyat, hogy "ha majd lesz rá időm, akkor ez meg ez lesz"), ha valaki ezt hobbiból csinálja, annak élete végéig kurvajó elfoglaltság.

Nekem is az a bajom, hogy a "valami"-t, azt meg kell csinálni, és tutira elveszi az időt attól, amihez kedvem lenne. Nagyon romantikus meg meditatív dolog a fűnyírás annak, aki imádja csinálni. Mivel én rühellem, ezért nálam ez csak mérsékelten üt be:)

űnyírás annak, aki imádja csinálni. Mivel én rühellem, ezért nálam ez csak mérsékelten üt be:)

 

Nekem egy kisebb terepem van (kb. 6000m2) ahol fuvet kell nyirni, szoval nem biztos, hogy akinek nagyobb a kertje annal is mukodik.

Nekem a funyiras konkretan ket teljes napig tartott fukaszaval.

Iden vettem a lidliben egy duplaakksis funyirot amibe ket nagyobb akksi jar (18V 4Ah*2) es hozza 16db nagy akksit.

Atalakitottam taviranyitossa es az idei evet mar ugy toltam vegig.

Sorrel a kezben kifejezetten meditalo.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nem egy nagy dolog, masik ket lidlis furogep hajtja egy-egy hatso kereket, es van egy vevo is.

Szoval 2 nagy akksi a funyironak, egy-egy akksi a furoknak, es egy akksi a vevonek. Egy darab deszkan leledzik a tetejen. A kereken meg egy retegelt lemez amire megy  a szij.

Szoval egy kokany megoldas, nem valami amivel szivesen hencegnek. Tipikusan olyan, amit egyszer le kene cserelni.

Csak azt ne kerdezd meg, hogy hany lidlis akksim van es hany lidlis akksis gepet vettem (az osszest), csak furobol aszem 8 darab van, de lehet tobb, van egy amit tonkrevagtam veletlenul (mar rendeltem bele egy mosfetet), egyet teljesen kikoptattam (betonvibratornak hasznaltam).

Az akksis flexekkel nem vagyok kibekulve. Konkretan hullanak, mint a legyek, most jarok az 5.-nel. Oszt evente csak egyszer lehet venni...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem a kulcs itt a változatosság, illetve hogy megtaláld hogy miben tudod örömödet lelni. Én hiába szeretem a saját vállalkozásomat csinálni mellékállásban akár mint egy hobbit, lényegében ugyanazt csinálom mint főállásban, és ez nem jó. Én mikor hasonló helyzetbe kerültem mint most te, szintén nem tudtam hogy mit kezdjek magammal. Mindig is tudtam hogy engem minden dolog érdekel, rendszeresen olvastam/néztem youtube videókat különböző dolgokról csak mert érdekeltek, úgy döntöttem hogy kipróbálok minnél tobb dolgot. És végül ez vezetett el oda, hogy találtam olyan dolgokat, amiket szeretek csinálni, ezekben még jobban beleástam magam, és több szakma alapjait is megtanultam, és némelyikben már egész jó gyakorlatom van (bútor építés, ács munkák, ívhegesztés, kiskerti növénytermesztés), de ha éppen nem tudok kint lenni a telken ezeket csinálni, akkor is sok órát fektettem tervezésbe, amit szintén megszerettem. Ezek közül legkevésbé a kerti munkáktól vártam azt hogy leginkább kikapcsol, gyerekkoromban nagyon utáltam, mára pedig hivatalosan is aranykalászos gazda lettem, épül a farm gazdaság kevés pénzből de sok befektetett munkával (amit nagyon élvezek), és ha egyszer kész lesz talán majd jut időm olyan finomságokra is mint a fa faragás, esztergálás vagy modellezés, meg ki tudja addig még mennyi új dolgot találok amit szeretek majd csinálni :)

Végigolvasgatva a hozzászólásokat, elég jól lejön az, hogy milyen egészségtelen az IT-s szakma (is).

Fél életet monitor elött tölteni...

Amikor a gyerekekkel elmentem kalandparkba és láttam a felszabadultságot az arcukon, ahogy másztak a fák között kifeszített kötélen, Darvin jutott eszembe.
Nem lehet lemosni a génekbe kódolt múltat. A mesterséges GDP-termelő világ, a panelben a monitor elé bezárva ... nem csoda ha belebolondul az ember.

Irány a természet, az erdő. Ahogy a majmok csinálták. Persze emberi korlátokkal.
Jut eszembe, valószínűleg megcsípte a dér a csipkebogyót. Hétvégén megyek, hátha tudok "legelni". C vitaminban gazdag és fincsi csemege.

Szerkesztve: 2020. 11. 10., k – 09:06

Sajnos csak megerősíteni tudom, hogy a jelenség létezik. (Számos személyes pont lesz itt).

22évnyi kódolás után pszichiszomatikus tüneteim lettek, konkrétan pánikroham, halálfélelem. 3/4 éve nem voltam vidéken, 50km a hatótávom. Korábban az 50m-re lévő boltba nem tudtam elmenni. Soha ne juss(atok) el ide! Jó pár hónapja járok pszicho dokihoz, hátha rájövünk az "aljára", a régi okokra amit a covid felerősített. Objektíven minden rendben van, kiemelkedő szinten élek (ahonnan indultam, minndenképp): kifizetett ház, két kocsi kifizetve, két egészséges gyerek (ők még nincsenek kifizetve :) ). Csomó hobbim van, ház okosítással foglalkozom (még nem "árulom", csak magamnak), mellette 3d nyomtatok (már nem, mert unom, nincs kihívás), vasútmodellezem (egyre ritkábban, mert kész a terepasztal). És nem tudom, hogy mit csináljak a burnout-tal??? Mert biztos hogy az van. És elfelejettem mondani, hogy saját cégem van, benne 18 ember! De nem azt csinálom, amit szeretnék! Mert ugye a piac... Sokmindennel próbálkoztak az üzlettársaim is, itt bicskanyitogató rész jön: béreltünk sportautót egy pár napra (Mazda MX5), vettem egy 4-es BMW-t (sport coupe) a 40. szülinapomra. És??? Nem tudok neki örülni. Ez a burnout!

És akkor hogy mit tettem: önismeret, mivel akarok foglalkozni, megnézni mi okoz örömöt. Tudatosítani (sajnos kell) hogy minden rendben van, és kell/illik/szabad örülni a családnak. Próbálok a heti 168 órából annak a munkának hívott 40-re mint boltba járásra gondolni, meg kell tenni, hogy legyen mit enni. De a munka jelentősen befolyásolja a mindennapokat. Már-már az visz előre... nem is tudom mi lenne ha váltanék. Kicsúszna egy stabil pont a lábam alól. Emiatt nem mernek sokan váltani, nem tudják megfogalmazni de bizonylatalanok. És ha van 10-20-50m Ft félretett pénzük, akkor sem. Mert túl nehezen jött össze ahhoz hogy hozzányúljon. Sok emberrel beszéltem, mindenki kétségek között lebeg: nincs egy követendő példa, minta ami az elcsúszáskor támaszt ad. A vallások (legalábbis a katolicizmus) nem ad elég támaszt a digitális embernek. Szvsz. Ezért apáink módszere kilőve.

És a kérdés: miért élek? A válasz azért, hogy azzal foglalkozz, amivel szeretnél. (Akár Buddha is mondhatta volna). De a mókuskerék bent tart. Hiába irigylésre méltó a mókoskerék, akkor is az a Te mókoskereked, neked ABBÓL kell kilépned. Jelölj ki egy célt: a ház kifizetése után csak a családdal foglalkozom, elég lesz havi 300k nettó. Első pár hónapban furcsa lesz. De 40 felett már kell egy kis pihenés! (És ezeket ne vedd készpénznek, ha kell fordulj szakemberhez! :) )

Néhány gondolat ami hsz-ed olvasása közben megfogalmazódott:

" A vallások (legalábbis a katolicizmus) nem ad elég támaszt a digitális embernek. Szvsz. Ezért apáink módszere kilőve."

Igazából olyan alap igazságok/ökölszabályok vannak benne, ami nincs túl specifikálva, tehát sok mindenre ráhúzható, ha más szempontból nézed. Ebben segíthetnek ezek:
https://www.maiige.hu/tovabbi_kiadvanyok

1-1 gondolat más megvilágításba kerül és talán neked onnan nézve ad pluszt. Én olvastam ezekből, bárkinek tudom ajánlani. Közvetlen. Sokaknak bejött, akiknek ajánlottam.

Apáink módszere: van ott több is apáink repertoárjában. Sokan a föld felé fordulnak (jó értelemben :D ) és nem várt fordulatot hozott az élet minőségében, pszichében. Itt a topikban is többen említettük. Nem kell hozzá sok, csak párszáz négyszetméter ahol az ember el tud kapirgálni, termeszteni, sikereket elérni, barkácsolni.

Nem csak neked: sokan egy kicsit depit nyomtok úgy látom. Ami nekem nagyon bejött az a mozgás. Egy intenzív jó hangulatú aerobik, kardió vagy erősítő online edzés. Olyan mennyiségű boldogság hormon szabadul fel, hogy azt érzem: jó élni!

"zsírt égesd, ne az olajat... :)"

Ez jó hasonlat, észben tartom :)

Egyelőre panelban max az ütvefúrót tudom nyomni, azt se sokáig, mert átjönnek :) Na ha majd vidékre költözök, minden hétvégén menni fog a flex :D, ja, bocs, a kézifűrész :)

Kapálás pont nem a kedvencem, pláne a no till farming a cél, de például egy eleinte legelőnek használt, aztán évekig parlagon hagyott föld művelhetővé és termékennyé tétele eléggé kézimunka igényes dolog, kezdve ott, hogy a felső 20-30 centit át kell rostálni, mert tele van kövekkel, törmelékkel, aztán fel kell javítani komposzttal, némi trágyával és kevés homokkal, mert erősen agyagos és kötött. Szóval van kihívás, de már például zöldségből és gyümölcsből önellátók vagyunk, ami nem azért jó, mert majd túlélünk egy összeomlást, hanem azért, mert egyszerűen kényelmes és kellemes érzés, ha a kertből szedünk frissen mindent, amit majd megeszünk és elteszünk télire.

Én csak par tő paradicsomot próbáltam 2-3 éve életben tartani hogy beérjen rajta a termés, anélkül hogy vegyszert használjak. A kibaszott poloskák még zölden beköpködték a 95%-át, pedig mentem minden nap reggel és délután is összeszedni amit találtam és szétnyomkodni. Szart se ért.

Ha meg ugyanúgy permetezed mint a boltit, mi értelme van?

Én ebben hiszek. Többeknek bevált. Magam gyakorolni még nem tudom, csak 1-2 év múlva.

Dr. Gyulai Iván 3 legismertebb videója:

1. https://www.youtube.com/watch?v=uHcJO88tX5E

2. https://www.youtube.com/watch?v=m5ZzMWQtA30

3. https://www.youtube.com/watch?v=a8VrjshwIOU

Mérgezett föld: https://www.youtube.com/watch?v=i61OHaVRhiw

Ami a felvetésedhez kapcsolódik ebből az, hogy meg kell próbálni természetes rendszert alkotni és minél több hasznos állatot/növényt becsalogatni a kertbe, hogy oda-vissza segítség egymást.
A krumplibogárra például nekem meglepő volt, hogyha méregzölden duzzad az egészségtől a burgonya levele, a krumplibogár a környékére nem ment.
Ugyanígy egy másik infó (szomszéd, lovász csaj meséli), hogy a karámban lévő diófa gazdagon terem és nincs benne a manapság tipikus fúrólégy (trágyában áll gyakorlatilag a fa)
Ezt más is megerősítette, hogy a mulcsozott, természetesen trágyázott diófája nem kapta el ezt a bajt.
Több hasonló beszámolóról hallottam/olvastam.
A fentiekből nekem az jön le, ha a növény a talajban megkap mindent (szövevényes gomba szimbiózisok, növény társítások), akkor nagyban megnő a túlélési esélye.

És ezt te láttad gyakorlatban működni? Mert az utóbbi négy évben kipróbáltunk egy csomó csalinövényt, mindenkinek más tippje volt ugye, de ha működött is, akkor az eredménye csak az lett, hogy ott is voltak. Egyébként volt idén nem túl messze mellettünk egy búzatábla, szerinted mennyi poloska volt ott?

Én ebben hiszek. Többeknek bevált. Magam gyakorolni még nem tudom, csak 1-2 év múlva.

Ja, addig beszélnek erről a mélymulcsos dologról szépen, amíg az elméletet adják tovább egymás között olyanok, akik még nem csináltak ilyet. Amikor meg jön a gyakorlat, akkor jön a kognitív disszonancia is, mert sajnos nem csodaszer, megvan a helye és lehetősége, de nem egyedüli eszköz.

Ugyanígy egy másik infó (szomszéd, lovász csaj meséli), hogy a karámban lévő diófa gazdagon terem és nincs benne a manapság tipikus fúrólégy (trágyában áll gyakorlatilag a fa)

Majd lesz, én is tudok még olyan diófáról itt a környéken, ahol nincs még, az emberek próbálnak mindenfélével magyarázni, de egyszerűen még nem ért oda és/vagy nem találták még meg.

Ezt más is megerősítette, hogy a mulcsozott, természetesen trágyázott diófája nem kapta el ezt a bajt.

Hát, itt a mi diófánk meg kurvára elkapta, pedig...

A fentiekből nekem az jön le, ha a növény a talajban megkap mindent (szövevényes gomba szimbiózisok, növény társítások), akkor nagyban megnő a túlélési esélye.

Segít ez is, de sokkal nagyobb a hype a dolog körül, mint amennyit ez segít.

Ja, addig beszélnek erről a mélymulcsos dologról szépen, amíg az elméletet adják tovább egymás között olyanok, akik még nem csináltak ilyet. Amikor meg jön a gyakorlat, akkor jön a kognitív disszonancia is, mert sajnos nem csodaszer, megvan a helye és lehetősége, de nem egyedüli eszköz.

De, csodaszer. Abban az esetben mindenképpen, ha csak a családodat akarod ellátni friss, egészséges és vegyszermentes élelemmel. Piacra termelésre nem alkalmas. Idén megcsináltam 100m2-en és még csak nem is a mélymulcsot, hanem a bekhátas módszert, amit Iván ajánl kezdésnek ha lekésted az őszi mulcsolást.

Csoda, hogy mennyire nem kell vele foglalkozni, nincs kapálás, nincs locsolás, nincs növényvédelem, gyomlálás csak annyi, hogy kihúzod a búzát amerre éppen jársz. Csoda a termés mennyisége és mérete is. Vannak a kert stációiról képek és a termésről is. Ha érdekel valakit feltöltöm valahová a képeket (ajánljatok valamit, ezeréve nem töltöttem fel képeket sehová) és összecsapok hozzá blogbejegyzést. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

De, csodaszer. Abban az esetben mindenképpen, ha csak a családodat akarod ellátni friss, egészséges és vegyszermentes élelemmel.

Ez megy ám mélymulcsolás nélkül is.

Idén megcsináltam 100m2-en és még csak nem is a mélymulcsot, hanem a bekhátas módszert, amit Iván ajánl kezdésnek ha lekésted az őszi mulcsolást.

És hány éves tapasztalatod van amúgy?

Ez megy ám mélymulcsolás nélkül is.

Ebben nem vagyok teljesen biztos, több évnyi hagyományos, de vegyszermentes kertészkedés után ezt mondta a párom: "Most minden olyan masszív és zamatos". Egyébként úgy látom, nem a mélymulcs a lényeg, az csak akkor kell ha összeállt kizsigerelt talajod van. Inkább az Iván által elmondott filozófia a lényeg.

És hány éves tapasztalatod van amúgy?

Az Iván féle módszerrel nyilván csak egy. Viszont Ivánnak 17 év, amit megosztott mindenkivel. A hagyományos módszerben aktív kertészként 5+, résztvevőként több évtized. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

"Most minden olyan masszív és zamatos".

Csak ettől lehet. :)

Egyébként úgy látom, nem a mélymulcs a lényeg, az csak akkor kell ha összeállt kizsigerelt talajod van. Inkább az Iván által elmondott filozófia a lényeg.

Ah, egy egérút, ha nem jönne be a dolog.

Az Iván féle módszerrel nyilván csak egy.

Majd érdekel 5-10 év múlva a véleményed.

Viszont Ivánnak 17 év, amit megosztott mindenkivel. A hagyományos módszerben aktív kertészként 5+, résztvevőként több évtized. 

Na, ez úgy szokott kinézni, hogy a nagy nevek alapvetően abból élnek, hogy oktatnak, könyvet írnak, tanácsot adnak, van workshop, minden fesztiválon kitelepülnek... és mesélnek arról, hogy ha majd egyszer jó lesz, akkor majd milyen jó lesz. Szeretnek beszélni az előnyökről, jelentősen keverve a valóságot az idealizált és elérendő végeredménnyel, de ha elkezded szorongatni a kérdésekkel, hogy te mivel szoptál, amikor ugyanezt csináltad, akkor azért kiderül, hogy komoly bajok vannak még náluk is, de optimisták, mert jó irányba mennek a dolgok, viszont objektív eredményeket nem nagyon értek még el. Jelentős részük idővel ezoterikus-vallási-ősmagyar irányba megy el, gondolom nehéz szembenézni azzal, hogy rátett az életéből minimum 10-15 évet egy témára és nem igazán jöttek az eredmények, de görcsösen próbálkozik tovább. A jobb kudarctűrésűek elkezdenek arról előadni, hogy mi az, ami náluk működik, mi az, ami nem, és miket változtattak meg, ami náluk működni látszik, végül valami teljesen vegyes hibrid dolog jött be, de nem tudják, hogy miért jobb ez.

A helyzet az, hogy mint minden egyébben sem, a kertművelésben sincs ultimate megoldás. Van, amikor működik, van amikor nem. Akik tényleg abból élnek meg, hogy bio-termelnek családi gazdaság méretben, akár nyers, akár feldolgozott termékeket, azok nem így termelnek. Megpróbálták szinte mind, szinte mind próbálkozik továbbra is kis területen, de nem tudnak sikerekről beszélni.

Egy picit kijöhetnél write only-ból. Írtam, hogy én sem mélymulcsoltam még (lekéstem) csak az Iván féle filozófiát követtem és azt is írtam, hogy ebből megélni nem lehet, csak élni. Senki nem akar egérutat, senkinek nem tartozom elszámolással. Ismerem ezt a 'nincs ultimét megoldás' hozzáállást, ez vezetett oda egy esetben, hogy idegből a virágzó retkemre ráfogták, hogy gyom, mert ugye ebben a kertben semmi sincs szép katonás sorban.

Van aki ráérez a lényegére és csinálja, van aki nem és küszködik tovább a hagyományos módszerrel. Nem vagyok egyedül, többeknek bevált.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Mikor mehetek hozzád megnézni a konkrét eredményeidet ezen a téren? Mondd már őszintén, te mennyit próbáltál ki az említett videók közül saját magad? Mondd meg őszintén, hány olyan emberrel beszéltél már eddig, akik 5-10 éve próbálkoznak ezen a téren?

Tényleg nézd meg az a három videót (vagy értelmezd). Azon lehet vitatkozni, hogy működik e a mélymulcs vagy sem, de ha gőződ sincs, hogy miről van szó (olyan dolgokat hozol fel amiről szó sincs), akkor parttalan a vita.

Csak, hogy lásd van ultimate megoldás, még a nagyüzemi módszerekre is:

https://hup.hu/comment/2548434#comment-2548434

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Tényleg nézd meg az a három videót (vagy értelmezd).

Meglepődnél gondolom, ha azt mondanám, hogy láttam már? És értelmeztem is? :)

Azon lehet vitatkozni, hogy működik e a mélymulcs vagy sem, de ha gőződ sincs, hogy miről van szó (olyan dolgokat hozol fel amiről szó sincs), akkor parttalan a vita.

A feltett kérdéseimre szerintem te is tudnál válaszolni. Miért terelsz a válaszok helyett?

Meglepődnél gondolom, ha azt mondanám, hogy láttam már? És értelmeztem is? :)

Valamelyik biztosan nem igaz. Ha igaz lenne alább nem írtad volna pl. többek között, hogy "30-40 centi mulcsot hetente átforgatni". Az ősszel kiterített ~50cm mulcsból tavaszra kevesebb mint 10cm marad.

(Eredetileg a válaszomat erre szántam, csak félresikerült. A kérdéseidet pedig 5-10 év múlva megbeszéljük, ebben már korábban virtuálisan kezet ráztunk.)

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Valamelyik biztosan nem igaz. Ha igaz lenne alább nem írtad volna pl. többek között, hogy "30-40 centi mulcsot hetente átforgatni". Az ősszel kiterített ~50cm mulcsból tavaszra kevesebb mint 10cm marad.

Hát, az 50-60 centiből tavaszra 30-40 centi marad, de sebaj. Ha neked az őszi 50-60 centi mulcsból tavaszra kevesebb mint 10 centi marad, akkor ott valami nem igazán stimmel a technikával.

(Eredetileg a válaszomat erre szántam, csak félresikerült. A kérdéseidet pedig 5-10 év múlva megbeszéljük, ebben már korábban virtuálisan kezet ráztunk.)

Tudod, kezdek belefáradni abba, hogy leírom a gyakorlati tapasztalataimat és jönnek azok, akik eddig virágcserépben láttak földet a harmadik emeleten és megnéztek néhány lelkesítő videót vagy pedig még az első egy-két év hurráoptimista szakaszában vannak és megmondják nekem, hogy mit kellene csinálom, közben meg nem hallják meg, hogy én már csináltam és szopás.

A legdurvább ilyen élményem épp az első Gyüttment fesztiválon volt, összeakadtam egy informatikus emberrel, aki teljesen idegállapotba került a fesztivál harmadik napjára, mondta az álmait, hogy majd alakor búzát fog termeszteni két hektáron, vályogházat épít a világ peremén, lesz csirketraktorja, kecskéje, szürkemarhát fog tartani, meg permakultúra és napfénytó, saját vízellátás, napelem, napkollektor, akkumulátorok... és amikor mondtam, hogy azért ez nem ilyen egyszerű, akkor úgy beszélt velem, mintha én világéletemben panellakó lettem volna és legyek bátor, vágjak bele, menni fog még nekem is. És hiába mondtam, hogy szinte falun nőttem fel, van vagy volt szőlőnk, pincénk, erdőnk, szántónk, csirkék, disznók, marhák, negyed hektáros telken családi ház és konyhakert, gyümölcsös. Nem tudom, mi lett vele végül, de szerintem kurva nagyot csalódott az egészben, a következő Gyüttmenten már nem láttam, pedig nagyon érdekelt volna, hogy mire jutott.

Elárulod, hogy mivel mulcsoltál? Csak azért, mert fél év alatt 30-40cm-re a villa lazán kirakott tiszta szalma esik össze, de ugye a mélymulcs nem vagy nem csak szalmából áll. A napos (fontos a napos) istálló trágya - az az amit Iván használ - villa lazán kihordva csak a súlyánál fogva kb. a harmadára esik össze, a korhadási folyamat után a hatoda lesz. Ez tapasztalat, ha nálad 30-40cm maradt akkor nem mélymulcsot csináltál.

Amit a gyüttment és hasonló fesztiválokon hallottál abban maximálisan egyetértük. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Elárulod, hogy mivel mulcsoltál?

Mindenféle vegyes kaszált növényi maradék, falevelek, egy kevés szalma, a közeli majorból tehéntrágya és alom, érett és kevésbé érett komposzt, metszésből megmarad dolgok, ilyesmi. Minden, ami a területen terem és felhasználható.

Ez tapasztalat, ha nálad 30-40cm maradt akkor nem mélymulcsot csináltál.

Hát mégis mi a fene lehetett? :D

Idézhetek Gyulai Ivánt? Idézek: "Ekkor kezdtem hozzá a talaj téli takarásához, majd néhány év tapasztalata során alakítottam ki a jelenleg használt 50- 60 centiméter mély mulcs használatát. A módszer: A talaj mulccsal történő borítása folyamatos az évben. Első alkalommal, ősszel 50-60 centi vastagon a lovak alól kihordott alommal mulcsozom az egész kertfelületet. Hangsúlyozom, hogy a talajt nem ássuk fel és nem szántjuk, viszont ajánlatos az évelő gyomok eltávolítása a papírral történő be és kitakarással (3 hét betakarás, egy hét kitakarás, és ennek ismétlése, amíg a gyomok gyökeréből nem használjuk ki a tápanyagokat). A mulcs tavaszra megszáll, de 30-40 centi vastagságban megmarad."

Mondjam azt, hogy Q. E. D.?

Amit a gyüttment és hasonló fesztiválokon hallottál abban maximálisan egyetértük. 

Mennyi Gyüttmenten voltál eddig amúgy?

Hát mégis mi a fene lehetett? :D

Nem tudom, de nem mélymulcs, talán vastag mulcs. :-)

Amit idéztél azok még az első lépések voltak Ivánnál, aminek része a talaj gyomtalanítása is, emiatt a mulcs legalább 3 hónapon keresztül folyamatosan bolygatva és lazítva van. Így valóban marad 30-40cm, de ebben az esetben a második év az igazi kezdet, akkor a 6 hónapig nem bolygatott mulcs 10 cm alá zsugorodik. https://youtu.be/a8VrjshwIOU?t=2537

Ha így kezdted és nem volt türelmed/kedved a második évhez megértem a szkepticizmusodat. Ha jól emlékszem később már Iván sem ajánlotta ezt a módszert. Én szántással kezdtem, mert egyébként is el kellet hordani a föld felső rétegét egyéb okokból. Szóval nekem az első év is éles év volt. Az 50cm-es bakhátak között kb. 5 cm alá zsugorodott a villa laza napos istállótrágya. Ez szerintem a képeken is látszódni fog.

Úgy néz ki ezidáig két malomban őröltünk.

Gyüttmenten nem voltam, egy ideig tájékozódtam felőlük és úgy döntöttem, hogy semmi keresnivalóm ott.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Amit idéztél azok még az első lépések voltak Ivánnál, aminek része a talaj gyomtalanítása is, emiatt a mulcs legalább 3 hónapon keresztül folyamatosan bolygatva és lazítva van.

Nem volt bolygatva, egyszerűen nem bomlik le 50 centi mulcs 10 centire ősztől tavaszig, bármit is csinálsz.

Ha így kezdted és nem volt türelmed/kedved a második évhez megértem a szkepticizmusodat.

Nekem szinte végtelen türelmem van, szóval nem ezen múlik.

Az 50cm-es bakhátak között kb. 5 cm alá zsugorodott a villa laza napos istállótrágya. Ez szerintem a képeken is látszódni fog.

Hát, az laza és sok levegős anyag bizony sokat tud zsugorodni, de a laza anyag nem tud komposztálódni. És tele lesz pocokkal, csigával, amint rájönnek, hogy milyen jó világ van ott.

Úgy néz ki ezidáig két malomban őröltünk.

Én inkább még mindig azt látom, hogy a rettentő lelkes fázisban vagy, és ha bárki mondja, hogy szopás lesz belőle, akkor csípőből lehülyézed, aztán megpróbálod elvinni oda a témát, hogy biztos rosszul csinálta. Na, majd 1-2 év múlva újra megkérdezem, hogy mi a helyzet.

Gyüttmenten nem voltam, egy ideig tájékozódtam felőlük és úgy döntöttem, hogy semmi keresnivalóm ott.

És voltál bárhol is, ahol saját szemeddel láttad és saját száddal kérdeztél személyesen?

Na, majd 1-2 év múlva újra megkérdezem, hogy mi a helyzet.

Mondtam már, hogy ok. De ugye én is megjegyezhetem 1-2 év múlva ha a dolog ellenkezője sül el, hogy "értem én tudsz, de hogy szeretsz is?", mármint szopni.

És voltál bárhol is, ahol saját szemeddel láttad és saját száddal kérdeztél személyesen?

A személyes részvétel egyébként miért kritérium? Egyébként egyszer voltam, de jobban preferálom a p2p kommunikációt, legyen az személyes vagy elektronikus. A workshopok csak alapinformációk beszerzésére lehetnek jók. Egyébként meg csináltam valamit, ami most működött, lehet 2 év múlva nem fog, lehet fog. És? Én arról írtam ami megtörtént, Te pedig arról, hogy szerinted mi lesz. Szóval ki nézi a másikat hülyének?

A többit meg hagyjuk, mert már annyi benne az ellentmondás, hogy nincs kedvem leírni. Legyen igazad, nincs alternatíva. De azért szerencse, hogy pár ezer éve nem Te voltál a mezőgazdasági miniszter, mert kihalt volna az emberiség.

The End

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

A személyes részvétel egyébként miért kritérium?

A videókon, a fényképeken és az előadásokon azt látod, amit meg akarnak neked mutatni, ami többnyire a csillogás és a siker. Személyesen teljesen más a nexus, sokkal nehezebb mellébeszélni, amikor ott vagy a helyszínen és rákérdezel erre-arra, hogy ezzel-azzal mégis mi a helyzet, mert a videón nem volt rajta, az előadásban nem szerepelt... nagyságrendekkel hasznosabb személyesen a helyszínen megnézni. Az emberek sajnos hajlamosan különféle fokú kognitív disszonanciára; és ez különösen igaz, ha valami olyan dolgot csinálnak, amit kevesen mások.

De azért szerencse, hogy pár ezer éve nem Te voltál a mezőgazdasági miniszter, mert kihalt volna az emberiség.

Én annyit írtam, hogy a mélymulcsos művelés nem olyan szép, mint ahogy azt lefestik; írtam pár dolgot pár év tapasztalatából, hogy mi szokott előfordulni, nem csak nálam, hanem sokaknál (lásd személyes megtekintés). Erre mintha átesnél egy istállónyi a ló másik oldalára és rögtön én vagyok a megtestesült talajgyalu...

Ehhez is mondjuk hozzászoktam már évek alatt, hogy még bio-mezőgazdász szemszögéből is komplett idióta vagyok; az egymásnak néhol ellentmondó vallásos irányzatok szemszögéből pedig szintén egy hülye eretnek. De azért szoktam mesélni tapasztalatokat.

The End

Legyen így.

A szimpla meztelen és főleg a spanyolcsigákkal van az igazi probléma, lehet ellenük használni mondjuk Nemaslug-ot (parazita fonálféreg), mint bio megoldást, de általában csak a pénz megy el rá és lófaszt nem ér. Össze is lehet szedni őket, de azért 30-40 centi mulcsot hetente átforgatni eléggé sok idő, bár megoldja a problémákat. Vannak még csigastop megoldások, nekem a magaságyás körül a két párhuzamos rézdrót és 12 volt vált be például, nem bírják "átlépni" a csigák.

Ezen túl jönnek majd a pockok, aminek először örülsz, mert lazítják a talajt, és ökológiai és satöbbi, aztán, amikor felzabálják a termést, akkor hamar legörbül a szád. Macskák nem fogják meg, előbb hoznak madarat, mint pockot, sőt, tulajdonképpen eddig egyszer fogtak pockot.

Same shit az említett pajor vagy lótetű. Itt jöhet az ultimate fonálféreg hadsereg, sok pénzért, kevés sikerrel. Meg egy csomó egyéb dolog, a poloskák mindenképp jönnek majd, illetve megismered a macska által a helyi rágcsálóvilágot, mert két év múlva mindenféle rágcsálót meg fogsz találni a küszöbön a cickánytól a mezei egéren át a pirókegérig, mert lett nekik élőhely.

Az első egy-két évben ezek nem okoznak gondot, mert helyben általában élőhely hiányában ugye nincsenek, de ha megtalálják véletlenül, akkor ez nekik terült asztal és kánaáni állapotokat jelentenek. Attól kezdve jön az állandó küzdelem.

Ha ez nálatok nincs és több éve megy a szekér, akkor elmegyek szívesen üzemlátogatni, mert túl szép, hogy igaz legyen.

Jah, egyszer osszezorrenhetnenk. Talan majd 2 ev mulva. Addig meg tuti szart lapatolok:)

 

A csupaszcsiga ellen nalam a sör valt be a legjobban.Amig zavart.

De pl. az eperbol annyi van, hogy igy is marad.

De szerintem lustak vagyunk leszedni.

Igazabol salataban gaz a kicsi csupaszcsiga.

 

Mondjuk en a cseresznyeben sose nezem meg hogy van-e benne kukac.

Nem veszem el a kedvem, meg a lehetoseget a szervezetemtol, hogy egy kis proteinhez juthasson.

 

Egyik even szarvasok osszejartak a vetemenyest. Arra nem szamitottam.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A csupaszcsigákat említi Iván, hogy Neki nincs gondja vele. 2 okot mond:

- Az egyik az említett parazitaférgek (de nem ő viszi be mesterségesen a rendszerbe).

- A másik a békák.

 

A pockok azok valóban gondok lehetnek. Ezt említik több helyen is. Pl. kis fáknál a törzsvédő háló is jó menedék és addig rágják le a fáról a kérget, amíg takarja a fa törzsét.

Valami olyasmi megoldásra emlékszem, hogy nem kell törzsvédő háló, és a mulcsot legalább 20 cm távolságra a kis fák tövétől. Mert nem szeretnek szabad területen közlekedni a pockok, az nekik veszélyzóna.

Viszont az egyöntetű mulcsban valóban gondot jelenthetnek. Ivánt nem hallottam erről beszélni. Vagy szerencséje van és valami miatt ez nem gond Nála, vagy inkább hallgat róla.

Én minden évben voltam például a Gyüttment fesztiválon (idén nem volt), az előadások tipikusan kidomborítják az előnyöket és leginkább arról szólnak, hogy mi a nirvána, amit majd el fogunk érni egyszer. A kicsit földhözragadtabbak azért beszélnek küzdelmekről és általános problémákról is. Amikor meg jön a kérdés-válasz az előadások végén, akkor kiderül, hogy a közönségből többen is előrébb tartanak, mint az előadó, rettentő sok problémájuk van, amire nem kapnak válaszokat, az előadó általában pingvinezik, hogy nála ez (még) nem jött elő, vagy nála is probléma, de szerinte nem nagyon nagy baj.

Idén nem volt Gyüttment, mert a teljes nyári fesztiválszezon elmaradt, de tavaly már nagyon úgy voltam, hogy többet nem megyek, mert nagy általánosságban ugyanazok az arcok jöttek évről-évre előadni olyan dolgokról, amelyeket ők évről-évre nem tudtak elérni, de még csak konvergálni se tudtak arrafelé, és sajnos igen messze vannak attól, ahova elvileg jutniuk kellene. Az első fesztivál jóval kisebb volt, a közönségből akkor megismert arcok is lassan lekoptak, pedig nagyon jó tapasztalatokat lehetett cserélni a kocsmában és idővel az egész pedig eltolódott az ezotéria-vallás-ősmagyar irányba, jöttek kirakodósok, a retkeslábúak, a gyakorlati verejtékes tapasztalatok és egymás konkrét segítése helyett bejött a filozófia és a köldöknézegetés.

Az előadók amúgy nagyrészt ebből élnek. No, nem abból, hogy ők termelnek bio cuccokat, hanem abból, hogy előadnak, könyvet írnak, blogot vezetnek, tanfolyamokat tartanak és általában a házaspár egyik tagjának van rendes állása, amiből megélnek, de erről csak akkor beszélnek, amikor már a közönség a sarokba szorította őket. A komoly hátrányok is csak akkor derülnek ki, amikor a közönség a sarokba szorította őket, ha a közönségben többségében olyanok ülnek, akik nulla kilométeresek ezen a téren, akkor általában úgy át vannak baszva, mint a nyugdíjasok a termékbemutatóval egybekötött ebéddel.

-

Voltam például a galgahévízi öko-faluban. Kívülről egy kurva takaros dolog, amikor körbe vezetnek, akkor elmondják, hogy hova terveztek eljutni, hogy önellátó közösség, helyben dolgoznak, földművelnek, melyik területnek mi a szerepe, miből van villamos energiájuk, satöbbi-satöbbi. Aztán, ha beszélsz véletlenül egy ott élővel, akkor jön az árnyoldala, hogy majdnem mindenkinek van főállása, autóval járnak budapesti, hatvani, gyöngyösi és gödöllői munkahelyre, a többségük úgy érzi, hogy beszopta a dolgot, többen is eladták a házat, a beköltözők között pedig nagy a fluktuáció, mert klikkesedés van az őslakosok és az utólag betelepülők között, a felnövekvő gyerekek nem akarnak ott maradni és persze nem abból a csoffadt szélerőműből van villanyuk, amit mutogatnak, hanem rajta vannak a hálózaton. Meg ilyesmi.

De gondolom velem van a baj, hogy rákérdezek a problémákra és nem hiszem el a meséket.

Áh, voltunk bőven ilyenek, akik kíváncsiak voltak a verejtékre és a szopásokra, aztán évről-évre fogytunk és maradtak az ezoterikusok és ősmagyarok. :/

Meglepő módon a legtöbbet például a krisna-völgyiektől lehetett tanulni, szinte minden évben kinn voltak, na, ők a valóságról adtak elő, arról, hogy miképp lehet minimális technológiával úgy termelni, hogy azt eszik egész évben, ami terem és abból vetnek következő évben, amit vetőmagnak szelektálnak.

Volt valamelyik Gyüttmenten. Nem volt meggyőző, a problémákra nagy részére ő is csak pingvinezni tudott.

Ja, voltam már több ilyen helyen és nagyon szépen tudnak beszélni, a problémákat meg szőnyeg alá söpörni és időveszteségnek tartom, hogy elmegyek és látom, hogy kudarc. Te voltál nála?

Személyesen nem találkoztunk, de levelezünk. Nagyon segítőkész és nagyon sok hasznos tanáccsal ellátott. Igaz az én kérdéseim konkrétan a helyre és az adottságaira vonatkoztak. Elképzelni sem tudom, hogy milyen általános kérdéseket tudnál neki feltenni, amire nincs a videóiban válasz.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Ha olyat kérdezel, amire lehet válaszolni kicsit általánosságban, mint egy Delphi-jós, akkor nagyon segítőkészek tudnak lenni, főleg, ha nulla kilométeres gyakorlati tapasztalatod van, mert a kialakítás szabályrendszere nem igazán változik és nem is az a probléma. De, ha szoptál már a dologgal 3-5 évet, akkor úgy alakul a beszélgetés, mint a tapétás viccben, amikor a felső szomszédot kérdezi az ember:

- Ti mennyi tapétát vettetek a nappalihoz?
- 16 tekercset.
- Köszi!
[...]
- Te, vettük 16 tekercset, de végül maradt 6 tekercs.
- Ja, nekünk is.

Jó dolgokat mesélnek, de azért el kell osztani néha akár kétjegyű számmal is, hogy megkapd a valóságot.

Gyüttment fesztiválra és hasonlókra nem járok. Ennyire sok időm nincs.

A tapasztalatcseréket általában fórumokon stb. szoktam intézni.

Voltam én is Galgahévízen és elég nagy csalódás volt.

A pockokat nálunk jól leszabályozzák a macskák. Viszont most terjeszteném ki a 3000 nm-es területem teljes területére a talajépítést nagyobb mértékben. Eddig kb. a fele szántó volt. A maradékon gyümölcsös, ház, melléképületek, zöldséges stb.

Próbálkoztam szántás nélküli földműveléssel. Az első évben nagyon jól indult, a másodikban már nem ment olyan jól, lehet mert idén már szárazság volt nálunk tavasszal. E miatt sem működhetett.

Attól viszont tartok, hogy ez mivel távolabb van a háztól, így a pockok megjelennek és a macskák sem lesznek elegek a populáció kordában tartásához. Ehhez kérnék tanácsokat. Tegnap láttam egy megoldást interneten. Ez viszont nem tudom mennyire vegyszermentes: van egy olyan anyag, amit beszórva a lukaikba, majd betömve a lukaikat olyan gáz termelődik, ami megöli a pockokat.

Ami még eszembe jutott ötlet, hogy ülőfát készítek az amúgy is itt köröző ölyveknek.

Tehát kérlek, ha van ellenvéleményed, vagy jobb ötleted azt konkrétan érvekkel alátámasztva írd meg.

Köszönöm.

Javaslom neked és mindenkinek akinek rossz tapasztalata van vagy kérdések gyötrik, itt tegye fel:

Ember és környezetkímélő kertművelés - Dr. Gyulai Iván tanításai alapján
https://www.facebook.com/groups/417905778406807

Sok hozzánk hasonló mezitlábas útkereső van, akiknek személyes tapasztalatuk van, szívesen megosztják ezeket.
Az egyik admin hölgy Iván munktársa, akin keresztül tőle is lehet segítséget kérni.
Szóval bátran kérdezzetek ott.

Ami még eszembe jutott ötlet, hogy ülőfát készítek az amúgy is itt köröző ölyveknek.

Igen, ez remek ötlet!

Az elv az, hogy kialakuljon az ökológiai egyensúly. Ami terülj terülj asztalka a pockoknak, hasonlóan a pockok is terülj terülj asztalka a kígyóknak, macskáknak, ragadozó madaraknak, ...
Kellene kis tó, kis "erdő", hogy azok életfeltételei is meg legyenek.

Az előadók amúgy nagyrészt ebből élnek. No, nem abból, hogy ők termelnek bio cuccokat, hanem abból, hogy előadnak, könyvet írnak, blogot vezetnek, tanfolyamokat tartanak és általában a házaspár egyik tagjának van rendes állása, amiből megélnek, de erről csak akkor beszélnek, amikor már a közönség a sarokba szorította őket. A komoly hátrányok is csak akkor derülnek ki, amikor a közönség a sarokba szorította őket, ha a közönségben többségében olyanok ülnek, akik nulla kilométeresek ezen a téren, akkor általában úgy át vannak baszva, mint a nyugdíjasok a termékbemutatóval egybekötött ebéddel.

sub

és bár nem bírom a stílusodat, ez a bekezdés volt a lényeg a témában :(

Hasonlót ír le Alwin Seifert a Kertészkedés "Mérgek" nélkül című könyvében.
Nem mai könyv, 1971-es.

Az ​ipar egyre jobban szennyezi a levegőt, a vizeket, a mezőgazdaság pedig a fokozott műtrágya- és növényvédőszer-használattal a termőföldet, az élet hordozóját és a táplálkozásunk alapját képező növényzetet.
Felvetődik a kérdés, hogyan lehet megakadályozni, hogy legalább közvetlen környezetünk, és legalább a saját kertünkben termesztett gyümölcs, zöldség ne legyen vegyszerekkel teli. Erre ad választ ez a könyv. Bizonyítja, hogy kémiai szerek nélkül egészségesebb élelmiszerek termelhetők.
ALWIN SEIFERT, a Müncheni Műszaki Egyetem Kertépítészeti Tanszékének professzora könyvében több mint negyven év kutatómunkájának és gyakorlati tapasztalatainak tanulságait foglalja össze, amelyeket a vegyszerek nélkül végzett termesztésben szerzett. Kimondja, hogy nincs egészséges növény és egészséges talaj talajélet nélkül. A talaj védelmében és termőképességének fenntartásában meggyőződése szerint az olyan természetes anyagokból készült trágyának, mint a komposztnak, a szerves trágyáknak, azonkívül a védősövénynek, a növényi eredetű védekezőszereknek igen fontos szerepük van.
Javaslatai nem jelentik a primitív kultúrához való visszatérést. Módszerei eredményesek, mert vegyszerek nélkül termesztett növényei nagy termést adtak, edzettebbek, egészségesebbek voltak, és a kártevőkkel szemben is ellenállóbbá váltak.
Nem kertészeti vagy mezőgazdasági főiskolát végzett szakember megállapításai ezek, hanem gyakorlati tapasztalatokon és saját kísérleti eredményeken alapulnak. Könyvét több szakember támadta, de ott, ahol a környezet szennyeződése már igen előrehaladott, módszerét egyre többen alkalmazzák

A kibaszott poloskák még zölden beköpködték a 95%-át, pedig mentem minden nap reggel és délután is összeszedni amit találtam és szétnyomkodni. Szart se ért.

Nagyrészt nincs más.

Ha meg ugyanúgy permetezed mint a boltit, mi értelme van?

Elfogadom, hogy nem tökéletes a termés. Attól bio, hogy nem csak te eszed.

> Ha meg ugyanúgy permetezed mint a boltit, mi értelme van?

 

En ugy kerteszkedem, hogy van kb. minden. Csak gyumolcsfambol van 14 fele.

Aztan valami vagy bejon adott even vagy nem. Ha nem lenne, akkor boltban vennem, ha nem jon be akkor is.

 

Mondjuk pont paradicsombol mi csak a koktelparadicsomot szeretjuk. Es pont van egy olyan fajta, ami minden even ugy kel ki, mint a gaz,

es ha nem kapalod ki, akkor beerik. Meg most is van rajta.

Ultettem egy fat, es a komposztbol hoztam hozza foldet, es kikelt. Iden csak az a paradicsom volt. De eleg volt.

 

El kell donteni, hogy hobbi vagy sem.:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ez a mozgás dolog is ha IT-s vagy a halál kategóriája. Előbb utóbb jön a méricskélés. Ilyen okos (sport) óra, olyan frankó óra. Majd a hogyan lehetek jobb hülyeségek. Amikor megmagyarázod magadnak nem másokkal versenyzel hanem magaddal, hogy lásd mennyit fejlődtél egy év alatt.

Aztán azt veszed észre, hogy sportolsz és az edzés elején meg a végén adathegyeket kell böngészned, majd az edződ megmondja milyen pulzuson dolgozz és hogyan vedd a levegőt. Kb mint mikor egy retvedék melóhelyen a Windows-t olyan szinten beszabályozzák, hogy az asztalon kívül mást se tudsz csinálni.

kíváncsi leszek mi lesz a jövőben de gyanítom rohadt sok kiégett ember. Ennyi szar adat minden embert kifog égetni előbb - utóbb.

hát ja, volt a neten egy kép futás régen és most, a régi képen cipő gatya poló kb mindenből alap aztán futás. Ma meg okosóra, pulzuspánt mert csukloról nem pontos, okosteló mert az kell, füles a zene vagy a podcastok miatt, spéci futó ruha és cipő ami kivezeti az izzadtságot és hagyja lélegezni a bőrt, edzésterv, kulacs stb..

tiszta tortúra.

Volt szerencsém "hétköznapi" cuccban túrázni meg kocogni, lletve technikai cuccokban űzni ugyanezeket a mozgásformákat. Ég és föld a kettő. A pulzuskontroll meg jó dolog, ha futsz, pláne terepen - persze egy idő után "érezni fogod", hogy hogy állsz vele, de addig... Szóval a támogató technika jó dolog.

Én tekertem és futottam már hortobágyi Pusztatlont szandálban, rövidgatyában, a célban meg is szóltak a hangosból, hogy utoljára talán a görögök futottak saruban. :)

Ha kicsit is jó technikával futsz és ismered a tempódat, akkor mindegy, miben futsz, lehet mezítláb is. Ha meg szar a futótechnikád, akkor kell a mindenféle tömjénfüst, hogy ne sérülj le. Tipikus hiba, hogy sarokra érkezel, és ezzel végigütöd az összes izületedet, közben meg elveszted az összes mozgási energiát, na, ezt szokták a légbetétes okos-emlékezőhabos-hightech cipőkkel korrigálni.

Szoktam mondani, hogy egy dolgot kellene megtanítani részletesen a testnevelésórán: a futást, mert futni nem tanítják meg az embert. Felnőttként meg már szopás évtizedes berögződéseket levetkőzni.

Nem kell futni tanítani csak hagyni had játsszon kint minél többet. Én sose tanultam futni a legjobb idő 100 méteren 11.6 fullra elégedett vagyok vele, kocogok heti 30 - 40 kilométert mindig jönnek az okosok megmagyarázni szar a cipőm szarul érkezem szar a pulzusom és hasonlók. Oké mindig mondom nekik majd figyelek, hogy jobb legyen -de lesz*rom- . Kikapcsolódás miatt nyomom nem azért, hogy a lábamat figyeljem nehogy sarokra érkezzek.

Nem kell futni tanítani csak hagyni had játsszon kint minél többet.

De, kurvára nem kellene tanítani futni az embereket.

Én sose tanultam futni a legjobb idő 100 méteren 11.6 fullra elégedett vagyok vele, kocogok heti 30 - 40 kilométert mindig jönnek az okosok megmagyarázni szar a cipőm szarul érkezem szar a pulzusom és hasonlók.

Aham, ezzel tönkre fogod vágni az összes izületedet.

Oké mindig mondom nekik majd figyelek, hogy jobb legyen -de lesz*rom- . Kikapcsolódás miatt nyomom nem azért, hogy a lábamat figyeljem nehogy sarokra érkezzek.

Ha meg 40-50-60 évesen nem tudsz lehajolni és fáj mindened, akkor majd azért gondolj vissza erre, hogy anno leszartad.

A 80-as években voltam gyerek, az utcában a gyerekek fele mezítláb játszott odalent. Később is max a tök egyenes talpú Tisza cipőben. Nyaranta mezítláb focizunk/fociztunk. A karate mezítláb ment mindig, a zsudó is. A Szaki meg hoz nekem egy 9 -10 mm droppos cipőt 50 000-ért a boltba, hogy az a tuti. Akkor szoktam magam elröhögni. A mai gyerkeknek is csak az a baja, hogy már gyerekkorban megkapják a szuper jó cipőt kurvnagy droppal (és jól kipárnázva) el is szaródik a lábuk még mielőtt jó lehetne.

Szerintem ha ráfordulsz a gyerekeid, leendő unokáid jövőjének építésére, rájössz, hogy ez egy élethosszig tartó ügy. Ha ügyesen csinálod, akkor még tovább tart :-)

Musk nekiállt űrhajót gyártani. Szerintem egy Holdra-szállás simán tud értelmet adni az embernek, vagy lecsökkenti a vagyonát annyira, hogy megint a megélhetés miatt aggódhasson :-)

Csinálj palacsintát, mert azt szeretem.

Szerkesztve: 2020. 11. 10., k – 10:13

Én "csak" 13 éve dolgozom a szakmában (de ennél régebb óta programozom) és futottam pár hasonló kört. Pár évig fotóztam / videóztam intenzíven, megtanultam animációs videót készíteni, 2 évig startupoltam, 2 évet letoltam félig-meddig mint dev advocate, másfél hónapig munkanélküli voltam (nagyon jó volt, végre volt időm csomó mindenre) és most újult erővel belecsaptam a lecsóba és kaptam egy hardcore fejlesztői állást amibe újult erővel vágtam bele.

Nekem sokáig az volt a problémám (4-5 évvel ezelőtt), hogy megragadtam egy dolognál (PHP alkalmazásfejlesztés) és azért nem léptem tovább, mert volt egy belső félelmem váltani. Azt hittem, hogy nulláról elölről kell kezdeni mindent és csak junior állást fogok kapni. Ez persze nem volt igaz, a programnyelvtől függetlenül tudsz jól programozni és a strukturális tudást magaddal tudod vinni.

Azt, hogy mi okoz örömet, csak Te tudod. Elkezdhetsz a munkahelyen kívül beteljesülést keresni, de nyilván valamiért belecsaptál ebbe a szakmába. Gondolkozz el azon, hogy mi volt az. Mi az ami most már nincs meg? Lehet, hogy csak egy, a tudásodhoz mért kihívás kell. Belemászhatsz a Kubernetesbe, megoldhatsz egy olyan problémát, aminek a közelébe sem merészkedik senki. Építhetsz beágyazott rendszereket. Tanulhatsz új programnyelveket.

A korábban említett munkától eltérő hobbi, erősebb családi kapcsolat, illetve a rendszeres mozgás tényleg nagyon jók.

Ami még nem volt említve, de nekem nagyon bevált, a táplálkozás.

Több kisebb, krónikus egészségügyi problémám is volt, emiatt keresgéltem, hogy mivel tudnám azokat helyrehozni.
A sokat szidott és áldott Paleo étrendet, annak is a kis szénhidrát tartalmú változatát kezdtem el.

Az egészségügyi problémáim rendbe jöttek.
Mellékhatás 1: lefogytam 15 kilót.
Mellékhatás 2: teli lettem energiával.

Ez a 2. mellékhatás azt hozta, hogy az addigi utált, tényleg nagyon alja programozási munkát is elkezdtem nagy hévvel csinálni és még abban is örömömet leltem. Az is lehet, hogy egy kezdődő depresszióm (is) volt és mellékhatásként az is elmúlt.

Másik dolog ami nem volt említve, de nekem nagyon bevált, munkával kapcsolatos hobbi, ami megédesítheti a munkát is.

Ez pedig a funkcionális programozás:
1. Mindig jó újat megismerni.
2. A játék örömét hozza, amikor egyre több dologban veszed észre, hogy olyan, mintha legóval játszanál.
3. Eltűnnek vagy nagyon lecsökkennek az idegesítő hibák, problémák. NPE, miért nem működik?, miért működik?, indexelési problémák, ...

A legjobb, ha az ember a munkája során is egy FP nyelvet használhat, de manapság azért az FP jó tulajdonságait egyre több nyelvben lehet kamatoztatni, és már az is nagyon jó érzést ad.

Szerkesztve: 2020. 11. 10., k – 14:35

Én elsőként leülnék beszélgetni magammal kicsit, mit is szeretnék, mitől lenne jó nekem. Csak kifogásokat látok a leírtak között. Ez nincs, az nincs, így nemjó, az fáj, stb. Legalább nagy vonalakban gondold át magad, aztán lehet dolgozni a részleteken. Tudod: aki nem tudja, h hova hajózik, annak semmilyen szél nem jó.

Én kitaláltam magamnak valami hobbi-projektet, és azt fejlesztettem (okos-otthon cuccok arduino alapokon).

Ha van olyan téma, amivel mindig is szívesen foglalkoztál volna, akkor megéri abban csinálni valamit, szigorúan hobbi szinten. Én pár 10 ezer forintért vettem elektronikai cuccokat, felelevenítettem a rég tanultakat, és barkácsoltam mindenféle olyan holmit, ami érdekelt. Hőmérsékletet, fényerőt mértem, szervo-motort forgattam, stb.. A végén a régi gázkonvektor tekerőjére applikáltam egy motort, amivel PC-ről vagy telefonról lehet szabályozni a lakásban elvárt hőfokot. Pénzt sem kerestem, de kedvem lett ismét programozni.

Nagy Péter

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. 

Nem egy, nem kettő, hanem több is inspiráló és hasznos volt! Jó tudni, hogy nem vagyok ufó ezekkel az érzésekkel.

Tök jó, hogy leírtátok a megküzdési stratégiáitokat, tényleg segít.

Nekem hasonló élethelyzetekben az öreg kanapén való henyélés szokott segíteni szigorúan jobb oldali baby pozitúrában és kispárnával. Fontos, hogy csak egy kispárnát és egy takarót használok, miden technikai eszközt eltávolítok a közelből, aztán jöhet a 1,5 -2 napos henyélés. :) 

Szerkesztve: 2020. 11. 11., sze – 10:20

"Érdekes, új programozói állás - valahogy nem vonz. Utálom a felvételiket: nincs kedvem ismeretlenek előtt rejtvényeket fejteni. Az új szakterületek sem érdekelnek túlzottan."

Szerintem 17 év fejlesztői tapasztalattal nekiindulva (meg esetleg kérni ajánlást), neked már nem fog kelleni a junior felvételi eljáráson quickshortot magyarázni flipchart előtt, ettől nem tartanék. Nem tudom mivel foglalkoztál eddig pontosan, de arra gondoltál esetleg, hogy olyan kapcsolódó határterület irányába menj aminek a végterméke más? Pl. robotok vagy berendezések programozása. Nekem az a tapasztalatom, hogy lehet nagyon élvezni sokáig azt is ha az ember szigorúan szoftvert fejleszt, vagy felhőarchitektúrát tervez és tök jó érzés az amikor minden kizöldül a monitoron, viszont valahogy az emberbe kódolt(?) alkotási vágyat jobban kielégíti az, hogyha valami kézzel foghatót tud megalkotni. Nekem pl. sokkal nagyobb örömfaktort okoz az amikor a kis kétkerekű lego robot - amit egy arduino-n futó kb. 120 sor kód hajt - elindul előre és monjduk kikerül egy akadályt, mint az amikor egy többezer soros szoftver komplex logika mentén előállít egy adathalmazt. Még akkor is ha az utóbbi sokkal bonyolultabb és több tervezési/fejlesztési munka és mérnöki teljesítmény van benne.

Szerintem 17 év fejlesztői tapasztalattal nekiindulva (meg esetleg kérni ajánlást), neked már nem fog kelleni a junior felvételi eljáráson quickshortot magyarázni flipchart előtt, ettől nem tartanék.

Ah, pedig több példát is tudnék mondani az ismerősi körből, aki senior pozira interjúzott, az interjúztató pedig iskolapéldákat kérdezett tőle. Amire a junior nyilván jobban tudott válaszolni, mert ő 6 hónappal azelőtt végezte el a megfelelő egyetemi tárgyat, az ismerőseim meg úgy 10-20 éve. Fel is vették (a pályakezdőt), aztán csodálkoztak, hogy valami nem oké. :D

Egy senior 3D Engineer pozícióra szerintem elvárható, hogy a kapcsolódó matekot vissza tudja adni az interjún, meg demonstrálja hogy az általa érteni vélt API-t tudja alkalmazni a gyakorlatban.

De ugyanez generikus (pun intended) szoftverfejlesztőnél: Tök elvárható dolog, hogy demonstrálja fejből az alap algoritmusokat, kapcsolódó adatszerkezeteket, komplexitásokat, és ha ezen átesünk, akkor jöhetnek szaftosabb témák ahol belemegyünk abba, hogy hol válik el az elmélet a gyakorlattól.

Nem várom el azt, hogy ismerjen 112 patternt, de az alapokat igenis tudni kell, nemcsak névről, hanem hogy mire jó, és (senior szinten) mik az előnyei - hátrányai, mikor használjuk és mikor ne, milyen alternatívái vannak.

A táblánál programoztatást nettó hülyeségnek tartom, maximum a jelölt stressztűrését lehet vele vizsgálni. Én mindig csak olyan programozási feladatot adok, ahol bármit lehet használni, és ha van mantrám, akkor az az, hogy mindig el kell olvasni a dokumentációt, akkor is, ha már 101x használtál egy függvényt, mert úgyis elfelejt az ember valamit.

Szerintem 17 év fejlesztői tapasztalattal nekiindulva (meg esetleg kérni ajánlást), neked már nem fog kelleni a junior felvételi eljáráson quickshortot magyarázni flipchart előtt, ettől nem tartanék.

Hát pedig de... illetve megpróbálkoznak a dologgal, aztán meg döbbent csend van, ha mondom, hogy köszönöm nem érdekel az ajánlat. Főleg, ha hideghívással megszórnak a junior PHP fejlesztőtől kezdve a beágyazott C fejlesztőn át a hálózatüzemeltetőig bezárólag, hogy hátha valamelyik felkeltette az érdeklődésemet...

Egyetértek. Megint más, ha valami "élni kezd" vagy valami megfogható dolgot programoz az ember, mintha csak adatokat csűrne-csavarna, laptátoltatna egyik helyről másikra. Egyre inkább megy minden a felhőbe, ami valahol jó, de egy öreg rókának már lehet kevésbé érdekes.

Én vagy harmadjára kerültem be és mindig sokat kellett készülni. Most, hogy itt vagyok 6 éve, még mindig nem vennék mérget rá, hogy elsőre átmennék :D. De a Google interjún nem is ez a lényeg, hanem a gondolkodásmód. Persze ha működő kódot raksz össze az interjú végére, az nem hátrány... Azért ettől sokkal nehezebb programozói feladatok is vannak, pl. a Project Euler, de valakik ott is kitalálják a jó megoldásokat.

Egyébként én ugyanígy állok hozzá, a következő munkámnál (ami szükségszerűen nem Google lesz) nem fogok dedós kérdésekre válaszolni.

Ahogy azt többen is leírták már, a rendszeres, friss levegőn végzett (könnyű) fizikai munka sokat tud segíteni: legyen az kertészkedés, futás, bicajozás, túrázás, betonozás, akármi. Persze marha nehéz felállni a kényelmes székből, a 30-40 collos monitor elől, főleg ebben az időben. És az időt is nehezen találja meg rá az ember, mert dolgozni kell, aztán ott van a család, gyerekek (a többségnek), meg az egyéb kötelező elfoglaltságok; reggel szar felkelni, ráadásul hideg van és sötét; este fél ötkor már megint sötét van (és persze hideg)... Plusz ha egy nagyvárosban élsz, akkor ugye nincs a közelben "természet", az autók és a kutyaszar között nem annyira motiváló nekivágni. Ezzel küzdök én is egy ideje :-/

A tudomány szerint ilyenkur tud(na) segíteni egy accountability partner (mi erre a magyar kifejezés?), azaz ha az ember talál magának egy társat (havert, munkatársat, stb), akivel egymást bíztatva (értsd: rugdosva ;-) mentek el mozogni akkor is, ha valamelyikőtöknek nincs kedve, szar az idő, sok a munka, fáradt vagy, ... De persze az atomizált társadalmunkban ilyet találni sem könnyű, mert a haverod a város/ország/világ másik végén lakik, a szomszédodat nem ismered vagy éppen utálod, a feleségeddel nem tudsz menni, mert a gyerekeket nem hagyhatjátok otthon, gyerekekkel meg annyival macerásabb lenne, hogy már el is ment tőle a kedved. Ekkor persze leülsz a gép elé, hogy keress a facebookon valakit, aki erre alkalmas lenne, és máris ott vagy, ahonnan indultál. Én is keresem a használható ötletetket.

-Tartsál kutyát!

Bruce Willis Az utolsó cserkész

Amúgy most, hasznos mert 8 után is lehet sétáltatni.

Többen írták keress valami hobbit, amiben elmerülhetsz.

Tarts állatot, kutya, macska, hörcsög

Barkácsolj valamit, fából, szerelj valamit motort, kerékpárt

Sportolj valamit a futás elég egyszerű, egy cipő, pár ruhadarab aztán hajrá. Kutyával együtt is jó, olyan mint kerékpárból a pedelec.

Nézd meg ezt, bár végzős egyetemistáknak szól, de vicces és vannak benne jó gondolatok. https://www.youtube.com/watch?v=yoEezZD71sc&t=2s 11:54-ig elég, utána akasztják a hóhért. :)

Szia,

Én szoftverfejlesztésről váltottam nagyjából hasonló idő után rendszerszervezőbe, illetve modellezőbe. Szerintem nagyon érdekes ez a munka, és a fejlesztők igencsak értékelik ha a rendszerszervező szakmabeli. Egy csomó új, hasznos dolgot tanultam, a legnehezebb az elengedés volt egyébként.

A másik amiről többen írtak az a szabadidős tevékenység/sport ami kikapcsol és feltölt. Én a jogát is tudom javasolni, elég nehéz jól csinálva, viszont helyre/központba rakja az embert.

„Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!"

uj WoW most jon, vagy ott a Path of Exile, a kovetkezo 5 ev meg is van!

majd 200 hsz de a kufircolást(gyk. szex) senki meg sem említi....

No rainbow, no sugar

igen, ez így van. Mondjuk a pornóipar is megváltozott, ma már az xvideo és pornhub sztárocskák is megélnek. Vége van annak a kornak hogy csak a Private meg Hustler van. Gatyiról nem is beszélve.

ok, dobva a témát, ha unatkozik az ember akkor gyereket kell csinálni és nem fog. Ha nem, akkor meg programozni kell és csajozni (vagy pasizni, preferencia kérdése). Télen programozni kell, nyáron meg végigkúrni az Adriát, mint Borkai úr.

GPLv3-as hozzászólás.

Az én esetemben az a legnagyobb kihívás, hogy rábírjam magam az esti mosogatásra...

+1 mosogatógép

A feleségem nem akart mosogatógépet, mert hogy Ő jobban mosogat. Ez ment pár évig. Egyszer csak beállítottam a mosogatógéppel (én viszont nagyon akartam, mert kaptam az ívet, hogy nem mosogatok), és azóta az a legnagyobb barátnő (a szárítógép mellett, amit szintén nem akart).

Ha ilyesmi konfliktus van, akkor nem szabad kérdezni, hanem cselekedni kell. :)

Szerkesztve: 2020. 11. 14., szo – 23:23

-

En levittem az elvarasaimat  olyan szintre, ami anyagilag kb. barmelyik munka kielegiti.

Igy rengeteg lehetoseged van, olyan dolgokba is belevaghatsz amit eddig elkepzelhetetlennek tartottal a hiteled mellett.

 

Ha akarom festek, mert egy festo bere is eleg nekem.

Ha akarom betonozok, ha akarom hegesztek. Ha ugy van, akkor asom a kertet.

Ha egy 30+MFt-os autoval jarsz, egy 100+MFt-os hitelt vettel fel egy hazra, akkor ezek az eletutak mind lezarultak elotted, es kb. nem engedheted meg anyagilag magadnak, hogy barhova is valts.

Nem engedhetsz meg magadnak egy 6 honapos betegszabadsagot. Es a szakadek szele altalaban eljon, es nagyot esik az ember.

 

Egyebkent ez a midlife crisis. Kinek mitol kovetkezik be. Valaki ugy erzi, hogy nem ert el semmit se, amirol 20 evesen ugy gondolta,

hogy egy ev alatt meglesz. Valakinek nincs meg a csalad, es nem veszi eszre, hogy ez a hiany.

Valaki ilyenkor megy el egy uj orszagba es ott kezd uj eletet.

 

Barmit is csinalsz, gondold at, es fokozatosan tegyed, ne ugorj bele vakon pl. egy cegalapitasba amire az anyagi fedezetet a hazra felvett hitel adja.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tudod, igazabol az a legmeglepobb ebben a threadben nekem, hogy a legtobb (itt megszolalo) ember ugyanerre a pontra jutott el. Levetkozte a fogyasztoi tarsadalom altal adott normakat es amikor az elete kozepen mar eleg dolgot kirpobalt lenyugszik es felveszi a disznoszaros gumicsizmat es abban megy mindenhova mert neki az kenyelmes az "epp hogy gurul" autojaval mert meg mukodik. En ezt imadom latni kozotettek mert (fura ezt leirni) de azt hittem, hogy ehhez a filozofiahoz orszagot kell valtanom, hogy ne nezzenek ki miatta (bar en cirka 30 evesen mar ebben az allapotban voltam).

Viszont van egy elmeletem, hogy ebben a kozossegeben miert magasabb azoknak az aranya akik ide eljutnak. Itt (ha jol tippelek) nagyreszt "jol fizetett" szellemi munkat vegzo emberek vannak. Ebbol kvoetkezoleg volt lehetoseguk kirpobalni, hogy az ugy nevezett "magas eletszinvonal" mit nyujt *VALOJABAN* az embernek es tudjak, hogy az nem old meg semmit. 

En is eltem olyan hazban ahol a nappalibol nyilt a futott belteri uszomedence es a konyha es napplai kozott egy belteri tavacska volt egy hiddal meg volt hozza 7 haloszoba es 4 furdo. Boldogabb lettem tole? Nem. Sokan kerdeztek, hogy "hogy birok ebbol visszalepni" - amit csinalok az az en (tarsadalmi normakkal ellenkezo) celjaimat tekintve nem visszalepes. Ellekezoleg.

Most egy pici hazikoban elek es sokkal tobb idom van a 4 gyermekemmel a termeszetet jarni, lemenni a tengerpartra, folyora sarat dagasztani satobbi. 

Arra fele megy az eletem (vagy inkabb az elet filozofiam), hogy hamarosan veszek egy telket a tengerparttol 2-3 merfoldre es azon egy mobilhazban fogunk elni mert telen ott is meleg van es abban is puha a matrac es van ebedloasztal amire ki lehet tenni a tarsasjatekot. 

Ez az en utam a boldogsag fele. Remelem bevalik ;)  

Szerkesztve: 2020. 11. 17., k – 21:16

Annyira ismerős a szitu.

Jól fizető, fix állás, fasza kégli, kocsi, évente pár külföldi nyaralás a családdal, gyerekek okosodnak, nőnek, minden patent, révben az élet, az ember meg hirtelen ott áll, hogy na és ez az egész mégis what for?
Meg hogyan tovább? A melót unom, de mivel máshoz nem értek, és az életszínvonalam is fenn akarom tartani, váltani nincs kedvem, evickélhetnék más szakterületen, de az egész szektorral tele a tököm, dead end.

Arcpirítóan first-world problem.

Magam is erős.

Egy munkahelyváltás megoldás lehet (nálam többnyire bejött): új arcok, új kihívások, új technológiák, fasza team, a fiatalok lelkesedése, a lemaradniciki érzés, az áradó pozitivitás, stb.

Én már odáig jutottam, hogy mi a retekre jó ez az egész IT nekem egyáltalán? Ma örül az ügyfél, holnap egy másik, 5 év múlva meg csináltat egy modernebb infrastruktúrát, mert ez már elavult, én meg elmondhatom magamról, hogy 74-ben én voltam az egyik legjobb aszfaltozó a baracskai bekötőút első kilométerszelvényén, nabumm. Milyen hasznossági faktora van annak a melónak, amit én csinálok? (A bekötőűt aszfaltja is tovább megmarad, mind az én kódom..)
És ez innentől elég messzire vezet, mert tulajdonképpen a patetikus életértelme örök dilemmájába ütközünk. Már megint. (Jung szerint teljesen természetes, hogy ebben a korban elkezdünk erről filózni.)

Kívülről nézve az összes vérkomoly szintre vitt hobbim (és a melóm is) mintha puszta időtöltés lenne, kibekkelés a halálig.

--------

Én úgy próbáltam kirángatni magam ebből, hogy elkezdtem gőzerővel olvasni mindent, ami szembe jött, a vége az lett, hogy kiderült, hogy a görögök 2500 éve is ugyanazt gondolták, mint mi ma. Fasza.
Aztán arra gondoltam, hogy ha már úgyis kicsekkoltam az élethosszig tartó fogyasztási spirálból, akkor a fölös pénzemet már akár karitatív célokra is használhatnám, úgyhogy nekiálltam jótékonykodni. De hát ez még mindig nem oldott meg semmit.

Az van, hogy igazából a - szerintem - két legfontosabb dolog, ami a tartalmas élethez kellhet:

- önismeret
- közösség

Én olyan átlagembernek tartom magam, aki közösségben érzi jól magát, és akkor tud kiteljesedni, ha egy közösség aktív tagja lehet, az pedig akkor működik csak jól, ha kellő önismerettel rendelkezik. Mivel én ennek még híján vagyok, bátran pofázhatok a pálya széléről;)

Szerintem a felnőtt, intelligens ember igazából hasznos tagja akar lenni a társadalomnak, és nem csak úgy élni bele öncélúan a vakvilágba.

Egy IT-közeli ajánlás a Mindentudásegyeteméről, igaz régi, de örökké aktuális:

https://mindentudas.hu/el%C5%91ad%C3%A1sok/tudom%C3%A1nyter%C3%BCletek/…

-----------

Röviden: ha egy új meló nem opció, akkor a melóra fordított időt kell csökkenteni, és alternatív célokat találni, ami nemcsak neked jó, hanem mások, a választott közösséged tagjai is profitálnak belőle.

Ja, és a kaja fontos: sokáig nem tudtam, mitől vagyok olyan energiaszegény, aztán kiderült, hogy hiába sportolok heti négyszer, ha mellette szeméttel tömöm magam.

Az egy év szabi meg kiváló ötlet: nálunk aki egy ilyenről visszajött, azonnal felmondott:D

Vagy sok gyereket kell csinálni, azok adnak annyi extra melót, hogy ilyen hülyeségeken ne legyen időnk gondolkodni:)

--

(Bocs, ez nagyon közhelyes lett, túltoltam oravecznórát vagy öregszem:))

Ma örül az ügyfél, holnap egy másik,

 

A legjobb, amikor azzal jonnek, hogy ezt lehet rengetegen fogjak hasznalni, orulsz?

Amikor mondom, hogy "csak azt ne!", akkor megy a megrokonyodes....

 

Szerintem a felnőtt, intelligens ember igazából hasznos tagja akar lenni a társadalomnak, és nem csak úgy élni bele öncélúan a vakvilágba.

 

Foleg az opensource korokben megy nagyon ez a "community"-zes. En ebbol kioregedtem. A vilag hazugsaga. Egyenek vannak, akik vagy csinalnak valamit, vagy semmit se. Vagy hasznosan toltik a napjukat, vagy 2 het mulva se tudnak semmi produktumot letenni az asztalra (akar egy palinkafozes is az).

Ingyenmunka nalam is van, ha gondolod:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2020. 11. 18., sze – 07:30

A hobbi tényleg segít egy ideig. Aztán nem. Majd megint... 

A család + gyerekek fixen segítenek, nélkülük nehéz lenne.