CentOS Linux 7 (2009)

Elérhető a CentOS Linux 7 (2009) kiadás x86_64 architektúrára. A Red Hat Enterprise Linux 7.9 forráskódjára épül. Részletek a bejelentésben és a kiadási megjegyzésekben.

Hozzászólások

Miért 2009? Először azt hittem, valami régi verziót (2009-est) porolnak le - nem is értettem.

Nem olyan értetlen. Én még értetlenebb vagyok, ilyen p5sch számozásokat még nem láttam a MS-on kívül senkit használni, hogy évszámmá alakítani egy verzió-alverzió számot, meg novemberi kiadást szeptemberre vonatkozó számmal jelezni. Erre mondják vidéken, hogy agyf4× a köbön.

Lényegében ez egy egyel régebbi CentOS kiadás (v7) karbantartási kiadása. Természeten attól, hogy most jelent meg, nem a legújabb, mert van már CentOS 8-as ág is. De valamelyik öltönyös-nyakkendős trendmenedzsernek ez nem volt elég, kellenek a hülye számozások meg idióta kódnevek. De még 15 napig támogatott egy még korábbi, 6-os ágnak a 6.10-es verziója is, ez még annyira dinoszaurusz rendszer (9 és fél éves), hogy még 2.6-os kernel van benne, meg systemd helyett még sysvinitet használ.

Többek között ezt is szeretem az Archban, Gentoo-ban, és hasonló full rolling disztrókban, nincs mindenféle kiadásra várás, balfék verziószámok és kódnevek, nincsenek ünnepélyes bejelentések, nincs LTS vs. nem-LTS kavarás, nincs évszakos disztróupgrade, csak frissesség van, fokozatos-folyamatos frissülés, és mindig lehet rá számítani. Igaz támogatás sincs hozzájuk, de aki ért hozzá, az megoldja-támogatja saját magának, aki meg nem ért hozzá, az akármilyen hosszan támogatott enterprise rendszert sem fog tudni rendesen karban tartani, szét fogja gányolni rövid távon. És a közhiedelemmel ellentétben ezeken a friss rollingokon nem törik el semmivel gyakrabban semmi, mint egy nem rollingon. Jó, aki ilyen zárt NV driverrel meg hasonlókkal szeret mazózni, annak esetleg, de az NV-val saját maga keresi a bajt, de némi felkészültséggel, eseti workarounddal lehet használni ilyet is alatta.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

2020 szeptemberi source (RHEL 7.9 release)

Nem tudom miért lepődik meg a közönség ezen még mindig :) CentOS mindig is késve követte a Redhat épp aktuális 7.1 / 2 / 3 / stb verziókat. Nyilván nem csak annyi történik itt hogy ráengedik az automatic build scriptet és kitolják a releaset, ezért van itt pár hónap csúszás :) 

De tény, ez a 2009 -es választás elég szerencsétlen számozás... akkor legalább egy . -ot raktak volna közé 20.09 akár..

Pont csütörtökön ment a reposync itthonra is meg melóhelyre is. \o/