Biztonságos weboldalak zárják ki a régi Android-verziókat

http://sg.hu/cikk.php?cid=143313

valamit biztos felreertek

meg mindig adnak ki olyan tanusitvanyokat amiket nem fog tamogatni a regi android?

mert ha nem akkor a 3 havi megujitas miatt hol vannak azok a tanusitvanyok amiket nem fog tamogatni?

Hozzászólások

Amennyire tudom, a régi android rendszerben a régi root tanúsítvány van, ez értelemszerűen már nem fog frissülni. Ezért amint az lejár onnantól 1 oldal se lesz megbízható. Írják is, hogy az FF-el ez megoldható a webről van szó, mert neki van saját tanúsítvány tára, amiben már benne van az újabb root cert is. Viszont ami az androidban lévőt használná annak kampeca.

Fedora 38, Thinkpad x280

Azt írja, Android stores CA certificates in its Java keystore in /system/etc/security/cacerts.bks

aztán my un-rooted device

Rossz az angolom, mintha ehhez rootolt telefonon lenne csak lehetőség, azt pedig kevés átlag felhasználó végzi el, már aki tudja, mi az.  /system/etc/ könyvtárhoz egy gyári telefonnál hogyan lehet hozzáférni?

Azért egy kicsit összetettebb mint 1 privát és 1 publikus kulcsod van. Itt kulcs láncok vannak, és gondolom abból az egyik elem lejár

https://en.wikipedia.org/wiki/Chain_of_trust

Nem rég volt egy hasonló mikor a sectigonak jár le az egyik root tanúsítványa, és ekkor hirtelen 1-2 böngésző oprendszer elkezdett síkitani :D

https://support.sectigo.com/Com_KnowledgeDetailPage?Id=kA03l00000117LT

Fedora 38, Thinkpad x280

a 3 honapra kiallitott tanusitvannyal es 2-3 havonta torteno megujitassal szerintem pont el lehetne kerulni az ilyen problemakat, persze csak akkor ha a lejarat elott 3 honappal eszreveszik es onnantol uj tanusitvanyal irjak ala. az nem szamit hogy a lancban melyik tanusitvanyrol van szo, ujat kell belole csinalni. ha root-ot akkor azt ha intermediate-t akkor azt.

lehet hogy valamit kihagyok de nem latoma problemat :)

szerk:

ha csak nem az a problema hogy az uj root nincs az eszkozon...

neked aztan fura humorod van...

"ezert kellene egy ujabb rootot hasznalni ami majd csak par ev mulva jar le de mar benne volt a regebbi telokban is."

szerk.:

de persze el tudok kepzelni mas lehetosegeket is, csak nem tudom mennyire megvalosithatoak:

- a google playbol feltelelepithetove teszi a google az uj root certeket

- a google play szolgaltatasokon keresztul ezt automatikusan megcsinalja

- androidon a bongeszobe beleteszi mint ff-nal

neked aztan fura humorod van...

"ezert kellene egy ujabb rootot hasznalni ami majd csak par ev mulva jar le de mar benne volt a regebbi telokban is."

Amik benne vannak és később járnak le, azokkal bárki aláírhat? Mi van ha olyan valakinek nincs benne frissebb root CA-ja?

- a google playbol feltelelepithetove teszi a google az uj root certeket

- a google play szolgaltatasokon keresztul ezt automatikusan megcsinalja

Jó akkor a gyártó mellé bevonjuk a google-t is mint felelőst, de továbbra sem a ca kiállítónak a felelőssége, hogy régi szarokra rákerüljön a root CA-ja

androidon a bongeszobe beleteszi mint ff-nal

Mi van, ha nem csak weblapokat akarok nézegetni, hanem valamelyik alkalmazás szeretne elérni olyan szolgáltatást melynek a certje olyan root ca-val van aláírva aminek a csak lejárt változata található meg a készüléken?

 

Továbbra is amondó vagyok, hogy ez a készülék támogatásán múlik gyártó és/vagy OS részről.

"Jó akkor a gyártó mellé bevonjuk a google-t is mint felelőst, de továbbra sem a ca kiállítónak a felelőssége, hogy régi szarokra rákerüljön a root CA-ja"

lehet hogy csak kiragadtam a felelosseg szot, de mint lehetoseg miert nem jarhato ut?

neked aztan fura humorod van...

az android tamogatasat valoban dobtak, ettol meg a root certeket tamogathatjak ha (szandekosan eltulozva) nem 100 programozo fel eves munkaja kell ehhez, persze csak rajtuk mulik illetve a felhasznalokon hogy tudjak-e/akarjak-e ervenyesiteni az akaratukat, de persze nem tudom megmondani hogy egy pl. 100 millios peticio eleg lenne-e ehhez.

szerk.:

en a lehetosegeket boncolgattam, termeszetesen akarat is kell hozza.

neked aztan fura humorod van...

"Amik benne vannak és később járnak le, azokkal bárki aláírhat? Mi van ha olyan valakinek nincs benne frissebb root CA-ja?"

ugyanugy ahogy most a Digital Signature Trust Co./DST Root CA X3 alairt egy kozbulso tanusitvanyt a let's encryptnek es ok ezzel irnak ala, akar ugyanez a ceg akar masik ceg a megfelelo root cert-el alair egy kozbulso tanusitvanyt a let's encryptnek es ok a tovabbiakban azzal irnanak ala.

neked aztan fura humorod van...

Akkor felteszek egy hány évig legyen érvényes kérdésemhez hasonlót. Hány évente kellene kiállítani újat? Azaz párhuzamosan mennyi certje legyen érvényben? Valamint mi történik ha valamelyiket idő előtt vissza kel vonni bármi okból? Akkor szintén fognak készülékek kiesni.

nem gondoltam hogy semmire nem tudod a valaszt, azt hittem az en vagyok :)

mivel az volt a cel hogy minden weboldal ingyen jusson tanusitvanyhoz es tobb nagy bongeszogyarto is beallt a kezdemenyezes moge ezert siman bevallalnam hogy 3 havonta adjon ki a let's encrypt root certet, ennek az lenne a celja hogy minel tobb eszkozon legyen rajta minel tobb ervenyes root certjuk, igy ha valamelyik lejar vagy vissza kell vonni lenne mibol valogatni.

neked aztan fura humorod van...

Miért a Let'sEncryptnek kellene megoldania az Androidos gyártók inkompetenciáját? Ez egy legalább 4 szereplős történet amiben egy picit mindenki hibás:

  1. a gyártók amiért nem támogatják az eszközeiket elég sokáig
  2. a Google amiért hagyja, hogy a gyártók elhanyagolják a szoftverfrissítéseket és ezzel töredezetté teszik a platformot
  3. a felhasználók amiért ezektől a gyártótól vesznek eszközöket, majd a támogatás megszűnése után továbbra is elvárják, hogy azok működjenek együtt minden szolgáltatással
  4. a Let'sEncrypt amiért 1-5% felhasználó miatt már nem akar erre megoldast keresni

a google miért hagyja kapcsán: A gyártók indítgattak mindenféle monopólium miatt síró pereskedést, amikor a google a fizetős szolgáltatásainak használata kapcsán frissítésekkel kapcsolatos kikötéseket akart tenni. A gyártók nem akarnak költeni frissítésre. Ezért is lettek kiszervezve külön appba régebben integrált szolgáltatások, mint például a browser engine. Emiatt próbálták külön réteggé alakítani a kókányolt linux alapot és a felette lévő android réteget, hogy kernel frissítés nélkül is lehessen androidot frissíteni. (Azért kókányolt, mert a gyártók ótvar kókány módon szokták összehekkelni a hardver támogatást a kernelben)

Nem emlékszem hogy hupon vagy máshol, de a közelmúltban routerek kapcsán volt nagy agyalás, hogy ugyan már a sok sérülékeny, sosem frissített routereket hogyan lehetne megzabolázni és kinek mihez van joga. Jellemzően oda lyukad ki az ilyen téma, hogy a leghangosabban követelőző vásárló nem hajlandó két fillért sem fizetni támogatásért, ellenben törvényben követelné meg, hogy örökké+1 nap legyen rá támogatás és frissítés, azonnal.

Múltkor volt egy Louis Rosmannos videó arról, hogy valamelyik országban már lehet mosógépet bérelni. Azaz, van gyártó, aki felvállalja hivatalosan, hogy nem a tied az eszköz, csak a használatáért fizetsz. És hogy egyre inkább efelé terelik az embereket. Most is, ha megveszel egy készüléket, mivel jogvédett szoftverek vannak benne, még csak javítani vagy módosítani sem tudod / nem szabad, nem a tied, csak egyben fizetted ki a bérleti díjat előre.
https://www.youtube.com/watch?v=RkMlS-F7WpA

Azaz, van gyártó, aki felvállalja hivatalosan, hogy nem a tied az eszköz, csak a használatáért fizetsz.

Ezt már nálunk is feltalálták:

Mint kiderült, a Turbado elfelejtette közölni az ügyfelekkel, hogy a kedvezményes árért valójában csak bérleti jogot kaptak, a hozzájuk kiszállított telefonok pedig nem az ő nevükön vannak, tehát adás-vétel jogilag nem történt.

Bingo. Ezt anno amikor szembe jött a baromira kedvező ajánlatuk, én is megkérdeztem, hogy hogy is van ez... Maszatolás volt a válasz nagyjából, úgyhogy akkor és ott részemről le volt zárva a dolog - bár lehet, hogy akkor kellett volna a fogyasztóvédelem figyelmét felhívni rájuk - hátha hamarabb pofánverték volna őket - teljesen jogosan.

Egyel több ok, hogy senki ne használjon 4-5 éves mobilt az eredeti FW-el.

Egyel több ok, hogy senki ne használjon 4-5 éves mobilt az eredeti FW-el.

Mit jelent az "eredeti FW"?

- azzal amivel megkapta es nem frissitette

- nem gyartoi FW (lineageOS, etc.)

Pl. a Google Nexus 5 megallt Android 6-nal (LineageOS-el 7-ig lehet vinni ha jol tudom). A stock FW-rol valo frissitest nem mindenki tudja meglepni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

The device was unveiled on October 31, 2013

Lehet, hogy nem a legujabb root cert hianya lesz a legegetobb problema egy 7 eves mobilnal. Ha igen, fel tudsz ra tenni gondolom uj certet, vagy FF-ot.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szintén 2013-as, de van hozzá 17.1-es LOS (Android 10), meg Nougat alapú e:
https://download.lineageos.org/hlte
https://doc.e.foundation/devices/hlte/

Én simán mentem is vele újabb Androiddal, csak aztán voltak olyan appok, amik custom romon, root nélkül, nem hajlandóak elindulni, úgyhogy lemondtam róla, és vettem egy olyan telefont (Archos Oxygen 63), ami lehetne egy jó telefon, csak kihagyták belőle az OTG-hez szükséges XML fájlt, szerintem szoftveresen (pixel binning) le van butítva a kamera, és ráadásként az OEM nem frissít rajta semmit, pedig Treble-képes, a SoC gyártója meg kiadja hozzá a legfrissebb Androidot. Vanilla UI van rajta, szóval még azzal se kellene baszkolódniuk...

 

Ja, a Nexus 5-höz is van e, Nougat alapú, de friss (e-0.12-n-2020100176273):
https://doc.e.foundation/devices/hammerhead/

Ha jól látom, release date: march 2018.

Szóval talán 2~4 évig támogtatott! Őszintén: hurrá! Még mindig nincs egy rendes mobilOS támogatottsági szintjén, de ez konkrétan haladás! Tényleg örülök neki.

Sajnos viszont az átlag ember, aki be lett etetve azzal, hogy az android egy rendes platform, az nem kap lófaszt se. Örüljön annak az OS-nek, amivel a készülék jött...

Köszi Google...! :(

Már csak egy normárlis telefont kellene gyártania az Apple-nek meg haszánlhatóvá tenni az IOS-t. Ami már sok-sok éve nem jön össze nekik. Egyszeűren hányingerem van a céges iphone-omtól, a nevetséges képernyőméretétől, a gyenge akksijától, az IOS szoftveres "tudásától".   De fut rajta az IOS14 (mondjuk volt vele probléma rendesen az elején, de már egész elviselhetőre bugfixelték).

Itt nem a alsó-középkategórás mobilokkal van az igazán nagy baj, mert azok kb annyiba kerülnek mint az 5 éves Iphone, tehát nem fair összehasonlítani a támogatási időket.

De most kiváncsiságból összehasonlítottam két flagship modellt:

https://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_6S

"The iPhone 6S, 6S Plus, and first-generation SE support iOS 12, which was first released on September 17, 2018. They also support iOS 13, unveiled on June 3, 2019, and was released to the public on September 19, 2019; as well as iOS 14, unveiled on June 22, 2020."

vs.

https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_S6

"On September 3, 2018, the S6 has received the final security patch as Samsung discontinued the S6 family.[36][37]"

Na ez tényleg über gáz...

Ha a szamodra fontos dolgok az Androidban vannak, akkor eleve Android-ot kene hasznalnod, az nem az iOS hibaja. Szamomra pl. semmi nincs az Androidban, ami hianyozna iOS-en, zavar is egynemely onnan atvett dolog, teljesen feleslegesnek gondolom (pl. widget-ek, egyre nagyobb mertekben).

Mindensetre az a tény, hogy ellopták a widgetek ötlétét almáék...

WRONG!

Ha valaki lopta a widgetek ötletét, az az Android volt. Ugyanis az Apple már 2005-ben szállította a Dashboardot Widget támogatással a Mac OS X 10.4 Tiger-ben (2005), míg az első Androidos Widgeteket először a T-Mobile G1 szállított, 2008-ban (3 évvel később!!).

Nem elég, hogy a Google pofátlanul nyúlja az összes Apple innovációt (pl. iPhoneOS, nemrégiben a gesztus vezérlés), de még a Widgeteket is az Appletől lopta...

Hiába na. Nem lehet minden cég innovatív, mint az Apple. A többieknek marad a másolás.

Ő, erre emlékszem, Microsoft hamarabb lemásolta. Volt is egy ilyen videó, hogy a Microsoft ezt nem másolta az Apple-től, mert az egyik Gadget, a másik Widget.

Azt viszont nem merném kijelenteni, hogy mindent az Apple-től nyúlt volna a Google, pl. gesztusvezérlés volt a BB 10-ben is 2013-ban.

A gesztusvezérlést, sőt, érintésmentes vezérlést az ősrégi 2013-as telefonom is tudja. Autóvezetés közben kifejezetten hasznos. De örülök, hogy felázrkózott az iPhone is.

Vicces ez a widget sztori. Ha az iphone-ban sok évvel később jelenik meg, akkor egy zavaró, nem fontos feature. Ha találsz egy linket, ami szerint a Macekben ez már az Andrid előtt benne volt, akkor az andorid pofátlan másoló.

Egyébként igen, az Apple valaha nagyon innovatív cég volt, az első iphone tényleg nagy dobás volt. Azóta kismillió kisebb-nagyobb dolgot vettek át az Androidtól, sőt, az MS-től is. A legújabb iphone-ban meg semmi, de semmi innovatív nincs, és ez így megy már évek óta.

Egyébként ez érthető is, az okostelefon, mint termék  2013 körülre teljesen ki lett fejlesztve, egy galaxy note3 vagy egy annakidején kiadott iphone a mai napig is elég lenne mind hardver, mind szoftver terén. Ami most megy, az az erőltetett "fejlődés", ami semmi másról nem stzól, mint a gazdaság pörgetéséről.

Ha már ennyire elfogult vagy, akkor lehetnél tényszerűen, pontosabban is elfogult.

Az Apple az egész GUI-t (mint minden widget, gadget akármi alapját) úgy szerezte, hogy Jobs a Xerox PARC laborban _meglátta_ az általuk (Xerox PARC labs) feltalált GUI-t és egeret, és kötött egy üzletet, hogy a Xerox vehet Apple részvényeket, ha az Apple cserébe megkapja a PARC találmányait (valami formában), mert addig csak egy közepesen sikertelen CLI-jük volt. Szóval így "találta fel" Jobs a GUI-t és az egeret hozzá, amit aztán a mendemonda szerint mindenki "ellopott" tőle.

Ez a "lopás" pedig úgy történt, hogy a Microsoft a Windows 1.0 verzióhoz az Apple-től rendesen licenszelt egy csomó GUI elemet és alapot (amire az Apple már bejegyeztette a copyrigh-ját addigra - ugye emléxünk, hogy ezeket nem feltalálta, hanem cseréle részvényre). Aztán a per abból kerekedett a 80-as évek közepén, hogy a Microsoft a következő Windows-okban továbbfejlesztette ezeket a grafikai elemeket, amik nagyon népszerűek lettek, és az Apple-nek nem tetszett ez a siker. Azt mondták, hogy ők csak a Windows 1.0-hoz licenszeltek (pedig ilyen kikötés nem volt a szerződésben), és egy öt éves per során dőlt el, hogy az Apple-nek nincs igaza a követeléseivel, a Microsoft jogszerűen fejlesztett tovább, ahogyan anno az Apple is tovább fejlesztette a Xerox PARC-tól licenszelt GUI-t...

Szóval erről ennyit, hogy ki nagy feltaláló és ki tolvaj. Jobs zseniális volt, meglátott bizonyos találmányokat, amiket (jogilag tisztázott módon, korrekten) megszerzett, majd sikerre vitt és jó pénz szedett belőlük (értékesítés és licenszelés útján egyaránt). Meg voltak mások, akik jó iparosként (licenszet vásárolva) legyártottak hasonlót, és a nagyon jó üzleti érzék/helyezkedés/kapcsolatok miatt szintén sikeresek lettek vele. Ennyi.
Sajnos Jobs halála után teljesen megállt az innováció az Apple-nél (ahogyan akkor sem volt semmi innováció, amikor Jobs nem dolgozott a cégnél sokáig - majdnem csődbe is mentek, azért hívták vissza Jobs-ot). Technológiai értelemben futnak a mezőny után sokszor, és ezt jó politikusként megmagyarázzák mindig, hogy "ez nem hátrány/hiányosság, hanem ez nem kell a mi felhasználóinknak (mi úgy döntöttünk, hogy nem kell nekik)".

Az pedig, hogy mikor mi jelent meg, egyáltalán nem releváns azzal kapcsolatban, "ki találta fel", mert az egyik cég hamarabb piacra dobja az ötletét, a másik tovább reszelgeti, és akár fordított sorrentben is lehetett a "feltalálás" a piacra kerüléshez képest. Persze az Apple szeret mindent azonnal bejegyeztetni, hogy ha valaha valami lesz belőle (bárkinél, nem feltétlen Apple termékben), akkor azért perelhessen (tiszta Oracle - zseniális üzletileg, szarháziak emberileg). Ezt mostanra mindenki átvette (nehogy pórul járjon, hogy valaki más levédeti az ötletet), és ezért is szaladt fel a szabadalmak bejegyzési ideje, mert sokkal nehezebb a nagyon hasonló ötleteket már összefuttatni, hogy ki is volt előbb okos.

Hogy előtte jópár évig ne csak telefonálni lehessen rajta? Igen, megérte. 
 Azt nem értem, hogy a minden legyen örökké jó elv alapján miért nem amiatt panaszkodsz, hogy a gyerek is kinövi a ruháit :)

 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Akkor vegyél egy normális okostelefont hajbi, mondjuk iphone se, jó sokáig támogatott lesz és ha már nem kap főverziófrissítést akkor is fog kapni biztonsági frissítéseket(beleértve friss cert) még pár évig, ja, hogy még így is egy gonosz cég aki nem tesz semmit, hogy minél használhatóbbak legyenek az eszközeik, nem csak egy gyártó aki eleve elektronikai hulladékot gyárt

Hova gondolsz... Egy babzsákfoteles, fejlődésmániás (satöbbi) cég termékét vegye meg...? Leírta: neki elegendő a hülye telefon, ami döntően csak telefonálásra meg sms/mms-re alkalmas, némi fotó- és videótudásnak nevezett funkcióval. Ja, és mp3-at is lehet rajta hallgatni. Hajbit nem érdekli, sőt szerinte senkinek sem kellenek az "okos" funkciók, mindenkinek elég kellene, hogy legyen a 3MP-es fotó, meg a QVGA videó 15fps-ben és a 3G-s (annak kivezetése után meg a GPRS) mobilnet. Minden, ami ezen túlmutat, az fölösleges bloat, elektronikai szemét, és fulladjon meg egyébként is minden gyártó, amelyik nem hajlandó minimum 1024(+1) évig teljes és globális támogatást nyújtani a termékéhez. Természetesen helyben gyártással, mert mi az, hogy bármit is szállítani kell, akarom mondani 6000km-ről ide kell pöfékelni? Persze a "helyben" gyártott, világ végezetéig támogatott eszköz se legyen drágább, mert már így is "extraprofit" van rajta, úgyhogy abból oldja meg a gyártó a támogatást is, meg mindent is.

Három dologról teszel tanúbizonyságot a Humor Harold kísérleteddel.

  1. A korlátoltságodról. Szerinted ha valaki tudatosan lemarad a fősodortól és beéri egy (amúgy 9 éves 3G) mobiltelefonnal, azt a világ legrégebbi telefonját használóval azonosítod.
  2. A figyelmetlenségedről. Kicsit sem figyelsz a vitáink során, mert már jónéhányszor elmondtam, milyet használok és ha fele annyira a tudatodba égett volna, mint a fősodratú idealizmusok, már te is magadtól ki tudnád következtetni a harmadikat.
  3. Nem vagy vicces.

Nem a világ legrégebbi telefonja, de sebaj - a kurblis LB készülékhez képest a világ legrégebbi telefonja nagyjából annyival van lemaradva, mint a te 3G-képes csaktelefonod egy mostani átlagos készüléktől. Bár lehet, hogy ez utóbbi esetben jóval nagyobb a különbség, valóban...
Ja, azt tudtad, hogy a 3G technológia gyakorlatilag kivezetés alatt van? Oké, a 2G az marad még jó sokáig, úgyhogy telefonálni, vagy inkább távrecsegni (2G kontra VoLTE hangminőség ugye...) fogsz tudni, de ennyivel ennyi - a 3G-nek -tetszik vagy sem - lefőtt a kávéja...
Az, hogy milyen múzeumi ócskaságokkal veszed magad körbe, az a harctéri lőtt kutyát sem érdekli, nem, hogy még meg is jegyezzem.
 

a kurblis LB készülékhez képest a világ legrégebbi telefonja nagyjából annyival van lemaradva, mint a te 3G-képes csaktelefonod egy mostani átlagos készüléktől

Ami összehasoníltásod már ott értelmét veszti, hogy két alma összehasonlítása alapján próbálsz két körte között különbséget tenni.

Bár lehet, hogy ez utóbbi esetben jóval nagyobb a különbség, valóban...

Attól függ, milyen igények vannak szem előtt. Ne érvelj átlagos készülékek mellett a saját speciális igényeiddel!

Ja, azt tudtad, hogy a 3G technológia gyakorlatilag kivezetés alatt van?

Ja, azt tudtam. Mielőtt azonban a 3G telefonok kidobására szólítod fel hupuékat, tedd hozzá, hogy csak a T-Mobile hálózatán van kivezetés alatt és ott is csak vidéken. A másik két szolgáltatónál legalább 2022-ig marad. A Vodafone-nál még ennél tovább is. Én T-Mobile-os vagyok és nagyon szépen működik a C2-01-em azokon a helyeken is, ahol már nincs T-Mobile 3G.

2G az marad még jó sokáig, úgyhogy telefonálni, vagy inkább távrecsegni (2G kontra VoLTE hangminőség ugye...) fogsz tudni

Szintén lerágott csont. Volt alkalmunk ezt is megvitatni. [1] Nem helyhezkötött szóbeli kommunikációra alkalmas. Recsegni pedig inkább a VoLTE és a 3G hívások szoktak, különféle silány kivitelű okostelefonokról, esetleg szoftverhibák és hálózat-inkompatíbilitás miatt. Több okostelefonbuzi ismerőssel is rendszeresen beszélek, akiktől többször vissza kell kérdezni, mit mondtak a folyamatos szaggatás miatt. Érdekes, hagyományos mobiltelefonoknál, vezetékesnél és iPhone-osoknál ez a probléma nem jelentkezik. Persze, tudjuk, neked mindig minden új™ dolog hibátlanul működik és ha mégis van, akinél nem, akkor az user error. Másfelől, nincs olyan, hogy "2G hangminőség". Hangkodekek vannak, amiknek a streamje átvihető GSM rendszeren. [2]

hogy milyen múzeumi ócskaságokkal veszed magad körbe, az a harctéri lőtt kutyát sem érdekli, nem, hogy még meg is jegyezzem

Jelenleg az én 2011-es Nokia C2-01-em kevésbé ócskaság a topicban emlegetett okostelefonokhoz képest, amikről már nem lehet elmondani, hogy még mindig eredeti funkcionalitásukkal használhatók. Az én mobiltelefonomról viszont igen. Múzeumba az való, ami már működésképtelen, vagy a körülmények nem teszik lehetővé a használatát. Ez a régi hagyományos mobiltelefonokra akkor lesz igaz, ha már a 2G hálózatot is lekapcsolták. Akkor pedig, bármennyire meglepő, fogok venni egy 4G mobiltelefont.

"Attól függ, milyen igények vannak szem előtt. Ne érvelj átlagos készülékek mellett a saját speciális igényeiddel!" - Egy csak telefonnak alkalmas (mert a 3MP-es agyonélesített fotót vagy a QVGA méretű 15fps videót ne tekintsük tudásnak, és a Kénysz.b. röbv.men. felülete is inkább megmosolyogtató, mint hazsnálható...) készüléket valóban fölösleges összehasonlítani egy digitális asszisztenssel, ami a csillió funkciója mellet még telefonnak is használható.
Az, hogy a T elkezdte kivezetni, és a TeleNER meg a Vodka még nem kotkodácsolta nagyon, hogy náluk is ez fog történni, a 3G az ha tetszik, ha nem, rövidesen kikukázott technológia lesz - oda kerül, ahova való: a technikatörténeti múzeumba.

Az, hogy neked a 2G/néha 3G telefonoddal gondok adódnak a hangminőséget tekintve, az a te problémád, nekem sem Telenor, sem Telekom, sem Digi (ez utóbbi VoLTE és VoWiFi is tesztelve) ügyfélként nem jött elő, lett légyen a túlvégen 2G-s őskövület, vagy átlagos Androidos készülék, vagy épp a legújabb iPhone. Érdekes, nem...?

A te telefonod valóban használható eredeti funkcionalitásában - ahol épp van 3G, ott még mobilnetet is tud (opsz, máris egy funkció, ami lassan használhatatlan lesz), lehet vele 3MP méretű "fotókat" készíteni, meg QVGA méretben 15fps-sel videózni... Mondjuk úgy, hogy sem a fotó, sem a videó funkcionalitása nem nevezhető érdemben használhatónak, maximum a "működik" fogható rá.
oké, telefonálni, meg szöveges üzenetet küldeni/fogadni tud. De ennyi. De pl. MMS az ahol nincs 3G ott nuku... (nem, ne gyere azzal, hogy sz@rszeméttelekom kivezeti a hajbi által tökéletesen elegendőnek, sőt még soknak is tartott 3G-t...)

Ha meg akarod várni a 2G lekapcsolását, akkor nagyon vigyázz a 9 éves, már akkor is belépő szintre pozícionált telefonodra, mert nagyon sokáig nem fogsz új készüléket beszerezni - és amit majd igen, az lehet, hogy 5G-vel fog indulni :-P

Egy csak telefonnak alkalmas (mert a 3MP-es agyonélesített fotót vagy a QVGA méretű 15fps videót ne tekintsük tudásnak

De annak tekintjük, mert a funkcionalitás ott van. A 3,15 megapixel pedig teljesen jó alkalmi fényképezésre.

készüléket valóban fölösleges összehasonlítani egy digitális asszisztenssel, ami a csillió funkciója mellet még telefonnak is használható.

Egészen addig, amíg a root certek le nem járnak. Utána már egyenértékű lesz az én telefonommal, megspékelve még egy kis tervezett elavulással, törékeny kijelzőüveggel, 1 max. 2 napos akku-idővel, pár év alatt tropára menő aksival a sok bloat merítés miatt. A különbség annyi, hogy mindezért valaki az én telefonom árának sokszorosát fizette ki korábban. Persze, ha te mondod, biztos megéri.

Az, hogy a T elkezdte kivezetni, és a TeleNER meg a Vodka még nem kotkodácsolta nagyon, hogy náluk is ez fog történni, a 3G az ha tetszik, ha nem, rövidesen kikukázott technológia lesz

Előbb vagy utóbb mindent kivezetnek, de az nem jelenti, hogy jelen pillanatban bármiből is újat kéne vennem nekem vagy az enyémhez hasonló telefonokat használóknak. A FUD-olásod egyszerre hiteltelen és tenyérbemászó, hivatalos bejelentés nélkül. A Vodafone például egyáltalán nem is tervezi még kivezetni a 3G-t. [1]

A Vodafone-nál a közelmúltban Király István, vezérigazgató-helyettes válaszolt a megkeresésemre. Megtudtam tőle, hogy a cég rövid távon sem a 2G, sem a 3G hálózatok kikapcsolását nem tervezi.

hogy neked a 2G/néha 3G telefonoddal gondok adódnak a hangminőséget tekintve, az a te problémád

Igen, tudom. Minden user error, ha a user nem Zeller Mérnök Úr preferenciái szerint vásárol mobiltelefont.

nekem sem Telenor, sem Telekom, sem Digi (ez utóbbi VoLTE és VoWiFi is tesztelve) ügyfélként nem jött elő, lett légyen a túlvégen 2G-s őskövület, vagy átlagos Androidos készülék, vagy épp a legújabb iPhone.

Igen, gondoltam, Captain WorksForMe Strikes Again. Azt én továbbra is elhiszem neked, hogy az alternatív valóságodban mindig minden működik, amit te újnak™ és korszerűnek™ tekintesz és minden más szar, amit nem tekintesz annak. Csupán felfogni és megérteni felejtetted el, amit írtam, hogy vannak bizonyos (tehát mindig ugyanazok) ismerősök, akik egyazon (tehát ugyanolyan) okostelefonjukról beszélnek és vagyok én, aki Nokia C2-01-ről. Ezek a bizonyos ismerősök (tehát még mindig ugyanazok), ha beszélnek, a hangjuk sokat szakadozik, szótagok maradnak ki, néha érthetetlen, amit mondanak. Tehát, a csillió™ funkciója™ mellett™ még™ telefonnak™ is™ használható™ digitális™ asszisztens™ egy nagyjából 30-40 éves kontakthibás tárcsás telefon színvonalára rontja le a hangminőséget. Egyébként, egyik esetben egy Samsung Galaxy S6-ról van szó, ami 5 évvel ezelőtt csúcstelefonnak számított. Tehát még egyszer elmondom, hogy megértsd: itt arról van szó, hogy mindenki mással tudok beszélni szaggatás nélkül, csak ezzel a 2-3 emberrel nem. Az iPhone felhasználóknak pedig hallhatóan jobb hangminőségük van a Nokia C2-01-en is, mint másoknak.

A te telefonod valóban használható eredeti funkcionalitásában - ahol épp van 3G, ott még mobilnetet is tud (opsz, máris egy funkció, ami lassan használhatatlan lesz)

Opsz, nem egészen, mert EDGE-et is tud, az pedig legalább még egy évtizedig lesz mindenhol. Továbbá, ne felejtsd el, hogy ha annyira hiányozni fog a 3G mobilnet, még mindig átmehetek a Vodafone hálózatára. Ellentétben a megújítatlan root cert-es okostelefonnokkal, amiknek megannyi funkciójuk minden hálózaton csődöt mond majd, miután a certek lejártak.

Mondjuk úgy, hogy sem a fotó, sem a videó funkcionalitása nem nevezhető érdemben használhatónak, maximum a "működik" fogható rá.

Mondjuk úgy, hogy hasznos, de videó- és képminőségsznob Zeller Mérnök Úr igényeinek nem felel meg. Továbbra is ott tartunk, hogy az én igényeimnek kell megfeleljen, nem a tiédnek. Egy ideje pedig már az én igényeimet próbálod a sárba tiporni és a sajátjaid fölött felsőbbrendűséget kikiáltani. Ezek után kicsit ironikus azzal vádaskodni más topicokban, hogy én akarom mindenki torkán lenyomni a butatelefont, meg a Windows XP-t, nem gondolod?

De pl. MMS az ahol nincs 3G ott nuku...

Nem nuku, mert GPRS-en is van MMS, az pedig 2G 2.5G, amit szintén tud a telefonom. Látom sokat ért a Telekomnál lehúzott 4 éved. Konkrétan a mobilhálózatot érintő alapdolgokkal nem vagy tisztában. Tévhitek mentén FUD-olsz és kötekedsz.

(nem, ne gyere azzal, hogy sz@rszeméttelekom kivezeti a hajbi által tökéletesen elegendőnek, sőt még soknak is tartott 3G-t...)

Nem jövök ezzel. Nincs semmi baj a Telekom hálózatával. Ahol nincs 3G ott a telefonom átkapcsol 2G-re és én ezt észre se veszem.

Ha meg akarod várni a 2G lekapcsolását, akkor nagyon vigyázz a 9 éves, már akkor is belépő szintre pozícionált telefonodra, mert nagyon sokáig nem fogsz új készüléket beszerezni

Eddig is vigyáztam rá. Továbbá, nem szempont az, hogy új legyen a készülékem. Használtan is szívesen veszek másikat, ha ez elromlik.

ne legy hulye! androidra fel lehet rakni a hianyzo root certet, meg 1 ev van a lejartaig, addig kismillio howto/tutorial fog keszulni magyarul hogy mindenki megertse meg te is!

de igazabol ugy szopathatod magad a 3G2G-vel ahogy akarod, csak mindket kimelj meg! nem mindenki akar barlangba lakni

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem vagyok hülye, tisztában vagyok vele. Csak a kismillió howtot messze nem mindenki fogja megérteni, a többség pedig kidobja a telefonját, ha egyik napról a másikra nem tud vele internetezni.

de igazabol ugy szopathatod magad a 3G2G-vel ahogy akarod, csak mindket kimelj meg! nem mindenki akar barlangba lakni

Nem szopatom magam vele, hanem előszeretettel használom. Látom, neked is sikerült felülnöd a minden barlangban lakásnak számít, ami nem a legkorszerűbb™ vonatra. Gratulálok a korlátoltságodhoz.

"

készüléket valóban fölösleges összehasonlítani egy digitális asszisztenssel, ami a csillió funkciója mellet még telefonnak is használható.

Egészen addig, amíg a root certek le nem járnak. Utána már egyenértékű lesz az én telefonommal, "

A root certek lejárata azokat az alkalmazásokat érinti, amik az Android beépített cert store-ját használják. Tudod, mint ahogy XP-re is lehet olyan browser-t hegeszteni, ami nem ijed meg a TLSv1.2 meg 1.3-tól, úgy az Android-ra is lehet olyan böngészőt rakni, ami saját cert.store-t használ. De ezektől függetlenül annak a ~100 aélkalmazásnak, ami a telefonomon van, kb. 10-15%-át érinti a certek lejárata,illetev a platform támogatásának a megszünése - a 85-90%-át meg nem.

Azért egy bélyegkép méretben fotózni, qvga-ban videót csinálni, telefonálni meg sms-t köldeni/fogadni készüléket egyenértékűnek tekinteni egy bármilyen ócska okostelefonnal... No mindegy, gondolom, magadat is egyenértékűnek tekinted egy nyugdíjas egyetemi tanárral...

Mobilnet lesz rajta még jó sokáig (a tied meg max. a voda hálózatában lesz használható, bár a cikkben megfogalmazott körmondat alapján picit keveredik a dolog a 2G (jelenleg jogszabályi kötelezettség) és a 3G (nem kötelező szolgáltatás) témakörében - a telco-ban azért láttunk már olyat, hogy adott időben elhangzott a "rövid távon nem tervezzük" aztán 1.5-2 év múlva meg "a megváltozott körülmények miatt..." kezdetű mondattal meg mégiscsak megcsináltak valamit.

Hoppá, ha alaposan elolvasod a cikket, akkor kiderül, hogy mit is mondott pontosan a Voda illetékese: "A 3G kikapcsolásának időpontja nagymértékben függ a VoLTE képes telefonok terjedésének sebességétől, reálisan 2-3 év múlva várható"

Úgyhogy 2022-2023 táján náluk is 3G: off következik, csak még nem kezdték el, illetve még nincs rá céldátum. De ami késik, közeledik...

"Opsz, nem egészen, mert EDGE-et is tud, az pedig legalább még egy évtizedig lesz mindenhol." - vagy nem - ugyanis az a 2G-re rakott extra, amire a 3G-hez hasonlóan nincs szolgáltatási kötelezettsége a cégeknek, tehát bármikor(!) mondhatják azt, hogy a 2G csak vészhívás és hang+sms, adatátvitelre 4G/5G. Ja, és a 2.5G, mint adatátvitel, érdemben, telefonnal, mi a búbánatra használható? Most komolyan...

"Ahol nincs 3G ott a telefonom átkapcsol 2G-re és én ezt észre se veszem." - mert csak telefonnak használod az eszközt, hiszen másra érdemben nem használható - akinek meg okostelefonja van, az meg okostelefonnak használja, amivel mellékesen lehet telefonálni is. nem azonos pályán focizik a két készülék, te mégis megpróbálod az anno sem túl okos készülékedet betolni arra a pályára, ahol semmi keresnivalója nincs, és megpróbálsz a másik javítható problémájából a saját sz@rodnak előnyt kovácsolni. Mint az XP meg ócska browser és TLSv1.2 témában... O

"Mondjuk úgy, hogy hasznos, de videó- és képminőségsznob Zeller Mérnök Úr igényeinek nem felel meg. Továbbra is ott tartunk, hogy az én igényeimnek kell megfeleljen, nem a tiédnek."
Ha neked a sznobság az, hogy értelmes mérteű és minőségű fotót tudjak csinálni, meg nem bélyegkép méretű 15fps-ben elkövetett digitális szemetet gyártsak nézhető videó helyett, akkor sznobság - godnolom, te TV-ből is hagyományo katódsugárcsöves darabot használsz, annakmegfelelő felbontással, mert az igényeidnek megfelel.
De attól, hogy a te egyéni génytelenségednek megfelel a bélyegkép méretű, darabos, elmaszatolódó "videó", méga  többségnek nem. és tudod a többség véleménye mérvadóbb, (akkor is, ha döhösen fogsz toporzékolni), mint a te egyéni véleményed.

"Látom sokat ért a Telekomnál lehúzott 4 éved." - Nem voltam Telekom dolgozó négy évig - sokkal kevesebb időt töltöttem Telekom-os színekben, úgyhogy ez most baromira mellé ment...

A root certek lejárata gyári és kritikus alkalmazásokat érint, olyanokat, mint a Play Store vagy a Google Chrome. Innentől csúfos vereséget szenvedett az a koncepció, hogy utána is, a vásárláskori állapotához képest teljesértékű rendszerként fog funkcionálni. Az igaz, hogy egy hozzáértő könnyedén fel tudja rá hekkelni a hiányzó certeket, vagy akár egy alternatív rendszert. Csakhogy, a digitális konzumertöbbség, aminek a nevében oly sokszor önkényesen beszélsz, nem ezt az utat fogja választani, mert nem hozzáértő. A többség ki fogja dobni az okostelefonját és vesz egy újat, ami gyári állapotában működik. Mindeközben az én Nokia C2-01-em még mindig ugyanazzal a funkcionalitással, bármiféle extra beavatkozás nélkül működik tovább, a Telekom- és a Zeller-féle 3G-FUD ellenére. Ami állítást továbbra sem tudtál megcáfolni, továbbra is csak leminősítésekkel és személyeskedéssel próbálod hitelteleníteni.

Azért egy bélyegkép méretben fotózni

Legalább utánanézhettél volna, hogy mit is tud ez a telefon, mielőtt leratyizod. A 3,15 megapixel, vagyis a 2048x1536-os felbontás, amiben a képeket készíti, nem bélyegkép felbontás. Csak a 320x240 15 FPS videó az, ami mondható kezdetlegesnek. Arról nem beszélve, hogy vannak jóval újabb, belépő kategóriájú okostelefonok, aminél konkrétan jobb képet készít az enyém. Ilyen például az Alcatel Pixi, ami pixelszámra nagyobb, de képminőségre szarabb képet készít az enyémnél.

a telco-ban azért láttunk már olyat, hogy adott időben elhangzott a "rövid távon nem tervezzük" aztán 1.5-2 év múlva meg "a megváltozott körülmények miatt..." kezdetű mondattal meg mégiscsak megcsináltak valamit.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

Totál másik téma, hogy a telco cégek mit ígérnek és ennek ellenére mit tesznek valójában. Persze, tudom, mindenki most azonnal fossa össze magát, hogy holnaptól nem fog tudni 2G, meg 3G telefonokat használni és mielőbb váltson, mert lemaradéskimarad™. Emlékeztetnélek: Egy 80%-ban lekapcsolt 3G-vel operáló szolgáltatónál vagyok a telefonommal és továbbra is tudom az eredeti funkcionalitása szerint használni.

ugyanis az a 2G-re rakott extra, amire a 3G-hez hasonlóan nincs szolgáltatási kötelezettsége a cégeknek, tehát bármikor(!) mondhatják azt, hogy a 2G csak vészhívás és hang+sms, adatátvitelre 4G/5G. 

Egészen addig nem lesz a GPRS és az EDGE kivezetve, amíg át nem állítanak minden ipari célú és IoT eszközt 4G-re vagy 5G-re. Mivel az 5G jelenleg a kutyának se kell (csak mindent elsöprő marketing-erőszakkal tudják minimális szinten terjeszteni) és a 4G modemeket is még mindig csillagászati áron adják, így erre még várhatunk egy darabig. A professzionális eszközöket használók szeretik a megbízhatóságot. Ezért fut még mindig egyes bankautomatákon lejárt támogatású, XP-alapú POSReady és ezért maradnak meg a 2G hálózatot használó terminálok is még egy darabig. A FUD, amit tolsz, továbbra is értelmetlen. Konkrétan a 3G hálózat lekapcsolásából sem érzek semmit az ég világon. Bár mostanában keveset hagytam el a fővárost, ahol még van, de amikor igen, akkor se volt semmi probléma.

Ja, és a 2.5G, mint adatátvitel, érdemben, telefonnal, mi a búbánatra használható? Most komolyan...

MMS küldésre, például. Én nem sok mindenre használom egyébként, mivel mobilnetre se vagyok előfizetve, tudniillik, nem vagyok internetfüggő, mint mérnök uraságod.

mert csak telefonnak használod az eszközt, hiszen másra érdemben nem használható

De igen, használható. Fényképezésre, zenehallgatásra, rádióhallgatásra.

nem azonos pályán focizik a két készülék, te mégis megpróbálod az anno sem túl okos készülékedet betolni arra a pályára, ahol semmi keresnivalója nincs

Bocs, te kezdtél almát a körtéhez hasonlítgatni, meg kurblis telefonokkal gúnyolódni.

De attól, hogy a te egyéni génytelenségednek megfelel a bélyegkép méretű, darabos, elmaszatolódó "videó", méga  többségnek nem.

Továbbra is mindenféle felhatalmazás nélkül beszélsz a "többség" nevében. Magad nevében beszélj. Neked van igényed a csúcstechnológiára. A többségnek nincs, csak megveszi úgy, hogy a specifikációját se tudja a saját telefonjának. A többség kommunikálni szeretne és nem tudja megkülönböztetni a Full HD okostelefonján nézegetett 3,15 MP képet a 10 megapixelestől belenagyítás nélkül. A képi információ pedig ugyanúgy ott van a 3,15 MP-es képen is, maximum a HD-sznob fejed nem tud gyönyörködni az extra élességben és megannyi felesleges pixelben.

Nem voltam Telekom dolgozó négy évig - sokkal kevesebb időt töltöttem Telekom-os színekben

Meglátszik. Akkor esetleg használd a Google-t, mielőtt a mobilhálózatokról okoskodsz.

"A root certek lejárata gyári és kritikus alkalmazásokat érint, olyanokat, mint a Play Store vagy a Google Chrome." - Mivel az érintett telefonokon az Android verziója jellemzően olyan, ami addigra a legtöbb alkalmazásban nem lesz támogatva (4.valami alatt pl. nincs TLSv1.2), így az új alkalmazások/verziók telepítése nem érinti ezeket a készülékeket.

"Mindeközben az én Nokia C2-01-em még mindig ugyanazzal a funkcionalitással, bármiféle extra beavatkozás nélkül működik tovább" - ami már akkor, amikor megjelent, akkor is "egy pálcikás" belépőszintű tudás volt. Igen, ha vettél anno egy Trabantot, az most is trabant, és most is elvisz A-ból B-be, de mondjuk egy újabb autó tudásához mérve egy vicc. És lehet, hogy _neked_ megfelel a trabant, de azt próbáld felfogni, hogy az emberek többségének nem. Mert nem bélyegkép méretben akarják megnézni a videót,a mit csináltak, mert esetleg a fotóból ki akarnak vágni egy részletet élvezhető felbontásban, vagy épp gyors mobilnetet szeretnének, amin mondjuk meg tudják nézni, meg tudják tervezni az utazásukat a város egyik csücskéből a másikba, méghozzá úgy, hogy nem kell telefonos "segítséget" kérni a közlekedési vállalat ügyfélszolgálatától, vagy épp az offline menetrendet nézegetni, hanem lehet az aktuális valós forgalmi adatokkal tervezni.

Egy Androidos eszköz nem csak, illetve nem elsősorban telefon, te meg úgy állítod be, mintha annak is az lenne az elsődleges feladata. Megnéztem a telefonomat: a használati idejének kevesebb, mint 10%-ában  használtam telefonálásra.

"Egészen addig nem lesz a GPRS és az EDGE kivezetve, amíg át nem állítanak minden ipari célú és IoT eszközt 4G-re vagy 5G-re. " - Elég, ha a díjszabást úgy alakítják... Egyébként meg a 2.5G mi a töcsre alkalmas azon kívül, hogy kevés adatot ritkán áttoljon rajta valami automata? Merthogy érdemi mobilos adatkommunikációra elég régóta -mándjuk úgy- nagyon-nagyon kevés. Neked elég, mert te maximum MMS-re használod a mobilnetet, de más meg másra, és ezt felejted ki a számításodból, mert csak azt látod, azt tartod elfogadhatónak és követendőnek, amik a te igényeidet lefedik. Én meg azt mondom, hogy nézz körül, és fogadd el, hogy az igényszintedet baromira túlhaladta a világ, és a múltból ittragadt technológiákhoz való ragaszkodásoddal egyrészt magadat szivatos és zárod ki nagyon sok hasznos dologból, másrészt meg jelentős zsámban leszenk azok, akik egyszerűen idiótának fognak tartani.

"nem vagyok internetfüggő, mint mérnök uraságod" - Nem függő,egyszerűen kell a munkámhoz, hogy bármikor elérjek bizonyos dolgokat: levelezés, zoom, viber, slack, vpn-en tudjak dolgozni, ha épp arról van szó - na ezeket mind-mind képes megoldani az Androidos eszköz, ami a zsebemben van - és még telefonálni is lehet vele :-) De ha netbankot használok (bár az nagyon ritkán van, mert mobilbankon gyakorlatilag mindent el tudok intézni), akkor is kell a mobil a 2FA-hoz (tudom, van sms is, nem csak push, de másolgasson kódot sms-ből akinek hét anyukája van...). És nem, egy számlafizetésért nem fogom az asztali gépet/notebook-ot elindítani - jön az értesítés, megnézem a számlát, ha rendben van, kártyával fizetem, és kész. Tovább tartana bármelyik gépemnek bebootolni, mint mobilon elintézni. Azon a mobilon, amivel többek között még telefonálni is lehet. Ja, és megy az x éves régi mobilommal is, ami esélyes, hogy ebben a cert lejárós dologban érintett lesz - és ahogy mobilos alkalmazásfejlesztőktől hallom, meg fogját találni a módját annak, hogy az app "hozza magával" a szükséges CA-certeket.

"Fényképezésre, zenehallgatásra, rádióhallgatásra" - mást értünk fényképezésen meg zenehallgatáson, az egyszer biztos... Rádiót elég régóta nem hallgatok mobilról. Egyrészt, mert nics, (bár anno ágáltam ellene, de értelmes készüléket nem találtam rádióval, így "elengedtem" a dolgot), másrészt mert értelmes rádióműsor/csatorna sem nagyon van.

"Bocs, te kezdtél almát a körtéhez hasonlítgatni, meg kurblis telefonokkal gúnyolódni." Te hoztad ide, hogy bezzega  te telefonod... :-P Aztán kiderült, hogy bár valóban tudja azt, amit akkor tudott, amikor megvetted, az messze nem hasonlítható össze mág azzal az androidos telefonnal sem, amelyiknek a beépített CA-certek lejárata majd problémát okoz.

" A képi információ pedig ugyanúgy ott van a 3,15 MP-es képen is, maximum a HD-sznob fejed nem tud gyönyörködni az extra élességben és megannyi felesleges pixelben." - Oké, akkor a 3.15MP-ből vágj ki nekem egy 1/4 képnyi területű 3MP-es részletet. Köszi.

"Meglátszik. Akkor esetleg használd a Google-t, mielőtt a mobilhálózatokról okoskodsz." - Szóval sikerült mellélőnöd, és enynivel elintézed. Oké. megszoktuk, hogy a mellényúlásaidat ilyen egyszerűen elintézed.

Ugyancsak kérdezném, hogy ugye azt állítottad, hogy "A Vodafone például egyáltalán nem is tervezi még kivezetni a 3G-t.", ami szintén "mellé ment".
Ugyanis pont az ennek az állításodnak az alátámasztására linkelt cikket úgy tűnik, nem sikerült végoigolvasnod és megértened, merthogy Király István vezérigazgató-helyettestől ezt idézi a cikk:

"Ennek érdekében indítottuk el tavaly április elsejével a VoLTE szolgáltatásunkat, amelynek segítségével hanghívások is lehetnek a 4G hálózaton, és ezzel a jelenleg főleg 3G-n bonyolódó hang szolgáltatás áttevődik erre a hatékonyabb technológiára. A 3G kikapcsolásának időpontja nagymértékben függ a VoLTE képes telefonok terjedésének sebességétől, reálisan 2-3 év múlva várható” – emelte ki a vezérhelyettes."

Szóval akkor hogy is lesz a 3G-vel...? Ráadásul 2022-ben lejárnak a 3G-re használt frekvenciák használatára vonatkozó jogok, úgyhogy kifejezetten célszerű ezzel összekapcsolni a 3G kivezetését.
 

Mivel az érintett telefonokon az Android verziója jellemzően olyan, ami addigra a legtöbb alkalmazásban nem lesz támogatva (4.valami alatt pl. nincs TLSv1.2), így az új alkalmazások/verziók telepítése nem érinti ezeket a készülékeket.

Nem tudom, ezzel mit akarsz mondani, de konkrétan felhoztál még egy érvet az okostelefonok ellen.

Igen, ha vettél anno egy Trabantot, az most is trabant, és most is elvisz A-ból B-be, de mondjuk egy újabb autó tudásához mérve egy vicc.

A Nokia C2-01 nem trabant, hanem egy 9 éves belépő szintű Opel Corsa. A trabant az az a fajta 1G (NMT) analóg mobiltelefon, amihez ugyanúgy nincs már NMT hálózat, ahogy a trabantot sem tudod megtankolni egy benzinkúton. Itt baszod el folyamatosan, hogy szándékosan eltúlzod a hasonlataid, csakhogy könnyebben megtámadhasd az álláspontom és a preferenciám.

Egy Androidos eszköz nem csak, illetve nem elsősorban telefon, te meg úgy állítod be, mintha annak is az lenne az elsődleges feladata.

Nem. Sőt, ha megfigyelted, általában az okostelefon szót használom rá, nem a telefon vagy mobiltelefon szót. Valószínűleg szándékosan félreértesz, hogy még tovább kötekedhess, és a földbe döngölhesd a neked nem tetsző véleményeket.

Megnéztem a telefonomat: a használati idejének kevesebb, mint 10%-ában  használtam telefonálásra.

Gratulálok! 90%-ban okostelefon- vagy internetfüggő vagy.

Én meg azt mondom, hogy nézz körül, és fogadd el, hogy az igényszintedet baromira túlhaladta a világ, és a múltból ittragadt technológiákhoz való ragaszkodásoddal egyrészt magadat szivatos és zárod ki nagyon sok hasznos dologból

Ezt a sok hasznos dolgot megoldom másképp, okostelefon nélkül. Vagy nekem is szelfizgetnem kéne, meg TikTok videókat néznem?

másrészt meg jelentős zsámban leszenk azok, akik egyszerűen idiótának fognak tartani.

Nincsenek jelentős számban. Szerencsére nem hozzád hasonló kötekedőgépekkel és seggfejekkel vagyok körülvéve, bár tegyük hozzá, néha összefutok egy-kettővel. Annyira azonban nem vagyok konformista birka, hogy csak azért, hogy egyesek ne tartsanak idiótának, majd nekik tetsző mobiltelefont veszek.

Nem függő,egyszerűen kell a munkámhoz, hogy bármikor elérjek bizonyos dolgokat: levelezés, zoom, viber, slack, vpn-en tudjak dolgozni, ha épp arról van szó - na ezeket mind-mind képes megoldani az Androidos eszköz, ami a zsebemben van - és még telefonálni is lehet vele :-)

Csodás. Google által szponzorált reklámfilmbe mikor jelentkezel főszereplőnek? Iróniát félretéve, továbbra is elfogadom, hogy neked ezek az igényeid. Azonban az átlag okostelefonbirkának fogalma nincs arról, hogy mi az a Slack, meg a VPN. Neki egy megfelelő alkalmazásokkal ellátott 3G-képes (akár érintőképernyős, akár nem) félokos mobiltelefon elég lenne, de inkább státusszimbólumnak megveszi az iPhone-t, vagy ha nincs háromszázezre, akkor Androidot. Vibert is csak azért használ, hogy telefonáljon, meg cseteljen rajta. Ami mindkettő 2G hálózaton, GPRS-en is megvalósítható funkcionalitás, a szövegátvitel (SMS-ben vagy GPRS-en valami más protokollal), meg a hangátvitel (GSM).

de másolgasson kódot sms-ből akinek hét anyukája van...

Nekem csak egy van és szívesen másolgatok, mert nem vagyok a magadfajtához hasonló, huszonegyedik századi babzsák-kényelembirka.

mást értünk fényképezésen meg zenehallgatáson, az egyszer biztos...

Igen, neked kell a 10+ megapixel, meg a Spotify logó, hogy úgy érezd, nagyságrendekkel jobb a kép, meg jobban szól a hang. Miközben egy 10+ megapixeles képen nincs nagyságrendekkel több észlelhető képi információ, mint egy 3,15 megapixelesen, a Spotify meg pont ugyanúgy szól, mint az én FLAC-ből tömörített, minimum 256 kbit/s VBR MP3-maim, amikkel teleraktam a 16 GB-os bővítőkártyát.

Szóval sikerült mellélőnöd, és enynivel elintézed. Oké. megszoktuk, hogy a mellényúlásaidat ilyen egyszerűen elintézed.

Ez esetben tévedtem. Nem arról van szó, hogy ne ismerném el. Arról van szó, hogy nem ez a lényeg. Hanem, hogy fogalmatlanul okoskodsz és alapdolgokkal nem vagy tisztában és még az elitista pofád is nagy hozzá.

Szóval akkor hogy is lesz a 3G-vel...? Ráadásul 2022-ben lejárnak a 3G-re használt frekvenciák használatára vonatkozó jogok, úgyhogy kifejezetten célszerű ezzel összekapcsolni a 3G kivezetését.

Nem lesz másképp, mint eddig gondoltam, akkor sem ha FUD-olsz tovább. 3 évig még biztosan marad. Utána 2G-n fogok telefonálni, szemrebbenés nélkül.

Csak hogy értsem, egy olyan eszköz birtoklása közben szólod le azokat akik régi androidos telefont használnak, ami eszközöd a három szolgáltatóból kettőnél már telefonálásra sem lesz alkalmas 2023-ban? 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Telefonálásra alkalmas lesz, mert a 2G még marad, de a 3G, azaz a mobilnet és az összes olyan funkció,ami azt igényli, megy a kukába. Ilyen erővel egy nagypapi telefont is vehetett volna anno, bár az a Nokia, amije van, az már a megjelenésekor is a khm. belépő szint aljára volt pozícionálva.

Nem, nem érted. Ami szomorú, hogy nem azért, mert hülye vagy, hanem azért, mert szándékosan nem akarod.

Én 2011-ben vettem egy 3G mobiltelefont, ami akkor alkalmas volt telefonálásra, fényképezésre, zenehallgatásra, kisfelbontású videók készítésére és most is az. 2023-ban is az lesz, kivéve ha addig meghibásodik vagy tönkremegy.

2011-ben vettél egy már akkor is ratyi, belépő szintű telefonnak nevezett valamit, ami az akkori "must have" tudással még épp, hogy rendelkezett, és ebből a 3G és kapcsolódó funkciói mennek a levesbe a 3G kivezetésével. A "fotózás" meg a "videófelvétel" funkciója meg... Szóval nagyjából a vicc kategória lett azóta, a zenehallhatásra "alkalmas" meg kimerül egy alapszintű mp3 lejátszásban. A tudása, képességei felett nagyon elszállt már az idő, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy a 2011-ben elsődleges "telefonálni lehet vele" funkcióján kívül érdemben semmi sem használható. Arányaiban a tudásának kisebb háynada működik, illetve fog működni a 3G kivezetésével, mint a topicnak témát adó régi Android-os készülékeknél a certek lejáratával kieső funkciók/tudás.

Én azt állítottam, hogy a telefonom 9 év után is ugyanazt tudja, mint amikor megvettem. Ez pedig igaz 2020-ban és igaz lesz egészen 2022-ig. Utána igaz lesz még pár évig a Vodafone hálózatán.

Mivel képtelen voltál megcáfolni ezt az állításomat, ezért beindítottad a szokásos leminősítő gépezetet, a ratyizást, a vicckategóriázást, a nagypapizást.

Lehet, hogy te nem sajnálsztöbb százezer forintot új okostelefonokra (főleg a 2011 óta eltelt időszakot tekintve). Én igen. Pláne az ilyen topicok láttán. Sajnálom, hogy képtelen vagy elfogadni és tiszteletben tartani mások igényeit és preferenciáit.

Az, hogy 9 év után is azt tudja, az igaz, de az a tudás most, 2020-ban tényleg a vicc kategória, ha összehasonlítom bármelyik(!) Android-os okostelefonnal. Igen, a lejárt cert miatt problémákba futó készülékekhez képest is vicc. Ja, és az android-os telefonok a lejárt cert mellett is nagyobb tudással és funkcionalitással bírnak, mint a te egekig magasztalt, anno tényleg a belépőszint aljára pozícionált nokiád.

"Lehet, hogy te nem sajnálsztöbb százezer forintot új okostelefonokra (főleg a 2011 óta eltelt időszakot tekintve). Én igen."

Én is sajnálok ennyit rá, de mint írtam, nem csak telefon, hanem digitális asszisztens, illetve munkaeszköz is (vpn megy, terminálemulátor+ssh megy, zoom, viber,slaczk, estébé megy...), úgyhogy ilyen alapon a 60-70E Ft-os árkategóriáig, ha úgy hozza az élet, teljesen nyugodtan elmegyek néhány évente. Ugyanis azt vallom, hogy nem vagyok olyan gazdag, hogy sz@rt vegyek, illetve használjak.

Neked elég, ha telefonálni lehet, másnak meg nem. Ennyi.

Ja, és te nyomod, hogy "sz@résfölöslegesmindenúj (kivéve,a mi neked tetszik)", úghogy egyelőre úgy néz ki, hogy te vagy képtelen elfogadni, hogy a világ - mondjuk úgy- más igényszinten mozog, mint te.

Az, hogy 9 év után is azt tudja, az igaz, de az a tudás most, 2020-ban tényleg a vicc kategória, ha összehasonlítom bármelyik(!) Android-os okostelefonnal.

Hát akkor ne hasonlítsuk össze. De akkor a kurblis vezetékes telefont se a mobiltelefonnal.

egyelőre úgy néz ki, hogy te vagy képtelen elfogadni, hogy a világ - mondjuk úgy- más igényszinten mozog, mint te

Egyik dolog, hogy a fősodratú mérnök úr, mint archetípus milyen igényszinten mozog. Én el szoktam fogadni ezt az igényszintet. Azt nem szoktam elfogadni, hogy az okostelefonokat azért kell tömeggyártani, mert Zeller Mérnök Úr szeretne a puszta közepéről SSH-zni és mivel gyűlöli a kisembereket, ezért nem akarja telefonon megérdeklődni a menetrendet, vagy mert a WAP-os menetrendinfót már lekapcsolták, ezért a reklámokkal szanaszét gányolt mostanihoz kell új eszköz, ami meg tudja jeleníteni.

Másik dolog, hogy a többségnek milyen valódi igénye van, és ebből mennyi illuzionális igényt plántáltak a fejükbe a reklámok. A többség kommunikálni szeretne. Ezt az is jól mutatja, hogy a telco és kommunikációs app reklámok is folyamatosan azzal jönnek, hogy modellalkatú, Szabó Péterre szégyent hozó sikerességű férfiak és Cicciolinát zavarba hozó, önelégült, orgazmusközeli fejű nők attól lesznek még boldogabbak, hogy épp a Slacket, a Skypeot vagy a Zoomot használják. Ezek viszont csak újrafeltalált kerekek, amikhez 5 évente új kütyüt kell venni. Ez nem azt jelenti, hogy bárkinek egetrengető szüksége lenne magukra az appokra, vagy akár az azt futtató okostelefonra. A megvalósított funkcionalitásra van szükségük.

A kurblis is alkalmas telefonálásra, meg a Nokia készüléked is.

"Zeller Mérnök Úr szeretne a puszta közepéről SSH-zni és mivel gyűlöli a kisembereket, ezért nem akarja telefonon megérdeklődni a menetrendet"

Nem a puszta közepéről ssh-zni, hanem kommunikálni szeretnék akárhonnan is, és a kommunikáció - lehet, hogy számodra ez kifejezetten meglepő dolog lesz - messze több, mint telefonon beszélgetni. Volt rá precedens, hogy olyan esemény adódott, ami miatt azonnal össze kellett rántani egy megfelelő csapatot, hogy megoldjuk a problémát - miközben épp úton voltam a munkahelyemre. Telefonon maximum ötletelés lehetett volna, zoom-mal láttam a logot, kaptan chat-ben a szöveges infókat, tudtam írásban reagálni, illetve többen tudtunk együtt dolgozni a problémán. És igen, ez manapság igény, hogy ne csak hang, hanem képi és szöveges információval is lehessen online kommunikálni. Neked nem, másnak meg igen.

Menetrend... NEM a menetrend érdekel, hanem arra vagyok kíváncsi, hogy ha A-ból B-be el szeretnék jutni, akkor az aktuális forgalmi helyzetben mikor érkezik az a jármű, amivel el kell indulnom, milyen átszállások vannak, és várhatóan mikorra érek a célomhoz, vagy épp arra, hogy ha B-be kell érnem adott időre, akork mikor és merre célszerű elindulnom, hogy időben odaérjek.
Lehet menetrendet bújni, és papír-ceruza összerakni, hogy hogy lehet két adott hely között tömegközlekedni, de ha van rá jobb, kényelmesebb megoldás, akkor bocs, de inkább másra használom az időmet - pláne akkor, amikor a menetrend döntően nem időpontot, hanem követési időket tartalmaz, és átszállásnál nem mindegy, hogy a következő járat 1-2 perce ment el, vagy 1-2 percen belül jön. Az app ezt pontosan tudja, és tud azzal számolni.

"A megvalósított funkcionalitásra van szükségük." - Ott a pont: funkcionalitás kell, tehát pl. olyan kommunikációs lehetőség,amiben nem csak hallom a többieket, hanem látom is, nem csak szóban, hanem írásban is tudunk közben információt cserélni, sőt akár képernyőt is át tudjuk "lőni" a többieknek. _Neked_ nem kell ilyen funkkcionalitás, másnak meg igen.

Ez egy erős állítás. 
Én azt állítom, hogy wifi kamerától kezdve, gsm-wifi access ponton át bármire is jó lehet még akkor is, ha a hardware tényleg elavultá válna a évenkénti bloatabbá váló elterjedt appokhoz. 
 Tehát nem értek egyet.

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Én meg azt állítom, hogy 100-ból 1 okostelefonfelhasználó fog egyáltalán csak elgondolkodni azon, hogy a felsoroltak közül bármelyiket megvalósítsa. Szóval a hasznosságban egyetérthetünk, azonban 100-ból 99 okostelefon a szemétben vagy a fiókban (tehát hosszútávon a szemétben) végzi a funkcionalitás-vesztés után.

Azért nem értem, mert lövésem sincs a mindenféle számozott G-k ki/bevezetéséről, és konkrétan rácsodálkoztam, hogy egy telefonálásra való telefon hamarosan elveszíti az egyetlen funkcióját? De szerencsére megírták, hogy nem, nem ez a helyzet. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

A 2G előtt a frekvenciahasználati jogok lejárta miatt is 2022 lehet a 3G kivezetésének az éve. Hogy a 2G-t, mint alapszolgáltatást meddig lesz kötelező nyújtani a mobilszolgáltatóknak, az jó kérdés, de ahogy az NMT is ki lett kukázva, úgy a 2G sem lesz örökéltű.

Nekem az a tippem, hogy előbb a 2G hang/sms szolgáltatás lesz kivezetve (IoT eszközök, GSM-only adatnyűjtők és hasonló dolgok maradnak), és azoknak a "kihalásával" a teljes 2G megy a múzeumba. És igen, akkor azok az eszközök, amik csak 2G/3G képesek, azok is mehetnek a recycle bin-be. Ha tippelni kéne, akkor a következő évtized második felében mindenképp szóba fog kerülni ez is.

Az UK-ban pl már van pár hálózat ami nem ad 2g-t de még gsm-et se, ezért a tartaléknak tartott gsm only samu telefonok kb a kukában kötöttek ki, mert semmire se jó, senkinek se kell, még kamera meg rezgőmotor sincs benne, max az időt mutatni lenne jó, de arra meg nagy és még a hálózati időt se tudja mutatni így még pontatlan is, a boltban meg még annyit se adtak volna értük (2db), hogy a jól ismert casio f91w kvarcórát megvegyem belőle, remélem hajbazer szolgáltatója lesz az első amelyik dobni fogja és akkor olvashatom a halálhörgését....

Egyelőre a 2G "végétől" nem kell tartania - az más kérdés, hogy 2022-ben nagy az esély a teljes 3G kikapcsolásra, illetve arra is, hogy a 2G-n zajló forgalmakat éttekintve a jogi lehetőségét megoldják a 2G-s hangátvitel, illetve későbbiekben a teljes 2G kivezetésének.

Egyébként mi a helyzet azokkal az eszközökkel, amik nem telefonok de mobilnetet használnak? Pl. BKK Futár különböző eszközei. Kétlem, hogy azoknak saját hálózatuk lenne, praktikusabb leszerződni valamelyik mobilszolgáltatóval, viszont akkor ezeket is érinti a 3G kivezetése.

Az ilyen céges "flották" más korábban is privát apn-en lógtak, ez az egyik. A másik, hogy a kikapcsolás nem úgy fog történni, hogy bejelentik, hogy 30/60/90 nap múlva off, és mindenki mehet, ahova akar - a 3G/4G átállást ilyen nagy fogyasztók esetén a szolgáltató mindenképp segíteni fogja - egyéni üf.-ek esetén meg lesz mondjuk 6-12 hónap arra, hogy a 3G-s eszközöktől "fájó búcsút" vegyenek/lecseréljék 4G/5G képes megoldásra.

Ahogy az analóg földfelszíni TV-adást sem egyik napról a másikra kapcoslták le, így a 3G kivezetése sem lesz gyors és azonnali.

Nem is pattogzik szét a burkolat 2 év utánn.

Az újrahasznosítás pedig akkor érne valamit, ha nem 6000 km-ről kéne idepöfögtetni az új készüléket. Így csak szemkiszúrás, mert újrahasznosítottból készíteni most épp trendi.

Bárhogy erőlködsz, továbbra is igaz az, hogy az a legkörnyezetbarátabb eszköz, amit minél kevesebbszer kell újra legyártani.

Akkor mégegyszer. A Nokia készüléked ugyanolyan messziről jött, mint a Cedar - annyi különbséggel, hogy ez utóbbiban bőségesen használtak újrahasznosított műanyagot, illetve a készülék visszagyűjtését is megszervezte a gyártó. A Nokiádban mennyi újrahasznosított műanyag van? Nos? Vagy 2011-ben még nem voltál ennyire környezettudatos, csak a nokiakék cimkét nézted?

Ja, van Cedar a közelemben - nem pattogzik szét a burkolata, semmi baja sincs. További ellenérv az újrahasznosított műanyagok ellen?

Ennek nem néztem utána, de te még megteheted. Az akkumulátort Kínában gyártották, ennyit tudok.

Ne haragudj, de kissé nevetséges összehasonlítanod egy 9 évig használt, itthon gyártott mobiltelefon ökológiai lábnyomát a 3-4 évente megvett és 6000 km-ről idepöfögtetett, jóval nagyobb integráltsági fokú, több és több féle alkatrészt, 5x akkora akkumulátort tartalmazó újrafeltalált kerekekkel. Ha mégis megteszed, akkor a 2011 óta elsőként lecserélt telefonodnál elbuktad a dolgot.

A nokiádat egy vele nagyjából egy korú Sony Ericsson Cedar készülékkel haosnlítottam össze, bocs...

Az idepöfögtetésről még annyit, hogy a konténerszállító hajók odafelé sem mennek üresen, úgyhogy te en bloc a világkereskedelmet akarod megreformálni a teljesen lokális gazdaságra való áttéréssel, ami azért elég komoly gazdaságföldrajzi hiányosságokra enged következtetni...

Egyre furább, hogy már zsinórban többedszerre értek veled egyet, hajbi. Pedig kivételes szokott lenni. Pont én vagyok a híve annak, hogy az elavult hardvert cseréljük le, a régi szoftvert frissítsük, de jelen esetben nem erről van szó. A szóban forgó eszközök még mindig nem elavultak, frissíteni a gyártó hibájából nem lehet. Ez szín tiszta gátlástalanság, a tervezett elavulás egyik leplezetlen formája, hogy nem frissítjük, hogy használhatatlanná váljon. És bár lehet hekkelni, de a legtöbb laikus felhasználó ezt nem tudja, nem ismeri rá a workaroundot, nem keres utána, hanem inkább kidobja. Ez így tényleg szemétség, és pazarlás a köbön, nincs rá mentés, tényleg csak profitmulti húzás, hogy az új termékeket megvetesse a fogyasztóval.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Megnéztem, azt hittem 5-10%-ról beszélünk. De kiderült, hogy 35%. De mivel ez "csak" Android mobil, a teljes internetes forgalom alapján (a reklámok alapján a nagymama és a kisunoka is laptopon nézi a dolgokat) ez nagyon kis %-ra jön ki, azaz nem sok "nézőt" vesztek, ha a 7-es android alatt nem fog menni. Amiből pedig közvetlen pénzem van, ott úgy is le van írva a speciben, hogy új Android kell.

Összességében ezzel nem vesztek annyi nézelődőt, mint amennyit a reszponzív/mobil nézet hiánya miatt vesztenék. (De nyilván lokálisan nézem az én ügyfeleimet)

a 35% a mobilos piaci részesedés. ezen mobilok viszont valószínűsíthetően ennél is kisebb hányada van internetezésre is használva, hiszen aki nem engedheti meg magának az újabb mobilt, az vélhetően mobilinternetet is kisebb eséllyel használ az anyagi okú korreláció okán. ezt amúgy írják is később: "The remaining 33.8% of Android devices will eventually start getting certificate errors when users visit sites that have a Let’s Encrypt certificate. In our communications with large integrators, we have found that this represents around 1-5% of traffic to their sites."

tehát 1-5%-ról beszélnek ők, ami még tovább fog csökkenni '21 szeptemberére. ezek még mindig persze százmilliók, ha azt veszem, hogy 5mrd fő netezik jelenleg a Földön, abból kb. harmada Androidon (1,7mrd fő), annak 15-20%-a pedig nagyon régi Androidon. ez még mindig 200-300m fő.

Szerkesztve: 2020. 11. 13., p – 00:56

Planned obsolescence

A Google már megint idő előtt a Graveyard-ra küld egy terméket... szokása szerint...

"Nembaj paraszt. Leszarunk, csak fizess..."

Egyetértek a Google ellen indított antitröszt perrel! Szanaszét kell robbantani ezt a maffia módszerekkel működő monopóliumot!

Mekkorára nőtt? Mihez képest ekkorára? Ha a mi két fős vállalkozásunk 6 fősre duzzad, akkor majd darabolni kell mert 300%-ot nőtt? Vagy az csak 20 főnél jön majd, mert akkor lesz 1000% az eredeti állapothoz képest? Vagy bevételt figyelünk? Vagy irodák számát?

Az Apple jelenleg a legnagyobb értékű tech cég, igen szerteágazó tevékenységgel és nagyon nagy befolyással az IT ipar több területére, piacára. Akkor ilyen gondolatmenet alapján azt is kezdjék darabolni telefongyártó/számítógépgyártó/tartalomszolgáltató/fejlesztő/stb. részekre?

Na és akkor mi lesz, ha feldarabolják? Ugyan az lesz a tulajdonosa a daraboknak, mint most az egésznek, nem vehetik el tőlük. Azt pedig megint csak nem lehet jogilag megoldani (Kínán innen), hogy megtiltsák a daraboknak az együttműködést (bármilyen szoros együttműködést)...

Ez az egész nekem ilyen szánalmas "dögöljön meg a szomszéd lova is" hozzáállás. Na persze, nyilván gúgli bérenc vagyok. Hogyne.

De ez az egész vesszenagúgli hogy jön most ide egy kutya közönséges root cert lejárásához, ami "hétköznapi" dolog (még ha ritkán van is)? Na persze ez a kérdés csak akkor áll, ha nem csak a flame és Google ekézés volt a hsz célja.

Ha hagyunk cégeket akkorára nőni, hogy nagyobbak lesznek mint egyes országok, akkor cégek fognak uralkodni a világon. Bizonyos méret felett egyszerűen már nem lehet versenyezni egy vállalattal a kapcsolt termékek/szolgáltatások miatt és bármekkora árat szabhatnak.

Képzeld USA hol lenne és mennyibe kerülnének a távközlési szolgáltatások / olaj, ha nem darabolják fel az AT&T-t és a Standard Oil-t!
https://en.wikipedia.org/wiki/Breakup_of_the_Bell_System
https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Oil

Én nem a méret korlátlan növekedésének gátlásának szükségességét vontam kétségbe, hanem egyszerűen csak unom, hogy mindig a Google a célpont. Valódi érvék nélkül, amik alapján kijelenthetnénk, hogy ezek az érvek az összes többi ekkora méretű/hatalmú cégnél nincsenek jelen, csak a Google esetében.

Nem védeni akarom ezt a céget (sem, meg a többit sem, meg támadni sem bármelyiket), de ugyan ilyen szinten nem egy, nem két másik cég van még, de azok valahogy sohasem jönnek elő. Hanem csak a Google. És jóformán csak olyanok billenyűzetéből, akik Apple hívők (rendszerint a hülyeség határán is túlmenő érvelésekkel), és feladatuknak érzik a "konkureciát" ekézni ott, ahol csak lehet...

Szóval, érveket! És indokokat, hogy az a többire miért nem áll!

A google az, aki mind közül messze a legtöbb helyről jövő infóhoz fér hozzá. Ott van a keresődben (nagyrészt a browseredben is), ott van a telefonodban, ott van az adataidban, ott van az emailjeidben, ott van lb minden weboldalban, amit megnézel. Úgy, hogy ennek egy igen nagy részéhez nem direkt választod a guglit

A többiek messze nem tudnak ilyen fedést, pláne nem a direkt ügyfélkörükön kívül.

Fennec F-Droidot használok egy Android 5-ös tableten.
(Tegnap jött rá gyártói frissítés) Eddig nem találkoztam problémával.

nekem csak úgy engedett saját CA certet feltenni az android 10, ha állítok be screen unlock kódot. mondom mi a fene? mi köze a kettőnek egymáshoz?!

Az a köze hozzá, hogy az egységsugarú, színes buborékokban élő, babzsákon ücsörgő, magukat biztonsági szakértőnek képzelő Google termékgazdák fejében megfogalmazódik a tökéletes kiberbűncselekmény gondolata.

1. Hackerék megtalálják Tapicskoló Tamás telefonját valahol ott felejtve és felrakják rá a saját CA certjüket.

2. Hackerék visszarakják a helyére a telefont, hadd találja meg Tamás és tapicskoljon tovább.

3. Hackerék átveszik az uralmat Tapicskoló Tamás WiFi hálózata fölött és eltérítik a 443-as porton kimenő forgalmat.

4. Hackerék saját certet fabrikálnak, majd aláírják a CA-val, amiben Tapicskoló Tamás tapicskoldája már megbízik. Így minden szolgáltatás, minden weboldal, amit Tamás tapicskol, hackeréken keresztül fog menni és Tapicskoló Tamás ebből semmit nem vesz majd észre.

Csúnya gonosz hackerék!

Az szerintem nagyon jó lenne, ha ilyen hozzászólás előtt először picit értenél a tanúsítványokhoz és a felhasználásukhoz, meg elolvasnál esetleg egy ilyen tudású telefon használati utasítást (tudom, neked nem kell, de ha már hozzá akarsz szólni a használatához, akkor jó lenne némi előismeret), és akkor talán nem írnál le ekkora nagy butaságot.

A telefonok saját tanúsítvány telepítését azért kötik biztonsági feloldáshoz, mert jellemzően ezt a funkciót nem új, publikus CA cert-ek, hanem saját (kliens, felhasználó) tanúsítvány telepítésére tették bele, aminek van privát kulcs része, ami a tanúsítványos biztonság egyik alapja, és nem lenne jó, ha az oda feltett privát kulcsot bárki könnyen le tudná másolni a telefon megszerzése után, mert még egy nyavajás PIN kód sincs bekapcsolva.

Az csak járulákos veszteség, hogy egy kulcsnak csak a publikus felét nem tudod feloldási védelem nélkül feltelepíteni. De ez sem igaz így ebben a formában, mert CA-t is általában csak a cégeset teszed fel (hogy a telefon bízzon a céged rendszereiben), és általában ahol ilyen van használatban, ott kapod a fent említett egyéni tanúsítványt is publikus/privát kulccsal, ergo nem is igazán életszerű a CA publikus kulcs telepítés önmagában.

Ahhoz pedig már túl milliárdos volt a Google, hogy lehetővé tegyek, hogy csak az érzékeny adatok előhívásakor kelljen PIN-kódozni. Cserébe szopassuk a felhasználót, ha bekapcsolja, akkor minden egyes műveletnél először fel kell oldalni, ráadásul még hívás közben is, ha épp szükség van valamire. Ezzel még segítsük is elő, hogy a nagy számok törvénye alapján minél nagyobb eséllyel nézhesse le valaki a feloldókódunkat, hiszen mindahányszor tapicskoltunk, feloldottuk.

Bármennyire is erőlködsz az elhiteltelenítésemen, az okostelefonok bizonyos mechanizmusai nem az én idealizmusaimnak, hanem a józan észnek mondanak ellent.

screen unlock kodot irt, nem pin kódot.
 Ha egy minimálisan képbe lennél, akkor tudnád, hogy az lehet szám, jelkód, vagy akár biometrikus azonosítás is.
Öszintén szólva, ha nálad nincs semmi egyedi lock a telefonodon, akkor az eléggé gáz. Ha más nem, azért, mert illetéktelen kezekbe kerülve, hozzáférnek a benne tárolt telefonszámokhoz. Amik magukban kimerítik az érzékeny adat fogalmát. 

Amennyiben persze a telefonkönyv hozzáférhetősége külön lockolható a készülékedben, nem szóltam :)

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Nekem nem kell itt senkit elhiteltelenítenem, ezt általában az emberek maguknak intézik - megjegyzem igen ügyesen, hatékonyan.

Ha csak butatelefonod van, honnan tudod, mikor kell feloldani egy okostelefont és hogyan? Ha meg tudod, hogy mikor és hogyan kell feloldani, miért nem tudod, hogy a tanúsítvány tároló miért védett?

Egyébként én ujjlenyomattal oldom fel a sajátom, és bárki láthatja bármennyiszer, hogyan csinálom és mit nyomok, nem fogja tudni feloldani a készüléket. Lám, a Google a milliárdjait felhasználva csak kitalált valamit, hogy az egyszeri átlag felhasználónak se legyen olyan könnyű ellopni az adatait...

Ráadásul a biztonsági zárolással nem csak a tanúsítvány tárolót védem meg (amibe nekem speciel nincs semmi, nem emiatt van biztonsági zár a telefonomon), hanem mondjuk ha ellopják, akkor az én költségemre telefonálni, SMS-ezni sem tudnak róla, meg semmi személyes adatomat nem tudják lemásolni illetéktelenek.

Azt hiszem érdemes lenne kisebb arccal előadni magadat.

A publikus cert az publikus, nem nagyon kell semmitől védeni. A privát kulcsa egy certnek meg egy másik dolog, jól megkülönböztethető a certificatetől, szóval nyugodtan lehetne ahhoz kérni lock screent. Arról nem beszélve, hogy teljesen valid esetek vannak, amikor az ember akar telepíteni trusted CAt, és nem akar kliens certet kulcsostól. A szempontodból legjobb eset az, hogy a google mérnökei segghülyék és nem tudják a kettőt megkülönböztetni, vagy pongyolák, és elnagyolták. Ettől ez még mindig baromság lesz.

Én azért hajlanék a gyanúperre, hogy nem ez lesz az oka. Hanem pl az, hogy ne tudjon valaki a tudtod nélkül feltenni egy új trusted CAt, hogy aztán át tudjon verni. Persze ehhez érteni kellene a tanúsítványokhoz meg a felhasználásukhoz :) Mondjuk ez is egy elég fos módszer, de hát ez van :)

Köszi, hogy szóltál, igyekszem a jövőben!

Bár érdekes, hogy itt azért elég sok megmondóember gyűlt össze, de pont nálam tűnt fel, mekkora arccal adok elő.

Csak a vélemény-megosztás kedvéért: nekem nem életszerű, hogy azért nyúlják le a telefonom, hogy fizikailag hozzáférve feltegyenek rá egy CA-t, amivel aztán átvernek. A fizikai védelem (számomra) inkább a már a készüléken lévő adatok/információk védelmét szolgálja.

Persze lehet, hogy van, aki azért zárja be a kocsiját, hogy bele ne tegyenek valamit, én azért zárom, hogy ami benne van, azt ki ne vegye senki.

> Köszi, hogy szóltál, igyekszem a jövőben!

> Bár érdekes, hogy itt azért elég sok megmondóember gyűlt össze, de pont nálam tűnt fel, mekkora arccal adok elő.

Te toltál direktben lekicsinylést most éppen. De nyugi, másokba is bele szoktam kötni, ne érezd magad kiválasztottnak.

> Csak a vélemény-megosztás kedvéért: nekem nem életszerű, hogy azért nyúlják le a telefonom, hogy fizikailag hozzáférve feltegyenek rá egy CA-t, amivel aztán átvernek. A fizikai védelem (számomra) inkább a már a készüléken lévő adatok/információk védelmét szolgálja.

A kulcsszó neked. Egy akármilyen kétlépcsős támadás igen jó első lépcsője, hogy elhelyeznek egy saját root certet, hogy aztán a második lépcsőnél ne vedd észre, hogy nem ott vagy, ahol lenned kellene, és hozzáférjenek valamihez, ami pl nincs a telefonodban, de bele pötyögni bele szoktad.

> Persze lehet, hogy van, aki azért zárja be a kocsiját, hogy bele ne tegyenek valamit, én azért zárom, hogy ami benne van, azt ki ne vegye senki.

Köszönjük jelentkezését az év leghülyébb autós hasonlata versenyre :)

Arról tudsz valamit mondani, ha már ennyire érted, hogy működnek a certek meg a security, hogy ha a privát kulcs a védendő, akkor miért nem ahhoz kell a screenlock?

> Köszönjük jelentkezését az év leghülyébb autós hasonlata versenyre :)

Nem ezért írtam, de ha már, akkor remélem nyerek! :-D

> Arról tudsz valamit mondani, ha már ennyire érted, hogy működnek a certek meg a security, hogy ha a privát kulcs a védendő, akkor miért nem ahhoz kell a screenlock?

Sajnos nem értem ennyire. Sőt, rávilágítottál, hogy még annyira sem, amennyire hittem, hogy értem.
Plusz nem vagyok szoftverfejlesztő, és a Google releváns csapatába más módon sem voltam benne, mikor az a döntés született, hogy a teljes tanúsítvány tárolót védeni kell, nem csak a privát kulcsokat.
Így nem tudom megmondani.

Viszont most már érdekelne, hogy csak a Google-nél ilyen korlátoltak, hogy erre nem jöttek rá? Tehát az iOS és a (néhai) Windows Phone (variánsok) hogyan kezelik ugyanezt?

Viszont most már érdekelne, hogy csak a Google-nél ilyen korlátoltak, hogy erre nem jöttek rá? Tehát az iOS és a (néhai) Windows Phone (variánsok) hogyan kezelik ugyanezt?

A WP emlékeim szerint nem követelte meg emiatt, de lehet hogy rosszul emlékszem, ios passz.

Ha tippelnem kéne, ők is ezt csinálják. Szerintem gyökerek :)

Szerintem ennek ugyanúgy kellene működnie, mint a termékgaranciának, vagyis a vásárlást követő x évig a gyártó/forgalmazó ne csak a hardver, hanem a szoftver váratlan, nem a használatból adódó hibáiért is vállaljon felelősséget. A biztonsági hibák, illetve az elsődleges funkcionalitás (pl. egy telefonnál az ami 3rd party szoftver nélkül megy) működését megakadályozó problémák szerintem ide tartoznak. Ezekre én úgy tekintek mint tervezési hibákra, amikről (jó esetben) az eladáskor egyik fél sem tud, de amikor hibát okoznak akkor érvényesíthető rájuk a garancia. Ugyanúgy, ahogy a termék árába beépül a hardver garancia költsége, ugyanígy beépíthető lenne a szoftveré is. Bizonyos szempontból még egyszerűbb is a helyzet, mert ha a hardver tervezési hibája miatt tömegesen hibásodik meg a termék garanciaidőn belül, azt sokkal drágább javítani vagy cserélni, mint egy szoftverjavítást kitolni firmware upgrade formájában.

10 év garancia hardverre és szoftverre egyaránt. Ha beépítik az árba, az pedig azért nem baj, mert egyrészt, eddig is megvették horroráron a csúcstelefonokat, másrészt a max. 1 évig működő olcsó, silány szemeteket végre kiszorítaná a piacról. Harmadrészt, véget érne a "minden évben új telefont" módi, ideje és értelme is lenne a valódi innovációnak a fejlesztésnek hazudott ráncfelvarrások és cicomázások helyett.

Tehát szerinted tökéletes megoldás az lenne, ha minimum(!) dupla (de minthogy a support, mint humán erőforrás drágább, jóval drágább, mint maga a fizikai termék, így inkább háromszoros) áron adnák a telefonokat, és fejlesztés helyett mindenki a 4-6-8-10 éves eszközök supportjával foglalkozna. A jelenlegi aktuális+2 főverzió helyett kéne aktuális+10 főverziót támogatni Androidból (ha éves ciklusban jön ki a friss), vagy azt mondod, hogy hardvert se fejlesszenek, csak minimum 2-3 évente jöjjön ki újab SoC? Azaz ha valaki mondjuk 5 év múlva akar egy kedvező árú telefont venni, akkor az a mai középkategória tetejét vehesse meg, no 5G, no WiFi6, és persze crypto-ban is csak az legyen, ami ma van... Ééértem. Tehát minden IT-s fejlesztés lassuljon be, mert Hajbinak ez a fixa ideája, hogy ami neki megfelel, az mindenkinek is. Nem, nem felel meg mindenkinek, van, aki nem csak telefonálni meg sms-ezni meg néha bélyegkép méretű videókat meg hasonlóan "minimalista" minőségű fotókat szeretne csinálni, hanem ténylegesen digitális asszisztensként és 100+ további feladatra is használni akarja a mobilját. Ami egyébként, csak úgy mellékesen, sokadik funkciójaként még telefonálásra is alkalmas.
 

Az orbitális csúsztatást ismét ott követed el, hogy azt gondolod, hogy fejlesztés helyett kéne az eszközöket tovább támogatni. Nem. Pláne, hogy általában az eszközöket fejlesztő részlegek nem azonosak az eszközöket támogató részlegekkel. Egy kis cégen belül is minimum két külön ember csinálja. Azt pedig ne próbáld nekem beadni, hogy egy olyan gigacég, mint a Samsung, nem engedhetne meg magának akár 2x vagy akár 10x annyi maintainert, mint most. Megengedhetne, konkrétan aprópénzből. Csak mivel nem kötelezi őket erre törvény, így hülyék lesznek az extraprofitot erre költeni.

A jelenlegi aktuális+2 főverzió helyett kéne aktuális+10 főverziót támogatni Androidból

Vagy nem kéne eszement, előre a semmibe módon kiadogatni a főverziókat. Több idő maradna körültekintő fejlesztésre és tesztelésre.

Azaz ha valaki mondjuk 5 év múlva akar egy kedvező árú telefont venni, akkor az a mai középkategória tetejét vehesse meg, no 5G, no WiFi6, és persze crypto-ban is csak az legyen, ami ma van...

Semmi szükség nincsen sem az 5G-re, sem a WiFi6-ra, az ég világon. Jelen esetben nem azért, mert Hajbinak nincs rá szüksége, hanem azért, mert a piacnak nincs. Nem véletlen, hogy csak marketing-erőszakkal tudják lenyomni a torkokon az 5G-t, de leginkább még azzal sem. Semmiféle extrát nem ad egy okostelefon esetén egy 4G-hez képest az 5G, de a jól összerakott 802.11ac-hoz képest sem a WiFi6. Már azonkívül, hogy lehet rá verni, hogy új™ technológia.

Tehát minden IT-s fejlesztés lassuljon be, mert Hajbinak ez a fixa ideája, hogy ami neki megfelel, az mindenkinek is.

Egyfelől, igen lassuljon be. Nem Hajbi miatt, hanem a fenntarthatóság és az időtállóság miatt. Másfelől, a belassulás nem azt jelenti, hogy a fejlesztés (tehát az R&D) megszűnik létezni, hanem azt, hogy nem félkész technológiákat és implementációkat teszteltetnek le a fogyasztókkal, azokat terméknek hazudva úgy, hogy még profitot is várnak cserébe. Hanem sokkal inkább kész, több ideig fejlesztett és tesztelt technológiákat. Ez lehetőséget ad a valódi innovációra, a jelenlegi ráncfelvarrások és cicomázások (+1 megapixel, +1 mag, +1 GB RAM) helyett akár a hardverek, akár a szoftverek hatékonysága terén.

Nem, nem felel meg mindenkinek, van, aki nem csak telefonálni meg sms-ezni meg néha bélyegkép méretű videókat meg hasonlóan "minimalista" minőségű fotókat szeretne csinálni,

Okostelefonok hardver- és szoftvertámogatásáról beszéltünk, nem hagyományos mobilokról, de semmi baj, összekeversz mindent mindennel megint, csakhogy még orbitálisabbat csúsztathass.

"fejlesztés helyett kéne az eszközöket tovább támogatni. Nem. Pláne, hogy általában az eszközöket fejlesztő részlegek nem azonosak az eszközöket támogató részlegekkel." - Pedig a döntés ott van, hogy melyikre költsön a cég: fejlesztésre, vagy támogatásra. Te elvárnád, hogy a támogatás időtartamát a jelenleji többszörösére növeljék - ami, lehet, hogy téged baromira meglep, de vagy több támogatóval lehet megoldani, vagy ugyanannyival, de akkor új verziók, új hardverek kihozatala kell, hogy vissza legyen fogva, hiszen egy-két hardver/szoftver verziót még lehet támogatni x fővel, de 2-3-5-ször annyi hardver/sw verziót már nehezen.

"Vagy nem kéne eszement, előre a semmibe módon kiadogatni a főverziókat. Több idő maradna körültekintő fejlesztésre és tesztelésre." - Azért néha javasolt lenne Android release notes-okat meg verziók összehasonlítását tartalmazó doksikat olvasnod, hátha nem írnál ekkora baromságokat...

"Semmi szükség nincsen sem az 5G-re, sem a WiFi6-ra, az ég világon. " - Ex cathedra kijelented, hogy nincs, mert amit utána írtál, hogy miért, az egyszerűen baromság - mondom, nézz utána, miben tér el, miben tud többet az 5G meg a  WiFi6 az elődeinél.

"Okostelefonok hardver- és szoftvertámogatásáról beszéltünk, nem hagyományos mobilokról," - ez utóbbiak a dinoszauruszok a jelenlegi ökoszisztémában, ha tetszik, ha nem - de mi a búbánatot érdekel/zavar téged a megjelenésekor is belépő szintű Nokiáddal az, hogy másoknak az igénye jóval magasabb, és használni szeretnék azt, amit a technika kínál? És nem, nem sokszoros áron (mert amit elvárnál, az sokszoros áron lehetne megvalósítani - pláne ha mellérakjuk a ne pöfögtessék ide 6000km-ről agymenésedet), hanem megfizethetően.

Pedig a döntés ott van, hogy melyikre költsön a cég: fejlesztésre, vagy támogatásra.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma

de 2-3-5-ször annyi hardver/sw verziót már nehezen.

Józan ész közbeszól: Nem kell 5x annyinak léteznie. Ha tovább támogatnak egyes főverziókat, nincs szükség ennyi új főverzióra.

ez utóbbiak a dinoszauruszok a jelenlegi ökoszisztémában, ha tetszik, ha nem

Nem arról van szó, hogy nem tetszik, hanem arról, hogy...

  1. nem jelentenek dinoszauruszokat, ugyanis a dinoszauruszok jelenleg egy kihalt faj. A hagyományos mobiltelefonok továbbra is használatban vannak, 9,2 millió emberre jut nagyjából 6 millió okostelefon, a lakosság 92%-os mobileszköz-ellátottsága mellett. Tehát minimum 30%, avagy hárommillió ember továbbra is butatelefont hagyományos mobiltelefont használ. Valószínűleg nem mernél a puszta közepéről SSH-zgatni, meg vidéki ház villanyóráját fényképezgetni az okostelefonoddal, ha 3 millió dinoszaurusz szaladgálna az országban - csakhogy érezd, mennyire abszurdak a fejlődésmániás túlzásaid.
     
  2. a fejlődésmániás szemellenződ és az egységsugarú, szűklátókörű gondolkodásod miatt csak végletekben vagy képes gondolkodni. A legkorszerűbbnek számító (vagy reklámozott) eszközöket elfogadhatónak tartod, a nála pár évvel régebbieket már elavultnak, a még régebbieket őskövületnek. Miközben a valódi őskövületek (pl. kurblis telefon) már használhatatlanok lennének a mai rendszerben.

Akármennyire is erőlködsz, az a hagyományos mobiltelefon, ami fel tud csatlakozni a GSM/UMTS hálózatra, és tud hívást indítani/fogadni, az nem tekinthető "halott" dolognak és van használati értéke. Végtelenszer több, mint egy kurblis telefonnak.

de mi a búbánatot érdekel/zavar téged a megjelenésekor is belépő szintű Nokiáddal az, hogy másoknak az igénye jóval magasabb

Továbbra is csak a te igényeidről beszélünk, amit már elfogadtam, hogy magasabb. A többség™ nevében pedig nem beszélhetsz, mert a te saját igényeid merőben eltérnek tőle, ahogy az enyémek is. Kisebbség vagy, csak amikor túl szörnyű lenne leírni, hogy a saját kényelmes sznob segged kiszolgálandó van szükség az 5G-re, meg a WiFi6-ra (amit amúgy a 4G és a 802.11ac is kiszolgál jelenleg), akkor inkább előveszed a többség™ kártyát.

Őszintén, tessék: https://nmhh.hu/dokumentum/173422/lakossagi_tavkozles_2016_teljes_vegle… (26. oldal)

Közben utána kerestem még egyszer, a legfrissebb elérhető verzió nem 2016-os, hanem 2018-as.

Ezt itt éred el: https://nmhh.hu/dokumentum/202400/lakossagi_tavkozles_2018_teljes_webre… (21. oldal)

Ebben annyi változott, hogy már 100-ból 95 embernek van mobilkészüléke, amiből 28 hagyományos mobiltelefon, 67 pedig okostelefon. Ha a tendencia csökkenőben is maradt azóta, legalább még mindig 2 millió ember használ hagyományos mobiltelefont. A jelenlegi tendenciát figyelembe véve, a hagyományos mobiltelefonoknak legalább még egy évtizedig (2030-ig) lesz létjogosultságuk az országban. Pláne, hogy a 2G hálózatokat is úgy jósolják, hogy megmaradnak addig.

A fejlesztőmérnökök legalább 8-szor drágábbak, mint a level 1 support. Valamint van annak egy diszkrét bája, hogy azok, aki isszák Gréta szavait amiatt, hogy környezetvédelem meg CO, hogy a sok húsevés miatt túl sokat pukiznak a tehenek, ugyanezeket sose zavarja hogy évente 1.5+ milliárd ember cseréli le az 1-2 éves telefonját egy újra és emiatt a bálnák meg Afrika telefont esznek.

Amúgy a környezetvédelmet én is támogatom, azért van 5 éves telefonom.

Amiket itt felhoztál, annak egy része hardver (5G, SoC) - bár SoC esetén lassan eljutunk oda a mobiloknál is, mint a PC kategóriában, hogy évente talán 5% teljesítmény-növekedés van, ami ugye gyakorlatilag annyit jelent, hogy 12 év, amig a teljesítmény kétszeresére nő, és egy jelenlegi csúcsmodellhez képesti fele teljesítményt szerintem az emberek többsége lazán bevállalna. Igen, a no5G, no Wifi6 az adott esetben meglenne (nagy kaland, roppant sokan ma is elvannak a 2,4-es sávban). A crypto nem feltétlenül hardver, tehát ott nem kéne ott maradnia a fejlesztésnek. Gondolom, nem akarod azt mondani, hogy egy jelenlegi átlag (akár Core2Duo) hardver nem tudja a TLS1.3-at egy mai korszerű crypto algoritmussal, pedig 10 éves rendszerről beszélünk.

Kíváncsi lennék, hogy azok közül a szoftveres megoldások közül mit nem tudna megoldani mondjuk egy 3-4 éves modell. Esetleg nem tudja lejátszani a legújabb kódolású videókat. Szörnyű...

Szóval azért nem kéne annyira elszaladni abba az irányba, hogy létszükséglet lenne a (mondjuk) három évnél régebbi cuccokat kidobni. Van természetesen sok ember, aki szeretne továbblépni, mert bármely okból rá van kattanva a legfrissebbre (megértem, én is időnként ebben a kategóriában vagyok), de egy hosszabb támogatási ciklus mellett még ők is jól járhatnak, mert a készülék jobban eladható a használtpiacon.

Pont ugyanannyit fizetnél okostelefonokért, csak nem 2-3 évre elosztva, hanem 8-10 évre elosztva.

Aki most 3 évente vesz új okostelefont 100 000 Ft-ért, az 9 évente venne 300 000 Ft-ért. Cserébe a készülékek és a rajta futó szoftverek megbízhatóbbak lennének és jóval kevesebb elektronikai hulladékot termelnénk.

Plusz, továbbra is igazak maradnának a piacot mozgató kereslet-kínálat mechanizmusok. Ha túl drágán adják és nincs rá fizetőképes kereslet, akkor a gyártók kénytelenek lesznek kevesebb profittal beérni és olcsóbban adni. Láttunk már ilyet.

Én nem egészen értem, hogy miről beszélsz, ha valamit megveszel 100.000huf-ért, vagy 500.000huf-ért, az nem ugyanannyi. 
 Az, hogy 2-3 év, agy 8-10 évre, az max akkor érdekelne, ha hitelből lenne. 
Még mindig azt mondom, életszerútlen elvárásaid vannak, sajnálom. 

 A gyártok és a profitjaik dologba meg még mindig ne menjünk bele, mert tudom, hogy neked az a vesszőparipád, de engem meg nem zavar, ha valaki gazdag. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Én értem, tehát azt mondod, akinek nincs 3x annyija, az ne vegye meg.  Én ezt végtelenül arrogáns magatartásnak gondolom, de hát te gazdag vagy, mit értheted a pórnépet. Akiket inkább sajnálsz. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Megveszi használtan gazdagékét, vagy gyűjt rá.

Ha gyűjt rá, jobban meg fogja becsülni.

Csak a kínai konzumhulladékok és az áruhitelek világában egyesek már elfelejtették, milyen 3 évig új cipőre spórolni, ami akár 10 évig cipő lesz utána. Elég nagy baj, hogy elfelejtették. Itt az ideje újra megtanulniuk.

De miért adnák el gazdagék, ha még mindig jó?

 Egészen szívmelengető, ahogy a nyomort és a lemondást kívánod az embereknek. Személy szerint ugyanezt kívánom neked, hogy három évig spórolj, hogy tudjál venni egy cipőt. Ami aztán legyen cipő tíz évig. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Egészen szívmelengető, ahogy a nyomort és a lemondást kívánod az embereknek.

Viszont te nyilván a nyomort és a lemondást kívánod az unokáidnak.

A Föld erőforrásai végesek. Amit te ma felhasználsz, azt az utókor fogja nyögni.

5-10 évig telefont használni nem példanélküli. Sokan használnak másodkézből vett, régebbi mobilt. Sajnos csak korlátozottan használhatóak, köszönhetően a gyártóknak, akik basznak támogatni a régebbi készülékeket. 

A támogatásban az Apple egész jól áll (bár nem 10 év), de a fostos Android gyártók siralmasan leszerepelnek. Szerintem nem ördögtől való ötlet, hogy a profit oltárán ne áldozzák fel az unokáink jövőjét. Lehet a készüléket beszámítani/visszavenni, ahogy az Apple csinálja, vagy lehet leszarni az egészet, és olcsó, egyszer használatos készülékekkel leuralni a piacot, a'la Android. Ha csak annyi támogatást adna a ${RANDOM} android gyártó, mint az Apple, szerintem hajbazernek is kevesebb problémája lenne a dologgal.

 Nyilván a föld amiatt fog tönkremenni, hogy az emberek nem 3x annyiért vesznek műszaki cikket. 
Az apple támogatása, mint a batterygate?
És nyilván nem kellene telefosni a világot szeméttel, egyetértek. De ő a jelen és jövő embereinek is azt kívánta, hogy tanuljanak meg három évig spórolni egy cipőre, tehát szép dolog a trigger.
 És nem, nagyon nem oké, ahogy csinálják, de hanyagolni kellene a fanatikus szélsőségeket. 
Azért megjegyzem, a öt, és a tíz év nagyon nagy különbség. Még hajbazer telefonja sincs tíz éves. 
(De imádom az ilyen alig öt évnyi csúsztatásokat.)

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

A 3x annyiért vevés nyilván költői túlzás (talán nem), de a támogatást be kell árazni.

Az Apple támogatása, nem mint battery gate, hanem mint: https://www.apple.com/uk/shop/trade-in

És igen, szélsőségesen mondja, amit mond, de a lényeg az az, hogy csak azért mert megteheted, ne vegyél minden évben új telefont. De ha veszel is, a régi ne a fiók aljában rohadjon. Az még sok-sok évig kiszolgálhat másokat; Apple háza táján. Az Androidos gyártókat még rá kell kényszeríteni, hogy normálisan, és ne csak 1-2 évig supportálják a termékeik. 

A nem szélsőséges hozzáállással teljesen egyetértek. Főleg mert a kiinduló problémába benne van, hogy "nahát, pont azokat a kiadásokat érintik, amiben még van normális beszélgetés felvétel... micsoda véletlen..." Ugy hogy nem túl kedves a véleményem a dologról. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Ha jól sejtem itt a call centerek leépítéséről beszélsz. Teljesen egyetértek.

Hajbazer szélsőségesen szélsőséges hozzáállása ezt a fajta kapitalista berendezkedést figurázza ki.

Nem minden a profit. Ami elég vicces annak fényében, hogy az egyik legjobban támogatott platform az egyik legproftábilisabb cég (Apple) kezében van. 

De ők legalább adnak valamit, igaz nem olcsón, de adnak. Nyilván nem annyira szabad a platform, mint Android alatt, de látjuk hova vezet ez utóbbi szabadság... szabadság a gyártóknak, mert leszarhatják a terméktámogatást. Szabadság/kényszerpálya a felhasználónak, mert megvette jópénzért, aztán 1 év után hakkolhat rá valamit, ami még um. "közösségileg támogatott".

Nem jó ez így.

Nem beszélve a Play Store bloatware és malware szemétdombjairól, ami senkinek nem fontos, hogy rendbetegye, csak a Google néha foganatosít néhány látszatintézkedést. Mindeközben százával-ezrével hemzsegnek az erőforrászabáló, reklámokat feldobáló, mikrofont bekapcsolva tartó, jelszó- és identitástolvaj kémszoftverek, amit eső után köpönyeg módon távolítanak csak el, amikor már legalább egymillió készüléket szétfertőzőtt (áh nem baj, majd vesznek újat).

Érstd már meg, e-nak évente kell cserélni az szifonját, mert attól érzi magát értékes embernek. Amúgy a 12-es modell pont olyan formájú, mint a 4S, és pont a hardcore felhasználók kifejezett kérése miatt. És amúhy sokkal jobban néz ki, mint a laposak.

mellékszálként egyébként a napokban volt egy WTF élményem, amikor egy papírgyáros videót néztem, 2.30 körültől
https://www.youtube.com/watch?v=-ouYL_5roSI
 

A magyar papírgyárba a cellulózt dél-amerikából (rövid rostú, eukaliptusz), kanadából és észak-európából (hosszú rostú, fenyő) hozzák. 

Igen, azt mondják, hogy Kínában többek között azért olcsó a papír, mert helyben van elég fa is. Nem úgy, mint mondjuk nálunk.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Akkor annyit kell eladni, amennyit itthon ki lehet termelni. A maradékot meg megoldani újrahasznosításból.

Azt ne mondja senki, hogy a szemétbe dobott papír újrahasznosításából ne lehetne fedezni az országosan igényelt mennyiséget. Csakhát ehhez kéne kötelező szelektív hulladékgyűjtés, akár büntetésekkel, mint Németországban, illetve néhány olyan megoldatlan probléma, amit már a 90-es években meg kellett volna oldani.

Meg is volt oldva. Iskolai papírgyűjtés - nem tudom ez még van-e manapság is. Visszaváltható pet-palack, betétdíjas üvegek - ki lett vezetve, mert a piac™ szerint az eldobható az igazi; aztán a cégek az újrahasznosítás nyűgjét is outsourcolták a fogyasztóra. Most meg nagy innovációval vissza akarják hozni: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/jonnek-a-betetdijas-visszavalthato-…

Anno a visszaváltós üvegeknél elvileg az újratöltés is játszott - rengeteg, kifejezetten "környezetbarát" vegyszerrel történő tisztítás és hektószám fogyasztott n+1 lépésben történő tiszta vizes öblítés után úgy, hogy ettől függetlenül elég jelentős volt a töltésre alkalmatlan palackok aránya is - amit nem a ládakirakó és a mosó között, hanem már a mosó után szórtak ki a gépsorról az automata ellenőrzések, illetve a szorgos dolgozók.
Ez az új javaslat most szerencsére nem erre, hanem az újrafeldolgozásra irányul, ami jó lenne, nem is kicsit.

elég jelentős volt a töltésre alkalmatlan palackok aránya is

Érdekes, akkoriban nem tolongtak multiék az innovációikkal™, hogy csökkentsék az újrafelhasználásra szánt palackok között a selejtet. Helyette inkább elárasztották műanyagszeméttel az országot (PET-palackok), az utána következő 20 évre. Nagyjából a háborús bűnökkel kéne egy szinten mozognia ennek a húzásuknak, most meg megtapsolják őket.

Volt jópár üveggyárunk, amik ontották az üvegpalackokat, befőttes üvegeket, úgyhogy a selejt/törött ment az üveggyárba, ahol újraolvasztották. Sajnos a PET-palackokkal is az újratöltést célozták meg anno (nem csak itthon, hanem mindenhol), nem pedig a palackok anyagának az újrafeldolgozását (üvegre analógia: a visszavett sörösüveget nem a sörgyárba, hanem az üveggyárba vinni egyből), ami valóban hiba volt.
A szelektív gyűjtés problémája meszsire vezet, de elég csak a kukaholding nevű vízfejre gondolni, ami a "sima" kommunális hulladék begyűjtéséért sem fizet a helyi szolgáltatóknak, de a szemétdíjat beszedi/beszedeti, plusz városi környezetben a "hajlékonyak" egyik jelentős bevételi forrása lett a szelektív kukák szelektív átturkálásából az érdemi értéket képviselő aludobozok leadása a boltokban.
A kérdés csak az, hogy a begyűjtés/újrahasznosítás költsége hol fog megjelenni? Mert ezzel a szelektív hulladékból esetlegesen a hulladékkezelő cégeknek eddig megjelent minimális bevételéből is faragnak, a boltra viszont plust terhet raknak. Vagy az a terv, hogy a hulladékgazdákodási cégeket kötelezik  majd arra, hogy mancibácsi vegyesboltjából azt a tucatnyi pillepalackot vegyék át és vigyék el? És mi van, ha mancibácsi elad egy tucatnyi betétdíjas palackos terméket, és visszavisznek neki két tucatot? Anno volt olyan, hogy üvegvisszaváltásra kötelezett bolt, most is lesz ilyen? Az szép lesz: anno vidéken ilyenek nem voltak minden településen...
A szelektív hulaldékgyűjtésből (meg úgy midnenestől a hulladékgyűjtésből-kezelésből) nem kellene kilopni azt a kevés rezsicsökkentett pénzt is, ami benne lenne, ott kéne kezdeni...

Az üdítőital- és ásványvízmultikat kell kötelezni a visszagyűjtésre, mert elsődlegesen ők hozták létre a műanyagszemét-problémát, ők lobbiztak a visszaváltási rendszer ellen és ők profitálnak a leginkább az eladásokból. Így magától értetődő, hogy felelősség terheli őket. Pláne, ha mindenféle menőségi, frissesség érzést keltő marketinggel rávették a fogyasztókat, hogy minél többet vegyenek a termékeikből.

Azt ne mondja senki, hogy a szemétbe dobott papír újrahasznosításából ne lehetne fedezni az országosan igényelt mennyiséget.

Erről nekem nincs információm.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem inden hulladékpapír alkalmas újrafeldolgozásra. Noymtatott anyagok a festék mennyiségétől függően, de ha lakkozott rész van akkor gyakorlatilag nem, ugyanígy a több rétegű kompozit cosmagolóanyagok sem - és még lehetne sorolni a "mi nem" példákat. Ami meg igen, az is jellemzően alárendelt felhasználásra alkalmas papírként tud csak reinkarnálódni - bár ebben a körben bőven van olyan termék, ami kifejezetten fontos, hogy kellő mennyiségben álljon rendelkezésre (wc-papír például - ebben például van nagyon korrekt újrahasznosított papírból készült termék is).

Mondjuk bizonyos termékkörben elő lehetne írni, hogy a gyártmányok hány %-ban kell, hogy újrahasznosított alapanyagot tartalmazzanak, illetve hogy pl. fehérítést és más, speciális kezelést milyen mértékben/arányban lehet használni adott körben. Nekem ne mondja senki, hogy extrém fontos a hátsójának az, hogy többszörösen fehérített, 100%-ban új alapanyagból készült klotyópapírral legyen tisztogatva... :-D

Először meg kéne oldani, hogy legalább 90%-ban be legyenek gyűjtve a hulladékpapírok és ne a kommunálisba kerüljenek, aztán lehetne szelektálgatni, hogy mi mire jó, meg esetleg előhozakodni olyan innovációkkal, amik alkalmassá teszik az eddig nehezen feldolgozhatókat arra, hogy pl. fénymásolópapír is készülhessen belőlük.

wc-papír például - ebben például van nagyon korrekt újrahasznosított papírból készült termék is

WC papírból nem lenne szabad nem újrahaszonsítottat árulni engedni.

Nekem ne mondja senki, hogy extrém fontos a hátsójának az, hogy többszörösen fehérített, 100%-ban új alapanyagból készült klotyópapírral legyen tisztogatva... :-D

Ha van valami ezen a világon, amiben egyetértünk, akkor ez lenne az.

A maradékot meg megoldani újrahasznosításból.

Az jutott eszembe, hogy itt, Angliában van egy bizonyos kék színű törlőpapír, amit jellemzően nem otthoni felhasználásra van, de minden étterem, kórház, stb. ezt használja.

Erre rá van írva, hogy többször újrahasznosított papír, és már nem lehet még egyszer újrahasznosítani. Feltételezem, a rost szálakat többször összetörve már túl rövidek lesznek, vagy valami hasonló technológiai dolog lehet a hátterében.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.