Intel GMA 4500MHD google-chrome csak --disable-gpu nélküle képzavar

Fórumok

Legutóbbi frissítés (86.0) óta biztosan, lehet már korábban is csak nem vettem észre, grafikus hibákkal van tele a Google-chrome böngésző és egyébként vele szinkronban a Chromium is. Szóval nem valami Google addon miatt van, érinti az egész böngészőcsaládot. Lényegében használhatatlan így. A  --disable-gpu az egyetlen megoldás a problémára.
Egy régi Core2-es notebook integrált Intel GMA 4500MHD grafikával. Régebben nem volt probléma vele. Biztosan nem hardver hiba. 
Ti nem tapasztaltatok ilyet? 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 13., p – 19:59

Folyamatosan tapasztalunk ilyet. A Google Chrome drivereket körbehákoló, semmivel sem kompatíbilis grafikus alrendszere egy instabil bloat szemétdomb. A rossz hír, hogy az arra felé elitkedő fejlődésmániások nagyon szeretnek refaktorálgatni, meg új, legyennekünkissajátunk renderelőket írni (Skia), természetesen évek múltán is csak kizárólag instabil szar béta állapotban, mert a babzsákjukról ennyire telik.

Az egyik javaslatom a SKIA renderer kikapcsolása: chrome://flags/#enable-skia-renderer -> Disabled

Ha az nem, akkor valószínűleg ebbe futottál bele: https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/detail?id=1140606#c15

Esetleg kommentelj egyet, hátha picivel fontosabb lesz a 64 GB RAM-os 1 TB SSD-n és 10. generációs 8 magos Windows atomerőművön kényelmeskedő babzsákfejlesztő elitnek, hogy ne kelljen kihajítani a régebbi, Linux-os gépeket egy böngészőfrissítés miatt.

Tekintettel arra, hogy már majdnem minden major verzióugrásnál a stabil ágon törik el valami alapfunkcionalitás (85-ben pl. a clipboard), érdemes visszatartani a verziót és csak akkor frissíteni, ha nagyon muszáj.

Ebben kivételesen egyetértek veled. A Chrome, meg az összes származéka (lényegében az összes böngésző erre épül már a Firefoxot meg egy-két webkites kisebb browsert kivéve) egy oltári megabloat szutyok, és egy rakás memóriazabáló bughalmaz. És mielőtt még valaki vitatkozna, hogy nem bloat, annak mondanám, hogy fordítsa le forráskódból, már a kódbázisa több giga, és elég tápos gépeken is lehet órák kérdése, mire lefordul. Ezen felül a legnagyobb memóriazabáló alkalmazás, ami ma létezik, szinte falja magába a gigákat, sose elég alapon.

Még az sincs, hogy annyira a RAM a baja, Linus Tech Tipsék próbáltak 2 TB (nem elírás, tera) RAM-mal minél több fület megnyitni, valami több ezret, és még mielőtt be tudta volna falni az első terát, lement hídba, válaszképtelen lett, nem csak a Chrome, hanem a Win Server OS is, amin futott. Még mielőtt kérdezné valaki, hogy miért szerver, azért, mert eleve egy szervergépről volt szó, átlag desktop gép nem támogat ilyen overkill RAM mennyiséget, és a Win10 is korlátozva van ebben.

A kérdező problémájára: a a chrome://flags és chrome://gpu oldalt kéne megnyitni, és megnézni a GPU-s rendelés beállításait, ott pár dolgot átkapcsolni, letiltani. Hátha megoldja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Annyi kiegészítéssel élnék, hogy nekem egy jópár hónapja a firefox rosszabb teljesítményt ad egy X201-esen, nem mai vas, meg linux, de kéne mennie. Disable gpu egy ideig használva volt chrome-on, most épp látszólag minden megy. A böngészők erőforrás igénye tényleg rémes. Épp fejlesztés alatt áll a saját chromium frontend-em, rengeteg chrome command line kapcosló van, a flag-eket is át fogom nézni, de nem hiszem, hogy érdemi sikert lehetne elérni velük, bár ki tudja.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Nálam képernyőzár feloldása után a Chromium csinálja azt, hogy az eszköztár meg a többi nem tartalmi rész kifeketedik, ha az egeret egy elem (pl. lapfül, fül bezárógombja, kiegészítő gombja) helyére viszem, akkor úgy-ahogy megjeleníti az adott elemet, de továbbra is rosszul. A megjelenített oldalon (ez többnyire egy youtube-videó) meg a háttér helyét a videó vagy az oldal egyéb elemei veszik át, görgetésnél meg még jobban szétesik az egész. Ha új Chromium-ablakot nyitok, az is ilyen, de ha bezárom az összeset, és úgy indítok újat, az már jó. (Egészen a következő képernyőzárolásig.) (Linux Mint 20 XFCE)

Szerkesztve: 2020. 11. 15., v – 11:39

Azon csodálkozom, hogy egyáltalán használod. Az egyel korábbi generáción konkrétan a gpu gyorsítás bekapcsolásától belassul a chrome. Ezeknél a régi 3d lassítóknél a szoftveres mód is jobb.
Van bekapcsolva bármi más flag vagy alapértelmezett módban használod egyébként?

Nálam is hasonló a gond, csak altatásból felébresztés után. Amit nálam is csak a bezárás, újraindítás old csak meg.

De van egy csavar: úgy 10-15 ilyen este után megjavul. Én valami gpu memória mappolásra tippelek.

Mindegy. Szar. De sajna ez az egyetlen értelmes böngésző, ami támogatja az ALSA-t. Csak ezért használom.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.