[Video] Itt van az Apple új M1 chipje és arra épülő új MacBook-jai

Címkék

Hozzászólások

De most komolyan: mire is kell egy mobiltelefonba 16GB RAM? A f*szméregetésen kívül.

 

Szerinted mit kellene fejleszteni egy telefonon?

- vekonyabb kivitel? Mar az akksit-kepernyot ragasztjak

- a kijelzot? vannak 4k-s kijelzok is

-a fenykepezok szamat? mennyi is a rekord? 7 kamera, hany szeme is van a poknak?

- az akksit? Arra ottvannak a tabletek, de nem fogynak:) Majd osszehajtjak...

- Keves megapixelt csinalnak a kamerak? Mar nem ritkak a 100MP feletti kamerak

-Lassan frissulnek a kepernyok? Van 144Hz-es is mar.

 

Megis mi a turot tuningoljanak meg rajta? A rambol sosem eleg....:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

hat eleve ne vekonyitsak jobban, mint a kamera vastagsaga, mert semmi ertelme a papirvekony izenek ha a kamera fel centit kilog hatul.

inkabb tegyenek bele:

- nagyobb akkut vagy legalabb nagyobb kapacitasut (hany eve is olvassuk mar hogy jon az akku forradalom a 3x-10x nagyobb kapacitas fele meretben)

- hokamerat (ja olyan mar van)

- lidar (az is van)

- magnest  (hoppa, az is van)

- nyomtatot (az nincs, de minek)

- hologramm kivetitot  (mintha ilyet is lattam volna par eve, de inkabb csak concept volt)

Ahogy Laura beállt, azt hittem egy Macbook Airt szorongat a térdei között, aztán rájöttem, hogy mégsem...

Sose neztem igazan utana, de szerintem az R a retarded lehet...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Még az a12(x) kapcsán keresgéltem, amikor bejelentették az armos fejlesztői mac minit, hogy vajon milyen lehet a memóira adatbusz, mivel csak 2 ram chipet használnak. Más gyártó olcsóbb készülékeinél, sbc-knél, ha 1-2 ram chip van, akkor előfordul, hogy csak 16 vagy 32 bit széles a ram adatbusz, mivel egy-két chipnek annyi. A pécéknél meg 64 bit az alap csatornánként, a modulok meg 4-8 vagy akár 16 chipből állnak és azt hiszem párhuzamosan szervezik őket, szóval 64 osztva 4 vagy 8 -cal (a két oldalas 16 chipes lehet máshogy van szervezve).

Szóval a net azt dobta a tabletes a12-ről, hogy dual 64 bites a memóriabusza. Amihez lehet spéci, kevésbé elterjedten használt, drágább chipek kellenek. Plusz ugye egy chipből kapacitásból is nagyobb kell. A neten 2019-ből láttam 32gbit-es samsung ddr4 chipet például. A 16GB-os mostani armos applenél, ha azt két chipből kell kihozni, az durván nem átlagos ram chip lehet. 

De mivel kevés az információ, így nagyrészt inkább csak találgatás, feltételezés. 

Persze lehet kontroller oldalról is szűk keresztmetszet, pont a két chipes felépítés miatt. Pécés vonalon például lehet kapni olyan ram modulokat, amelyek intelnél csak szerverekben mennek, míg amd-nél sima desktopokban is, mert a címzésnél fizikailag nem támogat annyi adatbitet a sima inteles vezérlő desktop vonalon. Mondjuk deskopra ezeket főleg kínából, server ramok chipjeinek újrahasznosításával láttam.
Meg ezek még ddr2 és ddr3 korszakban voltak:
https://superuser.com/questions/1048215/can-amd-only-ram-really-be-rest…

Szerkesztve: 2020. 11. 11., sze – 10:07

Az új processzor tényleg nagyon jónak tűnik, ha igazak a számaik. És a technika részletei is érdekesek lehetnek. A Rosettát hogy oldották meg, vagy hogy mitől lett ennyivel energiahatékonyabb az új csip, mint az eddigiek? Hogy viszonyúl az AMD flagshipjéhez?

A másik oldalon viszont az van, hogy ez a világ, ez a hangulat, amit a videó sugall olyannyira nem hiányzik, hogy akár az Antarktiszig tudnék menekülni előle. Vagy a Marsra. Ez komoly, hogy ezzel akarják eladni? Ez valakinek bejön?

Kedvencem az a rész, mikor a developerek felteszik a kérdést, hogy mégis mire lehet ezt használni? Senki nem tud semmi okosat mondani. Megmondom: ugyanarra a szarra csak gyorsabban :-)

Ez nem az a chip, aminek az elődjében kijavíthatatlan hardveres sérülékenységet találtak nemrég?

Az összes "security chip" az mind arra jó, hogy a gyártó érdekei (és amerikai cég lévén az ottani titkosszolgálatok érdekeit) képviselje, sosem felhasználóét. DRM, és még örüljünk is neki, juhé! Jut eszembe, az Intel hogyan marketingeli a megkerülhetetlen ME-t?

Szerintem sehogy. Egyáltalán az új eszközökben ott van az még? Épp van itt mellettem egy új alaplap majd rálesek.

Úgy tudom, a ME-ben is voltak elég kemény sebezhetőségek... erre egyszer egy szaki (talán a havas ember) mondta, hogy esélytelen a javítás, mert az egész ME-t alapvetően arra találták ki, amire. Valaki használta ezt bármikor is céges szinten távoli managementre?

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem nekem valók ezek a bejelentő videók :)

Tegyék le az asztalra és kezdjék el verni a gépet (nyilván átvitt értelemben). A többi az marketing.

A bejelentett teljesítmény növekedésnek, chartoknak a nagy része nyilván marketing bullshit (nagy kérdőjel a "mihez képest"), de ha nem lesz érezhetősen lassabb, mint az előző generáció, az alacsony fogyasztás ígéreteket legalább részben hozza, illetve végre elhozza a mobilos működést laptopra (ha jól értem az alvó mód olyasmi lesz, mint mobilokon), az már igencsak nagy szó. Ez már tényleg generációs ugrás, amit a felhasználók meg is éreznek majd, nem csak a szokásos pár % fingreszelés itt-ott, amit Intel vonalon évek óta látni. Ha nem szabja el nagyon szoftveresen a sztorit az alma (vagy nem hazudott túl nagyot a prezentációkban), akkor a konkurenciánál, illetve x86 processzorgyártói vonalon azért mehet majd a fejvakarás, erre mit lépjenek.

miért lenne nyilván marketing bullshit? gondolod hogy bevállalják hogy 2 hét mulva az egész világ arról fog beszélni hogy az apple hazudott? nem igazán szokott hazudni az apple ezekkel a számokkal. az előző generációs i7-es procihoz mérték ami a macbook airben volt.

>gondolod hogy bevállalják hogy 2 hét mulva az egész világ arról fog beszélni hogy az apple hazudott?

Szarnak ők bele magasról. Egyszerűen ignorálják majd a vádakat mint mindig, az átlag usereket meg valójából baromira nem érdekli, csak jól mutat a preziben a húdesok.
Az ilyen tech siteokon mint a HUP, ahol pár embert érdekelne meg majd szépen elvégzik a szükséges szarkenegetést az önkéntes közkatonák (fanboyok). Pár ötlet a felkészüléshez: "xy bencsmárkban tényleg jobb", "régi ultrafingvékony laposok throttling üzemmódjához képest tényleg jobb", "mások is hazudnak", "amúgy sem érdekel senkit, csak az autista hupukat". ;)

>az előző generációs i7-es procihoz mérték ami a macbook airben volt.

Forrás? A prezentációban nem emlékszem ilyesmire, "latest PC laptop chip" van a szürke görbére rávésve, jelentsen ez bármit is.

Testing conducted by Apple in October 2020 using preproduction MacBook Air systems with Apple M1 chip and 8-core GPU, as well as production 1.2GHz quad-core Intel Core i7-based MacBook Air systems, all configured with 16GB RAM and 2TB SSD. Tested with prerelease Final Cut Pro 10.5 using a 55-second clip with 4K Apple ProRes RAW media, at 4096x2160 resolution and 59.94 frames per second, transcoded to Apple ProRes 422. Performance tests are conducted using specific computer systems and reflect the approximate performance of MacBook Air. - https://www.apple.com/macbook-air/

de tudom, ez nyilvánvalóan hazugság és ilyen ebben a formában nem történhetett meg.

1.2GHz? Ehh, valami combosabbra gondoltam i7 címszó alatt (általában nem izgatnak az alma vasak, csak ez a mostani ARM vonal fogta meg a fantáziámat). Specifikus benchmarkban, főleg ha az i7 throttlingolni kezd tényleg igazak is lehetnek akár a számok. Más feladatokban viszont ettől még simán lehet lassabb. De majd meglátjuk, alapvetően nem trollkodni akartam, tényleg érdekel, csak kicsit hihetetlennek tűnik nekem, hogy rendes x86 procikra általában véve ennyit ráverjen.

Mindenesetre a muníció amit adtam a jövőbeli vitákhoz továbbra is használhatónak tűnik. :d

Egy nagyon lassú rendszerhez hasonlítják. Egy 2011-es 32 nm-es 2860QM szintjét hozza sebességben az 1.2 GHz-es i7-1060NG7 (ami a last year Macbook Airben volt).  Fogyasztásban pedig a gyártástechnológiai fejlődés miatt elvárt csökkenést hozza.

Köszi a választ. Egyébként szerintem ezzel nem is feltétlenül van baj, ha az alap taszkokat célhardverrel, szoftvereket lehetőségeknek megfelelően többszálúsítva megfelelő szinten hozza az új ARM proci, akkor egy Air jellegű ultrabookba tökéletes lehet. Sőt, továbbmegyek, most kezd majd igazán értelmessé válni a szegmens.

Szóval nekem semmi kifogásom az új termék ellen, lehet még érdekelni is fog, csak rettentően fájdalmas nézni, ahogy teljesítménybajnokként próbálja az Apple eladni. Holott szerintem a normális aksiidő, mobil jellegű sleep (amikor le se kapcsol a rendszer, valamelyik low-power magon idle-ben ketyeg) baromira jó és hasznos dolgok, csak ezekkel bőven eladható lenne a cucc.

Csak tippelek, mert sose próbáltam, de annyira vacak lenne az Air-ek teljesítménye, hogy úgy gondolták Cupertinoban, hogy ezzel lehet majd jobban eladni az emiatt folyamatosan szívó usereknek az új vonalat?

Csak tippelek, mert sose próbáltam, de annyira vacak lenne az Air-ek teljesítménye, hogy úgy gondolták Cupertinoban, hogy ezzel lehet majd jobban eladni az emiatt folyamatosan szívó usereknek az új vonalat?

Az biztos!

"And for the first time, you can edit multiple streams of full quality, 4k pro-res video without dropping a frame"

De ez már 2 éve se volt probléma:

"Thanks to the new 7nm FinFET A12X Bionic chipset under the hood, different editing comparisons show that the iPad Pro is much faster than the 2018 MacBook Pro, as well as the other Windows 10-running machines."

https://wccftech.com/ipad-pro-video-editing-performance-3x-faster/

csak kicsit hihetetlennek tűnik nekem, hogy rendes x86 procikra általában véve ennyit ráverjen.

A statisztikával bármit be lehet bizonyítani és annak az ellenkezőjét is :D

Ugye amiből kiindulnak, hogy mobilokban bejött. Ott hasít mint a szél. DE ha megnézzük a mobilok felhasználását: lebutitott weboldalak, célprogramok, célhardwaren.  Még jó, hogy gyors :D (ha valami olyasmit szeretnél ami mondjuk nincsen behuzalova a soc-ba akkor melgátni mire elég)

A tények mást mondanak. Évek óta igérik, hogy az ARM szerverek majd lenyomják az x86 os szervereket. A GPU lenyomja a CPU-kat.

Ehhez képest a top500.org on, ahol kell a kraft egy full CPU-s gép vezet, mert a gpu se jó mindenhova. A spec.org se nagyon látok ARM-es cpuval hajtott vasakat. A cpubenchmark.net se látom, hogy armos cpu-k a toppon lennének.

Az applenél kiszámolták, hogyha megszabadulnak az inteltől az mennyi plusz pénz. Ezért bepróbálkoznak, és mivel már arm van marad az. Persze az ügyfélkör 95% nem fogja érdekelni, mert face/youtube stb menni fog, a hívők megint nem számítanak. A maradék 5% meg nem ér annyit amennyit nyernek a váltáson. 

Fedora 38, Thinkpad x280

Ugye amiből kiindulnak, hogy mobilokban bejött. Ott hasít mint a szél. DE ha megnézzük a mobilok felhasználását: lebutitott weboldalak, célprogramok, célhardwaren.  Még jó, hogy gyors :D

És ha mobilok helyett mondjuk az iPad Pro-t nézzük? Az ennél erőforrásgigényesebb dolgokra is alkalmas.

Ki franc beszél itt telefonokról ? Topic ? A telefon böngészője, eleve mobilnak hírdeti magát, így egy magát valamire adó oldal mindig át fog dobni a mobilosoknak szánt oldalra. DE egy desktop böngésző más. És itt azokról van szó.

Bár ezek után nem kizárt, hogy minden Apple-n futó böngésző majd mobil kliensnek hazudja magát, a könnyebbség végett.

Fedora 38, Thinkpad x280

" DE ha megnézzük a mobilok felhasználását: lebutitott weboldalak, "

nem értem milyen lebutított weboldalakról beszélsz mobilon. fent küldtem a screenshotot hogy nem kötelező használni az m.ratyipeldaimvannak.hu-t. évek óta bőven lehet teljes értékű weboldalakat böngészni mobilon. 

Jetstream 2 JavaScript benchmark:

HP EliteBook 745G5, Ryzen 5 Pro 2500U, 8GB: 51 pont

iPhone XS, Apple A12, 4GB: 116 pont

 

próbáld ki te is, https://browserbench.org/JetStream/ 

hátha a mobilomban levő 2 éves SoC odaver a PCnek ami előtt ülsz. :D

Ahogy az elején mondtam, statisztikával mindent be lehet bizonyítani és annak az ellenkezőjét is. 

A fenti benchmarknál gondolom ugyanaz a böngésző szerepelt ?  Mert safari/edge/chrome se egyforma pontot kap ugyanazon a vason. 

Nos én is lefuttattam a tesztet, annyi hogy  mindkettő chrome ban futott.

noti: Thinkpad X220 i5-2520M 8G ram: 62.948

telefon: Pixel 4a Snapdragon 730G 6G ram: 48.783

Nahh most ha jól értelmezem, egy majd 10 éves x86 ost nem ért utol egy tavalyi közepkategóriás ARM :D Amint lesz jobb ARM os cpu-m meglesem, de hidd el szoktam ilyeneket tesztelni igaz nem épp JS teszttel, hanem chess-engine benchel. Futtathatnék azt is, de nem hinném, hogy más eredmény lenne :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Egyrészt kérdeztem, hogy az XS-en a teszt is ugyanolyan böngészőn futott-e mint pl a notin ?

Csak mert mint látható : https://webkit.org/wp-content/uploads/JetStream2-perf-results.jpg  Akár 2x sebesség is lehet a böngészők között. így simán lehet, hogy csak jobb a safari a jetstream2 tesztben.

Ezért nem is tesztelek ilyen szarságokkal ha a cpu erőre vagyok kíváncsi. Nekem simán megfelel egy chess-engine benchmárk, ami megmondja 1 másodperc alatt hány állást tud kiszámolni. Ennyi. Persze itt is kérdéses lenne, hogy egy x86 ra forgatott stockfish mennyiben más egy arm-ra futtatottnál.

Hirtelen ezt is lefutottattam, persze ez is sokmindentől függ egy kezdőállásban notin 870k / sec,  telefon 430e / sec  Szóval ebben még gyengébb az ARM.

Szóval jók azok, hogy belök ide számokat, én belökök, de legalább ezeket én futtattam. 

HA van kedved szedd le: https://apps.apple.com/us/app/stockfish/id801463932?ls=1&mt=12  

Aztán muti a számokat, ne mások babérjaival villogj :D

UI: Jahh csak viszonnyításképp sotckfish saját benchei: https://sites.google.com/site/computerschess/stockfish-chess-benchmarks 

Fedora 38, Thinkpad x280

Nahh akkor látható, mire elég a nyers CPU erő. Elérte egy 4 szálon futó: Intel Core i7-3770  vagy Intel Core i5-3570 stb szintjét. 

Ha csak egy ott lévő desktop CPU-t nézek: Intel Core i7-5960X 8 szálon is 21 milliót csinál. És ez se mai cpu 6 éves :D 

Viszont a még régebbi noti CPU-mat csak legyűrte :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Ahogy mondod.

Viszont reménykedtem abban, hogy vannak itt olyan Apple fanboyok (mert van az tény) akiknek már van A14-es CPU val szerelt telefon, és futtatnak stockfish benchet. Eddig ez nem történt meg, pedig az jó kiindulási alap lenne. 

Fedora 38, Thinkpad x280

Nagyon jónak.

Viszont nem tudom, hogy x86 vonalon mi most a belépőszint, intelnél i3-10110U (majd másfél éves cpu), amd meg még ennyire se ismerem.  Délelőtt Czo-val elbeszelgetve, csinalt par tesztet: i5-8259u -ra ~6100 at ért el. 

Tippere, A14 ből kiindulva az M1 i5-10xxxU -t is lehet veri majd. Persze biztosat csak benchmark után :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Megnéztem A13-mal kíváncsiságból (i11pro).

Ez is 8000 fölött indul, aztán 7500 körül beáll, de csak egy darabig. Ahogy melegszik a teló -érezhetően- úgy mennek lefelé a számok, pár perc alatt már 6500, aztán 5000 körül volt. Jobb hűtés kéne, ami ugye laptopban meg a miniben adott lesz. 

Majd lefuttatom i7-es Linuxon is.

Btw a 12 mini nem melegszik? Illetve meddig tudja stabilan hozni a 7500 körüli értéket? 

Mindkét mag dolgozik a teszt alatt ? Nálam: i5-2520M 4 szálon HT-val ~2000kN 2 szálon 1600kN 

Mondjuk nem árt számításba venni, hogy amióta bejöttek az intel sebezhetőségek, az újabb cpu-k igencsak vesztettek a sebességükből :/

Volt mikor éppen emiatt kellett jóval újabb Xeonokról visszaköltözni régi X56xx sorozatu CPU-ra :/

Fedora 38, Thinkpad x280

Akkor csak úgy érdekességképpen:

i5-2520M 4 szálon 2000kN / sec

Snapdragon 821, 2016 tavasza,  4 mag ~800kN/sec  

Snapdragon 835, 2017 ősz,  8 mag ~1500kN/sec

Snapdragon 730G, 2019 tavasza  8 mag ~1500kN / sec

Így nem csoda ha 2018 őszi A12 rájuk ver. 

Mivel nincsen jobb CPU-m Fórumok szerint SD 865 ~6500 körül tolja.

Fedora 38, Thinkpad x280

"2000kN"

:DDDDDD

Es meg te oltasz minket, hogy milyen lassu szar Apple CPU-ink vannak mobilban, pedig visszakezbol 6000 folott teljesit a 3 eves is. Meg hogy "csak" az 5 evvel ezelotti desktop procival van pariban a 2 evvel ezelotti Apple _mobiltelefon_ CPU.

Hat te tenyleg egy bohoc vagy.

Nem, te nem vagy hajlando elfogadni a tenyeket.

Kar h a net tele a benchmarkokkal, raadasul low end macekrol beszelunk. Jon meg sokkal durvabb is.

Amugy meg valaszolj nekem is a 600 vs 950 vs 1300-ra.

Ott az erv, most kuldtem neked. Jaa, hogy ez nem illik az elkepzelesedbe ?

Nekem nincsen elképzelésem. Csak nézem a számokat.

Mit válaszolják a számaidra, ott valami félrement. Az én fos snapdragon 730 am is 4 szálon 1500 at tol. ezek szerint te A12z gyenge, míg más A12 jóval erősebb mert ott 6000 körül jött ki.

Fedora 38, Thinkpad x280

Aha, nezed a szamokat, amiknek nem hiszel.

ha 1 az i7-em, akkor 1.5 az a12z, es 2 az m1.

Kar h mar tele van a net a benchmarkokkal, az a12z gyenge, ja..., aha

Legalabb nezz mar utana dolgoknak, mert vicc, amiket mondasz.

Lefuttattam 2 mac-en a tesztet es az jott ki h az a12z-m 1.5x gyorsabb, mint az i7.

Te ajanlottad ezt a tesztet, miert nem hiszed el az eredmenyt ?

 

szerk: rossz helyre rakta be

"ennyire telik egy Apple huszártól"

Evone, Hevi, belinkelnetek a threadeket ahol nem hittem elegge a vezeteknelkuli Apple jovoben? Illetve hagyjatok, felesleges, neki abbol is az lenne a tanulsag, hogy az "M1 egy lassu szar". Nem erdekelne ot, hogy "nem vagyok Apple huszar". :)

"holnap akkor lökd be a minit teljesítményét"

Mar csak azert is be fogom lokni, mert kivancsi leszek, hogy azutan mi lesz a kifogasod. :)

Még mindig fáj, hogy ennyire fantáziátlan vagy! (oké, nem fáj, de szerintem még mindig igazam van).

Őszintén, fogalmam sincs, hogy veled vitatkoztam-e, mert sose a személy, hanem a vélemény, amit nézek :) De most, hogy említed, valami rémlik...!

Mindenesetre, ha rajtam múlik, akkor te is meg leszel győzve. Ha akarod, ha nem...! :)

Meg kell majd nezni az iPhone 12 csalad egymashoz viszonyitott teljesitmenyet (volt arra pelda a multban, hogy eltero orajelen jartak az egyes mereteu eszkozeikben a chipek) is, tovabba ugy kell majd kezelni a szamokat, hogy az A14 csak 2 db Firestorm magot tartalmaz, az M1 4 db Firestorm magjahoz kepest (Icestorm magbol mind a kettoben 4-4 darab van). 

Ertem en hogy nem nezel utana a tenyeknek, meg lehet szidni az apple-t, de az is teny h eppen most vernek oda a jobb prociknak is (passziv hutessel akar), stb...

Nalam mar junius ota itt az Apple DTK (a12z mac mini, 16 g ram, 512 ssd), ami hasonlo, kb ipad pro szint, es az is brutalis, rosetta 2-vel is.

Nezd mar meg a neten a benchmarkokat, biztos mindenki hazudik. A 16 g limit meg nyilvan orokseg, lesz az jobb is.

Láttam a benchmarkokat, persze én is mutattam egyet, várom tőled is a stockfish chess engine benchet, mennyire pörköl oda az a12z cpu-d, mennyire "brutális"

Engem a CPU teljesítménye  érdekel, nem a SoC-é. Azt Ugye neked se kell mondani hogy a CPU != SoC al. Engem az nem érdekel, hogy a SoC ban lévő H264/H265 engine röhögve viszi a 16K-s videókat, vagy traszkódolja stb. 

Fedora 38, Thinkpad x280

Pont, hogy nem értik az apple huszárok. Én végig a CPU és/vagy ARM apple által előállított teljesítménye érdekel. A chess-engine benchmark kb ezt meg tudja mondani. Ő a pontszámba nem fogja beleszámolni hogy milyen VGA van, vagy hány FPS-el megy a játék, vagy mekkora videót tud dekódolni stb. 

Ebben mi a helikopterkedés ? Pl.: egy excel táblázatban nem hiszem hogy sok vizet fog kavarni, hogy mekkora videót tud a SoC encodeolni ? 

Senkit se néztem hülyének. Nekem viszont az az érzésem, hogy az apple fanboyok személyes sértésnek veszik ha szerett termékükkel kapcsolatban valaki kételkedik, vagy ne adj isten rámutat olyan dolgokra amik nem illenek a szép színes rózsaszín világukba.

Fedora 38, Thinkpad x280

Ne haragudj, de én több 4k videót vágok, mint amennyit sakkozok. Szóval nekem az nem use-case, hogy az aktuális procin X ELO szintet elérő AI ellen tudok játszani, mert nem érdekel. Az annál jobban, hogy a UI zökkenőmentesen működjön, a videót meg tudjam vágni, meghogy az XCode hamarabb leforgassa a kódot. Ami futtatásához immáron a memóriazabáló szimulátort se kell elindítani, mert az M1 laptopok képesek az iOS/iPadOS appok natív futtatására.

Ez az ami számít, nem a processzor nyers ereje.

Valoban, most tuti 0 terheles, igy 600.

Az elobb valami bezavart kicsit.

De szerintem igy is latszik mi van, megelolegezem h az m1 1300 folott lesz.

Mas rendszert ne keverjunk ide, ez legalabb 2 mac volt, igaz az egyik big sur, de legalabb mar universal binary, nem rosetta.

Hát 2x éve csináltak célhardware-t sakkozásra DeepBlue nak hívta az IBM, célcsipek voltak az rs6k ban. névleges teljesítménye papíron 1milliárd node /sec volt . Átlagban 200 millió. Ára akkor állítólag 20 millió dollár volt.

Ma 8db  Intel Xeon Platinum 8168 8x24c/48t CPU-n 384 szálon 431 millió node/sec. Valamint clusterben 128cpu 4096 szálon 4 milliárd node/sec.  Szóval nem hiszem, hogy még 1x valaki pénzt ölne dedikált hw-be.

Az meg hogy merre tart a sakkprogramozás egy teljesen más téma.

Fedora 38, Thinkpad x280

Ja, elérte egy 7 éves CPU szintjét. Igaz azt töredék fogyasztásból hozza, de kellett hozzá majd 10 év. Félre ne értsetek, egy telótól nagyon szép a ~5800 kn/s, de azért a mai x86 mobilprocik még verik, nálam Ryzen 4700U-n forráskódból forgatott, optimalizált Stockfish 12-ben Linux alatt 8100 kn/sec-et nyom, és ez csak egy 15W-os mobilproci, nem 60-95W-os asztali, azok ilyen durva 22000-40000 kn/sec-et tudnak egy nem is olyan régi phoronixos mérés alapján.

Az is igaz, hogy ez az ~5800 kn/sec-es teljesítmény átlag felhasználásra elég Macbookba, meg én a 16 GB-os RAM limitet sem érzem nagy ügynek. Aki ezeket a gépeket veszi, 99%-ban átlag felhasználású, böngészik, videózik, e-mailezik, chatel, szöveget szerkeszt, meg büszkén teszi ki a gépet a Starbucksban, erre bőven elég ez a hardvererő, amihez meg a 16 GB RAM nem elég, ahhoz már úgyis ez az ARM-es proci lesz a szűk keresztmetszet. Akinek chess engine teljesítmény kell, meg forráskódokat pörget, 3D renderel, az nem Macbookon teszi úgyse, hanem min. workstation notin, vagy még inkább komolyabb desktopon, szerveren. Ahol viszont gáz lesz a Macbook limitált teljesítménye, az nem a felhasználás, hanem az ár. A szóban forgó Ryzen 4700U-s Idepadom kb. harmad annyiba került, mint feltehetőleg a Macbook fog, és Macbook árában már 4800H-s meg hasonló procijú gépeket kapni 32 GB RAM-mal, amik meg lealázzák.

Azzal viszont egyetértek, hogy ezeket a JS browser benchmarkokat nem szabad komolyan venni, kb. vicc kategória, böngészőnként mást-mást mérhetnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Meg nem tudjuk, hogy mire kepes, mert senki sem tolt meg rajta stockfish tesztet. Azt tudjuk, hogy a telefonba kerult vatozata (A14, iPhone 12, meresi eredmenyek ebben a topicban) tud 7000-8000 korul, de ebben csak 2 eros mag van, nem 4. A MacBook Air arat pedig ismerjuk, $999. En tovabbra is tartom magam, hogy ez a proci, amit keszitettek, tokeletesen versenykepes azzal a szegmenssel, amivel korabban ezek a gepek keszultek (Intel Y es nagyon alacsony fogyasztasu U sorozat, 5-10W TDP, 2-4 mag). A RAM limit szerintem szegmentalas eredmenye, ezekbe a gepekbe korabban sem lehetett 16-nal tobbet kerni.

De biztos vagy benne, hogy a fullos Macbook nem erősebb procival lesz szerelve? A topikban itt 5800-at írtak az iPhone-ra, vagy én nem tudnék olvasni? Viszont az Air 999-ért nem olyan rettenet drága, mint vártam. Jó, nem olcsó, még mindig prémium, de egy reális árnak tűnik, min. 1500-ra számítottam, de mióta az iPhone-ok ára is elszállt, nem volt esélytelen a 2000 dolcsi sem.

RAM limitben igazad van, szegmentálás lehet, korábban sem lehetett 16-nál többet beletenni. Igaz korábban a fogyasztásra fogták, meg hogy akkor még DDR4-ből nem volt low power változat. Mondom, én ezt nem érzem nagy gondnak, mert amihez a 16 GB RAM kevés lesz, arra a feladatra ez az A14 mobilproci lesz leginkább a szűk keresztmetszet, meg továbbra is tartom, hogy akinek erős proci kell, 32-64 GB RAM, workstation teljesítmény, az ne Macbookot vegyen, ez egyértelmű.

Meg csak összehasonlításnak, a 16 GB abban a Ryzen 4700U-s gépben is bele van forrasztva, amiről írtam. Pedig maga a hardver támogatna többet is, de a Lenovo is szegmentál, meg vékonyít, ez most a trend az összes gyártónál, az Apple kitalálta a forrasztgatósdit, a többiek meg másolják. Így is nagyon nehezen találtam 16 gigás változatot, általában 8-cal árulják, ami még nagyon hajszállal, de még elég lenne nekem, de egyértelműen nem jövőtálló. Pedig csak átlagos a felhasználásom, Linux, minimaista WM, terminálos billentyűzetes workflow (nem GUI-s), firefoxos böngészés (ami kevesebbet eszik, mint a Chrome-alapúak), videózás, némi retró koca játék, szövegszekresztés, hobbiprogramozás, forráskódból forgatás (AUR, Gentoo). Sakkozni is néha sakkozgatok, de nagyon hébe-hóba, nem komolyan, akkor is csak rég néztem rá alapon, meg hogy hol tartanak a sakkmotorok, mit tud az aktuális gépem, stb.. alapon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azt tudjuk, hogy az iPhoneban 2+4+4 kiosztasu "ize" van (2 high power, 4 high efficiency es 4 GPU). Azt is biztosan tudjuk, hogy az M1-ben 4+4+7 vagy 4+4+8 feloszlas letezik egyelore (az Air-bol van 7 es 8 GPU-s valtozat, MBP-bol es Minibol csak 8 GPU-s). Azota elkezdtek megerkezni az elso keszulekek, igy egyre tobb teszt latott napvilagot. Ezekbol a tesztekbol kiderul, hogy rovid ideju teszteknel (pl lefuttatni egy Geekbench 5-ot), az Air ugyonolyan gyors, mint a kis Pro es a Mini. Mar az is latszik, hogy hosszabb ideju tesztben (pl Cinebench vagy a komplett WebKit forrasfa leforditasa) visszabb vesz a teljesitmenybol az AIR, viszont ugy sem veszes. 

Egyebkent, amit lattal ~5000 koruli ertekek, azok a ketto evvel ezelotti, A12-es meresek. Az elso iPhone 12-es mereseket par nappal elotte postolta valaki.

https://techcrunch.com/2020/11/17/yeah-apples-m1-macbook-pro-is-powerfu…

https://9to5mac.com/2020/11/16/apples-m1-chip-outperforms-geforce-gtx-1…

Egyebkent, csak a legkisbeb MBP modellbe (tehat a 2 Thunderbolt portos valtozat) nem lehetett 32GB memoriat kerni, a nagyobb modellbe (amit nem csereltek le ARM alapura), abba most is kerheto. A nagyobb Mac Mini is megmaradt, abba is kerheto 16-nal tobb memoria.

Korrigálnom kell magam. Kijött az M1, és durvább, mint bárki gondolta. Veri a 4700U-t, helyenként beéri a Ryzen 3600-at, és 5600-at is. Vannak persze még szépséghibái, pl. throttling, meg sok appot, ami x86 only, csak emuációval futtat, de még emulációs overheaddel is nyer néhány x86 benchmarkban. GPU-ban majdnem 2×-esen veri az utánuk legjobb mobil integrált GPU-t. Azt kell mondjam, az Apple most nem dizájn- meg divatmajomkodott, hanem ténylegesen technológiailag tettek le valamit az asztalra, ezt nem néztem ki belőlük.

Fény derült a nem bővíthető RAM-ra is, a RAM a SoC-ba van integrálva, de nem azért, hogy ne legyen upgrade, hanem hogy gyorsabb linken kommunikáljon vele a proci. Az is durva, hogy az egész majdnem egy SBC formátumú gép, apró alaplap, minden ráforrasztva, nagyon kompakt. Egyedül arra nincs mentség, hogy SSD-t sem lehet tenni bele, annak csinálhattak volna valami csatit.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

kivéve a mac minit. Ott több szempontból is visszalépés lehet: nem 10Gb az ethernet, nem bővíthető a ram, nem bővíthető háttértárral (pedig félig üres a doboza), kevesebb port. 
Mivel lényegében ugyanazt kapta mindhárom termékvonal.

https://pocketnow.com/apple-might-soon-launch-a-new-m1-powered-mac-mini…

pedig félig üres a doboza
 

És jövőre is pont ugyanekkora lesz a doboza. Meg 2 év múlva is. Komolyan mondom, annyi ember van aki még 2 percet se bír előre látni a jövőbe, az valami elkeserítő.

Hülyeség. Azért hagyják le a bővíthetőséget, hogy ne vedd meg a drágább fajták helyett. Az szánalmas, hogy egy desktop gépbe nem lehet betenni legalább egy nyomorult sata meghajtót. Nem foglal több helyet a későbbi változat sem. De nézzük akkor a te kicsavart nézőpontodból: nem, nem tudjuk, hogy ugyanakkora lesz-e 2 év múlva a dobozoza. Miért lenne ugyanakkora, ha fele akkora helyen elfér a benne lévő cucc és fele annyi aluminiumból legyártható, több profit. Ha mégis akarsz több háttértárat, akkor dongleval dughatsz majd az apple nanóra külső háttértárat. Amazing.

Már a két évvel ezeltti mini sem volt bővíthető. Tudtommal lehetett kérni nagyobb RAM-mal (ha így értetted a bővíthetőséget, akkor igazad van), de vásárlás után már nem lehetett bővíteni. Ugyanez a helyzet a háttértárral. A 10 Gb ethernetet nem tudom, hányan használták ki, tegye fel a kezét, akinek otthon - vagy akár a munkahelyén - ekkora sávszélességű hálózata van.

Háttértár kapcsán látom, hogy igazad volt. Már az intelenél is direkt kihagyták az m.2 / sata csatlakozókat. 
Viszont két sodimm slot van az intelesben - ez az m1 miatt mostmár nem bővíthető és egyik gépben sem lesz bővíthető.

Az ethernet kapcsán attól, hogy neked nincs szükséged rá, másoknak még visszalépés, hogy opció szinten sincsen. Későbbi chipeknál, amikor már nem lesz valami szűk io keresztmetszet, akkor gondolom újra előveszik.

A developereknek a tablet belős jött ki,
https://everymac.com/systems/apple/mac_mini/specs/mac-mini-developer-tr…

bár azt azt hiszem vissza kell adják és lehet helyette kapják meg ezt. Általános fejesztésre karcsú a 8 GB rammal. Mindháromba betették ugyanazt az m1-et most. Majd később jönnek komolyabbak, amik akár már tényleg desktop gépekhez méltóak.

A RAM es az SSD az ezt megelozo modellekben SEM volt bovitheto. Annyi volt benne, amennyivel megvetted. Tovabba, ez az ultra also szegmens, ezekben a gepekben eddig sem volt 16GB-nel tobb memoria. Tehat en tovabbra is tartom, hogy lesz Apple Silicon modell, tobb memoriaval. Ha ebbe a SoC-ba raknak plussz magokat (ahogyan ugye az iPhone 12-ben is ez van, csak kevesebb CPU/GPU maggal es mas a neve), az boven jo lesz az erosebb 13"-as Pro-ba (a jelenlegi 4 Thunderboltos modell) es a 16"-os Pro-ba, de akar az iMacba is. Legfeljebb elnevezik majd M1X-nek. (egyebkent nem ertem, hogy miert kell mindegyiknek mast nevet adni, a Watchban is ez van, csak abban nincs high-power CPU core, csak low-power)

Ha megnezed itt a teardownt, akkor latszik, hogy tul nagy meretcsokkenes nem tortent. Az MBA logic board kb akkora, mint ami korabban volt, a FAN felszabadult helyen hutoborda van. Az MBP alaplapjanak a merete pedig kb totalisan egyezik. Egyebkent, a benchmarkok alapjan, az MBA throttlingol, viszont sem az MBP sem a Mini nem teszi ezt.

Ebben lehet igazatok van, hogy túl nagy méretcsökkenés nem történt. Kifejezetten Apple-ellenes vagyok, így nem néztem a korábbi években, hogy milyen a dizájn, nem is érdekel. De most mikor a YouTube review-ban belezték ki az új Mini, és csávókám egy nem túl nagy PCB-t húzott ki belőle, ott azért nagyot néztem, mennyire kicsi, mennyire kompakt. És nem, nem dizájnszempontból mondom, meg az esztétikum miatt, hanem ha ennyire apró form factorban tudják gyártani, kihozhatnák ilyen vezérlőpinekkel felszerelve SBC ARM fejleszőlapnak, ezzel az erős procival, 8-16 GB RAM-mal vennék is, mint a cukrot, Rpi, Latte Panda, stb. helyett. Még akkor is, ha 10 Gbites Ethernet helyett csak 1 Gbites van rajta, meg nem lehet bővíteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyilván az egy szál PCB nem 800-1000 dolcsi lenne, meg nem lenne rajta az Apple dizánjcsicsa, meg nem lenne rajta MacOS, stb.-stb. De egy 500 dolcsis ár már elég jó lenne érte, ez lehet meredeknek tűnik, de a jobb x86-os, vaskos memóriás SBC-k máris kb. ezen az árszinten vannak, 300-450 dollár, és ebben a szegmensben az Apple az M1-gyel ripityára verné a konkurenciát, még ezen az áron is. Nyilván az 500 dolcsis M1 SBC nem a 100 dolcsi Rpi-jal versenyezne, hanem a 330 dolcsis Udoo Bolt-tal, 400 dolcsis Latte Panda Alphával, meg az 1000-1500 dolcsis Intel NUC-kal.

Nyilván ez nem fog megtörténni, mert az Apple-nek kifejezetten fontos, hogy Apple hardver csak Apple gépben legyen, hogy az egész zárt prémium, divatdizájn ökoszisztémájukat is el tudják mellé adni és az egész egyedi legyen, zárt rendszer, az iparág többi szabványával még véletlenül se legyen kompatibilis, mert akkor valaki még nem-Apple-szoftvert futtatna rajta perverzióból, nem az Apple-dongle/adaptereket, meg az 1000 dolláros állványt venné még hozzá, hanem valami olcsóbb 3rd party megoldást, és az Apple pedig pont ezekből él.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem kopogtatok rossz ajtón, vagyis leírtam a gyakorlatban miért nem lenne kivitelezhető: nem technikai korlátok, hanem az Apple zárt hozzáállása az akadálya ennek. Amúgy meg de, igenis van ilyenre igény, erős x86-os SBC-re, meg ne kérdezd miért, nekem pont nem kéne személy szerint ilyen, mert ha erős x86, akkor vagy desktop gép vagy ha a hely vagy hordózhatóság szempont, akkor laptop jön csak nálam szóba. De ezek a drága SBC-k, meg NUC-ok elég népszerűek, úgyhogy nem belőlem kell kiindulni. Azért írom, hogy jövedelmező lenne ez az Apple-nek is, ha nem lennének hozzá szűk látókörűek.

Épp most van kint egy másik HUP-os hírben, hogy az M1-et még Torvalds is bevállalná. Ha nem lenne zárt rajta minden, GPU, vezérlők, bootloader, stb.. Így viszont szerinte is felejtős.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nem nézted ki? eddig is ezt csináltak, csak úgy látszik pont azok az emberek nem látnak túl a designon akik a legjobban fajlaljak hogy szép a design. szerinted egyébként saját A szériás cpui eddig miben voltak mások évről évre ? semmiben. ott is vertek mindig mindenkit. 

Akkor bocsi, mert láttam itt cikket js tesztekre. 

Viszont akkor saját szemeddel is láthatod, hogy hol tart az ARM-os cpu-d A12 asszem egy mondjuk 6 éves i7 hez képest :D Ezért mondtam, hogy ezek után nagyon kíváncsi leszek majd az első M1 es tesztekre.

Fedora 38, Thinkpad x280

Safari, iPad Mini 5, A12 Bionic (2019) - 125.572

vs.

noti: Thinkpad X220 i5-2520M 8G ram: 62.948

telefon: Pixel 4a Snapdragon 730G 6G ram: 48.783

link

Szerk: iPad Pro 9.7 A9X (2016) - 75.452

Szerk2: MBP 13" Early 2015 2.7 GHz Dual Core i5: 107.539

GPU-t szerintem nem is fogja, mivel alapból CPU kell neki. Minden eredmeny eredmeny, és mondd valamit.  Az meg hogy neked nem tetszik, hát na nem biztos, hogy összhangban van a marketing bullshittel :D

Mennyi az annyi ? Meg min futtattad ? Mert egyelőre A12 es csiphez van valós viszonyítási alap. Jahh meg az én snapdragon 730G-mhez, de ott android van szóval megint nem az igazi összehasonlítási alap.

Ui: ios es verziót nem ismerem, ios-es verziót, hogy az engine mennyire szabható testre, mert baromira nem mind1 hogy 1 vagy 8 szálon fut. Ezek már desktopon beállíthatóak, ezért lenne érdekeseb majd az M1 en futó teszt.

Fedora 38, Thinkpad x280

nem multithread, szóval ezzel max az egy magos teljesítményt lehet feszegetni, de hiába van a gében 4 vagy több mag. A való életbeli dolgokhoz nem sok köze van. Amelyik proci egy szálon sokat turbózik, ott nagyobb szám lesz.

(86.718 lett t430 -ammel, i7-3720qm win 10 alól. Meg sem izzasztotta)

Initial reviews of JavaScript performance benchmarks show the iPhone XS and iPhone XS max having better performance than even an iMac Pro with the Speedometer 2.0 benchmark, which compares performance in real-world framework loading scenarios.

...

So while the ARM improvements are useful to computationally expensive JavaScript operations, they are not as significant as the memory subsystem improvements.

As a result, many are asking when Apple will switch from Intel to ARM for future desktop and laptop Macs, and will this result in a similar improvement over today's performance?

https://www.infoq.com/news/2018/11/iphone-xs-javascript-performance/

Hogyhogy ? Mint ahogy csomó funkciót implementáltak hw-esen azt évek alatt. Emlékeim szerint régen elég sok mindent CPU-ból oldottak, meg legyen az video kódolás/dekódolás, titkosítások stb. Aztán ezekre lett célhw amit egybe raktam CPU-val. Lásd.: SoC

Vagy ez egy JS értelmezőnél nem lehetséges ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Vannak JS engine-ek, lásd a V8-at, a SpiderMonkey-t, vagy a JavaScriptCore-t. Ezek futnak valahol (böngészőn belül, NodeJs-en belül, stb), ezek intézik a fordítást, és ezek hatékonysága lesz a kulcs abban, hogy Programozó Petike jQuery's salátakódja lehetőleg a leggyorsabban lefusson.

Rád bízom, hogy mennyire jársz utána a kérdéskörnek, de lefordítani egy Javascript kódot gépi kódra semmibben sem különbözik bármilyen más compiling feladatnál, ilyen szempontból pedig csak erre a célra dedikált hw sem létezik.

Androidon is remekül működik az asztali webhely kérelmezése. 10.1 collos tabletemen alapból úgy is futott a gyárilag telepített böngésző. Egyébként mi ebben a meglepő? A mobil változatot nem az erőforrások csökkentésére fejlesztik, hanem a képernyőméret miatt. Különösen a kisképernyős iphoneokon fontos, hogy mobil változatot kérjen az ember. Egy normális méretű telfonon (5.5 coll fölött) már egész szépen nézhető a legtöbb nem mobilra optimalizált  oldal is. 

A prezentációban használt grafikonok tökéletesen kitöltik a marketing bullshit fogalmát, az ilyet szokták a viccesebb matematika tanárok negatív példának vinni az órákra a diákjaiknak: tengelyek feliratozása hiányos, nincs skálázás, nem egyértelmű hogy mivel hasonlítják össze, stb, stb. Félreértés ne essék, ugyan ez általában igaz a Google/Microsoft/stb prezentációira is, de attól ez még így inkább marketing bullshit, mint valós mérés korrekt bemutatása.

Akkor minek mellé a techológiainak beállított parasztvakítás? Grafikonok? Pincében villogó rackszekrények előtt, labornak tűnő helyen tartott prezentáció? Amúgy is LOL az egész :D

Elég lett volna akkor a szivárvány, a zöld kert, meg az indokolatlan túltolt basszus a hangszóróba minden egyes helyszínváltáskor :D :D

trey @ gépház

Ha azt írja, hogy "XX-hez képest 3x gyorsabb YY mérés alapján" az marketing.

Ha felrakja a megfelelő jelzéseket a koordináta-rendszerre mert így jobban tudja ábrázolni az eredményét, az is marketing.

De ha ráb*sz két csíkot egy gyakorlatilag jelöletlen koordináta-rendszerre, és felvetíti mint bizonyíték, na az (marketing) bullshit. Bejön a tömegeknek? Lehet. De ez a minőségén picit sem változtat. Mégegyszer: ugyan ezt gondolom a Google/Microsoft/stb hasonló ábráiról is. Jelen formájában nettó parasztvakítás.

Nekem fajt egy kicsit, hogy az ARM alapu gepek dobjak az eGPU tamogatast. Viszonylag jo arban lehetett volna mini-t vagy 13"-es pro-t szerezni es egy olcso eGPU-val a gaming elmeny sem lenne kaki. Mar ha egyaltalan futnak majd a jatekok :).

Ugy erted, hogy ami eddig futott nekem pl. Steam alol, az futni fog ezutan is? Vagy az, ami az AppStore-ban fenn van az?

A problema az, hogy eddig en a Mac-jeimet 5+ evig hasznaltam, ennek a legnagyobb rakfeneje az volt, hogy bar a RAM es a CPU okes volt, de a grafikus teljesitmeny az nem franko ilyen oreg gepeken. Ezen segit az eGPU trukkozes. Sajnos ez nem lesz kivitelezheto, es igy nem lesz annyira jovoallo (az alapjan amit most biztosan tudunk) egy esetleges vetel nekem. 

Futnak rajta, csak kérdés, hogyan... Erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy az új GPU akárcsak megközelítené is pl egy külső Vega64 teljesítményét...

Mondjuk aki komolyan akart játszani, annak eddig is inkább új konzol vagy erős PC volt a választása.

Szerintem itt a legütősebb tény az iOS kompatibilitás, ezzel viszont nagyon sokat nyerhetnek.

Nem neztem vegig, virtualizaciorol mondtak valamit?

"According to the company, a new version of Parallels Desktop, which will be able to run on Macs with an M1 processor, is already in active development. Corel noted that the prototype software package for Apple computers with ARM chips was demonstrated by the Cupertino-based company back during WWDC 2020 when it launched a flawlessly working Linux virtual machine."

Ez eddig nem volt meg. source

A 13-as Pro jelentősen olcsóbbnak tűnik, mint amit Intellel konfiguráltam korábban. Lehet meglepem majd magam karácsonyra, nyilván a benchmarkok után.

Tuti, hogy jol hasonlitassz? Eddig volt a kinalatban egy 8. generacios, 14nm Intellel szerelt 1.4GHz orajelu, ketto thunderbolt portos gep. Ennek a helyere erkezett az ARM alapu modell. Az eddig is a kinalat reszet kepezo, 10. generacios, 10nm CPU-val szerelt Intel alapu modell megmaradt. Minden teljesitmenyosszehasonlitast, ehhez a modellhez kellett viszonyitani. Ebbe a modellbe (marmint az 1.4GHz alapu modellbe) eddig sem lehetett 16 GB-nel tobb memoriat berakni. 

Ez bizony elképzelhető. Az a baj, hogy a 2015-ös MBP-met már le kéne cserélni; Intelest már nem vennék, de ki tudja mikor jön ki a többi (16-os, esetleg új 14-es) modell.

A jelenlegi géphez képest a mostani M1-os is bőven előrelépés, szóval nem tudom.

De igazad van, ha jól emlékszem az Intelest 32 Gb rammal konfigoltam, az azért jól jönne.

Vard ki az M2-M3-at, a 32GB RAM-ot es az ujra 4 Thunderbolt 3 / USB4 portot.

A 2015-os Macbook meglete nem eleg jo indok arra, hogy alpha tesztelo legyel.

Ez a gep egyelore azoknak valo, akik eddig is csak Facebookoztak meg Google Docs-oztak a Macbookjukon.

Lehetseges kivetel: ha XCode a fo munkaeszkozod iOS targetre. (De arra is vard ki a valos tapasztalatokat, meg hogy legalabb a Docker menjen rendesen).

A bajom az amúgy, hogy a jelenlegi, 5 éves MBP 128 Gb SSD-vel van szerelve. Ami akkor elég volt, de lassan szűkössé kezd válni.

Ezért gondolkozom abban, hogy lehet érdemes ~1 évre bevállalni egy M1 Air-t, esetleg MBP-t. Ahogy látjuk, minőségi ugrás lenne amúgy is. Aztán 1-2 év múlva egy pici ráfizetéssel becserélem egy modernebbre...

Nyilván nem akarok alpha tesztelő lenni, ez az egyik dolog, ami vissza tart (egyerlőre).

Másrészt fene tudja, hogy mennyiért számítja be az Apple az 1-2 éves készüléket (ha nem túl nagy a különbség "second-hand", meg a "leadom az Apple-nál" közt, akkor annyia nem érdekel).

A saját MBP-met leginkább XCode-ra használom, szóval a non-Apple szoftver ellátottság annyira nem gond (iTerm nyilván jó lenne, ha lenne natív, de ha elfut Rosetta alatt, akkor se gond - kis teljesítmény igényű amúgy is). A céges meg 2018 15" Intel MBP, és nem hiszem, hogy azt rögtön lecserélnék (addig nem, míg Java / Docker / IntelliJ / whatever nem fut rajta rendesen).

Fejlesztésben (mivel még mindig csak "tanulom" a platformot - holtig, ugye) a (natív) Catalyst teljesen jó még mindig, szóval emiatt se kell lecserélnem a jelenlegit.

Szóval meg vagyok lőve.

Nem akarok várni még egy évet egy modern géppel, de pont ezért nem vettem már tavaly se új laptopot, mert azt mondtam, hogy várjuk meg az Apple Silicon-t...

Ha karácsonyig/februárig kiderül, hogy nem szar, akkor lehet beruházok egy középkategóriás MBP-re, vagy egy ~alap Air-re. Max becserélem egy kis ráfizetéssel 2 év múlva az újabbra. Mondjuk ebben az esetben nem tudom, hogy hogy néz ki az adat-transzferálás; jó lenne kb. egy hét, mire belakom az új notit, nem szívesen adnám le egy-az-egyben aznap.

Szóval ez ilyen "betelt a hamutartó, kell egy új kocsi" szindróma. Amúgy még mindig teljesen jól használható az early 2015 MBP...

Meg azért nyilván vonz az iOS, iPadOS appok natív futtatásának lehetősége is...

Szerk: aztán lehet leszarom, és veszek egy játszós Air-t. Aztán lesz ami lesz :)

Vagy, azert van benne ketto, mert az a modell, amit levaltani keszul, abban is ketto volt? Ez nem a "nagy" 13"-as MBP ellenfele (amiben a 10nm Intel van, amibe kerheto a 32GB memoria), hanem azt a gepet kell tulszarnyalja, amelybe a 8. generacios, 1.4GHz-s i5 van. Az imho, akar sikerulhet is neki (pont ugy, ahogyan az 1,1 - 1.2 GHz-s korabbi 2 illetve 4 magos Inteles MacBook Airt, vagy a Core i3-as Mac Minit). 

Ami reszemrol engem erdekelni fog CPU, az az, amit a 16"-os MBP-be es az iMacba szannak.

A port az nem lényeg, ma is csak egyet használok -> MagSafe töltésre. Minden más wireless a lakásban. Szóval a portok számossága nem gond. Annál jobban izgat a Butterfly-keyboard-effect, ahogy említetted is... Ugyan imádom, mert irgalmatlanul kényelmes rajta gépelni, de fene tudja, hogy milyen gyemekbetegségei lesznek az M1-nek a kezdetekben...

Ebből a 49 perces videóból, ha 5 értékelhető mondat volt, akkor sokat mondok? :D

Szerkesztve: 2020. 11. 11., sze – 15:42

Nem sok híja volt, hogy szivárványosat hányjak ettől a prezentációtól.

Mindenesetre üdvözlöm az ARM megjelenését a desktop vonalon. Úgy gondolom, az Apple most kicsit feladja a leckét a többieknek, talán az Intel végre feltápászkodik és nekiáll csinálni is valamit, de valójában annak örülék jobban, ha a PC vonalon is megjelennének az ARM-ek mostaninál jelentősebb mértékben (nem csak oDroid és ilyenek). Talán az EFI, driverek és társai visszahatnának végre a mobiltelefonokra is, és végre könnyebb lenne OS-t fejleszteni és karbantartani a telefonokon is, amellett, hogy a desktop is használható sebességűre gyorsulna az átlagjúzerek számára. Pl nagyszülőknek, a gépet csak netezésre és filmnézésre használóknak nincs szükségük 4GHz-re és 8 magra. Illetve talán az x86-os CPU-k ára is kicsit ésszerűsödne.

Szerintem az új M1-es almás messze nem jobbak, mint a konkurencia, de ez még csak az első generáció.

Majdnem leírtam, hogy hajrá apple, arról viszont nem szabad elfelejtkezni, hogy totál hülyének nézik a vásárlóikat, és sajnos úgy látszik, eredményesen...

én eddig maximálisan azt kaptam tőlük amit ígértek is. se többet se kevesebbet. mivel néztek hülyének ?

ellenben a céges 600k-s elitebookra fel van írva hogy bang&olufsen és negyed annyira nem szól jól mint mondjuk az iphoneom vagy a 2014es macem. mondhatjuk erre hogy a hp hülyének nézett? mert én ez alapján vártam valamit amit nem kaptam meg. 

eléggé ideges lennék ha saját magamnak veszem és ez van. 

én eddig maximálisan azt kaptam tőlük amit ígértek is

Mindenkinek más az ingerküszöbe. Volt, amikor nagyra tartottam őket, mert Steve Jobs a vízióját képes volt megvalósítani (pl a NeXT nagyon jó dolog volt, az iPhone pedig újraszabta az okostelefonok arcát). Sajnos azonban Jobs arroganciáját is sikerült átültetni a cégbe, pl: antenna-gate, bend-gate, kiolvadó macbook gpu-k, stb esetén a cég hozzáállása finoman szólva sem felhasználóbarát volt. Manapság pedig van pofájuk a környezetvédelemre hivatkozva kihagyni a töltőt az új telefonból, ami ráadásul nem is kompatibilis a régebbi töltőkkel közvetlenül, a szerelhetetlen/javíthatatlan design, a "right to repair" elleni erőteljes lobbi, stb.

Volt idő, amikor Jobs keynote-jait, termékbejelentéseit élvezettel néztem, annak ellenére, hogy nem én vagyok a célközönség és magamtól sosem vennék ilyen eszközt... egyszerűen nem én vagyok a célközönség, én más kompromisszumokat vagyok hajlandó megkötni.

Azonban ez a mostani bemutató (pedig nagyon vártam az ARM termékeket, szerintem nagyon jó lépés volt a részükről) gusztustalan giccsparádé lett, tele öntömjénezéssel és ferdítésekkel. Ami öndicséretet itt összehoztak, azt biztosan nem fogják tudni teljesíteni - persze ha valaki még csak véletlenül sem hajlandó máshol körülnézni, annak lehet, hogy ez a kánaán. Én sajnos látom kívülről is, és egyre gusztustalanabb.

Mielőtt nekiállsz azzal vádolni, hogy elfogult vagyok (inkább csalódott), rettenetesen gyűlölöm, hogy pl. laptopok piacán az összes gyártó az almát majmolja állandóan. Nekem konkrétan a ThinkPad vonal elalmásodása fáj, habár nekik volt honnan romlani. (pl az első MacBook-ok is az IBM-től licenszeltek egy csomó ThinkPad technológiát, az embedded kontroller konkrétan ugyanaz volt, a linuxos thinkpad driverek simán mentek a mac-el).

Ha meg nem tetszik a HP, vidd vissza. És igen, ők is szeretik hülyének nézni a vásárlóikat (ó azok a nyomtatók...), de azért, mert a HP szemét, az Apple nem lesz kevésbé szemét!

ó bameg. párszor elhangzott, hogy ez a leggyorsabb... aha persze, vö. xeon-os hordozható munkaállomás..  de valszeg csak elszólás volt mert általában hozzátették, hogy a leggyorsabb mac, meg a legtakarékosabb mac, de itt is kilóg a lóláb. kíváncsi leszek a független tesztekre is, mert a saját labortesztjeik biztosan nem a teljes valóságot reprezentálják.

Semmi gond, ha neked ez kell, pont az ilyenek miatt ilyen a kommunikációjuk. A tények ne hagyd, hogy összezavarjanak!

Pl a komplett "megkérdeztük a programozókat" rész bullshit, ez talán még az egységsugarú júzereknek is feltűnik. A Unified Memory Architecture nevű önfényezésük is bullshit, ezt az Inteles szarjaik is tudták, ebben nincs semi egetrengető. Tovább nem sorolom, ha szeretnél többet tudni róla, keress meg mást.

általában hozzátették, hogy a leggyorsabb mac, meg a legtakarékosabb mac
 

Jahogy tudod miről beszélnek, mégis direkt félre akarod érteni? Ha jól tudom, az ilyet hívják trollnak...

Vagy azt hiszed, hogy ez csak neked tűnt fel és az Apple vásárlóknak nem fog? Ebben az esetben viszont csak beképzelt vagy, aki azt hiszi, hogy mindenki felett áll :D

Így is - úgy is tudod, hogy csak az álhisztit tolod.

ahogy tudod miről beszélnek, mégis direkt félre akarod érteni?

Az hangzik el, hogy "ez a leggyorsabb CPU core". Így. Nem úgy, hogy a leggyorsabb ARM CORE, vagy a leggyorsabb CPU core 10w alatt. Hanem csak egyszerűen úgy, hogy ez a leggyorsabb. Egy ennyire alaposan összerakott prezentációnál erősen kérdéses, hogy ez a véletlen, műve-e, vagy szándékos, mindenesetre biztosan nem igaz. Voltam annyira jó fej, hogy nem tételeztem fel szándékosságot a tévedést illetően. Ha azonban ők tévedhetetlenek, akkor ez szimplán szándékos csúsztatás ... pont erről beszéltem, nem? Ha mégis véletlen, akkor csak simán csúsztatás. Vagy nem?

Trollnak azt szokás mondani, aki nem hajlandó az érvekre reagálni, hanem pusztán a veszekedés kedvéért mindenféle retorikai eszközökkel él a vita fenntartása érdekében, mint pl. csúsztatás (bezzeg a HP is szar), személyeskedés ("beképzelt", "álhiszti", "troll").

A "programozók" megszólalásáról mi a véleményed?

A UMA prezentációval kapcsolatban mi a véleményed?

Köszi!

Az hangzik el, hogy "ez a leggyorsabb CPU core". Így. Nem úgy, hogy (...) a leggyorsabb CPU core 10w alatt. Hanem csak egyszerűen úgy, hogy ez a leggyorsabb.

"When it comes to low power silicon, our high performace core, is the world's fastest CPU core".

Follow-up question: Mivel cáfolod a kijelentést?

Biztos nem értetted félre, amit mondtak? Nem gond a diszlexia (diszhearia?), de jobb, ha időben észre van véve...

Szerk: Várom a további linkeket az általad kifogásolt mondatokra.

Szerk2: őszintén és minden szarkazmus nélkül: az az ember aki akkor prezentált (fogalmam sincs mi a neve és jelenleg nincs kedvem utánanézni) nyilván elég erőteljes akcentussal beszélt - nekem se volt egyszerű követni, hogy mit mond. Szóval a fentebbi "személyeskedésemet" (de talán idézőjelek nélkül is igaz: személyeskedésemet) nyugodtan hagyd figyelmen kívül. Nem tudom a te háttered, de én 5+ éve élek angol anyanyelvi környezetben és így is kellett egy kis idő mire hozzá szoktam a kiejtéséhez (és néha még manapság sincs fogalmam, hogy miről beszélnek). És vedd figyelembe, hogy pl. a manchesteriek (akik közt jelenleg élek) is szívnak azzal, hogy megértsék pl. a liverpudlian-t, nem beszélve pl. a skótokról, szóval nem gond, ha netán félreértetted. 

Szóval ha nem kifejezetten az Apple-bashing a célod, akkor szívesen beszélgetek kulturáltan a témáról :)

Viszont ha csak trollkodni akarsz, akkor ahogy NagyZ jelezte lentebb: kösd föl a gatyád :)

Low power silicon... aha, ki mit ért alatta. Azért jó, hogy nem fogalmazunk pontosan, mert akkor az állításunk többi részébe is belefér "némi pontatlanság". A 15W-os Ryzen belefér a "low power" szegmensbe? Máshol elhangzik, hogy a legjobb "performance/watt", na az biztosan megvan (5nm ugyebár...), de ez nem is volt kétséges.

Namármost. A videó láttán kimondottan rosszul lettem, reménykedtem benne, hogy az ARM csipek jók lesznek, de az öntömjénezés és nagyzolás, amit láttam, kiverte a biztosítékot. A cég korábbi teljesítményéből extrapolálva nem gondoltam, hogy tényleg ilyen jó CPU-t csinálnak, mint amilyet. A benchmarkok utáni nézőpontból már messze nem akkora parasztvakítás, mint elsőre tűnt. Ennek ellenére kreatívan szoktak bánni a statisztikákkal, mint ahogy most is, viszont "ezt már megszoktuk", illetve az elvakult fanoknak ez már a "belefér" kategória.

A személyeskedést meg hagyd ki, ez már a második alkalom, hogy ezt csinálod velem. A tény, hogy ilyen eszközhöz nyúlsz azt bizonyítja, hogy híján vagy az észérveknek, és nem azt, hogy igazad van. Ezt tartsd észben.

nagyz-nek meg semmi köze az egészhez, csak mostanában igencsak szeret trollkodni

Aha. A fogalmatlan trollkodásod nem jött be, most meg magyarázod a bizonyítványod. A személyeskedést (mely az első volt, korábban csak rámutattam, hogy trollkodsz), mint írtam, hagyd figyelmen kívül, ha nem a trollkodás a célod; mivel nem sikerült, és megsértődtél rajta, úgy látszik betalált.

De hogy témánál maradjunk: további linkek az általad kifogásolt un. "ferdítésekre"?

Pedig szépen haladok, hogy egyre pocsékabb legyek, lassan talán beérlek téged is. Talán elkezdem elhagyni az ékezeteket, hogy jobban hasonlítsak rád. Majd utána elkezdek számomra nem tetsző emberkéknek beszólogatni, természetesen nem érvekkel (vagy wannabe-érvekkel) beszállni a vitába, hanem kimondottan az illetőt szapulni. De még ekkor is messze le leszek maradva a MESTERTOL (csupa nagybetűvel, ékezet nélkül!)

Tartasz trollképzőt?

Valószínűleg a (már nyugdíjba küldött) SPEC2006 benchmarkok alapján gondolják a leggyorsabbnak. Azokban a tesztekben már az A14 is nagyon jól szerepelt, AMD tudta csak megverni. Mindig lehet olyan tesztet választani, ami alapján az adott CPU mag világelső. Nem hazudnak.

de valójában annak örülék jobban, ha a PC vonalon is megjelennének az ARM-ek mostaninál jelentősebb mértékben

Én úgy vagyok, vele ha pariban lenne az x86-al, akkor már megjelent volna. Lehet szidni az Intelt, lehet szidni az x86 archot, hogy régi fos stbstb. Viszont egyelőre nincsen más ha nagy teljesítmény és általános célra kell cpu.

1x vagy már 2x éve még mindenki röhögött, ha azt mondta valaki, hogy a nagy RISC cpu-k kihalnak pár éven belül, mert az akkori x86 sehol sincsen hozzájuk képest. Aztán jött az AMD először a licencelt alpha ev6 bus rendszerrel, közvetlen memória eléréssel és állva hagyta az akkor intelt. Közbe felnőtt az intel is. Most meg ott tartunk, hogy 2 régi nagy RISC  cpu van még versenyben az IBM a  power-el, valamint a fuji tolja még sparcjait. Persze ezek is csak szigoruan celhardwerekben. A workstationokon még előbb kihaltak a RISC-ek.

Erre most azt mondják hogy megint jó lesz a RISC.

aha ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Hat igazabol egy rakas usernek pont tokeletes lesz, ami ezekben a gepekben van. raadasul mivel ios appokat fog futtatni, amik mar most elfutnak sokkal gyengebb vason is, lesz egy nagycsomo boldog felhasznalojuk.

Akinek szamitasigenyes dolog kell meg evekig vehet x86 mac-et. Ok azt remelik, hogy mire kifuttatjak az x86-ot, addigra fejlodik annyit a sajat chipjuk, hogy tenyleg le tudjak valtani.

Dunat lehet rekeszteni az elerheto programokkal, jatek, office, web, whatever. A 16Gb-os ram limit is ezert tok oke, mert egyszeruen ezek az alkalmazasok lenyegesen kevesebb memoriara vannak optimalizalva. Semmit nem kell kitalalni, mert evek ota megvannak a technikak a mobilos piacon.

Nyilvan nem kell rajta Steamet futtatni meg virtualizalni, 8K videot szerkeszteni, stb. De mivel van elerheto termekuk erre a celra is nem hiszem, hogy kulonosebben aggodniuk kene.

Ugyanis akinek nem eleg, megveszi a masik gepet oszt kesz.

Én úgy vagyok, vele ha pariban lenne az x86-al, akkor már megjelent volna

Szerintem pont most jelent meg :) Eleinte nyilván nem a high-end és workstation vonalon fog aratni (8 magos big.LITTLE architektúrával esélye sincs felvenni a versenyt egy komolyabb Ryzen-el), de egy 10 éves i3-as Intel is elég egy átlagfelhasználónak, azt a szintet meg hozni fogja.

Mint mindig, most is a szoftver oldal fogja eldönteni. Az x86 hatalmas előnye a visszafelé kompatibilitás (meg a windózé is), arch váltás mindig nehézkes, és eddig csak az Apple tudta megoldani elfogadhatóan (rosetta 1 és talán most a 2). Az ARM-os Windóz eddig sehol sem volt, rendes x86-64 kompatibilitási réteg hiányában.

Mivel az ARM előnyei nyilvánvalóak (jelentősen kisebb fogyasztás, illetve olcsóbb is), talán előbb-utóbb a gyártók kellő nyomást tudnak gyakorolni az MS-re, hogy tegyen x86-64 emulációt az ARM-os win-be. Ha ez megtörténik, akkor hirtelen sok ilyen laptop fog megjelenni.

A CISC-RISC besorolás pedig jottányit sem számít.

Tehát akkor az apple marketingesei, megmondták, hogy az userek 95%-nak elég a 5-8 évvel ezelőtti teljesítmény (igazuk van), viszont ezt mégse mondhatják a hívők/vásárlok arcába, hát toltak köré egy bullshitet, természetesen.

Mivel az ARM előnyei nyilvánvalóak (jelentősen kisebb fogyasztás, illetve olcsóbb is),

Jahh mert sehol nincsen teljesítményben :D Kíváncsi lennék ha fognának egy régebbi 32nm es desktop CPU-t legyártanák 5nm-re mennyi lenne a fogyasztása ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Na az érdekes összehasonlítás lenne, talán könnyebb lenne az x86 és az ARM architektúrából adódó teljesítmény-különbségét összevetni. Még az is lehet, hogy nem lenne különbség :) De az is, hogy az ARM hatékonyabb. Vagy nem.

Ami fontos lépés itt még, hogy az Apple-nek ez a saját CPU-ja, nem szorul rá, hogy az Intel ökörségét örökségét kerülgesse, vagy az x86 világ trendjeit kövesse. Úgy integrálja az SoC-ját, ahogy akarja, oda helyezi a hangsúlyt, ahová akarja. Nem biztos, hogy megállná a helyét az x86 konkurenciával szemben az ö terepükön, de nem is az a cél. A cél, hogy néhány fontosnak tartott, marketing szempontból is érdekes paraméterben (fogyasztás, videó processzing, UI reszponzivitás) messze túlszárnyalja őket, míg a többi paraméterben nem marad el jelentősen.

Tehát akkor az apple marketingesei, megmondták, hogy az userek 95%-nak elég a 5-8 évvel ezelőtti teljesítmény

...

Jahh mert sehol nincsen teljesítményben :D 

Ehhez képest a tények, ugye:

The fact that the A14 currently competes with the very best top-performance designs that the x86 vendors have on the market today is just an astonishing feat

[…]

Even in SPECfp which is even more dominated by memory heavy workloads, the A14 not only keeps up, but generally beats the Intel CPU design more often than not. AMD also wouldn’t be looking good if not for the recently released Zen3 design.

In the overall SPEC2006 chart, the A14 is performing absolutely fantastic, taking the lead in absolute performance only falling short of AMD’s recent Ryzen 5000 series.

https://9to5mac.com/2020/11/11/apples-m1-chip-analysis/

Az apple hívők benyalnak minden marketing rizsát, és fel sem merül bennük olyan, hogy miért egy 1x éves benchmarkot futtatnak, a cpu-n amit rég nem használnak, és miért nem a SPEC2017-et ? Vagy akkor hol van egy pontszám ? Vagy valami konkrét dolog ? 

In the overall SPEC2006 chart, the A14 is performing absolutely fantastic, taking the lead in absolute performance only falling short of AMD’s recent Ryzen 5000 series.

Hol vannak a számok ? Vagy csak a marketingesek gyártották a szöveget ? A https://www.spec.org/cpu2006/results/cpu2006.html itt van az összes kiadott publikált spec cpu2006 bench, akkor lehetne valósabb kiindulási alap az összehasonlításra.

Nahh de kár is a szó, a lényeg, hogy megmondtam ez fasza és kész mindenki higgye el :D

Fedora 38, Thinkpad x280

...és fel sem merül bennük olyan, hogy miért egy 1x éves benchmarkot futtatnak, a cpu-n amit rég nem használnak, és miért nem a SPEC2017-et ?

Talán mert a 2017 nem volt elérhető 2015-ben? Nem tudom, csak egy tipp...

Vagy akkor hol van egy pontszám ? Vagy valami konkrét dolog? ... Hol vannak a számok ? Vagy csak a marketingesek gyártották a szöveget ?

Igazából csak egy linkre kellett volna rákattintanod a hivatkozott cikkben, de nem várom el, hogy erre önmagadtól is képes legyél:

https://www.anandtech.com/show/16226/apple-silicon-m1-a14-deep-dive/4

Apple A14 (late 2020) vs. Ryzen 9 5950X (late 2020) vsi7-1185G7 (late 2020)

Nahh de kár is a szó, a lényeg, hogy _ventura_ megmondta ez szar és kész mindenki higgye el :D Az a baj az hogy az apple haterek állandóan fogalmatlanul osztják az észt, és fel sem merül bennük olyan, hogy esetleg nincs igazuk...

Láttam a cikket, a 2015 egy A9 es teszt innen indultak. Íjra is hogy míg az intelnek kb 28% az applenek meg majd 3x ra sikerült tolni az 1 szálat teljesítményt. DE 2020 ban egy modern cpu-n ne 1x éves benchet futassunk már :D Azért lett dobva mert nem volt már releváns. Futtassanak A9 en is meg az M1 en is a cpu2017-et aztán ott nézzük meg mi mennyi ...

Persze érthető miért nem, a marketing szövegben jobban mutat a 198% mint a 28% ennyi, gondolom megnéztek (mert magamból kiindulva már csak a kíváncsiság miatt is megtenném), viszont ott már nem ilyen klafa számok jöttek ki.

Nem azt mondtam, hogy szar hanem hogy 4-6 éves desktop CPU-k szintjén lehet. Igaz az is bőven elég átlagfelhasználásra. Nem vagyok Apple háter, csak szeretem látni a számokat, sőt szeretek magam utánajárni a dolgoknak. 

Attól miért lennék Apple hater, mert konkrétan szeretném tudni, mennyi az annyi és nekem kevés hogy gyorsabb és kész ?

Vagy akkor aki nem dől be a marketingnek, az csakis hater lehet ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Igen, szóval az Apple A14 veri a Rysen 9 5950x-et és a i7-1185G-t. Én a  szerverpiac még nem döntötte rá az apple-re az ajtót, hogy nekik is adjanak a chipből! Szóval a világ ilyen, az apple legyártotta a legbikább cpu-t a saját szintjén, de nem pakolja bele csak a legolcsóbb termékeibe. Ennyire szerény, ennyire fityiszt mutat a világnak.

Engem érdekelne egy 3dmark 2000 teszt eredmény is. ott azt hiszem 30.000 pont a legtöbb, amit kaphat, vesenyezhetne egy a cpu egy teljes szerverfarmmal és azt is megverhetné, hiszen mindkettő ugyanannyi pontot szerzett.

Tehát akkor az apple marketingesei, megmondták, hogy az userek 95%-nak elég a 5-8 évvel ezelőtti teljesítmény (igazuk van), viszont ezt mégse mondhatják a hívők/vásárlok arcába, hát toltak köré egy bullshitet, természetesen.

Mivel az ARM előnyei nyilvánvalóak (jelentősen kisebb fogyasztás, illetve olcsóbb is),

Jahh mert sehol nincsen teljesítményben :D Kíváncsi lennék ha fognának egy régebbi 32nm es desktop CPU-t legyártanák 5nm-re mennyi lenne a fogyasztása ?

Fedora 38, Thinkpad x280

"Én úgy vagyok, vele ha pariban lenne az x86-al, akkor már megjelent volna"

Nem. A hardver reg pariban van. A szoftver van elmaradva. (Nem x86 Photoshop, nem x86 MS Office, nem x86 jatekok, jatekok amik nem csak Intel/AMD/nVidia GPU-k driver hulyesegeit kerulgetik, regi mukodo szoftverek, aminel a hasznalhatosagban lattak a siker kulcsat, nem a mikrotranzakciok es adware-ek idegesito pusholasaban, stb.).

A UX bar profit szempontjabol elore, felhasznalo kenyelme es szorakozasa tekinteteben visszafele fejlodik. Es a regi alkalmazasok emulalasa ezert kiemelkedoen fontos (es alulertekelt) terulet.

Nem. A hardver reg pariban van. A szoftver van elmaradva.

Miről beszélsz ? Linuxos világban, a szervereknél évek óta van arm port, arm cpu-s szerverek, sőt virtualizáció is. Még sincsenek sehol. Mutatóba lehet választani de sehol nem nyomták le az x86 ot. 

Vagy úgy gondolod, hogy egy ARM-ra forgatott Apache szarabb lenne, mint egy x86-64 re ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Ja, nem is tudtam, hogy az Apple sajat gyartasu ARM utasitaskeszletet _is_tamogato_ (hint: ez nem csak egy "sima ARM" processzor) CPU-GPU parosai szeleskoruen elerhetoek a szerverpiacon...

Nem az tortent, hogy:

ARM > x64

Hanem hogy:

Apple Silicone / Apple ARM backward compatible SoC > x64 > ARM

Ez utobbit az iPades es iPhone-os benchmarkok mar reges reg megerositettek.

Ez utobbit az iPades es iPhone-os benchmarkok mar reges reg megerositettek.

 

Ok akkor légy szíves tolnál a fent említett sotckfish benchet a legerősebb ARM-es ipad/iphone stb 

UI: A12 esről kiderült, hogy egy 5-6 éves desktop CPU nyomába se ért, hátha neked már van A14 el szerelt cuccos.

Fedora 38, Thinkpad x280

Megprobalom en is mert bar tobben mondtak megsem ment at. Nem az a lenyeg, hogyan teljesit ezeken a benchmarkokon. Szarul, es ezt az apple sem tagadta, leven egy tok regi procival hasonlitottak ossze. Az szamit, hogy a usernek milyen elmenye lesz, amikor elindit rajta valamit. Ez egy elso generaios kutyu. Elinditja rajta a safarit meg a netflixet meg facebookot meg google docsot vagy a kedvenc jatekat. amik mar most is elfutnak egy szaros telefonon 2gb rammal. Es rohadt reszponziv lesz a rendszer. Rohadt jo sw felhozatal mellett.

Aztan fejlodik ez a technologia, es lehet 3 ev muva meg meg durvabb lesz meg tobb rammal. az a lenyeg, hogy ossze van integralva a sw es a hw. Teljes kontroluk van, es olyan iranyba viszik, ami nekik tetszik.

Jah, es van egy jo hirem, ha nem te vagy a celkozonseg, legalbbis ugy latszik, total nem kotelezo megvenni. es ha neked a teljesitmeny kell vegyel x86 macet, vagy barmi mast amit akarsz. Azt meg erdemes elfogadnod, hogy ez a gep letezik, van akinek az igenyet kielegiti maximalisan. Es nem csak a fanbolyoknak, gyakorlatilag az ipad prot billentyuzettel ma is hasznalnak emberek laptop gyanant. Es orulnek neki. Mert egy remek termek, remek teljesitmennyel, es jo programokkal.

. Nem az a lenyeg, hogyan teljesit ezeken a benchmarkokon. Szarul, es ezt az apple sem tagadta,

Hogy mondhatsz ilyet, a honlapjukon írják:

https://www.apple.com/newsroom/2020/11/introducing-the-next-generation-…

Idézem: 

 And in MacBook Air, M1 is faster than the chips in 98 percent of PC laptops sold in the past year.

Lábjegyzettel:

  1. Testing conducted by Apple in October 2020 using preproduction 13-inch MacBook Pro systems with Apple M1 chip and 16GB of RAM. Performance measured using select industry-standard benchmarks. PC configurations from publicly available sales data over the last 12 months. Performance tests are conducted using specific computer systems and reflect the approximate performance of MacBook Pro.

Tehát megint csak a bullshit, semmi konkrétum. Tipikus apple.

Amennyiben ennek bedőlnék akkor azt gondolnám, hogy de kurva jó, bemegyek megveszem a gépet mert szerintük leveri a boltokban kapható gépek 98%-t. Aztán elindítanám elemező programot és csak lesnék, hogy egy fos 5 éves cpu-t nem ér el. (Persze erős feltételezés, mert eddig csak ők teszteltek ilyet)

Fedora 38, Thinkpad x280

Miért kéne nekem M1 benchet közölnöm ? Pont az applenek kéne, aki ehelyett csak a hívőknek bőven elegendő szöveget tolja.

Majd ha lesz M1, lesz bench is és akkor térjünk vissza, hogy hol tart az M1 , egy olyan egyszerű benchben mint egy chess engine.

Erre mondtam, hogy szerintem jó ha eléri majd egy 5-6 éves dekstop i7 színvonalát. 

Fedora 38, Thinkpad x280

"UI: A12 esről kiderült, hogy egy 5-6 éves desktop CPU nyomába se ért"

En nem igy tudom. Bar lehet, csak a laptop CPU-kat korozte le, de egy telefon CPU-jatol az is szep teljesitmeny, nem?

https://www.techradar.com/uk/amp/news/apple-arm-cpu-benchmark-leak-vs-i…

https://superuser.com/questions/1377017/why-does-the-apple-a12x-process…

Ezek alapjan elkepzelesem sincs, honnan szedted ezt a marhasagot, de te is linkelhetsz benchmarkot, hogy mennyivel jobb az "5-6 eves desktop CPU".

Ezek alapjan elkepzelesem sincs, honnan szedted ezt a marhasagot, de te is linkelhetsz benchmarkot, hogy mennyivel jobb az "5-6 eves desktop CPU".

Nem marhaság, magad mérted meg a chess-engine bench-el. :D Abban jött ki ~6millió node/sec az A12 CPU ból, míg egy Intel Core i7-5960X meg 20 millió kb.

Mint a kommentjeim elején mondtam, mindent be lehet bizonyítani statisztikával, és annak ellenkezőjét is. Mint látható a fenti teszthez hasonló tesztekben még igencsak van lemaradás az ARM cuccok háza táján. Valószínűleg még bőven lesz is. Pedig a sakk programokban lévő alfa-beta kereső/kiértékelő függvények nem mai cuccok, csak megvan az az előnyük, hogy igencsak cpu-intenzív dolgok, főleg mióta elkezdtek AI-t beletolni már GPU se árt :D

Az hogy a mobil cpu-k már pár éves desktop CPU-k szinjén van jó dolog. Sőt ahogy többször is írtam, az emberek 95%-nak bőven elég 5 éves desktop technológia is. Erre épít az apple is az M1-el. Meg építhet más ARM noti gyártó is (van 1-2). 

Fedora 38, Thinkpad x280

De nem is az i7-5960X alternatívája az M1 soc, hanem az átlagos intel desktop cpu-s architektúrának. A jelenlegi intel desktop CPU kínálat zöme is alulmarad az i7-5960X-hez mérve. Azok a termékek amikben most megjelent az M1, soha nem kaptak olyan csúcs CPU-t mint az i7-5960X.   

Szerkesztve: 2020. 11. 11., sze – 19:32

Törölt

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerkesztve: 2020. 11. 11., sze – 19:53

Ezek megint elindítanak egy lavinát, tökmind1 milyen a termék (jó általában) van egy rohadt erős hívő ügyfélkörük. Simán megveszik.

Regen vala az ipad, aztan lett az ipad pro. Tettek hozza egy billentyuzetet, meg egy kis multitaskingot, es lett egy csomo boldog useruk, akik laptop helyett hasznaljak. Na most osszeragasztottak a kijelzot a billentyuzettel. ennyi tortent. A user bazisuk 60-70% igenyeit mar most kielegiti a cucc.

Szerkesztve: 2020. 11. 12., cs – 08:33

Erkeznek az elso benchmarkok...

A MacBook Air brutalis szamokat hoz GeekBench 5 alatt. Ezek alapjan, siman tartja a hatat egy 10700K-hoz kepest. Nyilvan ez egy benchmark, raadasul valszeg a CPU a belet-lelket kileheli, de pl ha Xcode buildel az ember, akkor kb felszabadulhat akkora teljesitmeny a gepben, mint ami egy megtermett desktop gepben lenne. Ez a MacMiniben, vagy a 13"-as Pro-ban, ahol hutest is kap, esetlegesen stabilabban is tarthato.

Egyelore nem talaltam olyan merest, amikor az x86-os verziot futtatjak (2006-ban csak 1 pipa kellett, hogy a mar x86-ra buildelt univerzalis alkalmazasnak a PPC resze induljon el az emulator alatt).

Mar csak az a kerdes, hogy ez kerul-e a feljebbi modellekbe, vagy valami komolyabb (tobb eros mag, stb). Mivel azok a gepek, amiket levalt szinten maximum 16GB memoriaval voltak kerhetoek (ott ez marketing limit volt, vedd a nagyobb kategoriat, ha tobb kell), igy most sajnos nem derul ki szamomra, hogy ez most HW limit lett vagy megmaradt marketing limitnek.

A RAM PoP. Viszont az iPhoneba, a CPU tokon belul van a RAM mig az iPadekbe kulon kerul. Tehat szerintem, ez itt tovabbra is marketing limit. A legalso szegmenst cserelte ki, igy igazabol nem latjuk, hogy mit lehetne es mit nem lehet. Pl a storage is 2TB-ben limitalt. Eddig az MBP-nel volt 2TB a limit, a tobbi modellnel ebben a szegmensben csak 1TB volt. Meg kell varni mit hoz ki a nagyobb kategoriakban, valamint meg kell varni, hogy a tenylegesen eladott peldanyok elarasszak a benchmark ertekekkel a vilagot. 

Jo, jo, de a 45k HUF-os 2.5 eves CPU-m is ilyet tud rengeteg background taskkal egyutt windowson (r2600), azota pedig kijott par ujabb.

1032 Single-Core Score

5971 Multi-Core Score

 

Amugy 15W TDP-bol jo az Apple Silicon, de ezt egy https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_7_pro_4750u-1356 is tudja kb.

A zen3 pedig ehhez ad majd egy jokora IPC ugrast, meglatjuk ha kiadjak a mobil chipeket.

Szerkesztve: 2020. 11. 12., cs – 16:59

Elnezegetve a cpu allovizet, vegre lesz eredmeny:

ezentul egy processzor teljesitmeny meroszama az performance-per-watt lesz. Ami szerintem egy jo dolog.

Egy 10Wh-as mobil egy hetet kihuz ha altatom (nincs mobilhalozat se), addig egy thinkpad T sorozat kb. 2 napot huz ki 100Wh akksival.

 

Szerintem letolt gatyaval erte ez az intelt (es amd-t). Kar, hogy van egy mamutunk (windows desktop).

 

Ez kb. akkora hordero a laptopoknal,mint anno az iphone volt a mobiloknal. Kar hogy a rossz vegen vagyok:(

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Inkább vegyél egy rendes Aarch64 notebookot, és rakd fel arra a Linuxot. Oh wait, nincs ilyen. Ami van az durva tákolással és kompromisszumokkal. (Erős idegzetűeknek javaslom az aarch64-laptop lista böngészését: https://lists.linaro.org/pipermail/aarch64-laptops/)

Most az Allwinner meg hasonló SoC-ra épülő 3GB RAM-mal szállított tákolmányokról ne beszéljünk, hanem olyanokról, ami mondjuk az M1 fele közelít, pl. Qualcomm 8cx Gen 2 (https://www.qualcomm.com/products/snapdragon-8cx-gen-2-5g-compute-platf…).

Az a baj, hogy én egyszer ezt már átéltem a 90es években, amikor egy hangkártya vagy hálókártya beüzemelése kernel fordítást meg patchelést igényelt. Ha volt hozzá driver. Most 2020 végén egyáltalán nem tartom viccesnek, hogy megint ez következik.

abszolut nem. De legalabb nem vagyunk x86-hoz kotve.
Es a pinephone meg a remarkable2 szeru projektek miatt fog fejlodni az energiatakarekossag (remelhetoleg).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Megdöbbentően jók a szintetikus teszt eredmények. Simán felveszi a versenyt az x86-os világgal.

A cikk elején linkelt marketing videót nézve erős kételyeim voltak, kissé túltolták szerintem, de most már értem, hogy miért. Persze még mindig túlzásokba esnek, de messze nem kamuznak akkorát, mint először gondoltam.

Arra azért kíváncsi leszek, hogy a DDR5-ös Zen4-ekkel hogyan fogja felvenni a versenyt (pontosabban az AMD proci hogyan fogja felvenni a versenyt az M1-el), de valszeg eléggé közel lesznek.

Le a kalappal az almások CPU részlege előtt, remélem ez kicsit meglöki a "PC világot" is.

Továbbá nagyon remélem, hogy nincs csalás a tesztekben (mint a VW dízelekben, vagy egyes laptopok hűtésének "optimalizálásában" pl Cinebench alatt...), de ha esetleg van is, akkor is szép eredmény, amit elértek.

Multicore-ban is többségében csak a Xeon-ok verik. Desktop erőművek, vs. kis fogyasztású laptopok? Nem is tudom, hova adjam a pontot... :)

Viszont egyelőre úgy néz ki, hogy a fentebbi trollkodós-kételkedős szál rosszul öregedett így, kevesebb mint egy hét alatt...

Szerk: azért a 2019-es, i9-es, 16-os MBP-t odaveri (már a Macbook Air is!) multicore-ban... és ez még csak az első széria :D

Lesz itt még sírás, meg fogaknak csikorgatása...

ARM Linux-szal menni fog elvileg par honapon belul a Parallels.

En a 16 GB RAM limit miatt varok ki.

Akiknek most kemenyen kell dolgoznia: 

- wine csapat: 64 bit only rendszeren 32 bites .exe futtatasa. Esetleg ARM --> x86 wrappeles.

- qemu csapat: ARM --> x86 VM

- valaki, aki a qemu fole szep GUI-t rajzol Mac-re

jó lenne egy GPU teszt egy Ryzen 4800U-val, ez kb hasonló spec (15W @ 7nm, Vega 8 magos), nem pedig egy régebbi desktop GPU-val. Aztán reméljük, hogy a driverek és a használt API is hasonló minőségű (emlékszem még, mikor az nvidia kijött a Detonator driverekkel...)

De valszeg ezzel is felveszi a versenyt, csak biztos nem lesz ilyen szép az előnye...

https://www.youtube.com/watch?v=gbB3mAtvyEw

tessék. de vigyázz, nyilvánvalóan ez is csak egy tim cook által készített kamu statisztika (faszomtudja mi az istent jelent ez a kamu statisztika, de biztosan igaz...), véletlenül sem benchmark. csak egy átverés!!!!!!!!!!!!!!444444444444444444444444444444444444444444444

de gondolom úgyis az lesz, hogy bármelyik benchmark, bármilyen feladat közben megver valamit amit itt ismer az átlag hupozó arra ki lesz kiáltva hogy nem független és hazugság. :D

Semmilyen gyártó saját statisztikáinak nem szabad hinni, pont erre jók a független tesztek (főleg ha valaki normálisan csinálja, mint pl. a phoronix-os srácok).

Van autód? Megnézted mennyit fogyaszt, és hogy a gyártó mit mondott erről? Vagy van olyan gyártó, akinek hiszel, másnak meg nem? És kikéred magadnak, a más is ilyen véleményem van? Vagy mi van?

Egyébként szép eredmény, ezt azt jelenti, hogy az apple gyakorlatilag hasonlóan ütőképes CPU-t és GPU-t csinált, mint az intel/amd páros, viszont beelőzte őket az 5 nm-el, így a 10w-os cuccuk tud annyit, mint a másikak 15w-osa. A CPU boost-juk nincs akkora (talán nincs is), ezért maradt el pl. a ryzen-től és az inteltől a multicore tesztben. A single core teszt letaglózó, de szerintem egyszerűen gyorsabb ram-ot használnak, mint a konkurrens laptopok, nem tudom, erről nem tudok többet. A GPU teszt pedig úgy lenne összemérhető, ha azonos API-t használna a Vega és az M1 is, de valszeg az M1 GPU igencsak klassz lett, és itt már megmutatkozik annak az előnye, ha egy cég csinálja a hardver és a szoftvert is.

továbbra se értem mi értelme lenne kamu teljesítmény adatokat nyomatnia egy számítógép/cpu gyártónak. főleg az applenek, valszeg ők is tudják hogyha 1 tizedet tévednek bármiben akkor felrobban a bolygó. és mint láthatod ez a bejelentés után 1 héttel kiderül. te ezt csinálnád ezek szerint? hazudoznál össze vissza? vagy mi alapján veszed 1000%-ra hogy az apple mindenkit átkúrt a keynoteon?

eddig se igazán kamuztak a számokban, hozták mindig az eredményeket amiket ígértek.. de ti biztosan jobban tudjátok 0 apple hardverrel a hátatok mögött mint mi.

Nem igazán kamuztak? Hát, szerintem nem többet, mint mások, de nem igazán feddhetetlen ez a cég sem (mint ahogy más sem). A probléma az, hogy a hozzátok hasonlók nem hajlandóak elismerni ezt...

Másrészt "nem igazán kamuztak a számokban"... hát most sem sok konkrét szám hangzott el.

Nem kamuztak? Soroljam? Antenna-gate? Throttling? Ezek megfelelő minőségbiztosítással kiderültek volna piacra dobás előtt, de mindkét esetben csípőből letagadták a problémát. GPU-gate? Ezt el sem ismerték, pedig hát a BGA tokozás más gyártóknál is hasonló eredményre vezetett, csakhogy itt már gariidőn belül is előfordult. Itt nem az volt a baj, a cucc elromlott, hanem ahogy reagáltak rá.

Úgy tűnik, neked sem sok apple hardvered volt eddig.

minden apple eszközöm azt tudja amit a gyártó ígért, se többet, se kevesebbet. a macbookom már 6 éve hibátlanul működik. nem tudom, kezdjem el bemesélni hogy ez mind hazugság?

az antenna gatet felejtsük már el, akkor jelentkezett ha mindkét kezeddel körbe forgtad a telefont ezzel letakarva az ÖSSZES antennát. és ez is csak usában, itt nálunk híre hamva nem volt... nyilván gondolom te is folyamatosan úgy használod az okostelefonod hogy szépen körbe markolod mindkét kezeddel mindegyik kurva oldalát a telefonnak aztán az oroddal próbálsz navigálni. vagy nem tudom mivel...

teljesítmény adatok elcsalásában hány referencia linked van? még egy linket se láttam erre vonatkozaón csak azt hogy JáJhÁtEzbIzToSkAmU!!!!!44!!!!!!!!4444!4!!!!!444444444

minden apple eszközöm azt tudja amit a gyártó ígért

Basszus, most majdnem ráejtettem a kávém a röhögéstől az asztalra! Biztos rosszul tartottam! Titeket sorozatban gyártanak?

Tényleg nem baj szerinted, hogy egy tervezési hiba miatt a felhasználó a hülye? Tényleg nem baj szerinted, hogy a kiolvadó BGA tokozású GPU-t egy gumipöcökkel támasztották ki a hivatalos szervizben, majd mikor a gumi elöregszik és ismét csíkos képernyő fogad a bekapcsoláskor, akkor a júzer a hülye? Tényleg nem baj szerinted, hogy képesek voltak kiadni egy ezer-sokszáz dolláros (usában, nálunk kicsit drágább...) gépet úgy, hogy nem tesztelték le, hogy pár másodpercnél tovább is képes a névleges (a turbo freki volt reklámozva az almás oldalon!!!) teljesítményét leadni? Tényleg azt ígérte a gyártó, hogy a csodaúj szipiszupi billentyűzet (a pillangó mechanikás) jó eséllyel tönkre fog menni?

Hagyd, de fáradj válasszal, ezek költői kérdések voltak, nyilvánvalóan másképp válaszolunk rá, és erről nem fogjuk meggyőzni egymást.

q: teljesítmény adatok elcsalásában hány referencia linked van? 

a: antenna-gate, bga, gumipöcök, gumi, gumi, turbó freki

köszi az irreleváns válaszokat, sokra mentünk vele mindannyian! :)

ha te úgy fogod a telefonod ahogy fentebb felvázoltam akkor valszeg dawn kórós vagy, vagy valamilyen egyéb testi fogyatékosságod van, ez esetben kérlek ne használj tovább az usa területén iphone 4-et 2020-ban. 

a többi felsorolt problémát cserélik gariban, nem szép, de ettől még az én gépem ezeket nem produkálja akárhogy próbálod ezt elhitetni velem. inkább annak hiszek amit látok és tapasztalok, nem amit egy fotelhuszár megpróbál nekem beadni.

Amióta vitatkozunk soha egyetlen egyszer sem volt releváns válaszod, de tőlem meg elvárod?

Sajnos nagyon szar dolog lehet begyöpösödöttnek lenni. Ha néha kitekintenél a nagyvilágba, sok mindennel találkoznál, de elsősorban arra eszmélnél, hogy mennyire korlátolt vagy :) Így, hogy csak egyetlen gyártó termékeit vagy hajlandó elismerni, sokkal könnyebb az élet, nem kell választani, mérlegelni, csak befogadni tim cook szivárványos exkrementumát. A választás szabadságát hagyjuk csak meg a lúzereknek!

sajnos amit itt állítasz egy hazugság, nem tükrözi a valóságot. én nem vagyok apple hater és fan sem. :( 

esetleg tudnál linkelni olyan esetet ahol a keynoteon egyértelműen hazudott az apple a teljesítmény adatokat illetően? mert már sokadjára kérem de még mindig csak valami gumipöcökről tudsz beszélni, nem értem. már kint van egy pár videós benchmark userektől amit nem az apple végzett de még mindig ott tartunk, hogy ezek az adatok nem igazak.

Na ezért kell kerülni a számokat a prezentációban! Az pedig, hogy 58%-al gyorsabban kódol videót, mint a korábbi cucc, kontrollált körülmény.

Azt viszont előszeretettel hangsúlyozzák, hogy ők a leglegebbek, mint pl. "fastest low power cpu". Amit a "low power" definíciótól függően sokféleképpen lehet érteni, de a "low power" definíciója nélkül sima hazugság.

Mint ahogy az, hogy nem vagy apple fan.

én nem gyűlölködök, csak felteszem a kérdést hogy az egyéb termékeknél miért nem gyűlünk össze ezren hogy ugyanolyan fikatengert zúdítsunk valamire amivel életünkben 1x sem találkoztunk. ez miért baj? érdekelne. méirt nem nyitunk topicot a hp elitebook 745g5 szériájának? throttlingol ez is, a ventije is zörög, a hangszóró is kamu, mégsem látom hogy téged emiatt lekarmolna az ideg.

persze az apple m1-ről már tudod hogy kamu és hogy az apple hazudott minden állításával ezzel kapcsolatosan.

"Az pedig, hogy 58%-al gyorsabban kódol videót, mint a korábbi cucc, kontrollált körülmény."

Itt egy videó:

https://www.youtube.com/watch?v=AdWg3Emr4YQ&t=663

Nézd végig innen. Szerintem durva. Egyrészt van ahol a szaros kis M1-es air (kb harmadáron) sokkal jobban teljesít mint egy csúcs inteles 16-os MBP. De nem ez a legdurvább, hanem hogy általában legalább ugyanúgy teljesít és ezt a teljesítményt minimális fogyasztással és hőtermeléssel adja. Egy komplexebb 30-40 percig tartó video render az inteles MBP nagyobb akksijának az 50%-át lecumizza, miközben az M1-es Pro (és Air) gyorsabban végez a feladattal mindössze 6 (hat!)% akksi veszteséggel. 

Lehet fikázni, de sorban jönnek a tesztek és úgy néz ki, hogy valóban elég durva lett az M1. És ez az elő fecske (kvázi éles béta teszt), óvatosan először a kisebb modelleket hozták ki, de nem csodálkoznék ha a háttérben már lennének komolyabb felturbózott M1 verziók, amivel mondjuk kihozzák majd a 16-os MBP-t. Vagy valami desktop MAC-et, amiben mondjuk összedrótoznak 2 ilyen SoC-t 64GB unified RAM-mal.

Légyszíves mutass már rá, hogy mikor volt a stílusom kétséges ebben a topicban. Ezután légyszíves mutass rá arra is, hogy a szülő komment milyen hangnemben íródott...

"Minden akciót reakció követ. És a dzsipó reakció kurva félelmetes akció".

De hogy témánál maradjunk: linkek az általad kifogásolt un. "személyeskedésekre"?

Nem kétlem, hogy netán elkövettem ilyet (egy esetben mondtam is, hogy hagyd figyelmen kívül, ha nem pusztán a trollkodás a célod - az, hogy még mindig figyelembe veszed, vajon mit árul el a topicbeli szándékaidról?), de nyilván látnom kéne a kontextust, amire hivatkozol.

Még az is elképzelhető, hogy nem személyeskedtem, csak hasonló stílusban válaszoltam, amire a reakció meg a "hogy merészel visszabeszélni, namost jól megsértődök" kislányos attitűdben csúcsosodott ki...?

Ne haragudj, de ha az én linkjeimet olyan jól vissza tudod keresni, akkor tedd meg kérlek a sajátoddal is, nem lesz nehéz dolgod. Ha pedig nem kimondottan trollkodás a célod, akkor miért kezdted el egyáltalán? És te hogyan állsz azzal a kislányos attitűddel, hogy "hogyan merészeli becsmérelni az i* termékeket, namost jól megsértődök"?

A topicba azért írtam, mert megnéztem a videót, és én nem azt szűrtem le elsőre, mint amit az apple szimpatizánsok (de szépen fogalmaztam) szoktak.

Leírom ismét, hogy mi az én hozzáállásom: nem rajongok az eszközeikért, mert olyan kompromisszumokat kellene meghozzak, amiket nem szeretnék. Tisztelem a termékeiket, mert képesek nagyon jó minőségű hardvert és design-t összerakni, és képesek is arra, hogy ezt rendszeresen meglépjék. Tisztelem a termékeiket, mert a szoftveres oldalt is komolyan veszik, és igyekszenek a maximálisra polírozni. És most, amiért viszont kimondottan ellenszenves számomra a cég: teljesen hülyének nézik a vásárlóikat: a környezetvédelem csak humbug, a testreszabhatóság is hagy kívánnivalót maga után, de ennek még örülni is kell, a hardveres/szoftveres problémákat rendszeresen nem ismerik be elsőre, a garanciális hibakezelésük sok esetben problémás. A kikapcsolhatatlan telemetriáról (ami titkosítatlanul és a Big Sur óta megkerülhetetlenül utazik) már ne is beszéljünk... Ez mással is megtörténik, de őket valamiért nem védik ilyen fanatikusan a híveik.

Nekem hiányzik Jobs is. A prezentációit nagyon szerettem, mert ő úgy tudta előadni ez újdonságokat, hogy nem tűnt arrogánsnak. Szívesen néztem a riportműsorokat, ahol mesélt az első Macintoshokról, a Lisáról, személyes kedvencem a NeXT keynote (a modern mac-ec alapjait ott rakta le), illetve imádom az első iPhone bemutatót is.

Ez a mostani apple anyag nagyon gáz lett. Tele van címke és felirat nélküli grafikonokkal, és bizony olyan is van, ahol meg nem nevezett PC-vel hasonlították össze, természetesen számadatok nélkül, csak annyi volt a mórickarajzon, hogy 2x gyorsabb. Ez smafu, ekkora baklövést marketingeseknek nem kellene csinálniuk. A "fejlesztők" "interjúja" is nagyon gáz, legalább megpróbálhatták volna kicsit komolyabban venni a dolgot. Megcsináltuk az iparág leggyorsabb CPU-ját? Pontosan ezen ömlengések miatt nem tudtam komolyan venni az egész prezentációt, de ezzel nem csak én vagyok így, még az evone által belinkelt MKBHD videó is ezzel kezdi, hogy másokat ne említsek. Pedig a CPU dolog még csak nem is előzmény nélküli, meg hát ilyesmit húzott elő a kalapból az AMD is cirka 20 éve.

Jobs-nak lehet, hogy elhittem volna, de az ő karizmája hiányzik innen.

Mikor megjöttek a benchmark eredmények, elképedtem. Teljesen letaglózott, hogy az almás srácok nem csak hogy utolérték az x86 konkurrenciát, de bizony igencsak ott vannak a szeren, és nagyon úgy tűnik, hogy a fogyasztáson kívül más paraméterekben is meg tudták előzni őket. Nagyon nehezen hittem el. Sajnos számomra nem annyira egyértelmű a fölényük, mert a memóriát az SoC-ba kellett tokozniuk ehhez a teljesítményhez, és ez bizony a bővíthetőséget megszünteti, de ők meglépték ezt a kompromisszumot. Ki tudja, mit fog tudni az M2, ennél rosszabb biztos nem lesz...

És igen, a pozitív dolgokról is írtam, de valamiért az nem akartad sem te sem a másik kettő troll észrevenni. És igen, a stílusoddal baj van, mert nagyon szépen figyelmen kívül tudsz hagyni neked nem tetsző kérdéseket (még mindig nem válaszoltál pár kérdésemre), de rajtam meg számon kéred. Aztán elkezdesz sértegetni.

A bővíthetőségnek már rég annyi a macbookok illetve a mini esetében. Alaplapra forrasztott memória és SSD, gyakorlatilag ha bármelyiket megveszed, nem tudod bővíteni. Persze a telefont és a tabletet se, de az kezdetektől így van. Tehát ez ebben az esetben a korábbi állapothoz képest nem kompromisszum.

Ha le tudod, akkor a saját érdekedben érdemes lehet; (ebben az esetben meghajlok előtted meghajolsz magad előtt).

Ha csak átvitten értetted, akkor viszont érdemes figyelembe venni a hatást. A mac-ek, az Inteles szopást követően végre újra az élvonalban vannak. Ez a PC usert kurvára nem érdekli. Azokat, aki nem szeretnek szopni, azokat viszont mindenképp.

Az Intel visszafogta az Apple fejlődését PC szintre. Most egy új fejezet kezdődik (megint).

Ne csinaljunk ugy mintha hasonlo fuck up-ok ne lettek volna mas gyartonal. Autokat hivnak vissza, pedig azokat is szarra tesztelik. Ha valami uj dolgot csinalsz ez mindig benne van a pakliban.

Igen, a userek is faszok. Nekem soha nem szakadt szet toltokabel, mert en vigyaznok ra! En nem dobalom a gepem, nem hajlitgatom, nem ulok ra stb...

A baj inkabb az Apple marketingeseivel van, nem a mernokokkel.

De ezzel most tenyleg betalaltak, el kell ismerni... Kivancsi leszek hogyan razza fel a piacot most ez ...

nekem ebből az jön le, hogy az itteniek hajlamosak azt hinni hogy az applen kivül minden más gyártó folyamatosan tökéletes döntéseket és termékeket hoz. sajnálom emiatt őket, mert ez sem igaz. a hp elitebookomnak már kerreg a ventije pedig most 1 éves. sőt, ha melegszik még a teljesítményt is visszaveszi, sőt. a hangszórója úgy szól mint egy nokia 3310nek pedig az van rákamuzva hogy bang and olufsen. persze ez csak egy 600 ezer forintos gép volt, ennél ez belefér. örüljek neki!

elmondanád légyszi milyen gondjaim vannak az apple termékeimmel? örülnék ha felhívnád rájuk a figyelmem, mert eddig nem tapasztaltam semmit. 

macbook air 2014, iphone xs, airport express, magic keyboard, magic trackpad 2, airpods 1. gen

jelenleg ezek vannak, tételesen sorold fel melyiken mi nem működik és mi a hibája, köszi!

nem, nem, a hp nem fos, azon minden hibának örülni kell, 600 ezerért! az lyó MeRnEmApPlE. aZ aPpLe F0S

te írtad hogy az összes hibás és fos csak vak vagyok és nem látom. kíváncsian várom a fent említett termékekkel mi a bajom? mondd meg nekem kérlek hogy mi a problémám velük! há nehogy már az apple mondja meg hogy ez egy jó termék ami erre meg erre való, mondd meg hogy te miért szar! te egy minden szempontból hitelesebb és relevánsabb forrás vagy mint egy köcsög multi céjg, nem?

Ja ... hat sikerult a marketingeseknek kultuszt teremteni.

Inkább azon mókáznak, ahogyan a hívők próbálják megmagyarázni az elszabásokat.

Mintha fizetnenek erte... de tenyleg! De a masik tabor is szintugy :)

Ami valakinek szar az masnak jo, es ez jol is van igy...

Multicore tesztben szerintem az ARM fele big.LITTLE miatt marad le. Az Apple CPU nem 8 db egyforma magot, hanem 4+4 db magot, azaz 4 db gyors es 4 db energiatakarekos magot tartalmaz. Az 1 szalu tesztnel latod dolgozni az egyik nagy teljesitmenyu magot (de mivel ebbol csak 4 van), ezert a multicore tesznel latod mind a 4+4-et. 

Most komolyan?!

Ezt hogy képzeled?!

Van képed tényekkel összezavarni a trollokat?

szerk:

hogy van az, hogy eddig pörgött a topic, de most lassan 8 órája nem haterkedik senki? Vajon miért nem kommentelnek ide, csak fentebb, a troll szálakba? 

Nem értem.

Csak mert kérted:

evone linkje egyszerű "bizonyíték", nem fanboykodás. Nincs értelme vitatkozni vele, ami jó, az jó. Tudvét. Az, hogy senki nem kezdte szétszedni bizonyítja, hogy nincsenek a topicban hardcore haterek.

Ellenben itt vagy te, aki megint érzelmi alapon kommentel. "Hát már 8 órája itt ez a csodát bemutató videó, hogy lehet, hogy senki nem jön ide imádatát kifejezni?!?!" Vagy azt várod, hogy mindenki, aki kételkedett nyilvánosan kérjen bocsánatot hitetlenségéért? Az talán még rosszabb...
Hasonló kategóriába esik még, amikor egy "applegate" cikk alá bekommenteled, hogy bezzeg "Androidon/samsungnál is volt ilyen hiba, vagy még súlyosabb, arról miért nem írsz?". Pedig ott a döglött kutyát nem érdekli a konkurencia. Ha akarod, írd meg az összes !Apple bugot cikknek, amennyiben megfelelő minőségben készülnek, bizonyára kikerülnek hírként a főoldalra.
Vagy amikor hosszú kommenteken keresztül taglalod, hogy neked márpedig minden Apple terméked tökéletesen úgy működik, ahogyan szeretnéd. Akinek nem, az valamit rosszul csinál, de egy biztos: a készülékekben nincs hiba.
Vagy, hogy bárhol bármilyen nyilvánvalóan teljesen alaptalan, egyszeri saját tapasztalatra alapozott szubjektív vélemény alatt megjelensz, és ingyen marketingesként védelmedbe veszed a vállalatot.

Na, az ilyen megnyilvánulások vonzzák a "trollokat" meg a szerinted "apple hatereket". Azért kötnek beléd, mert szórakoztató.

Hat amit a topikban észventura es deje osszerakott, azalapjan szerintem semmi eros nincs abban, ahogy Hevi es evone reagalt itt, sot, a "tenyek nyugalma" aradt beloluk.

Pedig mindkettovel volt mar vitam Apple termek josaga tekinteteben. De itt hagy gunyoljuk mar ki azokat, akik a 30. benchmarkot se hiszik el, ha egyszer igazunk van.

gondolom azon csodálkozik hogy 300 kommenten keresztül ment a fika, fröcsögés, hitetlenkedés, statisztika hamisitás, stb. most kint vannak real world tesztek kiderült hogy tényleg kurva jó, tényleg nem hazudtak és most hirtelen mindenki kussban van.

most kellene elkezdeni fikázódni, most már vannak kézzel fogható eredmények nem csak az apple "hazugságai".

En mar reg beirtam az apple dtk a12z eredmenyeket, ami kb a ketharmada (se) az m1-nek es az is eleg jo, de nem hittek el, pedig bevagtam rengeteg tolem szarmazo benchmarkot osszehasonlitva egy 2015 mbp-vel, szoval vegig tenyeken vitatkoztak, ami eleg frusztralo. Raadasul a dtk benchmarkok mar junius ota kint vannak es azok meg rosetta 2-s benchmarkok voltak. Innen mar azert sejtheto volt h eleg durva lesz a cucc.

Szerkesztve: 2020. 11. 19., cs – 03:07

És a legfontosabbat senki se említi: végre visszajött a chime!

Mostmár csak a világítós Alma logót kell visszahozniuk, és elégedett vagyok.

Na jó, még a MagSafe. És akkor tényleg.

Szóval az AMD procik 8-10 másodperccel delayelik a teljes teljesítmény leadását, ha akksiról futnak, hogy energiát spóroljanak.

Ez gáz.

Meg az is gáz, hogy a topicbeli árnyékravetődésed után még mindig hazugozod az Apple-t.

Persze a FUD-od helyett inkább ez az igazság:

Apple's M1-powered MacBook Air, with 16GB of RAM, can build apps in Xcode faster than a 10-core iMac Pro with 32GB of RAM.

Legalabb menezted/elolvastad volna azt a 30 masodpercet :)

Szóval az AMD procik 8-10 másodperccel delayelik a teljes teljesítmény leadását, ha akksiról futnak, hogy energiát spóroljanak.

Ez egy opcio, a laptop gyartoja eldontehi, hogy performance vagy battery life a fontos.

can build apps in Xcode faster

Ok, hogy "can", "up to", de valojaban mennyivel gyorsabb? :)

"Enerdzsajszer, akar 10x tovabb tart!!!"

 

https://www.reddit.com/r/iOSProgramming/comments/jx9k3x/can_someone_wit…

Bár már gondolom mindenkinek a könyökén jönnek ki a tesztek de ezt is érdemes végignézni.

Egy 64GB-os 6 magos i7-es minit porig aláz az M1-s mini (16GB). Aztán az i7-esre rákötnek egy Radeon RX 5700 egpu-t ééééés, még így is eléggé alázza az M1 (ha nem is porig). Mindezt ~féláron, töredék fogyasztással, hűvösen és hangtalanul.

Nagyon remeg a kezem egy "Order now" 13" M1 MBP-n. Az a baj, hogy ha <1 év múlva kijön a 14" MBP M1/2-val, akkor valószínüleg váltani akarok majd; kevesebb, mint egy évre meg nem biztos, hogy érdemes megvenni egy laptopot.

Több lehetőség is van:

  1. kivárni. A 2015 early MBP-m még használható fejlesztésre 8 Gb RAM-mal, de jó lenne valami igazán snappy rendszert használni, mert az Intel az eléggé laggol. Ha újabb laptopom lenne, akkor biztosan kivárnék.
  2. venni egy M1 MBA-t olcsóért és később lecserélni egy MBP-re -> azért jó lenne a TouchBar
  3. Leszarni a 14" MBP-t 1-2-3 évig és addig használni a 13" M1 MBP-t. Valószínüleg ez lesz az igazi.

Még adok neki 1-2 hetet, érlelem a cost/benefit arányt, aztán vagy megnyomom a gombot, vagy nem :)

Egy problémám van; az iTerm2 elvileg még hakkolósan megy fel, nem csak "brew cask install iterm2". 2 dolog kell a saját laptopomra: iTerm yakuake féle fentről-le terminállal, és XCode (esetleg Amethyst). A többi (IntelliJ, docker) ráér.

Leszarni a 14" MBP-t 1-2-3 évig és addig használni a 13" M1 MBP-t. Valószínüleg ez lesz az igazi.

A mostani laptopod nem fog többet érni az idő múlásával + valszeg az M1 jó lesz középtávon akkor is, ha az M2 még nagyobb gurítás lesz.

Felhasználástól függ. Nemrég (tegnap?) nézgem egy memória öszehasonlító tesztet YT-n. Na ott értelmesebb volt a srác, mint a legtöbb tesztelő, nem azzal akarta összehasonlítani a 8 és 16 GB-os verziót, hogy videot renderelt (ami szerintem értelmetlen), hanem tényleg komoly memóriafaló dolgokat nyitott meg párhuzamosan, és váltogatott köztük.

Az tény, hogy az elvárásoknak megfelelően a 8 GB-os verzió sokkal többet swappelt, vizsont ezzel együtt nem volt lényeges teljesítménybeli különbség. Ha jól tudom, az M1 chip és az SSD közti adatmozgás is gyorsabb, így a swap nem fogja annyira vissza a teljesítményt, mint várható volt. Tehát ha csak viszonylag ritkán kell sok memória, akkor akár a 8GB is elég, a 16 meg főleg.

M1 Mac mini runs Windows 10 far faster than Microsoft Surface Pro X

He benchmarked the setup with Geekbench 5, and got some not-disappointing results. Windows 10 on the Mac mini pulled in a 1515 single-core score and a 4998 multi-core score. Nobel points out that on those same tests, the Surface Pro X natively running Windows 10 for Arm scored 793 and 3113, respectively.

Nobel’s results are good news for those hoping to run Windows 10 on an M1 Mac. Even running the operating system as a virtual machine, it’s faster than Microsoft’s own 2-in-1 tablet/laptop.

https://www.cultofmac.com/729236/m1-mac-mini-runs-windows-10-enormously…

Szerkesztve: 2021. 10. 18., h – 19:52

Hát a topicbeli kétkedő kommentek nem öregedtek valami jól...