Az optimalizált töltésfunkció nálad be van kapcsolva?

iOS 13+ és Android:

A koncepció: ne legyen hajnal 2 és 7 közt végig 100%-on az aksi, csak 90% körül, hogy hosszabb legyen az élettartama. iOS 13-tól felfele alapbeállítás.

Nálad ki van kapcsolva, vagy be van kapcsolva? Mennyire volt tudatos ez a döntésed?

Nem tudom, hogy van-e ilyen funkcióm (defaulton hagytam)
46% (264 szavazat)
Ki van kapcsolva, mert ez az alapbeállítás
1% (3 szavazat)
Be van kapcsolva, mert ez az alapbeállítás
15% (89 szavazat)
Ki van kapcsolva, mert én kikapcsolva akartam
4% (23 szavazat)
Be van kapcsolva, mert én bekapcsolva akartam
11% (61 szavazat)
Nincs ilyen funkcióm
24% (140 szavazat)
Összes szavazat: 580

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 09., h – 14:55

Be van kapcsolva, mert miután észrevettem, hogy van ilyen, utánaolvastam és úgy döntöttem, hogy maradhat. Főleg azért, mert minden egyes este megkezdett töltéskor rákérdez, hogy arra a session-re maradhat-e. Legalábbis így emlékszem. Egyébként olyan huszadrangú kérdés, hogy különösebben nem igazgat, hogy éppen hogyan van beállítva.

trey @ gépház

Nem tudom, hogy van-e ilyen funkcióm (defaulton hagytam)

Nem tudom, hogy ezt hogyan nem lehet tudni. Amikor újonnan megjelent, az első töltéskor feltűnt, ugyanis egyből kiírta a kijelzőre és a notification-ök közé, hogy WTF és mit akarok kezdeni vele.

trey @ gépház

iOS-en "sunyibb" - valaki akkor jon ra, hogy van ilyenje, amikor hajnal 3kor kel a szokasos reggel 8 helyett es rohan a repterre a 88%-rol lefele indulo aksijaval. Jobb esetben visz powerbanket.

Ott AI-s: ha 8kor szoktal kelni, 7-kor kezd 90% fole tolteni.

Kikapcsoltam.

Nem biztos hogy bojler alatt ugyanazt értjük. Amit én bojlernek gondolok az egy rohadt nagy henger amiben melegen tartja a vizet az elektromosság konstans. Az igaz, hogy kifogyhat a meleg vízből, de pótolja magától. Vagy nálad valami takarékos program volt belőve, hogy csak reggel ~7től van meleg víz?

Írta, hogy a bojleren van okos töltés.

Nálam pl. úgy megy, hogy általában este melegíti fel a vizet, aztán ha elpancsoljuk a melegvizet, akkor éjszaka nem fog megint felfűteni és melegen tartani 100+ liter hideg vizet.

Ha hajnalban kell meleg víz, akkor be lehet nyomni a boost gombot, akkor kb. 10 perc múlva már lesz langyos víz (és a mosdás végeztével ki lehet kapcsolni a boostot).

Normál esetben nyáron a napkollektorok felmelegítik a vizet nap közben a tartályban annyira, hogy este nem szükséges ráfűteni, illetve általában nem használunk el egy teljese tartálynyi meleg vizet, így télet egy esti fűtés után kb. másfél-két napig van meleg víz, ami azt jelenti, hogy általában a hajnali mosdás sem teljesen hideg vízben történne, de a második napon már néha napközben nincs meleg víz, csak langyos. Ilyenkor attól függően, hogy mit akarunk csinálni (kezet mosni vagy zuhanyozni például), néha bekapcsoljuk hamarabb a víz melegítést.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

nem kell ebreszto, eleg ha van emailed/ertesitod a repjegyrol/utazasrol mar akkor is korabban engedi tolteni
en azert kapcsoltam csak ki mert eleg 2-3 naponta tolteni es akkor meg neha teljesen meghulyult a vezeteknelkuli tolton es felnyomta 80%ig de utana a qi tolto mar nem vette eszre, hogy mehet tovabb (legolcsobb ikeas vezeteknelkuli)

Nem tudom, hogy van-e ilyen funkcióm

és nem is érdekel. nem töltök éjjel, oneplust reggel szoktam rádugni, feltöltötte reggeli készülődés közben. iphone napközben töltöm, ha kell 2x is. vagy ha tudom hogy sokáig kell teljesítenie (pl egész napos túra) akkor feltöltöm előtte egyébként viszek powerbanket.

juteszembe 14.2 volt cikk egyik nap róla, már látja a telefon, automatikus update be van kapcsolva, de nem rakta fel és nem is szólt még miatta. ezt is leszarom :) akkor szoktam feltenni ha szól vagy a compliance tool szól miatta.

nincs aláírásom

Nem szorosan a kérdésre válasz, de nem hagy nyugodni. Tudom, hogy elméletben csökkenti a lítium aksik élettartamát a tartós 100%, csak én ezt még nem tapasztaltam. A 4 éves Samsungom minden második, vagy néha csak harmadik éjszaka töltőn van, egész éjjel. Annyi a változás négy év alatt, hogy már ritka, hogy 3 napot kibír, inkább kettőt. Az elején fordítva volt (saját statisztikái szerint átlagos akkuidő 2 nap 14 óra, de újonnan sem emlékszem, hogy írt volna valaha 3 napot). Ennyi elhasználódás csak a töltés-merítés ciklusoktól is elvárható. Közben durva számítással az aksi 5000 órát töltött 100%-on. Persze simán lehet, hogy csak szerencsém van, és jól kalibrálták a töltést ezen a telefonon, mert ugye tudjuk, hogy a 100% relatív fogalom. Bár gyanús, hogy az előző telefonomon sem tapasztaltam durva akku elhasználódást, hasonlóan éjszaka töltve.

Én pont ezt nem értem azokkal, akik az autójukat akarják kímélni, és ezért pl. motorfékezés helyett, hogy ne a váltó kopjon, inkább fékeznek.

Vagy álló helyben melegítik a szívó motort alapjáraton percekig, mert valaki valamikor azt mondta nekik, hogy az úgy jó. Pl. nekem az egyik szerelő mondta egyszer.

És ezen emberek nagy része nem tervezi megtartani az autót egészen a roncstelepig, hanem vagy új autó, amit jól megkímélt állapotban ad el majd, hogy aztán ki tudja, mi történjen vele, vagy megvesz egy ismeretlen előéletű leharcolt autót, és így vigyáz rá, mielőtt valami teljesen más miatt döglik meg az autó.

Fene érti.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 11. 09., h – 17:33

(iOS 14.2) Be van kapcsolva az optimalizált akku töltés mégis 100%-ra tölt. Legalább is ezt állítja magáról.

iOS 14.1 óta 100%-ról néhány óra alatt lemegy 1%-ra, pedig csak másodpercekre volt használva.

Az aktivitás listán nem látszik, hogy melyik app ilyen nagyétkű.

Kipróbáltam, igaz-e az 1%. Hát, nem. Kb. 5 órát ment még folyamatosan youtube videókat játszva, mire kikapcsolt.

Az eredeti akku maximális kapacitásáról azt állítja, hogy 87%-os.

Ezek után, melyik számnak vagy beállításnak kellene hinni?

A "sokaig 1%" a tanuloalgoritmus/firmware bugzasa (hany Volt hany C fokon mikor kapcsolna ki, ahelyett mikor akarunk aksi vedelme erdekeben elobb kikapcsolni, etc.), az egy masik kerdes. Nem tartozik ide.

Amugy a 90% az 90%. Ha be van kapcsolva az optimalizalt toltes, akkor ejszaka 2-3 korul felebredsz, leveszed a toltorol a telefonrol, kimesz WC-re, es 88-89%-ot latsz. Nincs ebben semmi bonyolult.

Uj iOS verziok meg mindig olyan x.3-ig random gyorsabban merulnek. Vagy indexet kell ujraepiteni, vagy bugok, amik szep lassan kerulnek elo diagnosztika kozben es csendben javitjak annal az egyre kevesebb erintett usernel.

Szerkesztve: 2020. 11. 09., h – 18:01

---------

Nincs ilyen funkcio, de van helyette third party app ami nem engedi 80% fole.

I hate myself, because I'm not open-source.

Szerkesztve: 2020. 11. 09., h – 21:35

Van egy progarmom ami csipogna ha tul toltom,
de nem azert vettem N mAh telefont, hogy 0.8..0.9N -en hasznajam, hogy tovabb eljen es majd csak akkor csokenjen
a max capacitas 0.8n -re amikor mar ugy is kidobom.

Akkut ki tudom cserni ha kell ..
Egy telom akku kapactisa semmivel sem torodve, kb 4 ev utan esett 0.8N alla,
nem tudom hogy szerencses vagyok -e, roszabbra szamitottam.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szerkesztve: 2020. 11. 09., h – 22:28

Mondjuk ha 'carcolt' kérte a szavazást, akkor jöhet Ash ls mehetnek is a szigetre :) Alufólia.

"Be van kapcsolva, mert ez az alapbeállítás.."
De ha nem ez lenne, akkor is bekapcsolnám..
 

Szerkesztve: 2020. 11. 10., k – 10:31

omg,  ba#¬&@><

Nem is tudtam erről a funkcióról:) A napokban kezdtem megijedni, lehet vége az aksinak.  Mivel 10-20 perc alatt feltölt a kívánt mértékig, így ezt a kis ujjaimmal nagyon jól tudom kezelni. Most kikapcsoltam. Egész éjszakára meg nem teszem fel a töltőre.

Szerintem ha valaki felteszi 8 órára (éjszakára) töltőre és egész éjszak 79% és 80% között töltöget 100 alkalommal közel ugyanúgy tönkre vágja az aksit, mintha 100% és 99% között végezné ezt a tevékenységet.

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

"Szerintem ha valaki felteszi 8 órára (éjszakára) töltőre és egész éjszak 79% és 80% között töltöget 100 alkalommal közel ugyanúgy tönkre vágja az aksit, mintha 100% és 99% között végezné ezt a tevékenységet."

Nagyon nem értetted meg a lényeget. NEM töltöget 79-80% között, hanem 80%-nál megáll a töltés. Este feldugod, gyorsan feltölt 80%-ra és megáll, nem tartja szinten (nyilván így még merül is 1-2%-ot reggelig). Reggel meg -mielőtt felkelnél- mégegyszer nekiáll tölteni, akkor felnyomja erről a ~80% közeli töltöttségről 100%-ra. Tehát egész éjjel csak kétszer tölt, egyszer 80-re majd egyszer 100-ra, közötte pihen. Míg a normál töltés esetén egész éjjel megy a 99->100% töltögetés.

Még nem jött meg a frissítéssel, de ha megérkezik, bekapcsolom. 
65%-al szoktam hazaérni este, szóval sokat nem vesztek akkor sem, ha egyszer véletlen 80%-ig töltene csak éjjel. 

Nagy Péter

Tudtommal nincs benne ez a funkcio (ilyen mindenfele akkukimelo egyeb van, azok ki vannak kapcsolva). Igazabol nem izgat, ha 10000mAh-t csokken az akkukapacitas, meg akkor is a frissen bontott szifon 12 felett marad. Addigra meg ugyis cserelek vagy akkut (elozoeknel megtettem), vagy telefont. (Ulefone Power 5S, 13Ah-as akkuval)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Androidon nalam evek ota 85%-ig tolt max. Van erre egy app, https://f-droid.org/en/packages/com.slash.batterychargelimit/ (root kell).

Azutan raktam fel, hogy a mi5-m akkuja 2 ev alatt a kapacitas 70%-ra esett (accubattery tudja merni, hogy hany mAh megy bele egy toltessel, es az OS altal report-olt %-okbol egesz pontos becslest ad a health-re nezve). Akku cserelve - accubattery kimutatta, hogy az aliexpresses akku bizony szinten 70%-os csak (vagyis hasznalt, atveres) - penz vissza, ujat rendel, ezuttal megbizhatobb helyrol. Na ez mar 100%-os.

Miutan 85% max. toltes van, egy ev alatt talan 3%-ot esett.

Na persze ez erosen YMMV dolog, de tapasztalataim/mereseim szerint a 85%-ra toltes nagyjabol megharomszorozza az akku elettartamat.

Plane az ilyen otvar nagy 5-6Ah-s akkuknal mar tokmindegy, viszont igy tenyleg nem is kell akkut cserelni a mobilban soha.

Android 10-em van a telón, nem tudtam, hogy van benne ilyen funkció. Érdekelne, bekapcsolnám, de nem tudom hogy lehet. Szerintem majd utánanézek, mert hasznos lenne, nálam szinte állandóan töltőn van a teló, mikor nem dolgozok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Asszony vatta új saomiján nem leltem ilyen funkciót.