Régebbi alaplapok, laptopok és az ssd kompatibilitás

Gondolom nem vagyok egyesül, de eddig három asztali géppel és két laptoppal jártam úgy, hogy HDD-ről ssd váltásnál - friss telepítéssel is - és windows verziótól függetlenül 8.1 és 10 random újraindulgatások tették használhatatlanná a rendszert. Általában 1-5 percen belül megismétlődik a reboot. A gépekben a közös az évjárat. 2013 és 2014, valamint a sata3-as kingston ssd. Az ssd-k egészségesek. Mihelyt visszarakom a hdd-t a hiba megszűnik. Ha új gépbe teszem azokat az ssdket a hiba nem jelentkezik.

Tud-e valaki magyarázatot a jelenségre?

Hozzászólások

Raynes. Ez szerintem a te asztalod. Ne tartsd magadban!

Windows hibának tünik. Nálam 2012-13 desktop és laptop, valamint régebbi c2d laptop, hibamentes ssd-vel. linux fut minden.

Soha nem tapasztaltam hasonlot, pedig mindenben (szoszerint mindenben) SSD-t hasznalok. Sandisk PATA SSD van egy IBM Thinkpad 560-ban (P120, 72 MB RAM), SATA 3-as Intel 535-ok pedig egy Epox 3VSA2 alapu desktop gepben (P3, VIA Apollo Pro 133T), itt SATA-PATA atalakitoval es kozvetlenul egy korabeli VIA VT6421 adapteren is. Esetleg dobd ki a Kingstonokat es probalj valami masikat, pl. Samsung.

Szerkesztve: 2020. 11. 08., v – 20:01

Esetleg linux alatt is nézd meg. Ha ott nem csinálja, akkor win probléma, ha ott is, akkor a gépek és az ssd-ék nem szeretik egymást. De a kingston én is kerülném...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Simán újraindul, vagy kékhalál után indul újra?

Egyébként én se találkoztam még ilyennel.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Tipp, esetleg másik típusú SSD-vel kipróbálni ?

Jártam már úgy egy Acer PTZ-vel (az se mai darab), hogy Kingston volt benne, fel is ment rá minden szépen, bár itt reboot nem volt, csak random kettéfagyott az egész.

Raktam bele egy A-DATA -t és azóta is megy vele. Szóval egy ilyen fajta "cserét" is érdemes lenne megnézni, hátha.

Az fail. Gondolom ezek nem csereszavatosak ilyen esetben. Kingston-al amúgy mostansában csak szopás volt nálunk is. kisker nagyker szinten is... ügyfél szinten is. Amennyire jól indultak annyira sikerült elcseszniük az egész SSD részt úgy ahogy van.

Az OCZ-t hiányolom a piacról :D Szerintem még mindig van egy szerverem ami egy 60GB-s OCZ SSD-vel fut valahol :)

Szerkesztve: 2020. 11. 08., v – 20:06

Feltételezem, hogy friss beszerzésű SSD-kről van szó. Az újabb Kingston SSD-kkel nincs tapasztalatom - a régebbiekkel van.

Két, tipikus SSD kompatibilitási problémakörbe futottunk bele az évek során:

1.) a régebbi Sandforce vezérlős SSD-k (a Sandforce az egyik legelterjedtebb SSD vezérlő volt kb. 6-8 évvel ezelőtt) nem működnek együtt az újabb (értsd: 2-3. generációs Core i és azutáni) alaplapokon lévő SATA vezérlőkkel. Itt csak az SSD cseréje segít.

2.) egyes régebbi Kingston SSD-k (V300 széria egyes sorozatai, az UV400-as sorozat egy része, stb. - ezek is már sokévesek) néha egyes SATA vezérlőkkel szeretik random eldobálni a kapcsolatot. Ilyenkor egy hideg újraindítás után minden megy tovább, mintha mi sem történt volna. Típushiba.

+1.) a Kingstonnak voltak olyan JMicron vezérlős SSD-i, amik szériahibásak voltak, ezek gyakorlatilag mind elhullottak pár éven belül.

A fentiek következtében, mi az utóbbi 4-5 évben már egyáltalán nem vettünk Kingston SSD-ket, és azóta nem is nagyon tudok beszámolni semmilyen különösebb problémákról.

Olyan nagyon ajánlgatni nem akarok, mert ahhoz - azon túl, hogy "működik" - további paramétereket is össze kellene vetni (read/write sebesség, IOPS, engedélyezett írás ciklusok száma, ár-érték arány, stb.) viszont minket - desktop célú felhasználásnál - nagyjából csak annyi szokott érdekelni, hogy stabilan működjön. Értsd: a leghitványabb SSD is bőven kielégíti az átlag júzer átlagos desktop igényeit.

Az évek során vettünk mindenféle modelleket (leginkább Intelt és Samsungot, de volt közte WD, AData, Apacer, Corsair, stb.) - általánosságban véve elmondható, hogy mindegyik tökéletesen megfelelt a célnak.

A szerver oldali felhasználás egy másik történet...

Ha megyek legközelebb melóba, megnézem, hogy pontosan melyikek voltak, de nekem egyszer sikerült 5db olyan intelt venni, amik 1 év alatt mind elhullottak. Pedig csak normál desktop terhelést kaptak.

Ezeken kívül a Samsung EVO sorozatát koptatjuk, 840-től felfelé mindent, eddig nem volt gond. Kopp, kopp...

kingston ssd - fault found.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 11. 08., v – 22:50

Szia!

BIOS > SATA mode: AHCI

Ha "IDE" vagy "SATA Enchanched" van és nincs "AHCI", akkor felejtsd el az SSD-t, nem fog menni vele - csakis HDD-vel - egyszerűen szar a BIOS/alaplap/hardver.
( Egy régi alaplap kapcsán találkoztam ugyan ilyen hibával, SSD-vel újraindúlt random időközönként, HDD-vel simán ment ).