UTP Fali aljzat bekötése (AYA4300121)

Sziasztok!

Úgy adódott, hogy otthon kb. 10 fali aljzatot kell bekötnöm. Ehhez AYA4300121 típusú aljzatot lett vásárolva. (ANYA) A helyzet az, hogy eddig csak kábeleket "csináltam", de ilyet még nem.

Kérdéseim:
1. A neten azt láttam, hogy van egy speciális eszköz, amivel bele lehet tolni a kábelt és az le is vágja azonnal. (Pl: http://www.youtube.com/watch?v=Sw1XRffMry0) Hogy hívják ezt az eszközt a hazai boltokban?

2. Úgy gondolom, hogy a "B" jelzés a teljes színt jelölti, az "A" szín+fehér szín-t. Ugye? (Kép: www.fightclub.hu/images/aya4300121.jpg)

3. Van egy "LogiLink Network Cable Tester"-em, ami tud RJ45 és RJ11-et. Gyári sütött RJ45 kábel esetén (ami biztosan kifogástalanul működik) is csak 6-os kábelig megy a teszt. (1-8 + G amit tud) Mi ennek az oka? (Ez a cucc: https://www.pcx.hu//termek/logilink-wz0010-halozati-kabel-tesztelo-24-h…)

Köszi!!!!

Hozzászólások

1. 2 fele letezik, Krone es 110-es. a te aljzatodhoz melyik valo?

2. nem, az A es a B 2 fele bekotesi rendszert jelol, de en meg csak a B-vel talalkoztam az utobbi 15 evben.

3. szar a tesztered

Ilyet itthon hol lehet kapni? Én most gondolkodok rajta, hogy ahelyett, hogy áthúznám a kábelt a falon inkább csinálok normális aljzatot neki, mert az azért mégis kinéz valahogy. Szerszámokat egyetlen aljzat miatt biztosan nem vennék, úgyhogy jól jönne egy ilyen cucc. Ami nekem nagyon nem világos, hogyha két kábelt akarok egyik szobából a másikba átvezetni, akkor a fal mindkét oldalára beteszek egy-egy dupla aljzatot, közte a falban elvezetek két rövid UTP kábelt, amivel összekötöm a kettőt, és ennyi?

szerk:

Közben találtam magyar áruházat is. Ez a Legrand komoly márkának tűnik, legalábbis az ára, kinézete és a szerelhetősége alapján. Ahogy nézem sokkal durvább rendszerekre találták ki, nem két csatlakozóra. :-) https://legrandaruhaz.hu/legrand_lcs_katalogus

Ha csak az a célod, hogy átjuss egyik szobából a másikba, akkor úgy is megoldhatod, ahogy írod.
De én a helyedben elgondolkodnék, hogy tulajdnképpen honnan hova kellene kábelt vezetni, és ha elég nagy a távolság, akkor megpróbálbám pl. szegélyléc mögé elrejteni, nem keresztüllógatni a szobán a kábeleket, esetleg több ilyen fali áttörést is láncba fűzve. Sokkal asszonykompatibilisebb megoldás :)

Két lehetőség volt:
1, Kihajítom őket. Ekkor nincs szolgáltatás, és küzdhetek tovább hónapokat az ügyfélszolgálattal (ezt egy félreértés, továbbá alkalmatlan/tudatlan ügyintézők jóvoltából már megelőzte egy pár hónapos töketlenkedés a T részéről. Itt más szolgáltató nem nagyon volt akkor még.)
2, Hagyom a fenébe gányolni, és később megcsinálom rendesen.

Ez így mindenkinek sokkal egyszerűbb volt.

Biztosan van ez a szitu, de azért én legalább egy udvarias "előbb talán dugjunk abba az aljzatba egy kábelt bele, aztán ha nem jó, akkor csinálhat mást" mondással bepróbálkoztam volna. Aztán más kérdés, hogy ha hülye, én is ráhagyom, aztán kicserélem, mint hogy elmenjen dolgavégezetlenül, ebben igazad van.

Adva van egy kibaszott lassan boot-oló router-modem, továbbá egy szarul kötött elosztó valamelyik oszlopon (ezt simán javították 3 éven belül, kb. a 20. hibabejelentésre). Tehát, STB bekapcsol, nem működik, hálózati madzag szétbarmol, addigra router-modem összeszedi magát, ügyfélt hülyének néz, (én is őt, tehát teljes az egyetértés, mindenki örül).

Nem védem a mekkeleket, csak egy kis érdekesség:
A Digi csinál olyat, hogy a lakásba bejövő egy szál UTP-n jön a 100-s net és az analóg telefon is együtt (és még marad 2 felesleges ér is :D ) .

Lehet, hogy korábban pont ilyesmiket szerelt a diginél és összezavarodott picit :)

Ne kattints ide!

Nem, ez nem szabályos, legfeljebb szokásos, ill. szokott működni.
Itt a főiskolán is ki van osztva vagy száz un. UTP elosztó. Mivel kevés a kábel, és senkit nem érdekel hogyan csinálom, csak mennyen. Ez így ugye gányolás, de egy rendes hálózatbővítés az több év huzavona, ha egyáltalán sikerül meglépni (ígéret az már van, de hiszem, ha látom).

Egyszer olvastam egy tanulmányt a nyelvtan nácikról, és azok értelmi képességeiről. Szerintem te nem olvastad.

A tanulmánytól függetlenül, aki szerint ez a fejlődés, az hülye, vagy troll.

Ja, és nem várom el a kábelektől, hogy fejlődjenek, azt várnám el, hogy egy 15 év élettartalmú valamit, talán lecserélhetnének 22 év alatt, vagy valakinek eljuthatna az agyáig, hogy ez probléma. Persze ezek a problémák mind eltörpülnek egy helyesírási hiba mellett.

nalunk 24 eves mar... '96-ban huztak be cat5-ot (nem 5e!), szerencsere ez meg minosegi kabel volt, elmegy a gigabit is rajta 100m-es szakaszon is, hiba nelkul, vlan trunkben, amin azert meglepodtem... de azert lassan ideje lenne korszerusiteni, foleg hogy az 1-2 vegpont/iroda eleg keves manapsag...

Sokan csak eszetlenül kábelt cserélnek, mert Cat5. Közben meg simán teljesíti Cat 5e szabvány-t a legtöbb Cat5. Ráadásul Cat5e később jött, nem is tudták volna ráírni korábbi kábel köpenyére, hiszen akkor még nem is létezett. Ráadásul sok kábel bőven nincs még a felső határ hossza felének sem a közelébe, így ha nem teljesíti esetleg Cat5e-t, akkor is elmennek mai gigabites eszközök rajta. Aztán ott vannak az osztott kábelek, amin elméletben gigabites eszközök között nem tud felépülni kapcsolat. A gyakorlat mégis azt mutatja, hogy sok mai eszközben implementálva van fallback, tehát hiába negálják le a gigabitet a meglévő érpárakon, ha utána a többi érpár hiánya miatt nem tud a kapcsolat létrejönni, akkor 100 Mbit/s fallbacket végeznek.

Ez érthető is, de ha számonkérős a hely, akkor csak azzal tudod magad védeni, hogy papíron teljesítetted az elvárást.

'96-ban kiépített hálózat mellé több száz oldalas mérési jegyzőkönyvvel találkoztam, minden aljzatra dokumentálta a frekvencia átvitel is.

Nagyobb/komolyabb kivitelező cégeknél természetes (volt?), hogy a kiépített hálózatot végigmérik, és a mérési jegyzőkönyveket csatolják az ügyfélnek átadott dokumentációhoz. Mondjuk ahol kispistabété szintű kábelrángató társulatok dolgoznak, ott erre kisebb az esély a kifejezetten magas műszerköltség miatt.

Azért a kábel is öregszik. A minőségtől függ milyen gyorsan, de öregszik.

Az első körben kihúzott kábel elég jó minőségű, de vannak érdekes jelenségek:

Az egyik irodába be kellet rakni egy switch-et, mert egy kábelt akkor sem lehet 4 felé osztani, ha leszarjuk a szabványt. Elvileg mennie kell a gigabitnek, megy is, egy darabig, de néhány napon belül, kiakad a swich, vagy ha olyanja van egyből nem működik. Több swich-el kipróbálva. Levéve a sebességet 100 MBit-re nem lett jobb. Műszerem nincs, nem tudom mi baja a kábelnek. Az, hogy a kábel sorrend mérő szerint jó, az nem jelent semmit.

Másik helyen a PC működik, lehet böngészni. Itt is több gépet kellet bekötni. Több switch-et is kipróbáltam, még link sincs. Szerencsére a kis táv miatt ki lehetett húzni kábelt. Szívességből húzta ki valaki, mert egy ilyen munkának hivatalos módja nem igen van., szép nem lett, de működik.

Tanterem, később lett bekábelezve, sikerült olyan kábelt használni, amin a belső szigetelésen 1-3 cm-enként van egy kb. 1 mm-eres szünet. Ez is régebbi 15 évnél persze. Persze nem gond, mert kukáztuk az ezer éves tantermi munkaállomásokat, a nemlévő gépekhez nem kell kábel sem.

És ne felejtsük el, az utólagos bővítéseket ugyan elvileg lehetséges rendesen megcsinálni, de a legtöbbször kaotikus kábelgubanc lesz belőle. Arról nem is beszélve, hogy ami eredetileg még befért, az most már lehet hogy nem fog, vagy ha mégis akkor bennszülött, áttekinthetetlen, javíthatatlan. 

Kamerarendszer bővítése: kis irodai rendszereket veszünk, mert egyszerre csak pár kamera van megrendelve, és ahhoz a párhoz ez is jó. Legutóbb csak hosszas rábeszélésre sikerült elérnem, hogy nem az előző 3 rendszerrel inkompatibilis negyediket hozzanak. Aki telepített csak hosszas vita után volt meggyőzhető arról, hogy a meglévő hálózatot használja, voltak PoE switch-ek is, és hogy a felvevők legyenek már a klimatizált szerver szobában (igazából nem győztem meg, tudomásul vette). CAT6 FTP kábeleket húzott ki, és meggyőződése szerint a patch panel az egy úri huncutság. Ez is igen szép lett. A saját patch paneljaimra ezt a kábelt nem tudom rákötni, ott sem , ahol lenne hely.

nekem a drottal magaval nincs bajom, ahol van ott jo, a csatlakozok viszont eloregedtek 20+ ev alatt, nagyon sokat kellett cserelni mar mert kontaktos lett. inkabb az a baj hogy keves a vegpont, 20+ eve nem volt ekkora igeny a halozatra mint manapsag...

uj kiepites az valoban neccess, kozbeszben kb 50eft/db meg lehet csinaltatni, de ugye egy ceg sem jon ki par db miatt, sokat kene egyszerre, de arra meg nincs keret...

kamerasok... en meg csak 1x lattam olyan kameras telepitot aki nem cat5e-t huzott (abbol is az olcsobbik gagyi fajtat), de az is arnyekolatlan cat6 drotot huzott kulterre(!) parkolo tulso sarkaira, oszlopokon kifeszitve. mikor megemlitettem neki hogy inkabb arnyekolt kabel kene tulfesz vedelemmel es eph/foldelessel, mert igy az elso villam ki fogja nyirni a kamerakat es a poe switcheket, nem izgatta, azt mondta amig garis addig gariba kicserelteti az eszkozoket, utana meg mar nem az o gondja...

nem izgatta, azt mondta amig garis addig gariba kicserelteti az eszkozoket, utana meg mar nem az o gondja...

Az ilyet úgy basznám ki a helyszínről hogy lába se érné a földet. A kontárok mindenhol ott vannak, és még jól is megélnek belőle köszönhetően a bamba mamlasz balfasz megrendelőknek. Vagy "köz" pénzből ment az a telepítés?

1. Betűző -nek hívják, ahogy arpi_esp írta, lehet 110-es vagy krone rendszerű, az aljzatok hasonlítanak egymásra, sokan össze vissza keverik a két szerszámot, de ajánlatos a megfelelővel tűzni. ( a 2-es képed alapján szerintem 110-es kell ehhez)

2. B szerint szokás kötni, vízszintesen, a két középső B-s sort nézd és látod függőlegesen a felső sor a felső érintkezők, alsó az alsók.
Magyarul a kép szerint ez lesz a bekötésed:

B,BF,N,NF
Z,ZF,K,KF

Igazából A szerint is kötheted, a lényeg, hogy mindkét vége egyforma legyen, különben crosslink kábelt kapsz a falban.

Egy tanács: egy valódi Krone betűző olyan 10e-20e Ft. A kínai utánzatokkal sokat lehet szívni, de 10 fali aljazatnál valószínűleg mindegy mennyi idő alatt csinálod meg.
Mi a 110-es betűzőt szimplán répának hívjuk a színe miatt :)

Ha legközelebb hasonló munkát kell csinálnod ajánlom neked hogy:
1. moduláris rendszert válassz (http://en.wikipedia.org/wiki/Keystone_module)
2. szerszám nélküli moduláris csatlakozót válassz (http://www.young.hu/keystone-betet-cat6-utp-100-211-szerszam-nelkul-sze…)

Ráadásul patch panelben is jobb a moduláris: mert egyszerűbb és mozgatás/javítás esetén kevesebb hibát eredményez.

A 3-as kérdésedre a válasz: ezeknek az olcsó vackoknak sokszor már gyárilag rossz a csatlakozója. Mozgasd meg benne a kábel csatlakozóját (mindkét oldalon), kicsit feszítsd meg és valószínűleg helyesen fog mérni (a G persze nem fog jelezni, ha UTP-t használsz).

1-es kérdéshez: Csupaszoló szerszámod van? Például http://www.agendaage.hu/termek/?c=19&i=1922 . Ez sem árt..

vásárlás elött kellett volna megnézni milyen fali aljzatot veszel. A legrand pl önbefüzős, csak kicsit kell a helyére rakni az ereket majd egy 'tekerő' ráhúzza a fedelet ami betolja az összes eret a helyére, semmilyen eszköz használatára nincs szükség.

Eleve Schneider Anya van a falban és ehhez igazodtam. Persze lehet hogy hülye vagyok és a Legrand belemegy az Anya keretbe is. . . .
Szerk: szeretem az ilyen "eső után köpönyeg" típusú hozzászólásokat. Már meg ne haragudj, de ez építő szerinted?
A többi hozzászólást nagyon értékesnek találtam és tisztelettel meg is köszönöm!

Sok esetben a keret az adott, a betét meg cserélhető.
Volt felénk példa arra, hogy rendeltünk Cat6 aljzatot, és leküldött a beszállító Cat5-öt, és hozzá talán krone Cat6 betéteket... A kiszedett Cat5 modulokat vissza kellett adni... De minden átpattintható volt...

- - - - - - - - - - - -
Magyar égre, magyar ufót.
300hsz feletti topicot nem olvasok.

"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) /* (c) written by W. Shakespeare. */

Házfelújítás alkalmával hasonló aljzatokat vettem. Bár nagyon barbárnak tűnik, de én semmiféle szerszámot nem használtam, egyszerűen csak ujjal benyomtam a kábeleket a megfelelő helyre (bár eleinte nehéznek tűnik, megdöbbentően egyszerű) és slussz. Ha jó erősen benyomod, akkor a kábelt a kis fém lapok egyrészt frankón megblankolják, másrészt jó erősen a helyén is tartják. 2+ éve van nálam így, azóta se merült fel probléma vele.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Kár pénzt költeni ezekre a szerszámokra, házi felhasználás miatt. Kézzel is megy, ahogy írtad, de ha nem menne, akkor egy sniccer is tökéletesen megteszi, betűzésre és blankolásra egyaránt. :)
Szépek ezek a fali aljzatok, jól mutatnak egészen addig, amíg nem kell iptv. Akkor ott kijön a csomagvesztés és akad a tv, megáll, stb. Miután kikötöttem a fali aljzatot semmi problémája nincs a tv-nek. Számítógéppel nem volt adat probléma, nem tapasztaltam, de a tv akadt rajta. kidobott pénz. :(

Semmi kétségem, igazad van a gányolást tekintően. Viszont havernál is fali aljzatból ugyan azt produkálta az ő boxa is. Ott viszont nem kellett betűző sem(ilyesmi volt: kép ). Aljzat helyett kapott 1 utp csatit és toldót, mint az enyém. Azóta semmi gond velük.
Tudom, hogy más, de analóg TV-nél sem jártam sikerrel. Amíg volt aljzat, addig csíkozott a kép, digitális pedig kockázott. Kapott egy koax hüvelyt és megjavult. Lehet csak nekem vannak rossz tapasztalataim az aljzatokkal. :)

És nála hogyan volt szerelve a doboz? Attól, hogy nem kell hozzá szerszám, attól még nyugodtan beköthető sz@rul is.
írod, hogy a kábelre RJ45 dugó került...Milyen kábel? Fali vagy patch? És milyen dugó? Mert nagyon nem mindegy ez sem... (Hint: fali aljzathoz tömör vezetős fali kábel kell, illetve ilyen kábelhez nem jó a sima RJ45 csatlakozó)

Ha patchkábel lett behúzva, akkor nem csodálkozom, hogy probléma volt vele az aljzatba kötve...

Nála villanyszerelő szerelte be, szín kiosztás rendben volt. Újrakötés sem segített. Kábel egyben megy, egyik fali kivezetéstől a másikig. Egyszerű lan teszterrel ellenőriztem, nem jelzett hibát, az újrakötés előtt/után sem. Internetre teljesen rendben volt az aljzat, kipróbáltuk asztali géppel. BELDEN cat5e kábel megy a falban(csőben), aminek a végén nem a fali aljzat van már, hanem azt levágva és helyére sima RJ45 csati került. Nem írtam dugót. Rá krimpeltem. (Milyen kellene a sima RJ45 helyett?) Mivel a falból kijövő utp kábel rövid volt, kapott a rákrimpelt csatlakozóra egy utp toldót, amit többre tartok, mint egy fali aljzatot, megbízhatóság szempontjából. Így tökéletesen működik a tv.

Fali vagy patch kábel, ez alatt mit értesz? Milyen kábelt ajánlsz fali aljzathoz? Ezek szerint ami ott van kábel nem jó, és nem az aljzat a rossz. Csak azt nem értem, hogy fali aljzattal nem működött jól, aljzat nélkül teljesen rendben a tv.

A patch kábelben sodort erek vannak, a faliban tömör fém. Az első a bevágós fali aljzatot nem annyira tolerálja, a második meg a sima rj45öt, ami meg ha megnézed, két kést nyom keresztül az éren. Illetve tömör esetében ugye csak nyomna...

Ja, és villanyszerelők tipikusan szeretik fossátépni a kábelt, rájuk pont nem érdemes bízni...

Ez a fajta kábel van a falban, amin nem működött a fali aljzat. Egyébként nem nagyon kellett a csőben ráncigálni, mert egyenes a cső és ha meghúztam az egyik végén, akkor a másikon is mozgott a kábel. Értem már a tömör és sodrott kábelt. Azért értetlenkedtem, mert nem láttam és nem is tudtam a sodrott létezéséről. :) Egyébként a tömörre simán rá lehet/tudtam tenni az utp csatit. Sőt könnyebb is, mert nem hajlanak úgy a szálak, hanem merevek.

(A villanyszerelők nem ethernet hálózatra lettek "kitalálva". Ezt én is tapasztaltam. Pl: szeretik a toldást szigetelő szalaggal megoldani, "Miért? Mi baja van a színsorrendnek? Egyik végén is és a másik végén is ugyanaz a sorrend." :) )

Pedig erre falicsati kéne. Egyébként pedig az összes "sima" kábel sodort, max nem tudtad.

Egyébként a falira is rámegy az rj45, de mákolni kell. Ha megnézel egy csatit (https://www.patchkastwinkel.nl/images/Aansluitingen.jpg) a tetején bemegy az ér egy vezetősínbe, a krimpelő az érintkezőt alulról felnyomja, ettől az a kétfogú kés keresztül megy az éren. Elvileg az ilyen fog jó a tömörhoz is, mert a két fog kétfele megy, és ollószerűen körbefogja a tömör rezet, de tapasztalataim szerint nem ideális, van direkt tömörre való három fogas kialakítás, az jobb.

A fali kábel kialakítása miatt merevebb is, nehezebben hajlik, mint a patch kábel.
Én is jártam már úgy, hogy hívtak, hogy kész van minden kábelezés, rack szekrény a falon, stb. lehet bekötni (szintén villanyszerelő által) Bőszen nekiálltam betűzdelni a kábeleket a patch panelbe, és a kezembe maradt rögtön az első, mert patch kábel-t húztak be, amiben sodort szálak vannak, és a kések tulajdonképpen széttarabolták a kábelt. Jeleztem a tulajnak, annak már nem volt kedve újrakábeleztetni, így én is RJ45 dugókat tettem a kábelek végére és így mentek a switchbe. Jeleztem neki, hogy gondok lehetnek a sebességgel, de szerencsére jobb minőségű kábelről volt szó, így a 100M (nem most volt :) ) gond nélkül eljutott minden pontra.
A patch panel azóta is ott árválkodik a rackszekrényben, a hálózat meg teszi a dolgát..

Ne kattints ide!

Bekötöttem a 10 aljzatomat és úgy tűnik müxik is a háló, ahogy kell. Köszönöm a segítséget mindenkinek!!!!!!!!!

Ha mar itt tartunk a fali aljzatoknal... Lenne egy Buta kerdesem...

Van egy rakat fali Koax alljazatom a TV-k hez - es oda szeretnek UTP-t is behuzni. A cso a fallban viszont nem eleg vastag hogy 5-6 parhuzamos kabelt betegyek... Tud-e valaki olyan fali catlakozot am imondjuk HUB vagy switch-kent is uzemelhet? Pl egy kabel vevigmegy es az alljazat megosztja kifele es a kovetkezo szobahoz is... Nem tudom maskent leirni - sorba szeretnem kotni az aljazatokat es a fali csatlakozok jatszanak a HUB szerepet? Letezik ilyesmi egyaltalan?
Elore is kosz a valaszokat

Ahhh:) Ha az a kulso LAN2 befele mutatana, mar jo is lenne... Nem tudom a WIFI mire lenne jo belole azon kivul hogy szobankent szemeteli a frekvenciat - En igazabol unify cuccot hasznalok - nem tudom ez hogy erezne magat jol rajta a kontrollerrel de azt hisem teszek egyp probat... 15-ot meger... De mit csinaljak a lancommal :) A Lan2 mehetne tovabb csak taknyolas kinezete lenne igy kicsit :)

Nem lenne jó, sem sebesség, sem üzembiztonság szempontjából. Szerintem egyébként a wifi-t ki lehet kapcsolni ezekben a motyókban is - nincs ilyen eszközöm, úgyhogy csak tipp.
Én megnézném, hogy honnan lehet a legtöbb helyre eljutni kevés párhuzamos kábellel, és oda raknám le a switchet, behúzkodnám a kábeleket (ahova csak egy kábelt lehet elvinni, ott lehet azon agyalni, hogy egy ilyen dbozba rakós switch+wifi, vagy 2x2 érpárra bontva a kábelt 2x100Mbit, vagy épp egy picike switch lerakva az adott szobában).
Szerintem jól kitalált topológia esetén meg lehet oldani sok párhuzamosan behúzott kábel nélkül a dolgot.

Szerkesztve: 2020. 10. 31., szo – 13:38

Becsatlakoznék. Egy lakásban szeretnék UTP fali aljzatokat létesíteni. Azon kívül hogy kábeleket blankoltam és kötözgettem, az aljzat részéhez sosem nyúltam én sem. :)

Ezt néztem ki: https://www.praktiker.hu/lakberendezes-vilagitas-butor/kapcsolocsalad-e…

Falon kívülit szeretnék hogy ne kelljen belevésni a falba emiatt, illetve kerülném a 600 forintos kínai vackokat, így jött ki - de jöhet tanács egyéb termékre is.

Kérdések:

- a méterre adott utp kábel a praktikerből/számtekboltból/akármiből megfelelő ahhoz hogy a központi switchtől a fali aljzatokig elmenjen a jel? Pár(tíz) méterekről van szó maximum

- a bekötési javaslat szerint nem kell hozzá spéci szerszám, jól látom ezt? ( https://legrandaruhaz.hu/utp_bekotese_legrand_aljzatba )

Mondjuk ezt a tutorialt még emésztenem kell egy kicsit, de ha a kezemben lesz nyilván egyszerűbb lesz a dolog. :)

szerk.: ezen a videón banálisan egyszerűnek tűnik. Gyakorlatilag össze"kattintod" és készen vagy. https://www.youtube.com/watch?v=nxtefsko--4

Köszi!

Szia! Én most bohóckodtam kábelezéssel. Fiamnak ígértem 2ms-ot a szünetre a wifi helyett. :)

FTP fali kábelt vettem (140Ft/fm), mert csatornában futó villanyvezeték mellé rángattam végig a lakásban. A végpontok még nem árnyékoltak, de a lehetőség megvan.

Fali aljzatból ez a 90 fokos kiállású nekem nem jött be, nagyon kiáll a kábel. Inkább a 45 fokban lefelé néző jött be.

Ha szebben akarnám megcsinálni, akkor egy ilyen asztali patch panelt is beszerzek.

"csatornában futó villanyvezeték mellé rángattam végig a lakásban. " - Pontosabban külön kábelcsatornába raktad, ugye? Merthogy erősárammal _nem_ viszünk egy csatornában/csőben semmi mást, se kábeltévét, se LAN-t, se riasztót - praktikus okból még optikai kábelt se.

LAN-ékra egy méretes "+1" - elég jó dolgokat és elfogadható áron lehet náluk kapni. "Cipőt a cipőboltból" - LAN anyagokat/kellékeket erősen szuboptimális barkácsbolból beszerezni...

eleg sok helyen dolgoztunk szeparalt csatornaval (villanyszerelok raktak, mi csak bekoltoztunk az utp-vel).

szabvanynak szabvanyos, de ertelme nem sok:

- az elagazasoknal keresztezik egymast a gyenge es erosaramu drotok

- altalaban ezekbe szerelvenyt is raktak, ott ugye hosszan ki van hagyva/vagva a szeparator, es a kabelek kerulgetik a szerelvenyt

- az erosaramu kotesek (wago-k) is a csatornaban vannak, ott is bele van gubancolva mindenbe...

- egy ido utan (foleg az eloszto/rendezo kozeleben) mar annyi a drot hogy minden megy mindenutt, orulunk ha sikerul rapattintani a tetejet :)

persze ezek tipikusan irodahazak, ahol irodankent van 8-12 vegpont es 20-30 konnektor, de akkor is...

Igen, írtam, hogy FTP kábelt vettem. 23AWG-st. 24-est akartam poénból, de nem volt.
Értem és köszönöm is az észrevételeket (közben utána is olvastam ezeknek), de ez most nem egy auditált kiépítés volt, ahol a kanyar rádiusza is elő van írva. :)

 

Amit méterre kapsz, az az esetek 9x%-ában nem tömör érrel bíró fali kábel, az aljzatokba meg olyat lehet/szabad/kell kötni.
A "banálisan egyszerű" az nagyjából addig igaz, amíg megfelelő kábellel és aljzattal van dolgod és jól csinálod (blankolás, sodrott erekból csak a minimális részt szétcsavarni, stb.). Látni kéne az általad linkelt aljzatot, hogy hogy lehet kötni, mert attól, hogy a gyártó azonos, szerintem nem véletlen, hogy ekkora árkülönbség van közte, és a linkelt pdf-ekben szereplő Valena család között.

LAN-éknál van ez:
https://lan.hu/fali-doboz-2xrj45-ftp-dontott-3194
persze ehhez kell szerszám:
https://lan.hu/szereloszerszam-lsa-szerszam-1999
viszont baráti árban van - még a szerszámmal együtt is - amit csak egyszer kell megvenni. Mondjuk annyira nem szép, de nem kell a gatyádat is kifizetned érte.

Javaslom, számold össze (mérd le!) hogy mennyi kábel kell, tegyél rá összeköttetésenként legalább(!)  egy métert, és az így kalkulált hosszúságú falikábelre is kérdezz rá náluk - próba-cseresznye :-)

 

ezt a praktikerets nem ismerem, meg a gyartorol se hallottam.

falonkivul mi ezt szoktuk hasznalni, jo minoseg:  https://www.young.hu/falon-kivuli-doboz-2-port-utp-cat5e-aljzattal-100-…

kabel: vigyazni kell, foleg vill. szerelo boltok arulnak gyanusan olcso fali kabeleket, ezek nem rezbol vannak, hanem aluminium, csak a szopas van vele, es nyulik mint a takony. foleg mindenfele kinai noname. ha nem kell 10km akkor inkabb vegyel markasabbat aminel fel van tuntetve az anyaga is.

szerszam: alzat fuggo, a cat5e-khez altalaban kell betuzo (2-3eft), a cat6-nal elterjedtebb az osszecsukos/pattintos csati, amit a legrand is hasznal, de az olcsobb cat6 aljzatok/panelek is betuzosek.

A Legrand cuccok nem rosszak, de nem is olcsók, viszont háromféle is lehet a bekötésük: hagyományos betűző szerszámos, olyan, amin a késes csatikra egy-egy műanyag "kupakot" lehet rányomni, ami az adott négy eret egyszerre benyomja a helyére, és bepattanva ott is marad (ennél ügyesen kell az egyes vezetékek végét pozícionálni, mert ha túl kilóg, az sem jó, de ha túl rövid, az sem - mert akor nem nyomja be rendesen a helyére), illetve a "tekerős" verzió - na ilyet még nem használtam :-)

Amit a kábelről írtál, arra csak bólogatni tudok - mindenképp ezzel foglalkozó cégnél érdemes ilyenért kopogtatni - bár méterre kevés helyen adnak falikábelt, általában dob vagy doboz a legkisebb elvihető mennyiség.

Szerkesztve: 2020. 11. 01., v – 06:14

off:

Aki itt hup-on ezekkel foglalkozik, és tenyleg ért hozzá és nem csak a szája nagy (ugye ilyenekből is előfordul itt), rászánhatna 1 hétvégét egy fényképekkel (makró módban rázoomolva a kritikus területre) GAZDAGON tarkított blogposztot / leírást egyszerű halandóknak, mi micsoda a ház körüli UTP-telepítésben. Nyilván senki nem kéri, hogy egy irodaházas 1000+ végpintos telepítés csínját bínját szakmai titkokat áruljon el itt ingyen az ember, de minél többet olvasgatom az ilyen témájú topikokat itt, annál inkább az az érzésem nálam nem a megfelelő fajta kábelt húzták be nem a hozzá való fali aljzat típusba. Blankoltam már UTP-t saját házi használatra, van egyszerű szakadás és érsorrend kijelzős primitív kábelteszterem, de a mini-rackben a patch panelbe már nem én kötöttem be a kábeleket Az AWG jelölést úgy hiszem tudom értelmezni (22-24 közötti tartomány a "jó"), de hogy tömör kábel - sodort kábel, falban, falon kívül, milyen csatlakozó menjen rá a szabad végen, milyen fali aljat a másik végen, most akkor milyen krimpelő fogó jó vagy nem jó, továbbra se értem. Feltéve ha valóban van ezek között otthoni körülmények között különbség, és nem az "aranyozott hdmi kábel" szintű vevőhülyítés lehúzós kategóriában futnak ezek.

Szóval a kollégák "egymás lehülyézése többszáz hozzászóláson keresztül az éppen mostanában aktív topikok között" HELYETT ilyesmiben KELLENE virítani valamit. Ez az én 2. fázis covid csellendzsem!

Ui. szerintem nyugodtan oda lehet írni, melyik legrand család melyik eleme szerepel a fényképen. Földi halandó úgyis vagy legrand vagy schneider műanyag bizbaszt fog találni az orszag barmely tetszőleges villanyszerelési boltjaban. De ez nem zarom ki a 3. markat sem, ha az ugyanígy alkalmas a feladatra es nem a disztributor kezdi el alrujaban itt promozni a termeket. Ne sales bullshitet olvassak mar, ha valaki raszanja az idot!

Szerkesztve: 2021. 02. 13., szo – 16:08

Kérem segítsetek. Nem értek ilyesmihez, fogalmam sincs, hogyan szokták csinálni.

Elkészült a gyengeáramú hálózat a lakásban, lógnak a madzagok a bejáratnál, ahova bejön a Digi és az aljzatoknál a szobákban.

Kilámpáztam, hogy melyik madzag hova megy és besorszámoztam őket.  Az első madzag végén, a szobában, összekötöttem mind a 8 madzagvéget és egyenként megmértem ezen az oldalon minden madzagvéget, hogy nincs-e kábelszakadás. Rendben van.

Mivel nincs annyi hely a Digi routere mellett, hogy oda aljzatokat rakjak a falba, rákrimpeltem pár dugót a kilógó madzagokra úgy, ahogyan kábelt szoktam krimpelni https://i.imgur.com/aLhsF5f.png (Narancs-fehér, Narancs, Zöld-fehér, Kék, Kék-fehér, Zöld, Barna-fehér, Barna) így egy csomó helyet megtakarítok és nem kell az aljzatoknak dobozt csinálni a falba (így szokták ezt a router mellett? Vagy aljzatokat raknak és úgy kötik be a belső hálózatot a routerbe?).

Utána elővettem az aljzatot https://i.imgur.com/1MTiwr8.png és bekötöttem a B verzió szerint (azt mondta kedves kollégám, hogy a B az, ami nekem kell, nem tudom miért). Elővettem a jó öreg kábeltesztert https://i.imgur.com/9iZCwYK.png amivel a krimpelt madzagokat szoktam tesztelni és bedugtam egy madzagot az aljzatba (a teszter másik végébe a router mellett pedig a krimpelt madzagot dugtam).

A teszter semmit nem jelez, mintha be sem lenne dugva.

Mit rontottam el? (Sajnos nem volt velem se a laptopom se a router, mert abból indultam ki, hogy a kábelteszterrel megnézem a router melletti kábelvég és a fali aljzaba dugott kábelvég kapcsolatát.)

Hát, ha semmi nem villog, akkor valamelyik (vagy mindkét) végét teljesen szarul kötötted, nincs kontakt, különben szarul, de valami azért villogna. 

1. Gondolom fali kábel (tömör erek), ha randomra vettél csatit, az ált patchre való (sodort erek). Ez normális esetben keresztülszúrja az ereket, az tömörnél nem jó. A gyakorlatban azért valami szokott lenni.

2. Valahogy rosszul kötötted az aljzatot. Ha jól látom, ehhez betűző szerszám kellett volna, de erről nem beszéltél, nekem ez a gyanúsabb, hogy rossz.

----

Kollégád azért mondta, hogy B, mert a narancsfehérnarancszöldfehér... a B. Vagy megszokásból, mert mindig azt szokták :D

Lehet így is, de általában szerencsésebb a fali kábelt a falban hagyni, strapabíróbb. Ez így olyan otthonra elmegy.

az első linkelt képen a B szabványú érpár sorrend éppen fordított :):):)

a csatlakozó letörési ponjánál a kábelek S alakban hajlottak, itt 1enesnek kell lennie //nemcsak esztétikai okok miatt//

a kábel szigetelésének a letörési pontonttól beljebb kell érnie //akkor nem az érpárak tartják a vezetéket :)//

a kábeltesztert letesztelheted a digi dobozhoz kapott UTP kábellel, ha nem viágit -> elemcsere :)

ez nem atomfizika ... jó lesz ez ... csak 1 kicsit gyakorolni kell, két marék kábelvég szükséges hozzá, esetleg 1 jó szemüveg :)

Az RJ45-ös (8P8C) csatlakozót fordítva kötötted és rosszul, mert a barna be sem ér. Megfogod a Cat5e-s kábelt és "pörgettyűvel" leszeded a köpenyét kb 4-5 cm-en, utána kivágod belőle a merevítő szálat, majd kitekered és színsorrendbe rakod. MINDIG B-t kell kötni, minden hálózatépítő azt köt. Megfogod a vezetékeket és "twistelő" mozdulattal hajtogatod, hogy szépen egyenesen egymás mellett fussanak. Utána levágod méretre egy éles csípőfogóval egy vonalban, majd bedugod a csatiba. Ellenőrzöd, hogy minden ér jó helyre került és a végén a csatinak látod-e, hogy minden ér ütközik. A kábel köpenyén is szoruljon a csatlakozó, hogy ne csak az erek tartsák! Ha van törésgátlód, akkor érdemes azt is használni (fun fact: valahol tilos használni, lásd  https://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/field-notices/636/fn63697.ht… )

Az aljzatból érdemes modulárisat és szerszámmenteset venni, ott csak le kell venni egy sapkát, amibe beilleszted az ereket a rajta szereplő színek szerint kézzel, utána ezt visszarakod az alapra és elfordítasz egy elemet, ami bekattan a végén (Ez NAGYON FONTOS! Ha nem kattan, ellenőrizni kell). Aztán levágod a kilógó részeket csípővel. Ha moduláris, akkor még a modult bekattintod az aljzatba.

Ami nálad van, ahhoz betűző szerszám szükséges. Nálam Krone (persze nem eredeti) és répa (110-es) van. Nagyjából szétbontod az ereket és minél rövidebben kifejtve áthúzod a kések felett. Majd a betűzővel ráütsz. Az belenyomja és levágja a vezeték végét is.

A teszter műszereket mindig teszteljük gyári kábellel mielőtt elkezdjük a valós méréseket. Ha átmegy a gyári kábel, de se kép, se hang a mértnél, akkor szinte biztos hogy vagy egyik oldal nincs rendesen bepöccintve (vagy egyáltalán bedugva) vagy rossz kábelt mérünk. Annyira nehéz elszúrni a kötést, hogy semmi jelzés ne legyen. Ekkor "huhogóval" ellenőrizzük a kábelt.

Már nagyon ritkán kötök, de fiatal koromban >=1000 aljzatot, dugaszt tettem fel.

Ja és hogyan szokták a hálózatot elosztani. A központba raknak egy rack szekrényt (otthon mondjuk fel magasra a falra vagy nagy ingatlan eseten egy álló szekrény egy tárolóban). Abba rakják az aktív eszközöket: router, switch, PoE tápfeladók, stb.. Oda vezetnek minden aljzatot egy patch panelre. A patch paneleknek számot vagy betűt adnak (vagy funkciónak megfelelő nevet), ha több van. Az aljzatokra pedig felragasztanak matricát (vagy felírják a gyári papírra és berakják az átlátszó védő alá, ha van olyan lehetőség az aljzaton). A matricát címkenyomtatóval nyomtatjuk és utal a felirat a patch panel és a panelen való elhelyezkedésre (több rack esetén a rackre is), valamint a funkcióra is. A fontosabb dolgokat és a nem aljzatról jövő végződéseket (például Internet, másik rack fele, stb) a patch panelen is jelöljük. A rack szekrénybe általában egy papír vagy füzet kerül felakasztva, amibe dokumentálva vannak a végződések. Fésűs panelekkel, rackes aktív/passzív eszközökkel viszonylag széppé tehető az egész szekrény.

Ha pedig a Digi szerelője jön, akkor elő kell készíteni neki a csövezést, benne behúzókkal és egy kis zsebpénzért elhúzza optikát eddig a szekrényig és oda teszi az ONT-t.

Szívesen. Ha korábban kérdezted volna, akkor segítettem volna hogy milyen aljzatokat vegyél, amihez nem kell szerszám.

Én a helyedben ezeket venném meg, a krimpelőd mellé:

HUF 3,167.14 | LAN Network Cable Tester Cat5 Cat6 RJ45 UTP STP Detector Line Finder Telephone Wire Tracker Tracer Diagnose Tone Tool Kit
https://a.aliexpress.com/_mrdMDcL

Huhogó és teszter egyben.

Ehhez kapsz elvileg ajándékba egy sárga filléres pörgettyűt is. Tökéletesen elég ha nem kötsz >=100 véget.

HUF 3.04 | TISHRIC Krone RJ45 Crimper Professional Lsa-plus Telecom Phone Wire Cable RJ11 Optical Punch Down Crimping Tool Network Kit
https://a.aliexpress.com/_mqPYvRp

"Krone"

> Ha pedig a Digi szerelője jön, akkor elő kell készíteni neki a csövezést, benne behúzókkal és egy kis zsebpénzért elhúzza optikát eddig a szekrényig és oda teszi az ONT-t.

Semmi zsebpénz nem kell neki. Nekem elő volt készítve, a szekrény, mutattam, hogy itt gyere be a padláson kérlek, ez a gégecső megy le a szekrényig, szépen oda behúzta (a saját behúzójával), ha lett volna üveg keystoneom, abba kötötte volna, a coaxokat is kikötötte volna keystonera, de végül abban maradtunk, hogy önszopatás lenne onnan leszedni és splitterezni, így az végül a szekrény oldalába ment. Kellett ugyan neki fizetni valamennyit (számlára), de az azért, mert kettőnél több tvt kötött, ezt mondták is előtte. Persze coaxot meg utpt a szobákba nem kellett neki kötni, azok már ott voltak a szekrényben, meg a falik be voltak kötve, csak az optikát meg a koax végeket szerelte ő. Ugyanez a srác előző helyen egy fél dob drop cable-t is otthagyott. 

Mondjuk alvállalkozók, szóval a nehézség tudja, hogy csak szerencsém volt-e.

Igen, abból a kupacból vettem az UTP csatlakozót, amivel kábelt szoktam csinálni és valóban sokkal nehezebb volt a kemény dróttal beletalálni, mint a puha dróttal. 

Most látom hogy van "tömör kábelhez" való csatlakozó, ilyenre gondolsz?

De annyira felbosszantott a dolog, hogy a fali csatlakozó oldalán műszerrel végigmértem mindegyik érpárt és nekem úgy tűnik, hogy a krimpelés rendben van, mert a feszültség a fali csatlakozó oldalán szabályosan megjelenik és eltűnik az érpárokon, ahogy a teszter végigmegy rajtuk. Az aljzatban késpárokat látok kábelenként, bár nem látok bele és nagyon apró, de tuszkolás nélkül is érintkeznie kellene ha a rézdrótot helyes sorrendben vezetem beléjük.

A tuszkoló szerszám még szóba sem jött, mert azt gondolom hogy tuszkolásnak csak mechanikai jelentősége van, hogy masszív legyen a kapcsolat, de az érintkezés a meztelen rézdróttal meg kellene legyen akkor is, ha a kupakot rányomom.

> Most látom hogy van "tömör kábelhez" való csatlakozó, ilyenre gondolsz?

Sose láttam még ilyen extra dugósat ezen meg nem látszanak a fogak, abban van különbség ( a tömörre való jellemzően v alakban szorítja be az eret.

> De annyira felbosszantott a dolog, hogy a fali csatlakozó oldalán műszerrel végigmértem mindegyik érpárt és nekem úgy tűnik, hogy a krimpelés rendben van, mert a feszültség a fali csatlakozó oldalán szabályosan megjelenik és eltűnik az érpárokon, ahogy a teszter végigmegy rajtuk.

Nem állítom, hogy pontosan értem mit csináltál, de ha végigpittyegted, akkor gyanúsan jó.

> Az aljzatban késpárokat látok kábelenként, bár nem látok bele és nagyon apró, de tuszkolás nélkül is érintkeznie kellene ha a rézdrótot helyes sorrendben vezetem beléjük.

Azoknak a késeknek be kell vágni. illteve a betűző vége levágja a túllógást (ha jól rémlik, ilyet én is csak hobbiból szerelek, és megveszem a nem szerszámosat akkor is), ami ha nincs, akkor simán kinyomódik a fedél rápakolásakor.

Viszont tényleg fordítva krimpeltél, és megnézve a képet, tényleg nem túl jól (pl a barna mintha be se érne), illetve valóban érdemes ilyen banalitásokat nézni, mint elem.