2020Q3 - okostelefon piaci részesedés képekben

  • a vártnál jobb eredménnyel a Samsung az első
  • Xiaomi feljött a harmadik helyre
  • Apple lecsúszott a negyedik helyre (YoY change: -10,6%)

Adatok:

Smartphone 2020Q3 Market Share YoY Growth

Az IDC jelentése itt.

Hozzászólások

Kérdés a xiaominak nem csapnak e oda az amerikaiak, főleg ha marad Trump.

 

Amúgy durva, hogy volt egy pont amikor verte a huawei a samsungot is.

Kissé furcsa, hogy közelebb áll hozzád az a hatalom, aminek az egyetlen kapcsolata az országgal, hogy tönkretett komplett magyar iparágakat és 800 milliárdos hitelbe korrumpált minket - mint a katonai szövetségesünk és az egyik legnagyobb befektető Magyarországon. 

.. csak sajnos, ameddig a világ olajtermelésének elszámolása dollárban történik, addig az USA hatalma megkérdőjelezhetetlen. 

Az Apple okosan úgy pozícionálja magát, hogy ne lehessen erőfölénnyel való visszaéléssel vádolni; különösen jogos a jelenleg Google feldarabolására irányuló antitröszt per fényében.

Gyárthatnának ők is olcsó tucatterméket (hiszen a Samu, meg a többiek se a csúcskategóriás mobiljaikkal tarolják le a piacot, hanem az olcsó szarral), ld:

According to the latest Counterpoint Research report, premium smartphones (those priced above $400) saw a 13% decline in sales for the January - March period on a yearly basis. Apple held a dominant 57% of the global premium market in Q1, followed by Samsung which came at a distant second with 19%Huawei rounds out the top-three with 12% market share, followed by Oppo with 3% and Xiaomi with 2%.

Apple also accounted for 4 of the top-5 premium smartphones on the global market. The iPhone 11 was the runaway leader, accounting for 30% of the sales in the segment. The 11 Pro Max (9%) and vanilla 11 Pro (7%) were next in line followed by the iPhone XR (6%) and the Huawei Mate 30 Pro 5G (3%).

link

 

Gyárthatnának olcsó telefonokat, letarolhatnák a piacot, de nem teszik. Miért nem? Holott az Apple már egy ideje nem az eszközökben, hanem a szolgáltatásokban látja a jövőt. Itt pedig egyszerű a matek: több eszköz -> több előfizető -> több profit.

Mégse csinálják.

Logikus magyarázat erre nincs, hacsak nem az, hogy tudatosan pozícionálják magukat bármelyik szegmensben is 15-35% környékére. Ezzel már van elég piaci jelenlétük, hogy a fejlesztők, a partnerek, a kiegészítő gyártók is komolyan vegyék a céget, mégsincs meg annak a veszélye (de legalábbis sokkal kisebb, mint a piacvezető esetén), hogy erőfölénnyel való visszaéléssel, versenyellenes magatartással vádolják, végső soron a cég feldarabolását kockáztassák.

Szerintem rossz oldalról nézed. Az Apple vezetése agyban továbbra is megmaradt Amerikai vállalatnak lenni. A US piacon pedig 50% felett állnak valamivel ami ott az üvegplafon, mivel a konkurencia túl erős ahhoz, hogy ennél nagyobb részesedésük legyen. Mindig vannak dafke másként gondolkodók, olyanok akik 10 dollár árkedvezményért is a másikat fogják választani mert nem érdekli őket csak működjön, és persze Android és/vagy Samsung, Sony, HTC, Pixel, Motorola, Blackberry, Xiaomi stb rajongók is mindig lesznek. Nagyon sok amerikai márka került kínai kézbe. 

Ha pedig az Apple már úgysem tud tovább növekedni Amerikában, akkor a meglevő maximált vásárlójukból kell kihozni a max profitot. 

A világ többi része nem tényező az Apple számára. Ha jön pénz külföldről persze jó dolog, Indiába néha bedobnak egy kifutott iPhone modellt, de nem gondolkoznak globálisan. Apple számára tényleg Amerika az első. 

https://www.statista.com/statistics/382175/quarterly-revenue-of-apple-b…

https://www.statista.com/topics/4753/apple-products-in-the-us/

Ez utóbbit úgyis felfoghatjuk, hogy az üzemi költség megvan otthon,. a profit meg a világ többi részéről.

Lehet, hogy nem is volt annyira szar az az olcsó cucc.

Emlékeim szerint valahol talán ez a ZTE Blade-el kezdődött. Az volt az első néptelefonnak nevezhető, "különleges" (tehát jó soc, kijelző, vékony kialakítás) de viszonylag ismeretlen márka, amire aztán nagyon sokan lecsaptak. A vetélytársakhoz képest vagy többet tudott valamiben vagy jóval olcsóbb volt. Amikor elkezdték a ZTE megoldásait tolni a core hálózatba, valahol akkortájt léptek a piacra a mobil szegmensben is. Valószínűleg volt valami egyezség is erről. Utána a Skate még egész jó készülék volt, a többi már nekem annyira nem maradt meg. Voltak átlagos készülékek átlagos(tól talán kissé olcsóbb) áron és ott viszont nagyon igaz volt, hogy az olcsó az szar is. Mai napig szívunk vele mert a cégnél persze van az a kategória is, hogy okos legyen de a legolcsóbb. Hát persze, hogy valami telenoros ZTE, ami egyébként sehol máshol nem létezik mert kizárólag ide készült. Nem tudom a pontos típusát hirtelen, de állítólag volt valami china only vagy global változat más néven de arról sem találtam semmi infót. Utána jöttek a jobbnál jobb Huawei készülékek hasonló történettel a hátuk mögött, csak ott már 4G-ról volt szó.  A Huawei annyira durván berobbant a mobil szegmensben, hogy megértek embert toborozni a munkahelyekre. A Xiaomi szerintem sokkal lassabban szivárgott be a köztudatba, sokáig nem is volt hivatalos store, de szerintem ami most van, az is csak valami szerződéses dolog. Nekem róluk nem feltétlenül a telefonok jutnak eszembe. A porszívóik (pl. a vezeték nélküli vagy a lidaros robotporszívó) mocsokosul használhatók és okosak, nagyon sok kört vernek a versenytársakra. Több is van a közeli ismerősöknél és itthon is, abszolút nincs panasz egyikre sem. Az okosotthon rendszerük és úgy maga az ökoszisztéma egész átgondolt, használható, könnyen integrálható akár HomeAssistant-be. Mondjuk EU szinten vannak kellemetlenségek, mert van néhány termék ami hivatalosan itt nem kapható vagy/és nincs pl. EU socket vagy itteni verzió csak wifis, a kínai meg zigbee, stb... viszont olcsósága és hozzáférhetősége miatt megéri vele foglalkozni, mert igazából szabvány MQTT protokollt használ.
Telefon szempontjából az első merész próbálkozásom egy redmi 3s volt, ami a mai napig teszi a dolgát. Igaz a MIUI-t már lecseréltem LOS-re, Android 10-el. 11 is van már rá nem hivatalosan, de arra még nem találtam normális gapps-ot. Azóta elég sok xiaomi készüléket nyúztunk a köreimben és jobban bejött mint bármi más. Főleg a MIUI miatt. Nagyon sokat számít a normális szoftver. Voltak sokáig Samu Note-jaim. Amikor megjelent a hülye kikapcsolhatatlan Bixby gomb meg a mocskos sok bloatware, az életképtelen fagyogató szoftverekkel... akármilyen csúcskészülék de valami lassulás, fagyás azért mindig tudott lenni. Utoljára egy S8+-om volt. Na azt cseréltem le egy merész döntés utána egy Mi Mix2s-re. Elméletileg ez volt az első komolyabb káva nélküli készülék, de nem emiatt vettem. Nagyon nem bántam meg. Valószínűleg soha nem adnám el, de rendeltem egy f(x)tech-et. Remélem nem(nagyon) bánom meg, mert bizonyos szempontból az visszalépés lesz.

Emellett voltak ilyen mellékvágányaim, hogy Motorola Droid2, Droid4 (ami nagyon jó volt, főleg a külön hdmi port tetszett, ami mellett lehetett tölteni vagy/és rákötni otg-vel mindent is. Kár, hogy nem lett folytatás), összes Androidos blackberry... utóbbiak egy határ kaksi volt de nagyon durván. Majd 2x annyiba került mint a Mi Mix2s-em és tetű lassú volt. 1-2 nap után el is passzoltam. Ennyit ér a nagy márkanév.

Ezek után nehéz llesz készüléket választani majd, mert az ember megszokja a kényelmet. A speciális funkciókat: oda-vissza töltő usb port, vezeték nélküli töltés, nfc, infra, konfigurálható gyorsgombok, nagyon jó felhős szinkronizáció, saját launcher amiben szinte minden megvan ami kell, stabil szoftveres környezet, jó ökoszisztéma pl. okosórákkal, okosotthonnal, stb.. erős hardver, jó kamera, jó megjelenés, minden jellemzően jó áron. Persze olyan készülék nem hiszem, hogy van, amiben mindez egyszerre megtalálható, de azért igyekeznek. A LineageOS egy nagyon csupasz környezet pl. a MIUI-hoz képest és vannak olyan funkciók, amiket elég nehéz pótolni. Pl. a gyári qr kód olvasó, ami egyben dokumentum szkenner. Úgy működik, hogy a ferde fotó vagy a lencse miatti torzulást is tudja kezelni + fekete-fehér, grayscale vagy színes opció, több oldalas dokumentum, stb.. mindenz ingyen, beépítve reklám nélkül. A másik jó gyári megoldásuk a wifin keresztüli fájlküldés volt, ami kezd elterjedni más gyártóknál is, de ha jól emlékszem az Android 11-ben gyárilag benne lesz. Jobb későn mint soha :) A szinkronizált jegyzet, ami a launcherből egyetlen mozdulattal mindig elérhető volt... Sorolhatnám. Ezek tényleg hiányozni szoktak. Szerintem nem véletlen, hogy kezdenek feljönni. Néhány hete is betolták a köztudatba a 120W-os gyorstöltést valamint az 50W-os vezeték nélküli töltést. De azért egy Mi 10 Ultrát is valószínűleg elfogadnék.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Apple-nek rendszeresen a negyedik negyedév a nagy eladási volumen, ami érthető, mert ősszel jelentik be az új telefonokat Idén szerintem ez nem lesz akkora csúcs, mert egy hónapot késtek, kérdés, hogy ezzel a negyedik negyedévi szokásos púp vajon egyszerűen kisebb lesz, vagy átnyúlik januárra.

Jobb lett volna ha az Apple, es a vivo is valamilyen kek arnyalatot kap. Csak az atlathatobb diagram miatt.

A market share itt az adott negyedevben hasznalatban levo, vagy eladott telefonokra vonatkozik? Ha eladott, akkor egy pillanatnyi adatot nezni semmi ertelme (inkabb valami ablakos osszegzett lenne ertelmes). Ha hasznalt, akkor meg nem ertem a Q4-es Apple kiugrast, akkor az meresi hiba. A Karacsonyt megelozo idoszakban kiadott uj szifon magyarazna a dolgot, de ha a kutyuiket tenyleg 4-5 evig hasznaljak, az szepen kiegyenliti a darabszamot (es ha mondjuk 4-5x annyi ideig hasznaljak, mint egy low-end Androidot, akkor ennyivel tobbet szamit a tenylegesen hasznalt eszkozok szamanal).

Persze az eladasok szama es a tenyleges kint levo kutyuk market share-je is ertelmes ertek, csak az elobbi a telefonboltosokat, utobbi az alkalmazasfejlesztoket erdekli inkabb, utobbibol itt tobb van.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Wholesale, ami nagyon csalóka, mert itt nalunk eleg gyakran felbukkannak sokeves droidosok raklapszamra, az utolso amibol en is vettem parat az valami htc volt meg a droid 3-4 kornyeki idokbol aztan utana azt adtuk cseretelefonnak(mert £30 volt darabja de 10et kellett venni minimum). Kb csak az apple szokott/tud kozolni statisztikat a beaktivalt keszulekekrol adott idoszakban

Ez a stat számomra pontosan ugyanolyan értelmezhetetlen mint a "kire szavazna ha most vasárnap lennének a szavazások" felmérések eredménye.

Ki az ördög - és miért ????? - vesz samsungot? 

Fordítva vagyok összerakva.

Ez is hosszú lesz, de legalább nem olvassa el senki. Csak az NSA, mert sok helyen említem őket :D

Az vesz samsungot, aki bement régen a boltba és mást nem látott jóformán csak azt. Meg LG-t, Sonyt, Alcatelt, Nokiát... ezek jórészt kikoptak, legalábbis a szolgáltatók polcairól. Maradt egyetlen "ismert" márka, az pedig a Samsung. Gyárthatnának aranyba csomagolt szert is, sokan ugyanúgy megvennék, mint az apple-t. Jellemzően ez a két márka egyébként átjáróház legalábbis mifelénk a cégnél a fejesek a csúcs samukat és csúcs apple készülékeket cserélgetik. Fogalmuk sincs általában, hogy mi van a kezükben mert telefonálni mindegyik jó meg messengerezni.

Proli féléknél ugyanez a szitu. Ami kínai az csak szar lehet. Mondjuk a papír is az. Meg azért elég sok minden. Kínai szarok adják a mobilhálózatunk alapját is, de T területen a vezetékest is. (A többit nem tudom). A koreai sokkal jobb. Hardveresen az Apple is félig-meddig kínai. Mondjuk nem tudom, most akkor átvitték már a gyártást Indiába vagy Afrikába vagy hova a csudába tervezték?

Soha nem értettem, aki egy terméket már az alapján beskatulyáz, hogy az hol készült vagy hol tervezték. Sajnos mi magyarok főleg nem vagyunk azon a ponton, hogy egy kínai bármit is minősítsünk mert jelenleg ami made in Hungary az csak szarabb lehet bármi másnál. Az assembled még talán elmegy, bár ott is vannak fenntartásaim. Legalábbis az eddigi tapsztalatok nagyon nem jók. Ha meg a nagyvilágot nézzük, nekem leginkább az amcsi cuccokkal szemben vannak fenntartásaim és nem mindig a minőség szempontjából. Sokszor inkább a marketing vagy épp az adat (nem) kezelés ami nem tetszik. Vagy a mocskosul magas árazás. Lásd cisco, lásd aruba wifi cuccok, stb... ha valamivel többet is tudnak mint egy átlag tp-link, vagy d-link annyival nem ér többet. De vannak mellettük még més megbízható, neves és jó megoldásokat szállító gyártók, akik ettől függetlenül nincsenek elszállva az árakkal. Trump a mai napig nem tudta bizonyítani a baromságát, a németek pedig a mai napig állítják, hogy össze-vissza vizsgáltak mindent de ők bizony nem találták szivárogtatásnak még a gyanúját sem. Persze aki picit is a sorok közé néz, annak a napnál is világosabb, hogy ez a sztori nem az adatszivárgásról szól. Sokkal inkább a jenki piacvesztésről, ami egyrészt üzelti, másrészt információszerzés/titkosszolgálati oldalról fájó. Assange, Snowden és társaik megpróbálták megtenni ami tőlük telt, nem volt elég. Lényegében semmi nem változott csak még pofátlanabb módon megy tovább az ipar. De elkanyarodtunk a témától. Ez egy átlag Samsung vagy Apple usert nem igazán érdekel. Működik az airpods a készülékkel és lazaság van. Arra már senki nem emlékszik amikor az ujjlenyomatok egyenesen a Apple közös adatbázisába vándoroltak, onnan meg kitudja hová. Vagy arra a gyanús esetre, amikor az állítólagos terrorista telefonja zárolva volt (miért nem érintették oda a hulla ujját? vagy csak kód volt és nem ujjlenyomat?) és az apple nem akart backdoort adni az nsa részére, nsa meg nem fogadta el, hogy egy apple alkalmazott kinyissa a készüléket. Végül állítólag nsa-ék megoldották saját körökben de erről már részletesen nem szól a fáma. Gondolom vagy kapott a apple egy kis ejnye-bejnyét vagy ígértek nekik valami jót vagy tényleg kifizettek egy zsák pénzt valami szakértőnek akinek az volta dolga, hogy megtörje a cuccot. Bármi is történt, azóta biztosan van valamilyen hozzáférésük legalább bizonyos almás rendszerekhez. Én ennél azért többet gondolok, de az már kemény összeesküvés-elmélet lenne szóval meg sem szólalok.  Samsungról meg annyit, hogy tökmindegy hol készül a hardware, ugyanaz az amcsi cucc fut rajta. Amikor a Facebook a privát üzenetben küldött szavaimat kielemzi és az alapján eldönti, hogy én kinek és mit küldhetek... vagy amikor a google ugyanúgy kielemzi a privát leveleimet és az alapján eldönti, hogy én azonosítsam magam vagy nem küldhetek üzenetet vagy felszólít vagy csak egyszerűen belekerülök egy körbe, amiről nem is tudok hivatalosan és onnan nem vagy csak nagyon nehezen lehet kikerülni. Ennek egy részt örülök, mert tényleg... szűrjék ki a drogbárókat, a fegyverkereskedőket, az elborult elméjű szexuális vagy bármilyen más bűnözőket, a pszihésen beteg (ön)gyilkosokat. De ennek a pengének ott van a másik oldala is és könnyű áttáncolni mivel ezeket a rendszereket is emberek kezelik. És ahogy az amcsikat ismerem, meg amire az egész államrendszerük, alkotmányuk épül... a naaaagy és határtalan szabadság. No meg amúgy is az a nagyképű flegmaság ami általában sajnos jellemző feléjük legalábbis vezető politikusokra. Na ezek alapján nem biztos, hogy annyira jó kezekben van egy ilyen rendszer. Mi meg kétpofára zabáljuk mert jó a szlogen, jó a promó meg a marketing. Semmivel sem jobb, mint a kínai vagy koreai. Sőt... még akár rosszabb is lehet.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Az okostelefon vásárlók 90+ %-ának csak származtatott információi és megérzései vannak ezekkel a termékekkel kapcsolatban. Ez nem lenézés vagy szánakozás, szimplán csak, lehet hogy nekünk itt a hupon furcsa, de a legtöbb ember nem tudja hova tenni a technikai adatokat, nem tudja mi az, hogy google cloud vagy icloud, vagy szolgáltatás, vagy bármi. Nekik ezek dobozos termékek, megveszik, bekapcsolják, és nyomják a továbbot meg az okét. És örülnek neki.

Szóval ne keress annyira okokat, elég az, hogy mondjuk a Samsungnak van némi neve, minden évben körbekampányolja a világot a latest galaxy-val ami rendre minden évben forradalmasít valamit/bármit, de ugyanazzal a samsung felirattal az átlagvásárló is tud venni magának valamit pénztárcától függően 20 és 200 között. Plusz, ha megnézel egy szolgáltatós telefon listát, annak a fele Samsung, a másik fele Huawei, pár apple, a maradék 3-4 készülék meg valami random alcatel/lg/egyéb.