Íme a megvásárolható linuxos okostelefon

Ugye az Android Linux alapú, és a LineageOS egy Android verzió. Az Ubuntu Touch szintén Linux alapú.

Akkor az a telefon, amelyiken választhatóan e két oprendszer futhat gyárilag, már ki kell elégítsen minden linuxhívőt.

Íme: https://xda-developers.com/pro1-x/

Részletes tech spec:

Qualcom Snapdragon 835, 8 GB memória, 256 GB háttértár, ujjlenyomatolvasó, HDMI-t is tudó Type C port, Dual-SIM, mikroSD, 66-gombos fizikai billentyűzet.

Hivatalos ár 899 USD, de lehet tülekedni és örlibördködni akár 599 dodóig.

Hozzászólások

Valódi fizikai billentyűzettel! Csak 600 dodó :-(

Tetszik! A billentyűzete...

Az ára szép, de tulajdonképpen nem egy szörnyűség ha az ember a szifon árával hasonlítja össze...

A kérdés az, hogy most akkor ez tutira és istókuccse opensource? Mármint, arra gondolok, hogy ha összehasonlítjuk ilyen értelemben a Pinephone64 -el, akkor erről is elmondható hogy egy teljesértékű Linux disztró rotyog rajta „ott lenn a mélyben”? Amit könnyű lecserélni akármire amit esetleg össze óhajtok hákolni magam?

Mert az engem nem hat meg hogy van több gyári kernel meg OS amit feltehetek s ami „névleg” linux. Itt a kérdés az, hogy tényleg annyira szabadon hackelhető és személyre szabható-e, mint a saját disztróm a desktop gépemen. Azaz bocsánat, a laptopomon.

De a billentyűzete tetszik, istenbizony!

A geekfaktoron túlmutató kérdés: A normál hétköznapokban használatos alkalmazások, vagy ahhoz hasonlatosak futnak-e rajta? Ez az egyik. A másik, hogy egy olyan site, ami a teljes oldalt kitakaróan tolja az orcámba hogy elfogadom-e a kukijait, az nálam megy a devnull-ba...

Mire gondolsz? LineageOS-en igen (Mondjuk én nem bankolok telefonon keresztül , így azt nem tudom, egyebekben amíg azt használtam, nem emlékszem olyanra amivel probléma lett volna LaOS alatt.) Az Ubuntu Touchról nem tudok nyilatkozni.

"Mondjuk én nem bankolok telefonon keresztül" - És a nem SMS-es, hanem push 2FA megy? Merthogy arrafelé tendál a világ. (Oké, még sokáig lesz őskövületeknek sms, csak nem ingyen, hanem darabonként (login, tranzakció aláírás, kártyás vásárlás jóváhagyása,stb.) x Ft-ért.

Szükséged lesz/van egy olyan eszközre, ami 2FA-hoz használható. Nyanyafon-nal is tudsz sms-t fogadni, tehát az okostelefon+app+push üzenetek fogadása (még) nem "must have", viszont a megerősítő kód sms-ben történő kiküldését darabonként simán ki fogják számlázni a bankok azon ügyfeleiknek, akik miatt az SMS-es irányt meg kell tartani. Oké, hogy csak 10-15-20Ft/darab áron, de az pont 10-15-20Ft-tal több, mint a push üzenet után felszámított összeg.
Mondom, lehet olyan bankot kereni, ahol hardvertokent adnak (egy darabot), amit vagy meg kell venned, vagy bérelned kell, vagy beépítik a számlacsomag havidíjába - viszont ilyen szerintem nem sok lesz, egyszerűen azért, mert az eszközt beszerezni, disztributálni, plusz 2FA irányként kezelni nem olcsó mulatság - a push üzenetekhez meg adott minden komponens és információ banki oldalon.

Ja, és a kényelmi faktorról nem is beszélve: nagyon nem mindegy, hogy nyaynafonon kell sms-ből kibetűzni egy kódot, és bepötyögni a weboldalon, vagy mindezt megoldja a mobiltelefonon lévő alkalmazás...

Azt nem csak fogják, már most is azt teszik (MagNet biztosan). De a mobilnet sincs ingyen, szóval a másikat is megfizeted. Egy 6-8 jegyű kód másolásába meg nem hal bele senki.

Értem én, hogy lassan a WC lehúzháshoz is okostelefon fog kelleni, csak azért hagyjanak már valami mást is az ilyen őskövületeknek, mint én.

"a mobilnet sincs ingyen" - Nagyon ritka az, amikor mobilneten lóg a telefonom, és olyan banki műveletet csinálok, amihez push kell. De ilyen alapon azt is mondhatnád, hogy milyen dolog az, hogy a banki ügyek intézéséhez kell valami eszköz, illetve internet-előfizetés is. A 2FA már nagyon kellett - eldöntheti mindenki, hogy sms darabdíjat fizet, vagy okostelefont+push használ. Te nem telefont veszel, meg mobilnetet, hanem sms-t fizetsz. Ez a te döntésed - van rá lehetőség. Még van.

Ja, konkrétan nem erre gondoltam, hanem arra, hogy elbattyogsz a legközelebbi eMagyarország ponra, vagy mire, és ott használhatod a netbankot. De amúgy persze, az is opció, hogy bankfiókba mész, akkor eszközök és internet-előfizetés helyett a bankos néni fizetéséhez kell hozzájárulni, ami sokkal több.

Ja, és a kényelmi faktorról nem is beszélve ...

Beszélhetünk róla: valóban sokféle, egyre kényelmesebb fizetést lehetővé tevő mobilos technológia/app létezik. Amiért sokáig ódzkodtam ezek használatától (és még ma is vannak rossz érzéseim), az a biztonság, a legegyszerűbb "fizikai" szinten. A mobilt könnyen elveszti az ember, netán ellopják, s ki tudja, rossz kezekben mennyire biztonságosak ezek a megoldások...

Ehhez képest az otthoni gépre föltelepített netbank használatakor kevéssé aggódom emiatt - ha betörnek, s viszik, nem ez a legnagyobb baj.

Ha régi az Android, akkor a beállításoknál kell bepipálnod, hogy titkosított fájlrendszert szeretnél, ha újabb, akkor az a default - ergo hiába "nyitják ki" esetleg wipe nélkül a bootloadert, az adatokhoz csak az fs-t titkosító kulcs feloldása után lehet hozzájutni - azt meg a boot-kor kötelezően megadandó pin védi. Én a gépre becsusszanó disznóságoktól jobban tartanék...

Push nélkül is mehet a 2FA TOTP használatával, egy csomó ingyenes autentikátor alkalmazásd tud ilyen tokent generálni, ha megvan a kellő seed hozzá. És ez működik offline is, nem kell, hogy interneten lógjon a TOTP alkalmazás.

Lehet_ne_, valóban, de van egy kis bibi... Akár hard, akár soft tokened van, azt előtte "hozzá kell kapcsolni" valamilyen módon az adott ügyfélhez, amely folyamat azért annál picit bonyolultabb, mint az, hogy rögzíts egy mobilszámot a push és/vagy sms üzenetek fogadásához. De nem csak ez velük a gond: biometria jellemzően nincs, szoft token esetén össze lehet pakolni a 2FA két "lábát" egy eszközre (futhat a böngésző mellett ugyanazon a gépen), ami jóval könnyebben támadhatóvá tenné a megoldást (ha meg mobilra rakott szoft tokened van, akkor ahhoz ugyanúgy kell okosteló...)

"Akár hard, akár soft tokened van, azt előtte "hozzá kell kapcsolni" valamilyen módon az adott ügyfélhez, amely folyamat azért annál picit bonyolultabb, mint az, hogy rögzíts egy mobilszámot a push és/vagy sms üzenetek fogadásához."

Ez pont annyiból állna, hogy netbankban a részemre generált vonalkódot beolvasom az alkalmazással, amikor a 2FA eszközt regisztrálom. Ennyi az egész TOTP regisztráció.

 

"(futhat a böngésző mellett ugyanazon a gépen"

Miért, okostelefonról nem tudok böngészőből webbankolni? Ha push üzenet a 2FA, akkor is ugyanott van a második faktor, mint a kliens.

Szerkesztve: 2020. 10. 28., sze – 02:58

Lásd még itt

Gyakorlatilag ugyanerről a készülékről van szó, csak kék színben, további billentyűzet opciókkal (ill. úgy tűnik, hogy a módosított QWERTY kiosztás helyett a szabványos változatot fogják használni).
Érdemi változás a 128 GB / 6 GB helyett 256 GB / 8 GB választási lehetősége.

Hivatalos Lineage OS 16 van hozzá, a 17-es elvileg folyamatban.
Feltételezhetően az XDA inkább az Ubports / privacy vonalat viszi, valószínűleg a leginkább itt van még fejlesztési igény.

Úgy láttam, a sima Pro1-re megjelent a LOS 17.1. Szerintem kompatibilis az új készülékkel is.

Ezeknek vajon világítós a billentyűzete?

Azon agyalok, hogy hogyan lehetne a billentyűzeten a gombokat "átmatricázni". Ki is találtam egy módszert. 3D nyomtatóval nyomtatok sablont, amit a gombok fölé helyezve festékspray-el megoldható lenne a dolog, csak pár apró bibi lenne:
1. előtte az összes gombot feketére kell fújni vagy valamilyen módon eltávolítani a meglévő ábrákat
2. figyelni kell rá, hogy meg ne folyjon a festék
3. ha a billentyűzet rendelkezik háttérfénnyel, akkor a festés erre nem túl jó hatással lehet
4. Minden réteg festés által magasabb lesz a gomb, ami akár azt is okozhatja, hogy nem lehet a készüléket rendesen összecsukni.

Tesztelés kedvéért jó lenne egy tartalék billentyűzet, de nem találtam külön sehol.

B tervként gondoltam még bélyegző-szerű nyomatolásra is. Festéknek egyébként valamilyen lakkfesték lehet jó, mert az egész strapabíró.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Igen, megjelent hozzá hivatalosan a LineageOS 17.1, a két készülék gyakorlatilag ugyanaz (eltekintve a választható nagyobb tárhely / RAM opciótól).

Világítós a billentyűzete és elvileg igyekeztek strapabíróvá tenni, bár nem tudom, ez pontosan milyen megoldást jelent.
Nem hiszem, hogy érdemes ilyesmivel foglalkozni - a lakk megemelheti annyival a gombot, hogy összecsukva esetleg sikerül megnyomni.

Tartalék alkatrészeket elvileg írták, hogy lehet majd rendelni később, kérdés persze, hogy mennyiért és mikor, ha egyáltalán.

Szerintem nem olyan zavaró az a QWERTZ kiosztás, ill. Pro1-X-nél normál QWERTY van, ott nem módosítottak rajt.

Mit értesz normál alatt? Mi volt a különbség? Van erről valahol pontosabb infó?
Csak mert rendeltem egy qwertz-t de gondolkodom rajta, hogy ha lehet akkor kérek egy cserét qwerty-re, mert végülis ez a qwertz nem az amit mi használunk, így egy harmadik fajta billentyűzetkiosztás lenne számomra.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Mit rendeltél?
Pro1 vagy Pro1-X-et?

Alapvetően a Pro1-nél úgy okoskodtak, hogy legyenek kényelmesen elérhetők az egyes "billentyűk", ezért megpróbálták őket középre igazítani.
Az alfanumerikus kiosztás nem változott, de az US billentyűzet jobb oldalán lévő "billentyűk" közül néhányat átpakoltak baloldalra ([];'\ / - típusúakra gondolok).
Ez nekem nem tetszett, mivel magyar betűket is szerettem volna írni, így viszont azt éreztem, a QWERTY kiosztásuk messze került az ideálistól.
A QWERTZ viszont, eltekintve attól, hogy német, sokkal inkább volt ideális, mert nem alkalmazta ezt az eltolást.

A Pro1-X-nél elérhető a Pro1-nél megszokott QWERTZ kiosztás is, viszont a QWERTY-be ezúttal nem kavartak bele.
Lehet kérni módosítást tőlük, ha változtatni szeretnél rajt.

Indien. Kaptam mailt én is, csak abban az volt, hogy 10 perccel 14 óra előtt indul a kampány, ami számunkra elérhető. 10 percünk van, 14 órátol nyilvános a dolog. Ennek ellenére 13:30-tól már futott a dolog. Szóval ilyen formában volt szerencsém :D 13:50-re már biztosan nem volt a super early-ből.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Valóban 13:50-et ígértek, 13:33-kor jött tőlük e-mail, 13:41-kor pedig az XDA-tól.
(Levelek kiindulása alapján 13:33:01 és 13:41:44, de viszonylag gyorsan meg is érkeztek.)
Én valamikor 13:37 tájékán láttam az e-mailt és visszaigazolás alapján 13:41-kor még éppen belefértem.

Eszerint legkorábban magán az Indiegogo felületén lehetett kiszúrni. :)

13:50 szerintem a teljesen nyílt indulás lett.

(Az időpontok angliai időzónában értendők.)