Googlementes telefon - Erste hozzáállása

Fórumok

Sziasztok!

Véleményetekre lennék kíváncsi.

Eddig motorola X4-et használtam az erste mobilbank appal és az nfc fizetéssel. Időközben szereztem egy Fairphone telefont, tettem rá egy /e/OS rendszert, mely android, viszont googlementes. Az erste appját leszedtem, s feltelepítettem a telefonra, el is indul, viszont a telepítés, hitelesítés közben elakad.

Erste honlapján megnéztem mi kell ahhoz, hogy működjön az erste mobilbank app, s hát itt a felsorolásban nem szerepel az, hogy kellene google fiók hozzá, csak az, hogy 5.0-ás android verzió, s a play áruházból leszedhető az app, de sehol sincs az, hogy google fiók elenegedhetetlen a használathoz.

Írtam nekik egy panaszt (mert előtte telefonos ügyfélszolgálaton ezt javasolták, ha a jövőben tájékoztatást szeretnék, hát így írjak), melyre kaptam egy elég egyszerű választ:

 

Köszönettel vettük Bankunkhoz benyújtott reklamációját. A panaszában foglaltakat rögzítettük, ügyében vizsgálatot indítottunk, melynek eredményéről alábbiakban tájékoztatjuk.

Őszintén sajnáljuk, hogy elektronikus rendszerünk használata során minden igyekezetünk ellenére Önnek kellemetlenséget okoztunk.

Tájékoztatjuk, hogy sajnálatos módon Google nélkül nem működik az applikáció, nem tudja azt regisztrálni. Sajnos hibába telepíti rá, a Google szolgáltatások tiltva lesznek és így nem fog működni a szolgáltatás. Javasoljuk, hogy vegyen olyan mobiltelefont, amely nem „googlementes.”

A fentiek kapcsán szíves megértését kérjük.

Reméljük, hogy panaszára adott válaszunkat elfogadhatónak tartja, amennyiben további kérdései vannak, készséggel állunk rendelkezésére.

Amennyiben nem fogadja el válaszunkat, az alábbi linken található jogorvoslat alapján fordulhat az illetékes testülethez illetve hatóságokhoz.

https://www.erstebank.hu/hu/panaszkezeles/II-szerzodeses-jogviszony-5even-belul

Budapest, 2020. október 15.

Ezt írtam nekik egyébként:

Tisztelt Erste bank!

Jó ideje megelégedett ügyfelük vagyok. Eddig Motorola X4-es android telefonommal használtam mind a netbank, mind pedig a hitelkártyám segítségével NFC fizetési módot is tudtam használni.

Viszont telefont váltottam, jelenleg egy Fairphone 3-as androidos telefonnal rendelkezem, amelyen "googlementes" android rendszer fut, mely nyílt forráskódú forrásokból telepít appokat a telefonról. https://e.foundation/products/

Sajnos jelenleg ott tartok, hogy a hivatalos tárolójukban nincs az erstebank appja, s még az F-droid tárolóban sem. Egy apk programmal már a google áruházból leszedtem a hivatalos erste appot, fel is tudtam telepíteni a telefonra, de a regisztráláskor elakad a művelet a push szolgáltatás hiányában.

Ez a problémám. A hivatalos honlapjukon feltüntetett információknak megfelel a telefonom, vagyis andorid rendszer fut rajta, s a telefon verziójával sincs gond, technikailag képes kezelni. Nem kellene, hogy a google account megléte szükséges az app futásához. Emiatt szomorú vagyok, örülnék, ha nyílt forráskód irányába fejlesztenék az appot, hogy google account nélkül is használni tudja bárki az erste appot.

A kíváncsiság kedvéért leszedtem egy másik bank netbankos appját, amelynek a demo változatát mindenféle gond nélkül tudtam a telefonomon használni.

Várom megtisztelő válaszukat problémámra, illetve a jövőbeli esetleges fejlesztésekről tájékoztatást kérnék, akár a tesztelő szerepét is vállalom :)

 

Szóval van valakinek valami ötlete, hogyan lehetne ezt tovább gördíteni? Gondoltam hátha van itt a kockák között ügyvéd vénával rendelkező "harcos", aki lát ebben fantáziát, hogy az erstét kicsit megszorongassuk, mondjuk nem megfelelő a tájékoztatás, diszkrimináció, stb...

 

Várom válaszotok, segítségetek előre is köszönöm.

Peace & love

 

 

Hozzászólások

Annó, mikor az Opera  presto motorral ment, netbankjuk nem valami jól működött, írtam nekik és megoldották :D

Most meg, erstebankos létemre OTP simple-t használok ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Nyugatról importaltuk ezt a módszert, hogy nem írtak le, nem megfelelő a tájékoztatás, akkor pereljunk. Egyébként félig kíváncsi vagyok rá hogy mi lesz a kimenete. De kérem nem csodálkozni ha jó pár 100e Ftban lesz a jogi próbálkozás. Egy rendes telefon olcsóbb lenne. Vagy egy bankvaltas. 

Autogyarat is beprobalhatod hogy nem megy rendesen a spotify pedig a reklámban azt írták. De inkább cseréld le egy rendes autóra, ha ez fontos. A jogi hercehurca a csak te faradsz bele. 

Nem tervezem beperelni, az már csak inkább a vicc résznek gondoltam, de kimenetele nincs, ezzel befejezte az erste, hogy vegyek google telefont. Bankváltás tervezés alatt, a Magnetbank a kiszemelt váltás, annak az appja működik a telefonon, de csak a demó változat, az éles változat miatt ma telefonáltam, hogy megkérdezzem, készségesek voltak a segítség akarásban, de ma még nem sikerült visszahívniuk, hogy van e megoldásuk, náluk működni fog-e. Ha jeleztek, írni fogok.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

gyanitom hogy a push uzenetekhez kell a google play services.

anelkul tenyleg nem nagyon tud mukodni a program

Bocs, ide akartam írni:

Igen, ez a gondjuk egyébként, ezt a telefonba elmondták, azt is, hogy tudnak a problémáról, viszont a fejlesztésről nem tudott nyilatkozni, ezért javasolta, hogy írjak, annak jobban nyoma van, hátha fejlesztenek ebben az irányba.

Hát a panaszos ügyfélszolgálaton nem látták ilyen pozitívan a dolgot...

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

Miért nem böngészőből bankolsz?

 

A legtöbb Androidos app sokkal gyengébb, mint ha browser-ből tolnád.

Most komolyan. A telekom tvgo (vagy most hogy a tökömbe hívják) meg nem megy linuxon. Hisztizzek? Fenéket, egy virtualboxos w10-en igen :) Ez van. Ha nem jó a webes bejelentkezés, akkor kell a google. Ennyi.

Amúgy mit akarsz az erste-től? Még egy rendes mobil appja sincs a vállalkozói ügyfeleknek. Nekem a vállalkozói számlám ott van (elhoznám, csak körülményes), de a kft-m már máshova ment, ahol van normális mobil app. Nézz szét!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A telekom tvgo (vagy most hogy a tökömbe hívják) meg nem megy linuxon. Hisztizzek? 

Én hisztiztem. Azt írták, hogy egyelőre nem is tervezik, hogy működjön. Ez volt X éve.

Most viszont, hogy a Microsoft is átállt a chromiumra és a TVGO is megújult (legalábbis az alkalmazás), így talán mégis lesz ebből valami. Viszont az alkalmazással is volt gondom, mert semmilyen cast-on keresztül, sem külső kijelzőn nem volt soha kép. Rootolt készüléken szintén nem futott, szóval elég gáz volt a helyzet. Azóta már mindigTV-m van, ott a mindiGO is működött vagy online böngészőből out of box linuxon is. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Igen, ez a gondjuk egyébként, ezt a telefonba elmondták, azt is, hogy tudnak a problémáról, viszont a fejlesztésről nem tudott nyilatkozni, ezért javasolta, hogy írjak, annak jobban nyoma van, hátha fejlesztenek ebben az irányba.

Hát a panaszos ügyfélszolgálaton nem látták ilyen pozitívan a dolgot...

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

Udvariasan elküldtek a fenébe. A Google uralja az Android piac zömét, te pedig elenyésző kisebbség vagy. Nem fog csődbe menni a bank, ha minden Google-mentes ügyfél vált.

Minthogy ők is pénzből élnek, így megtérülő projektekbe fektetnek.

 

Értem a problémádat, egyet is értek veled, de a realitásokat is érdemes számba venni.

 

Ez a világ abba az irányba megy, hogy mindent ellenőrzése alatt tartson.

Lassan de biztosan eléred Gabu stílusát, csak ő legalább nem a bankokat védte.

A kapitalizmusban a cég van az ügyfélért, és szerinted? És ha holnap fészbuk regisztrációhoz kötik a működést, valós adatokkal, annak is tapsolsz?

Szerencsére van másik bank, osztrák bank amúgy is felejtős.

#define normálisan_megírt. Az, hogy midnenféle tákmány OS-bulden fusson, az nem target, és nem az jelenti azt, hogy normálisan megírt. Attól, hogy valami Android-alapú rendszer, még nem lesz a köznapi nyelvben Android-nak nevezett OS. Ha nem tetszik, lehet használni az SMS-t a PSD2 miatt kötelező erős authentikációra, netbank appot meg nem, mert az a Google Android rendszeren működik, az e/OS meg fisf/OS-on nem.

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 19:58

A google push-hoz nem kell google fiók, csak a play services a telefonra.

Más appokban hogy működik a push..?

GMS nelkul ugy pusholnak az appok, hogy automatikus elinditasra feltesznek egy szervizt, amely mindig fut. Tehat, ha van 10 GMS-t nem tamogato appod, ami pusholna, akkor az 10 db kulonallo, memoriafoglalo, telotlassito, batteryt leszopo background service lesz. Ez az az oskaosz, amit rendberakott a GMS. GMS eseten nem kellenek szervizek es nem futkaroznak a hatterben folosleges kodok az appok fejlesztoitol.

LineageOS-féle gapps vagy microG, esetleg más play services-fake cucc nem jöhet szóba, próbáltad?

Erste baszogatásával nem hiszem, hogy sokra mész, fejlesztőként nem adnék nagy prioritást ennek a taszknak, pláne ha sok melóval jár. :)

Amin én kifejezetten meglepődtem az a ProtonMail, aminek az appja szintén nem működik rendesen play services nélkül. Asszem oda is a push üzenetek miatt kell. Pedig ha valakinek, hát nekik illene google-mentesen fejleszteni.

Amúgy én nem mobilapp-minőség alapján választanék bankot.

microG van a telefonon, de még nem próbáltam, bevallom hősiesen, mivel még vagy 2 hete tértem át erre, s gyerekek mellett esténként nem erre van időm, sajnos.

Protonmail engem is meglepett, viszont tapasztalok ezáltal egy jó dolgot, nem zökkent ki a telefon a dolgaimból, akkor látok mailt, ha én akarok :D

S egyetértek, nem mobilapp alapján választok bankot, hanem a többi más okos dolga miatt váltok valószínűleg a Magnetbankra, igaz nincs Debrecenbe fiókjuk, de hogy online webkamerán keresztül lehet számlát nyitni, óriási plussz pont, a sok más dolog mellett.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

Nekem mindkét banknál van számlám, ergo mindkét mobilbankot használom. És egyre jobban kedvelem a zöldet a kékkel szemben - ez utóbbi ugyanis a "Mindjárt készen vagyunk... De tényleg!" hülyeségével ugyan megpróbálja elfedni, hogy retek lassan indul, de az időérzékemet azért ennyivel nem lehet átverni... Meg azt is "bírom" az Erste cuccában, hogy elég rendszeresen van hétvégés karbantartásuk, amikor semmi sincs. Magnet-es net/mobilbank esetén ilyen hosszú "leállásra" nem nagyon emlékszem, hogy lett volna behirdetve (meg bejelentés nélkülire sem). Egyszer-egyszer előfordult, hogy kidobott a session-ből, de ennyi: login ismét, és csináltam tovább amit kellett - úgyhogy  részemről +1 a Magnetre - Az Erste-s számlát egyelőre nem tudom, megszüntetni, de ami késik, közeledik szerintem...
Ja, és mostanában jött a Magnet-es hír, hogy az Euronet-es ATM-ek saját ATM-es tarifákkal hazsnálhatóak a jövőben, ami azért a készpénzre izgulóknak egy nagyon jó hír :-)
 

de hogy online webkamerán keresztül lehet számlát nyitni, óriási plussz pont, a sok más dolog mellett.

Alapvetően csak azért nem vagyok magnet ügyfél, mert az online nyitható számla elég gyenge a csak személyesen nyithatóakhoz képest, és ezt egyszerűen nem tudom hova tenni 2020-ban.

  Online nyitható Fiókban nyitható
GIRO utalás 249 Ft + 0,488% 0,434%
Rendszeres utalás 249 Ft + 0,488% 0,325%

Ezt nem is figyeltem eddig. Akkor ez azt jelentené, hogy ha online nyitom a számlám, akkor 0,488% ezt követően, ha meg a fiókban nyitom, akkor 0,325%?

Nem is gondoltam rá, hogy ebben lehet különbség. Köszönet érte.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

A Házhozsszámla a Csillag számlacsomag kondícióival megy egyébként (a külön kondíciós listában jelölt kivételekkel), ami jellemzően azokat célozza, akiknek döntően csoportos beszedéssel vagy neten kártyával fizetik a dolgaikat, nem kézzel utalnak mindent _is_. A számlavezetés díja itt is becsületkasszás, vagyis az ügyfél dönti el, hogy havi díjként mennyit fizet a számlavezetésért - valahol ott van a weboldalon, hogy valami 383Ft-ba vagy mennyibe kerül egy folyószámla vezetése a banknak - én ebből kiindulva 500-ra kerekítettem a havi "jattot" :-)

Ha valaki sokat utalgat kézzel, sok rendszeres utalása van, akkor annak lehet, hogy nem a Házhozszámla a megfelelő első blikkre, de célszerű a teljes havi költséget összevetni. Érdemes tehát megnézni, hogy egy átlagos hónapban a jelenlegi számlavezető bankjánál mennyi a teljes költsége havonta, és ugyanazokat a tranzakciókat végigtolva mennyi lenne a Házhozszámlával, különböző havi számlavezetési díjat vállalva.
Ja, és mégegy fontos dolog. A MagNet "közösségi bank", és mint ilyen kifejezetten figyel arra, hogy a nyereségből látható mértékben támogasson civil szervezeteket, hasznos célokat, és ebbe a döntésbe az ügyfeleket is bevonja, ami nekem plusz szimpatikussá teszi a működését.

Ami szintén tetszik, az az "apránként" program: a kártyás vásárlások összegét "felkerekítve" 100 vagy 1000Ft-ra a különbséget (az "aprót") egy alszámlán gyűjtik, és az így megtakarított összeg megadott idő után kamattal visszakerül a folyószámlára.

A Házhozsszámla a Csillag számlacsomag kondícióival megy egyébként (a külön kondíciós listában jelölt kivételekkel), ami jellemzően azokat célozza, akiknek döntően csoportos beszedéssel vagy neten kártyával fizetik a dolgaikat, nem kézzel utalnak mindent _is_.

Szerintem én a top 1%-ban vagyok, ami a mindenféle kényelmi fizetési módszerek használatát illeti. :) Amit csak lehet, CSBM-mel szedetek be, jelenleg 6 db van beállítva. Eddig oké. Van viszont egy csomó dolog, amit egyszerűen nem tudok CSBM-mel fizetni:

  • autó lízing (1 db utalás - nem lehet rendszeres, mert a közleménybe számlaszámot kell írni)
  • haverokkal, párommal, stb. költségek szétdobása (havi 2-3 utalás)
  • közös költség (1 db rendszeres utalás)
  • fűtés (1 db rendszeres utalás)
  • adományok ide-oda (3-4 rendszeres utalás)
  • ÖNYP és EP tagdíjak (2 rendszeres utalás - ez most fog CSBM-re migrálódni)

Ez 10-12 utalás per hó. Az első 2*2 ingyenes, tehát ~2000 forint csak a fix költség az utalásokra + százalékos díj + CSBM díjak + bankkártyadíj + havidíj. 

De tovább megyek, nem ez a baj. Máshol sem sokkal olcsóbb. Ami zavar meglep, hogy 2020-ban rosszabb kondíciók mellett bankolhatsz online számlanyitással, mintha becsoszogsz a fiókba, boldogítani az ügyintézőket.

Egyébként a Magnet baromi szimpatikus, volt is velük dolgom nonprofit színekben, de ezt egyszerűen nem értem, miért van így.

Normális lizingcég tud csoportos beszedést, nem tudom, te kikel állsz kapcsolatban. Fűtés meg egyéb közüzemi jellegű díjak szértelmes esetben szintén tudnak csop.besz. menni - ha levált társasház hőközpontjáról van szó, az valóban copás. A párodat is vidd oda bankolni, és nek máris ingyen utalhatsz :-)

Hogy miért van így, azt nem tudom, nincs közöm a MagNet-es számlacsomagok árazásához - tippem van, de ennyi. Egyébként ha tervezed, hogy valamikor Budapesten jársz, akkor a számlanyitás elég gyorsan lezavarható, szinte nulla sorbanállással.

Normális lizingcég tud csoportos beszedést, nem tudom, te kikel állsz kapcsolatban.

A P betűs német :)

Fűtés meg egyéb közüzemi jellegű díjak szértelmes esetben szintén tudnak csop.besz. menni - ha levált társasház hőközpontjáról van szó, az valóban copás.

Fűtésen kívül minden közüzemi beszedéssel megy, de ja, társasház saját kazánnal, etc. A fűtés maga nem szopás, de nyilván, a havi átalányt a társasház fűtési számlájára kell tolni (ami ugye nem egyezik a közös ktg. számlával, tehát 2 db utalás, nem 1 :))

Egyébként ha tervezed, hogy valamikor Budapesten jársz, akkor a számlanyitás elég gyorsan lezavarható, szinte nulla sorbanállással.

Emiatt nem aggódom, amúgy is Pesten lakom. :) Mondtam, nekem inkább csak az elv furcsa, hogy azok vannak szopatva, akik az (elvileg) kisebb terhet jelentik a banknak.

Nekünk is 10 egynéhány évig volt, pont most szüntettük meg ezért. Amiket nem lehetett egyedül intézni innentől:
- új alszámla nyitás, értékpapírszámla nyitás, hardver token igénylés, új devizanemre számla nyitás.
- utalásnál képtelenek a két tulajdonost kezelni, mint utaló fél, csak az egyik jelenhet meg, szerződésmódosítás kell másik választásához
- a hardver token és netbank csak egy néven lehet, nem lehet második tulajdonosnak saját hozzáférése, csak egy tokeneszköz lehet, a két személy vagy egy hardver tokennel, vagy az egyikük telefonjára telepített appal hitelesíthet, a kettő egyszerre nem lehetséges (egyik tulajdonos hw másik sw token, természetesen csak egy hw tokent adnak, hiába van több tulajdonos)
- halál esetére szóló rendelkezést nem lehet egymásra adni, csak miután kilép az egyik tulajdonosként
Mi ezekbe futottunk bele a bankunknál.

Olyan, hogy "közös" számla szerintem nincs, csak olyan, hogy mondjuk te vagy a számlatulajdonos és a párodnak van a számla felett rendelkezési joga. Viszont. Minthogy a számlavezetési díj 0...1000Ft között tetszőleges "becsületkasszás" összeg, így - a díjmentes tranzakciók darabszámban korlátozott volta miatt - célszerűbb lehet két külön számlát nyitni, és egymásnak rendelkezési jogot adni, mert ezzel két számlához kaptok díjmentes trancakciókat, nem csak egyhez.

De van. (Legalábbis van ilyen magyarországi bank.) Anno kismillió éve  mikor megkötöttük, akkor még az volt a gyakorlat, hogy ez jó dolog. Aztán most ott tartunk, hogy vagy 2 éve még az volt, hogy neten ugyan nem, de személyesen kisebb-nagyobb módosításokat meg lehetett ejteni egyedül is, hisz mind a ketten tulajdonosok vagyunk. Ma pedig ugyanaz azt jelenti, hogy már ezeket a kisebb nagyobb módosításokat személyesen sem ejthetjük meg egyedül. Cserébe neten bizonyosakat igen. Totál kavar.

Tudod nem csak lakossági számlavezetés van a világon, ez az egyik. A másik, hogy Windows XP még akkor sem lenne, ha Hajbit oda enné a fene, merthogy sem IT-biztonsági, sem üzemeltetési szempontból nem vállalható banki környezetben.
Bár ha felmerülne Hajbiban, hogy szeretne ott dolgozni, én teljesen biztos vagyok abban, hogy udvariasan elutasítanák a munkavállalás kapcsán mutatott érdeklődését, mert ha szakmailag tényleg annyi, amennyit it mutat magából, akkor én banki területen nem igazán tudnám elképzelni őt.

Itt, Angliában, minden folyószámla ingyenes, mégse kopik fel a bankok álla. Az a trükk, hogy nem a számlavezetés havi pár fillére az egyetlen beváteli forrása a banknak, hanem elsősorban a hitelkihelyezés és a hiteleken beszedett kamat, másfelől a mindenféle költségek (pl. ha valaki kártyával fizet, akkor jön mondjuk 1% a banknak).

Mivel falhasználóként én annyit látok, hogy nincs havi díj, nincs éves kártyadíj, nincs kp. felvételi díj, nincs kártyahasználati díj, átutalási díj, direct debit díj, értesítési díj, akármi, ezért túlságosan nem érdekel, hogy a bank hol talál bevételt.

Céges számlák általában nem ingyenesek, mindenféle dolognak díja van, stb. Az újbankok között lehet találni ingyenes céges számlát is, de csak néhány szolgáltatónál. Céges euro számlát pl. sehol nem találtam ingyeneset tavaly.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

> Mivel falhasználóként én annyit látok, hogy nincs havi díj, nincs éves kártyadíj, nincs kp. felvételi díj, nincs kártyahasználati díj, átutalási díj, direct debit díj, értesítési díj, akármi, ezért túlságosan nem érdekel, hogy a bank hol talál bevételt.

Hát, az 1% kártyahasználati sarc egy hangyafasznyit drágábbnak tűnik, mint ez a sok gonosz díj.

Hát, az 1% kártyahasználati sarc egy hangyafasznyit drágábbnak tűnik, mint ez a sok gonosz díj.

Igen. Épp ezért mondom, hogy nem kell őket sajnálni csak azért, mert nem szednek be még extra pénzt a felhasználótól is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Akkor nem értem, hogy ezt mire mondtad:

> Mivel falhasználóként én annyit látok, hogy nincs havi díj, nincs éves kártyadíj, nincs kp. felvételi díj, nincs kártyahasználati díj, átutalási díj, direct debit díj, értesítési díj, akármi, ezért túlságosan nem érdekel, hogy a bank hol talál bevételt.

Mert úgy hangzott, mintha azt mondanád, hogy "nekem ingyen van minden", aztán közben meg mondod, hogy 1% kártyahasználat, ami meg elég súlyos. Mármint az tuti, hogy a környékére nem mennék ilyennek, amíg rohadtul nem muszáj, inkább legyenek mindenféle faszomnak nevezett díjak pesszimistán is max a tizedére rúgva annak a kártyahasználatnak.

A helyzetet bonyolítja, hogy most nézem, hogy a listában benne van a nincs kártyahasználati díj is, szóval valamit nagyon nem sikerül parzolnom a mondandódból.

Így van, a kereskedőnél fizetek 1000 forintot, abból mondjuk egy Mastercard vagy Visa esetén levonnak nagyságrendileg 3% díjat a POS terminál gazdái, szóval a kereskedő 970-et kap. A 30 forinton meg megosztoznak többen, ezért írtam hasraütéses alapon 1%-ot. Úgy emlékszem, a kártyatársaság, a POS üzemeltetője és a kártya kibocsátó bank között oszlik meg a sáp, de nem tudom, hogy ki mennyit kap.

Ezért jó az Amexnek, mert egyfelől az Amex fizetésért nem csak 3% körül vonnak le, hanem olyan 5% körül, és ő a kibocsátó is meg a kártyatársaság is. (OK, ha jól tudom, vannak talán bankok által kibocsátott Amex kártyák is, pl. OTP-s Amex kártya rémlik, de nem ez a jellemző, a legtöbb Amex magától a cégtől jön).

Pont ezért éri meg a hitelkártya cégeknek is hitelkártyát adni. Nem tartom náluk a pénzemet, amit másnak kihelyezhetnének hosszútávú hitelként, nincs kártyadíj, nem fizetek kamatot (mert időben visszafizetek mindent), mégis megélnek belőle jól. Amikor a Citibanktól jött az üzletkötő hitelkártyát ajánlani a céghez, és valaki rákérdezett, hogy hogyan éri meg neki az, hogy ingyen hitelt nyújt nekünk, egyáltalán nem csinált belőle titkot az üzletkötő, hogy nekik jó az, ha sokat használjuk a kártyájukat, mert megkapják utána a sápot.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Felelősségi kérdések is vanna benne jócskán: egy 3rd party/ismeretlen OS-hez egyrészt nem fogja hozzászabni az alkalmazását a bank (a push-sal kezdve a biometrikus azonsoításon át az érzékeny adatok megfelelően védett tárolásáig), másrészt meg nem vállalhatják be azt, hogy az alkalmazás a környezet hibái/hiányosságai/sérülékenységei miatt hibásan működik.
A mobilos app Google Android 5.0 vagy frisseb OS-t, Google-ös hitelesítést, illetve push üzenetek fogadásának képességét igényli. Az e/OS vagy mi a töcs ennek nem felel meg, akármennyire is szeretnéd. 
Ha Google-mentesen akarsz Erste mobilbankolni, megteheted - vegyél ájfónt, az Google-mentes, és tudtommal van rá Erste Mobilbank app :-P

"az érzékeny adatok megfelelően védett tárolásáig" most tényleg, amikor a requirement szerintük Android 5.0, mennyi patcheletlen, rég ismert probléma van bennük, ami eredményezheti az app kompromittálódását?

Nálam meg még nem tart ott a mobiltelefon, hogy a netbankot rábízzam.

Amúgy értem, hogy mire célzol, ezek a 3rd party által kiadott androidok biztonsági ellenőrzésére/tesztelésére nyilván senki sem fog energiát fordítani sem felelősséget vállalni érte, ezért soha nem lesz cél, hogy fusson azokon, de azért odaírhatnák, hogy ez is kell az app működéséhez.

Pl sokan vesznek kínából mobilt, nem tudom az exportváltozatokkal mi az ujsi, de a belföldin amit utoljára láttam, ott is ki volt herélve a gugli.

Eleve rossz a panasz megszövegezése. Azzal kellett volna indítani a levelet, hogy a honlapon feltüntetettek szerint a követelmény x, a telefonom pontos típusa, aminek a technikai specifikációi teljesítik X-et. Nem kellett volna le googlementesezni a telcsidet, had varrjanak gombot rá, meg így egyben hivatkozási alapot adtál nekik, úgy nyersebben kapták volna, hogy x teljesül, mégsem fut az app. Az abszolút minimum amit elvárnék a banktól, hogy a requirements részt frissítse.

Ott is emberek ülnek, felesleges körökkel nem fárasztottam őket, ezért írtam le a dolgot, ahogy gondolom.

A requirements részt nem miattam fogják megváltoztatni, de igazad van, ez lenne a megoldás.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

Én google pixel 2 telefonon grapheneOS-t használok ami szintén google mentes, de microG-vel működik az Erste Mobilbank. (aurora store-ból telepítettem)

Bár a push üzenetek nem mennek és emiatt minden jóváhagyást sms-sel tudok csak megtenni. Az NFC-s Erste MobilPay-t nem is próbáltam az biztos nem menne.

Eddig olvasva már én is azon nevetek, mennyien küzdenek, hogy olyan okostelefonjuk legyen, ami teljesen okos-mentes a biztonság jegyében. Képesek gyakorlatilag mindenről lemondani a szolgáltatások közül, hogy azt hihessék, most biztonságban vannak.

Az külön tetszett, hogy milyen jó, hogy nincs push üzenet, nem zavar meg folyton a telefon. Mintha nem lehetne szabályozni, hogy miről kérek értesítést és mennyire feltűnő módon.

Azért egy statisztika érdekelne, hogy az open* telefonokra vagy telefon op. rendszerekre váltók közül mennyinek volt valódi, megtörtént biztonsági incidense ami miatt váltott...

Igazad van, eddig is kikapcsolhattam volna az üzneteket, de alapértelmezetten hozzászoktam a rendszerrel együtt, s még az elején élvezi is az ember (hozzáteszem nincs facem, így igazán csak a mail (átlagosan napi 5-8), viber, signal), később fel se tűnt, hogy elvonja a figyelmem. Ezt próbáltam volna meg leírni.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

A biztonsag egyutt jar a kenyelmetlenseggel. Tulajdonkeppen ez a Google uzleti modelje. Megveszed a guglis telefont, bekapcsolod es instant mukodik minden. Gombnyomasra, hackelgetes, matatgatas, utanajaras nelkul. Nem tudod hogyan, nem tudod mi tortenik a hatterben, csak minden amit akartal megy es kesz. Privacy ugyan nincs tobbe, de a lustasag miatt elobb-utabb mar nem is gondolsz erre.

Irom ezt ugy, hogy guglis telefont hasznalok nap mint nap. Mellette felhuztam egy hasznalaton kivuli Mi A1-re egy Lineage-et Gapps nelkul. Lehet hasznalni, be lehet rajta loni mindent, foleg ha az embernek van egy futo Nextcloudja keznel, de egy azert bele kell izzadni.

Az SMS jóváhagyás szép lassan mindenkinél meg fog szűnni, mivel már egy ideje aktívan használt sérülékenység. A kártérítési összeg csillagászati. Ha meg nem vállalnak felelősséget, akkor ezen botránykozik mindenki meg.

A SMS drága? Attól függ, kinek? Mikor hívom az ügyfélszolgálatot, ha válaszolok a beszélgetés végén küldött, értékelje 10 es skálán, mennyire volt elégedett az ügyintézővel, a válasz üzenet díjmentes, akkor 5-ösével jönnek a további SMS-ek, ajánlanám-e másoknak, stb. Tényleg drága lehet.

Jön a személyeskedés mi? Ennyit tudsz. De értelmezni és következtetéseket levonni már nem. Ha nem adja át a gépe feletti irányítást a bolondja, hogy megszerezzék a netbankos adatait, akkor szart sem érnek a megszerzett SIM-mel és az SMS-sel. Egyszerű ez mint a faék. Valaki odamegy a hülyéhez és elkéri a kocsija kulcsait, hogy ő majd jól idehozza azt, vajon odaadja neki? Persze hogy nem, de a gépe irányítását amin mindene ott van azt simán. De persze az SMS a hibás. LOL.

Ha nem adja át a gépe feletti irányítást a bolondja, hogy megszerezzék a netbankos adatait

Valaki odamegy a hülyéhez és elkéri a kocsija kulcsait, hogy ő majd jól idehozza azt, vajon odaadja neki? Persze hogy nem, de a gépe irányítását amin mindene ott van azt simán.

úgy érted, a netbankos user/pwd kombót nem lehet ellopni, csak akkor, ha odaadod valakinek a géped?

Volt olyan incidens kezelesben reszem, amiben a virus betamadta az egyik IE HTML render DLL-t amit utana arra hasznaltak, h a netbank kodjaba plusz JS-t toljanak be es bizony vitte a user/pw-t, extra “kerem varjon, kerelme feldolgozas alatt” uzeneteket huzott progress bar-al, mialatt az indiai szakik a megszerzett credential-el utalgattak az ugyfel neveben(angolra allitva a netbank feluletet, mert a magyarral nehezen boldogultak), csovesek neven nyitott koztes szamlakra, amikrol aztan vittek kifele a penzt kulfoldre. 
 

Es ez nem egy mai tortenet, azota mar az IE penetracioja is a beka segge alatt van.
 

Szoval igenis a userek “odaadjak” a user/pw-t es mast is, eleg csak benyalni par virust innen onnan..

A Microsoft talán nem akar olyan erőszakosan behálózni, mint a Google, de költői a kérdés: miért akarna valaki Microsoft-mentes Windowst használni? Ha nem tetszik, vannak alternatívák. Bár mobiltelefon op.rendszert tekintve éppenséggel igen korlátozott számban. 

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 21:44

Ha az androidos push üzenetekhez google kell, akkor mit szeretnél, hogy működjön? Illetve mi alapján várod el, hogy ne google push üzenetekkel működjön, amikor a google push üzenetekkel az esetek 99.9999999%-át lefedik? Én sem fejlesztenék egyedi megoldást. Aminek az áráról és minőségéről + fenntartásáról ne is beszéljünk, ami sokkal jobban fájna (mindenkinek), mint egy bocsi levél az esetek 0.0000001%-nak (aki Te vagy szerintem), aki nem használ google-t. 

Egyébként én megértelek, mert én is próbálkoztam google mentes lenni, de az ezzel jár. És szerintem senki nem is hibás. Én most már eljutottam oda, hogy inkább nem szívatom magam.

A "nem szívatom magam" alatt azt érted, hogy visszatértél a googles android rendszerhez? Tapasztalataidra kíváncsi lennék, akár egy privátot írhatnál mit használtál, meddig, s mi vált be, mi nem. Kösz.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

OpenGapps / BitGapps nem játszik.? A zip-ből kiszedheted azt -és csak azt- ami kellhet..

Sajnálom, ennyire sajnos nem vagyok guru a témához, mint írtam új a terület, egyébként is, csak egy egyszerű user vagyok linux használat alatt is.

Persze ami érdekel, időt-energiát szánok rá, hogy utána járjak, mint a topic is, amit írtam, kíváncsi voltam kinek mi jön le, stb, mik az észrevételei, tapasztalatai.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 22:45

Én a helyükben elküldtem volna a 'googlementes' használathoz szükséges fejlesztés árajánlatát: mérhető felhasználói tábor nélkül nincs értelme ezzel foglalkozniuk.

Erste kapcsán az zavar, hogy rendszeresen hosszú órákra elérhetetlenek az elektronikus szolgáltatásaik, tervezett karbantartás miatt. Ez 2020-ban már elfogadhatatlan. 

"Erste kapcsán az zavar, hogy rendszeresen hosszú órákra elérhetetlenek az elektronikus szolgáltatásaik, tervezett karbantartás miatt. Ez 2020-ban már elfogadhatatlan. "

Na ja... Láttam más net/mobilbankot, ott szépen megy az n darab szerverre release egymás után, a loadbalancer meg megoldja, hogy a felhasználók ebből az ég adta világon semmit ne vegyenek észre. Oké, a fejlesztőknek nagyobb copás, hiszen olyan elemi lépésekre kell bontani a release-t, ami mindenkor oda/vissza kompatibilis (hiszen egyszerre megy a régi meg az új verzió), de köztes release-zel, okosan szervezett DB-patcheléssel  simán megoldható a dolog.
 

Szerkesztve: 2020. 10. 26., h – 23:11

Használj készpénzt! Ha komolyan veszed a gulágmentességet, és továbbgondolod az elveidet, akkor ahhoz a készpénz fog passzolni! Esetleg Bitcoin és társai.

Írhatnál pár sort, hogy mi az elvek továbbgondolása, tényleg csak az elején tartok benne, de lehet jobb erről olvasni, mint magam kitapasztalgatni.

Bitcoin és társairól csak hallottam, olvasni nem, azt se tudom itthon mennyire lehet vele fizetni, hogy működik, de ha linkelsz valami hasznosat, elolvasom. A múltkor meglepődtem, hogy a debreceni plázában a pc-s játékos boltban állt egy bitcoin automata, akkor azt éreztem, elment mellettem az idő, kezdek öregedni, lemaradni :P

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

Bitcoin mindennapi használatra AFAIK nem alkalmas, hanem inkább a hosszútávú tárolásnak az alternatívája. Persze "kicsit" izgalmas.

Az a lényeg, hogy G-t általában azért száműzik az emberek a telefonjukról, mert egy kémcég, aki mindent meg akar figyelni. Na, a bankok pont ugyanilyenek. Ráadásul nyugaton már az is elkezdődött, hogy ideológiai alapon megtagadták embereknek a szolgáltatást. Tehát vannak emberek, akik nem tudnak banki szolgáltatásokat használni, nem adnak nekik bankkártyát, stb.

Ha ezt a trendet egybeveted azzal a törekvéssel, hogy ki akarják űzni a készpénzt a világból, akkor egy olyan világ képe bontakozik ki, ahol a bankok bárkit bármikor persona non grata-vá tehetnek egyetlen tollvonással.

Ezen jövőkép ellen két eszköz van jelenleg a user kezében: a központ nélküli és központilag ellenőrizhetetlen kriptó, illetve a készpénzforgalom fenntartása ameddig csak lehetséges.

"Írhatnál pár sort, hogy mi az elvek továbbgondolása, tényleg csak az elején tartok benne, de lehet jobb erről olvasni, mint magam kitapasztalgatni."

Ezt valamennyire én is osztom, az elektronikus fizetéssel pontosan látják, hogy mit-hol-mikor vettél.
Főleg úgy, ha a bankártyás fizetésekre még további layer-eket ráhúzunk, mondjuk átproxyzzuk a pénzt egy fintech céghez, vagy mondjuk az NFC miatt képbe jön a google / apple.

"pontosan látják, hogy mit-hol-mikor vettél" - a Bolt látja, hogy mit vett a vásárló és mennyiért, de nem látja a teljes kártyaszámot, nem látja, ki vásárolt. A bank látja hogy hol és mennyit fizettél, de nem látja mit vettél. Csak hogy tisztába tegyük a dolgokat. (Ha van bolthoz kapcsolódó vásárlói kártyád, és használod, akkor a bolt természetesen össze tudja (és össze is fogja) kapcsolni a vásárolt termékek listáját a személyeddel, de az ilyen vásárlói pont/matric/akármi gyűjtő kártyák pont erre szolgálnak...)

"de nem látja a teljes kártyaszámot, nem látja, ki vásárolt"

Ezt megoldjak a torzsvasarloi programokkal, ahogy irtad is.

" A bank látja hogy hol és mennyit fizettél, de nem látja mit vettél. "

A bolt profiljabol kovetkeztetni lehet arra, hogy mit vasaroltal.
Tapasztalataim szerint a Revolut pl. meglehetosen pontosan kepes kategorizalni az adott koltest.
Eveken keresztul gyujtott vasarlasoknal nincs jelentose annak, hogy a Lidl-ben becsuszik egy szines tv is neha.

 

Szerkesztve: 2020. 10. 27., k – 09:14

Az ilyen jellegű fejlesztéseket a bankok jellemzően kisebb cégeknek szervezik ki, tehát túl mély technikai segítséget nem tudnak adni, legalábbis azonnal nem. Maximum beveszik valamelyik jövőbeli sprint planbe, de csak akkor, ha elég sokan jelzik a problémát. 1-1 emberrel nem foglalkoznak. Sajnálom, de alig van esélyed ezt megoldani.

Én is microg -ztem egy ideig, és jellemzően pont a banki appok érzékenyek erre a témára (az /e/ -ben is microg van), megoldás általában nincs.

Inkább azt javaslom neked hogy sima LOS -t tegyél fel az elérhető legkisebb gapps csomaggal (micro, nano?), ne jelentkezz be google fiókkal, a telepítést pedig aurora store / yalp store / hasonló forrásból oldd meg. Vagy jelentkezz be valami erre a célra kreált lof.szJancsika987 g accounttal, és kapcsolgass ki mindenféle adatfeltöltést. Mindent persze nem lehet.

Az az igazság hogy hiába open source az android, a fölé épített zárt google-ös szolgáltatások és apik abszolút a piacra vannak kényszerítve, szóval akarod-nem akarod a legtöbb play store-ban szereplő alkalmazás google-függőséggel rendelkezik.

Én egy csomót kardoztam azon a kérdéskörön hogy legyen egy jól, modern alkalmazásokkal de privacy aware módon használható telefonom, és ebből most idén az iphone jött ki nyertesen.

Banális és vitára alkalmas okból: a googlenél a core business a data hoarding, az applenél meg a hw eladás. Az iphone -ban meg gyárilag egyetlen gramm google sincs, és ez előny.

Továbbá nagyon sokat lapátolnak az iOS -ban privacy ügyekben. Pár éve még eléggé le voltak maradva, de most jön sorban egy csomó olyan ficsőr, amivel előznek.

- ios14 -től lehetőség van rá, hogy csak a felhasználó által kijelölt fotókat kapja meg egy alkalmazás, azaz, mondjuk ahhoz hogy a messengerben küldj egy fotót, nem kell hogy megkapja az általános jogot (minden fotó), hanem minden alkalommal ki lehet jelölni, hogy mi az az 1-2 kép, amire most szükség van, és eleve csak azokat látja (aki leszarja, persze engedélyezheti). Ez azok ellen az esetek ellen véd, amikor alkalmazások vagy az azokba ágyazott hirdetőkódok elvitték az összes fotódat "egy kis vizsgálatra".

- a helyzetmeghatározásnál sokkal hamarabb megkapták az userek a fine grained jogosultságkezelést (pl nem csak annyi van hogy az app nézheti a locationt, hanem definiálni lehet hogy megkaphatja, de kizárólag akkor ha előtérben fut, vagyis alkalmazások és az azokba ágyazott hirdetőkódok nem tudják csendben követni a helyzetedet)

- felül a status bar szélén színes pöttyök jelzik, ha valamilyen alkalmazás a kamerát vagy a mikrofont használja, ha nincs pötty, biztos lehetsz benne, hogy semmi sem használja

- az apple sokkal szigorúbbab QA-zza az app store-ban megjelenő alkalmazásokat. A play store megengedi hogy hulladékot tegyenek fel a fejlesztők.

(én egyébként igyekszem csereszabatosan használni az okostelefont, azaz amikor androidos voltam akkor a g accountom volt csont üres, most pedig az icloudom csont üres, mindent "offline" (vagy off-cloud) használok, ami mentésre érdemes az meg szépen a NAS-ra sétál fel, így bármikor tudok bármire váltani, nem kell a cloud tartalommal törődnöm, mert nincs).

Csak ehhez a reszhez szolnek hozza: "ios14 -től lehetőség van rá, hogy csak a felhasználó által kijelölt fotókat kapja meg egy alkalmazás"

Ezt a megoldast a "kenyszer szulte".

API oldalrol, eddig 2 opcio volt arra, ha valaki kepeket akart "szerezni". Az egyik esetben az alkalmazas megkerte a rendszert, hogy "kerj fotokat az usertol", ekkor felpattant egy masik processzben futo chooser, amiben az user kivalogathatta a kepeket, amiket at akar adni az appnak (ehhez semmilyen jogosultsag nem kell, mert az app nem kap meg semmit, ha nem akarod, hogy barmit megkapjon). A masik megoldas, pedig amikor az alkalmazas ker jogosultsagot a photo libraryhez es sajat maga (tehat az alkalmaza fejlesztoje programozza ezt le) dobja fel a valsztot, teszi lehetove a kivalasztast. Ez utobbihoz kell ugye jogosultsag. Tovabba meg arra is volna modja a fejlesztonek, hogy a photo libraryhez csak read only jogosultsagot kerjen (ne pedig full read/write accesst). Nos, a read-only modszert meg annyi fejleszto se hasznalja, mint a rendszer nyujtotta jogosultsagmentes choosert. Tehat vegso soron ezen "galiba" feloldasara jott letre a mostani, elore kivalasztod miket lathat a librarydbol megoldas.

Tovabba it jegyzem meg, hogy ha az embernek tobb szaz gigabyte meretu fotokonyvtara van, akkor nem egy appnal fordul elo, hogy a fejleszto szarul implementalt valamit (ugye milyen jo lett volna a gyari choosert hasznalni?), es a fenykep csatolasa megoli az alkalmazast. (ilyenkor megnezve Xcode hasznalataval a logokat es a folyamatokat az latszik, hogy az alkalmazas eszi 100%-on a CPU-t, mikozben a telefon orulten forgalmaz a halozaton. Tippre, a fejleszto vegigmegy az osszes kepen es elkeri a thumbnailt, csak esetemben ez majd 1 millio kepet jelent... A gyari chooser minden korulmenyek kozott jol mukodott eddig).

Érdekes háttérinfók, köszi :)

Én úgy tolom hogy a NAS-ra auto uploadol a telefon, és időnként lezúzom a telefon tárhelyéről a fotókat. Időnként pedig (pár havonta) amikor van rá egy kis időm, akkor rendezgetem a fotóimat, azaz kialakítom az év / esemény / téma rendszerezést. Tudom-tudom, ezt magától megoldja az apple photos meg a google photos, de ott haljak meg, ha részt veszek a globális adatmegosztós játékban. Undorítónak tartom. Szerencsére lehet így is okostelefonozni. :)

LOS rendszerhez nem kell google fiók? Agyaltam már azon is, hogy felteszem, de első telefon mókolásom eredménye volt ez az /e/OS, ekkor is nagyon izgultam, nehogy végleg elrontsam az új telefont, szerencsére gond nélkül felment. De sajnos bugos a rendszer néhol, látszik a fejlődési fázis, így agyaltam, hogy tenni kellene egy próbát a LOS-el.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

Nem, a LineageOS gyárilag Googlementes, annyira, hogy még a hivatalos leírásban is benne van, hogy amikor telepíted először az OS-t, akkor kell még az első boot előtt feltenni a GApps-ot, ha te épp akarod.

De ha jól tudom, az /e/ mag is egy lecsupaszított LaOS (FIXME), szóval nem nagyon tudom, mire számítasz.

Igazad van, lecsupaszított, viszont, mint írtam bugos. Duál simet kezel a telefon, viszont nem tudja elmenteni, hogy melyik kontatkhoz melyik sim-et használja, így mindig figyelnem kell rá. Andorid 9 alatt, X4-en ez alapként ment, gondolom LOS alatt is, s még van pár apróság, amire kíváncsi lennék.

Másrészről viszont van valami érdekes abban, hogy nem kapok emailes értesítést, így akkor látok emailt, ha érdekel, s megnyitom az alkalmazást. Egyébként a viber, vagy a signal gond nélkül megy (viberről is levettem az értesítést, signalt meg csak feleségemmel használok).

A google függőségből nehéz kilépni, ez egy érdekes felismerés számomra. Lassan haladok vele, fapadosabb a rendszer, ezt elismerem. Viszont érdekes kihívásnak látom...

Az is lehet, hogy az X4-re rakok egy LOS-t, tesztelgetem, s ha megfelelőnek, jobbnak találom, akkor a Fairphone3-ra is azt teszem fel.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

A hetvenkedés, mellveregetés, szájból kilógó kapa, útszéli, barlangokban szokásos beszólogatás és kioktatás az ő esetében inkább ~évtizedes múltra tekint itt vissza :)

Az egy másik dolog hogy egy rakás szakmai dologban az államat szoktam keresni a tudásával és a projektjeivel kapcsolatban, de szerintem sosincs az a tudás és tapasztalat aminek a birtokában büntetlenül lehet parasztkodni. Rendes ember annál visszafogottabb lesz, minél többet tud, de ez csak az én véleményem.

A helyzet annyiban rosszabb hogy sajnos szaporodnak a követői.

Az /e/ egy LOS + microG + /e/ accountos felhőszolgáltatás + alkalmazásbolt. Amúgy érdemes ezeket az elemzéseket elolvasni:

https://infosec-handbook.eu/blog/e-foundation-first-look/

https://infosec-handbook.eu/blog/e-foundation-second-look/

https://infosec-handbook.eu/blog/e-foundation-final-look/

Sokkal jobban jársz ha kézzel megmatyizod a sima LOS -t, furcsa dolgok történnek.

LOS-hoz nem kötelező a gapps, cserébe a helymeghatározásod GPS/GSS alapú lesz, no wifi/bt, szóval szűkebb, épületekkel árnyékolt városi környezetben buktad.

(a wifi/bt alapú location -höz kell valamiféle szolgáltató, ez szokványosan a google vagy az apple, de létezik a mozillának is erre szolgáltatása. A microg-ben pluggable architektúra van erre, mindhármat lehet használni.)

Plusz, ha apk -ból pakolgatsz appokat, nem egy lesz, ami besír hogy hol a google, és kilép.

>ájvák-ájvék rootolt telefonon nem biztosítható a muh biztonság, muh felelősség, jaj érzkeny adatok, jaj finance grade infrastruktúra

>ugyanezen az eszközön netbankolhatsz böngészőből kedves ügyfél

XD

Nekem érdekes módon nem jönnek a push üzenetek bejelentkezéskor, ezért külön rá kell mennem az sms hitelesítésre. A feleségmenek működik. Elméletileg gyári android, play áruházból telepítettem az alkalmazást is.

Amikor LineageOS volt, akkor ha jól emlékszem microG-vel felment. De mi a különbség a gyári Google appok és a MicroG között? Mert ránézésre ugyanannak tűnik.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A Huawei AppGalery-ben is fent van az ERSTE alkalmazás. Ahoz biztosan nem kell GMS, mert az HMS.

 

Próbáld onnan leszedni az APK-t.

Amikor Guska atment gmailra, akkor volt vege a tortenetnek.

Google, gmail nelkul nem tudsz letezni digitalisan.

Igy, vagy ugy de mindent tudnak rolad igy is, akkor miert szivatod magad.

Minimalizald a labnyomot es kesz.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Az Erste csoportban jelenleg egységesítik a banki felületeket, minden országban a George nevű platformot vezetik be, ami leváltja a webes és a mobilos felületeket is. Nem hiszem, hogy a jelenlegi netbankra vagy a mobil applikációra sokat költenének már, szóval esélytelen, hogy ezen változtassanak. Viszont ha szerencséd van, akkor lehet, hogy a George működni fog GMS nélkül is (bár én nagyon meglepődnék rajta).

Szóval Electra nyugdíjazásra kerül? Vagy dzsordzsi valahova rátelepedik? Mondjuk nekem a jelenlegivel maximum anniy bajom van, hogy a mobilos app idegesítően lassan szedi össze magát - viszont utána rengeteg dolgot (szinte mindent) meg lehet vele csinálni, ami kifejezetten jó pont. Az más kérdés, hogy amikor moblos appot váltottak tán két éve, akkor az időpontot... Mondjuk úgy, elszúrták...

szóval feltehetőleg jobb lesz a jelenleginél (pedig azzal sincs nagy baj).

Hogyne lenne vele baj!

A kezdőoldalon a hitelkártyának nem lehet látni az egyenlegét, mert az egyenleg cimke mellett a felhasználható hitelkeretet mutatja az ostoba.

Meg kell nyitni a számlát (ami nem úgy működik, hogy az ember rákattint, mert arra valamiért a számla részletes információi jönnek fel, amire kb. az embernek szökőévente egyszer sincs szüksége). A Számla megnyitása úgy megy, hogy kiválasztod a számlatörténetet, ahol megjelenik minden számlának az összes tranzakciója ömlesztve. Teljesen használhatatlan. Ekkor ki kell választani, hogy melyik számlát szeretnéd. De nem úgy, hogy azt a számlát kiválasztod, hanem az összes többiről kell a kiválasztást egyesével törölnöd. És nem ám úgy, hogy kiválasztod, hogy mondjuk folyószámla, meg devizaszámla, mert az csak a kategóriákat tünteti el vagy jeleníti meg, és ha eltüntetsz egy számlát attól az még kiválasztott marad. Hab a tortán, hogy nem lehet tudni (ha ritkán használod és nem emlékszel), hogy a világos keret vagy a sötét keret jelenti a kiválasztást. Kipróbálod, ha nem jó, akkor invertálod az egészet (persze erre nincs gomb, mindet végig kell kattintgatni).

Na ha sikeresen levetted a kiválasztást a mindenről is, és csak a hitelkártya számla maradt, akkor jutalmul megláthatod, hogy mennyi az egyenleged.

Szerintem ezt UX engineer nem látta, többen úgy rakták össze a rendszer részeit, hogy senki nem gondolta végig, hogy ezek hogy működnek majd együtt, vagy milyen lesz a user journey.

Csak mondom, az összes többi bankomnál ez általában úgy megy, hogy a kezdőlapon látom a számla nevét és az egyenlegemet, és ha rákattintok, akkor betölti annak az egy számlának a számlatörténetét, illetve sokszor a kattintás után hitelkártya számlánál a megmutatja az előző periódus végi egyenleget, mennyi a fizetendő, meddig, stb (persze csak azok, akik nem mutatják mindezt meg rögtön a kezdőlapon, vagyis mondjuk a bankok harmada).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azzal nem is lenne bajom, hogy megmutatják, hogy mennyi a rendelkezésemre álló/elkölthető keret. Ezt minden más hitelkártyámnál is az arcomba tolják. Bizonyára pont azért, amit írsz.

Viszont nem hívják egyenlegnek, cserébe az egyenleget _is_ megmutatják mellette.

De ha esetleg arra gondolunk, hogy direkt szemét módon tervezték meg, hogy az ember ne lássa, mennyivel tartozik, akkor se menti a leírt user journey maradékát, ami UX szempontból katasztrófa.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mondjuk ismerve a szoftverfejlesztés általános állapotát így 2020ban azt szeretném mondani, hogy szerintem egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy a "tudatos, félrevezető UX tevezés", vagy az "azért ilyen kusza, mert 4 iterációnyi MVP fejlesztésből így sikerült kiesnie" közül melyik Occam borotvája.

Hát, te tudod, nekem tökéletesen megfelel a fennmaradó hitelkeret is, ugyanis tudom, hogy mekkora a teljes hitelkeretem, és ki tudok vonni 2 számot egymásból, ha épp arra vagyok kíváncsi, hogy mennyit költöttem (de amúgy is látom minden hónapban, amikor visszafizetem.). De egyébként azzal ellentétben, amit írsz, a számlaadatok között (ami ugye egy kattintás) megjelenik a könyvelt és a zárolt egyenleged is.

A számlatörténet meg úgy érhető el gyorsan, hogy a dashboardon a kiválasztott számla alatt vannak quick access gombok, amik közül ha kiválasztod a számlatörténet nevűt, akkor annak a számlának a történetét tölti be. Nem tudom, hogy ennél ez hogy lehetne egyszerűbb.

Szóval én nem igazán látok itt semmi komolyabb problémát, legfeljebb, hogy lehetne sokkal gyorsabb is.

Szerkesztve: 2020. 10. 28., sze – 10:50

aszittem pedig hogy androidon mindent lehet :S átbaszva érzem magam

Új fejleményként írnám, már akit érdekel még.

Tegnap küldött az erste egy nekem szóló kérdőívet, gondolom a minőségirányításban végig akarják követni a panasz kezelését, s ebben lehetett értékelni a panaszkezelést. Természetesen részemről objektív módon elismertem, hogy a válaszidejük gyors volt, stb, viszont a válasz tartalmával, minőségével nem voltam megelégedve, s ezek is megerősítettek abban, hogy elhagyjam a bankot.

Tudom, csepp a tengerbe, ez van.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

Tehát voltaképp a tákolt, google-mentes andoid-forkkal hajtott ratyifonod miatt lelépsz. Aha. És az Erste a hülye. Tudod mit? Mindkét oldalnak jobb így, szerintem a zótépé vagy más naaagy kifejezetten "vegyes" ügyfélkörrel rendelkező bank "örömmel" fogad majd, ott az agymenésed el fog veszni a bőséges zajban.

Valami félrecsúszhatott, vagy nem volt teljeskörű a leírásom.

A váltás oka nem az, hogy az app nem működik. A helyzet kezelése, módja segített abban, hogy elhagyjam a bankot, amit már egyébként is terveztem. A "ratyifonod" kifejezés erős, nézz inkább utána, jó okkal váltottam rá, főleg az etikussága miatt. Korábban már írtam mire váltok, s nem zótépé, hanem egy magyar bank, aki figyel a társadalmi felelősségvállalásra is. Az "agymenésed" kifejezésről nem nyilatkozok, ez a te véleményed. Tiszteletben tartom, amit érthető módon elvárok másoktól is, persze van akit ez nem érdekel.

Még csak annyit, hogy nem írtam, hogy hülyének tartom az erstét - fülesfotelhuszár.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

Na ja... A telefon mondjuk speckó szempontból jó - lenne, de 153E Ft-tól induló áron inkább olyat vesz az emberfia, amivel garantáltan megy minden, és nem kell mindenféle mókolás, meg izgulás, hogy vajon a következő verzió működik-e majd...?  Ráadásul a "letöltött apk-t felkalapálom valahogy" az helyből kilövi az alkalmazás frissítésével kapcsolatos infók megjelenítését, ami azért pont egy banki app esetén eléggé fontos tud lenni... Nem, mind a 123 alkalmazást nem fogja tudni követni, hogy miből (és hol) van frissebb... Nem véletlen, hogy az Android Auto felrakását sem apk-ból szokás javasolni, hanem megfelelő vpn-nel virtuálisan ártrakva a készüléket olyan helyre, ahol elérhető... (Utána már rednesen frissül vpn nélkül is...)

Csak nehogy ott is mexívd idővel a kuglimentes motyóddal. Persze még válthatsz sms-re is, de te tudod...

"Sajnos jelenleg ott tartok, hogy a hivatalos tárolójukban nincs az erstebank appja, s még az F-droid tárolóban sem. Egy apk programmal már a google áruházból leszedtem a hivatalos erste appot, fel is tudtam telepíteni a telefonra, de a regisztráláskor elakad a művelet a push szolgáltatás hiányában."

Azért nincs, mert _nem_ támogatott környezet. Az alkalmazást a Google Play áruházból telepítve működik. Nálad ez a telepítési módszer nem működik. Minden értelmes biztonsági tanácsokat tartalmazó listában ott van, hogy apk-ból, vagy nem hivatalos repóból semmilyen alkalmazást ne telepítsünk. Az Android-forkot futtató telefonod "hivatalos" alkalmazásboltjában nincs ott, csak apk-ból telepíthető, ami nagyjából oylan,mint amikor alien-nel feltolsz egy rpm-ed valamilyen Ubuntu verzióra, aztán kiderül, hogy nem megy rendesen... (A függőségek, futtathatóság kérdését a Google Play app a telepítés során megnézi, és a megfelelő apk-t húzza le, illetve csak azt ajánlja fel telepítésre, ami az adott készülékkel/OS-verzióval kompatibilis. Tehát pl. NFC nélküli telefonra nem fog feldobni telepítésre NFC-t kötelezően igénylő alkalmazást - miközben apk-ból akár fel is tudod hergelni... )

Ha az APK alá van írva, akkor mégis milyen biztonsági okokról beszélsz? Volvo appja például nem volt elérhető a régiónkban, azt is így kellett levadászni mindenkinek vagy VPN-ezni egy szerencsésebb nyugati országból (miközben persze magyar márkakereskedő vele reklámozta az autót).

A levadászott és apk-ból felbarkácsolt app nem fog automatice frissülni, nem fogsz éretsítést kapni, hogy van belőle frissebb, ha jól tévedek... És az azért elég fontos tud lenni, pláne banki alkalmazásnál.

Egyébként a Ford magyar nyelvű marketinganyagaiban is ott van az Android Auto - miközben idehaza nem érhető el az alkalmazás - csak úgy, ahogy te is írod: apk felkalapálás vagy vpn-es "ideiglenesen elutaztatott" módon :)

Már másodszor írod ezt a nem telepíthető Android Autót. Az én telefonomon ezt mutatja a rendszer: a Beállítások / Alkalmazások alatt:

Alkalmazás telepítve az Google Play Áruház oldaláról

Verzió: 5.7.603964-release

Ezt pedig a Play / Saját alkalmazások / Frissítések alatt:

Android Auto - Google Maps, Media & Messaging

Frissítve: 6 órával ezelőtt

Pedig én aztán nem csináltam érte semmit.

Biztos hogy változott, idén év eleje felé még Android One 10 -em volt egy Nokián, és ott figyelt rajta. Asszem nem volt fent, de a 9->10 upgrade -kor odaerőszakolta nekem (nem kérdezte hogy kell-e vagy sem).

Máshol kérdezték miért váltottam iphone -ra, hát részben azért, mert igaz hogy az Android One a legkultúráltabban támogatott Android ROM, de szénné van baszva mindenféle okos google kütymütyökkel, amiket nem lehet letörölni, csak letiltani. Szarul néz ki, na. Iphone -on borzasztóan kevés olyan gyári app van amit ne lehetne rendesen letörölni.

Nem úgy volt nem túl régen, hogy a Google Play áruház minden európai programot egész Európában elérhetővé tesz?

Ha jól rémlik, akkor nincs már olyan, hogy valami Mo-n nem érhető el, mittudomén Ausztriában vagy Franciaországban meg igen. (Nem tudom, hogy EU vagy Európa, nem tudom, hogy UK benne van-e vagy nem)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

fene tudja - nekem azt írta az első próbálkozásra, hogy nem érhető el az adott régióban, úgyhogy fogtam egy vpn-t, és hálózatilag kiruccant a telefonom valahova az USA-ba - és ott már elérhető volt, és fel is tudtam rakni - utána meg ahogy kell, frissül rendesen.

Szép a weboldaluk, csak a sütik elfogadásáig nem kattintható rajta semmi... (Halkan kérdezem, mekkora is a paici részesedésük?) Az meg, hogy 153E Ft-ról indul a készülék, az mondjuk úgy, kellően drága ahhoz, hogy ha megbízhatóan, a szokásos alkalmazásokkal támogatottan használni akarná valaki, ne vegye meg.

Piaci részesedésükről nincs infó, vékony réteg. Kéz alól vásároltam, fél éves. Egyetértünk, drága készülék, főleg ami hardwear van benne. Egyébként gyárilag google android 10-es van a telefonon, csak azt leszedtem.

Viszont az e.foundation árulja a készüléket az említett OS-el.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

"Tehát voltaképp a tákolt, google-mentes andoid-forkkal hajtott ratyifonod miatt lelépsz"

Pontosítanék: az /e/ -ben levő microG azt hazudja, hogy a telefonon elérhetők a gapps csomag apijai, és az alkalmazás nyugodtan hívhatja a cloud messaginget meg a safetynet -et meg a bánat tudja még miket ( https://github.com/microg/android_packages_apps_GmsCore/wiki/Implementa… )

Aztán a real life usage általában az szokott lenni hogy 5 alkalmazásból 3 szépen működik, egy valamelyik eldugott funkciónál szanaszét szakad, de amúgy működik, csak ne nyisd ki AZT a menüt, egy meg induláskor szétszakad, mivelhogy nincs még kész a cucc. Csak egyesek, mint az /e/ alapítvány már próbálják pénzben realizálni a dolgot.

Az is egy kérdés még amúgy hogy a bankkal kötött elektronikus szolgáltatási szerződés mit szól hozzá, hogy olyan informatikai környezetben próbálod használni az alkalmazást amit ők nem támogatnak. Nehogy ejnyézés legyen a vége. Pl egy revolutból simán kinézem hogy páros lábbal dobnak ki, és nagyon meg se kell magyarázni majd, merthogy bizonyára a szerződés lefedi ezt az esetet is.

Ezért sem próbálkozom már én ezekkel a dolgokkal, egyszerűen nem éri meg.

Kösz az észrevételt az ejnyézés kapcsán. Jelenleg áthidalom azzal a netbankot, hogy böngészőből használom, ez bevált, igaz döcögősebb, több időt vesz igénybe.

Már csak az NFC fizetés hiányzik kicsit, de lassan visszaszokom a kártyás fizetésre is.

Peace & love

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. - Gandhi

Ezek a kotsog cegek,nav online szamla alkalmazas most meg az erste bank alkalmazas,nem is ertem..felhaborito hogy le se szarjak a userek igenyeit, borzaszto. :)

Egy időre csak céges telóm volt nem akartam minden fiókomba belépni azon, kb addig volt ok, amíg otp-s kártyámmal akartam fizetni. Erstenél legalább van SMS azonosítás nem csak appon keresztüli...

Magyarországon a legjobb tudomásom szerint az SCA üzenetek (a PSD2 miatti erős hitelesítéshez küldött üzenetek, netbank belépés, netes vásárlás/fizetés jóváhagyása, stb) költségét jogszabály alapján tiltott az ügyfélre továbbterhelni (magánszemélyről beszélümk), de akár privátban is szívesen látnám ennek a cáfolatát, illetve azt, hogy melyik bankról van szó.

Látsz te például a MagNet esetében bármilyen SMS-re vonatkozó, vagy ahhoz köthető díjat/költséget a kondíciós listában? Nem néztem egy ideje, de meglepődnék, ha lenne benne ilyen. Az Erste-s számlámhoz kapcsolódó kondíciós lista ugyan tartalmaz sms számlaőr vagy mifene szolgáltatást és annak van egy fix díja - viszont ez bőven az SCA üzenetek előtti időkből származó kényelmi szolgálatás, amiért már akkor fizettem, amikor SCA nem volt - sé az SCA üzenetek bevezetésével nem növekedett ez a díj sem.
 

Én csak azt nem értem, miért jó az egy szuverén ország társadalmának, ha egy világbirodalom perce pontosan gyűjthet adatokat szuverén területén történő, minden egyes cent pénzmozgatásról. (Persze hogyne érteném.., csak költői volt.)

Miközben adott esetben egy ország vezetése, sem időben sem pontosságban ezred annyi információval sem rendelkezik ilyenekről. Az abszolút a globál "rabszolgatartást" és "kézivezérlést", támogatja mindenki a mobiljaival, önként és dalolva, - mindezt pusztán csak a kényelemért.

(Baromfiak, sertések, marhák legalább nem önként álltak be az önetetőikbe, és ismerkednek meg időben a vágóhídra vezető úttal. - Keservesen fogunk fizetni mindezért, mert az így megszerzett információkra épülő birodalmi gazdasági döntések úgy kopasztanak időről-időre majd, ahogyan a bírkákat nyírják, és persze ahogyan már jelenleg is teszik.)